2019, május 7 - 08:06 Sajtószemle

Orbán szerint Weber alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatót a magyar kormányfő Budapesten, amelyen világossá tette, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltjét alkalmatlan jelöltnek tartja az Európai Bizottság vezetésére.

Orbán szerint azért is értett egyet mindenben az osztrák politikussal, mert mindketten változást szeretnének Európában, fontosnak tartják a keresztény értékeket, és ellenzik a bevándorlást.

"Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép együttműködik a jobboldallal, akkor ez Európában is megtörténhet" – mondta a magyar kormányfő, aki szerint a jobbra való nyitást is lehetőségként akarják tartani.

A Magyar Televízió kérdésére Orbán Viktor elmondta: Magyarország hosszú évek óta előfutára volt a nehéz kérdéseknek, és most külön öröm számára, hogy egyre többen vannak Európában, akik hasonló értékeket képviselnek, mint például az osztrákok. Ebben a pillanatban úgy fest, hogy a bevándorláspárti politikai erők – ahova ő a baloldalt és az Európai Néppárt nagy részét sorolja – előnyben vannak, de a hazafias pártok előretörésével kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni.

Manfred Weber alkalmatlan

Orbán ezután gyakorlatilag néhány perc alatt felforgatta a forgatókönyvet, amikor kifejtette: a jelenlegi jelöltekről úgy gondolja, hogy alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére. A Reuters rákérdezett, hogy ezzel Manfred Weberre is gondolt-e, a válaszában pedig Orbán egyértelművé tette az álláspontját.

"A magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízták meg, márpedig Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván bizottsági elnök lenni. Ez olyan súlyos mondat, hogy ezek utána a magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira. Sajnáljuk, hogy így alakult, de nekünk ezt figyelembe kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet" – tette hozzá Orbán.

https://hvg.hu/itthon/20190506_Salvini_utan_az_osztrak_szelsojobb_vezetojet_fogadja_Orban_Viktor

Nem nagyon hatotta meg a Néppártot Orbán szakítása

Van, aki még örül is annak, hogy Orbán nem akarja Webert támogatni.

az Európai Néppárt szóvivője a Politicónak pedig úgy kommentálta Orbán bejelentését, hogy

Nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság első olyan elnöke, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg.

2014-ben ugyanis a szintén néppárti Jean-Claude Junckert sem szavazták meg.

https://hvg.hu/itthon/20190506_Nem_nagyon_hatotta_meg_a_Neppartot_Orban_szakitasa

A német kormánypárt elnöke szerint a Fdesz ki fog lépni a Néppártból

A CDU elnöke szerint a Fideszt a felfüggesztéssel próbára bocsátották a Néppártban, de Orbán legújabb cselekedeteivel újra jelezte, hogy tovább távolodik.

https://hvg.hu/itthon/20190507_A_nemet_kormanypart_elnoke_szerint_a_Fdesz_ki_fog_lepni_a_Neppartbol

Utánajártunk: így szabotálta el a nyomozóhatóság és az ügyészség az Elios-ügy felderítését

Volt, illetve jelenleg is aktív, a területet jól ismerő ügyészek, bírók, és ügyvédek segítségével rekonstruáltuk, milyen cselekményeket hagyott figyelmen kívül, milyen bizonyítékokat nem szerzett be a hatóság. Ennyit nem lehet véletlenül tévedni.

Lassan elülnek a botrány hullámai a Tiborcz István cégének többmilliárdos bevételt hozó Elios-ügy körül[1], főhősünk vagyona pedig a polgári jog előírásainak is megfelelni látszó ingatlanbefektetések formájában halad a kifehéredés útján. Mielőtt végképp a feledés homálya borítaná be e sajátosan magyar eredeti tőkefelhalmozás történetét, szögezzük le: jó okunk van azt gondolni, hogy a miniszterelnök vejének vagyona az Elios Zrt. közvilágítás-korszerűsítési projektjei kapcsán a bűnszervezeti elkövetés jegyeit is magán hordozó költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények sorozata segítségével növekedett. Az pedig, hogy ezt a nyilvánvalónak látszó bűncselekményt nem derítették fel, és az elkövetők egyikét sem vonták felelősségre, kizárólag annak köszönhető, hogy a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda szabotálta a nyomozást, az eljárást irányító és felügyelő Pest Megyei Főügyészség pedig asszisztált ehhez, ami nehezen minősíthető másnak, mint hivatali visszaélésnek és bűnpártolásnak. Az alábbi hosszú cikkben ezt a három állítást fogom igazolni.[2]

https://atlatszo.hu/2019/05/06/tobb-mint-hiba

Luxembourgig érő, milliókat elnyelő Fidesz-közeli pénzszivattyúra bukkantunk

Eltűnő, vissza nem fizetett hitelek, köddé váló cégek, óriási veszteség, rendőrségi feljelentés. Államilag támogatott, fideszes hátterű pénznyelő Heves megyében.

Állami pénzkeringő

Adott a hazai beruházások felpörgetésére létrejött, a magyar állam tulajdonában álló Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amelynek elsődleges feladata, hogy refinanszírozási szerződésekkel, alacsony kamatozású hitelekkel segítse a magyar vállalkozásokat.

A történetünk másik szereplője a Heves Megyei Vállalkozás és Területfejlesztési Alapítvány(HMVTA), amelynek célja, hogy segítse a helyi vállalkozások beindítását, növekedését, felkarolja a jó ötleteket a megyében. A HMVTA-t az állami Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a megyei, illetve az egri és a hatvani városi önkormányzat alapította.

 

És adott egy cég, Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt., amely többek között az Új Széchenyi Hitelprogram keretében közvetítette ki az államilag támogatott kölcsönöket a mikro- és kisvállalkozóknak. Sőt, azt ígérte, hogy szakértői és üzleti tanácsokkal látja el a hozzá fordulókat: csak hozzák be az üzleti ötletüket, a Creditime majd megtalálja számukra a legjobb megoldást a fejlődéshez.

E három szervezet kapcsolatára építette egy,  a Fideszhez szorosan kapcsolódó kör azokat a jól jövedelmező üzleteket, amelyekben egyszerre voltak

·         döntéshozók,

·         pénzosztók

·         haszonélvezők.

Végül az egésznek az adófizetők, a segítséget nem kapó valódi vállalkozók és nemes célra létrehozott alapítvány issza meg a levét. Ugyanis a Narancs.hu birtokába került dokumentumok szerint a HMVTA és a Creditime nagyon furcsa üzleteket bonyolított részben az MFB segítségével, miközben az alapítvány és a részvénytársaság szorosan összefonódott, az előbbinek 9 százalékos részesedése van az utóbbiban. És olyan üzleteket kötöttek, amelyeknek haszonélvezői mára eltűntek, bottal ütheti a nyomukat.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/luxembourgig-ero-milliokat-elnyelo-fidesz-kozeli-penzszivattyura-bukkantunk-119439

Orbán: Fennáll a kockázata, hogy végleg szakítunk az európai kereszténydemokratákkal

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban. Az interjút az MTI szemlézte. 

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek - mondta Orbán, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá.

Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket

- mondta Orbán.

 

A MINISZTERELNÖK A FIDESZ EURÓPAI NÉPPÁRTI TAGSÁGÁT FIRTATÓ KÉRDÉSRE KÖZÖLTE, FENNÁLL A KOCKÁZATA A VÉGLEGES SZAKÍTÁSNAK AZ EURÓPAI KERESZTÉNYDEMOKRATÁKKAL, DE EZ OLYASMI, AMIT NEM AKARNAK.

A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak.

https://index.hu/belfold/2019/05/06/orban_fennall_a_kockazata_hogy_vegleg_szakitunk_az_europai_keresztenydemokratakkal/

 

Orbán: Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek – húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és „egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új” – tette hozzá.

Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket

– mondta Orbán Viktor.

https://24.hu/kulfold/2019/05/06/orban-viktor-interju-kleine-zeitung/

Ha előfizet a kormánypárti lapra, nyaralást nyerhet Mészáros Lőrinc hoteljába

Akciót hirdetett a nemrég ismét a kormánypárti befolyás alá került Magyar Nemzet. Az ajánlatuk szerint ha az olvasó előfizet a lapra, kétfős exkluzív hétvégét nyerhet az Andrássy Rezidencia Wine and Spa hotelbe. Ez a szálloda Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos létesítménye, ami 2017-ben került Mészáros Lőrinc, felcsúti milliárdos vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja érdekeltségébe.

Tehát a közpénzekkel kitömött lap egy hétvégét ajánl egy közpénzekkel kitömött vállalkozó, közpénzekkel megtámogatott szállodájában.

https://24.hu/belfold/2019/05/06/elofizetes-kormanyparti-lap-magyar-nemzet-meszaros-lorinc-hotel-nyeremeny-nyaralas/

A Fidesz nem örül neki, hogy Botka László is az ő módszerükkel él

Május elsejei beszédében Botka László, Szeged jelenlegi polgármestere bejelentette, hogy idén 10.000 Ft-os tanévkezdési támogatást nyújt a város 11.000 tanulójának, illetve fejenként 10.000 forintot juttat idén a város 34.000 nyugdíjasának, ezzel az „elmaradt nyugdíjemelést kompenzálva”.

Botka szerint Szeged jobban teljesít, mint a többi magyarországi megyeszékhely, „a saját lábán áll”, ezzel arra utalva, hogy az iparűzési adót fizető szegedi vállalkozások száma jelentősen megnőtt, így évi 15 milliárd bevételük van, ami háromszor annyi, mint a kormánytól kapott évi 5 milliárd.

Ezt követően a szegedi, kormányközeli Tisza Koalíció hivatalos Facebook oldalánközzétett egy Júdáspénz című nyílt levelet, amiben azt írják, Botka a lakosság kemény adóztatásával kívánja összegyűjteni a pénzt.

„Úgy gondolja, hogy egy közepes mértékű hétvégi bevásárlás áráért újra tömegesen Önre voksolnak majd? Ennyit ér Önnek egy szavazat? Tízezer forintot? Mit gondol a szegedi polgárokról, Polgármester Úr? Ennyire ostobának és olcsónak tartja az embereket? Azt hiszi, tízezer forintért cserébe hajlandóak leszünk szemet hunyni az Ön tizenhét esztendeje tartó semmittevése, látszatpolitizálása felett?”

https://merce.hu/2019/05/06/botka-laszlo-juttatasokat-igert-a-szegedieknek-a-fidesz-nyilt-levelet-intezett-hozza/

Még a fideszesek háromnegyede is elégedett az EU-val

A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja hazánk európai uniós tagságát

– derül ki abból az április második felében készített reprezentatív felmérésből, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából. A megkérdezettek 17 százaléka minősítette nagyon előnyösnek, 59 százalékuk pedig előnyösnek a magyar EU-tagságot, amelyet mindössze 17 százalék ítél hátrányosnak.

Noha az ellenzéki szavazók még kedvezőbbnek látják a csatlakozásunk óta eltelt tizenöt évet, és 88 százalékuk előnyösnek tartja a belépést, jól látható, hogy a Fidesz-szavazók körében sem működik az általános EU-ellenes propaganda: 63 százalék előnyösnek, 10 százalék nagyon előnyösnek gondolja Magyarország uniós tagságát, azaz közöttük is majdnem háromnegyednyi az elégedettek aránya.

https://24.hu/belfold/2019/05/06/europai-unio-megitelese-kutatas/

Állami kocsival érkeztek az üzleti megbeszélésre, hogy megszerezzék az Orangewayst

A Fővárosi Törvényszék február elején egy szűk szavú, rejtélyesnek tűnő közleményben számolt be arról az első fokú ítéletről, amelyben három embert kényszerítéssel vádoltak, miután egy 17 milliárd forintos közbeszerzési eljárást hiúsítottak meg. 

Már ennyiből is világos, hogy valami sokkal nagyobb lehet a háttérben, de ami elsőre is különös volt:

·         a bíróság hírében nem szerepeltek az elkövetők adatai;

·         nem szerepelt benne, hogy milyen cégekről, milyen szervezetekről van szó;

·         az elsőfokú ítélet szerint ezek az emberek egy 17 milliárd forintos közbeszerzésre tudtak befolyással bírni, ehhez képest szinte súlytalan büntetést kaptak: ketten pénzbüntetést, az első rendű vádlott pedig minimális börtönt, de felfüggesztve, valamint pénzbüntetést.

 

Ez a három ember tehát nagyon befolyásos volt, hiszen egy 17 milliárd forintos közbeszerzést tudtak meghiúsítani, hogy lenyúlhassák az autóbusz-üzemeltetéssel foglalkozó céget.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/06/kozbeszerzes_midibusz_orangeways_birosag/

 

Akkora a baj, hogy már a kormány is az oktatási rendszer újabb átalakításán gondolkodik

A tanárok szerint tanulmányok helyett arra lenne szükség, hogy kikérjék a pedagógusok véleményét.

Nagy lehet a baj az oktatásban, ha már kormányzati szinten is javítani akarnak rajta – így összegezték lapunknak tanárok azt a nemrégiben megjelent két tanulmányt, amelyet a Matolcsy György irányította Magyar Nemzeti Bank, valamint a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) készített. Ezekben igencsak lehangoló képet festenek az oktatás állapotáról, s mindez komoly kritika a 2010 óta eltelt időszak szakpolitikának. A két dolgozat olyan, mintha az ellenzék és a szakmai szervezetek kritikáját gyúrták volna egybe, az MNB-tanulmány szerint például a jelenleginél sokkal több forrást kellene biztosítani az oktatásnak, s a munkaalapú társadalom helyett – amelyet Orbán Viktor mellett például Parragh László iparkamara-elnök is favorizál – tudásalapút kell létrehozni, nagyobb szabadságot kell adni a pedagógusoknak az oktatási módszertanok megválasztásában, valamint a helyi tantervek készítésében.

https://nepszava.hu/3034845_akkora-a-baj-hogy-mar-a-kormany-is-az-oktatasi-rendszer-ujabb-atalakitasan-gondolkodik

Olyan tanulmányt röttyintett az MNB az oktatásról, mintha az ellenzék szállta volna meg Matolcsy György bankját

"Nagy baj lehet az oktatásban, ha már kormányzati szinten is javítani akarnak rajta" - összegezte cikke indításaként a Népszava a lap által megkérdezett tanárok véleményét két, a minap megjelent kormányzati tanulmányról. A két tanulmányt a Magyar Nemzeti Banki, illetve a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács jegyzik. Ezt csak azért fontos kiemelni, mert a tanulmányok

Orbán Viktor és kedvenc kamarai elnökével, Parragh László anakronisztikus vágyálma, a munkaalapú társadalom helyett pont a tudásalapú társadalom létrehozásának fontosságát hangsúlyozzák.

Pedig Orbán, kedvenc kamarai elnöke, Parragh László lelkes szurkolása közepette az elmúlt években éppen azért tett sokat, hogy a diákokat a továbbtanulás helyett a munka felé terelgesse, nem kis részben szolgálta ezt a tankötelesség korhatárának sokat bírált csökkentése is.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tanulmányát lapozgatva az embernek néha olyan érzése támad, mintha csak a kormány által szintén kárhoztatott alternatív iskolák pedagógusai írták volna. 

https://444.hu/2019/05/06/olyan-tanulmanyt-rottyintett-az-mnb-az-oktatasrol-mintha-az-ellenzek-szallta-volna-meg-matolcsy-gyorgy-bankjat

Orbán illiberalizmusa a középkori hatalom korszerű változata

Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 6.

https://nepszava.hu/3034886_orban-illiberalizmusa-a-kozepkori-hatalom-korszeru-valtozata

Nem tett le a kormány az újságírókamaráról

A Magyar Sportújságírók Szövetsége múlt heti közgyűlésén olyan elképzelésként említették a szervezetet, amely hamarosan megvalósul.

Az újságírókamara létrehozásáról beszélt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, szervezet közgyűlésen - értesült a Népszava. Az elképzelésről lapunk írt 2018 januárjában – akkor egy olyan, legkésőbb 2019-ben felálló szerveztet körvonalazódott, amelybe a kiadókkal együtt léptetnék be gyakorlatilag a teljes magyar közéleti sajtót, a kamrai tagságra irányuló nyomást pedig előnyökkel (például utazási kedvezménnyel, a kényszervállalkozó újságírók zavaros nyugdíjviszonyainak rendezésével) kompenzálnák. A kormány ugyanakkor csak a kamarához tartozó médiakiadványokat és újságírókat tekintené partnerének, tehát csak nekik küldene meghívókat a kormányzati sajtóeseményekre, ők léphetnének be a parlamentbe, a képviselői irodaházba, és bizonyos, egyelőre közelebbről meg nem határozott egységes szakmai és etikai normák betartásához kötnék az amúgy ingyenes, sajtóigazolvánnyal is járó tagságot.
A hazai sajtószakmai szervezetek azóta több alkalommal is elutasítóan reagáltak az elképzelésre, részben a korábbi rossz emlékű, az állami antiszemitizmust intézményesítő sajtókamarával fölmerülő párhuzam miatt, részben pedig azért, mert semmilyen konzultációt nem folytattak a szakma képviselőivel a tervekről, így az érdekképviseletek leginkább a kormányzati akaratérvényesítés, a politikai befolyásszerzés újabb eszközét látták a majdani sajtókamarában.

https://nepszava.hu/3034844_nem-tett-le-a-kormany-az-ujsagirokamararol

Orbánra bízza a döntést Le Pen: tárt karokkal várja a Fideszt a szélsőjobb

"Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően" - jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője.

https://nepszava.hu/3034875_orbanra-bizza-a-dontest-le-pen-tart-karokkal-varja-a-fideszt-a-szelsojobb

Ezért támadt az Akadémia a magyar kormányra

ORIGO

Igaz, hogy a kormány végleg felszámolná a tudomány szabadságát Magyarországon, és még az akadémiai vagyont is államosítaná? Igaz, hogy Palkovics László mérnök, ezért semmit sem ért a tudományhoz? Összeszedtünk nagyon sok kérdést (vádat) ebben a vitában, és válaszolunk is rá.

Az MTA eredményei és szerepe nemzetközi összehasonlításban

Rögtön adódik az első kérdés – ez a vád ugyanis többször elhangzott, főleg az ellenzéki propagandamédiumokban: a kormány tényleg fel akarja számolni a tudomány szabadságát Magyarországon?

Nem. A tudomány szabadsága jól csengő hívószó, amit a politikusok és előjogaikat védő „tudományos politikai vállalkozók” használnak.

https://www.origo.hu/itthon/20190504-ezert-tamadt-az-akademia-a-kormanyra.htm

Palkovics az MTA-n: A tudomány szabadsága benne van az Alaptörvényben, nem kell aggódni

 

Folyik a vita az MTA kutatóintézeti hálózatának sorsáról az Akadémia közgyűlésén, és ezen felszólalt a kormány részéről Palkovics László miniszter, és például arról beszélt, hogy míg Kínában a mesterséges intelligenciával dolgoznak, itthon azon vitatkozunk, hogy a középiskolai diákoknak legyen-e megfelelő idegennyelv-tudása.

Nem vagyunk elég eredményesek az innovációban, a szabadalmak tekintetében, ismerte el Palkovics László, de szerinte a finanszírozás mértékében arányos a teljesítményünk. Az Alaptörvény garanciát ad a tudományos munka szabadságára, és mivel ez nem fog változni, nincs miért aggódni – mondta forrásaink szerint a miniszter az akadémikusoknak üzenve.

Az MTA és a kormány szemben áll abban a kérdésben, hogy kinek az égisze alatt működjön a kutatóintézeti hálózat. Most végre elhangzott, hogy a kormány szerint miért kéne az MTA-n kívül működnie a kutatóintézeti hálózatnak: azért, hogy a társadalom lássa, hogyan hasznosul a közpénz, mondta Palkovics László.

Az MTA és a kormány nem tudott mindenben megegyezni a korábbi tárgyalások során, a közgyűlésre már normaszöveg-javaslatokkal akart jönni a két fél, így ez későbbre csúszik – hogy ez mit jelenthet, arra már ma utalt interjújában a miniszter.

 

https://hvg.hu/itthon/20190506_Palkovics_az_MTAn_A_tudomanyos_szabadsag_benne_van_az_Alaptorvenyben_nem_kell_aggodni

 

Palkovics László az MTA-közgyűlés után: "Ezt nem tudjuk elfogadni"

Esélyt sem adott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezető testülete arra, hogy a kormánynak bármilyen elképzeléséről egyáltalán szavazhasson az MTA közgyűlése. A három lehetséges elképzelés közül ugyanis csak a tisztán akadémiai álláspontról voksoltak a küldöttek - a tudós testület óriási többséggel úgy döntött: maradjon az MTA-n belül a kutatóintézeti hálózat.

Lovász László a sajtótájékoztatóna azt mondta: a közgyűlés döntött egy új vezetési struktúra létrehozásáról is a kutatóintézet-hálózat élére, amelyet egy irányító testület alá rendelnének. Mint mondta, elfogadták a tagok, hogy az irányító testület elnöke az innovációs és technológiai miniszter és az MTA elnökének közös javaslatára a miniszterelnök által kinevezett személy legyen. "Ezzel, úgy vélem, a kormánynak azt az igényét, hogy az intézethálózat irányítására megfelelő befolyása legyen céljainak és igényeinek érvényesítésére, megvalósítottuk" - hangsúlyozta az elnök.

Palkovics László azt mondta, hogy egészen máshogy látja a dolgot, szerinte kaotikus volt a szavazás és nem tiszta a politikai nyilatkozat sem. "Határozott szándéka a kormánynak", hogy kivegye az MTA alól a kutatóintézeti hálózatot, ezért további tárygalásokról beszélt. A miniszter szerint azzal, ahogy a közgyűlés döntött, minden nappal nő a bizonytalanság a kutatóintézeteknél, ami nem jó a hálózatoknak.

 

https://hvg.hu/itthon/20190506_Palkovics_Laszlo_az_MTAkozgyules_utan_Ezt_nem_tudjuk_lefogadni

 

Palkovics szerint az MTA tehet arról, hogy olyan nehéz tőlük elvenni a kutatóhálózatukat

Ha erőből nem sikerült, erőszakkal oldaná meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az akadémiai kutatóhálózat leválasztását az akadémiáról. Palkovics a Magyar Hírlapnak adott interjújában közölte, hogy amennyiben az MTA hétfői közgyűlésén nem fogadja el a minisztériuma javaslatait a kutatóhálózat kiszervezéséről, akkor majd a parlament törvényben veszi el az MTA-tól a kutatóhálózatát.

Palkovics mindezt azzal indokolta, hogy szerinte legitim igény, hogy a kormány ellenőrizhesse a kutatási források elosztását. Palkovics az interjúban határozottan nehezményezte, hogy az MTA nem adott meg minden segítséget önmaga szétveréséhez: hiába kérte fel a kormány, hogy vegyen részt a kutatóhálózat elvételének kidolgozásában, az általuk "delegált bürokratákkal nem sikerült elvégezni a munkát".

Palkovics valósághoz fűződő viszonyát jól mutatja, hogy arra a Magyar Hírlaptól szokatlanul kötekedő kérdésre, miszerint a felmérések alapján az MTA teljesítménye alapján Európa legjobbjai közé tartozik, a miniszter azt felelte, hogy "Magyarország tudományos teljesítménye nem jó, semmit nem haladtunk előre az utóbbi évtizedekben". (Via Index)

https://444.hu/2019/05/06/palkovics-szerint-az-mta-tehet-arrol-hogy-olyan-nehez-toluk-elvenni-a-kutatohalozatukat

Pálinkás József

 az MTA közgyűléséről

A műsorvezető Rónai Egon.

atv.hu

http://www.atv.hu/videok/video-20190506-palinkas-jozsef

Diplomáciai nagyüzem az uniós választás kampányának hajrájában

NAGYHATALMAK VEZETŐI ÉS NEVES EURÓPAI POLITIKUSOK EGYEZTETNEK ORBÁN VIKTORRAL

Magyar Nemzet

– Nagyra értékelem Orbán Viktor miniszterelnököt, mert ő volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást – jelentette ki szombaton Heinz Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke egy lapinterjúban. Strachét egyébként a magyar kormányfő éppen ma fogadja Budapesten, mindössze négy nappal azután, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter is hazánkban folytatott tárgyalásokat Orbán Viktorral. A legfőbb téma mindkét esetben a májusi EP-választások utáni lehetséges szövetségkötés a bevándorlásellenes, szuverenista pártok és pártcsaládok között.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/diplomaciai-nagyuzem-az-unios-valasztas-kampanyanak-hajrajaban-6896240/

Miközben ön a Trónok harcát nézte, Varga Mihály megállapodott a paksi hitelszerződés módosításáról

Baka F. Zoltán

A szerződés felülvizsgálata csak a törlesztés ütemezésére terjed ki, a kamatfizetésre nem.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/varga-mihaly-megjarta-moszkvat-es-megallapodott-a-paksi-hitelszerzodes-modositasarol.html

Diplomáciai nagyüzem az uniós választás kampányának hajrájában

NAGYHATALMAK VEZETŐI ÉS NEVES EURÓPAI POLITIKUSOK EGYEZTETNEK ORBÁN VIKTORRAL

Magyar Nemzet

– Nagyra értékelem Orbán Viktor miniszterelnököt, mert ő volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást – jelentette ki szombaton Heinz Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke egy lapinterjúban. Strachét egyébként a magyar kormányfő éppen ma fogadja Budapesten, mindössze négy nappal azután, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter is hazánkban folytatott tárgyalásokat Orbán Viktorral. A legfőbb téma mindkét esetben a májusi EP-választások utáni lehetséges szövetségkötés a bevándorlásellenes, szuverenista pártok és pártcsaládok között.

– Május 27-én, az európai parlamenti választások másnapján Európa egy másik reggelre fog ébredni – ezt már Georgi Markov, a legnagyobb bolgár kormánypárt, a jobboldali GERB parlamenti képviselője mondta a Magyar Nemzetnek. Szerinte ma két Európa van: a biztonságos Európa, Orbán Viktor Európája, illetve Nyugat-Európa, amely elfordult a kereszténységtől. A magyar miniszterelnök európai politikusok mellett gazdasági hatalmak vezetőivel is találkozik mostanában.

Április végén Hszi Csin-ping kínai államfő fogadta Orbán Viktort Pekingben, a jövő héten pedig Donald Trump amerikai elnök látja vendégül a magyar miniszterelnököt.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/diplomaciai-nagyuzem-az-unios-valasztas-kampanyanak-hajrajaban-6896240/

Akik mindig mindent meg tudnak magyarázni és bocsátani

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Molnár Bálint ugyanis a következő kijelentéseket tulajdonította nekem:

„Magyarországon él 2,8 millió tisztességes ember, akik a Fideszre szavaztak. A többi rohadt állat nyugodtan takarodhat a francba, még beléjük is rúgok kifelé menet, hogy minél messzebbre repüljenek. Szóval takarodó van picinyeim, ez már a mi országunk.”

Majd mindjárt utána ezt:
„A magyar emberek nem megosztottak, hiszen a magyar emberek teljes egyetértésben állnak ki Orbán Viktor, a Fidesz és Magyarország mellett. A többi haszontalan sejthalmaznak nem sok köze van a magyarokhoz és az emberi fajhoz.”

Nos, akkor a miheztartás végett: fentieket soha, sehol nem mondtam, nem írtam, mindehhez semmi közöm. Még a ’18-as győzelem után írta ezeket – talán a Facebookján – egy ember úgy, mintha az én szavaim lennének. Aztán már akkor is elmondtam, elmondtuk, hogy ez nem igaz, de hát tudjuk, az ilyesmi hiábavaló.

Mert újra és újra akadnak majd emberek, akik előveszik, idézik, leírják, amikor éppen szükségét érzik, hogy alátámasszák remekül felépített és kikezdhetetlen rögeszméiket.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/akik-mindig-mindent-meg-tudnak-magyarazni-es-bocsatani-6886367/

 

Cselekvőképes szövetség köttetett

ORBÁN VIKTOR ÉS MATTEO SALVINI ÚJ ÉLETET LEHELT A KIÜRESEDETT EURÓPAI ELKÉPZELÉSBE

Halkó Petra Magyar Nemzet

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Matteo Salvini, Olaszország miniszterelnök-helyettese, belügyminisztere május 2-án Budapesten tárgyalt. A találkozón Európa két kiemelkedő politikusa a kontinenst érintő jelentős kérdések kapcsán egyeztetett. A nyilatkozatokat követően a magyar–olasz párbeszéd számos aspektusa kiemelésre érdemes, ugyanakkor ezúttal valóban szemtanúi lehettünk mindannak, amire Európának mindig is szüksége volt, van és lesz.

Orbán és Salvini közös találkozója ugyan rövidnek bizonyult, mégis rávilágított három olyan aspektusra, amely elengedhetetlen Euró­pa újjáépítése szempontjából: magára a cselekvőképesség meglétére, megvalósításának eszközére és annak végső céljára.

Orbán és Salvini budapesti találkozója kivételes jelentőséggel bírt, ugyanis megtestesítette mindazt, amit az európai alapgondolat magában foglalt, s amely mindig is célja volt – és mindig is kellett volna, hogy legyen – az európai projektnek: az uniós tagállamok kölcsönös szükségletén, tiszteletén és nyitottságán alapuló, békét teremtő együttműködést.

A szerző a Századvég Alapítvány nemzetközi elemzője

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/cselekvokepes-szovetseg-kottetett-6890450/

Söder nyilatkozata után: valóban itt a vége

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Azon nincs mit csodálkozni, hogy a május 2-ai Orbán–Salvini-találkozó után Frans Timmermanns, a szocialisták bizottsági elnök-jelöltje, Angela Merkel, a CDU-s német kancellár asszony, illetve követője, Annegret-Kramp Karrenbauer új CDU-elnök (akivel kapcsolatban kéretik a reményeket sürgősen elfelejteni!) egybehangzóan elutasította Orbán Viktor azon felvetését, hogy a néppártnak a tőle jobbra álló pártokkal kellene együttműködnie ahelyett, hogy a baloldalhoz közeledne.

Sajnos azon sem lehet nagyon csodálkozni, hogy Sebastian Kurz is elhatárolódott a javaslattól, hiszen azért azt már megértettük: nem az osztrákok fújják a passzátszelet a német nyelvű politikai térben, s bár voltak és még mindig vannak biztató jelek Kurz kancellári tevékenységében (leginkább az, hogy a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárttal koalícióban kormányoz…), a végén mégiscsak igazodik a német Nagy Testvér akaratához.

Az viszont valóban nagyon sajnálatos, hogy ebbe a sorba állt be Markus Söder, a CSU új elnöke, bajor miniszterelnök is.

Söder képes volt imigyen fogalmazni az esetleges jobbra nyitásról: „ez lenne az EU vége”. Állítását így pontosítanám: valójában a néppárt balra nyitása jelenti az EU végét.

Söder sajnos ezen túl is elfogadhatatlan dolgokat mondott: mélységesen sajnálja, hogy Orbán is a jobboldali populistákkal (már megint ez a jelző, ami nem jelent semmit, csak baloldali hablaty) működik együtt. Ő azt remélte, hogy a Fidesz felfüggesztése a néppártban pozitívan fog végződni és Orbán „észhez fog térni” (!), Salvinivel való találkozása azonban „rosszat sejtet a háttérben”.

Szuper! Mit is jelentenek ezek a mondatok?

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/soder-nyilatkozata-utan-valoban-itt-a-vege-6897269/

Kivágták Magyarország legidősebb erdejét

Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban. A WWF Magyarország szerint a természetvédelmi oltalom alatt álló állami erdőterületeken zajló fakitermelés jelenlegi gyakorlata fenntarthatatlan, ezért átfogó szakmai megoldásra lenne szükség.

https://nepszava.hu/3034907_kivagtak-magyarorszag-legidosebb-erdejet

Fideszes kampányfilmet adott a köztévé híradója - az MSZP a választási bizottsághoz fordul

Csalást a kampány manipulálásával is el lehet követni - jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a párt hétfői sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a sajtótájékoztatót éppen ezért hívta össze: hogy bemutathassák, a Fidesz, a fideszes önkormányzatok és a kormányzat hogyan akarják elcsalni az EP-választásokat.

https://nepszava.hu/3034919_fideszes-kampanyfilmet-adott-a-kozteve-hiradoja-az-mszp-a-valasztasi-bizottsaghoz-fordul

Olcsóbb lenne segíteni a családoknak, mégis inkább elveszik tőlük a gyerekeket

abcúg.hu

Évente nyolc-tízezer gyerek kerül Magyarországon állami gondozásba, jó esetben nevelőszülőkhöz, rossz esetben bentlakásos intézménybe. Ez időnként elkerülhetetlen, de sokszor megelőzhető lenne. Ehhez az kellene, hogy az állam ne büntetni, hanem segíteni akarja a rászoruló, problémás szülőket intenzív családgondozással, pszichológusokkal és pedagógusokkal. Ez nehezebb feladatnak tűnik, mint nagy intézmények helyett kisebbeket nyitni, vagy új nevelőszülőket toborozni, de hosszú távon még pénzben is jobban megérné.

https://abcug.hu/olcsobb-lenne-segiteni-a-csaladoknak-megis-inkabb-elveszik-toluk-a-gyerekeket

Tehát Bencsik és Bayer szerint a Lecsó című rajzfilm a másság propagandája, mert a patkányból sikeres séf lesz

Ha vasárnap, akkor Bayer show, ami - ahogyan azt megszokhattuk - a múlt héten is tartogatott izgalmas jeleneteket.

Természetesen szóba került az MSZP-s képviselőnő, Bangóné Borbély Ildikó patkányozása. Bayer ezzel kapcsolatban azt mondta,  „van egy olyan mondás, hogy a mókus is egy patkány, csak jobb a sajtója.” Hozzátette, az aktuális adás egyebek mellett arról szól, ez a mondás mennyire igaz, illetve hogy mennyire a sajtótól függ, hogy melyik patkány mókus, melyik patkány patkány, melyik patkányozás elfogadhatatlan és borzasztó, melyik patkányozás csodálatos és tündéri. (Azt érdemes megjegyezni, hogy Bangónét megelőzve jó két évvel Bayer Zsoltnak is volt egy nagy patkányozásaaz EchoTV-n).

A műsor vendége Kovács István, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje volt, aki az első részben a vendégek között kapott helyett, de Bayer megszólította, mert a zakóján volt egy kitűző, amin a L'ecsó című filmből ismert patkány, illetve je suis patkány  (franciául patkány vagyok) felirat volt látható.

Kovács adott egy ilyen kitűzőt Bayernek is, aki azt mondta: „ez azért egy különleges patkány, ennek jelentősége van, ugyanis ez a francia animációs filmnek, a L'ecsónak a főhőse. Erről Bencsik András (a Demokrata főszerkesztőjének - a szerk.) barátomnak külön elmélete van, amit én osztok. Ő szokta azt magyarázni, hogy... Ugye miről szól ez a L'ecsó című, egész estés családi mozi? Arról, hogy Párizs legjobb éttermében, egyszer csak ez a patkány kezd el főzni, és olyan zseniálisan főz, hogy a legszigorúbb ilyen éttermi ellenőr, aki a Michellin-csillagokat osztogatja, az is elájul tőle. Az András szerint egyebek mellett arról szól ez a történet, hogy már a kisgyerekek fejében el kell ültetni, hogy a másság milyen csodálatos."

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/tehat-bencsik-es-bayer-szerint-a-lecso-cimu-film-a-massag-propagandaja-mert-a-patkanybol-sikeres-sef-lesz-119482

Az MTA közgyűlése beintett a minisztériumnak, jöhet a törvénymódosítás

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szervezésében kutatók, hallgatók valamint szimpatizánsok demonstráltak ma a Magyar Tudományos Akadémiánál a testület rendkívüli közgyűlése alkalmából – melyen az akadémikusok arról szavaztak, milyen formában tartanák támogathatónak az Akadémia további működését.

A demonstrálók az esős, kellemetlen időjárás ellenére reggel kilenctől várakoztak az Akadémia épülete előtt, és a megmozdulás elvileg egészen a közgyűlés végéig tartott.

A tüntetésről készült videónkat az alább lehet megtekinteni:

https://merce.hu/2019/05/06/az-mta-kozgyulese-beintett-a-miniszteriumnak-johet-a-torvenymodositas/

Lovász: A teljes magyar tudományosság jövője múlik ezen

Nyitóbeszédében egyszerre mutatott kompromisszumkész, ugyanakkor határozott arcot Lovász László MTA-elnök az Akadémia hétfői közgyűlése előtt elmondott beszédében.

A teljes, csonkítatlan szöveg alant olvasható:

https://444.hu/2019/05/06/lovasz-a-teljes-magyar-tudomanyossag-jovoje-mulik-ezen

ENSZ: EGYMILLIÓ FAJ PUSZTULHAT KI A FÖLDRŐL AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG MIATT

„Az ökoszisztémák egészsége gyorsabban romlik, mint valaha. Világszerte pusztítjuk gazdaságunk, megélhetésünk, élelmiszerbiztonságunk alapjait, saját egészségi állapotunkat és életminőségünket”

– fogalmazott Sir Robert Watson, a bonni székhelyű Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület, az IPBES elnöke a szervezet plenáris ülésének zárónapján, május 6-án Párizsban tartott sajtókonferencián. (Az élő közvetítést itt lehet követni.)

Az ENSZ biológiai sokféleség megőrzésével foglalkozó tudományos világszervezete az április 29-e és május 4-e között tartott konferencián fogadta el azt a még nem publikus jelentést, amely szerint a természet jelenlegi pusztulása példa nélkül álló az emberiség története során. A fajok egyre gyorsuló kihalásának súlyos társadalmi következményei várhatók.  

https://qubit.hu/2019/05/06/ensz-egymillio-faj-pusztulhat-ki-a-foldrol-sz-emberi-tevekenyseg-miatt

A Fidelitas sokkoló akcióval hívta fel a figyelmet a Fidesz és az MSZP sötét parkolási balhéjára

Február óta áll a bál a budapesti parkolás körül. A megfontolt igazságérzetéről méltán híres ifjúsági szervezet, a Fidelitas másokkal ellentétben nem kapkodta el, hogy reagáljon az égbekiáltó botrányra. Nem hebrencskedtek, nem vádaskodtak alaptalanul, kivárták, hogy kiforrja magát a téma, és csak aztán léptek oda, de akkor úgy, hogy abba beleremegett egész Zugló. Május 5-én egy mások számára talán álmoskásnak tűnő esős vasárnapon Borbély Ádám, budapesti elnök és láthatóan nem éppen kispályásokból álló csapata ellentmondást nem tűrve fekete szemeteszsákot húztak egy zuglói automatára. Az akciót drámai képek örökítették meg:

https://444.hu/2019/05/06/a-fidelitas-sokkolo-akcioval-hivta-fel-a-figyelmet-a-fidesz-es-az-mszp-sotet-parkolasi-balhejara

Novák: A kormány évről évre bővíti a családtámogatásokat

MH/MTI

Míg a baloldali, szocialista-liberális kormányok mindig elvettek a családoktól, addig a jelenlegi kormány évről évre bővíti a családtámogatási rendszert - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190506-novak-a-jelenlegi-kormany-evrol-evre-boviti-a-csaladtamogatasokat

Dobrev-bögre

Minden választás a vagyok világában zajlik, vagy ide állok vagy oda. A demokráciának ezt a normális esetben teljesen természetes elemét nálunk, Magyarországon és jószerével az egész nyugati kultúrkörben hatalmas feszültségek jellemzik

Dippold Pál Magyar Hírlap

Ideges emberek szakadnak bele igazuk bizonygatásába, nem sárdobálás, hanem egyenesen ürülékhajigálás határozza meg a különféle vokshelyzetek utolsó heteit. Az ellentétek a különböző nézetek képviselői között végre világossá válnak, ám ez együtt jár civilizált emberekhez méltatlan trágársággal, durvasággal, szinte folyamatos hazudozással, rágalmazással és mocskolódással. Példátlan, az emberi méltóságot mélyen sértő akciókkal.

Azt lassan kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a magyar balliberális ellenzék és a vele lepaktáló álszélsőjobb képtelen leszakadni az NFF (nagy francia forradalom), a NOSZF (nagy októberi szocialista forradalom), ÚDL’68 (úgynevezett diáklázadások 1968) szerintük világtörténelmi jelentőségű szellemi emlőiről.

A szókép megmagyarázza magát: hiszen a francia Robespierre, az orosz Vlagyimir Iljics Lenin, a francia Daniel Cohn-Bendit és a magyar Dobrev Klára szinte az anyatejjel együtt szívta magába a viszálykeltés, a rombolás, a zűrzavarteremtés és a gyűlölet mérgét. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190506-dobrev-bogre

 

A nagy migránskártya-blöff: ezért nem ismétlődik meg a 2015-ös menekültválság

válaszonline

"... bár szép gesztus ruhákat meg lisztet gyűjtetni más országok polgáraival, az elosztás szükségképpen egyenlőtlen lesz, ráadásul a logisztikai költségek sokszor ésszerűtlenné is teszik: drágább a szállítás, mint a küldemény. Ezért ma már inkább készpénzzel segítenek, aminek eszköze a Török Vörös Félhold helyi elnevezése után elkeresztelt Kizilaykart – ez az, amit – kékszínű görög megfelelőjével együtt – a kormánypropaganda migránsbankkártyának nevez, és amitől a Soros–Juncker-plakátokon is rettegtette a magyarokat. Holott, az Adanában tapasztaltak alapján, ennél jobb eszközt nem nagyon találhattak volna arra, hogy a menekülteket úgy segélyezzék, hogy a saját kezükbe adják annak felelősségét, mire és hogyan osztják be azt az összeget, amit az ECHO gondosan úgy számolt ki, hogy ne érje el az egy főre jutó török létminimumot, elkerülve ezzel a helyiekkel való konfliktusokat."

A Válasz a helyszínen nézte meg, milyen programoknak köszönhető, hogy a Törökországban veszteglő mintegy négymilliós menekülttömeg nem indul meg Európa felé. A szíriai határtól néhány órás autóútra, Adanában láttunk példákat arra, hogy a helyben már beiskolázott több mint 400 ezer kiskorú szír menekültön kívül EU-s segítséggel még majdnem ugyanennyit szeretnének visszavezetni az oktatásba. Olyanokról van szó, akik a háború miatt gyakran éveket „hiányoznak”, s ha vissza is ülnek a padba – immár Törökországban –, akkor komoly nyelvi akadályba ütköznek. De hogyan lehet hozzájuk eljutni és megfogható perspektívát adni nekik? Meg fognak döbbenni: „migránsbankkártyákkal”. Igen, azokkal, amiket itthon a „Soros-terv” részeként tálaltak a választóknak. Exkluzív riport Délkelet-Törökországból.

https://www.valaszonline.hu/2019/03/25/torokorszag-sziria-menekultek-ensz

A NER idegenlégiósai, avagy „balliberális” üzletemberek a Fidesz-holdudvarban

válaszonline

Miért válhatnak a NER tartóoszlopaivá egykor ellenségként kezelt balos üzletemberek – olyanok, akik már régen, az MSZP–SZDSZ-időkben is az állam pénzét szívták? Kiknek bocsátott meg a Fidesz az elmaradt elszámoltatás potenciális célszemélyei közül? Biztonsági öveket bekapcsolni, „szemet gyönyörködtető” összeállítás következik!

https://www.valaszonline.hu/2019/04/30/a-ner-idegenlegiosai-avagy-balliberalis-uzletemberek-a-fidesz-holdudvarban/

Nem tiszta, hol landolnak a Fideszre adott szavazatok

Nem sieti el az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz pártbeli tagságának vizsgálatát. Május 26-áig aligha történik már bármi is, így viszont a választók pont a lényeggel nem lesznek tisztában a szavazófülkében: hogy egy európai szellemiségű vagy egy szélsőséges pártcsalád leendő tagjára szavaznak-e.

https://hvg.hu/itthon/20190506_Nem_tiszta_hol_landol_Fideszre

Az Orbán-interjú margójára: túl a liberálbolsizáson

"Magyarnak lenni annyit tesz, mint elárultnak lenni" – ez is egy megfejtés. Meg az is, hogy annyit tesz, hogy megpróbálni normálisan beszélni a NER ellenében is.

„Lehetetlenné teszik, hogy a haza szeretetére vagy Jézus tanainak követéséről beszéljenek", mondja Orbán, aki az interjú egy másik pontján azt is hozzáteszi, ”ha az ember magyar, alapérzés, hogy elárulták”. De beszél a családról, ami ugye, mint tudjuk egy férfi és egy nő, és a kultúráról, ami – azon túl, hogy „a többi kultúrát tiszteljük” – természetesen a keresztény kultúra.

Na, akkor itt álljunk meg egy szóra.

Ha felsorolnánk, mi mindennel és hogyan teszi tönkre az életünket a NER, hogyan helyezi egy teljesen abszurd és lehetetlen kommunikációs térbe az itt-és-most létezést az orbáni rendszer, a listán előkelő helyre kerülne az a beszédmód, ahogyan és amellyel azokat a dolgokat fogalmazza meg, értelmezi, sajátítja ki, sőt, kannibalizálja, amelyek éppen létezése fundamentumát, világmagyarázata lényegét jelentik.

Nem a végtelenül fárasztó és elképesztően unalmas liberálisozásról, endzsiózásról, genderezésről (szigorúan g-vel az elején) van szó elsősorban, amelyekkel Orbán tényleg olyan, mint egy monomániás dödögő nagypapa, és amiket, meg az amikről való beszéd tónusát és mikéntjét a tányérnyaló holdudvar természetesen már ügyesen elsajátított egy ideje (meg azt is, hogy hogyan kell kicsiket köhécselgetve, fejet orbánosan félrehajtva, úgyhangsúlyozva azt mondani, amit), hanem sokkal inkább azokról az öndefinitív ideológiai panelekről, amikre a NER – meg előtte már az ellenzéki Fidesz is – úgy, ahogy van, teljes súlyával ráfeküdt.

https://hvg.hu/itthon/20190506_tul_a_liberalbolsizason_orban_kleine_zeitung

Így fojt meg teljesen egy vállalkozást a törvényesen kivetett telekadó

Egy szegedi gazdálkodót küldhet padlóra a telekadó, mert az sokszorosa a cége nyereségének, de meghaladja a megadóztatott telek értékét is. Három évvel ezelőtt a szegedi önkormányzat azzal indokolta az itt újnak számító adónem bevezetését, hogy a kormányzat a költségvetésüket pár év alatt a felére csökkentette. A gazda meg mindennek issza a levét.

Rabgazdaság volt, most az lehet megint

– ironizál kesernyésen Rostás Zoltán, amikor elmeséli, hogyan mentek el a falig annak érdekében, hogy megmentsék csaknem héthektáros gazdaságukat. Most úgy néz ki, hogy vége a sertéshizlaldának, a feldolgozónak, amelyen évtizedekig dolgoztak, mert egyik évről a másikra kiderült: a kasszájukat meghaladó összegű telekadót vasalnának be rajtuk.

https://hvg.hu/kkv/20190506_A_telekado_lehet_a_vesztuk

Ha az EU hezitál, mások töltik be a balkáni vákuumot – Deli Andor a Mandinernek

Olyan a mostani Európai Parlament, mint Jurassic Park-beli szúnyog a borostyánkőben – fogalmaz Deli Andor. A Délvidéket képviselő fideszes EP-politikust az új Bizottságtól és az új EP-től várja a nemzeti kisebbségi jogok támogatását és Szerbia EU-tagságának előmozdítását. Interjúnk!

https://mandiner.hu/cikk/20190506_deli_andor_delvidek_fidesz_ep_valasztas_interju

Észak-Koreában 30 dekára csökkentették a napi élelmiszer-fejadagot

10 éve nem volt olyan rossz a termés Észak-Koreában, mint tavaly, ezért a kommunista diktatúra vezetői úgy döntöttek, hogy 300 grammban maximalizálják az egy főre jutó élelmiszeradagokat az országban. 

Az ENSZ jelentése szerint Észak-Koreában a lakosság 40 százaléka, több mint 10 millió ember nem jut elegendő táplálékhoz. Sok család évente csak néhány alkalommal jut egyáltalán fehérjéhez. 

A nemzetközi szervezet élelmezési programja, a World Food Programmeszóvivője szerint a helyzet nagyon súlyos, és Észak-Korea éveken, de akár hónapokon belül is súlyos éhínséggel kell majd szembenézzen. A kilencvenes években Észak-Korea átesett már egy súlyos éhínségen. Akkor 3 millió ember halhatott meg.  

https://444.hu/2019/05/04/eszak-koreaban-30-dekara-csokkentettek-a-napi-elelmiszer-fejadagot

„Orbán Viktor agyafúrt diktatúrát épített”

Huszonöt év után felszámolja budapesti lakását Kende Péter és feleségével újra visszaköltözik Párizsba – erről maga a történész beszélt a Népszavának, mikor felkerestük a fővárosban. Politikai okai nincsenek a második – és ezúttal végleges – emigrációnak, a Párizs melletti ház több kényelmet kínál az idős házaspár számára. Annak viszont már van, hogy – bár a magyar állampolgárságát végig megtartotta a professzor – a magyarországi választásokon sosem szavaz, csak francia állampolgárként él demokratikus jogával. - Ha tőlem függetlenül leszavazza a többség Orbán Viktort, annak nagyon fogok örülni, bár nyilván nem ez történik majd, de én még egy szavazás erejéig sem szeretnék a magyar hivatalosságokkal kapcsolatba kerülni - mondta. Hozzátette: - Ez egy nagyon agyafúrt diktatúra, amely mindent megtett azért, hogy teljes tájékozatlanságban hagyja a magyar szavazók túlnyomó többségét, szisztematikusan vezeti félre a társadalmat amióta Orbán Viktor hatalmon van. Az ország fő problémájának egy olyan ügyet tesznek meg, ami nem is probléma, hiszen nincsenek menekültek Magyarországon, sőt, ide nem is akar senki jönni.

https://nepszava.hu/3034841_orban-viktor-agyafurt-diktaturat-epitett

„Brüsszelben hiányzik a mammutledöntő férfitípus” - magasztos beszélgetés G.F.G. műsorában

„Jó estét kívánok! Ma esti vendégem Varga Judit, a nemzet lobbistája!” - konferálta fel G. Fodor Gábor (GFG), a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke és a 888.hu kormánypárti portál főszerkesztője a Nyolcas című, HírTV-n futó műsorban az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárt.

Varga elmondta, azért kérte, hogy így mutassák be, mert a hivatalos státusza elég hosszú - ez külföldön „zavart okozhat” - és egyébként pedig, „hogyha van egy előállított termék, egy magyar álláspont, akkor az ő feladata az, hogy minél szélesebb körbe eljutassa, lobbizon érte, minden téren, vízen, levegőben, szárazföldön.”

A beszélgetés pontján a műsorvezető rákérdezett, hogy milyennek látja Varga a brüsszeli férfiakat: „ott van még a férfiasság, kitapintható, hogy itt még férfiakkal állunk szemben? Van erő, magabiztosság, indulat, tekintély?”

„Nagyívű a kérdés. [...] Van egyfajta elmozdulás. Brüsszelben egy tárgyalásnál már lehet érezni, hogy elsősorban az emberre teljesen máshogy néznek. Aminek megvannak az árnyoldalai hiszen, nem várhatom el, hogy előre engedjennek az ajtóban, nem várhatom el ezeket az udvariasságokat, sőt bizonyos esetekben egyfajta udvariatlanság is, ezt elvárni. Szerintem hiányzik ott ez a »mammutledöntő férfitípus.« [...] Vannak ilyen archetípusok, lehet, hogy ez is a konzervatív beállítottságomnak a része, hogy szerintem a nők Nyugat-Európában is vágynak arra, hogy egy »mammutledöntő férfi-eszmény« legyen, és a kettőt lehetne vegyíteni, tehát lehetne ugyanúgy a nőket egyenrangúan kezelni, és közben tudjuk, hogy ki a nő és ki a férfi.”

https://m.magyarnarancs.hu/feketelyuk/varga-judit-gfg-119495