2019, szeptember 2 - 07:57 Sajtószemle

Sunday Times: Orbán Viktort használhatja a brit miniszterelnök, hogy megvétózza a brexit elhalasztását

Egy rangidős brit kormányzati forrásra hivatkozva a konzervatív Sunday Times hetilap arról ír, hogy Boris Johnson valamelyik szövetségesét, például Orbán Viktort használhatja arra, hogy az október 17-18-ra időzített uniós csúcstalálkozón megvétózza Nagy-Britannia kilépési határidejének további halasztását, és ezzel még valószínűbbé tegye az alku nélküli kilépés forgatókönyvét.

A hír kontextusát az adja, hogy folyik a szervezkedés a megállapodás nélküli kilépés, vagyis a no-deal Brexit megakadályozására Johnson ellenzékének körében. Miután a brit miniszterelnök múlt héten bejelentette, szeptember második hetétől öt hétre felfüggeszti a brit parlamentet, az ellenzéki pártok, illetve a megállapodás nélküli brexit konzervatív ellenzői azt tervezik, hogy

a rendelkezésükre álló szűk egy hétben olyan törvényt fogadnak el, amely kötelezi a kormányt a no-deal brexit minden áron való elkerülésére.

A jelenlegi helyzetben ez csak úgy kivitelezhető, ha az október közepi EU-csúcson Johnson kéri a jelenleg október 31-re időzített kilépési határidő elhalasztását. Johnson azonban ezt nem szeretné megtenni, egész programja arra épül, hogy Halloweenkor, ha törik, ha szakad, végre akarja hajtani a brexitet.

https://merce.hu/2019/09/01/orban-viktort-hasznalhatja-a-brit-miniszterelnok-hogy-megvetozza-a-brexit-ujabb-halasztasat/

A sárvári diákok olyan szerencsések voltak, hogy a nyár utolsó vasárnapját nem a vízparton, hanem Kásler Miklóssal tölthették

30 fok, hétfőn már iskola, a nyár utolsó vasárnapja. De a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában már ma megvolt a tanévnyitó. Ez az iskola volt ugyanis kijelölve a Nemzeti Tanévnyitó helyszínének, ahol Kásler Miklós miniszter is felszólalt, készülhettek a vágóképek. 

Ami nem várhatott holnapig: Kásler bejelentette, hogy nemzetközileg is páratlan a magyar kormány családvédelmi programja. Továbbá: „a magyar kormány feladata és célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a szorgalmasan tanuló diákokat és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat”. Illetve: elkészült, és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet. Hogy ebben mi is van pontosan, azt még nem tudni, de végülis egy év múlva vezetik csak be. 

https://444.hu/2019/09/01/a-sarvari-diakok-olyan-szerencsesek-voltak-hogy-a-nyar-utolso-vasarnapjat-nem-a-vizparton-hanem-kasler-miklossal-tolthettek

Botrány a nemzeti tanévnyitón

A sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tartotta meg vasárnap délelőtt az idei “nemzeti tanévnyitót” Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, ahova a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét, Szűcs Tamást nem akarták beengedni.

A PDSZ vezetője és munkatársai molinókkal felszerelkezve érkeztek az iskolához, ahol a tanévnyitó megkezdése előtt élő Facebook-videóban tartottak tájékoztatót. Egy perc sem telt el, mire egy biztonsági őr átküldte őket az utca túloldalára. Az érdekvédők eleget tettek a kérésnek, majd a tájékoztató lezárása után megpróbáltak bemenni az iskolába, ám az őr az útjukat állta, a “gyermekek jólétére” hivatkozva. Az egyik PDSZ-tag – egy tanárnő – videózni kezdett, mire a biztonsági ember megpróbálta kicsavarni a kezéből a telefont. - Én egy szakszervezeti elnök vagyok, miért nem mehetek be a nemzeti tanévnyitóra? – kérdezte Szűcs Tamás. - Nem lehet – hangzott a válasz. - Kinek az utasítására? - Nem mondok neveket, legyenek szívesek kifáradni – felelte az iskola őre.   A PDSZ üzeneteit - önálló oktatási minisztériumot, a bérek rendezését, sztrájkjogtiprás leállítását - végül mégis sikerült átadni: az ünnepségről távozók tiszteletére az érdekvédők újból kifeszítették molinóikat. 

https://nepszava.hu/3048447_botrany-a-nemzeti-tanevnyiton

Pálinkás József új pártot alapítana

„Komoly változáshoz csak a politikai erőviszonyok jelentős átalakulása vezethet, például egy olyan politikai formáció megjelenése, amely képes a társadalomban létrehozott esztelen megosztottságot feloldani” – ezt mondja Pálinkás József a Hírklikknek adott interjújában, és azt is hozzáteszi, hogy nem fél kimondani: új pártra lenne szükség. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, egykori miniszter az Orbán-kormányban, azt is állítja, hogy ilyen centralizált hatalom még a pártállam későbbi éveiben sem működött, és most sem működhet sokáig. Vagyis bukásra van ítélve. A változásra bizonyosan nem kell hosszú éveket várni, állítja.

- Egy korábbi nyilatkozatában azt olvastam, hogy ön szerint a Fidesz veszít többet azzal, ha az értelmiség elfordul tőle. Ez nem egy naiv kijelentés a mai rezsimben?

- Nem, mert a politikát irányítók körül elfogynak a szakértők. Már ma is állíthatjuk, hogy a Fidesz mögül elment a szakértői gárda jelentős része. Persze akad néhány nagy önbizalmú fiatal, akik a jövőbeni karrier reményében odaállnak a hatalom mellé, akik azonban a szigorú jogállami működést és egy konszolidált, igazi versenyen alapuló piacgazdaság működését tarják kívánatosnak, azok közül egyre többen látják, hogy nem ebbe az irányba megyünk, és inkább csendben, vagy véleményüknek hangot adva elfordulnak a Fidesztől. Márpedig ez súlyos veszteség; a szakemberek tudása szükséges volna a jó kormányzáshoz, ahhoz, hogy működjön a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy. Nekik lenne a feladatuk, hogy a szakterületükről a lehető legtöbbet lehessen kihozni. Sajnos nagyon nem ebbe az irányba megyünk, sokkal inkább afelé, hogy miként lehet a legnagyobb egyéni hasznot húzni például egy fontos beruházás esetén is.

https://hirklikk.hu/kozelet/palinkas-jozsef-uj-partot-alapitana/354342?

Országos diáksztrájkot hirdetettek szeptember 13-ára

Több száz fő vett részt a köznevelési törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, hogy az elégedetlenek által csak "fércműnek" nevezett köznevelési törvény ellen tiltakozzanak.

Diákok vagyunk, akik nem maradnak csendben tétlenül miközben az oktatási kormányzat gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét!

- így harangozták be a szervezők a nyári szünet utolsó szombatjára meghirdetett, Tiltakozás A Köznevelési Törvény Ellen elnevezésű eseményt.

 

A tüntetés követelései

A helyszínen a szervezők szétosztották a tömegben a követeléseiket, ezek alapján a szombati tüntetés legfőbb pontjai: 

1.    Az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga. 

2.    Több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen. 

3.    Vonják be érdemben a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba.

4.    Legyen szabad tankönyvválasztás. Minden osztályközösség és minden pedagógus más, ezért mindenkinek jogában áll  a legmegfelelőbb tankönyvet kiválsztani. 

5.    Csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét. Alacsonyabb óraszámot és kevesebb adminisztrációt!

6.    Versenyképes fizetést: Emeljék meg a pedagógusok, iskolatitkárok, gyógypedagógusok, a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését!

 

https://index.hu/belfold/2019/08/31/koznevelesi_torveny_tuntetes_kossuth_ter/

Karácsony: Addig nem épül új stadion, míg nincs minden kerületben CT-berendezés

Ma már csak nyomokban van jelen az életünkben a szabadság, ezért vissza kell venni Budapestet – közölte az ellenzéki pártok támogatásával főpolgármesterségre pályázó Karácsony Gergely szombat esti hivatalos kampánynyitóján. A szimbolikusan a Szabadság téren megtartott rendezvényen a politikus azt mondta, a fővárosban a változás nemcsak remény, hanem reális esély is.

Karácsony Gergely egészen rendhagyó módon lépett színpadra: Szabó Kimmel Tamás színművész éppen a kampányra írt „Változás dalát” énekelte, amikor egy gitárral a kezében megjelent mellette. – Húsz éve nem volt a gitár kezemben – kezdte beszédét.

Ezután már komolyabb témákat érintett. Arról beszélt, hogy a következő években a kormány nagyjából 1000 milliárdot akar elkölteni a fővárosban, mégpedig látványberuházásokra és stadionokra. Márpedig a főpolgármesternek ebben vétójoga van. Tarlós István mégsem tett semmit, „csendben meghunyászkodott”. Karácsony Gergely szerint tehát „van itt pénz, csak el kellene érnünk, hogy ne a miniszterelnök hobbijára költsük, ne Garancsik, Tiborczok és Mészárosok gazdagodására”. Ezen a ponton egy személyes vállalást is tett: „Az én városomban addig nem épül új stadion, míg nincs minden kerületben egy CT-berendezés”.

https://magyarhang.org/belfold/2019/08/31/karacsony-budapest-legyen-vegre-zold-es-szabad/

MEGVERTÉK ŐKET, MERT LEFOTÓZTÁK A KAMPÁNYOLÓ MATOLCSYNÉT

Balatonakarattyán marcipánosztogatással kampányolt a jelenleg is polgármester Matolcsy Gyöngyi. Mikor ezt lefényképezte egy LMP-s, fültövön vágták, barátját pedig leteperték.

Balatonakarattyai nyaralásán vette észre Nuszbaum Tibor, az LMP frakcióalkalmazottja és a Szomszédok forever facebookos mémoldal szerkesztője, hogy a polgármester, Matolcsy Gyöngyi (Matolcsy György jegybankelnök exfelesége) személyesen kampányol, mi több, a standjánál marcipánokat osztogat. Nuszbaum a telefonjával lefotózta a standot a marcipánokkal, mire Matolcsy Gyöngyi felszólította, hogy törölje a fotót.

 „Erre mondtam, hogy miért törölném le, még nem tartunk ott! Ez egy kampányesemény, szabadon lehet fotózni”

– meséli Nuszbaum az Azonnalinak, hozzátéve, hogy csak a saját privát közösségi oldalára akarta a képet kitenni. Kérdésünkre azt is elmondta: Matolcsy kifogása az volt a fotózással kapcsolatban, hogy azon az ajánlóíven szereplő adatok is látszódhatnak. Nuszbaum azt mondta: nagyjából egy méterről fotózott, így szerinte ezek nem látszottak a képen. 

https://azonnali.hu/cikk/20190831_megvertek-oket-mert-lefotoztak-a-kampanyolo-matolcsynet

Az Orbán Zrt. vezérigazgatójává avanzsált a CEU hóhérja és az MTA megcsonkítója

hvg-s szerzők elemzése

Míg Palkovics László szép új Magyarországot álmodhat a miniszterelnök víziója szerint, Kásler Miklós irányítása alatt kormányzati elfekvővé válhat a humántárca. Az elmúlt hónapokban a miniszteri bársonyszékek mögött jelentősen átalakult Orbán negyedik kormánya.

Orbán Viktor csalhatatlan kormányfő, ezt nem más állítja róla, mint ő maga. Ezért aztán a miniszterelnök akkor sem tévedett a tárcavezetők kiválasztásánál, ha később kiderül a teljes alkalmatlanságuk. Orbánnál azonban elválik a kommunikáció a hatalom gyakorlásától. Míg kifelé fenntartja annak látszatát, hogy történelmi távlatokban is példamutatóan stabil kormány élén áll, házon belül nem sokat habozik, ha a túlságosan ambiciózusokat kell eltávolítani, az alkalmatlanokat büntetni és a strébereket megjutalmazni. Sehol sem látható jobban Orbán személyzeti politikája, mint Palkovics László és minisztériuma felemelkedésén Kásler Miklós és a humántárca kárára.

https://hvg.hu/itthon/201935__palkovics_jutalma__leszalamizott_humantarca__atalakitasok_akormanyban__az_orban_zrt_vezerigazgatoja

Visszaszóltak a szívsebészek a zalai kórházban lelki válság miatt felmondott főosztályvezetőnek

Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperlik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni

- olvasható a levélben. Az osztály vezetőjének címzett levél szerint bizalmatlanság és hiányosságok, rossz feltételek uralkodnak a szívsebészeten, az orvosi ügyeleteknél különösen rossz a helyzet. A kórház főigazgatója, Halász Gabriella szerint a levél több súlyos, a becsület csorbítására alkalmas állítást tartalmaz, visszautasította a távozó osztályvezető állításait.

Ezután szólaltak meg a szívsebészek is. Azt írták,

rendkívül nagy megkönnyebbülés számukra a változás, szakmai tervekkel felvértezve, hatalmas lelkesedéssel és fegyelemmel várják a jövőt,

melyet ők alakíthatnak, most már a betegek javára. Leírják, hogy nem szedik pontokba a korábbi vezető alkalmatlanságát bizonyító emberi, szakmai, manuális, erkölcsi és etikai szempontokat, és nem sorolják fel annak a 16 sebésznek a nevét sem, akik az elmúlt 20 évben távoztak onnan.

És nem sorolunk fel egyet sem azon számos esetből, amelyeket sorolhatnának,

https://hvg.hu/itthon/20190831_Visszaszoltak_a_szivsebeszek_a_zalai_korhazban_lelkiismereti_okok_miatt_felmondott_foosztalyvezetonek

Új műfaj született: az orvos munkáslevelező

Andor Mihály Kolozsvári Szalonna

 

A fiatalabbak talán nem tudják, hogy Rákosi diktatúrája idején a propaganda bevett eszköze volt a „munkáslevelező”, aki az újsághoz írt olvasói levélben dicsérte a kormány intézkedéseit, vagy ítélte el a szocializmus „ellenségeit”. Így például a Rajk-per idején „munkáslevelezők” százai követelték, hogy akasszák föl Rajkot. Később kiderült, hogy az olvasói levelek zömét felső utasításra maguk az újságírók írták. Ez a műfaj kezd újjáéledni az Orbán-rendszerben.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezető szívsebészénél elszakadt a cérna, és kitálalt. Újat persze nem mondott, kifakadásából csak az derül ki, hogy ott is ugyanúgy mennek a dolgok, mint az egész orbáni egészségügyben. Konkrétumokat sorolt föl.

Hirtelen nem jutott jobb eszükbe, mint az, hogy a kórház egy közleményben „visszautasítja”. De ekkor még úriember módjára jártak el, és a közleményt ezekkel a szavakkal zárták: „Ezúton is még egyszer köszönjük Med. habil. Dr. Alotti Nasri PhD. közel negyed évszázados, kórházunkban elvégzett szakmai munkáját.” Ez annál inkább is helyénvaló volt, mert Nasri doktor hat szakmai társaság tagja (ebből három nemzetközi), aki az elmúlt 30 év során tizenkét díjat és kitüntetést kapott.

A kórház közleményét azonban valahol fönt túl kevésnek tartották, ezért csavarni kellett egyet a „visszautasításon” – lehetőleg úgy, hogy fájjon. Talán a kórházban találták ki, talán a propagandaminisztérium rejtett bugyraiban, ahol fölkészült szakemberek várják, hogy bevessék őket: a néppel (ebben az esetben a munkatársakkal) kell elítéltetni a kritikus orvost. Vagyis megszületett az orvos munkáslevelező.

A tollat aztán már a rágalmazás habonyi iskoláját kijárt szakszemélyzet fogta. A munkáslevél azzal kezdődik, hogy a kórház szívsebészeti osztályán dolgozó összes szívsebész egy emberként ítéli el a problémák „kiteregetését a széles nyilvánosság előtt”

https://kolozsvaros.com/2019/09/01/uj-mufaj-szuletett-az-orvos-munkaslevelezo

Fölbosszantotta a demonstrációra készülőket a kormányzati ajánlat

Hiába fogadta el pénteken 19:3 arányban a kamara fogorvosi tagozata az államtitkár javaslatát, a tiltakozó akcióra készülők kitartanak a demonstráció mellett.

Mint emlékezetes: a hétfőn kezdődő, két hetes fogorvosi demonstráció előtti utolsó pillanatban többletfinanszírozást ajánlott a kormányzat az alapellátóknak. Noha az államtitkár a fogorvosok követelését csak részben teljesítő tervet ismertetett, javaslatát a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei elnöksége 19:3 arányban támogatta. A megmozdulásra készülők 1167 tagú Facebook csoportjában az akció koordinátora, Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szavazásra bocsátotta a kérdést. Elfogadják-e az államtitkári ajánlatot miszerint idén egyszeri 1,5 milliót kapnak, valamint, hogy jövőre 250 ezer forinttal, 2021-től pedig újabb 140 ezer forinttal emelik a praxisok havi díját. Ez a szavazás még ugyan tart, de az első 12 órában válaszoló csaknem félezer orvos 97-98 százaléka határozottan elutasította, azaz továbbra sem tartja okafogyottnak az akciót. „A kamara semmibe vette a tagjait! Ki adott felhatalmazást az elnököknek, hogy ügyünkben nélkülünk döntsenek?” – áll a kommentek között. „Az a legszomorúbb, hogy akikben megbíztunk, azok az első alkalommal meghátráltak” – írja egyikük.

https://nepszava.hu/3048411_folbosszantotta-a-demonstraciora-keszuloket-a-kormanyzati-ajanlat

Lendvai Ildikó Kampánykulisszák mögött

Valami bűzlik. A Fidesz főnöksége mintha csak félszívvel kampányolna, valami másra, vagy másra is koncentrál. Azért elővették a régi kottákat is, végigjátsszák az ismert kampánydisznóságokat, az már rutinból megy, a helyi vezérek és az 500 orgánumból álló médiaholding behunyt szemmel is lezongorázzák. De komolyan gondolja valaki, hogy ha a legjobb erőket ide összpontosítanák, akkor Kósa Lajosra bíznák a kampányfőnöki teendőket, úgy, hogy Finkelstein és Birnbaum sincs már? 

https://nepszava.hu/3048379_kampanykulisszak-mogott

Sebes György Harcostárs

Közhely, de tény, hogy bajban ismerszik meg az igazi barát. Vagy aki még több is annál. Nem meglepő tehát, hogy a magyar miniszterelnök harcostársának tekinti a hazája politikájában éppen leszerepelt Matteo Salvinit. Most, hogy az olasz társadalom jelentős része fellélegezhetett, mert a Liga elnöke kissé eltaktikázta magát, Orbán Viktor levélben nyújtott vigaszt neki. Ez ugyan sokat nem változtat a helyzetén, de gesztusnak szép. Egyúttal jelzi azt is, hogy a magyar vezető változatlanul szembe megy Európa jelentős részével, ám ez sem jelent nagy újdonságot. Eddig is így volt, a jelek szerint ezután is így lesz. 

https://nepszava.hu/3048376_harcostars

Eltüntették Navracsics kormánybírálatát – A történelemhamisítás dübörög tovább!

Pénteken még olvasható volt, szombatra kitörölték a legeslegújabb kori magyar történelemből Navracsics Tibor “A kormány képtelen kezelni az egyre súlyosbodó válságot, ezt láthatjuk a 300 forintos euróban..” mondatát.

Történt, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz akkori frakcióvezetője 10 évvel ezelőtt, 2009 februárjában ezt nyilatkozta: “A kormány képtelen kezelni az egyre súlyosbodó válságot, ezt láthatjuk a 300 forintos euróban. (…) Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát. Azt láthatjuk, hogy a kormány cselekvés helyett konzultál, nyilatkozik és jobb híján a Fideszt szidja. Ez nem politika, ez nem válságkezelés.”

A pénteken még a Fidesz honlapján virító Navracsics-sajtótájékoztató videóanyaga, amiben a fenti kijelentést tette szombatra eltűnt. Helyén ez látható:

https://varosikurir.hu/eltuntettek-navracsics-kormanybiralatat-a-tortenelemhamisitas-duborog-tovabb/

Aktivisták neveztek be a fideszes nyereményjátékra, így nagy tömeg előtt tudtak kiállni a 79 éves kilakoltatott férfiért

Július vége óta húzódik a 79 éves Károly bácsi ügye, akit jogilag megkérdőjelezhető módon lakoltatott ki kis önkormányzati bérlakásából Budafok-Tétény önkormányzata. Az egészségügyi problémákkal küzdő Károly bácsi ügyét A Város Mindenkié (AVM) aktivistái karolták fel, és próbálják elérni, hogy az önkormányzat visszaengedje őt otthonába. A kerület vezetése azonban elzárkózik az egyeztetéstől, hiába szorgalmaz hetek óta személyes találkozót az AVM Karsay Ferenc fideszes polgármesterrel.

Az elzárkózás oly erős, hogy az önkormányzat szociális bizottsága még azt is megakadályozta, hogy az egyik ellenzéki önkormányzati képviselő felolvashassa Károly bácsi levelét, amelyben azt kéri, költözhessen vissza otthonába.

Ilyen körülmények között az AVM aktivistáinak más megoldást kellett találniuk arra, hogy hangjuk eljusson Karsay polgármesterig. A kerületben tegnap tartották immár harmincadik alkalommal a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, amelynek esti sztárfellépője az Animal Cannibals zenekar volt. Karsay pár nappal korábban saját Facebook-oldalán hirdetett nyereményjátékot, amelynek díja egy színpadi fotólehetőség volt a zenekarral és a polgármesterre.

Erre neveztek be a lakhatási aktivisták, és meg is nyerték azt, így szombat este színpadra léphettek az egybegyűlt XXII. kerületiek előtt és beszámolhattak a kilakoltatását tényéről, illetve arról, hogy a polgármester nem hajlandó egyeztetni az ügyben. Az AVM akcióját, illetve a polgármester reakcióját ezen a felvételen tudjátok megnézni.

https://merce.hu/2019/09/01/lakhatasi-aktivistak-beneveztek-a-fideszes-polgarmester-nyeremenyjatekara-igy-nagy-tomeg-elott-tudtak-kiallni-a-79-eves-kilakoltatott-ferfiert/

Volt keletnémet tartományok mérhetnek újabb csapást Merkel nagykoalíciójára

Vasárnap a német Brandenburgban és Szászországban tartanak tartományi választásokat, amelyek eredménye komoly hatással lehet Angela Merkel berlini kormánykoalíciójára, a két német történelmi párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetésére is.

A két volt keletnémet tartományban a legnagyobb kérdés az lesz, hogy pontosan mekkora veszteségeket szenved el a német újraegyesítés óta Szászországban domináló CDU, és a Berlint körülvevő Brandenburgot az elmúlt 29 évben megszakítás nélkül irányító SPD, miközben a radikális, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) mindkét helyen jelentősen megerősödik. Az AfD-nek Brandenburgban arra is van esélye, hogy először legyen a legnagyobb párt egy tartományban. A hagyományos nagy pártok gyengélkedéséből a volt NDK területén általában gyengébben szereplő, de országosan már előretörő Zöldek is várhatóan profitálni fognak.

 

https://index.hu/kulfold/2019/09/01/nemetorszag_tartomanyi_valasztas_brandenburg_szaszorszag_afd_spd_cdu_zoldek_baloldal_merkel/

 

Kezelhetetlennek tűnik a Mianmarból Bangladesbe űzött rohingyák helyzete

Nem sokat javult a népirtás elől Bangladesbe menekült muszlim népcsoport sorsa, az emberek félnek visszamenni Mianmarba – tapasztalta a helyszínen a HVG tudósítója.

 

Különös kísérlet tanúi lehettek Bangladesben, a mianmari határhoz közeli menekülttáborban az ott élő rohingyák, illetve az odalátogató újságírók. A muszlim kisebbség tagjai ellen Mianmarban elkövetett mészárlások második évfordulóján az illetékes kormányközi bizottság 3450 „önkéntes” visszatelepülő nevét írta össze. Számukra a hazautazáshoz autóbuszokat is szerveztek, amelyek felsorakoztak a nayaparai táborban. A listán lévők azonban nem jelentek meg. Akkor térnek vissza önkéntesen – mondták a HVG tudósítójának nyilatkozó táborlakók –, ha Mianmar garantálja a biztonságukat, az állampolgárságukat és a szabad mozgásukat.

 

https://hvg.hu/vilag/201935__rohingyak_bangladesben__menekultek_csapdaban__merleg__meg_nincs_kiut

 

Lengyel László: Szabadság szigetcsoport

Itt az alkalom, hogy a helyi autonómiák felszámolásában gondolkodó és működő Orbán-rendszert helyi lázadásokkal megállítsuk.

Az önkormányzati választásokkal létrejöhet a szabadság összefüggő szigetrendszere. Ahol erkölcsös, gerinces, szembenéző, meg nem alkuvó magatartással más légkört lehet teremteni. Öntudatos, európai magyar emberek vagyunk városunkban, kerületünkben, falunkban. Egy másik civilizációban, ahol több a szabadság és az egyenlőség, létezik testvériség és együttérző szolidaritás. Ér valamit a munka, a tehetség, a tudás, a szabad gondolat. Lesz hová hazavárni a gyerekünket és unokánkat. Egy évtized után üzenhetjük Európának és a világnak: van másik Magyarország. Van alternatíva. Itt nem Orbán és rendszere az úr. Lélegzetet lehet venni.

https://nepszava.hu/3048299_lengyel-laszlo-szabadsag-szigetcsoport

Üzenet Itáliából

Kis Ferenc Magyar Nemzet

A nép nevében a nép nélkül – így is összegezhetnénk a nemzetközi baloldal politikájának lényegét, amit most éppen Olaszországban igyekeznek erényként eladni, a nép érdekére hivatkozva. A hataloméhség és a nemzetek felett álló erők összekovácsolták a korábban elit­ellenes szlogenekkel népszerűséget szerzett Öt Csillag Mozgalmat a baloldali Demokrata Párttal, elutasítva az előre hozott választásokat, amit Matteo Salvini szorgalmazott. A baloldal hallani sem akart arról, hogy a nép döntsön az új kormány összetételéről, nyilvánvalóan azért, mert az eddigi belügyminiszter és pártja, a Liga folyamatosan erősödik, így komoly győzelmi eséllyel indulna a megméretésen.

Sokatmondó Salvini megjegyzése, hogy Giuseppe Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek. Ezzel egyértelműen utalt arra, hogy az európai nagyhatalmak, Párizs, Berlin, illetve Brüsszel, az Európai Unió központja avatkozott be az olasz belpolitikába, mert zavarta őket a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte.

Salvini utóbbi kijelentése rendkívül fontos üzenet, egyben figyelmeztetés, amit Itália határain túl – így hazánkban – is komolyan kell venni. Ahol a baloldal hatalmi, döntéshozói pozíciót szerez, ott azonnal veszélybe kerül a nemzeti önállóság, a függetlenség. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/uzenet-italiabol-7257839/

Visszahozni a krisztusi értékeket a kereszténydemokráciába

MENCZER TAMÁS: A LIBERÁLIS IDENTITÁSVESZTÉS UTÁN VISSZA KELL TÉRNI AZ EREDETI ALAPOKHOZ

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Beszélni kell arról, hogy a kereszténydemokrata felfogás mit mond egyén és egyén kapcsolatáról, egyén és közösség viszonyáról, arról, hogy mit gondolunk a családról, a nemzetről – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára ezen gondolat fényében állt a jövő héten rendezendő konferencia mögé.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/visszahozni-a-krisztusi-ertekeket-a-keresztenydemokraciaba-7256483/

Farkas Örs: Karácsony Gergely miatt Zugló hitelből finanszírozza mindennapjait

MTI Magyar Nemzet

Zugló mára odajutott, hogy hitelből kénytelen finanszírozni mindennapjait, holott Karácsony Gergely öt évvel ezelőtt nulla adóssággal vette át a kerületet – közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Farkas Örs elmondta, Zuglót korábban a magyar kormány konszolidálta, több tízmilliárdos a költségvetése, ennek ellenére a Karácsony Gergely által kinevezett jegyző azt mondja, hogy hihetetlen sok nehézséggel kell szembenéznie a kerület gazdálkodásának.

Hozzátette: olyan bevételekkel számol az önkormányzat, amelyek tarthatatlanok. Példaként említette, hogy még ki sem írták azoknak az ingatlanoknak az értékesítésére a pályázatot, amelyek bevételéből a működési kiadásokat kívánják finanszírozni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/farkas-ors-karacsony-gergely-miatt-zuglo-hitelbol-finanszirozza-mindennapjait-7259570/

V4NA: Soros György felügyeli az észak-macedón politikát

origo  

Balkáni körútjáról osztott meg fényképeket közösségi oldalán a bevándorláspárti milliárdos, Soros György fia. Alexander Soros Albániában és Észak-Macedóniában is járt, ahol vezető politikusokkal találkozott. Észak-Macedóniában jelenleg az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya zajlik, ami miatt sokan a kormányfő, Zoran Zaev lemondását követelik, Soros György fia mégis provokatív módon Zaevvel pózol – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A bevándorláspárti spekuláns egyébként a Nyílt Társadalom Alapítványán keresztül már 1992 óta jelen van Macedóniában, és jó viszonyt ápol Zoran Zaevvel. 

https://www.origo.hu/nagyvilag/20190831-soros-felugyeli-az-eszakmacedon-belpolitikat.html

Savanyú a szőlő (2.)

Egyszerre szomorú és mulatságos, hogy Békesi, Mellár, Petschnig és a többi ellenzéki közgazdász százegyszer is nekifut a „százszor-tört varázsnak”, s nem értik, hogy aki mindig farkast kiált, annak akkor sem hisznek majd, amikor tényleg jön a farkas

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

Éppen két héttel ezelőtt reflektáltam ezen a helyen Békesi László ismert baloldali gazdaságpolitikus terjedelmes lapinterjújára

A Békesi-szindróma lényege az, hogy a mai ellenzéki pártok vezetői és szakértőik úgy vélik – az erősödő szélsőbaltól a színtelen-szagtalan minialakulatokon át a gyengülő szélsőjobbig –, minél rosszabb az országnak, nekik annál jobb. Ugyanis hiába tagadják, nyilvánvalóan belátták, hogy saját tehetségükből, tudásukból és erejükből képtelenek vonzó és működőképes kormányzati alternatívát kínálni a magyar választópolgároknak. Ezért hiába minden kedvező gazdasági adat, folyamat, eredmény, a társadalom nagyon jelentős része hiába értékeli a 2010 óta regnáló Orbán-kormányok gazdasági és szociális teljesítményét, nekik mindig savanyú a szőlő. És mert (a tíz éve meghalt, de felejthetetlen Cseh Tamás által megénekelt) hőn szeretett Valóság nevű nagybátyjuk immár tartósan távol van tőlük, nem tudnak mást, mint megszállottan mantrázni, hogy a gazdaság sokkal rosszabbul teljesít és az emberek sokkal rosszabbul élnek, mint azt a kormányzat és médiacsapata állítja.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190830-savanyu-a-szolo-2

Nyílt levelet hamisítottak a Veszprémi Petőfi Színház nevében, a társulat rendőrségi feljelentést tesz

Hamisítvány az a két napja terjedő nyílt levél, amelyben valaki a Veszprémi Petőfi Színház nevében azt követeli, hogy ne nevezzék ki újra a társulat igazgatójának a jelenlegi vezetőt, Oberfrank Pált – derül ki a Veszprémi Petőfi Színház erről szóló Facebook-posztjából.

A „segélykiáltásról” író állítólagos nyílt levél azoknak a társulati tagoknak aláírása nélkül jelent meg – hírt adott róla a 168 Óra is –, akik most rendőrségi feljelentést tesznek, hogy kiderüljön, ki fordult a nyilvánossághoz a nevükben mindenféle felhatalmazás nélkül. Szombaton egy rendkívüli ülés után kiadtak egy közleményt is, amely szerint  a nyílt levelet nem a társulat írta, a tartalmáról pedig a társulati tagok nem akarnak nyilatkozni. Jelentkeztek egy közleménnyel a vendégművészek is, akik azt állítják, megdöbbenéssel olvasták a nyílt levelet, amely visszaél a munkájukkal és a szakma hitelével, hamis állításokat fogalmaz meg a színházi vezetésről a közelgő igazgatóválasztás és az október 13-i önkormányzati választás befolyásolásáért. 

A botrány egyébként nem a nyílt levéllel, hanem egy bejelentéssel kezdődött, amelyet a Veszprémi Petőfi Színház egyik névtelenséget kérő színésznője tett Oberfrank Pál ellen. Az ügyben a rendőrség jelenleg személyi szabadság megsértése miatt nyomoz, Oberfrank Pál hamis vád miatt perel.

https://168ora.hu/itthon/veszpremi-petofi-szinhaz-nyilt-level-hamisitas-feljelentes-173432

Palkovics László büszkén bejelentette, hogy tíz év után először kevesebben jelentkeztek gimnáziumba, mint szakképzőbe

Tíz év után először 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly. Ez is jelzi, hogy a szakképzésé a jövő - mondta az innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanévnyitón szombaton Nyíregyházán. Palkovics László a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban tartott ünnepségen kiemelte, a magyar tanulók sorra hozzák el a hazai és nemzetközi szakmai versenyek fődíjait, ami igazolja, hogy nemzetközi színtéren is elismert a magyar képzés. Az Orbán-kormány támogatásával minden feltétel adott ahhoz, hogy tovább fejlődjön a szakképzés - mondta a miniszter.

 A tárcavezető a kazanyi 45. WorldSkills versenyen elért magyar sikerekről szólva azt mondta, az elért eredmények azt mutatják, hogy jó úton halad a szakképzés, a területen az elmúlt egy évben elért legnagyobb eredménynek pedig az osztrák mintára a piaci szereplők közreműködésével kialakított Szakképzés 4.0 stratégia kormány általi elfogadását nevezte.

https://168ora.hu/itthon/palkovics-laszlo-szakkepzes-gimnazium-jelentkezes-173412

Tamás Ervin: Oxigén

Orbán Viktort kivételesen cserben hagyta politikai szimata, eufemisztikusan fogalmazva, hidegen hagyta a klímaváltozás. Hiába költözött vészes gyorsasággal fölfelé a forró égöv, s váltak egyre szembetűnőbbé jelei, el volt foglalva a migrációs veszély kamatainak besöprésével, azzal a sikerélménnyel, amelyet a menekültekkel szemtől szemben alig-alig találkozó magyarok előítéleteiből, félelmeiből nyert. Őt szolgáló nemes vadjai és nyuszikái boldogan harsogták, hogy a klímavédelem liberális figyelemelterelés, humbug, de legalábbis olyan valami, amivel ráérnek még foglalkozni. Közben Európa „dekadenciával sújtott” területein előretörtek a zöldmozgalmak, súlyt kaptak pártjaik, egyre több megszólalási lehetőséghez jutottak az éghajlatkutatók, mivel egyre több, jelen időben lezajló folyamat mutatta – nem tolható ki a távoli jövőbe a klímaváltozás okozta fenyegetettség, s nem kisebb kérdést vet fel, mint azt, hogy milyenné alakulhat a földi élet.

A Fidesz tartalomjegyzékében mindig is sereghajtó volt a környezetvédelem. Sejthető, hogy Orbán neveltetése, pragmatikussága korábban sem ébresztett különösebb érdeklődést a téma iránt – ő a kiaknázható és megfogható anyagi és politikai javak bűvöletében soha nem tulajdonított komolyabb jelentőséget az ökológiai lábnyomnak. Igazolt játékosa, Szili Katalin egy időben kiemelten fontosnak minősítette a fenntartható fejlődést, de ez mostanában nála is árnyékba került, s inkább a határon túli magyarok ügyének szenteli munkásságát. De mik lehetnek azok a légköri viszonyok, amelyek miatt Orbán egyébként érzékeny politikai antennája nem fogta idejében a jeleket, illetve nem észlelte, hogy ezek a jelek a vártnál sokkalta gyorsabban erősödnek? 

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-oxigen-173334

Szabad szemmel - Orbánék hatalmuk növelésére próbálják kihasználni a megosztottságot

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 1.

https://nepszava.hu/3048435_szabad-szemmel-orbanek-hatalmuk-novelesere-probaljak-kihasznalni-a-megosztottsagot

Van magyarázat Merkel kínos kudarcára

Németország volt szocialista fele látványosan fejlődött az elmúlt harminc évben, a munkanélküliség alacsony, mégis feltűnően erős a politikai elittel szemben álló Alternatíva Németországnak párt támogatottsága a helyi választások előtt. Van rá magyarázat.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nemetorszag-valasztas-merkel-kudarc-volkswagen.690453.html

A BKV zöld jelzést adott a "rabszolgatörvény" alkalmazásának

A BKV tagadja, hogy kiosztottak volna nyomtatványokat a 400 órás túlmunka önkéntes vállalására. A szakszervezetek egyeztetést kezdeményeztek a kollektív szerződést áthágó extra túlóráztatás miatt.

 

Elkezdték kiosztani a BKV-dolgozók között azokat a nyilatkozatokat, amelyeken azok “önként” vállalják, hogy 400 óra (azaz a kollektív szerződésben rögzített 200 órán túl további 200 óra) túlmunkát rendelhetnek el számukra. A BKV tagadta a rabszolgatörvény ihlette nyomtatványa létezését, a szakszervezetek viszont egyeztetést kezdeményeztek a kollektív szerződést áthágó extra túlóráztatás miatt – egyelőre hiába. Mindeközben a BKV napokig nem tudta kicserélni a repedt szélvédőt az egyik buszán, mert nem volt mivel.

Nyilatkozat nincs, munkaerő-problémák vannak

„Társaságunknál jelenleg nincs ilyen jellegű nyilatkozat. Amennyiben a későbbiekben mégis ilyen megállapodás aláírására kerülne sor, az minden esetben önkéntes alapon történhetne, a munkavállaló ez irányú kérése esetén (nem kötelező jelleggel).” Ezt a választ kaptuk a BKV-tól arra a kérdésünkre, eddig hányan írták alá azt a BKV logójával ellátott nyomtatványt, amelyben önként vállalják, hogy az ún. rabszolgatörvényben engedélyezett 400 órás túlmunka-keretről munkáltatójuk rendelkezzen

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-bkv-zold-jelzest-adott-a-rabszolgatorveny-alkalmazasanak-122625

Kegyetlen emberek: hogyan dacol Miskolc önkormányzata a törvénnyel?

Nagy horderejű, hosszú perben született jogerős ítélet arról, hogy Miskolc önkormányzata, miután az egyik városi romatelep „felszámolásának” ürügyén százakat tett földönfutóvá, megsértette a hátrányos megkülönböztetés törvényi tilalmát. A városvezetés mégsem hajlandó orvosolni a töménytelen, általa okozott szenvedést.

 

Másodfokon is pert nyert májusban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a miskolci önkormányzattal szemben az ország eddigi legnagyobb antiszegregációs perében. Ezzel az üggyel függ össze az a másik jogi eljárás is, amelyet korábban a NEKI kezdeményezett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) amiatt, hogy Miskolc a telepfelszámolás ürügyén több száz romát taszított hajléktalanságba. Az önkormányzatot az EBH arra kötelezte, hogy intézkedési tervet dolgozzon ki a kiszorított emberek lakhatásának biztosítására. Ennek végrehajtása az évekkel ezelőtt lejárt határidő ellenére sem tart sehol.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kegyetlen-emberek-121280

A Belügyminisztérium szerint meg kell hosszabbítani a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

A Belügyminisztérium kezdeményezi a kormánynál a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását - írta kérdésünkre a tárca. A BM-et azután kerestük meg, hogy a legutóbbi Kormányinfón kérdésünkre Gulyás Gergely azt mondta, hogy a belügynek kell kezdeményeznie a válsághelyzet meghosszabbítását, ez azonban az augusztus végi kormányüléseken eddig nem történt meg. 

Magyarországon 2015 őszén hirdettek ki először tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, akkor még csak az ország néhány megyéjére, 2016 márciusa óta pedig már az ország egész területére érvényes. A rendkívüli jogállást azóta félévente meghosszabbítják, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn.

 

https://index.hu/belfold/2019/08/31/a_belugyminiszterium_szerint_meg_kell_hosszabbitani_a_tomeges_bevandorlas_okozta_valsaghelyzetet/

Megszólalt a József nádor téri porcelánfa tervezője

Az elmúlt napokban kisebb vihart kavart a Facebookon az a Herendi-porcelánból készült fa, amelyet Budapesten a felújított – és így az eddigi nagy, élő fáktól megszabadított – József nádor téren állítottak fel.

Meixner-Hegyi Etelka, a porcelánfa tervezője saját FB-oldalán igyekezett tisztázni a helyzetet.

Mint írja,

A porcelánfa tervei a 2. Gyurcsány kormány idején készültek 2008-ban. Már akkor is az szerepelt a briefben hogy LEGYEN ERŐS REKLÁMHORDOZÓ, mely a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájának tudásvagyonát mutatja be egy fontos közlekedési csomópontban. (Veszprém Aréna )

Aztán változott a terv.

Az adott legújabb példány valóban ide KÉSZÜLT, viszont nem most és nem ide TERVEZTÉK, ráadásul szándékoltan festetlenül tehát NEM ÍGY. Rendeltetése tehát az volt, hogy a nyugatról (Győr felől) érkező forgalmat Herend felé irányítsa.

Azt írja:

Mint azt egy korábbi interjúban el is meséltem, a végső forma erősen aláment a funkciónak, az eredeti terveket az akkori Képző és Iparművészeti Lektorátus javaslatára jóval robosztusabbra és szimmetrikusra módosítottuk, mondván erős szélnek és középrecsúszó kamionoknak kell ellenállnia.

Szóval azt látom, hogy ebben a helyzetben (is) leginkább a szerencsétlen kontextus és az érzelmi projekciók számítanak sok összemosott, kitalált részlettel. (Ami teljesen érthető, a kivágott fákat természetesen még ennél is jobban sajnálom. )

A megújult József nádor térről és a porcelánfa terveiről, azok módosulásáról egy nemrégi cikkünkben olvashat bővebben.

https://24.hu/kultura/2019/09/01/porcelanfa-tervezo-jozsef-nador-ter

Orbán újra Horvátországban nyaral, vitorlással érkezett Brgulje-ba

Kezében a tangapapucsával, mezítláb, borostásan fotózták le Orbán Viktor Horvátországban. A Slobodna Dalmacija írta meg, hogy a magyar miniszterelnök Molat szigetén, Brgulje faluban bukkant fel. Vitorlással érkezett, annak a kapitánya kísérte el reggelizni és kenyeret venni a Janko nevű helyre. Megpihentek, aztán innen mentek tovább a 12 méteres vitorlással.

https://444.hu/2019/09/01/orban-ujra-horvatorszagban-nyaral-vitorlassal-erkezett-brgulje-ba

Brüsszel nem támogatja Boris Johnson Brexit-tervét

Az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója szerint nem az Európai Unió hibája lesz, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. 

Michel Barnier a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit konzervatív lapban megjelent írásában leszögezte azt is, hogy bár a nemrégiben miniszterelnöknek kinevezett Boris Johnson ezt javasolta, de nem lehetséges az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás, a backstop eltávolítása a tavaly novemberben elfogadott, a londoni alsóház által háromszor elutasított kilépési megállapodásból. Barnier álláspontja nem annyira meglepő, hiszen az ír külügyminiszter szerint is teljesen észszerűtlen Boris Johnson ötlete, amibe egészen biztosan nem fog belemenni az EU.

https://444.hu/2019/09/01/brusszel-nem-tamogatja-boris-johnson-brexit-tervet

Egy LMP-s önkormányzati képviselő lett a Fidesz jelöltje Budakeszin

Ligetiné Komáromi Gabriella LMP-s színekben, listán jutott be Budakeszi képviselő-testületébe 2014-ben. A település honlapján a mai napig az szerepel a neve mellett, hogy az LMP képviselőcsoportjában ül.

Ehhez képest, ahogy a Fullánk rámutatott, úgy tűnik, Komáromi Gabriella a Fidesz által támogatott képviselőjelölt az idei önkormányzati választáson.

Ungár Péter LMP-s képviselő a hírt megerősítette az Indexnek, hozzátette, Ligetiné - aki jelenleg az Oktatási, Kulturális és Egészségügyi Bizottság tagja, és óvodaigazgató Budakeszin - két vagy három hete kilépett az LMP-ből. Az okokat firtatva Ungár csak annyit mondott: 

"AZ OKAI SZÁMUNKRA IS MISZTIKUSAK."

https://index.hu/belfold/2019/09/01/lmp-s_onkormanyzati_kepviselo_lesz_a_fidesz_jeloltje_budakeszin/

Járat a semmibe - Aljas politikai játszmák a MALÉV 240-es, Budapest–Bejrút járatának tragédiája mögött

1975. szeptember 30-án, egy nyugodt, csendes hétfői napon lezuhant egy magyar repülő, nem messze Bejrúttól. Meghalt hatvan ember, és azóta sem tudjuk, hogy miért. A MALÉV 240-es, Budapest–Bejrút járatának tragédiája mögött minden bizonnyal aljas politikai játszmák álltak és állnak a mai napig. Odze György több évtizedes kutatómunka után, személyes okból írt könyvet a katasztrófáról. Azt mondja: ma már sejti, hogy mi az igazság, de tudja, hogy ez csak az ő igazsága.

Ma már talán különösen hangzik, de Magyarország akkoriban a szocialista országok egyik legjelentősebb fegyvergyártója volt. A Libanonban szemben álló milíciák és hadseregek pedig az akkori legnagyobb felhasználók. Nyílt titok volt, hogy a MALÉV-gépek – vélhetően szovjet megrendelésre – fegyvert szállítanak Libanonba. Fülöp András, a légitársaság egykori főpilótája mesélte Odze Györgynek, amikor anyagot gyűjtött a könyvéhez, hogy a Bejrútba érkező magyar gépeket általában a reptér egy elhagyatott részére terelték, és ott rakodták ki a szállítmányt. „Úgy kezeltek bennünket, mintha csempészek lennénk” – mondta Fülöp.

A történetünkben szereplő, tragikus sorsú 240-es bejrúti járattal azonban sok minden más sem volt rendben. A gép a tervezett délután 5 óra helyett csak éjjel ¾ 11-kor szállt fel. Hivatalos indoklás nem volt, de a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a repülőt a (magyar vagy szovjet) titkosszolgálatok utasítására tartóztatták fel addig, amíg egy fontos palesztin vezető el nem hagyta az országot. Khaled Fahum, a PFSZ nemzeti tanácsának elnöke, Jasszer Arafat közvetlen munkatársa éppen Magyarországon tartózkodott. Akkor adták át a szervezet budapesti irodáját, és ő, valamint a delegáció többi tagja ezzel a géppel utazott volna vissza Bejrútba. Fahum állítólag maga kérte a magyaroktól, hogy a nevük maradjon rajta az utaslistán, miközben ők autóval, Jugoszláviánál lépik át a határt. Ez része volt a PFSZ általános gyakorlatának, máskor, máshol is hasonlóan jártak el, merénylettől tartva. „Nyílt titok volt, hogy a repülőtéren, a különböző légitársaságok munkatársai között sok külföldi ügynök dolgozott, akik hozzájuthattak az utaslistákhoz – emlékszik vissza Odze. – Vagyis, ha valaki azt akarta, hogy hivatalosan rajta legyen a gépen, akkor elég volt, ha a neve szerepel az utaslistán.” És bár a Fahum-szálat sem erősítette meg senki azóta hivatalosan, Odze azt mondja, ő beszélt azzal a tisztviselővel, aki a telefon másik végén volt, amikor jelentették: Fahum elhagyta az országot, a gép felszállhat.

https://nepszava.hu/3048216_jarat-a-semmibe-aljas-politikai-jatszmak-a-malev-240-es-budapestbejrut-jaratanak-tragediaja-mogott

300 kilométer per órás szélsebességgel elérte a Bahamákat a Dorian hurrikán

A már órákkal korábban a létező legsúlyosabb, 5-ös erősségűvé nyilvánított Dorian hurrikán az óceán után helyi idő szerint vasárnap kora délután elérte az első lakott területet a Bahamák szigetcsoport Abaco-szigeteinél, azon belül is az Elbow Cay nevű sziget déli részénél – írja a CNN.

A STABILAN 300 KILOMÉTER PER ÓRÁS SZÉLSEBESSÉGŰ, DE EGYES SZÉLROHAMAIVAL AKÁR A 350 KM/H-T IS ELÉRŐ HURRIKÁN „KATASZTROFÁLIS HELYZETET” TEREMT MAJD A SZIGETEN, AHOL AZ ELŐREJELZÉSEK SZERINT HÉTFŐIG, AKÁR 24 ÓRÁN KERESZTÜL FOG PUSZTÍTANI.

 

https://index.hu/kulfold/2019/09/01/300_kilometer_per_oras_szelsebesseggel_elerte_a_bahamakat_a_dorian_hurrikan/

A bevándorlásellenes AfD a 2. erő Szászországban és Brandenburgban

·         z exit pollok szerint Szászországban Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU), Brandenburgban a szociáldemokraták (SPD) nyertek a tartományi választáson, de mindkét kormányzó párt érzékeny veszteségeket szenvedett 2014-hez képest. 

·         A várakozásokkal ellentétben egyik helyen sem a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) lett a legerősebb párt, de mindkét helyen 20 százalék fölötti eredményre számíthat.

·         Az AfD mindkét tartományban a második legnagyobb erő lett. Szászországban különösen erős, közel 30 százalékos eredményt vetítenek előre a mérések. Az AfD egyik helyen sem kerül kormányzó pozícióba, mert a többi párt kizárja velük az együttműködést. 

 

https://index.hu/kulfold/2019/09/01/nemetorszag_tartomanyi_valasztas_brandenburg_szaszorszag_cdu_spd_afd_zoldek_baloldal_fdp/

 

A náci önkényuralomért kért bocsánatot a német államfő a lengyelektől

Lengyelország megbocsátását kérte Frank-Walter Steinmeier német államfő a náci önkényuralomért egy megemlékezésen, amelyet a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján, a varsói Piłsudski téren rendeztek meg a világ több vezetőjének részvételével – írja a BBC.

Steinmeier egyúttal bocsánatot kért a „szörnyű háborúért” is, amelyet a németek robbantottak ki. „Ez a háború egy német bűncselekmény volt” – jelentette ki beszédében.

A rendezvényen beszédet mondott Andrzej Duda lengyel államfő és Mike Pence amerikai alelnök is, mivel Donald Trump elnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb vihara, az Egyesült Államok partjai felé tartó Dorian hurrikán miatt nem tudott jelen lenni az eseményen.

Duda beszédében úgy fogalmazott, a náci Németország támadása Lengyelország ellen „barbár cselekedet” volt, Pence pedig a lengyel népet dicsérte a beszédében, mondván, „sosem vesztették el a hitüket”.

 

https://index.hu/kulfold/2019/09/01/a_naci_onkenyuralomert_kert_bocsanatot_a_nemet_allamfo_a_lengyelektol/