2019, október 23 - 09:05 Sajtószemle

A botrányhősök 18 milliárdot kaszáltak, mióta Borkai a polgármester

g7

Számos korrupciós vád érte az elmúlt hetekben Borkai Zsolt győri polgármestert, ezért kíváncsiak voltunk, hogy a hírbe hozott vállalkozók és cégeik hogyan szerepeltek a győri közbeszerzéseken. A Borkai polgármestersége alatti, 2006 és 2018 közötti összes önkormányzati közbeszerzés átfésülése alapján az látszik, hogy tényleg hasítottak a Borkaihoz köthető vállalkozók.

https://g7.hu/kozelet/20191022/a-botranyhosok-18-milliardot-kaszaltak-miota-borkai-a-polgarmester

Nem nagyon van rá magyarázat, hogy Magyarországnak miért éri meg az Orbán-Erdogan barátság

Nemhogy támogatta, de egyenesen magyar nemzeti érdeknek nevezte Orbán Viktor hétfőn a parlamentben a törökök szíriai katonai támadását. A miniszterelnök megerősítette azt a török háborús propagandán alapuló, korábban Szijjártó Péter által is felvázolt logikát, hogy azért jó nekünk magyaroknak a török offenzíva, mert ezzel nyílik meg a törökországi táborokban élő 3 millió szír menekült előtt a hazatérés lehetősége. 

Ezzel a logikával meglehetősen egyedül van Orbán Európában, a békés hazatérés lehetőségének megteremtése helyett inkább a kurdok elleni etnikai tisztogatásnak tűnik, amit a török hadsereg művelt. Johann Wadephul, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese a német köztévének azt nyilatkozta, hogy a török támadást támogató Orbánnak végre el kellene döntenie, hogy az EU-csapatában játszik vagy távozni akar az Európai Unióból.  

https://444.hu/2019/10/22/nem-nagyon-van-ra-magyarazat-hogy-magyarorszagnak-miert-eri-meg-az-orban-erdogan-baratsag

Orbán és Putyin hangolta Ukrajna ellen Trumpot a New York Times és a Washington Post szerint

Washington Post és a New York Times is arról ír, hogy Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is vastagon hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump rosszabb véleménnyel legyen Ukrajnáról, és egy reménytelenül korrupt országnak tekintse azt. Egyes tisztviselők szerint az amerikai elnök arra is gyanakszik, hogy onnan akarták aláásni a 2016-os kampányát. Hozzátették, hogy sem Orbán, sem Putyin nem beszélték rá arra, hogy Ukrajnából próbáljon terhelő adatokat kérni Joe Biden ellen, vagy hogy az országnak része lett volna a kampánya megfúrásában. Ugyanakkor a becsmérlő leírásuk megerősítette Trump kedvezőtlen nézeteit Ukrajnáról, ami után a Fehér Ház szakértői már nem tudták meggyőzni az elnököt, hogy támogassa Kijevet.

https://444.hu/2019/10/22/orban-is-hozzajarult-ahhoz-hogy-trump-ukrajna-ellen-fordult

Választ vár az Európai Bírói Egyesület Junckertől arra, mit fog tenni Orbán és Handó Tünde ellen

A nemzetközi testület választ vár az Európai Bizottságtól, milyen konkrét intézkedéseket tesz a magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt.

Levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság (EB) távozó elnökéhez a magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt José Igreja Matos, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) elnöke. Az EB szóvivője lapunknak megerősítette, hogy megkapták a levelet, amelyre megfelelő időben válaszolnak. Egyben utalt arra is, hogy a jogállamiság helyzete miatt Magyarország ellen folyamatban van a 7. cikk szerinti eljárás, s az EB osztja az Európai Parlament hazánkkal - különösen a korrupcióval és az igazságszolgáltatás függetlenségével - kapcsolatos aggodalmait.
José Igreja Matos levelében felidézte, hogy az EAJ áprilisban háromtagú tényfeltáró bizottságot küldött hazánkba, hogy megvizsgálják a magyarországi igazságszolgáltatás helyzetét, különös tekintettel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti feszültségre, illetve az OBH-elnök bírói kinevezési gyakorlatára. (Ez volt az a delegáció, amelynek Handó Tünde OBH-elnök látványos prezentációt tartott, majd anélkül, hogy kérdéseikre válaszolt volna, faképnél hagyta őket.) Az EAJ delegáció májusra készítette el jelentését, amelyet Matos ugyancsak elküldött Junckernek.
A jelentés - az EAJ elnöke szerint - bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a magyar igazságszolgáltatás rendkívül kritikus helyzetben van, függetlensége is veszélybe került.

https://nepszava.hu/3054481_7-es-cikk-junckerhez-fordultak-az-europai-birak

Éles vitával kezdődött az Európai Unió Bíróságán a Magyarország elleni civil-per

Az EB képviselője szerint megbélyegző, és az uniós jogba ütközően állapít meg kötelezettségeket a külföldről finanszírozott civil szervezetekkel szemben a magyar jogszabály.

Az EU Bíróságán 2020. január 14-én hangzik el a főtanácsnoki indítvány abban a perben, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvény miatt. Az ügyben kedden tartották a nyilvános tárgyalást, ahol a magyar kormány, az uniós testület és úgynevezett beavatkozóként a svéd kormány képviselői ismertették a nézeteiket. A Luxembourgban tartott tárgyaláson jelenlévő forrásaink szerint a vita kiélezett volt, a perbeszédek előadói határozottan védték az álláspontjukat, és viszonylag sok kérdést kaptak a 15 tagú bírói nagytanács tagjaitól.

https://nepszava.hu/3054518_eles-vitaval-kezdodott-az-europai-unio-birosagan-a-magyarorszag-elleni-civil-per

Beadta a derekát a kormány az Eurostatnak, az MNB alapítványait is a kormányzati szektorhoz számolják

Miután a magyar hatóságok hosszú viták után mégis átsorolták az MNB alapítványait és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget a kormányzati szektorba, az Eurostat is visszavonta a magyar statisztikai adatok minősítésével kapcsolatban megfogalmazott fenntartásait, írja az Eurostat közleménye alapján a Portfolio.

A gazdasági lap emlékeztet, hogy a magyar kormány és a magyar hatóságok eddig vitatták az Eurostat érvelését, miszerint ezek az egységek a kormányzati szektor részét képezik, hiszen ezzel nőtt volna az adósságráta, ahogy ez most meg is történt. Az MNB-alapítványok ügye már legalább 3 éve tart, az Eurostat szakértői 2016 októberében jelezték először, hogy a jegybank bizonyos tevékenységeit is vizsgálják, mivel az MNB azt a kormány nevében végezte.

https://444.hu/2019/10/22/beadta-a-derekat-a-kormany-az-eurostatnak-az-mnb-alapitvanyait-is-a-kormanyzati-szektorhoz-szamoljak

Baranyi Krisztinát teljesen kiürített irattartók fogadták a ferencvárosi önkormányzatban

Leköszönő fideszes elődjének titkárságán egyetlen árva papírlap sem maradt a polcokon például "parkolás", "főépítész" vagy "pénzügy" feliratokkal sorakozó tartókban.

Átadás-átvételre várva - ezzel tette közzé közösségi oldalán Baranyi Krisztina, a budapesti IX. kerület újonnan megválasztott ellenzéki polgármestere azt a képet, ami leköszönő fideszes elődjének, Bácskai Jánosnak a titkárságán készül. A képen két sornyi irattartó látható, olyan feliratokkal, mint "parkolás", "főépítész" vagy "pénzügy". És mind az összes teljesen üres, egyetlen egy árva papír sincsen bennük.

Arról, hogy mi volt az üres irattartókban és mi lett a papírok sorsa, esetleg csütörtökön lehet majd többet megtudni, mert a 444.hu értesülése szerint akkor lesz a hivatalos átadás-átvétel a ferencvárosi városházán.

https://nepszava.hu/3054524_baranyi-krisztinat-teljesen-kiuritett-irattartok-fogadtak-a-ferencvarosi-onkormanyzatban

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Egy parlamenti interpellációra adott válaszban mondta el a Belügyminisztérium államtitkára, hogy „nyomozás van folyamatban.”

https://hvg.hu/itthon/20191021_Nyomoznak_a_Borkaiugyben

Polt Péter megszólalt a Borkai-ügyről

Számos feljelentés érkezett az ügyészséghez Borkai-ügyben a kábítószerrel való visszaélés, vagyon elleni bűncselekmény, illetve szexuális bűncselekmény gyanúja miatt.
A hivatali bűncselekményekre vonatkozó feljelentés az ügyészségen van, erről a Központi Nyomozó Főügyészség győri kirendeltsége fog dönteni. A vizsgálatot a tényeknek megfelelően fogják lefolytatni – tette hozzá a legfőbb ügyész.

http://www.atv.hu/belfold/20191021-polt-peter-megszolalt-a-borkai-ugyrol/hirkereso

 

„Győr igen, Borkai nem!” – Helyi orvosok, vállalkozók, művészek kemény üzenete a szexbotrányba keveredett városvezetőnek

ITT A PETICIÓ ÉS AZ ALÁÍRÓK NÉVSORA

 

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/borkai-zsolt-szexbotrany-tiltakozas-gyor-peticio/rp711dz

 

A Wittinghoff Tamást lejárató kamuvédegylet most iskolákat szólít fel arra, hogy határolódjanak el a budaörsi városvezetéstől

Borkai Zsoltot nem említették az állítólagos női jogvédők.

Ígéretük szerint hamarosan felfedik kilétüket és bizonyítékaikat.

https://168ora.hu/itthon/oktatas-budaors-iskola-lejaratas-wittinghoff-tamas-szexbotrany-176043

Nyomozást rendeltek el a TV2 és az Origo ellen

A Pesti Központi Kerületi Bíróság rágalmazás vétsége miatt indult büntetőügyben rendelt el nyomozást Kökény-Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója, valamint a TV2 Tények felelős szerkesztői, műsorvezetői és az Origo.hu egyik újságírója ellen – közölte a Demokratikus Koalíció kedd reggel.

Az ügy előzménye, hogy, ahogy arról korábban beszámoltunk, a TV2 és az Origo szerint László Imre többször is szexuálisan zaklatott egy orvosnőt 2012-ben. A DK politikusa, László Imre akkor a Swiss Medical Services Kft. magánklinika orvos-igazgatója volt. Itt dolgozott László Imre beosztottjaként az orvosnő is, aki elmondta, egyszer László Imre az irodájában lehúzta a sliccét, elővette a nemi szervét és arra kérte, simogassa meg. Egy másik alkalommal kettesben maradt az orvos-igazgatóval, aki kulcsra zárta az ajtót, és a nő állítása szerint meg akarta erőszakolni, de nem hagyta magát, és a férfit az üvegajtónak lökte.

A történetet maga a magánklinika vezetője cáfolta az RTL Híradónak, László Imre is megtett minden lehetséges jogi lépést az ügyben. A DK közölte, hogy üdvözlik a bíróság döntését, ugyanakkor emlékeztetnek, hogy az ügyben továbbra sem kért senki bocsánatot László Imrétől.

https://24.hu/belfold/2019/10/22/laszlo-imre-tv2-origo-birosag-nyomozas/

Borkai

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Borkai Zsolt, ha nem közszereplő, ha nem egy nagyváros vezetője, hanem magánember, akkor azt csinál egy jachton Horvátországban, amit akar. Senkinek semmi köze hozzá, csak a családjának.

Borkai Zsolt azonban közszereplő, egy nagyváros vezetője, és ráadásul a kormányzó párt, a Fidesz tagja. Éppen ezért innentől kezdve a magánéletében is azokat az értékeket, normákat kell követnie és felmutatnia, amelyek az ő pártjának és politikai táborának értékei és normái. A politikai és közszereplők ugyanis mintát mutatnak a saját választóiknak, de tágabban az egész országnak is: az ő életükből merítenek példát az emberek.

A Fidesz és a KDNP a keresztény erkölcsöket tekinti magára nézve iránymutatónak. Borkai ezzel szembement, meggyalázta a családcentrikus értékrendet.

Ebből csak egyetlenegy következhet: Borkai Zsoltnak távoznia kell abból a politikai közegből, amely elítéli az ilyen magatartást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/borkai-7421567/

Akár az alakuló ülésen szavazhatnak a Tiborcz-adóról

Szalai Anna mfor.hu

Már készül a luxus ingatlanokra kivetendő adóról szóló fővárosi rendelettervezet. De korántsem biztos, hogy fizetésre tudják vele bírni az arcátlanul gazdagodókat.

Nem szabad, hogy elvigye a hév Karácsony Gergelyt – figyelmeztet a belengetett Tiborcz-adóval kapcsolatban Magyar György ügyvéd, aki szerint csak jól előkészített, megfelelő számításokkal és hatásvizsgálatokkal alátámasztott rendeletet szabad elfogadni. Politikai szempontból érthetőnek tartja az igyekezetet, de a megvalósítás szerinte alapos körültekintést igényel.  Érdemes a rendeletalkotás előtt felmérni a várható lakossági, adófizetői reakciókat.

Magyar György Siófok példáját hozza fel, amelynek önkormányzata „panoráma” adót vetett volna ki a közvetlen vízparti, illetve attól egy-két utcasorral hátrébb lévő ingatlanokra. A hatalmas felzúdulás azután elsodorta az elképzelést. Az érintett ingatlantulajdonosok azzal érveltek, hogy ők már a nyaraló vásárlásakor megfizették a felárat. Másrészt nagy kérdés, hogy valóban azokra nehezedik-e majd az új teher, akikre az új városvezetés rakná. A NER lovagjai ugyanis többnyire nem saját nevükre, hanem családtagjaik, strómanjaik és cégeik nevére íratják ingatlanaikat.  

https://mfor.hu/cikkek/makro/tiborcz-ado.html

Ezek az emberek ugyanazok, avagy Gyurcsány o muerte!

NEM BESZÉLHETÜNK RENDKÍVÜLI HELYZETRŐL, MERT JOTTÁNYIT SEM ÚJULT MEG AZ ELLENZÉK

Megadja Gábor Magyar Nemzet

Mindenki nyugodjon le. Maximum meglepetésről beszélhetünk, rendkívüli dolog semmi esetre sem történt. Még mielőtt némelyek harakirit követnek el: tény, hogy még mindig a kormányzó pártszövetség a legerősebb politikai erő az országban, összefogás ide vagy oda. És az is tény, hogy hozzászoktunk ahhoz több mint egy évtized alatt, hogy mindig mindent fölényesen megnyer a jobboldal, gyakorlatilag érdemi kihívó nélkül. Azt is megszoktuk, hogy konzervatív vezetése van a fővárosnak.

Az utóbbiak az atipikus jelenségek, még ha sokáig is tartottak – és a jobboldali konjunktúra még ezzel együtt is kitartani látszik, pedig az sem ennyire magától értetődő. Magyarország ma sokkal jobboldalibb, mint amennyire bármelyik ország „normál állapotában” lenni szokott. Félreértés ne essék, ez egy jó dolog. De az sem rossz, ha újra elkezdünk, mert el kell kezdenünk harcolni.

Vegyük elsőként a fővárost

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ezek-az-emberek-ugyanazok-avagy-gyurcsany-o-muerte-7418312/

 

Bíznak a daganatos betegségek gyógyításának fejlődésében

A GYÓGYSZERIPAR SZEREPLŐI SZERINT A KÉPZETT MUNKAERŐ HIÁNYA IS FENYEGETI A KUTATÁSOKAT

Magyar Nemzet

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben — derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete kutatásának tegnap nyilvánosságra került eredményeiből. A gyógyszergyártás és az egészségügy jövőjét vizsgáló gyógyszeripari körkép alapján ugyanakkor a gyógyszerfejlesztéseket veszélyek is fenyegetik, amelyek közül legjobban a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől tartanak a megkérdezettek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/biznak-a-daganatos-betegsegek-gyogyitasanak-fejlodeseben-7421651/

 

Dömötör Csaba: Ez nem egy cirkusz, hanem a parlament

MTI MAGYAR NEMZET

Ez nem egy cirkusz, hanem a parlament, azé az országé, amelyet a legjobban szeretünk – így értékelte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlésben hétfőn történteket. A parlamenti államtitkár Facebook-oldalán azt írta: sem a trágárság, sem a kocsmai stílus nem fedheti el a mondanivaló és az érdemi gondolat hiányát.

Ennél a programalkotó szlogennél valószínűleg az ellenzéki szavazók is többet várnak – mutatott rá.

Kiemelte: nem tudnak annyira útszéli stílust megütni, hogy „ne szeressük jobban a hazánkat”.

https://magyarnemzet.hu/belfold/domotor-csaba-ez-nem-egy-cirkusz-hanem-a-parlament-7423844/

 

Nem jó a fővárosnak, ha Karácsony konfrontációs politikát folytat

MH/MTI

Túl sok jót nem vetít előre Budapestnek, ha az egyes ellenzéki pártok által elvárt konfrontációs politikát folytatja majd Karácsony Gergely főpolgármesterként - mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője kedden.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191022-nem-jo-a-fovarosnak-ha-karacsony-konfrontacios-politikat-folytat

 

Trójai falovak

Mindenféle hírek, álhírek, felvételek, videók, keringenek arról, hogy Magyarországra utaztatott idegenek voksolhattak teljes joggal a hazai önkormányzati választásokon

Szalai Attila Magyar Hírlap

Van az a pénz – mondaná a pesti flaszterbölcsesség, és hozzá a háttérben felrémlik a brüsszeli bólogatás. Orbán Viktor a legutóbbi parlamenti választások utáni értékelésében kitérve a jövőre is, előre vetítette, hogy van még mit módosítani az alkotmányban. Nos, alkalmasint azt, hogy választásra jogosult csak és kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező személy lehessen. Biztos, ami biztos, a trójai falovakat tartsuk kívül a településeinken, de az országhatárokon is.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191021-trojai-falovak

 

Dobrev, alsó tagozatban

Fricska. Nem tudok mit kezdeni a döbbenetemmel. A hangsúlyozottan nem Gyurcsányné Dobrev Klára ismét megbukott egy orbitális hazugságon

Galsai Dániel Magyar Hírlap

Ez náluk amolyan családi szokás. „Márpedig európai minimálbér és európai minimálbér-szabályozás is lesz Magyarországon, ennek különösen nagy jelentősége lesz” – szónokolt nemrégiben az amazon. És mit nyilatkozott a baloldali, munkahelyteremtésért felelős EU-biztos? „Nem lesz európai minimálbér, és nincs is tervbe véve.” Egy másodéves gazdasági szakközépiskolás pontosan tudja is, hogy miért nem. Azért, mert ebben az esetben vagy a nyugati minimálbéreket kellene a felére csökkenteni – hogy örülnének az osztrák, német, francia melósok–, vagy a magyar vállalkozások tízezreit tennék tönkre néhány hónap alatt. Senki ne tévedjen: Dobrev pontosan érti ezt

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191021-dobrev-also-tagozatban

 

A “Sámándob” tervezője feljelentést tett hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt

A 2015-ös milánói világkiállításra készült magyar pavilon tervezője szerint bő 1 milliárd forintos kárt okoz az állami költségvetésnek, hogy a “Sámándob” néven elhíresült épület Karcagra kerül. Sárkány Sándor szerint ezt a városból származó két fideszes miniszter, Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter intézte el, pedig az épület üzemeltetésére korábban három másik település is pályázott. Balatonfüred például felajánlott egy közművesített vízparti telket, de inkább elköltenek a karcagi helyszín tereprendezésére és közművesítésére 1,3 milliárd forintot.

 

https://atlatszo.hu/2019/10/22/a-samandob-tervezoje-feljelentest-tett-hutlen-kezeles-es-koltsegvetesi-csalas-gyanuja-miatt/

 

Legálisan nem megy: ellehetetlenült a magánnyomozók munkája Magyarországon

Meseszerű megbízásokkal látnák el az emberek a magánnyomozókat, és nincsenek tisztában azzal, hogy azok nem törhetnek fel egy internetes fiókot, és telefonokat sem hallgathatnak le. A privát kopók gyakran a törvényesség határán lavírozva szereznek információkat: tavasszal magánnyomozók is egy büntetőeljárás gyanúsítottjai lettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik munkatársával együtt, aki a hatóság szerint belső adatokat szivárogtatott ki a privát kopóknak. Szakmai szervezetek úgy vélik, hogy a magánnyomozás „a végnapjait éli” a szabályozatlanság, a képzés hiánya, és a politikai osztály ellenérdekeltsége miatt Magyarországon.

 

https://atlatszo.hu/2019/10/21/legalisan-nem-megy-ellehetetlenult-a-magannyomozok-munkaja-magyarorszagon/

 

Egy Budapest-minisztériumot is mérlegelnek

Egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel Karácsony Gergely győzelme után - mondták az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források.

Az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források is azt mondták az elmúlt napokban, hogy egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel. Karácsony Gergely győzelme után nem biztos ugyanis, hogy elég lesz egy Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség keretein belül - fogalmazott egyik forrásunk.

 

http://www.atv.hu/belfold/20191021-egy-budapest-miniszteriumot-is-merlegelnek

Kormányszóvivő: Karácsony listával és közgyűlési felhatalmazással érkezzen a kormányfőhöz

Először a fővárosi közgyűlésnek meg kell vitatnia azokat a kérdéseket, melyekről Karácsony Gergely egyeztetni szeretne a miniszterelnökkel, és a főpolgármesternek már egy kész listával kell érkeznie és felhatalmazással kell érkeznie. “Így tud majd komoly lenni ez a tárgyalás” - ezt Hollik István nyilatkozta az atv.hu-nak a Parlamentben arra, hogy Karácsony Gergely pénteken írt levelet Orbán Viktornak, hogy találkozni szeretne vele.

http://www.atv.hu/belfold/20191021-kormanyszovivo-karacsony-listaval-es-kozgyulesi-felhatalmazassal-erkezzen-a-kormanyfohoz

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

A fura helyzetre nem is mutathatunk jobb példát annál a fotónál, amit olvasónktól kaptunk:

a gyerekeknek szóló győri fesztivál, a Győrkőcfesztivál tavalyi meghívóján ugyanis röpke két hónappal az adriai hajókázós orgia után hajóskapitányként tűnt fel a polgármester, aki egyébként a rendezvény fővédnöke

https://azonnali.hu/cikk/20191021_nemcsak-az-adrian-hajokazott-tavaly-borkai-zsolt

Karácsony négy helyettest már kinézett

Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata valamint Kerpel-Fronius Gábor lesz várhatóan Karácsony Gergely helyettese, és még tovább bővülhet a stáb – értesült a Népszava hétfőn, majd kedden megtudtuk: megvan a negyedik helyettes is, a párbeszédes Dorosz Dávid.

https://nepszava.hu/3054462_karacsony-negy-helyettest-mar-kinezett

Batka Zoltán Nincs béke Orbánnal

Óriásit téved az, aki Orbán békülékenynek is hangzó nyilatkozataiból azt akarja kihallani, hogy a Fidesz meghallotta a városok szavát, és immáron megpróbál majd együttműködni az ország másik felével.

A Fidesz, Orbánnal az élen régen nem egy párt, hanem egy hideg polgárháborúra berendezkedett támadó alakzat. Orbán pedig régen nem egy államférfi, hanem egy lélekrabló szektavezér, aki immáron két évtizede arra idomítja népét, hogy ők az élcsapat, a nemzet, csak ők képviselik a morált, és újabban már a kereszténységet is. A minden ízében bolsevik logikából pedig egyetlen következtetés fakad: rajtuk kívül mindenki más ellenség.

Egy hete erre a tébolydára mondtak nemet a városok. Nem Borkai meztelen ülepének a látványa tett ellenzékivé ősfideszes budai kerületeket, és nem az ellenzék iránti rajongásból szavaztak még a vak bányalóra is a fideszessel szemben. Hanem jól felfogott életösztönből.  Egyszerűen nem akarták kivárni, amíg a vezér taktikai megfontolásból vagy csakazértis alapon valami kurvákból és Semjén Zsoltokból gyúrt keresztény Hezbollahot hoz a nyakukra. Mert aki a XXI. század hajnalán Európa közepén egyetemet szorít ki a magyar fővárosból, pitbulljával beszántatja a tudományos akadémiát, annak már csak ennyire telik a sütnivalóból.

Azt viszont nagyon is megcsinálja. Méghozzá innentől ahol csak tudja, rohamléptekben.

 

https://nepszava.hu/3054487_nincs-beke-orbannal

 

6 milliárd forint közpénz a magánkézben lévő focisulinak

Az Illés Akadémia fogja üzemeltetni a mellette épülő Nyugat-Dunántúli Labdarúgás Utánpótlás Nevelési Központot. Ez azt jelenti, hogy a magánkézben lévő futballakadémia fejlesztéséhez 6 milliárd forint közpénzzel járult hozzá a kormány.

 

De ez az összeg még ennél is több lehet, főként azért, mert a beruházás nem áll meg az építkezésnél, még bútorok, eszközök is kellenek. Így egyelőre nem tudni, mekkora összegnél áll meg a projekt.

A most zajló beruházás történetében 2012-ig kell visszamennünk az időben. Az akkor már öt éve működő Illés Béla Sport Alapítvány, azaz az Illés Akadémia ebben az évben kereste a szombathelyi városvezetést, hogy az akadémia melletti területre is szükségük lenne. (Az akadémia területe az önkormányzaté, 2007-ben harminc évre ingyenes használatra adta az alapítványnak a város.)

Mészáros cégénél jócskán felment az ár

A közgyűlés erre kezdeményezte, hogy az Illés Akadémia melletti 10 hektáros terület kerüljön a város tulajdonába ingyen, ám ez részben adminisztratív akadályok – termőföldet kellett volna kivonni a művelés alól – miatt nem jött össze. De okafogyottá is vált a dolog, mivel egy 2014-ben született kormányrendelet szerint maga az állam épít itt egy futballakadémiát, Nyugat-Dunántúli Utánpótlás Centrum néven.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/6-milliard-forint-kozpenz-a-magankezben-levo-focisulinak-az-illes-akademianak-epul-az-uj-utanpotlas-centrum-123937

 

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok Borkairól az ATV Egyenes beszéd c. műsorában (2019.10.21.)

Műsorvezető: Rónai Egon

 

http://www.atv.hu/videok/video-20191021-steinmetz-adam

Elindult a folyamat, hogy megvonják Borkaitól a MOB életjáradékát

https://index.hu/sport/2019/10/22/borkai_zsolt_mob_eletjaradek_szexvideo_juttatas_steinmetz/

Toroczkaiék felmelegítették a Fidesz ötletét a szúrópróbaszerű politikus-drogtesztről

A meglepetés erejére alapozó, szúrópróbaszerű drogtesztet vezetne be a parlamenti képviselőknek, kormánytagoknak és polgármestereknek a Mi Hazánk Mozgalom, mondván, tiszta tudatra van szükség a tiszta közélethez.

Keddi budapesti sajtótájékoztatóján Apáti István, a párt politikusa, független országgyűlési képviselő elmondta: még a nap folyamán eljuttatják Kövér László házelnökhöz erről szóló kezdeményezésüket.

Szerinte beszédes lesz, hogy a javaslat mellé áll-e az Országgyűlés elnöke, ahogy az is "fél beismerés", ha egy képviselő a mentelmi jog mögé bújva kerüli ki a vizsgálatot.

https://magyarnarancs.hu/belpol/toroczkaiek-szuroprobaszeru-politikus-drogtesztet-vezetnenek-be-123968

Új poszttal jelentkezett az ördög ügyvédje

Arról is ír, hogy többször halálosan megfenyegették.

 

Pontosan tudom, mennyit és hogyan harácsoltak össze, és azt is, miként tették, és azt is, hol van a vagyon. Most már Ti is kezditek látni. Ám eddig nagyon keveset láttatok. Messzebbre jutottunk, mint gondoltam volna, azonban még hosszú út áll előttünk. Azt ígértem, egyesével fogjuk kiszedni a téglákat a falból, és lám, pár tucatot egyből ki is szedtünk. A fal beleremegett, de még messze van attól, hogy ledőljön. Le fog. – írja tegnapi legújabb bejegyzésében a Borkai Zsolt botrányos ügyeiről szivárogatató, magát az ördög ügyvédjének nevező ismeretlen.

Utoljára az önkormányzati választások napján jelentkezett friss poszttal, akkor azt ígérte, Borkai Zsolt után Rogán Antalon van a sor, hogy lerántsa róla a leplet. Ezt követően napokig nem frissült a blog, s most is úgy tűnik csak türelemkérésre használja a felületet a titokzatos ügyvéd.

Mint írja, "értem a türelmetlenségeteket, de még így is hamarabb fogunk mindent borítani, mint amire ők valaha fel tudnának készülni."

https://magyarnarancs.hu/belpol/uj-poszttal-jelentkezett-az-ordog-ugyvedje-123951

Fideszesek magyarázzák Erdoğan kurdok elleni háborúját

Törökország kurdok elleni háborújáról kérdeztük a Fidesz-KDNP képviselőit, és arról, hogy az egész világgal szemben miért épp ők azok, akik támogatják a törökök véres offenzíváját. A képviselőktől megtudtuk, hogy a 2015-ös menekültválság komoly áldozatokkal járt Magyarországon; a kormány nem a keresztényüldözést támogatja, hanem a nemzeti érdekeket védi; Tatabányán is fontos problémákkal kell foglalkozni éppen.

https://index.hu/video/2019/10/22/sziria_kurdok_torokorszag_nemzeti_erdek_fidesz/

Saját falujában uzsorázott a polgármester, simán megválasztották

Bűnösnek ítélték első fokon Beri Róbert nyírpilisi polgármestert, akit csalás, uzsorázás és zsarolás miatt tartóztattak le 2017-ben. Boltjában ötven százalék feletti kamatra adott pénzt és élelmiszert, egy elhagyatott házat pedig kétszer is eladott. Hangfelvétel készült arról, ahogy behajtja a pénzt, nyolc hónapot ült előzetesben. A falu kiáll Beri mellett, múlt héten hetven százalék feletti támogatottsággal választották ismét polgármesternek. Kérdés, meddig maradhat a posztján.

https://index.hu/belfold/2019/10/21/nyirpilis_polgarmester_beri_robert_uzsora_csalas_zsarolas_targyalas_nyirbatori_jarasbirosag_itelet/

Országgyűlés, államtitkári válasz: Ne szakmaizzá', te!

A falusi csokra 8 milliárd forint kérelem jött össze – mondta Tállai, a lakáspiac egyensúlytalanságairól nem ejtve szót, amit Z. Kárpát hangos aláfestéssel kísért, többek között vietnámi lakásvásárlásokról beszélve.

„Önök betagozódtak a baloldali pártokhoz. Az adóemelési politika a baloldali pártok politikája. A Jobbik nekik az alpártjuk, most már teljesen azt mondja, amit a szocialisták” – közölte Tállai, majd hozzátette:

Ne szakmaizzá', te!

https://index.hu/belfold/2019/10/22/parlament_oszi_ules

Wass Albert, a náci

a főpolgármesteri irodáját akkor még el sem foglaló Karácsonyt október 16-án, szerdán, egy, az Index által készített élő videós beszélgetésben megkérdezték arról, hogy mi a véleménye a fővárosi közterületek átnevezgetéséről. Az alapvetően megengedő válasz részeként Karácsony azt fejtegette, hogy bár ő személy szerint megszokásból Moszkva térnek hívja a Széll Kálmánt, de azt sem akarja átkeresztelni, hasonlóan a Wass Albert térhez, merthogy azt sem. Eközben jegyezte meg Széllről, hogy „Ő legalább nem volt náci vagy kollaboráns”. 

És máris elpukkant a nácibomba, vagy mondjuk nácipetárda. 

Az egész eset azért érdekes mégis, mert Karácsony igazából nem csinált mást, mint hogy politikusként úgy beszélt, mint egy tőröl metszett magánember. Nem kódolt, nem finomkodott, nem figyelt arra, hogy egy politikusnak - egy régi értelemben vettnek! - milyen körülmények között illik mondjuk lenáciznia valakit. Magánemberi szinten viszont az a helyzet, hogy bár a szigorú definíciónak nem felel meg, a Wasshoz hasonló nézeteket valló és hozzá hasonlókat mondókat a kortárs közbeszédben igen sokan neveznék simán nácinak, hiába nem egy tagkönyves nemzetiszocialistáról van szó. A kifejezés értelme ugyanis időközben jelentősen tágult. 

https://444.hu/2019/10/21/wass-albert-a-naci

A kormánymédiában kritizálta a sajtó parlamenti korlátozását a Pesti Srácok főszerkesztője

„Kövér László házelnök úr, aki egyébként szerintem a nemzet gerince […] ugye mától bevezetett egy parlamenti a szabályt az újságírókra vonatkozóan, aminek értelmében egy két évszázados, nagyon szép hagyomány, a parlamenti tudósítások műfaja gyakorlatilag ellehetetlenült.”

– ezekkel a szavakkal kritizálta az új, parlamenti tudósításról hozott szabályokat Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője, az amúgy szinte mindig, mindenben kormányhű Hír TV-s beszélgetőműsorban, a Sajtóklubban tegnap.

https://merce.hu/2019/10/22/a-kormanymediaban-kritizalta-a-sajto-parlamenti-korlatozasat-a-pesti-sracok-foszerkesztoje/

Orbán-közeli cégen keresztül veszünk harci járműveket a háborúzó Erdoganéktól

Törökországból kerülnek katonai eszközök hamarosan Magyarországra. A HVG értesülése szerint nem közvetlenül az állam lesz a vevő, egy magyar közvetítő cég üti nyélbe az üzletet. A török páncélozott harci járműveket egy olyan kör készül behozni az országba, amelybe Orbán Viktor családja is bejáratos.

https://hvg.hu/360/20191022_Orbankozeli_cegen_keresztul_veszunk_harci_jarmuveket_a_haboruzo_torokoktol

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Gyökeres átalakulást hoz a kültéri reklámok bizniszében az ellenzék győzelme Budapesten és a Fidesztől elhódított városokban, mert mostantól a települések új irányítói határozhatják meg, hogy kinek hol adnak engedélyt a „településkép védelmében”.

https://hvg.hu/360/20191022_Eljott_a_plakathaboru_ujabb_felvonasa_Karacsony_lehet_a_tablabiro

Negyven ember mondott fel egyszerre az újpesti városházán

Az ellenzék komoly problémákkal szembesül az önkormányzati választás meglepő győzelmei után. Arra eleve nem készült senki, hogy ennyi helyen nyernek majd a Fidesszel szemben, ezért elég komoly a káderhiány, sok posztra nincs még ember. Ráadásul ezeknek a posztoknak a nagy része szaktudást és helyismeretet igényel, mert így lehet a polgármesteri hivatalokat hatékonyan működtetni.

Ebben viszont az eddigi káderállomány nem mindig segít. Újpesten például a 24.hu információja szerint a héten egyszerre negyven ember kérte a felmentését.

Legtöbbjüket fel is mentették a munkavégzés alól, mielőtt még az új polgármester hivatalba léphetett volna. A munkavégzés alóli felmentés szerdán kezdődött, de mivel a választás eredményét itt is megtámadták, csak csütörtök délelőtt vehette át hivatalát Déri Tibor, a kerület új, momentumos polgármestere. Addigra pedig majdnem üres városháza várta, mert a felmondók sora az aljegyzőtől a titkárságon át a gépkocsivezetőig terjed.

https://24.hu/belfold/2019/10/22/negyven-ember-mondott-fel-egyszerre-az-ujpesti-varoshazan/

Hihetetlen történetek hozták össze a női dzsihadista sejt tagjait

A múlt héten hosszú börtönbüntetéseseket osztottak ki Párizsban egy csak nőkből álló dzsihadista sejt tagjainak. Történetük tele van fordulatokkal az interneten elszeretett feleségtől, véletlenül megkéselt fedett nyomozón át reményvesztett, boldogságot kereső fiatal lányokig.

https://24.hu/kulfold/2019/10/22/franciaorszag-terrorizmus-dzsihadista-nok/

Alföldi Róbert: "Nem fogok pályázni semmilyen igazgatói posztra"

Magyar Narancs: „Másik világ jön: Európába, vissza!” – ezzel gratulált egy Facebook-posztban a választások éjszakáján Budapest új polgármesterének, Karácsony Gergelynek. Mit érzett az eredmények láttán?

 

Alföldi Róbert: Eufóriát éreztem. Reményt.

MN: Reményt mire?

 

AR: Hogy egy másféle út kezdődik.

MN: Mennyiben lenne másféle ez az út?

 

AR: Nagyon sok minden után vagyunk, sok mindent megtapasztaltak az emberek. Azt gondolom, hogy a választás eredménye ennek a tapasztalásnak az eredménye. Hogy ez már sok volt. Lehet azt mondani, hogy bizonyos botrányos történések bizonyos vidéki városokban erősen befolyásolták a végeredményt, de én ebben kevéssé hiszek. Jót röhögtem a Washington Post cikkén, amelyben rácsodálkoznak, miként választhatták újra a győri polgármestert a történtek fényében. Nem értették, hogyan történhetett. Mi azért ezt nagyon is értjük. „A magyar virtus.” Én amúgy sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy bár biztosan ez az ügy is hozzátett valamit a végkifejlethez, de ha nincs ez a videó, akkor is közel hasonló eredmény születik. Mert az emberek azt tapasztalták meg, hogy milyen az, amikor a hatalom megfeledkezik róluk, és csak önmaga boldogulásával és gyarapodásával foglalkozik. Ennyiben ez a választás valamennyire demokráciaünneplés is. Nálunk nem szokás összefogni semmiben, soha. Ebben is más volt ez a választás, mert mégiscsak megtörtént a lehetetlen.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/alfoldi-robert-nem-fogok-palyazni-semmilyen-igazgatoi-posztra-123969

 

Szánthó Miklós: Október 13-án a kormányzati munka folytatására szavaztak a magyarok

MTI MAGYAR NEMZET

Az önkormányzati választás nem a kormányról szól, a kormánynak folytatnia kell a munkát az Isten, haza, család, munka jelszavak jegyében – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

Szánthó Miklós a műsorban arról beszélt, hogy az önkormányzati választás eredménye és a jobboldali szavazóbázis érzete, hangulata között óriási szakadék van. A Fidesz-KDNP önmagához, korábbi eredményeihez képest nagyon jól teljesített október 13-án, ugyanakkor a „túlzott várakozásokhoz képest” alulteljesítettek – tette hozzá. 2010 óta a Fidesz-KDNP-nek az idei októberi választás volt a legjobb belföldi teljesítménye, ha a megyei listás szavazatokat, a megyei jogú városok és a főváros egyéni választókerületi szavazatait összesítjük, így ugyanis 52,29 százalékot értek el – emelte ki.

Arra szavaztak a magyar polgárok, hogy a kormányzat folytassa a munkáját – mondta, megjegyezve: egy önkormányzati választás persze nem a kormányról szól jogi értelemben, bár megerősítheti azt, ahogyan most is történt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szantho-miklos-oktober-13-an-a-kormanyzati-munka-folytatasara-szavaztak-a-magyarok-7425383/

 

Békülésből alpolgármesteri posztot ajánlott a Fidesznek Baja új ellenzéki vezetője, visszautasították

Nyirati Klára, Baja összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere, aki kétfős ellenzéki többségű testületet irányíthat a következő öt évben, társadalmi megbízatású alpolgármesternek kérte fel a várost eddig irányító Fidesz egyéni körzetből bejutott helyi képviselőjét, Zöld Lászlónét, ám az nem fogadta el az ajánlatot. 

A visszautasítást bejelentő közleményében Nyirati elmagyarázta, hogy

„Azért kértem fel Zöldnét, mert szakítani akartam azzal a háborús gondolkodással, ami városunk életét jellemezte az elmúlt 13 évben.”

 De a gesztus nem talált viszonzásra:

„A Baján ellenzékbe szorult Fidesz azonban elutasította a feléjük nyújtott békejobbot.”

https://444.hu/2019/10/22/bekulesbol-alpolgarmesteri-posztot-ajanlott-a-fidesznek-baja-uj-ellenzeki-vezetoje-visszautasitottak

Gulyás: Fake news, hogy Trump Orbán véleményét kérte Ukrajnáról

kormányinfó percről-percre

 

https://index.hu/belfold/2019/10/22/kormanyinfo_gulyas_gergely_hollik_istvan/

Rogánék megalkották az általános választ arra, ha valaki a Borkai-ügyről kérdez

SZERETNÉNK FELHÍVNI A FIGYELMÉT ARRA, HOGY A MINISZTERELNÖK ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN. EGÉSZEN PONTOSAN ÚGY FOGALMAZOTT: „VILÁGOSSÁ KELL TENNI, HOGY BIZONYOS DOLGOK NÁLUNK NEM FÉRNEK BELE”. SZERETNÉM ARRA IS FELHÍVNI A FIGYELMÉT, HOGY BORKAI ZSOLT KILÉPETT A FIDESZBŐL.

https://index.hu/belfold/2019/10/22/miniszterelnoki_kabinetiroda_kormany_valasz_borkai-ugy_rogan/

Hatalmas összeget bukhatott Mészáros Lőrinc biztosítója az olasz szerencsejáték-piacon

A CIG Pannónia biztosító kereskedése fel van függesztve a tőzsdén. Az ugyan nem egyértelmű, hogy miért, de minden jel arra mutat, hogy a cég valamit mondani fog a balul sikerült olasz kezesi biztosításáról. A kár akár milliárdos is lehet.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jelenleg nem lehet kereskedni a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeivel. A probléma azonban szinte biztosan nem a tőzsdén forgó életbiztosítóval van, hanem a 100 százalékos tulajdonában álló EMABIT nevű vagyonbiztosítóval.

https://index.hu/gazdasag/2019/10/22/hatalmas_osszeget_bukhatott_meszaros_lorinc_biztositoja_az_olasz_szerencsejatekpiacon/

Brexit: Boris Johnson egy szavazást megnyert, utána rögtön egy másikat elbukott

Kilenc nappal a brexit október 31-i határideje előtt egy szavazást ugyan megnyert a brit alsóházban a kilépési megállapodásáról szóló törvényjavaslatával Boris Johnson, azonban rögtön utána elbukta a következőt, amire válaszul bejelentette, hogy a kormány szünetelteti a jogszabály további vitáját az alsóházban, amíg az EU eldönti, hogy mit lép.

Ha ez így marad, akkor

EZ AZT IS JELENTI, HOGY MOSTANI ÁLLÁS SZERINT AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG MÁR NEM LÉPHETNE KI JOHNSON MEGÁLLAPODÁSÁNAK FELTÉTELEI ALAPJÁN OKTÓBER 31-GYEL AZ EU-BÓL. MOST A TAGORSZÁGOK VEZETŐINEK KELL MÉRLEGELNIÜK, HOGY A KORÁBBAN ERRŐL ELKÜLDÖTT BRIT LEVÉLRE VÁLASZUL MEGADJÁK-E AZ ÚJABB HALASZTÁST.

https://index.hu/kulfold/2019/10/22/brexit_boris_johnson_megallapodas_eu_alsohaz_masodik_olvasat_menetrend_kilepes_britek_torvenyjavaslat/

 

Szédülni fogsz: Egy tényfeltáró újságíró lerajzolta a Fidesz-maffia teljes céghálóját (+kép)

Bankok, hotelek, gyárak, tévék, újságok, reklámcégek, építőipari és mezőgazdasági vállalatok – szinte nincs olyan terület, ahol Orbán Viktor háttérembereinek ne lenne valamilyen érdekeltsége.

Orbán legfontosabb oligarchái együtt immár

377 céget birtokolnak.

Oroszi Babett, az Átlátszó.hu munkatársa most térképre rakta a fideszes céghálózatot.

Csak egy jellemző adat: Mészáros Lőrincnek tavaly még “mindössze” 125 érdekeltsége volt, ma már 224 társaság köthető hozzá közvetve vagy közvetlenül.

A cégháló így néz ki, de portálunkon a szöveghasáb egyszerűen nem elég széles ahhoz, hogy értelmezhető méretű képet láss, ezért javasoljuk a teljes felbontású képet megnézni, amit erről a linkről tudsz letölteni.

http://nyugatifeny.hu/2018/10/17/szedulni-fogsz-egy-tenyfeltaro-ujsagiro-lerajzolta-a-fidesz-maffia-teljes-ceghalojat-kep

 

Fideszes elemzés: urizálás, „fidesznyikek” vették át az értelmiség helyét

magyar hang

Az őszinte értékelés szándékával – így szerepelt a meghívóban – rendeztek kerekasztal-beszélgetést az önkormányzati választásról Fidesz-közeli elemzők hétfőn a Kossuth Klubban. Két fideszest is meghívtak, Barna Jánost, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnökét, aki a szécsényi választásról beszélt, és Hoffer Barnabás Tivadart, aki Dunaharasztiban volt kormánypárti képviselőjelölt, de nem nyert.

A kemény szavak helyenként kísértetiesen emlékeztettek az ellenzék és a kritikus értelmiség évek óta hangoztatott narratívájára.

Az észrevételekből szemezgettünk:

https://magyarhang.org/belfold/2019/10/22/fideszes-elemzes-urizalas-fidesznyikek-vettek-at-az-ertelmiseg-helyet/