2019, szeptember 5 - 07:31 Sajtószemle

A brit parlament nemet mondott a rendezetlen brexitre és az előrehozott választásokra

magyar idő szerint nem sokkal este 11 előtt a parlament nemet mondott arra, hogy október 15-én választások legyenek Nagy-Britanniában. A javaslat elfogadásához Johnsonnak 434 szavazatra lett volna szüksége, de csak 298-at kapott, 56 nem mellett.

https://24.hu/kulfold/2019/09/04/no-deal-brexit-torveny-brit-parlament/

A beteg meghalt, a rendőrség nyomoz: a zalai szívsebész felmondásának exkluzív háttere

Tényfeltárásba kezdtünk a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban nyár elején, műtétre várás közben meghalt férfi ügyében, akinek tragédiája után felmondott az intézmény veterán szívsebésze, Alotti Nasri főorvos. Riport közben megtudtuk: a megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított a 48 éves beteg halála miatt, a gyanú „foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés”. A nyomozásról szóló értesülésünket a rendőrség is megerősítette. Hétfőn tanúként már meg is hallgatták Alotti Nasri főorvost. Fontos körülmény, hogy a zalaegerszegi az első dunántúli szívsebészet, amelynek 25 évvel ezelőtti létrejötte a magyar egészségügy egyik sikertörténete. Most az utolsó alapító után csukódott be az ajtó. Végigkövettük Nasri utolsó munkanapját, hogy elmeséljük a történetet arról, miként hat a kórházi hiánygazdálkodás az életmentők mindennapjaira.

https://www.valaszonline.hu/2019/09/03/alotti-nasri-szivsebesz-zalaegerszeg-nyomozas/

Életveszélyes, ha a zalaegerszegi szívsebészet bedől, márpedig bedőlni látszik

Az osztályvezető főorvos távozásával végül két szakorvos és két rezidens maradt az egész osztályon.Ennyi dolgozóval azonban nem lehet a törvényes és folyamatos betegellátást biztosítani.Egy olyan munkahelyen, ahol minden nap 24 órában, a hét hét napján biztosítani kell a folyamatos ellátást, minimum 5 fő szükséges a törvényi korlátok betartására, valamint a betegállományok és a szabadságok zavartalan biztosításához. 

A jelenleg hatályos jogszabály kizárja azt a lehetőséget is, hogy rezidens, vagy szakorvosjelölt a szakorvos felügyelete nélkül, egyedül lásson el ügyeleti feladatokat. Így bármennyire is megengedő az egészségügyben a munka- és ügyleti időket szabályozó rendelkezés, két szakorvossal sehogy sem matekozható ki a törvényes működés. 

https://rontgen.444.hu/2019/09/04/eletveszelyes-ha-a-zalaegerszegi-szivsebeszet-bedol-marpedig-bedolni-latszik

Hadházy: kamuszakértők megbízásával is kente a Microsoft az Orbán-kormány embereit

Kormányközeli szakértő-alvállalkozók kamumegbízásával is kedvezett a Microsoft a magyar kormányzatnak – ez az USA tőzsdefelügyeletének jelentéséből derül ki, amin Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rágta át magát. A jelentésben is megnevezett Oktatáskutatási és Fejlesztő Intézet úgynevezett nemzeti köznevelési portál projektjét már a politikus azonosította be, és továbbra is gyanúsak az ORFK és a NAV megbízásai is, a rendőrségnél például az elektronikus útdíjrendszer. Erről szólt a mai Korrupcióinfó.

https://blog.atlatszo.hu/2019/09/hadhazy-kamuszakertok-megbizasaval-is-kente-a-microsoft-az-orban-kormany-embereit/

Végrehajtást indított a bíróság Habony ellen

Az ok: nem fizette ki a Jobbiknak jogerősen megítélt perköltséget – írja a párt a közleményében.

Habony még 2017-ben perelte be a Jobbikot, mert a "Ti dolgoztok, ők lopnak" feliratú plakátjaik egyik változatán őt is szerepeltették. Habony azt sérelmezte, hogy nem közszereplő, mégis politikai plakátra került, de azóta a Kúria is megállapította, hogy Orbán Viktor tanácsadója közszereplőnek számít.

Habony egészen az Alkotmánybíróságig ment a panaszával. Ott az alapján utasították el, hogy azokat is közszereplőnek lehet tekinteni, akik hivatalos cím nélkül "hatással vannak politikai döntésekre és az államélet alakulására, vagy a médiában betöltött tulajdonosi szerepükön keresztül a közvéleményre. Az indítványozó kivételes közszereplői státusának igazolása vagy cáfolata pedig a közügyek szabad megvitatásának része."

https://hvg.hu/itthon/20190904_habony_arpad_jobbik_plakat_kampany_kozszereplo_perkoltseg

Szombathely fideszes alpolgármestere elmesélte: központi utasításra kellett támadniuk a helyi ellenzéket

Még januárban vált kegyvesztetté Szombathely egyik alpolgármestere, Molnár Miklós, miután közvetve ugyan, de hozzájárult ahhoz, hogy a város közgyűlése meg tudja szavazni a rabszolgatörvény alkalmazása ellen szóló határozatot. Akkor a helyi polgármester, Puskás Tivadar a következőket nyilatkozta:

„a döntés nem születhetett volna meg a város egyik alpolgármestere, Molnár Miklós árulása nélkül. Sajnálatos, hogy ezen lépésével Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget is, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz–KDNP pártszövetséggel kötött.”

Az árulónak bélyegzett Molnártól akkor megvonták a rá ruházott hatásköröket, aztán megpróbálták eltávolítani alpolgármesteri tisztségéből, és miután ez nem sikerült,

előbb megvonták a fizetéskiegészítését, így a politikus keresete bruttó 200 ezer forint lett (a korábbi 950 ezer helyett), elvonták jogköreit, végső csapásként pedig még a titkárnőjét is áthelyezték más pozícióba.

a polgármesteri székért bejelentkező Koczka Tibor háromrészes interjút adott az Úgytudjuk.hu-nak, amelynek utolsó részében (talán a kormánypárti politikusok közül elsőként) nevezi néven a nyilvánvalót, amikor nemes egyszerűséggel „fideszes propaganda lap”-ról beszél, és rá is mutat, hogy működik manapság ez a propagandagépezet. Sőt, még ennél is tovább megy, amikor az interjúban egész konkrétan így fogalmaz:

„Az első igazán nagy felháborodásom az tavasszal volt, amikor a frakció társaimnak – meg nekem is, csak én nem hajtottam végre – kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalíciósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselő társaikat.”

Vagyis Koczka szerint felsőbb pártutasításra kellett az ellenzéki képviselőket minősíteniük, verbálisan megalázniuk.

https://merce.hu/2019/09/04/szombathely-fideszes-alpolgarmestere-elmeselte-kozponti-utasitasra-tamadjak-szivarvanykoaliciozassal-es-bevandorlaspartisaggal-ellenzeki-kepviselo-tarsaikat/

Nem sztrájkot, iskolabojkottot hirdetnek a diákok jövő péntekre

ogilag nem sztrájk lesz a diákok szeptember 13-ára meghirdetett akciója, hanem iskolabojkott – mondta el a hvg.hu-nak az egyik szervező, Nógrádi Áron. Az egész napos tiltakozás legfőbb célja, hogy vonják vissza a köznevelési törvényt, és tárgyalják újra azt szakszervezetek bevonásával.

A diákok augusztus 31-én a Kossuth téri demonstrációjukon jelentették be a sztrájkot, mint akkor, így most is a négytagú szervezőbizottság kezdett el azon gondolkozni, hogyan hívhatnák fel a figyelmet a magyar közoktatás állapotára.

„Szeptember 13-án minden diák maradjon otthon, ne menjen be, mi így tiltakozunk” – mondta akkor Verseghy Viktória, az egyik szervező. A pár hete elfogadott köznevelési törvény csökkenti az alternatív iskolák szabadságát, a jövőben állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról, nehezebb lesz kitolni az első osztály elkezdését, az iskolaigazgató kinevezésébe sem lesz beleszólás.

https://hvg.hu/itthon/20190904_Nem_sztrajkot_iskolabojkottot_hirdetnek_a_diakok_jovo_pentekre

Andy Vajna öröksége: a megválaszolatlan tízmilliárdos kérdés

Andy Vajna halála után a NER hivatalosan is kipucolta a padlás egy részét: a TV2, a csatorna műsoridejét értékesítő atmedia és a tévének műsorokat gyártó IKO egyaránt Mészáros Lőrinc bizalmasához került, a kaszinókról és a többi cégről viszont nem lehet tudni semmit, a Vajna-birodalom ezen része ugyanis egy offshore vállalkozásban végződik. És hogy mi lesz az özveggyel? Egyelőre annyi elmondható, hogy vannak Vajna Tímeánál sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek is.

https://hvg.hu/kkv/20190904_vajna_hagyatek_cegbirodalom_offshore

Erős hátszelet kap valahonnan a Hunvaldot jelölő ferencvárosi szervezet

A Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület nemcsak az Erzsébetvárosban segít megtörni az ellenzéki egységet Hunvald György jelölésével, hanem a Ferencvárosban is képes volt elérni, hogy szórólapját a kerületi újsággal együtt terjesszék. Azt nem árulja el a Facebookon 35 követővel rendelkező szervezet, mindezt miből sikerült elérni.

A kerületi kéthetilappal együtt terjesztik a Hunvald György erzsébetvárosi indulását is segítő Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület szórólapját, írja a 444olvasói felvételekre hivatkozva. A cikk végigveszi, hogyan "berkikrisztiánosítják" el a választásokat a kerületben, amelynek része, hogy a Facebookon 35 követővel rendelkező egyesület közel 40 ezer szórólapja a Ferencváros Újsággal együtt került a postaládákba. Az egyesület sajtósa, Solténszky Olivér azt mondta, nem árulhatja el, milyen céget bíztak meg a terjesztéssel, és honnan volt sok százezer forintjuk a kampányanyag elkészítésére.

 

https://hvg.hu/itthon/20190904_Eros_hatszelet_kapott_a_Hunvaldot_jelolo_ferencvarosi_szervezet

Óriási mértékű gazdagodás a Mészáros családnál

Nem volt még másik család, amely akkora növekedést tudott volna felmutatni egyetlen év alatt, mint most a Mészárosfamília, amelynek a vállalkozásait messze a legértékesebbnek becsülte a Forbes magazin. Sőt, soha nem állt ilyen értékes cég az első helyen, és arra sem volt példa, hogy az első és a második között ekkora különbség legyen – írja az újság.

A tőzsdén levő Opus Globalból, a Fejér B.Á.L.-ból, a mezőgazdasági profilú Búzakalász 66 Felcsút Kft-ből, a Talentis Groupból és Talentis Agroból, és két másik cégből álló Mészáros családi vállalkozás bő 350 milliárd forintot érhet, ezzel új család áll az élen.

https://24.hu/belfold/2019/09/04/meszaros-csalad-ceg-gazdagodas-vagyon-orban-csanyi-felcsuti-bige/

Itt az első drónvideó a Dorian hurrikán pusztításáról, a látvány finoman szólva is borzalmas

Legkevesebb hét ember veszítette már életét a Bahamákon a Dorian hurrikán pusztításában, írja a BBC.

Hubert Minnis miniszterelnök legfrissebb tájékoztatása szerint további áldozatokra számítanak, a Great Abaco-szigetet ugyanis teljesen letarolta a trópusi vihar.

A hurrikán okozta károkról először készült drónvideó a szigeten, mostanáig ugyanis az ereje miatt nem lehetett a magasba emelni semmilyen technikai eszközt.

https://24.hu/kulfold/2019/09/04/bahama-szigetek-dorian-hurrikan-pusztitas-dronvideo/

Utánajártunk a Vajdaságba ömlesztett magyarországi tízmilliárdoknak

A határon túli gazdaságfejlesztési programok a 2010 utáni nemzetpolitika nagy újításai. A 2016-ban elindított programok első három évében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) több mint 60 milliárd forint értékben fektetett be a Vajdaság, Kárpátalja, Erdély, a Felvidék, a Muravidék és a Drávaszög magyarlakta régióinak fejlesztésébe. Az alábbi ábra a határon túli gazdaságfejlesztési programokra fordított pénzek 2010 és 2019 közötti évenkénti változását mutatja. Míg 2016 előtt a határon túli gazdaságfejlesztési célokra fordított összeg soha nem érte el az egy milliárd forintot, 2016-ban az összeg hatmilliárd fölé ugrott, és a következő években is jelentős mértékben nőtt.

https://24.hu/belfold/2019/09/04/vajdasag-gazdasagfejlesztes-prosperitati-magyarorszagi-milliardok/

Váratlan fordulat Hongkongban, gesztust tesznek a tüntetőknek

Hongkong kormányzója várhatóan hivatalosan is visszavonja a kiadatási törvénytervezetet, ami miatt immár 13. hete tüntetnek százezrek az utcákon, írja az Independent.

Carrie Lam helyi idő szerint szerdán délután egyeztet az ügyről a Peking-párti politikusokkal. A megbeszélésen a South China Morning Post értesülései szerint úgy értékeli majd a javaslat elkaszálását, mint egy gesztust, hogy lecsillapodjanak a kedélyek.

Erre eddig egyáltalán nem mutatkozott semmilyen esély, ráadásul az teljesen kizárt, hogy Lam a kínaiak hozzájárulása nélkül hozna ilyen kaliberű döntést. Magyarul Kína helyesebbnek mégis helyesebbnek láthatja, ha békésen próbálja rendezni a helyzetet.

https://24.hu/kulfold/2019/09/04/hongkong-kiadatasi-torveny-carrie-lam-visszavonas/

A kormánynak nem voltak saját számításai az energiaárakról, amikor leszavazta a klímasemlegességet

Az Innovációs és Technológiai minisztérium nemrég még annyival intézte el a karbonsemlegességre vonatkozó kérdést, hogy a megújuló energiára való nagyarányú átállás „szakértői becslés alapján” 30-40 százalékos fogyasztói áremelkedéssel járna, főleg a hálózati fejlesztéseket miatt. De mivel ebből az államtitkári válaszból nem derült ki, hogy ezt mégis milyen szakértők számolták ki, Szél Bernadett független képviselő közérdekű adatigényléssel próbálta kikérni a tanulmányokat és a szakértők nevét. Azonban az energiaügyért és a klímapolitikáért is felelős minisztérium egészen meglepő magyarázattal állt elő azzal kapcsolatban, hogy miért nem tudja megküldeni a dokumentumokat:

 

Vagyis a magyar kormánynak még akkor sem voltak saját számításai a megújulók hatásáról, amikor júniusban a rezsiárakra hivatkozva leszavazták azt az uniós javaslatot, ami alapján 2050-re klímasemlegessé tették volna az Európai Uniót.

https://444.hu/2019/09/04/a-kormanynak-nem-voltak-sajat-szamitasai-az-energiaarakrol-amikor-leszavazta-a-klimasemlegesseget

Tiltakozik a Mazsihisz, amiért Rétvári Bence és Schmidt Mária egy antiszemita szerzetesnek állítottak szobrot

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerdán közleményben tiltakozott, amiért Rétvári Bence államtitkár, Schmidt Mária kormánybiztos és Fördős Attila polgármester a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitóján átadták Kornis Gyula szobrát

A Mazsihisz szerint ezzel kormánytagok és neves vendégek jelenlétében egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül.

https://444.hu/2019/09/04/tiltakozik-a-maszihisz-amiert-retvari-bence-es-schmidt-maria-egy-antiszemita-szerzetesnek-allitottak-szobrot

Valós az igény hazánkban egy nemzeti stadionra

Magyar Nemzet

Nem pusztán sportszakmai, építészeti, hanem rendszeresen visszatérő közéleti kérdés, miért van szükség Budapesten új futballstadionra. A válasz pofonegyszerű: az emberek igényt tartanak rá.

https://magyarnemzet.hu/sport/valos-az-igeny-hazankban-egy-nemzeti-stadionra-7268387/

Álszentség és rosszindulat gyengíti az európai integrációt

A VISEGRÁDI ORSZÁGOK NEM AZ EU ELLEN DOLGOZNAK, HANEM EGY VALÓDI SZÖVETSÉGET JELENTŐ UNIÓN

Szikra Levente Magyar Nemzet

Beköszöntött az ősz, véget ért az uborkaszezon, és ismét fellángolnak a politikai viták. Nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is. Az új Európai Parlament ugyan már júliusban megalakult, de rögtön nyári szünetre is ment, így az érdemi munka most kezdődik. Sok fontos ügy lesz majd napirenden, amelyek közül kiemelkedik az új Európai Bizottság megválasztása.

Azonban nekünk, magyaroknak legalább ennyire fontos az is, hogy egy évvel a tárgyi tévedésekkel teletűzdelt hazugsággyűjtemény, a Sargentini-jelentés jogellenes elfogadása után a finn elnökség újra a magyar helyzetet szeretné vizsgálni.

A jelentés elfogadása elvileg elindította a hírhedt 7-es cikk szerinti eljárást, azonban azóta semmi konkrét lépés nem történt az ügyben. Ez most megváltozhat, ha a finn tervek megvalósulnak, magyar részről pedig luxus lenne a támadások szó nélkül hagyása, így fel kell készülnünk a harcra, ami nem igazságos küzdelemnek ígérkezik, hanem politikailag motivált vegzálásnak.

Hogy mennyire nem jogi, hanem politikai alapú döntés született Magyarország ellen, azt a tavalyi jelentés szövegének tartalma és elfogadásának körülményei (nem számították be a tartózkodásokat, miközben az Európai Parlament eljárási szabályzata szerint ezt meg kellett volna tenni) mellett az eddigi feltűnő csend is mutatja. A választási kampányban megállt a folyamat, miközben egy elvileg jogi eljárást nem kellett volna befolyásolnia egy politikai eseménynek. Emellett az a kérdés is igencsak kínzó, hogy tulajdonképpen mi is a baja hazánkkal az EU egyes politikusainak. Miért van szükség erre a politikai eljárásra ellenünk?

https://magyarnemzet.hu/velemeny/alszentseg-es-rosszindulat-gyengiti-az-europai-integraciot-7241207/

Von der Leyenre várva

Surján László Magyar Nemzet

Hajdanában, amikor egyetemünk tudományos bizottságának ifjú titkára voltam, egy professzorunk arra hívta fel a figyelmemet, hogy minden változik, de a buli örök.

Ez jutott eszembe, amikor Theresa Crysmann cikkét olvastam az EUobserverben. A cikk a Juncker-bizottság működésének öt évét abból a szempontból tekintette át, hogy mi teljesült Jean-Claude Juncker úr 2014-ben tett nagy ígéretéből, hogy egyensúlyt teremt az Európai Bizottsággal tárgyaló lobbisták között.

Ennek a szerző nemigen látja a jelét. A nagy cégek lobbistáival zajlott le a bizottság háromszáz vezető munkatársa tárgyalásainak hetven százaléka. A különféle nem kormányzati szervezeteknek, szakszervezeteknek csak a többi jutott.

Nagy ügyekben az arány még rosszabb. Ilyen nagy ügy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi szerződés. Crysmann ismeretei szerint minden olyan tárgyalásra, amelyen civilek vagy szakszervezetek fejtették ki erről a véleményüket, tíz megbeszélés jutott a vállalatokkal. Ha nem egy újságcikk szerzőjéről volna szó, hanem egy regényről, akkor biztos lennék abban, hogy az író beszélő nevet ad az újságírónak. Cry ugyanis angolul sírást, kiáltást jelent.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/von-der-leyenre-varva-7255724/

Jobboldali erdőtüzek a baloldalon

KIDERÜLT, HOGY AZ AMAZONASI KÖRNYEZETPUSZTÍTÁS IS A MAGYAR MINISZTERELNÖK LELKÉN SZÁRAD

Apáti Bence Magyar Nemzet

Most, hogy kezdenek elhalkulni a brazíliai esőerdők miatti hisztérikus sikolyok, talán érdemes higgadtan és józanul kielemezni, mi is történt az Amazonas kapcsán a közösségi és az ellenzéki médiában.

Egy- és kétbites, fél-, de inkább negyedigazságokról kell beszélnünk. Sokszor, egyre többször pedig inkább hazugságokról. Mert mi más lenne, mint hazugság, hogy az Amazonas esőerdei termelik a föld oxigénjének a húsz százalékát? A legfelemelőbb látvány minden kétséget kizáróan az Index és a 444 már-már a bájosság határán egyensúlyozó ügyetlenkedése volt. Két hete ugyanis még mindkét ballib szerkesztőségben klaviatúrák tucatjait tették tönkre. Az eszközök egyik felét a liberális könnycsatornákból kizúduló sós ízű folyam áztatta el, a másik felét meg tehetetlen dühükben verték szét, hisz vége mindennek, a világ nem tesz semmit, pedig most pusztul el, most ég porig a Föld tüdeje.
Írták. Sikították.

Azonban egy hét elteltével kénytelenek voltak könnyeiket letörölve kapitulálni, mert hála a jobboldali értelmiségieknek és újságíróknak, kiderült pár dolog.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/jobboldali-erdotuzek-a-baloldalon-7255712/

Szijjártó: Egyes nyugat-európai országok meg akarják törni Közép-Európa versenyelőnyét

MH/MTI

Egyes nyugat-európai országok szocialista típusú gazdaságpolitikával akarják megtörni Közép-Európa versenyelőnyét - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon.

Szijjártó „szocialista típusú gazdasági javaslatoknak” minősítette, hogy Nyugat-Európából követelik az adók harmonizációját, az adósságok közösségiesítését. Ha a javaslatok életbe lépnének, gyakorlatilag „agyonvágnák a közép-európai térség és az egész Európai Unió versenyképességét” - értékelte.

Hozzátette, amennyiben az adóharmonizáció életbe lépne, ez adóemelést jelentene Magyarországon, ezért „az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk Európában az adóharmonizáció ellen”.

Az adósságok közösségiesítéséről elmondta: ez semmi mást nem jelentene, minthogy „egyes, felelőtlen gazdaságpolitikát folytató országok” adósságát más uniós országoknak kellene átvenni.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190904-szijjarto-egyes-nyugat-europai-orszagok-meg-akarjak-torni-kozep-europa-versenyelonyet

Nézőpont: Stabilan 3,3 millió Fidesz-szimpatizáns van Magyarországon

MH

Kedvező pozícióból várhatja a Fidesz-KDNP az önkormányzati választást, a kormánykoalíció politikáját 3,3 millióan támogatják, 2018 januárja óta stabilan több, mint 3 millióan. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnap esedékes választáson 53 százalékot kapna listán a pártszövetség - derül ki a Nézőpont Intézet augusztusi közvélemény-kutatásából.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190904-nezopont-stabilan-33-millio-fidesz-szimpatizans-van-magyarorszagon

Karácsony szédelgései

„A hatalom embereinél mindig erősebb az emberek hatalma.” „Az én városomban, amíg nincs minden kerületben CT, addig nem épül új stadion. Stop.” „Budapest legyen a szabadság városa.”

Bán Károly Magyar Hírlap

Legyen elég ennyi abból a lufieregetésből, amelyet Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok egyik főpolgármester-jelöltje nap mint nap produkál az önkormányzati választás kampányában. Nesze semmi, fogd meg jól! Nem tudom, feltűnt-e, de Zuglóról soha nem esik szó, holott ez az egyetlen olyan referencia, amellyel Karácsony Gergely hitelesen igazolhatná, hogy igenis alkalmas lehet egy világváros vezetésére.

Zuglóval kapcsolatban azonban nem tud mivel dicsekedni, így mélyen hallgat arról az öt esztendőről, ami helyi polgármesterségének a mérlegét jelentené. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190904-karacsony-szedelgesei

Brüsszel liberális intézményeinek nincsen jövője

KOVÁCS ANDRÁS origo

A jó családpolitika szükséges, de nem elégséges feltétele a népesedési problémáknak, el kell azt érni, hogy a nők és a férfiak ne érezzék büntetésnek a családalapítást - minderről Phillip Blond angol filozófus-teológus, a ResPublica think tank igazgatója beszélt az Origónak. Blond az Alapjogokért Központ meghívására érkezett hazánkba, hogy részt vegyen a csütörtökön kezdődő III. demográfiai kongresszuson. 

https://www.origo.hu/itthon/20190903-phillipe-blonde-brusszel-liberalis-intezmenyeinek-nincsen-jovoje.html

Adatvédelmi aggályok Karácsonyék körül

Szembemegy a józan ésszel, hogy a párbeszédes politikus stábja a kellő számú ajánláshoz szükséges aláírásgyűjtő ív sokszorosát kérte ki – mondta lapunknak Péterfalvi Attila

Vincze Viktor Attila Magyar Hírlap

Karácsony is leadta a szükséges számú ajánlást. A közös ellenzéki főpolgármester-jelölt pártcsapata mégis folytatta az ajánló támogatások gyűjtését, feltételezhetően a hitelesített választási ajánlásgyűjtő íveken. Kétségtelen, a Tarlós István főpolgármester-jelöltségét támoga­tó Fidesz–KDNP aktivistái is folytatták az aláírások gyűjtését, ám nem a hivatalos ajánlóíveken, hanem saját aláírásgyűjtő íveiken.

A lapunk által megkérdezett Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a józan ésszel és az ajánlások gyűjtését szabályozó törvények szellemével is ellentétes az, hogy a hírek szerint aránytalanul nagy mennyiségben vett fel ajánlóíveket a balliberális főpolgármester-jelölt stábja

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190904-adatvedelmi-aggalyok-karacsonyek-korul

HIÁBA FELLEBBEZETT NÉMETH SZILÁRD, AZ NVB SZERINT IS MEGSÉRTETTE A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYT

Németh Szilárdnak véletlenül sikerült nyilvánosságra hozni néhány csepeli Fidesszel szimpatizáló választópolgár adatát nemrég. Emiatt elmarasztalta a Fővárosi Választási Bizottság, most pedig a Nemzeti Választási Bizottság is.

A következő történt: Németh Szilárd még augusztus végén töltött fel a közösségi oldalára egy képet, amin az volt látható, ahogy éppen egy ajánlóívet tölt ki, hogy többek közt Tarlós István főpolgármestert, illetve Csepel fideszes polgármesterét, Borbély Lénárdot támogassa aláírásával.

Ám arra már nem figyelt eléggé az államtitkár, hogy teljesen kitakarja a többi aláíró adatait, így van, akinek a neve, míg másnak a lakcíme látszik.

https://azonnali.hu/cikk/20190904_hiaba-fellebbezett-nemeth-szilard-az-nvb-szerint-is-megsertette-a-valasztasi-torvenyt

MUSZÁJ JÁTSZANI A KERESZTÉNYT, HÁTHA HOZ VOKSOT OKTÓBERBEN

Most épp két keresztény kamukonferencia keretében versenyeznek azon a kormányon belül, hogy ki a nagyobb keresztény. Közben a hívek csöndben otthagyják a Fideszt.

Két nemzetközi „keresztény” konferenciát is szervez egy időre a kormányzat: szeptember 4–6-án tartják a Szijjártó-féle külügyminisztérium rendezvényét, szeptember 5–6-án pedig a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot, ez utóbbit Szijjártó csöndes ellenlábasa, Novák Katalin Fidesz-alelnök és családügyi államtitkár „háziasszony” szervezésében.

A két rendezvény nyilván uralni fogja a következő napok kormánysajtóját. Az utca emberének úgy tűnhet majd, hogy íme, egy igazi keresztény ország, felelős keresztény politikai vezetéssel, és minden a legnagyobb rendben van, elvégre a Duna-Tisza partján az isteni és az emberi erények mentén virágzik az élet, különösen az állami élet.

Nagy kár, hogy a magyar valóság homlokegyenest ellentétes azzal a képpel, amelyet a kormányzat igyekszik festeni – nyersen mondva nagyszabású képmutatás az egész.

https://azonnali.hu/cikk/20190904_muszaj-jatszani-a-keresztenyt-hatha-hoz-voksot-oktoberben

Szabad szemmel – Bár a budapestiek nem tartoznak Orbán rajongói közé, eddig nem tudtak megszabadulni tőle és a szövetségeseitől

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 4.

https://nepszava.hu/3048787_szabad-szemmel--bar-a-budapestiek-nem-tartoznak-orban-rajongoi-koze-eddig-nem-tudtak-megszabadulni-tole-es-a-szovetsegeseitol

Varga Judit Timmermanssal tárgyalt – Jövő héten meghallgatások a 7-es cikkelyes eljárásban?

Frans Timmermanssal tárgyalt Varga Judit Brüsszelben az őszi szezon napirendjéről – tudta meg az atv.hu brüsszeli forrásokból. Uniós forrásaink nem zárják ki, hogy a jövő héten akár már el is kezdődhetnek a meghallgatások a Magyarországgal szemben folytatott 7-es cikkelyes eljárás ügyében, melyeket a finn soros EU-elnökség júliusról őszre halasztott.

Brüsszeli források arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy Varga Judit EU-ügyekért felelős igazságügyminiszter Brüsszelben megbeszélést folytatott Frans Timmermanssal, a még Juncker-vezette Európai Bizottság minőségi jogalkotásért, jogállamiságért és az intézmények közötti kapcsolatokért felelős alelnökével.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190903-varga-judit-timmermansszal-targyalt-jovo-heten-meghallgatasok-a-7-es-cikkelyes-eljarasban

Meglepő kijelentéseket tett Orbán volt külügyminisztere

Martonyi János a legfontosabb lengyel regionális gazdasági fórumon beszélt az EU kilátásairól.

Martonyi János az Európai Unió jövőjéről adott helyzetértékelést az EP-választások eredményének tükrében, az Áder János köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány képviseletében. Mint mondta, az állandó reformkényszer miatt az EU éppen az olyan valóban komoly ügyekre nem tud koncentrálni, mint a klímavédelem, vagy a nem kormányzati szereplők részéről érkező kihívások. Pedig erre kellene hatékony megoldásokat találni, ehhez pedig az EU jelenlegi intézményi keretei megfelelőek. – Meg kell védeni az alapszerződéseket, nem változtatni kell rajtuk, hanem békén hagyni azokat, legyen szó az Európai Parlamentről, a Tanácsról a Bizottságról, vagy az Európai Bíróságról. Ne a pillanatnyi helyzet határozza meg, mit akarunk velük jogilag kezdeni – mondta Martonyi, aki arról is beszélt, hogy bár az EP-választások előtt nagyon sokan radikális politikai átrendeződést vártak, ez nem következett be. (Orbán Viktor szintén azt jósolta, hogy a „bevándorlásellenes erők” nagyarányú áttörését hozza a választás.) A volt külügyminiszter külön kiemelte, hogy két olyan tagállamban a legmagasabb az EU-s tagság támogatottsága, melyek kormányai nem akarják az uniós alapszerződés módosítását – Magyarországon és Lengyelországban.

https://nepszava.hu/3048810_meglepo-kijelenteseket-tett-orban-volt-kulugyminisztere

Deutsch Tamás reagált az OLAF jelentésére

A tegnap megjelent friss OLAF-jelentés szerint Magyarországgal fizettetné vissza a legtöbb uniós pénzt a szervezet, ugyanis az országnak 2014-2018 közt kifizetett kohéziós pénzek felhasználásának 4 százalékát problémásnak tartja. Deutsch Tamás ma közölte: a szocialista és liberális kormányok korrupciós ügye vastagon hozzájárul az OLAF jelentésében fogalt ajánlásokhoz.

A kedden bemutatott jelentés szerint Magyarország negatív rekordot döntött, a 28 EU tagállam közül innen kellene a legnagyobb arányú EU-s forrást visszakérni.

A szocialisták és a liberálisok kormányának 2010 előtti korrupciós ügye az, ami vastagon hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) éves jelentésében Magyarországra vonatkozóan még mindig magas pénzügyi következményekkel járó ajánlást fogalmazott meg

- jelentette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A képviselő az Európai Parlamentben (EP) adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenzéki magyar EP-képviselők a jelentés kapcsán "megszokott módon az igazságról és a lényegről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot".

Kiemelte, a 2010 előtti korrupciós ügyek között Magyarország történetében ugyanis a legnagyobb ilyen ügy a budapesti 4-es metró korrupciós ügye az, amely hozzájárul ahhoz, hogy ilyen adatok szerepelhetnek a jelentésben.

Ez az egészen pártját ritkító, példátlan korrupciós ügy, amelyben szocialista kormányzat és liberális budapesti városvezetés egyaránt érintett, amelyben a szálak egészen Medgyessy Péter volt kormányfőig és Demszky Gábor korábbi főpolgármesterig vezetnek - húzta alá.

http://propeller.hu/itthon/3453010-deutsch-tamas-reagalt-olaf-jelentesere

Charles Gati Már uborkaszezon sincs

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy rossz, de a mainál jobb világ, amikor még volt uborkaszezon. A politikusok elmentek nyaralni, augusztusban mindig, de néha július végén, esetleg szeptember elején is. Többé-kevésbé magunkra hagytak minket. Idén azonban elmentek néhány napra, de fárasztó és többnyire káros nyilatkozataikkal elrontották a mi szokásos uborkaszezonunkat.  

Trump elnök például tíz napos szabadságot vett ki, de tweetjeivel állandóan felborzolta az emberek kedélyét. „Stabil zseninek” hívja magát, de azt állította, hogy apja Németországban és nem a Bronxban, New York egyik külvárosában született. Azt is javasolta, hogy jövőre a G7 egyszerűen adja vissza Putyin tagságát az intézményben. Az augusztusi felemelő hongkongi tüntetéseket nem támogatta, habár volt olyan nap, amikor a lakosság egyharmada (!) az utcán demonstrált, mert nem akarták elfogadni a pekingi kormánynak való teljes alárendeltséget. Trump inkább Hszi Csin-pinget, a kínai kommunista diktátort dicsérgette.

Aztán itt van ez a másik sárgahajú politikus, Boris Johnson, az új brit miniszterelnök, aki a legbrutálisabb Brexit megoldást is vállalja, hogy országát – a függetlenség nevében – tönkretegye. Igaz, a szavazók fele támogatja a kilépést (Johnsont nem), annak ellenére, hogy a II. világháború óta először az országnak még élelmiszerhiánnyal is meg kell majd küzdenie. Ám Johnson nem is akar hallani a hiányokról és a hátrányokról. Kihasználva az uborkaszezont, egy hónapra bezárta a parlamentet. A királynő ezt szentesítette, igaz, aligha tehetett volna mást.

Végül pedig itt van a The Economist múlt heti száma. Ez a hetilap másfél millió példányban jelenik meg, a szerkesztőség számításai szerint több mint ötmillióan olvassák őket világszerte. Mióta a Time és a Newsweek profilt váltott, a The Economist az egyetlen komoly, gazdasággal, politikával és kultúrával egyaránt foglalkozó angol nyelvű hetilap, amely leginkább a tanult, egyetemet végzett olvasóknak szól. Nélkülözhetetlen.

Nos, a legutóbbi szám nemcsak a vezércikkében indít a magyar demokrácia krízisével, de a vezércikkek utáni első írás – egy kizárólag a mai Magyarországgal foglalkozó, mintegy húszezer szóból álló tanulmány – ízekre szedi a magyar „demokrácia” illúzióját.

https://nepszava.hu/3048784_mar-uborkaszezon-sincs

Friss Róbert Bolondját járatja

A Belügyminisztérium kezdeményezi a kormánynál a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását – írta az Index kérdésére a múlt héten a BM, amelyet a lap azután keresett meg, hogy a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, a belügynek kell megtenni az első lépést ebben az ügyben. Csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen hallgathatja meg az illetékes kormánytag beszámolóját „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbításáról”. Csodálkoznánk, ha ez nem történne meg.

Ha semmilyen törvényi feltétel nem indokolja a rendkívüli állapot fenntartását, akkor mi oka a hatalomnak ragaszkodni hozzá? Van, aki úgy gondolja, a Fidesz beleragadt saját menekültpolitikájába, már nem tehet mást. Ha így van, beleragadt abba az ellenzék is, már akkor, amikor a választók biztonságérzetére hivatkozva, de a voksokra pislogva nem merte kimondani: az ország szégyene a nyúlfarknyi kerítés, semmi szükség rá, mert egy országot az nem tud megvédeni semmitől és senkitől. 

https://nepszava.hu/3048783_bolondjat-jaratja

A Fideszben is látják a veszélyt – Interjú László Róbert elemzővel

A Fidesz az ellenzék bomlasztásával is növelné a saját esélyeit. Mi mindenre számíthat októberben az ellenzék vidéken és Budapesten?

Magyar Narancs: Az EP-választás alapján akár az az elvárás se lenne alaptalan, hogy az ellenzék elhozza Budapestet úgy, ahogy van. De legalábbis egy kényelmes többséget szerezzen. Ön szerint ez összhangban van a realitással?

László Róbert: Nézzük ezt a Fidesz felől, ahol nagyon is látják ezt a veszélyt. 2018 áprilisában a 18 budapesti választási körzetből 12-t az ellenzék nyert meg. Sőt, ez lehetett volna több, ha az LMP és/vagy a Jobbik nem indít külön jelöltet; talán mind a 18 nyerhető lett volna. Mit tehetett a Fidesz ebben a helyzetben? A választási rendszerhez – 2010 és 2014 nyarával ellentétben – most nem nyúltak hozzá, ennél jobban már nem tudják magukra szabni. Fogták magukat, és elkezdték elszipkázni az ellenzéki erős embereket. Magukhoz édesgették Szabados Ákost, hogy milyen eszközökkel, nem tudjuk. Az egyik legsziklaszilárdabb ellenzéki polgármesterről beszélünk, aki most lényegében fideszes színekben indul. Geiger Ferenc eddigi soroksári polgármester visszavonul, és megnevezte, kit szeretne utódjaként látni, a Fidesz be is állt mögé (az eddig függetlenül politizáló Bese Ferencről van szó, akit Geiger a lakosság figyelmébe ajánlott – a szerk.). Azaz, a jelenlegi 6-ból 2-t lényegében át tudtak csábítani magukhoz. Ahhoz, hogy az ellenzéknek közgyűlési többsége legyen, a 23-ból minimum 12, de inkább 13–14 kerületben kellene nyernie. Ehhez volt egy hatos bázisuk, amiből kettőt máris elvesztettek. És ott van még Zugló, ahol Karácsony Gergely ugye nem indul, a szocialista Horváth Csaba győzelmét pedig legalábbis nem lehet biztosra venni. A XIII., a XV. és a XIX. kerületben a legjobbak az ellenzék újrázási esélyei, ezen felül kellene behúzniuk mintegy tíz további kerületet. Nem magától értetődő, hogy melyek is lehetnének ezek. A belső pesti kerületek nagyja nem esélytelen (VI., VII., VIII., IX.), fut még Kőbánya, a hat budai kerületből sem lehetetlen egy-kettő, az egyik legkézenfekvőbbnek tűnő Csepelen pedig egy kanál vízben fojtogatták egymást a helyi ellenzéki erők. Közben a Ferencvárosban sem sok híja volt, hogy ne a helyben legaktívabb ellenzéki politikus, Baranyi Krisztina legyen a polgármesterjelölt, ami megint csak érdekes kérdéseket vet fel.

https://magyarnarancs.hu/belpol/interju-onkormanyzati-valasztas-122720

Óriás meglepetés: az ügyészség szerint jól teljesítenek az uniós pénzek elcsalási gyanúja miatt vizsgált ügyekben

Reagált a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség ma közleményében az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) jelentésére. Az OLAF megvizsgálta a 2014–2018 közötti kohéziós alapok elköltését, az erről szóló dokumentumot tegnap hozta nyilvánosságra. Eszerint tavaly magyarországi ügyek nyomán indult a legtöbb vizsgálat az EU-s pénzekkel történő visszaélések gyanújával, és a kifizetések majdnem négy százalékát (3,84 százalék) tartja problémásnak a hivatal.

A Legfőbb Ügyészség a vizsgálat más adatait hangsúlyozva közölte, hogy a magyar ügyészség az uniós átlagot (36 százalék) lényegesen meghaladó mértékben (45 százalék) emelt vádat 2012 és 2018 között.

https://168ora.hu/itthon/ugyeszseg-vademeles-polt-peter-olaf-jelentes-europai-csalas-elleni-hivatal-legfobb-ugyeszseg-173611

Budai vár: újabb százmilliók mennek el a lovarda és főőrség épületének felújítására

Egységesen 330 millió forinttal drágult a Várban épülő királyi lovarda és a Csikós udvar felújítása is – szúrta ki a K-Monitor. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. szerződésmódosítását az uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé augusztus 3-án. A két beruházás így összesen hét és félmilliárd forintba kerül.

https://blog.atlatszo.hu/2019/09/budai-var-ujabb-szazmilliok-mennek-el-a-lovarda-es-foorseg-epuletenek-felujitasara/

Macron átvette Merkel helyét és Trumppal is szembeszáll

A francia kormány vezetése alatt jelentős hitelt kínálnak Teheránnak az iráni atomalkut aláíró nyugat-európai hatalmak kemény feltételek mellett. Emmanuel Macron francia államfő ezzel kezébe vette a világ egyik legveszélyesebb konfliktusának enyhítését. Háttérbe szorítva így Angela Merkelt, Európa eddigi vezető politikusát.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/macron-merkel-trump-iran-franciaorszag-atomalku.690837.html

Így trükköznek a gazdag magyarok a szuperkötvénnyel

Elindult a babaváró támogatás, és minden rekordot megdöntöttek a lakossági hitelstatisztikák. A MÁP+-t, ahogy sejteni lehetett, sokan veszik lombardhitelből, így sokszorozva meg a kamatot.

Júliusban 156 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelszerződést kötöttek a háztartások, ami szintén rekord, ráadásul ezek a csúcsok a következő hónapokban sorra megdőlhetnek. Személyi hitelből júliusban csaknem 48 milliárd, szabad felhasználású jelzáloghitelből 5,1 milliárd, áruvásárlási és egyéb hitelből pedig 26,5 milliárd forintnyit folyósítottak a hitelintézetek. Ez utóbbi is történelmi csúcsnak számít. Az ilyen kölcsönök döntő része már régen nem áruhitel, hanem úgynevezett "egyéb hitel". Ebbe tartoznak egyebek között azok az értékpapír-fedezetű vagy más néven lombardhitelek, amelyeket jellemzően a privátbanki ügyfeleknek kínálnak a bankok.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/juliusban-rekordot-dontott-lakossagi-hitelezes-babavaro-lombardhitel.690788.html

Kezdődik a 2015-ben becsődölt Quaestor vezérének újabb pere

Ezúttal közokirat-hamisítás bűntette  a vád Tarsoly Csabával, valamint strómanjával, Orgován Bélával szemben a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön induló tárgyaláson.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/kezdodik-a-2015-ben-becsodolt-quaestor-vezerenek-ujabb-pere.html

Ismét átverhették e-jegy ügyben Tarlós Istvánt

Szalai Anna mfor.hu

A főpolgármester tavaly bevallotta, hogy a BKK félrevezette az e-jeggyel kapcsolatban, de most se szóltak neki, hogy ez a mobiljegy nem az. Ráadásul csak néhány, főként turistáknak szóló jegytípus vásárolható, miközben a járművezetők jó része azt se tudja, mit kezdjen vele.

https://mfor.hu/cikkek/makro/elektronikus-jegyrendszer-helyett-mobiljegy-de-az-is-csak-erintolegesen.html

Háromszor tagadták meg Schmidt Máriát

A kultúrharcosok új generációja még az olyan keményvonalas ideológusokkal szemben is pozícióba kerülhet, mint Schmidt Mária. Különösen akkor, ha az udvari történész a mozgalmi dalok egyik fő karmestereként időnként éppen a vezérnek okoz kellemetlen pillanatokat – írja e heti számában a HVG. A Fókuszban – és a címlapon – Schmidt Mária.

Ritkán válik láthatóvá a nyilvánosság számára az, amikor a NER valakit éppen zsugorodásra ítél. Schmidt Máriát 2019 nyarán nem egyszer tagadták meg, hanem háromszor – olvasható az e heti HVG-ben.

Vesszőfutása júniusban kezdődött, mikor a Jerusalem Post szalagcímben közölte a megnyugtatónak szánt hírt: "az ellentmondásos történész már nem része a magyar holokausztmúzeumnak". Ezt követően a Figyelő határolódott el plakátokon Schmidt rövid, de emlékezetes lapvezetői korszakától. Forrásaink szerint a Terror Háza Múzeum vezetője mindent megtett – sikertelenül –, hogy a Figyelőt ne kelljen beadnia a "közösbe", vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba, és Orbánig érő csatazajt csapott. A nyilvánosság előtt viszont csak akkor fakadt ki, amikor Lánczi Tamásék – szerinte puccsszerűen – felmondtak a XXI. Század Intézetben.

A nagy visszhangot keltő szakítás óta folyik a találgatás, mit jelent Schmidt Mária szempontjából a kudarcok mesterhármasa. Az Orbán bizalmát a 2010-es választások után visszaszerző Schmidtnek már ahhoz sincs elég befolyása, hogy a Habony Árpádhoz is bekötött Láncziéknak attól kelljen tartaniuk, hogy utánuk nyúlva árthat nekik. A "Schmidt-birodalomnak" pedig akkora a hitelkitettsége, hogy sorsa a hitelező bankokon – például a Takarékbankon – múlhat. További részletek a friss HVG-ben.

https://hvg.hu/itthon/20190904_schmidt_maria_lanczi_tamas_ner_orban_viktor

Beindult az Orbán Ráhel-közeli divatügynökség

A focicsapatok után a közhivatalok alkalmazottainak öltöztetéséről is gondoskodni kíván Orbán Viktor mindenható állama – írja e heti számában a HVG. A lap információi szerint a kormányfő lányához közel álló divatügynökség mentoráltjai már tervezik a közszféra dolgozóinak szánt darabokat.

Az állami szerepvállalás a divatban csak itthon tűnik szokatlannak, számos országban ez bevett gyakorlat" – mondta Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat és Dizájn Ügynökség (MDDÜ) igazgatója a Magyar Nemzetnek. A divat két éve került a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor kormányfő érdeklődésének homlokterébe. Akkor 2 milliárd forintos költségvetési támogatással megerősítették a Magyar Turisztikai Ügynökség égisze alatt működő divatügynökséget, amelynek élére – havi 2 milliós fizetéssel – Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia került.

Rövid regnálása óta a divatügynökség eljutott oda, hogy lényegében az egész ágazatot lefedő szervezetté vált. 

https://hvg.hu/gazdasag/20190904_orban_rahel_divatceg_divatugynokseg_bata_jakab_zsofia

Azonosították a két oroszt, akik a Salvini pártjának szánt titkos dollármilliókról tárgyaltak

Ahogy arról korábban írtunk, a 75 perces tárgyaláson (teljes leirat itt) arról volt szó, hogy egy nagy orosz olajcég legalább 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek, kb. 1,5 milliárd dollárért. Közvetítőkön keresztül folyt volna a vásárlás, és az eladó fél a Buzzfeed számításai szerint az akkori árak alapján kb. 65 millió dolláros kedvezményt adott volna. Ez az összeg folyt volna titkos csatornákon a Ligához. Ami törvénysértés (lett volna), a pártok az olasz választási törvény értelmében nem fogadhatnak el nagyobb összegeket külföldről. 

A felvételen Gianluca Savoini kávéscsészék csörömpölése közben mondja, hogy „egy új Európának közelebb kell állnia Oroszországhoz, mint korábban, mert vissza akarjuk szerezni a szuverenitásunkat”. Savoini hivatalosan nem tagja sem a Ligának, sem a kormánynak, mégis rendszeresen jelen van, amikor az olasz kormány vagy Salvini tárgyal Putyinnal vagy annak belügyminiszterével. 

Az olaszországi putyinista alvilághoz számos szálon kötődő Savoini már régóta a Liga „moszkvai serpájaként” ismert, együtt utazott a Krímbe Salvinivel 2014-ben és 2016-ban, és csak tavaly legalább 14-szer ment Moszkvába, legalább egyszer Salvini stábjának egyik hivatalos tagjával közös járaton.

https://444.hu/2019/09/04/azonositottak-a-ket-oroszt-akik-a-salvini-partjanak-szant-titkos-dollarmilliokrol-targyaltak

Húsz év magány – Gyárfás Tamás tündöklése és bukása

A leglassabb folyó is eléri egyszer a tengert. Húsz verejtékes év múltán, miután a rendszerváltás ikonikus maffialeszámolását, Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolását többször is a „döglött akták” ügykörébe sorolták, egy zavaros zsarolási ügy mellékszálaként őrizetbe vették és gyilkosságra való felbujtással vádolták meg a FINA alelnökét, a Magyar Úszó Szövetség volt elnökét, a Nap TV egykori vezetőjét, Gyárfás Tamást. A tévé tíz éve kihunyt, a székházat eladták, Gyárfás már rég nem „tényező”, Fenyő gyilkosait állítólag bevarrták. Van-e új szála a történetnek? Kezdő slapajból hogyan lett médiamogul, mogulból pedig gyanúsított Gyárfás Tamás?

https://168ora.hu/itthon/gyarfas-tamas-palya-media-vallalkozas-fenyo-janos-gyilkossag-vad-173383