2019, május 8 - 08:27 Sajtószemle

De facto diktátor": keményen kiosztja Orbánt a CNN

 

A CNN a Trump–Orbán-féle vezetés hasonlóságairól ír, és arról, az amerikai elnök igyekszik olyan antidemokratikus vezetőkkel találkozni, akikkel Barack Obama korábbi elnök gyakorlatilag befagyasztotta a kapcsolatait.

"Magyarország keményvonalas nacionalista miniszterelnöke, akit a regnálása idején a fékek és ellensúlyok rendszerén végzett rombolás miatt már de facto diktátornak neveznek, a jövő héten találkozik Donald Trumppal Washingtonban, ahogy azt a Fehér Ház kedden bejelentette"

– ezzel a mondattal kezdődik a CNN híre Orbán Viktor amerikai látogatásáról. A találkozó összehozza a két populista vezetőt, akik a bevándorlást akarják országaikban megszigorítani, és mindketten élnek, élnének a kerítésépítés lehetőségével. Valamint mindketten keményen bírálják a médiát, és feszült a viszonyuk az EU-val.

A két vezető Washington közlése szerint azért találkozik, hogy mélyítse a két ország közötti együttműködést olyan területeken is, mint a kereskedelem, energiaszektor, kibervédelem. És a nemzetbiztonsági együttműködésben is további lehetőségeket próbálnak keresni.

A cikk emlékeztet, Orbánt az Obama-korszak parkolópályára tette, a kormány demokratikus teljesítménye, médiapolitikája, kormányzati korrupciója aggodalmat keltett. Orbán 2001 óta nem járt a Fehér Házban.

De Magyarország jelezte, védelmi megállapodást kötne Amerikával, és Trump is jelezte, szívesen adna el amerikai fegyvereket szerte a világban. Trump emellett inkább mutatott érdeklődést olyan vezetőkkel találkozni, akiket az Obama-adminisztráció antidemokratizmusuk miatt kizárt: al-Sziszi, Duterte, Erdogan, Csinping, Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin.

Trump ugyanakkor jelentette be Orbán érkezését, amikor külügyminisztere, Mike Pompeo lemondta az Angela Merkellel való találkozást, jegyzi meg a CNN.

 

https://hvg.hu/itthon/20190507_De_facto_diktator_kemenyen_kiosztja_Orbant_a_CNN

 

Kiszivárogtatták az NHB-s bankcsődöt, feljelentést tettek, de a rendőrség nem vizsgálja az ügyet

Márciusban elindult az NHB végelszámolása, a csődbe ment bankban több tízmilliárd forintnyi ügyfélvagyon ragadt bent. A tudomásunkra jutott, hogy az MNB-engedély visszavonása előtt a felügyelet egyik munkatársa szólt egy ismerősének, hogy vegye ki gyorsan a pénzét a bankból. Az ügyben feljelentés is történt, de a rendőrség nem látta indokoltnak, hogy nyomozást indítson.

Több hónapos haláltusa után tavasszal a jegybank véget vetett Szemerey Tamás bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) pályafutásának. Matolcsy György unokatestvérének pénzintézetének likviditási problémáiról a pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozó intézkedései nyomán már tavaly év vége óta lehetett tudni, de az utolsó szót csak március 14-én mondta ki az ügyében a felügyelet.

https://index.hu/gazdasag/2019/05/07/mnb_nhb_bank_bennfentes_informacio_bankcsod_feljelentes_elutasitasa

Czunyiné átadott egy IFA tűzoltóautót, amit még Kádár idején gyártottak az NDK-ban

„Egy jól felszerelt tűzoltófecskendővel gazdagodott a Bábolnai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Nap, mint nap csaknem 7000 állampolgár számíthat a gyors és határozott segítségükre”

– jelentette be a Facebookon Czunyiné dr. Bertalan Judit fideszes parlamenti képviselő, aki egy több mint 40 képes fotógalériát is feltöltött az átadásról.

Ezt a modellt 1965 és 1990 között gyártották Ludwigsfeldében, Berlin alatt pár tucat kilométerre az NDK haszonjármű-iparának gyöngyszeme.

https://444.hu/2019/05/07/czunyine-atadott-egy-ifa-tuzoltoautot-amit-meg-kadar-idejen-gyartottak-az-ndk-ban

Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbánnal

Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja az elnökjelöltségét.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

https://444.hu/2019/05/07/weber-magyarorszag-rossz-iranyba-tart-orbannal

Az MTI véletlenül leírta, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fideszt, aztán gyorsan kijavították

Március 20-án Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke a Twitteren közölte: 190 igen, 3 ellenszavazat mellett megszavazták, hogy felfüggesztik a Fideszt. Ezt a világ fideszes médián kívüli része el is fogadta és elkezdte értelmezni. 

A Fidesz azonban a szavazás előtt kijelentette, hogy ha felfüggesztik a tagságát, akkor kilép, viszont nem lépett ki - úgyhogy azóta a nyilvánvaló tények ellenére a kormánypártiak kénytelenek azt kommunikálni, hogy nem függesztették fel őket.

A valóság tagadásában a közmédia is aktívan kiveszi a részét, de kedd délelőtt porszem került a gépezetbe: 

az MTI leírta, hogy az EPP felfüggesztette a Fideszt.

Három órával később érkezett a javított verzió, amelyben már pártpolitikailag korrekt módon arról írnak, hogy a felfüggesztés nem a Néppárt tagjainak döntése, hanem a Fidesszel közös megegyezés, illetve hozzáteszik Orbán Viktor sajátos értelmezését, miszerint a Fidesz magától függesztette fel a tagságát.

https://444.hu/2019/05/07/az-mti-veletlenul-leirta-hogy-a-neppart-felfuggesztette-a-fideszt-aztan-gyorsan-kijavitottak

Megszületett a CEU-megállapodás, a magyar kormányon múlik az egyetem sorsa

„A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) delegációja Wolfgang A. Herrmann elnök vezetésével 2019. május 7-én látogatást tett a budapesti CEU-n. Herrmann elnök és a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff megállapodást írt alá a két egyetem közötti együttműködésről” – áll a CEU közleményében, ami így folytatódik:

„A megállapodás három új, a TUM és a CEU által együtt meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról szól a politikatudomány, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok terén,  valamint kitér számos további közös tevékenységekre, mint amilyen például közös szemináriumok, workshopok és nyári egyetemek szervezése, német és amerikai akkreditációjú oklevelet és/vagy diplomát eredményező oktatási programok létrehozása valamint a diákok, az oktatók és a munkavállalók számára meghirdetendő csereprogramok elindítása.

A felek egyetértenek abban, hogy a TUM budapesti együttműködésének támogatására vonatkozó bajorországi ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon. Ennek fényében mindkét fél arra kéri Magyarország kormányát, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét”.

A közlemény lényegében arról számol be, hogy

nagyon hasonló megállapodás született a két egyetem között, mint amit Manfred Weber ajánlott Orbán Viktornak, amikor a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztése előtt Budapesten járt.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/07/ceu-tum-megallapodas/

Csaba László: A magyar gazdaság lemarad a saját ligájában focizóktól

„Az uniós források pörgetik a magyar gazdaságot? Mit pörget a négyes metró, s mit pörget a területalapú támogatás, főleg, ha parlagoltatásra fizetik?” – kérdezi interjúnkban a CEU egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Orbán Viktor korábbi tanácsadója.

Ön egészen 2012-ig híve és tanácsadója volt Orbánnak. Azóta viszont rendszeresen kritizálja őt. Mi az oka egyiknek, s mi a másiknak?

Az őszödi beszédet követő felbuzdulás idején többször meghívást kaptam a Széll Kálmán Körbe, ahol az ország válságának elemzése és a kiút keresése volt a téma. Az ottani hozzászólásaim alapján meghívtak néhány szűk körű, kimondottan nem döntéshozó jellegű tanácskozásra. Efféle előkészítő munkákban korábban is részt vállaltam.2010 és 2012 júliusa között került sor ilyen találkozókra, melyekről hivatalos emlékeztető nem készült, és hogy miként hasznosultak, nem tudom.2012 júliusában a közvetlen gazdasági válság elmúlt, a kormányzat irányt váltott. Korábban meghatározónak tűnő emberek, mint Navracsics Tibor helyettes kormányfő, Járai Zsigmond pénzügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter, Bod Péter Ákos jegybankelnök, Pokorni Zoltán pártelnök és frakcióvezető, valamint a régi Fidesz szellemi köréhez tartozók közül sokan mások háttérbe szorultak, és velem együtt kikerültek a belső körből. Többségük fegyelmezetten hallgat, mások, köztük én, mondjuk a magunkét, kevés eredménnyel.

 

https://24.hu/belfold/2019/05/07/csaba-laszlo-interju-ceu-orban-gazdasag/

Közpénzből épül sportakadémia a csőd szélén álló egyesületnek, ahol Mészáros ügyvédje az elnök

A Postás Sportegyesület tornasport-akadémiájának pusztán az előkészítése 418 millió forintba kerül.

Március végén derült ki, hogy szűk két évvel Mészáros Lőrinc ügyvédje, Vörös József megjelenése és székfoglalója után tornasport-akadémiát kap a Postás Sportegyesület - írja az mfor.hu. A projektnek csupán az előkészítésre 418 millió forint közpénzt különített el a kormány, ám mint a portál forrása állítja, az egyesület dolgai csak távolról nézve vannak rendben.

A problémák több éve kezdődtek, amikor az egyesület területi vitába keveredett a Magyar Postával, a Magyar Telekommal és az Antenna Hungáriával. A pereskedés során az egyesület sokmilliós tartozást halmozott fel a közművek felé, és később a NAV végrehajtási eljárást indított el. Az mfor informátora szerint 2016 második felében kormányzati szintekig is eljutott az egyesület problémája, és 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter járt el az ügyben.

Az egyesület megmentésére kormányhatározat-tervezetet találtak ki: elfogadása esetén az akkori fejlesztési és emberi erőforrások miniszternek, valamint a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak kellett volna gondoskodnia a Postás Sportegyesületről forrásokkal, és a peren kívüli egyezség elősegítésével. A határozathoz csatolt tájékoztató szerint az egyesület akkorra 300 millió forintos adósságot halmozott fel, emellett legalább 360 millió forintot kellett volna sürgősen állagmegóvásra fordítani a sporttelepen.

A kormányhatározat azonban sosem került elfogadásra és aláírásra.

https://nepszava.hu/3035010_kozpenzbol-epul-sportakademia-a-csod-szelen-allo-egyesuletnek-ahol-meszaros-ugyvedje-az-elnok

Káslerék milliárdokkal kitömött erőközpontba centralizálnák a kultúrát

 

A jövőben nyugodtan politizáljon, "álljon bele az európai és magyar értékek védelmébe" a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelyet nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá kell fejleszteni – ezt irányozza elő a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztés. Az Emmi titkos javaslata ösztöndíjat és képzést biztosítana a "magyar érdekeket szem előtt tartó" újságíróknak, a pezsgőbb kulturális élet érdekében előírná a támogatott szerzők kötelező fellépését, és szakítana az "író ír írónak” elitista gyakorlatával. Milliárdokat szánnak arra, hogy az irodalmi múzeum "a magyar mátrix kiemelt és vonzó erőterévé" váljon, az ingatlana pedig az írószövetségek és a kultúra centrális székhelyévé.

„Kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert”, új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség – jelentette ki tavaly, az újabb kétharmad megszerzése utáni első tusványosi – így köztudottan célmeghatározó – beszédében Orbán Viktor. Az akkor már javában zajló kultúrharcot is dicsérte a kormányfő, sejtelmesen hozzátéve, hogy ezen a téren „nagy változások előtt állunk”.

https://hvg.hu/itthon/20190507_Kaslerek_milliardokkal_kistafirozott_erokozpontba_centralizalnak_a_kulturat

Orbán Bernard-Henri Lévynek: Jó egészséget kívánok Soros Györgynek

Bernard-Henri Lévy francia filozófus budapesti látogatása után a Le Point című hetilapnak írta le beszélgetését Orbán Viktorral. A miniszterelnök ebben mesél arról, hogyan tanította politikára Silvio Berlusconit, miért nem akar társulni Marine Le Pennel, és miért tiszteli Matteo Salvinit.

Bernard-Henri Lévynek sikerült, ami a magyar ellenzéki újságíróknak nem: a francia filozófus budapesti látogatásán két órán át beszélgethetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tapasztalatait két nappal később megtartott előadásán is megosztotta közönségével, a beszélgetés leirata azonban a Le Point francia hetilapban is megjelent. Ebből idézzük Orbán Viktor legérdekesebb kijelentéseit.

Az illiberalizmusról:

„A liberalizmus szülte a politikai korrektséget. Vagyis a totalitarizmus egy formáját, így ez a demokrácia ellentéte. Ezért gondolom azt, hogy az illiberalizmus helyreállítja az igazi szabadságot, az igazi demokráciát.”

Iványi Gáborról:

„Jól ismerem Iványit, két gyerekemet is ő keresztelte meg. De volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki.”

Az Orbán–Macron-harcról:

„Jó személyes kapcsolatom van vele. Csak azt gondolom, hogy túlságosan intellektuális ahhoz, hogy ezt a mesterséget űzze.”

Marine Le Penről:

„Semmilyen kapcsolatom nincs vele. (…) Mert Laurent Wauquiez (a francia néppárti Republikánus Párt elnöke – a szerk.) figyelmeztetett, hogy ezt nem tehetem meg. (…) Semmi esetre nem fogok vele szövetkezni, mert nincs hatalom a kezében. (…) Ha egy felelős politikus nincs a hatalomban, azt mond, amit csak akar, nincsenek korlátai. Nem akarok ebbe belekeveredni.”

https://hvg.hu/vilag/20190507_bhl_orban_le_point

Osztrák kancellár: Nem változtat semmin, amit Orbán Weberről mondott

Sebastian Kurz szerint nem játszik közre a Fidesz néppárti tagságának vizsgálatában az, hogy Orbán alkalmatlannak nevezte Manfred Webert.

https://hvg.hu/vilag/20190507_Osztrak_kancellar_Nem_valtoztat_semmin_amit_Orban_Weberrol_mondott

rbán Viktor interjúja a Kleine Zeitung című osztrák lapnak

teljes szöveg

 forrás: miniszterelnok.hu

http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-interjuja-a-kleine-zeitung-cimu-osztrak-lapnak/

Magyar cégek is érintettek a nagy európai áfarablásban

direkt36

2010 áprilisában, egy szerda délelőtt négy rendőr érkezett egy Budapest külvárosában álló panelházhoz, amelynek a tizedik emeletén egy profi bokszoló lakott. Az akkor húszas évei végén járó férfi lakását egy óra alatt kutatták át a rendőrök, és két számítógépet foglaltak le.

A házkutatást a német hatóságok információi alapján végezték a rendőrök. A frankfurti főügyészség szerint ugyanis a bokszoló egy olyan magyar cég tevékenységében vett részt, amely egy több európai országra kiterjedő áfacsaló hálózat tagja volt. A 2009 és 2010 között folyó csalássorozatból – amelyben a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank egyes dolgozói is részt vettek – 800 millió euróval (több mint 200 milliárd forinttal) gazdagodtak az elkövetők.

https://444.hu/2019/05/07/magyar-cegek-is-erintettek-a-nagy-europai-afarablasban

Ő itt Lőrinc. Lőrinc nagyon szereti a közpénzt

„Ő itt Lőrinc. Mi pedig a Transparency International vagyunk. Ha szeretnéd, hogy valaki ellenőrizze a gyanús közpénzköltéseket, akkor támogass minket adód 1%-ával! Adószámunk: 18192744-2-41”

- harangozza be új videóját a Transparency International Magyarország. A korrupció elleni küzdelem legfontosabb magyarországi civil szereplője támogatja és segíti a szabad sajtó működését is. Ők adják át a hazai oknyomozó újságírás legrangosabb díját, a Soma-díjat. Ilyen díjat már a 444 több munkatársa is kapott.

Aki rendelkezne adója 1+1 százalékáról, hogy ezzel például a Transparency International Magyarországot támogassa, az május 20-áig teheti ezt meg az interneten vagy a NAV e célra szolgáló űrlapjának kitöltésével és feladásával.

https://444.hu/2019/05/07/o-itt-lorinc-lorinc-nagyon-szereti-a-kozpenzt

SZTÁLIN EGYRE NÉPSZERŰBB OROSZORSZÁGBAN

Az orosz társadalom többsége egy ideje kifejezetten elismerően vélekedik Joszif Visszarionovics Sztálin egykori szovjet diktátorról és történelmi teljesítményéről, és ezt erősíti meg a három nagy orosz közvélemény-kutató közül az egyetlen független, a moszkvai Levada Központ a közelmúltban elvégzett  felmérésének eredménye is. 

https://qubit.hu/2019/05/07/sztalin-egyre-nepszerubb-oroszorszagban

Kirúgta a világ egyik legelismertebb népegészségügyi szakértőjét a Debreceni Egyetem, a lábát sem teheti be többé

ájus 10-ével valamennyi egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, prof. dr. Ádány Rózát – értesült a MedicalOnline.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnökét a MedicalOnline információi szerint nyugdíjazták. Bár a felsőoktatási törvény 70 éves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, a DE szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Erre az érintett intézet vezetője és dékánja tehet javaslatot, a döntést a rektor egy bizottsággal közösen hozza meg.

A Népegészségügyi Kar nemrégiben kinevezett dékánja, dr. Zsuga Judit egyetemi docens közölte a döntést, amiről az érintett kari tanács sem értesült. 

Ádány Rózának május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, a DE-n semmilyen munkát nem vállalhat.

 

https://168ora.hu/itthon/kirugta-a-vilag-egyik-legelismertebb-nepegeszsegugyi-szakertojet-a-debreceni-egyetem-a-labat-sem-teheti-be-tobbe-167708

A Fidesz állampártként tekint magára, a pártállamot akarja újjáépíteni

„Ha mi kihalunk, akkor lesz vége a szocializmusnak. Már nincs sok hátra, nyugodjanak meg.” Ezek a sajátosan ironikus, ám mégis valamiféle fájdalmas beletörődést tartalmazó mondatok nemrégiben egy Rajk László Kollégiumban tartott előadáson hangzottak el Sólyom Lászlótól, a rendszerváltás utáni legelső Alkotmánybíróság elnökétől, a „láthatatlan alkotmány” krédójának hordozójától, volt köztársasági elnöktől. Az elnök – ne feledjük: a Fidesz 2010-es győzelme után utódja a diplomabotrányába belebukó Schmitt Pál lett, s e tény önmagában is szimbólum – azt mondta: a régi rendszerek mindig hosszan túlélnek. Félretéve azt, hogy utódjának a köztársasági elnöki poszton eszébe jutott volna-e valaha is ilyen mélységű gondolat, érdemes eltépelődni mindezen: Sólyom László tehát önmagát már e túlélő nemzedékhez sorolja. Kora alapján, meglehet, valóban így van. Sólyom nemrégiben lépett be 78. életévébe, tehát a rendszerváltó idők épp abban az életkorban érték, amely sokak szerint a leginkább alkalmas a nagy dolgok véghezvitelére, már ha a korszak épp lehetőséget nyújt ilyenekre. Sólyom Lászlónak és kortársainak ez a lehetőség a rendszerváltó időkkel megadatott. A kormány most az események harmincéves jubileumára készül, de a régiek, a rendszerváltók közül talán csak Kónya Imre dolgozik az eseménysorozatot előkészítő bizottságban: a többiek vagy meghaltak már, vagy e mostani kormány által a tűrt vagy tiltott kategóriába tartozónak minősíttettek.

https://168ora.hu/itthon/a-fidesz-allampartkent-tekint-magara-a-partallamot-akarja-ujjaepiteni-167722

Súlyos veszélyben látom minden politikai nyilatkozat ellenére a tudomány autonómiáját

Elfogadhatott volna egy sokkal határozottabb pozíciót a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése mai határozataival. Nem a helyes megoldást választotta a testület, és ezen már nem lehet segíteni – nyilatkozta a 168 Órának Zsoldos Attila.

Az akadémikus, az MTA BTK Történettudományi Intézet kutató professzora a mai közgyűlés szünetében adott rövid interjút portálunknak. A történész a Filozófiai és Történettudományok Osztályának (II. Osztály) elnökeként az MTA elnökségi tagja is egyúttal.

Zsoldos Attila portálunknak azt mondta, hogy a helyes megoldás a II. osztály előterjesztésének támogatása lett volna, de a közgyűlés ezt elmulasztotta.

– Ez azért sajnálatos, mert elképzelhető, hogy ez az utolsó alkalom, hogy az akadémia úgy nyilatkozhat a jelenleg még akadémiai kutatóhálózatról, hogy ő a gazdája. Ehelyett megpróbálkozott egy „okos megoldás” megtalálásával. Megítélésem szerint ez tévedés, mert a miniszter az expozéjában nem sok kétséget hagyott afelől, hogy nincs okos megoldás. Ezt sajnálom, mert ez egy elhalasztott lehetőség volt, és szerintem súlyos hiba

– jegyezte meg a történész.

Hozzátette, hogy javaslatuk nem mondott ellent az elnökségi előterjesztésnek, csak egy feszesebb, határozottabb volt.

– A II. osztály javaslata szerint ha az intézetek leválasztása megtörténik, annak történelmi felelősségében az akadémiának nem kellene osztoznia. Szerintem ez a helyzet megköveteli azt, hogy egyszerű igazságokat kimondjunk, mert ha mi nem tesszük, más nem fogja

– mondta.

https://168ora.hu/itthon/sulyos-veszelyben-latom-minden-politikai-nyilatkozat-ellenere-a-tudomany-autonomiajat-167723

Több mint nyolcmilliárdot költött az Orbán-kormány üldözött keresztényekre

8 668 731 651 forint.

Ennyit költött eddig a magyar kormány a Hungary Helps Programra – derül ki a Miniszterelnökség által közölt adatokból. A 24.hu közérdekű adatigénylésére küldött dokumentumok szerint hat országban – Szíriában, Irakban, Libanonban, Jordániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Nigériában – összesen 24 projekt teljesülésében segédkezett a magyar állam. A program részeként keresztény fiataloknak szóló ösztöndíjprogramot is indítottak, ez 2016 és 2019 között összesen 1,381 milliárd forintba került.

https://24.hu/kulfold/2019/05/07/hungary-helps-program-tamogatas-uldozott-keresztenyek/

A pária

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

Nehéz dolguk van mostanában azoknak, akik még odafigyelnek tájékozódás közben a balliberális propagandisták egyre elkeseredettebb küzdelmére a valósággal. A sajátos önhipnózisban előadott ellenzéki legenda szerint ugyanis Magyarország kormánya elszigetelődött mind Európában, mind a világ említésre méltó tájain. A miniszterelnök pária lett, egy asztalhoz sem ül le vele szívesen senki, álláspontja vállalhatatlan minden komolyan vehető politikus számára.

Ezzel szemben az igazság az – miként az egyik fő propagandagyáros, Bolgár György fogalmazni szokott –, hogy egymást érik a kiemelt fontosságú találkozók a világ vezetői és Orbán Viktor között. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kínai államfő, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, az olasz belügyminiszter vagy az osztrák alkancellár egyetlen percet is áldozna egy jelentéktelen, elszigetelt páriára.

Ellenben egyre kevesebb bizonyításra szorul az a tény, hogy a nagyhatalmak vezetői és neves európai politikusok számára fontossá, sőt kifejezetten megkerülhetetlenné vált a magyar kormányfő, akivel nem csupán a kétoldalú kapcsolatokról, hanem világpolitikai kérdésekről is érdemes egyeztetni.

Frans Timmermans, a szociáldemokraták csúcsjelöltjének minapi megnyilvánulása adta a mankót a honi haladó propaganda kezébe, amikor egy kampányrendezvényen lazán leidiótázta az amerikai elnököt. Hja, kérem, így már érthető, vonyítja majd a sakálkórus, szegény buggyant agyú nacionalista populista beszállt a kampányba.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, sokkal jobb nekünk, akikre nem hat ez a valóságtól elrugaszkodott, ráolvasásos technikán alapuló elhülyítés. Nekünk elég figyelni az említett találkozókra, örülni, hogy józan eszünkkel nem vagyunk egyedül a világban, és a kellő pillanatban megfelelő helyre húzni az ikszet.

Az lesz az igazi mulatság, amikor azt az eredményt próbálják majd megmagyarázni!

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-paria-6899054/

 

„Kerítésmentes Európával” kampányol az MSZP-s Ujhelyi István

MANDINER

„Szavazzanak az MSZP-Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes EU-ra vágynak” – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hétfőn Sopronban.

A sajtótájékoztatón Ujhelyi arról is beszélt, hogy a május 26-i EP-választás tétje az, hogy „kisodródunk-e az Európai Unióból, és egy keleti típusú, putyini Orbánisztánban fogunk-e élni”. A soproniaknak ez szerinte különösen fontos kérdés. „Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között?” Aggasztónak nevezte, hogy Budapesten „egymásnak adják a kilincset a szélsőjobboldali, Európa-ellenes politikusok”, példaként Salvini olasz belügyminisztert és Strache osztrák alkancellárt hozta fel. 

Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő politikus végül arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak. A „kerítésmentes Európàra” vonatkozó idézetet 7:52-nél találja a videóban.

 

https://mandiner.hu/cikk/20190506_keritesmentes_europarol_almodozik_az_mszp_s_ujhelyi_istvan

 

Miután az MSZP-s Ujhelyi István Sopronban a vasfüggönyről beszélt, a kormánymédia a szájába hamisította, hogy a határkerítést bontaná le

Az MSZP hatalomra kerülése esetén Ujhelyi lebontaná a határzárat

Ujhelyi István Sopronban nyilvánosan megígérte a kerítés lebontását - videó

Uj­he­lyi nem ker­telt: az MSZP le akarja bon­tatni a ke­rí­tést. videó

Ezekkel a címekkel van tele ma a fideszes média. A _"_"tudósítások"_"_ alapja Ujhelyi István Sopronban tartott tegnapi sajtótájékoztatója volt, ahol az MSZP európai parlamenti képviselője beszélt a vasfüggönyről, ami a rendszerváltás előtt elválasztotta Magyarországot Nyugat-Európától. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország-barát politikáját bírálva Ujhelyi a következőket mondta:

https://444.hu/2019/05/07/miutan-az-mszp-s-ujhelyi-istvan-sopronban-a-vasfuggonyrol-beszelt-a-kormanymedia-a-szajaba-hamisitotta-hogy-a-hatarkeritest-bontana-le

 

Együtt turnézott a Jobbik, az LMP és a Momentum

Gabay Dorka

Noha a Jobbik, az LMP és a Momentum is önálló listát állított a közelgő EP-választásra, a három párt együtt tartott vitafórumot az unió jövőjéről Londonban, Münchenben, valamint Bécsben. A hármas kampány pikantériája, hogy az LMP az Európai Zöld Párt tagja, a momentumos Cseh Katalin a Liberálisok és Demokraták Szövetségének csúcsjelöltjeinek egyike, míg a független Jobbik kacérkodik a gondolattal, hogy felvételt kérjenek az Európai Néppártba.

A nyugat-európai turnéról Cseh Katalin, a Momentum és Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője tegnap közös sajtótájékoztatón (képünkön) számolt be. Kiderült: a Jobbik továbbra is kitart a béruniós kezdeményezésük mellett, pedig még annyi aláírást sem sikerült összegyűjteni, hogy azt az Európai Bizottság egyáltalán napirendre vegye.

https://magyarnemzet.hu/belfold/egyutt-turnezott-a-jobbik-az-lmp-es-a-momentum-6897728/

 

„Kapcsolata az oroszokkal tényszerű”

ABSZURD ÉS ALJAS MÓDON JÁTSZHATTAK ÖSSZE SZILVÁSYÉK MOSZKVÁVAL A KÉMÜGYBEN

Szánthó Miklós Magyar Nemzet

Az orosz kémper kapcsán az ügyészség által nyilvánosságra hozottak egyértelműen bizonyítják, hogy a Gyurcsány-éra titkosszolgálati vezetői összejátszottak az orosz társszervekkel. Ennek fényében pedig felmerül a kérdés: az szolgálja-e a magyar érdeket, aki a geo­politikai realitásokból kiindulva kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik a Kremllel, vagy az, aki bolgár fedésben lévő orosz kémeket hív be a magyar titkosszolgálat épületébe, hogy azok magyar titkosszolgákat vessenek alá poligráfos vizsgálatnak?

Mindenekelőtt a bírákban magukban kellene tudatosítani, hogy – amint azt az Országgyűlés elnöke mondta nemrégiben – „a bírói hatalom nem lehet független az igazságtól, hiszen annak szolgálatára létezik. […] Nincs veszélyesebb döntés egy államra nézve, mint egy megmásíthatatlan rossz ítélet, nincs veszélyesebb ellensége egy társadalomnak, mint egy alkalmatlan bíró: ez a felelősség teszi a bírói hivatást magasztossá.”
Ami pedig az orosz befolyást illeti, a kémper kapcsán egy dolog bizonyosan egyértelművé vált.

Miközben a 2010 óta regnáló jobboldali kormányzatot azért kritizálják itthon és külföldön álságos és őszintétlen módon, mert az alapvető társasági szabályoknak megfelelve meginvitálja az oroszokat a társas nemzetközi kerti partira, addig a balliberális kormányzatok nemhogy a spájzba, de a hálószobába hívták be őket. És vélhetően a fehérneműs ­fiókot is megmutatták nekik.

 

A szerző az Alapjogokért Központ igazgatója

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kapcsolata-az-oroszokkal-tenyszeru-6897374/

 

Hollik István: Az európai elit elvesztette a kapcsolatot az európai valósággal

MH/MTI

A kormányszóvivő ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy Európa nem tiszteli az emberek véleményét, és megbélyegzi azokat a pártokat és vezetőket, akiknek határozott bevándorlásellenes véleményük van.

Hollik István azt mondta, az európai elit szerint Európában minden rendben van, a migráció problémája pedig nem létezik, Magyarország viszont azt látja, hogy Európában szinte mindennel probléma van.

Probléma például, hogy Európa nem válaszolt egyértelműen a bevándorlási krízisre, és a kontinens folyamatosan veszít gazdasági súlyából - közölte.

Hozzátette, egyre több európai ember gondolja azt, hogy a dolgok nem mennek jól Európában, de az európai elit nem hajlandó meghallgatni az őket képviselő politikusokat.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190507-hollik-istvan-az-europai-elit-elvesztette-a-kapcsolatot-az-europai-valosaggal

Európai tavasz

Nagyon ideje volt már Heinz-Christian Strache budapesti látogatásának. Ahogyan az Orbán Viktor által is említett politikai ütemérzék diktálja, éppen jókor

ÁLLÁSPONT

Őry Mariann

A miniszterelnök is tudja, hogy az elmúlt kilenc évben az FPÖ politikusai mindig – idézem – látványosan és hangosan kiálltak a magyar kormány, Magyarország mellett az európai parlamenti vitákban, miközben az úgynevezett barátok és szövetségesek hallgattak. Nemcsak a migrációs válság óta, hanem a megelőző években is, amikor a 2010–2014-es ciklus alatt folyamatos támadás alatt állt a kormány. Ahhoz azonban, hogy most eljussunk oda, hogy méltó körülmények között, egy politikai fordulattal kecsegtető EP-választás előtt három héttel, a karmelita kolostor erkélyéről nyíló elképesztő kilátás mellett beszélgessen Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache, kellett a migrációs válság is.

Orbán – aki ezt maga is kiemelte – végre olyan politikusokkal tarthat közös sajtótájékoztatót, akikkel egyetért, akik ki merik mondani a dolgokat, mernek cselekedni, nem pedig kínosan feszengenek a semmitmondástól. Három héttel az EP-választás előtt végre van okunk bízni a szuverenista, bevándorlásellenes fordulatban.

Legfőbb ideje ugyanis kiszavazni az európai politikából mindazokat, akiknek már régen lejárt az idejük, akik központosításhoz, kvótákhoz, legális bevándorláshoz ragaszkodnak – szemben a választói akarattal és a józan ésszel.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190507-europai-tavasz

Szabad szemmel - Búcsú a Néppárttól

Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 7.

https://nepszava.hu/3035005_szabad-szemmel-bucsu-a-nepparttol

A kórházi vezetők arról sem nyilatkozhatnak, hogy egy adott ügyben nem nyilatkozhatnak

Tíznél kevesebb traumatológus vonta vissza hivatalosan az önkéntes túlmunka-vállalásról szóló nyilatkozatát a Péterfy Sándor utcai kórházhoz tartozó Országos Baleseti Intézetben. Mindenesetre az intézet vezetői is beálltak az ügyeleti teamekbe, hogy 100 százalékos biztonsággal működjön az ellátás.

Emlékeztetőül: pénteken a 444.hu írt arról, hogy 84 orvos fölmondta az önkéntes túlmunkaszerződését, mivel a főigazgató nem tudta teljesíteni a bérkövetelésüket. (A traumatológusok egyebek mellett az aneszteziológusokkal azonos óradíjat kértek. Mint azt a Népszava megtudta: a különbség most óránként egy-két ezer forint, ami havonta - a vállalt ügyeleti óráktól függően - kétszázezret is kiadhat egy orvos esetében.) A Péterfy Sándor utcai kórház gazdálkodását jó ideje kincstári biztos felügyeli, így a bérrendezéshez kevés a menedzsment jó szándéka. A tárgyalások még zajlottak, amikor nyilvánosságra került a traumatológusok bérköveteléséről szóló levél. Úgy tudjuk: ez az incidens egyelőre „lefagyasztotta” az egyeztetéseket. Ebben a képlékeny helyzetben ráadásul a kórház fenntartója is aktív részese lett az egészségüggyel szembeni közbizalom megingatásának. A Péterfy-kórház baleseti sebészetéről ugyanis kikerült egy kép a Facebookra, amelyen egy hivatalosnak látszó, kifüggesztett papíron az áll: az informatikai rendszer hibája miatt nem tudnak betegeket fogadni. Egyben arra kérnek mindenkit, ellátásuk helyéről, intézményéről a recepciós pultnál érdeklődjenek. A levélen se dátum, se beazonosítható aláírás nincs - csak valami pecsétféle. Aláíróként az "Országos Baleseti Intézet Vezetősége" kitétel szerepel.

 

https://nepszava.hu/3034983_a-korhazi-vezetok-arrol-sem-nyilatkozhatnak-hogy-egy-adott-ugyben-nem-nyilatkozhatnak

Bajnai Gordon: az ellenzékben akadnak olyanok, akik a NER fennmaradásában érdekeltek

Nemcsak saját magát értékelte az egykori kormányfő.

„A születésnapon találkoztam egy későbbi fideszes miniszterrel, régről ismertük egymást. Egy pohár borral a kezében azt mondta, hogy nekik az nagyon jó, ami most történik. Az ország helyzete egyre jobb, az MSZP-é pedig napról napra rosszabb” – mesélte Bajnai Gordon tegnap este a Spinoza Ház színpadján, ahova a nemrég megjelent, az általa fémjelzett kormány egy évét feldolgozó, Frontsebészet című könyv apropóján ült fel a korábbi kormányfő Rangos Katalin mellé.

https://magyarnarancs.hu/belpol/bajnai-gordon-egyertelmuen-arrol-beszelt-hogy-az-ellenzekben-akadnak-olyanok-akik-a-ner-fennmaradasaban-erdekeltek-119505

Milliárdos migránsok Orbán Viktor udvarában – így jöttek a Párisi Udvar új tulajdonosai

Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!  – kiált ránk a Fidesz választási plakátja minden utcasarokról. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik a háború, a terror, a szenvedés elől menekülnek. A befektetőket, akik a „keleti nyitással” ámítják a magyar kormányt, akik arannyal hímzett királyi párnákat hoznak a miniszterelnöknek, nem kerítés várja, hanem kivételes bánásmód, számtalan előny, aminek az árát mi fizetjük meg, magyar adófizetők. Akkor is, ha egykori kommunista politikai és talán titkosszolgálati kapcsolat is feldereng a háttérben. Az itt következő hosszú történet erről szól. Kőszeg Ferenc cikke.

·         A Fidesz évek óta tartó kommunikációja szerint Magyarországra nem kellenek migránsok. Ehhez képest az V. kerületi önkormányzat arab befektetőknek értékesített egy jelentős műemléket, aminek a felújításához egy állami bank milliárdos hitelt adott

·         A beruházást megvalósító cég ügyvezetői a ’80-as években hazánkba érkezett arab migránsok, akik a rendelkezésre álló adatok fényében akár a kommunista titkosszolgálatokkal is kapcsolatban állhattak

·         Az egyik ügyvezető testvérét a 90-es években az Aranykéz utcai robbantáshoz kísértetiesen hasonló módszerrel végezték ki, valószínűleg alvilági elszámolási viták lezárásaként

·         Mindennek tetejébe egy pesti ház lakosai évek óta szívnak, és 100 éves kulturális és városképi hagyomány megy a levesbe

 

https://atlatszo.hu/2019/05/07/milliardos-migransok-orban-viktor-udvaraban-igy-jottek-a-parisi-udvar-uj-tulajdonosai/

Dübörög a rasszizmus a HírTV-n

Nagyon erős, a Fidesznek és a Mi hazánk mozgalomnak aládolgozó rémisztő riportot hozott le pénteken az Informátor stábja Bécsből, a világ legélhetőbb városából, így alig három héttel az EP-választás előtt. Volt benne minden: sarkítások, csúsztatások, tartalomból kiragadások, nettó hazugságok, üres rémisztgetés, mérhetetlen szervilizmus és rasszizmus. 

https://vastagbor.atlatszo.hu/2019/05/07/duborog-a-rasszizmus-a-hirtv-n/

Nemzeti Tengelysúlymérő: 25 milliárdos beruházás, minimális bírságok

Több mint 25 milliárd forintot költött el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a teherautók tengelysúlymérő hálózatára, a teszt időszakban csak az üzemeltetés több mint 127 milliót emésztett fel. Az ITM 3 hónapon keresztül nem válaszolt az Átlászó megkeresésre, ám Hadházy Ákos közadat-igénylését már nem utasították el.

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/nemzeti-tengelysulymero-25-milliardos-beruhazas-minimalis-birsagok/

KI MIT ÍGÉR AZ EP-VÁLASZTÁSON?

Nyakunkon az európai parlamenti választás, de még nem tudod, kire szavazz? Az Azonnali segít: összeszedtük, hogy melyik párt mit gondol a legfontosabb európai témákról. Ki vezetné be az eurót? Ki van Putyin ellen? Ki akar európai hadsereget, minimálbért, közös rendvédelmet? Mi az a téma, amiben minden párt egyetért?

https://azonnali.hu/cikk/20190507_ki-mit-iger-az-ep-valasztason-osszefoglaltuk

VONA GÁBOR AZ EP-VÁLASZTÁSRÓL: EGY JOBBIK-LMP-MOMENTUM-ÖSSZEFOGÁSRA SZAVAZNÉK

Vajon kire fog szavazni az új pólust hiányoló Vona Gábor az európai parlamenti választáson? Az Azonnalinak elárulta!

https://azonnali.hu/cikk/20190507_vona-gabor-az-ep-valasztasrol-szivem-szerint-egy-jobbik-lmp-momentum-osszefogasra-szavaznek

Az összes tanár felmond a kecskeméti Waldorf-iskolában

hiros.hu

Az összes pedagógus felmond a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Óvoda és Iskolában a tanév végén. Ezt maguk a tanárok jelentették be a kinevezett intézményvezetőnek a napokban. Így a következő tanév szeptemberére egyetlen olyan Waldorf képesítéssel rendelkező tanító sem marad az iskolában, aki jelenleg még ott dolgozik. 

A "Szülői összefogás Kecskemét első Waldorf pedagógusaiért" elnevezésű facebook oldalon olvasható az is, hogy eddig több mint 30 gyereket vettek ki a szarkási iskolából a szülők. Nagy részük magántanulói státuszban folytatja tanulmányait, hogy a következő tanévet már az eddigi tanítójukkal kezdhessék meg. A többiek másik iskolákba menekültek el. Információink szerint hamarosan véget ér az a soron kívüli, rendkívüli névhasználati felülvizsgálat, amit a Magyar Waldorf Szövetség tagjai indítottak.

A legrosszabb esetben elvehetik a Waldorf nevet az intézménytől. Mindeközben új alapítványt jegyeztek be a szülők és a pedagógusok egy része. Az Angyalszív Gyermekeinkért Alapítvány égisze alatt új iskolát fognak indítani, amelyhez már csak egy épületre lenne szükségük. Jelenlegi információink szerint már ebben az ügyben is lépéseket tett az alapítvány.

Az előzmények:

Még március 26-án adtunk hírt arról, hogy rendkívüli helyzet alakult ki a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskolában. Március 24-től azonnali hatállyal leváltották Balla Beátát, a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjét. Két pedagógust is felmentettek, másnap pedig beteget jelentett a legtöbb pedagógus. Így tanítás sem volt az iskolában. 

Az ügy mögött rejlő belső konfliktus miatt eljárás indult az iskola, valamint fenntartója, a Gyermekkert Waldorf Egyesülettel szemben. Akkor megírtuk, hogy a legrosszabb esetben akár el is vehetik a Waldorf nevet az intézménytől.

https://hiros.hu/hirek/minden-pedagogus-felmond-a-mihaly-kertje-waldorf-iskolaban

Bayer Zsolttal lép fel egy migránsozó kampányeseményen a szegedi egyetem rektora

Nagyszabású választási kampányeseményt szervez május 11-én, e hét szombatján a Szegedma című kormányzati propagandatermék. A Háború Európáért című, menekültellenes "konferencián" felszólal a Bayer Zsolt publicista, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a nyíltan a Fidesz mellett agitáló, bevallottan Orbán-csodáló Kiss-Rigó László püspök és a fideszes fórumok állandó vendége, a köztévé megbízható örökös megszólalója, Nógrádi György is. 

https://444.hu/2019/05/07/bayer-zsolttal-lep-fel-egy-migransozo-kampanyesemenyen-a-szegedi-egyetem-rektora

Öt éve Matolcsy György ellen sem vizsgálódtak, amikor titkos információkat ejtett el bankárok előtt az államcsőd helyzetéről

Mint arról beszámoltunk, sem a rendőrség, sem a Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem vizsgálja, hogy az MNB bankfelügyeleti munkatársa bizalmas banki információként kiszivárogtatta idén tavasszal egy ismerősének, hogy az NHB Bank csődje várható, ezért azonnal vegye ki a pénzét.

 

Ez a hatósági magatartás hasonlóságot mutat azzal, ami 2014-ben történt magával a jegybankelnökkel, Matolcsy Györggyel.

A jegybankelnök titkára, Wiedermann Helga 2014-ben megjelent Sakk és póker című könyvében azt írta, hogy Matolcsy György 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankárjaival. Ennek a napnak a délutánján a kormány és az MNB összehangoltan bejelentette, hogy tárgyalásokba kezd a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval egy pénzsegély igénylése céljából. A könyv szerint

Matolcsy György ebéd közben megemlítette, hogy Magyarország nemzetközi kölcsönt kíván igényelni,

illetve az is szerepelt a könyvben, hogy a bankárok kicsivel később elmentek az asztaltól, hogy lebonyolítsanak pár telefonhívást. Ebben az időszakban a magyar gazdaság és a forint is csehül állt, a nemzetközi kölcsön pedig megnyugtatta volna a piacokat, kedvező kihatással a forintra - ami be is következett (lásd lent). Az információ kikotyogásával tehát a bankárok előnyre tehettek szert, ugyanis bevásárolhattak a még gyenge forintból, mely az IMF-tárgyalások megkezdésének délutáni bejelentésével komoly erősödésbe kezdett.

Érdemes azonban megnézni az Index által készített grafikont a forint mozgásáról. Mint látszik, még az IMF bejelentés előtt megindult a forint erősödése, nem sokkal a Matolcsy és a Goldman Sachs ebédje után.

https://168ora.hu/itthon/ot-eve-matolcsy-gyorgy-ellen-sem-vizsgalodtak-amikor-titkos-informaciokat-ejtett-el-bankarok-elott-az-allamcsod-helyzeterol-167744

Juncker lett az év európai vezetője

Írta: Euronews

Idén is átadták Brüsszelben a European Leadership Awardsot az unió legkiemelkedőbb vállalkozóinak, politikusainak és aktivistáinak. Az öttagú zsűri - melyben az euronews hírigazgatója is helyet foglalt - az új szlovák elnököt, Zuzana Čaputovát és egy svájci tengertisztító csapatot is kitüntetett. Az év fejlesztői a Kiron alapítói lettek, akik egyetemi oktatást biztosítottak menekülteknek.

- Elképesztő látni, hogy annyi év munka után miként születnek meg az első eredmények. A technológiánk bebizonyította, hogy a fejlesztések képesek megoldani komoly szociális problémákat, de ezzel egy időben a társadalmi nehézségek is ösztönzik magukat a fejlesztéseket. Így a jövőben képesek lehetünk megoldani az emberek gondjait - mondta az egyik alapító, Juan David Mendieta.

Az év európai vezetője Jean-Claude Juncker lett. Az Európai Bizottság elnöke elsőként a biztosoknak köszönte meg kitartó munkájukat.

https://hu.euronews.com/2019/05/06/juncker-lett-az-ev-europai-vezetoje

Most már biztos: Nagy-Britanniában is lesz EP-választás

Mivel nincs idő a Brexit kivitelezésére a választásokig, Nagy-Britanniában is megtartják az Európai Parlamenti választásokat, jelentette be David Lidington, a brit kabinetiroda vezetője.

https://hvg.hu/vilag/20190507_Most_mar_biztos_NagyBritanniaban_is_lesz_EPvalasztas

Luxuséttermet nyitott a közpénzből működő MNB-alapítvány

Az étteremnek is helyet biztosító épület a város egyik legpatinásabb komplexuma, ami még 2016-ban került az MNB alapítványához. A vásárlást, akkor azzal indokolták:

"a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonába kerül az Ybl Vízház évek óta üresen álló, elhanyagolt épülete, amely a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg"

A felújítási munkálatokra eredetileg 600 millió forintot szánt a tulajdonos alapítvány, aztán ez időközben 3 millió euróig, közel 1 milliárd forintig kúszott fel.

Arról, hogy a felújítás jelentős része vendéglátó funkciót szolgál, nem igazán esett eddig szó, de Felix április végi nyitóbulija óta úgy tűnik egyértelműen a vendéglátás lett az épület leghangsúlyosabb, de mindenképpen a leglátványosabb funkciója.

A portál szerint az ötletgazda ismét Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa, több budapesti szórakozóhelye megálmodója, az uniós támogatásból létesült sörfőzdében családilag is érdekelt Pintér Máté.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/luxusettermet-nyitott-a-kozpenzbol-mukodo-mnb-alapitvany-119516

Trump külügyminisztere már várja, hogy elolvadjon a sarkköri jégtakaró, mert azzal nagyszerű kereskedelmi útvonalak nyílhatnak meg

Az 1996-os megalakulása óta első alkalommal nem sikerült közös zárónyilatkozattal lezárni az Északi-sarkvidéki Tanács kedden véget érő miniszteri tanácskozását, miután az Egyesült Államok nem akarta, hogy a klímaváltozás fogalma szerepeljen a dokumentumban.

Donald Trump amerikai elnök kormánya számára az eltűnő jégsapkák mindenekelőtt kiaknázandó lehetőséget, nem pedig egy kezelésre szoruló válságot jelentenek. 

Ezt az álláspontot Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is világossá tette a hétfői tanácskozáson, amikor a mintegy húszperces beszédében - bár elismerte, hogy olvad a sarkköri jégtakaró - egy szóval sem említette a klímaváltozást, ahogy a tanácskozásra előkészített amerikai dokumentumok sem. 

A külügyminiszter szerint az olvadó jégsapkák új átjárókat és lehetőségeket nyitnak meg a kereskedelem számára.Pompeo elképesztő beszéde inkább Oroszország és Kína befolyásszerzésének visszafogására irányult. Az olvadás hatására növekvő tengerszinttel összefüggésben pedig azt emelte ki, hogy 

így új hajózási útvonalak és kereskedelmi lehetőség nyílnak meg Ázsia és a nyugati országok között, akár húsz nappal is lerövidítve a hajózás idejét.

https://444.hu/2019/05/07/trump-kulugyminisztere-mar-varja-hogy-elolvadjon-a-sarkkori-jegtakaro-mert-azzal-nagyszeru-kereskedelmi-utvonalak-nyilhatnak-meg

Pénzbüntetést kapott a köztévé, amiért az egyperces híradójában kampányolt a Fidesznek

A Nemzeti Választási Bizottság keddi határozata szerint a köztévé csatornáit működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt. megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt, amikor múlt szombaton, a Fradi-Újpest bajnoki meccs félidejében leadott egyperces villámhíradójában jogosulatlanul tette közzé a Fidesz politikai reklámját

https://444.hu/2019/05/07/penzbuntetest-kapott-a-kozteve-amiert-az-egyperces-hiradojaban-kampanyolt-a-fidesznek

Videón, ahogy a mozsgói otthon gondozói a lakókat ütlegelik

Kockás pulóveres alak hajol egy ágyban fekvő, félmeztelen ember fölé, és többször tenyérrel, nagy erővel arcon üti – az RTL Klub Híradója bemutatott néhány felvételt azok közül, amelyek a Baranya megyei Mozsgó szociális otthonában készültek, titokban.

Az intézményben értelmi sérültek, autisták, látás-, hallás- vagy mozgáskorlátozott felnőttek élnek, nagy részüket soha, senki sem látogatja.

A felvétel készítője korábban maga is az otthonban dolgozott ápolóként. Ő eltorzított hangon nyilatkozva azt mondta, a videón az látható, ahogy a gondozó fegyelmezi a lakót, mert az nem jó helyre tette a tiszta ruháját.

Egy másik felvétel egy fürdőszobában készült, azon az egyik gondozó azt ordítja a kádban álló egyik lakónak, miközben többször megüti, hogy „A földre! Nem tudod, mi az a föld?!”

https://hvg.hu/itthon/20190507_mozsgo_szocialis_otthon_felvetel_video_bantalmazas_gondozo_lakok