2019, május 31 - 07:54 Sajtószemle

Abszurd körülmények között jelentette be Kásler Miklós erőforrásminiszter, hogy a dunai hajóbaleset hét túlélőjét az Uzsoki, a Honvéd és a Szent Imre kórházakba vitték, illetve hogy négyüket már ki is engedték, a három még kórházban fekvő áldozat állapota pedig kielégítő.

Kásler ugyanis az Uzsoki kórházba hívta a sajtót rendkívüli tájékoztatóra, ahol Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár társaságában jelent meg, a fentieket egy darab összetett mondatban elmondta, majd azzal a lendülettel távozott az így összesen egyperces eseményről, amin Horváth egyáltalán nem szólalt meg.

https://444.hu/2019/05/30/abszurd-egymondatos-sajtotajekoztaton-jelentette-be-kasler-hogy-jol-vannak-a-hajokatasztrofa-tulelo

Őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó kapitányát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a Hableány-katasztrófa miatt, írja a police.hu.

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el, írja a rendőrség. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók

HALÁLOS TÖMEGSZERENCSÉTLENSÉGET OKOZÓ VÍZI KÖZLEKEDÉS VESZÉLYEZTETÉSE MIATT GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATTÁK KI.

A 64 éves C. Yuriy odesszai lakost kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/30/orizetbe_vettek_gyanusitottkent_hallgattak_ki_a_szallodahajo_kapitanyat/#

 

Fél órát várakoztatták a hajóbaleset sérültjeihez riasztott mentőket a kórházak

A helyszínre riasztott mentőautó hosszas telefonálgatás után tudott csak elszállítani három túlélőt.

Durva malőrrel indult szerda este a Hableány tragédiája utáni mentőmunka: a Népszava információi szerint a helyszínre érkező mentőautó három könnyű sérültet vett fel, ám

legalább félóráig nem tudtak elindulni, mivel a sérülteket egyik, megkeresett kórház sem tudta pillanatnyilag fogadni.

Úgy tudjuk, hogy a hajókatasztrófa egyik áldozatát a helyszínen laikusok próbálták újraéleszteni; a reanimálást később átvette a helyszínre érkező mentős egység egyik munkatársa, de már ő sem tudott segíteni a szerencsétlenül járt utason.

A kezdeti döccenő után aztán a baleset hét ismert túlélőjét három kórházban látták el, értesüléseink szerint három sérültet az Uzsoki kórházba, további hármat a Honvéd kórházba, egy főt pedig a Szent Imrébe szállítottak.

 

Az OMSZ válaszlevelében azt írják, hogy értesülésünk „minden valóságalapot nélkülöz, hiszen valamennyi kórház azonnal készen állt a sérültek fogadására, sőt, egyes gyógyintézetek proaktívan is jelentkeztek, felajánlva ellátó kapacitásaikat a sérültek érdekében." Hogy mely kórházak jelentkeztek proaktívan, azt  mentőszolgálat nem említette meg - és a félórás várakozásra sem tértek ki konkrétan. 

 

https://nepszava.hu/3037834_fel-orat-varakoztattak-a-hajobaleset-serultjeihez-riasztott-mentoket-a-korhazak

 

Figyelmetlenség vagy hanyagság okozhatta a Hableány sétahajó tragédiáját

Noha a Hableány sétahajó tragikus balesetének okait egy hatósági eljárás tárja majd fel, az eddigi információk alapján hajózási szakemberek úgy vélik, figyelmetlenség, emberi hiba állhatott a háttérben. A Hableány és a szállodahajó nem kommunikálhatott egymással, vagy ha az egyikük kommunikált is, a másik nem vette észre. Ha pedig a szállodahajó észre is vette, a manőverezésre nem volt lehetősége a hídhoz közeledve. Bár a tragédiában érintett hajósok tapasztaltak, a baleset ráirányítja a figyelmet a Dunán robbanásszerűen megnövekedett hajós forgalomra és ezáltal a vízi biztonság kérdésére.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/30/figyelmetlenseg_vagy_hanyagsag_okozhatta_a_hableany_setahajo_tragediajat/

 

Így történhetett a dunai hajóbaleset - interaktív térkép, idővonal

Térképen és idővonalon és megpróbáltuk rekonstruálni, pontosan hogyan történhetett a szerda esti budapesti hajóbaleset.

A katasztrófavédelem tájékoztatása alapján már nagyjából összeállítható a katasztrófa kronológiája is:

https://hvg.hu/gazdasag/20190530_Dunai_hajobaleset_kronologia_infografika

Hét másodpercen belül az oldalára dőlt és elsüllyedt a Hableány

a történések percről-percre

https://magyarhang.org/belfold/2019/05/30/tisztviseloket-kuld-del-korea-magyarorszagra-a-hajokatasztrofa-miatt/

Korábban már korlátozták volna a nagy szállodahajók közlekedését, de győzött az ezeket üzemeltető cégek lobbiereje

Nem segít a dunai közlekedési helyzeten, hogy botrányosan rossz a hazai hajós szakemberképzés.

Mivel a balesetben emberi hiba is szerepet játszhatott, rákérdeztünk, hogy jelenleg milyen a hazai szakemberképzés. Szalma Botond úgy fogalmazott: "botrányosan rossz". A középfokú képzés kifejezetten gyengének minősíthető, kvázi afféle gyorstalpalókon kerülnek ki a hajós szakemberek. A jelenlegi gyakorlatban 5 év alatt lehet valakiből hajóvezető, holott Szalma szerint ehhez legalább 10 éves gyakorlatra lenne szükség, ráadásul úgy, hogy a jelölt végigjárja a szakmai szamárlétra minden fokát, így matróztól, kormányoson át másodkapitányig és csak utána lehessen hajókapitány. 

https://nepszava.hu/3037845_korabban-mar-korlatoztak-volna-a-nagy-szallodahajok-kozlekedeset-de-gyozott-az-ezeket-uzemelteto-cegek-lobbiereje

Megszólaltak a túlélők: túl későn jött a segítség

A Hableányról vízbe zuhant emberek tehetetlenül nézték, ahogy elsodorja az ár utastársaikat, a mentőalakulatok pedig csak nem jöttek. Sokan több családtagjukat is elvesztették szerda éjjel.

Túl későn érkezett a segítség, nyilatkozták a szerda este 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt turistahajó megmentett utasai a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek. Heten élték túl a balesetet, 21 embert - 19 turistát és a két fős legénységet - eltűntként keresnek."Olyan gyors volt az áramlás, az emberek elsodródtak, és csak nem jött a segítség"- fogalmazott egyikük, a 31 éves Jung. Ő a fedélzeten fényképezett, amikor közeledni látta a szállodahajót, de meg sem fordult a fejében, hogy összeütközhetnek. A baleset után a vízbe zuhant, később sikerült megkapaszkodnia egy mentőbójába, és még egy másik utasnak, a 32 éves Yoonnak is sikerült egy életmentő kötelet dobnia.

https://nepszava.hu/3037925_megszolaltak-a-tulelok-tul-keson-jott-a-segitseg

Most már nem tetszenek annyira a kormánynak Salvini szövetségesei

Az olasz Ligával való együttműködés lehetősége csekély - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a Pesti Srácok kérdésére. 

„Tiszteljük az olasz kormányt, ettől még a közös koalícióban, vagy frakcióban való együttműködésre kevés lehetőséget látok. És nem Salviniék vagy a Liga miatt, hanem mert a szövetségesek között már vannak olyanok, amelyekkel az egy frakcióban való együttműködés esélyét rendkívül csekélynek látom.”

A „Salvini szövetségeseitől” való fanyalgás új elem a kormány kommunikációjában: májusban az Orbán-Salvini és Orbán-Strache közös sajtótájékoztatókon is sokkal inkább a közös pontokat hangsúlyozták. Az EP-választás után a különbíróság-ügyhöz hasonlóan ez is megfordulni látszik.

https://444.hu/2019/05/30/most-mar-nem-tetszenek-annyira-a-kormanynak-salvini-szovetsegesei

Mit ad fel a Fidesz a néppárti tagságért cserébe?

A kormány csütörtöki bejelentése alapján úgy tűnik, hogy az európai néppárti tagságért küzd a kormány. Csakhogy ettől még se a valós szándék, se a néppárti tagság megőrzése sem biztos.

Csütörtök délelőtt két nehezen magyarázható bejelentést is tett a kormány. A közigazgatási bíróságok bevezetésének eltolásáról eddig szó se volt, pedig már az ötlet felmerülése óta nagy vita övezi a javaslatot, magyar és nemzetközi szintéren egyaránt. A reklámadó ideiglenes eltörlése pedig bár kedvez a fideszes média tulajdonosoknak is, mégiscsak az RTL Klubbal, és ezzel a német CDU-hoz közeli Bertelsmann-csoporttal szembeni kedvező lépés.

Fontos az is, hogy mindkét intézkedés ideiglenes.

Nehezen gondolhat másra a két intézkedés kapcsán az ember, minthogy a Fidesz kapaszkodik, hogy elkerülje a kizárását a Néppártból, és így a magyar kormány eljelentéktelenedését az európai politikában.

A kérdés persze az, hogy ezeket az intézkedéseket vajon már a Néppártból, egyenesen Németországból kérték, vagy a Fidesz magánszorgalomból helyezkedik, illetve hogy fognak-e még ezenkívül is konkrét kérések érkezni, és tesz-e a Fidesz további konkrét engedményeket.

Az viszont már látszik, hogy a kormánypárti propaganda Európa erős emberéről mennyire fals, miközben a ló túloldalára se érdemes átesni, Orbánnak mint európai kormányfőnek van hatása az európai politikára, és az erősödő európai szélsőjobboldal miatt még a Néppárton kívül is számít a szava.

Az is valószínűnek tűnik, hogy ezeknek az intézkedéseknek a visszavonása csak időleges, és az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva  nem fog semmilyen demokratizálódást elindítani Magyarországon a néppárti tagság folytatása, de főleg nem a Fidesz Néppártból való kiszorulása utáni időszak.

https://merce.hu/2019/05/30/mit-ad-fel-a-fidesz-a-nepparti-tagsagert-cserebe/

Minden korábbinál veszélyesebb ütközőpályán volt a Fidesz a különbíróságok miatt

Több forrásból is azt hallottuk, hogy a Fidesz tájékozódni kezdett az EPP felé a békülés, vagyis a párt rendes tagságának visszaállítása érdekében, de nem hallottunk arról, hogy konkrét feltételeket kaptak volna. Ilyen értelemben a különbíróságos tervek visszavonása proaktív lépés.

A Fidesz nélkül is megvan a többség, de a nagykoalícióban is jól jöhet a szavazatuk

A néppártnak a mostani koalíciós egyeztetések idején inkább teher a Fidesz. A néppárt két legvalószínűbb koalíciós partnere, a szocialisták és a liberálisok kezében túl könnyű zsarolási alap a Fidesz kizárásnak követelése, és a néppárt nincs rászorulva, hogy a Fidesz kedvéért rontsa az alkupozícióit. Könnyen lehet, hogy az EPP oldaláról a döntés elhúzódik az új EU-s tisztségviselők megválasztása utánra. Ez a Fidesz szempontjából azért kellemetlen, mert így a néppártban már szétosztják a parlamenti pozíciókat, mire a Fidesz visszatérhetne. Ha egyáltalán visszatérhet, mert a hangulat brüsszeli forrásaink szerint nem a fogadókészséget jelzi előre.

Néppárti összefüggésében egy körülmény segítheti a Fidesz bent maradását: ha az EPP-nek a liberálisokkal és a szocialistákkal kell koalícióra lépnie az Európai Parlamentben, akkor ennek a koalíciónak a belső erőviszonyai nagyon is fontosak, a konzervatív pártoknak pedig ebben az összefüggésben nem jöhet rosszul, ha a fideszes EP képviselők is ott vannak a frakcióban, az ő oldalukra állnak a koalíciós alkudozásoknál.

https://444.hu/2019/05/30/minden-korabbinal-veszelyesebb-utkozopalyan-volt-a-fidesz-a-kulonbirosagok-miatt

Varga Mihály bejelentette az új gazdaságvédelmi tervet

Itt az új gazdaságvédelmi akcióterv: Varga Mihály gazdaságért felelős miniszterhelyettes szerint Magyarország nagyon jól teljesít, szerinte az unión belül nálunk a legnagyobb a gazdasági növekedés. Azért, hogy a kormány megvédje az eddigi eredményeket, a következő gazdasági tervet állították össze, amit a mai Kormányinfón tettek közzé:

Varga szerint ezek az intézkedések azért szükségesek, hogy Magyarország továbbra is az EU-s növekedési átlag felett két százalékkal teljesítsen. A miniszterhelyettes hosszabb távon nem kalkulál az adóbevétel kiesésével, szerinte az adócsökkentések is ösztönzik a növekedést és összességében több adóbevétel folyik majd be.

https://merce.hu/2019/05/30/varga-mihaly-bejelentette-az-uj-gazdasagvedelmi-tervet/

Szétkapta az adószakértő a kormány gazdaságvédelmi akciótervét

Vagy már korábban bejelentette, vagy elhanyagolható hatású, vagy homályos intézkedéseket tartalmaz a kormány gazdaságvédelmi akcióterve. Pedig bőven lenne tennivaló, a magyar adórendszer komoly gátja a versenyképességnek.

„Nincs izgalomra okot adó intézkedés” a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett csomagban – mondta a hvg.hu-nak Vadász Iván adószakértő, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. A szocho 2 százalékpontos csökkentése az egyetlen jelentős lépés, de erről a kormány már korábban döntött. A többi intézkedés „apró”, „lényeges változásokat nem idéznek elő” – véli Vadász Iván. A reklámadó megszűntetése például csak kevés vállalkozást érint. A szálláshely-szolgálatások adójának csökkentése pedig a turizmusfejlesztési hozzájárulás emelésével együtt gyakorlatilag semmi. Az adóelőleg-feltöltés eltörlése jó dolog, „az a kérdés, miért kellett erre eddig várni, hiszen még a jegybank szakértői is már évekkel ezelőtt megmondták, hogy értelmetlen” – tette fel a kérdést Vadász Iván. Egyébként ez sem jelentős intézkedés, az érintett vállalkozásoknak kis könnyebbséget jelent, hiszen az adót végső soron így is, úgy is be kell fizetni, ráadásul az elmúlt években jelentősen szűkült az érintettek köre. Örvendetes, hogy a kormány az adónemek számának csökkentésére készül, erre nagy szükség van, de részletek híján nem tudni, mekkora hatása lesz ennek.

https://hvg.hu/enesacegem/20190530_Kemeny_adoszakertoi_kriktika_Csak_az_erdemi_lepeseket_sporolta_ki_a_kormany_a_gazdasagvedelmi_akciotervbol

A Magyar Orvosi Kamara azonnali változásokat akar a kormánytól

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara a honlapján. Ebben az elmúlt időszak egészségügyben kialakult helyzetét elemzik, és megjegyzik benne, hogy hiába tűnt mindvégig eredményesnek az állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozat, végül nem született megfelelő kormányzati döntés. Ez alapján a MOK azt állítja, hogy

továbbra is hiányzik a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép az ágazatban.

A BIZTONSÁGOS BETEGELLÁTÁS MÁR AZ ÖNKÉNT VÁLLALT TÚLMUNKA MAXIMÁLIS KIAKNÁZÁSÁVAL, A MUNKAJOGI SZABÁLYOK RENDSZERES ÉS SOROZATOS MEGSÉRTÉSÉVEL SEM BIZTOSÍTHATÓ.

A közlemény végén a Kamara felteszi a kérdést, hogy az egymást érő egészségügyi botrányok és a túlmunka egyre gyakoribb megtagadása mikor éri el azt a szintet, hogy a kormány hajlandó legyen érdemi lépéseket tenni.

A MOK szerint a magyar egészségügyi állapota kizárólag a döntéshozókon múlik.

 

https://index.hu/techtud/2019/05/29/magyar_orvosi_kamara_azonnali_valtozasokat_akar_a_kormanytol/

 

Lendvai Ildikó: Mi legyen veled, MSZP?

A szocialisták volt elnökének írása az irodai kompromisszumokról, a rossz forgatókönyvekről és az elfogyott időről.

A működési mód – ahogy egész jövőnk – élet-halál kérdésévé vált. Az ellenzéki közvélemény éppen most ítéli meg, szüksége van-e ránk. Ezen sírdogálhatnék magamban is, de többről, az egész ellenzékről, így az országról van szó. Hogy ezen a térfélen komoly átrendeződés történt, az nem is vitás. Sajnos az sem, hogy noha Orbán sem érte el igazi célját, érdemben nem javított, ugyanakkor a NER-rel szembenálló erők együttesen egy tizedszázalékkal sem növekedtek. Éppen a hvg.hu-n mutatta ki Hont András, hogy ezen belül a már kormányviselt baloldal összteljesítménye is változatlan, ahogy az újabb szerveződések együtteséé is. Sokan sokféleképpen magyarázzák, ami történt. Én a legfontosabbnak azt látom, hogy miután az ellenzék nem tudta életben tartani a december-januári ellenállási mozgalmat, a sokadjára csalódott választók új szereposztást, az adott kínálatból végre új főszereplőket akartak látni. Ezt találták meg az új embert színpadra állító DK-ban és az egészében új Momentumban.

Azonban éppen a változások mértéke mutatta meg, hogy a viszonyok cseppfolyósak, még az érinthetetlennek vélt szavazói törzsgárda, a mag is olvadékony. 

https://hvg.hu/itthon/20190530_Lendvai_Ildiko_Mi_legyen_veled_MSZP

A Fortepan megmutatja, Schmidt Mária elrejti

A Fortepan két alapelvet követ: ingyenesen és szigorú válogatás után adja közre a fotókat.

Az archívum felkeltette Schmidt Mária érdeklődését is. Az általa vezetett XX. Század Intézet két, a Fortepan által feldolgozott és közzétett fotóséletműre is lecsapott, és megvásárolta a tulajdonosaitól. A XX. Század Intézet azonnal levetette a képeket a Fortepanról, aminek digitalizálása sok-sok munkaórába került, de az intézet honlapjára nem került fel.

Különösen kár az 1956-ban disszidált és Nyugat-Németországban befutott Forgács Károly életművéért, amely csaknem hétszáz portrét tartalmazott a kor legismertebb külföldi és magyar hírességeiről, Mindszenty Józseftől Lukács Györgyön és Fejtő Ferencen át Arthur Koestlerig. A Fortepanra felkerülő újdonságokat rendszeresen szemléző Indexen még megtekinthető közülük néhány, amíg Schmidt Máriának fel nem tűnik, és onnan is leszedeti.

A Fortepan megalakulásáról és a fotók sorsáról további részletek olvashat az e heti HVG-ben.

 

https://hvg.hu/kultura/20190530_A_Fortepan_megmutatja_Schmidt_Maria_elrejti

 

Gyurcsány: A DK felelőssége nőtt, nem a szája

„Az általunk képviselt európai egyesült államok volt a legvilágosabb alternatívája a Fidesz politikájának, ezért lehettünk az ellenzék részéről leginkább mi a kihívó pozíciójában. De a sikerben legalább ilyen szerepe volt Klára személyének, és az általa vezetett hibátlan kampánynak.” Ezt mondta Gyurcsány Ferenc a HVG-nek az EP-választás után.

https://hvg.hu/itthon/20190530_Gyurcsany_A_DK_felelossege_nott_nem_a_szaja

 

Most megtudja, hogyan trükközik kötvényeivel az állam

privátbankár.hu

                  

Mivel a június elsejei adóváltozással adómentessé tették az állampapírokat a magánszemélyek számára, de csak az újakat, most friss sorozatokat bocsátanak ki. Kijött a végleges feltétele három infláció-követő kötvénynek, és egyéb változások is körvonalazódnak. Az új kötvények kamatozása csak látszólag változatlan, van benne egy csavar, trükk a régiekhez képest.

 

https://privatbankar.hu/kotveny/most-megtudja-hogyan-trukkozik-kotvenyeivel-az-allam-326424

 

Mészáros Lőrinc százmilliókat kaszált a közmédia reklámjain

Kiugróan jó évet tudhat maga mögött a kormányközeli TV2 és a közmédia reklámidejének értékesítésével és izgalmas tulajdonosi hátterével ismertté vált Atmedia – derül ki a csütörtökön nyilvánossá vált beszámolójából. Eszerint a cégnél a 2017-es 821,6 milliós adózott eredmény után 2018-ban 1 milliárd 450 millió forint tiszta haszonnak örülhettek. Forgalmuk ennél is jobban nőtt, tavaly 31,8 milliárdnyi megrendelést kezeltek.

Az Atmedia Kft. a televíziós- és online reklámpiac egyik legnagyobb saleshouse-a, jelenleg 13 médiatulajdonos összesen 44 televíziós csatornájának reklámfelületeit értékesítik. Kiemelt partnerük a TV2 Csoport, de az ATV reklámfelületeit is rajtuk keresztül érik el a hirdetők.

A cég tulajdonosai között van egy tőkealapjával Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja, Tombor András – akit leginkább Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó hitelezőjeként szoktak emlegetni – és az a Hunmédia Befektetési Zrt. Utóbbi nemrégiben Rákosi Tamást vásárolta ki a cégből. A Hunmédiát a G7.hu Mészáros Lőrinc bizalmasán, Vida Józsefen keresztül a felcsúti vállakozásbirodalomhoz kötötte.

Atmediából kormányközeli tulajdosai 1,1 milliárd forintos osztalékot vettek ki. 

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/30/meszaros-lorinc-atmedia-msc/

Nyerges Zsolt nagylelkű gesztusa másfél milliárdjába kerül a költségvetésnek, évente

Másfél milliárdot ad a kormány Szolnok városának, hogy 2020 júniusáig működtetni tudja azokat a sportklubokat és ingatlanokat, amelyeket a milliárdos Nyerges Zsolt adott át ingyen az önkormányzatnak.

 

https://24.hu/belfold/2019/05/30/nyerges-zsolt-nagylelku-gesztusa-masfel-milliardjaba-kerul-a-koltsegvetesnek-evente/

 

Gulyás Gergely: Az erős felhatalmazás nagy segítséget nyújt az európai politikai vitákban

MTI Magyar Nemzet

Az az erős felhatalmazás, amelyet a Fidesz-KDNP kapott az európai parlamenti (EP-) választáson, nagy segítséget nyújt az európai politikai vitákban – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megerősítette a miniszter, hogy sem a néppárti, sem a szocialista csúcsjelöltet, vagyis sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst nem támogatják az Európai Bizottság élére. Weberről azt mondta, megsértette a magyar választókat, amikor arról beszélt, hogy nem igényli a Fidesz-KDNP támogatását. „Eleget tudunk tenni Manfred Weber igényeinek, és nem támogatjuk őt” – jegyezte meg. Timmermansszal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: ahogyan a kabinet Magyarországon is mindent megtett azért, hogy Soros György ne alapíthasson kormányt, úgy Európában sem szeretné, hogy ez bekövetkezzen.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára a jelölés joga az állam- és kormányfőket illeti meg, ezt nem lehet korlátozni.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/gulyas-gergely-az-eros-felhatalmazas-nagy-segitseget-nyujt-az-europai-politikai-vitakbana-6977714/

 

Az apám is ezt mondta róluk…

A NYUGATI EMBER ELNYOMÓRA ÉS ELNYOMOTTRA OSZTJA FEL A VILÁG NÉPEIT, ÉS ASZERINT ÍTÉLI MEG ŐKET

Bencsik Gábor Magyar Nemzet

A népeknek véleményük van egymásról, és ez természetes dolog. Értelmes ember persze ezt a véleményt nem vetíti rá az adott nép minden tagjára, egészében mégis megfogalmazzuk magunkban, mit tartsunk róluk.

Ettől nem függetlenül, ahogy az egyes emberek esetében, a népek között is vannak, amelyekkel rokonszenvezünk, és vannak, amelyek inkább távol állnak tőlünk. A mi viszonylatunkban a példákat mindenki ismeri.

De vajon rólunk mit tartanak a többi népek? Mindenekelőtt be kell vallanunk magunknak, hogy nem vagyunk annyira fontosak másoknak, mint amennyire mi indokoltnak tartanánk. Magyarország ritkán szerepel a világhírekben, a világ népei ritkán töprengenek el azon, hogy hát milyenek is a magyarok – ahogy mi is ritkán töprengünk mondjuk az azerieken vagy a dánokon.

Most mégis azt kell mondanunk, hogy a normálisnál rosszabb a sajtónk. Magyarországnak rossz híre van a világban. Hajlanánk arra, hogy ezt a jelenséget az éppen most zajló politikai folyamatoknak tudjuk be, és ettől függetlennek tartsuk azt, hogy milyen nemzetkarakterológiai kép él rólunk másokban. Ez azonban csak részben igaz. A jelen politikai eseményei, még inkább az azokról szóló híradások befolyásolják a rólunk alkotott külföldi közvéleményt, annak mélyén azonban évszázados ítéletek és előítéletek lapulnak.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-apam-is-ezt-mondta-roluk-6954074/

 

Az első szívdobbanás törvénye

IDÉN EDDIG NÉGY AMERIKAI TAGÁLLAMBAN HOZTAK ABORTUSZT JELENTŐSEN SZIGORÍTÓ JOGSZABÁLYOKAT

Szalma György Magyar Nemzet

A liberális csoportok dühödt erővel vetik magukat a politikai harcba, mert veszélyben forog az elmúlt negyven év legfontosabb liberális vívmánya, a magzatgyilkossághoz való jog. Az abortuszpártiak extrém eseteket használnak érvként, hogy azt a hazug látszatot keltsék, mintha kizárólag nemi erőszakok és vérfertőzések áldozatai végeztetnének abortuszt. Ez a nagyüzemi félrevezetés része.

Az abortuszpárti aktivisták néha nem várt helyről kapnak segítséget. Emlékezetes, hogy Emma Bonino olasz abortuszaktivistát – aki a Momentum kampányában is részt vett, illetve egy életet szentelt az abortusz legalizálásának, és aki maga is létrehozott egy olyan illegális klinikát, ahol több mint tízezer magzatot öltek meg – maga Ferenc pápa nevezte Olaszország nagyjai közül valónak, akinek sokat köszönhet az egész világ.

Fokozott figyelmet fordítunk a természet megóvására, az állatok és az erdők védelmére. Ezt a magam részéről támogatom is. Csak azt nem értem, hogy a humanitárius és környezetvédő lelkesedés miért nem terjed ki a védekezésre képtelen emberi magzatokra is, akiket milliószám gyilkolnak meg évente? Ha egy ritka békafaj védelmet élvez, akkor a magzat miért nem?

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-elso-szivdobbanas-torvenye-6940919/

 

Példa

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Eleget hallhattuk, hogy Magyarország elszigetelődött, és félnek tőle a svéd átlagemberek, még kicsit Angela Merkel is. Mondjuk azért, mert Magyarország szétveri az Európai Uniót, és az a legfontosabb most, hogy a tömb egységet mutasson fel. Aztán felszáll a fehér füst, kiderül, kinek hány mandátumot szavazott meg a saját népe, és a sok európai vezető hirtelen felismeri, hogy a Fidesz igenis jó partner lehet. Mert a 13 mandátum az esetek többségében több, mint amennyit ők összegyűjtöttek.

Ez a néppárt már nem az a néppárt, ez a liberális frakció pedig nem az a régi, szivárványos boás, ahogy az Európai Parlament se ugyanolyan, mint az elmúlt öt évben. Hiszen Európa soha nem látott válságon megy keresztül, a migránsok befelé jönnek, a britek kifelé tartanak, s az összeurópai közösség kizárólag ötévente tud pillanatfelvételt készíteni arról, hogy is állnak jelenleg az erőviszonyok egy-egy országban.

Brüsszelből a Jobbik öt éven át tűnt radikális jobboldalinak, mit se tudtak a néppárti-centrista fordulatról, a szocialisták pedig amolyan középpártnak látszottak. Persze ez csak akkor számít, ha valaki felismeri, hogy a visegrádi országok milyen erőt képviselnek.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/pelda-6975185/

 

Dermesztő Cseh Katalin hangfelvétel

Csépányi Balázs Magyar Nemzet

Akkor még Cseh Katka, most a Momentum frissen megválasztott EP képviselője, 2015-ben beszélgetett a ballib tüntetések állandó résztvevőjével Papp Réka Kingával a Klubrádióban.

Mi másról is társaloghatott a két fiatal nő egy rádióműsorban, mint az abortuszról.

A vendég Cseh Katalint szülész-nőgyógyászként mutatták be, mint aki rezidensként dolgozik majd az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. (Cseh Katalin ekkor még nem politizált hivatásszerűen, bár már Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványában és az Egymillióan a sajtószabadságért csoportban is fel-fel bukkant, amelyet Juhász Péter, az Együtt későbbi elnöke vezetett.)

A műsorban arról beszéltek, hogy a terhesség valójában egy probléma, és ennek a problémának milyen megoldásai lehetnek, a védekezéstől az abortuszig.

A videó leggyomorforgatóbb része, amikor (36:39-nél) Papp Réka Kinga elképesztő módon, botmixerhez hasonlította a műtéti abortuszt, amin a szülész-nőgyógyász (!) végzettségű Cseh Katka, aki azonos a Momentum vasárnap megválasztott EP-képviselőjével, Cseh Katalinnal, csak idétlenül nevetgélt, majd hozzátette: „Ezt még nem hallottam (…) Majd elterjesztem én is a kis körömben.” Ő tehát Cseh Katalin, a Momentum ifjú üstököse. Ő képviseli a Momentumot az Európai Parlamentben, ahol az ALDE liberális frakcióban nyilván Guy Verhofstadttal vállvetve harcol majd.

https://magyarnemzet.hu/belfold/dermeszto-cseh-katalin-hangfelvetel-6974291/

 

„Nincs tovább, vége, feladtuk”

Az MSZP bukását előrevetítette az idő előtt bevetett főpolgármester-jelölti előválasztás egy MSZP-s forrásunk szerint

Bán Károly Magyar Hírlap

Az MSZP-ben az EP-választást követően kialakult letargikus hangulatról és a kudarc okairól beszélt több, névtelenséget kérő szocialista forrásunk. Volt, aki úgy fogalmazott: „nincs tovább, vége, feladtuk”.

Nyeretlen kétévesek vagyunk, megérdemeltük a sorsunkat – így kommentálta a vasárnapi európai parlamenti választás eredményét egy szocialista forrásunk. Nincs tovább, vége, feladtuk – tette hozzá annak kapcsán, hogy láthatóan nincs a pártban olyan markáns vezető személyiség, aki ebben a helyzetben képes lenne a csapat élére állni, és mutatni az utat. Önmagában az is paródia – jegyezte meg forrásunk –, hogy egy történelmi vereség után a pártvezetés kiáll, és azt mondja, adnak maguknak még egy esélyt, mondván, nyakunkon az önkormányzati választás. Paródia – tette hozzá –, hisz ezt a felhatalmazást mégiscsak a tagságnak vagy az őket képviselő kongresszusi küldötteknek kellene megadni, de akkora a letargia, hogy a legtöbben még az asztalra sem csapnak, hogy „gyerekek, meddig néztek bennünket teljesen hülyének?”

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190530-nincs-tovabb-vege-feladtuk

Uniós választás és manipuláció

Az európai történelem korábbi korszakaiban az országok szuverenitását az uralkodók testesítették meg

Boros Imre Magyar Hírlap

Röviden szólva a valóságos hatalom mindig igyekszik a szuverén nép döntését a saját szájíze szerint manipulálni. Különösen így van ez egy olyan helyzetben, mint a mai Európai Unió, ahol az alapvető európai gondolat, a nemzetek együttműködő Európája és az Európa országait egy birodalomba összegyúrni akarók jó néhány éve már nyíltan ellenfelekké váltak. Régen elmúlt az az idő, amikor egyik vagy másik érdekcsoportot azonosítani lehetne az Európai Parlamentben működő politikai csoportokkal, frakciók­kal.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190530-unios-valasztas-es-manipulacio

A teljes ellenzék összefog Salgótarjánban, itt is egy közös egyesület ernyője alatt

Eger példájához hasonlóan Salgótarjánban is úgy fog össze szinte az összes ellenzéki párt a Fidesz ellen, hogy alapítanak egy összeellenzéki egyesületet és mind a polgármesterjelölt, mind a pártok által kiállított egyéni jelöltek annak a színeiben indulnak majd el. Az egyesület neve: Salgótarján, szeretem!

Az összefogásban részt vesz az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az Európai Baloldal és a Tarjáni Városlakó Egyesület. A Mi Hazánk Mozgalmat a salgótarjáni pártok sem tartják ellenzékinek, velük fel sem vették a kapcsolatot. 

https://444.hu/2019/05/30/a-teljes-ellenzek-osszefog-salgotarjanban-itt-is-egy-kozos-egyesulet-ernyoje-alatt

Megvan a trükk – így juthatott be az RMDSZ

Fejlődő Erdélyt! – ez volt a központi kampányüzenete az RMDSZ-nek, erre vasárnap behúzott 35 ezer román szavazatot a Kárpátokon túlról. Pont annyit, amennyi kellett az öt százalékos európai parlamenti küszöb megugrásához. Végleges eredménye ugyan még nincs a vasárnapi romániai EP-választásoknak, ám a Code România párhuzamos szavazatszámlálása szerint az RMDSZ 5,26 százalékot ért el a rá leadott 476 681 szavazattal. Kis számolás, és kiderül: a küszöbátlépés 23 562 szavazaton múlt. 

Egy fejlett Erdélybe vágyik a 35 ezer regáti román, vagy valami trükk van a dologban? Jó pár órát bogarásztunk a választási iroda honlapján és összeállt a kép.

A G4media arról ír, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt a szavazókörök 2-3 százalékába küldött szavazóbiztost az RMDSZ jelöltje helyére. Ezzel szemben a PSD feltöltötte saját embereivel az RMDSZ helyeit azon szavazókörök kilencven százalékában, ahol a magyarok nem tudtak saját szavazóbiztost állítani. 

Ezt az információt erősíti meg egy forrásom, aki tegnap a következőket küldte nekem: „Személyesen felügyeltem 38 szavazókört Constanta megyében. Furcsa volt, hogy mindenütt tudott állítani szavazóbiztost az RMDSZ, még az olyan kis falvakban is, mint Vadu, Fantanele, Tariverde, Coslugea, ahol egyáltalán nincs nemhogy szervezete a pártnak, de még magyar se. Pár kérdés után kiderült: az RMDSZ delegáltjai mindenütt megbízható PSD-párttagok voltak” – írta. Ellenőriztem az általa mondottakat: mindhárom helyen kapott szavazatot az RMDSZ, Vadu faluban egyet, Fantanelen hármat, Coslugean viszont négyet. Itt Nicolae Ionică volt a párt delegáltja.

https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2019/05/29/megvan-a-trukk-igy-juthatott-be-az-rmdsz

Szuperelemzés: 111 hely, ahol a Fidesz valódi versenyre kényszerülhet ősszel

A Válasz Online végigelemezte a legalább tízezres lélekszámú települések EP-választási eredményeit, hiszen ezeken a helyeken ősszel is éles pártviadal várható. Az eredmény: a 167 érintett város kétharmadában (köztük a budapesti kerületekben) a Fidesznek valós versenyre kell készülnie az önkormányzati voksoláson. Sőt: ha egy kategóriával feljebb lépünk, és a húszezer fősnél nagyobb települések szűkebb csoportját vizsgáljuk, 79-ből 68 helyen van elméleti esélye az ellenzéknek – nyilván csakis egységes felállás esetén –, hogy közel kerüljön, illetve akár meg is előzze a kormánypárt jelöltjét.

https://www.valaszonline.hu/2019/05/29/ep-valasztas-eredmenye-varosi-bontas-onkormanyzat/

Koszos takarító brigád tagja lett Orbán Viktor a Spiegel címlapján

“”Európa tiszta embereinek” nevezi, miközben mocskos ruhákban, felmosóvödörrel, koszos újságpapírral a kézben ábrázolja a német, a magyar, az osztrák és az olasz bevándorlásellenes, populista erők vezetőit a Der Spiegel.”

https://olkt.hu/orban-melto-helyen-koszos-takarito-brigad-tagja-lett-orban-viktor-a-spiegel-cimlapjan/

Egybegyúrnák az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártjával

BEFOLYÁSOS POLITIKUSOKBÓL ÁLLÓ KÖR SZERVEZKEDIK A SZOCIALISTÁKNÁL

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Már a hét végi választmányi ülésen napirendre kerülhet az MSZP és a Demokratikus Koalíció összeolvadása — értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták választási veresége után a párt néhány politikusa így menekülne előre. A lapunk által megkérdezett elemző szerint valóban a két párt egyesülése jelentheti a jövőt, ám egy esetleges szombati döntést elkapkodottnak tart.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szombaton 10 órakor kezdődő választmányi ülésén az egyik napirendi pont a Demokratikus Koalícióval (DK) való egyesülés lesz – tudta meg a Magyar Nemzet. Tegnap számos MSZP-s politikussal beszéltünk, és több, nevét nem vállaló forrás megerősítette információinkat, ám a legtöbben inkább nem nyilatkoztak.

Lapunk úgy értesült, hogy az összeolvadás kezdeményezői nem elnökségi tagok, ami logikusnak tűnik, hiszen egy esetleges MSZP–DK-fúzióval a jelenlegi vezetés szinte biztosan elveszítené a hatalmát.

Akár erre is utalhatott Lendvai Ildikó, amikor hétfőn reggel az ATV-ben azt mondta, nagyobb változásnak látja szükségét annál, mint hogy ki mond le, ki nem mond le, szerinte ugyanis az egész ellenzéki struktúrát és politikai kereteket érdemes végiggondolni. Hozzátette: az is probléma, hogy a baloldali pártok ugyanazon a tortán osztoznak.

Mindezek után megkerestük Gréczy Zsoltot, a DK országgyűlési képviselőjét. A politikus érzékelhetően megdöbbent, amikor az egyesülésről kérdeztük, majd időt kért, és visszahívást ígért, ám lapzártánkig nem jelentkezett, ahogy Kovács László sem.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/egybegyurnak-az-mszp-t-gyurcsany-ferenc-partjaval-6974972/

Az MTA megcsonkításának egy lehetséges magyarázata

g7

Miután az EU észrevéve azt, hogy egyes kormányok egyszerűen „kisajátítják” az EU-s támogatásokat és aztán ezt saját klientúrájuk építésére használják fel, vagy/és a kormányzó elit családtagjainak fizetik ki (ez az úgynevezett cronysim), a jövőben változtatni igyekszik a támogatások kifizetésének szerkezetén. (Az EU e felismerése Magyarország esetében lásd a Sargentini-jelentés mellékletében, az EP Költségvetési Bizottság jelentésében a 3. oldalon. Illetve érdemes megnézni a CRCB által nemrég nyilvánosságra adatokat is.)

Az EU az ilyen tagállami magatartást a jövőben két eszközzel kívánja korlátozni:

·         a „conditionality” elv érvényesítésével (a jogállami kritériumokat megsértő tagállamoktól megvonja a támogatást);

·         a támogatások súlyának megváltoztatásával: növelni kívánja a jövőben a (2.) támogatási mód súlyát az (1.) támogatási mód rovására.*

A magyar kormány felismerve ezeket, az általa el nem hárítható változásokat, igyekszik előre felkészülni. E felkészülés egyik lépése lehet az MTA kutatói hálózatának „átszervezése”, leválasztása az Akadémiáról.* A magyar kormány szeme előtt két cél lebeg. Az uniós források lehívási képességének megtartása (tehát a magyar intézmények legyenek képesek legalább olyan arányban lehívni az EU-s pénzeket, mint 2014-2020 között), továbbá az, hogy továbbra is biztosítani tudja a NER klientúra, a haverok kifizetését. Idáig ez utóbbit hibátlanul meg lehetett valósítani, lásd például Orbán Viktor gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc által nyert közbeszerzések volumenét 2016-2018 között.

https://g7.hu/kozelet/20190311/az-mta-megcsonkitasanak-egy-lehetseges-magyarazata

FARAGE TALÁN SZERETI ORBÁNT, DE NEM AZ ÉN ÍZLÉSEM! A BREXIT PÁRT ÚJ EP-KÉPVISELŐJE, CLAIRE FOX AZ AZONNALINAK

A Nigel Farage-féle Brexit Párt a legnagyobb nyertese a brit EP-választásnak, amit mégis meg kellett tartani a brexit elhúzódása miatt. A párt manchesteri listájának éléről bejutott Claire Fox elmondja az Azonnalinak, miért haragszik az EU-ra, elégedett-e Theresa May lemondásával, miért hálás a britekkel folyton kekeckedő Michel Barnier főtárgyalónak, és miért nem bírja Orbán Viktort. Azt is megígéri: sem Nigel Farage, sem Matteo Salvini nem diktálhat neki az EP-ben. Nagyinterjú.

https://azonnali.hu/cikk/20190530_farage-talan-szereti-orbant-de-nem-az-en-izlesem-a-brexit-part-uj-ep-kepviseloje-claire-fox-az-azonnalinak

A Fidesz elvesztette egyik legfőbb fegyverét a Botka elleni harcban

A már jó ideje beindult szegedi önkormányzati választási csatában nem lehet majd azzal kampányolni, hogy a Botka embereit a parkolóbérletek ügyében jogerősen elítélte a bíróság, de azzal sem, hogy felmentette őket a bírói tanács. A csütörtöki tárgyalást, érdemi munka nélkül, október végére halasztotta a Gyulai Törvényszék.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hat vádlott – köztük többen a Fidesz által Szegeden levadászni szánt Botka László polgármester volt és jelenlegi munkatársai – addig is büntetőeljárás hatálya alatt állnak.

Tavaly októberben arról számolt be a Narancs.hu, hogy többrendbeli, vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek mondta ki, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Gyulai Járásbíróság a szegedi parkolóbérlet-ügy néven elhíresült per összes vádlottját.

Az első fokon eljáró tanács bűnösnek mondta a szegedi közlekedési cég két ügyvezetőjét, a címzetes főjegyzőt, az egyik alpolgármestert és Botka László polgármester kabinetfőnökét. (Időközben Mózes Ervin főjegyző nyugdíjba ment, míg Solymos László alpolgármester leköszönt posztjáról.)

A vád tárgyát az a 307 darab ingyenesen kiadott parkolási bérlet képezi, amelyeket 2008 és 2012 közötti öt évben osztottak ki képviselőknek, tisztségviselőknek, a többi között a vádat képviselő szegedi és Csongrád Megyei Ügyészségnek is. A bíróság első fokú ítéletében kimondta, a kérdéses időszakban egyetlen jogszabály és önkormányzati rendelet sem jogosította fel a vádlottakat, hogy bárkinek is ingyenes parkolást biztosítanak. Ezzel pedig anyagi kárt okoztak Szegednek.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/botka-laszlo-es-a-fidesz-harca-az-onkormanyzati-valasztasig-nem-lesz-jogeros-itelet-a-szegedi-parkoloberlet-ugyeben-120194

Juhász Péter pontról pontra cáfolja az Origo újabb hazuságait

Semmi új a nap alatt a kormányszócsőként funkcionáló Origónál - most épp Cseh Katalinba szálltak bele, alighanem nagyon fájhat, hogy a Momentumnak két mandátum is összejött (az egyiket épp Cseh nyerte el) az európai parlamenti választásokon.

A momentumos politikust lejáratni hívatott cikkben egy abortuszról szóló, 2015-ös klubrádiós beszélgetésen rugózik a szerző - hogy az írásnak mekkora a valóságtartalma, arra a cikkben ugyancsak említett Juhász Péter mutat rá Facebook-posztjában, amit alább idézünk:

Két hazugság egy mondatban az Origo nevű szennylapban.
Nem gondolom, hogy ez rekord lenne, inkább csak a normális ügymenet a hazugsággyárban.

"Cseh Katalin ekkor még nem politizált hivatásszerűen, bár már Bajnai Gordon bukott kormányfő Haza és Haladás Alapítványában, illetve az Egymillióan a sajtószabadságért csoportban is fel-fel bukkant, amelyet Juhász Péter, az Együtt későbbi asszonyverő, drogos elnöke vezetett."

1. Cseh Katka soha nem volt a Millában, de még a környékén sem, ezt nekem talán elhiszed.

2. Az alábbit pedig az Origotól idézem, mert itt igazat írtak. A világért ne gondold, hogy maguktól, a bíróság kötelezte őket erre:
"2018.02.17.-én megjelent „Kiderült, hogy miért ilyen agresszív a nőverő Juhász Péter" című cikkünkben valótlanul állítottuk Juhász Péterről, hogy megverte, begyógyszerezte, majd a lakásában fogva tartotta előző élettársát, és valótlanul állítottuk, hogy Juhász Péter személyisége agresszívvá torzult."

https://magyarnarancs.hu/belpol/juhasz-peter-pontrol-pontra-cafolja-az-origo-ujabb-hazusagait-120195

Ungár Péter beszólt az LMP alapítóinak

Szerinte a párt alapszabályát könyökvédős filozófusok és virágmezőn rohangáló hippik írták.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője és egyik utolsó ismertebb arca azt már korábban pedzegette, hogy szerinte megérdemelték a büntetést, de az ATV Egyenes Beszéd című műsorában most tovább árnyalta a vereséggel kapcsolatos érzéseit. Sőt, egyenesen rámutatott az ősbűnre, minden bajok forrására:

„Az ősbűn az volt, hogy a párt alapszabályzatát könyökvédős filozófusok és virágmezőn rohangáló hippik írták meg, és teljesen működésképtelen” – mutatott a múltbeli bűnösökre a politikus, aki alighanem Schiffer Andrásnak és pártalapító társainak címezte a megjegyzését.

(Frissítés: cikkünk megjelenése után többen is jelezték, hogy a párt alapszabályzatának kidolgozása Rauschenberger Péter nevéhez fűződik, nem Schiffer Andráséhoz. A műsorban Ungár nem említette Schiffer nevét. A tévedésért az érintettek elnézését kérjük.)

 

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/ungar-peter-beszolt-schiffereknek-120189

 

Egy teljes tudósnemzedék veszhet el - Lendületes kutatócsoport-vezetők nyílt levele a miniszterelnökhöz és a Kormányhoz

 

Az Akadémia kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet elfogadása esetén pótolhatatlan nemzeti értékek vesznek el, és már rövid távon is helyrehozhatatlan tudományos, kulturális és gazdasági károk keletkeznek. Az elmélyülő bizalmi válság többek között a nemzetközileg is versenyképes fiatal kutatók elvándorlásával és egy teljes tudósnemzedék elvesztésével fenyeget. Egyebek mellett ez olvasható abban a nyílt levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a Kormányhoz írtak az MTA kiválósági programja, a Lendület kutatócsoport vezetői. A dokumentumot szó szerint közöljük.

https://mta.hu/mta_hirei/egy-teljes-tudosnemzedek-veszhet-el-lenduletes-kutatocsoport-vezetok-nyilt-levele-orban-viktor-miniszterelnokhoz-es-a-kormanyhoz-109765

A kistermelők nyakán marad a szőlő Tokaj-Hegyalján - Állami segítséggel teszik őket tönkre?

Az állami felvásárló szikár levélben tudatta: idén nem veszi át a termést.

Ha tavaly sokan sírtak, idén többen zokogni fognak a tokaji borvidéken: számos kistermelő a napokban kapta kézhez az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. levelét, amelyben arról értesítik őket, hogy a társaság nem kívánja tőlük felvásárolni az idei termést. Sok családnak az így szerzett bevétel jelentette a túlélést: ezen a vidéken nincsenek nagy ipari üzemek, az utolsó ilyenre, a szerencsi cukorgyárra a 2000-es évek közepén lakat került. Mindez tovább erősíti a helyiekben azt az érzetet, hogy az itteni kistermelőket állami segítséggel akarják ellehetetleníteni, hogy aztán néhány kézben koncentrálódjanak a birtokok. Az egyik legtekintélyesebb „kéz” Mészáros Lőrincé: megvásárolta a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetet és a Henye Borászatot, övé lett az ötcsillagos tarcali Andrássy Rezidencia Hotel – mindeközben pedig elindult a szállodafejlesztésre kiírt állami Kisfaludy-program, amelynek első kedvezményezett térsége éppen Tokaj-Hegyalja lett. Később jelentős területeket vásárolt fel a bodrogkisfaludi kikötő mellett – nem sokkal ezután jelentette be Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, hogy állami lakóhajó-program indul, amely fellendítheti az itteni vízi turizmust.

https://nepszava.hu/3037794_a-kistermelok-nyakan-marad-a-szolo-tokaj-hegyaljan-allami-segitseggel-teszik-oket-tonkre

Vida József üzletember érdekeltségébe kerül a TV2 médiaportfóliója

A tranzakciók zárását és a Gazdasági Versenyhivatal  hozzájárulását követően Vida József üzletember, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának érdekeltségébe kerül a TV2 médiaportfóliója - közölte a csatorna szerdán az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az előzetes bejelentésnek megfelelően az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. szerzi meg a TV2-csoportot. A bizalmi vagyonkezelő társaság tulajdonosa Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki alig egy hónappal ezelőtt, április 15-én jelentette be, hogy képviselői útján előrehaladott tárgyalásokat folytat a TV2 Média Csoport Zrt. megszerzésére. Az üzletember a média mellett jelentős befektetésekkel rendelkezik a pénzügyi szektorban és a banki informatika területén, valamint az ingatlankezelés és a pénzügyi tanácsadás területein is.

https://index.hu/kultur/media/2019/05/29/vida_jozsef_uzletember_erdekeltsegebe_kerul_a_tv2_mediaportfolioja/

Leszoktam a tévézésről, lovas filmeket még nézek

Nem túl gyakori, hogy a kultúrarovatban inkább a gazdaság területéről ismert riportalannyal beszélgessünk. Vida Józseftől, a MTB Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatójától azért kértünk interjút, mert minden jel, adat és információ arra mutatott, hogy ténylegesen ő a TV2-t 2016 óta birtokló cég közvetett tulajdonosa. Időközben a szerződés megköttetett, de hivatalossá csak a GVH jóváhagyását követően válik.

Van kedvenc tévéműsora?

Nem szoktam tévét nézni. Nincs rá időm. Van készülékem, de leszoktam a tévézésről. Lovas és kutyás műsorokat szívesen néznék, de egyikről sincs jó műsor. Ha valami lovas filmet beharangoznak, azt megnézem.

A Kincsemet mondjuk?

Azt szeretem. Láttam vagy nyolcszor. Tetszett. A díszlet, a történet, minden. Bele tudom élni magam. Jó volt ez a lóversenyesdi, meg az egész miliő. Ráadásul egy-két lovat ismertem is a filmből, és mivel értek a lovakhoz, azt is figyeltem, hogy vágták össze; hogy vajon a laikusnak is lejön-e, hogy három lovat használtak. Nem tudom már az ilyesmit nem szakértő szemmel nézni.

 

https://index.hu/kultur/media/2019/05/29/a_tv2-t_valoszinuleg_nem_az_allam_adja_el/

Bejelentették, ki lesz az új osztrák kancellár

A 69 esztendős Bierlein 2018 óta az osztrák alkotmánybíróság elnöke, e tisztséget is ő töltötte be először nőként az országban.

Az osztrák államfő kedden mentette fel hivatalából Sebastian Kurz kancellár kormányát, miután a parlament megvonta tőle a bizalmat. Az osztrák kormányválságot Heinz-Christian Strache ibizai videója indította el, melyen arról beszél, hogy állami megbízások elnyerését ígérte egy magát dúsgazdag orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát.

Az új kancellár feladata lesz a szakértőkből álló ügyvivő kormány megalakítása.

 

https://hvg.hu/vilag/20190530_Bejelentettek_ki_lesz_az_uj_osztrak_kancellar

Török Gábor: a Fidesz-fölény ellenére van esély a hatalomváltásra

Megbomlott a centrális erőtér a politikai elemző szerint.

Magyar Hangnak adott interjút Török Gábor, amiben az Európa Parlamenti választások utáni helyzetet elemzi.

Török szerint megszűnőben van a Fidesznek kedvező centrális erőtér, helyette a kétezres éveket idéző kétosztatú tér van kialakulóban. Noha most nagyobb a Fidesz fölénye, de mintha az MSZP helyét a DK, az Szdsz-ét pedig a Momentum vette volna át: hasonlónak látja a törésvonalakat és a beszédmódokat is az elemző. E két párt megerősödése miatt egyelőre nem kell komolyan aggódnia a Fidesznek, ám a budapesti és a megyei jogú városok választási eredményei azt mutatják: ezeken a helyeken legyőzhető a Fidesz.

A kormány erejét mutatja, hogy 2015 óta egyetlen téma köré tudja szervezni kommunikációját, méghozzá olyan sikeresen, hogy a 2,5-3 milliós szavzótáborát egyben tudja tartani. Mindezt annak ellenére, hogy ez a téma a bevándorlás okozta végveszély - pedig nincsenek is bevándorlók az országban, de még a határainknál sem. A Fidesz legnagyobb fegyvere maga Orbán Viktor, véli Török, minden más csak segédeszköz a politikai küzdelemben.

A jogállam lebontása, a teljesen hadrendbe állított médiagépezet vagy éppen az anyagi erőforrásokban meglévő fölény ellenére Török Gábor szerint „nem élünk olyan diktatúrában, ahol nincs esélye a hatalomváltásnak“.

Az európai porondon viszont elszámította magát Orbán: a migráció kérdése nem hozta el a szélsőjobb áttörését. Sok országban fontos téma tudott lenni a klímapolitika vagy a politikai szabadságjogok kérdése, ez pedig a zöldek és a liberálisok megerősödését hozta el.

https://magyarnarancs.hu/belpol/torok-gabor-a-fidesz-foleny-ellenere-van-esely-a-hatalomvaltasra-120205

Donáth Anna és Donáth László

Donáth Anna Júlia: Az apám és a nagyapám példája számomra azt üzeni, hogy lehet akármilyen aljas vagy korrupt egy politikai rendszer, ha az egy családban élők összefognak, akkor mindig van jövő – erről is beszéltünk édesapámmal, Donáth Lászlóval az ATV-ben.

http://www.atv.hu/videok/video-20190529-donath-anna-es-donath-laszlo

Kovács Zoltán államtitkár elütött egy gyereket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében azt írta: a II. kerületi Hűvösvölgyi út egyik gyalogos átkelőhelyétől mintegy harminc méterre egy 14 éves gyerek szaladt át az úttesten csütörtök délután az ott szolgálati autóval haladó Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elé.
Az államtitkár az ütközést nem tudta elkerülni, a budakeszi fiatalt a mentőszolgálat fejsérüléssel szállította kórházba.
A rendőrség megkezdte a baleset körülményeinek vizsgálatát - írta a BRFK.
Kovács Zoltán az MTI-nek azt mondta: a közlekedési szabályokat betartva közlekedett a Hűvösvölgyi úton, amikor kiszaladt elé a fiatal, akit szerencsétlen módon elgázolt. Ő maga hívta ki a rendőrséget és a mentőket. Végig próbált segíteni, együttműködött a hatóságokkal. A helyszínelés véget ért - közölte az államtitkár, kiemelve: bízik abban, hogy nincs komolyabb baja a fiúnak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kovacs-zoltan-allamtitkar-elutott-egy-gyereket-120206

A külhoni levélszavazók 95 százaléka a Fideszre voksolt

A kormánypárt 55 ezer szavazatot kapott, a második helyen végzett Momentum összesen 553-at.

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A testület ülésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke ismertette: a Fidesz-KDNP 55 287 érvényes szavazatot kapott, a Momentum Mozgalom 553-at, a Mi Hazánk Mozgalom 365-öt, a Demokratikus Koalíció 343-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 336-ot, az MSZP-Párbeszéd 258-at, az LMP 208-at, a Jobbik 187-et, a Magyar Munkáspárt 71-et.

https://hvg.hu/itthon/20190530_A_levelszavazok_95_szazaleka_a_Fideszre_voksolt

Hasított a Momentum, de a Fidesz nyert a külképviseleten szavazók között

A Momentum majdnem annyi szavazatot kapott, mint az összes többi ellenzéki párt, a szavazatok 29 százalékát szerezte meg 5078 vokssal. Órásit zuhant viszont az LMP és a Jobbik, akik rendre két számjegyű eredményt értek el eddig a külképviseleti szavazók között.

A Fidesz 7022 szavazóval a szavazatok 41,3 százalékát szerezte meg, de ebben jelentős részt visznek a környező nagykövetségeken szavazó határon túli magyarok, hiszen ők adták  az összes külképviseleti szavazó majdnem 10 százalékát.

https://merce.hu/2019/05/30/hasitott-a-momentum-de-a-fidesz-nyert-a-kulkepviseleten-szavazok-kozott/