2019, március 25 - 07:13 Sajtószemle

Orbán Viktor: Semmilyen pártfegyelem miatt nem adom fel a keresztény Európa megvédését

Az elmúlt napok békülékenyebb hangja után hazai pályán ismét keményen beleszállt Orbán Viktor Brüsszelbe. Vasárnap reggeli interjújában úgy fogalmazott, nem engedünk a brüsszeli buborékban élő politikusoknak, nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak értünk. A miniszterelnök szerint a Timmermans-félék hazájukban akkorát estek, mint az ólajtó, ezért magyaráznak nekünk.

Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában elsősorban az Európai Unióhoz és az Európai Néppárthoz (EPP) fűződő viszonyáról beszélt.

A néppárti kizárási kezdeményezés és az önkéntes felfüggesztés kapcsán a már ismert gondolatokat ismételte meg, vagyis a Fidesz eltávolítását kezdeményező pártok bevándorláspártiak, a Fidesz viszont meg akarja akadályozni a migrációt, ezért megtámadták a pártot, de a Fideszt nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni, ha nincs megoldás, akkor a Fidesz maga lép ki.

Egy meglepő fordulat szerint Magyarországon az emberek növekvő mértékben, 75-80 százalékban azt gondolják, hogy Magyarországnak az Európai Unió tagjának kell maradnia, és az Európai Unió népszerűsége azért nő, mert 2010 óta  Brüsszellel szemben nem szolgai módon viselkedünk, hanem a nemzeti büszkeség talaján állunk. Orbán szerint ezt az emberek érzik, és így ott szeretnének lenni az unióban, részt kívánnak venni a folyamatokban.

 

Jó ez az Európa, de meg kell változtatni

A miniszterelnök szerint ugyanakkor figyelmeztető, hogy egy felmérés szerint az emberek 62 százaléka azt gondolja, hogy az EU jelenlegi vezetése nem jól képviseli az európaiak érdekeit. 

 

https://index.hu/belfold/2019/03/24/orban_viktor_semmilyen_partfegyelem_miatt_nem_adom_fel_a_kereszteny_europa_megvedeset/

 

Orbán Viktor: Olyan rossz nyugati reputációja miniszterelnöknek talán még sohasem volt, mint nekem

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján, a Várkert Bazárban mondott beszédet mások mellett szombaton Orbán Viktor.

A miniszterelnök leglényegesebb gondolatait alább pontokban szedtük össze:

·         „Most kell döntéseket hozni, mert egyébként 20, 30, 40 év múlva olyan következményekkel néznek szembe az utódaink, talán még mi magunk is, amit bánni fogunk.

·         Afrikát nem öt év múlva, hanem most kell elkezdeni fejleszteni, hogy a segítséget vigyük oda, és ne a baj jöjjön onnan ide.

·         Még most kell helyreállítani Kelet és Nyugat egységét a migráció ügyében, mert később lehetetlen lesz.

·         Be kell ismerni, hogy az EU jelenlegi vezetői, mostani struktúrái képtelenek a migráció ügyét megoldani. Ezért bele kell nyúlni a rendszerbe, az Európai Bizottságtól el kell venni a migráció és a határvédelem jogát, és létre kell hozni a schengeni övezet belügyminisztereiből álló testületet, amely választ ad a migráció kérdésére. Ha legalább ennyit elérnénk az európai választásokat követően, akkor már érdemes volt megrendezni az európai választásokat.

·         Természetellenes, hogy Magyarország ma vezető szerepet játszik a migrációs vitában, hiszen sem az ország, sem a hadsereg mérete, sem az egy főre jutó GDP nagyságrendje nem indokolja ezt. Ha a törökökkel beszélgetünk, akkor azt szoktam mondani, hogy annyi katonánk van, mint nekik hétvégén szökésben.

·         Sem Magyarország, sem a politikai vezetői – ideértve engem is – nem akarnak semmilyen vezető szerepet játszani Európában, van elég munka Magyarországon, de nincs mit tenni, mert a magyarok nem akarják még egyszer átélni, hogy egyik napról a másikra 400 ezer, zömében katonakorú férfi átmasírozzon az országon. Ezért épült kerítés, és ezért fordult szembe a kormány az európai mainstreammel.

·         Európai nyugati felén a soft power, vagyis a politika körüli világ – például agytrösztök, NGO-k, egyetemek és a média – 85 százalékban baloldali, liberális, és képes összehangoltan cselekedni. Közép-Európában inkább 50-50 százalék az arány, sőt talán egy kissé inkább keresztény-konzervatív irányba mozdul el. Ezért én túl tudom élni azokat a mondatokat, azt a megközelítést, amit használok. Itt, Közép-Európában túlélem, de Nyugaton nem.

·         Dacára annak, hogy a magyar kormánynak igaza van, olyan rossz nyugat-európai reputációja országnak és miniszterelnöknek, mint Magyarországnak és nekem, talán még sohasem volt.

·         Magyarországnak ezért kulcskérdés, hogy legyen végre egy nagy európai ország, amely azt mondja, amit a magyarok. Ez Olaszország lehet, éppen azért, mert Olaszország is határország, tengeri határország. Végesek az energiáink, nekünk kell egy nagy ország, amely végre Nyugat-Európából ugyanazt mondja, amit mi.”

 

https://24.hu/belfold/2019/03/23/orban-viktor-migracios-konferencia-varkert-bazar/

 

Orbán összerakta: a civilek, az egyetemek és a média miatt olyan rossz a megítélése Nyugat-Európában

Európa nyugati felén a szerinte politikát befolyásolni képes "erők" 85 százaléka liberális. És összejátszik. 

"Think tankek, NGO-k, egyetemek, média (..) képes arra, hogy összehangoltan cselekedjen,"

mondta Orbán. Szerinte ezért van az, hogy "ha egy nyugat-európai azt gondolja, amit egy magyar, és úgy mondja el, mint egy magyar, azt másnap reggel ez a 85 százalék kicsi darabokra tépi szét." Bezzeg Magyarországon már 50-50 százalék a liberális, és keresztény-konzervatív, és "ezért én túl tudom élni azokat a mondatokat, azt a megközelítést, amit használok." Szerinte ezek miatt van az, hogy

"olyan rossz nyugat-európai reputációja országnak és miniszterelnöknek, mint Magyarországnak és neki, talán még sohasem volt."

https://444.hu/2019/03/23/orban-osszerakta-a-civilek-az-egyetemek-es-a-media-miatt-olyan-rossz-a-megitelese-nyugat-europaban

A német köztévé szerint három érv van, hogy miért nem zárták ki a Fideszt: az Audi, a BMW, és a Mercedes

A német közszolgálati tévé, a ZDF politikai kabaréműsora több mint öt percet szentelt Orbán Viktornak péntek este, írja a 444. A műsorban természetesen a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusáról volt szó.

A magyar miniszterelnök az adásban az „európai fasiszták hete egyik szereplője” volt, a műsorban pedig szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok is, amit a német adó színtiszta antiszemitizmusnak nevezett.

A heute-show adásában elhangzott az is, hogy „Orbán korrupt kormánya” egy percig sem tudna életben maradni az EU-s pénzek nélkül, de „cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna”.

A műsorvezető egy bölcset keres fel, aki szerint három érv van, hogy miért nem zárták ki a Fideszt: Audi, BMW, Mercedes. Hiszen mindhárom német autógyárnak van üzeme hazánkban, ahol Európa legalacsonyabb társasági adóját és az alacsony béreket használják ki.

Elhangzott továbbá az is, hogy

így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni.

https://24.hu/belfold/2019/03/23/zdf-heute-show-orban-viktor-fidesz-europai-neppart/

„Nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó”

Orbán Viktor: Menjünk el szavazni május 26-án, álljunk ki Magyarország mellett!

MH/MTI 

Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

"Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle "ilyen civil szervezetek" irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában" - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta továbbá: "mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó".
 

Kifejtette: Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták - folytatta -, hogy "a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken", ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be - tette hozzá.

"Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát" - mondta Orbán Viktor.

Továbbra is a magyarok fogják eldönteni, mi történjen az életüket meghatározó fontos kérdésekben

http://magyarhirlap.hu/cikk/143993/Nem_vagyunk_hajlandoak_azt_csinalni_amit_Brusszel_diktal_ha_az_a_magyaroknak_nem_jo

Szétköltöztünk, de még nem váltunk el

Ha az Európai Néppárt a hagyományos értékeinek képviselete helyett tovább tolódik balra, a Fidesz nem maradhat a pártcsaládban – hangsúlyozta lapunknak Novák Katalin

Magyar Hírlap

Az Európai Néppárt (EPP) döntésének értelmében háromfős bizottság vizsgálja majd egyebek mellett azt, hogy teljesülnek-e a Manfred Weber csúcsjelölt és frakcióvezető által meghatározott feltételek. Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint a Fidesz is felállít egy „bölcsek tanácsát” – erről kérdeztük Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárt, a Fidesz alelnökét, aki a tanácsot vezeti.

–  Mi lesz pontosan a feladata az ön által vezetett „bölcsek tanácsának”, amelyben Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár és Szájer József fideszes EP-képviselő vesz még részt?

–  Egyrészt segítenünk kell a néppárti „bölcsek tanácsát”, hogy végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak. Mi igyekszünk korrekt tájékoztatást nyújtani, de ez nem mindig egyszerű. A másik feladatunk ennél perspektivikusabb. Megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. Egyelőre ez egy sokismeretlenes egyenlet. A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit, hol tudunk hűségesek maradni ahhoz, amire a magyar emberek minket felhatalmaztak, hol tudjuk garantálni a biztonságot, a családi értékeket, a keresztény kultúra képviseletét. Ez fogja meghatározni, hogy milyen politikai közösség tagjai leszünk.

  Hogyan értékelték a szerdán elfogadott megállapodást a tagpártok, és hogyan lehetséges az, hogy ekkora konszenzus alakult ki a tanácskozás végére?

–  A teremben a végén az volt a hangulat, hogy a Fidesz győzött, sokan lógó orral távoztak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/143956/Szetkoltoztunk_de_meg_nem_valtunk_el

Ezen a videón jól látszik, hogy imbolygott a norvég tengerjáró a bútorokkal együtt

A Viking Sky szombat délután, kettőkor adott le vészjelzést, miután meghibásodott, és irányíthatatlanul sodródott a norvég partok felé. Szerencsére egy motort be tudtak indítani, és két kilométerre a szárazföldtől sikerült lehorgonyozni a luxushajót, amíg a vontatóhajók elkezdték behúzni monstrumot 1300 utassal a fedélzeten, illetve a helikopterek elszállították a sérülteket.

https://24.hu/kulfold/2019/03/24/ezen-a-videon-jol-latszik-hogy-imbolygott-a-norveg-tengerjaro-a-butorokkal-egyutt

Amikor Orbán egy birodalom felé volt lojális

Egy nagyon kellemetlen és nehéz feladat várt Orbán Viktorra és a magyar kormányra 1999 márciusában: újdonsült szövetségesként lojálisnak kellett lennie a szerbiai légicsapásokba kezdő NATO-hoz, miközben 350 ezer, éppen a NATO-által fenyegett vajdasági magyar érdekeit is figyelembe kellett venni valahogy. Nem beszélve arról, hogy miközben csak mi voltunk Szerbiával határos NATO-ország, elszigeteltek is voltunk, hiszen nem volt NATO-tag szomszédunk.

A feladat nem volt egyszerű, és ahogy ment előre az idő, és húzta be a NATO Magyarországot egyre inkább a műveletbe, úgy lett egyre kényelmetlenebb ez a kötéltánc. Rövid hallgatás után az ellenzéknek egy része is igyekezett ebből ügyet kreálni, de az "egy része" az olyannyira szó szerint értendő, hogy az MSZP-ből néhány politikus ütötte a vasat, miközben saját pártjuk sem állt ki melletük teljes mellszélességgel, a korábbi koalíciós partner SZDSZ-ről nem is beszélve.

A konkrét történet magyar politikai szempontból 1998 októberében kezdődött, amikor is a NATO felkérésére összeült az akkor még nem NATO-tag Magyarország parlamentje, hogy a légtér megnyitásáról döntsön a katonai szervezet javára, ezzel segítve a koszovói válság rendezését.

 

https://index.hu/belfold/2019/03/24/orban99_szerbia_nato_legicsapas_vajdasag/

 

Csak a testemen keresztül jöhetnének migránsok Kunszentmártonba! videó

A fideszes Boldog István barátai már nem mernek esténként kimenni az utcára Nyugat-Európában, a kunsági város polgármestere pedig megígérte, hogy ide senkit sem fognak befogadni. A lakossági fórum előtt a helyiek véleményét is kikértük az aktualitásokról. 

 

https://index.hu/video/2019/03/24/kunszentmarton_lakossagi_forum_boldog_istvan_fidesz_migracio/

 

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

Hitt a Fideszben és a polgári Magyarország gondolatában, 2010 környékén még reményekkel telve vett részt Orbánék rendezvényein. Sőt, Stefano Bottoni olasz-magyar történész 2017 elején állandó lakcímkártyát igényelt Magyarországon, ám "rá néhány hétre indult a CEU-ügy, majd jött a kutatók listázása a Figyelőben, a szörnyű választási kampány és a drámai eredmény". Ma az MTA függetlenségéért harcoló Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik alapítója. Ő volt e héten a HVG Portré rovatának vendége.

HVG: Nem tagadta, hogy erősen szimpatizált a Fidesszel az ezredfordulón. Mi vitte oda?

S. B.: A fideszes rendezvényeken voltak a legjobb csajok a kétezres években. Máig hiszem, hogy a „polgári Magyarország” nem csupán politikai termék volt, hanem a rendszerváltás után az egyik legfontosabb vízió Magyarországról, amivel akkor jó volt azonosulni. De otthonról is hoztam antikommunista attitűdöt: a budai rokonok éles erkölcsi határvonalat húztak párttagok és nem párttagok közé, és büszkén hirdették, hogy ők nem „kollaboráltak”.

HVG: Tényleg verekedett a rendőrökkel 2006-ban?

S. B.: Szerencsére gyorsan futok, és nem vagyok túl bátor, de kint voltam tüntetni. Nagy reményeket fűztem 2010 körül a Fideszhez, mert biztos voltam abban, hogy Gyurcsány Ferencet rossz kormányzásban nem lehet alulmúlni.

HVG: Mikor jött rá ennek az ellenkezőjére?

S. B.: Az elején csodáltam a „politikai kormányzás” határozottságát, antiglobalista énemnek pedig tetszett, hogy nekiment a multiknak. 2014 után jöttem csak rá, hogy a rendszer nem tud és nem is akar konszolidálódni, de 2017 elején még állandó lakcímkártyát igényeltem. Rá néhány hétre indult a CEU-ügy, majd jött a kutatók listázása a Figyelőben, a szörnyű választási kampány és a drámai eredmény. Ezek után már tudtam, hogy bárki sorra kerülhet.

https://hvg.hu/kultura/201912_stefano_bottoni

 

Magyarország válaszol a migrációs válságra

HÁROM NAPON ÁT TÖBB MINT HATVAN ÉRTELMISÉGI TÁRGYALJA A BEVÁNDORLÁSI VÁLSÁG ÜGYÉT BUDAPESTEN

Buzna Viktor Magyar Nemzet

Áthidalhatatlan szakadék tátong a migrációt ellenző és azt támogató erők között, miközben a diskurzust még mindig a liberális panelek uralják — erről beszéltek nemzetközi és magyar kutatók, politikusok a Várkert Bazárban. A háromnapos konferencián mintegy hatvan előadás lesz hallható, Magyarország ezzel a migrációkutató közösség központjává válhat.

– Megmaradni csak méltányossággal, türelemmel és arányérzékkel lehet – idézte nyitóbeszédében Márai Sándor írót Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Európának ezt az intelmet szem előtt kellene tartania, ezzel szemben azonban az euró­pai döntéshozók felelőtlenek, figyelmen kívül hagyják a múlt jó tapasztalatait. – A nemzetközi porond egyes szereplői kétségbe vonják az emberek és a nemzetek jogát, hogy maguk dönthessenek a saját sorsukat évtizedekre vagy akár évszázadokra meghatározó kérdésekben – mondta a tárcavezető.

– A tömegmigráció haszonélvezője a filantróp pénzember, aki szívesen ad kölcsönt az általa támogatott és alapvető emberi jogként feltüntetni próbált migráció kezelésére, továbbá az alvilág, amely a modern kori emberkereskedelem szervezője, valamint a politikai osztály baloldala, amely menekültstátuson és állampolgárságon keresztül remél új szavazókat a tőlük elforduló korábbi támogatóik helyett – tette hozzá. Hangsúlyozta, különösen fontos az igazságot újra és újra megismételni egy olyan világban, ahol azt a politikai korrektség fojtogatja.

https://magyarnemzet.hu/belfold/magyarorszag-valaszol-a-migracios-valsagra-6285353/

 

Trócsányi László: Csak erős nemzetek adhatnak választ a kihívásokra

MTI

Kizárólag erős nemzetek alkotta erős Európa adhat megfelelő választ a kor nagy kihívásaira, köztük a migrációs válságra – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

https://magyarnemzet.hu/belfold/trocsanyi-laszlo-csak-eros-nemzetek-adhatnak-valaszt-a-kihivasokra-6318848/

 

Jól teljesít a német média

A GLOBÁLIS ELIT A BERTELSMANN-BIRODALOMMAL EGYÜTTMŰKÖDVE HÁLÓZZA BE A POLITIKAI OSZTÁLYT

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Időben kell észrevennünk: megkezdődött a demokrácia nevű, az igazságos kormányzást egyedül garantálni tudó politikai működésmód felszámolásának szellemi előkészítése. Itt és most, a XXI. század második évtizedében.

A Bertelsmann AG igazi tudásgyár, érdekeltségei kiterjednek a könyv- és lemezkiadásra, a televíziós produkciókra, illetve a rádió- és tévécsatornák üzemeltetésére. A több mint százéves múltra visszatekintő cég irányítását a második világháború után vette át a Mohn család, nevezetesen Reinhard Mohn, s ezután vált a cég igazi mamutvállalattá: ötven országban van jelen, több mint százezer embert foglalkoztat, bevételei elérik a magyar GDP tíz százalékát.

A demokrácia inkább elválaszt, mint összeköt – mondják. Rossz hírem van: a demokrácia valóban elválasztja egymástól az egymással egyet nem értő politikai, kulturális, vallási és társadalmi csoportokat. Elválasztja azokat, akik más értékrendet és világképet vallanak. És éppen ez a demokrácia dolga, és éppen ezért ragaszkodunk körömszakadtunkig a demokráciához.

A globális elit ezzel szemben mindannyiunkat össze akar kötni, fel akarja oldani bennünk az általunk választott s nem ránk kényszerített értékrendet úgy, hogy összekever fajokat, népeket, nemzeteket, vallásokat, nemeket, s csinál belőle egy arctalanná, alávetett fogyasztóvá vált és atomizált masszát.

Ez az, ami a demokrácia végleges megszüntetése lenne. Mi azonban szeretjük, ha „el vagyunk választva”, mert akkor biztos értékalapokon, szuverén módon, magabízóan tudunk másokkal egyezségekre jutni

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/jol-teljesit-a-nemet-media-6096158/

 

Ledvai Ildikó Függeszd fel magad…

Függeszd fel magad,/ függeszd fel magad,/ ha senki nincs, ki felfüggesszen,/ függeszd fel magad! - énekli a Fidesz és a Néppárt közös kórusa Presser Gábor zenéjére. A Képzelt riport egy popfesztiválról előadásaiból persze más szövegvariánst ismerünk, a „Ringasd el magad…” változatot, de az régen volt. Ebből a darabból a kormánymédia különben is szívesebben adja elő a „Menni kéne, menni kéne…” kezdetű számot, bár még nem dőlt el, tényleg a távozás lesz-e a finálé. 

Az imígyen feltüzelt állampolgárok prózában képviselik ugyanezt a Fidesz fb-oldalán: „Szükségünk van nekünk erre a Néppártra? Buzik, alkoholisták, kretének társasága! Azonnal ki kellett volna lépni.” Sajnos a szerző nem bocsátkozik alaposabb kifejtésbe, így nem tudhatjuk meg, személy szerint melyik néppárti a buzi, melyik a kretén, de ha úgyis otthagyjuk őket, akkor csudába a részletekkel. Egy másik szerint „nem kell a Néppárt, nem kell a korrupt Nyugat!” Hát nem is, a korrupció teljesen idegen a magyar jellemtől. „Nem félünk, és nem fázunk, Orbán Viktor a királyunk!” - tromfol egy költői vénájú hozzászóló. A Magyar Nemzet azzal nyugtat, hogy „senki nem látta, hogy a papírt összetépte vagy tűzbe dobta volna”, mármint a miniszterelnök a bekészített kilépési nyilatkozatot.

Ami azt illeti, nem lennék mostanában kormánysajtó. Jól át lettek rázva. Először felheccelték őket Orbánék, hogy nyugodtan árulózzák, sorosbérencezzék és komcsizzák a derék konzervatívokat, jól jön az még a kampányban, ha végül a Fidesz kívül találja magát a pártcsaládon.

 

https://nepszava.hu/3029997_fuggeszd-fel-magad

 

Több mint 200 millió forintot taxizhatnak el a minisztériumi dolgozók

A City Taxi márciusban két évre szóló, mintegy 209 milliós szerződést kötött a kormányzati munkát végző tisztviselők személyszállítására. A cégnek novemberig még élő szerződése volt ugyanerre a célra.

 

https://nepszava.hu/3030054_tobb-mint-200-millio-forintot-taxizhatnak-el-a-miniszteriumi-dolgozok

 

Lengyel László: Döntések kora

Az európai választásoknak most az a tétje, hogy a pártcsaládok hol látják a politikai törésvonalat Európában. Négy nagy pártcsalád – a konzervatív, a szocialista, a liberális és a zöld – az EU-párti, jogállami, liberális demokrata, klímavédő és szociális politika eszméit és gyakorlatát kívánja megvédeni az EU-szkeptikus, populista, nacionalista, illiberális és korrupt politikával szemben. Tudjuk, Orbán Fidesze és Salvini Ligája a migránspárti és a migránsellenes Európa között húzzák meg a határt. Végül, létezik határhúzás a jobb- és a baloldal között. Utóbbi felfogás a néppárti és szocialista elitek piszkos alkujának tekinti az eddigi ciklus nagykoalícióját, a Juncker-bizottság csődjeként írja le a gazdasági-, a szociális- és a migránsválságok elhibázott kezelését, a Brexitet, Dél- és Kelet-Európa elidegenítését.

Még nem tudjuk, hogy a néppárti csapás hogyan hat a valóban konzervatív, nemzeti érzelmű, Európa-párti, Ferenc pápa kereszténységében hívő, a tolvajlást és a hatalmi erőszakoskodást sokalló Fidesz szavazókra. Most már nemcsak a baloldali, liberális és zöld Európa üzeni, hogy elege van Orbán rendszeréből, hanem a jobboldali, keresztény és nemzeti Európa is. És e pártok ilyen vagy olyan koalíciója fogja Európát május 26-a után vezetni. A választásokat nem(csak) a hívő törzsszavazók, hanem a független, illetve a Fideszben csalódott választók fogják eldönteni. Akarják-e, hogy kizáródjunk az európai intézményekből, pénzekből, szellemi áramlatokból, vagy sem? Dönteni nekik kell.

A nyugtalanság völgyében járunk, írta Márai 1937-ben. „A civilizáció óriási szerkezete működik, csak nem bízunk benne. Ötven év előtt az emberek azzal a tudattal hajtották nyugalomra a fejüket, hogy Európa tíz év múlva nagyjából és egészen pontosan úgy lesz Európa, mint volt tegnap; ma tíz napra előre sem tudunk jósolni, s okunk van rá, hogy ne jósoljunk.” 
Fordított Kasszandraként hogyan jósolhatnék. De most kékebb az ég, talán politikai tavasz jön.

 

https://nepszava.hu/3029889_lengyel-laszlo-dontesek-kora

Orbán reagált a Facebook-botrányra

Választási kampány március 22-én percről-percre

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/22/valasztasi_kampany_percrol_percre_marcius_22/

Lázár János szerint Nyugat-Európa szemetét esszük, és bár ezt továbbra se sikerült bebizonyítani, azért fellép ellene

Az nem fog menni, hogy ezek a multinacionális cégek Nyugat-Európa élelmiszeripari szemetét ráöntik az országra. Ezt nem lehet tűrni sokáig – mondta Lázár János legújabb Facebook-videójában. Lázár hozzátette, „jól teszik a multik, ha igyekeznek és jó minőségű magyar termékeket árulnak inkább, mert tűrhetetlen, amit művelnek számos esetben”.

A bukott kancelláriaminiszter által felvetett, a Fidesz részéről már évek óta újra és újra előhozott álproblémát egyébként eddig egyetlen egyszer sem sikerült vizsgálatokkal alátámasztani, ugyanis a magyar hatóságok ugyanúgy megvizsgálják a hazai polcokra került külföldi termékeket, mint a magyarokat. 

 

https://168ora.hu/itthon/lazar-janos-szerint-nyugat-europa-szemetet-esszuk-es-bar-ezt-tovabbra-se-sikerult-bebizonyitani-azert-fellep-ellene-video-165367

HELYETTES ÁLLAMTITKÁR AZ AZONNALIN: A BIZALOM ÍGY IS, ÚGY IS MEGTÖRT A NÉPPÁRTTAL

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelte be: szerinte színvonaltalan öngyilkos akció Manfred Weberék részéről a Fidesz felfüggesztéséről vagy épp kizárásról megszavaztatni a Néppártot.

A politikus újabban azzal foglalkozik, hogy kiszűrje az „álcivil” szervezeteket Magyarországon, hogy a pénz ne azokhoz a szervezetekhez menjen „amelyekről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet”.

https://azonnali.hu/cikk/20190320_egy-helyettes-allamtitkar-szerencsetlennek-isiaszosnak-es-alkalmatlannak-tartja-junckert

Ismét jönnek a kamupártok: eddig 18 párt került nyilvántartásba a májusi EP-választásra

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt. A Nemzeti Választási Bizottság eddig 18 pártot vett nyilvántartásba.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az MTI érdeklődésére közölte: a civil szervezetek nyilvántartásában március 1-jén, a választás kitűzésekor 264 jogerősen bejegyzett párt szerepelt.

https://magyarnarancs.hu/belpol/ismet-jonnek-a-kamupartok-eddig-18-part-kerult-nyilvantartasba-a-majusi-ep-valasztasra-118358

Miért is kellene lassítanom? - Moldova György: Az ideggyógyászt is meg tudom vezetni, ha formába hozom magam

Moldova örök. Akkor is jelen van a magyar glóbuszon, ha az általa képviselt nézetrendszer nem mondható a legmodernebbnek. Kitartott hőse, Kádár János mellett azokban az időkben is, amikor a közfelfogás a létező nosztalgia ellenére megtagadta a megszokott zsarnokot. Szerinte Kádárnak pár évtized múlva szobrok tucatjait állítják majd a magyar városokban. A 168 Órában, kisebb viták okán, az író néhány éve fel sem bukkant. De ez nem tarthatott örökké. Ahogy mondta, nem muszáj olyan keménynyakúnak lenni. Nyolcvanötödik születésnapján így aztán feltehettük a kérdést, hogy mi újság, Gyuri bácsi. Egyébként ma is a legolvasottabb magyar író, legújabb kötete, az Előttünk az özönvíz a napokban jelent meg

https://168ora.hu/itthon/miert-is-kellene-lassitanom-moldova-gyorgy-az-ideggyogyaszt-is-meg-tudom-vezetni-ha-formaba-hozom-magam-165359

Újra utcán a belgrádiak

Egy héttel az után, hogy a kormányellenes tüntetők betörtek a szerbiai televízió belgrádi székházába szombaton ismét több mint tízezren vonultak az utcára a szerb fővárosban, hogy követeljék Alekszandar Vucsics szerb elnök lemondását. A tömeg ismét megállt a tévé székházánál, és a felszólalók azt kérték, ne ismétlődjön meg a múlt összecsapás, s ne üljenek fel a provokátoroknak. A tüntetők megemlékeztek azokról is, akik a húsz évvel ezelőtt Szerbia elleni NATO-légitámadásokban vesztették életüket.

https://hvg.hu/vilag/20190323_Ujra_utcan_a_belgradiak

Semjén: Az állam és az egyház együttműködése a járható út

Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.

https://index.hu/belfold/2019/03/24/semjen_az_allam_es_az_egyhaz_egyuttmukodese_a_jarhato_ut/

A brit pénzügyminiszter tagadja, hogy Theresa May megbuktatására szervezkedik

Bár a Sunday Times a Theresa May miniszterelnök ellen szervezkedő kormánytagok közé sorolta, Philip Hammond brit pénzügyminiszter a Guardiannak tagadta, hogy kormányfőbuktatásra készülnének. "Nem igaz" - reagálta a Times állításaira. "Én azon az állásponton vagyok, hogy ez nem személyekről szól, hanem arról, hogy hogyan lépjünk előre" - mondta a Guardiannak. A miniszterelnök távozásával kapcsolatos találgatásokra azt mondta, "őszintén, öncélúnak érzem most ezeket".

https://444.hu/2019/03/24/a-brit-penzugyminiszter-tagadja-hogy-theresa-may-megbuktatasara-szervezkedik

Befejeződött a vizsgálat: Trumpék nem játszottak össze az oroszokkal

A Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai szerint Donald Trump kampánycsapata nem játszott össze az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején – írja a New York Times.

Ezt a bizottság munkáját felügyelő igazságügyi minisztérium vezetője, William Barr jelentette be. Ahogyan azt is, hogy semmi sem utal arra, hogy az elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

https://hvg.hu/vilag/20190324_Befejezodott_a_vizsgalat_Trumpek_nem_jatszottak_ossze_az_oroszokkal

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállította vasárnap a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt, F. Haszant. A férfi a gyanú szerint három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt. Az ügyészség minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt hallgatta ki és indítványozta a letartóztatását. Ez utóbbit a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap egy hónapra el is rendelte. 

https://hvg.hu/itthon/20190324_Kommandosok_hoztak_a_birosagra_az_Iszlam_Allam_tagjat_a_birosag_letartoztatta

Előkerült egy videó, amin a fideszes Pócs János a kazánba zárja egy roma alkalmazottját

A 2008-ban készült felvételen a kazánban ülő férfi elmondja, hogy azért került oda, mert „megivott egy fél decit”. Majd Pócs azt mondja, itt égeti el a cigányokat, akikre haragszik. Végül meggyújt egy papírt, majd rácsukja a kazán ajtaját az ordibáló férfira.

Jászapátiban a járókelőket kérdezve kiderült, hogy többen korábbról ismerték a videót, és nem csupán a hangja alapján, de a „humora” miatt is ráismertek az országgyűlési képviselőre. Korábban az országos médiáig is eljutott az a házivideó, ahol egy kiskorú lányt próbál leitatni, vagy mikor egy „Ő volt a Soros” feliratú levágott disznóról posztolt.

https://444.hu/2019/03/23/elokerult-egy-video-amin-a-fideszes-pocs-janos-a-kazanba-zarja-egy-roma-alkalmazottjat

A Fidesz nem védi mindenáron Pócs János bizarr videóját

a Fidesz frakciója

·         válaszolt az RTL Klub Híradójának kérdésére

·         nem támadt vissza, nem sorosozott, nem migránsozott,

·         és nem védte meg mindenáron a saját képviselőjét.

 

Egészen pontosan azt válaszolta a frakció, hogy 

MÉG HA BARÁTI VICCELŐDÉSNEK SZÁNTÁK IS, A VIDEÓ NEM SZERENCSÉS, MERT FÉLREÉRTÉSEKRE ADHAT OKOT.

Az RTL megszólaltatott ellenzéki képviselőket és roma jogvédőt is, mindannyian felháborodtak a feltételen.

 

https://index.hu/belfold/2019/03/24/fidesz_pocs_janos_kazan_roma/