2019, május 6 - 08:05 Sajtószemle

12 percenként hal meg egy újabb gyerek Jemenben

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció, miután a húszik elfoglalták az ország északi részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, elűzve a kormányt. 

A jelentés szerint, ha nem születik tűzszünet, akkor az év végére a polgárháború áldozatainak száma 233 ezer lehet, és ezek többsége, 60 százaléka ötéves vagy annál fiatalabb gyerek. Az ENSZ előrejelzése szerint 102 ezren lesznek év végére, akik a harcokban veszítették életüket, és 131 ezren, akik a polgárháború következtében kitört humanitárius válságban, azaz az élelmiszer-hiány, illetve az orvosi ellátás hiánya miatt. 

https://444.hu/2019/05/05/12-percenkent-hal-meg-egy-ujabb-gyerek-jemenben

A magyar papok, akiket Amerikában vádoltak meg gyerekmolesztálással

https://tldr.444.hu/2019/05/05/amerikas?_ga=2.125669193.2100029299.1557046776-280840560.1447769945

Nem tetszik a visegrádi országoknak, hogy a V4 nevet kapta Habony hírportálja

Kovács Zoltán szerint nincs azzal gond, ha a kormánynak köze van egy ilyen hírügynökséghez.

Tiltakozott a cseh és a szlovák kormány amiatt, hogy a magyarok a visegrádi négyek nevét használva indítottak hírügynökséget – írja a Guardian. A londoni lap terjedelmes cikkben foglalkozik a V4NA hírügynökségről, amely április elején indult, amelynek székhelye szintén a brit főváros – annak ellenére, hogy kitűzött célja szerint a visegrádi országokkal kíván foglalkozni.

Ennek egyelőre nincs sok jele – jegyzi meg a lap, felidézve, hogy a V4NA kezdetben leginkább hangzatos – és kétes – migránshírekkel telepakolt internetes oldalán ma már változatosabb a hírfelhozatal, bár a hírek egy része csak előfizetéssel érhető el, ám az nem derül ki, annak mik is a feltételei.

A Guardian azt sem mulasztja el megemlíteni, hogy a lap Habony Árpádnak, Orbán Viktor Londonban élő, rejtőzködő üzletember-tanácsadójának a kezében van, az oldalt jegyző céget – amelynek többségi tulajdonosa a fideszes médiabirodalom, a KESMA – pedig Magyarország londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf jegyeztette be. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nincs gond a kormány és a hírügynökség közötti összefonódással. A politikus azt közölte: több tucat német és brit példát tud sorolni, ahol a politikusoknak köze van a sajtóhoz.

https://hvg.hu/kkv/20190505_Nem_tetszik_a_visegradi_orszagoknak_hogy_a_V4_nevet_kapta_Habony_hirportalja

Orbán washingtoni látogatásának napján Márki-Zay Pétert is fogadja az amerikai külügyminisztérium

Nem csak a magyar miniszterelnök megy Washingtonba május 13-án, hanem Kész Zoltán és Márki-Zay Péter is - jelenti a 444 angol nyelvű hírlevele, azInsight Hungary.

Az esélyes jelöltek megtalálására és az ellenzéki koordinációra törekvő Mindenki Magyarországa Mozgalom két vezetőjére több találkozó is vár azon a héten a keleti parton. Részt vesznek a German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén és hivatalosak a külügyminisztériumba is.

Márki-Zay az Insightnak azt nyilatkozta, három fő célja van:

https://444.hu/2019/05/05/orban-washingtoni-latogatasanak-napjan-marki-zay-petert-is-fogadja-az-amerikai-kulugyminiszterium

A Kúria szerint Tiborcz István nem közszereplő, és nem szabad leadni, mit mond, mikor egy újságíró a cégügyeiről kérdezi az utcán

Az egész NER egyik legizgalmasabb kérdésével, Orbán Viktor miniszterelnök családjának meggazdagodásával foglalkozott 2016. decemberében a Hír TV – akkor éppen valódi újságírókkal dolgozó – Célpont című oknyomozó műsora.

Az adásban alapvetően arról volt szó, hogyan kerültek a magánkézbe különféle vidéki kastélyok, és hogy a vásárlók környékén rendre Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István tűnt fel.

2016 elején a 444 írta meg először, hogy Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket a BDPST Zrt. bejegyzésekor, ennek a cégnek pedig kulcsszerepe volt az egyik legszebb magyar palota, a Schossberger bárói család turai kastélyának megszerzésében és más jelentős ingatlanüzletekben. A cég más szálon is kapcsolódott Tiborczhoz, de azt csak 2017 végén, egy Origónak adott interjúban ismerte el a miniszterelnök veje, hogy övé az ingatlanos vállalat jelentős része.

Nyilvánvalóan a magyar demokrácia egyik legfontosabb ügye, hogyan lesz a közvagyonból Orbán Viktor miniszterelnök családjának magánvagyona,

és 2016 decemberében, amikor a Hír Tv-s műsor készült, még sokkal szemérmesebb volt ebben az ügyben a NER, mint ma. 

A Célpont stábja a kastélyvásárlások mögötti céghálót próbálta felfejteni, nem sok sikerrel. Hiába mentek le a vidéki helyszínekre, telefonáltak a céges elérhetőségeken, küldtek emailt a kérdéseikkel, senki nem akarta elárulni nekik, pontosan kihez vándorolnak a mesés kastélyok. Így aztán a stáb egyszer csak beállított az egyik érintett ingatlanos vállalkozás budapesti címére, ahol az iroda előterében a legnagyobb meglepetésükre Tiborcz Istvánba botlottak, mielőtt elhajtották őket. A ház előtt az utcán várakozva észrevették, hogy Tiborcz éppen távozik az épületből, a riporter utána szaladt, az operatőr pedig távolabbról vette, hogy a miniszterelnök veje mit és hogyan válaszol a neki feltett kérdésekre.

Az erről készült videót most azért nem tudom itt megmutatni, mert a Kúria szerint jogsértő volt. Egészen pontosan sértette Tiborcz István személyiségi jogait, azon belül is a képmáshoz és a hangfelvételhez fűződő jogát. Az ítélet lényege három pontban foglalható össze:

A Kúria döntésének könnyen az lehet az eredménye, hogy a jövőben még nehezebb lesz bemutatni, hogyan gazdagodnak az ország vezetői, hogyan reagálnak, amikor ezt valaki számon kéri rajtuk, illetve ezen keresztül azt, mit gondolnak a közvagyon és a saját magánvagyonuk viszonyáról

https://444.hu/2019/05/03/a-kuria-szerint-tiborcz-istvan-nem-kozszereplo-es-nem-szabad-leadni-mit-mond-mikor-egy-ujsagiro-a-cegugyeirol-kerdezi-az-utcan

Anyja szerint a hároméves Ádám teljesen magától vette a fejébe, hogy találkozni akar Orbán Viktorral

Ádám a fejébe vette, hogy találkozni akar Magyarország miniszterelnökével. Mert szerinte,

ha valaki találkozni akar vele, az találkozhat.

– írja a Ripost.

Az édesanyja segített neki: posztolt, innen-onnan kérdezgetett, tanácsot kért a neten, aztán levelet írt mindenféle szóba jöhető helyre, hátha történik valami.

A szívós anyai kitartást végül siker koronázhatta. A sokadik próbálkozás, a ki tudja hányadik levél, üzenet végül célba talált. 

A miniszterelnök csak kiszorította azt a másfél órát, amíg a srácot körbe vihette az Országház folyosóin és termein. Ahogy az anyuka írta aztán a LaMome Mami nevű netes fórumon:

„ Együtt teáztak, sütiztek, beszélgettek, ajándékokat kapott, sok-sok mindent. Azóta is a hatása alatt van az egésznek, nem aludt, nem evett egész nap, folyamatosan beszél, csak mondja, hogy mit látott és milyen jó volt. Mindent, amit szeretett volna látott, megnézhetett megfoghatott, teljesen odavan.”

https://168ora.hu/eletmod/kiderult-hogyan-kerult-orban-viktor-tarsasagaba-adam-a-harom-eves-kisfiu-167591

Matolcsy szerint eddig több mint félmilliárdba került az MNB külföldi irodakalandja

Ennyit költött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2015-ben megnyitott és nemrég bezárásra ítéltetett négy külföldi irodájának bérlésére és 15 munkatársára tavaly októberig – derült ki a jegybankelnök képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.  

Jó öt éve az MNB azzal a céllal hozta létre külföldi kapcsolattartó irodáit, hogy – mint fogalmaztak – „a magyar jegybankot hatékonyan képviseljék a kijelölt relációkban, erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést”. E téren a német, a francia, az olasz és az osztrák jegybankok példáit követték. Matolcsy Györgyék eredetileg hat irodát szerettek volna nyitni, végül négyig jutottak. 2015-ben Hamburgban és Párizsban, 2016-ban Rómában, 2017-ben New Yorkban jelent meg az MNB, a bejrúti és a Buenos Aires-i iroda megnyitására viszont „az aktuális gazdaságpolitikai és biztonságpolitikai okok miatt nem került sor” – indokolta Matolcsy György a képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában.

https://mfor.hu/cikkek/makro/matolcsy-szerint-eddig-tobb-mint-felmilliardba-kerult-az-mnb-kulfoldi-irodakalandja.html

84 orvos mondta fel a túlóraszerződését a Péterfy Kórház baleseti központjában, nagy bajban az intézmény

Közölték azt is, hogy mostantól szigorúan betartják az ÁNTSZ minimumelőírásait, ami fájni fog a kórháznak.

Óriási balhé van a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban - írja a 444. A botrány azzal kezdődött a csődközelben lévő intézménynél, hogy kiderült: a közalkalmazotti státuszban levő aneszteziológusok magasabb bérért dolgoznak, mint a baleseti sebészek. Ez alapvetően nem szokatlan, évtizedek óta ezzel próbálták meg kompenzálni az altatóorvosok hálapénzmentes munkáját. Ugyanis az aneszteziológusok nem vagy csak ritkán kaptak hálapénzt, és ha nincs altatóorvos, akkor nincs hálapénzes műtét sem, így a mutyi eddig mindenkinek érdeke lehetett.

Mára azonban változott a helyzet, és úgy tűnik, hogy a baleseti sebészek is sokkal inkább a tisztességes bérből kívánnak megélni, mint hálapénzből. Ráadásul ebben az intézetben sokan nem is fogadnak el hálapénzt, így ez a hallgatólagos megoldás a jelek szerint nem működik. Most 84 orvos aláírásával egy levelet küldtek a főigazgatónak, amelyben kérték a bérfeszültség rendezését, azaz a baleseti sebészi bér altatóorvosi szintre emelését, valamint a kórházban uralkodó áldatlan állapotok felszámolását. Az igazgatóság azonban ebbe nem ment bele, hivatkozva a komoly adósságállományra - amely már márciusban elérte a csaknem 2,5 milliárd forintot -, sőt takarékoskodásra és a műtétek számának növelésére hívta fel a figyelmet.

 

https://nepszava.hu/3034660_84-orvos-mondta-fel-a-tuloraszerzodeset-a-peterfy-korhaz-baleseti-kozpontjaban-nagy-bajban-az-intezmeny

 

Szijjártó: Orbán és Trump összehangolja a migrációellenes tevékenységét

Az amerikai elnök és a magyar kormány egyformán erőteljes migrációellenes álláspontot képvisel, Magyarország pedig éppúgy megvédi saját határait, ahogy azt az Egyesült Államok is teszi - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

https://index.hu/belfold/2019/05/05/szijjarto_orban_es_trump_osszehangolja_a_migracioellenes_tevekenyseget/

 

A német tévében Füles Gulyásnak nevezték Orbánt, és kinevették a vejét

A német köztévé szatirikus hírműsora ismét Orbán Viktorral foglalkozott. Ez alkalommal nem közszereplő vejét ismerhette meg jobban a német nagyérdemű.

Oliver Welke műsorvezető (egyfajta német Jon Stewart) műsorának EP-választásokat megelőző sorozatát jelentette be a Heute Show derekán. „Dolgok, amelyek annak ellenére sem olyan kellemesek, hogy egyébként minden baró Európában. A mai rész témája: A KORRUPCIÓ.”

https://hvg.hu/vilag/20190504_A_nemet_teveben_Fules_Gulyasnak_neveztek_Orbant_es_kinevettek_a_vejet

Para-Kovács Imre: Dögkút

"Magyarország magára maradt, az EU-ban alig vannak jó barátaink, néhány derék náci politikus és pár ex-KGST-kurva, akiknek szintén büdös az EU, és szintén szarnak az emberi jogokra." Vélemény.

A Magyarország nevű dögkút boldog lakói most éppen annak örülhetnek, hogy Mészáros Lőrinc a kisvasút után nagyvasutat építhet, és ha megérjük, ő fogja összedobni a paksi atomerőmű új blokkját is, mert ügyes kezű ember, szerző-mozgó fajta, az ilyennek sohasem fogy ki a keze alól a munka, isten áldja meg őt, mert megérdemli! Mindenki csak tesped, a régi vállalkozók már nem vállalkoznak, újak pedig alig jönnek, Mészáros (és Mészáros) kénytelen egyedül (plusz 1 Mészáros) helytállni mindannyiunk helyett. Továbbá örülhetünk, hogy a kínaiak nagyon jó barátaink, mindig is testvérek voltunk, csak a Szovjetunió miatt távolodtunk el kicsit egymástól, de most végre nincs Szovjetunió, semmi sem akadályozza meg, hogy kontinenseken átívelő örök és megbonthatatlan komaságot fogadjunk, mert aztán dől majd a pénz, de annyi, hogy Lázár János Miska kancsónak öltözve fog hajnalig bokázni a füredi Ráhel-bálon Nemcsák Károlytól (által) kísérve.

Magyarország miniszterelnökének az a stratégiája, hogy ha egy ország már vállalhatatlan a civilizált világnak, akkor ő odaküldi Szijjártó minisztert, aki megsúgja a szóban forgó ország miniszterelnökének (elnökének, első titkárának, törzsfőnökének), hogy Magyarország és kiemelten Orbán Viktor egyáltalán nem ért egyet a szankciókkal, vámokkal, nyilatkozatokkal stb., amikkel az Európai Unió arra próbálja rávenni a szóban forgó országot, hogy hagyjon fel az emberi jogok sárba tiprásával. Esetleg ne lője halomra saját lakosságát, ne zárja koncentrációs táborokba polgárait, ilyesmik, szóval Orbán Viktor tökéletesen megérti a miniszterelnök kolléga (törzsfőnök, első titkár) problémáját, de mi igazoltan Ázsia felől érkeztünk oda nemrég, és konkrétan szarunk az emberi jogokra, úgyhogy adjanak nekünk pénzt. Kölcsön. Is. Elsején megadja helyettünk az EU, de tutira. Van olyan hülye.

https://hvg.hu/itthon/201918_dogkut

Tülekedtek a kuncsaftok a szaúdi üzleti konferencián, miközben lefejeztek 37 embert

Fél évvel Jamal Khashoggi lemészárlása után özönlenek a befektetők Szaúd-Arábiába, mintha mi sem történt volna. Az USA pedig arra készül, hogy nukleáris technológiát adjon át a királyságnak.

„Semmi személyes, ez csak üzlet” – a film világából is jól ismert közhellyel magyarázta az egyik washingtoni tanácsadó cég vezetője, hogy a befektetők és a bankok miért tülekedtek a világ minden bizonnyal legértékesebb cége, a Saudi Aramco minapi kötvénykibocsátásánál. A 12 milliárd dollárnyi meghirdetett papírra több mint százmilliárdnyi ajánlat érkezett, és a szaúdi olajmonopólium első nemzetközi kötvényeladását máris a monarchia megítélésének látványos fordulópontjaként értékelték az elemzők.

https://hvg.hu/vilag/201918__tolongas_szaudarabiaban__dol_ale__atomalmok__felulirt_emberi_jogok

Heti 80 ezer embert vártak az új stadionokba, a negyede sem jött össze

„Az MLSZ egyik legfontosabb célja a hazai bajnoki mérkőzéseken a nézőszám jelentős emelése. A jelenlegi mintegy 2800 fős átlagos nézőszámot fokozatosan emelve 2014. évben már el kell érnünk a mérkőzésenkénti 6000 fős átlagot, amelyet 2018. évre 10 000 fő fölé kell emelni.” Ezzel a kifejezetten optimista célkitűzéssel vágott neki a 2010-es éveknek a Magyar Labdarúgó Szövetség, legalábbis a 2011-es stratégiájuk első vitaanyaga szerint. A stratégia végső verziójában már kissé óvatosabbak voltak, és csak 8000 nézőt vártak egy átlagos NB I-es meccsre, de még ennek sem sikerült a közelébe jutni.

https://g7.hu/penz/20190505/heti-80-ezer-embert-vartak-az-uj-stadionokba-a-negyede-sem-jott-ossze/

Őrült építkezés megy a Balatonnál

„A part menti sáv szinte mindenhol beépül. A helyieknek, a régi vágású embereknek talán kevésbé tetszik, ami most zajlik a Balatonnál. De úgy tűnik, van igény erre, ráadásul amíg a helységek engedik a településrendezés e módját, addig biztosan nem lesz megállás” – idézte a lap az ingatlanszakértőt

https://24.hu/belfold/2019/05/04/orult-epitkezes-megy-a-balatonnal/

Trump megint Putyin oldalára állt

Donald Trump amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem próbál meg beleavatkozni a venezuelai válságba, az egyetlen, amit Oroszország akar az az, hogy valami jó dolog történjen a latin-amerikai országgal.

Trump az után nyilatkozott, hogy az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó, John Bolton, és Mike Pompeo is napokon át arról beszélt, hogy Oroszország beleavatkozik a venezuelai válságba, és Moszkva tartja hatalomban Nicolás Maduro államfőt. Miután Trump telefonon beszélt Putyinnal, azt is elmondta, hogy ő is úgy érzi, mint orosz kollégája: azt akarjuk, hogy bejussanak a humanitárius szállítmányok, mert az embereknek se vizük, se ennivalójuk nincs. Az amerikai elnök szerint nagyon pozitív volt a Putyinnal folytatott beszélgetés, úgy tűnik, az amerikai elnök megint névértékén vette azt, amit az orosz államfőtől hallott.

Miután sokakat megleptek Trump legújabb kijelentései, a fehér házi szóvivő, Sarah Huckabee Sanders próbálta menteni a menthetőt, és azt mondta, főnöke csak megismételte, amit Putyintól hallott. 

https://hvg.hu/vilag/20190504_Trump_megint_Putyin_oldalara_all

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Tegnapi újság

Attól hangos a magyar közélet, vajon kire értette Bangóné szocialista képviselő, hogy az országban sok a patkány. Ezt arra a riporteri kérdésre válaszolta, vajon miért van olyan kevés szavazója a szocialista pártnak, és miért van olyan sok a Fidesznek. De még mielőtt válaszolt volna, előrebocsátotta, hogy ő szókimondó ember, most is az lesz, az is lett.

Ezen nincs mit magyarázni, épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy ez a mondat védhető. És semmi jelentősége annak, hogy a „másik oldal miket beszél”, annak sem, miként értette és kikre gondolt Bangóné, amikor ezt mondta. Belátom, hogy a reflektálatlanság a politikus halála, de ilyen áron nem kell! Egy harmadvonalbeli politikusnak is tudatában kell lennie, hogy miket beszél, mit jelentenek a szavak, ami viszont azóta történt, még rosszabb: időközben mögéje állt a párt. Gondolom, ezt valami belső vita csak-csak megelőzte, és így született a közös akarat, megvédik Bangónét. Ezzel egy fokkal még rosszabb lett a helyzet, az óvó szárnyait Bangóné fölébe kiterjesztő MSZP sajnos egész tagságát és a vele szimpatizálókat fosztotta meg attól az érzéstől, hogy lehet akármilyen kicsi és tehetetlen egy párt, morálisan ellenfele fölött áll, ha soraiban nem tűri meg az ilyen beszédet és az ilyen gondolatot.

De mint látható, nagyon is megtűri, akkor most már ebben is olyanok vagyunk, mint Pócs, Kövér meg a mögöttük sorakozó önfeledten trágárkodó eszmetársak, soraikban megkülönböztetetten említve a nemzetet ünnepélyes szónoklatban gazdaállatokra és parazitákra osztó miniszterelnökkel.

Orbán – nem vitás – olyan úton halad, amelyikről talán már ma nincs visszatérés: kifelé az unióból. Gondolom, tesz még egy kísérletet az unió szélsőjobbos félnótásaival, de ez aligha jön be, miközben a V4-ek sem olyan egységesek, mint valamikor voltak. Ilyen körülmények között aztán ne legyen kétség, jön Putyin meg a rendszere. Talán ha erről kicsit több szó esne, és nem pedig a patkányokról.

https://www.es.hu/cikk/2019-05-03/kovacs-zoltan/tegnapi-ujsag.html

Szijjártó Péter: Magyarország az Egyesült Államokhoz hasonlóan megvédi határait

MTI MAGYAR NEMZET

Az amerikai elnök és a magyar kormány egyformán erőteljes migrációellenes álláspontot képvisel, Magyarország pedig éppúgy megvédi saját határait, ahogy azt az Egyesült Államok is teszi – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szijjarto-peter-magyarorszag-az-egyesult-allamokhoz-hasonloan-megvedi-hatarait-6893894/

Kocsis Máté: Az újságírók a politikai ellenfeleink, nem Kunhalmi Ágnes

Több mint kétórás lakossági fórumot tartott a VIII. kerületben Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő. A vendéglátója Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, józsefvárosi képviselő, ám ő csak a fórum végén fejtett ki néhány gondolatot a Fidesz valódi ellenfeleiről. 

A fő előadást Deutsch tartotta, a téma pedig a május 26-i EP-választás és annak a Fidesz szerint legfontosabb kérdése, a bevándorlás volt. Ennyiből akár azt is gondolhatnánk, hogy oké, a fórum nagyobb részében a migrációról volt szó, de azért két óra alatt biztos más is előkerült, de nem, Deutsch önmagáról szóló felvezetőjét leszámítva az előadás során minden gondolat a bevándorlás körül keringett.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/03/kocsis_mate_deutsch_tamas_fidesz_ep_valasztas_kampany_ujsagirok_bevandorlas

 

Bajnai Gordon újratöltve

SOROS GYÖRGY TESZTÜZEMMÓDBA KAPCSOLTA HŰSÉGES TÁRSÁT ÉS HELYI LERAKATÁT

Fricz Tamás MAGYAR NEMZET

Nem kizárt, hogy a tehetséges, karizmatikus politikai vezetők teljes hiányától szenvedő, másod- és harmadosztályú politikusoktól hemzsegő baloldali ellenzék végül mégis visszatántorog Bajnai Gordonhoz, hogy mentse meg őket, ha tudja. Hiszen az ellenzék szétesőben, cél és vezércsillag nélkül botorkál; itt van viszont Bajnai, aki „fénylő csillag”: européer, progresszív, globalista, kozmopolita, sármőr, politikailag abszolút korrekt, van miniszterelnöki tapasztalata. És még az Internacionálét is elénekli, ha kell (2009-ben a szocikkal).

Bajnai esetleges előkaparására utal, hogy a 168 Óra és a 24.hu egyaránt hosszú interjút készített vele, s néhány napra rá egy róla készült könyv jelent meg, amelynek bemutatóján Bajnai is újra bemutatkozott a nyilvánosság előtt.
S hogy valóban készülhet újra egy nagy szerepre az ellenzéki oldalon, pontosabban már készítik erre a szerepre, arról árulkodnak azok a mondatai is, amelyek a Fidesz legyőzhetőségének receptjéről szólnak. Kifejtette ugyanis, hogy a jelenlegi választási rendszer valójában kétpárti szisztéma, tehát egy nagy néppártot nem győzhet le senki más, csak egy másik nagy néppárt. Ő pedig úgy látja, hogy „Erre a feladványra azóta sincs megfejtése a mai ellenzéki politikának, s amíg nem lesz, nem is tud szembeszállni ezzel a rendszerrel”.

Vagyis: kell egy szivárványos ellenzéki néppárt – s kell ehhez egy karizmatikus vezető. Ez lehet ő személyesen.

Mindettől függetlenül egyet tudnunk kell: ha Bajnai egyszer kormányfő lenne Magyarországon, akkor Soros György mentalitása, életfelfogása kerülne hatalomra az országban. S jönne, nyomulna a Soros-hálózat. Attól pedig a Jóisten óvjon meg bennünket.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/bajnai-gordon-ujratoltve-6867161/

Az MSZP relativizálja Bangóné patkányozós megnyilvánulását

Apáti Bence MAGYAR NEMZET

Kicsit Tamás Gáspár Miklósnak érzem magam, mert a jobb sorsra érdemes filozófushoz hasonlóan én is elhatároztam, hogy nem írok Bangóné Borbély Ildikó legutóbbi ámokfutásáról. Aztán mégiscsak ülök és körmölök. Azoknak a kedves olvasóimnak mondom, akik az elmúlt hetet egy olyan ablaktalan szobában töltötték, ahonnan kitépték az elektromosságot és az internetet biztosító kábeleket, hogy Bangóné akkorát ment az ATV stúdiójában, hogy még most sem ért vissza. Tényleg nem, mert kollégáink az MSZP majálisán sem leltek a nyomára, pedig lelkesen és fáradságot nem ismerve ütötték bottal Bangóné nyomát, de csak méregdrága sört, virslit és búslakodó szoci politikusokat találtak.

Ujhelyinek ahelyett, hogy hazugságokat propagál, miközben egészen elképesztő módon még neki áll följebb, inkább bocsánatot kellene kérnie hárommillió választótól. Azoktól, akiket kolleginája, Bangóné lepatkányozott, azoktól, akik a Fidesz-kormányra szavaztak. És természetesen a kormány tagjaitól is, akiket meg ő patkányozott le mint a Magyar Szocialista Párt kampányfőnöke. Nem az ocsmány patkányozást kellene folytatnia, hanem szépen be kellene jelentenie, hogy Bangóné Borbély Ildikót érdemei – ha egyáltalán voltak neki ilyenjei – elismerése mellett azonnal lemondatták a képviselői mandátumáról.

Jelen pillanatban ez lenne az egyetlen elfogadható mondat Ujhelyi szájából a gyalázatos patkányozás után. Az MSZP ne hepciáskodjon és fenyegetőzzön, hanem jelentse be, hogy a botrányba fulladt politikusnő többé már nem a képviselőjük.

Bangóné mondjon le!

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-mszp-relativizalja-bangone-patkanyozos-megnyilvanulasat-6890033/

Nem keltik jó hírünket

A NYUGAT HOZZÁÁLLÁSÁT TRIANONBAN, JALTÁN ÉS 1956-BAN EGYARÁNT MEGTAPASZTALHATTUK

Orbán János Dénes MAGYAR NEMZET

Belevágok a közepébe, és meglehetősen nyomatékosan teszem. Az egyik legnagyobb emberi gyengeségek tartom azt, amit Ady úgy fogalmaz meg: „Szeretném, hogyha szeretnének.” Bayer Zsolt kollégám Ady Endre megnyilatkozásaira építkezve reflektált Ballai Attila, a Magyar Nemzet főszerkesztője vitaindító írására, és kijelentette: „Én nem szeretném, hogyha szeretnének.” Csatlakozom az előttem fölszólaló(k)hoz. De nem csak az Ady-rájátszás erejéig – még akkor sem, ha magam is poéta, író vagyok.

Véget ért az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, meglepetések nem értek. Tavaly Daniel Kehlmann, a Budapest Nagydíj kitüntetettje bírálta hálából a vendéglátó országot, az idén Frank Rossavik – a díszvendég Norvégia képviseletében – tette meg ugyanezt.

Ezeken a rendezvényeken nem keltik jó hírünket. Minden ilyen esemény után a nemzeti oldal sajtója háborog, az ellenzéki sajtó meg ujjong, hisz nekik az az öröm, ha Magyarországot gyalázzák.

Ki ennek, ki annak tekinti ezeket a megnyilvánulásokat: van, aki árulásnak, van, aki hőstettnek – de minden esetben annak bizonyítékai, hogy a magyar demokrácia és szólásszabadság működik, hiába sivalkodik holmi demokráciadeficit miatt egy szűk kisebbség.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nem-keltik-jo-hirunket-6869051/

Elvész a lényeg

Kottász Zoltán MAGYAR NEMZET

2019-et írunk. Hetek választanak el bennünket az újabb EP-választásoktól, a nép haragja viszont nem múlt el. Az előrejelzések szerint minden korábbinál erősebbek lesznek az euroszkeptikus pártok. Azok a politikai erők, amelyek megelégelték a nép haragjának semmibevételét, hangjának elnyomását, Brüsszel önkényét, az Európai Bizottság – ahogyan Jean-Claude Juncker fogalmazott – „politikai bizottsággá” válását, a nemzeti hatáskörök elvételét, a tagországok szuverenitásának megkérdőjelezését. A gazdasági válság és a bevándorlási hullám ugyanis alátámasztotta azt, hogy az egykoron szebb napokat megélt néppártok nincsenek a helyzet magaslatán.

Amikor tehát Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor kormányfő, a legnagyobb európai pártcsalád két tagpártjának vezetője azt mondja, az Európai Néppárttól jobbra álló pártokkal nem szabad együttműködni – mint ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök javasolta –, azzal azt sugallták: tőlük jobbra nincs politikai párt. Ami pedig van, az populista és fasiszta.

Mindezzel azt is világossá tették, hogy az Európai Néppárt elrugaszkodott a valóság talajáról. Figyelmen kívül hagyja, hogy az olasz jobboldal vezetője ma már nem Silvio Berlusconi, hanem a népszerűségi listák élén álló Matteo Salvini.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/elvesz-a-lenyeg-6891917/

 

"Mindennap megkérdezték: képezhetnek vagy halálra verjenek inkább?"

Nővére mentette meg a halálra kínzástól. Húsz éve történt, azóta nincs kapcsolatuk. Aram Rawfot hét évvel érkezése után majdnem hazaküldték, de sokan kiálltak érte. Tíz évig volt menedékkérő, ma már büszke brit.

Brodstaire-ben sokan szeretnének élni. Az Egyesült Királyság délkeleti városában csupán 25 ezren laknak, de a jó idő beköszöntével ez a szám megugrik a turistáktól. Egy tengerparti hotel menedzserhelyettesének lenni irigylésre méltó. Aram is élvezi, hogy 8 éve itt dolgozhat. A beszélgetésünk kezdetén, a strandon sétálva elárulja a biztos üzlet titkát. A fagyiba csokirudat kell tenni és azt mondani a vásárlónak, hogy ingyen van. Ettől a vendég visszajön, és ez a fontos: a visszatérés. Így működik a hotel is, szinte mindig tele van. Onnan lehet tudni, hogy a városban nemcsak turisták vannak, hogy minden harmadik ember köszön neki, kezet ráz vele, a hogyléte felől érdeklődik. Amar egyértelműen központi ember. A legtöbb helyi is a hotelből ismeri, de vannak, akik a politikai szereplései révén. A kurd származású Aram tizenhét évet töltött Irakban, húszat Angliában. „Háborúban születtem” – mondja. Az 1980-ban kezdődött iraki–iráni háború már két éve tartott, amikor világra jött. 

 

https://nepszava.hu/3034651_mindennap-megkerdeztek-kepezhetnek-vagy-halalra-verjenek-inkabb

Szabad szemmel - A populisták rohammal igyekeznek elfoglalni Strasbourgot

Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 5.

https://nepszava.hu/3034806_szabad-szemmel-a-populistak-rohammal-igyekeznek-elfoglalni-strasbourgot

Tiltakozó olvasók visszarakták a HVG-t több budai hirdetőoszlopra is

fotók

Máté és Katalin küldött nekünk képeket hirdetőoszlopokról a II. kerületből és Vízivárosból. Olyan hirdetőoszlopok ezek, amiken korábban a HVG címlapjait is látni lehetett - egészen két héttel ezelőttig, amikor is a Simicska Lajostól ismét kormányközelbe került Mahír Cityposter egyoldalúan felmondta a hetilap kiadójával kötött plakátszerződéseit. Lelkes olvasók most nagy HVG-nyomatokkal és SAJTÓ és SZABADSÁG feliratokkal fejezték ki véleményüket az intézkedésről, és szolidaritásukat a lap újságíróival: 

https://444.hu/2019/05/04/lelkes-olvasok-visszaragasztottak-a-hvg-t-tobb-budai-hirdetooszlopra-is

Lendvai Ildikó Találka a kerítésnél

Eddig azt hittem, okos ember nem kerítéshez beszél meg randevút. A magyar nóta tévesztett meg: „Vékony deszka, vékony deszka, vékony deszka kerítés,/ Átlátszik a, átlátszik a, átlátszik az ölelés”. Pláne, ha valaki félrelépni készül, mint a dalban: „Hogy merted azt megtenni, a más babáját szeretni!” Ha a politika terepén is, de most ilyesmi történt: flört egy kívánatosnak látszó új partnerrel. És nem is fa-, hanem drótkerítésnél, amelyen még jobban átlátszik a, átlátszik a, átlátszik az ölelés. 

A megcsalt Néppártból a CSU bajor elnöke morcos: „több ez egy állami látogatásnál”. Naná. Most tetszett rájönni? A randevúzók már régen szemeztek egymással, lépten-nyomon hangoztatták kölcsönös rokonszenvüket. 

Eddig azért mégsem látszott át az ölelés. Most azonban szokatlanul érzelmes szavak hangoznak el. Salvini valósággal elérzékenyült: ”Megtisztelő számomra, hogy rám szánta az idejét és szeretetét Orbán Viktor!” Nekem kicsit furcsa, hogy éppen egy szögesdrót kerítést, amelynek mégiscsak az emberek elválasztása a funkciója, szemeltek ki kapcsolatuk jelképes kulisszájának, de hát ettől melegszik át a szívük. „Mi ketten sorsközösségben vagyunk” - vall a miniszterelnök. „Ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztül a migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt.” Így beszélnek a hősök egymást közt. Két, csak két legény van talpon a vidéken, míg Európa csak bambul. „Látványosan, bevallottan és nyíltan fogjuk keresni az együttműködést” - hangzik el. Istenem, milyen gyönyörű. A költő szavaival: „…hősök párja,/ Híretek száll szájrul szájra.”

 

https://nepszava.hu/3034758_talalka-a-keritesnel

 

 

Hargitai Miklós Ellenfél

Ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek – mondta az újságírókról Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, történetesen éppen a sajtószabadság világnapján. Igazat mondott, annyiban mindenképpen, hogy a kormánypárt tényleg ellenfélként (vagy inkább ellenségként) kezeli a kormányfüggetlen sajtót. 

Aki a médiában dolgozik, annak nem kell magyarázni, de talán a külvilág is érzékeli: a Parlamentből és a kormányfői sajtótájékoztatóról kitiltott sajtómunkások, a közmédiából kirekesztett ellenzék, letiltott interjúk, elérhetetlen kormánypolitikusok, elmaradt meghívók, zárt körű sajtóbeszélgetések, megválaszolatlan kérdések, néha lekezelő, néha a kamerák/mikrofonok elől menekülő miniszterek és parlamenti képviselők – ez jellemzi mostanában a média és a hatalom kapcsolatát idehaza. 

Magyarország hatályos törvényei egyébként a sokszínű és pártatlan tájékoztatást, valamint a jóhiszemű együttműködést, a kért információk észszerű időben történő átadását írják elő, amit a jogász végzettségű Kocsis akár tudhatna is. (Valószínűleg tudja, de nem érdekli; amíg az összes hatalmi ág az ő kezükben van, addig az írott jog nekik nem kényszer, hanem csupán egy lehetőség.)

Amúgy pedig, ha szabad a tollforgató szakma nézőpontját is említeni, számunkra a politikus nem ellenfél, hanem téma és információforrás, akkor is, ha legbelül esetleg mély ellenszenvet érzünk iránta, illetve az általa képviselt politikai irány iránt.ű

 

https://nepszava.hu/3034757_ellenfel

Virágzik az osztrák identitáspárt

Nem szabad ágyúval lőni verébre! - tavaly nyáron még így reagált az osztrák legfelső bíróság volt elnöke a 17 identitárius aktivista grazi perére. A 20 és 35 év közötti 16 férfivel és egy nővel szemben uszítás, bűnszervezetben való részvétel és lázító anyagok üzletszerű terjesztése volt a vád, ám a per felmentéssel végződött. Vagyis hiába olvasta a fejükre a grazi sztárügyvéd, Johannes Winklhofer, hogy 2016 tavaszán felmásztak a helyi zöldek székházának tetejére, ahol egy 16 méteres, vérszínű festékkel bemocskolt molinót feszítettek ki, „Az iszlám öl!” felirattal és hogy három hónappal később berontottak a Klagenfurti Egyetem migrációval és integrációval foglalkozó egyik órájára, s ott élőképet adtak elő egy burkát viselő nők által megkövezett osztrák férfiról, majd a tanár – történetesen a rektor – kezéből erőszakkal kicsavart mikrofonba ordították idegenellenes jelszavaikat. Vagy hogy tavaly márciusban hangos bemondón követelték a bécsi török nagykövetség épületénél: „Erdogan, vidd haza a törökjeidet!” Az identitáriusok megúszták pénzbüntetéssel, tevékenységüket a bíró a szólásszabadság megnyilvánulásának ítélte.

 

Kurz bekeményít

Az „ártatlan ifjak” körül aztán idén márciusban hirtelen felforrósodott a levegő, s egy csapásra terroristagyanús, veszélyes szélsőjobboldali szervezetté váltak. Az osztrák Alkotmányvédelmi Hivatal (BVT) felvonult a mozgalom 30 éves vezetőjének, Martin Sellnernek a lakásánál és házkutatást tartottak. Nyomozóik ugyanis felfedezték, hogy Sellner 2018 januárjában 1500 euró adományt kapott Brenton Tarranttól, az új-zélandi terroristától, aki márciusban 50 ember életét oltotta ki két christchurchi mecsetben lövöldözve. Sellner kimosta magát, mondván, sok a támogatójuk, ő ugyan személyesen megköszöni az adományokat, de annak már nem néz utána, hogy ki is a feladó.

https://nepszava.hu/3034715_viragzik-az-osztrak-identitaspart

 

Van, akinek egész évben üres a hűtőszekrénye és az ételosztás jelent számára minden reményt

Szilaj Péterné, a Krisnatudatú Hívők Közösségének szóvivője szerint olyan emberek is megfordulnak az ételosztáson, akiknek a kiosztott tartós élelmiszer jelenti az utolsó reményt. A szervezet 800 adag melegételt és több tonna tartós élelmiszercsomagot osztott ma szét rászorulók között a fővárosi Népligetben.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/van-akinek-egesz-evben-ures-a-hutoszekrenye-es-az-etelosztas-jelent-szamara-minden-remenyt-krista-2019

Propagandaüzenetben köszöntette az édesanyákat anyák napján a Fidesz

 

„A Fidesz-KDNP szeretettel köszönti az édesanyákat.  Köszönjük nekik, amit családjukért, gyermekeikért, unokáikért és Magyarországért tesznek” - fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hídvégi Balázs a párt anyáknapi közleményében.

Hozzátette, azon dolgoznak, hogy segítsék és támogassák őket a mindennapokban és minden édesanya biztonságban tudhassa gyermekét: „ezért vezettük be a családi adórendszert, az otthonteremtési programot, a gyed-extrát, a babaváró támogatást, a nők 40-et, bővítjük a családi adókedvezményt, építjük a bölcsődéket, óvodákat, családbarát szülészeteket, segítjük a meddőség leküzdését és az örökbefogadást, januártól pedig lehetőséget teremtünk a nagyszülői gyedre és szja-mentességet adunk a négygyermekes édesanyáknak.”

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/propagandauzenetben-koszontette-az-edesanyakat-anyak-napjan-a-fidesz-119465

A Debreceni Egyetem feldühítette a tajvani külügyminisztériumot egy ételvásárral

Diplomáciai botrány lett a Debreceni Egyetem egy intézkedéséből: a tajvani Külügyminisztérium hivatalos tiltakozását fejezte ki, amiért az egyetem  a kínai nagykövetség nyomásgyakorlásának hatására nem engedte, hogy tajvani diákjai Tajvan vagy az ország hivatalos neve, Kínai Köztársaság név alatt vegyenek részt az International Food Day (Nemzetközi Ételnap) nevű egyetemi rendezvényen.

Az ügy megértéséhez a következő dolgokat nem árt tudni:

·         Tajvan, azaz hivatalos nevén a Kínai Köztársaság hivatalosan a Kínai Népköztársaság (azaz Kína) része annak ellenére, hogy ők maguk önálló államnak tekintik saját magukat. A Kínai Népköztársaság nem ismeri el Tajvant önálló államnak, olyannyira, hogy a kínai elnök néha olyanokat mond, "Tajvan függetlensége katasztrófához vezetne".

·         Orbán Viktor miniszterelnök számára roppant fontos Kína és a Kínával való együttműködés. Orbán éppen a Nemzetközi Ételnapok előtt pár nappal pecsételte meg az országgal való együttműködést.

·         A Debreceni Egyetem nagyon, de tényleg nagyon-nagyon szereti kifejezni hűségét Orbán Viktor és Orbán Viktor politikai szövetségesei felé. Egyetemi díszpolgári címet adtak Putyin orosz elnöknek, Matolcsy György pedig az egyetem díszdoktora lett. Az egyetem rektorának pályájával külön cikkben foglalkoztunk, hogy mindez érthetővé váljon.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/04/a_debreceni_egyetem_felduhitette_a_tajvani_kulugyminiszteriumot_egy_etelvasarral/

 

Az UEFA nagyítóval figyeli Magyarországot, még azt is ellenőrzi, milyenek a fűszálak

Az európai szövetség egy földtől elrugaszkodott ötlettel állt elő, amikor kitalálta, hogy a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot tizenkét különböző ország rendezze. A helyszínek között Budapest is szerepel az új Puskás Ferenc Stadionnal, ahol három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntős meccset bonyolítanak majd. A 190 milliárdos stadionnal már foglalkoztunk, a szervezés sokrétűségéről azonban kevesebb szó esik, így az MLSZ projektvezetőjével, Szabó Vilmossal beszélgettünk. Interjú.

https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2019/05/05/az-uefa-nagyitoval-figyeli-magyarorszagot-meg-azt-is-ellenorzi-milyenek-a-fuszalak/

Kövér szerint nem is arról szól a választás, hogy milyen jövő lesz, hanem hogy lesz-e

Az európai emberek számára az európai parlamenti választás arról szól, lesz-e egyáltalán európai jövő – mondta az Országgyűlés elnöke szombaton Mezőtúron a közmédiának, amit az MTI átvett, aztán egy lakossági fórumon vett részt.

Kövér László azt mondja, bár sok európai politikus ennek az ellenkezőjét gondolja, a május 26-i voksolás nem arról szól, hogy az Európai Parlamentben mely pártcsalád hány mandátumot szerez. Az európai emberek szempontjából a voksolás valódi tétje a kontinens és benne Magyarország jövője – jelentette ki.

Szerinte ez azon múlik, hogy bevándorlásellenes politikusok irányítják-e az uniót, akik meg akarják azt őrizni keresztény gyökerű és kultúrájú közösségnek vagy olyanok, akiknek a célja a földrész kevert népességűvé és multikulturálissá tétele, az itt élők nemzetállami korlátok nélkül, birkaként terelhető nyájjá formálása.

Azt nem tudni, kire gondolhatott bevándorláspárti politikusok alatt, mert valójában nem sok ilyen van, az EP-választáson induló pártok pedig nem ez alapján határozzák meg magukat, ezt csak a Fidesz teszi helyettük. Azt se tudni, milyen tekintetben lenne kevert az a népesség, amire ő gondol.

https://24.hu/belfold/2019/05/04/kover-szerint-nem-is-arrol-szol-a-valasztas-hogy-milyen-jovo-lesz-hanem-hogy-lesz-e/

Több mint 200 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai-övezetből

Szombaton kétszáznál több rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből Izrael területére, amelyre válaszul izraeli harckocsik és harci repülőgépek támadásokat hajtottak végre a palesztin területet uraló Hamász radikális palesztin csoport katonai állásai ellen. A Hamász azzal fenyegetőzött, hogy szombat éjjel, vagy vasárnap további területekre terjeszti ki a támadásokat, köztük Tel-Avivra és környékére is.

https://444.hu/2019/05/05/tobb-mint-200-raketat-lottek-ki-izraelre-a-gazai-ovezetbol

A NER váratlanul találkozott a jogállammal a III. kerületi bíróságon

Bíró (Gáti Péter Gyula) - Ez az országos légi riasztási rendszer, ide melyik felperes kívánt bejutni?

Az MTVA ügyvédje (Dr. Lovas András) - Azok a felperesek, akik egyébként azt a helyzetet nem fogadták el, hogy az MTVA szabályzatában kijelölt VIP váróban kell nekik várakozni, és ott tartózkodni. Ezt egyik felperes sem fogadta el, tisztelt bíróság, mindegyik országgyűlési képviselő, ha tehette volna húszan húsz fele szaladtak volna ebben a hatalmas komplexumban.

Azt a tárgyalást vezető bíró és hallgatóság később sem tudta meg, hogy az MTVA ügyvédje szerint konkrétan kik lettek volna azok az országgyűlési képviselők, akik tavaly december közepén a közmédia épületében megpróbáltak az országos légi riasztási rendszer közelébe jutni.

Az MTVA ügyvédjét láthatóan meglepetésként érte, hogy a bíró azt kéri tőle a közmédiát ez ügyben perlő öt ellenzéki képviselő (Kunhalmi Ágnes, Varju László, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes, Oláh Lajos) esetében tételesen mondja el, hogy ők

egyenként mit csináltak az épületben

hogyan veszélyeztették vagy akadályozták a rendeltetésszerű működést

és hogy ennek az akadályozásnak milyen konkrét hátrányos eredménye volt az MTVA-ra nézve.

https://444.hu/2019/05/05/a-ner-varatlanul-talalkozott-a-jogallammal-a-iii-keruleti-birosagon

Kapzsi üzletemberek okozták legalább 200 ezer amerikai halálát

Mégis hogy történhet meg az, hogy kevesebb mint két évtized alatt több mint kétszázezer ember hal meg gyógyszerektől, amiket az orvosaik írnak fel nekik? Orvosok, akik azt mondják, ezek szuper dolgok, enyhítik a fájdalmaikat, és még függőséget sem okoznak? Az Egyesült Államokban pontosan ez történt, sőt történik jelenleg is.

2001 februárjában Ed Bischt, a philadelphiai IT-szakembert a lánya kereste telefonon. A kétségbeesett tinédzser azt mondta, 18 éves bátyját ájultan, teljesen elkékülve találta a fürdőszobában. Amikor Ed Bisch hazaért, a háza előtti pázsiton mentősök ültek. Fia, Eddie végzős volt a gimnáziumban, focizott, jól tanult, azt tervezte, gasztronómiai vonalon tanul tovább. Eddie panaszkodott, hogy nem érzi jól magát, de apjának eszébe sem jutott, hogy fia az opioid-elvonás súlyos tüneteitől szenved. Azt sejtette, hogy talán kicsit sokat ivott vagy füvezett mostanában, de a tabletták eszébe sem jutottak. Azt tervezték, pár nap múlva elutaznak egy horgászós apa-fia vakációra Floridába. „Sajnálom” - mondta az egyik mentős Ed Bisch-nek. Eddie halott volt. Az apa sokkos állapotban kérdezte, mi okozta fia halálát. „Oxy” - mondta az egyik mentős. „Mi az isten az az Oxy?” - kérdezett vissza Bisch. A férfi akkor hallotta a fájdalomcsillapító nevét először, amikor az a fia halálát okozta.

Az OxyContin nagyon fontos, az egyik legfontosabb főszereplője a „járványnak”. Az oxikodon tartalmú fájdalomcsillapító gyártója, a Purdue Pharma 1996-ban dobta piacra,

https://444.hu/2019/05/04/kapzsi-uzletemberek-okoztak-legalabb-200-ezer-amerikai-halalat

Kiszelly szerint Trump felakarja értékelni Orbán politikáját az EP-választás előtt

A XXI. Század Intézet regionális igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta: ennek egyik oka, hogy a magyar politika olyan megoldásokat - határkerítés, családtámogatások - kínál, amelyek beváltak, a másik pedig, hogy Donald Trump és Orbán Viktor hasonlóan vélekedik bizonyos kérdésekben.

Mindketten politikai megoldásokat keresnek, nem akarják, hogy NGO-k vagy nemzetközi szervezetek mondják meg, mi történjen a világpolitikában, országaikban kikkel éljenek együtt és milyen szabályokat hozzanak. A migrációt mindketten komoly veszélynek látják saját nemzetük jóléte és gyarapodása szempontjából, közös pont továbbá a terrorizmus elleni harc is - sorolta Kiszelly Zoltán.

Kitért arra is: Donald Trump és Orbán Viktor május 13-i találkozóján fegyvervásárlásról is szó lehet, Magyarország ugyanis a legmodernebb megvásárolható fegyverekben érdekelt védelme biztosításáért és a NATO-n belüli nagyobb szerepvállalásáért.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/kiszelly-szerint-trump-felakarja-ertekelni-magyarorszagot-az-ep-valasztas-elott-119466

TGM: Hozzászólás a „baloldali főpolgármester-jelölt” kérdéséhez

Mérce két érdekes cikket is közölt Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségéről: az egyiket Lehoczki Noémi írta, a másikat Kis Miklós. Azt vitatják ezek az okos írások, hogy vajon autentikusan baloldali-e Karácsony és a programja. Hajlom rá, hogy Kis Miklósnak adjak igazat. Magam is olvastam Karácsony programját, és egyetértek abban Kis Miklóssal, hogy ez baloldali szöveg, tele (nekünk) rokonszenves ötletekkel és gondolatokkal – bár természetesen másfajta (pl. jóval radikálisabb) baloldali javaslatcsomag is elképzelhető.

Attól tartok azonban, hogy nemcsak a közönség ismeretes fölületessége, könnyelműsége és a programokkal szembeni ellenszenvező közönye az oka annak, hogy Karácsonynak és tanácsadóinak, barátainak a szerintem megfontolandó eszméi nem kerültek a budapesti helyhatósági választási kampány középpontjába. Még az ellenzék többé-kevésbé „baloldalinak” nevezhető, nehezen körülírható részében se.

Olyannyira nem, hogy az embernek néha az a kínos érzése támad – összhangban a választók zömének a benyomásával – , hogy „a program mint olyan” nem is annyira releváns, nem is annyira fontos.

Ugyanis azok az esetek, amikor sokaknak (így nekem is) kételyei(n)k támadtak Karácsony Gergely tehetsége, különösen vezetői képességei iránt (bár mint sok százezer honfitársunknak, nekem is rokonszenves Gergő), egytől egyig avval függenek össze, hogy Karácsony – a helyzet kényszere folytán – nem lehet önálló szereplő.

https://merce.hu/2019/05/05/tgm-hozzaszolas-a-baloldali-fopolgarmester-jelolt-kerdesehez/

A Fidesz-KDNP budapesti polgármesterei nem fogadják Karácsony Gergelyt

MH

Karácsony Gergely Tarlós István főpolgármester korábbi kampányait majmolja azzal, hogy „kerületjárásra” indult Budapesten - tudatta a Fidesz szombaton.

„Zugló polgármestere ne most fedezze fel Budapestet, inkább tegyen rendet az általa vezetett kerületben!” - szólította fel Karácsonyt a Fidesz közleményében, hozzátéve: Karácsony alkalmatlansága miatt Zugló a főváros legsikertelenebb városrésze lett, vezetetlen, és botrányoktól hangos.

A Fidesz arra is emlékeztet, hogy a  kerületek közül egyedül a XIV-ben veszteséges a parkolás, ráadásul a botrányos szerződések a zuglóiaknak minden egyes nap 1 millió adóforintjukba kerültek eddig. „Az előnytelen szerződéseket még mindig nem mondta fel, a felelősség elől pedig menekül” a polgármester, szögezi le a közlemény.

„Egy ennyire alkalmatlan polgármester legfeljebb tanulni mehetne a többi városvezetőhöz, de kampányolni semmiképp. Amíg Karácsony Gergely nem tesz rendet Zuglóban, a Fidesz-KDNP budapesti polgármesterei nem kívánják kísérgetni más kerületekben sem” - szögezi le a kormánypárt kommünikéje.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190504-a-fidesz-kdnp-budapesti-polgarmesterei-nem-fogadjak-karacsony-gergelyt

Gulyás: A kormány legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást és a gyarapodást

MH/MTI

A kormány azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy lehetőséget nyisson a megmaradásra és a gyarapodásra - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, a Miniszterelnökség támogatásával megépülő Istenhegyi Szent László-plébánia közösségi házának alapkőletételén.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190505-gulyas-a-kormany-legfontosabb-feladata-hogy-lehetove-tegye-a-megmaradast-es-a-gyarapodast

Az MTA-ügy: WTF?

A hónapok óta húzódó MTA-ügy a maga nemében egészen kivételes intellektuális élmény mindazoknak, akiket érdekel a közpolitikacsinálás, akár önmagában, akár a jelenlegi rezsim működési logikájának részeként. Kivételességét részben az adja, hogy az ilyen témákkal szakmailag foglalkozók a terepen, saját bőrükön tapasztalhatják meg a jelenlegi rezsim tudománypolitikájának minden szépségét, részben pedig az, hogy ami történik, az annyira hihetetlen, hogy hiába  tudjuk, hogy mindez valójában tragédia, nehéz megállni röhögés nélkül.

Az első és legfontosabb vonása ennek az ügynek, hogy

máig nem tudni, miért kezdte el a kormány és mit remél tőle.

Ahhoz képest, hogy szó nélkül elvonták a kutatóhálózat költségvetését, csak valami zavaros innovációs blablát, külföldi példákra való felületes, a tényekkel laza viszonyban álló hivatkozásokat, egy-két (hónapokkal később felhajtott) „szakértő” saját nevükben előadott támogató szavait, amelyekre száz szám jöttek az indokolt cáfolatok és végül az akadémiai kutatóhálózat teljesítményének vehemens kritikáját (aminek ráadásul maga a minisztérium mond ellent rendszeresen) sikerült kiizzadnia magából a kormánynak, de nemigen született semmilyen értelmes indokolás arról, hogy ez az egész mire jó. Személyes kedvencem az, amikor a miniszter „elvként” hivatkozik arra, hogy valaminek azért kell úgy lennie, ahogy ő szeretné, mert ő úgy szeretné.

Ötletek persze vannak, hogy mi a valódi ok.

https://merce.hu/2019/05/03/az-mta-ugy-wtf/

Cigánysorról indult, ma már három étterme van

Ásós Géza a békési cigánysorról indult, és már gyerekkorában elhatározta, hogy egyszer nyit egy éttermet. Volt segédmunkás és építési vállalkozó is, de mindig tett félre egy kis pénzt, hogy meg tudja valósítani az álmát. Tíz évvel ezelőtt az Üvegtigris mintájára vásárolt egy büfékocsit, ami annyira jól ment, hogy hamarosan egy pub tulajdonosa is lett. Nem sokkal később pedig megnyitotta az ország első cigányéttermét. Aztán a másodikat, majd a harmadikat is. Szinte csak cigányokkal dolgozik együtt, elsősorban azért, hogy lehetőséget adjon azoknak, akik mástól nem kapnának.

https://24.hu/belfold/2019/05/05/asos-geza-ciganyetterem/

Ferenc pápa azt kérte a bolgároktól, hogy ne fordítsák el fejüket, ne zárják be szívüket a migránsok láttán

A szófiai elnöki palota udvarán tartott beszédében a katolikus egyházfő emlékeztetett arra, hogy harminc év telt el a szovjet uralom vége óta, az olyan rendszer volt, amely korlátozta a szabadságot. Most Bulgária kénytelen szembenézni a kivándorlás következményeivel, az elmúlt években több mint kétmillió bolgár hagyta el az országot - tette hozzá Ferenc pápa.

https://444.hu/2019/05/05/ferenc-papa-azt-kerte-a-bolgaroktol-hogy-ne-forditsak-el-fejuket-ne-zarjak-be-szivuket-a-migransok-lattan

A vezető hír az MTVA egyperces híradójában: új kampányfilmmel jelentkezett a Fidesz

Többször bemutattuk már a közmédiás propagandagépezet egyik legnehezebben kikerülhető fegyverét, az egy perces híradót, amibe akaratlanul az is belefuthat, aki amúgy odafigyel arra, hogy még véletlenül se kattintson az MTVA hírcsatornájára.

Az egyperces híradót ugyanis a sportcsatornán közvetített meccsek félidejében is bevetik, így a gyanútlan néző sokszor már csak későn kapcsol, és mire a távirányítóért nyúl, már kapja az aznapi egyperces hergelést és riogatást. (Tavaly, a világbajnokság ideje alatt részletesen végigvettük, hogy közmédia hogyan volt képes a legprimitívebb módon végig migránsozni az év sportünnepét.)

Szombat este viszont ha lehet, sikerült még tovább csiszolni ezt a műfajt, amikor a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs félidejébe elhelyezett egyperces villámhíradó első híre annyi volt, hogy új kampányvideóval jelentkezett a Fidesz, majd röviden be is mutatták azt (eredetiben ez a közmédia honlapján is látható, ezen a linken 1:15.20-ig kell tekerni.)

https://444.hu/2019/05/05/a-vezeto-hir-az-mtva-egyperces-hiradojaban-uj-kampanyfilmmel-jelentkezett-a-fidesz

Jeruzsálemről nevezték el a Lánchíd budai hídfőjénél lévő parkot

A vasárnapi névadó ünnepségen Tarlós István főpolgármester azt mondta: Budapest talán legfontosabb jelképe, a Lánchíd közelsége szimbolikus jelentőségű, és a hely fontosságáról tanúskodik.
Hozzátette: a baráti közeledés gesztusa az is, hogy a magyar főváros vezetése éppen Izrael fennállásának 70. évfordulóján, 2018-ban határozta el, hogy közteret nevez el Jeruzsálemről.

Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes a Jeruzsálem park létrejöttét mérföldkőnek nevezte a két ország kapcsolatában. Szerinte „ismét fontos lépést” tettek afelé, hogy a magyar nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözzön.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte: a névadó ünnepség nemcsak a zsidó közösség tagjainak fontos, hiszen Jeruzsálem a zsidóság és a kereszténység bölcsője is.

https://24.hu/belfold/2019/05/05/jeruzsalemrol-neveztek-el-a-lanchid-budai-hidfojenel-levo-parkot/

Rákay Philipéknek is kellett egy olcsó önkormányzati lakás a Várban

Nem ért véget a Fideszhez közeli fontos emberek berendezkedése a budai Várban. Ezúttal Rákay Philipről és családjáról derítettük ki, hogy olcsó önkormányzati lakáshoz jutott a Bécsi kapu téren. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége lakáscsere útján egy 60 négyzetméteres ingatlanhoz jutott hozzá egy olyan műemléképületben, amit nemrég 70 millió forintból újított fel az I. kerület. Az önkormányzat tájékoztatása alapján

Rákayék idén januárban szerezték meg a lakás örökbérleti jogát, amiért költségelvű lakbért, havonta mindössze 39 ezer forintot fizetnek a Budavári Önkormányzatnak.

Rákay Philip 2002-től a Hír Tv munkatársaként dolgozott, 2011-ben lett az MTV M1 csatornájának intendánsa, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. Politikai elköteleződését sosem rejtette véka alá, korábban a Fidesz nagygyűlések házigazdája volt, emlékezetes, hogy a 2002-es választási nagygyűlés alkalmával kétmillióra becsülte a Kossuth téren összegyűlt támogatók számát. Asztrológus feleségéről pedig 2013-ban derült ki, hogy a Fidesz tanácsadója.

https://24.hu/belfold/2019/05/03/budai-var-onkormanyzati-lakas-rakay-philip

Marosán György Marx intése: Mind the gaps!

Marx alapvetően fontos hozzájárulása a társadalmi dinamika megértéséhez a kizsákmányolás jelenségének vizsgálata volt. A proletár munkáját - kicsit leegyszerűsítve - két szakaszra bontotta. A munkanap első részében – ahogy Marx fogalmazott – „munkaerejének értékét, vagyis szükséges létfenntartási eszközeinek értékét termeli meg.” A munkás azonban nem mondhatja: „kösz, nekem ennyi elég volt”, mert a viszonyok arra kényszerítették, hogy ezt követően már csak a tőkés számára dolgozzon. Ekkor végzett munkájáért épp úgy nem kap fizetést, mint a jobbágy a robotért. A kizsákmányolásnak ez a modellje nagy vitát váltott ki, és sokan sokféle szemszögből elemezték. Meglehetősen váratlan módon azonban a matematika betekintést kínált annak megértéséhez, mi is zajlik itt?

https://nepszava.hu/3034716_marx-intese-mind-the-gaps

ÉLET ÉS IRODALOM

Bojár Gábor

Az én Európám

Egyetértek Orbán Viktorral. A májusi európai parlamenti választás tétje sokkal nagyobb, mint valaha. Még annál is nagyobb, mint a tavalyi országgyűlési választás tétje volt. Akkor a széttagolt és többek szerint részben meg is vásárolt ellenzék újra kétharmados győzelemhez segítette a Fideszt, amit sokan éltünk meg Magyarország tragédiájának. De ez még mindig kisebb sorscsapás, mint az, ha Európa újra szétesik. Mert most ez a tét. Európa jövőjét nem a bevándorlók fenyegetik, hanem Orbán Viktor és elvbarátai, Salvini és többiek, a német AfD, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi nevén Nemzeti Front), az osztrák Szabadságpárt és a többi hasonlóan euroszkeptikus nacionalista párt, amelyek minden erejükkel igyekeznek szétverni az uniót. Egyiküknek, a brit Ukipnak már sikerült eddigi történetének legnagyobb csapását mérni az EU-ra a Brexittel és az ezt körülvevő kiszámíthatatlan káosszal.

Közel háromnegyed évszázada van már béke Európa nagy részén, ez az unió legnagyobb vívmánya. De úgy látszik, vannak, akiknek ez az Európa történelmében példátlanul tartós békeidő túl hosszú volt.

Mit jelent nekem Európa?

https://www.es.hu/cikk/2019-04-18/bojar-gabor/az-en-europam.htm

„Nem érdekel az Orbán-rendszer”

A bolygó felmelegszik vagy épp lehűl, és ha gyors lesz a klímaváltozás, nem egy-két, hanem több száz millió ember indul majd meg felénk, jósolja Csányi Vilmos, aki szerint a kapitalizmus nem alkalmas a globális környezeti problémák kezelésére. Könnyen lehet, véli, hogy a nyolcmilliárd embert irányító „világelnök” egyszer egy mesterséges intelligencia lesz, ami pedig a kisközösségi demokráciát illeti, annak az ideje nagyjából lejárt. Ja, és a kutyák már régen beszélnek.

– Ilyen körülmények között milyen esélye van a demokratikus rendszerek fennmaradásának?
– Nagyon kevés. A jelenlegi helyzeten sajnos a demokrácia csak ront. Bevallom, nincs is róla túlságosan jó véleményem.

– Miért, mi a baj a demokráciával?
– A demokrácia csupán kisközösségekben működik. (…) Globális szinten főleg nincs értelme demokráciáról beszélni. Ha majd a nagy katasztrófák bekövetkeznek, a döbbenet éveiben kialakul egy olyan rendszer, amely nyolcmilliárd ember ügyeit, vagy még többét magas szinten tudja kezelni.

https://magyarhang.org/tudomany/2019/05/05/csanyi-vilmos-interju-nem-erdekel-az-orban-rendszer/

Tízezrek vonultak Glasgow-ban a skót függetlenségért

A rendőrség szerint nagyjából 30-35 ezer ember vonult fel szombat délután Glasgow-ban, és tüntetett a skót függetlenség mellett. Az All Under One Banner („Mind egy zászló alatt”) skót függetlenségpárti civil formáció által szervezett felvonulás a Kelvingrove Parkból indult és Glasgow Greenig vonult. 

A szervezők hangsúlyozták, nem tisztán politikai célból szervezték a megmozdulást, hanem mert erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy időről időre kifejezzék véleményüket a kérdésben. 

De a vonulásnak mindenképp aktualitást ad, hogy április végén Nicola Sturgeon miniszterelnök azt mondta: még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

https://444.hu/2019/05/04/tizezrek-vonultak-glasgow-ban-a-skot-fuggetlensegert