2019, május 3 - 06:58 Sajtószemle

Figyelmen kívül hagyta az EU Szijjártó Péterék Izrael-párti vétóját

Nem a soros elnök Románia, hanem Kai Sauer a következő soros elnökséget viselő Finnország képviselője olvasta fel az ENSZ-ben azt a nyilatkozatot, amelyben Magyarországon kívül minden EU-s tagállam elítéli Izraelt a palesztinok elleni, ismétlődő éleslőszer-használatért, az oslói békefolyamatban meghatározott izraeli-palesztin kétállami megoldás akadályozásáért és általában az izraeli politikai helyzet alakulásáért is.

Az EU közös nyilatkozatát Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter indoklás nélkül meg akarta vétózni, az EU diplomatái azonban ezúttal kicselezte.

Ahogy a 444 az EUObserver angol hírportál oldalán felfedezte, ezt úgy érték el, hogy a soros EU-elnök Románia képviselője helyett az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt a finn diplomata úgy ismertette a nyilatkozatot, hogy Magyarországon kívül az összes EU-tagállamot felsorolták, majd, Magyarországot figyelmen kívül hagyva, uniós álláspontként hivatkozott arra.

A trükkre azért volt szükség, mert a soros elnökséget viselő Románia csak olyan közös álláspontot ismertethetett volna, amellyel az összes tagállami külügyminiszter egyetért. Viszont, amennyiben nem a soros elnökséget viselő állam képviselője ismerteti azt, ilyen kötöttségek már nincsenek.

https://merce.hu/2019/05/01/figyelmen-kivul-hagyta-az-eu-szijjarto-peterek-izraelparti-vetojat/

Orbán a határkerítésnél pózolt Salvinivel

Magyarországra érkezem egy új Európát építeni, üzente még a repülőgépről Matteo Salvini olasz belügyminiszter a csütörtöki, Orbán Viktor magyar kormányfővel való találkozója előtt a Twitteren.

A magyar kormányfő az Instagram-oldalán néhány képet meg is osztott, amelyen Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen a magyar határon megépített kerítésnél, valamint – vélhetően – a röszkei határvédelmi irányítóközpontban pózolnak.

https://index.hu/belfold/2019/05/02/megerkezett_magyarorszagra_salvini_a_hatarkeritesnel_talalkozott_orbannal/

Matteo Salvini rendkívül boldog, hogy újra látja Orbán Viktort

Végre újra találkoztak. Ez alkalomból gyorsan meg is tekintették a határvédő kerítést.

A Facebookon osztotta meg boldogságát Matteo Salvini olasz belügyminiszter, beszámolója szerint, épp a szerb-magyar határnál volt nemrég, méghozzá Orbán Viktor társaságában. Salvini Magyarországra érkezése után a határvédő kerítéssel kezdte programját.

Hát, ezért a nagy öröm. Az olasz miniszter nemcsak annak örül, hogy újra találkoztak Orbánnal, de attól is el van ragadtatva, ahogy a magyar miniszterelnök véleménye szerint hatékonyan kezeli az illegális bevándorlást.

https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/matteo-salvini-rendkivul-boldog-hogy-ujra-latja-orban-viktort-aki-meg-raadasul-hatekonyan-is-kezeli-az-illegalis-bevandorlast-119409

A bajor CSU elnöke rossz fejlemények előjelének nevezte az Orbán-Salvini találkozót

Az Orbán Viktorral eddig nagyrészt baráti hangot megütő bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője élesen kritizálta a magyar miniszterelnököt azért, mert a jobboldali populista Matteo Salvinit fogadta Budapesten, írja a Süddeutsche Zeitung

A Bulgáriában tartózkodó Markus Söder azt mondta: 

Számunkra világos, hogy Európában nincs és nem is lehet semmilyen együttműködés a jobboldali populistákkal. 

Söder kijelentette: számukra teljesen elfogadhatatlan a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés, Matteo Salvini Északi Ligája és a német Alternatíva Németországnak (AfD) között szövődő együttműködés. A CSU elnöke azt mondta:

Abban reménykedtünk, hogy az Európai Néppárt által Magyarországnak adott lélegzetvételnyi szünetnek pozitív hatása lesz. Egy Salvinivel való találkozó azonban rossz jel. 

 

https://index.hu/belfold/2019/05/02/markus_soder_csu_orban_viktor_matteo_salvini/

 

Orbán: Látványosan keresni fogjuk az együttműködést Salvinivel

Orbán Viktor a sajtótájékoztató elején azt mondta, csúcsponton a két ország között az együttműködés, a gazdasági kapcsolatok jók. „Baráti talapzaton állt a mai találkozó” – mondta.

·         Mindketten szeretik a hazájukat, erős nemzetállamokat akarnak.

·         Keresztény alapokon álló Európát.

·         A határokat pedig meg kell védeni, nemcsak beszélnek erről, cselekednek is.

Ezért is voltak Röszkén, megmutatta a magyar határzárat. Nem rejtette véka alá, tiszteli Salvinit, amit a tengereken tesz a menekültek ellen. „Sikere kulcsfontosságú, sikerülnie kell annak, amivel Salvini próbálkozik.” Elmondta Salvininek, mennyibe került a védekezés a magyaroknak, de az EU nem fizet.

Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Macronra, hanem az olaszokra és a magyarokra hallgatnak bevándorlásügyben.

Salvini arról beszélt, örül, hogy itt lehet, a bevándorlásról beszélt ő is, határvédelemről, Európa jövőjéről. Többször hangsúlyozta, teljes az összhang közt és Orbán között. „Olyan Európánk legyen, amely megvédi Európát”

Megtiszteltető számomra, hogy rám szánta az idejét és a szeretetét Orbán.

https://hvg.hu/itthon/20190502_Orban_es_Salvini_Europa_akkor_jar_jolha_rank_hallgat_nem_Macronra

 

Hidvéghi Balázs: A bevándorláspártiak azért támadják Salvinit, mert megvédte a határokat

MTI MAGYAR NEMZET

A bevándorláspárti baloldal azért támadja Salvinit, mert sikerült megvédenie a határokat, és ez nem tetszik Sorosnak és az embereinek – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra reagálva, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter csütörtökön hivatalos látogatásra érkezett a magyar fővárosba.

A kommunikációs igazgató Budapesten újságíróknak nyilatkozva rámutatott: Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini az a két európai politikus, aki megmutatta, hogy az európai határokat igenis meg lehet védeni, ha erre van politikai akarat.

A magyar miniszterelnök megmutatta, hogy meg lehet védeni egy szárazföldi határt, az olasz belügyminiszter pedig azt, hogy meg lehet védeni egy tengeri határt is – mondta. Hangsúlyozta: ezzel együtt azt is bebizonyították, hogy hazugság az az állítás, miszerint a bevándorlás elkerülhetetlen és megállíthatatlan. Ezért támadják Orbán Viktort és ezért támadják Salvinit a bevándorláspárti erők – mondta Hidvéghi Balázs, kiemelve: ők mindenkit megtámadnak és megbélyegeznek, aki nemet mond a bevándorlásra. A csütörtöki találkozó a határvédelemről, Európa és a keresztény kultúra védelméről szól – fűzte hozzá fideszes politikus.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/hidveghi-balazs-a-bevandorlaspartiak-azert-tamadja-salvinit-mert-megvedte-a-hatarokat-6886997/

Nagy egyetértésben migránsozott Salvini Pintér Sándorral

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta olasz kollégájával, Matteo Salvinivel folytatott megbeszélése után: Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió területére jussanak.

A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a "hívatlan vendégek" elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik – mint mondta – megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba. Olaszország nem csupán a saját érdekében tesz erőfeszítéseket, hanem valamennyi uniós tagállam, így Magyarország érdekében is – vélekedett Pintér Sándor.

 

https://hvg.hu/itthon/20190502_Nagy_egyetertesben_migransozott_Salvini_Pinter_Sandorral

 

"Mussolini=Salvini" – a DK-sok táblákkal várták a Várban Orbánékat

A DK-sok flashmobbal fogadták a Budai Várba érkező Orbán Viktort és Matteo Salvinit.

 

https://hvg.hu/itthon/20190502_MussoliniSalvini__a_DKsok_tablakkal_vartak_a_Varban_Orbanekat

 

Bekeményített az MTA, önként nem adják magukat

Nagy a feszültség, de a kutatóintézetek sorsáról döntő, kulcsfontosságú közgyűlés előtt az akadémiai vezetés eltökéltebbnek látszik, mint valaha. Jövő hétfőn az MTA közgyűlésének arról kell döntést hoznia, hogy elfogadják-e a Palkovics-féle tervet, azaz lemondanak-e önként a magyar tudomány legfontosabb intézethálózatáról. Az elnökség azt javasolja, ne tegyék, és a kormánynak is kevesebb helyet adjanak a hálózatot irányító szenátusban, mint a minisztérium akarja. Meghátrál a politika, vagy jön az államosítás?

 

https://index.hu/techtud/2019/05/02/mta_akademia_bekemenyit_kormany_itm_lovasz_palkovics_lendulet_adf_zsoldos_attila/

Mészáros Lőrinc megvette Simicska volt reklámos cégét

A felcsúti milliárdosnak nemcsak a mezőgazdaság a szívügye, hanem a médiareklám területe is. Legalábbis ez szűrhető le abból, hogy egy újabb volt Simicska-céget vett a saját nevére, ahelyett valamelyik nagyobb vállalata alá vonta volna be. Ugyanez történt Simicska agrárcégével, a Mezort Zrt.-vel is.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/meszaros-lorinc-megvette-simicska-volt-reklamos-ceget.html

Szijjártó Péter: Donald Trump munkalátogatásra hívta Orbán Viktort

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-án találkoznak Washingtonban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta az Origónak, hogy Donald Trump amerikai elnök munkalátogatásra hívta meg Orbán Viktor miniszterelnököt Washingtonba

A tegnap délután átadott hivatalos meghívó szerint a találkozóra május 13-án kora délután kerül majd sor. A programjavaslat értelmében a tárgyalás szűk körben zajlik majd.

A külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy a napirenden az energiabiztonság, a védelmi együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések szerepelnek.

https://www.origo.hu/itthon/20190502-donald-trump-munkalatogatasra-hivta-orban-viktort.html

A jelenlegi rezsim mellett Magyarország egy elveszett ország

Ezt állítja Kende Péter történész, a Nagy Imre Társaság elnöke, aki most újra elhagyja Magyarországot; az ’56-os emigráció után, megint úgy látja: nem lehet szabadon élni és gondolkodni. Elfogadhatatlannak tartja, ahogy Semjén Zsolt – ő Semmilyen Zsoltnak nevezi – a Notre Dame katasztrófája után nyilatkozott, álkatolikusnak és álpolitikusnak gúnyolja a miniszterelnök helyettest. Kende nem fél az Orbán által is hirdetett nacionalizmustól, azt mondja nem lehet létrehozni a nacionalisták internacionáléját. Ezzel együtt Orbánék súlyos károkat fognak okozni a szomszédsággal folytatott kapcsolatokban. Azt is hangsúlyozza, hogy Orbán hite nem valódi, kereszténysége is csak szenteskedés, ájtatoskodás.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-jelenlegi-rezsim-mellett-magyarorszag-egy-elveszett-orszag/349743/

Több mint 7,5 milliárd forintot költhetnek arra, hogy egy villában ülhessen össze néha az a Corvin-lánc Testület, ami négy éve nem ült össze

Egyre elképesztőbb összegekből csinálnának helyet a Róheim-villában a Corvin-láncosoknak, akik egyébként négy éve ültek össze utoljára.

Négy év alatt ötödször vette elő a kormány a Corvin-lánc nevű kitüntetéssel foglalkozó iroda és a kitüntetettek testületének elhelyezésének kérdését, és a költségek lassan csillagászativá nőnek. Egy milliárdról indult, most már több mint 6 milliárdról van szó.

A Corvin-láncot "olyan személyek kapják, akik különleges módon járultak hozzá a kultúrához, a tudományhoz, a magyar közgondolkodás jobbításához". 2015 őszén eredetileg arról volt szó, hogy három év alatt összesen egy milliárd forintból felújítják a zuglói Hermina úton található Róheim-villát (ahol Tisza Istvánt meggyilkolták 1918-ban), a Magyar Corvin-lánc Testület és a Magyar Corvin-lánc Iroda elhelyezése céljából. Csaknem másfél év múlva egy újabb kormányhatározat viszont meg nem határozott összegű többletköltséget engedélyezett.

De úgy látszik, azóta sem történt előrelépés, mert 2018 októberében a kormány – kijelentve, hogy "továbbra is elkötelezett" a terv végrehajtása iránt – visszavonta az említett két határozatot, és 2018-ra 100 millió, 2019-re 700 millió forintot irányzott elő erre a célra. Rogán Antal kabinetfőnök lett a felelős, akit felhatalmaztak többletköltség vállalására is.

https://hvg.hu/itthon/20190501_Egyre_dagad_a_Corvinlanc_Testulet_elhelyezesenek_koltsege

Hamed úr és a vérző szívek

Ugye sokan emlékezünk még Liza Minnellire, midőn a legendás amerikai filmmusicalben azt énekelte: „Life is a cabaret, old chum” – az élet egy kabaré, öreg barátom

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

Tényleg kabaré az élet, legalábbis az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ), amelyet valakik sutyiban átneveztek az Egyesült Migránsok Szervezetévé (EMSZ). Ennek egyik magas rangú tisztségviselője az ENSZ-tagállam Magyarország külügyminiszterének a napokban kabaréba illő levelet írt, amelyben azt kifogásolta, hogy a magyar kormány megsértette egy bizonyos Mr. Hamed emberi jogait, ő ugyanis nem terrorista.

nincs mit csodálkoznunk az említett hölgy magatartásán. Egyrészt azért, mert ő a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány egyik vezetője, vagyis a multimilliárdos amerikai spekuláns embere. Másik főnöke pedig az ENSZ-t EMSZ-szé transzformálni próbáló António Guterres, akinek szavajárása szerint a migráció „pozitív globális jelenség”, és akinek fő ambíciója, hogy egy olyan világot alakítsunk ki, amelyben „örömmel fogadjuk a migrációt és annak pozitív hatásait”. A Szocialista Internacionálé volt elnöke, Európa egyik sírásója ennek érdekében fogadtatta el tavaly decemberben a globális migrációs paktumot, amit azonban az ENSZ-tagállamok több mint egyötöde – ezen belül az uniós országok egyharmada, köztük hazánk – nem szavazott meg, és nem is tart magára nézve kötelezőnek. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190502-hamed-ur-es-a-verzo-szivek

Aki bármikor leteremtheti Rogán Antalt

Politikuscsaládban nőtt fel, politológusnak készült, majd a legtöbbet szereplő politikusfeleség lett. Konzervatív szellemben nevelték, zárt blúzos, fekete szoknyás kislány volt, aki mindig vágyott a sikerre és a csillogásra, és most olyan életet élhet, amilyenről álmodott. Tíz év alatt önálló entitássá nőtt ki magát, az önmegvalósítása politikai konfliktusokat okozott, de meg is oldott néhányat. Portré Rogán-Gaál Cecíliáról.

RENDSZERESEN HOZZÁVÁGJA MOBILTELEFONJÁT FÉRJÉHEZ, PONTOSAN CÉLOZ, ÚGYHOGY IDŐNKÉNT EL IS TALÁLJA.

A lehető leghangosabban közli, hogy elválik, beül az autóba, elhajt, én pedig megyek utána taxival – mesélte Rogán a TV2 műsorában. A helyzet 2010 óta ismerőseik szerint változatlan: ha konfliktus van, Rogán-Gaál rendszeresen kiosztja, kioktatja férjét, és az is előfordul, hogy nyilvánosan fiamnak szólítja a minisztert.

Mindig az enyém az utolsó szó

– foglalta össze a helyzetet a feleség, akit saját bevallása szerint Rogán éppen a temperamentuma miatt szeret. „Ez a mediterrán stílus eleinte iszonyatosan szokatlan volt, de ettől működik a házasságom” – mondta a politikus 2010-ben a Playboynak. Szerinte feleségéből azonnal kirobban a feszültség, ez pedig belőle is kirobbantja.

Nemcsak ebben hatott Rogán-Gaál a férjre. Hozzá kötik sokan, hogy lekerült a miniszterről a szemüveg, a ruhatárában pedig megjelentek a divatosabb darabok. Politikusok között az is visszatérő vélemény, hogy a magát parasztgyereknek tartó Rogán a felesége hatására vállalt olyan luxuskiadásokat, amelyekből később politikai ügy is lett. Annyi biztos, hogy a TV2 műsorában elismerték, hogy kettőjük közül Rogán-Gaál jobban szeret költeni. 

 

https://index.hu/belfold/2019/04/30/rogan_cecilia_portre/#

Megszólalt Seres Mária a Rablópártok ügyében

Gulyás Márton filmjét félrevezetőnek tartja, és azt sérelmezi, hogy szerinte a párt helyett a családját sározta be.

Seres Mária nyílt üzenetben szólt Gulyás Mártonhoz, a kamupártokról készített tényfeltáró dokumentumfilmje kapcsán.

Seres kifogásolja, hogy miért nem kereste meg Gulyás, emellett az állítja, hogy a film "közel száz hazugságot, hamis és félrevezető állítást" tartalmaz; és hogy manipulatív módon használja fel és vágja össze a benne szereplő megszólalásokat.

Seres a videóban közli, hogy választ fog adni a vádaskodásra, azt azonban nem, hogy mikor és milyen formában.

Gulyás Márton a videóra azzal reagált, hogy elmondta, ő próbálta felvenni a kapcsolatot Seressel, sőt Seres férjével beszéltek is, aki mindkettőjük nevében elutasította a nyilatkozást:

"A videóban a filmünk egyetlen állítását sem cáfolja vagy korrigálja, ellenben hamis állításra vetemedik, amikor az mondja: nem kerestük. Én személyesen hívtam telefonon azon a számon amit szerezni tudtam hozzá, a filmben pedig benne van, ahogy a férjével beszélek, és az is, hogy ő csapja rám a telefont mondván "nem élünk vele" mármint a nyilatkozat lehetőségével. Vagyis Stekler Ottó mindkettejük nevében nyilatkozott és utasította el a megkeresésemet."

Gulyás hozzáteszi, hogy ő ezúttal is nyitott a személyes találkozóra és az interjúra.

https://magyarnarancs.hu/belpol/seres-maria-valaszolt-gulyas-marton-rablopartok-filmjere-119374

Gulyás Gergely: Pártcsaládot nem keresünk, de szövetségeseket igen

UNGARN HEUTE MAGYAR NEMZET

„Amíg tagja a Fidesz az Európai Néppártnak, addig erre a szövetségre koncentrál. Az EP választásokon pedig a Néppárt tagjaként veszünk részt.” – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter interjújában az Ungarn Heute-nak. Szerinte politikai amatőrök, akik választási kampány idején vitáznak a Fidesz tagságáról. Az Európai Bizottság elnökségére aspiráló Manfred Webernek pedig úgy tűnik fontosabb, hogy legnagyobb politikai ellenfeleinek az elismerését kivívja, mint hogy pártcsaládja tagjaival vagy akár a német kormánnyal szolidáris legyen. A minisztert arról is kérdezték, hogy szerinte a Fidesz-KDNP migráció nélkül is tudna-e választásokat nyerni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gulyas-gergely-partcsaladot-nem-keresunk-de-szovetsegeseket-igen-6887303/

Dán EU-biztos: Ne kapjon pénzt, aki megsérti az európai jogot

Május 1-én a Momentumnak kampányolt Budapesten Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa, dán politikus.

Az ALDE-nek jelenleg nincs magyar EP-képviselője, és minden felmérés szerint a Fidesz toronymagasan nyeri az itteni választást. Más országban, ahol a liberálisok számára komolyabb a tét, nem lenne fontosabb segíteni a jelöltjeiket? Miért éppen Budapestre jött kampányolni május elsején? 

Mert nagyon nagyra tartom, amit a Momentum csinál. Rendkívül fontos munkát végeznek, egy olyan politikai környezetben, ami tele van negatív üzenetekkel, ők viszont pozitív, konstruktív dolgokat mondanak a választóknak. Ez a kiállás nagyon tetszik nekem, azt üzeni, hogy lehet változtatni. Lehet, hogy most kicsik, de valahol mindent el kell kezdeni.

https://444.hu/2019/05/02/dan-eu-biztos-ne-kapjon-penzt-aki-megserti-az-europai-jogot

Szijjártó Péter válaszolt az ENSZ eljárással fenyegető munkatársának

SOROS GYÖRGY ALAPÍTVÁNYÁNAK EGYIK IGAZGATÓJA A MAGYAR KORMÁNYT BÍRÁLÓ EMBERI JOGI BIZTOS

Magyar Nemzet

Levélben válaszolt a magyar kormányt bíráló ENSZ-biztosnak Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter levelében megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy a nemzetközi szervezet tisztségviselője egy terroristát menteget. Az Amnesty International magyarországi szervezetének vezetője eközben interjút adott egy osztrák lapnak, amiben azt is fölveti, hogy Brüsszelnek meg kéne vonnia az uniós támogatásokat hazánktól.

„Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön, az ENSZ magas rangú tisztségviselőjeként egy terroristát menteget. Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön egy olyan terrorista védőügyvédjeként jár el, aki támadást vezényelt a Magyarország határát védő magyar rendőrök ellen”, írta Szijjártó Péter Fionnuala Ní Aoláin­nak, az ENSZ egyik emberi jogi biztosának címzett tegnapi válaszlevelében. A Külgazdasági és ­Külügyminisztérium vezetője megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte azt is, hogy a biztos szerint az a normális módja a határátlépésnek, hogy valaki egy hangosbeszélőbe üvölt, rohamot indít, és kövekkel dobálja a határvédelmet ellátó rendőröket.

– Ön ezt komolyan gondolja? – tette fel a kérdést a biztosnak a miniszter, majd úgy folytatta: „Komolyan gondolja, hogy egy terrorista elítélése ­miatt eljárást indít egy, a saját ­határait és polgárainak biztonságát védő országgal szemben?” „Szégyen, hogy Ön arra költi a tagállamok, köztük Magyarország adófizető polgáraitól származó befizetéseket, hogy terroristákat bátorít szuverén országok határának megsértésére és rendőrök megtámadására”, zárta válaszlevelét Szijjártó Péter.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/szijjarto-peter-valaszolt-az-ensz-eljarassal-fenyegeto-munkatarsanak-6884540/

 

Alternatív baloldal

Haraszti Gyula Magyar Nemzet

Teljes foglalkoztatás. A szocialisták kormányzása alatt gondolni sem mertek volna erre Magyarországon, ahogyan arra sem, hogy a szinte minden ágazatot sújtó munkanélküliség helyett munkaerőhiány lesz hazánkban. Ma már tehát az ország nagy részében nem azon kell gondolkodnia egy magyar munkavállalónak, hogy miként juthat álláshoz, hogy eltartsa a családját, hanem inkább azon, melyik munkahelyet válassza, hol kaphat nagyobb fizetést. Érdemes lett volna mindenkinek, még az ellenzéknek is elgondolkodnia ezen a munka ünnepén.

A megfelelő válaszok helyett azonban a magyar baloldal május elseje alkalmából egy emberként átkozódott tegnap az egyre kisebb színpadokon a Városligetben. A milliárdos Gyurcsány család tagjai egy követ fújtak a szocialistákkal meg az ifjú neoliberálisokkal, no meg ott piknikezett az úgynevezett alternatív baloldal (bármit is jelentsen ez a kifejezés) Mókus őrse is. Európai minimálbérről papoltak, európai nyugdíjakról, és persze előjött az Európai Egyesült Államok eszméje is, hogy a munka ünnepén is hallathassák a hangjukat a bevándorlást pártoló erők.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/alternativ-baloldal-6885344/

Náray Tamás: "nem tűrhetem, hogy másodosztályú állampolgárként kezeljenek"

Kiárusította a készleteit, eladta a szalont és a lakását. Barcelonában nyit galériát, a továbbiakban csak fest és ír. Szerzőnek tartja magát, nem irodalmárnak, a könyvei­ből immár több mint 60 ezer példány fogyott. A Zarah-trilógiának megjelenik a spanyol kiadása is. Nem politikai okokból távozik, de a közhangulat benne volt a döntésében.

Ez a másokat semmibe vevő attitűd felülről lenne megváltoztatható, de nem látok erre törekvést. Azt el kell ismerni, vannak eredmények is, az azonban más kérdés, hogy felismerhető a saját zsebre folytatott játék is. De amúgy kontraproduktívnak tartom, hogy állandóan diktatúráról beszélünk. A klasszikus értelemben nincs diktatúra nálunk. Ha tetszik, ha nem, be kell látnunk, hogy több millió embernek, vagyis talán a többségnek, ez, ami van, nagyon is megfelel. Ahogy a gyűlölködés kultúrája is. A regnáló hatalom ugyanis egyenesen felhatalmazza a tömeget a gyűlöletre. Hagyni Koncz Zsuzsa fejére Dávid-csillagot festeni ugyanaz, mint kitenni plakátra Soros Györgyöt. De én hiszek a példa erejében, mert kis közösségben, például a közösségi oldalamon már megszűnőben a gyűlölködés. Pedig csak annyit tettünk, hogy mindenkinek személyes üzenetet írtunk, kérve, mellőzzék ezt a stílust. És a többség elnézést kért. Az emberek taníthatók a jóra is. Ugyanolyan energia megcsinálni egy rosszul, mint egy jól álló ruhát.

https://m.magyarnarancs.hu/lelek/elegans-kivulallo-leszek-118240

Fenyő-gyilkosság: Ki kellett volna zárni Gyárfás Tamás ügyvédjét a büntetőeljárásból

Mert Gyárfás védőjét, Bánáti Jánost tanúként hallgatták ki.

Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, médiavállalkozó ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés gyanújával folyik nyomozás Fenyő János médiavállalkozó 1998-ban történt megölése ügyében. Gyárfás Tamás tagadja a terhére rótt bűncselekményt, védője Bánáti János ügyvéd.
A Legfőbb Ügyészség csütörtöki közleménye szerint a kizárás azért lett volna indokolt, mert az eljárási szabályok szerint büntetőügyben nem lehet védő olyan személy, aki az eljárásban tanúként vett vagy vesz részt, Gy. Tamás védőjét azonban a nyomozóhatóság 2018 decemberében tanúként hallgatta ki.
Ezután - az ügyészség indítványára - a nyomozási bíró ki is zárta a Gy. Tamás ellen folyó eljárásból a védőt. A védő azonban fellebbezett, és a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék, megváltoztatva a korábbi döntést, elutasította a kizárási indítványt. A törvényszék indokolása szerint a tanú érdemben csak olyan tárgykörben nyilatkozott, ami nem bizonyítandó tényre vonatkozik, illetve ami a bizonyítási eljárás érdemi részével nem függ össze, többlet bizonyítékot nem hordoz.

https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/fenyo-gyilkossag-ki-kellett-volna-zarni-gyarfas-tamas-ugyvedjet-a-buntetoeljarasbol-119408

Gyárfás új ügyvédje szerint Princz Gábor szerepét jobban kellett volna vizsgálni a Fenyő-ügyben (PS-interjú!!)

Gyárfás Tamás ellen nem szabadna vádat emelnie az ügyészségnek, mert a rendelkezésre álló bizonyítékok még a megalapozott gyanúhoz is gyengék – ezt nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Zamecsnik Péter ügyvéd, aki Bánáti Jánossal együtt látja el a Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás védelmét. A védő portálunknak megemlítette azt is, szerinte a rendőrségi nyomozás lényegében csak a Nap TV volt tulajdonosára koncentrált és nem kellően foglalkozott Fenyő János másik nagy ellenfele, a pár hónapja elhunyt Princz Gábor szerepével. Az ismert ügyvéddel mindezek mellett a Fenyő-gyilkosság egykori főnyomozójáról, a Tasnádi Péter-féle állítólagos megbízásról és a Portik-hangfelvételekről is beszélgettünk. 

https://pestisracok.hu/gyarfas-uj-ugyvedje-szerint-princz-gabor-szerepet-jobban-kellett-volna-vizsgalni-a-fenyo-ugyben-ps-interju/

Zamecsnik Péter

A Gyárfás ügyről

A műsorvezető Rónai Egon.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20190502-zamecsnik-peter

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében

a 4-es metró-ügyében 

- írja a kormányközeli pestisracok.hu-ra hivatkozva az Index.

https://444.hu/2019/05/02/buncselekmeny-hianyaban-megszuntettek-a-nyomozast-a-4-es-metro-ugyeben

42,5 milliárd forint értékű ingatlant adott az állam egyházaknak és önkormányzatoknak 2010 óta

Közadatigénylésben kértük ki, hogy 2010 óta milyen ingatlanokat kiknek adott át az MNV ingyen. Az adatok szerint ilyen épületből és épületrészből országszerte 1152 van, melyeknek összértéke jelenleg 42,5 milliárd forint. Térképen és grafikonokon mutatjuk meg, hogy hol, milyen, mekkora értékű ingatlanokat adott át a magyar állam térítésmentesen, és kik kapták meg őket.

https://atlatszo.hu/2019/05/02/425-milliard-forint-erteku-ingatlant-adott-az-allam-egyhazaknak-es-onkormanyzatoknak-2010-ota/?fbclid=IwAR3-T5jzMT4xIj-cf-qqfK4_cbNdE28AKrjhyLvQU1lFaPj6AVsuvw146xk

Elítéli a patkányozó Bangónét a csürhéző érdi alpolgármester, aki Észak-Koreába küldené az ellenzéki képviselőket

Kiakadt a patkányozós kijelentés miatt Bács István érdi fideszes politikus és alpolgármester, aki korábban disznókhoz hasonlította az ellenzéki szavazókat.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/eliteli-a-patkanyozo-bangonet-a-csurhezo-erdi-alpolgarmester-aki-eszak-koreaba-kuldene-az-ellenzeki-kepviseloket/

Volt bennük kurázsi, nem hagyták annyiban, hogy az önkormányzat tönkretette az utcájukat

Ferencvárosi lakosok egy nap arra ébredtek, hogy sorban kivágják védett fáikat. Nem törődtek bele a pusztításba, személyesen mentek be a polgármesterhez, aki válasz helyett óvodás trollkodásba kezdett.

https://444.hu/2019/05/02/volt-bennuk-kurazsi-nem-hagytak-annyiban-hogy-az-onkormanyzat-tonkretette-az-utcajukat

Veszélybe került az Országos Széchényi Könyvtár Várbeli épülete, a kormány penészes pincékbe költöztetné a könyveket

Négy hónapra hosszabbította júniusban kezdődő nyári zárvatartását az Országos Széchényi Könyvtár Budavári Palotában található fő épülete. Ezt Tüske László igazgató közölte az Átlátszó.hu munkatársaival ma délután.

Mint a közleményben olvasható:

„Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk”

A tájékoztató azt is sugallja, hogy – amint az korábban felvetődött – az erről kiírt közbeszerzés lezárultával a Könyvtár hamarosan elhagyni kényszerül évtizedek óta otthonául szolgáló épületeit a Budavári Palota F épületében, avagy a volt, úgynevezett „Kormányzói Szárnyban”, innen ugyancsak az Átlátszó.hu értesülései szerint az egyébként könyvtár céljaira egyelőre teljesen alkalmatlan Üllői úti, a volt Kilián-laktanya elhanyagolt épületét jelölhették ki.

Az, hogy most immár a nyár utáni költözésre is utal Tüske válasza azt sejteti, hogy a Várban a Könyvtár a zárás után többé már ki sem nyit.

Az Átlátszó.hu márciusi cikkében már beszámolt arról, konfliktus alakult ki az OSZK vezetése, és a Budai Vár kormányzati-reprezentatív negyeddé való átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv bizottsága között. Tüske László korábban, egy, a könyvtár alkalmazottai előtt tartott beszédében azt is elismerte, hogy ezt az érdekharcot a könyvtár már el is vesztette:

sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk”.

Ráadásul az Üllői út és Ferenc körút sarkán lévő Kilián-laktanya épülete túlzottan párás, helyenként penészes is, hiszen a Nagykörút eredetileg egy Duna-mellékág helyén épült fel. Az épületegyüttes átalakítására pedig olyan óriási összegeket kellene költeni, amelyek miatt kétséges, mikor tudna a könyvtár új helyén üzemelni, illetve mi lenne addig az értékes raktári gyűjteménnyel, ameddig az átalakítás legalább a minimálisan használható szintre nem hozná az ingatlant.

A könyvtár új épületére kötött informatikai beszerzésekkel kapcsolatban Tüske korábban azt is sejtette, telefonhívásokkal gyakoroltak rá nyomást abból a célból, hogy kormányközeli informatikai cég kaphassa a könyvtár új, számítógépes rendszerére a kialakítási megbízást.

https://merce.hu/2019/05/02/veszelybe-kerult-az-orszagos-szechenyi-konyvtar-varbeli-epulete-a-kormany-peneszes-pincekbe-koltoztetne-a-konyveket/

Vásárhelyi Mária: Hol pártállam van

1965-ben édesapámat a szocialista államrend elleni szervezkedés miatt kirúgták munkahelyéről, és rendőri felügyelet alá helyezték. Egy korábbi barátja, aki még ekkor is az MSZMP Politikai Bizottságának tagja volt, jó tanácsként azt üzente neki, hogy „ne csak hirdesd, hogy rendőrállamban élsz, hanem viselkedj is úgy”. Valami hasonlót üzennék én is az ellenzéki pártoknak. Ne csak hirdessék, hogy Magyarországon egypártrendszer van, hanem viselkedjenek is úgy. A politikai versengésnek csak ott van helye, ahol a tisztességes versenynek legalább az elemi feltételei adottak. Nálunk azonban nemcsak a teljesen torz választási rendszer és az annak tisztaságát felügyelő szervezetek kormánypártok általi megszállása teszi illuzórikussá a tisztességes választásokat, hanem a kialakult hatalmi viszonyok is. A politikai és gazdasági hatalom koncentrációja mára lényegében totálissá vált, az uralkodó párt felszámolta a hatalommal való visszaélés intézményesített gátjait, megszállta a közigazgatás minden szintjét, monopolizálta az erőforrásokat.

A kormánypárt úgy játszik az ellenzékkel, mint macska az egérrel.

https://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-hol-partallam-van-167478?

Kilenc gyerekkel kerülnek az utcára Krisztináék?

Hámlik a ház vakolata, de amennyire lehet, az ablakokra ragasztott üvegmatricák derűt kölcsönöznek az építménynek, jelezve, hogy bent is vidámság van. Annak ellenére, hogy itt kilenc gyerek, két szülő meg a szegénység lakik. Utóbbit hívják még nélkülözésnek, szűkölködésnek, nincstelenségnek, előbbieket pedig így: Patrik (18 éves), Dominik (17), Erik (16), Zsombor (13), Kevin (8), Leila (6,5), Gábriel (6,5 – Leilával ikrek), Luca (5), Miló (3). Van még az anyuka, Fazekas Simon Krisztina (39) meg a férje, Fazekas Zsolt (43). És a reménytelenség, ami a szegénységgel együtt már tizenhárom.

https://magyarhang.org/belfold/2019/03/26/kilenc-gyerekkel-kerulnek-az-utcara-krisztinaek/

Kiszámolták, hány évnyi fizetés kell egy lakáshoz

Több mint kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy fizetéséből lakást vegyen, mint egy észak-magyarországinak. Az ingatlanárak jelentős regionális különbségei miatt a fővárosban az állami támogatások egy új lakás értékének harmadát, egy községben majdnem a kétharmadát is kitehetik egy háromgyermekes családnál.

https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/kiszamoltak-hany-evnyi-fizetes-kell-egy-lakashoz.html

Szárnyal a Fidesz

MH

A Fidesz 57 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében, ezzel a kormánypárt toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, derült ki a ZRI Závecz Research legfrissebb felméréséből, amely arra is rávilágít, hogy a Jobbik az összeomlás szélén áll.

Közvélemény-kutatást végzett a ZRI Závecz Research, amit a hvg.hu ismertetett, s amelynek érdekessége, hogy a reprezentatív felmérésben az eddig megszokottal ellentétben nem azt a kérdést tették fel a kutatók, hogy ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, kire szavaznának, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy majd május 26-án, az EP-választáson kire szavaznának.

A felmérés szerint az EP-választáson biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 57 százalékon, az MSZP 12 százalékon, a DK 11 százalékon, a Jobbik 6 százalékon, a Momentum 5 százalékon, az LMP 4 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékon, a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Liberálisok 1-1 százalékon áll

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190502-szarnyal-a-fidesz

Gerkens helyett Alcsútdoboz alpolgármestere került be a TV2 igazgatóságába

A cégbíróságon április 30-án iktatott kérelem szerint (a változásokat egyelőre nem jegyezték be) a múlt hónap közepén tartott közgyűlésen egyfelől az dőlt el, hogy Dirk Gerkens távozik a TV2 igazgatósából, másrészt pedig a helyére Alcsútdoboz Mészáros-közeli alporgármesterét, Tima Jánost delegálták.

https://hvg.hu/kkv/20190502_Gerkens_helyett_Alcsutdoboz_fideszes_alpolgarmestere_kerult_be_a_TV2_igazgatosagaba

 

Putyin miatt fegyverkezik Közép-Európa, Orbán külön úton jár

Közép-Európa katonai kiadásai nőttek a legnagyobbat 2018-ban, a Moszkva miatt érzett fenyegetettség okán. Oroszország eközben kevesebbet költött, Amerika viszont hosszú évek után újra többet. Tavaly a Föld minden egyes lakosára 70 ezer forintnyi katonai kiadás jutott.

A világ országai összesen 1822 milliárd dollárt költöttek katonai kiadásokra 2018-ban – írja friss jelentésében a legnagyobb hadászati-gazdasági kutatóintézet, a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Ez az összeg aktuális árfolyamon körülbelül 525 ezer milliárd forintot ér, vagyis a teljes magyar nemzetgazdaság úgy 13 évnyi össztermékét. 

De nem csak magyar léptékkel óriási ez az összeg: az egész Föld 2018-as GDP-jének 2,1 százalékának felelt meg, igaz, ez enyhe csökkenést jelent 2017-hez képest. A világ katonai költése azonban csak a világ GDP-jéhez képest lett kisebb, önmagában nem. Az előző évhez képest 2,6 százalékkal nőtt, a hidegháború vége utáni 1998-as mélyponthoz képest pedig már 76 százalékkal volt magasabb. 2018-ban a világ minden egyes lakosára átlagosan 239 dollárnyi (közel 70 ezer forintnyi) katonai kiadás jutott, 9 dollárnyival több, mint a megelőző évben.

A legtöbbet költő öt ország 2018-ban:

https://hvg.hu/gazdasag/20190502_fegyverkezes_katonai_kiadasok

A Legfőbb Ügyészséghez fordul Jávor Benedek, szerinte törvénytelen Paks II. szerződése

A Polt Péter-féle Legfőbb Ügylészségtől várja, hogy adjon igazat abban, ami a kiperelt dokumentumokból kiderül: törvénytelen, hogy a svájci, és nem a magyar jog az irányadó a paksi bővítés szerződésében.

https://hvg.hu/gazdasag/20190502_Az_ugyeszseghez_fordul_Javor_Benedek_szerinte_torvenytelen_Paks_II_szerzodese

Erdélyi körútra megy Orbán az EP-választások előtt

Az RMDSZ meghívására kétnapos erdélyi körútra érkezik Orbán Viktor miniszterelnök, írja honlapján a párt. Május 8-án az európai parlamenti választásról tárgyal Orbán a szövetség vezetőivel, önkormányzati képviselőkkel, egyházi méltóságokkal és egyetemistákkal is találkozik. 

Május 10-én felavatja Románia legnagyobb takarmánykeverő üzemét Kerelőszentpálon, illetve ellátogat a Székelyföldi Jégkorong Akadémiára és a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központba is.

 

https://hvg.hu/vilag/20190502_Erdelyi_korutra_megy_Orban_az_EPvalasztasok_elott

 

Tanítanék: A kormány is részt vesz a pedagógussztrájkban

A Tanítanék Mozgalom üdvözli a PDSZ által május 29-re meghirdetett sztrájkot, s arra kér minden oktatásügyben dolgozót, hogy pártszimpátiájától függetlenül vegyen abban részt, hiszen, mint írják, az állam is évek óta részt vesz az oktatási sztrájkban.

Ezt azzal indokolják, hogy a kormány évek óta csak a minimális szolgáltatást biztosítja az oktatásban, hiszen a szegregáció miatt egyes iskolák csupán gyerekmegőrzőként működnek, az oktatásfinanszírozás a mai napig csak az elégséges szintet üti meg (ráadásul a források jelentős része értelmetlen, pedagógiailag haszontalan dolgokra folyik el), úgy leterhelték mind a gyerekeket, mind a pedagógusokat, hogy reménytelen a használható tudás elsajátítása, elsajátíttatása.

Emellett – írják – az alacsony fizetésekkel kontraszelektál az állam: a legjobb képességű fiatalok messze elkerülik a pedagóguspályát, és ráadásul egyre nagyobb a pedagógushiány.

https://hvg.hu/elet/20190502_Tanitanek_A_kormany_is_reszt_vesz_a_pedagogussztrajkban

 

Már hatmilliárdnál is többe kerül a moszkvai magyar követség új székháza

Kellett negyedmilliárd a műszaki ellenőri feladatokra is: átépítik a Balassi intézet és az Eximbank moszkvai épületét, hogy jusson hely a nagykövetségnek.

 

https://nepszava.hu/3034520_mar-hatmilliardnal-is-tobbe-kerul-a-moszkvai-magyar-kovetseg-uj-szekhaza

 

Az LMP és a Jobbik szavazói is összefogást akarnak – a pártoknak ez még nem esett le

Még a két, különutas ellenzéki párt szimpatizánsai is örülnek a Budapesten formálódó együttműködésnek, amiből egyelőre kimaradnak – derül ki a Závecz Research felméréséből.

https://nepszava.hu/3034477_az-lmp-es-a-jobbik-szavazoi-is-osszefogast-akarnak--a-partoknak-ez-meg-nem-esett-le

A nagyvonalú köztévé 5 (!!) percet ad minden pártnak az EP-választás előtt. Ki is sorsolták, hogy a Fidesz jöhet elsőként.

Kisorsolta csütörtökön a közmédia, milyen sorrendben mutathatják be programjukat a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában – írja az MTI.

A közleményben még szerepel ez a két csodálatos mondat is:

„a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. úgy döntött, az EP-választáson listát állító összes párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorsávjában. A pártok megjelenésének sorrendjét közjegyző jelenlétében sorsolták ki a közmédia székházában.”

Közjegyző ide-, vagy oda: elsőként a Fidesszel fognak beszélgetni, miután az EP-választáson kilenc párt tudott listát állítani.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-nagyvonalu-kozteve-5-percet-ad-minden-partnak-az-ep-valasztas-elott-ki-is-sorsoltak-hogy-a-fidesz-johet-elsokent-119411

Dobrev Klára: "Orbán vezetésével az ország ki fog szorulni az unióból"

Orbán nem feltétlenül akarja, de politikájának ez lesz a következménye.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban interjút olvashat Dobrev Klárával. A Demokratikus Koalíció EP-listavezetőjét a választási programjukról, a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról kérdeztük, de arról is beszélt, kit tart a legsikeresebb magyar EP-képviselőnek. Néhány részlet az interjúból:

https://magyarnarancs.hu/belpol/dobrev-klara-orban-vezetesevel-az-orszag-ki-fog-szorulni-az-uniobol-119353

Reagálás Gyurcsányné (DK) nyilatkozatára

FIDESZ 
MTI-OS

„Gyurcsányné is csak át akarja verni a nyugdíjasokat.  Gyurcsányék bármit ígértek az időseknek, az ellenkezőjét csinálták:  elvettek egy havi nyugdíjat az idősektől, rezsiemeléssel  és élelmiszeráfa emeléssel  sújtották őket, a nyugdíjakat pedig hagyták elértéktelenedni. Ha rajtuk múlna, akkor megint megszorítások várnának a nyugdíjasokra, mert ők a pénzt inkább a bevándorlók betelepítésére fordítanák.”

https://mandiner.hu/cikk/20190502_fidesz_reagalas_gyurcsanyne_dk_nyilatkozatara

Szabad szemmel – Megüzenték Orbánnak: a Néppárt és Salvini populista szövetsége között nincs átjárás

Szelestey Lajos

Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 2.

https://nepszava.hu/3034474_szabad-szemmel--meguzentek-orbannak-a-neppart-es-salvini-populista-szovetsege-kozott-nincs-atjaras

Donáth László és Donáth Anna: A mi családunkban nem armageddon, ha bevisznek a rendőrök

Van-e valami sorsszerű abban, hogy Donáth Ferencnek, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjának, a múlt századi magyar történelem egyik fontos szereplőjének előbb a fia, majd az unokája is politikai pályára lépett? Egyebek mellett ezt a kérdést tettük fel Donáth László evangélikus lelkésznek, az MSZP korábbi parlamenti képviselőjének és lányának, Donáth Annának, a Momentum alelnökének. A páros interjúban megvitattuk, melyikük a radikálisabb, lehet-e egy tisztességes ember tagja bármely pártnak, milyen politikai karriert futhat be Anna, és azt is, milyen mély sebet ejtett az apa nemzedékén a lánya generációja.

https://168ora.hu/itthon/donath-laszlo-es-donath-anna-a-mi-csaladunkban-nem-armageddon-ha-bevisznek-a-rendorok-167475

Hadházy Ákos: EU-s milliárdokat használnak fel az Orbán-kormány családbaráti intézkedéseinek reklámozására

A parlamenti képviselő szerint fejlesztési pénzeket költenek el propagandára.

Összesen csaknem nyolcmilliárd forint EU-s támogatás nyert el az állami Új Nemzedék Központ egy cége a Családbarát ország nevű népszerűsítésére és kapcsolódó képzésekre, ebből kommunikációra kétmilliárd forintot költhetnek el - mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csütörtöki Korrupcióinfóján. A céget jelenleg Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-nek nevezik, korábban viszont Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft.-nek hívták, a pályázat előtt keresztelték át - derül ki a cégnyilvántartásból.

A kommunikáció – mondta el Hadházy Ákos – szerint többnyire a kormány családpolitikai intézkedéseinek népszerűsítésére terjed majd ki, például a gyermekük születésekor a szülők a „babacsomagban” egy hőmérőn kívül csak propagandakiadványokat kapnak majd. Ezekből 210 ezer darabot osztanak szét, ezen kívül viszont kiosztanak még 750 ezer „kelengyecsomagot” is, ebben már szerepelnek hasznos dolgok is, mint például egy fürdetőkád. A képviselő szerint lényegében az uniós adóforintokat fordítják propagandára.

A képviselő azonban a projekt tartalmi részében is furcsaságokra akadt, 600 millió forintból az alábbi képzéseket is megtartják majd: 

https://168ora.hu/itthon/hadhazy-akos-eu-s-milliardokat-hasznalnak-fel-az-orban-kormany-csaladbarati-intezkedeseinek-reklamozasara-167510

Két korszak a Fidesz történetében

Ara-Kovács Attila

„A Fidesz politikai történetének első fejezete azzal zárult, hogy Orbán elveszítette a csatát mind Európáért, mind pedig az orosz vezető kegyeiért. Nem áll már módjában kijátszani egymás ellen Brüsszelt és Moszkvát, mert az egyiktől csak pofonokat kap, a másiknak pedig már nem tud semmit ígérni. A második fejezet pedig azzal kezdődik, hogy Orbán eszeveszetten száguldozik Peking és a posztszovjet térség között, hogy újabb alternatív kiutat keressen magának.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/05/02/Ket-korszak-a-Fidesz-torteneteben

 

"Szektás Gyurcsány-fanatikus" – Puzsér listázta, kikkel nem hajlandó együttműködni

Teljes listát tett közzé Puzsér Róbert arról, hogy kikkel hajlandó együttműködni. Narratívája szerint a teljes budapesti ellenzéki együttműködés azért nem jöhetett létre, mert Karácsony Gergely és az MSZP szegte meg a vele kötött megállapodást. A listában háromfelé szedte a jelölteket, számára elfogadhatatlan, "emberileg alkalmas, szakmailag kétséges", és "alkalmas, akár támogatni is tudnánk" kategóriák szerint.

Az egyes jelöltekhez kommentárt is fűzött, íme, szó szerint idézzük:

https://hvg.hu/itthon/20190502_Szektas_Gyurcsanyfanatikus__Puzser_listazta_kikkel_nem_hajlando_egyuttmukodni

Európa Tanács: Veszélyben van a sajtószabadság Európában

Aggodalomra ad okot az újságírókkal szembeni erőszak és a megfélemlítés növekedése, valamint jelentős veszélyben van a média-, és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában - jelentette ki az Európa Tanács a sajtószabadság pénteki világnapja alkalmából közzétett jelentésében. A strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevőinek a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban hangoztatott véleménye szerint aggodalomra okot adó 

a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban.

Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami nézetük szerint káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére.

https://nepszava.hu/3034603_europa-tanacs-veszelyben-van-a-sajtoszabadsag-europaban