2019, szeptember 9 - 08:06 Sajtószemle

Kötcsei piknik 2019fotók

https://m.hvg.hu/itthon/20190907_Kotcsei_piknik_2019

Orbán Viktor fotói a kötcsei találkozóról

FACEBOOK MAGYAR NEMZET

Immár 19. alkalommal vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei Polgári Pikniken, ahol helyzetértékelést ad a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt a hazai és nemzetközi politikai és gazdasági folyamatokról.

Itt láthatják a fotósorozatot:

Este pedig egy lángossal zárta a napot

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-fotoi-a-kotcsei-talalkozorol-7281902/

Kósa nem jegyzetelt, Bencsik szerint jó volt, míg Kásler állítja: Orbán okosakat mondott - videó Kötcséről

Megkérdeztük a kötcsei piknik résztvevőit, hogy milyen volt Orbán Viktor beszéde, egyáltalán miről volt szó.

https://hvg.hu/itthon/20190908_kotcse_video_osszefoglalo

Megkérdeztük Kövér Lászlótól, hogy mennyit változik még a véleménye

Az „okos nemzetépítés” stratégiáját hirdette meg Orbán Viktor Kötcsén, de mi most Kövér László véleményére voltunk kíváncsiak.

Az Országgyűlés elnöke is részt vett a kötcsei Polgári Pikniken, kihasználtuk hát az alkalmat, hogy megtudjuk, változik-e majd még a véleménye akkorát, mint amekkorát az abortusz kérdésében változott az elmúlt harminc évben.

https://hvg.hu/itthon/20190908_Megkerdeztuk_Kover_Laszlotol_hogy_mennyit_valtozik_meg_a_velemenye

Így tartott beszédet Orbán Viktor a kötcsei Polgári Pikniken képekkel

Magyar Hírlap

A tizenkilencedik alkalommal megrendezett polgári pikniken az október 13-i önkormányzati választás, az új európai parlamenti ciklus és a német gazdasági recesszió veszélye és annak Magyarországra gyakorolt hatása is szerepelt a témák között.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190907-igy-erkezett-meg-orban-viktor-a-polgari-piknikre-kotcsen

Rogán elmondta, mit tud a feleségéhez köthető titokzatos békásmegyeri cégről

A Magnó Studio Kft. milliárdokat szakított, mégis egy lepukkant békásmegyeri panelbe van bejelentve.

Kerülte a feleségéhez köthető Magno Studio Kft.-ről szóló kérdéseket a kötcsei pikniken Rogán Antal. Pedig csak azt akartuk megkérdezni a minisztertől, mit tud a titokzatos cégről, amelyről a hvg.hu derítette ki, hogy egy lepukkant békásmegyeri panelbe van bejelentve, pedig az Átlátszó szerint milliárdokat szakított az általa vezetett tárca propagandaköltéseiből.

Azt is megírtuk, hogy a Fitbalance Aréna Tavasz és a Fitbalance Kids nevű rendezvények kapcsán a szponzorálási pénzre az MVM nem Rogán Cecíliával, vagy a Nakama & Partners Kft.-vel, hanem a Magno Studio Kft.-vel szerződött, vagyis utóbbi is kapott MVM-es szponzortámogatást. A cég vezetője és tulajdonosa Horváth László három év alatt a nulláról 14 milliárd forintra tornázta fel a Facebook-oldallal és saját honlappal nem rendelkező vállalkozás bevételeit.

https://hvg.hu/itthon/20190907_rogan_kotcse_magno_studio

Rogán tolmácsolta Orbán útmutatását Kötcsén a sajtónak: a nemzeti függetlenség megerősítésére kell koncentrálni

Elmondása szerint a következő években minden forrást arra koncentrálnak, hogy erős magyar gazdaságot teremtsenek.

"a 2010 óta eltelt 9 évben először megteremtettük a függetlenséget, majd megvédtük azt; az előttünk álló évek legfontosabb feladata a nemzeti függetlenség megerősítése".

Rogán hozzátette, ehhez egy erős és sikeres gazdaság kell, ahhoz pedig szuverén és önálló gazdaságpolitika vezet, amit az elmúlt években is folytattak.

Hosszú felsorolással erősítette meg szavait, miszerint rendet tettek az országban. Úgy fogalmazott, "minden alkalommal sikeresen védtük meg a nemzeti önrendelkezés szabadságát".

A politikus arról beszélt, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság növekedése nemcsak kiemelkedően magas, hanem az EU-n belül az egyik legmagasabb, és a közép-európai térségben is élenjáró. Azt a különbséget, ami a közép-kelet-európai országok növekedése és a magyar gazdaság mostani teljesítménye között van, a magyar gazdaságpolitika, a gazdaságvédelmi akcióterv tette hozzá.

https://magyarnarancs.hu/belpol/rogan-is-utat-mutatott-kotcsen-a-nemzeti-fuggetlenseg-megerositesere-kell-koncentralni-122795

Orbán a kutya harciasságát akarja fenntartani

A nemzetépítésre, a családpolitikára és a külpolitikai mozgásokra helyezte a hangsúlyt Orbán Viktor a Kötcsén, zárt körben elmondott beszédében. Az Index információi szerint az orbáni vízióban kevés volt a konkrétum, de a kormányfő utalt arra, hogy az azonos nemű párok örökbefogadását és a drogfogyasztást illetően változtatásokra készül. Az önkormányzati választásokról alig beszélt, de Orbán szerint a Fidesz bizakodhat.

Ahogy az Atv.hu is az egyik cikkében megjegyezte, Orbán külön hangsúlyt fektetett a "nemzetépítés" stratégiájára.

A MINISZTERELNÖK A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETÉNEK KEVESEBB SZÓT SZENTELT, SZERINTE UGYANIS KIVÁLÓ PÁLYÁN HALAD AZ ORSZÁG,

a stratégiailag fontos cégek nemzeti tulajdonba vétele megfelelő lépés volt, így az évek óta járt útról nem szabad letérni.

Sokkal fontosabb, hogy a magyar gazdaság fejlődését ki kell terjeszteni a teljes Kárpát-medencére, és a határon túli magyarok helyzetét is javítani kell. Orbán azonban felhívta a figyelmet, hogy mindezt úgy kell tenni, hogy a magyar tervek ne sértsék a környező országok érdekeit. Vagyis olyan beruházásokban kell gondolkodni, mint például a Budapest-Belgrád vasútvonal, amely a vajdasági magyarokkal párhuzamosan egész Szerbiának hasznos, illetve Orbán tervei között szerepel egy Budapestet Kolozsvárral összekötő szupergyors vasútvonal megépítése.

A miniszterelnök azért beszélt teljes Közép-Európa újjáépítéséről, mert így szerinte érdekeltté lehet tenni a szomszédos országokat. Például hogy a románok a Budapest-Kolozsvár vonatban nekik is hasznos lehetőséget lássanak.

Orbán a nemzetépítés körébe sorolta azt a konkrét tervet is, hogy 2022-re (a következő választások időpontjára) minden autópályát kiépítenek az országhatárig. Vagyis így még gyorsabb lesz majd az összeköttetés a határon túli területek magyarságával.

 

https://index.hu/belfold/2019/09/08/orban_viktor_kotcse_beszed_zart_ajtok_mogott_nemzetepites_csaladpolitika/

Lemond Boris Johnson minisztere: „Nem támogatom ezt a politikai vandalizmust”

Szombat este közzétett levelében lemondott a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter. Amber Rudd erős szavakkal kritizálta a kormányt, és kilépett a Konzervatív Pártból is az elmúlt hét kaotikus eseménysorozata után.

https://444.hu/2019/09/08/lemond-boris-johnson-minisztere-nem-tamogatom-ezt-a-politikai-vandalizmust

Holokausztkirándulással és a német alkotmánnyal küzd a Dortmund a neonáci fociultrák ellen

Hiába minden ellenkampány, az európai focistadionokban még mindig elég gyakoriak a rasszista megnyilvánulások. Múlt hétvégén például a szardíniai Cagliari szurkolói huhogták le durván az Internazionale frissen szerződtetett játékosát, Romelu Lukakut. 

A csatár erre az Instagramon és Twitteren is megüzente a döntéshozóknak, hogy tenniük kellene valamit a fociban előforduló diszkrimináció ellen. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a Paris Saint-Germain középpályása, Marco Verratti is felvetette, hogy a bíróknak félbe kellene szakítaniuk a meccseket, ha rasszista rigmusokat hallanak. Más kérdés, hogy az Inter egyik szurkolói csoportja egy nyílt levélben kiosztotta Lukakut, mondván, az olasz drukkerek nem rasszisták, és inkább a tisztelet jeleként kellene felfognia, hogy tartanak tőle és a góljaitól. 

a Dortmund aktívan támogatja és próbálja erősíteni a szurkolótáboron belüli antirasszista csoportosulásokat. Az egyik ilyen kezdeményezés a ballspiel.vereint! nevű, amit 2014-ben a klubtól függetlenül alapítottak. A csoport egyik tagja a DW-nek azt mondta, azért jöttek létre, hogy megmutassák: nincsenek egyedül azok, akik szerint bizonyos rigmusoknak és daloknak egyszerűen nincs helyük a lelátón. (A csoport neve egy szójáték: a klub teljes nevéből, a Ballspielverein Borussiából és a német „összeköt” igéből áll.)

Ő úgy látja, Hans-Joachim Watzke klubvezető egyre érzékenyebb a diszkriminációra és a szélsőséges hangokra, pedig „egyáltalán nem biztos, hogy öt évvel ezelőtt ugyanígy beszélt volna ezekről”. Ez itt például a ballspiel.vereint! egyik tweetje a stadion lépcsőházában felfestett, sokszínűséget hirdető rajzról: 

https://444.hu/2019/09/08/holokausztkirandulassal-es-a-nemet-alkotmannyal-kuzd-a-dortmund-a-neonaci-fociultrak-ellen

Kósa: Berki bizonyos értelemben jobb is, mint a Karácsony

Népszava beszámolója szerint Orbán Viktort olyan elánnal transzportálta az elzárt részre a TEK, hogy le sem lehetett fotózni. Az érkezők közül Kósa Lajos válaszolt a leghosszabban az újságíróknak. Előbb Karácsony Gergelyről jelentette ki, hogy 

"kifejezetten ciki. (…) Annyira alkalmatlan, hogy azon semmilyen összefogás sem segít. Ha valaki ennyire alkalmatlan, akkor azon lehet vitatkozni, hogy a Berki bizonyos értelemben még jobb is, mint a Karácsony."

Majd kérdezték az OLAF megállapításáról, ami szerint Magyarországon van a legtöbb probléma az EU-pénzek felhasználásával, de Kósa szerint a svájci óragyáraknál is jobb hibaszázalékkal használják fel a támogatásokat. 

https://444.hu/2019/09/07/kosa-berki-bizonyos-ertelemben-jobb-is-mint-a-karacsony

Hétszer annyi pénzt adott Brüsszel a határvédelemre, mint amennyit a kormány állít

Nem mondott igazat a kormány arról, hogy az Európai Unió mekkora összeggel járul hozzá Magyarország határvédelméhez.

Csaknem hétszer akkora összeg érkezett Brüsszelből, mint amennyit a kabinet kommunikál.

Ezzel szemben Hollik István kormányszóvivő augusztus végén a köztévében arról számolt be, hogy "az EU Magyarország 504 milliárd forintos határvédelmi költségei után 6,6 milliárd forintot hajlandó kifizetni." Ezt megalázónak és méltatlannak nevezte, és kijelentette, hogy  

"az, ahogy Brüsszel kezelte a magyar kormány kérését, nem volt korrekt és fair."

https://444.hu/2019/09/07/hetszer-annyi-penzt-adott-brusszel-a-hatarvedelemre-mint-amennyit-a-kormany-allit

Lendvai Ildikó Szaporító szervek

Ha a miniszterelnök hülyeségeket beszél, annak oka van. Pontosabban célja. Más, meg nem nevezett tisztségviselőkről ezt nem merném teljes határozottsággal állítani. A közéletben vannak „spontánhülyék” is, őket - szemben a tudatos „direkthülyékkel” - nem volna szép őszintétlenséggel gyanúsítani. Ilyenek, és kész. A kormányfő távolról sem hasonlít rájuk. Akkor mond zöldségeket, ha ezek építőelemei az aktuális mítosznak. A régi mesemondók is tisztában voltak vele, hogy hétfejű sárkányok nincsenek, de jól illettek a mesébe.

Hogy a Demográfiai Csúcson Orbán abszurd állításokat fogalmazott meg, azon már mindenki hüledezett egy jót. Szerinte a világháborúk valójában „európai polgárháborúk” voltak, ezek okolhatók demográfiai problémáinkért. A népszaporulat apadását a politika idézte elő, amelynek ezért most nemcsak joga, hanem kötelessége is beavatkozni. Mondhatnánk, az állam mostantól szaporító szerv is. Nálunk ez nemcsak a nagyon is szükséges családtámogatást, a gyerekek jólétéről, iskoláztatásáról, egészségéről való gondoskodást jelenti. Ítélőbírói- és nevelőtiszti hatalmat is: kioktatnak, milyen családba születhet gyerek és milyenbe nem, kötelességként írják elő, amit örömből és szeretetből vállalnál. A modell ismerős: ugyanúgy egy valódi kérdést használnak fel, mint a menekültek esetében. De nem a megoldás a lényeg. A cél az, hogy újabb szálat szőjenek bele abba az ideológiai szövetbe, amellyel a rezsim takarózik, hogy elfedje nyers érdekeit. 

A demográfiai téma erre kiválóan alkalmas. Valami receptet csak kell adni a munkaerőhiányra, de olyat, amelyben bevándorlók nem szerepelnek, és nem kell a kiszolgáltatott vendégmunkások titokban szervezett tömeges importjáról beszélni. Jöjjenek a magyar kisbabák! És tényleg jöjjenek, ki ne örülne nekik, mindegyik egy kincs. Más kérdés, hogy dolgozni remélhetőleg csak húsz év múlva fognak, ha csak ki nem lökik őket is előbb az iskolarendszerből.

 

https://nepszava.hu/3049186_szaporito-szervek

Szabad szemmel: ha Amerika hallgat, hozzájárul az autokraták győzelméhez

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 8.

https://nepszava.hu/3049212_szabad-szemmel-ha-amerika-hallgat-hozzajarul-az-autokratak-gyozelmehez

Újságírókat akartak, de csak a kormánysajtóval találkozhatott volna a korrupciót vizsgáló OECD-delegáció

És azok sem mentek el. Állítólag hiába hívogatta őket a Belügyminisztérium, hogy a korrupciós ügyek kivizsgálásáról meséljenek.

az egyébként jól szervezett és sikeresen lezajlott februári látogatás során a küldöttség nem találkozhatott újságírókkal.

A magyar hatóságok szerint ráadásul mindez azért történt, mert a meghívott újságírók egyszerűen nem akartak elmenni a leegyeztetett találkozókra. Ez azért is kellemetlen, mert a munkacsoport jelentése többször külön kiemeli a sajtó szerepét a korrupció, a vesztegetési ügyek elleni harcban.

A jelentéstevők egyébként előre megadták, hogy hét médium képviselőivel szeretnének találkozni, köztük a szigorúan üzleti ügyekkel foglalkozó Budapest Business Journal emberével, a kormányhoz lojális Hír TV és Modern Media Group képviselőivel, valamint a független sajtót részéről az Indexet, a HVG-t és a 444.hu-t nevezték meg. Ehhez képest, mint az Átlátszó a Belügyminisztériumtól megtudta,

a magyar fél kizárólag a kormánysajtó képviselőit értesítette: a HírTv, a Modern Media Group, az MTI, az M1, az Origo, az EchoTv és a Magyar Nemzet szerkesztőségének küldtek meghívót.

https://nepszava.hu/3049208_ujsagirokat-akartak-de-csak-a-kormanysajtoval-talalkozhatott-volna-a-korrupciot-vizsgalo-oecd-delegacio

"Becsületsértésbe hajló propaganda" - így panaszkodik a berlini nagykövet, mert a ZDF nem dicséri Orbánt

Györkös Péter egyenesen a ZDF intendánsának panaszolta be az adó egy műsorát, ami a 2015-ös magyarországi menekült-helyzetről is szólt.

"Becsületsértésbe hajló propaganda", "lejárató kampány", "fikció" - így jellemzi Györkös Péter berlini magyar nagykövet a ZDF német közszolgálati adó egy riportját, ami azt mutatta be, ahogy az Orbán-kormány 2015-ben a menedékkérőkkel bánt. De Györkös nem egyszerűen véleményezte a "fő műsoridőben bemutatott »dokudrámát«", hanem egyből a ZDF intendánsának és főszerkesztőjének panaszkodott levelében.

Egyébként valóban egy dokudrámáról van szó: a 88 perces A döntés órája: Angela Merkel és a menekültek című műsorban neéhol szakértők beszélnek, néhol színészek játszanak el egy-egy lényeges pillanatot.

 

https://nepszava.hu/3049191_becsuletsertesbe-hajlo-propaganda-igy-panaszkodik-a-berlini-nagykovet-mert-a-zdf-nem-dicseri-orbant

 

Juhász Dániel Sikertorzítók

Az elmúlt hetek híradásaiban gyakran hallhattunk, olvashattunk arról, hogy a hazai szakképzési rendszer egyre sikeresebb. Parragh László, az Iparkamara elnöke először azzal büszkélkedett: idén többen választották a szakgimnáziumokat, mint az általános gimnáziumokat. Néhány nappal később újabb sikerjelentés következett: az M1 híradója közölte, a magyar csapat 12 érmet szerzett a szakmák világversenyén, a WorldSkills-en.  

Utóbbi még szép is lenne, ha igaz lenne, de sajnos nem teljesen az: a valóságban a magyar csapat egy érmet szerzett (ami viszont arany!), a többi 11 pedig kiválósági emlékplakett, amit azok a résztvevők kaptak, akik az átlagnál jobban teljesítettek ugyan, de dobogós helyezést nem sikerült elérniük. Persze büszkének kell lennünk rájuk is – nem úgy a valóságot elferdítő propagandistákra.  

Nem igaz az sem, hogy idén több diák kezdi meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint “normál” gimnáziumban: a Parragh által ismertetett számok nem teljes adatok, az Iparkamara elnöke ráadásul azt sem vette figyelembe, hogy a gimnazisták mintegy ötöde nem 9. évfolyamban, tehát nem 4 vagy 5 osztályos, hanem 6 vagy 8 osztályos gimnáziumban folytatja tanulmányait. A valóság az, hogy a gimnazisták-szakgimnazisták aránya alig változott tavalyhoz képest – továbbra is az előbbiek vannak többen.  

Nem véletlen, hogy az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) úgy alakítják át, hogy a legfontosabb alapszakmákat jövőre csak az iskolarendszerben lehessen elsajátítani. Így több diák lesz az állami szakképző iskolákban, kevesebb az iskolarendszeren kívüli OKJ-s tanfolyamokon. Ahogy már megszokhattuk, erről szinte senkivel nem egyeztettek, az elemzések (ha vannak) nem nyilvánosak, az átszervezést rohamtempóban, egy év alatt letudják. Minden bizonnyal már a következő sikerjelentés is elkészült.

 

https://nepszava.hu/3049187_sikertorzitok

 

Pofon az ellenzéknek

Kiss Gergely Magyar Nemzet

Budapest a kelet-európai régió legélhetőbb városa a The Economist Intelligence Unit felmérése szerint. A brit kutatóintézet a stabilitást, a kultúrát, a környezetet, az oktatást, az egészségügyet, valamint az infrastruktúrát tette mérlegre, ezek alapján jött ki a végeredmény. Ha azt gondoljuk, hogy a rangos elismerésnek minden hazánkfia örül, akkor tévedünk.

A balliberális médiumok igyekeztek eldugni a hírt, de akadt olyan portál is, amelyik úgy számolt be a listáról, hogy egy betűt nem írt le Budapest helyezéséről. De még magát a szót sem pötyögte be a billentyűzet segítségével, hogy Budapest. Ez olyan, mintha egy magyar riporter úgy közvetítene egy sporteseményről, hogy a magyar indulóról egy kukkot nem említ, még akkor sem, ha dobogós helyen fut be.

Érthető, hogy nem szívesen kapták fel a hírt, hiszen Karácsony Gergely folyamatosan arról beszél, hogy a főváros élhetetlen, a főváros nem szabad, a fővárosban kivágják a fákat, a fővárosban betont öntenek a fűre, a főváros nem fejlődik, csak visszafejlődik, ami pedig épül, abban csak focizni lehet.

De majd jön ő, fák nőnek a nyomában, szivárvány ragyog fel az égen, a madarak dalra fakadnak és a szabadság szellője belengi a város minden zegzugát.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/pofon-az-ellenzeknek-7277864/

 

Tarlós István: Nem foglalkozom az ellenfelekkel

MTI Magyar Nemzet

Nem foglalkozom az ellenfelekkel – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Piknik elnevezésű találkozóra érkezve.

A politikus a közelgő önkormányzati választás kapcsán újságírók előtt hozzátette: azzal foglalkozik, hogy mit csinált meg idáig, és mit, hogyan szeretne tovább folytatni.

„Harminc éve csinálom ezt, nem tippelgetek, meg kell várni október 13-át” – jegyezte meg.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/tarlos-istvan-nem-foglalkozom-az-ellenfelekkel-7281365/

 

Soltész Miklós: Keresztény gyökereiből táplálkozhat a nemzet

MTI Magyar Nemzet

Egy olyan világban, ahol üldözik a kereszténységet és templomokat rombolnak le, élő keresztény gyökereiből táplálkozhat egy nemzet – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Balatonalmádiban, a Szent Imre Plébániatemplom kertjében tartott ünnepségen.

Soltész Miklós kiemelte: az európai világ egy része elfordult Istentől, ezért nincsenek fix pontok, amelyekbe bele lehetne kapaszkodni. Mint mondta, ebben a környezetben nagyon fontos a keresztény emberek összetartása.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nagy francia forradalom idején az állam és az egyház szétválasztása volt a cél, ennek égisze alatt templomokat romboltak le, több tízezer papot kivégeztek, elüldöztek, a forradalom pedig mintegy 200-300 ezer áldozatot követelt.

Mint mondta, Kisboldogasszony napja lévén érdemes belegondolunk abba, hogy „amikor az uniós zászlót nézzük, a 12 csillag nem 12 országot jelöl, 12 gondolatot vagy 12 pontot, hanem Szűzanyának a 12 csillagát”. Azt üzeni, hogy az élő kereszténység adhat támaszt a mindennapokban – fogalmazott.

https://magyarnemzet.hu/belfold/soltesz-miklos-kereszteny-gyokereibol-taplalkozhat-a-nemzet-7281935/

 

Karácsony Gergely nem ismeri Budapestet

ORIGO

Karácsony Gergely egyszerűen nem ismeri Budapestet, folyton eltéved, ezért nem szabad rábízni a nemzet fővárosát - mondta Borbély Ádám, a Fidelitas budapesti elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A Fidesz ifjúsági szervezetének politikusa úgy fogalmazott, Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt alkalmatlansága újabb és újabb területeken nyilvánul meg, újabb tantárgyból bukott meg. 

Azt eddig is tudtuk, hogy kihívásokkal küzd a matematika területén. Elég csak arra gondolni, hogy nyereségként magyarázza az egymilliárd forintos veszteséget elérő parkolási botrányt - fejtette ki Borbély Ádám.

 

https://www.origo.hu/itthon/20190908-ujra-es-ujra-kiderul-hogy-karacsony-gergely-nem-alkalmas-polgarmesternek.html

 

Veszélyes hulladék

Dokudrámában dolgozta fel a ZDF német közszolgálati televízió a 2015-ös migrációs válság egyik meghatározó napját, szeptember negyedikét, amikor a migránsokkal teli buszok megindultak az osztrák határhoz

Őry Mariann

A rossz hír az a ZDF-nek és mindenkinek, aki a német migrációs politika hibáinak eltussolásában érdekelt, hogy a választók nem hülyék. A választók egyre elégedetlenebbek a kialakult helyzettel, és már nem hiszik el, hogy „Wir schaffen das”, „sikerülni fog”. A hibákat a német vezetésnek is fel kell ismernie, ahogy felismerte azt is, hogy Magyarországgal és a visegrádi négyekkel szemben nem lehet a korábbihoz hasonló hangot megütni, nem lehet a véleményünket félretenni. Lassan a német sajtónak is leesik majd a tantusz. Azt pedig ne hagyjuk, hogy belerondítsanak a javuló német–magyar kapcsolatokba.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190907-veszelyes-hulladek

Tízezrek vonultak az amerikai konzulátushoz Hongkongban

Tízezrek vonultak Hongkongban az Egyesült Államok konzulátusához, hogy felszólítsák az amerikai kongresszust annak a javaslatnak az elfogadására, amely támogatást biztosíthatna a város demokratikus fejlődésében, valamint az emberi jogok védelmében, írja internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP).

A hongkongi lapot szemléző MTI emlékeztetett arra is, a hongkongi emberi jogokról és demokráciáról szóló javaslat elfogadása esetén Washingtonnak lehetősége lenne vízumtilalmat és számláik befagyasztását alkalmazni olyan hongkongiakkal szemben, akiket az emberi jogok megsértése miatt bűnösnek találtak.

 

https://index.hu/kulfold/2019/09/08/hongkong_tuntetes_amerika_konzulatus/

 

Az utolsó fizikatanár majd kapcsolja le a villanyt

Az államtitkár szerint kész szerencse, hogy van pedagógushiány az országban, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a tanévkezdés már most is komoly nehézségekbe ütközik, arról nem is beszélve, hogy a természettudományos tárgyak terén igencsak elenyésző az utánpótlás.

 

„Egy nagyvárosi jó gimnáziumban azért nincs órarendje még a diákok egy részének, mert nincs német és matematika tanár” – tudtuk meg a Pedagógusok Szakszervezetétől, és nem ez az egyetlen iskola, ahol nem éppen a terveknek megfelelően indult hétfőn az idei tanév. Nemrég írtunk arról, hogy a tanév végeztével tanárok ezrei hiányoznak az egyes intézményekből, a helyzet pedig szerte az országban elég kilátástalannak tűnt, így a tanévkezdés alkalmával kíváncsiak voltunk, tapasztalható-e bármi javulás.

A kormány a tanárhiánnyal kapcsolatban az év valamennyi időszakában azt kommunikálja, hogy a probléma egyrészt nem országos, másrészt a nyári időszakban teljesen normális, hogy az átlagosnál több betöltetlen álláshelyet találni országszerte. Információink szerint azonban sok helyen nem oldódtak meg a problémák a tanév kezdetével sem.

Egy budapesti belvárosi iskolában például informatika és német tanár is hiányzik a megfelelő oktatás biztosításához, míg egy vidéki általános iskolában a matematika órákat egy mérnök tartja, aki semmilyen pedagógiai végzettséggel nem rendelkezik, ugyanezen intézményben pedig alsó tagozaton is két tanítónővel kevesebbel indult a tanév, mint kellene.

https://24.hu/belfold/2019/09/08/tanarhiany-pedagogushiany-oktatas-fizika-kemia-tanevkezdes/

 

ÉLET ÉS IRODALOM

 

Széky János

Nincs szünet

a mai államok léte háborúkon és kompromisszumokon alapul, és semmilyen nagykönyvben nincs megírva, hogy a kompromisszumok örök életűek. A Brexit nyomán legalábbis fölerősödhet az elszakadási vágy Skóciában – ami eleve nem volna Nagy-Britannia része háborúk és levert felkelés nélkül. A Brexit-megállapodás központi része a backstop, az északír–ír határnak és Észak-Írország Egyesült Királyságon belüli státuszának a kérdése; de Észak-Írország maga is történelmi képződmény, később keletkezett, mint a Szovjetunió, ami, ugye, megszűnt, és a máig való fennmaradásának rengeteg vér volt az ára. Ha pedig nincs Egyesült Királyság, akkor még többen kételkedhetnek abban, hogy mi szükség a monarchiára – aminek maradék tekintélyét a legrosszabb pillanatban gyengítette, hogy a királynő egyik fia belekeveredett az Epstein-botrányba (barátja volt a börtönben öngyilkosságot elkövető szexuális bűnözőnek).

Történelmi időket élünk, és csak remélhetjük, hogy az európai kontinens lélegzethez jut, mielőtt itt folytatódik a történelem.

https://www.es.hu/cikk/2019-09-06/szeky-janos/nincs-szunet.html

 

ÉLET ÉS IRODALOM

 

Kenesei István

„Érted dolgozom!”

Aligha lehetett nyugodt nyara az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjének az idén. Nem tudom, sikerült-e szabadságra mennie, de a sajtóban napról napra megjelenő híradások alapján erre aligha volt lehetősége. A július 2-án elfogadott törvény az ITM szerteágazó feladatköréért felelős és nagy munkabírásáról ismert Palkovics Lászlót is kihívások elé állíthatta, amik azonban nem akadályozták meg őt abban, hogy újabb hatáskörökkel bővítse hivatalát.

 

De hát minek ide bárki másnak a szakértelme, mikor mindent a miniszter fog kézivezérelni? Hogy lesz-e minderre elég ideje? A kérdés felidézi hajdani professzorom anekdotáját az 1950-es évek Nyelvtudományi Intézetéről. Az akkori minisztériumi épület 5. emeletén lakozó munkatársakat az alagsori terembe rendelték a szokásos összintézeti értekezletre. Már rég meg kellett volna nyitni, ám a párttitkár még hiányzott, tehát küldöttséget menesztettek érte, föl a szobájához. Ott viszont meglepetve látták az ajtóra tűzött feliratot: „Ne zavarj! Érted dolgozom!”

 

https://www.es.hu/cikk/2019-09-06/kenesei-istvan/erted-dolgozom.html

 

„Nem lehet szemet hunyni a visszásságok felett”

Magyar Hang

Az Európai Bírói Egyesület delegációja április végén vizsgálta a magyar bírósági szervezet helyzetét és komoly elmarasztaló megállapításokat tett. Közben számos bírósági vezetői pozícióra kiírt pályázatot nyilvánítottak eredménytelennek, így az Országos Bírósági Hivatal OBH elnöke által ideiglenesen megbízott vezetők látják el a vezetői teendőket – mondta el a Magyar Hangnak Halász Etelka. A bírónő egyike azoknak, akik itthon és nemzetközi fórumokon is kiállnak azért, hogy a magyar bíróságok függetlenségét a jelenleginél sokkal erősebb törvényi szabályozás biztosítsa.

https://magyarhang.org/belfold/2019/07/15/az-europai-birosag-vizsgalhatna-hando-tundet/

A FIDESZES VÁROS, AHOL NÉGY ELLENZÉKI POLGÁRMESTERJELÖLT IS RINGBE SZÁLL

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, az egyébként is fideszes Mosonmagyaróváron ez nem jött össze. Mindenesetre a kormánypártokkal nem szimpatizáló választóknak lesz miből választania: akad civil, MSZP-DK-s, jobbikos és LMP-s polgármesterjelölt is.

https://azonnali.hu/cikk/20190904_mosonmagyarovaron-negy-ellenzeki-polgarmesterjelolt-is-indul

Késedelmek, kizárások, és lehetetlen ígéretek: az Orbán-kormány családpolitikáját teszteltük

A hitelelengedésből körülbelül ezer család kimaradt, de az autóvásárlási támogatásért is meg kell küzdeni. A bölcsődei férőhelyek nagymértékű növelése pedig szinte elképzelhetetlen. Nagycsaládos szülők és szakértő segítségével próbáltuk kideríteni, hogy valójában mennyire családbarát az Orbán-kormány.

https://atlatszo.hu/2019/09/06/kesedelmek-kizarasok-es-lehetetlen-igeretek-az-orban-kormany-csaladpolitikajat-teszteltuk/

Závada Pál: Mindazt, ami a magyar kultúrában felépült, most rombolják szét

Nemrég jelent meg a Kossuth-díjas író, Závada Pál új regénye, a Hajó a ködben, amely az Írók Boltjának sikerlistáját jelenleg is vezeti. A történet fókuszában az az alku áll, amelyet Weiss Manfréd örökösei 1944-ben, a németek bevonulása után kötöttek a nácikkal. Ebben minden vagyonukat és ingatlanukat, közte a fegyvereket és repülőgépeket gyártó csepeli Weiss Manfréd műveket is „tartós használatra” a náciknak adtak át. Cserébe a népes család tagjai elhagyhatták az országot, később többen Amerikában telepedtek le. De vajon az alkura mentség-e, hogy az életüket mentették? Weiss Manfréd és örökösei a korabeli magyar kultúra és sajtó legnagyobb mecénásai voltak, ők pénzelték a Bethlen István elnöklésével létrejött Magyar Szemlét, és ők alapították 1938-ban a Magyar Nemzetet. Antifasiszta mozgalmakat támogattak, és rengeteget jótékonykodtak. Ez is hozzátartozott az akkori polgári ethoszhoz. Az íróval arról is beszélgettünk, mi maradt mára a hazai gazdasági elit társadalmi felelősségvállalásából.

– Tamás Gáspár Miklós írta egyik cikkében: „Még nem volt olyan hatalom nálunk, amelyik ennyire semmibe vette volna a kultúrát.” Provokatív kijelentés, de szerintem igaz. A Horthy-rendszerben például virágzott a kultúra, a kávéházakban pezsgő szellemi élet folyt, rengeteg napilap, folyóirat megjelent, akkor működött a Nyugat is.

– És az akkori kormányokat nem zavarta, hogy létezik a Nyugat, eszükbe sem jutott, hogy tönkretegyék, ellehetetlenítsék. Úgy gondolták, ha van olyan réteg, amelyik eltartja a lapot, hadd legyen. Később a Kádár-rendszerben is egyre szűkült a tiltott kultúrpolitikai kategória, és egyre többet megtűrtek. Kádárék értékelték a tehetséget, örültek annak, ha külföldön is büszkélkedhetnek azzal, hogy mennyi kitűnő filmes és színházi ember, zeneszerző és író dolgozik itt, akik nemzetközi díjakat is elhoznak. Lehetett villogni azzal, hogy egy szocialista országban is milyen magas a kultúra színvonala. Csakhogy a jelenlegi rendszer teljesen más. Ma minden egyetlen ember akaratától függ, aki azt gondolja magáról, hogy mindenhez ért. Ellenségnek tekint mindent, ami az ő kontrollja nélkül, szabadon és függetlenül szeretne létezni. Mint amilyen a valódi kultúra is, ami nem is lehet ebben a helyzetben más, mint ellenzéki. Ma meg lehet tenni, hogy a Várból száműzzék a Széchényi könyvtárat, szétverjék az Akadémiát, tönkretegyék a felsőoktatást, a független és magánszínházakat. Ezer példát sorolhatunk. Mindazt, ami a magyar kultúrában felépült, most rombolják szét, olyan gyorsasággal, hogy szinte fel sem tudjuk fogni.

https://168ora.hu/kultura/zavada-pal-irodalom-kultura-magyarorszag-tarsadalom-interju-173754

Karácsony Gergely szerint stadionépítés helyett az egészségügyet kellene fejleszteni

Stadionépítés helyett az egészségügyi ellátást fejlesztő beruházásokra lenne szükség Budapesten - mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap Budapesten. A politikus közölte: az önkormányzati választás kampányában aláírásokat gyűjtenek a stadionépítési láz megállítására.

A baloldali ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével tartott közös sajttájékoztatóján azt mondta, Tarlós István jelenlegi főpolgármester régóta nem a budapestiekkel akar jóban lenni, hanem a kormánnyal, és Orbán Viktor miniszterelnök bábjává vált. Minden ügyben a kormány akaratát képviseli és nem a budapestieket - tette hozzá Karácsony Gergely.

Mint mondta, nem hiszi, hogy van olyan budapesti, aki újabb stadiont szeretne jól működő egészségügyi ellátás, jól működő szociális ellátás, vagy jól karbantartott zöldfelületek helyett.

A főpolgármesternek vétójoga van minden kormányzati beruházással szemben, de Tarlós István nem élt ezzel. Nem tett semmit annak érdekében, hogy azt a sok száz milliárd forintot, amit Budapesten felesleges vagy káros beruházásra költenek, értelmes, a budapestiek életét érdemben javító beruházásokra költsék - fogalmazott.

Karácsony Gergely szerint az egyedüli biztosíték arra, hogy a felesleges és pazarló beruházások nem valósulnak meg, és helyettük az itt élőket szolgáló, például az egészségügyi ellátást segítő beruházások lesznek, az, ha október 13-án a budapestiek a sarkukra állnak és visszaveszik a városukat.

https://168ora.hu/itthon/karacsony-gergely-stadionepites-egeszsegugy-173773

A kis herceg hosszú búcsúja – Végleg lelép a politika színpadáról Fodor Gábor

Lemondott pártelnöki posztjáról, a jövőben a civil világban kíván boldogulni Fodor Gábor, az alig látható Magyar Liberális Párt alapítója, az SZDSZ volt elnöke és ügyvivője, két koalíciós kabinet minisztere. Önmagában az is meglepetés volt, hogy 2014-ben egy zavaros kampány mellékalakjaként visszalobbizta magát a parlamentbe. A politika „kis hercegét”, a rendszerváltás nagy ígéretét indulásakor remények övezték, hívták, ahol felbukkant, kényeztették. Fodor mindezt természetesnek vette, a politika kreditkártyájának tekintette, s ha úgy adódott, bőven élt vele. Bizonyos értelemben 2010 után a NER apróbb juttatásait is élvezhette. De a hitel lassanként elapadt, a népszerűség fanyalgássá változott.

Magát a kifejezést, a „kis herceget” az SZDSZ ’94-es kampányfőnöke, Magyar Bálint aggatta Fodorra, amikor a Fideszből távozó új politikai sztár a szabad demokratákat választotta. Mást persze nem is választhatott volna. Szembefordult Orbánnal, felszólalt a tömegeket megmozgató Charta-nagygyűlésen, melyből a Fidesz első embere kimaradt. Ezt Orbán sosem bocsátotta meg. Amikor a választmányi elnöki posztját az ígéretek ellenére Miskolcon megtorpedózták, Fodor kilépett a Fidesz-frakcióból, s a parlamentből is távozott. Lépését – talán joggal – a következetesség, a morális feddhetetlenség jelének tekintették.

Az igazság persze az volt, hogy Fodor már akkor is kövezett utakon járt. Úgy lépett ki a Fideszből, hogy az SZDSZ-ben előmelegített, biztos helye volt.

Sosem volt harcos lobbista. A fodori hivatali modell rákfenéje a munkaidő laza kezelése (tulajdonképpen maga a munka), és a döntésképtelenség volt. Talán nem is izgatták igazán a dolgok, amelyek, tudjuk, úgyis megoldódnak. Amikor rektori értekezletre hívta Budapestre az egyetemek nagyjait, a debreceni, a pécsi, a szegedi rektor pontban kilenckor megjelent, de a miniszter valahol elveszett. Telefonja ki volt kapcsolva. Elaludt. Ennél is nagyobb baj volt, hogy magára a témára (a rektorokra) másfél év alatt húsz percet ha szánt. Ha előadták a hivatalnokok a döntési alternatívákat, amelyekben három megoldás szerepelt, előzékenyen jelezte, gondolják át, bízik abban, hogy meg tudják oldani. Fodor pályáját maga az alapvád (a lustaság és a hedonizmus) végig beárnyékolta, miközben az sem mondható, hogy ez pályáját és lelkét összetörte volna. Sosem volt szorongó típus.

– Nem vagyok Sztálin elvtárs – fakadt ki egyszer 2008-ban. – Nem vagyok a munka hőse, akinek lámpása a Kreml ablakában világít.

https://168ora.hu/itthon/fodor-gabor-politika-fidesz-szdsz-magyar-liberalis-part-lemondas-173679

Jön a gazdasági összeomlás? Itt a biztos jele

A gazdagok feltűnően nagy része nem akarja a pénzét részvényekbe, kötvényekbe vagy akár ingatlanba fektetni, hanem inkább készpénzben tartja azt, vállalva az ezzel járó értékvesztést. Ez biztos jele annak, hogy valami nagy bajra, gazdasági válságra számítanak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/osszeomlas-gazdag-vagyon-megtakaritas-keszpenz-arany.690757.html

Jön a főíró a fűnyíróval - Terjeszkedik az állami erőirodalom

Orbán Viktor áttekintette a magyar irodalom helyzetét, és a kormány által erőközponttá duzzasztott Petőfi Irodalmi Múzeum még aznap belekezdett az „összmagyar irodalom“ átszervezésébe – ettől még a határon túli irodalmi szervezetek és műhelyek tagjai is kiborultak.

„Azt szeretnénk, hogy jobb magyarként menjen ki az, aki ide bejött” – mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új, exszázadvéges igazgatója Orbán Viktornak a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában – a PIM filiáléjában – a miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videón. A felvételen az is látszik, ahogy az Orbán fogadására összetrombitált kompánia koszorút helyez el a Kazinczy-sírkertben.

De egy másnapi MTI-közlemény szerint más fontos dolguk is akadt az egybegyűlteknek: a PIM a nemzeti összetartozás napján „együttműködési megállapodást kötött a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel”, miután egy „tanácskozáson” Orbán Viktor részvételével „áttekintették a magyar irodalom helyzetét a Kárpát-medencében”. Az első hírekből valamiért kimaradt három bekezdéses megállapodás elsőként Illyésre hivatkozva deklarálja a magyar irodalom „irodalmon túli feladatát”, vagyis azt, hogy segítse megtalálni az „erőnknek megfelelő helyet” Európában. „A magyar irodalom Kárpát-medencei erőinek egybegyűjtése céljából” az aláírók a magyar irodalmat fogják „népszerűsíteni Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkán régióban”, áll a megállapodás szövegében. Hiszen fontos „az összmagyar irodalom egységben történő felmutatása Európában és a nagyvilág számára”. Mindezt „a létrehozandó” Petőfi Irodalmi Ügynökség valósítja majd meg.

A homályos egyezség az új kultúrpolitikai terveknek megfelelően erőközpontosított PIM-igazgató egyik első látványos intézkedése is egyben, amelyre maga Orbán adta ki a hitelesítő pecsétet.

https://magyarnarancs.hu/konyv/jon-a-foiro-a-funyiroval-122009