2019, május 29 - 08:35 Sajtószemle

A Föld egy varázslatos hely, melyet az otthonunknak nevezünk. Kötelességünk szeretettel és tisztelettel gondoskodni róla, és amennyire lehet, meg kell őriznünk a szépségét és egészségét. Annak ellenére, hogy ez egy hatalmas kihívás az emberiségnek, lehetőségünk van arra, hogy valami aprósággal mi is példát mutassunk - például azzal, hogy ültessünk egy fát, vagy legalább ne vágjuk ki azt, ami már megnőtt.

http://dobuhdo.com/hu/a-leginspiralobb-mod-melyen-keresztul-az-emberiseg-tiszteletben-tartotta-a-termeszetes-kornyezetet-14-kepben.html/page2

Két dollárért talált új gazdára ez az ötmillió dolláros kép, mert senki nem látta a lényeget

Egy Randy Guijarro nevű műgyűjtő egy kaliforniai régiségboltban vett egy képet még 2010-ben, amiért kerek két dollárt kértek el tőle. Egy ferrotípiáért annyira azért nem is sok – gondolta Randy.

már mutatjuk is, mire adott ki Randy nagyjából ötszáz forintot:

https://player.hu/napunk/ket-dollarert-talalt-uj-gazdara-ez-az-otmillio-dollaros-kep-mert-senki-nem-latta-a-lenyeget/

Orbánék nélkül is megvan a többség

Matematikailag nincs szüksége a néppártnak a 13 fős fideszes delegációra, így nem véletlen hogy sokan úgy látják a pártcsaládon belül: ha Orbán Viktor maradni akar, akkor teljesítenie kell a feltételeket.

Megkezdődött a huzavona az Európai Unió két intézménye között Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök utódjának kiválasztásáról. Kedden az Európai Parlament vezérkara és a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács is rendkívüli ülést tartott Brüsszelben, hogy értékelje az EP-választások eredményét, és számba vegye a lehetséges jelölteket. Egyelőre mindkét testület köti az ebet a karóhoz: a parlament ragaszkodik hozzá, hogy az Európai Bizottság (EB) következő elnöke a pártcsaládok vezetői jelöltjei — úgynevezett Spitzenkandidatjai — közül kerüljön ki, másként nem hagyja jóvá a kinevezését. A kormányok viszont nem akarják kiengedni a kezükből a jelölés jogát, amit az uniós szerződés nekik biztosít. Az elnökből és a politikai csoportok vezetőiből álló Elnökök Konferenciája kedd délelőtt egy közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a néppárti, szocialista, zöldpárti és szélsőbaloldali politikusok leszögezik: kitartanak a szándékuk mellett, miszerint az EB elnöke csak az lehet, aki már a választások előtt bejelentkezett a tisztségre. Ennek a feltételnek kizárólag a Spitzenkandidatok felelnek meg. A közleményhez nem csatlakoztak a szélsőjobboldaliak és a liberálisok, utóbbiak kezdettől fogva ellenezték a vezető jelöltek rendszerét, és nem is nevezték meg saját emberüket. A papírforma Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) vezető jelöltjének kedvezne, mert mögötte áll a legnagyobb pártcsalád és frakció, valamint Angela Merkel német kancellár. De a második legtöbb taggal rendelkező szocialista csoport ugyancsak kitart a saját embere, Frans Timmerans mellett, míg a liberálisok és a Zöldek igyekeznek értésre adni, hogy a támogatásuk sokba fog kerülni. 

A parlamenti nyilatkozat egyértelmű jelzés kívánt lenni az EU28-aknak: ne dédelgessenek olyan álmokat, hogy előjöhetnek a saját választottjukkal. Az állam- és kormányfők most nem is készültek erre, inkább megbízták Donald Tusk elnököt, hogy a júniusi csúcsra készítsen elő egy javaslatcsomagot a lehetséges jelöltek nevével az EU intézményeinek ősszel megüresedő tisztségeire. Az Európai Bizottság elnöki pozíciója mellett, betöltésre vár majd az Európai Tanács, az Európai Központi Bank és az EU külügyi főképviselőjének a posztja. Ezek elosztásakor képviseletet kell kapniuk a kis és a nagy, az északi és déli, a keleti és nyugati tagállamoknak, valamint a különféle politikai irányzatoknak. Fontos szempont lesz az is, hogy nők is megfelelő arányban jussanak vezető tisztségekhez.

https://nepszava.hu/3037661_orbanek-nelkul-is-megvan-a-tobbseg

Videó: Nem volt jókedve Orbánnak, amikor Macronnal találkozott

Peter Pellegrini szlovák kormányfő rákérdezett Orbánnál, hogy hogy van, de ő csak félrehajtotta a fejét.

https://hvg.hu/vilag/20190528_Macronnal_talalkoztak_a_V4ek_Orbannak_nem_volt_jo_kedve__video

Legnagyobb ellenfelével is találkozott Orbán Brüsszelben – fotó

Macron úgy fogalmazott: az Európai Bizottság következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet, aki hazájában vagy európai uniós szinten elért eredményekkel tudja bizonyítania rátermettségét. Nevekről azonban nem beszélt.

Az ügy érdekében a francia elnök kedd délután a Visegrádi Négyek vezetőivel is leült tárgyalni: Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök délután találkoztak Macronnal. Orbán Viktor már korábban kijelentette, hogy alkalmatlannak tartja Manfred Webert.

https://hvg.hu/vilag/20190528_Orban_Viktor_Emmanuel_Macron_V4

Itt van Macron ultimátuma: zárják ki a Fideszt, cserében támogatja a Néppártot

Semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt" - mondta a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn. Az Euronews közlése szerint Macron pártjának EP képviselője ne mtudni, pontosan milyen szövetségről is beszélt, de feltehetően ezzel arra reagált, hogy a Néppártnak szüksége lesz támogatókra ahhoz, hogy jelöltjük, Manfred Weber lehessen az Európai Bizottság elnöke.

Ahogy írják ugyanis, a Néppárt bár továbbra is a legnagyobb frakciónak számítanak az EP-ben, de 2014-es eredményükhöz képest 7 százalékpontot vesztettek - így szükségük van szövetségesekre, akik támogatják Manfred Weber igényét.

A legkézenfekvőbb szövetséges a liberális frakció, az ALDE lenne, mondják, akik  rekordszámúhelyet nyertek az EP-ben.

Macron már vasárnap este informális találkozót szervezett Merkellel és más uniós vezetőkkel, hétfő este pedig együtt vacsorázott az újraválasztott spanyol miniszterelnökkel, a szocialista Pedro sanchez-zel, mely az EP szociáldemokrata frakciójában a legtöbb hellyel rendelkezik. A mai EU-csúcs előtt pedig ebédre hívta a V4-es miniszterelnököket. A gesztushoz hozzáteszik, hogy MErkel német kancellár leköszönése után Macronnak az EP-be bekerült pártja miatt pedig nagyobb súlya lesz az uniós politikában is.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/macron-csak-akkor-hajlando-szovetkezni-a-nepparttal-ha-az-kizarja-a-fideszt-120104

Megüzenték az uniós vezetők: Weber próbálkozhat, de nincs sok esélye

Az Európai Unió állam-és kormányfői nem mondták ki, hogy bojkottálják a csúcsjelölti rendszert, de azért megüzenték az Európai Parlamentnek, hogy a javaslatot márpedig ők teszik az Európai Bizottság elnökének a személyére. Könnyen lehet, hogy Merkel és az Európai Néppárt kiállása sem lesz elég ahhoz, hogy Manfred Weber töltse be ezt a funkciót.

https://hvg.hu/gazdasag/20190528_Weber_cscstallkoz_Brsszel_Eurpai_Tancs_cscsjellt

Navracsics ellentmond Orbánnak: "Weber alkalmas"

Navracsics: „Manfred Weber alkalmas jelölt”

A vasárnapi eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Matteo Salvini-féle alakulat felé, és az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel – mondja Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság magyar biztosa egy egri konferencia szünetében állt a Válasz Online rendelkezésére, hogy értékelje az EP-választást.

– Mi lesz a Néppárt és a Fidesz vitájával? Prőhle Gergely Vissza a néppártba! címmel írt hozzánk dolgozatot pár napja, mely némileg válasz volt arra, ahogy Bayer Zsolt írt április elsején (Kifelé a Néppártból, de gyorsan!), hogy ott kell hagyni ezt a baloldal felé kacsingató, bevándorláspárti brancsot.

– Ha csak a számokat és a politikai racionalitást nézzük, a vasárnapi választási eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Salvini-féle alakulat felé, mert a Néppártnak a többség csak úgy jön ki, ha a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal áll össze.

Önmagában egy tiszta jobboldali koalíció nem lenne képes többséget szerezni, mint ahogy egy Néppárt nélküli baloldali koalíció sem. Erre csak a centrumkoalíció képes. Egyébként pedig sosem csináltam titkot abból, hogy a Fidesz Néppárti tagságát tartom jó útnak. Nagyon bízom benne, hogy ez a konfliktus megszűnik.

– És akkor mi lesz az „elvekkel”? Hónapok óta arra trenírozzák a fideszes tábort, hogy a kereszténységet eláruló, balra tolódott, migránskaravánt akaró (stb.) néppárti elittel nincs hova menni.

– A Néppárt frakciója eddig is koalícióban volt a szociáldemokratákkal, és a Fidesz európai parlamenti frakciója eddig is tagja volt a Néppárt frakciójának…

https://www.valaszonline.hu/2019/05/28/navracsics-neppart-ep-valasztas-interju/

Habony Árpádnak már van diplomata-útlevele

Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását, tudta meg az Átlátszó.

2014 októberében az Amerikai Egyesült Államok megtagadta a belépést az ország területére hat meg nem nevezett magyar állampolgártól. A “kitiltási botrány” néven elhíresült ügyben a szóbeszéd szerint Vida Ildikó akkori NAV-elnök mellett érintett volt Habony Árpád is, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója.

Habony azonban akkor egy friss újsággal fényképezkedett Washingtonban, ami két dolgot jelenthetett: vagy nem volt kitiltva, vagy diplomata-útlevele volt. Az Index rá is kérdezett akkor a külügyminisztériumnál, hogy van-e Habonynak diplomata-útlevele, azonban a tárca nem közölte az információt a lappal.

Ezután Szél Bernadett, az LMP akkori társelnöke közadatigényléssel fordult az ügyben a külügyhöz, ami végül csak pereskedés után, 2015-ben válaszolt: Habonynak akkor és azelőtt sem volt diplomata-útlevele. 2017-ben a jobbikos Szilágyi György kérdésére is azt válaszolta a külügyminisztérium, hogy

 

„Habony Árpád nem rendelkezett és nem rendelkezik diplomata-útlevéllel”

Idén azonban több forrásból is arról értesültünk, hogy a helyzet megváltozott, és Habony már diplomata-útlevéllel járja a világot, ezért május elején közadatigénylést nyújtottunk be a külügyhöz. Ebben kértük, hogy szíveskedjenek megmondani, hogy van-e Habony Árpádnak diplomata-útlevele, és ha igen, azt mikor, milyen célból, és ki kérvényezte illetve engedélyezte részére.

 

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/habony-arpadnak-mar-van-diplomata-utlevele/

Unhack Democracy Europe: így csalhatott a Fidesz a 2018-as választásokon

A tavaly áprilisi parlamenti választásokon tapasztalt furcsaságok és szabálytalanságok megkérdőjelezik a néhány nap múlva esedékes EP-választások tisztaságát – állítja jelentésében azUnhack Democracy Europe. Az emberjogi csoport #TisztaVoks kampánya során magyarországi és más uniós tagállamokban élő aktivisták adatelemzők, programozók és politikai tanácsadók segítségével vizsgálta meg a parlamenti választásokat, egy sor olyan visszásságot és törvénytelenséget mutatva be, amelyek megkérdőjelezik a 2018 áprilisában megrendezett parlamenti választások eredményét.

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/unhack-democracy-europe-igy-csalhatott-a-fidesz-a-2018-as-valasztasokon/

A kormány augusztus elsején államosítaná a magyar tudományt

A terv készen állt, de az EP-választást még megvárták: a kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket. Az MTA-t törvénnyel köteleznék arra, hogy a vagyonát is adja át ingyenes használatba, ez gyakorlatilag államosítást jelent. Megszereztük a Palkovics-féle minisztérium tervezetét: kétharmados többséggel veszik el a kutatásokat az Akadémiától, miután nem adták önként.

 

https://index.hu/techtud/2019/05/28/a_kormany_augusztus_elsejen_allamositja_a_magyar_tudomanyt

 

Az Orbán-kormány az MTA EU-s forrásait akarja megszerezni, ezért erőszakolná ki az átalakítást

Korábban már több portál – köztük az ugytudjuk.hu – is megírta, hogy a magyar kormány jó okkal próbálja maga alá gyűrni a Magyar Tudományos Akadémiát, illetve annak kutatóhálózatait. A Magyar Narancs az MTA-t átalakító törvénytervezetet értelmezve megerősítve látja,

hogy az Orbán-kormány szeretné elosztani az Európai Unió kutatásra és fejlesztési célra megemelt támogatásait.

A 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusra az Európai Bizottság a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb összeget kíván fordítani innovációra és kutatásra, azaz K+F+I (kutatás, fejlesztés, innováció) tevékenységek támogatására. Ezeket az összegeket eddig a magyar egyetemek mellet nagyrészt a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata tudta lehívni egy összetett pályázati rendszeren keresztül.

https://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-az-mta-eu-s-forrasait-akarja-megszerezni-ezert-eroszakolna-ki-az-atalakitast-168888

 

Bayer Zsolt mutatja az új irányt: A külföldiek mellett most már a zöldeket is lehet gyűlölni

Izgalmas új publicisztikával jelentkezett Bádog nevű blogján Bayer Zsolt, a kormánypárt szellemi hátországának egyik alapembere.

EZ MOST TÉNYLEG FONTOS!

címmel megjelent írásában Bayer olyan álláspontokat gyűjtött össze, amik tagadják, hogy az emberi tevékenység okoz katasztrofális klímaváltozást a Földön.

„Igen, a "klímakatasztrófa" a legjobb üzletek egyike, a "zöldpolitika" pedig a globalizáció egyik fedőszerve.”

Így foglalja össze most tényleg fontos üzenetének lényegét Bayer. A fideszes aktivista figyelme valószínűleg azért fordult a zöld mozgalom felé, mert a vasárnap befejeződött európai parlamenti választásokon a különböző európai zöld, környezetvédő pártok sokat erősödtek (erről itt írtunk bővebben), miközben a magyar kormány által áhított, európai léptékű szélsőjobbos áttörés elmaradt.

Az eredményeknek megfelelően a fideszes agytrösztökben azonnal elkezdődött a zöld mozgalom diszkreditálása. Az elmúlt napokban olyan nagyágyúk szólaltak meg a témában, mint Nógrádi György vagy G. Fodor Gábor. Az fideszes mesterüzenet:

a klímaügy csak a bevándorlás elfedésére szolgál.

Lényegében ehhez a kórushoz csatlakozott most Bayer Zsolt, mint írja

„aki kétségbe meri vonni az új világtrendet, az ki van kiáltva bolondnak vagy gazembernek. Mert a világboldogítók és világmegváltók nem tűrnek ellentmondást.”

https://444.hu/2019/05/28/bayer-zsolt-mutatja-az-uj-iranyt-a-kulfoldiek-mellett-most-mar-a-zoldeket-is-lehet-gyulolni

Fekete-Győr: Sok jobbikos landolt a Momentumnál

A Momentum elnökét is meglepte, hogy két EP-mandátumot szereztek, de már a jövőbe tekint: újratárgyalnák a budapesti önkormányzati koordinációt, és akár főpolgármester-jelöltet is állítanának. A választás másnapján készült interjúnkból az is kiderül, hogy beléphet-e Szél Bernadett és Hadházy Ákos a Momentumba. Illetve az is, hogy Fekete-Győr vajon szívesen kormányozna-e együtt Gyurcsány Ferenccel, ha 2022-ben legyőznék a Fideszt.

https://24.hu/kulfold/2019/05/28/fekete-gyor-andras-interju-momentum-ep-valasztas/

Egyik Mussolini sem szerepelt jól az EP-választáson

Az unoka és a dédunoka is próbálkozott, de egyikőjük sem jutott be.

 

Az EP-választáson az egykori olasz vezér, Benito Mussolini két rokona is indult.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/mussolini-leszarmazottai-nem-szerepeltek-jol-az-ep-n-120094

FEKETE-GYŐR ANDRÁS: EGYÜTT FOGUNK TUDNI MŰKÖDNI A DK-VAL

Cseh Katalin szerint Gyurcsány Ferenc annyira nem akarja átültetni a DK-t az ALDE-ba, Fekete-Győr András viszont azt is kiemelte, hogy az EP-ben nem Gyurcsány, hanem Dobrev Klára ül.

A teljes ellenzéki átrendeződést hozó EP-választások után Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy elutazik találkozni az európai liberálisok frakcióvezetőjével, Guy Verhofstadttal. A DK eddig a szocialista frakcióban ült, de az egykori miniszterelnök elmondása szerint abban bízik, hogy az ALDE Emmanuel Macron francia elnök pártjának csatlakozásával nem liberális, hanem Európa-párti szövetséggé változik. Ha átülne a DK négy képviselője, akkor az a furcsa helyzet alakulna ki, hogy egy frakcióba kerülnének a szintén ALDE-tag Momentum két delegáltjával, Cseh Katalinnal és Donáth Annával – erről érdeklődtünk a Momentum sajtótájékoztatóján.

https://azonnali.hu/cikk/20190528_nem-zavarja-a-momentumot-ha-gyurcsanyekkal-egy-frakcioban-kell-ulniuk

Miért lőttek annyira mellé a felmérések az EP-választásról?

A Fidesz eredményét nagyjából jól tippelték meg, az ellenzéki erőviszonyokat viszont csúnyán benézték a közvélemény-kutatók. Hogy lehet, hogy mindenki ugyanabba az irányba tévedett? A kutatók máshogy ítélik meg a kudarcot, de abban egyetértenek, hogy a két, váratlanul jól szereplő párt a legutolsó napokban törhetett előre.

https://index.hu/techtud/2019/05/28/a_kampanyhajraban_torhetett_elore_a_dk_es_a_momentum/

Gyorsabban fogy a magyar, mint tavaly

Növekedett a természetes fogyás 2019 első három hónapjában, miután 4,3 százalékkal kevesebb gyermek született és 1,6 százalékkal többen haltak meg az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

https://index.hu/gazdasag/2019/05/28/tiz_szazalekkal_gyorsabban_fogy_a_magyar_mint_tavaly/

Nemzeti sportakadémia lesz a Hajógyári-szigeten, nem világörökség

Komplett árvízvédelmi rendszert építenek ki a budapesti Hajógyári-szigeten, és itt létrehozza a kormány a Kovács Katalin Kajak-Kenu Sportakadémiát.

https://www.napi.hu/ingatlan/ezt_tervezi_a_kormany_a_hajogyari-szigeten.685016.html

Százmilliárd fölé szállhatnak a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság költségei, egy beruházásra már a Mészáros-féle cég is ajánlatot tett

A budapesti úszó vb-hez hasonló költekezésbe kezdhet a kormány a 2022-es magyar-szlovák közös kézilabda Eb rendezésével. Hazánkban három új sportcsarnokot építenek, a veszprémit pedig kibővítik. A legkisebb, a tatabányai csarnok építési költsége is elérheti a 20 milliárd forintot, a kivitelezésre pályázók között ott van a Fejér-B.Á.L. Kft. is.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/sportcsarnok-kezilabda-eb-ftc-tatabanya-epites.684839.html

Vissza a káoszba

Néző László Magyar Nemzet

Szegény Orbán Viktor, szegény Fidesz! Ha némely földönkívüli épp most tévedt ide tanulmányozni az univerzumszerte híres illiberális demokráciát, s véletlenül ellenzéki lapokat olvas, ellenzéki politikusokat hallgat, lógó orral suhanhat vissza űrhajójával, mert a hírekből az derül ki számára, hogy a Fidesz elbukta a választást, Orbán Viktornak fájhat a feje, és egyébként is jaj a jobboldalnak! Persze a hivatalos eredmény szerint győzött a Fidesz, na de nem annyira, meg egyébként is, az ország majdnem fele nem is szavazott rájuk.

(Már várom, hogy ellenzéki nagyotmondóink harcosan lemondásra szólítják fel a német kancellárt és a francia elnököt, hiszen Merkelre a németek több mint hetven, Macronra a franciák majdnem nyolcvan százaléka nem szavazott.)

Na de hagyjuk is elsuhanni ufónkat a világűr mélyére, mely oly sötét, mint balos faliújság-készítő kisiparosok fejében a meg nem gondolt gondolatok, mert hiszen a Fidesz és Orbán Viktor köszöni szépen, jól vannak, van minek örülniük, kétségtelenül és vitathatatlanul fölényesen megnyerték ezt a választást az ország minden kis zugában is.
Néhány gondolatot azonban megér, mi történt a másik oldalon.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/vissza-a-kaoszba-6967958/

Állandósult a politikai háború

MIKÖZBEN AZ ELLENZÉK UGYANAZT A TORTÁT SZELETELI ÚJRA, A FIDESZ NÉPSZERŰSÉGE TÖRETLEN

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Az európai parlamenti választások első tanulsága: földrengésszerű változások kezdődtek, alapvető átalakulás zajlik a politikai palettán. Elsősorban a hagyományos bal-jobb megosztottság alakul át, a továbbiakban új politikai koordináta-rendszerben kell gondolkodni.

Mindennek következménye azonban nem a pólusok közötti közeledés lesz, ellenkezőleg: a konfliktusok kiéleződnek, tartós politikai háború alakul ki Európában és ennek szerves részeként Magyarországon is.

A változások első és leglátványosabb jele a hagyományos bal- és jobboldali néppártok súlyos meggyengülése. Ez egyaránt vonatkozik a szocialista-szociáldemokrata, illetve a konzervatív-kereszténydemokrata pártokra, de látványosabb a baloldali pártok esetében.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/allandosult-a-politikai-haboru-6966206/

Novák Katalin: A jövő év elejétől a nagyszülők is gyedre mehetnek

MTI

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára kedden a parlamentben.

Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni.

Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel – ismertette.

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/novak-katalin-a-jovo-ev-elejetol-a-nagyszulok-is-gyedre-mehetnek-6970157/

A magyarok változást szeretnének Brüsszelben

GYURCSÁNYÉK AZ ELLENZÉK ÉLÉN · A JOBBIK ÉS AZ MSZP VEZETÉSE ŐSZIG KITART

Magyar Nemzet

A magyarok bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, „Európa a mi hazánk is” — értékelte tegnap a vasárnapi európai parlamenti választás eredményeit Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök reális célnak nevezte az EU átlagát 2 százalékponttal meghaladó bővülés elérését, s bejelentette, ennek érdekében rövidesen gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a Ház elé.

A vasárnapi európai parlamenti választáson a kormánynak erős felhatalmazást adó magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének – jelentette ki tegnap Orbán Viktor napirend előtt az Országgyűlésben.

A magyarok kimondták, olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, olyan vezetőket szeretnének az európai intézmények élén, akik tisztelik az európai nemzeteket, és meg akarják védeni a keresztény kultúrát.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-magyarok-valtozast-szeretnenek-brusszelben-6966947/

A Momentumhoz mehettek át az LMP szavazói

AZ ADATOK TÜKRÉBEN VÁLTOZATLANUL BUDAPESTI RÉTEGPÁRTNAK TŰNNEK FEKETE-GYŐR ANDRÁSÉK

Csekő Imre Magyar Nemzet

Az LMP és a Jobbik szavazatai hullhattak a Momentum ölébe, amely az EP-választáson elért eredményei alapján továbbra is erősen fővárosi párt. A támogatottságuk növekedését a jelek szerint elsősorban a többi ellenzéki formáció hibái idézték elő.

Várakozások fölött teljesített a Momentum Mozgalom az európai parlamenti (EP-) választáson vasárnap azzal, hogy 9,87 százalékot elérve két képviselőt is Brüsszelbe juttathat.

A párt – akárcsak 2018 áprilisában a listás szavazáson – ezúttal is a fővárosban szerepelt jobban: míg Budapesten 17,35 százalékos volt a támogatottságuk, addig más településeken jócskán elmaradtak ettől. A Momentumra érkezett voksok 35 százalékát a fővárosban adták le. Összehasonlításképpen: ez a szám a kormánypártok esetében nem egészen 16 százalék.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-momentumhoz-mehettek-at-az-lmp-szavazoi-6967715/

Kurz nem veszi fel a parlamenti mandátumát

És a fizetését sem.

 

Sebastian Kurz szóvivője az APA hírügynökséggel közölte hétfőn: a leváltott osztrák kancellár nem veszi át az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői posztját, parlamenti mandátumát sem veszi fel.

Az ÖVP frakcióvezetője August Wöginger marad, aki e pozícióban már a korábbiakban is kitűnő munkát végzett, és Kurz bizalmát élvezi - tette hozzá a szóvivő.

Közölte továbbá, hogy az ÖVP-t vezető Kurz a fizetését sem veszi fel.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/kurz-nem-veszi-fel-a-mandatumat-120105

Hasznos hülyék

Kétfrontos háború kezdődött az európai politikában a választások másnapján

Őry Mariann Magyar Hírlap

Az egyiket az uniós hírmagyarázók, szakértőhadak és bürokraták indították, akik egymást nyugtatják, hogy minden rendben. Valami furcsa oknál fogva ugyanis, ha a jobboldali, bevándorlásellenes pártok nem nyernek mindenhol és sokkoló mértékben, akkor az establishment hívei már legyintenek is. A szakértők egy része kreatívan válogatva megtalálta a számára kedvező adatokat az eredményekben. Ebből hosszú viták is kialakultak a választás másnapján például a Twitter közösségi oldalon. Egyesek azt hangoztatták. hogy ha Matteo Salvini pártja 30 százalék alatt végez, az teljes csalódás, míg mások arra emlékeztettek, hogy 2014-ben a Liga még csak 6 százalékot ért el, szóval becsapja magát az ember, ha nem figyel oda a tendenciákra. Salviniék egyébként 34 százalékot szereztek, szóval a liberális elemzők kellemetlenül fészkelődhetnek a székükben.

Európai szinten kikerülhetetlen tény, hogy a bevándondorlásellenes erők megvetették a lábukat, még ha pár helyen a potenciáljuk alatt is teljesítettek. Részükről azonban még távolról sincs vége a munkának, hiszen ha a szuverenista tábor továbbra is három frakcióra szakadva marad, akkor sosem lesz olyan erős, mint lehetne.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190528-hasznos-hulyek

Az új-SZDSZ genezise

A Demokratikus Koalíció már régen nem baloldali, legalábbis a klasszikus értelemben nem. Elemezve programjukat, több liberális ideát találunk benne, mint egalitárius gondolatot

Nagy Ervin Magyar Hírlap

A kormány politikáját történelmi győzelemmel jutalmazta a szavazópolgár, de közben létrejött annak lehetősége, hogy egy új, szélsőséges, liberális hálózat épüljön az ellenzék romjain. Vitathatatlan, hogy a kormánypártok munkája beérett, a legtöbben elégedettek a döntésekkel; de az is tagadhatatlan, hogy a szemkilövető, miniszterelnökként összevissza hazudozó, a határon túli magyarokat gyűlölő Gyurcsány Ferenc és most már a füstös romkocsmák szubkultúrájában született, az olimpiát megfúró, illetve más nemzeti érdekeket eláruló Momentum is lépked a kétséges csúcsok felé.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190528-az-uj-szdsz-genezise

A FÜRDŐZŐKET NEM ÉRINTI A DUNA ANTIBIOTIKUM-SZENNYEZETTSÉGE

A Qubit is beszámolt arról az átfogó kutatásról, amely során a világ folyóinak antibiotikum-szennyezettségét mérték, és amelyből kiderült, hogy Európában a vizsgált folyók közül a Duna klaritromicin-értéke a legmagasabb.

Verő György, a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete élőfolyókkal kapcsolatos programjainak projektvezetője kedden a közmédiában elmondta: „a vizek kémiai szennyezése az egyik legfontosabb mutatója a felszíni és felszín alatti vizek állapotának”, és hangsúlyozta, hogy a Dunában kimutatott mennyiségek nagyon kicsik, ráadásul ausztriai mintavételi helyekről származnak.

A szakértő arra is kitért, hogy az antibiotikumok jelenléte a vizekben elsősorban a mikroorganizmusokra hat, ezekben rezisztenciát alakíthat ki. Az antimikrobiális rezisztencia elterjedése a legkülönbözőbb problémákat okozhatja hosszú távon, köztük humán egészségügyi problémákat is, és kihat a természetben élő állatok populációjára.

https://qubit.hu/2019/05/28/a-furdozoket-nem-erinti-a-duna-antibiotikum-szennyezettsege

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Bige Lászlót, az ötödik leggazdagabb magyart

A 24.hu több forrásból származó információi szerint hétfőn a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját.

A Bige Holding nyíregyházi központjának ügyvezetői titkárságán kérdésünkre azt mondták, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják az értesülést. Az ORFK egyelőre nem válaszolt.

A magyar műtrágyakirály vállalkozása körül tavaly kezdtek el csapkodni a villámok. A rendőrség és a katasztrófavédelem 2018 novemberében szokatlanul nagy erők bevonásával hajtott végre rajtaütést a Bige Holding szolnoki gyárában. Egy 300 fős egység majdnem egy teljes napon át kutatott a cég irodáiban.

A hatóságok akkor azt állították, hogy hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb bűncselekmények okán indult az akció.

Az ügyet jól ismerő másik forrásunk arról számolt be, hogy a rajtaütéssel nem értek véget a hatósági akciók, november óta rendszeresen megjelennek a NAV emberei a szolnoki üzemben. Tavaly novemberben a Napi.hu azt írta, hogy a Nyíregyháza sóstói részén található Bige-villát több tucat rendőr vette körbe. A műtrágyakirály akkor úgy nyilatkozott, nincs rendőri jelenlét a házánál, de szívesen várja őket.

Bige László neve hosszú ideje szerepel az leggazdagabb magyarok listájának elején. A legfrissebb névsor 170 milliárdosra becsülte Bige vagyonát, amivel jelenleg az 5. helyet tölti be.

A 24.hu korábban már írt arról, hogy az elmúlt időszakban több „érdeklődő” is szemet vethetett a Bige-birodalomra.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/28/kihallgatta-a-rendorseg-bige-laszlot-az-otodik-leggazdagabb-magyart

Merkel elégedetlen az utódjelöltjével

Megbánta döntését a német kancellár.

Angela Merkel korábban maga is támogatta, hogy Annegret Kramp-Karrenbauert válasszák meg a kereszténydemokrata CDU elnökének, miután ősszel lemondott a párt elnöki tisztségéről. A német sajtó által csak AKK-ként emlegetett politikust december elején meg is választották a CDU élére, így ő a legesélyesebb arra, hogy hazája következő kancellárja legyen, de mint kiderült, Merkel nem így képzelte el a közös munkát, s számos kivetnivalót talál az utódjelölt teljesítményében. A Bloombergnek nyilatkozó két forrás szerint ezért Angela Merkel eltökéltebb, mint valaha, hogy nem adja át tisztségének lejárta, 2021 ősze előtt a kancellári tisztséget Kramp-Karrenbauernek, mert nem tartja alkalmasnak erre. A volt CDU-elnök szerint ezt bizonyítja, hogy a kereszténydemokraták minden korábbinál gyengébben szerepeltek a vasárnapi európai parlamenti választáson. A CDU elnöksége június 2-án és 3-án ülésezik, így nem kizárt, hogy a kialakult helyzet miatt komoly viták lesznek majd a kancellár és a CDU elnöke között.

https://nepszava.hu/3037593_merkel-elegedetlen-az-utodjeloltjevel

A kormányhoz fordul Suzuki-gyárból kizárt szakszervezeti szövetség

Határozottan tiltakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), hogy a Suzuki nem engedte be a gyárba a szakszervezeti képviselőket – jelezte közleményében az érdekvédő szervezet. A MASZSZ szerint a vállalat eljárása ellentétes a magyar jogszabályokkal, illetve a nemzetközi munkaügyi normákkal, ezért kedden az Nemzeti ILO Tanácshoz fordul jogorvoslatért. Szabálytalanságot azért emlegethetnek, mert a Munka törvénykönyve szerint, ha csupán egyetlen szakszervezeti tag is van egy cégnél, akkor oda a szakszervezeti vezetők bemehetnek. A Suzukinál pedig a február elején megalakult szakszervezetnek már mintegy 300 tagja van. 

https://nepszava.hu/3037604_a-kormanyhoz-fordul-suzuki-gyarbol-kizart-szakszervezeti-szovetseg

Horváth Gábor Új fejezet

Európa történetében nem kezdődik új korszak. A szélsőségesek, bár megerősödtek, nem törtek át, a közép meggyengülve is kiállta a népieskedők rohamát. Ugyanakkor váratlanul komoly tömegek mozdultak meg a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés mellett, a szociális vívmányok megőrzéséről pedig a hangsúly ismét azok bővítésére tevődött át. Európa válságról válságra haladva, az eddig megszokott módon döcög előre. A jobbközép-szélsőjobb szövetségből nem lesz semmi, ráadásul Matteo Salvini és Marine Le Pen uralja a populista szemétdombot, nem hagy teret a túlságosan is ambíciózus kiskakasoknak.

Lehet, hogy a vezérének nem, a Fidesznek mégis megnyugtató a választási eredmény. Idehaza egyelőre őrzi a többségét - még ha a 2014-es EP-választáson kapott 56,4 százalékból elveszített is több mint 4 százalékot. A miniszterelnök rövid, elég langyosan fogadott beszédéből is látszik, hogy ennél többre számítottak, de nem lehetnek elégedetlenek, nem volt hiábavaló a migránsokkal való gyalázatos riogatás.

Ami hosszabb távon nyugtalaníthatja őket, az még mindig nem egy új korszak, legfeljebb egy új fejezet.

 

https://nepszava.hu/3037533_uj-fejezet

A Momentum többet és mást akar, újratárgyalják az összefogást

A jelenleg ismert ellenzéki polgármesterjelölti névsor Budapesten változni fog, ez biztos. Fekete-Győr András Momentum-elnök szerint azonban nem felrúgják, csak tovább tárgyalják az ellenzéki együttműködési lehetőségeket Budapesten, ahogyan erre az ország más vidékein is szükség lesz. A Momentum Mozgalom megerősödése országosan a harmadik erőként való megjelenését hozta, a pártelnök szerint éppen ebből a lendületből, most kell tovább építkezniük.

https://index.hu/belfold/2019/05/28/momentum_ep_valasztas_eredmeny_kampany_novekedes/

Így mondtak köszönetet a Fidesz politikusai a történelmi győzelemért

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

Ennyi; köszönet minden szavazatért; együtt erősek vagyunk – ilyen és ehhez hasonló üzeneteket tettek közzé a Fidesz-KDNP európai listájáról mandátumot szerző politikusok a magyar választópolgároknak. 

Ahogy többször beszámoltunk róla, egyértelmű és látványos győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a vasárnapi EP-választáson, a kormánypártok a szavazatok több mint felét szerezték meg, míg az ellenzéki pártok apró pártokra estek szét. Orbán Viktor a Bálnában tartott győzelmi beszédében a voksolás eredményét úgy értékelte, hogy pártja „korszakos győzelmet” aratott. Nem véletlen, hiszen a Fidesz szerepelt az egyik legjobban az európai mezőnyben. Ennek megfelelően a kormánypárt politikusai külön-külön mondtak köszönetet a magyar választópolgároknak, hogy rekordmértékben támogatták a magyar miniszterelnök bevándorlásellenes programját.

https://www.origo.hu/itthon/20190528-fidesz-politikusai-koszonetnyilvanitas.html

Három vezető újságírót küldtek el a választás másnapján a szegedi Délmagyartól

Egy lapszerkesztőt, a belpolitikai rovatvezetőt és egy főmunkatársat küldtek el – formálisan közös megegyezéssel – hétfőn a kormánypárti szócsővé züllesztett Délmagyarországtól, további két munkatárs pedig felmondott. Úgy tudjuk, mindezt átszervezéssel magyarázták, az elküldött újságíróknak titoktartási nyilatkozatot is alá kellett írniuk.

Hogy miért pont az újabb Fidesz győzelem utánra időzítették a változást, nem tudni.

A Délmagyarország 2017-ben került a NER kezébe, akkor azonnal menesztették a kiadóigazgató-főszerkesztőt és egy közeli munkatársát. Őket követte két újságíró. A lapról megírtuk, egyre kevesebb az előfizetője, februárban pedig új főszerkesztő is érkezett: a hvg.hu cikke szerint Andy Vajna emberét leváltották, és helyére Pósa Árpád került. Bonfiert Gábor – a Fidesz-közeli szegedma.hu egykori tulajdonosa – maradt a Lapcom Zrt.-n belül, a kiadó-igazgatói széket kapta meg.

Információink szerint most átszervezéssel magyarázták a lépést (ténylegesen: leépítést), azzal, hogy a Mediaworkshöz hasonló rendszerben fog a lap tovább működni. Ez már csak azért is izgalmas, a Népszava – a megyei lapok beszántásáról szóló – írását épp központi tartalomként igyekezett tagadni a Mediaworks.

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/harom-kulcsember-tavozik-a-fidesz-gyozelem-utan-a-delmagyarorszagtol

"Amit ezen a választáson láttunk az egy agymosott társadalom reakciója"

A migráció, amit a kampány fő témájává tettek, kettős hazugság – állítja a Klubrádiónak nyilatkozva Inotai András professzor emeritus közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének volt igazgatója. Egyrészt azért, mert nincs, másrészt azért, mert ha lenne, nem tudnánk a határon megállítani. Más országokban ennél fontosabb kérdésekkel foglalkoztak a kampányban, mint például a Brexit, az Európai Unió jövője, egy esetleges válság, vagy a Trump és Putyin elleni fellépés.

https://hirklikk.hu/kozelet/amit-ezen-a-valasztason-lattunk-az-egy-agymosott-tarsadalom-reakcioja/350879

Úgy irtják az amazonasi őserdőket, mintha nem lenne holnap

Ha így folytatják, nem is lesz

 

Húsz százalékkal nőtt az amazonasi erdőirtás sebessége kilenc hónap alatt - írja az MTI egy független környezetvédelmi szervezet méréseire hivatkozva.

A műholdas felvételek arról tanúskodnak, hogy a térségben 2169 négyzetkilométer területű erdő tűnt el augusztustól áprilisig - jelentette be hétfőn a brazíliai Belémben lévő Imazon (Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazonia - Az Amazonas térsége embereinek és környezetének intézete).

Ez 20 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, akkor 1807 négyzetkilométer volt a veszteség. Az elemzők az esőerdők területcsökkenését nagyobbrészt a szabadjára engedett fakivágással és termőföld-kialakítással magyarázzák, előfordul, hogy az irtás védett területen és őslakosok rezervátumaiban folyik.

A januárban hivatalba lépett új brazil államfő, Jair Bolsonaro és környezeti minisztere megkérdőjelezi a klímaváltozást, és már beiktatása előtt közölte, hogy kiterjesztik a bányászatot és az nagyüzemi mezőgazdaságot az országban, a védett területeken is

https://magyarnarancs.hu/elet_mod/ugy-irtjak-az-amasonas-menti-oserdoket-mintha-nem-lenne-holnap-120101

Az emlékezés alapfolyamatát szabályozó ősi idegpályát fedeztek fel magyar kutatók

A felfedezés alapkutatási jelentősége mellett segíthet a memóriaproblémák, a szorongás és a poszttraumás stressz szindróma kezelésében. Nyiri Gábor és kutatócsoportjának új kutatási irányokat kijelölő eredményét a világ vezető tudományos szakfolyóirata, a Science közölte.

Memóriánk tartalma jelentős mértékben meghatározza, kik is vagyunk. Azonban a kutatók előtt még ma sem teljesen világos, mi dönti el az agyban, hogy valamiből tartós emléknyom lesz, vagy gyorsan elhalványul az idő múltával.

A cikk rövid összefoglalója a Science oldalánNyiri Gábor és az MTA KOKI-ban működő kutatócsoportjának most publikált eredménye e téren hozhat tudományos áttörést. A kutatók egy olyan idegpályát találtak a kísérleti egerek agyában, amely az agy ősi, részben ösztönös érzéseket kezelő részéből, az agytörzsből indul, és alapjaiban befolyásolja, hogy egy eseményt megjegyez-e az állat, vagy sem.

 

https://mta.hu/tudomany_hirei/az-emlekezes-alapfolyamatat-szabalyozo-osi-idegpalyat-fedeztek-fel-magyar-kutatok-10974

Ami silány szemét, attól kár a csodát várni

Lázár Gergő   Kolzsvaros.com

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap ismét úgy gondolta, fontos mondandója van, ezért a parlamentben mindenkivel megosztotta a sajtószabadságról alkotott véleményét. Pár perces monológjából tökéletesen kiderült, hogy halvány gőze sincs arról, mint jelent az, hogy függetlenség. Az ő – és vélhetően a teljes frakció szemében – egy újság vagy kormánypárti, vagy ellenzéki. Olyan egyszerűen el sem képzelhető, hogy egy újság, weblap, tv csatorna, esetleg rádióadó ne valakinek a szolgálatában álljon. Már csak azért is gondolhatja ezt így Kocsis, mert maga körül nem is lát mást, mint hogy egy-egy megszerzett média egyetlen funkciója a kormánypropaganda. Az, hogy Orbán Viktor szócsöveivé váljanak. Ezt beszédében így fogalmazta meg:

Azért a vezető magyar kereskedelmi televízió, az RTL Klub, az önök szolgálatában áll. A vezető magyar hírcsatorna, az ATV az önök szolgálatában áll. A legnagyobb magyar napilap, a Népszava, az önök szolgálatában áll, a legnagyobb internetes portálok, az Index, a hvg, a 24, az önök szolgálatában állnak és az a helyzet, hogy a legnagyobb hetilap is az önök szolgálatában áll, a Hvg. Az a helyzet, lehet, hogy ez önöknek nem tetszik, de ezt a médiadiktatúrás hőbörgésüket jobb ha befejezik 

Az RTL Klub nem az önök – értsd ellenzék – hanem  a nép szolgálatában áll. Jó esetben ugyanis a feladata egy híradással is foglalkozó csatornának az, hogy pártoktól függetlenül számoljon be a napi hírekről. Azért lehet ma vezető kereskedelmi televízió az RTL Klub, mert híradásaiban nem egy párhuzamos, hanem a létező valóságot mutat be. Ott nem a migránsoké és Soros Györgyé, hanem a valódi híreké a főszerep. Kinek a hibája, ha a köztévé migránshíradójára a kutya sem kíváncsi? Milliárdokat öltek bele az adófizetők pénzéből, mégsem ér egy büdös petákot sem. Arról már nem is beszélve, hogy oda már csak olyan “szakembereket” tudtak felvenni, akik sehova máshova nem kellettek.

Az ATV mégis hogyan áll az ellenzék szolgálatában? Nem tudom, Kocsis tisztában van-e vele, de ha nem, akkor elmondom: annak tulajdonosa Németh S. Szilárd, aki a Hit Gyülekezet-féle szekta vezetőjének, Németh Sándornak a fia. Ezek után miről beszélnek a Fidesz frakcióban? Már a baromságokon kívül, amelyeket már természetesnek veszünk. De aki esetleg kételkedne abban, hogy Németh Sándor nem Orbán Viktor oldalán állna, annak csak a következő idézetet mutatnánk meg:

https://kolozsvaros.com/2019/05/28/ami-silany-szemet-attol-kar-a-csodat-varni/

Pesti Srácok: Szél Bernadett lehet a Momentum főpolgármester-jelöltje

A Pesti Srácok információi szerint a LMP-ből kilépett és az elmúlt időben a Momentumnak kampányoló Szél Bernadett lehet a Momentum főpolgármester-jelöltje.

A 24.hu-nak az EP-választáson nagy meglepetésre két mandátumot szerzett párt elnöke, Fekete-Győr András azt nyilatkozta, átgondolják az eddigi ellenzéki megállapodásokat, a héten döntenek arról, hogy indítanak-e saját főpolgármester-jelöltet. A párt korábban úgy döntött: az ellenzéki előválasztás győztesét támogatják majd Tarlós Istvánnal szemben. A Pesti Srácoknak nyilatkozó, párthoz közeli forrás szerint Szél Bernadett lehet a Momentum jelöltje, aki gyakran részt vesz a párt rendezvényein, ott volt az eredményvárójukon is.

 

https://mandiner.hu/cikk/20190528_pesti_sracok_szel_bernadett_lehet_a_momentum_fopolgarmester_jeloltje

Szél Bernadett: Nem leszek a Momentum főpolgármester-jelöltje

Kerestük Szél Bernadettet is, aki most azt mondta:

Nem leszek a Momentum főpolgármester-jelöltje, idén nem indulok semmilyen tisztségért, az önkormányzati választáson sem.

 

https://hvg.hu/itthon/20190528_Szel_Bernadett_Nem_lesz_a_Momentum_fopolgarmesterjeloltje

 

Mennyi az – uniós – annyi?
SZAJLAI CSABA 
Figyelő

Senki sem tagadja, hogy az „uniós pénzek” jelentős szereppel bírnak az azokat kapó országok – és ennek megfelelően hazánk - felzárkóztatásában.

Ezért aztán meglehetősen nagy publicitás övezi az egyes uniós finanszírozási ciklusokban szétosztandó kereteket és azok felhasználását. Vigyázó szemeinket ismét Brüsszelre vetjük, miután ősszel elkezdődik a nagy alkudozás a 2021-27-es közösségi büdzséről. A kiszivárgott - az Európai Bizottság szakértői által készített - tervek szerint Magyarország húsz százalékkal kaphat kevesebb dotációt a kohéziós forrásokból, s az agrártámogatásokból is. De mennyi is az uniós annyi? A kérdés nem pusztán a csökkenő apanázs miatt jogos, hanem azért is, mert gazdaság növekedés és fejlettség tekintetében Magyarország - az elmúlt években - némileg elmaradt régiós versenytársaitól, és ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy a hazai növekedés kizárólagos záloga az uniós támogatás. 

https://mandiner.hu/cikk/20190528_szajlai_csaba_mennyi_az_unios_annyi

Hartwig Löger az új, ideiglenes osztrák kancellár

Sebastian Kurz parlamenti megbuktatása után kedd délelőtt Alexander Van der Bellen osztrák államfő az eddigi pénzügyminisztert, Hartwig Lögert bízta meg a kormányzati ügyek továbbvitelével.

https://mandiner.hu/cikk/20190528_hartwig_loger_az_uj_ideiglenes_osztrak_kancellar

Nem árulja el a kormány, mennyi pénzt kaptak a letelepedési kötvényes cégek

Kitérő választ adott Tállai András, amikor megkérdezték a letelepedési kötvényprogram részleteiről.

A kötvények lejártakor az állam a közvetítő cégeknek fizeti ki a névértéket. Ezek a közvetítő cégek adják aztán vissza a lejárt kötvények árát a vásárlóknak. Mellár Tamás tett fel egy kérdést arról, hogy eddig mennyi pénzt fizettek vissza, és ebből mekkora a hozam. Tállai András azonban kitérő választ adott, csak arról írt benne, hogy lezárták a letelepedési kötvények értékesítését, és inkább a piacról, valamint a lakosságtól vonnak be forrásokat az állam finanszírozására.

https://hvg.hu/kkv/20190528_Nem_arulja_el_a_kormany_mennyi_penzt_kaptak_a_letelepedesi_kotvenyes_cegek

Újabb százmilliókat költ a kormány szíriai keresztényekre

A legfrissebb közlönyben újabb százmilliókat szán Magyarország üldözött keresztényeknek, sőt az indoklás szerint a migrációt is csökkentheti az adomány.

Három olyan határozatot tett közzé hétfő este a kormány, amelyek célja „a szülőföldjük térségében maradt közel-keleti keresztény és más üldözött vallási és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó családok megsegítése”.

Ennek érdekében 162 millió forintot kap a Szír Ortodox Egyház olyan célokra, mint közösségi tér létrehozása Latakiában és lakóépületek helyreállítása Homsz óvárosában, derül ki a legfrissebb közlönyből.

145 millió jut a szíriai katolikus trappista-ciszterci nővérek „projektjeinek megvalósításához” – azt nem részletezik, hogy pontosan mely projektekről van szó. Ezek a programok azonban a kormány szerint elősegítik a háború sújtotta szíriai lakosság hazatérését és helyben maradását, csökkentve az Európába irányuló migrációt.

Emellett szükségesnek tartják az erre irányuló nemzetközi kezdeményezések összefogását és a Hungary Helps Program nemzetközi bemutatását, ezért az említett segélyösszegekhez hasonló nagyságrendű tételt, 200 millió forintot utaltak ki a „II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről” elnevezésű rendezvény idei megrendezésére.

 

https://hvg.hu/itthon/20190528_Ujabb_szazmilliokat_kolt_a_kormany_sziriai_keresztenyekre

 Balavány: Nem hiszem el, már megint az a kérdés, hogy Gyurcsány vagy Orbán

A választási eredményeknek sokan örülnek az úgynevezett ellenzéki oldalon. És hát persze, nem mondom, hogy a Momentum két mandátuma nem kezelhető pozitív fejleményként. Ám vannak ezek a tipikus, önmagukban mit sem érő pozitív fejlemények, mint amikor a ronccsá tört autód hátsó lökhárítója sértetlen marad, vagy mikor kirabolnak, de megmarad az öngyújtód, vagy ha viharban süllyed a hajó, de kisüt közben a nap. Ó, de csodálatos.

A magyar politikának, már ami az érdemi politizálást illeti, ezennel hivatalosan is vége.

Nem kezdtem komolyan fontolgatni az országból való távozásomat, amikor a negyedik alkotmánymódosítással (ami méltatlanul kevés figyelmet kapott, pedig a 2010 utáni időszak legdurvább fiaskója volt) gyakorlatilag megszüntették a jogállamot Magyarországon. Akkor sem, amikor második és harmadik alkalommal is kétharmadot szerzett egy egyre megszállottabb zsarnok, meg a pártja.

De most, hogy a DK a Fidesz egyetlen szóba jöhető kihívójává magasodott, egészen tragikus a helyzet. Ha valamiért komolyan fontolóra veszem, hogy meglépek ebből az országból, és kimenekítem a családomat is, az az, hogy 2019 van, és újra az a kérdés, hogy Gyurcsány vagy Orbán. Erre bírt redukálódni a stupid magyar közélet.

Ja, és tisztelt momentumosok, kettős kihívás van: nemcsak a Fideszhez, de a másik politikai förmedvényhez képest is hiteles alternatívát kell felmutatni. Sürgősen. Nem túlzok, ezen egy ország sorsa múlik.

https://hvg.hu/itthon/20190528_Balavany_Nem_hiszem_el_mar_megint_az_a_kerdes_hogy_Gyurcsany_vagy_Orban

Elvitték a NAV felderítő osztályának volt vezetőjét

Ügyészségi nyomozók vitték el kedden délelőtt a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Huszti úti épületéből a felderítő osztály volt vezetőjét - értesült az Index.

"A Fővárosi Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozást folytat, amely során a mai napon több embert előállított, hármat őrizetbe vett. Az eljárás érdekeire figyelemmel további tájékoztatást - jelenleg - nem áll módunkban adni" - közölte az Index érdeklődésére Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője. 

 

Úgy tudjuk, korrupciós ügyről van szó. Az ügy jellege miatt a belső elhárítás, a Nemzeti Védelmi Szolgálat is "dolgozhatott" az érintettekre.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/28/elvittek_a_nav_felderito_osztalyanak_volt_vezetojet/

Nyolcszázmillióért terveztetnek elit wellnessközpontot a Lázár vezette ménesbirtokra

Golfpályát, kisvasutat, termálvizes központot is építenének a mezőhegyesi mintagazdaság területén, a legmodernebb technikákat vetik be a munka előkészítéséhez.

Több milliárd forint értékben terveztet turisztikai fejlesztéseket az állami tulajdonú, de Lázár János által felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt - derül ki az uniós Közbeszerzési Értesítőből. A beruházás volumenéről már az előkészületek büdzséje is árulkodik: az alapvetően vetőmag termesztéssel és exporttal foglalkozó Ménesbirtok ugyanis nettó 800 millió forintos keretmegállapodást kötne a jövőbeli tervezővel, akire tucatnyi részprojektet bíznak majd; mivel keretösszegről van szó, a végleges számla akár kevesebb is lehet ennél.

https://nepszava.hu/3037633_nyolcszazmillioert-terveztetnek-elit-wellnesskozpontot-a-lazar-vezette-menesbirtokra

Kövesdi Péter A rezsicsökkentés 17 pillanata

Kolberné véleménye az volt, hogy tavaly harmadával kevesebb volt a vízszámla. Most meg a vízóra cserét is kifizettették vele, és közben van pofájuk azt mondani, hogy rezsicsökkentés. Maga elé tette a papírokat, és megpróbálta kitalálni, mennyit is kell fizetnie. A 17 oldalon katonás rendben sorakoztak a számok és a hozzájuk tartozó magyarázatok.

Olyanok, mint lakásmellékmérő ügyviteli díja, vagy a tárgyidőszaki felhasználás összehasonlítása. Melyik lehet ebből a fürdővíz? – kérdezte magától, és megpróbált rájönni a számrengetegben. Aztán a következőt olvasta: Az Ön ivóvíz felhasználásának, ha releváns szennyvízkibocsátásának változása a megelőző elszámolási időszakhoz képest (aktuális elszámolási időszak/az azt megelőző elszámolási időszak százalékában kifejezett változása): 2%. Hol a fürdővíz? És mit jelent az, hogy releváns szennyvíz? Talán a Laufert kéne megkérdezni, annak vannak ismerősei a tanácsnál. 

Megpróbálta különböző sorrendbe rakni a lapokat, hátha valahogy összekeveredtek a hivatalban. De úgy se stimmelt. Volt vagy kétszáz szám egymás alatt, de sehogy nem jött ki a 8 és feledik oldal alján kékkel kiemelt összeg. Felhívja a gyereket? A múltkor is olyan türelmetlen volt, pedig csak azt kérdezte, hogy mit enne vasárnap. Vagy az ügyfélszolgálatot? Két éve megpróbálta a díjbeszedőt felhívni, de húsz percig csak a Für Elise-t hallgatta, ráadásul triangulumon vagy min, utána két napig fájt a feje. Na megvan! A 14. oldal alján, egészen apró betűvel, a Tisztelt Ügyfelünk megszólítás után végre ott állt feketén-fehéren. A részszámlák fizetendő összege a részérték és az aktuális ivóvíz-egységár szorzatának, valamint az ügyviteli díjnak az áfával növelt értéke. 

Kolberné megnyugodott. Nem én vagyok a hülye – gondolta. – Majd holnap megkérdezem, a Józsánét, mennyit fizetett, az jó lesz nekem is. A Németh Szilárd meg dugja fel magának a vízszámlát a releváns szennyvízzel együtt.

 

https://nepszava.hu/3037532_a-rezsicsokkentes-17-pillanata