2019, szeptember 2 - 13:38 Sajtószemle

Indul a sztrájk: egyszerre több száz fogorvos megy szabadságra

Mától szeptember 13-ig leáll a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők többsége. Ezernél is több fogorvos jelezte ugyanis, hogy részt vesz az akcióban, ami alatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják, vagyis akinek nem akut fogászati problémája van, a következő két hétben jobb, ha magánrendelőt keres fel.

Forrás: 24.hu

Botrány a nemzeti tanévnyitón

A sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartotta meg vasárnap délelőtt az idei “nemzeti tanévnyitót” Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, ahova a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét, Szűcs Tamást nem akarták beengedni.

https://nepszava.hu/3048447_botrany-a-nemzeti-tanevnyiton

Káosz a Nyugati pályaudvaron: A jegypénztárak zárva, az automaták alig működnek

Zárva tartanak a jegypénztárak estétől reggelig a Nyugati pályaudvaron. A MÁV szóvivője szerint az intézkedésnek a munkaerőhiány az oka. Azonban a jegykiadó automaták sem működnek megfelelően, a gépek harmada rossz, némelyik nem fogad el bankjegyet, a többinél pedig feltorlódnak a várakozók. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint a vasúttársaságnak lehetővé kellene tennie, hogy a vonatokon is lehessen pótdíj nélkül jegyet váltani. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20190901-kaosz-a-nyugati-palyaudvaron-a-jegypenztarak-zarva-az-automatak-alig-mukodnek/hirkereso

Dolgozók vs. nyugdíjasok: ennyivel több embert kell eltartani

Közel 70 százalékkal növekedhet a következő évtizedekben a magyar időskori eltartottsági ráta. Azaz ezer munkaképes korú emberre 2062-ben már 536 nyugdíjas jut majd.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-munkavallalo-elorejelzes-jovedelem.690667.html

 

A szülők csak nem akarják úgy taníttatni a gyereküket, ahogy Orbán mondja

Ha saját gyerekeikről van szó, nem veszik be a családok, hogy a munkaalapú társadalom nevében ne gimnáziumba, hanem szakképzésbe adják őket. Az új tanévben is nagyjából ugyanannyian kezdik a gimnáziumot, mint az elmúlt években, és bár a szakgimnáziumok apró növekedést könyvelhettek most el, onnan az utóbbi tíz évben szinte menekültek a gyerekek. A felsőoktatásban van ugyan némi elmozdulás a „termelő szakok” felé, de ez leginkább az informatikusokra igaz, és még mindig a társadalomtudományok viszik a prímet.

https://hvg.hu/itthon/20190902_Apro_eredmenyei_lettek_csak_az_orbani_diploma_helyett_szakma_jelszonak?s=hk

Így tilos jellemezned magad az önéletrajzodban

Az önéletrajz az álláskereső céljait kell, hogy szolgálja, ha ezek találkoznak a munkáltató céljaival, akkor nyert ügye van mindkét félnek. JobAngel írása a HR Blogon.

https://www.hrportal.hu/hr/igy-tilos-jellemezned-magad-az-oneletrajzodban-20190830.html

Vekerdy: Füttyre indítható, fegyelmezett szolgahadat képezünk

A pszichológus nagyobbik fiával együtt adott interjút, ilyen még nem volt.

https://hvg.hu/elet/20190902_vekerdy_tamas_vekerdy_daniel_interju_oktatas_koznevelesi_torveny?s=hk

 

Kezdődik a 2019/2020-as tanév: változnak a menetrendek, erre érdemes figyelni

Ma reggel 1,2 millió diáknak megkezdődik a 2019/20-as tanév.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190902_kezdodik_a_20192020as_tanev#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-02