2019, november 3 - 19:17 Sajtószemle

A kurdisztáni női harcosok Erdoğan budapesti látogatásának bojkottjára szólítanak fel

Jövő héten, november hetedikén érkezik Budapestre Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy különböző fontos dolgokról, együttműködésről és miegymásról egyeztessen Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Miközben Magyarországon szerveződik a tiltakozás, az YPJ, a Kurd Női Harcosok felhívást intéztek a magyar néphez, hogy ne hagyják szó nélkül a véreskezű török vezető látogatását

Posztjukban a következőket írják:

„Magyarországi követőink figyelmébe/magyarok!

Úgy tűnik, hogy a dzsihádista terrorista török/ISIS vezető, Erdoğan november 7-én meglátogatja Magyarországot, és úgy gondoljuk, bízunk benne, hogy Magyarország népe nem engedi a dzsihádista terrorista Erdoğant az országába!

Magyarországról mindenki, sőt, Magyarországon kívülről is csatlakozni tud a tüntetéshez hogy elítéljék ezt a »vezetőnek« nevezett dzsihádista terroristát és kipenderítsék Budapestről/Magyarországról oda, ahonnan jött.

Üdvözletünket küldjük Magyarország népének.”

Budapesten több szervezet közösen szervez tüntetést a török elnök látogatásának napjára, hogy így ítéljék el Rozsava török megszállását, és álljanak ki a feminista, öko-szocialista elvek alapján működő kurd népállam mellett, mely napjaink talán legelőremutatóbb társadalmi kezdeményezése.

https://merce.hu/2019/11/02/a-kurdisztani-noi-harcosok-erdogan-budapesti-latogatasanak-bojkottjara-szolitanak-fel/

Vörös festékkel öntötték le magukat Erdoğan ellen tiltakozva, igazoltatták őket videó

Vérvörös folyadékot magukra- és szétlocsolva és a szíriai kurd baloldal egyik indulójával tiltakoztak ma fiatal nők a Kossuth téren a szíriai török agresszió, atrocitások és Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása előtt ma délután.

A résztvevők a következő szövegű, rövid kiáltványt is közzétették:

„Mi, a frissen alakult Nők Rojaváért csoport tagjai szolidaritásunkat fejezzük ki az elnyomott kurd néppel, különös tekintettel minden nőtársunkra, akik a Női Védelmi Erőkben harcolnak, politikusként életüket kockáztatják, egészségügyi, vagy szociális munkát végeznek a megszállt területeken, civil lakosként menekülni kényszerülnek. Dühös elhatárolódásunkat fejezzük ki mindazon imperialista nagyhatalmakkal szemben, akik az autonóm kurdok demokratikus, szabad közösségét politikailag, vagy fegyverrel támadják, különös tekintettel a török és a magyar államvezetésre, az emberi életekkel játszmázó amerikai és orosz kormányzatra.

https://merce.hu/2019/11/03/koztisztasegi-szabalysertes-miatt-igazoltattak-a-rendorok-a-kurdokert-kiallo-aktivistakat/

Életbe lépett az orosz internet totális állami ellenőrzését lehetővé tévő törvény

A kormányzati kommunikáció szerint a szuverén orosz internetet megteremtő törvény jelentős hatalommal ruházza fel a Kremlt, amelyet akár a vele szemben kritikus hangot megütő, és az interneten keresztül kommunikáló személyek elhallgattatására is használhat.

Sőt, bizonyos esetekben a kormányzatnak lehetősége nyílik a nemzetközi netes forgalom egyes részeinek vagy egészének blokkolására. Vagyis le tudják választani az oroszországi hálózatot a világhálóról, illetve totálisan szűrni tudják a határokon átívelő kommunikációt - hasonlóan a kínai nagy tűzfal néven elhíresült kínai netcenzúrához.

 

https://index.hu/techtud/2019/11/02/eletbe_lepett_az_orosz_internet_totalis_allami_ellenorzeset_lehetove_tevo_torveny/

 

Soros György nem jön Magyarországra, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök

Amíg Orbán Viktor van hatalmon Magyarországon, Soros György nem tér vissza szülőföldjére – erről az üzletember a brit Guardian című lapnak adott interjúban beszélt. Attól tart ugyanis, hogy az országban annyira eluralkodott az ellene indított propaganda, hogy akár még fizikai atrocitás is érhetné.

A magyar kormányfőről megemlítette, hogy korábban még támogatta őt, mert elkötelezettje volt a nyitott társadalomnak, mára azonban kizsákmányoló, egy maffiaállam megalkotója lett.

A cikk megemlíti azokat a plakátokat is, amelyekkel tavaly szórták tele az országot, és amelyen Soros György látható, és egy felirat: „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén”. Erre úgy reagált, nem engedi, hogy személyes konfliktusba sodródjon Orbán Viktorral. Úgy fogalmazott,

a nézeteltérés közöttünk nem személyes, hanem ideológiai.

Beszélt arról is, hogy az ellene irányult támadások kihívást adnak és energiával töltik fel, úgy fogalmazott, „azok az emberek, mozgalmak vagy országok, amelyek támadnak engem, úgy érzem, hogy valamit jól kell tennem. Büszke vagyok az ellenségeimre”.  

https://hvg.hu/itthon/20191102_Soros_Gyorgy_nem_jon_Magyarorszagra_amig_Orban_Viktor_a_miniszterelnok?s=hk

Balkáni játszmák: Brüsszel helyett inkább Moszkva befolyása nőhet

Orbán Viktor oroszbarát szövetségeseinek megerősödését szolgálhatja a Balkánon az, hogy az Európai Tanács továbbra is halasztgatja a térség újabb országainak EU-csatlakozását.

Negyed évszázaddal a délszláv polgárháborúk lezárása után továbbra is instabil a helyzet a Nyugat-Balkán több térségében. Miután az EU Szlovéniát, majd Horvátországot már befogadta, hosszú időre levette a napirendről az unió bővítését, a Balkánon mindig is aktív Oroszország viszont – a szövetségeseivel, köztük Magyarországgal összefogva – újra egyre aktívabbá válik.

A visszavonuló EU és a légüres térbe behatoló Oroszország közti legközelebbi csörte Észak-Makedóniában várható, ahol 2020 áprilisára hozták előre a parlamenti választást, miután az Európai Tanács október közepén nem volt hajlandó beleegyezni a csatlakozási tárgyalások kezdő időpontjának kitűzésébe Szkopjéval és Tiranával.

https://hvg.hu/360/201944_balkani_jatszmak

Dobrev: Orbán elszólta magát, Várhelyi Olivér nem lesz bővítési biztos

Várhelyi Olivér nem fogja megkapni a bővítésért felelős biztos portfólióját az Európai Bizottságban - ezt Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője és parlamenti képviselője mondta el pénteken az ATV stúdiójában. 

Dobrev arról beszélt az adásban, hogy ugyan a bizottsági elnök Ursula von der Leyen - Trócsányi Lászlóval ellentétben - elfogadta biztosjelöltként Várhelyit, de portfóliójáról még nincs döntés, és szinte kizárt, hogy a Fidesz jelöltje kapja a bővítésért felelős posztot. 

A DK-s politikus szerint Orbán Viktor tolta el ezt is, mégpedig azzal a beszédével, amit a Türk Tanács előtt adott Azerbajdzsánban, Bakuban, október 15-én. Ez a beszéd ugyanis nem csak a kipcsak vérről maradt emlékezetes, elhangzottak ott többek közt az alábbi mondatok is:

„Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

https://444.hu/2019/11/02/dobrev-orban-elszolta-magat-varhelyi-oliver-nem-lesz-bovitesi-biztos

"Az elnyomó rendszer odacsap, ha megijed" - interjú Fekete-Győr Andrással

Remélem, 2022-től már egy politikai közösségben folytathatjuk - mondta Botka Lászlóról, Hadházy Ákosról és Szél Bernadettről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Megmotozták szerdán a NAV nyomozói? Nem, semmi ilyen nem történt, bár volt rá felhatalmazásuk. Az irodánkban keresgéltek, majd átmentek a könyvelőinkhez, ahol lefoglaltak ezer oldalnyi dokumentumot. Még februárban eljuttattuk az összes számlát az Állami Számvevőszéknek, elszámoltunk minden egyes forinttal, amit a Momentum a 2018-as parlamenti választási kampányban felhasznált, az utolsó számlát is kitettük a honlapunkra, ennek ellenére az ÁSZ költségvetési csalás gyanújával feljelentett minket. Akkor csak az időpont volt meglepetés? A sors fintora, hogy pont Vlagyimir Putyin látogatásának napján szállta meg a székhelyünket a NAV. A civilek, ellenzéki pártok, más véleményen lévők vegzálása a putyini Oroszországban megszokott, Orbán pedig hithű tanítványa a diktátornak. Október 13-án a Fidesz történelmi vereséget szenvedett, márpedig, ha egy elnyomó rendszert megsuhint a változás szele, megijed, és odacsap. Szóval a vád célja szimplán a Momentum lejáratása? Besározás, nyomasztás, tesztelés. Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, nincs félnivalónk, nincs takargatnivalónk, és nincs veszítenivalónk. Összezárunk és dolgozunk tovább minden erőnkkel annak biztos tudatában, hogy jó úton járunk. Jöjjenek csak, de 2022-ben jönni fogunk mi is.

https://nepszava.hu/3055686_az-elnyomo-rendszer-odacsap-ha-megijed-interju-fekete-gyor-andrassal

Matolcsy: Az euró káros és meddő álom, amiből fel kell ébredni

Matolcsy György a Financial Timesba írt egy cikket, amiben végigvett az euró kockázati közül jó párat.  

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint például a közös deviza "nem kellett" az 1999 előtti európai sikersztorikhoz, utána pedig az eurozóna tagjai többségének  nem származott belőle haszna.  Az MNB elnöke emellett olyan "káros és meddő" álomnak gondolja az EU közös valutáját, amiből szerinte legfőbb ideje lenne felébredni.  Matolcsy szerint azok a feltételek, amelyek egy globális valuta sikeréhez szükségesek még most, két évtizeddel az euró bevezetése után sem adottak, az egész egy stratégiai hiba. Hiszen:

·         nincs közös állam

·         nincs olyan költségvetés, amely az euróövezet teljes GDP-jének legalább 15-20 százalékát fedezné

·         nincs közös pénzügyminisztérium

·         nincs közös pénzügyminiszter.

Matolcsy azt állítja: az euró bevezetése alapvetően egy francia csapda volt.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/11/03/matolcsy_gyorgy_euro_bevezetese_hiba_financial_times/

 

Elszörnyedtek, amikor meglátták, mi került Nagy Imre helyére

A Vértanúk terén felavatták a „vörösterror áldozataira” emlékező szobrot. A nézelődök körében nem aratott osztatlan tetszést a látvány.

Október 31-én, a reformáció napján, az 1918-ban meggyilkolt Tisza István miniszterelnök halálának évfordulóján, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásának másnapján leplezte le Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök a „vörösterror áldozatainak” újraállított emlékművét a Parlament szomszédságában, a Vértanúk terén. A kompozíció hátoldalán ez olvasható: „A szovjet fegyverek árnyékában hatalomra került kommunisták által meggyilkolt, megnyomorított, tönkretett, elüldözött áldozatokra is emlékezve újraállította az Országgyűlés 2019-ben”. Az 1945-ben lerombolt emlékművön más szöveg szerepelt: „A Fehér Ház kezdeményezésére kegyelettel emelte a magyar nemzet”. Az áldozatok nevei most hiányoznak. Elek Imre szobrászművész ugyanakkor meghagyta a korabeli írásmódot: „A nemzeti vértanuinak 1918-1919” felirat rövid „u”-val került a főalak alá.

https://nepszava.hu/3055708_elszornyedtek-amikor-meglattak-mi-kerult-nagy-imre-helyere

Vörös festékkel öntötték le a siófoki Károlyi-szobrot

Nem először történt meg, hogy így rongálták meg a szobrát.

Egy szombati Facebook-bejegyzésben közölték a pénteki szoborrongálás tényét. A bejegyzés írója szerint nem először történt meg az, hogy leöntötték vörös festékkel az első magyar köztársasági elnök, a „vörös gróf” szobrát.

https://mandiner.hu/cikk/20191103_voros_festekkel_ontottek_le_a_siofoki_karolyi_szobrot    

A kulturális élet totális kisajátítása

Apáti Bence Magyar Nemezet

Hogy sok-e vagy kevés 329 millió forint, az relatív, mindenesetre pontosan ennyi pénzt osztott szét a napokban Soros György egyik szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítvány. Hol máshol, mint a kulturális világban.

A kulturális világot ugyanis támogatni kell, mert Magyarországon tönkreteszik, elhallgattatják, betiltják, és börtönbe vetik az ellenzéki színészeket és rendezőket. Magyarországon nincsenek ellenzéki műhelyek, Magyarországon nem rendezhetnek és nem játszhatnak a balliberális oldalhoz tartozó ellenzéki művészek. Legalábbis a fejlett Nyugaton valami ilyesmit gondolnak az Orbán diktatúrájában a nyelvi korlátok miatt raboskodni kénytelen ellenzéki művészekről.

A valóság persze egészen más, de a valóság minden részletétnek kibontása a legkevésbé sem szolgálja a haladást. Haladni pedig egyetlen irányba szabad: Orbán Viktor elnyomó rendszere lebontásának az irányába. Aki pedig nem hajlandó tartani a helyes útvonalat, az hatalomhoz dörgölőző elvtelen talpnyaló, gyűlölködő, fasiszta. De elsősorban tehetségtelen.

Ezért vált a haladás legfőbb ellenségévé a valóság. 

És ha megvizsgáljuk, hogy az önkormányzati választáson is valaki (vagy valakik) százmilliókkal támogatta az ellenzéket Facebook-hirdetések formájában, akkor elkezdhetünk aggódni. Vagy cselekedni. Ez utóbbit javaslom.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-kulturalis-elet-totalis-kisajatitasa-7453616/

Zalai X-akták: 82 rejtélyes idegen befolyásolhatta a választást

Várfölde harmadik típusú találkozásokat élt át: október 13-án nem a faluban élők szavaztak tömegével, ezért meg kell ismételni az önkormányzati választást. A két jelölt egymásra mutogat, az eredetileg 150 fős falu kettészakadt, és senki sem érti, ki telepítette be papíron a sok választási migránst. A helyszínen próbáltunk utánajárni a rejtélynek.

https://24.hu/belfold/2019/11/02/varfolde-zala-megye-onkormanyzati-valasztas/

Lendvai Ildikó Orbán, a jó zsaru

Ó, milyen régi trükk! A „jó zsaru” barátságos, segítőkész, a „rossz zsaru” harapós és támadó. De ugyanazt akarják: megtörni az ellenállásod.

Most Orbán a jó zsaru. Nem idegeníthet el azonnal három és félmillió embert, az ellenzéki vezetésű települések lakóit. Pláne, hogy itt él a legnagyobb számban az a polgárosult középréteg, akikre egykor hatalmát remélte alapozni. Most éppen ez a „polgári Magyarország” masírozott ki a táborából. Lépteik dübörgése felverte az ország csendjét. Ekkora tömegét a dezertőröknek már nem fenyegetheti büntetéssel, pedig a választás előtt ezt helyezte kilátásba. 

Orbán jó zsaruként biztosítja a budapestieket, hogy a kormány együttműködik a nemzet fővárosával. A rossz zsaruk közben bevezetik az új terminust az ellenzék megnevezésére: ők a „Lenin-fiúk” utódai. Tényleg, ez a Karácsony szakasztott Szamuely, nekem már régen feltűnt. Amennyivel magasabb, csak annál több gonoszság fért belé. Bayer Zsolt kezdi, ő szokta: a Lenin-fiúk reinkarnációi „falkában erősek, mint a hiéna és a tetű”. Nyilván ezért lett egyszerre annyi ellenzéki polgármester. A házelnök ráerősít: „a Lenin-fiúk utódai ma is itt állnak velünk szemben”. Megint „az istentelenekkel, a hazaárulókkal és a nemzettagadókkal szemben” kell védekezni. A nők sem ússzák meg. Egy fantáziadús újságírónő szerint Cseh Katalin „neokomcsi halálbarbi”, mert szólni mert a Momentum irodáinak lerohanása ellen. Ami csakis a rossz zsaruk műve.

https://nepszava.hu/3055715_orban-a-jo-zsaru

Mégsem Karácsony

Kis Ferenc Magyar Nemzet

Alig három héttel az önkormányzati választások után mindenki elgondolkodhat azon, mennyire volt komoly a fővárosban győztes balliberálisok ígérethalmaza és mekkora súlya van Karácsony Gergely újdonsült főpolgármester szavainak. Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben CT-készülék – harsogta imitált rendíthetetlenséggel egyik fő kampányígéretét a Párbeszéd nevű egylet társelnöke, egészen október 13-ig. A választási győzelem után gyorsan meg is hirdette a stadionstopot, ami azt jelentené, hogy nem épülne meg a Nemzeti Atlétikai Központ sem. Ez a komplexum lenne a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság központi helyszíne, ezért a világverseny hazai megrendezését is ellehetetlenítené Karácsony Gergely stadionmoratóriuma.

A magyar sportélet azonban nem hagyta szó nélkül, hogy a kicsinyes politikai számítások, az irigység és a dilettantizmus veszélybe sodorja egy ilyen horderejű esemény budapesti lebonyolítását..

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/megsem-karacsony-7455275/

Szobrok

Pilhál György Magyar Nemzet

Újraavatták a Nagy Imre-szobor helyére visszakerült Nemzeti vértanúk emlékművet. A dicsőséges tanácsszadizmus áldozatainak mementóját még 1934-ben emelték, ám 1945-ben lerombolták a visszaszivárgó utódok.

Eközben ellencsapás készül. A Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén – az új főpolgármester javaslatára – felfüggesztheti az újlipótvárosi Szent István parkba tervezett Szent István-szobor munkáit. (Korábban itt Lukács György filozófus, kommunista kivégzőtiszt szobra állt.) Talán az utcai órákat is visszaállítják.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/szobrok-7454843/

Már igent mondanak a stadionokra az új ellenzéki polgármesterek

BARANYI KRISZTINA SZERINT FONTOS A KÉZILABDACSARNOK

Kárpáti András Magyar Nemzet

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester bizonyos feltételek mellett úgy tűnik, elengedi egyik fő kampányígéretét, a stadionstopot. Ellenzéki kollégái közül a Kispestet vezető Gajda Péter (MSZP) támogatja a Bozsik-stadion felépítését, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere csak az atlétikai stadionnal nincs kibékülve, a Déli Városkapu program többi elemét jónak tartja, sőt szerinte a kézilabda Eb-re épülő népligeti csarnok egyenesen hiányt pótol.

https://magyarnemzet.hu/belfold/mar-igent-mondanak-a-stadionokra-az-uj-ellenzeki-polgarmesterek-7455086/

Gyurcsány Ferenc volt testőre lesz a budapesti önkormányzat rendészeti igazgatója

ORIGOMTI

Handl Tamás, Gyurcsány Ferenc egykori testőre válthatja Pető Györgyöt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatói posztján. Mindez világosan bizonyítja, hogy Karácsony Gergely nem tud ellenállni a neki dirigáló régi, balliberális világnak. Mindennek az eredménye, hogy Karácsonynak Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon parancsára legalább öt főpolgármester-helyettest kell kineveznie. Így helyet kaphat majd Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata és Kiss Ambrus is. Karácsony minden bizonnyal a balliberális elit felszólításának eleget téve a Szent István parkban tervezett Szent István-szobrot sem akarja.

https://www.origo.hu/itthon/20191101-karacsony-nem-tud-ellenallani-gyurcsany-nyomasanak.html

Betiltotta az orosz legfelsőbb bíróság az Emberi Jogokért mozgalmat

Az igazságügyi tárca azzal érvelt, hogy a jogvédő szervezet tevékenységével "durván megsérti" az orosz jogrendet.

Felszámolta és töröltette a jogi személyek nyilvántartásából az orosz legfelsőbb bíróság pénteken az egyik legrégebbi és legismertebb orosz jogvédő mozgalmat. Az Emberi Jogokért szervezet beszántását az igazságügyi minisztérium kérvényezte formai és eljárásbeli hibákra hivatkozva, miszerint egy tavalyi ügyészségi vizsgálat során nem küldte meg időben a megfelelő dokumentumokat.

Az igazságügyi tárca keresetében azzal érvelt, hogy a jogvédő szervezet tevékenységével "durván megsérti" mind az orosz jogrendet.

A szervezet vezetője Lev Ponomarjov hiába kérte a tárgyalás elhalasztását, a legfelsőbb bíróság szerint a 13 elkövetett törvénysértés közül négy korrigálhatatlan.

Az ítélet kihirdetését követően Ponomarjov kijelentette: sem Moszkvában, sem országosan nem szüntetik be a tevékenységüket.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/betiltotta-az-orosz-legfelsobb-birosag-az-emberi-jogokert-mozgalmat-124244

Megvalósul az, ami ellen a rendszerváltás előtt küzdöttünk, és pont a Fidesz valósítja meg

A közelmúltban jelent meg Dévényi István Hádujudú című könyve, amelyben a konzervatív újságíró annak történetét dolgozza föl, hogy miként válhat egy újságíró, feledve a szakma szabályait, egy médiabirodalom részévé vagy inkább alkatrészévé. A történet fikció, de ráismerünk a valóság egyes elemeire is, ami nem véletlen: a szerzőnek és főhősének vannak közös vonásai. Vajon milyen út vezet a felismeréshez, és hogyan érezhetnek azok, akik a rendszerben maradtak? Ezt próbáltuk tisztázni a vele készült interjúban, amely a szokásoktól eltérően – egymást ismerő kollégákról lévén szó – tegeződő megszólítással készült.

– Tizenhat évesen lettél párttag. Nem léptél még ki a Fideszből?

– Nekem a Fidesz-tagság mellékes. Nagyon fiatal voltam, nagyon lelkes és nagyon igazunk volt, amikor 1989-ben a Fidesz-alapszervezetet megalapítottuk. Aztán már nem voltam aktív. Az, hogy Fidesz-tagként csalódtam-e, mellékes, mert a tagságom olyan, mint a Plútó a Naprendszerben: már el is felejtettem, hogy tag vagyok. Ha véget kell érnie ennek a történetnek, rakjanak ki. Vagy ne. Lépjen ki a párt!

– Mi tette be végleg a kaput?

– Az Elios. De akkor még nem volt se megírva, se kinyomozva. Hallottunk róla fideszes körökben, milyen pompás üzleti sikerek vannak. Azt gondoltam, ez nem történhet meg. Addigra, amikorra az orosz közeledés érzékelhetővé vált, már kifelé tartottam a szisztémából. Nekem a tovarisi konyec meghatározó élmény volt. Ezért is lettem jobboldali. A rendszerváltás előtt néptáncosként Nyugat-Németországba jártunk fellépni. Ha az ember Münchenből Sátoraljaújhelyre ér haza, feltesz kérdéseket. Én az kérdeztem, Magyarországról ki lopta el a színeket, az egyéniségeket, miért szomorú mindenki.

https://168ora.hu/itthon/media-magyarorszag-interju-devenyi-istvan-176602

Jakab Péter a Jobbik furcsa fordulatáról: „Nem kidobjuk, hanem megjavítjuk”

Elmarad a Jobbik november 9-i tisztújítója, Jakab Péter visszalépett az elnöki pozícióért való indulástól. Megkérdeztük, mi áll a dolog hátterében.

„Az alapszabály szerint az elnökség mandátuma épp a 2022-es országgyűlési választás kampányában járt volna le. Pusztán annyit kértem, hogy toldjuk meg a mandátumot pár hónappal, hogy a kampányban a választással, a kormányváltásért vívott harccal foglalkozzunk, ne saját magunkkal. Utána ráérünk tisztújítani. A választmány ezt nem támogatta.

Hogy a bátorság vagy a bizalom hiányzott, vagy más oka volt, az mind a mai napig nem világos a számomra. De a döntést tudomásul veszem. Bárkivel is fut neki a Jobbik a választásnak, fontos, hogy megkapja a kellő időt, hogy a párt stratégiáját végre tudja hajtani. Ehhez egy év nem elég” – mondta el Jakab Péter. A politikus hozzátette, konfliktust ez nem szült közte és a párt többi tagja között, sokan biztatták, hogy ne adja fel, neki pedig esze ágában sincs. „Se a politizálást, se a Jobbikot nem adom fel. Ha valami nem jól működik, nem kidobjuk, hanem megjavítjuk.” Majd megjegyezte, ameddig a frakció támogatja, marad frakcióvezető.

https://magyarnarancs.hu/belpol/jakab-peter-se-a-politizalast-se-a-jobbikot-nem-adom-fel-124237

Macron úthengernek használja Orbánt, hogy a saját útját egyengesse

– A korábbi viták egyik sarokpontja a migrációhoz való viszony volt. Mintha a két politikus közelmúltbeli találkozója azt bizonyította volna, hogy álláspontjuk nem is áll olyan távol egymástól. Lehet, hogy nem is szikráznak annyira a pengék, mint hittük vagy próbálták elhitetni velünk?

– Nagyon érdekes: ha kivennénk Macron beszédeiből a frankofón térségre való utalásait, akkor mindazt, amit a migrációról mondani szokott, el lehetne adni orbáni idézetként. Ez egyébként rávilágít arra, hogy Magyarországon mennyire torz képet kapott mindkét politikai oldal Macronról. Nálunk a Fideszhez közel álló sajtó azt a képet terjesztette el, hogy a francia elnök a befogadás feltétlen híve. Ezzel szemben az ő alapgondolata, hogy a konfliktusok helyszínén kell megállítani a migrációt. Nagyon is kemény bevándorláspolitikát képvisel. Hangsúlyozza, hogy a gazdasági bevándorlókat vissza kell küldeni, miközben menedéket kell nyújtani azoknak, akik a hazájukban üldöztetésnek vannak kitéve. Nagyon is tudatában van annak, hogy mennyire véges Európa befogadóképessége. Hogy Franciaország és Európa csak akkor maradhat versenyképes, ha hozzájárul ahhoz, hogy helyben kezeljék a különböző konfliktusokat.

https://168ora.hu/kulfold/macron-uthengernek-hasznalja-orbant-hogy-a-sajat-utjat-egyengesse-176673

Milliós fizetéseket szavaztak meg maguknak a balliberálisok Újbudán

Magyar Hírlap

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Pesterzsébeten a baloldali többségű képviselő-testület első intézkedéseként húsz százalékkal megemelte az önkormányzati képviselők bérét. Nos, úgy tűnik a szintén ellenzéki vezetésű Újbudán is meglehetősen bőkezűek a kerületi vezetők, főleg, ha a saját fizetésükről van szó. A DK-s polgármester, László Imre előterjesztése nyomán a törvény alapján adható legmagasabb bért szavazták meg az alpolgármestereknek, ráadásul a korábbi kettő helyett az új ciklusban négy helyettese lesz a kerület első emberének.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191101-millios-havi-fizeteseket-szavaztak-meg-maguknak-a-balliberalisok-ujbudan

Vesztes tagozat

Ha de jure nem is, de facto megalakult az MSZP levelező tagozata, alapítója nem más, mint Korózs Lajos, aki fontosnak érezte, hogy vitriolos irományban reagáljon a HVG-publicista Révész Sándor minapi szösszenetére

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

A sajtószabadságot 2010 óta hiányoló „demokrata” indulata érthető, hiszen az általa kvázi megfenyegetett – Goodbye, Révész! – zsurnaliszta nem kevesebbet állított, mint hogy az MSZP-nek vége, az utódpárti utóélet a végéhez közeledik. Szerinte ez az önkormányzati választások rejtett üzenete – Korózs szerint pedig pont nem. Révész téved, és csak ne „utódpártozzon”, hiszen korábban egy hasonló szempontból hendikeppes lapnál, a Népszabadságnál dolgozott, ráadásul jó darabig szocialistapárti finanszírozással – forrong Korózs.

Annak cáfolatába azonban már nem megy bele a volt államtitkár, hogy a továbbra is elsöprő Fidesz-előnyt mutató megyei listás eredmények valóban az MSZP gyorsuló haláltusáját jelzik, miután az ellenzéki pártok közül az EP-választáson előrébb törő Momentum és DK mögött ezúttal is sereghajtói szerepre rendezkedhetnek be a szocik.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191102-vesztes-tagozat

Szent István-szobor a XIII. kerületben: itt lehet az első repedés a fővárosi ellenzéki összefogáson

A fővárosi Szent István-parkba lassan elkészülő Szent István-szobor felállítását átgondolná Karácsony Gergely, ami nem tetszik a Jobbiknak.

Szent István-szobor felállításáról döntött a fővárosi Szent István parkban Tarlós István még október elején, mégpedig Lukács György filozófus szobra helyére. Csütörtökön az Index arról írt, Karácsony Gergely a november 5-i alakuló közgyűlésen a szobor felállításának felfüggesztését fogja javasolni, legyen teljes körű egyeztetés a felállítás helyéről.

A Jobbik képviselője, Bencsik János pénteken El a kezekkel a Szent István-szobortól! címmel írt Facebook-bejegyzést, amit a párt körbe is küldött a sajtónak. Ebben Bencsik azt írja, Tarlós jobbikos javaslatra döntött a szobor felállításáról, a hónap végére állna is a szobor, erre jön a belengetett főpolgármesteri vétó. "Az új főpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez", írja Bencsik, mert Karácsony integratív vezetésre kapott felhatalmazást, "az ellenzéki voksok között pedig szép számmal voltak nemcsak baloldali, de centrista és jobboldali szavazók is, akik joggal várják el, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc. Azt hagyjuk meg Bayer Zsoltnak és csapatának..."

https://hvg.hu/kultura/20191101_Szent_Istvanszobor_a_XIII_keruletben_itt_lehet_az_elso_repedes_a_fovarosi_ellenzeki_osszefogason

Orbáni mellékhatás: 40 milliárdos hatáskört veszíthet el Kásler a gyógyszerkísérletekkel

Ha a kormány elfogadja a magyar egészségipar stratégiai tervét, a jövőben a klinikai gyógyszervizsgálatok átkerülnek az egészségügyért is felelős minisztériumtól az innovációs tárcához. Kásler és Palkovics emberei már nyilvánosan is összevesztek, a végső döntést a miniszterelnök hozza meg.

https://hvg.hu/360/201944__klinikai_gyogyszervizsgalat__einstand__utkozesek__kiserlet_jarja_be

Rabszolgatörvény: egyre több magyar cég beveti

Az utóbbi hetekben jelzések érkeztek az érdekvédőkhöz, hogy az ősz eleje óta egyre több, nem kizárólag autóipari cégnél kérdezik, vállalnák-e a dolgozók a 400 óra túlórát. Van, ahol már meg is kötötték a megállapodást. Ezt a fajta túlmunkát alkalmazni akarók mind magyar kis- és középvállalkozások

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/rabszolgatorveny-allas-munka-szigor.694397.html

ifj. Lomnici Zoltán már Debrecenben látja a nemzeti ellenállás új fővárosát

A CÖF szóvivője a honi konzervativizmus politikai hátországában kiemelt szereppel bíró közigazgatási központot vizionál, jobb híján.

 

Közmédiás blogján közölt hosszú cikket ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője A konzervatív Debrecen, mint a nemzeti ellenállás fővárosa címmel. A címben szereplő állítás igazolásául a szerző végigveszi a város történetét abból az aspektusból, hogy mindig is sorsfordító szerep jutott Debrecennek a magyar történelemben. Hisz' például 1849-ben fél évig volt főváros, itt lett kimondva a Habsburg-ház trónfosztása, 1944-ben pedig az ideiglenes nemzetgyűlés is volt ott.

Lomnicinak nem véletlenül jutottak eszébe a történelmi példák, írása utolsó bekezdésben csak kitér a mai aktualitásra: "A 2019. október 13-án tartott magyarországi önkormányzati választások sajátos politikai konzekvenciáinak eredményeként, ma részben ismét Debrecen töltheti be a honi konzervativizmus politikai hátországában kiemelt szereppel bíró közigazgatási központ, és a szellemi-közéleti értelemben vett és pertinax acis, nemzeti ellenállás új fővárosának” szerepét."

https://magyarnarancs.hu/belpol/ifj-lomnici-zoltan-mar-debrecenben-latja-a-nemzeti-ellenallas-uj-fovarosat-124240

Nem Baranyi, hanem a volt fideszes polgármester embere cenzúrázta volna az önkormányzati lapot

Csütörtökön jelent meg egy hír a mandiner.hu-n arról, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a lap birtokába került e-mail szerint arra kérte a kerületi pénzből fenntartott újság munkatársait, hogy a nyomdába kerülés előtt még küldjék el neki a lapot.

mandiner.hu szerint egész pontosan azt írta Baranyi:

„Kérlek, hogy az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldd meg.”

(Az idézetből egyébként kihagyták, a cikkben mellékelt képernyőfotón viszont látszik az is, hogy a levelet így zárja a feladó: „Köszönettel: A.”, ami nem úgy tűnik, mintha egyezne Baranyi Krisztina nevének bármelyik kezdőbetűjével is.)

A polgármester azt írja Facebook oldalán,

„Természetesen nem utasítottam senkit, hogy a Ferencváros újságot megjelenés előtt mutassák meg nekem, bár ilyen főszerkesztő mellett indokolt is lehetett volna.

A levelet – miszerint az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldjék meg – a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte neki, a tördelőszerkesztőnek és az arculattervezőnek.

Úgy látszik, korábban ez volt a szokás, a régi reflexek még működnek. Ez is meg fog változni hamarosan.”

https://merce.hu/2019/11/02/nem-baranyi-hanem-a-volt-fideszes-polgarmester-embere-cenzurazta-volna-az-onkormanyzati-lapot/

Húszezres tömegtüntetés volt Skóciában a függetlenségért

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője is jelen volt a megmozduláson. Öt éve ez volt az első alkalom, hogy a politikus részt vett egy függetlenségi rendezvényen.

A politikus néhány órával a szombati nagygyűlés kezdete előtt kiadott közleményében azt írta:

A skót függetlenség még soha nem volt ilyen közelségben. Az már valójában elérhető távolságban van.

Sturgeon pénteken azt mondta, hogy december vége előtt Londontól kérni fogja egy új függetlenségi népszavazás megtartását. A múlt héten a brit parlament megszavazta, hogy előrehozott parlamenti választást tartsanak az Egyesült Királyságban december 12-én. A szavazást Boris Johnson kormányfő kezdeményezte annak érdekében, hogy megtörje a politikai patthelyzetet az általa Brüsszellel együtt kimunkált Brexit-megállapodás érdekében.

https://24.hu/kulfold/2019/11/03/huszezres-tomegtuntetes-volt-skociaban-a-fuggetlensegert/

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az iskolába nem járó 14-18 évesek aránya

2017-ben a 14-18 évesek 12,2 százaléka nem vett részt a közoktatásban, ez az arány a második legmagasabb azon országok közül, amelyek az OECD-nek és az EU-nak is tagjai - derül ki az OECD friss, Education at a Glance 2019 című kiadványából.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190911_Magyarorszagon_nott_a_legnagyobb_mertekben_az_iskolaba_nem_jaro_tinedzserek_aranya

Lényegesen nagyobb lehet a baj, mint hittük

Már nincs 10 évünk, mert nem értjük, mekkora bajban vagyunk. Már nincs annyi időnk, mert a szén-dioxid kibocsátás emelkedik, töretlenül, így a saját nyakunkba akasztjuk a kötelet. Nem elég mondani, lépni kell, mindenkinek. 

Friss modellek 

Azt tudjuk, hogy a világ vezetői mindent megtesznek a klímakatasztrófa megállításáért, legalábbis ezt mondják, de sajnos a lobbi most is dolgozik, a szén-dioxid kibocsátás nő, és ez új megvilágításba helyezi az eddigi előrejelzéseket. Két neves francia kutatóintézet is ugyanarra a következtetésre jutott, amikor újramodellezte a friss adatokkal a klímaválság végkimenetelét. Eddig retteghettünk, hogy akár 5°C-os melegedés is megvalósulhat, ami borzalmas következményekkel járna. Most az adatok azt mutatják, hogy ha nem zárjuk el a co2 csapokat, sürgősen, ha marad a mostani kibocsátási érték, akkor a melegedés 7,5°C-is is felkúszhat. 

https://koponyeg.hu/hireso/lenyegesen-nagyobb-lehet-a-baj-mint-hittuk

Kérdések V. Naszályi Mártához

BAYER ZSOLT
Bádogdob

Ezek voltak a kérdéseim. Megválaszolásuk még V. Naszályi képességeit sem fogják meghaladni.

https://mandiner.hu/cikk/20191102_kerdesek_v_naszalyi_martahoz

Az ellenzéki polgármester vethet véget Matolcsy doktori iskolájának

Az ellenzéki Párbeszéd adta az új polgármestert az I. kerületben, emiatt lezárulhat a jegybank doktori iskolájának hosszú ideje húzódó ügye. A jegybanktól már elvették az épület használatának engedélyét, de nem költöztek ki onnan, továbbra is használják. Eddig úgy tűnt, zavartalanul, azonban október 13-án ellenzéki polgármestere lett az I. kerületnek.

Az RTL Híradójának V. Naszályi elmondta, a jegybank valóban engedély nélkül használja az értékes épületet, de ha meglesz az új jegyzője a kerületnek, megszüntetik a jelenlegi törvénytelen helyzetet.

Ahogy azt az Index is megírta, a műemlék-épületet használó Magyar Nemzeti Bankhoz kapcsolódó Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány doktori iskolája jogi vitába keveredett a környéken lakókkal. Utóbbiaknak az a kifogásuk, hogy a felújítást az MNB/PADA oktatási célúnak titulálja, de a beruházás alapján inkább a belső udvarra kitelepülő vendéglátóipari és a rendezvényközpont-funkció is komoly szerepet kapott. Kétszer kihívták a rendőröket is a doktori iskolában zajló bulik miatt is. Az ügy vége az lett, hogy az alapítványtól elvették az épület használati engedélyét.

A jegybank már nyílt levelet is írt V. Naszályi Mártának, amiben azt kérik, hadd maradjon a doktori programjuk a Várban. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Magyar Hang a héten azt írta, hogy a kormány  már egy kínai egyetemnek is megígérte, hogy indíthatnak képzéseket jegybank által használt épületben.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/11/02/az_ellenzeki_polgarmester_vethet_veget_matolcsy_doktori_iskolajanak_pada_mnb_var_v_naszalyi_marta_i._kerulet/

 

Trumpot ismét kifütyülték a lelátókról videó

Óriási hangzavart keltett az Egyesült Államok elnökének érkezése a New York-i Madison Square Garden lelátóin. Donald Trump fiaival együtt a UFC 500. élőben sugárzott gáláján vett részt, amit magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendeztek. Azt ugyanakkor a CNN és a BBC beszámolója is megemlíti, hogy a komoly füttykoncert közben voltak az elnököt éltető hangok is.

 

https://index.hu/sport/2019/11/03/donald_trump_ufc_madison_square_garden_kifutyules/

 

Márton László: Értelmiség? Ugyan, kérem. Hol van az már?

litera.hu

Magas technikai színvonalú suttyó primitívség világkorszaka közeledik, azaz már el is jött. Ennek tudatában kell kialakítanunk a szellemi szabadság sokat emlegetett „kis köreit”, és ezekben a körökben, katakombákban, szigeteken, álcázott műhelyekben menteni a menthetőt.  – A dolgok állása  sorozatban kérdéseinkre Márton László válaszol.

Értelmiség? Ugyan, kérem. Hol van az már? Fiatalkoromban – amikor nálunk még volt értelmiség – egy francia műfordítóval beszélgettem, és azt találtam mondani: „mi, értelmiségiek”. A francia kolléga ezt kikérte magának, mondván: ő nem értelmiségi, hanem szakember. Igaza volt. Nem rendelkezett sem műveltséggel, sem értelmiségi hivatástudattal, hanem elsajátította és gyakorolta a fordítás technikáit. Ugyanekkor találkoztam egy német finnugristával, aki jól ismerte a zürjén népköltészetet, de fogalma sem volt Gottfried Bennről, mert az nem volt tananyag. Ő is szakember volt. Szembe kell néznünk azzal, hogy az 1990-es években nálunk is megszűnt az értelmiség utánpótlása. Van kulturális elit, és vannak szakemberek. A mai gazdasági és politikai elitnek semmilyen értelmiségi kötődése nincs, nem is volt. Ezért is következhetett be a tudományos intézmények elleni esztelen és barbár hadjárat vagy a Széchényi Könyvtár kiebrudalása a Várból.

https://litera.hu/magazin/interju/marton-laszlo-ertelmiseg-ugyan-kerem-hol-van-az-mar.html

És akkor Matolcsy megálmodta az eurázsiai közös pénzt

Egymás után függesztik fel a kilakoltatásokat az ellenzéki kerületi polgármesterek; létszámleépítésre kényszerülhet a Dunaferr; Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Budapesten. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

https://hvg.hu/gazdasag/20191103_Es_akkor_kilakoltatas_putyin_dunaferr_vasarloero_autoipar_valsag

Gulyás: Úgy kell utolérnünk az EU-s életszínvonalt, hogy ne veszítsük el a keresztény identitásunkat

A következő évtized feladata, hogy az ország utolérje az Európai Unió életszínvonalának átlagát, de ez nem járhat a keresztyén és nemzeti identitás elvesztésével

– mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a leányfalui református templom hálaadó istentiszteletén vasárnap.

Szerinte ma „Európának a keresztény értékeket a nemzetek életében fontosnak tartó polgárai joggal érezhetik úgy, hogy vesztésre állnak, ugyanakkor, hogy Közép-Európában sokkal kevésbé, mint Nyugaton”.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kontinens nyugati felében mára radikálisan csökkenő számú híveknek közösségeket teremteni hivatott keresztény és protestáns egyházak gyakran teszik zárójelbe a Biblia legalapvetőbb tanításait is.

https://24.hu/belfold/2019/11/03/gulyas-gergely-europai-unio-eletszinvonal-keresztenyseg/

Orbán öngólt lőtt a Tarlós-alkuval, most tehetetlen Karácsonnyal szemben

A fővárosi közgyűlés majd dönt – mondta előzékenyen Orbán Viktor a Fidesz budapesti veresége után. A gondja az, hogy bár jottányit sem akar engedni, a döntéskörök jelenlegi leosztása alapján nem tudja erőből megvalósítani sportálmait, más magyar város pedig ezekre nem alkalmas. De az ellenzéknek sem lesz olyan könnyű visszautasítani a sportpénzeket.

·         Mit rúgjunk fel, Karácsony úr, világbajnokságot, Európa-bajnokságot vagy EL-döntőt?

·         Az új fővárosi vezetés megfizeti a politikai árát az események felrúgásának?

·         Most akkor Karácsonyék jóvoltából fog gazdagodni Mészáros és Tiborcz?

https://hvg.hu/360/201944_megkerulos_csel

Fülke: Aktivizálódik a faji felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobb

Október 23-án Budapest utcáin megjelent egy feketébe öltözött szélsőjobboldali szervezet, majd tagjai vonulni kezdtek a belvárosban. Ők a Légió Hungária tagjai. Róluk beszélgettünk a hvg.hu heti közéleti podcastjában.

A Fülke vendége Hunyadi Bulcsú, a Political Capital radikalizmus és extrémizmus programjának elemzője.

A műsorban szó lesz arról, hogy:

·         honnan jön és hová tart a Légió Hungária,

·         mit lehet tudni egyik vezetőjéről, Incze Béláról,

·         összekacsint-e a Fidesz és Orbán Viktor ezekkel a nyíltan szélsőséges és radikális szervezetekkel,

·         lehet-e számítani arra, hogy egyre gyakoribb jelenség lesz a masírozás, illetve

·         célpont lehet-e Karácsony Gergely.

https://hvg.hu/itthon/20191102_Fulke_Aktivizalodik_a_faji_felsobbrenduseget_hirdeto_szelsojobb

Oroszországi kapcsolatokat találtak Boris Johnson tanácsadójánál

A brit Munkáspárt árnyék-külügyminisztere, Emily Thornberry hivatalos levélben tett fel kérdéseket vasárnap a szigetország kormányának Boris Johnson egyik főtanácsadójának, Dominic Cummings-nak orosz kötődéseivel kapcsolatban.

 A kérdések egy hivatalos jelzés után merültek fel, ami arról szólt, hogy a főtanácsadó nemzetbiztonsági szintű kockázatot jelenthet magas pozíciójából fakadóan. Cummings 1994 és 1997 között Oroszországban tartózkodott, miután Oxfordban megszerezte történészi diplomáját.

A munkáspárti Thornberry azt írta Raab külügyminiszternek címzett levelében:

„Feltételezem, hogy – mivel magas rangú tisztviselőről van szó (…) – valószínűleg [Cummings] a legamagasabb szintű betekintéssel rendelkezik, ezért belenézhet ‘szigorúan titkos’ minősítésű hírszerzési dokumentumokba (…)”

Thornberry ebből kiindulva több kérdést is felvetett Raab külügyminiszternek, annak ellenére, hogy a kormány hivatalosan arról tájékoztatta, hogy „nem kívánnak személyek biztonsági átvilágításáról információkat közölni.” Ezek a kérdések a következők:

https://merce.hu/2019/11/03/oroszorszagi-kapcsolatokat-talaltak-boris-johnson-tanacsadojanal/

New York Times: A közép-európai oligarchák zsebébe vándorol az EU-s agrártámogatás

Az EU minden évben 65 milliárd dollárt fizet a kontinensen agrártámogatás gyanánt a mezőgazdaságból élők megsegítésére és a vidéki közösségek fenntartására. De Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén ennek a zöme a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol – írja elemzésében a The New York Times.

https://hvg.hu/gazdasag/20191103_A_kozepeuropai_oligarchak_zsebebe_vandorol_az_EUs_agrartamogatas__irtja_a_NYT

Nyomoz a rendőrség a győri választási bizottság titokzatos ülése miatt

Közokirat-hamisítás bűntett gyanújával indult rendőrségi nyomozás a győri választási bizottság szeptember 20-i dátumozású határozata miatt.

24.hu információi szerint vizsgálatot az MSZP-s Juhász István feljelentése alapján rendelték el Győrben, majd néhány nap múlva, még szeptemberben a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára tették át az ügyet.

Juhász István szeptember 20-án este megpróbált bejutni a Helyi Választási Bizottság ülésére, ahol az épp az ő beadványát tárgyalták volna. A politikus azonban elakadt a városháza főkapujánál, mert a portás nem engedte be.

A kapus állítólag utasítást kapott Juhász kinttartására. 

A dokumentum szerint a bizottság elutasította a Borkai Zsolt, akkoriban még a Fidesz színeiben újrainduló polgármester egyik kampány-eseményével kapcsolatos ellenzéki kifogást. Borkai szeptember 17-én egy helyi általános iskolában, a tanulók előtt mondott beszédet, majd átadott egy futópályát, amely már fél évvel korábban elkészült.

https://24.hu/belfold/2019/11/03/nyomoz-a-rendorseg-a-gyori-valasztasi-bizottsag-titokzatos-ulese-miatt/