2019, május 28 - 09:09 Sajtószemle

A legfrissebb Eurostat-statisztika szerint Magyarország 2017-ben 117 ezer nem uniós állampolgárnak adott tartózkodási engedélyt, amely a 2016-os adattal összevetve a legnagyobb, 120 százalékos növekedést mutatta egész Európában. A közzétett alapadatok azonban nem árulják el, hogy kiknek adott Magyarország engedélyt, ezért mi utánamentünk. 

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2019/05/27/ugrasszeruen-nott-a-nem-unios-allampolgaroknak-kiadott-tartozkodasi-engedelyek-szama/

Európa nagy része megmutatta, hogy a klímaváltozás fontosabb a migrációnál

nálunk a köztévében Nógrádi György arról beszélt az EP-választás reggelén, a német közéletet csak azért uralja a környezetvédelem, hogy „ne kelljen a migrációról beszélni”. Mindez pedig tökéletesen illeszkedik abba a kormányzati narratívába, miszerint a klímavédelem mellett tüntető fiatalok mögött is Soros György áll.

Miben más az összeurópai helyzet, mint a magyar? Az EP-választás eredményeinek fényében elég sok mindenben.

A Zöldek ugyanis több országban is megerősödtek. Kezdjük rögtön Németországgal: a kereszténydemokrata a CDU a szavazatok 22,2 százalékát szerezte meg, ami 7,3 százalékpontos visszaesést jelent az előző EP-választáshoz képest. Történelmi mélypontra süllyedt a szociáldemokrata SPD is, olyannyira, hogy a Zöldek átvették a második helyet, 21 százalékkal. Ez 10,5 százalékpontos növekedést jelent a 2014-es eredményükhöz képest.

statisztikákból kiderül, mindez nagyban köszönhető a német fiataloknak: a 18-24 éves korosztályban a szavazatok 34 százalékát a Zöldek szerezték meg.

https://24.hu/kulfold/2019/05/27/ep-valasztas-zoldek-europa/

Le Pen győzelme sok mindent jelent, de azt nem, hogy Macronnak annyi

Ellenkezőleg, ha most lenne a francia elnökválasztás, az elnököt újraválasztanák. Macronnak az viszont fájhat, hogy túl magasra emelte a tétet az EP-választás előtt. Ettől függetlenül is Európa erős embere lehet a következő öt évben.

https://24.hu/kulfold/2019/05/27/ep-valasztas-franciaorszag-emmanuel-macron-marine-le-pen/

Tovább nőtt a Néppárt előnye az EP-ben – itt az új mandátumbecslés

Az EPP-nek nincs szüksége Orbánra.

 

A legfrissebb adatok szerint már 35 fős többsége van az Európai Néppártnak a második S&D baloldali pártcsaláddal szemben a formálódó Európai Parlamentben. Az EP által közölt, 7 ország végeredményén, 19 ország előzetes eredményén és két ország exit polljain alapuló becslés alapján ezek a 751 fős testület legnagyobb csoportosulásai

https://hvg.hu/gazdasag/20190527_Tovabb_nott_a_Neppart_elonye_az_EPben__itt_az_uj_mandatumbecsles

Orbán és Gyurcsány is szót kért a parlamentben

Parlament az EP-választások után

percről-percre

https://index.hu/belfold/2019/05/27/magyar_parlamenti_ules_az_ep-valasztasok_utan/

Tovább nőtt a Néppárt előnye az EP-ben – itt az új mandátumbecslés

A legfrissebb adatok szerint már 35 fős többsége van az Európai Néppártnak a második S&D baloldali pártcsaláddal szemben a formálódó Európai Parlamentben. Az EP által közölt, 7 ország végeredményén, 19 ország előzetes eredményén és két ország exit polljain alapuló becslés alapján ezek a 751 fős testület legnagyobb csoportosulásai:

https://hvg.hu/gazdasag/20190527_Tovabb_nott_a_Neppart_elonye_az_EPben__itt_az_uj_mandatumbecsles

Salvini máris Orbánnal szövetkezne, de a Fidesszel se lennének elegen az euroszkeptikusok az EP-ben

Salvini a RAI tévétársaságnak arról beszélt, hogy a francia Marine Le Pen Nemzeti Frontjával és a brit Nigel Farage Brexit-pártjával együtt akár 90 szék is az övék lehet az európai parlamentben, sőt, ez a szám a radikálisokat tömörítő Szabad Nemzetek Európája csoport (Europe of Nations and Freedom) többi pártjával együtt 150-ig is felkúszhat, úgy, hogy „ebbe még nem számolta bele Orbán Viktort és a Fideszt”, akikre szintén számítanak, hiszen hasonlóan gondolkodik hozzájuk, csak egyelőre még a konzervatív pártcsalád, a Néppárt tagjai. 

https://444.hu/2019/05/27/salvini-maris-orbannal-szovetkezne-de-a-fidesszel-sincsenek-elegen-az-euroszkeptikusok-europaban

A Néppárt szakadásában bíznak a Fideszben

Nagyobb esélyt lát arra, hogy az Európai Néppárt balszárnyáról néhányan otthagyják a frakciót, mint hogy a Fideszt kizárják – mondta egy magas rangú kormányzati forrás a Népszavának.

Természetesen az EP-választás Fidesz szempontjából pozitív vonásait igyekeztek kidomborítani kormányzati forrásaink első értékeléseikben. (Hogy milyen könnyű tipikus „egyrészt-másrészt” módon gyökeresen eltérő értékeléseket adni az eredményről, arra a BBC elemzője adott tökéletes példát, Katya Adler szerint például a francia eredményeket látva egyszerre mondhatjuk azt, hogy Macron komoly kudarcot szenvedett, mert legyőzte a szélsőjobboldali Marine Le Pen, ugyanakkor azt is mondhatjuk, hogy ahhoz képest, hogy a francia elnök fájdalmas reformintézkedései miatt micsoda elégedetlenségi hullám tört felszínre már hónapok óta, Macron mozgalma csak hajszállal kapott ki, míg Le Pen nem tudta kellőképpen kiaknázni a kormányellenes hangulatot: mindenki kedve szerint választhat, melyik értelmezést fogadja el.)

https://nepszava.hu/3037438_a-neppart-szakadasaban-biznak-a-fideszben

Demokrata és republikánus képviselők együtt bírálják Magyarországot a Kongresszusban

Hiába parolázott Trump Orbánnal, ettől még az elnök pártjában sem szereti mindenki a magyar miniszterelnököt.

Úgy tűnik az Egyesült Államokban sem győzött meg mindenkit Orbán Viktor és Donald Trump találkozója arról, hogy Magyarországon minden rendben van. Nem egészen két héttel a vizit után ugyanis múlt csütörtökön olyan határozattervezetet mutattak be a Képviselőházban, melyben elég komoly bírálatokat fogalmaztak meg a magyar kormánnyal szemben. A szöveget Alcee L. Hastings floridai és Marcy Kaptur ohioi demokrata képviselők mellett egy republikánus honatya, a dél-karolinai Joe Wilson jegyezte. A Külügyi valamint Igazságügyi Bizottságra is hivatkozó határozattervezet már jól ismert problémákat hány a magyar kormány szemére: többek között csalódottságukat fejezik ki, amiért nem sikerült megegyezni a CEU ügyében, felróják a média központosítását, a civil szervezetek elleni támadásokat, a részben orosz Nemzetközi Befektetési Bank Budapestre költözésének kockázatait. Mély aggodalmukat fejezték ki, amiért a magyar kormány gyengíti a demokratikus intézményeket, aláássa a szabad választásokat, valamint korlátozza a sajtószabadságot. Felszólítják az amerikai külügyet, hogy támogassák Magyarországon a korrupció elleni küzdelmet, lépjenek fel az orosz befolyás ellen, segítsék a független média megerősítését. 

https://nepszava.hu/3037291_demokrata-es-republikanus-kepviselok-egyutt-biraljak-magyarorszagot-a-kongresszusban

A legszegényebb településeken 90 százalék fölött a Fidesz

Orbán Viktor és a Fidesz nyert, de nem nyert brutálisan, Budapesten rosszabbul szerepeltek, mint öt éve. Az ország legszegényebb településein azonban óriásit győztek.

Lássuk, miket írunk az EP-választás másnapján:

·         Megosztott ország, elbizonytalanodó kormány, kavargó ellenzék

·         Orbán Viktor, Matteo Salvini és a haverok: marad a tagadás és a védekezés

·         Orbán problémája: aki messiásnak áll, attól a sima győzelem smafu

Ezek után mit ír G7 gazdasági szakportál? „A Fidesz totálisan letarolta a legszegényebb településeket, átlagosan 94 százalékot szerzett.”

Ezeken a helyeken húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás. A KSH adatai alapján a lap újságírója megnézte, hogy az egy állandó lakosra jutó személyi jövedelemadó-alap alapján melyek a legszegényebb települések Magyarországon. Közülük hat Borsodban, a szlovák határ közelében van, három Baranyában, egy pedig Somogyban, éppen a legszegényebb Pálmajor.

·         Pálmajorban mind a 73 szavazó a Fideszre szavazott,

·         mellette Piskón és Csenyétén is 100 százalékot szerzett a Fidesz.

(Csenyéte  azért is érdekes, mert 2014-ben még a legbaloldalibb település volt, a szinte kizárólag romákból álló lakosság 83 százaléka szavazott az MSZP-re.)

https://hvg.hu/itthon/20190527_A_legszegenyebb_telepuleseken_90_szazalek_folott_a_Fidesz

Megosztott ország, elbizonytalanodó kormány, kavargó ellenzék

Orbán Viktor igazából egyetlen dolognak örülhet a vasárnapi választás után: Magyarországon visszaállt a centrális erőtér. Ez hosszú távon még jól jöhet neki. Amúgy ez a választás a 13 mandátum dacára sem a Fidesz diadalmenete volt.

Ért már el jobb eredményt a Fidesz, mégpedig a 2009-es EP-választáskor, akkor – még a NER előtti időkben – 56,63 százalékot kapott a párt. Amennyiben pedig a szavazatszámot nézzük, úgy pontosan tudjuk, hogy a vasárnapi 1 777 757-nél jóval több embert tudnak Orbán Viktorék elérni. Gondoljunk csak arra, hogy tavaly áprilisban kétmillió-hatszázezernél is több belföldi voksot gyűjtött be a párt. Úgyhogy a mostani 52,14 százalék egyáltalán nem tekinthető fényes diadalnak, alig hét tizedszázalékkal javított öt évvel ezelőtti eredményén.

https://hvg.hu/itthon/20190527_Megosztott_orszag_elfordulo_Europa_elbizonytalanodo_kormany_kavargo_ellenzek

Az Európai Néppárt adja a legnagyobb frakciót az EP-ben

A második helyen a szociáldemokraták (S&D), a harmadikon a zöldek állnak.

https://hvg.hu/vilag/20190527_Az_Europai_Neppart_adja_a_legnagyobb_frakciot_az_EPben

G. Fodor Gábor a TV2-n: A hollandokat csak a fű érdekli

A TV2 egészen szürreális választási műsorában az egyik állandó szakértő G. Fodor Gábor, akit most éppen a Századvég elnökeként szerepeltetnek, és akinek elég lesújtó véleménye van a hollandokról, ahol választási tapasztalatok szerzése végett járt: 

Kis túlzással azt mondhatom, hogy a hollandok jeligéje, hogy "mindennapi füvünket add meg nekünk Uram!"

 

https://index.hu/belfold/2019/05/26/europai_parlamenti_valasztasok_2019_szavazas_reszvetel_eredmeny_percrol_percre/g._fodor_gabor_a_tv2-n_a_hollandokat_csak_a_fu_erdekli

 

Harrach Péter megosztotta a KDNP lényegi filozófiáját: „Az erőt azzal kell felmutatni, hogy nyugodtak vagyunk a saját erőnkben”

Harrach szerint az alpári hang és az ízléstelen megjegyzések elfogadhatatlanok – ezzel nyilván az ellenzékre mutogatott.

„Az erőt azzal kell felmutatni, hogy nyugodtak vagyunk a saját erőnkben.”

Itt akár be is fejezhette volna Harrach a nagyszabású mondandóját.

De folytatta. Szerint a Fidesz szabadságfogalmával együtt jár a felelősség fogalma. „A kollektivizmus idején az egyéni szabadságot tiporták lábbal. A liberális gondolkodás viszont a közösségek erejét gyöngíti” – ekképp kötötte össze a kommunizmust a liberalizmussal Harrach.

„Amikor mi Európában gondolkodunk, akkor a keresztény kultúra, a közösségek megerősítése, az emberi méltóság megvédésében gondolkodunk. Nem Európai Egyesült Államokban, hanem a szabad nemzetek szövetségében gondolkodunk, abban az EU-ban, amit az alapítók elképzeltek.”

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/harrach-peter-megosztotta-a-kdnp-lenyegi-filozofiajat-az-erot-azzal-kell-felmutatni-hogy-nyugodtak-vagyunk-a-sajat-eronkben-120085

 

Megbuktatták az osztrák kancellárt

Megvonta az osztrák parlament a támogatást Sebastian Kurztól és a kormányától.

Azt már a délelőtt sejteni lehetett, hogy ez fog történni. Akkor jelentette be ugyanis az Osztrák Szabadságpárt ideiglenes vezetője, Noerbert Hofer, hogy a képviselőik valószínűleg megszavazzák a bizalmatlansági indítványt. Csak azért nem lehetett eddig teljesen biztosra venni ezt, mert a végső döntést a frakció hozta meg.

 

https://hvg.hu/vilag/20190527_Megbuktattak_az_osztrak_kancellart

 

Tóta W.: Európa is egy macska, csak egy kicsit nagyobbacska

Jávor örül a Momentum sikerének, de visszavonul

Köszöni és sajnálja - ezekkel a szavakkal indítja politikai búcsúposztját Jávor Benedek, az Európa Parlament távozó képviselője, miután a közös MSZP-PM lista csupán egyetlen mandátumot tudott megcsípni a tegnapi EP-választáson. Azon ugyan még megy a vita, hogy ezt Szanyi Tibor vagy Újhelyi István kapja meg, de az bizonyosnak tűnik, hogy Jávor Benedeknek nem engedik át a helyet. Holott közben már civil petíció is indult ennek érdekében.

Tegnap brutális vereséget szenvedtünk, az a stratégia, azok a döntések, amelyeket elfogadtunk, ide hoztak minket – írja nem kevés keserűséggel mai Facebook posztjában Jávor Benedek, aki csak remélni tudja, hogy a bőviben levő tanulságokból  "mindenki képes levonni a magáét".

Majd azzal folytatja, hogy a felelősséget senkire sem akarja áthárítani, mert a döntéseket ő hozta, bár "kényszerek közt, sok fenntartással, vívódva". Gratulál mindazoknak, "akik tegnap este jobb döntések jobb eredményeit ünnepelhették". Különösen a Momentum politikusainak, akikkel politikai, társadalmi kérdések sokaságában nem ért egyet, de akik megerősödött jelenléte a magyar politikában minden liberális demokráciában hívő magyar számára örömre adhat okot - írja.

Bejegyzésében köszönetet mond a választóinak, a segítőinek. Azt külön sajnálja hogy a zöld politikának mostantól nincs magyar képviselője az Európai Parlamentben, mert szükség volna rá. De bízik abban, hogy azok az ügyek, amelyeken az elmúlt években dolgozott, nem maradnak teljesen képviselet nélkül, így például a roma közösségek képviselete, a korrupció elleni harc, a klímaváltozás, az ökológiai krízis elleni fellépés.

Ő maga most hátra lép egyet.

https://magyarnarancs.hu/belpol/javor-orul-a-momentum-sikerenek-de-visszavonul-120082/

Gyurcsányék megmutatták, hogy a Fideszen kívül is van élet.

Élhet és boldogulhat itt az is, aki nekik nem tetszik. Van helye a nap alatt, daccal, méltósággal, és Semjén Zsolt ízlésének teljes figyelmen kívül hagyásával. Milliárdosként ez valószínűleg könnyebb – de láttunk behódolni elég mágnást.

Akiknek ez a dolguk, majd megmérik az átrendeződés okait és indokait. Mások rajzolnak olyan mérést, amilyet kérnek tülük. De a hangok azt súgják, hogy talán a többi ellenzéki pártnak kevésbé sikerült azt a benyomást keltenie, hogy nincs felettük hatalma a kormánypártnak.

Ugyanez a Momentum erőssége is – noha arra mutattak hajlandóságot, hogy a jobbos/nackó trombitálásnak engedjenek, a választók többsége nem feltételezi, hogy a kormány bábjai lennének, mert ahhoz túl kényelmetlenek.

https://hvg.hu/itthon/20190527_Europa_is_egy_macska_csak_egy_kicsit_nagyobbacska

Elsöprő Fidesz-győzelem, átrendeződő ellenzék

A DK MEGERŐSÖDÖTT, HATALMASAT BUKOTT AZ MSZP, A JOBBIK ÉS AZ LMP

Nagy Áron Magyar Nemzet

Nagyot nyert a Fidesz—KDNP a tegnapi választáson, és az öt évvel ezelőttihez képest egyel többet, tizenhárom képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Ezzel együtt a voksolás eredménye teljesen átrajzolta az ellenzéki térképet: Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója négy mandátumot szerzett, ezzel a baloldal legeredményesebb pártjává vált, de két mandátumával a Momentumnak is sikerült maga mögé utasítania az MSZP—Párbeszédet és a Jobbikot. Az LMP két ciklus után kiesett, a Mi Hazánk nem érte el a bejutási küszöböt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elsopro-fidesz-gyozelem-atrendezodo-ellenzek-6963887/

13:8

Ballai Attila Magyar Nemzet

A miénken kívül valószínűleg nincs még egy ország, ahol a 2019-es európai parlamenti választások végeredményét ilyen egyszerűen, mégis közérthetően ki lehetne fejezni. A 21 magyar mandátumból tizenhármat szerzett a Fidesz, nyolcat a többi párt, együttesen.

Ez így kiegyensúlyozott erőviszonyok mellett persze értelmetlen arányszám lenne, de a hazai ellenzék tavalyi veresége után is e gyermekded, átlátszó fondorlattal számolva igyekezett kisebbségnek láttatni a többséget. Mintha az első osztályú labdarúgóliga helyezettjei azzal érvelnének, hogy a listavezető Ferencváros ugyan valóban 74 pontot gyűjtött, míg a második Videoton 61-et, a harmadik Debrecen pedig 51-et, de ha ez utóbbi kettőt összeadjuk, az mindjárt 112, egyértelműen több 74-nél, tehát nem is bajnok a Fradi.

Most viszont már ez sem segített. Ha a két-, a három- és a négyfarkú kutya párt összes voksát is hozzácsapjuk a DK-tól a Jobbikig terjedő vonulathoz, a végeredmény akkor sem változik.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/138-6964751/

Elemző: felbomolhat a csúcsjelölti rendszer

MTI Magyar Nemzet

Várhatóan felbomlik az Európai Bizottság vezetésére kialakított csúcsjelölti rendszer, mert a hagyományos pártcsaládok jelentősen vesztettek támogatottságukból – jelentette ki a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Deák Dániel úgy vélekedett: ez az jelenti, hogy Manfred Weber a néppárt, illetve Frans Timmermans a szocialisták csúcsjelöltje búcsút mondhat az ambícióinak. A csúcsjelölti rendszer ugyanis nem jogi kötelezettség, csupán politikai alku következménye – mutatott rá.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/elemzo-felbomolhat-a-csucsjelolti-rendszer-6965978/

Ha Bayer Zsoltra hallgat Orbán, akkor a Fidesz most lép ki a Néppártból

„Én mindent megteszek a Néppárt sikeréért. Azt akarom, hogy az EPP nyerje az európai választást, de utána vita lesz az irányvonalról” – ez nyilatkozta Orbán Viktor a Bild című német lapnak adott interjújában, ami közvetlenül az EP-választás előtt, pénteken jelent meg. Mint ismeretes, az EPP-nek a kampány alatt lett elege a Brüsszel ellen kampányoló Fideszből, ezért aztán a pártcsalád fel is függesztette a tagságukat, amit Orbánék próbálta úgy kommunikálni, mintha ők maguk akarták volna felfüggeszteni azt.

A felfüggesztés egyfajta próba is volt a Néppárt részéről, de még a Fidesz részéről is, hiszen akkor még senki sem tudta, hogy az EP-választásnak milyen kimenetele lesz, szükségük lesz-e a jövőben egymásra, vagy sem. 

Nem lehet sokáig ilyen gyáva gazemberek között elvszerűnek, önazonosnak maradni. Kifelé a Néppártból, de gyorsan!

– üzente a Magyar Nemzetben még áprilisban Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista, hogy mit kellene tennie Orbánnak. Bayer még márciusban azt írta, hogy legkésőbb az EP-választások után, azaz most, ott kell hagynia  Néppártot.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/27/ha_bayer_zsoltra_hallgat_orban_akkor_a_fidesz_most_lep_ki_a_neppartbol/

Ungár Péter: Ezt a pofont megérdemeltük

A választási kudarc után lemondott az LMP vezetése. Az elmúlt évet szerintük végigbohóckodták, de szerintük szükség van egy zöld pártra

https://index.hu/video/2019/05/26/lmp_ep_valasztas_lemondas/

Változáspárti többséget szeretnének a centrumpártok

Jelenleg 28-al több parlamenti helyünk van, mint a szocialistáknak. Ez a válaszom arra a kérdésre, hogy az Európai Néppártnak (EPP) szüksége lehet-e a Fidesz mandátumaira a parlamenti többség megtartásához – mondta Manfred Weber, az EPP vezető jelöltje és frakcióvezetője az Európai Parlament összetételéről szóló nem hivatalos előrejelzés publikálását követően.

https://nepszava.hu/3037400_valtozasparti-tobbseget-szeretnenek-a-centrumpartok

Újraformázzák az ellenzéki erőteret, de a közös polgármester-jelöltek maradnak

A Momentum és a DK izmosodása után az ellenzék újrabeszéli az önkormányzati pozíciókat, de úgy tűnik, Budapesten a négyes szövetség az erőhangsúlyok eltolódása után is képes legyőzni a kormánypártot.

https://nepszava.hu/3037399_ujraformazzak-az-ellenzeki-eroteret-de-a-kozos-polgarmester-jeloltek-maradnak

Berlini magyar: a hazai kampány nevetséges és őszintétlen, csak a német jelöltek képviselik az érdekeimet

Sietve kiugrik a hársfa-soron álló magyar nagykövetség előtt lefékező kocsiból, búcsúzóul a válla fölött még int egyet a sofőrnek. Harmincöt körül lehet, hosszú, középen elválasztott, barnásvörös haja sima. Szavazni jött. Hunyorog: a felhőfátyol vakítóan szórja a délelőtti nap fényét. Az épülethez érve megtorpan, mint aki nem biztos benne, hogy jó helyen jár: a háromosztatú bejárat fémredőnyét ma reggel csak az egyik ajtón húzták fel. Az üvegre ragasztva A4-es papír tájékoztatja, hogy a 2019-es EP-választásra a levélszavazatot tartalmazó válaszborítékot ekkor és ekkor lehet az urnába bedobni. – Fura – vonja meg a vállát zavartan mosolyogva. Közelebb lép, a fotocellás ajtó kinyílik: mégis jó helyre jött.

https://nepszava.hu/3037316_berlini-magyar-a-hazai-kampany-nevetseges-es-oszintetlen-csak-a-nemet-jeloltek-kepviselik-az-erdekeimet

Nem hódította meg az EP-t a migránsellenesség

Valóban a migráció és a klímaváltozás volt a meghatározó téma, de mégsem törtek előre látványosan a migráció elutasítását kampányuk középpontjába állító pártok. A liberálisok és a zöldek sokkal inkább erősödtek, míg a két legnagyobb frakció, a Néppárt és a szocialisták pártcsaládja egyaránt gyengült.

 

https://index.hu/kulfold/ep/2019/valasztas/europa/2019/05/27/europai_parlamenti_valasztas_elozetes_eredmeny_2019

 

Mégsem sztrájkolnak szerdán a pedagógusok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn közölte, hogy a jogszerű sztrájk lehetőségeinek feltételei a PDSZ-nek fel nem róható okokból nem jöttek létre, ezért a május 29-ére meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonják.

Korábban Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke arról beszélt: jelenleg alkotmányos jogokat is sért, hogy a tankerületek nem tárgyalnak velük a még elégséges szolgáltatásról arra hivatkozva, hogy az nem időszerű. Éppen ezért is követelik a sztrájktörvény módosítását.

Azt szeretnék elérni, hogy ne előfeltétele legyen a még elégséges szolgáltatás a munkabeszüntetésnek, hanem sztrájkolhassanak és utána állapíthassa meg a bíróság, hogy megtették-e a szükséges lépéseket. Erre azért lenne szükség Szűcs Tamás szerint, mert most gyakorlatilag kiszámíthatatlanná teszik a sztrájkot. A munkáltató eddig semmilyen javaslatot nem tett le az elégséges szolgáltatással kapcsolatban.

https://24.hu/kozelet/2019/05/27/pedagogussztrajk-elmarad/

 

Jávor Benedek: Súlyos vereséget szenvedett az ellenzék, de fontosnak tartom, hogy a Momentummal friss erő van a politikai térképen

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője este tízkor azt nyilatkozott a 168 Órának az MSZP-Párbeszéd közös eredményváró eseményén, Bár végeredmény még nincs – mondta – a részeredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy az ellenzék súlyos vereséget szenvedett ez európai parlamenti választáson.

– Nem sikerült megállítani a Fidesz előretörését, ami az ellenzék közös célja kellett, hogy legyen. Ezen belül is az MSZP-Párbeszéd a többiekénél is súlyosabb vereséget könyvelt el

– jegyezte meg. (Úgy tűnik, hogy az MSZP csak egy EP-képviselői helyet sikerült szereznie vasárnap, Információink szerint Szanyi Tiboré vagy Ujhelyi Istváné lehet a mandátum – a szerk.)

Jávor Benedek úgy véli, le kell vonni a következtetéseket. Véleménye szerint nehéz megmondani, hogy ennek mi volt az oka, de gratulál azoknak a pártoknak, amelyek jó eredményt értek el. A Momentum és a DK kampánya a végére nagyon jól összeállt:

– Számomra mindenképpen örömteli, hogy a Momentummal egy stabil és relatíve erős új politikai kínálat jelent meg a piacon. Akkor is, ha azok a liberális elvek, amelyet a mozgalom képvisel, nem feltétlenül azok szakpolitikai kérdésekben, amelyek mentén én politizálok. Fontosnak tartom viszont, hogy van ez friss erő a magyar politikai térképen

– állapította meg. Megjegyezte, hogy szomorú, hogy az EP-ben magyar zöldpárti képviselet nem lesz jelen, hiszen az LMP is úgy tűnik, nem jut mandátumhoz. Eddig Magyarország két képviselőt is küldött az EP zöldpárti frakciójába.

https://168ora.hu/itthon/javor-benedek-sulyos-vereseget-szenvedett-az-ellenzek-de-fontosnak-tartom-hogy-a-momentummal-friss-ero-van-a-politikai-terkepen-168784

 

Díszpolgárrá avatták Bálint Györgyöt Várdán

 – Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése – mondta a falu polgármestere.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a 16. kerület Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlése elutasította az ellenzéki beterjesztést, mely Bálint Györgyöt díszpolgárnak javasolta. Az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes azzal indokolta döntését, hogy „ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György”.

 

https://nepszava.hu/3037216_diszpolgarra-avattak-balint-gyorgyot-vardan

 

Orbán Viktor nem azt kapta, amit várt, megtörni látszik az emelkedése

: LAKNER ZOLTÁN

Nem azt kapta az európai parlamenti választástól Orbán Viktor, amit várt, más a helyzet a kontinensen, mint amire készült. A miniszterelnök a magyarországi eredménnyel sem lehet teljesen elégedett, hiszen a mandátumok kétharmadára számított. Az ellenzéki oldalon átrendeződtek az erőviszonyok, de megfontolásra érdemes a Momentum elnökének megjegyzése, miszerint az ellenzék nem beszélhet győzelemről, továbbra is a Fidesz van kormányon. 

Rekordról és korszakos győzelemről beszélt Orbán Viktor üdítően rövid győzelmi beszédében, mivelhogy mindig erről szokott beszélni. A Fidesz újabb mozgósítási akciót vezényelt le sikeresen. Politikusai immár teljesen nyíltan mutatkoztak a Kubatov-lista használata közben. Jól tudják, nem kell tartaniuk semmitől, valamint a szervezettségi fölény kirakatba helyezésével demoralizálni is próbálták az ellenzéket.

Európai választáson még sohasem volt 40 százalék feletti a részvétel Magyarországon. Ez a magyar csúcs az uniós országok összevetésében elmarad az átlagtól, az európai középmezőnyhöz elég. A Fidesz közel 1,8 millió szavazatot gyűjtött, soha ennyi voksot EP-választáson nem kapott egyetlen párt sem nálunk. Az elképesztő médiafölénnyel és engedelmes választási hatósággal megtámogatott kormánypárt ismét 50 százalék fölé került, miként az előző két EP-választáson is.

Mégis, mindez kevesebbet ér, mint amire Orbán Viktor számított. A Fidesz nyíltan beszélt arról, hogy a magyar EP-mandátumok kétharmadára pályázik, ettől azonban elmaradt, mert az ellenzék nem csuklott össze a várt mértékben, egyes pártjai váratlanul erős életjeleket mutattak. Ennél fogva a mandátumkiosztásnál a Fidesz mellett másoknak is hely jutott.

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-nem-azt-kapta-amit-vart-megtorni-latszik-az-emelkedese-168794

 

Elkapták a lyoni merénylőt

A francia rendőrség őrizetbe vette azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő követte el a 13 sebesültet követelő merényletet pénteken Lyonban - jelentette be hétfőn a francia belügyminiszter. Christophe Castaner a Twitteren közzétett bejelentésben részleteket nem közölt az ügyről.

A merénylő 13 embert sebesített meg, amikor péntek délután 17:30 körül felrobbantott egy csomagba rejtett pokolgépet a Victor Hugo utcában a La Brioche Dorée nevű pékáru-franchise üzlete mellett. Áldozatai között egy súlyos sérült van.

https://168ora.hu/kulfold/elkaptak-a-lyoni-merenylot-168803

Szijjártó: A támogatás elvárást is jelent, és ennek meg fogunk felelni

MH/MTI

Soha ekkora támogatást nem kapott még politikai család európai parlamenti (EP-) választáson Magyarországon, ez elvárást is jelent velünk szemben, és ennek meg fogunk felelni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190527-szijjarto-a-tamogatas-elvarast-is-jelent-es-ennek-meg-fogunk-felelni

Erős felhatalmazás Orbánnak

A hazánkban 2004 óta negyedszer megtartott voksolás közül a mostani rekordmagas részvételt hozott

Faggyas Sándor Magyar Hírlap
Bár a 28 uniós tagállamban négy napig tartó európai parlamenti választások hivatalos, előzetes összeurópai eredményeit csak vasárnap éjjel (lapzártánkat követően) kezdték el közzétenni, a magyar választópolgárok döntését már a kora esti órákban megismerhettük. Kiderült, hogy a hazánkban 2004 óta negyedszer megtartott voksolás közül a mostani rekordmagas részvételt hozott. Tehát a magyar választópolgárok megértették a tegnapi sorsdöntő választás tétjét, kinyilvánították, hogy bele akarnak szólni az EU jövőjébe, és gyökeres változást óhajtanak a vezető testületek – ezúttal az Európai Parlament – összetételében és politikájában, elsősorban a tömeges migráció megállítását és az európai kultúra védelmét illetően. Az is kiderült, hogy ezen óhajuk, illetve a magyar nemzeti érdekek európai képviseletét a hazai pártok kínálatából döntően a Fidesz–KDNP szövetségtől várják.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190527-eros-felhatalmazas-orbannak

Welcome: Tiborcz bátyja is tisztséget kapott a Mészáros-féle MKB-csoportban

Egyre több jel utal arra, hogy az Orbán Viktorhoz legközelebb álló két üzleti egység, vagyis a Tiborcz család és a Mészáros-csoport között teljes az átjárhatóság. Az érintett felek elsőként az Appeninn Nyrt.-ben lettek hivatalos társak, majd – miként az Átlátszó kiszúrta – most májusban a felcsúti lobbi által ellenőrzött MKB Bank új informatikai cége felügyelőbizottságában tűnt fel egy Tiborcz. Igaz, nem a méltán népszerű István, hanem a bátyja, Péter.

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/welcome-tiborcz-batyja-is-tisztseget-kapott-a-meszaros-fele-mkb-csoportban/

Könyörögnek az MSZP-nek, hogy Jávor Benedek mehessen ki az Európai Parlamentbe

Civilek aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy az MSZP Jávor Benedeknek adja azt az egyetlen helyet, amelyet megszerzett az MSZP-Párbeszéd koalíció a hétvégi európai parlamenti választáson. Jávor a negyedik volt a pártszövetség listáján, de már lehetett tudni, hogy az első helyen levő Tóth Bertalan MSZP-elnök nem fogja felvenni a mandátumot, szóval valójában Jávor a harmadik volt a sorban, és lehetett arra számítani, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy az eddigi ciklusban a legaktívabb, a paksi atomerőmű projektjének titkosítása és az Elios-féle szabálytalanságok ellen is küzdő Jávor újra tagja lehessen az EP-nek. A vasárnapi szavazás azonban csalódást okozott a szocialista pártnak és a Párbeszéd Magyarországnak, csak egy képviselőt küldhetnek ki Stasbourgba, illetve Brüsszelbe.

Jávor nagyon el is volt kenődve vasárnap éjszaka:

https://24.hu/kulfold/2019/05/27/konyorognek-az-mszp-nek-hogy-javor-benedek-mehessen-ki-az-europai-parlamentbe

Ma el is indulnak a tárgyalások az EU csúcsvezetői pozícióiért

Hétfői müncheni sajtótájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje bejelentette: elindítja a tárgyalásokat az EP szociáldemokrata, zöld és liberális frakcióinak vezetőjével az Európai Bizottság elnöki tisztségét illetően.

Bár az utóbbi időben több helyről is hallani lehetett, hogy nem a pártcsaládok által megnevezett csúcsjelöltek közül fog választani az EP, hanem egy kompromisszumos jelölt, például a néppárti Brexit-főtárgyaló, a francia Michel Barnier mögé sorakoznának fel a tagállamok és az EP-képviselők, Weber most újra kiállt a csúcsjelölti rendszer mellett.

„Az EP-ben nem lesz többség olyan jelölt számára, aki nem volt csúcsjelölt, aki nem mutatta meg arcát és programját, aki nem mutatta be magát az embereknek” – idézi a bajor politikust a hvg.hu.

Nemcsak Weber kezd tárgyalásokat a vezető uniós posztok kapcsán: ma Emmanuel Macron francia elnök és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is találkoznak. A Reuters szerint a két politikus egyetért abban, hogy egy zöldektől a mérsékelt konzervatívokig terjedő centrista koalíciónak kellene irányítania az Uniót a következő öt évben.

https://merce.hu/pp/2019/05/27/igy-rendezodik-at-az-europai-politika-az-ep-valasztasok-masnapjarol-percrol-percre/ma-el-is-indulnak-a-targyalasok-az-eu-csucsvezetoi-pozicioiert/

Amerikai egyetem rántotta le a leplet, mi van Orbán győzelmének hátterében

sabela Mares a Yale politikakutatója a Comparative Politics című folyóiratban publikált egy tanulmányt, ami ugyan a 2014-es, kétharmados Fidesz-győzelmet eredményező parlamenti választáson tapasztaltakra épül, de a helyzet a tegnap lezajló választáson ennél csak rosszabb lett.

“A MAGYAR POLITIKUSOK SZÁMOS TÖRVÉNYBE ÜTKÖZŐ VÁLASZTÁSI STRATÉGIÁT – BELEÉRTVE A KÖZVAGYONHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉST – ALKALMAZTAK, HOGY BEBIZTOSÍTSÁK GYŐZELMÜKET”

– olvasható a tanulmányban. Aztán részletesen taglalja, hogy olyan kampánymódszereket találtak, amik a fejlődő országokran, Afrikára és Latin-Amerikára jellemző. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy olyan területeken hasított kimagaslóan a Fidesz tegnap is, ahol afrikai és latin-amerikai körülmények  és viszonyok vannak, jellemzően leszakadó kis falvakban.

Ami azonban Magyarországra különösen jellemző, amit megfigyeltek, az állami források használata. A tanulmány fontosnak tartja kiemelni a  2010-ben bevezetettt közmunkaprogramot.

https://pestibulvar.hu/2019/05/27/amerikai-egyetem-rantotta-le-a-leplet-mi-van-orban-gyozelmenek-hatereben/

Orbán Viktor elszámolhatta magát

A világsajtó egybehangzó véleménye szerint elmaradt a radikális jobboldal áttörése az európai parlamenti választásokon, a centrum viszont sokszínű lett, ami az egyik értékelés szerint nem jó hír a Fidesznek és Magyarország miniszterelnökének.

A nacionalista, euroszkeptikus pártok erősödtek az európai parlamenti választáson, de nem lesznek képesek lerombolni az európai projektet, amiben reménykedtek - fogalmazott a nemzetközi sajtó értékelésével összhangban Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája. Ezzel egyidejűleg a megszokottnál nagyobb részvétel jó hír Európának: úgy tűnik, a szavazóknak céljuk van az EU-val, ha közvetlenül választott képviselőikkel is bele akarnak szólni az uniós döntéshozatalba.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban-viktor-elszamolhatta-magat.684955.html

Buszoztatták a romákat, két párt is be- illetve feljelentést tett

A Mi Hazánk Mozgalom és az Mszp is  fényképekkel bizonyították, hogy Fideszes aktivisták szervezetten szállították a romákat a szavazókörbe.

Országszerte tömegesen, szervezetten szállítják a cigányokat szavazni az európai parlamenti választáson, ezért a Mi Hazánk Mozgalom panaszt nyújtott be több választási bizottsághoz -jelentette be Novák Előd a párt kampányfőnöke.

A miskolci MSZP feljelentést tett a rendőrségen, mert azt tapasztalta, hogy szervezetten, kisbuszokkal szállították a romákat a felsőzsolcai szavazókörbe.

A párt szerint fideszes aktivisták szállították a roma szavazókat a kisbuszokkal. Az MSZP önkéntesei felelősségre vonták a szavazókat, mire elismerték, hogy szervezetten szállították őket.

https://fuhu.hu/buszoztattak-a-romakat-ket-part-is-be-illetve-feljelentest-tett

Mi lesz ezek után Jávor Benedekkel és a Párbeszéddel?

Rossz helyre kötötte be magát a hiteles és innovatív programmal bíró Párbeszéd, amikor összeállt a hanyatló MSZP-vel. Jobban tették volna, ha másképp építkeznek, ahogy azt az ellenzéki oldalon más párt is meg tudta tenni – mondta Lakner Zoltán elemző.

https://www.klubradio.hu/adasok/mi-lesz-ezek-utan-javor-benedekkel-es-a-parbeszeddel-107512

Lendvai: az egész ellenzéki struktúrát érdemes újragondolni

Az egész ellenzéki struktúrát érdemes átgondolni Lendvai Ildikó szerint, miután az MSZP, a Jobbik és az LMP is komoly vereséget szenvedett a vasárnapi európai parlamenti választások során. A szocialisták volt elnöke szerint a december és január környéki tüntetéssorozat megakadása az egyik oka annak, hogy az MSZP-t büntette a választóközönség.

 

A Fidesz mellett ellenzéki oldalon a DK és a Momentum lett a vasárnapi európai parlamenti választások legnagyobb nyertese, miközben a Jobbik és az MSZP óriási veszteségeket szenvedett. Utóbbi pártok csupán egy-egy képviselőt delegálhatnak Brüsszelbe azután, hogy valamivel több mint 6%-ot szereztek csupán. Az MSZP eredményével kapcsolatban Lendvai Ildikó azt mondta az ATV Start című műsorban: megérti, hogy az MSZP elnöksége nem akarta „a lovak közé dobni a gyeplőt” azzal, hogy a súlyos vereséget követően lemond. Mint mondta, el kell dönteni, hogy mit lehet tenni az önkormányzati választásig.

http://www.atv.hu/belfold/20190527-lendvai-az-egesz-ellenzeki-strukturat-erdemes-ujragondolni

Még nem dőlt el, melyik EP-frakcióba ül be Dobrev Klára

Jávor Benedek egy másik listán indult, így az ő ügyét nem nekik kell megoldaniuk – válaszolta Gréczy Zsolt, a Dk frakció szóvivője az ATV Start című műsorában ma, arra a kérdésre, hogy esetleg kivinnék-e az MSZP-PM listán induló korábbi EP-képviselőt.

Dobrev Klára viszont bizonyosan felveszi a mandátumot és részt vesz az Európai Parlament munkájában Brüsszelben. Gréczy nem hiszi, hogy Dobrev Klára akár pártelnöki, akár miniszterelnöki ambíciókat dédelgetne, egyelőre nem is foglalkoznak ilyen kérdésekkel. Egyelőre arról sem döntöttek, hogy a négy DK-s képviselő melyik frakcióba ül be.

Az EP-választás eredményeinek őszi önkormányzati választásokra gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre Gréczy azt válaszolta, hogy az a legfontosabb, hogy  Orbán elveszítette a kétharmadot. Másrészt Európában veszítettek a nacionalista, populista erők, amelyek Orbán új szövetségesei lehettek volna.

A DK frakciószóvivője szerint az önkormányzati választásokra mindenütt meg kell találni azt az egy személyt, aki egyedüli kihívója lehet a Fidesznek. Fontosnak tartja, hogy megmozdult a magyar ellenzék, ez az átrendeződés segíthet az együttműködés erősítésében. Az ellenzék több szavazattal rendelkezik a nagyobb városokban.

A Momentum szerinte egy új politikai fuvallat, amire sokan vevők a választók közül.

https://magyarnarancs.hu/belpol/meg-nem-dolt-el-melyik-frakcioba-ul-be-dobrev-klara-120077

Egy bosnyák egyetemista lány húzhatta csőbe Strachét

A Kronen Zeitung értesülései szerint az alkancellárt megbuktató ibizai videó elkészítéséért négy ember, egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő tehető felelőssé. 

A CSALI EGY TÖBB NYELVET BESZÉLŐ, MEZŐGAZDASÁGI KARRA JÁRÓ BOSZNIAI EGYETEMISTA VOLT, AKI EGY OROSZ OLIGARCHA UNOKAHÚGÁNAK ADTA KI MAGÁT. A LÁNY NAPONTA 6-7 EZER EURÓT (TÖBB MINT KÉTMILLIÓ FORINTOT) TETT ZSEBRE AZ ALAKÍTÁSÁÉRT.

A négy ember indítéka személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/27/strache_ibizai_video_megbizo

 

Strache-ügy: nyomoz a bécsi ügyészség

gyelőre nem tudni, milyen vádak alapján.

 

A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy megkezdte a nyomozást a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében.

Több szálon folyik a nyomozás a felvétel előállításával kapcsolatban - közölte Nina Bussek ügyészségi szóvivő, de a nyomozás érdekére hivatkozva nem árult el több információt. Így egyelőre nem ismert, hogy milyen vádak alapján indítottak vizsgálatot, sem azt, hogy kik ellen nyomoznak.

Stache, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke az előző héten feljelentést tett három személy ellen.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/strache-ugy-nyomoz-a-becsi-ugyeszseg-120075

A külföldi voksokat szinte kivétel nélkül a Fidesz vitte

Jól mozgósított a Fidesz a Vajdaságban. A Szerbiában élő magyarok közül a számok alapján legalábbis úgy tűnik, hogy nagyon sokan szavazhattak onnan a magyar kormánypártra.

Nemzeti Választási Iroda adatai alapján összesen 115325  fő szerepelt abban a szavazói névjegyzékében, amely a levélben voksolókat gyűjtötte össze. A beérkezett levélszavazatok száma ennek ugyan kevesebb, mint a fele volt, összesen 55 280, amelyből végül 34690 voksot találták érvényesnek. Ezt viszont szinte teljes egészében a Fidesz vitte.

A Fidesz-KDNP összesen 33302 érvényes szavazatot kapott.

Levélszavazatot összesen 88 országból lehet leadni, de ezek többségéből alig néhányan küldték el voksukat. Szerbia toronymagasan a legtöbb szavazatot szállította külföldről. A névjegyzékben szereplő 59400 szavazó közül végül 33308 ember adta le a voksát. Ez pedig figyelemreméltó egybeesés a Fideszre leadott érvényes szavaztok számával, még akkor is, ha feltételezzük, hogy a többi országból is kaphatott a kormánypárt támogató szavazatokat.

Az Ukrajnában élő magyarok nem levélben adták le voksukat, hanem átjöttek szavazni.  Meg is adtak ehhez minden segítséget a magyar rendőri szervek. A Magyar Hang információi szerint a múlt héten Kisvárdára vezényeltek mintegy harminc készenléti rendőrt, hogy a záhonyi határátkelőnél segítsék meggyorsítani a Magyarország és Ukrajna közti határellenőrzést.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-kulfoldi-voksokat-szinte-kivetel-nelkul-a-fidesz-vitte-120067

 

Gyurcsány továbbra is támogatja Karácsony főpolgármesteri jelölését

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott az EP-választás egyik legnagyobb meglepetését okozó Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc.

Adta magát a kérdés, hogyan áll hozzá az önkormányzati választáshoz, miután a Karácsony Gergelyt támogató MSZP-P szövetség, és a Puzsér Róbertet favorizáló LMP egyaránt összeomlott, miközben korábban több budapesti kerületben illetve vidéki városban is megállapodás született már a leendő közös ellenzéki jelöltekről. 

Gyurcsány az MTI tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy nem akarja felrúgni az eddig megkötött egyezségeket, és azokhoz lehetőség szerint a pártoknak tartaniuk kell magukat. 

A választás fontos tanulságának nevezte, hogy „átfogó együttműködéssel szinte az összes budapesti kerületet és sok vidéki várost ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból”. Szerinte a nyugodt ellenzéki felkészülés vezet sikerre, és ez fontosabb, mint az, hogy bármelyik párt egy-vagy két hellyel többet szerezzen egy önkormányzatban.

https://444.hu/2019/05/27/gyurcsany-tovabbra-is-tamogatja-karacsony-fopolgarmesteri-jeloleset

Kocsis Máté ismét bebizonyította, hogy micsoda médiaellenszélben dolgozik a kormány

Közmédia? Miniszterelnöki rendelettel stratégiai fontosságúvá minősített Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány? Százmilliárdos kormányzati kampányköltés? Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn ismét bebizonyította a Parlamentben, hogy micsoda médiaellenszélben kénytelen a kormánypárt működni az országban. 

"A vezető magyar kereskedelmi televízió, az RTL Klub, az önök szolgálatában áll. A vezető magyar hírcsatorna, az ATV az önök szolgálatában áll. A legnagyobb napilap, a Népszava, az önök szolgálatában áll, a legnagyobb internetes portálok, az Index, a hvg, a 24, azz önök szolgálatában állnak és az a helyzet, hogy a legnagyobb hetilap, a Hvg is az önök szolgálatában áll”

- sorolta Kocsis, miközben Orbán Viktor végig helyeselt. 

https://444.hu/2019/05/27/kocsis-mate-ismet-bebizonyitotta-hogy-micsoda-mediaellenszelben-dolgozik-a-kormany

Böcskei Balázs Miért a DK és a Momentum? – 10 pontban az EP-választásról

https://24.hu/kozelet/2019/05/27/ep-valasztas-momentum-dk-idea

A Miniszterelnökség elnézést kér, amiért valótlanságokat híresztelt Dobrev Klára cégéről

Egy nappal azután, hogy Dobrev Klára a második legnépszerűbb lista élén képviselőként kijutott Brüsszelbe, a kormány kiadott egy közleményt, amelyben egy két évvel ezelőtti bírósági ítélet alapján kér bocsánatot a Dobrev Klára cégéről tett kijelentések miatt.

https://444.hu/2019/05/27/a-miniszterelnokseg-elnezest-ker-amiert-valotlansagokat-hiresztelt-dobrev-klara-cegerol

Ujhelyi István: Kláriék átvették az egész programunkat

Ez nem egy tiszta, demokratikus verseny, itt a NER mozgatja a pártokat. Ujhelyi István szavai alapján legalábbis külső erők befolyásolták azt, hogy a Demokratikus Koalíció – a programjuk átvétele után – elvitte a szocialista szavazótábor egy részét. Az MSZP–Párbeszéd csak egy mandátumot szerzett, amely miatt ugyan nem mondott le a két párt vezetősége, de egy szombati választmányi ülésen akár el is kerülhet a Brüsszelbe jutás joga az MSZP kampányfőnökétől. Ujhelyi vallja: Ha ütik, bele kell állni. De vajon kivédi a szocialista pofonokat is?

https://index.hu/belfold/2019/05/27/ujhelyi_istvan_mszp_ep-kampanyfonok_a_dk-sok_klarival_atvettek_az_egesz_programunkat

 Súlyosan szennyezettek antibiotikummal a világ legnagyobb folyói, a Duna különösen az

Egy friss nemzetközi tanulmány összesítése szerint több száz folyót érint a világon az egyre súlyosabb antibiotikum-szennyezés.  

Az antibiotikum-szennyezés egyik legkárosabb hatása, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak a gyógyszeres hatóanyagokkal szemben - szuperbaktériumok lesznek belőlük -, és ezáltal az antibiotikumok elveszítik gyógyító hatásukat. 

htts://444.hu/2019/05/27/sulyosan-szennyezettek-antibiotikummal-a-vilag-legnagyobb-folyoi-a-duna-kulonosen-az