2019, szeptember 6 - 08:15 Sajtószemle

Osztrák köztévé vezetője: Évtizedek óta nem történt olyan Európában, mint ami a magyar médiában

Az osztrák köztévé vezetője szerint aggodalmat keltő a közszolgálati televízió helyzete Magyarországon.

- Természetesen elképzelhetetlen lenne, hogy Ausztriában egy választási kampányban a közmédiában ne adjanak teret az ellenzéki politikusoknak, ne legyenek televíziós viták. Nálunk három hét múlva lesznek előrehozott választások, éppen ma este szervezünk egy beszélgetést minden érintett párt részvételével - Alexander Wrabetz, az osztrák közszolgálati tévé irányító testületének vezetője a lengyelországi Kryniczában szervezett éves gazdasági fórumon válaszolt a Népszava kérdéseire. Alexander Wrabetz szerint évtizedek óta nem történt olyan Európában, mint ami a magyar médiában zajlott le a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásával. - Sok helyen tapasztalható tulajdonosi koncentráció, ami önmagában nem feltétlenül baj, bár sok esetben aggodalomra ad okot, ezt csak egy nagyon erős, a média függetlenségét jelentő szabályozással lehet ellensúlyozni, amennyire én ismerem, Magyarországon ma nem ez a helyzet – mondta. Az osztrák médiairányító testület vezetője szerint szintén aggasztó, hogy különösen a kelet-közép európai régióban vált tendenciává, hogy a média világán kívülről érkező üzletemberek, oligarchák vásárolnak fel médiumokat, valójában nem világos motivációktól vezérelve. Ezzel párhuzamosan pedig sok helyen teret veszít a közmédia a hírfogyasztás terén. A magyar közmédiával kapcsolatban Alexander Wrabetz azt is megjegyezte, hogy aggályosnak tartja, hogy a minden közszolgálati hírforrásnak ugyanazokat az MTI híreket kell használnia, a köztévének nincs önálló hírszerkesztősége. - A közmédia legnagyobb tőkéje az emberek bizalma, ha ez elveszett, nagyon nehéz visszaszerezni – mondta.

https://nepszava.hu/3048968_kozmedia-ami-nalunk-mindennapos-ausztriaban-elkepzelhetetlen

Stumpf István: 2010 után "a kormányban pénteken kitaláltak valamit, hétfőn beleírták az Alkotmányba"

Stumpf István volt alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere meglepően nyíltan beszélt Orbán Viktor gyakorlatilag elnöki hatalmáról, az egykori Rogán–Lázár-szembenállásról, és arról, mennyire akadálytalanul lép meg bármit a kétharmados hatalom.

Előadást tartott Stumpf István júliusban leköszönt alkotmánybíró az MTA Politikatudományi Intézetében, és erős szavakkal jellemezte a NER-t. Az előadáson ott volt a Magyar Narancs is, ők idézik az Orbánékat a Bibó Szakkollégiumban töltött időkől ismerő, az első Orbán-kormányban kancelláriaminiszteri posztot kapó Stumpf szavait: „Magyarországon 2010 után simán előfordulhatott, hogy a kormányban pénteken kitaláltak valamit, hétfőn pedig már meg is hozták róla a jogszabályt vagy beleírták az alkotmányba. Nálunk lényegében semmi nem korlátozza a kétharmados hatalmat az alkotmánymódosításban, nincsen örökkévalósági klauzula vagy más garanciális szabály.”

Stumpf kitért az orbáni hatalomgyakorlás 2010 utáni történetére is, és talán eddig a legegyértelműbben beszél az Miniszterelnökségen koncentrálódó hatalomról, az egykori Lázár–Rogán-szembenállásról is, és arról, hogy előbb a Miniszterelnökséget vezető miniszterként Lázár János vonta magához a közigazgatást, majd a Miniszterelnöki Kabinetiroda felállításával és Rogán Antal felemelésével „törésvonal keletkezett a hatalmi centrumban, problémák jelentkeztek az uralkodói udvartartásban, és ez a helyzet sokáig nem volt tartható”. Ezután központosított Orbán mindent 2018 áprilisa után a kormányzati rendszer átalakításával.

"a miniszterelnök mindenféle kontroll nélkül határozhatja meg a kormány politikáját".

Végül kérdésre válaszolva elmondta azt is, kevés esélyt lát arra, hogy az Alkotmánybíróság igazat adjon az MTA-nak a kutatóintézeti hálózat kormányzati einstandjának ügyében.

 

https://hvg.hu/itthon/20190905_Stumpf_Istvan_2010_utan_a_kormanyban_penteken_kitalaltak_valamit_hetfon_beleirtak_az_Alkotmanyba

Elakadt a luxusszálló építése, de a Balaton-törvény megnyitotta az utat előtte

A balatonszemesi kemping helyén luxusszálloda és villapark épül, a zöldterület megszüntetését az új jogszabály teszi lehetővé a főépítész szerint.

Az új Balaton-törvény hatálybalépésével minden akadály elhárult a balatonszemesi kemping beépítése elől. A jelek szerint a szemesi önkormányzat és a beruházó is arra várt, hogy életbe lépjen az új jogszabály, és elkezdődhessen a Vadvirág kemping helyére tervezett luxusszálloda és villapark építése – ez derül ki a helyi képviselő-testület augusztus 8-ai rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből.

Tavaly novemberben számoltunk be arról, hogy luxusszállodát és villaparkot építenek a Balaton-parti Vadvirág kemping helyén, Balatonszemesen. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist által üzemeltetett kemping az idén még kinyitott, de a jövőben egy 96 lakásos villapark és egy ötcsillagos szálloda állhat a helyén. Takács József balatonszemesi polgármester mindvégig támogatta a terveket, így a parti sáv megszüntetését, és hogy a helyén üdülőtelepet létesítsenek, valamint hogy a terület beépíthetőségét megemeljék. A tavaly őszi tervekből az is kiderült, hogy a 17-18 hektáros területen az azt megszerző Cape Town Real Estate Zrt. kérésére üdülőépületeket és szállodát húzhatnak fel. Cserébe az önkormányzat kap 2 hektárt, ahová fürdőházat illetve strandot terveznek, az utóbbit a fejlesztő nyitná az önkormányzatnak.

A kormány és Gulyás Gergely miniszter mondja majd meg, mit lehet a Balaton partján – írtuk tavaly decemberben azután, hogy nyilvánosságra került a Balaton-törvény tervezete. Witzmann Mihály fideszes vezérszónok (a siófoki térség képviselője) szavaiból már akkor kiderült: kulcskérdés, hogy ki tudják elégíteni a beruházások területi igényeit. Ezt látszik igazolni a balatonszemesi beruházás története is.

https://24.hu/belfold/2019/09/05/balaton-torveny-balatonszemes-kemping-beepites/

A Miniszterelnökség bedőlt a médiahacknek, nem létező céget okol a budapesti trágyaszagért

Nehéz eldönteni, hogy a Miniszterelnökség vagy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala viccelődik a parlamenti képviselőkkel, egy azonban a biztos: a Bangóné Borbély Ildikó írásos kérdésére adott válaszban hivatkozott cég nem létezik, így nem lehet felelős a fővárost elárasztó trágyaszagért sem. A háttérben felsejlik egy Egres Béla nevű önjelölt szóvivő alakja is.

Szinte minden sajtóorgánum lehozta augusztus 9-én, hogy egy bizonyos Óbaroki Kerti Vasút Kft. felelős az egy nappal korábbi Budapesten (is) terjengő átható bűzért. Az információt egy “közleményből” vették, amelyben egy bizonyos Csongrádi Eszter kért elnézést a szagok miatt. 

Bár a levél azonnal elterjedt a médiában, valójában semmi valóságtartalma nem volt.

A cégjegyzék szerint ugyanis nem létezik Óbaroki Kerti Vasút Kft., mint ahogy nincs Felcsút Natura 2020 projekt vagy akármilyen kisvasút Óbarokon.

Erre többen rájöttek már aznap vagy a következő napokban, a cikkeket eltávolították, illetve több blogbejegyezés is született a témában. Szele Tamás újságíró például egy egészen hosszú írásban részletezte, hogy Csongrádi Eszter csupán egy bizonyos Egres Béla által kitalált alak.

És hogy ki Egres Béla? Egy – a bíróság.hu nyilvántartása szerint – nem létező szervezet, a Jövő Generációja Egyesület vezetője, aki arról híres, hogy különböző politikai pártok, cégek és csoportok nevében nyilatkozik anélkül, hogy az érintettek tudnának róla. Több akciója is volt már, amelyekkel sikerült megvezetnie a komplett médiát és különböző intézményeket.

https://blog.atlatszo.hu/2019/09/a-miniszterelnokseg-bedolt-a-mediahacknek-nem-letezo-ceget-okol-a-budapesti-tragyaszagert/

Lehet, hogy Salvini pont a szélsőjobb elleni csodaszert teremtette meg

Conte ügyeset húzott. Az olasz belpolitikában sűrűn cserélődnek a miniszterelnökök, az elmúlt pár évtizedben körülbelül másfél évente. Conte viszont képes volt megakadályozni Salvini hatalomátvételét, és úgy megmenteni saját miniszterelnökségét, hogy Salvini közvetlen veszélyt se jelentsen rá.

https://24.hu/kulfold/2019/09/05/olaszorszag-kormany-matteo-salvini-liga-ot-csillag/

Gyermekvállalás: Orbán a lehetetlent célozta meg

A családbarát kormány kiemelt témája a népesedés, Orbán Viktor ezért akart átfogó megállapodást kötni a magyar nőkkel. A kabinet célja a 2,1-es termékenységi ráta, ez kell ahhoz, hogy a népesség szinten maradjon. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár éppen szerdán jelentette be, hogy a kormány politikája miatt 9 év alatt 21 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv.

Az InfoRádióban ugyanakkor a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója azt mondta, ez valójában nem kedv kérdése, az elmúlt 30 évben duplájára nőtt a gyermektelen nők aránya. Spéder Zsolt felidézte, hogy a rendszerváltozás után nemcsak nálunk, hanem Közép-Kelet-Európában is elindult az úgynevezett halasztási időszak.

https://24.hu/belfold/2019/09/05/orban-viktor-nok-gyermekvallalas-nepesedes-szules/

Találják ki, hány nő fért be az első sorba a születésszám növeléséről szóló budapesti konferencián!

A választ az Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett kép adja meg:

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/09/05/talaljak_ki_hany_no_fert_be_az_elso_sorba_a_szuletesszam_noveleserol_szolo_budapesti_konferencian

Kövér László: A gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy

MH/MTI

Történelmi nézőpontból a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy, és az „európai meghasonlást” csak akkor lehet elhárítani, ha minden európai országban a legfontosabb közüggyé válik társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai értelemben egyaránt - mondta az Országgyűlés elnöke a III. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön a Várkert Bazárban.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190905-kover-laszlo-a-gyermekvallalas-a-legszemelyesebb-kozugy

Kásler felsorolta a népességfogyás okait: illuminátusok, szabados életvitel, hagyományok rombolása

“A demográfiai folyamatok követése, értelmezése sorskérdés, meg kell értenünk, mi történt a társadalommal az illuminátusoktól és izmusoktól kezdve a hagyományos értékek rombolásáig, a napnyugati országok alkonyán keresztül a szabados életvitelen át egészen a klasszikus értékek rombolásáig“ – mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a III. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön, a Várkert Bazárban.

Kásler szerint ez a történelmi, filozófiai értelmezés segíthet megérteni a demográfiai helyzetet, ugyanis

LÁTSZIK, HOGY NYUGATON “A KLASSZIKUS ÉRTÉKEK MEGLAZULÁSA A TÁRSADALOM SZÖVETÉT IS MEGLAZÍTOTTA SZEMBEN A NAPKELETI NAGY TRADÍCIÓJÚ, HAGYOMÁNYUKAT, VALLÁSUKAT, HITÜKET ŐRZŐ ORSZÁGOKKAL”.

Ezt szerinte Orbán Viktor is “megfogalmazta már filozófiai mélységgel”, amikor arról beszélt, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, a keresztény értékekhez, hithez, családhoz, hagyományokhoz, az ősök és leszármazottak tiszteletéhez.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/09/05/kasler_miklos_demografiai_illuminatusok_csaladpolitika_napkelet_klasszikus_ertekek_hagyomanyok/

Varga Judit miniszter elmondta, mit szeretne a Google-tól és a Facebooktól

Nyugodtan nevezhető politikai véleményformálásnak, amit a Google és a Facebook csinál – mondta a Figyelőnek az igazságügyi miniszter.

Varga Juditot a lap arról kérdezte, hogyan lehet a Facebookot és a Google-t, valamint a hozzájuk hasonló techóriások működését szabályozni. Az igazságügyi tárca vezetője azt mondta, az átláthatósági kritériumok és az alapvető emberi jogok érvényesülését szeretnék viszontlátni. A nehézséget ennek kikényszerítésében az okozza, hogy az efféle vállalatok globálisak, hatalmasak, a működésük pedig nem köthető országhatárokhoz, nemzeti jogrendszerekhez.

A kérdező ezen a ponton megjegyezte, hogy a téma kényes, hiszen Vargát és a magyar kormányzatot már annak felvetése miatt a véleményszabadság korlátozásával támadják. A miniszter erre úgy reagált, hogy ők valójában a techóriások által gyakorolt cenzúrát szeretnék megvizsgálni, a cél pedig a magyar felhasználók szólásszabadságának védelme.

Beszélt Varga Judit a kinevezése után bejelentett, a közösségi oldalakat vizsgáló munkacsoport feladatairól is. Azt mondta, a testület ősztől dolgozik, és nem szabályozást alkot majd, hanem a jogi körülményeket vizsgálja majd. "Nem tudjuk ugyanis, hogy hová kerülnek az adataink, valamint azt, hogy az állampolgárok véleményét, álláspontját adott esetben milyen alapon korlátozzák."

 

https://hvg.hu/tudomany/20190905_varga_judit_igazsagugyi_miniszter_google_facebook_atlathatosag_emberi_jogok_szolasszabadag

 

Orbánt mattolhatja Ursula von der Leyen a Trócsányinak kiosztott poszttal

Lehet, hogy nemzetközi együttműködésért felelős biztosnak nevezik ki Trócsányi Lászlót, ami egy jó taktikai húzás lehet a bizottsági elnök részéről.

A "nemzetközi együttműködés – fejlesztési támogatás" vagy a "humanitárius segélyezés – katasztrófavédelem" területét bízná Trócsányi Lászlóra Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – értesült a 444.hu nem hivatalos, de bizottsági ügyekben jól értesült forrásokból.

A lap úgy tudja – szintén nem megerősített forrásból –, hogy Orbán Viktor Trócsányinak is a bővítési portfóliót kérte Leyentől, ahogy öt évvel ezelőtt Navracsics Tibornak is ezért lobbizott, de arra a posztra a szlovén jelölt lehet a legesélyesebb.

https://hvg.hu/itthon/20190904_orban_ursula_von_der_leyen_Trocsanyi_Laszlo_biztos

 

Johnsont sarokba szorították, már csak önmaga megbuktatásával próbálkozhat

 A miniszterelnök két napja még azt nyilatkozta, hogy "nem akarok választást, és maguk sem akarnak választást". Mégis, miután a képviselők elfogadták a Brexit elhalasztását kérő, az alku nélküli kilépést megtiltó törvényt, Johnson benyújtotta javaslatát az előrehozott választásokról - a terve az volt, hogy még az október 17-i EU-csúcs előtt választást tartsanak, amit reményei szerint megnyerhet, így megerősödött legitimációval mehetne Brüsszelbe egy olyan parlamenttel maga mögött, amit a brit közjog szerint nem kötnek az előző parlament döntései, vagyis akár el is törölheti az alku nélküli kilépést tiltó törvényt. A parlament feloszlatásához és az új választás kiírásához kétharmados többségre lett volna szüksége, ami a Munkáspárt szavazataival meg is lehetett volna. De csak 298 képviselő szavazta meg, vagyis nemhogy a képviselők szükséges kétharmada, még csak egyszerű többsége se támogatta.

A szavazás után Johnson arról beszélt, hogy Jeremy Corbyn "az első ellenzéki vezető országunk demokratikus történetében, aki visszautasít egy választási kihívást". Corbyn, a Munkáspárt vezére amúgy jelezte, hogy pártja készen áll az előrehozott választásra, és támogatja is azt, de csak abban az esetben, ha már kihirdették a kilépés nélküli Brexitet megtiltó törvényt.

https://444.hu/2019/09/05/johnsont-sarokba-szoritottak-mar-csak-onmaga-megbuktatasaval-probalkozhat

 

Boris Johnson: Inkább megdöglök, de nem kérek Brüsszeltől újabb halasztást

Boris Johnson csütörtök délután a kormány nagy rendőrségi toborzóprogramjának elindítása alkalmából mondott beszédet Nyugat-Yorkshire-ben. Az eseményen azonban nem a rendőrségi létszámfejlesztés miatt volt kíváncsi a brit és a nemzetközi sajtó, hanem azért, hogy lássa, miként reagál kormánytöbbségének elvesztésére, az ún. „rendezetlen” – azaz megállapodás nélküli brexit lehetőségét elgáncsoló parlamenti tervezetre, az előrehozott választás elutasítására, illetve a kormányzati válság többi fejleményére.

Johnson elnézést kért amiatt, hogy kénytelen állandóan a brexitről beszélni, mivel az emberek inkább az őket érintő problémákra akarnak válaszokat, de „muszáj ezt a kérdést végleg rendezni”. Újból fogadalmat tett arra, hogy kilépteti az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, de erre nem lát más lehetőséget, csak a politikai erőviszonyokat tisztázó parlamenti választást. Leszögezte, hogy kész október 15-én vagy akár előbb is az urnákhoz szólítani a választópolgárokat, és azt mondta, a választás tétje, hogy

őt vagy Jeremy Corbynt [az ellenzéki pártokat is megosztó munkáspárti főtitkárt] küldik Brüsszellel tárgyalni.

https://index.hu/kulfold/2019/09/05/boris_johnson_brexit_beszed/

 

A Mazsihisz antiszemitizmust, az államtitkár keresztény büszkeséget emleget

A szoboravató Rétvári Bence válaszolt a bírálatokra, bár úgy tett, mintha ez egy politikai vita lenne, és nem a Mazsihisz, hanem kizárólag az ellenzék kritizálta volna. 

„Kornis Gyula szobrának hétfői felavatása után balliberális oldalról történelemhamisító nyilatkozatok jelentek meg, melyben az antiszemitizmus bélyegét akarják rásütni a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökére, az egykori bölcsészkari dékánra, az országgyűlés egykori képviselőjére és elnökére, Klebelsberg Kuno államtitkárára, az Oxfordban is tanult egykori filozófusra, piarista szerzetesre, kultúrpolitikusra” - nyitott az államtitkár. 

Rétvári alaptalan minősítette az antiszemita vádakat, amit „történelmi tények cáfolják”. 

https://444.hu/2019/09/05/a-mazsihisz-antiszemitizmust-az-allamtitkar-kereszteny-buszkeseget-emleget

 

Heisler András

A műsorvezető Rónai Egon.

atv.hu

A Kornis szoborról

http://www.atv.hu/videok/video-20190905-heisler-andras

 

Ők mennek neki a Fidesznek vidéken

Az alábbiakban összeszedtük a 40 ezer lakosúnál nagyobb települések polgármester-jelöltjeit. 

Jelezzük azt is, hogy az adott településen hogyan szerepelt a Fidesz a májusi EP-választáson. A polgármester-választás nyilvánvalóan a személyekről is szól, de ott lehet inkább az összellenzéki jelöltnek komolyabb esélye, ahol a Fidesz tavaszi támogatottsága nem közelítette meg az 50 százalékot.

https://444.hu/2019/09/05/ok-mennek-neki-a-fidesznek-videken

 

Az oroszok is akarták Paks 2 egyik gigatenderét, de végül kiszorultak belőle

direkt36

Az új paksi blokkok egyik fontos rendszerére írtak ki tendert nyár elején. Az úgynevezett irányítástechnikáról van szó, amely az atomerőmű biztonságos működését felügyeli.

Nemcsak ezért, de az értéke miatt is érdekes ez a tender. Csak a rendszer főbb elemeinek szállítása több mint 100 milliárd forintba kerül. A magyar kormány nyilvánosan is jelezte, hogy azt szeretné, ha ezt az értékes megbízást nyugati cég kapná meg.

A Direkt36 információi szerint ez azonban a projekt kezdete óta éles konfliktust okozott a megrendelő magyar fél és a bővítést végző oroszok között. Az utóbbiak ugyanis maguknak szerették volna ezt a munkát. A magyar kormány viszont azért akart nyugati beszállítót, mert velük a jelenleg működő paksi atomerőmű felújítása során is jól tudtak együttműködni. Ráadásul a kormány szerint az idegen informatikai behatolások elleni védelmet is jobban tudná garantálni egy nyugati beszállító.

https://444.hu/2019/09/05/az-oroszok-is-akartak-paks-2-egyik-gigatenderet-de-vegul-kiszorultak-belole

 

Tízmillióért rendel négy darab csillárt az Országgyűlés

Új csillárokat vesz az Országgyűlés az Országház "A" osztályának átalakításához - derül ki a Parlament honlapján közzétett szerződésből. Az augusztus 12-én megkötött szerződés 4 darab 12 égős csillár beszerzésére vonatkozik, melyért az Országgyűlés Hivatala összesen 9,5 millió forintot fizet ki.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem olcsó berendezési tárgyakról van szó, hiszen átlagolva 2,3 milliós egységárat kapunk. Persze, elképzelhető lenne, hogy különböző árakon különböző típusú csillárokat szereznek be, ám mivel egy "osztályra" kerülnek, jóval nagyobb esély mutatkozik arra, hogy egységes áron szerezték be a csillárokat.

A tárgyakat egyébként a Decolux Kft.-től szerzik be, a cégnek október 31-ig kell leszállítania azokat. A cég idén rendszeres beszállítóvá vált, hiszen ez már a harmadik velük kötött szerződés idén, de korábban, még 2013 végén is kötöttek üzletet az Országgyűlés Hivatalával.

https://mfor.hu/cikkek/makro/10-millioert-vesz-4-csillart-az-orszaggyules.html

 

Jöhet a 46 százalékos minimálbér-emelés?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy támogatja az európai minimálbér bevezetését – közölte hétfőn Dobrev Klára, az Európai Parlament DK-s alelnöke. Hozzátette, von der Leyen arról tájékoztatta őt, hogy már a hivatali idejének első 100 napjában olyan javaslatot fog tenni, ami biztosíthatja, hogy az EU minden munkavállalója igazságos minimálbért kapjon. Ez az összeg nagyjából az átlagbér 60-70 százalékának megfelelő összeg lenne.

Jelenleg a magyar 149 ezer forintos minimálbér a legutóbb regisztrált bruttó bér közel 41 százalékát teszi ki, vagyis amennyiben az EB elnökének javaslatát elfogadják, az minimum 46 százalékos minimálbér-emelést eredményezne idehaza.

A bruttó 149 ezer forintot 218 879-re kellene emelni, hogy megfeleljen a 60 százalékos kritériumnak. Ez azt jelenti, hogy 99 085 forint helyett 145 555 forintot vihetnének haza azok, akik a kötelezően adandó legkisebb bérért végzik a munkájukat. Vagyis hirtelen majdnem 47 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnának egy hónapban, ami érdemben járulhatnak hozzá az életszínvonaluk emelkedéséhez.

 

https://mfor.hu/cikkek/makro/johet-a-46-szazalekos-minimalber-emeles.html

 

Az Orbán-kormány keresztényeket toloncol Afganisztánba

A “nagyon keresztény” Orbán-kormány keresztényeket és felügyelő nélküli kiskorú gyerekeket toloncol a számukra életveszélyes Afganisztánba. 

Migration Aid nevű civil szervezet oldalán megjelent írást idézzük:

A hétvégén Ausztriában egy ismeretlen személy eljuttatott a helyi sajtónak egy listát 154 afgán menekült nevével és adataival, akiket szeptember 3-án és 4-én repülőgéppel Kabulba akarnak deportálni egyes kelet-európai országok. A terv szerint a listán szereplők közül 145 főt Ausztriából, 5 főt Magyarországról, hármat Bulgáriából, egyet Szlovéniából szállítanak gyűjtőjárattal Afganisztánba.

Ausztriában az váltott ki nagy felháborodást, hogy a listán 5 család is szerepel kisgyerekekkel. A legfiatalabb egy másfél éves kislány, akit a bátyjával akarnak repülőgépre tenni, továbbá egy kísérő nélküli kiskorú is erre a sorsra vár.

Tudomásunkra jutott, hogy az 5 afgán közül, akiket Ferihegyen kényszerítenek a Bécsből induló repülőgépre, legalább egy keresztény fiú van. A fiatal afgán menekült, aki nem szeretné, hogy nyilvánosságra hozzuk a nevét, jelenleg a győri idegenrendészeti őrzött szálláson van (lényegében fogságban), és ott várja sorsának alakulását. 8 éve él menekültként Magyarországon, megtanulta a nyelvet, beilleszkedett, itt keresztelkedett meg és jár templomba. Ügyében egyházi elöljárója is a kormányhoz fordult. A fiatal fiú nagyon fél attól, keresztényként milyen sors vár rá Afganisztánban.

http://www.zonaporkolt.com/belpolitika/az-orban-kormany-keresztenyeket-toloncol-afganisztanba/

„Gyenge, közepes portfóliókat kapunk”

Több a tagállam, mint a jelentős szakpolitika, de mindenki ragaszkodik a biztosaihoz. Trócsányi László felemás esélyekkel indul. Arató Krisztina uniós szakértővel beszélgettünk.

https://nepszava.hu/3048825_gyenge-kozepes-portfoliokat-kapunk

N.Kósa Judit Roncsderbi

Szerintem teljesen normális, hogy egy választás megmozgatja az elfojtott vágyakat. Az életközepi krízis egyébként is nehéz ügy, az ember egyszer csak arra ébred, hogy elrohant fél évszázad, és hol vannak a regények, amiket meg akart írni, meg hol a meghódított hegycsúcsok. Ilyenkor abszolút természetes reakció, hogy az illető jelentkezik főpolgármesternek - lett légyen postás, kétkezi celeb vagy mondjuk egy olyan párt elnöke, amelynek támogatottsága három évtizednyi masszív sikertelenség után mára a negatív tartományba fordult.

Az viszont egyáltalán nem normális, hogy ezeket a - legyünk jóindulatúak, de legalább ne járjunk a bíróságra - mentálhigiénés alapon induló jelölteket nemcsak a regnáló városvezető esélyes kihívójával egy szinten kezeli az állami médiagólem, hanem egyenesen őket mutatja be ellenzéki főpolgármester-jelöltként. A postás közszolgálati műsorban búsong a város rossz levegője miatt, a celeb meg a közpénzből eltartott bulvármédiában erősíti a meggyőződést, hogy Tarlós alternatívájaként a meztelen felsőtest kínálkozik.

Jókat röhöghetnénk ezen, de a héten sajnos találkoztam az első ivarérett választópolgárral, aki Berki Krisztiánra fog szavazni, mert kell végre adni a változásnak egy esélyt.

 

https://nepszava.hu/3048909_roncsderbi

 

Búcsú a Jobbiktól

Gabay Dorka Magyar Nemzet

Értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti-keresztény párt. Ez olvasható a Jobbik önmagát meghatározó alapító nyilatkozatában. 2003-at írunk ekkor. Az ország miniszterelnöke Medgyessy Péter, akit egy évvel később Gyurcsány Ferenc vált. Az a Gyurcsány Ferenc, aki 2006 tavaszán elismerte, hogy nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél-két évet, és mindaz, amit mondott, nem volt igaz.

Az a Gyurcsány Ferenc, akinek politikai felelőssége vitathatatlan a 2006. októberi brutális rendőri fellépésben, akinek lemondását követelve vált a Jobbik a nemzeti radikálisok lelkévé, hitet adva annak a közösségnek, amely a néppárti Fidesztől jobbra eső teret szerette volna megtölteni.

Így, alulról építkezve, valódi mozgalomként alakíthatott frakciót 2010-ben az Országgyűlésben az értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti-keresztény Jobbik, zászlajára tűzve a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok politikai hatalomból történő eltávolítását. Azt is ígérték, a parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánnak lenni. Ma már látható, egyik sem egy sikertörténet.

a név még állja a sarat, de silány tartalommal csak kopik napról napra. Mert hosszú távon semmit sem lehet hitvány termékekkel eladni. És tudják ezt jól a Jobbik bitorlói is, akik pártjuk nevét már nem is szívesen vállalják, inkább elvek nélkül elbújnak a balliberális pártok között. Csak az lebeghet a szemük előtt, hogy valahogy át kell vészelni az őszt. Aztán ha a Jobbik végleg kifújt, jöhet egy új párt, egy új márkanév, talán egy régi-új vezetővel.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/bucsu-a-jobbiktol-7272461/

 

Mindent szabad, ami liberális

Nathalie Suarez-Friedrichs Magyar Nemzet

Magyarországon élő, magyarul író holland állampolgár vagyok, holland anya és spanyol apa felnőtt gyermeke, tizenkét éves voltam, amikor Magyarországra költöztünk. Mivel addig Hollandiában éltem, és azóta is folyamatos figyelemmel kísérem, mi történik a szülőföldemen, nyugodtan kijelenthetem: Hollandia a liberális világ netovábbja.

Az az ország, ahol a járókelő minden utcasarkon – élőben vagy plakáton – csókolózó azonos nemű párokkal találkozik. Az az ország, ahol a televízióban minden egyes adásban és minden reklámban az emberi faj teljes palettáját mutatják be, hogy senki ne érezze magát még véletlenül se kirekesztve. Az az alapvetően keresztény ország, ahol a nagyobb városokban naponta ötször hallatszik a muzulmánok azanja.

Az az ország, ahol politikusok színes burkákba öltöznek, hogy kifejezzék: Hollandia mindenkit elfogad. Itt, a liberális világ csúcspontján a drag queeneknek (olyan fér­fiak, akik kirívó öltözködésükkel női személyiségjegyeiket hangsúlyozzák – a szerk.) és a muzulmánoknak egyaránt van helyük. (Természetesen a munkáspárti politikusok egy pillanatig sem vették figyelembe a muzulmánok általános intoleranciáját az LGBT-közösség – magyarosan LMBT – iránt.)

Hollandia tehát az az ország, amely mindenkit befogad és elfogad, kivéve azokat, akik például csupán azért tűnnek ki a tömegből, mert férfi létükre a nőket szeretik, és ezt ki is mutatják.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/mindent-szabad-ami-liberalis-7270223/

 

Orbán Viktor és Tony Abbott egyetért a bevándorlással kapcsolatos kérdéskörben

MTI

A bevándorlás és a határvédelem volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Tony Abbott korábbi ausztrál kormányfő találkozóján csütörtökön, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az ausztrál politikus, aki 2013 és 2015 között volt hazája miniszterelnöke, a III. Budapesti Demográfiai Csúcsra érkezett Magyarországra.

A magyar kormányfővel folyatott megbeszélésén – melyen részt vett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is – egyetértettek abban, hogy minden államnak joga van dönteni arról, hogy kit és milyen feltételek mellett enged be a területére. Vannak ugyan különbségek Ausztrália és Magyarország között a határvédelemben, hiszen előbbi a tengereken, utóbbi a szárazföldön kényszerült védekezésre, mégis mindkét sikeres kormányzatot ugyanaz az elgondolás vezérelte, mégpedig az állampolgárai és a kultúrája védelme – hangzott el.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-es-tony-abbott-egyetert-a-bevandorlassal-kapcsolatos-kerdeskorben-7274945/

Az Európai Unió a saját törvényeit köpi szemközt, amikor hazánk jogállamiságát vitatja

HÍR TV

A Hír TV Csörte című műsorában főleg az önkormányzati megmérettetés volt a fő téma. A műsorban teret szenteltek annak, hogy kampánynyitót láthatott a nagyérdemű, mindezt Karácsony Gergely módra, valamint arról is folyt disputa, hogy tájékoztató kampányt indít a Fidesz, a Fidelitas pedig plakátkampányt. Az adás folytatásában epizódot szentelt Gyurcsányéknak, mindezt annak kapcsán, hogy a Demokratikus Koalíció tagadja a kerítés bontó szándékát – úgy tűnik elkezdődött, már érződik a kampány. Előtte viszont szó esett arról is, hogy szeptember közepén meghallgatást tartanak a magyar jogállamiságról, vagyis az Európai Unió soros elnökeként tovább viszik a 7-es cikkely szerinti eljárást a finnek. Jogállamiság-vita, de vajon mi van mögötte? Közben nálunk tájékozódna az OLAF-vezér, a legutóbbi jelentésük kapcsán. És közeledve az önkormányzati választásokhoz a műsor közreműködői az ellenzéki ígéret-cunamit is górcső alá vették. A Hír TV stúdiójában M. Dobos Marianne műsorvezető vendégei voltak: Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője, Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa, Gajdics Ottó, a Szabad Föld és a Karc FM főszerkesztője, valamint Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-europai-unio-a-sajat-torvenyeit-kopi-szemkozt-amikor-hazank-jogallamisagat-vitatja-7273922/

Kirendelték Brüsszelbe a szocialista polgármester-jelölteket, Soros embere igazította el őket

ORIGO

Kirendeltek több szocialista polgármesterjelöltet Brüsszelbe, ahol Frans Timmermans, Soros György egyik legszorosabb szövetségese, és Gyurcsányné, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője tartott eligazítást nekik. A bevándorláspárti erők jól láthatóan mozgolódni kezdtek egy hónappal az önkormányzati választás előtt, az amerikai spekuláns ismét bele akar szólni a magyar politikába. 

Tegnap kora este ellepték a közösségi oldalakat az ellenzéki polgármesterjelöltek brüsszeli látogatásáról készült képek.

Soros embere határozhatja meg az irányvonalat

Több, MSZP-s polgármesterjelölt (Csige Tamás, hajdúdorogi; Radócz Zoltán, szolnoki; Fekete Zsolt, salgótarjáni; Márton Roland, székesfehérvári; Tüttő Kata; belvárosi aspiráns)

Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti képviselő; 

Gyurcsányné, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője valamint

Frans Timmermans, a Juncker-féle Európai Bizottság alelnöke 

vett részt a megbeszéléseken. Hogy miért volt szükség a brüsszeli útra az önkormányzati választási kampány kellős közepén? Erre a rendszerint a bevándorláspárti erők üzeneteit hangoztató - egyiptomi oligarcha többségi tulajdonában lévő -  Euronews próbálta megadni a választ: "közvetlen uniós forrásokért lobbiztak ellenzéki vezetők Brüsszelben.

https://www.origo.hu/itthon/20190905-frans-timmermans-tartott-eligazitast-brusszelben.html

Liberálisok a népakarat ellen

„Nem rombolhatod szét azt a szabadságot, amiért a nagyapám két világháborúban is megküzdött. B..szd meg, te túlértékelt gumikacsa” – üzente Boris Johnson brit miniszterelnöknek a híres-neves angol úr, Hugh Grant

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

A mosolyáról és jóképűségéről ismert színész kifakadása arra vezethető vissza, hogy Boris Johnson a minap kísérletet tett a Brexitet az elmúlt években sikerrel obstruáló parlament időleges félreállítására. Annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a korábban megállapított határidőig, azaz október 31-ig kiléphessen az Európai Unióból. Márpedig ez felkavarta a filmes táncolásával még Gyurcsány Ferencet is megihlető művészembert.

A Donald Trump elleni hollywoodi celeboffenzíva óta bizonyosan tudjuk: a szórakoztatóipar is egyre inkább politikai aktorként kíván beleszólni az egyes országok, sőt, a világ jövőjét meghatározó folyamatokba. Ennek egészen prózai oka lehet: ők nyilván jobban tudják, mi a jó nekünk, egyszerű embereknek. Hiszen szépek és okosak. Ebből a szempontból a demokraták vereségei miatt óbégató, sírdogáló és nyünnyögő hírességek hasonlóságot mutatnak a korunk nyugati médiáját eluraló vadliberálisokkal, illetve az uniós intézményekbe befurakodó NGO-neveltekkel.

Visszatérve a ködös Albionra: mi is a gond a törvényhozással és saját pártjával egyaránt viaskodó, kétségtelenül kissé kócos volt londoni polgármesterrel? 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190905-liberalisok-a-nepakarat-ellen

Alighogy leléptek az emberei Schmidt Máriától, a kormány hozzányúlt az általa szervezett emlékév pénzeihez

szeptember 4-i dátummal a kormány hozott egy határozatot, amely módosít a Schmidt Mária által kormánybiztosként szervezett "30 éve szabadon" emlékév pénzügyein (a Magyar Közlöny itt olvasható, a 6166. oldalra kell tekerni). A határozatot Orbán Viktor szignózta.

Egyelőre nem világos, hogy milyen súlyú a módosítás, illetve van-e összefüggés a két történés között, mindenesetre a következő a helyzet:

 

https://index.hu/belfold/2019/09/05/alighogy_leleptek_az_emberei_schmidt_mariatol_a_kormany_hozzanyult_az_altala_szervezett_emlekev_penzeihez/

 

Előbújt egy eddig ismeretlen főpolgármester-jelölt

Kampánynapló - szeptember 5.

https://index.hu/belfold/2019/09/05/onkormanyzati_kampanynaplo_szeptember_5/

 

Lázár János nem békül Márki-Zayjal, még kezet se fog

Lázár János feljelentést tett Márki-Zay Péter ellen rágalmazás miatt, és amikor csütörtökön találkoztak a bíróságon, nem fogadta hódmezővásárhelyi politikai ellenfele kézfogását.

Lázár János fideszes politikus azután jelentette fel Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás egyik kulcsemberét, hogy ő a Facebookon egy videóban azt mondta, Lázár János miatt ment tönkre egy helyi vállalkozás, a K'Art. Lázár szerint Márki-Zay ezzel gyakorlatilag korrupcióval vádolta őt, ezért tett feljelentést.

https://index.hu/belfold/2019/09/05/lazar_janos_nem_fogadta_marki-zay_peter_kezfogasat/

Erdoğan egymillió szír menekülttel fenyegeti meg Európát

TÖRÖKORSZÁG EGYMILLIÓ SZÍRIAI VISSZATELEPÍTÉSÉT TERVEZI AZ ORSZÁG ÉSZAKI RÉSZÉN LÉTREHOZANDÓ BIZTONSÁGI ÖVEZETBE.

- jelentette ki az MTI tudósítása szerint Recep Tayyip Erdoğan csütörtökön Ankarában. A török elnök mintegy 450 kilométer hosszú és 30 kilométer mély régióban akarja letelepíteni a hazájában élő, összesen mintegy 3,6 millió polgárháborús menekült egy részét. Ehhez Erdoğan logisztikai támogatást kért, pontosabban követelt az Európai Uniótól:

Adjanak nekünk logisztikai támogatást, és akkor 30 kilométeres mélységben nekilátunk házakat építeni Észak-Szíriában. Így emberi körülményeket tudunk biztosítani. Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet. Nem kaptunk segítséget a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy hatmilliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Erdoğan azonban azóta is folyamatosan morog a menekültek jelentette terhek miatt - melyek ankarai számítások szerint már 36 milliárd euróra rúgnak, és az EU-val szembeni, egyre gyakoribb konfliktusok során rutinszerűen fenyegetődzik a menekültvisszatartó megállapodás felmondásával.

 

https://index.hu/kulfold/2019/09/05/erdogan_szir_menekultek_fenyegetes/

 

Matolcsy György: Jön a magyar modell 2.0

Veszélyes vizeken is az élen kell maradni – véli a jegybank elnöke, aki új gazdasági modellt sürget, és el van ragadtatva Christine Lagarde-tól, bár IMF-elnöksége idején még konfliktusos volt a viszony. A Közgazdasági Társaság vándorgyűlésen hallgattuk meg Matolcsy Györgyöt.

https://hvg.hu/gazdasag/20190905_Matolcsy_Jon_a_magyar_modell_20

"Kérdezd meg szüleidet, miért nem vagy megkeresztelve" – adja feladatul az ötödikes tankönyv

Konok Péter történész, publicista kiakadt. A tankönyvszerző Bánhegyi Ferenc, akinek már vonták vissza botrányos történelemkönyvét.

A könyv teljes egészében nincs feltöltve a hivatalos tankönyvkatalógusba, csak bele lehet tekinteni, ám a feladat már ebben a rövid részletben is látszik.

https://hvg.hu/itthon/20190905_tankonyv_vallas_konok_peter

A magyar püspökök bocsánatot kérnek a szexuális bűncselekmények áldozataitól

Egy éven belül kiépítik az egyházi személyek által elkövetett bántalmazásokat vagy szexuális visszaéléseket kivizsgáló rendszert.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – üdvözölve Ferenc pápa 2019. május 7-én kelt „Vos estis lux mundi” kezdetű rendelkezését, amely a gyermek- és ifjúságvédelem érdekében előírja, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítaniuk – úgy határozott, egy éven belül kiépítik a mindenki számára könnyen elérhető rendszert. Ennek szellemében az MKPK tagjai határozatot hoztak annak a szolgálatnak a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére. A cél az, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák és a sértettek segítséget kapjanak.

https://hvg.hu/itthon/20190905_A_magyar_puspokok_bocsanatot_kernek_a_szexualis_buncselekmenyek_aldozataitol

Távozik a brit kormányból Boris Johnson öccse

„Feloldhatatlan feszültséget” jelent neki a családi lojalitás és a nemzeti érdekek egyidejű képviselete.

A 47 éves Jo Johnson 55 esztendős bátyjával ellentétben a bennmaradás mellett kampányolt az Egyesült Királyság EU-tagságáról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelmével végződött - népszavazáson.

Boris Johnson ugyanakkor a népszavazás keményvonalas Brexit-párti kampánytáborának frontembere volt, és azóta is ezt az irányvonalat képviseli a kormányzó Konzervatív Pártban.

Jo Johnson, aki csütörtöki lemondásáig az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára volt bátyja kormányában, távozását azzal indokolta, hogy "feloldhatatlan feszültséget" jelent számára a családi lojalitás és a nemzeti érdekek képviseletének egyidejű kötelme.

Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik a Brexit október 31-i határnapján, akár sikerül újratárgyalni az elvetett megállapodást, akár nem.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/tavozik-a-kormanybol-boris-johnson-occse-122752

Pető Péter: A demokraták reménye Boris Johnson brexitje

Akik hisznek a liberális demokráciában, azoknak minden demokratikus tudásunkból következően Boris Johnson megállapodás nélküli brexitjét kell támogatniuk. Eszmei okból azért, mert ez a demokratikus akarat, gyakorlati okból meg azért, mert ez erősítheti meg újra a helyzetüket a világban.

Mindebből az is következik, hogy ma nincsenek erősebb szövetségesei a jobboldali populizmusnak, mint azok, akik akadályozzák a népszavazáson kimutatott demokratikus akarat érvényesítését.

Mielőtt az állításom mellett érvelek, rögzítek pár tényt, ami talán rámutat, a hagyományos orbánista-antiorbánista tengelyen nem könnyű érvelni a káoszos brit fejlemények ügyében.

https://24.hu/kulfold/2019/09/05/brexit-boris-johnson-nagy-britannia-demokracia/

Tízből nyolc 75 évnél fiatalabb magyar úgy hal meg, hogy meg lehetett volna menteni

A preventív rendszer és egészségügyi ellátás bizonyítványa csak két uniós országban rosszabb.

Mintegy 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb EU-s állampolgár vesztette életét 2016-ban, abban az évben, melyről az Eurostat legfrissebb ilyen irányú statisztikája szól. Az adatokat elemző uniós statisztikai hivatal azt írja, az előbbiek közül 1,2 millió haláleset tekinthető idő előttinek, és ebből 

·         741 ezer haláleset elkerülhető lett volna megfelelő egészségügyi szolgáltatás nyújtásával és egyéb megelőző beavatkozásokkal;

·         422 ezer esetben pedig annak ellenére haltak meg emberek, hogy egészségügyi problémájuk kezelhető lett volna.

A halál oka legtöbbször - 68 százalékban - szívroham, sztrók, illetve rákos megbetegedés. 7 százalékot tesznek ki például az alkoholfogyasztáshoz fűződő esetek, de ide tartoznak még a balesetek (4 százalék) és az öngyilkosságok (szintén 4 százalék) is. A számok minden esetre komoly eltérést mutatnak a különböző tagállamokat nézve.

https://nepszava.hu/3048941_tizbol-nyolc-75-evnel-fiatalabb-magyar-ugy-hal-meg-hogy-meg-lehetett-volna-menteni

Simon Zoltán Alkalmasság

Biztos vagyok benne, hogy Trócsányi László kiválóan ellátta volna az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottságának alelnöki feladatait. A többszörös volt nagykövet, egykori alkotmánybíró, a Velencei Bizottság korábbi tagja, az Orbán-kormány igazságügyi minisztere ugyanis jogászként épp ezzel, „alkotmányüggyel” foglalkozik. A Trócsányiról szóló Wikipédia szócikk szerint „kutatási területe az összehasonlító alkotmányjog, a közjogi bíráskodás, a közjogi (közigazgatási) bíráskodás és az európai közjog, ezen belül a nemzeti alkotmányjog és az európai integráció kérdése”. Nem kérdés tehát, szakmai múltja alkalmassá teszi erre a bizottsági posztra. Ám ő és pártja mégis úgy döntött, nem indul a tisztségért. 

A Fidesz indoklása szerint Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan Trócsányit jelölte az Európai Bizottság magyar tagjának, ezért „biztosjelölti teendőinek maradéktalan ellátása” érdekében nem tudja vállalni a feladatot. Ráadásul ha biztosnak választják, teszem már én hozzá, le kell mondania EP-mandátumáról is, így a Fidesz új képviselőt küldhet a listájáról Brüsszelbe a helyére, s az alkotmányügyi bizottságba is kerül majd olyan fideszes tag, akiből esetleg alelnök lehet. 

Valami ilyesmi állhat a Fidesz forgatókönyvében, ám könnyen lehet, ismét eltaktikázták magukat. Nem csak Trócsányi szakbizottsági alelnöki posztja került ugyanis veszélybe: az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság, a LIBE Hidvéghi Balázs, a kulturális bizottság pedig Bocskor Andrea alelnöki tisztségéről halasztotta el a szavazást.

 

https://nepszava.hu/3048910_alkalmassag

 

Újabb ajánlatot kapnak az egykori devizahitelesek - a döntés nem könnyű

Dönteniük kell a változó kamatozású lakáshiteleseknek, elfogadják-e a bankjuk fixesítésre vonatkozó ajánlatát, vagy maradnak a régi konstrukcióban. Érdemes megfontolni a döntést, a hosszú kamatok ugyanis történelmi mélypont közelében vannak, ezért olyan olcsóvá válhatnak a rögzített kamatozású hitelek, mint még soha.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/devizahitel-kamat-bank-ugyfel-svajci-frank.690851.html

Ötvenkét éve megöltek két kislányt Gödöllőn, de hivatalosan csak pár héttel ezelőtt haltak meg

Az Ignácz testvérek 1967 nyarán tűntek el egy gödöllői játszótérről. Egy 12 éves félszemű fiú ölhette meg őket bosszúból, de a nyomozati anyag nincs meg, még azt sem tudni, hogy eltemették-e őket egyáltalán, a halotti anyakönyvi kivonatot az áldozatokról csak pár hete állították ki a 168 Óra közbenjárására. A családtagok annak idején nem nézhették meg a holttesteket, így sosem tudtak belenyugodni abba, hogy a gyerekek valóban meghaltak. Riportunk első része.

https://168ora.hu/itthon/52-eve-megoltek-ket-kislanyt-godollon-de-hivatalosan-csak-par-hete-haltak-meg-173559

KI DÖNTI EL, HOGY MÉLTÓ VAGY-E EGY BÉRLAKÁSRA A VÁRKERÜLETBEN?

Kin múlik, hogy Bayer Zsolt, Habsburg-Lotharingiai Mihály, vagy éppen Palkovics László bérelhet lakást fillérekért a Várban? Van-e esélye egyszerű földi halandóknak is önkormányzati bérlakáshoz jutni? Miért nyithat egy cég hotelt önkormányzati lakásokban? Itt a Negédes otthon második része a Várkerületből!

https://azonnali.hu/cikk/20190905_ki-donti-el-hogy-melto-vagy-e-egy-berlakasra-a-varkeruletben

A francia kormány programot indít a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására

Edouard Philippe francia miniszterelnök kedden bejelentette az első kormányzati intézkedéseket a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására és felkarolására, amelyek között új  szálláshelyek átadása mellett a bántalmazást követő egészségügyi ellátás során történő közvetlen feljelentés általánossá tétele is szerepel.

Hivatalos adatok szerint az év eleje óta Franciaországban száz nőt ölt meg a jelenlegi vagy a volt párja, ezért az öt legfőbb segélyszervezet azt szeretné, ha az állam legalább 500 millió, de inkább egymilliárd eurót fordítana a jelenség elleni fokozottabb küzdelemre, amelyre jelenleg évente 79 millió eurót költ a kormány.

Edouard Philippe jelezte: 2020. január 1-től a kormány további 5 millió eurót szánt ezer olyan új sürgősségi szálláshely átadására, amelyet a családon belüli erőszakot elszenvedett nők vehetnek igénybe.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/a-francia-kormany-programot-indit-a-csaladon-beluli-eroszakot-elszenvedett-nok-tamogatasara-122687

ITT VAN A LEENDŐ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÖSSZES BIZTOSJELÖLTJE!

Az olaszok volt baloldali miniszterelnököt, a románok férfi-női jelöltpárost, a lengyelek veterán EP-képviselőt indítanak. A magyarok meg egy volt igazságügyi minisztert, aki összekever egy zeneszerzőt az EU egyik alapítójával.

Német zeneszerző, vagy az EU francia atyja?

Annál inkább zöldfülű a magyar biztosjelölt Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, akire nem szóltak rá időben, mielőtt Robert Schuman volt francia külügyminiszter – és az EU egyik alapító atyja – halálának évfordulójáról megemlékezett volna: mint az Index is kiszúrta, a Bizottság leendő magyar tagja Twitter-posztjához

Robert Schumann neves német komponista képét csatolta a Montánuniót előterjesztő francia külügyér fotója helyett.

https://azonnali.hu/cikk/20190905_itt-van-a-leendo-europai-bizottsag-osszes-biztosjeloltje

Merkel először kifigurázza Orbánt, de a végére mindkettejükkel kibabrálnak a ZDF filmjében

Felkavaró filmet készített a német közszolgálati média 2015. szeptember 4-éről, gondolja az ember az első félóra után, majd lassan derengeni kezd: a menekültválság csúcspontja volt felkavaró, nem a film. Abban ugyanis túl darabosra sikerültek a központi szereplők. Orbán Viktort be sem merték mutatni.

Már a műfaja is furcsa: doku-dráma. A Döntés órái (Stunden der Entscheidung – a linken meg is tekinthető) fikciós elemeket tartalmazó dokumentumfilm azt a napot igyekszik feldolgozni, amikor a Keleti pályaudvarnál feltorlódott menekültek útnak indultak Nyugat felé, és végül bebocsátást nyertek a számukra ígéret földjének tűnő Németországba. A történések negyedik évfordulóján, szerda este a ZDF-en sugárzott dokumentumfilm a korabeli felvételek mellett tehát színészekkel újrajátszott jeleneteket is tartalmaz, így mutatja meg az események két központi kérdését:

https://hvg.hu/itthon/20190905_Merkel_eloszor_kifigurazza_Orbant_de_a_vegere_mindkettejukkel_kibabralnak_a_ZDF_filmjeben

Szabad szemmel: Orbán saját képére formálja a történelmet

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 5.

https://nepszava.hu/3048913_szabad-szemmel-orban-sajat-kepere-formalja-a-tortenelmet

Trump egy filctollal meghamisította a hurrikán útját, hogy neki legyen igaza

Szerdán délben Donald Trump eligazítást tartott a Dorian hurrikánról az Ovális Irodában. Az elnök a beszéde közben bemutatta az amerikai hurrikánközpont által augusztus 29-én készített térképet a Bahamákon hatalmas pusztítást végző trópusi vihar intenzitásáról és lehetséges útvonaláról.

Ezzel még nem is lenne semmi gond, csakhogy valaki egy szövegkiemelő filctollal bizarr módon kiterjesztette a hurrikán útját Floridától Alabamáig.

Trump a Twitteren néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztette a lakosságot, hogy Alabamát is veszélyezteti a vihar, amivel pánikot keltett, de erre semmi esély nincs azóta sem.

Az általa bemutatott térképet egyértelműen meghamisították, és feltehetően éppen azért, hogy neki legyen igaza. Pedig nincs, ráadásul az amerikai törvények szerint bűncselekménynek számít a hivatalos kormányzati időjárás-jelentéseket átírni.

https://24.hu/kulfold/2019/09/05/donald-trump-dorian-hurrikan-alabama-filctoll-terkep/