2019, május 30 - 15:30 Sajtószemle

Hét halálos áldozata biztosan van annak a hajóbalesetnek, amely szerda este történt Budapesten, a Parlament előtt. A hajón 35 ember utazott, két fős magyar személyzet mellett dél-koreai utasok voltak a fedélzeten. A hajó egy ütközés következtében, másodpercek süllyedhetett el. Huszonegy embert még keresnek. A baleset másik részeséhez, egy nagyméretű hajóhoz rendőrök szálltak ki az éjjel.

A tragikus balesetet a Hableány nevű városnéző hajó szenvedte el a Kossuth tér közelében, miután vélhetően összeütközött egy másik hajóval. A hírek szerint a hajóroncsot órákkal a baleset után, hajnal 1 után megtalálták a Margit híd közelében, arrafelé éjjel kettőkor is egy tűzoltóhajó és egy rendőrségi motoros cirkált. 

https://hvg.hu/itthon/20190529_Hajobaleset_tortent_Budapesten_a_Dunan_embereket_kellett_kimenteni_a_vizbol

A világ legnagyobb munkáltatója feltett egy kérdést és elszabadult a pokol

Káncz Csaba, 2019. május 29., 08:45

Privátbankár.hu

Az amerikai hadsereg egy kérdéssel kiszabadította a szellemet a palackból. A negyed százada tartó közel-keleti háború nemcsak az adott térség helyi közösségeire gyakorol destruktív befolyást, hanem súlyos emberi áldozatai vannak az amerikai hátországban is. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Államok fennállásának eddigi 242 évéből csupán 16 évet töltött békében. A gyengébbek elleni háborúk egész sorát hamis indokok és bizonyítékok alapján indította, legyen az az 1846-os Mexikói Háború, az 1898-as Spanyol-Amerikai Háború, vagy a 2003-as katasztrófális kimenetelű iraki háború, amelynek kirobbantása ügyében az ENSZ-ben adott elő hamis bizonyítékokat az amerikai külügyminiszter. Mára az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) a világ legnagyobb munkáltatója, amely 3,2 millió embert foglalkoztat.

Kiszabadították a démonokat

 

Nos, az óriási intézmény részéről eredetileg jó ötletnek tűnhetett, hogy múlt csütörtökön, az Emlékezet Napja nevű nemzeti ünnep előestéjén egy Twitter üzenetben megkérdeztekövetőit, hogy „miként befolyásolta életedet a katonai szolgálat?” De az amerikai hadsereg ezzel kiszabadította a szellemet a palackból. Az eddigi 12 000 (!) válasz többsége szívszaggató leírása annak, hogy miképpen emésztette föl a permanens háború gépezete fiatal amerikai emberek – egyben apák, férjek, fiak és testvérek – életét. Depresszió, visszatérő rémálmok, poszttraumás stressz szindróma, kábítószer fogyasztás, háborús bűnök, veterán öngyilkosságok, nem megfelelő egészségügyi ellátás, generációs trauma, vegyi anyagokkal való érintkezés – ezek a leggyakrabban előforduló történetek, amelyekről az érintettek, vagy családtagjaik beszámoltak.

A statisztikák sajnos alátamasztják a horrorisztikus visszajelzéseket. Tavaly több, mint 5 500 veterán vetett véget saját életének és az aktív katonák öngyilkossági rátája is történelmi csúcsra emelkedett, amely 321 aktív katona elvesztését jelenti. Bár a 18 éven felüli amerikai lakosságnak csak 8,1 százalékát teszik ki a veteránok, az öngyilkosságok 14 százaléka hozzájuk kötődik.

 

Az erőszak hazatér

Az egyik hozzászóló (Nathan) leírta, hogy a lelkileg meggyötört katonák hazatérésük után gyakran a rendőri hivatást választják és ennek aztán elképesztő brutalitás a vége. Valóban, az amerikai rendőrség több, mint ezer embert gyilkol meg évente intézkedései során - tavaly éppenséggel 1165 embert.

 

https://privatbankar.hu/makro/a-vilag-legnagyobb-munkaltatoja-feltett-egy-kerdest-es-elszabadult-a-pokol-326397

 

Salvini: Hajrá, Fidesz!

Videóban üdvözli az olasz Liga vezetője Orbánt és a Fideszt.

 

https://mandiner.hu/cikk/20190529_salvini_hajra_fidesz

 

Budaházy: Lássuk be, hogy a Fidesz segíti a Mi Hazánk Mozgalmat

Meglepő nyíltsággal beszélt Budaházy György, szélsőjobboldali mozgalmár május elején a kormány kedvenc ellenzéki pártjának, Toroczkai László Mi Hazánk Mozgalmának és a Fidesznek a viszonyáról. Tette mindezt ráadásul a Mi Hazánk kapuvári fórumának vendégeként: 

„Most ugye az van, hogy a Fidesz megint szeretne egy olyan pártot, aki ezt a közeget azért mégiscsak összefogja, stb. És akivel szót tud érteni, és így erre adódik a Torooczkaiék által megalapított Mi Hazánk, amit azért lássuk be, hogy a Fidesz segít. Tehát ad neki médiát. Persze meg lehet mondani, hogy neki is jó, mert a Jobbikot...persze, a Jobbikot le kell rombolni. De azért mégiscsak ad neki, és ugye szabad is szidni a Fideszt, mert a jobbikos szavazók máshogy nem fognak ide átpártolni, ha a Fideszt csak dicsérjük. Azért a jobbikos szavazókat minél jobban át kell hozni, tehát ez egy kicsit a Fidesz forgatókönyve”

https://444.hu/2019/05/29/budahazy-lassuk-be-hogy-a-fidesz-segiti-a-mi-hazank-mozgalmat

 

Handó Tünde gyorsan törvényt módosíttatna, hogy ne lehessen őt perelni

Az Országos Bírósági Hivatal törvényben is rögzítené, hogy a törvények felett áll. Így összegezte Handó Tünde jogszabály-módosítási javaslatait az Országos Bírói Tanács, amely szerint Handó nemcsak saját korábbi törvénysértéseit legalizáltatná visszamenőleg, de azzal, hogy a jogalkotóval törvénybe íratná azt is, hogy ne lehessen perelni, még ennél is tovább menne.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke módosító javaslatokat tett a közigazgatási bíráskodás megújításával összefüggő salátatörvény-tervezethez, amely számos, a közigazgatási bíróságokat nem érintő, de az Országos Bírói Tanács (OBT) jogköreivel és a Tanács által megállapított törvénysértésekkel szorosan összefüggő javaslatokat is megfogalmaz, közölte az OBT.

A bírói önigazgatási szervezet elemzése alapján

HANDÓ TÜNDE LEGINKÁBB AZT SZERETNÉ ELÉRNI, HOGY AZOK A TÖRVÉNYSÉRTÉSEK, AMELYEK MIATT AZ OBT MÁR NYOLCSZOR JELZÉST TETT, MAJD NÉHÁNY HETE AZ ORSZÁGGYŰLÉSHEZ IS FORDULT KÉRVE AZ OBH-ELNÖK ELMOZDÍTÁSÁT, MOST UTÓBB, KÜLÖNBÖZŐ TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOKKAL MÉGIS LEGÁLISSÁ VÁLNÁNAK.

A helyzet pikantériája, hogy mint az Index birtokában lévő dokumentumokból kiderül, Handó egyetlen nappal az OBT Országgyűléshez fordulása előtt tette meg javaslatait, miután több mint egy éve érdemben nem reagált az őt, illetve működési gyakorlatát érintő kritikákra.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/29/hando_tunde_obh_obt_torvenysertes_modositas/

 

 

Az MTA ízekre szedi Palkovics minisztériumának új törvénymódosító javaslatait

A Tanács az állásfoglalást ellenszavazat nélkül, két tartózkodással fogadta el, tehát erős üzenet a kormánynak.

https://merce.hu/2019/05/29/az-mta-izekre-szedi-palkovics-miniszteriumanak-uj-torvenymodosito-javaslatait/

Az akadémiai kutatóhálózat vezetőinek állásfoglalása

MTA.hu

https://mta.hu/mta_hirei/az-akademiai-kutatohalozat-vezetoinek-allasfoglalasa-109754

Lázár János kiakadt a mezőhegyesi wellnessközbeszerzésen, kirúgatja a vezetőket

Elgurult a menedzsment gyógyszere – kommentálta Lázár János az Indexnek azt, hogy az általa felügyelt mezőhegyesi ménesbirtokon 800 milliós közbeszerzést írtak ki wellnessközpont, golfpálya és kisvasút tervezésére. Azt mondja, nem tudott a dologról, és kezdeményezi pár vezető felmentését.

Teljesen kiakadt Lázár János attól a 800 milliós keretösszegű közbeszerzéstől, amelyet elmondása szerint a tudta nélkül írt ki az általa felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Lázár kormánybiztosként felügyeli a mezőhegyesi ménesbirtokot, amely a Népszava reggeli cikkeszerint elég különös közbeszerzést írt ki.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/29/lazar_janos_kiakadt_a_mezohegyesi_wellness-kozbeszerzesen_kirugja_a_vezetoket/

 

Szijjártó: Ne korlátozzák az autóipart a környezetvédelemre hivatkozva

"Magyarország nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva észszerűtlenül korlátozza" – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) szerdai járműipari konferenciáján Budapesten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmet uniós szinten is a versenyképességi szempontokkal összhangban kell érvényesíteni.

https://hvg.hu/gazdasag/20190529_Szijjarto_Ne_korlatozzak_az_autoipart_a_kornyezetvedelemre_hivatkozva

 

Vagy nyolcvan ország szigorúbb vállalásokat tenne a klíma védelmében

Nagyjából 80 ország jelezte, hogy szigorítaná a Párizsi Klímaegyezményben vállalt önkéntes vállalásait a világ vezetőinek szeptemberre tervezett klímacsúcstalálkozója előtt, jelentette be kedden az ENSZ. Luis Alfonso de Alba, az ENSZ főtitkárának klímaügyi különmegbízottja azt nem kívánta elárulni, hogy mely országok tennének önként többet a korábban vállaltaknál a klíma védelmében.

A vállalások szigorítása amúgy szimpla szükségszerűség. A tudományos közmegegyezés szerint a 2015-ös megállapodásban vállalt célok még elérésük esetén is édeskevesek volnának a klíma védelmében. "Exponenciálisan növelni kéne az ambícióinkat" - mondta erről Alba.

"Elég radikálisan növelni kell a céljainkat. Nem kis lépésekben" - mondta a mexikói diplomata.

https://444.hu/2019/05/29/vagy-nyolcvan-orszag-szigorubb-vallalasokat-tenne-a-klima-vedelmeben

 

Állami kiárusítás, haveri mazsolázás: mutatjuk, kikhez kerültek az értékes fővárosi ingatlanok

Kormányközeli üzletemberekhez került az állami vagyonkezelő által az utóbbi évtizedben eladott legértékesebb ingatlanok harmada, ráadásul egy részük a formális licit ellenére verseny nélkül.

A HVG kikérte a 2010 és 2019 között értékesített, 100 millió forintnál drágább ingatlanok adatait, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által megküldött táblázatból kiderült: az elmúlt 9 évben 49 épületet, területet árvereztek el, közülük csupán 19 kelt el úgy, hogy valakik érdemben licitáltak is rá. A fennmaradó 30 ingatlant kikiáltási áron vitték el, tehát arra csak egyvalaki jelentkezett be, a későbbi nyertes. Ha az ingatlanok összértékét nézzük, még lesújtóbb a helyzet: az épületeket, telkeket együttesen 32 milliárd forintért hirdették meg, a befolyt összeg pedig mindössze 34,4 milliárd forint volt. Tehát a licit, amely elvileg versenyhelyzetet jelentene, és valós árakat eredményezne, összességében alig több mint 2 milliárd forintot dobott az állam bevételén.

https://hvg.hu/ingatlan/20190529_Allami_kiarusitas_haveri_mazsolazas_mutatjuk_kikhez_kerultek_az_ertekes_fovarosi_ingatlanok

 

Berlusconi meggyőzné Orbánt, maradjon a Néppártban

Összeültek az uniós állam- és kormányfők, hogy leosszák a lapokat. EP-képviselő lett az olasz politika nagy öregje, Silvio Berlusconi is, aki a fejébe vette, az Európai Néppártban tartja Orbánt.

 

Folyamatosan tudósítunk Brüsszelből, íme a legfontosabb, legaktuálisabb hírek:

·         Megüzenték az uniós vezetők: Weber próbálkozhat, de nincs sok esélye

·         Legnagyobb ellenfelével is találkozott Orbán Brüsszelben

·         Macron ragaszkodik ahhoz, hogy a Néppárt rakja ki a Fideszt

Közben Népszava brüsszeli tudósítója azt írja, világossá vált, hogy a Fidesz nem központi kérdés az Európai Néppárt számára, a Fidesz és az EPP kapcsolata nem került elő a pártcsaládhoz tartozó vezetők csúcs előtt tartott találkozóján.

https://hvg.hu/vilag/20190529_Berlusconi_meggyozne_Orbant_maradjon_a_Neppartban

 

Európa bő negyede: a populista áttörés elmaradt, de így is masszív az emelkedés

Hiába nem törtek át, 15 év alatt nagyot nőttek a populista pártok Európában. Részletes adatokon néztük meg, hol mekkora a kihívás a politikai status quóval szemben.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/29/populista_hullam_europaban/

 

Minden borult az EP-választás után, így ül le tárgyalni az ellenzék Budapestért

Csütörtökön újra asztalhoz ül az ellenzék, a téma a főpolgármester-választás és a kerületi egyezkedés, de már más diktál, mint legutóbb.

Hogyan futnak neki a csütörtöki tárgyalásnak?

·         Az MSZP szépen, csendben, fő céljuk, hogy az április eleji, többpárti egyezséget senki se bolygassa, a kerületi megegyezést hagyják békén. Az előválasztás híve és Karácsony Gergely támogatója maradt a szocialista párt, igaz, a szombati összejövetelük leköti erőiket, épp elég bajuk, hogy egy EP-mandátumra több jelentkező is akad.

·         A Párbeszéd foggal-körömmel ragaszkodik Karácsony Gergelyhez, bár kerületeket veszíthetnek.

·         A Demokratikus Koalíció kivárásra játszik, úgy vannak vele, egyelőre nekik minden jó. „Feri hátradőlt és élvezi” – mondta egy DK-s elnökségi tag. Elfogadhatónak tartják Karácsony Gergely személyét, de lesben állnak, ha lépni kell, ott lesznek.

·         A Momentum (bővebb cikk a pártról ITT) kialudta szerénységét. A párt azt kommunikálja, az előválasztást és annak győztesét támogatják, nem Karácsony Gergelyt. Fekete-Győr András egy korábbi interjúban azt mondta, lehetnek további jelöltek is a jelenlegieken kívül. „Örülnénk, ha lennének.” Ezzel a lebegtetéssel ül asztalhoz a párt, úgy tudjuk, ha tényleg lesz saját jelölt, és nem csak zsarolni akarnak ezzel, akkor azt pénteken jelenthetik be.

·         Puzsér Róbert és a Sétáló Budapest (mögöttük a Jobbik és az LMP – utóbbi párttal ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben) tisztában vannak azzal, hogy az őt támogató pártok kiábrándítóan szerepeltek, de hozzáállásuk nem változott, előválasztást szorgalmaznak.

https://hvg.hu/itthon/20190530_Minden_borult_az_EPvalasztas_utan_igy_ul_le_targyalni_az_ellenzek_Budapestert

 

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: lesz dugódíj

Villámgyorsan lezajlott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, az MSZP és a DK képviselői ugyanis az ülés elején elhagyták a termet, tiltakozásul, hogy a fideszes többség nem vette napirendre a patkányhelyzetet kivizsgáló bizottság felállítására vonatkozó javaslatukat. 

A másik vitás ügy egy tervezett újpesti íjászközpont miatti fakivágás volt. A javaslatot az ülés elején visszavonták, mert mint Wintermantel Zsolt újpesti polgármester közölte, önkormányzati kampányidőszakban nem lehet ilyen ügyeket normális mederben megtárgyalni.

A napirendi vita után szinte ellenvetés és hozzászólás nélkül elfogadták a képviselők a 70 előterjesztést. Ezek között a fontosabbak:

 

https://index.hu/belfold/budapest/2019/05/29/ilyen_olajozottan_meg_nem_zavartak_le_fovarosi_kozgyulest/

 

Egy magyar cég majdnem elnyert egy nagy üzletet. Aztán az Orbán-kormány inkább beállt az orosz rivális mögé

Komoly külföldi megbízás közelébe került egy magyar cég még 2016-ban. A gépgyártással foglalkozó Ganz-csoport egy konzorcium tagjaként megnyert egy olyan, több százmilliárd forint értékű egyiptomi tendert, amely 700 vasúti kocsi gyártásáról szólt. 

A szerződést azonban végül mégsem kötötték meg. A Ganz ugyanis a magyar állam segítségével szerezte volna meg az üzletet, de az Orbán-kormány végül kihátrált mögülük, és helyettük egy orosz részvétellel felálló csoportot kezdett támogatni. 

https://444.hu/2018/04/24/egy-magyar-ceg-majdnem-elnyert-egy-nagy-uzletet-aztan-az-orban-kormany-inkabb-beallt-az-orosz-rivalis-moge

 

Keresztény alapokon választást nyerni Európában többé nem lehet?

Orbán Viktor Magyarországon megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott az EP-választáson. Minden megyében, minden fővárosi kerületben fölényesen győzött. Az ország narancssárga. Ezen nem érdemes vitatkozni. Azt viszont érdemes megnézni, hogy a miniszterelnök elérte-e kitűzött céljait, amiket tusványosi beszédében fogalmazott meg. Ugyanis az ottani szónoklatával indult a Fidesz kampánya, amiben Orbán Viktor azt is megjelölte, hogy kik az ellenfelek, pontosan kiket kell legyőzni, és milyen eredménnyel lenne elégedett.

 

https://444.hu/2019/05/29/kereszteny-alapokon-valasztast-nyerni-europaban-tobbe-nem-lehet

 

Egyre többen adják fel a repülést, hogy így védjék a környezetet

Svédországban, ahonnan a mozgalom indult, 2018-ban már csökkentek a légitársaságok utasszámai, és egyre többen vonatoznak.

Roger Tyers, a Southamptoni Egyetem környezetszociológusa néhány hónapja kapott egy ösztöndíjat, amivel Kínába mehet kutatni a klímaváltozás hatásait, és az ember felelősségét ebben.

„Ezzel a kutatási területtel úgy éreztem, képmutató dolog lenne, ha repülnék”

mondta Skype-on a Guardian újságírójának. Mikor a lap munkatársának nyilatkozott, Tyers éppen Moszkvában járt, négy nap alatt érkezett meg oda Kijevből, vonattal. Moszkvából szintén vonattal megy tovább Pekingbe, a tervek szerint ez 14 napba telik majd. Ezzel összesen majd egy teljes hónapra nyúlik az utazás Nagy-Britanniából Kínába, holott repülővel Londonból Pekingbe eljutni csak kb. 10 óra lett volna.

De a repülésmentes mozgalomnak persze nem csak tudósok a támogatói. Egyre több embert érdekel, hogy milyen magas is a repülők károsanyag-kibocsátása, és hogy a teljes károsanyag-kibocsátáson belül milyen nagy a légiközlekedés aránya. Jelenleg a bolygó széndioxid-kibocsátásnak 2 százalékáért felel a légiforgalom, és a mostani trendekkel számolva ez az arány 2050-re 16 százalékra nőne. A repülőgépek ráadásul a lehető legrosszabb helyen juttatnak a légkörbe más üvegházgázokat és környezetkárosító anyagokat is, vízgőzt, nitrogén- és kén-oxidokat, valamint ólmot.

 

https://444.hu/2019/05/28/egyre-tobben-adjak-fel-a-repulest-hogy-igy-vedjek-a-kornyezetet

 

„Ne vedd bántásnak” – mondta Orbánnak Angela Merkel az uniós csúcson videó

Orbán Viktor nyakában éppen Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök lógott a  brüsszeli csúcson, amikor Angela Merkel  megfeszítette a bicepszét, és valami olyasmit mondott a magyar miniszterelnöknek, ami után gyorsan hozzá kellett tennie, hogy no offense, vagyis ne vedd bántásnak.  

 

https://444.hu/2019/05/28/ne-vedd-bantasnak-mondta-orbannak-angela-merkel-az-unios-csucson

 

Sajtóklub: büdös bunkó, pónem és moszatok

Azt mondta a Momentum elnökéről Bayer Zsolt, hogy még pónemre is olyan ez a kis csávó, ez a szerencsétlen büdös bunkó, mint az SZDSZ. Huth Gergely szerint az ellenzéki szavazók egy része moszatként éli világát, Dobrev Klára pedig egy rikácsoló banya. Hír TV, Sajtóklub. Keresztények, konzervatívok. Náluk a morális fölény.

Lenne rá igény, hogy leírjuk, micsoda köpönyegforgató gazemberek ezek. Hogy a műsorban szintén szereplő Bencsik András a pártállami Népszabadság pártrovatának oszlopa volt, és olyan emelkedetten írt a szovjet-magyar barátságról, hogy szem nem maradt szárazon. Megemlíthetnénk, hogy a most pónemező(értsd: zsidózó) Bayer valamikor a liberális Kurírnál kezdte sajtómunkási pályafutását, majd amikor egykori közös munkahelyünk nem bizonyult számára elég baloldalinak, elpályázott a Népszabadsághoz és a 168 órához.

Leírhatnánk, hogy ezek szemét gazemberek, akik még attól sem riadnak vissza, hogy egy diáklányt ribancnak, vagy kretén prolinak nevezzenek. De ennél lényegesebb, hogy milyen az a közönség, akiknek fent nevezettek írnak. Közönségesek. Orbánnak például bizonyára tetszik ez a stílus, különben már rég leállította volna ezeket a szánalmas szerencsétleneket. A miniszterelnök titokban irigykedik Bayerra, mert ő is azt gondolja az ellenzékről, amit Bayer, de ő nincs abban a helyzetben, hogy ezt ki is mondja.

https://hirklikk.hu/kozelet/sajtoklub-budos-bunko-ponem-es-moszatok/350926

 

Budapest testvérvárosi megállapodást köt Kazahsztán fővárosával, Nurszultannal

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 19 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá a megállapodást, amit majd a kazah fővárosban írhatnak alá. Nurszultant idén nevezték át egy pillanat alatt, az új nevét az idén váratlanul háttérbe húzódó, de így még hatalmasabbá váló első elnökről, Nurszultan Nazarbajevről kapta, korábban Asztana, azaz Főváros volt a neve.

Magyarország és Kazahsztán fővárosának együttműködését egy 2002. június 9-én aláírt megállapodás jelöli ki. A dokumentum által rögzített keretek között Budapest kiváló kapcsolatokat alakított ki a fővárossal.

https://444.hu/2019/05/29/budapest-testvervarosi-megallapodast-kot-kazahsztan-fovarosaval-nurszultannal

 

Zajos forradalmacskák Európában

A „HALADÓ” SAJTÓ VÉRT IZZAD AZ ERŐLKÖDÉSTŐL, HOGY BAGATELLIZÁLJA A VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKET

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Európa csendes? Nem. Nem csendes. Csak halk, kevésbé halk és kicsit zajos forradalmacskák zajlanak benne.

Nézzük a tényeket!

A Nyugat nagy országaiban a következőképpen alakultak a választások.

Kezdjük az EU legnagyobb gazdaságával. Németország egy szempontból mindenképpen különleges hely, ugyanis a Nyugat nemzettelenítése csak ott sikerült eddig szinte maradéktalanul. Németországra ma már kis megszorításokkal (egykori NDK-beli tartományok, az AfD furcsa, ellentmondásos, olykor a józan észt tagadó formációja) igaz az a szomorú, rettenetes tézis, miszerint „a nemzet csupán szociokulturális fikció”. A németek ma élen járnak az önfeladásban és a permanens öngyűlöletben, múltjukat gyűlölik és megtagadják, minden nemzeti szimbólumuktól irtóznak, legszívesebben sterilizálnák magukat, nehogy szüljenek még egy Hitlert.

Nos, ebben a hajdan oly erős és büszke államban a hagyományos pártok (CDU, CSU, SPD) hatalmasat zuhantak, mára a három nagy összesen alig ér el 41 százalékot, viszont megerősödtek a zöldek – ami a szélsőséges anarchisták és radikálbalosok fedőneve Európa-szerte; az újabb nagy átverés élcsapata, ezek a valóban létező klímaváltozás jelentette fenyegetések átpolitizálói, vámszedői, dögkeselyűi, ezek a hagyományos, ám láthatatlan establishment legújabb ötletei –, varázslatos lesz látni, amikor a közeljövőben majd a német zöldek fognak tárgyalni az Északi Áramlatról és fognak tárgyalni a Gazprommal – mert fognak.

Ezek azok a zöldek, akik az egyetlen létező környezetbarát energiát, az atomenergiát fúrják előszeretettel – persze leginkább itt nálunk, Magyarországon –, viszont kussolnak, amikor Németországban falvakat és a falvakban műemlék templomokat dózerolnak le, hogy a bányavállalat új területeket vonjon művelés alá, hogy közepes minőségű barnakőszenet bányásszanak a lehető legkártékonyabb módon, vagyis külszíni fejtéssel. Ilyenkor a német zöldek félrenéznek vagy nagyon sürgős dolguk akad Pakson.

Nézzük a többi országot!

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/zajos-forradalmacskak-europaban-6969917/

 

Gyurcsányi momentum

Kis Ferenc Magyar Nemzet

Vasárnap megtörtént a régóta várt ellenzékváltás, persze nem oly módon, hogy az hasznára válna a hazai politikai közéletnek. Új szereplő nem tűnt fel a színen, viszont eldőlni látszik, hogy milyen irányt vesz a következő hónapokban vagy akár években a magyarországi ellenzék. Gyurcsány Ferenc a régi baloldal vezéreként diktálhatja ismét a tempót, az újdonság meggyőző erejével pillanatnyilag sikeres Momentum segítségével. Az európai liberálisok egyik kampányarcával, Cseh Katalinnal az élen 10 százalékos eredményt produkáló párt nyíltan flörtöl az óbaloldali DK-val, ami már most rút sebhelyként virít a modern, fiatalos arculatukon.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/gyurcsanyi-momentum-6972434/

 

Keménymag: Az 52 százalékos „Fidesz-vereség” tragédiája

HÍR TV Magyar Nemzet

Apáti Bence, a Magyar Nemzet főmunkatársa, Jeszenszky Zsolt “politikai hobbista”, Dezse Balázs, a PestiSrácok.hu újságírója az adásban talpig gyászruhában a vasárnap lezajlott EP-választások várható hatását elemezték a Hír TV Keménymag című műsorában, ahol a pártokra és a küldöttekre váró feladatokról mondták el a véleményüket.

„Vereséggel felérő Fidesz-győzelem”

– a többi között így kommentálta a sajtó egy része a vasárnapi voksolást. A Keménymag csapata fekete ruhában, már-már könnyes szemmel elemezte a Fidesz 52 százalékos választási eredményét.

Apáti Bence egyértelmű csalódásról beszélt, Dezse Balázs pedig egyenesen bukásról.

„Mondj egy példát, 52 százalékkal eddig ki nyert választást?”

– tette fel az ironikus kérdést Jeszenszky Zsolt politikai hobbista. Apáti Bence hozzátette: ez várható volt, mert amikor Orbán Viktor elkezdett „elszigetelődni”, onnan kezdve a műsor vendégei többször elmondták, hogy neki és a Fidesznek is vége.

A műsor folytatásában is hasonló szarkasztikus hangnemben fejtegették, hogy a „csúfos, 52 százalékos vereség” például Nagy-Britanniában azt eredményezné, hogy ha minden körzetben ennyit kap az ottani kormánypárt, akkor 100 százalékban övék a hatalom a brit parlamentben.

Macront a franciák 30 százaléka sem támogatta, mégis a kétharmadtól nagyobb arányú hatalom állt mögé

– húzta alá a „politikai hobbista”.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/kemenymag-az-52-szazalekos-fidesz-vereseg-tragediaja-6973634/

 

Karácsony menekülőben

A Momentum boríthatja az ellenzéki paktumot, az MSZP elnöksége csak azért nem mondott le, mert nincs senki, aki ilyen helyzetben átvenné a párt vezetését – tudtuk meg

Bán Károly Magyar Hírlap

Az ellenzéki alkuk várhatóan felbomlanak – vetítette előre lapunknak Deák Dániel politológus az EP-választás kapcsán. A borítást mégsem a négy EP-mandátumot szerzett Gyurcsány-párt, hanem a Momentum kezdi. A megbukott MSZP–P egyik emblematikus alakja, Karácsony Gergely menekül a felelősségvállalás elől.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190528-karacsony-menekuloben

 

Győzelmi jelentés a Titanicról

Rekordrészvétel, rekordgyőzelemmel – így foglalható össze két szóban a Fidesz–KDNP eredménye a vasárnapi európai parlamenti választáson

Baranya Róbert Magyar Hírlap

A kormánypárt még soha nem nyert ekkora arányban, 52,44 százalékos eredményével abszolút többséget szerzett. Narancssárga lett egész Magyarország, Záhonytól Letenyéig, beleértve Budapestet is. Ráadásul nem is először nyerik az EP-választást, hanem 2004 óta negyedszerre úgy, hogy mindig több mint tíz képviselői helyet hódítottak el a 21–24-ből.

A párhuzamos valóságban élő ellenzék szerint azonban ez smafu, a Fidesz tulajdonképpen elvesztette a választást, hiszen nem érték el a kitűzött céljukat, nem szereztek megint kétharmadot. Gyakorlatilag megbuktak, már kezdenek csomagolni, vadul böngészik a térképet, hogy hova menekülhessenek. Ráadásul az ellenzék szerint nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is ők győztek, hiszen a „nacionalista erőknek” nem sikerült áttörniük, Matteo Salvini és Orbán Viktor is a sarokban fognak szégyenkezve kuporogni, mindenki által kiközösítve. Mindjárt befut az „európai egyesült államok expressz”, elfelejtjük végre a nemzetállamokat, mindenki ott telepedik le, ahol akar, jöjjön akárhonnan a világból, megoldjuk migránsokkal a munkaerőhiányt meg a demográfiai krízist, lesz bérunió, meg szabadság, meg egyenlőség.

Ezt magyarázta a parlamentben a csúfos kudarc után hétfőn a húszról hat százalékra zuhanó, a fennmaradásáért kapálózó Jobbik frakcióvezetője

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190528-gyozelmi-jelentes-a-titanicrol

Gyónás

Mit mondana el az embereknek az a Guy Verhofstadt, aki olyan marhaságokkal kampányolt nálunk a szavazást megelőzően, miszerint a Magyarországnak szánt támogatásokat közvetlenül a polgárokhoz juttatnák el

Kondor Katalin

sak nem kapunk mi, magyarok is valamiféle migránskártyát – amolyan lekenyerezés gyanánt? Pusztán azért, hogy csatlakozzunk ahhoz az álliberális nyájhoz, melyben ő béget talán a leghangosabban. És a köpönyegforgató Weber vajon miként magyarázgatná pálfordulásait? S ha maradunk itthon, Dobrev Klára, aki európai béreket ígért, most, a számára győzelmet hozó szavazás után beszámolna-e arról, számos cégében ő vajon európai béreket fizet-e? Venné-e, avagy veszi-e a bátorságot a politikai korrekt beszéd bármelyik élharcosa, hogy bevallja, eddig azt jelentette a pc, hogy a kiválasztottak azt hazudnak, amit akarnak, aki meg őszintén beszél, azt számos jelzővel földbe döngölhetik, úgy is mint populista, fasiszta, sőt, kis igyekezettel még patkány is lehet belőle. Megszólalnak-e a multikulturalizmus erőszakos katonái, meggyónva mindenkinek, hogy a fajok, kultúrák, néphagyományok keveredésének erőltetése beteggé teszi a népeket? Aligha hinném. Pedig az orvostudományban köztudott, kevert vér nem tehető a transzfúzióba, mert meghal a beteg.

Nos, lelkiismeret-vizsgálatot bizony nem fognak tartani azok, akik csődbe vitték Európát. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190528-gyonas

 

Feketemunkást dolgoztatott, többször nem adott nyugtát, egy fillér bírságot sem fizetett a fideszes kereskedelempolitikus cége

Ritka kivétel, hogy egy vállalkozásra egyetlen fillér bírságot se szabjon ki egyetlen hatóság annak ellenére sem, hogy előbb megfogják azzal, hogy be nem jelentett alkalmazottat, feketemunkást foglalkoztat, aztán nemsokára meg lebukik a vállalkozás azzal, hogy sokszor nem adott nyugtát a vásárlóknak. Ez a ritka kivételes eset állt elő annál a Szatmáry Kft.-nél, amelyikben éveken át tulajdonos volt Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, kereskedelempolitikai biztos, most pedig földutak leaszfaltozáséért felelős biztos.

 

Tavaly még védekezhettek volna azzal, hogy a 2017-ben beigazolódott feketefoglalkoztatás utáni büntetést csak 2018-ban kell befizetni, de a mostani dokumentumok tanúsága szerint ilyen tavaly sem sújtotta őket. Ahogyan a nyugtaadás elmulasztásáért sem kaptak semmiféle bírságot.

Az ugyancsak érdekes, hogy az adóhatóság egyáltalán ellenőrizte-e a céget az után, hogy mi lebuktattuk. Tavaly év eleji cikkünkben Szatmáry azt állította, megfizették a bírságot, igaz, arra nem tért ki, mennyi volt annak összege.

A másik érdekesség, hogy nagyon visszaesett a cég bevallott forgalma. A megelőző évek 200 millió forint körüli árbevétele és a 2017-es 188 millió után tavaly csupán 137 millió forintot mutatott ki. A bevételeket pedig csaknem teljesen elvitték a kiadások, nagyon szerény, 1,4 millió forintos adózott profitot tüntetnek fel.

Most azt írják, hogy 2016-ban és 2017-ben is 4 személy dolgozott a vállalkozásban, pedig egy évvel ezelőtt még 8, illetve 7 főt tüntettek fel, sőt, Szatmáry a feketemunkással való megbukás után lapunknak azt írta, 14-en dolgoznak a cégnél. Azt is állítják, tavaly is négy főt foglalkoztattak. A személyi jellegű ráfordítások, tehát a bér, a járulékok, egyéb juttatások durván visszaestek, a megelőző évi 14,5 millió forintról 8,9 millió forintra. Ez azt jelenti, az alkalmazottak alig több mint a minimálbérért dolgoztak papíron.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/29/szatmary-kristof-szatmary-kft-bevallas-birsag-forgalom-buntetes/

 

Rétvári a nagyszülői gyeddel büszkélkedik, de mélyen elhallgatja, mennyit bukik, aki bevállalja

Egy átlagfizetéssel rendelkező nagyszülő 200 ezer forint gyedet is kaphat a családvédelmi akcióterv 7. pontja alapján - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán az MTI tudósítása szerint. 

Rétvári Bence hozzátette: a nagyszülői gyed feltétele, hogy a gyed igénylését megelőző két évben 365 napnyi munkaviszonnyal kell, hogy rendelkezzen a nagyszülő. A gyermeknek a szülővel kell élnie, de napközben a nagyszülő elviheti magához a gyermeket - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a nagyszülői gyeddel töltött évek a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számítanak.

a családok támogatásával indokolják a bevezetését, csakhogy komoly összegeket bukik rajta, aki bevállalja. Átlagbér esetén egész pontosan korábbi jövedelemének 41,5 százalékát - írja az Azénpénzem.hu. A Rétvári által emlegetett 200 ezer forint ugyanis bruttó összeg (amúgy valójában 208 600), a KSH által közzétett átlagkereset pedig 356 600 forint. Így aki a KSH (és a kormány) szerinti átlagot keresi, az fizetése 41,5 százalékát elbukja. A nagyszülői gyed összegére ugyanis ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a szülőire. Vagyis: a juttatás a korábbi fizetés 70 százaléka, de maximum a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Ez jelenleg 208,6 ezer forintot. A gyed választása persze a leendő nyugdíjat is csökkenti, de a portál számítása szerint jóval csekélyebb mértékben, mintegy 1,5 százalékkal.

https://nepszava.hu/3037689_retvari-a-nagyszuloi-gyeddel-buszkelkedik-de-melyen-elhallgatja-mennyit-bukik-aki-bevallalja

 

“Lealázlak”-csomag nyugdíjasoknak! – Egy adag “narancsos bukta” sütéséhez, esetleg?

Ingyenes pünkösdi ajándékcsomagot kínál a 60 év feletti lakosoknak Budapest XI. kerületének önkormányzata. Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester a csomagba a következőket pakoltatta:

§  1 kilogramm kristálycukor

§  1 kilogramm finomliszt

§  1 csomag 4 tojásos szarvacska tészta

§  1 liter étolaj

§  1 darab sűrített paradicsom

§  1 doboz tea

§  1 zacskó sütőpor

§  1 Balaton szelet

https://varosikurir.hu/lealazlak-csomag-nyugdijasoknak-egy-adag-narancsos-bukta-sutesehez-esetleg/

 

Lúgos támadás: az elkövetőnek kártérítést ítéltek, az áldozata még nem kapott semmit

Egy fillér kártérítést sem kapott a lúgos támadás áldozata a tavaly júliusi jogerős bírósági ítélet óta, az elkövetőnek viszont 591 ezres kártérítést ítéltek meg a rossz börtönkörülmények miatt.

Tavaly júliusban ítélték jogerősen tizenegy év börtönbüntetésre a lúgos támadásként elhíresült ügyben Bene Krisztiánt, azt az orvost, aki az ítélet szerint 2013 márciusában maró lúggal öntötte le volt barátnője, Renner Erika nemi szervét és altestét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele.

A Kúria hozta a végleges ítéletet az öt évig húzódó ügyben, és az áldozatnak különféle jogcímeken - a Bene által ellopott laptop és telefon miatt, valamint az évekig szóló tárgyalásokkal összefüggő egyéb költségek megtérítésére – 739 ezer forint kártérítést ítélt meg a bíróság. 

 

https://index.hu/belfold/2019/05/29/lugos_tamadas_az_elkovetonek_iteltek_karteritest_az_aldozat_nem_kapott

 

Gyöngyösi megy Brüsszelbe, a Jobbiknak új frakcióvezetője lesz

A párt szerdai ülésén úgy döntött, nem változtat az európai parlamenti választási lista sorrendjén.

 

https://nepszava.hu/3037731_gyongyosi-megy-brusszelbe-a-jobbiknak-uj-frakciovezetoje-lesz

 

Nőtt a Fidesz-KDNP mozgástere Brüsszelben

KOVÁCS ANDRÁS origo

A korábbiakhoz képest nagyobb mozgástérrel rendelkezik a Fidesz-KDNP, mivel az Európai Parlament 14. legerősebb pártja lett, míg az Európai Néppárton belül a nyolcadik – hangzott el a Századvég Alapítvány Európa választ – Az értékelés – című rendezvényén Budapesten.

Nagyon örülünk, hogy nőtt a részvétel aránya a korábbi EP-választásokhoz képest Magyarországon, valamint annak, hogy az egész kampány az európai témák körül forgott – mondta Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a választást követően az ellenzéki vezetők vagy lebecsülték a Fidesz eredményét, vagy pedig elmondták a saját politikai nekrológjukat. A választásból megerősödve kerültek ki a kormánypártok, míg az ellenzék szétesett – tette hozzá.

 

https://www.origo.hu/itthon/20190529-ep-valasztas-eredmeny.html

 

Kormánypárti győzelem álhírek kereszttüzében

ORIGO

Alig telt el egy nap a Fidesz-KDNP fölényes európai parlamenti győzelme óta, és az újabb súlyos vereséget szenvedő ellenzéki erők kétségbeesésükben politikai mítoszkeltésbe, az őket kiszolgáló sajtóorgánumok pedig tudatos álhírgyártásba kezdtek. Az ellenzék régi-új vezére, Gyurcsány Ferenc kijelentése nyomán a balliberális médiumok a kormánypártok „bukásáról”, „egymillió elvesztett kormánypárti szavazóról” és ellenzéki „áttörésről” beszélnek. Érdemes közelebbről megvizsgálni e kijelentések valóságalapját, szigorúan a tények és számok tükrében.

A választópolgárok a legnagyobb érdeklődést hagyományosan az országgyűlési választások iránt mutatják, mivel úgy vélik, a hétköznapi életüket ez befolyásolja leginkább, hiszen a hazánkat érintő leglényegesebb kérdésekben az Országgyűlés dönt, mely döntéseket a parlamenti választásokon győztes politikai erőkből álló kormány hajtja végre. Ez a politika nyelvére lefordítva egyrészt azt jelenti, hogy az egyes pártok is ennek megfelelően szervezik a kampányukat (minden elérhető anyagi és emberi erőforrással támogatóik mozgósítására koncentrálnak), illetve e voksoláson a politika iránt egyébként kevésbé érdeklődő szavazópolgárok is általában részt vesznek. 

 

https://www.origo.hu/itthon/20190528-szazadveg-kormanyparti-gyozelem-alhirek-kereszttuzeben.html

Greta Thunberg, a klímamozgalmat elindító tinédzser a Kreml-propaganda célkeresztjében

Greta Thunberget, a klímaváltozás ellen globális harcot hirdető svéd tinédzsert is saját céljaira használja fel az orosz propaganda. A Szputnyik német nyelvű kiadása szerint ugyanis a svéd diák „politikai öngyilkosságot” követett el, mert szavazásra buzdított az EP-választáson. Thunberg a kormánypárti Magyar Nemzetnek is címlapjára került egy mérges arcú, riasztó lufi formájában. A cikk arról szólt: a klímamozgalom mögött is Soros György áll. 

Greta Thunberg április 16-án volt az Európai Parlament vendége, ahol beszédet is mondott. Thunberg az EP-ben is arra bíztatta a politikusokat, hogy lépjenek fel egységesen a klímaváltozás ellen. A közelgő EP-választásokat említve azt mondta: szavazzon mindenki a gyerekek érdekében, akiknek még nincs szavazati joga, illetve arra gondolva, milyen körülmények között kell majd a jövőben élnie az emberiségnek.

„Értünk kell szavazniuk önöknek is, értünk, a gyerekeikért és az unkáikért” mondta Thunberg az EP előtt.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/05/29/greta-thunberg-a-klimamozgalmat-elindito-tinedzser-a-kreml-propaganda-celkeresztjeben

Városias eredményt produkált az EP-választáson a határmenti „cigányfalu”

Hogy megértsük, mi is játszódik le ilyenkor egy adott közösségben, ellátogattunk a Baranya megyei Alsószentmártonba, amely nemcsak halmozottan hátrányos helyzetű, de a lakosság száz százaléka cigány. A település azért vonta magára a figyelmünket, mert a vasárnapi EP-választás 15 órai részeredményénél az utolsó helyen állt a maga mindössze 8 százalékos részvételi arányával. Ez ugyan estére 17,6%-ra nőtt, de a falu még így is az utolsók közé került az országban. A harmadik legtöbb szavazatot viszont itt is Momentum kapta, akárcsak a nagyobb városokban.

Ez pedig teljes mértékben szembe megy azzal a sztereotip megközelítéssel, hogy a leszakadó térségekben, szegregált településeken élők – akik között sok a cigány – tömegével járulnak az urnákhoz tájékozatlanságból, vagy épp azért, mert megvásárolták őket.

https://atlatszo.hu/2019/05/29/varosias-eredmenyt-produkalt-az-ep-valasztason-a-hatarmenti-ciganyfalu/

OLAF-jelzések: a NAV nem nyilatkozik a Rogán feltalálótársaival kapcsolatos nyomozásról

Rogán Antal miniszter két társával együtt egy olyan digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyzett, amelyhez hasonló, és amellyel szinte megegyező nevű, a feltalálótársai cége által felvett uniós támogatással megvalósult fejlesztéssel kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal büntetőeljárás megindítását javasolta. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a NAV nyomoz az ügyben, de az adóhivatal nem válaszolt a megkeresésünkre.

https://atlatszo.hu/2019/05/28/olaf-jelzesek-a-nav-nem-nyilatkozik-a-rogan-feltalalotarsaival-kapcsolatos-nyomozasrol/

A választási térképek zöme csalóka, mutatunk egy reálisabb képet a Fidesz győzelméről

Nem lehet az egész ország narancssárga, ha a választásra jogosultak mindössze 22 százaléka szavazott a Fideszre.

Ha mi lennénk a Fidesz, akkor a vasárnapi választások után mi is elővennénk egy tiszta narancssárga Magyarország-térképet, mivel a 10277 szavazókörből 10247-ben a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot, így egy-két kivételtől eltekintve minden településen a Fidesz győzött. Ez a térkép valahogy így nézne ki, ahogy alább, egy éve mi is csináltunk hasonlókat.

 

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2019/05/29/a-valasztasi-terkepek-zome-csaloka-mutatunk-egy-realisabb-kepet-a-fidesz-gyozelmerol/

 

A kormány nem látja a "kiutat"

Felcsuti Péter: az állam mindent mindent támogat, ami az övé, a saját cigányokat, a saját szociális programjait, de semmit, ami nem az övé.

 

Civilek, köztük tehetős emberek kezdtek hozzá egy programhoz tíz évvel ezelőtt, hogy a mélyszegénységben élőkért tegyenek valamit. Klasszikus munkahelyteremtésre gondoltak, nem feketemunkára, hanem olyanra, ahol az adókat, járulékokat tisztességesen befizetik, és amely tartós, fenntartható jövedelmet biztosít a programban részt vevőknek. Az ötletgazdák között volt Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke.

Ő mondta el a Reggeli gyorsban, hogy hasonló kezdeményezései voltak, vannak az államnak is, de azok nagyjából annyiban merülnek ki, hogy az embereket beíratják egy gyorstalpaló tanfolyamra, aztán magukra hagyják őket, hogy boldoguljanak a piacon, ahogy tudnak. Ez nagyon kevesek számára jelent megoldást.

Azoknak, akik már több generáció óta élnek mélyszegénységben, másra van szükségük, folyamatos támogatásra. A kezdeti lökéshez is kell egy év, vagy hosszabb idő, az emberek visszavezetéséhez a munkába pedig sok türelem és empátia. Ezért lassú és költséges a Kiútprogram.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-kormany-nem-latja-a-kiutat-107552?

Súlyos kijelentés az orvosi kamarától: a biztonságos betegellátás már nem biztosítható

A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható. A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az egészségügyben - olvasható a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa határozatában.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orvosi-kamara-magyarorszag-betegellatas-egeszsegugy.685108.html

Orbán Viktor nem, Áder és Semjén ott lesz Csíksomlyón

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói pápai szentmisén, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli – erősítette meg az Origo információit, illetve a korábbi sajtóhíreket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: a kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is ott lesz az eseményen.

https://www.origo.hu/itthon/20190529-orban-nem-ader-es-semjen-ott-lesz-csiksomlyon.html

Gyurcsányi momentum

Kis Ferenc Magyar Nemzet

Vasárnap megtörtént a régóta várt ellenzékváltás, persze nem oly módon, hogy az hasznára válna a hazai politikai közéletnek. Új szereplő nem tűnt fel a színen, viszont eldőlni látszik, hogy milyen irányt vesz a következő hónapokban vagy akár években a magyarországi ellenzék. Gyurcsány Ferenc a régi baloldal vezéreként diktálhatja ismét a tempót, az újdonság meggyőző erejével pillanatnyilag sikeres Momentum segítségével. Az európai liberálisok egyik kampányarcával, Cseh Katalinnal az élen 10 százalékos eredményt produkáló párt nyíltan flörtöl az óbaloldali DK-val, ami már most rút sebhelyként virít a modern, fiatalos arculatukon.

A DK–Momentum formálódó szövetségben persze semmi meglepő nincs. Elég csak két tényre utalni: a Momentum csupán életkor és jól hangzó szlogenek tekintetében XXI. századi párt, egyébként semmi új nincs abban, amit gondol, mond és tesz. A megcsontosodott, dogmatikus európai liberálisok egyik újratöltött verzió­ja, hazai viszonylatban az SZDSZ 2.0. A már említett kampányarcuk hosszú évek óta az ALDE pártcsaládjának kádere. A másik fontos tény, hogy a rendszerváltás után az állampárti kapcsolatait gyorsan pénztőkévé kovácsoló Gyurcsány Ferenc soha nem volt igazi baloldali, sokan az SZDSZ miniszterelnökének tekintették az akkori balliberális koalícióban is, most pedig éppen Guy Verhofstadtnál készül előszobázni az ALDE-ba igyekvő DK tagfelvételi kérelmével. Ezúttal is igaz a régi mondás: összenő, ami összetartozik.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/gyurcsanyi-momentum-6972434

Balog Zoltán 1 milliós pénzjutalommal járó díjat kapott a Szeged-Csanádi Egyházmegyétől

A 2014-ben alapított díjra és a nagydíjra olyan magánszemélyeket lehetett jelölni, akik a keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért elkötelezett, kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok vagy gazdasági szakemberek. Az elismerésekkel a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye, annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és az alapító, báró Gelsey Vilmos a társadalom számára fontos értékeket legnagyobb hatással közvetítő emberek megbecsüléséhez, példaképül állításához kíván hozzájárulni.

https://444.hu/2019/05/29/balog-zoltan-1-millios-penzjutalommal-jaro-dijat-kapott-a-szeged-csanadi-egyhazmegyetol

Beszállították a börtönbe a román házelnököt

Liviu Dragneát többéves pereskedés után hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre hétfőn a román legfelsőbb bíróság, mivel már volt egy felfüggesztett, szintén korrupcióért kiszabott korábbi börtönbüntetése.

Dragnea a képviselőház elnöki tisztségét is betöltötte, amelyet feltehetően automatikusan el is veszített, hiszen az ítélet választójogától is megfosztotta. Az európai parlamenti (EP-) választásokon várakozáson alul szereplő PSD-n belül már vasárnap este egyesek Dragnea fejét követelték, de bebörtönzése után a pártnak mindenképpen új vezetőt kell választania.

https://24.hu/kulfold/2019/05/27/liviu-dragnea-borton-beszallitas

Gigaprofit az Orbánt reptető vállalkozónál

Szinte az égig érő nyereséget ért el 2018-ban Garancsi István érdekeltsége, a Mobil Adat Kft. – derül ki a cég beszámolójából. Garancsit a legtöbben onnan ismerhetik, hogy ő a székesfehérvári futballklub tulajdonosa, Orbán Viktor barátja, és – a miniszterelnök állítása szerint – ő volt az, aki állta a repülőútnak az árát, amikor a kormányfő kiutazott egy luxusrepülőn Bulgáriába a  fehérváriak kupameccsére.

Az egyre több szektorban kötelezővé tett online pénztárgépek összeköttetésben vannak az adóhatósággal, az adatforgalmat egy chip biztosítja, a Mobil Adat Kft. pedig ennek a piacnak a legnagyobb szereplője. Jó helyen vetette meg a lábát, ugyanis az adatforgalom hatósági díjas, a Pénzügyminisztérium minden év végén felülvizsgálhatja, akár csökkenthetné is a havi díjat, eddig azonban egyszer sem tette – így aztán óriási nyereséghez juttatja Garancsit.

A cég öt év alatt a 30-szorosára növelte a bevételét, amely tavaly a 2,6 milliárd forintot is meghaladta. Adózás előtt 1 milliárd forintnyi profit maradt is ebből, adófizetés után pedig 922 millió forint a nyereség. Összességében minden harmadik beszedett forint nyereségként megmaradt a cégnél, amelynél mindösszesen heten dolgoznak.

Garancsi két másik cégen keresztül 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft.-nek. (A fennmaradó tulajdonrészen Brasnyó Péter és Hauser Gábor Miklós osztozik.) A profit nagy részét fel is nyalábolják a tulajdonosok. 910 millió forint osztalékot fizetnek ki, nekik ebből tulajdoni hányadának megfelelően Garancsi két vagyonkezelő cégéhez 819 millió forinthoz kerül.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/29/garancsi-mobil-adat-orban-viktor-profit-online-kassza/

Paks II.: Egyéves csúszás, egymilliárddal több bérkiadás és 53 milliós apanázs az igazgatóságnak

Málta, Argentína, Szingapúr – a most beadott mérlegbeszámolója alapján ilyen egzotikus forrásokból is importál terméket, illetve szolgáltatást a Paksi Atomerőmű bővítésére létrehozott projektcég, a Paks II. Atomerőmű Zrt. Egyébként durván 3 milliárd forint veszteséget mutatott ki tavaly, ezzel 2013 óta összesen 8,6 milliárd forint mínusznál tart. Az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítését és megvalósítását végző társaság 4,9 milliárd forint árbevételt tüntetett fel, ami a magyarázat szerint a munkavállalókkal kapcsolatos közvetített szolgáltatások elszámolt bevételeit takarja.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/29/paks-ii-egy-eves-csuszas-egymilliarddal-tobb-berkiadas-es-53-millios-apanazs-az-igazgatosagnak/

A brexitkampány miatt bíróság elé állítják a volt brit külügyminisztert

Meg kell jelennie a bíróság előtt Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, akivel szemben egy magánszemély indított magánvádas eljárást, mondván, hogy a Brexit kampány során nem mondott igazat, és félrevezette a brit közvéleményt – írja az Independent.

A cikk szerint a konzervatív képviselőnek azért kell felelnie, mert azt állította, hogy Nagy-Britannia európai uniós tagsága hetente 350 millió fontba kerül az országnak.

A magánvádló azzal érvelt, hogy a demokrácia felelősségteljes és becsületes vezetést követel meg a közhivataloktól. Johnson magatartása pedig felelőtlen és tisztességtelen volt.

https://24.hu/kulfold/2019/05/29/birosag-boris-johnson-volt-brit-kulugyminiszter-brexit/

A MAGYAR ÁLLAM EGYIKE A LEGHATÉKONYABB NÉPIRTÓ INTÉZMÉNYEKNEK

Magyarországon nincs felvilágosítás, nincs átláthatóság, nincs kommunikáció. Hivatalosan nem létezik az értelem.

Népírtó hagyományai rendszereken, rezsimeken átívelők és örökérvényűek. Képtelenség tőlük megszabadulni.

Sikeressége és hatékonysága pedig abban rejlik, hogy a lakosságot képes rávenni arra, hogy saját magát, illetve egymást irtsa ki (vagy egy harmadik fél is segédkezzen benne, lásd 1944-45, de idetartoznak a multik is, amelyek például az ivóvizet privatizálják vagy növényvédőszereket gyártanak, illetve elárasztanak minket rossz minőségű élelmiszerekkel) – nagyon költséghatékony, és jól lehet vele keresni is, meg spórolni is.

Magyarországon évi 12 800 ember hal meg csak a légszennyezés következtében. Miért? Mert az állam a kiskorúságban tartott polgáraira bízza a döntés jogát, akik természetesen mindig a könnyebb utat választják. 

Magyarországon nincs dugódíj. 

Magyarországon még mindig heti kétszer lehet égetni kerti hulladékot. Komposztálás? Ugyan!

Magyarországon senki nem ellenőrzi, valóban a kijelölt napokon történik-e az égetés, és mi kerül a kupacra. (Mit nekünk műanyag kötöző madzag, kerti szék, kezelt faanyag, stb.)

Magyarországon több százezer (vagy ki tudja, adat nincs róla, hiszen valószínűleg összeszarnánk magunkat, ha megtudnánk) embernek nincs szabályos tüzelőanyaga, de még csak szabályosan működő tüzelőberendezése sem.

Magyarországon azt dobsz a tűzre, amit akarsz

https://azonnali.hu/cikk/20190529_a-magyar-allam-egyike-a-leghatekonyabb-nepirto-intezmenyeknek

EGY ORSZÁG, AHOL BEZÖLDÜLNE A SZÉLSŐJOBB

A zöldek több országban óriási áttörést értek el az EP-választáson: Franciaországban, Írországban, Ausztriában és Németországban is. Az európai parlamenti zöldfrakció a mostani 50 helyről 69 mandátumosra nőtt. Ebben látott most lehetőséget a német szélsőjobb.

https://azonnali.hu/cikk/20190529_egy-orszag-ahol-bezoldulne-a-szelsojobb

TGM: Furcsa föltámadásAz európai liberalizmus visszatérése

miért nem a baloldalhoz fordultak az európaiak a fasisztoid szélsőjobboldaltól való féltükben?

Azért, mert nem tartották a baloldalt megbízhatónakaz etnicizmus-posztfasizmus elleni küzdelemben, „Európa” (emberi jogok, nemzetközi alkotmányosság, az egyéni szabadság garanciái, föderalizmus) védelmében, a menekültügy internacionalista, antiimperialista, humanista kezelésében, a szélsőjobboldal kemény, föltétlen, merev elutasításában.

Ebben megbízhatóbbnak tűntek föl a liberális erők, amelyeket ma mindenekelőtt a Zöldek képviselnek (a Zöldek ma már liberális polgári pártok), de a megújult és megfiatalodott (klasszikus) liberális pártok is. Ahogy annak idején az újbaloldali oltáson átesett magyarországi demokratikus ellenzék (másként gondolkodók, szamizdatírók) is liberálissá vált (SZDSZ), ezek a mozgalmak az emberi jogok erőteljes megkövetelése és az egyértelmű jogállami, pluralista elkötelezettség mellett megörökölték a néhai Új Baloldaltól a közben elpolgárosult feminizmust, a nemek és nemi irányultságok közötti egyenlőség elvét, a határozott antirasszizmust és multikulturalizmust, az általában tekintélyellenes biopolitikát, az antinacionalista föderalizmust és kozmopolitizmust és a laza stílust.

https://merce.hu/2019/05/27/tgm-furcsa-foltamadas

Az Orbán-kormány a szellem szabadságának elvételére készül

Újabb demonstráció szerveződik a hét utolsó napjára a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé. A Szabadságot a tudománynak néven futó kezdeményezés célja, hogy mindenki figyelmét felhívja arra, mekkora rombolásra készül a kormány a tudomány területén.

A vasárnapi demonstrációt szervező Akadémiai Dolgozók Fóruma a Facebookon meghirdetett eseményhez azt írja, „Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.”

Nagyon fontos, hogy minél többen kiálljunk a szabad gondolkodás és a tudományos élet függetlensége mellett - nyilatkozta a Hírklikknek az eseményt a saját Facebook-oldalán is megosztó Fleck Zoltán. Az ELTE Állam és Jogtudományi Karán többek között jogot, valamint társadalomelméletet tanító jogszociológus négy fontos dologra hívta fel a figyelmet a demonstráció kapcsán. Ezek közül az első, hogy Magyarországon jó ideje nem csak a tudomány, a kutatás autonómiája forog veszélyben, hanem az élet minden területén tetten érhető az a kormányzati törekvés, amely fel szándékozik számolni az intézmények, és rajtuk keresztül az állampolgárok hatalomtól való függetlenségét. Az oktatás, a kultúra és a civilek esetében is ez látszik.

A második, hogy a készülő törvény nem csak az MTA-t érinti, hanem a hazai tudományos élet egészét. „Ez a törvénytervezet a szellem szabadságának elvételéről szól, amiről a múlt század ötvenes éveitől már szinte közhelyszerűen tudjuk, hogy megöli a tudományt” – fogalmazott Fleck Zoltán.

A harmadik, hogy a Palkovics-féle tervezet csak részben szól a Fidesz-kormány újabb közpénzlenyúlási szándékáról. 

https://hirklikk.hu/kozelet/az-orban-kormany-a-szellem-szabadsaganak-elvetelere-keszul/350938

Állattenyésztés, benzinkutak, szőnyegáruház: milliárdossá lesz a Fidesz képviselőjének családja

Újabb jelentős gazdasági érdekeltségekkel gyarapodott a fideszes Horváth István és családjának cégbirodalma – értesült a 24.hu. Ő az a kormánypárti országgyűlési képviselő, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziókat kiosztó trafikmutyinak, és kivette a részét az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető Elios-botrányból is. Ám mindez nemhogy nem törte meg politikusi karrierjét, az előző kormányzati ciklusban még államtitkári posztot is kapott Kósa Lajos minisztersége alatt, családjának állattenyésztő cége pedig összesen csaknem félmilliárd forint vissza nem térítendő brüsszeli forrást nyert el.

Horváth István idén év elején megszerezte az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzletét. A hálózatnak körülbelül száz áruháza működik országszerte, a szekszárdi egység a város bevásárlóparkjában helyezkedik el.

A fideszes politikus érdekeltségébe került az egymilliárd forint saját tőkével rendelkező Bafami Sertéstenyésztő és -Hízlaló Kft. is, amely legutóbb több mint 800 millió forintos árbevételt ért el. A cégnek január óta Horváth az ügyvezetője.

Bár a vételára nem ismert, a sertéstenyésztő cég megszerzése logikus lépés volt a kormánypárti képviselőtől, ugyanis a családja – hivatalosan eredetileg angoltanár felesége – tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. korábban 157 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el egy nagydorogi húsfeldolgozó üzem építésére. A brüsszeli támogatásról szólva a politikus korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta:

családi vállalkozásról van szó, évtizedek óta foglalkoznak állattartással, ebből adódóan kívánnak saját készítésű termékekkel megjelenni a piacon.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/29/horvath-istvan-fidesz-szekszard-unios-penz/

A pillanat, amikor Áder János Bayer szájával „globalistázza” Orbánt

„Magyarország jelentős eredményeket ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben” – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Bécsben, az R20 Austrian World Summit elnevezésű klímakonferencián az MTI tudósítása szerint.

Ugyanebben az időben Bayer Zsolt kijelentette saját blogján:

„Igen, a »klímakatasztrófa« a legjobb üzletek egyike, a »zöldpolitika« pedig a globalizáció egyik fedőszerve.”

E felvezetés után egy „vendégcikk” következik, Klímakamu címmel, ami egy csomó érvet sorol a klímaváltozás tagadására, köztük több magyar klímaszkeptikust is idézve.

A helyzet az, hogy 4 lehetőség van:

  • Áder igazat mond, és Bayer is: ebben az esetben Orbán Viktor és a magyar kormány, sőt, egész Magyarország a globalizáció maga, de legalábbis a legjobb üzletek egyikét köti.
  • Áder hazudik, és Bayer igazat mond. Ebben az esetben, reméljük, Bayer Zsolt még ma lemondásra szólítja fel a köztársasági elnököt.
  • Áder igazat mond, és Bayer hazudik. Ebben az esetben, reméljük, Bayer Zsoltot még ma megrovásban részesíti a köztársasági elnök.

De a legjobb tudásunk szerint sajnos nem tudunk mást mondani, mint hogy Áder és Bayer is hazudik. Magyarország nem hogy nem élharcos a klímaváltozás ügyében, nem hogy nem a gonosz globális ellenség egyik ügynöke, hanem Magyarország speciel pont a globális multicégeket szolgálja ki azzal, hogy megvétózza az Európai Parlament által elfogadott klímacélokat.

https://merce.hu/2019/05/29/a-pillanat-amikor-ader-janos-bayer-szajaval-globalistazza-orbant/

A nemzeti hírügynökség rövid időn belül másodszor is készített fotográfiát egy sikeres magyar üzletasszonyról, akinek a szépségversenyét a közszolgálati televízió közvetíti majd

Az MTI által lefotózott üzletasszony, Rogán Cecília onnan lehet ismerős az utca emberének, hogy régi vágyát megvalósítva nemrégiben szerepelt modellként óriásplakátokon is, illetve egy másik fajta plakáton pedig pont nem szerepelt, mert azok végül nem kerültek ki az utcára

Hozott ajándékot tavaly a gyerekeknek, és reklámozott már alakformáló ruhát is. Ő Rogán Cecília:

A hölgyről alig pár hete már készített a nemzeti hírügynökség képet, szintén a  Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny sajtóeseményén

https://kepek.444.hu/2019/05/29/a-nemzeti-hirugynokseg-rovid-idon-belul-masodszor-is-keszitett-fotografiat-egy-sikeres-magyar-uzletasszonyrol-akinek-a-szepsegversenyet-a-kozszolgalati-televizio-kozvetiti-majd