2020, április 6 - 08:37 Sajtószemle

Háborúban mindent szabad? Mire lesz elég a kormány gigantikus gazdasági terve?
Csaknem az idei költségvetés felét átírja a kormány, ha a beígért válságkezelő program valóban eléri a hazai össztermék 18–22 százalékát.
Ennek döntő része átcsoportosítás lehet. A kieső bevételek és többletkiadások szaldója ennek a töredéke, nagyjából ezermilliárd forint körül alakulhat.
https://hvg.hu/gazdasag/20200406_gazdasagvedelmi_akcioterv_prognozis_recesszio

 

14 bíró beszélt arról, hogy számolják fel az igazságszolgáltatás függetlenségét Magyarországon
„A bírói függetlenség nem a 3000 bíróért van, hanem azért a 10 millió emberért, akinek nem mindegy, hogy ki ül ott.”
https://444.hu/2020/04/06/14-biro-beszelt-arrol-hogy-szamoljak-fel-az-igazsagszolgaltatas-fuggetlenseget-magyarorszagon

A föld alól is elő kell teremteni a szükséges teszteket
Az egészségügyi dolgozók szűréséhez a „föld alól” is elő kellene teremteni a szükséges teszteket - nyilatkozta lapunknak
Medgyaszai Melinda mikrobiológus, aki szerint ez az olasz járvány egyik legfontosabb tanulsága a számunkra is.
https://nepszava.hu/3073552_a-fold-alol-is-elo-kell-teremteni-a-szukseges-teszteket
 

A lakcímkártyák változásáról is dönt a Ház
Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn szavazhatnak a származási hely
lakcímkártyára történő felvezetéséről, míg kedden és szerdán összesen tizenegy előterjesztést tárgyalnak
https://infostart.hu/belfold/2020/04/06/a-lakcimkartyak-valtozasarol-is-dont-a-haz

 

Így készíthetünk 45 másodperc alatt házilag maszkot: az amerikai tiszti főorvos videója
Pofonegyszerű így az arcvédő előállítása.
https://24.hu/elet-stilus/2020/04/05/koronavirus-maszk-keszites-hazilag-tisztifoorvos-video/

Az orvosi kamara szerint nem megoldás a félmilliós juttatás
„A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500 ezer forintos, egyszeri juttatásról.
https://24.hu/belfold/2020/04/04/orvosi-kamara-juttatas-koronvirus/

Magyar ügyvédek és New York-i tanárok is tartanak a Zoomtól
Egyre több szervezet kéri a tagjait, hogy a videokonferenciáik lebonyolítására ne használják a Zoom nevű alkalmazást. Legutóbb a New York-i
tanárokat kérték az iskolák és a hatóságok, hogy másik alkalmazást használjanak, de a héten a Magyar Ügyvédi Kamara is azt javasolta tagjainak,
hogy az ügyvédi titok védelme érdekében ne használják a Zoomot és vissza is vonta az alkalmazás auditációját.
https://index.hu/techtud/2020/04/05/zoom_kina_videohivas/

 

Hadházy: Az új eljárásrend szerint már csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik
https://444.hu/2020/04/05/hadhazy-az-uj-eljarasrend-szerint-mar-csak-a-legsulyosabb-korhazban-kezelt-koronavirusos-betegeket-tesztelik

 

A jövő megoldása a rákterápiában
Miközben a világ feszülten figyeli a koronavírus elleni vakcina kutatásával kapcsolatos híreket, nem szabad figyelmen kívül hagyni
azokat a jelentős egészségügyi eredményeket sem, amiket más területen érünk el, főleg, ha a rák terápiájáról van szó.
https://nepszava.hu/3073345_a-jovo-megoldasa-a-rakterapiaban

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.