2019, november 5 - 07:47 Sajtószemle

Polt Péter újabb 9 évet kapott, Handó Tünde alkotmánybíró

Nem vette fel az ellenzék legtöbb pártja a szavazólapokat, de a titkos szavazásban résztvevő Jobbik tagjai is nemmel voksoltak és egy-egy, Polt Péter mulasztásának tartott büntetőügyet tüntettek fel a szavazólapokon, majd pedig egy kupát is vittek, afféle citromdíjként adva azt át a szerintük bukott legfőbb ügyésznek.

Ennek ellenére az Országgyűlés újabb 9 évvel meghosszabbította Polt megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) eddigi elnökét is.

 

https://index.hu/belfold/2019/11/04/polt_hando_valasztas_parlament/

 

Hoppál szerint az év(tized) beszéde volt, amelyben Kövér kommunista gyilkosokhoz hasonlított ellenzékieket

A fideszes képviselő egy egészen hosszú részt megosztott Kövér beszédéből, többek között ezt emelte ki:

Honfitársaim, ne legyenek kétségei­tek! Ha engeditek nekik, visszatérnek, és meg fogják bélyegezni a gyermekei­teket és az unokáitokat is! A Lenin-­fiúk utódjai ma is itt állnak velünk szemben, és – egyelőre még csak a virtuális világban – ott folytatják, ahol a Szamue­lyk és Csernyk száz éve abbahagyták.

A házelnök azóta sem árulta el, hogy kiket tart a Tanácsköztársaság gyilkosainak örököseinek, de ugyanebben a beszédben azért adott némi kapaszkodót a találgatáshoz:

Ezt a küzdelmet Magyarország véglegesen csak akkor nyerheti meg, ha a velünk szemben állók megtapasztalják, hogy a külföldről pénzelt istentelenséggel, hazaárulással és nemzettagadással Magyarországon soha többé nem lehet többséget szerezni!

https://24.hu/belfold/2019/11/03/hoppal-peter-kover-laszlo-kommunista-gyilkos-tanacskoztarsasag-ellenzek/

A százmilliárdos bombaüzlet, amit Orbán inkább elvitt Felcsútról

Az informatikai szektorban Orbán új erőközpontot hoz létre, Mészárostól és Tiborcztól függetlenül. Politikai és személyes okok egyaránt sorakoznak Jászai Gellért és az állami megbízásokra kiszemelt 4iG Nyrt. felfuttatása mögött.

ORBÁN VIKTOR DÖNTÉSE ÉRTELMÉBEN TÖBB SZÁZ MILLIÁRDOS PIAC KERÜL JÁSZAI GELLÉRT FELÜGYELETE ALÁ. A miniszterelnök ráadásul egy olyan szereplőt hoz helyzetbe Jászai személyében, aki az elmúlt hónapokban konfliktusos viszonyba került a felcsúti körökkel.

Ez nem jelent fordulópontot a rendszer működésében; nem jelenti a Mészáros-birodalom pozíciójának gyengülését, viszont üzenetet hordoz a rendszert működtető emberek számára. Az üzenet pedig úgy szól, hogy mindenkinek, minden pillanatban igazodnia kell a hatalomhoz, mert ebben a rendszerben mindenki csak a központi akarat révén érvényesülhet, és senkinek sincs tényleges tulajdona, vagyis: 

„BÁRKITŐL ELVEHETEK, ÉS BÁRKINEK ADHATOK HATALMAT, ÉS VAGYONT, DE EZT AKÁRMIKOR VISSZA IS VEHETEM”.

https://tldr.444.hu/2019/11/04/a-szazmilliardos-bombauzlet-amit-orban-inkabb-elvitt-felcsutrol

Orbán szerdára várja Karácsony Gergelyt

Levélben gratulált a miniszterelnök az új főpolgármesternek a megválasztásához, egyúttal meghívta őt a szerdai kormányülésre, ahol a budapesti fejlesztések jövőjéről is tárgyalnak – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Meggyőződésem, hogy Budapest fejlesztésének kérdései is haladéktalan döntéseket igényelnek, ezért arra kérem, hogy fogadja el meghívásomat Magyarország kormányának november 6-án esedékes ülésére, hogy a fővárosi beruházásokkal kapcsolatos álláspontját megismerhessük, és döntést hozhassunk a kormány által korábban már támogatott budapesti fejlesztések jövőjéről.”

Orbán azt is hozzátette, hogy a kormányülés Budapesttel foglalkozó napirendi pontja „természetesen nem korlátozódik a fejlesztések ügykörére, szívesen megismerjük az Ön álláspontját bármely más Budapest számára fontos ügyben is”.

https://hvg.hu/itthon/20191104_orban_viktor_karacsony_gergely_fopolgarmester_kormanyules_gratulacio

Országgyűlés: a kormány szerint a baloldal nem változott, "nehéz nem erre gondolni november 4-én" – ÉLŐ percről-percre

Kövesse velünk a parlament november 4-i ülésnapját! A kormány szerint visszatér a Demszky-korszak, és a baloldal nem változott, nehéz nem erre gondolni november 4-én. Az MSZP-től a kormány szerint nem hiteles a szabadságjogokért aggódni. Cikkünk folyamatosan bővül.

 

https://hvg.hu/itthon/20191104_Orszaggyules

 

"Hagymázas elképzelés" – Szópárbaj a Parlamentben a Semjén-féle vadászati kiállításról

Tordai Bence és az ITM államtitkára között volt vita, a Párbeszéd politikusa nem fogadta el az interpellációjára adott választ.

https://hvg.hu/itthon/20191104_Hagymazas_elkepzeles__Szoparbaj_a_Parlamentben_a_Semjenfele_vadaszati_kiallitasrol

 

Szijjártó elmagyarázta, miért kell a belgrádi vasútvonal, ha közben Triesztben kikötőt vettünk

Az LMP-s frakcióvezető interpellálta a külgazdasági és külügyminisztert, miért kell megépíteni az 1000 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonalat, ha a kormány megvett egy minden igényt kielégítő trieszti kikötőt.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20191104_Szijjarto_elmagyarazta_miert_kell_a_belgradi_vasutvonal_ha_kozben_Triesztben_kikotot_vettunk

 

"Színtiszta koncepciós eljárás" - felfüggesztette a Parlament a tévészékházból kidobott DK-s képviselő mentelmi jogát

Varju László az ügyészségi vád szerint megragadta az egyik köztévés biztonsági őr vádliját, egy másik lábát pedig úgy fogta meg, hogy az elesett, ezért garázdaság és súlyos testi sértés ellene a vád. A Parlament ugyanúgy kiadta ő a vádhatóságnak, mint a KDNP-s Aradszki Andrást.

https://hvg.hu/itthon/20191104_Szintiszta_koncepcios_eljaras__felfuggesztette_a_Parlament_a_teveszekhazbol_kidobott_DKs_kepviselo_mentelmi_jogat

CSABA LÁSZLÓ: EGÉSZEN BIZTOSAN LEHET TUDNI, HOGY A KÖVETKEZŐ VÁLSÁG NAGYOBB LESZ, MINT AZ ELŐZŐ VOLT

A Közép-európai Egyetem (CEU) Határtalan tudás című sorozatának november 4-i előadásai a gazdasági válságok természetével, működési mechanizmusával, előzményeivel, következményeivel és gazdasági hasznával foglalkoznak. A rendezvény fő előadója Csaba László akadémikus, a CEU közgazdász professzora, akit a Qubit arról kérdezett, hogyan hat kölcsönösen egymásra gazdaság és politika, mikor jön és milyen következményekkel járhat a következő nagyobb gazdasági válság. A Qubit a Határtalan tudás médiapartnere.

Qubit: A köz- és világgazdaságtan szaktekintélyeként, akadémikusként mit gondol, a magyar gazdaság jól, mi több, jobban teljesít?

Csaba László: Közel sem teljesít olyan jól, mint ahogy azt a kormányzati propaganda kommunikálja. A magyar gazdaságnak sem a viszonylagos, vagyis az ország saját ligájában játszó államokhoz képesti teljesítménye, sem az ország egyedi mutatóival mérhető teljesítménye nem mondható jónak. Az azonos ligában játszó országokhoz, Romániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Szlovákiához és a többi hasonló állam gazdaságához képest szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás, az egy főre jutó jövedelemben éppúgy, mint a versenyképességi mutatókban.

https://qubit.hu/2019/11/04/csaba-laszlo-egeszen-biztosan-lehet-tudni-hogy-a-kovetkezo-valsag-nagyobb-lesz-mint-az-elozo-volt

Balotelli a rasszista szurkolók közé rúgta a labdát, aztán levonult a pályáról videó

Egy időre félbeszakad a Verona-Brescia olasz bajnoki, mert az 54. percben Mario Balotelli megelégelte a neki szánt rasszista bekiabálásokat, a hazai nézők közé rúgta a labdát és levonult a pályáról. 

https://444.hu/2019/11/03/balotelli-a-rasszista-szurkolok-koze-rugta-a-labdat-aztan-levonult-a-palyarol

Szijjártó bejelentette, hogy közösen újítunk fel egy kolostort az oroszokkal Szíriában

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának a vendége volt. A téma Putyin budapesti látogatása és annak eredményei voltak. 

A fő mondanivaló, hogy Magyarország és Oroszország számára is fontos a keresztény kultúra védelme. „Oroszországgal egy nagyon komoly, feszítő jellegű nemzetközi, politikai kérdésben sikerült együttműködést kialakítani, a keresztény közösségek védelmére. Magyarország és Oroszország egyaránt jelentős erőforrásokat mozgósít a keresztény kultúra és közösségek megvédése érdekében” - mondta Szijjártó.

Ez konkrétumokra fordítva azt jelenti, hogy a két ország megállapodott arról, hogy Szíriában közösen építenek újjá egy kolostort, továbbá, hogy egy város kenyérellátását biztonságosan lehetővé tévő nagy péküzem felépítését is közösen finanszírozzák.

https://444.hu/2019/11/03/szijjarto-bejelentette-hogy-kozosen-ujitunk-fel-egy-kolostort-az-oroszokkal-sziriaban

Osztrák hadiipari céget vett a magyar állam

Maróth Gáspár a hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában jelentette be, hogy újabb céggel bővül az állam hadiipari portfoliója. A cseh technikát használó kiskunfélegyházi kézifegyvergyár mellé most egy brit-osztrák tüzérségi eszközökkel foglalkozó vállalatot vásárolt .

Hosszú tárgyalássorozat után az állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget. A társaság 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével, gyártásával. Élenjáró technológiával van jelen a nemzetközi piacon, világszerte ismert innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/04/osztrak-hadiipari-ceget-vett-a-magyar-allam/

Az OLAF nyomozást indított a legszegényebb falvak lakóit EU-pénzből megkárosító magyar alapítvány ellen

Az elsőként lapunk által megírt botrányra Hadházy Ákos független parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, és a bejelentést is ő tette az OLAF-nál.

A csalássorozatot illusztráló legerősebb fotó miatt marmonkanna-botránynak nevezhető ügy lényege az volt, hogy a közel félmmilliárd forint közpénzt elnyerő alapítvány az összegből 448 darab sportnapot szervezett „kevésbé fejlett régiók” településein, hogy a „családok közösen eltöltött szabadidős tevékenysége gazdagabbá és színesebbé tegye a mindennapjaikat”, közösséget építsen, sőt „hosszútávon is hatással legyen jövőbeli életükre”. 

Vagyis egy-egy sportnapért durván egymillió forintot vett fel a Harmadik Évezred.

Az ügy egyik különlegessége az volt, hogy az alapítvány nem nagy túlzással saját magát buktatta le azáltal, hogy ezeket a „sportnapokat” lelkesen dokumentálták, a Facebookra feltöltött fotók és videók formájában. Ezekből pedig az derült ki, hogy egymillió forint közpénz fejében olyan „eseményeket” szerveztek, mint

– gyerekek bicikliztek a betonútra lerakott kannák között, néha közben cigarettázva:

https://444.hu/2019/11/04/az-olaf-nyomozast-inditott-a-legszegenyebb-falvak-lakoit-eu-penzbol-megkarosito-magyar-alapitvany-ellen

Orbán bölcs vezető, mondja Putyin

Vlagyimir Putyinnak nagyon szimpatikus Orbán Viktor, az orosz államfő szerint a magyar kormányfő bölcs, pragmatikus és tapasztalt vezető, aki képes önálló értékítéletre is, közölta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov az orosz állami televíziónak adott nyilatkozatában.

A szóvivő arról is beszélt, hogy Putyin szerint Orbán nem hétköznapi vezető, és kiemelkedik kollégái közül.

Peszkov szerint figyelemre méltó, ahogy Orbán a magyar energiaügyi kapcsolatokat kezeli, ugyanis „Magyarországon nem beszélnek függőségről, vagy arról, hogy Oroszország politikai fegyverként használná az energiahordozókat."

https://magyarnarancs.hu/kulpol/orban-bolcs-vezeto-mondja-putyin-124277

2019 harmadik negyedévében 1,8 milliárd forintot költöttek Rogánék az állami cégek rendezvényeire

363,5 millió forintot költött el a Nemzeti Kommunikációs Hivatal az Antenna Hungária Zrt. révén az Orbán Ráhel barátnője vezette Magyar Divat & Design Ügynökség rendezvényeire, de közel 173 millió jutott a miniszterelnök fogorvosa, Bátorfi Béla által szorgalmazott 2020-as Giro d’Italia kerékpárverseny kommunikációjára is.

https://blog.atlatszo.hu/2019/11/2019-harmadik-negyedeveben-18-milliard-forintot-koltottek-roganek-az-allami-cegek-rendezvenyeire/

Bérleti szerződés nélkül használta Hosszú Katinka klubja a Duna Arénát

Nem szerepel az Iron Corporation Kft.-vel a Duna Aréna bérletére vagy használatára kötött szerződés abban a listában, amelyet a Bp2017 Kft. átadott lapunknak, miután végrehajtóval látogattunk el az állami cég székhelyére. Az eljárás azért került ebbe a szakaszba, mert a vállalat a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta át eddig a közérdekű adatokat.

az eddig megszerzett információk alapján az Iron szerződés nélkül használta a Duna Arénát, de pénzt kapott az állami cégtől: 25 millió forintért – egyebek mellett – videoüzeneteket kellett szállítania „pre-eventekhez”, talkshow-kon kellett részt vennie, továbbá vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) programban is szerepet kellett vállalnia a világklasszisnak.

https://24.hu/belfold/2019/11/04/hosszu-katinka-iron-duna-arena-berlet/

A beteg gyerekeken jóval egyszerűbben is segíthetne a kormány, mint Mészáros Lőrinc adományaival

Újabb beteg kisgyermek, a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenvedő, kétéves Levente ügyében segített be Mészáros Lőrinc, aki cégén keresztül, október 31-én 120 millió forintot utalt a kisgyermek számlájára, hasonlóan egy korábbi esethez, amikor Zente megmentését vállalta fel.

még több ezer magyar gyermeknek lenne szüksége hasonló segítségre, nemcsak azoknak, akiknek az internetes közadakozási felhívások jóvoltából szerencsére sikerült is megmenekülni.

Sőt, minderre intézményes megoldás is létezik, amelynek viszont elemi alapfeltétele lenne a magyar társadalombiztosítás, és közegészségügy romlásának megállítása érdekében tett azonnali, hathatós kármentő tevékenység.

Erre szolgált az a parlamenti törvénymódosító javaslat is, amelyet a jobbikos Rig Lajos képviselő, szakmája szerint egyébként mentőápoló, terjesztett be a parlamentben, amelyet a teljes ellenzék támogatott és amely nem csupán Zentének és Leventének, de minden, hasonló helyzetben lévő kisgyermeknek hasonlóan hathatós segítséget tudna nyújtani.

https://merce.hu/2019/11/04/a-beteg-gyerekeken-joval-egyszerubben-is-segithetne-a-kormany-mint-meszaros-lorinc-adomanyai/

A terv a Föld megmentésére: az Exponenciális Útiterv

A szén törvény a lehető legokosabb módon akar gazdálkodni az emberiség megmaradt szénköltségvetésével.

Az elképzelés lényege, hogy a könnyebben semlegesíthető tevékenységekkel kezdjük az emberiség fosszilis energiahordozókról való leállítását, és fokozatosan haladunk a nehezebbek felé, ezzel értékes időt nyerve.

Az Útiterv 5 szektorban, megoldások sorát mutatja be, amelyekkel 2030-ra el lehet érni az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50%-os csökkenését. Ezek közül választottuk ki a kiemelten nagy hatásúakat. A feladat az évi 54 Gt CO2e (gigatonna szén-dioxid egyenértékes üvegházhatású gáz) kibocsátást a felére, 27 Gt-ra csökkenteni. A 2020-as várható kiindulási állapot az alábbiak szerint áll össze:

https://balraat.merce.hu/2019/10/30/exponencialis-utiterv-a-terv-a-fold-megmentesere/

Vámpírok bálja

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

Az ellenzéki szörnykoalíció őskövülete, a harminc éve is már erkölcsileg halott MSZP mára végérvényesen zombivá vált. Az élőhalott a vámpírüzemmódban működő ellenzék jóvoltából utoljára még csetlik-botlik néhányat, hogy majd 2022-ben elkerülhetetlenül hulljon alá a történelem süllyesztőjében.

A felmérések szerint országosan mindössze 6-8 százalékos, évről évre csökkenő támogatottságú szocialisták október 13-át követően, talán utoljára, fővárosi kerületek, vidéki városok polgármesteri székében ülhetnek mások kegyéből. A sztálinista MDP, majd a kádárista MSZMP porhüvelyeként tovább létező MSZP-ből Gyurcsány Ferenccel együtt először a párt valódi tartalma, a bolsevizmus lelke távozott, amely új testet öltve vámpírként szívja elaggott szülőanyja utolsó vércseppjeit.

A csetlő-botló reformkommunista zombi utolsó erejéből idén még újra keblére ölelte hűtlen gyermekét, a DK-t és a korábban vérszomjas, mára a felismerhetetlenségig néppártosodó Jobbikot. A remegő csontos karok magukhoz húzták az SZDSZ halálát követően árvává vált liberálisokat megszólító pártokat is: a törpeségből kitörni nem tudó LMP-t Karácsony Gergely riadt arca jelképezte, a nullaszázalékos Párbeszédet, valamint az eddig csak rombolásban jeleskedő Momentum Mozgalmat.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/vampirok-balja-7458653/

Vadai Ágnes és a repülő kanapé

A ZRÍNYI 2026 HADERŐFEJLESZTÉSI PROGRAM KORSZERŰSÍTÉSI FORRADALOM A HONVÉDSÉG ÉLETÉBEN

Haraszti Gyula Magyar Nemzet

Vadai Ágnes, a honvédelmi tárca egykori államtitkára, a Gyurcsány-párt katonai szakértője nem tud leszállni a repülőről. Mármint arról a Falcon típusú szállító járműről, amelyet alapvetően katonai célokra vásárolt a honvédség, de előfordult, hogy a miniszterelnököt is szállították vele hivatalos útra. Pedig ebben nincs semmi különös, más nyugati államokban is szokás, hogy állami gépeket használnak ilyen célokra. Ilyen kategóriájú gépet használ és tart hadrendben a NATO-tagországok hadseregeinek csaknem kétharmada.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/vadai-agnes-es-a-repulo-kanape-7453622/

A Momentum uralná az ellenzéki térfelet

FEKETE-GYŐR ANDRÁS SZERINT A DK NEM KONKURENCIA

Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Pártjaikat elhagyó politikusokkal, Botka Lászlóval, Hadházy Ákossal, illetve Szél Bernadett-tel működne együtt a Momentum — derült ki Fekete-Győr András szavaiból. A párt elnöke további együttműködést sürgetett, mondván, túl sokan vannak az ellenzéki térfélen, miközben a legtöbb kérdésről ugyanazt gondolják. Szerinte a Fideszből „előbb-utóbb kiábránduló” emberek nem a DK-t, hanem őket választják majd.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-momentum-uralna-az-ellenzeki-terfelet-7458020/

Így emlékezett Orbán Viktor a nemzeti gyásznapon

ORIGO

November 4. Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak - címen osztott meg a nemzeti gyásznapon képet Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

https://www.origo.hu/itthon/20191104-igy-emlekezett-orban-viktora-nemzeti-gyasznapon.html

Újabb Magyarországot szidó cikket írt a 444 dolgozója a New York Timesban, most magyarul

origo

A bírálatok ellenére a 444 megismételte múlt héten bemutatott trükkjét: egyik munkatársuk ismét írt egy cikket a New York Timesnak (NYT), ami aztán úgy jelent meg a felületen, mintha azt az amerikai napilap írta volna. A különbség csupán annyi, hogy az írás ezúttal magyar nyelven is elérhető a NYT online felületén. A célpont azonban változatlan: ismét Budapestről próbálják meg Orbán Viktor kormányát külföldön befeketíteni. Soros blogja megint zárójelbe tette a sajtóetikai szabályokat, megint fittyet hányt a tájékoztatás alapelveire. 

A 444 semmit nem tanul, mert úgy néz ki, nem is akar tanulni. Mint ismert, a blog példátlan médiamanipulációt követett el a napokban: miután Benjamin Novak (magyar nevén: Novák Benjámin) nevű munkatársuk írt egy, a magyar kormány ellen irányuló cikket a New York Timesba, úgy szemlézték vissza, mintha az az amerikai napilap szellemi terméke lett volna, és az Egyesült Államokban is már Magyarországgal foglalkoznának. Miután a trükk kiderült, a 444 nemhogy bocsánatot kért volna, hanem helyette kicsit megijedt, majd ott folytatta a trükközést, ahol abbahagyta.

https://www.origo.hu/itthon/20191103-444-munkatarsa-ujabb-lejarato-cikket-irt-a-new-york-timesba.html

Itt a cikk a New York Times-ban

Az Európai Unió 65 milliárd dollárt költ évente a mezőgazdaság támogatására. Ennek jelentős része kedvez az önkényuraknak, pénzzel tömi a politikusokat, és korrupt ügyeket finanszíroz.

CSÁKVÁR, Magyarország — A kommunizmus idején földművesek dolgoztak ennek a Budapesttől nyugatra fekvő városnak messze nyúló határában, búzát és kukoricát aratva annak az államnak, amely elvette a földjüket.

Manapság az ő gyermekeik dolgoznak itt új kényuraknak, oligarchák egy csoportjának és a politika kegyeltjeinek, akik a földhöz homályos ügyleteken keresztül jutottak a magyar kormány jóvoltából. A feudalizmus modern változata jött itt létre, amelyben a munkát és a támogatást a szolgálatkész kapja, és büntetés a jussa annak, aki nem áll be a sorba.

Úgy tűnik, hogy ezeknek a földbáróknak kedvez és juttat pénzt az Európai Unió.

https://www.nytimes.com/hu/2019/11/03/world/europe/eu-agrar-tamogatas-magyarorszag.html

Német külügyminiszter a magyar EU-költésekről: Én nem így értettem a kancellár asszonyt

A magyar kormány jelöltje felkészült biztosa lesz az EU-bővítésnek és szomszédságpolitikának – nyilatkozta a hvg.hu-nak hétfői budapesti látogatása előtt Heiko Maas német külügyminiszter. A szociáldemokrata politikus hisz abban, hogy lesz még összeurópai megoldása a menekültkérdésnek, és a magyarok kapcsán nem a gulyás vagy a termálfürdő számára a fontos. Kérdéseinket írásban tettük fel a miniszternek.

Hvg.hu: A nagyobbik német kormánypárt, a CDU frakcióvezető-helyettese a török katonai offenzívát elítélő uniós határozat magyar megvétózása kapcsán azt mondta, aki nem tud csapatban játszani, az hagyja el az Európai Uniót. Ez a német szövetségi kormány hivatalos álláspontja? Ön milyen tanulságot vont le a magyar kormány vétójából?

Heiko Maas: A végén Magyarország megszavazta az összes EU-határozatot. És abban is hiszek, hogy a magyar lakosság túlnyomó része egy erős és cselekvőképes Európai Unió része szeretne lenni. Nem kell mindig egy véleményen lennünk, de ha az a célunk, hogy az EU-nak szerepe legyen a globális kérdések rendezésében, szükségünk van egy minimális kompromisszumkészségre és a konstruktív megoldásokat kereső akaratra. A 2020-as soros EU-elnökségünk alatt is azért fogunk dolgozni, hogy az EU a szomszédságában és globális szinten is jobban tudja alakítani a folyamatokat.

https://hvg.hu/itthon/20191104Nemet_kulugyminiszter_a_magyar_EUkoltesekrol_en_nem_igy_ertettem_a_kancellar_asszonyt

1700 dollárért jöhetnek Magyarországra a vietnami munkavállalók

Lengyelországban majd duplaannyit kell fizetniük a vízumért.

Nguyễn Gia Liêm, a Szociális Minisztérium külföldiek munkavállalásáért felelős osztályának az igazgatóhelyettese arról beszélt a Vietnam Newsnak, hogy a vietnami vendégmunkások Ázsia mellett egyre gyakrabban indulnak el Európába. Az Európai Unióban csupán nyolc országba kaphatnak vízumot: Lengyelország, Lettország, Magyarország, Bulgária, Szlovákia, Fehéroroszország, Ciprus és Portugália lehet a munkavállalók célállomása.

A cikkből kiderült, hogy Európában dolgozni nem olcsó mulatság, a vietnami vendégmunkásokat adminisztratív költségek terhelik, és ezek országonként változnak. A kiutazóknak figyelembe kell venniük, hogy például egy Lengyelországba utazó vendégmunkásnak 3000 dollárt, Bulgáriában kereken 1000 dollárt, míg Magyarországon 1,659 dollárt kell fizetniük.

Mint nemrég beszámoltunk róla, csak idén 75 ezer külföldi kaphat munkavállalási engedélyt Magyarországon. Főleg Ukrajnából toboroznak munkásokat, de Indiából és Kínából is sokan jönnek hozzánk dolgozni. Idén augusztusig 2261 vietnami munkavállaló érkezett hozzánk.

https://hvg.hu/kkv/20191104_1700_dollarert_johetnek_Magyarorszagra_a_vietnami_munkavallalok

Juncker: "Mindig diktátornak neveztem Orbánt, csak akkor ott volt a mikrofon"

Európa érdekében csókolózott össze Putyinnal - mondta el a Der Spiegelnek az Európai Bizottság leköszönő elnöke.

 

Vive l'Europe - éljen Európa: ezzel búcsúzott az Európai Parlamenttől Jean-Claude Juncker, aki korábban diktátornak nevezte Orbán Viktort. Miért nem sikerült ezt a lelkesedést megosztania olyan államokkal mint Nagy-Britannia, Lengyelország vagy Magyarország? Ez volt a hamburgi Der Spiegel első kérdése az Európai Bizottság távozó elnökéhez.

https://hvg.hu/gazdasag/20191104_Juncker_interju_der_spiegel

Itt a lista, hogy hány ember öltek meg a felkelők 1956 ban

a felkelők által megöltek igen nagy része 34-35-ben született 20-22 éves kölyök. Ezek alighanem katonák lehettek, akik tűzharcban veszítették életüket, illetve a Köztársaság téri mészárlásban.

http://ujmarcius.com/itt-a-lista-ennyi-embert-oltek-meg-a-felkelok-1956-ban

EURÓPA VLAGYIVOSZTOKIG TART, AZ OROSZ GÁZ MEG NÉMETORSZÁGBA JÖN

Az EU és Oroszország partneri viszonyának újraélesztése józan és normális cél. Kérdés, hogy Ázsia rohamos fejlődését látva, eurázsiai hatalomként Oroszország Európát választja-e első számú partnerének.

https://azonnali.hu/cikk/20191104_europa-vlagyivosztokig-tart-az-orosz-gaz-meg-nemetorszagba-jon

KERPEL-FRONIUS GÁBOR LESZ KARÁCSONY MOMENTUMOS HELYETTESE

Ezt a városházán jelentették be. Mik a részletek? Mutatjuk!

Mint azt a sajtótájékoztatón Kerpel-Fronius elmondta, létrehozzák a Főpolgármesteri Hivatal antikorrupciós forródrót-szolgáltatását, és megvalósítják az antikorrupciós civil szervezetek által kidolgozott „Ez a Minimum!" elnevezésű programot. A fővárosi önkormányzat közvetlen és közvetett többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok felsővezetőinek kiválasztására olyan teljesítményelvű eljárást alakítanak ki, amely kiemelt hangsúlyt helyez az antikorrupció és integritás szempontjainak érvényesítésére. Ezen felül a főpolgármester kezdeményezi egy, a korábbi ciklusok elhíresült korrupciógyanús fővárosi és kerületi ügyeinek, így különösen a budapesti (ezen belül kiemelten a zuglói és a ferencvárosi) parkolási rendszer, illetve a kiemelt közlekedési beruházások vizsgálatával foglalkozó tényfeltáró bizottság felállítását.

Az Azonnali kérdésére Kerpel-Fronius elmondta, átláthatóság terén a momentumos vezetésű önkormányzatokat szeretné példaként állítani az ellenzéki vezetésű kerületeknek, noha neki közvetlen hatásköre nincs arra, hogy melyik önkormányzat mit tesz átláthatóság terén.

https://azonnali.hu/cikk/20191104_kerpel-fronius-gabor-lesz-karacsony-momentumos-helyettese

462 milliárd forintért vásárolta be magát a Mol egy azeri olajmezőbe

A magyar vállalat egy olajvezetékben is részesedést szerzett, a vétellel pedig napi 20 ezer hordóval növelhetik olajkitermelésüket.

https://nepszava.hu/3055917_462-milliard-forintert-vasarolta-be-magat-a-mol-egy-azeri-olajmezobe

Ágh Attila Ébresztő, MSZP!

Semmit sem tanultak az elmúlt tíz évben sem, és semmit sem felejtettek abból a vezető szerepből, amit a megelőző évtizedekben a baloldalon betöltöttek, és úgy gondolják, hogy ez automatikusan most is jár. Valójában lapos frázisokon kívül soha nem jutottak el az elmúlt harminc év önkritikus értékeléséhez, az érdemi hibák feltárásához és meghaladásához, ezért volt olyan siralmas, ahogy a rendszerváltás harmincadik évfordulójáról és az MSZP megalakulásáról megemlékeztek. A Népszavában október 8-án megjelent rövid írás szerint „Teljesítette történelmi feladatát az MSZP”. Ez valóban így történt harminc évvel ezelőtt, amikor a reformkörök baloldali mozgalmából kinőtt pártnak jelentős szerepe volt a rendszerváltásban, de ez – éppen a későbbi MSZP hibájából – teljesen eltűnt a történelmi emlékezetből. Legyünk udvariasak, a kétezres években az MSZP már fokozatosan „elfelejtette” történelmi szerepét, a mostani tragikus felejtés már csak ennek a késői következménye volt. A múlt azé, aki megműveli, és az, hogy az MSZP most nem „látható” és „hallható” a közéletben, a 2010-es években pedig már a választásokon sem, egyenesen következik abból, hogy már nem teljesíti „történelmi feladatát”, a baloldal megszervezését.

2010 májusában, a nagy összeomlás után felkerestem Gyurcsány Ferencet, hogy készítsük el a múlt önkritikus feltárását mint a baloldali mozgalmak újrakezdésének feltételét. Gyurcsány ezt elutasította, és azóta a DK is ugyanazokat a lapos közhelyeket mormolja, mint az MSZP, idén ősszel még azt a fáradságot sem vették, hogy 1989 nagy történelmi drámáját felidézzék.

 

https://nepszava.hu/3055837_ebreszto-mszp

Szabad szemmel: Orbán és a hasonszőrűek előbb-utóbb kénytelenek lesznek dönteni

Nemzetközi sajtószemle, 2019. november 4.

https://nepszava.hu/3055842_szabad-szemmel-orban-es-a-hasonszoruek-elobb-utobb-kenytelenek-lesznek-donteni

Kimondta az államtitkár: a TAO a mennyiségről szól, nem a minőségről

 Székely Sarolta mfor.hu

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci - valami hasonló logika mentén gondolkozhatott Orbán Viktor, amikor stratégiai ágazattá emelte a sportot, és a látvány-csapatsportokba milliárdokat kezdett áramoltatni a TAO-n keresztül. A területért felelős államtitkár azonban elárulta azt, amit talán sokan sejteni véltek: nem a minőség a fő mérce a kormány számára, hanem az, ami a kirakatban van.

https://mfor.hu/cikkek/makro/kimondta-az-allamtitkar-a-tao-a-mennyisegrol-szol-nem-a-minosegrol.html

Borul Merkel mesterterve - öldöklő harc indult

A német konzervatív kormánypárt újabb tartományi választási veresége után alig titkolt verseny indult a párt vezetői pozíciójáért, amely egyben a kancellárjelölt posztja is. A CDU jelenlegi elnökének rosszul áll a szénája.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/borul-merkel-mesterterve-cdu-elnok.694478.html

Egyetértésben a Fidesz és az ellenzék: megválasztották a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát

Gyakorlatilag egyhangú döntéseket hozott, azaz mind a hat jelöltet a kormánypártok és az ellenzék is támogatta (4, 5, illetve 6 tartózkodás mellett), így megválasztotta az Országgyűlés a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait hétfőn.

·         dr. Bencze Izabella,

·         dr. László Miklós,

·         Varga Szilvia,

·         dr. Debreczeni József,

·         Kránitz László,

·         dr. Silhavy Máté Tibor

egyaránt Kövér László, a házelnök javaslatára, de láthatóan a pártok egyezsége alapján nyert tagságot, a választást követően pedig azonnal esküt is tettek az alaptörvényre. Az első három delegáltat a Fidesz jelölte, Debreczeni József nem titkoltan a DK, Kránitz László az MSZP, Silhavy Máté pedig a Jobbik jelöltjeként került a testületbe. 

 

https://index.hu/belfold/2019/11/04/kozszolgati_kozalapitvany_kuratorium/