2020, július 12 - 09:01 Sajtószemle

Csaba László: A mostani krízis nem rendszerszintű válság, hanem kiigazító jellegű, sokaknak csökken a vagyona
A kormányzat egymás utáni gazdaságvédelmi akcióterveivel az a fő gond, hogy soha nem derül ki, mennyire voltak eredményesek, mert utókalkuláció
nem készül. Így azt sem lehet megtudni, hogy hol voltak elhibázottak az elképzelések – mondja Csaba László közgazdász akadémikus.
A CEU és a Corvinus Egyetem professzora szerint a kisvállalkozók adóját azért emelik, mert a kormány az iparkamara ösztönzésére túlzottnak hiszi a kata kedvezményeit.
https://168ora.hu/itthon/csaba-laszlo-valsag-fidesz-orban-kormany-187579

 

Értékes régészeti leleteket rejtett a föld egy, a kormánynak fontos építkezésen. Markolókkal intézték el őket
https://444.hu/2020/07/11/ertekes-regeszeti-leleteket-rejtett-a-fold-egy-a-kormanynak-fontos-epitkezesen-markolokkal-inteztek-el-oket

 

Jövő héten már tényleg elkezdődhet az iskolaőrök toborzása
Július 16-tól, vagyis jövő hét csütörtöktől kezdődhet meg az iskolaőrök toborzása, ugyanis ezen a napon lép hatályba az iskolaőrség felállításáról szóló törvénymódosítás.
https://nepszava.hu/3084582_jovo-heten-mar-tenyleg-elkezdodhet-az-iskolaorok-toborzasa

 

A lehető legmagasabb szintű kormánydelegáció tekintett meg egy NB II-es edzőmérkőzést a rekkenő hőségben
Ilyen elhívatott nézőkre van szüksége a magyar futballnak.
https://foci.444.hu/2020/07/11/a-leheto-legmagasabb-szintu-kormanydelegacio-tekintett-meg-egy-nb-ii-es-edzomerkozest-a-rekkeno-hosegben

Lasszóval is alig tudnak nézőt fogni a sokmilliárdos szilvásváradi lovasarénába
Gyakorlatilag nem lehetett embert látni a 6500 férőhelyes Mészáros Lőrinc építette lovasstadion lelátóin, pedig fogathajtó bajnokságon is ingyenes volt a belépés.
A szilvásváradi ménesgazdaság szerint csúcsot döntve, 4 ezren követték az eseményt.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/lasszoval-is-alig-tudnak-nezot-fogni-a-sokmilliardos-szilvasvaradi-lovasarenaba-131404

 

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne
Hiába mutatja a legtöbb felmérés, hogy a home office, vagyis az otthoni munka sok esetben nagyon bejött a cégeknek és a dolgozóknak is,
az irodát mégis korai lenne temetni. A Moody’s friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a piac pénzügyileg még évekre be van betonozva,
ezért túl sok szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy az irodai dolgozók ne maradjanak otthon.
https://g7.hu/elet/20200710/kevesen-akarnak-visszamenni-az-irodaba-de-muszaj-lesz-mert-tul-sok-penz-van-benne/
 

Több mint tízezer éves okkerbányára bukkantak a víz alatt
A világ egyik legrégebbi bányáját találhatták meg búvárok Mexikó partjainál.
https://hvg.hu/tudomany/20200705_Tobb_mint_tizezer_eves_okkerbanyara_bukkantak_a_viz_alatt

A fatörzs mögül ránk vigyorog a halál
...a többi múzeumhoz hasonlóan a Szépművészeti is bezárt március közepén, és csak június 20-án nyílt meg újra.
https://index.hu/kultur/2020/07/11/durer_es_kora_szepmuveszeti_kiallitas_rajzok_metszetek/
 

A szifilisz uralta Londont az újkorban
https://24.hu/tudomany/2020/07/09/london-18-szazad-nemi-betegseg-szifilisz/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.