2019, szeptember 4 - 08:14 Sajtószemle

Arányaiban Magyarországtól kérné vissza a legtöbb pénzt az Európai Csalás Elleni Hivatal

"A 2014–2018 közötti kohéziós alapok elköltését vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Kedden bemutatott jelentése szerint Magyarország negatív rekordot döntött, a 28 EU tagállam közül innen kellene a legnagyobb arányú EU-s forrást visszakérni – írja a Euronews.

Eszerint összesen 277 esetben zártak le nyomozást javaslattal, ebből 66 román és 52 magyar eset.

A pénzügyi javaslatok (ez általában visszafizetést jelent) a magyar eseteknél a támogatások 3,84 százalékára vonatkoznak, ez a legmagasabb arány az EU-ban. Csak Szlovákiában nagy még ez az arány (ott 2,29%). Az EU-s átlag 0,45 százalék.

https://168ora.hu/penz/europai-unio-olaf-penz-jelentes-173546

Tételesen felsorolja alkotmányjogi panaszában az MTA elnöke, hogyan sértheti az Alaptörvényt a kutatóhálózat állami einstandja

Az MTA két pontra építi panaszát: a kutatóhálózat elszakítása sérti

·         az Alaptörvény XIII. cikkelyét, tehát az MTA tulajdonjogát;

·         az Alaptörvény X. cikkelyét, azaz a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát.

Tulajdonjogi szempontból az kifogásolható, hogy miután az MTA-tól elvonták és közvetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá rendelték az egyes kutatóintézeteket, azok a jövőben is az MTA tulajdonát képező helyen fognak működni. Az MTA-nak az új jogszabály szerint nem lenne lehetősége beleszólni a falain belüli működésbe. Nem mellékes az sem, hogy a kutatók által használt eszközöket is ingyenesen kellene rendelkezésre bocsátania az MTA-nak, noha döntő beleszólása nem lenne arra, hogy mire használhatják.

Az MTA ráadásul kárpótlást sem kapott az államtól.

https://168ora.hu/itthon/mta-alkotmanybirosag-lovasz-laszlo-alkotmanyjogi-panasz-innovacios-es-technologiai-miniszterium-palkovics-laszlo-kutatohalozat-173558

Az állami einstand után rögtön nekiment a kutatóknak Maróth Miklós

Az államosított kutatóhálózat vezetője még csak most ismerkedik azzal "a rendszerrel", amit épp egy átvilágításra hivatkozva einstandoltak, de máris támadásba lendült.

Meghökkentette a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) elcsatolt kutatóintézetek munkatársait Maróth Miklós, az intézeteket szeptember 1-től irányító Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnökének levele, amit néhány napja küldött a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének. Maróth egyebek mellett arról ír: a szakszervezetnek végig kellene gondolnia, mit lehet tenni azokkal a kutatókkal, akiknek egyszerre több állásuk van és "miniszteri szintet meghaladó jövedelemre tesznek szert". Kíváncsi arra is, hogy milyen elvek szerint látják megoldhatónak a teljesítmény szerinti differenciált bérezést, továbbá miként lehetne megfogalmazni a kutatóhálózat munkatársaival kapcsolatos szakmai elvárások rendszerét.
A kutatókat nem is maguk a kérdések, hanem azok a "tények" lepték meg, amelyekre Maróth a felvetéseit alapozza. Az ELKH-elnök szerint "egy átlagos akadémiai kutatóra" 2,3 állás esik, vagyis vannak, akiknek csak egy állásuk van, de vannak olyanok is, akiknek három. Maróth szerint az intézeti teljesítmény zömét előbbiek adják, míg akiknek több állásuk van, a kutatóintézetben "munkát csak keveset végeznek." Szóvá tette azt is, hogy Csehország, miközben "valamivel kisebb Magyarországnál", évente mintegy 360 ezer tudományos munkát "termel", nálunk viszont csak körülbelül 210 ezer születik.

https://nepszava.hu/3048614_az-allami-einstand-utan-rogton-nekiment-a-kutatoknak-maroth-miklos

Egy akciótervnyi extra pénzt szórt szét a kormány - egészségügyre és közoktatásra csak egy százalék jutott

Úgy költött el 304 milliárd forintot a költségvetési maradványokból az idén a kormány, hogy abból az egészségügynek és az közoktatásnak alig 4 milliárd jutott.

https://nepszava.hu/3045241_egy-akciotervnyi-extra-penzt-szort-szet-a-kormany-egeszsegugyre-es-kozoktatasra-csak-egy-szazalek-jutott

A Belügyminisztérium kitette a tranzitzóna bejáratára, hogy uniós támogatásból fejlesztik; a 175 ott lévő ember közül 99 gyerek

Szél Bernadett, a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita és Bősz Anett, a liberálisok képviselője ma mentek le személyesen a déli határra megnézni a tranzitzónában uralkodó állapotokat, a szemléjük végén pedig Facebook videóban mondták el a tapasztalataikat.

Kiderült például a tranzitzónában lévő 175 ember közül 99 gyermek és egy pedig kísérő nélküli kiskorú. Őket csak azért tarthatják egyébként a tranzitzónában, mert hivatalosan még mindig "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" van Magyarországon, és így a gyereket sem kell például a fóti otthonban elhelyezni, hanem a "tömeges válsághelyzetre" való tekintettel tarthatják őket a határon.

https://444.hu/2019/09/03/a-belugyminiszterium-kitette-a-tranzitzona-bejaratara-hogy-unios-tamogatasbol-fejlesztik-a-175-ott-levo-ember-korul-99-gyerek

Hidvéghi Balázsból sem lesz bizottsági alelnök

Az Eurológus szerint kedden újabb fideszes jelöltsége is lekerült a napirendről:

Hidvéghi Balázst ugyanis nem hajlandók megválasztani az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) egyik alelnökének.

Pedig Hidvéghi Balázsnak is fontos posztot szántak: a Fidesz kommunikációs igazgatójából lett EP-képviselő, hogy aztán a Néppárt jelöltjeként pozíciót kaphasson a LIBE-bizottságban. Ez azonban nem jött össze a tervek szerint, mert nem sikerült a bizottság többségének támogatását megszereznie Hidvéghinek.

A LIBE-nek fontos szerepe volt a Sargentini-jelentés elkészítésében is, ami nagyon fájt Orbánéknak, így érthető, hogy igyekeztek ebben a bizottságban pozíciót fogni, hogy ne érjék a korábbiakhoz hasonló gyakorisággal kritikák a magyar jogállamiságot.

Júliusban egyszer már el kellett halasztani a Hidvéghiről szóló szavazást, mert akkor sem lett volna meg a megválasztásához szükséges többség. Akkor a Momentum keze vastagon benne volt a dologban

https://24.hu/kulfold/2019/09/03/hidveghi-balazs-alelnok-veto-libe/

Köznevelésért felelős államtitkár: nagy szerencse a pedagógushiány, így legalább el tudnak helyezkedni a friss diplomások

„Bízom benne, hogy feladat ellátatlanul nem marad a magyar köznevelésben,”

A HírTV-ben emelte a tétet, és kijelentette:

„Sőt, szoktam azt is mondani, hogy több ezer ember végez az egyetemeken, ha nem lenne kiírva több ezer álláshely adott esetben, volt olyan kérdés, ami hétszáz óvodapedagógus álláshelyre kérdezett rá nálunk, ezernégyszázan végeznek. Nagy szerencse, hogy van hétszáz kiírt álláshely”.

Maruzsa arról megfeledkezett, hogy a pedagóguspályán brutális arányú a lemorzsolódás: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének adatai szerint

a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát. 

Azt, hogy tiltakozások vannak, mi egyértelműen a választási kampánynak tudjuk be”,

- reagált az államtitkár a köznevelési törvény módosítása ellen tiltakozó szombati tüntetésre. Maruzsa szerint most elővenni ezt az ügyet „lehetséges, de részünkről egy lezárt ügy”.

https://444.hu/2019/09/03/a-koznevelesert-felelos-allamtitkar-szerint-nagy-szerencse-a-pedagogushiany-mert-legalabb-el-tudnak-helyezkedni-a-friss-diplomasok

Mikor láttam a Tv2-n, nem kaptam levegőt" – így lett botrány a Donáth-ügyből

Megtaláltuk azt az asszonyt, aki feljelentést tett Donáth László lelkész ellen, így kiderült, hogyan kreált ebből országos, átpolitizált botrányt a Tv2. Az újabb részletek alapján már az is alapvető kérdés, vajon honnan tudott a kormányoldali csatorna az eredetileg bántalmazás miatt indult büntetőügyről.

·         A Tv2 augusztus 5-én nyilvánosságra hozta Donáth László volt MSZP-s képviselő, jelenleg lelkész zaklatási ügyét, 9 nap alatt 8 egymást követő riportban tálalták az "egykori szocialista képviselővel" kapcsolatos botrányt.

·         Kezdettől hangsúlyozták, hogy a lelkész a Momentum egyik EP-képviselőjének, Donáth Annának az édesapja, majd egy szintén kormányoldali lap úgy szőtte tovább az ügyet, hogy a momentumos politikus is zaklatott egy diáklányt.

·         Bevett gyakorlatuk szerint a Tv2 anyaga alapján a kormányoldali lapok csúcsra járatták az ügyet, de a független média is foglalkozott vele, így országos nyilvánosságot kapott.

·         Az egész ügy kiindulópontja egy feljelentés volt, amit annak a szeretetotthonnak a takarítója tett, ahol Donáth lelkészként működik.

·         A takarító kiléte ismeretlen volt, ő maga egyetlen lapnak sem nyilatkozott, az élettársával készített exkluzív interjút a Tv2, majd folytatásokban adagolták a "csak nekik" kitálaló informátor állításait.

·         A rendőrségi nyomozás még tart, Donáth László erre hivatkozva egyelőre hallgat.

Eredetileg nem is az állítása szerint már évek óta visszatérően zajló szexuális molesztálás, hanem egy konkrét, testi bántalmazás miatt tett feljelentést a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban dolgozó takarító

https://hvg.hu/itthon/20190903_donath_tv2_molesztalas_brfk

Maróth vitában a Harvarddal: A gender a tudomány szempontjából érdektelen

A Harvard nem is emlékszik, hogy Maróth náluk járt volna, ahogy abban sincs egyetértés, hogyan alakult ki a genderszak az amerikai egyetemen. Az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének vezetője azt mondja, érthető, hogy nem értenek egyet. A gender pedig a tudomány szempontjából érdektelen.

Augusztus közepén Maróth Miklós interjút adott lapunknak. Idézünk belőle egy részletet:

hvg.hu: A kormány azért szokott ideológiai iránymutatást adni.

M. M.: A tudományba nem szoktak beleszólni.

hvg.hu: A genderoktatást ellehetetlenítették.

M. M.: Ott voltam a Harvard Egyetemen a genderoktatás bevezetésénél. Megkérdeztem, hogy erre a szamárságra miért van szükség, mire azt mondták, erre lehet pénzt kapni.

hvg.hu: A társadalmi nemek egyenlőségével foglalkozó kutatásokat még mindig szamárságnak tartja?

M. M.: Én a biológiai nemeket ismerem, nem tudom, mit értünk társadalmi nemek alatt. Tudom, hogy a fizetések esetében lehetnek eltérések, ami azonos teljesítmény esetén nem indokolt. A tudományban is nagy versenyelőny férfinek lenni. Nekem nagyon okos feleségem van, végignéztem, hogy a nála gyöngébben teljesítő fiúk könnyebben csinálnak karriert. Ezekre fel lehet hívni a társadalom figyelmét, de parancsba adva könnyen az ellenkezőjébe fordulhat.

https://hvg.hu/itthon/20190903_maroth_harvard_gender_studies_peto_andrea

Tiborczék a Mahart-székház világító tetejével veszélyeztetik a világörökségi besorolást

Az UNESCO örökségvédelmi szervének kifogásai ellenére gőzerővel folyik a Mahart-székház és két szomszédos épület átépítése. Tiborcz István cége kormányzati hátszelet kapott, de úgy tűnik, máshol is könnyítették a pályát. Információink szerint az ombudsmannál is bepanaszolták az építkezést. Tiborcz cége válaszolt a hvg.hu-nak, fogadkoznak, minden rendben lesz.

Tiborcz István, Orbán Viktor veje 2016-ban szerezte meg a budapesti Belvárosban az egykori Mahart-székházat, illetve mellette a volt takarékbanki épületet és a Futura-házat, hogy a tömbben egy hotelt alakítson ki. A kormány segített neki (is): egy 2018-as rendeletben engedélyt adott a műemlékvédelem alatt álló épület kibelezésére. A rendeletben felsorolt, nemzetgazdaságilag kiemelt projektek felmentést kapnak bizonyos törvényi előírások alól. A Mahart-székház esetében ez azt jelenti, hogy a homlokzatot kell csak megtartani, az épület belseje bontható. Tiborcz cége, a BDPST áprilisban kapta meg az építési engedélyt, a munka májusban elkezdődött, annak ellenére, hogy az ENSZ örökségvédelmi intézménye, az Icomos április végén kérte a projekt felfüggesztését.

https://hvg.hu/itthon/20190903_Tiborcz_a_Mahartszekhaz_tetejen_ejszaka_vilagito_kockakkal_veszelyeztetne_a_vilagoroksegi_besorolast

Brexit: egymást zsarolja Boris Johnson és a parlamenti pártok

Senki nem szeretne előrehozott választást, de mégis ez lehet a legjobb megoldás?

Előrehozott választás vagy megállapodás nélküli kilépés október 31-ig? Boris Johnson ez elé a dilemma elé állította a parlamenti képviselőket, mindenekelőtt saját pártjának embereit, akik jó eséllyel elveszítenék helyüket a brit parlamentben. Johnson a parlament felfüggesztése miatt lázadozó torykat kizárással fenyegette meg, a parlament egészét pedig állítólag azzal, hogy ha valóban – akár már a keddi parlamenti ülésen – a megállapodás nélküli Brexit megakadályozásáról, ezzel pedig a kilépés halasztásáról döntenek, a testület feloszlatását és új választás kiírását kezdeményezi, már október 14-ére.

Ez kockázatok a konzervatívok számára is, akik ugyan már nincsenek népszerűségük holtpontján, ám bármikor újra visszazuhanhatnak a tavaszi szintre. A májusi európai választások a konzervatívok népszerűségének katasztrofális visszaesését hozták, miután Theresa May miniszterelnök nem tudott olyan megállapodást kialkudni az Európai Uniótól, melyet a parlamenti többség elfogadott volna. Elsősorban az ír határral kapcsolatos záradék zavarta a képviselőket, mely Nagy-Britannia részvételét a vámunióban továbbra is lehetővé tenné, viszont igencsak megnehezítené azokat a szabadkereskedelmi egyezményeket, melyeket Boris Johnson az amerikaiakkal, japánokkal vagy a kínaiakkal szeretne megkötni.

https://hvg.hu/vilag/20190903_Brexit_boris_johnson_jeremy_corbyn

Újabb, az LMP-ből frissen kilépett politikus sorolt be a Fideszhez

A budakeszi ex-LMP-s után egy angyalföldi politikus jött rá, hogy inkább a Fidesz-KDNP színeiben lenne képviselőjelölt.

Idén augusztus közepén lépett ki az LMP-ből, de szeptember 2-án már a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő-jelöltjeként jelentették be Tempfli Józsefet – értesült az Azonnali. A XIII. kerületi politikus fordulatát a valasztas.hu adatai is megerősítik.

Tempfli már a második olyan politikus, aki az LMP elhagyása után a kormánypártok jelöltjeként tűnik fel. Előtte a budakeszi Ligetiné Komáromi Gabriellával történt ez, aki ugyancsak augusztusban lépett ki a zöld pártból, majd két héttel később fideszes jelöltként kezdett kampányolni.

Az Azonnali azt írja,

Ligetinéhez hasonlóan Tempfli is az LMP kompenzációs listájáról jutott az önkormányzati testületekbe 2014-ben.

A lap megjegyzi, hogy Angyalföldön hagyományosan nagyon erős az MSZP, így kérdés, Tempflinek mennyi esélye van egyéni jelöltként. 2014-ben 58 százalékkal nyerte az MSZP-s Karácsonyi Zoltán a 7. számú egyéni választókerületet. Tempfli is itt indul, Karácsonyi pedig szintén ebben a körzetben méreti meg magát októberben.

https://hvg.hu/itthon/20190903_lmp_fidesz_onkormanyzati_valasztas_tempfli_jozsef

Egész sok helyen áll a bál a Fideszben az önkormányzati választás előtt

Összekapó jelöltek, szervezeti rivalizálás, fúrás és a pártból kilépők, kizártak függetlenként való indulása. Sőt: verekedés és belső feszültségek viszonylag hosszú sora. Mintha az önkormányzatokban nem volna mindenhol olyan acélos a Fidesz-egység, ahogyan azt országosan, főképpen a parlamenti szavazások során megszokhattuk.

https://index.hu/belfold/2019/09/03/fidesz_belharcok_onkormanyzatok_valasztas/

Molnár Zsolt: Tévedtem

- így reagált az MSZP-s Molnár Zsolt a saját szavaira, amikkel a Fidesz kampányol Óbudán.

Ahogy hétfőn megírtuk, az Óbudai Fidesznek nagyon megtetszett Molnár Zsolt MSZP-elnök egyik háttérbeszélgetésen elhangzott megjegyzése. A hétvégén a Facebookon reklámozták Molnár azon kijelentését, amelyet az ATV szerint egy háttérbeszélgetésen mondott az óbudai polgármester-választásról: „a kerületben a Fidesznek nincs esélye, de Bús Balázs polgármesternek van”.

 

https://index.hu/belfold/2019/09/03/molnar_zsolt_tevedtem/

A hajléktalanok kerültek célkeresztbe a józsefvárosi kampányban

Józsefvárosban a hajléktalanokkal való bánásmód az egyik kampánytéma az önkormányzati választások előtt. Hogy ez így legyen, arról Sára Botond jelenlegi, és újrázni akaró fideszes polgármester gondoskodott, aki hétfőn azt írta ki a Facebook-falára, hogy a jövőben meg fogja tiltani azoknak a szervezeteknek a működését, amelyek oktatási intézménytől, játszóterektől 300 méterre terveznek segíteni a hajléktalanoknak.

Hogy a tiltás csak azokra vonatkozik, akik a jövőben készülnek hajléktalanellátásra, vagy a már meglévőkre is vonatkozik-e, az nem derül ki, mindenesetre a tájolás pont illik az Oltalom Egyesületre, amely Józsefváros szívében tevékenykedik, a szintén evangélikus fenntartású főiskolája, a Wesley János Lelkészképző Főiskola mellett. Megkérdeztük Iványi Gábort, az alapítvány vezetőjét, az iskola rektorát, hogy tud-e Sára polgármester terveiről, esetleg egyeztetett-e vele.

 

Sára polgarmesterrel soha nem talalkoztam, őt nem ismerem, elődjével egyező módon soha nem lépte át Dankó utcai központunk küszöbét.

Iványi szerint a mesterséges gyűlöletkeltés és irtózás, csak a polgármester által megvizsgált 10 százaléknyi lakos 86 százalékának az „egyetértő közérzése”. 

https://index.hu/belfold/2019/09/03/hajlektalan_sara_botond_ivanyi_oltalom_engedely/

Demján Sándor adakozásait a magyar adófizetők állták a Müpa extraprofitjából

g7

Sokáig egy pusztuló teherpályaudvar volt a Duna pesti partján a Petőfi hídtól délre, míg meg nem épült a Milleniumi Városnegyed. A Demján Sándor tulajdonában álló TriGránit csoport óriási építkezésének része volt az első Fidesz-kormány egyik legnagyobb és legdrágább PPP-projektje, a Művészetek Palotája (Müpa), aminek éves költsége az összes magyar színház és múzeum állami támogatásának negyedét vitte el az utóbbi tíz évben. A TriGránit csoporthoz tartozó Müpát üzemeltető cég 23 milliárdos adózott eredményt ért el 2005 óta, az adófizetők pedig akár 168 milliárd forintot is bukhattak a 2035-ig hatályos szerződésen.

https://g7.hu/kozelet/20190903/demjan-sandor-adakozasait-a-magyar-adofizetok-alltak-a-mupa-extraprofitjabol/

A Fidesz félig japán jelöltje kitiltaná a migránsokat

Song Simon, a Fidesz egyik kispesti önkormányzati képviselőjelöltje szerint nem szabad Európába engedni az idegen kultúrákból származókat. A kijelentés azért érdekes, mert a politikus magyar anya és japán apa gyermeke.

Egy hasonlóan ellentmondásos esetről írtunk már a Fidesz egyik siófoki képviselőjelöltjével kapcsolatban is, a libanoni származású Ahmed Safar ugyanis újra a kormánypárt színeiben indul az idei önkormányzati választáson, annak ellenére, hogy a 2015-ös menekültválság óta a kormánypárt egyértelműen bevándorlásellenes retorikát folytat.

https://index.hu/belfold/2019/09/03/song_simon_fidesz_onkormanyzati_kepviselojelolt_allitsuk_meg_a_bevandorlast/

Miyazaki, a DK japán-magyar jelöltje turult és kumiszt emlegetve támadta meg Songot, a Fidesz japán-magyar jelöltjét

Magyarország államiságának megszilárdulása óta nem volt akkora belháború a japán származású magyar emberek között, mint ami kedden kirobbant.

A sztori azzal indult, hogy az Index cikket írt Song Simonról, a Fidesz kispesti önkormányzati képviselőjelöltjéről, egészen pontosan arról, hogy a magyar anyától és japán apától származó reménybeli politikus meghökkentő, durván bevándorló- és bevándorlásellenes szövegeket és fotókat posztolt ki a Facebookjára. 

Gajda Péterről, Kispest hivatalban lévő szocialista polgármesteréről például azt írta ki, hogy 

"aki képes a saját arcát adni azokhoz az erőkhöz, akik minden percüket azzal töltötték, hogy idegen kultúrákból származó, sokszor erőszakos bevándorlókkal árasszák el Európát, az nem méltó arra, hogy a kerületet képviselje."

Az imént jött a folytatás: a magas labdát nem más, mint Miyazaki Jun, a DK magyar anyától és Japán apától Pécsett született terézvárosi önkormányzati képviselőjelöltje ütötte le. 

"Song Simon (...) bemutatta, hogy milyen az, ha valaki megtagadja származását és feláldozza identitását a pártpolitika oltárán. A félig japán jelölt szerint ugyanis nem szabad Európába engedni az idegen kultúrákból származókat."

Miyazaki ezután először arra figyelmeztette Songot, hogy ne lepődjön meg, hogy őt is eléri az általa is táplált bevándorlóellenes gyűlölet, majd azt közölte vele, hogy a DK szerint nincs szükség magyarságbizonyítványt osztogató figurákra.

https://444.hu/2019/09/03/miyazaki-a-dk-japan-magyar-jeloltje-turult-es-kumiszt-emlegetve-tamadta-meg-songot-a-fidesz-japan-magyar-jeloltjet

266 település nyert a Belügyminisztérium önkormányzati fejlesztésekre kiírt pályázatán

MTI MAGYAR NEMZET

Az önkormányzatok út-, járda- és hídfelújításra, sportlétesítmény-fejlesztésre, illetve kötelező önkormányzati feladatokat ellátó intézmények fejlesztésére pályázhattak. Mint minden évben, idén is az út- és járdaépítés, illetve felújítás volt a legnépszerűbb téma – jelezte az államtitkár.

Közölte, a pályázaton 266 önkormányzat nyert: 153 településen valósul meg út-, járda vagy hídfelújítás, 28 helyen óvodai, iskolai vagy utánpótlás sportinfrastruktúra-fejlesztés, 85 településen pedig a kötelező feladatellátást szolgáló intézmények, óvodák, bölcsődék, egészségügyi intézmények újulhatnak meg.

Pogácsás Tibor hozzátette: 23 közös önkormányzati hivatal épületének felújítása is megvalósulhat a pályázat nyomán.

Elmondta, minden pályázati célra több igény érkezett, mint amit támogatni tudnak. Jelezte: reményeik szerint a költségvetés lehetővé teszi, hogy a most nem nyertes pályázatokat „még egy körben elbírálhassák”, és ezek is nyertessé váljanak, ezért elutasító határozatot most senkinek sem küldenek ki.

https://magyarnemzet.hu/belfold/266-telepules-nyert-a-belugyminiszterium-onkormanyzati-fejlesztesekre-kiirt-palyazatan-7267040/

Az összefogás a kudarcot tartósítja

A POLITIKAI STRATÉGIA ÉS A TAKTIKA ELSŐSORBAN AZ ÉRTÉKEK ÉRVÉNYRE JUTTATÁSÁRA SZOLGÁL

Bencsik Gábor Magyar Nemzet

A jövőt köztudottan nehéz megjósolni, a politikai jövővel, különösen a közelivel kapcsolatban azonban nem reménytelen a próbálkozás. Mindenekelőtt egy vastörvényt kell figyelembe venni: a politikában vannak meglepetések, de csodák nincsenek. Emellett tudni kell azt is, hogy a választók döntése mögött elsősorban logikus megfontolások húzódnak meg, legföljebb nem azok a megfontolások, amelyekre előzetesen számítunk.

Másfél hónappal a települési és kisebbségi önkormányzati választás előtt annak várható eredménye legalább nagy vonalakban már előre látható. Ha különvesszük a legkisebb településeket, ahol a párthovatartozásnál fontosabb a személyes ismeret, bátran kijelenthetjük, hogy a szavazatoknak nagyjából a felét a Fidesz–KDNP gyűjti be, a másik felét az ellenzék. Persze nem mindegy, hogy majdnem fele vagy több mint a fele, de be kell vallanunk, hogy a különbség ebben az esetben nem döntő, hiszen sok száz helyi győzelemből és vereségből tevődik majd össze, és minden résztvevőnek alkalma lesz rá, hogy a maga győzelmeként értékelje az eredményt.

Amíg az ellenzéknek, valamely ellenzéki erőnek nem lesznek koherens, kiérlelt, hiteles, meggyőző, a többség által elfogadott értékrenden ala­puló értelmes válaszai a világ, ezen belül a magyarok nagy kérdéseire, addig mindig veszít. A magyar választók nagyobb fele pedig ezt egyáltalán nem bánja.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-osszefogas-a-kudarcot-tartositja-7252361/

Eredmények helyett negatív kampány

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Tarlós István hétfői rádióinterjújában értékelte Karácsony Gergely kampánynyitó eseményét, valamint felsorolta az ellenzéki jelölttel kapcsolatos problémákat is. Kiemelte: Karácsony Gergely sosem beszél zuglói eredményekről, mivel azok nincsenek. A főpolgármester szerint több ezer milliárd forintnyi fejlesztést kap Budapest a következő évtizedben.

Ahogy várható volt, a rendezvény egy negatív kampányt vetít előre, hiszen Karácsony Gergely zuglói polgármesterként eredményekről nemigen tudott beszámolni – értékelte az ellenzék szombati kampánynyitó eseményét Tarlós István, Budapest főpolgármestere tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: megint bebizonyosodott, hogy Karácsony mögött ott állnak a régi SZDSZ-esek.

– Ott sétált izgatottan Horn Gábor, mint egy hegedűtanár, aki tudja, hogy bár a tanítványa botfülű, ő mégis gyengéd érzelmeket táplál iránta – említette példaként Tarlós.

https://magyarnemzet.hu/belfold/eredmenyek-helyett-negativ-kampany-7264250/

Az igazi Takaró

Ez már csak így megy egy ideje: időnként bejelentkezik valaki a magyar irodalom hirigjanijának, hogy majd ő megmondja, hogy kinek lehet keresnivalója a magyar irodalomban, s kinek nem, kit szabad tanítani, s kit nem, ki a magyar, s ki nem, ki az irodalom, s ki nem.

z irodalomoktatási főcenzori szerepbe mindenesetre maga Takaró (az igazi, a Károlytalan fő-Takaró) is beleélte magát erősen, legalábbis ezt igazolják múlt csütörtöki kijelentései, melyeket Komáromban, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében zajló 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen ejtett el. Már az is megérne egy külön cikket, hogy Takaró odament és jól letolta a meghívóit, a közönségét, egy levegővel en bloc a szlovákiai magyarságot is (mert nem adják elegen magyar iskolákba a gyerekeiket, emigrálnak a gyerekeik, s ők is inkább európaiak akarnak lenni, s csak aztán esetleg magyarok), de ez legyen az ottaniak baja, mi maradjunk csak Esterházynál.

Takaró ugyanis Komáromban – mérsékelt felkészültséget mutatván – szépen felmondta a nácoid szélsőjobb régóta használatban lévő mantráját Esterházy Így gondozd a magyarodat!-járól, annyira sem erőltetvén meg magát, hogy ne azt a három-négy agyonfogdosott részletet büfögje fel. Vagyis, amikor megerőltette magát, akkor az Örkénytől vett második mottót is Esterházynak tulajdonította a neves „irodalomtörténész”.

Ez viszont nagyon is a mi bajunk, mert két dolog egészen biztos e cudar magyar életben. Az egyik az, hogy minisztériumi cáfolat ide vagy oda, Takaró Mihályból előbb-utóbb, s inkább előbb, mint utóbb „lesz valaki” a magyar irodalmi életben, sőt, ami még rosszabb a magyar közoktatásban. (És ha csak belőle! De meglehet, még az ál-Takaróból is!) S akkor majd szépen hozzá is lát fent érintett törekvései megvalósításához. Már amennyiben ezek egyáltalán az ő törekvéseinek nevezhetők, még akkor is, ha Komáromban épp ő mondta: Esterházyt nem kell tanítani, mert kultúra­romboló.

Takaró Mihály dermesztő ostobaságokat beszél, de korántsem a levegőbe. Hiszen a másik dolog, amiben egészen biztosak lehetünk, az az, hogy az Orbán-rezsim – ha adatik rá elég ideje – bizony ki fogja radírozni Esterházy Pétert a magyar irodalomoktatásból. Nem is azért, mert Esterházy történetesen jobban futballozott Orbán Viktornál, hanem inkább azért, mert félnek tőle, mint a tűztől. Félnek a szellemétől, egyáltalán a szellemtől magától – jó okkal. Hogy Esterházy Péter tankönyvekből esedékes eltakarításának levezénylését az igazi vagy az ál-Takaró Mihályra vagy Békés Mártonra vagy Demeter Szilárdra bízzák – hát nem tök mindegy? Láttunk már ilyet, sőt ilyenebbet is. Most ráadásul a lehetőségek is végesebbek, mint korábban, ilyenformán a tankönyvekben ugyan átsatírozhatják a nekik nem tetsző neveket, de az irodalomból nem tudják őket kizárni, még a magyar irodalomból sem, arról nem is beszélve, hogy Esterházy immár a világirodalom része is, tehát eltakarításához egy hadseregnyi Takaró sem elegendő. Nem sikerült az ilyesmi azoknak sem, akik az utcákon égették a könyveket.

https://magyarnarancs.hu/aszerk/az-igazi-takaro-121451

Egy vicces gyülekezet

Pilhál György Magyar Nemzet

Választások előtt az ellenzék gazdasági elemzői hagyományosan huhogni szoktak. Most sincs ez másképp. Ebben a műfajban a Gazdaságkutató Intézet (GKI) utolérhetetlen. Vértes Andrásék évről évre megjósolják, hogy amit a magyar kormány akar, az lehetetlen – hogy mégis sikerül, az csak az uniós támogatásoknak, bizonyos átmeneti hatásoknak és a körülmények szerencsés egybeesésének köszönhető. Vértes cége vicces gyülekezet (ők azok, akik még a 2008-as államcsődközeli órákban is önfeledten ünnepelték a gyurcsányi gazdaságpolitikát), mostani elemzésük is derűs olvasmány.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/egy-vicces-gyulekezet-7264826/

Komoly visszaéléseket idézhet elő Karácsony isztambuli applikációja

A baloldali főpolgármester-jelölt egy olyan alkalmazást venne át, amellyel folyamatosan tartani lehet a kapcsolatot a pártokhoz tartozó önkéntesekkel

Magyar Hírlap

Annak a török informatikai rendszernek az átvétele, amelyről Karácsony Gergely beszélt egy interjúban, súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel a budapesti választók személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban, és akár visszaélésekhez is vezethet – mondta lapunknak Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Karácsony Gergely az Azonnali.hu-nak szombaton adott interjúban arra utalt, hogy a napokban azért utazott Isztambulba, hogy arról tárgyaljon az ott nemrég választást nyerő Imamoğlu főpolgármesterrel, milyen kampányeszközöket vehet át tőle.
Az erre érdemes eszközök között került szóba egy olyan, közelebbről nem részletezett mobilapplikáció is, amellyel úgymond folyamatosan tartani lehet a pártokhoz tartozó önkéntesekkel a kapcsolatot. Nagyon komoly adatvédelmi kérdéseket vet fel, hogy Karácsony Gergely milyen adatokkal és hogyan fogja használni az általa említett applikációt – mondta el lapunknak Farkas Örs politikai elemző, aki szerint az is biztos, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje nem egy mobilalkalmazás miatt utazott el egy-két nappal a hivatalos kampánya kezdete előtt Törökországba.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190903-komoly-visszaeleseket-idezhet-elo-karacsony-isztambuli-applikacioja

Ellehetetlenítette a bíróság a Bangóné elleni keresetet

A felperes szerint nem az ő feladata eldönteni, hogy a Fidesz-szavazókat lepatkányozó szocialista politikus kijelentése tényállítás vagy véleménynyilvánítás

Magyar Hírlap

A bíróság részben értelmezhetetlen hiánypótlási felszólítása nyomán elállt keresetétől az az állampolgár, aki a szocialista Bangóné Borbély Ildikó patkányozós kijelentése kapcsán nyújtott be keresetet a bíróságra.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190903-ellehetetlenitette-a-birosag-a-bangone-elleni-keresetet

Kultúrtaplók

A legfontosabb politikai események idején, ezek a parlamenti és önkormányzati választások, rendkívüli módon megváltozik a sajtó működése

Dippold Pál Magyar Hírlap

Az állítólagos diktatúrában a szélsőliberális kommunistaunokák mindenféle következmény nélkül köpködhetik, és hogy az ő szavukat használjuk, fikázhatják a nemzeti kormány pártfogolta teljesítményeket. Egyáltalán nem meglepő, hogy most például az újjáépített József nádor térnek estek neki. Legiccsezik a herendi porcelán életfát, oda nem illőnek szakértik a Zsolnay-kutat, és mindezek kapcsán még Jankovics Marcellbe, a magyar kultúra több évezredének tudós szakértőjébe és ezek világszínvonalú képi megjelenítőjébe rúgnak bele.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a napokban közölte, Magyarország Európában a legtöbb pénzt, a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára, az átlag 0,6 százalék körül van.

Színházak, múzeumok épülnek, ezerféle kulturális rendezvény közül választhatunk. Mi tehát az alapvető probléma a Zsolnaykkal és a herendikkel? Ugyanaz, mint ami a Városligetben épülő kultúrcsodákkal? Hogy az élet kultúrájának értékeit mutatják meg? A degenerált szélsőliberális gondolkodók eljutottak addig, hogy minden, ami 2010 óta az ország egészében, de kiváltképp kultúrájában történik, csak rossz lehet. A valódi liberális értékeket – szerintük – a belvárosi romkocsmák marihuánás füstjében, a trágár irodalmi művekben, a legkülönbözőbb szexuális perverziók támogatásában és a képzőművészetet otromba provokációkra felhasználók álalkotásaiban találhatjuk meg.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190903-kulturtaplok

Szobrot állítottak annak a Kornis Gyulának, aki arról írt, a zsidóság „megrontotta a magyarság szellemét”

Tovább folytatódik a Horthy-korszak antiszemita politikusainak, közszereplőinek rehabilitálása: Vácon ma szobrot állítottak annak a Kornis Gyulának, aki Horthy kormányzósága idején vezető oktatáspolitikusként olyan állításokat fogalmazott meg, mint például

„a zsidóság Keletről szabadon beözönölve, békésen először elhódította a magyarság anyagi, majd szellemi kultúráját. […] Fajával veleszületett radikalizmusa és utilitarizmusa egy félszázad alatt a magyarság szellemét megrontotta.”[1]

Kornis Gyula katolikus pap, piarista szerzetes, filozófus, egyetemi tanár és kultúrpolitikus volt, 1927 és 1931 között Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter közoktatásért felelős államtitkára, de már ez előtt is érdemi szinten befolyásolta az oktatáspolitika alakulását: több jelentős oktatási törvény előkészítésében és végrehajtásában is szerepe volt a 20-as évek első felében.

1921-ben, tehát egy évvel a zsidókat a felsőoktatásból kiszorító numerus clausus életbe lépése után megjelent Kultúrpolitikánk irányelvei című műve, amiben szerepel a fent idézett mondat. Ugyanitt szerepel az is, hogy a „nemzeti önismeretre való nevelés” kialakítása érdekében egyrészt fel kell venni az internacionalizmussal szembeni küzdelmet, másrészt pedig a magyar értelmiséget vissza kell „hungarizálni” „eljudaizálódásával szemben”.

https://merce.hu/2019/09/03/szobrot-allitottak-annak-a-kornis-gyulanak-aki-arrol-irt-a-zsidosag-megrontotta-a-magyarsag-szellemet/

A brit kormány elvesztette a parlamenti többségét a brexit miatt

Philip Lee, Bracknell konzervatív képviselője átállt a Liberális Demokratákhoz, mert nem ért egyet Boris Johnson irányvonalával a brexit ügyében, ez pedig azt jelenti, hogy Boris Johnsonnak már nincs meg a többsége a Képviselőházban – írja a BBC. Lee szerint a kormány „példátlan módon törekszik egy káros brexitre”, életeket és a megélhetést veszélyeztetve.

Boris Johnson a képviselőknek azt mondta, megállapodással akarja kiléptetni az országot az EU-ból, és állította, hogy volt haladás a tárgyalásokban. A képviselőházban most is nagy kiabálás van, a vitákat itt lehet élőben követni

https://444.hu/2019/09/03/a-brit-kormany-elvesztette-a-tobbseget-a-brexit-miatt

Karácsony Gergely

A műsorvezető Rónai Egon.

atv.hu

Tarlós kérjen bocsánatot

 

http://www.atv.hu/videok/video-20190903-karacsony-gergely

Baja fideszes polgármestere berongyolt a bölcsődébe gyerekekkel kampányolni

A Bajai Hírhatár írt arról, hogy Baja fideszes polgármestere egy fokkal messzebb ment a rendszeresen általános iskolákban vagy óvodákban, szabályellenesen kampányoló fideszes politikusoknál, Fercsák Róbert ugyanisegy bölcsődébe zúzott be, kisgyerekekkel kampányolni.

„Kedves és mosolygós kisgyermekek fogadtak a megújult Kodály utcai bölcsődében!” – írta ki a polgármester, aki képtelen békén hagyni a gyerekeket, és még fotózkodott is velük. A Fidesz sokadszor, láthatóan testületileg megmosolyogja, hogy ez jogszabályellenes.

Székely László ombudsman az idei EP-kampány előtt felszólította a politikusokat, hogy tartózkodjanak a gyerekek felhasználásától a kampányban, mert nincs helyük a pártpolitikában.

https://444.hu/2019/09/03/baja-fideszes-polgarmestere-berongyolt-a-bolcsodebe-gyerekekkel-kampanyolni