2019, szeptember 3 - 07:54 Sajtószemle

Totális propaganda – Semjén Zsolt óvodásokat oktatott a tanévnyitón arról, hogy nálunk nem lett mecset vagy pláza a templomokból

Nem maradt el idén sem a kormányzati propaganda a tanévnyitó-dömpingen, hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta be az óvodásokat, kisiskolásokat és gimnazistákat a Fidesz-KDNP-világba:

Magyarországon nem zártak be egyetlen templomot sem, nem építették át bevásárlóközponttá vagy mecsetté, szemben Nyugat-Európával

– mondta az MTI tudósítása szerint Semjén Zsolt Kapuváron, a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségén.

Amennyiben lehántjuk a propagandát, a miniszterelnök-helyettes leghangsúlyosabb mondata mégis az volt, hogy Magyarországon az egyházi fenntartású közoktatási intézmények és a bennük tanuló gyermekek száma is a kétszeresére nőtt 2010-hez képest. Jelenleg Magyarországon 1067 egyházi közoktatási intézmény van, amelyekbe mintegy 220 ezer gyermek jár.

Bár lehet Semjén más látszatot szeretne kelteni, de az egyházi iskolák számának növekedése csak közvetetten az egyházak állami támogatása miatt, sokkal inkább az Orbán-kormány közoktatási területen véghez vitt aránytalan átalakításai miatt öltött ekkora mértéket.

·         az egyházi iskolás diákokra négyszer több állami támogatás jut, mint az állami iskolák diákjaira

·         nincs kötelező állami tankönyv

·         sokkal több lehet a tantervi eltérés

·         külön felvételiztethetnek, jobban válogathatnak a diákok között

 

https://168ora.hu/itthon/semjen-orul-hogy-ketszer-tobb-az-egyhazi-iskola-mint-2010-ben-ode-menekultek-az-allami-oktatas-elol-173493

 

Előkerült Orbán régi terve: Palkovics gyúrja össze a budapesti egyetemeket

Orbán Viktor 2014-ben, harmadik kormányának megalakulása után Palkovics Lászlóra bízta a felsőoktatás felügyeletét. Bő egy hónappal később a Figyelő arról írt, hogy a miniszterelnök egybegyúrna több budapesti egyetemet. Az értesülés úgy szólt, hogy a kormányzat az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet olvasztaná egybe, az intézményeket szakterületenként integrálnák, külön az orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, a közgazdasági és agrár képzőhelyeket, függetlenül attól, hol működnek.

Hírek szerint az ELTE-n már értesítették is az elképzelésről a karok vezetőit, akik nem repesnek az örömtől, hiszen a szakterületenkénti összeillesztés következménye karok megszűnése, de legalábbis egybeolvadása lenne. Egy példa, amit többen szóba hoztak: a bölcsészettudományokat, a társadalomtudományokat, valamint a pedagógiát és pszichológiát egyetlen humán kar ernyője alatt vonhatnák össze (jelenleg az ELTE-n három különböző kart alkotnak). Így minden bizonnyal kevesebben oktatnának ezeken a területeken, és – amint egy oktató kommentálta a terveket – ez leértékelné a humántudományokat, amelyeket a kormányban egyébként sem tartanak sokra.

https://24.hu/belfold/2019/09/02/budapest-university-egyetem-osszevonas-palkovics-orban-elte-bme-sote/

LEORBÁNOZTA KURZOT AZ OSZTRÁK SCHIFFER ANDRÁS

Éles Kurz-ellenes kampánnyal akarja Peter Pilz a saját pártját bent tartani a szeptember végi választások után is a bécsi parlamentben. Az egykori zöldpolitikus, aki korrupció elleni harcáról híres, azt állítja: ha nem állítják meg Kurzot, osztrák Orbánná válhat. Pilz pártját ma csak két százalék ikszelné, ám minden negyedik szavazó örülne annak, ha a balpopulista politikusnak összejönne a parlamenti mandátum.

https://azonnali.hu/cikk/20190902_leorbanozta-kurzot-az-osztrak-schiffer-andras

Végre épült egy szuper suli közpénzből, igaz, 3 millió a tandíj

Szeptember másodikával elindul a tanítás az újonnan felhúzott Debreceni Nemzetközi Iskolában. Közmilliárdokból épült, rohamtempóban, mégsem lesz mindenkinek elérhető. A tandíj elég borsos, óvodában és az alsós évfolyamokban évente közel hárommillió forint, később aztán még ennél is több. Az iskolába ötszáz gyereket várnak majd, ennek viszont alig tíz százaléka kezd ott ősszel.

https://index.hu/belfold/2019/09/02/debrecen_debreceni_nemzetkozi_iskola_megnyitas_milliardos_kozpenz_millios_tandij

Fónagy János államtitkár személyesen kísérte el a rezsiutalványt kézbesítő postást

Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a XIII. kerületben keresett fel nyugdíjasokat, akiknek a postás rezsiutalványt kézbesített 2019. szeptember 1-jén, közölt az eseményről képes összeállítást az MTI. 

https://index.hu/belfold/2019/09/02/fonagy_janos_rezsiutalvany_postas/

Rárepültek az ex-MSZP-sekre és a függetlenekre: káderhiány vagy stratégia áll a Fidesz jelöltválasztási taktikája mögött?

Háromszázhetven olyan település lesz az idei önkormányzati választáson, ahol a kormánypártok saját polgármesterjelölt indítása helyett egy másik mögé állnak be. A taktika széles skálán mozog a sikeres, településük éléről kirobbanthatatlan független polgármesterek „kisajátításától”, a Fidesztől látszólag független jelölteken át a helyi vagy országos celebritások indításáig. A lényeg, hogy ahol nem menő a Fidesz-logó, ott nem azt kell erőltetni.

https://hvg.hu/itthon/20190902_fuggetlen_valasztas_kepviselo_fidesz_onkormanyzat

ÍME, HAT FIDESZES POLGÁRMESTERJELÖLT, AKI NAGYON SZERETNE CIVILNEK IS LÁTSZANI

Úgy tűnik, az, hogy a politikusok pártpolitikától mentes jelöltként szeretnének feltűnni, nemcsak az ellenzéknél divat, de a kormánypárti jelölteknél is. Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? És melyik városokban tűntek fel olyan kormánypárti indulók, akiket éppen az idei évben alapított egyesület is támogat? Összeszedtük!

https://azonnali.hu/cikk/20190902_ime-hat-fideszes-polgarmesterjelolt-aki-nagyon-szeretne-civilnek-is-latszani

Indul a sztrájk: egyszerre több száz fogorvos megy szabadságra

Mától szeptember 13-ig leáll a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők többsége. Ezernél is több fogorvos jelezte ugyanis, hogy részt vesz az akcióban, ami alatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják, vagyis akinek nem akut fogászati problémája van, a következő két hétben jobb, ha magánrendelőt keres fel.

Mivel vállalkozói státuszban dolgoznak, klasszikus értelemben véve nem sztrájkolnak, hanem kollektíven szabadságra mennek a fogorvosok a következő két hétre, így hívják fel a figyelmet az alapellátó fogorvosokat sújtó problémákra, amik közül a legnagyobb, hogy a jelenlegi állami finanszírozás mellett nem tudják a rendelőket hosszú távon, kiszámíthatóan és biztonságosan működtetni. Sok helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyerekvállalás esetén.

A pénz nem elég a gépek, berendezések beszerzésére és javítására, márpedig egy fogorvosi praxis eszközparkja jóval több anyagi ráfordítást igényel, mint egy háziorvosi rendelőé. Amíg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok. Ennyi pénzből nemcsak a rendelő berendezéseit, saját magát és az asszisztenst kell fizetnie az orvosnak, hanem a kezelések anyagköltségét is.

https://24.hu/belfold/2019/09/02/fogorvos-sztrajk-3/

Egy új könyv szerint a foci a populista vezetők eszközévé vált

Egy új könyv szerint a populista vezetők világszerte szívesen használják a labdarúgást a céljaik eléréséhez – ez alól egyedül Észak-Amerika kivétel. David Goldblatt tanulmányáról a Guardianben jelent meg egy rövidebb recenzió, amelyben több példát is hoznak.

Ott van Evo Morales bolíviai elnök, aki egyszer kijelentette, hogy ő meghalna az emberek jogaiért, de még jobb lenne, ha focizás közben érné a halál. A török elnök és kínai kollégája a kampányában is használja a focit, és Goldblatt hozzájuk hasonlítja Orbán Viktort is. Mint írják, a magyar miniszterelnök egyik első lépése az volt a hatalomra kerüléskor, hogy létrehozzon egy központi alapot az első és másodosztályú focicsapatok pályájának felújítására. Ennek legkirívóbb példája a felcsúti stadion.

A cikkre hétfőn reggel reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren, aki azt írta, hogy a Guardian az elmúlt években már egy csomó baljós dolog miatt okolta Orbánt, de az, hogy a miniszterelnök „azon globális erők egyike, akik kiszívják az életet a fociból” Kovács szerint nevetséges.

https://24.hu/kulfold/2019/09/02/foci-orban-populistak/

Závecz: Tarlós támogatottsága Budapesten nagyobb, mint a Fideszé

A Nézőpont Intézet szerint Tarlós István 8 százalékponttal vezet Karácsony Gergely, az MSZP belső mérései szerint viszont hibahatáron belüli a különbség a Tarlós-Karácsony versenyben. Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója az ATV Start című műsorban arról beszélt, hogy szoros lesz a verseny a két főpolgármester-jelölt között.

Hozzátette: ha Karácsony Gergely annyit tesz csak, hogy elviszi a fővárosi ellenzéki szavazókat, akkor elvben többsége lehet Budapesten, de fontos tény, hogy Tarlós támogatottsága magasabb Budapesten, mint a Fideszé.

Závecz szerint sem Berki Krisztián, sem Puzsér Róbert indulása nem befolyásolja érdemben a várható eredményt – Berki Závecz szerint városvezetői kompetencia híján nem fogja tudni szavazatokra váltani Facebook-oldalának lájkolóit, Puzsér Róbert pedig indulóként azokat tudja megszólítani, akik se Tarlós Istvánra, se Karácsony Gergelyre nem szavaznának.

https://24.hu/kozelet/2019/09/02/tarlos-budapest-zavecz/

GKI: kifulladóban a magyar gazdaság

Az idei második fél évben jelentősen lassul a magyar gazdaság növekedése, a csökkenés nagyon kis mértékben már el is kezdődött a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint.

Az MTI-hez eljuttatott elemzésben a GKI továbbra is 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol éves szinten. A gazdaságkutató szerint az ipari termelés 4 százalékkal, a beruházások 13 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal nőhet. Az éves infláció 3,5 százalékot érhet el, a munkanélküliség 3,6 százalék lehet az év végére. A GKI 324 forintos átlagos euróárfolyamot feltételez 2019-re.

A GKI a gazdasági növekedés lassulását egyebek közt a külső környezet romlásával, az EU-támogatások csökkenő beruházásserkentő hatásával, a romló üzleti várakozásokkal és a foglalkoztatási tartalék kimerülésével magyarázza.

A második negyedév adatai az ipari termelés lassulását is előre vetítik: a feldolgozóipari termelés 30 százalékát adó járműgyártás, amely három év stagnálás után közel 10 százalékkal bővült az első fél évben, júniusban mindössze 1,5 százalékkal nőtt, jelezve a járműipar nemzetközi gondjait – mutatnak rá az elemzésben. Az építőipar a túlpörgést követően szintén visszaesés előtt állhat, a félév végi szerződésállománya már 11 százalékkal volt kisebb a tavalyinál. A kiskereskedelmi forgalom bővülése is kissé fékeződött a második negyedévben.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/09/02/gki-magyar-gazdasag/

Erdogantól vesz harci terepjárókat Orbán

A négykerék meghajtású, 14 tonna saját tömegű, városban és a legkeményebb terepen egyaránt bevethető monstrumnak többféle verziója van, akár légvédelmi rendszerrel is felvértezhető.

Magyarország török Ejder Yalcin 4x4 típusú páncélozott harci járműveket vásárol - futott végig ismét a hír a török médián a hétvégén. A cikkekből az nem derül ki, hogy mikor, mennyiért és hány járművet venne a kormány, de az írások arra rámutatnak: a beszerzéssel Magyarország lenne az első uniós, és a hatodik Törökországon kívüli állam, amely bevásárol a Nurol Makina által gyártott többcélú páncélozott terepjáróból. A négykerék meghajtású, 14 tonna saját tömegű, városban és a legkeményebb terepen egyaránt bevethető monstrumnak többféle verziója van, akár légvédelmi rendszerrel is felvértezhető, de határrendészeti járműként is bevethető.

https://nepszava.hu/3048437_erdogantol-vesz-harci-terepjarokat-orban

„Ha nehezen is, de összezárt az ellenzék Csepelen”

Hangversenycsarnokot tervez a Csepel Művek területén, és folytatná a Fidesz miatt leállt panelprogramot Erdősi Éva, a XXI. kerület közös ellenzéki polgármester-jelöltje.

Miért nem támogatta önt kezdetben a Momentum? Aztán végül mivel sikerült mégis maga mögé állítania a pártot?
Jelöltségemet kezdettől fogva támogatta a fővárosi és a csepeli Momentum is. A csepeli szervezet egyes tagjai vélték úgy, hogy az utóbbi kilenc évben a Fidesz által közel ötven ügyben feljelentett MSZP-s Szenteczky János személye akadálya az együttműködésüknek. Személy szerint meggyőződésem, hogy a helyi szocialisták korábbi vezetője tisztességes, a kerület jobbá tétele mellett elkötelezett ember, akit nyilvánvalóan azért támadott éveken át a Fidesz, mert kellett valaki, akit ellenségnek állíthattak be a csepeliek előtt. Őszintén örülök, hogy mostanra a Momentum csepeli képviselői is úgy látják, az a legjobb, ha egymással összefogva indulunk harcba a Fidesszel szemben. Ha nehezen is, de összezárt tehát a teljes ellenzék Csepelen. Ennek pedig egyedül a Németh Szilárd-Borbély Lénárd féle fideszes városvezetés nem örülhet.

https://nepszava.hu/3048454_ha-nehezen-is-de-osszezart-az-ellenzek-csepelen

Szabad szemmel – Magyarország mutatja, hogy eltávolítják a fékeket és ellensúlyokat, ha a populista eltolódás elér egy pontra

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 2.

https://nepszava.hu/3048512_szabad-szemmel--magyarorszag-mutatja-hogy-eltavolitjak-a-fekeket-es-ellensulyokat-ha-a-populista-eltolodas-eler-egy-pontra

Londoni polgármester: Magyarországon az emberek félelmére játszanak ahelyett, hogy orvosolnák azokat

Sadiq Khan szerint ez történik a lengyeleknél, az olaszoknál és a franciáknál is.

A londoni polgármester még nyomatékosabban próbálta ráébreszteni Európát a rá leselkedő súlyos veszélyekre, mint egy napja, a Guardianban megjelent cikkében, és ezúttal név szerint is hivatkozott Magyarországra – írja a Reuters. Sadiq Khan úgy véli, hogy a helyzet kezd olyan lenni, mint a 2. világháború kirobbanása előtt: a vezetők igyekeznek fokozni a népszerűségük, ezért megosztó nyelvet használnak, illetve gyűlöletet terjesztenek a kisebbségekkel szemben. A politikus, aki pakisztáni bevándorlók leszármazottja, Varsóban beszélt, ahol nemzetközi ünnepségen emlékeztek meg arról, hogy Németország éppen 80 éve rohanta le Lengyelországot, amivel megkezdődött a nagy világégés. Azt fejtegette, hogy ugyanazt látjuk, mint a 30-as években, vagyis karizmatikus vezetők emelkedtek fel a gyűlölet hullámain, hogy közösségeket fordítsanak egymás ellen. És ma ugyanez történik, elég, ha azt nézzük, hogy miként beszél Trump, illetve több, már sikeres vezető az öreg földrészen, Budapesttől Varsóig, Rómától kezdve, Párizson át, a brit fővárosig. Azt állítják, hogy az iszlám nem fér össze a Nyugattal. Ezek a politikusok az emberek félelmére játszanak ahelyett, hogy orvosolnák azokat. Ez történik a lengyeleknél, magyaroknál, olaszoknál és a franciáknál is.

https://nepszava.hu/3048513_londoni-polgarmester-magyarorszagon-az-emberek-felelmere-jatszanak-ahelyett-hogy-orvosolnak-azokat

A magyar oktatás színvonala 30 évvel maradt le a valóságtól, és ez a szám most megduplázódik

– mondta Rózsa Ildikó, a Resuli – a Megújuló Oktatásért Alapítvány vezetője a 24.hu-nak a köznevelési törvény módosításával kapcsolatban. A parlament júliusban szavazta meg a szeptembertől életbe lépő változtatásokat, amelyek ellen szombaton a Kossuth térre diákok tüntetést szerveztek.

A módosítások nyomán legalább hetven százalékban a Nemzeti alaptantervhez igazítják majd az alternatív iskolák tantervi struktúráját, kizárólag állami hatáskörbe kerül az egyéni munkarendről (a korábbi magántanulói státuszról) való döntés, négyéves kortól kötelező lesz óvodába járnia a gyerekeknek, valamint az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a diákönkormányzatok.

A törvénymódosítás annyi különböző területen hoz változást az iskolák mindennapjaiba, hogy sokan elveszve érezhetik magukat a módosított jogszabályok gyűrűjében. Viszont vannak az országban jó páran, akik nem akarták tétlenül nézni, ahogy a tanárok, a diákok és a szülők teljesen elvesznek az intézkedés okozta információhiány által teremtett káoszban.

https://24.hu/belfold/2019/08/31/koznevelesi-torveny-modositasa-resuli-tuntetes

A szülők csak nem akarják úgy taníttatni a gyereküket, ahogy Orbán mondja

Ha saját gyerekeikről van szó, nem veszik be a családok, hogy a munkaalapú társadalom nevében ne gimnáziumba, hanem szakképzésbe adják őket. Az új tanévben is nagyjából ugyanannyian kezdik a gimnáziumot, mint az elmúlt években, és bár a szakgimnáziumok apró növekedést könyvelhettek most el, onnan az utóbbi tíz évben szinte menekültek a gyerekek. A felsőoktatásban van ugyan némi elmozdulás a „termelő szakok” felé, de ez leginkább az informatikusokra igaz, és még mindig a társadalomtudományok viszik a prímet.

https://hvg.hu/itthon/20190902_Apro_eredmenyei_lettek_csak_az_orbani_diploma_helyett_szakma_jelszonak

Rogán: Három bohóc áll szemben egy tapasztalt, kipróbált főpolgármesterrel

Szerinte a nyugdíjasoknak adott 9000 forintos rezsiutalvány nem szavazatvásárlás, az embereket nem lehet megvenni.

Az alkalmas, már bizonyított polgármesterek és az alkalmatlan jelöltek között kell dönteni októberben – mondta Rogán Antal a Hír Tv vasárnap esti műsorában.

"Három bohóc áll szemben egy tapasztalt, kipróbált főpolgármesterrel" – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, aki Puzsér Róbertet és Berki Krisztiánt minősíteni sem kívánta, Karácsony Gergely zuglói polgármesterről szólva pedig arról beszélt, ő "már minden volt, mindenféle formában, kezdte az SZDSZ-nél, az LMP-nél, aztán a szocialisták miniszterelnök-jelöltje lett, csak közben a kerületével nem foglalkozott, amit kis híján tönkretett".

Azt is mondta a miniszter, hogy a Liberálisokkal kötött együttműködésben Karácsony Gergely "bevállalta" a drogliberalizációt, ami "a gyermekeinkre nézve rendkívül veszélyes dolog". Vele szemben Tarlós István személyében van egy olyan kipróbált, tapasztalt főpolgármester, aki, "ha kell, még velünk, a kormánnyal is konfliktust vállal a város érdekében" – jelentette ki.

https://hvg.hu/itthon/20190902_rogan_antal_fopolgarmester_valasztas_2019_tarlos_istvan

Rogán szerint a zöld ideológiába csomagolt kommunizmussal kell megküzdenie a jobboldalnak

A kommunizmushoz hasonló "világideológiát látunk: ez a zöld ideológiába van becsomagolva, 

de azért hozzáteszem, hogy ez olyan mint a görögdinnye. Kívül zöld, belül piros,"

jelentette ki a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter a HírTV vasárnap esti műsorában. Rogán Antal hozzátette, ha valaki végigolvassa az Európai Zöldek gazdaságpolitikai programját, akkor az látszik, hogy

"az szimpla kommunizmus. Államosítás, magas adók, segélyek fizetése, alapjövedelem fizetése."

https://444.hu/2019/09/02/rogan-szerint-a-zold-ideologiaba-csomagolt-kommunizmussal-kell-megkuzdenie-a-jobboldalnak

Tarlós István: Ellenzéki hókuszpókusz és ezen túl a város

Az „ellenzéki összefogás” főpolgármester-jelöltje öt éve nem bír el néhány kerületi szintű hörcsöggel, közben előterjeszti, hogy bármikor kész hevesen tarkón harapni egy leopárdot. Ezzel szemben a főváros jelenlegi vezetésének már most 700 milliárd forint értékű jóváhagyott projektje van – olvasható a főpolgármester hvg.hu számára írt publicisztikájában.

https://hvg.hu/itthon/20190828_Tarlos_Istvan_Ellenzeki_hokuszpokusz_es_ezen_tul_a_varos

Egy húron pendülnek

Kiss Gergely Magyar Nemzet

A szeretet legyőzi a zsarnokságot, mert nem megosztja, hanem összehozza az embereket. Ezt az útmutatást kaptam ma – írta a Facebookon Karácsony Gergely, miután augusztus végén Isztambulban találkozott Ekrem Imamogluval, a város közelmúltban megválasztott főpolgármesterével. A török politikus ellenzéki jelöltként nyerte el a tisztséget, az ország legnépesebb városának vezetéséről 15 év után kényszerült lemondani az Igazság és Fejlődés Pártja. Ez pedig olyan siker, amelyet nagyon szívesen átélnének a magyar ellenzéki politikusok.

Ezért az isztambuli példát a balliberális sajtójuk segítségével azóta próbálják párhuzamba állítani a közelgő magyarországi önkormányzati választásokkal. Hiszen szerintük Magyarországon pont olyan állapotok uralkodnak, mint Törökországban, Orbán olyan, mint Erdogan, Karácsony Gergely pedig olyan lesz, mint Ekrem Imamoglu. Nem lesz olyan, ahogy Magyarország nem Törökország, Orbán pedig nem Erdogan. A párhuzam azért is sántít, mert az Ekrem Imamoglu mögött álló Köztársasági Néppárt valódi erőt képvisel, jelentős társadalmi bázissal. Karácsony Gergely mögött pedig sok minden van, de ilyen nincs. Van mögötte egy csődbe vitt budapesti kerület, árulások sorozata, és Gyurcsány Ferenc maga. De van itt még egy másik különbség, nem is kicsi!

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/egy-huron-pendulnek-7260590/

Füst a liberális világ felett

KERESKEDELMI MEGÁLLAPODÁS GARANTÁLHATJA A MÉG TÖBB MARHAHÚST, NÁDCUKROT ÉS SZÓJABABOT

Pelyach Gergely

Milyen károkat tud okozni egy eldobott szalvéta a természetben? A magyar agrárminiszter kinevezés előtti bizottsági meghallgatásán a tudomány nevében lépett rá arra az útra, amin e kérdés megválaszolásához járni érdemes. Ő talán nem számolt vele, de a hisztéria kalkulálható volt, ahogy a haladó sajtó rávetette magát a tárcavezető egy kiragadott mondatára. A kontextus egésze szerint az Európában futótűzként terjedő sertéspestis megállítása érdekében minden szabályt a legszigorúbban be kell tartani – ideértve az állattartó telepek higiéniai előírásait vagy az erdőjáró emberek felelős magatartását.

A jelenkor egyik – ha nem a legnagyobb – népvándorlási hullámából pusztán a céltalan migránsozást leszűrni képes balliberális kommunikációs ítészek jól eladható demagógiával gyártottak címlapokat a miniszteri figyelmeztetésből: az országon áthaladó migránsokat okolja az agrártárca vezetője a sertéspestisért!

A demagógia természete és célja szerint az arra fogékony fogyasztóknál gyorsan hat, és legyünk önkritikusak, a Homo sapiens előszeretettel halad a könnyebb ellenállás irányába. A készre csomagolt és a saját felelősség kérdését dicséretes módon megkerülő válaszoknál pedig nincs vonzóbb ajánlat.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fust-a-liberalis-vilag-felett-7251947/

„Csepelen felpezsdült az élet, erre vevők a kerületben élők”

Puzsér Róbert és Berki Krisztián bearanyozta az ellenzéki főpolgármester-jelölti bandát, utóbbi egyébként hoszteszlányokkal az oldalán akart a csepeli strandon aláírásokat gyűjteni– mondta lapunknak Borbély Lénárd polgármester

Magyar Hírlap

A Momentum erkölcsi aggályai mindaddig tartottak, amíg nem kaptak plusz egy képviselőjelölti helyet Csepelen. Ennyit az egyenes gerincről – mondta lapunknak Borbély Lénárd fideszes polgármester, a párt helyi jelöltje az ellenzéki összefogás kapcsán. Beszélt arról is, szoros küzdelemre számít, de folytatná az eddigi munkát.

– Gőzerővel készül az ellenzék az őszi önkormányzati választásra, ám recseg-ropog a teljes összefogás terve. Csepelen például szinte napról napra változik a helyzet. Mit hallott, végleges a megegyezésük?

– Ez hosszú történet. Csepel mindig is úgy volt elkönyvelve, mint a szocialisták fellegvára, de mára az MSZP elveszítette az itt élők bizalmát. Ehhez rengeteg ügy járult hozzá, például, hogy 1994 és 2010 között egy helyben toporgott a kerület, ám ennél súlyosabb volt, hogy amikor kilenc éve átvettük, tízmilliárdos vagyonveszteséggel és négymilliárdos adóssággal a csőd szélén állt. Sok korrupciós üggyel is terhelt az említett időszak, Szenteczky János (a fővárosi MSZP elnökségi tagja) nevéhez köthetőek a lakásmutyik, de a legszörnyűbb az a kettős gyilkosság, amelyben az MSZP csepeli frakcióvezető-helyettesét a párt helyi alelnökének felbujtására gyilkolták meg.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190902-csepelen-felpezsdult-az-elet-erre-vevok-a-keruletben-elok

Grétáink a kánikulában

Tüntetéssel kezdték a tanévet a magyar Gréták, de már bejelentették az első diáksztrájkot is

Korompay Csilla Magyar Hírlap

Egyelőre nem a klímaváltozás, hanem a módosított köznevelési törvény ellen küzdenek – kéz a kézben a Soros-féle civilekkel és az ellenzéki pártokkal, amelyek az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást. A demonstráció – névleges – szervezői waldorfos diákok, akik szerint a kormány ellehetetleníti az alternatív iskolákat, és lábbal tiporja az oktatási szabadságot.

Ha a mi Grétáink egy kicsit tájékozódnak, ha legalább a saját intézményük honlapját megnézték volna, tudnák, hogy a módosításokból semmi ilyesmi nem következik. Hiszen éppen a Magyar Waldorf Szövetség – a tüntetők által olyannyira féltett alternatív iskolák talán legnagyobb képviselője – már hetekkel ezelőtt tájékoztatta az érintett szülőket arról, hogy nem származik hátrányuk a törvénycsomagból. Azzal az új jogszabállyal kapcsolatban, amelynek értelmében az alternatív iskolák kerettanterve legfeljebb harminc százalékban térhet el a nemzeti alaptantervtől, a szövetség közölte, a minisztériummal való egyeztetésen kiderült: a jelenleg érvényes alternatív kerettantervek sehol sem különböznek az állami kerettantervtől nagyobb mértékben, mint huszonöt százalék. Vagyis minden iskolában jóval alatta vannak a most megszabott maximális tantárgyi eltérésnek.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190902-gretaink-a-kanikulaban

 

Csúcson az ellenzéki gyűlöletkampány: egy siófoki fideszes autógumiját alászegelték

ORIGO

Új szintre lépett az ellenzéki gyűlöletkampány az idei önkormányzati választási kampányban. Balogh Renáta, siófoki fideszes jelölt arról számolt be közösségi oldalán, hogy ismeretlenek direkt alászegelték az autógumiját. A többgyermekes, fiatal anyuka bele sem akar gondolni abba, mi történt volna, ha nagyobb sebességgel indult volna el, és lányai is az autóban ültek volna. 

https://www.origo.hu/itthon/20190902-balogh-renata-fideszkdnp.html

Egy brit város mutatja meg, hogyan képzelhető el a gazdaság a globális kapitalizmus korszaka után

Egy angol város kétségbeesett próbálkozásaként indult, mára sokan már a brit társadalom megújításának eszközét látják benne: Preston példája pár év alatt azt mutatta meg, hogy hogyan lehet gyökeresen új alapokra szervezni egy város életét és gazdaságát. 

Az Anglia északnyugati részén fekvő, 140 ezres város hasonló gondokkal küzd, mint oly sok település az országban: a helyi ipar már a múlt század közepére összeomlott, a 2008-as válság utóélete pedig még tovább fokozta a problémákat. A 2010 utáni konzervatív kormányok megszorításokkal és a közszolgáltatások visszavágásával reagáltak a válságra, tovább súlyosbítva a társadalmi egyenlőtlenségeket

Prestonba a válság hatása 2011-ben gyűrűzött be igazán, amikor végleg összeomlott a belváros újraélesztésére szánt, 700 millió fontos fejlesztési projekt, amit még 2005-ben jelentettek be. A munkáspárti városvezetés ekkor döntött úgy, hogy megpróbálják saját kezükbe venni a sorsukat. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki az, amit ma már csak Preston-modellként emlegetnek a brit sajtóban. 

https://444.hu/2019/09/01/egy-brit-varos-mutatja-meg-hogyan-kepzelheto-el-a-gazdasag-a-globalis-kapitalizmus-korszaka-utan

BERLUSCONI BESZÓLT SALVININEK, ÉS INKÁBB LIBERÁLIS JOBBOLDALT ÉPÍTENE

Miközben Rómában formálódik a balpopulisták és a balközép közös kormánya, az olasz jobboldal egymással veszekszik. A Lega és a neofasiszták nem hajlandóak együtt tüntetni a Salvini által sikertelenül megpuccsolt miniszterelnök ellen, az olasz jobboldal nagy öregje, Silvio Berlusconi pedig keményen beolvasott Salvininek, és liberális, européer jobboldalt építene a szuverenista helyett.

https://azonnali.hu/cikk/20190901_berlusconi-beszolt-salvininek-es-inkabb-liberalis-jobboldalt-epitene

Bizonytalanságba taszítja az alternatív iskolákat a kormány

Móresre tanítanak

A köznevelési törvény legújabb módosítása nehezen értelmezhető passzusokkal szorítja korlátok közé az alternatív iskolákat. A kormány ígérete szerint a gyakorlatban szinte semmi nem változik. De akkor mi értelme az egésznek?

 

„Olyan ez, mint amikor az ember sétál az utcán, és váratlanul leütik. Ideje sincs felfogni, honnan és miért érkezett a támadás.” Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője jellemzi így lapunknak a köznevelési törvény július 12-én elfogadott módosítását, amelyet azóta Áder János köztársasági elnök is aláírt.

A törvényjavaslat eredeti verziójában az osztályozás kötelezővé tétele tűnt kifejezetten az alternatív iskolák ellen kieszelt ötletnek. Horn tájékoztatása szerint ebben a kérdésben az AME felvette a kapcsolatot az oktatásért is felelős minisztériummal, az Emmivel, és e rendelkezés végül kikerült az elfogadott törvényből. Bajkai István fideszes képviselő indítványára viszont beleírták, hogy az alternatív tantervek legfeljebb 30 százalékban térhetnek el az állami kerettantervtől, a tananyagot pedig féléves bontásban kell megjeleníteniük. Ezzel párhuzamosan a szintén alternatív oktatási módszereket használó, az alternatív iskolákkal jó szakmai kapcsolatot ápoló tanulócsoportokat a magántanulói státusz eltörlésével hozta kellemetlen helyzetbe a kormány.

https://magyarnarancs.hu/belpol/moresre-tanitanak-121638

Rétvári Bence szerint ha büszke magyarokat nevelünk, a magyarság sorsa felvirágzik

Ha győztes, gyarapodó jövőt szeretnénk építeni Magyarországnak, azt azzal kell kezdeni, hogy bemutatjuk a diákoknak a magyarság történetének ilyen szakaszait, nagy teljesítményeit – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn Vácon.

Rétvári Bence – Kornis Gyula szavait idézve – arról beszélt, ha büszke magyaroknak neveljük a jövő nemzedékét, akkor a magyarság sorsa felvirágzik.

Az államtitkár, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitó szentmiséje után, Kornis Gyula szobrának átadó ünnepségén kifejtette: azért állítanak szobrot Klebelsberg Kunó kultuszminiszter váci születésű államtitkárának, mert szimbóluma annak, ami a keresztény hit és a nemzeti büszkeség. A parlamenti államtitkár beszélt arról, hogy Kornis Gyula váci példakép, éppen ezért a váci és a szobi járás fejlesztési tervét is róla nevezték el.

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója elmondta, hogy Kornis Gyula gondolkodó és gondolkodtató korban született, amikor a klasszikus tudás, az idegen nyelvek és a kortárs gondolkodók ismerete, az új tudományokra való rácsodálkozás és a közéletben való aktív részvétel is elvárás volt. Szerinte Kornis tudatában volt annak, hogy a műveltség, a tanultság felelősséggel jár; akinek jut a szellemi jóból és képes azt feldolgozni, alakítani és alkalmazni, annak kötelessége azt a köz javára kamatoztatni. Nem pusztán írásokkal, hanem tevékeny közéleti cselekedetekkel – mondta Schmidt Mária.

https://magyarnarancs.hu/belpol/retvari-bence-szerint-ha-buszke-magyarokat-nevelunk-a-magyarsag-sorsa-felviragzik-122658

Lovász László levelet írt az akadémiától elcsatolt intézetek kutatóinak

"Ön szeptember elsejétől egy új, a Magyar Tudományos Akadémiától szervezetileg független kutatóhálózat munkatársaként dolgozik tovább. Ez a tény akár arra is alkalmat nyújthatna, hogy búcsúzzam Öntől, de én mégsem ezt teszem."

 

"Azt, hogy mi történt az elmúlt egy esztendőben a magyar tudományos életben, mindannyian tudjuk. Azt viszont még mindig sokan nem értik – köztük én sem –, hogy pontosan miért" – írja levelében Lovász László, az MTA elnöke a Kiválósági Intézetek kutatóinak.

Az akadémia elnöke levelét azzal indítja, hogy "Ön szeptember elsejétől egy új, a Magyar Tudományos Akadémiától szervezetileg független kutatóhálózat munkatársaként dolgozik tovább. Ez a tény akár arra is alkalmat nyújthatna, hogy búcsúzzam Öntől, de én mégsem ezt teszem."

Lovász arra biztatja egykori kollégáit, hogy Széchenyi István Akadémiáját a jövőben is tekintsék sajátjuknak.

"Tekintsen a mi Akadémiánkra úgy, mint a magyar tudományosság legrégebbi, a hazai és a határon túli magyar nyelvű kutatói közösséget összefogó nemzeti intézményére."

https://magyarnarancs.hu/belpol/lovasz-laszlo-levelet-irt-az-akademiatol-elcsatolt-intezetek-kutatoinak-122657

Megszavazták a fideszesek, hogy az önkormányzat perelje be a kormánypropagandát

Egyhangú döntéssel támogatta a siófoki képviselő-testület a független, jogköreitől megfosztott polgármester javaslatát, hogy a város nevének és becsületének védelmében indítsanak pereket a kormánypropaganda ellen. Lengyel Róbert azután fordult a fideszes többségű önkormányzathoz, hogy pár hete a Ripost és a Pestisrácok a cikkeikben Siófokot fertőként, illetve olyan városként aposztrofálták, ahol már a gyerekeket sem merik utcára engedni, olyan szörnyű a közbiztonság.

Noha a lejáratócikkeket Lengyel szerint könnyedén cáfolni lehetett, ráadásul a helyi rendőrség az idei statisztikai adatokra támaszkodva szintén érdemben cáfolta a propaganda állításait, a polgármester azt közölte Facebook-oldalán:

az ország egyik legnagyobb idegenforgalmat lebonyolító települését, a mi városunkat, a nyári szezon közepén ilyen dehonesztáló módon bemutatni – mégpedig konkrét tények közlése nélkül – hitelrontó és megalázó húzás.

Lengyel nem kívánta következmények nélkül hagyni, így egy sajtóperekre is specializálódott ügyvédet kerestek az esetleges perképviselet érdekében. Márpedig az ügyvéd álláspontja szerint alapos lehet a helyreigazítási kérelmük, sőt, esetleges keresetük a város megrágalmazása miatt.

Mivel a testületi többség anno a jogköreim megvonásakor még azt a lehetőséget sem hagyta meg, hogy egy ügyvédi megbízást aláírjak saját elhatározásból, így most a perindításunk előfeltétele, hogy a testület az ügy mellé álljon, a városunkért velem együtt kiálljon, megszavazza, amit kérek

– írta Lengyel, és a polgármester immár azt is közölte: egyhangúlag sikerült elfogadtatni javaslatát. 

 

https://index.hu/belfold/2019/09/02/siofok_sajtoper_kormanypropaganda/

Köves Slomónak a rasszista kijelentéseiről elhíresült Molnár Oszkár fideszes támogatásáról is az ellenzék felelőssége jut

Az egyházi vezető szerint a kormánypártnak kötelessége megakadályoznia – még a visszalépés árán is –, hogy a szélsőséges edelényi politikus győzzön, akár annak fejében is, hogy ezzel a legnagyobb riválisát segíti. Már amennyiben a kormánypárt az MSZP. Mert ha a kormánypárt a Fidesz, úgy az MSZP-nek és a többi ellenzéki szervezetnek kell visszalépnie abból, amit csinál, akár annak fejében is, hogy ezzel a legnagyobb riválisát segíti.

 

https://hvg.hu/itthon/20190902_koves_slom_molnar_oszkar_ellenzek_onkormanyzati_valasztas

OLAF-jelzések: az Átlátszó cikksorozata alapján indult ügyben szabadságvesztést is kiszabtak

Az Európai Csalási Elleni Hivatal, azaz az OLAF jelzése alapján indult magyarországi ügyekről szóló sorozatunk következő részében egy, eredetileg az Átlátszó által felderített eset következik. 2012-es tényfeltárásunk alapján az OLAF vizsgálatot indított, majd ajánlást tett a magyar ügyészség felé, a büntetőeljárás pedig mostanára eljutott az első fokú ítéletig. A bíróság az egyik vádlottatvégrehajtandó, társát felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az utóbbi vádlott a bűncselekménnyel okozott kárt, mintegy 200 millió forintot teljes egészében megtérítette. 

 

https://atlatszo.hu/2019/09/02/olaf-jelzesek-az-atlatszo-cikksorozata-alapjan-indult-ugyben-szabadsagvesztest-is-kiszabtak/

 

Újabb oktató mondott fel a Corvinuson, mert nem akar közösséget vállalni a horvátok által körözött Hernádi Zsolttal

Braun Róbert, a bécsi Institute for Advanced Studies vezető kutatója levelet írt a Budapesti Corvinus Egyetem rektorának, Lánczi Andrásnak és a gazdálkodástudományi kar dékánjának, Zoltayné Paprika Zitának, amelyben bejelentette, hogy megszünteti 1994 óta tartó egyetemi oktatói jogviszonyát – írja a hvg.hu a birtokába került levél alapján.

Braun levelében megjegyezte, hogy osztja a Corvinus Rajk László Szakkollégiumának hitvallását, ami a szakmai igényességet, a közösségiséget és a társadalmi érzékenységet helyezi előtérbe.

„Pedagógusként, egyetemi oktatóként, kutatóként semmilyen formában nem kívánok közösséget vállalni az egyetem új vezetőinek – Hernádi Zsolt, Csák János és Anthony Radev – közéleti, üzleti tevékenységével, a fenti hitvallást megtagadó emberi minőségével”

– indokolta döntését. Hozzátette, hogy elfogadhatatlan számára az intézmény politikai befolyással megvalósított magánosítása, az oktatás piacosítása, a munkavállalói kiszolgáltatottság növelése.

„Diákjaim bármelyik órán, bármelyik pillanatban megkérdezhetik, hogy azonosulok-e azzal a jövővel, amit ezek az emberek képviselnek. Röviden: nem azonosulok. Az általuk képviselt értékeket diákjaim számára negatív példaként állítom”

– magyarázta.

Braun üzleti etikát, társadalmi felelősségvállalást, felelős marketinget, tisztességes politikai kommunikációt kutat és tanít. Azt írta, hogy az általa fent megnevezett személyek ezeket az értékeket tiporják lábbal.

Hernádi Zsolt ellen az Interpol nemzetközi elfogatóparancs kiadását javasolja, etikailag megkérdőjelezhető üzleti tevékenységét szaktudományos tanulmány igazolja. Csák János a gazdasági növekedés érdekében saját bevallása alapján elfogadja a nepotizmust, Anthony Radev karrierje az erőszakosságra és a fiatal munkavállalók kizsákmányolására épül(t)”

– állapította meg.

https://168ora.hu/itthon/felmondas-hernadi-zsolt-corvinus-budapesti-corvinus-egyetem-braun-robert-173501

 

„Innen most már nincs visszaút” – a titokzatos budakalászi „Soros-kommandó” nyomába eredtünk

Stumpf András

Civilnek álcázott Soros-kommandó akciózik Budakalászon – adta hírül múlt héten a Pesti Srácok, így aztán felpattantunk a HÉV-re, hogy saját szemünkkel lássuk az akciócsoport vezetőit. S hogy mit találtunk? Azt, hogy ilyen durván és szórakoztatóan talán még egyetlen kormánypropaganda-termék sem ment mellé. Göbl Richárdpolgármester-jelölt (nyitóképünkön balra) Wass Albert-rajongó, ötgyerekes, mélyen hívő katolikus orvos, Forián-Szabó Gergely (nyitóképünkön jobbra) képviselőjelölt pedig hatgyerekes, szintén mélyen hívő katolikus közgazdász. Szociológiai hátterükből a felületesen ítélők számára épp a fideszesség következne, 2011 névre keresztelt egyesületükkel mégis elindulnak az önkormányzati választáson. Mégpedig azért, mert szerintük a helyi Fidesz mind a konzervatív értékek, mind a város érdekeinek képviseletére alkalmatlan. Páros interjúnk korrupcióról, megfélemlítésről és arról, mennyit is utalt nekik „Dzsordzsi bácsi”. 

 

https://www.valaszonline.hu/2019/09/02/forian-szabo-gergely-gobl-richard-budakalasz/

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Mellár Tamás

Egy okostojás okoskodása

A Központi Statisztikai Hivatal azt jelentette a minap, hogy előzetes becslések szerint a 2019-es év második negyedévében a GDP 5,1 százalékkal nőtt. Folytatódott tehát az előző negyedév magas növekedési üteme, amikor is 5,2 százalék volt a bruttó nemzeti termék bővülése. Az öt százalék feletti első féléves növekedés minden bizonnyal az Európai Unió egyik legmagasabb növekedési ütemét jelenti. Ez az örvendetes hír arra ragadtatta az egyik kormánypárti sajtómunkást, hogy a következő címet adja cikkének: Megint eljött az idő, amikor kiröhöghetitek az ellenzéki okostojásokat. A cikk szerzője szerint én is az ellenzéki okostojások közé tartozom, ezért aztán úgy érzem, nem mehetek el szó nélkül e megjegyzés mellett. Annál is inkább fontosnak érzem a megszólalást, mert már a korábbiakban is értek engem (és nyilván más, ellenzékinek mondott szakértő kollégákat is) olyan vádak, hogy nem értünk a gazdasághoz, csak kongatjuk a vészharangot, válságot vizionálunk, miközben a magyar gazdaság remekül teljesít. Sőt még ennél messzebbre is elmentek a kritikusok velem kapcsolatban, egyenesen azt tételezték fel, hogy sértődöttségből, elfogult ellenzékiségből mondom a magam által sem hitt, szakmailag alá nem támasztható, súlyos vádakat.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-30/mellar-tamas/egy-okostojas-okoskodasa.html

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

A bozótharcos

Kósa Lajos beszél a rádióban, hogy ami Amazóniában van, az nem több, mint bozóttűz. Így, tárgyszerűen, mint szerelmes csalódás után: szalmaláng csupán.  Mégis, mi az, ami lángban áll most már hetek óta, mi az, ami minden épelméjű embert megérint, ha csak egyetlen pillanatra is. Kósa ezt a következőképp látja: „Nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.” Az ember hallgatja ezt a fejtegetést, és hirtelen nem érti, miért kell egy politikusnak ilyen helyzetekbe keveredni, miért kell olyan kérdésről beszélnie, amihez garantáltan nem ért, de feltehető, hogy érdemi tudomása sincsen róla. Az ország egyik legrégebben aktív közéleti figurája magyarázza nagy nyilvánosság előtt, mi a bozóttűz és mi az őserdőtűz közötti különbség. A nagy kérdéshozzáértők szerint az, hogy Amazónia ökológiai egyensúlya véglegesen megbomlik-e, vagy valamilyen, az eset súlyosságával arányos globális fellépéssel megmenthető-e. Ferenc pápa sem tekinthető tűzszakértőnek, ezért természetes emberi nyugtalansággal beszél a katasztrófáról, amikor kijelenti, „mindannyian aggódunk az Amazóniát sújtó erdőtüzek miatt. Imádkozzunk azért, hogy egyesült erővel mielőbb sikerüljön megfékezni a lángokat.” Miközben a világ számos ismert embere szólal meg aggódón a lehetséges kiváltó okokról, a Fidesz kampányembere bozóttüzezik, sőt, azt is hozzáteszi, hogy meglátása szerint az ellenzék ezzel az üggyel Orbán Viktort akarja lejáratni. Tény, az ellenzék korábban számonkérte Orbánon, hogy a magyar kormány nem írta alá a klímaegyezményt. Megjegyzem, abban az időben nem égtek még a dél-amerikai erdők. Amazónia kétségtelenül a világ aktuálisan nagy katasztrófája, ilyen értelemben Magyarországé is. De Magyarország speciálisan nagy tragédiája – ami csak­is a miénk –, hogy miként kerülhet egy ország olyan helyzetbe, hogy három évtizede Kósa Lajost hallgatja. És persze, az eszmetársait is, de maradnék Kósánál. A mi Amazóniánk. Közel járok az igazsághoz, ha azt mondom, életemben nem hallottam még értelmesen beszélni. Ám csakis azért mondhatja határtalan zagyvaságait, mert a választópolgár bizalmat szavaz neki és pártjának, olyannyira, hogy az őszi helyhatósági választásokon ő vezeti a kormánypárt kampányát. Amikor tehát esetlenségén derülünk, vagy hetykén odavetett butaságain dühöngünk, akkor ne legyen kétség, magunkon derülünk, és magunkon dühöngünk.

Kósa egy korábbi kimutatás szerint Magyarország 23. legbefolyásosabb embere.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-30/kovacs-zoltan/a-bozotharcos-.html

Trócsányi visszalépett, új bizottsági alelnököt kell jelölnie a Fidesznek

Trócsányi Lászlót alelnöki kinevezését sokan fúrták, kifejezetten amiatt, mert Orbán Viktor embere, akire nem szívesen bíznának fontos posztot. Korábban több lap arról írt, hogy azért nem szavaznák meg alelnöknek a volt igazságügy-minisztert, mert ezzel szimbolikusan Orbán Viktort büntetnék, közvetve pedig Trócsányit, mert az Orbán-kormány igazságügy-minisztere volt, a Sargentini-jelentés pedig a magyar jogállamiság rendszerszintű sérelmét állapította meg.

Korábban egyszer már el kellett halasztani a Trócsányiról szóló szavazást, mert nem lett volna meg a többség a megválasztásához.

https://24.hu/kulfold/2019/09/02/trocsanyi-laszlo-visszalepes-eu-ep-alelnok/

Hatalmas pusztítással csapott le a Dorian, a „szörnyvihar” a Bahamákra

Már most tudni, hogy a valaha feljegyzett legerősebb bahamai hurrikán katasztrofális rombolást végez a szigetcsoporton. A területről érkező első videókon romba döntött házak, felborult autók és pálcikaként kettétört fák láthatók, és legalább egy halottról is érkezett jelentés. A pusztítás pontos nagyságát még nem lehet tudni.

https://24.hu/kulfold/2019/09/02/hatalmas-pusztitassal-csapott-le-a-dorian-a-szornyvihar-a-bahamakra/

Molnár Zsolt elismerő szavaival reklámozza magát az óbudai Fidesz

Az MSZP-s Molnár Zsolt dicsérő szavait posztolta ki Bús Balázs, aki a Fidesz-KDNP színeiben száll harcba Óbuda polgármesteri székéért ősszel.

Az atv.hu tudósítása szerint Molnár augusztus 29-én egy háttérbeszélgetésen azt mondta,

„a kerületben a Fidesznek nincs esélye, de Bús Balázs polgármesternek van”.

 

https://hvg.hu/itthon/20190902_Az_MSZP_budapesti_elnokevel_kampanyol_az_obudai_Fidesz

 

Nagy-Britannia újra eltolhatja a brexit dátumát, előrehozott választás is jöhet

Több párthoz tartozó maradáspárti képviselők csoportja holnap benyújt egy javaslatot a brit parlament elé, amely arra szólítaná fel a kormányt, tárgyaljon a brexit kitolásáról. Bár egész nap arról volt szó, hogy előrehozott választásokat fog Boris Johnson kérni, végül  magyar idő szerint 7 órakor megtartott beszédében ezt nem jelentette be.

 

https://merce.hu/2019/09/02/nagy-britanniaban-ujra-eltolhatja-a-brexit-datumat-es-elorehozott-valasztas-is-johet/