2019, szeptember 10 - 08:01 Sajtószemle

A bevándorlást hangosan ellenző Magyarország szélesre tárja kapuit a még több külföldi munkás előtt”

Hosszabb helyszíni riportban számol be a magyarországi munkaerőpiac különös alakulásáról a Wall Street Journal. Az első kép: mongol zászlót lenget a szél egy csendes móri utcában, a helyi autógyárban dolgozó Chinbaték házán. A kisvárosban száz mongol bevándorló él, és számos egyéb országból érkező külföldi.

A cikk alapkonfliktusa természetesen az, hogy a munkaerőhiány miatt magyar kormány rengeteg külföldit igyekszik idecsábítani, miközben Orbán Viktor szavakban a legradikálisabb bevándorlásellenes kormányfő az EU-ban, aki az „etnikai homogenitás” megőrzését, a „népességcsere” elkerülését állította politikája középpontjába, és még a családtámogatási akciótervnek is az a filozófiája, hogy a csökkenő népességből fakadó problémákat semmiképpen sem szabad a bevándorlással orvosolni.

A WSJ megjegyzi, hogy bár ezt kevésbé hangosan hirdeti az Orbán-kormány, egy évvel ezelőtt olyan új szabályozást készített a külföldi munkavállalóknak, ami az egyik legliberálisabb az unióban.

https://444.hu/2019/09/08/a-bevandorlast-hangosan-ellenzo-magyarorszag-szelesre-tarja-kapuit-a-meg-tobb-kulfoldi-munkas-elott

Mészáros Lőrincék csinálnak egy völgyet, hogy építhessenek fölé egy viaduktot

Az új M8-as autóút Körmendtől az osztrák határig húzódó szakasza olyan, mint cseppben a tenger, mindent elmond a NER-ről. A közpénzkezelésről, az alattvalókkal való bánásmódról és a hozzáértésről és a környezetpolitikáról is.

1.  A megbízást természetesen a NER kedvenc oligarchái, Orbán kliensei és vagyonkezelői, Mészáros Lőrinc és Szijj László cégei kapták.

2.  Akik persze jó vastagon megnyomták a tollukat: a 28 kilométeres út 63 milliárd forintba kerül. Tehát 1 km több mint 2 milliárdba. Pedig nem is autópálya, hanem csak autóút lesz.

3.  Az út Natura 2000-es természetvédelmi területen, eddig háborítatlan erdőkön keresztül vezet. (A NER gyűlöli a fákat.)

4.  Biztos, ami biztos, azért kivágtak egy olyan erdőt is, amit elkerült volna, mert - az Átlátszó szerint - elnézték a nyomvonalat.

5.  Leaszfaltoztak egy legelőt, amit nemcsak, hogy nem kellett volna, de valakinek a magántulajdona volt.

6.  A terület jobbára lapos, ezért semmi szükség nem volna egy viaduktra, ami jelentősen megdrágítani képes az építkezést. De Mészárosékat ez tudta befolyásolni:

építenek bele egy völgyet.

Mesterséges dombokat emelnek (lásd a fenti képet), hogy 500 méteres völgyhíddal köthessék őket össze, ami majd átível egy patak és egy bekötőút fölött.

7.  A vidéki nyilvánosság és a civil szféra állapotát jól mutatja, hogy az egészről nem lenne fogalmunk se, a NER-kliensek háborítatlanul tehették volna a dolgukat, ha nem döntenek úgy, hogy még keresnek egy kicsit.

De úgy döntöttek. Megsprórolták a szervizút árát, és Vasszentmihályon keresztül, az ott lakók jogait semmibe véve szállították az építőanyagot a viadukthoz

Közpénzek, oligarchák, szakértelem, emberek és fák, az egész már-már olyan, mintha az Orbán-rezsim önparódiája lenne. A miniszterelnök - visszatérve közel 2 évtizedes kampányszlogenjéhez - hétfőn azt bírta mondani, hogy a jövő elkezdődött.

Pedig dehogy, csak a múlt folytatódik.

https://b1.blog.hu/2019/09/09/meszaros_lorincek_csinalnak_egy_volgyet_hogy_epithessenek_fole_egy_viaduktot

Böszörményi Gyula: Évtizedek óta halottnak kéne lennem, de nem veszek róla tudomást

Sikeríró tolószékben. Portré Tiszakécskéről, arról az emberről, akinek a fejéből kipattant Ambrózy báró, valamint a Gergő és az álomfogók.

Fura kimondani, de bestseller-szerző lettem. Mondja is olykor az édesanyám, hogy „fiam, ne fecséreld az idődet, csak ilyeneket írj”.

Igyekszem is, de lehetetlen kidekázni, miből lesz igazán nagy siker. Ráadásul nem csupán a szövegen múlik, ütős borító is kell, az se baj, ha a szerzőnek nem tetszik, a lényeg, hogy megszólíts egy konkrét olvasói kört. És ha rálelsz a magad pár száz stabil rajongójára, ők majd elkezdik ajánlani a művedet az ismerőseiknek, azok meg majd az ő ismerőseiknek, és így tovább a végtelenségig.

Félszáz regényem jelent meg, írtam hangjátékokat, színdarabokat, tévésorozatokat, egész estés mozifilmet is. Most a kecskeméti rajzfilmstúdiónak írok cigánymeséket, szeptemberben pedig Székelyudvarhelyen mutatja be új mesejátékomat a Tomcsa Sándor Színház Aracs Eszter rendezésében. Dolgozom, és amíg bírok dolgozni, nincs semmi vész.

Némi reményt a túlvilághoz egy régi álmom ad.

Sötét teremben ülök, tolószékben, köröttem fehérruhás emberek. Megjelenik Jézus, ráteszi kezét a lábamra, érzem, ahogy felforrósodik a tenyere, meg-megremeg, folyik róla a verejték, úgy koncentrál, aztán elered a könnye, leveszi a kezét, rám néz, és ekképpen szól hozzám: „Ez nekem sem megy.”

Amikor elmeséltem ezt egy pap barátomnak, megrendült és azt mondta, irigyel, hogy találkoztam Jézussal.

https://24.hu/kultura/2019/09/09/boszormenyi-kuco-sziami-ambrozy-portre-riport-erdokertes

Hemzseg a szellemberuházásoktól Simonka faluja, a hatóságok csak nézik

Bár a vádlottak padjára ültetik Simonka Györgyöt, a Fidesz országgyűlési képviselőjének több hozzá köthető, igencsak gyanús beruházás miatt nem kell felelnie a bíróság előtt. Uniós százmilliók útját követtük a Békés megyei Pusztaottlakára, ahol egy elhagyatott, lezárt ipari parkot találtunk, noha számos nagyberuházás munkálatainak kellene lassan befejeződniük. A negyedmilliárdos kerékpáros központnál egy kapavágás sem történt, a 650 millió forintos vadasparkban néhány állat sütkérezik, ám a hatóságokat mindez hidegen hagyja.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/09/09/simonka-gyorgy-pusztaottlaka-europai-unios-tamogatas-vadaspark-likefest/

A becsült árnál 60 százalékkal drágábban vállalták a munkát Mészárosék

A becsült összeghez képest 6 milliárddal többért, 16 milliárd 792 millió forintért építheti meg az új Zánkai Erzsébet-tábort a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. a felcsúti Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel, amely Mészáros Lőrinc és gyerekeinek cége.

A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A becsült ellenérték 10 milliárd 657 millió forint volt.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/balaton-zankai-uttorotabor-kozbeszerzes.691125.html

Trócsányi lehetséges bukásáról ír a Guardian

Elég részletes cikket közölt a Guardian Trócsányi László volt igazságügyi miniszter esélyeiről az Európai Bizottságban. A lap alapvető álláspontja, hogy Trócsányi nehéz napok elé néz, mert az Európai Parlamentben már figyelmeztettek a képviselők, hogy ilyen múlttal egyszerűen nem mehet át jelölt.

Egyértelműen provokáció a jelölése,

mondta Sophie in ’t Veld, a LIBE bizottság tagja. Szerinte nem lehet olyan biztost jelölni, aki nem ismeri el az Európai Unió szerződéseit. A cikk felhozza, hogy Trócsányinak miniszterként sok vitás törvényhez volt köze, a civil szervezetek és a CEU ellenitől a menekülteket táborba záróig.

https://24.hu/kulfold/2019/09/08/trocsanyi-lehetseges-bukasarol-ir-a-guardian

Heller Ágnes lánya: megetetném Orbánnal a részvéttáviratot

Hermann Zsuzsa, Heller Ágnes lánya, a mai napig sem tudja pontosan mi történhetett édesanyjával azon a tragikus délutánon a Balaton vizében. A Hírklikknek nyilatkozva elmondta, hogy a kormány, vagy Orbán Viktor részéről azóta sem kapott semmilyen részvéttáviratot, de jobb is így, mert bizony ő megetette volna vele a kormányfőt. Ehelyett Heller Ágnes emlékoldalán dolgozik, egybegyűjti a levelezéseit, fényképeit, kitüntetéseit, hogy aztán – támogatásokban reménykedve – létrehozhasson egy nagy archívumot, amelyben nem csak édesanyja, hanem a Budapesti Iskola filozófusainak hagyatékai is helyet kapnának. Kormányzati pénzben nem reménykedik, de ettől a kormánytól nem is fogadna el semmit.

 

 

- Mennyire sikerült feldolgozni tragédiát?

- Ezt ilyen hamar, sőt egyáltalán nem lehet feldolgozni. Ráadásul most az általa bérelt lakást kell kiürítenünk, mégpedig a hónap közepéig, így aztán különösen benne van az életem minden percében

- Lehet-e már tudni, hogy pontosan mit történt?

 

- Nem lehet tudni. A rendőrség rögtön kizárta az idegenkezűséget, így tehát az csak valakinek a fantáziájában jelent meg.

- Volt egyáltalán ilyen?

- Igen, volt, aki azt híresztelte, hogy Orbán keze van a dologban. Nem. Azt mondják megfulladt, ezt viszont én szinte kizártnak tartom, mert tízszer jobban úszott nálam, és én is elég jól úszok. Talán megállt a szíve. Ez bármelyikünkkel, bármikor előfordulhat, pláne kilencven évesen. De szervi baja nem volt, kivizsgálták, infarktus nem volt…

- Teljes talány?

- Igen.

- Hogy érte utol önt a hír?

- Teljesen felfoghatatlan volt számomra. Radnóti Sándor telefonált először, ő mondta, hogy nagy a baj, Ági – az anyám – beúszott a Balatonba, és még nem úszott ki. Hirtelenjében eltoltam magamtól a problémát, nyilván nem akartam a legrosszabbra gondolni, azzal védekeztem, hogy ez csak hülyeség lehet, az anyám mindig órákat úszik, nyilván most is. Kérdeztem Sándortól, hogy mikor indult el, ekkor egyébként délután hat óra volt, mondta négykor. Ekkor már elkezdtem idegeskedni, aggódni és komolyan venni. Egy órát szokott a vízben tölteni, de kettőt azért nem. Ezzel együtt reménykedtem, mert még nem volt hír arról, hogy megtalálták volna. Fél órával később azonban már igen.

- Azért is váratlan, mert ő nagyon is vitális személyiség volt…

- Igen, elhitette mindenkivel, önmagával is, hogy örökké fog élni. Nemrég volt a kilencvenedik születésnapja, én szerveztem, százhúsz ember vett részt rajta. Éppen a képeket rendezgetem a Heller Ágnes internetes oldalon, amely már 2009 óta létezik, csak most átalakítottam emlékoldallá. Ebben rengeteg információ van róla; fotók, videók, levelek; 2009 ót minden, ami történt vele.

- Zokon vette, hogy a miniszterelnök nem küldött részvéttáviratot?

- Nem. Én megetettem volna vele őt. Örülök, és ő is örüljön, hogy nem küldött.

- Ilyen indulat van önben?

- Hát azok után, amiket ő művelt? Szóval egy ilyen távirat pimaszság, vagy legalább is képmutatás lett volna a részéről.

- Mire gondol, amikor azt mondja: amiket művelt vele…

- Például a 2011-es filozófus-perre. De úgy általában is: soha nem nyilatkozott róla pozitívan. De mondjuk ez legalább kölcsönös volt.

- Lehet, de ő mégis csak a magyar kormány feje, Heller Ágnes pedig egy kiemelkedő tudós volt…

- Hát igen.

https://hirklikk.hu/kozelet/heller-agnes-lanya-megetetnem-orbannal-a-reszvettaviratot/354568

Kisvárosnyi NER-lovag kapott diplomata-útlevelet

A Külügyminisztérium 2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki – tudta meg lapunk. Ez több, mint amennyire hivatalosan szükség lenne. A kormány erősen titkolja, hogy kiknek jár a kiváltság, de amikor egy-egy név mégis nyilvánosságra került, abból mindig botrány lett.

Perek árán sem volt hajlandó elárulni eddig az Orbán-kormány azt, hogy kiknek adott diplomata-útlevelet. A titkolózás hatalompolitikai szempontból érthető: amikor egy-egy név mégis nyilvánosságra került, abból mindig botrány lett. Az ismertté vált nevek arra utalnak, hogy a kormány elsősorban azoknak tartja fenn ezeket a lehetőséget, akiktől valamilyen szolgálatot remél – nem feltétlenül a magyar állam, hanem gyakran a NER-elit vagy a miniszterelnöki család számára.

https://nepszava.hu/3049309_kisvarosnyi-ner-lovag-kapott-diplomata-utlevelet

Ursula von der Leyen nyilvánosságra hozta a biztosjelöltek névsorát

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke hétfőn bemutatta a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére azonban még egy napot várni kell.

https://nepszava.hu/3049374_ursula-von-der-leyen-nyilvanossagra-hozta-a-biztosjeloltek-nevsorat

Rendőri csúcsvezető ellen nyomoznak

„Engem még az apám se vert. Egyetlen férfi sem teheti meg, hogy kezet emel egy nőre, akkor pedig főleg nem, ha a férfi rendőri elöljáró” – mondja visszafojtott indulattal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ezredese, egy középkorú nő. Arcát és nevét nem szeretné vállalni. Azt viszont nagyon is szeretné, ha maga az ügy minél szélesebb nyilvánosságot kapna: „Ez nem maradhat így, ennek következménye kell, hogy legyen”.
Az ezredesnek „magánéleti kapcsolata volt” munkahelyi felettesével, aki vezérőrnagyi rangban a rendőrség csúcsvezetéséhez tartozik. A nő állítja, hogy a kapcsolatot a férfi kezdeményezte. Házassági ígéretet tett, de szavát nem tartotta be. Az ezredes részletekbe nem akar belemenni. A lényeg az, hogy egy idő után elege lett a szeretői státuszból, és bejelentette a szakítást. Elmondása szerint a férfi nem volt hajlandó elfogadni, hogy véget ért a kapcsolatuk. Hónapokon keresztül zaklatta, fenyegette. „K...a anyád!”, „Szétb...om az agyad, te szemét!” – sorolja az ezredes, milyen trágárságokat vágott a fejéhez a vezérőrnagy.
Kisebb fizikai inzultusok korábban is előfordultak, de július 30-án már fájdalmas és látható nyomai maradtak a tettlegességnek. A délutáni órákban az „irodájában először verbálisan, majd testileg bántalmazott, megütött, a karomat szorította, lökdösött”. Aztán a férfi utána ment a folyosóra, ütötte és rángatta a nyakát, a lábára taposott. „Ezt már nem tudtam tolerálni, bármennyire is lojális és elkötelezett vagyok a szervezet iránt”

Az országos rendőrfőkapitány gyorsan lépett – de nem úgy, ahogyan azt az ezredes remélte. A bántalmazott nő arra számított, hogy írásos bejelentése nyomán az esetet kivizsgálják, eljárást indítanak a bántalmazóval szemben. Eljárás indítása helyett azonban őt, a bántalmazás elszenvedőjét mozdították el: augusztus 7-étől ideiglenes jelleggel „átrendelték” más szervezeti egységhez. Az átrendelés nem egyenértékű az áthelyezéssel – hangsúlyozza az ezredes. Új szolgálati helyén megbízása határozott időre, az év végéig szól, utána akár az állását is elveszítheti. Helyzete bizonytalanná vált. Mivel a várt intézkedés és vizsgálat elmaradt, az ezredes – Szikinger István személyében – ügyvédet fogadott, majd augusztus 26-án feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

https://nepszava.hu/3049321_rendori-csucsvezeto-ellen-nyomoznak

„A Fidesznek maradnia kellene a Néppártban” – Interjú Szászország egykori kereszténydemokrata miniszterelnökével

Minden tagállam maga vállalta, hogy a csatlakozással elfogadja a közös szabályokat – emlékeztette az Orbán-kormányt Georg Milbradt, Szászország egykori kereszténydemokrata miniszterelnöke.

És akkor mi történik, ha egy tagállam formálisan betartja ugyan a közös szabályokat, de közben a kormány megsérti az EU alapértékeit? Ha valamely tag nagyon nem akar az EU tagja lenni, távozhat is, mint most éppen a britek. Más esetekben az EU-nak rendelkezésére áll az Európai Bíróság, ha úgy érzi, valamely tagállam normát sértett. A hasonló eseteket egy föderatív Európa tudna hatékonyan kezelni, de ennek létrejöttére nem sok esélyt látok a közeljövőben. Repedések a magyar-német kapcsolatokban is vannak, pedig ez évtizedeken keresztül nem volt jellemző. Az Oroszországhoz való kapcsolatot látja másképp a két kormány. Nincs más megoldás, tárgyalni kell. A Kereszténydemokrata Néppártban politizált. Hogy látja most a Fidesz és a CDU kapcsolatát? Vannak problémák, de ezeket szerintem az Európai Néppárt keretein belül kellene megoldani.

https://nepszava.hu/3049299_a-fidesznek-maradnia-kellene-a-neppartban--interju-szaszorszag-egykori-keresztenydemokrata-miniszterelnokevel

Orbán Viktor: Magyarországon már szilárd alapjai vannak a digitális gazdaságnak

MTI MAGYAR NEMZET

Magyarország készen áll, sőt már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hungexpón, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján.

Az esélyek jók, mert Magyarországon már szilárd alapjai vannak a digitális gazdaságnak. „Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött, és abban bízunk, hogy Európa is teljes lendülettel ebbe az irányba fordítja majd a szekerét” – mondta a kormányfő, sürgetve egyúttal, hogy az Európai Unió végre zárja le a digitális gazdasággal kapcsolatos vitákat, és cselekedjen egységesen.

A magyar gazdasági eredményeket sorolva Orbán Viktor kifejtette:

Magyarország tíz év alatt Európa sereghajtójából a kontinens egyik éllovasává küzdötte fel magát, az ország arasznyira van a teljes foglalkoztatottságtól, modern ipara van, a magyar költségvetésnél biztonságosabb pedig kevés akad Európában. Jelezte továbbá, hogy a újfajta magyar gazdasági modell középpontjában a versenyképesség, az újító és a vállalkozói szemlélet áll.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/orban-viktor-magyarorszagon-mar-szilard-alapjai-vannak-a-digitalis-gazdasagnak-7284503/

Függetlenség a fejlődésért

Megyeri Dávid MAGYAR NEMZET

Sokan sokféle interpretációt igyekeznek majd adni Orbán Viktor szombaton, a kötcsei Polgári pikniken elhangzott előadásának. Borítékolható azonban, hogy a legfontosabb kifogásolt elem a hazai és nemzetközi baloldal, az ellendrukkertábor részéről az lesz, hogy a miniszterelnök szerint a következő időszakban a nemzeti függetlenség megerősítésére kell koncentrálni.

Látjuk-halljuk is lelki füleinkkel és szemeinkkel a teátrális hüledezéseket, amelyek a nacionalizmus, a nemzeti szeparatizmus jelenségeit, a populizmust és a befelé forduló, múltba néző, különutas, sehová sem vezető politikát ostorozzák gúnyolódva. De ezek a disszonáns hangok már olyan megszokott kísérő elemei a kötcsei piknikek fogadtatásának, hogy ha elmaradnának a gúnyolódások, azt hihetné a kormány, hogy valamit rosszul csinált.

Tartalmi mozzanatokat ezért ne várjon senki a kritikákban, hisz abból már régen kifogytak az ellenfeleink.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/fuggetlenseg-a-fejlodesert-7283009/

Ahelyett, hogy zöldeket beszélnénk

ELENGEDHETETLEN EGY KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIA MEGALKOTÁSA

Szili Katalin MAGYAR NEMZET

ami engem illet, remélem, a vajúdó EU-ban felismerik – mert felismertetjük! –, hogy nemcsak az itt élő nemzetek, de egész Európa szempontjából milyen fontos, sőt elengedhetetlen egy Kárpát-medencei fenntartható fejlődési stratégia megalkotása. Geopolitikai helyzetünkből fakadóan, továbbá nemzeti érdekeinknek megfelelően ezt erőteljesen szorgalmaznunk kell, annál is inkább, mert ez a reményeink szerinti nemzetek Európájának is új keretet adhat.

Jó lenne tehát, ha ezekben a kérdésekben a divatos lózungokat harsogók részéről több (megújuló!) energia jutna a tényleges cselekvésre, az előrehaladásra, mint a hangoskodásra!

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ahelyett-hogy-zoldeket-beszelnenk-7277420/

 

Kocsis Máté: Törvénytelen listát készített az ellenzéki összefogás

HATÓSÁGI ELJÁRÁST VÁR A FIDESZ A VIII. KERÜLETI BOTRÁNY MIATT

Csekő Imre-Baranyai Gábor MAGYAR NEMZET

Felháborítónak és törvénytelenek tartja az ellenzék VIII. kerületi ajánlóív másolását Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője felszólította Pikó András ellenzéki józsefvárosi polgármester-jelöltet, hogy kérjen bocsánatot a választópolgároktól és lépjen vissza a jelöltségtől, a hatóságoktól pedig azt várja, hogy a bizonyítékok alapján indítsanak eljárást az érintettek ellen. A politikus úgy véli, teljesen nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely is érintett az ügyben, és felmerül a gyanúja annak, hogy máshol is ugyanezt tette az ellenzék.

Kocsis Máté szerint megdöbbentő, felháborító és elsősorban törvénytelen mind a kampány résztvevői, mind az ajánlóíveken adataikat megadó választópolgárok szempontjából az, amit az ellenzéki összefogás aktivistái a VIII. kerületben tettek. Amint azt a Magyar Nemzet megírta, a Józsefvárosi ellenzéki aktivisták a választópolgárok személyes adatait rögzítették az ajánlóívekről számítógépekkel.

A Fidesz frakcióvezetője a hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megkezdődött a szerecsenmosdatás az ellenzéki médiában, igyekeznek magyarázni, a megmagyarázhatatlant, hogy a Magyar Nemzetben megjelent felvételen nem ajánlóívek, hanem támogatói aláírásokat rögzítő dokumentumok láthatók.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/kocsis-mate-torvenytelen-modon-keszitett-listat-az-ellenzeki-osszefogas-7285127/

Csalással, törvénytelen eszközökkel készül az ellenzék októberre

BORDÁCS BÁLINT origo

A józsefvárosi összefogás ajánlóíveket másoló és rögzítő akciójáról nyilatkozott az Origónak Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég szakértője, aki szerint ezentúl feltételezhető, hogy a fővárosi ellenzék csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásra. A jogász szerint a történtek kapcsán felmerülhet a személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja, a bíróság pedig akár szabadságvesztést is kiszabhat az elkövetőkre.

https://www.origo.hu/itthon/20190909-ifj-lomnici-zoltan-a-jozsefvarosi-ellenzeki-ugyrol.html

Pikó stábja: Nem vagyunk teljesen hülyék, hogy illegális dolgot kiposztoljunk

Nem vagyunk teljesen hülyék, hogy ha illegális dolgot tennénk, azt kiposztolnám egy Facebook-csoportba – reagált Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányfőnöke a Magyar Nemzet cikkére a hvg.hu-nak. A lap egy zárt Facebook-csoportból nyilvánosságra hozott kép alapján azt állította, Józsefvárosban tiltott adatbázis-építés gyanúja merült fel.

A képen látható, amint aktivisták számítógép előtt ülnek az ajánlóívekkel, a kísérőszöveg pedig az, „a legeslegmenőbb back office még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassuk mindet”.

Tizenkét egyéni jelölt, egy polgármesterjelölt és egy főpolgármester-jelölt számára gyűjtöttünk aláírást, durván kétezer íven. Azt kellett átnézni, ezek mind visszaérkeztek-e már, ha nem, akkor kitől kell visszakérni, hogy le lehessen adni azokat – magyarázta Udvarhelyi, hozzátéve, hogy erre utalt a posztjában.

https://hvg.hu/itthon/20190909_Nem_vagyunk_teljesen_hulyek_hogy_illegalis_dolgot_kiposztoljunk

Jól színlelt összefogás

Karácsony bukása a DK és a Momentum sikere

Vincze Viktor Attila Magyar Hírlap

A bizalmatlanságra épülő ellenzéki összefogásban az LMP és a Jobbik már csak az életéért küzd.

A politológus szerint a meggyengült ellenzék számos helyen még alkalmatlan jelölteket sem tudott elindítani, ami a szervezeti hiányosságok mellett a balliberális oldal belső ellentéteinek számlájára írható. Így például mostanra a korábban önállóan induló LMP szervezetileg is legyengült, akárcsak a Jobbik, amely megalakulása óta először főpolgármester-jelöltet sem állít. A Jobbik láthatóan kevesebb településen van jelen, mint korábban, míg a tagsága jelentős része a Mi Hazánkba lépett át. A választásoknak így számukra az is tétje, hogy a két párt sorsa hogyan alakul, megmaradnak-e a hazai politikában – hangsúlyozta a politológus. Hozzátette, a Momentum helyzete is érdekes, hiszen a saját jelöltek tekintetében nem remekelnek, ami mögött részben olyan taktika is állhat, hogy a más pártokkal közösen támogatott jelöltek sikereit sajátként kommunikálhatják majd. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190909-jol-szinlelt-osszefogas

Matolcsy György ledobta az atombombát

Baka F. Zoltán mfor.hu

Nyílt háborúskodásba fordult a jegybankelnök és Varga Mihály vitája.

Eddig sem ugrott el a feladat elől a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György, és a Pénzügyminisztérium irányítója, Varga Mihály, ha a másik szakmai kompetenciáját kellett megkérdőjelezni, de ma olyasmi történt, ami kivitte a napra kettejük vitáját, sőt, hadüzenetként értékelhető. Matolcsy György ledobta az atombombát.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/matolcsy-gyorgy-ledobta-az-atombombat.html

Matolcsy szerint nincs vége az új magyar Aranykornak

Magyar Hírlap

Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek? - tette fel a kérdést a jegybankelnök legújabb írásában, amelyben vitába szállt a pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével.

Matolcsy György szerint Varga Mihály a múlt heti Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy „vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak”. „Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez” - írta. Optimizmusát a gyors gazdasági bővülésre és az ezt megelőzően szavai szerint az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelésére (2010-2012 között) alapította.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190909-matolcsy-szerint-nincs-vege-az-uj-magyar-aranykornak

Kikerültek Felcsútra a Kétfarkú Kutyapárt plakátjai

Az Orbán Viktorhoz ezer szállal kötődő település főutcáján két plakáthely van, és a kutyapárt mindkettőt kibérelte. Szerda reggel pedig fel is kerültek ezekre az ellenplakátok, válaszul a kormány uszító, idegenellenes propagandájára. Az MKKP korábban szavazást is indított, Facebookon lehetett eldönteni, melyik plakát kerüljön ki. Ez lett végül a nyertes:

https://444.hu/2015/07/01/kikerultek-felcsutra-a-ketfarku-kutyapart-plakatjai

Idén már majdnem kétszer annyi esőerdőt pusztítottak ki Brazíliában, mint tavaly

Idén már 6404,4 négyzetkilométer esőerdő pusztult el Brazíliában, csaknem kétszer annyi, mint a múlt év hasonló időszakában, közölte vasárnap a Brazil Űrkutatási Intézet (INPE).

A múlt év első nyolc hónapjában 3367 négyzetkilométernyi esőerdő veszett oda az Amazonas Brazíliához tartozó részén, 

az emelkedés 91,9 százalékos.

https://444.hu/2019/09/09/iden-mar-majdnem-ketszer-annyi-esoerdot-pusztitottak-ki-braziliaban-mint-tavaly

TELEFONÁLT A FÖLD, ÉS AZT ÜZENTE, HOGY TAKARODJUNK

Magyarok! Férfiak és asszonyok! Ország népe és világ közvéleménye! Kedves emberiség! Itt a Föld bolygó beszél. Mindig szívesen láttalak benneteket. Otthont adtam nektek: kinyitottam az éléskamrát, fedelet adtam a fejetek fölé, és biztosítottam egy kellemes életszínvonalat, amiért igazán nem kértem sokat cserébe. Ehhez képest ti kólásüvegeket dobáltatok az úszómedencébe, telebagóztátok a szalont, és baltával vertétek szét a klímaberendezést.

Tisztázzunk valamit: ez a kéró az enyém. Ti bérlők vagytok. Az, hogy ennek a kócerájnak a jövőben ki lesz a haszonélvezője, engem teljesen hidegen hagy. Lehet, hogy ti lesztek azok; lehet, hogy egy másik faj; és ha mindent élhetetlenné tesztek, az is lehet, hogy senki. De higgyétek el, engem az sem fog különösebben rosszul érinteni. Benneteket igen.

A normális bérlői magatartás újratárgyalásához tegyünk tisztába pár apróságot: a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a légtisztító és a klímaberendezés használatára vonatkozó szabályokat. Nem tőlem halljátok ezeket először, de ne hányjátok a szememre, hogy nem szóltam.

https://qubit.hu/2019/09/09/telefonalt-a-fold-es-azt-uzente-hogy-takarodjunk

Putyin pártja a mandátumai harmadát veszítette el Moszkvában

Úgy tűnik, működött az ellenzék által meghirdetett taktikai szavazás a moszkvai helyhatósági választásokon. Az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij a választás előtt azt tanácsolta az ellenzékieknek, hogy mindenhol arra a jelöltre szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárt legyőzésére. 

Erre az Egységes Oroszország Párt pedig azzal reagált, hogy igyekezett függetlenként beállítani a moszkvai jelöltjeit. De a jelek szerint ez sem működött, ugyanis a RIA hírügynökség szerint Putyin pártja a fővárosban a helyei harmadát veszítette el.

https://444.hu/2019/09/09/putyin-partja-a-mandatumai-harmadat-veszitette-el-moszkvaban

Már magyarul is megnézhető az Orbán és Merkel meccséről szóló film

A döntés órái című filmről nemrég a berlini magyar nagykövet azt írta, az felér egy becsületsértéssel Orbán Viktorral szemben.

Már magyarul is megnézhető a neten az a német dokumentumfilm, amely megkísérli rekonstruálni, hogy mi zajlott le 2015. szeptember 4-én a Keleti pályaudvarnál várakozó menekültek között és Angela Merkel német kancellár fejében, miközben Orbán Viktorral vívta csatáját. Csütörtökön ebben a cikkünkben írtuk le véleményünket a német közszolgálati televízió által bemutatott A döntés órái című filmről.

A filmben egyébként Orbán Viktor csak egy pillanatra bukkan fel, egy archív felvételen, a filmben végig úgy ábrázolják, mint aki a háttérben mozgatja a szálakat.

A filmet magyar felirattal itt tekintheti meg (ha a videó nem töltődne be, katt IDE):

https://hvg.hu/itthon/20190909_Mar_magyar_felirattal_is_megnezheto_az_Orban_es_Merkel_meccserol_szolo_film

Néhány százalék van Tarlós és Karácsony között

A Závecz Research kutatása szerint fej-fej mellett a két főpolgármester-jelölt.

az állás jelenleg 49:45 Tarlós javára.

A felmérésben további három jelölt támogatottságát is megvizsgálták, közülük a kellő számú ajánlást már leadó, nyilvántartásba vett Puzsér Róbertet a választani tudók 4 százaléka támogatja.

A nyilvántartásban hivatalosan még nem szereplő Berki Krisztiánt és Thürmer Gyulát a választani tudó válaszadók 1-1 százaléka támogatja csak.

A Závecz Research nyolcszáz budapesti lakost kérdezett telefonon, a felmérés hibahatára +/-3,5 százalék. Ez egyben azt is jelenti, hogy Tarlós és Karácsony között egészen minimális, statisztikailag épp csak releváns a különbség Tarlós javára.

https://hvg.hu/itthon/20190909_tarlos_istvan_karacsony_gergely_felmeres_kutatas_fopolgarmester_valasztas

Nézőpont: a fővárosiak 56 százaléka szerint Tarlós alkalmas a főpolgármesterségre

Az intézet kutatásai alapján a biztos szavazók 52 százaléka Tarlós Istvánt, 42 százaléka Karácsony Gergelyt, 6 százaléka pedig Puzsér Róbertet támogatja.

Tarlós Istvánt a fővárosiak 56 százaléka tartja alkalmasnak a főpolgármesterségre, és csak 34 százalékuk kételkedik ebben, Karácsony Gergelyt a budapestiek 32 százaléka tartja alkalmasnak, 53 százaléka pedig nem – közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel.

https://mandiner.hu/cikk/20190909_nezopont_a_fovarosiak_56_szazaleka_szerint_tarlos_istvan_alkalmas_a_fopolgarmestersegre

Kiderült a nagy adótrükk, egy csomó befektetés nem is létezik

Egy friss tanulmány szerint a külföldi tőkebefektetések több mint harmada világszerte kizárólag adóoptimalizációt szolgál. Ez hatalmas összeg, a tanulmány muníciót adhat az adóelkerülés ellen harcoló kormányoknak.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/ado-adooptimalizacio-befektetes-multi-kulfoldi-toke-tokebefektetes.691152.html

Kezdődik a kormány legnagyobb őszi csatája

Finnország az EU soros elnökeként olyan költségvetési javaslatot terjeszt a tagállamok elé, amelyben az uniós források kifizetését szorosan hozzákötik ahhoz, hogy érvényesül-e a jog uralma az EU-támogatásokra jogosult tagállamokban. Ezt a lengyel és a magyar kormány nem hagyhatja annyiban.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/finnorszag-orban-viktor-varga-judit-demokracia-jogallamisag-koltsegvetes.691116.html

Palkovics: év végére elkészül az ország AI-stratégiája

Magyarország kiemelten kezeli a digitalizációt – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciáján.

A magyar ipar 80 százalékban csúcstechnológiára épül, ez az arány például Lengyelországban alig 20 százalék, ami bizonyítja, hogy megfelelő döntésekkel a kisebb országok is sikeresek lehetnek – mondta Palkovics.

A miniszter kifejtette azt is, hogy a mesterséges intelligencia (AI) szerepe egyre erősebb, erre Magyarország is készül: év végére készül el az ország AI-stratégiája.

Megjegyezte, hogy létrehozták az 5G platformot is, a tender október végén zárul. Elismerte, hogy minden új technológiában van kockázat, de hangsúlyozta, hogy a jogszabályalakítás feladata ezt elkerülni, mégpedig a megfelelő feltételek kialakításával.

https://magyarnarancs.hu/belpol/palkovics-ev-vegere-elkeszul-az-orszag-ai-strategiaja-122820

Interjú

"Lelkes ember voltam"

Bálint György kertészmérnök

Bálint gazdaként ismeri mindenki, így szerepelt a köztévé 1981-ben induló Ablak című magazinműsorában. „Magyarország kedvenc kertésze” – ezt a címet már a Reuters adományozta neki, amikor 100. születésnapja előtt néhány nappal videóriportot közölt róla. Mi már a 100-at betöltött Bálint gazdával találkoztunk, hogy a karcsú orsók erényeitől a klímaválságon át a Fideszig sok mindenről beszélgessünk.

https://magyarnarancs.hu/lokal/lelkes-ember-voltam-122003

Mick Jagger beszólt Trumpnak és Boris Johnsonnak a klímaváltozás miatt

Obama alatt se volt épp rózsás a klímaügyi helyzet Amerikában, de most még rosszabb, kontrázott rá a Rolling Stones frontemberének szavaira Donald Sutherland a hétvégén a velencei filmfesztiválon.

Jagger a Burnt Orange Heresy című film egyik színészeként volt jelen a filmfesztiválon: egy műkereskedőt játszik a filmben. A helyszínen épp egy klímatüntetés zajlott: fiatal aktivisták festékszóróval felfújták a vörös szőnyegre, hogy "Tegyük zölddé a vörös szőnyeget", és hogy "Hallgassatok a gyerekeitekre!"

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk most, főleg az USA-ban, ahol a környezetvédelmi szabályozást - ami eddig is épp hogy csak a minimális volt - annyira visszanyesegeti a jelenlegi kormány, hogy a végén nem is marad belőle semmi. Pedig az Egyesült Államoknak utat kéne mutatnia a világnak a környezetvédelemben, de inkább úgy döntött, hogy más irányt választ. Nagyon örülök, hogy van, akinek mindez annyira fontos, hogy tiltakozik miatta. Teljes mértékben támogatom. Örülök, hogy épp azok teszik ezt, akik megöröklik tőlünk a bolygót"

- mondta Jagger, majd kifejtette, mennyire rossz, hogy az olyan vezetők, mint Trump, Boris Johnson vagy a brazil elnök, Jair Bolsonaro megosztják a világot ahelyett, hogy egyesítenék - írja a Rolling Stone.

 

https://index.hu/kultur/zene/2019/09/09/mick_jagger_beszolt_trumpnak_es_boris_johnsonnak_a_klimavaltozas_miatt_donald_sutherland

Márki-Zay Péter: Felszabadítottuk Hódmezővásárhelyt, de proxyháborút vívunk Lázár Jánossal

: CSERI PÉTER

A józan ész azt diktálja, hogyha másodszor is, ezúttal öt esztendőre elnyeri a polgármesteri széket, akkor új alapokra helyezzék a kapcsolatukat Lázár Jánossal, hiszen az a jelenlegi formájában mindenkinek csak árt – mondja a 168 Órának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. Beszél arról, milyen sors vár a többek között általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalomra, és arról is, hogy akár hálás is lehetne a Fidesznek meg a hatóságoknak, amiért másfél éve olyan szigorúan vizsgálják az új városvezetést, ami mellett teljesen kizárt a korrupció kialakulása. Merthogy a városvezető szerint az addig működő korrupciót mára felszámolták. Hódmezővásárhely első embere elmondja azt is, hogy szerinte ő vagy Lázár János a jobb debattőr, és azt is, kire fogadna az önkormányzati választáson.

https://168ora.hu/itthon/marki-zay-peter-lazar-janos-interju-hodmezovasarhely-polgarmester-magyarorszag-173796

A térkővel leburkolt ország

építészfórum.hu

Hazánkban a rendezett főtér szimbólumává vált a díszburkolat, amely komoly hatással lett a kerttulajdonosokra is és mindenhol elszaporodott a térkövezés. Pedig a nyári kánikulában, vagy az özönvíz szerű esőzéseknél a térkő durván visszaüt. Bán Dávid írása.

„Ha nyáron majd ide lejönnek, nem kell bajlódniuk a fűnyírással, csak kifekszenek a napra és élvezik a nyaralást” – mondta nemrégiben sugárzó optimizmussal egy balatoni kisház kertjét magasztaló ingatlanközvetítő jelen sorok írójának. Illedelmesen megköszöntük és menekülve távoztunk, a fa nélküli, jóformán teljes egészében térkővel borított kertecskéből. Előre láttuk a forró napon a perzselő burkolatot, az árnyék és az alulról jövő zöldfelület adta enyhülés teljes hiányát. Keresgélve a hirdetések között az is kiderült, hogy ingatlanosunk hozzáállása nem is tűnt annyira extrémnek, nyüzsögnek az ehhez hasonló „vonzó” ígéretek. Végül megtaláltuk a nekünk való idilli kertet, ahol azért ősszel gondos további faültetésbe is kezdtünk, amikor átszólt, amúgy igen kedves új szomszédunk, hogy „jaj, én hogy utálom a fákat, a tuják kivételével kivágnám az összest”. Kertjében, ha nem is térkő, de legalább fű uralkodik, szegélyezve néhány árválkodó tujával. Fa egy szál sem.

http://epiteszforum.hu/a-terkovel-leburkolt-orszag

Dobrev: el fogjuk érni, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak EU-s forrásokra

Akik a demokratikus, közös ellenzéki jelöltekre szavaznak, biztosak lehetnek abban, hogy nemhogy nehezebb, hanem még talán könnyebb is lesz forrásokhoz jutni – hangoztatta a DK EP-képviselője.

A Demokratikus Koalíció(DK) el fogja érni az Európai Parlamentben (EP), hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kikerülve az „Orbán-kormány korrupt rendszerét” – mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Dobrev Klára szerint az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak, ez a fenyegetés azonban ma már üresen cseng. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a EU pontosan tudja, hogy a Orbán-kormány a "legkorruptabb" kabinet, így a jövőben minden eurócentet meg fognak gondolni, amit ennek a kormánynak a kezére bíznak.

https://mandiner.hu/cikk/20190909_dobrev_el_fogjuk_erni_hogy_az_onkormanyzatok_kozvetlenul_palyazhassanak_eu_s_forrasokra

ORBÁN ÉS SALVINI NEM EU-ELLENESEK – MONDJA AZ AZONNALINAK AZ EURÓPAI EGYSÉG EGYIK FŐ SZÓSZÓLÓJA

Ulrike Guérot a mai európai politikai viták egyik legizgalmasabb teoretikusa. Egyszerre szorgalmazza az alulról szerveződő egységes Európát, és bírálja a liberális status quot. Alpbachban adott az Azonnalinak nagyinterjút, amiben elmondja, miért van igaza Boris Johnsonnak, és miért kéne Európának köszönetet mondania a populistáknak ahelyett, hogy ujjal mutogat rájuk.

https://azonnali.hu/cikk/20190909_orban-es-salvini-nem-eu-ellenesek-mondja-az-azonnalinak-az-europai-egyseg-egyik-fo-szoszoloja-ulrike-guerot-interju

Megmutatjuk, kikkel találkozott hivatalosan Orbán az elmúlt kilenc évben

520 nap, 659 hivatalos találkozó, ebből 82 olyan figura, aki diktatúrákat, autoriter rezsimeket képviselt, vagy jobboldali populistának mondható. Új interaktív anyagunkban Orbán Viktor miniszterelnök 2010 és 2019 közötti hivatalos találkozóit mutatjuk be.

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2019/09/09/megmutatjuk-kikkel-talalkozott-hivatalosan-orban-az-elmult-kilenc-evben/

Szabad szemmel - Kemény meccsre kell készülnie Trócsányinak

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 9.

https://nepszava.hu/3049332_szabad-szemmel-kemeny-meccsre-kell-keszulnie-trocsanyinak

A királynő aláírta a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényt

törvényerőre emelkedett a javaslat, amely megtiltja, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót október 31-én. Ez azt jelenti, hogy ha parlament október 19-ig nem bólint rá egy kilépési megállapodásra (vagy egy megállapodás nélküli kilépésre, de ez nem túl reális), Boris Johnson miniszterelnöknek újabb halasztást kell kérnie, ezúttal 2020. január 31-ig. A halasztásra pedig az uniós miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsnak is igent kell mondania. 

https://444.hu/2019/09/09/a-kiralyno-alairta-a-megallapodas-nelkuli-brexitet-tilto-torvenyt