2019, május 27 - 08:44 Sajtószemle

Egy vietnámi földműves 1991-ben különös hangokat hallott, amelyek a föld mélyéből jöttek. Először nagyon megrémült, de felkeltette a kíváncsiságát is.

2009-ben aztán egy expedíció lement a föld alá és feltárta a rejtett titkokat. A kívülről jelentéktelennek tűnő üreg csodálatos meglepetéseket rejtett.

A barlang neve Son Doong. Nevét a benne található gyors folyású föld alatti folyóról kapta. A Phon Nha-Ke Bang nemzeti parkban található.

A barlangnak saját folyója és dzsungele van!  Még felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak: egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne benne, így valószínű ez a világ legnagyobb barlangja.

http://zoldujsag.hu/egy-barlang-ahova-kozel-20-evig-senki-nem-mert-lemenni-aztan-elallt-a-lelegzetuk-81491

Fidesz-többség, újjászülető DK, berobbanó Momentum, óriásit bukó MSZP, Jobbik, LMP

https://24.hu/kozelet/2019/05/26/ep-valasztas-eredmeny/

Itt vannak az Európai Parlament új magyar képviselői                               

https://24.hu/belfold/2019/05/26/itt-vannak-az-europai-parlament-uj-magyar-kepviseloi/

Lemond az LMP elnöksége

https://hvg.hu/itthon/20190526_Lemond_az_LMP_elnoksege

Az MSZP-vezetés nem mond le, később döntik el, kit küldenek az EP-be

Tóth Bertalan listavezetőként lemond a saját mandátumáról, de nem fog automatikusan Ujhelyi István utazni Brüsszelbe. Jávor Benedek viszont biztosan nem lesz EP-képviselő.

Mesterházy Attila volt pártelnök a hvg.hu-nak azt mondta, korábban arról állapodtak meg, hogy ha a párt nem éri el a két mandátumot, akkor a döntés joga visszakerül a választmányhoz. Így most nem Ujhelyi István jut ki az EP-be, hanem az a szocialista politikus, akit a választmány kiválaszt. De csak szocialista politikus lehet a kiküldött képviselő, Jávor Benedek tehát biztos nem megy az EP-be.  

https://hvg.hu/itthon/20190526_Az_MSZPvezetes_nem_mond_le_kesobb_dontik_el_kit_kuldenek_az_EPbe

Puzsér az LMP-ről: "Mi közöm nekem ahhoz, hogy ők épp összeomlanak?!"

mi közöm nekem ahhoz, hogy most ők épp összeomlanak?!

- mondta Puzsér, hozzátéve, hogy nem ő kereste meg az LMP-t, hogy álljanak be mögé, hanem fordítva történt. "Eddig sem velük kalkuláltam, tettem egy ajánlatot a budapestieknek, emögé állt be az LMP", nem fogja azt mondani, hogy két százalékkal takarodjanak mögüle. Örül, ha más is csatlakozik a programjához, egy kétezrelékes pártot sem fog elzavarni.

Az eredmény szerinte valóban rontja az LMP tárgyalási pozícióit a fővárosban, kevesebbel kell hogy beérjék. Puzsér csak azt várja, korrektül, a pártok erejének megfelelően osztozzanak velük a szocialisták.

https://hvg.hu/itthon/20190526_Puzser_az_LMProl_Mi_kozom_nekem_ahhoz_hogy_ok_epp_osszeomlanak

Weber megüzente: az Európai Néppárt megvan a Fidesz nélkül is

Szélsőséges pártokkal nem hajlandó együttműködni az Európai Néppárt csúcsjelöltje, elég mandátumot szereztek az Európai Parlamentben.

https://hvg.hu/vilag/20190527_Weber_meguzente_az_Europai_Neppart_megvan_a_Fidesz_nelkul_is

Franciaországban Marine Le Pen az élen

https://nepszava.hu/3037347_franciaorszagban-marine-le-pen-az-elen

Szárnyal Kurz pártja, visszaesett a szélsőjobb

https://nepszava.hu/3037317_szarnyal-kurz-partja-visszaesett-a-szelsojobb

EP-választás: megvannak a szlovák eredmények, így szerepeltek a magyarok

A szlovákiai magyaroknak nem lesz képviseletük az európai parlamentben, mert egyik magyar párt sem érte el az előzetes adatok szerint az 5 százalékos küszöböt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valasztas-europa-szlovakia-magyarok.684917.html

Salvini mindent visz, Spanyolország a balos bezzeg gyerek

Hengerelt Salvini, a spanyoloknál és a portugáloknál nyert a kormányzó baloldal, a görögöknél ellenben akkorát bukott, hogy Ciprasz már be is jelentette az előrehozott választásokat. A mediterrán országokban változatos eredmények születtek, ki-ki ízlése és saját érdeke alapján beszélhet déli baloldali hullámról és az új jobboldal történelmi sikeréről.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/27/salvini_mindent_visz_de_van_balos_hullam_is_delen/#

EP-választás 2019 - Eredmények, adatok

Az európai parlament frakciók új eloszlása és változása az előrejelzések alapján

https://444.hu/ep-valasztas-2019-eredmeny

A Fideszre szavaztam, nem arra kellett volna?

Az ország talán legszegényebb régiójában, borsodi településeken (Csenyéte, Lak, Szakácsi, Szikszó) kérdeztük meg a szavazókat, hogy milyen szempontok alapján választanak a 2019-es európai parlamenti választáson. Már csak egyetlen szempont létezik. 

https://444.hu/2019/05/26/a-fideszre-szavaztam-nem-arra-kellett-volna

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

Különös szavazatellenőrzési módszer nyomaira bukkantunk a Borsod megyei Forró községben az önkormányzati választásokon. A legendás láncszavazás vagy a korszerűbb telefonos szavazólap-bemutatás helyett egész egyszerűen nyílt szavazással érik el a kívánt eredményt. Néhányan fellázadtak az évtizedes gyakorlat ellen.

https://vimeo.com/108788760

„Pamagítye, ggye Fidesz? – jönnek Ukrajnából a szavazók

Máskor kilométeres sorok, öt órás várakozás, most állami segítséggel rapid határátkelés az ukrán-magyar szakaszon. Záhonyi helyzetkép.

Mint kés a vajon, úgy suhantak át vasárnap délelőtt az ukrán rendszámú minibuszok és utasokkal zsúfolt személyautók a záhonyi határátkelőnél – derült ki a helyszínen. Ez azért meglepő, mert máskor akár öt-hat órát is várakozni kell annak, aki a határ egyik oldaláról a másikra akar átjutni: a „migránsveszély” miatt a belügyminisztérium ugyanis korábban az itt áthaladó autók tételes ellenőrzést rendelte el. Ez azt jelenti, hogy nem csak az ukrán, hanem az uniós államokból érkező autókat is tüzetesen átvizsgálják. Máskor. Ez a parancs az uniós választás napjára felpuhult – tudtuk meg Magyar Zoltántól, a záhonyi határforgalmi kirendeltség volt parancsnokától, akivel már bent a városban, a 2-es számú szavazókörzet MSZP-s delegáltjaként találkoztunk. Szavai szerint hajdani beosztottjaitól kapott információkat arról, milyen állami segédlettel tették lehetővé a vasárnapi gyors és rugalmas áthaladást a határon.

https://nepszava.hu/3037271_pamagitye-ggye-fidesz--jonnek-ukrajnabol-a-szavazok

Megtévesztő miniszterelnök és kisbusz - szavazási piszkosságok

Szabálytalanul próbálja szavazatait maximálni a Fidesz, ahogy pörög a voksolás, úgy buknak ki a visszás esetek.

Példának okáért egy dél-magyarországi faluban olyan levelet kaptak az emberek, melynek feladójaként a borítékon Orbán Viktor miniszterelnök szerepelt. Magát a levelet Orbán Viktor már csak Orbán Viktorként szignálja, semi miniszterelnöknek sem pártelnöknek nem titulálja magát. Hogy mégis utóbbi minőségében ír, azt az jelzi, hogy az ív alján két pártlogó (értelemszerűen a Fideszé és a KDNP-é) virít. Csakhogy az ország meghatározó közjogi méltóságaként a miniszterelnök nem támogathat pártpolitikai célokat, márpedig a az esetből úgy tűnik, ezt teszi. (Hogy meggyőzőbb legyen, a levélhez hűtőmágnes is jár, ami egy sematikus EP-választási szavazólap). Az külön hab jogsértési tortán, hogy a küldeményt nem a posta kézbesítette, hanem vélhetően a polgármester gondoskodott róla, hogy alternatív úton eljusson az emberekhez. Hogy ebben az esetben is ezt történt-e, az biztosan nem jelenthető ki, de a gyakorlat az, hogy a különböző szóróanyagok terítését a kiszolgáltatott közmunkások végzik. Egy észak-magyarországi településen pedig úgy tűnik, hogy szervezetten töltik a szavazóhelyiségeket, az egyiknél például rendre feltűnik egy kisbusz, újabb és újabb választói utánpótlást biztosítva az urnának.

https://nepszava.hu/3037263_megteveszto-miniszterelnok-es-kisbusz-szavazasi-piszkossagok

Tömött sorokban állnak a romániaiak a budapesti nagykövetség előtt

Ahogy korábban megírtuk, rekordmagas a részvétel Romániában az EP-választáson: helyi idő szerint 12 órakor a szavazók 15,9 százaléka már megjelent az urnáknál. A Temesvári Egyetemen kialakított szavazókörben már le is zárták az urnákat, mivel mindenki leadta szavazatát.

A torinói, londoni, párizsi, római és a bécsi szavazókörzetek előtt is tömött sorokban állnak a romániaiak, hogy leadják szavazatukat. Bukarestben a szavazópolgárok 20,96 százaléka adta le voksát délután egyig.

Hasonló a helyzet Budapesten is, az alábbi fotókon látható, hogy a budapesti román nagykövetségnél is rengetegen állnak sorba, hogy szavazhassanak.

https://24.hu/kozelet/2019/05/26/romania-ep-valasztas-szavazas-tomeg-sor/

Orbán elment szavazni és máris lecserélte politikai modelljét

Azt mondja, az ausztriai modell most megszűnt.

Reggel 7 órakor Orbán Viktor is leadta a szavazatát, amit többek között a 24.hu is élőben közvetített. A miniszterelnök az egyik újságírói kérdésre, miszerint még mindig támogatja-e európai szinten az „osztrák modellt” a szokásos félmosollyal az arcán annyit válaszolt, hogy „Már az olaszra nyergeltem át”. A riporter tovább faggatta, miért is változtatott álláspontján, mire Orbán annyit felet: „mert az [osztrák modell] most megszűnt”. 

https://nepszava.hu/3037244_orban-elment-szavazni-es-maris-lecserelte-politikai-modelljet

A kormány beismerte: orosz munkaerő építi Paks2-t

Munkásszállókat és lakásokat építenek Kalocsán a Paks2 építésére érkező orosz vendégmunkásoknak. Helyi források szerint csúcsidőben mintegy 8 ezer munkavállaló (1500 mérnök és 6500 munkás) dolgozik majd a helyszínen – ez megfelel a projekthez szükséges teljes fő- és alvállalkozói kör munkaerő-szükségletének.

https://nepszava.hu/3037251_a-kormany-beismerte-orosz-munkaero-epiti-paks2-t

Szabad szemmel - Orbán és Kaczynski fokozatosan megfojtják az alapjogokat

Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 26.

https://nepszava.hu/3037236_szabad-szemmel-orban-es-kaczynski-fokozatosan-megfojtjak-az-alapjogokat

Kovács László Magyarország és Európa

Attól tartok, hogy sok magyar választónak már „a könyökén jön ki”, hogy az Európai Parlamenti választásoknak rendkívül nagy a tétje. Baloldali politikusként én sem tudok és nem is akarok mást mondani. A tét ugyanis ennek a földrésznek, Európának a jövője, ahol mi magyarok is immár több mint ezer éve élünk. A magyarok jelentős többsége számára az „európai” jelző egyértelműen pozitívan hangzik. Ebbe a fogalomkörbe tartozik a görög városállamok demokráciája, a latin nyelv és kultúra, a humanizmus, a francia felvilágosodás, a felfedezők, a feltalálók, a tudósok, a nagy gondolkodók sora. Persze Európa más arcát is megmutatta. A mi földrészünkön robbant ki a korábban elképzelhetetlen pusztítást okozó két világháború. De itt jött létre egy olyan intézmény is, amely éppen egy új világháború megelőzését tűzte célul. Alig több, mint hatvan éve alakult meg az Európai Szén – és Acél Közösség. Ebből nőtt ki az Európai Közös Piac, mai nevén az Európai Unió, ami meggyorsította a földrész gazdasági fejlődését és javította versenyképességét. Az Európai Unióhoz csatlakozott országok a korábbinál sokkal több ember számára teremtettek jobb életet, igazságosabb viszonyokat. A hat nyugat-európai ország által létrehozott közösség vonzerejét bizonyította, hogy az elmúlt évtizedek során egyre több ország csatlakozott hozzá. A félig még bent, félig már kint lévő Egyesült Királyság kivételével a jelenlegi huszonnyolc tagállam egyikében sem vetődött fel a kilépés, sőt már a britek is megtorpanni látszanak.

https://nepszava.hu/3037214_magyarorszag-es-europa

Sebes György A nagy ho-ho-ho

Most aztán itt van népünk a legnagyobb bizonytalanságban. Jó lenne, ha a legmagasabb helyeken eldöntenék, hogy akkor melyik a nemzeti sport. Eddig joggal hihettük, hogy a foci az. Milliárdokért épülnek a stadionok – bár néha konganak az ürességtől –, a legfőbb vezető pedig ott ül a jelentősebb meccseken. Most azonban kiderült, hogy a horgászat a legtöbb embert vonzó szabadidős sport hazánkban. Ezt viszont a másik legfőbb közjogi méltóság mondta. Röviddel azután, hogy maga is kifogott egy 15 és fél kilós halat Székesfehérváron, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VII. találkozóján. Amivel ugyan nem nyert, mert Csőre Gábor színművész horgára egy kétszer akkora akadt, de tudjuk, nem a győzelem, a részvétel a fontos.

Attól tartunk, mindez nem kívánt versengéshez vezethet Orbán Viktor és Áder János között. Ráadásul hatása lehet a napi politikára is. Igaz, az immár nem létező köztársaság elnöke teljesíti a rá kirótt penzumokat, általában szentesíti a miniszterelnök akaratából megszülető jogszabályokat, és ha – nem gyakori – kifogásait lesöprik, nem szól egy szót se. Inkább keres magának más elfoglaltságot. Így vált a klímavédelem felkent papjává, néha megvacsoráztatja az arra érdemesnek vélt embereket, és törődik minden olyan dologgal, ami nem annyira fontos, és nem érinti a legfőbb vezető felségterületét. 

https://nepszava.hu/3037186_a-nagy-ho-ho-ho

Lendvai Ildikó Halló, itt a Fidesz!

Azért ez nem szép. Engem megint kihagytak. Pedig a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a kampány utolsó napjaiban sok százezer embert keresnek fel, a többit meg telefonon hívják. Azóta meredten bámulom a készüléket, csörget boldog-boldogtalan, csak a Fidesz nem. Lehet, hogy megsértődtek, mert nem válaszoltam Orbán Viktor leveleire. Láttam a fb-on, hogy egy gyérebben barázdált agyú politikusuk óvatlanul úgy szelfizte magát, hogy kezében a telefon, előtte a Kubatov-lista. Azt tudnám barátilag tanácsolni, hogy az illetőt ne engedjék orosz örökösnők közelébe. A stáb azóta már kicseréltette a fotót, volt lista, nincs lista. 

https://nepszava.hu/3037187_hallo-itt-a-fidesz

Momentum: A Fidesz szavazatszámlálója összegyűrt egy vitás esetről felvett jegyzőkönyvet

A Momentum Mozgalom délután közleményben számolt be róla, hogy dél körül a Momentum egyik szavazatszámlálója egy a Fidesz által delegált szavazatszámlálóval együtt mozgóurnát vitt a Belgrád rakparton található idősek otthonába.

A szavazás során a fideszes szavazatszámláló és az intézmény vezetője bent akartak maradni a teremben, míg az otthon lakói leadják szavazatukat. A Momentum szavazatszámlálója szerint ez szabálytalan, és erre fel is hívta a figyelmüket, majd jegyzőkönyvet készíttetett a történtekről.

A szavazás befejeztével távozás előtt a Fidesz szavazatszámlálója egyszerűen összegyűrte a jegyzőkönyvet - írta a Momentum.

A Momentum szavazatszámlálója ezért rendőrt hívott, a Momentum jogászai pedig vizsgálják a további lépéseket.

https://444.hu/2019/05/26/momentum-a-fidesz-szavazatszamlaloja-osszegyurt-egy-vitas-esetrol-felvett-jegyzokonyvet

Orbán Viktor: Elegem van abból, hogy szélhámos milliárdosok egy maroknyi csoportja romhalmazzá teszi az országot, föléli a jövőnket, eljátssza az esélyeinket

Tíz éve is volt EP-választás Magyarországon, Orbán Viktor akkor is kampányolt, és ezt mondta Kecskeméten:

Annyira más volt tíz éve a magyar belpolitika, hogy Orbán Viktort Bajnai Gordon védte meg a felháborodott szlovákoktól. A szlovákok nem azért háborodtak fel, mert Orbánnak elege volt a szélhámos milliárdosokból, hanem azért, mert a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen rendezett választási nagygyűlésen azt mondta: a magyar képviselőknek a teljes Kárpát-medencei magyarságot kell majd képviselniük az Európai Parlamentben, aki ezt nem érti, vagy zokon veszi, az éppen az Európai Unió lényegével nincs tisztában. 

https://444.hu/2019/05/26/orban-viktor-elegem-van-abbol-hogy-szelhamos-milliardosok-egy-maroknyi-csoportja-romhalmazza-teszi-az-orszagot-foleli-a-jovonket-eljatssza-az-eselyeinket

Csalódottan jelentette Görögországból a köztévé tudósítója, hogy nem égnek migránslázban a görögök

Ahhoz képest, hogy áprilisban élőben közvetítette a magyar köztévé a nagy mezei csatát Görögországból, ahol majdnem megindult az Európát elözönlő migránskaraván, igazán vérszegény volt a mai bejelentkezésük az EP-választások körüli görög hangulatról.

https://444.hu/2019/05/26/csalodottan-jelentette-gorogorszagbol-a-kozteve-tudositoja-hogy-nem-egnek-migranslazban-a-gorogok

A közszolgálati televízió a választás napján sem hagyja cserben a Fidesz szavazóit

Mint a mesében: bekapcsoltam a közszolgálati televíziót a választás napján, ez volt a legelső mondat, amit elkaptam: 

„Végre van egy olyan európai téma, a migráció kérdése, ami európai szinten megmozgatja a választókat, és nem érzik azt, hogy egy nagyon távoli és olyan kérdésekről kell voksolni, ami nem érinti őket a hétköznapokban.” 

https://444.hu/2019/05/26/a-kozszolgalati-televizio-a-valasztas-napjan-sem-hagyja-cserben-a-fidesz-szavazoit

Az EP-választás igazi tétje, hogy megöli-e magát a NER ellenzéke

A Fidesz újabb erődemonstrációt tartva magabiztosan nyeri a vasárnapi EP-választást. Ennek a sikerének azonban valójában akkor lesznek jelentős belpolitikai következményei, ha az ellenzék – a brutális vereségen túl – relatív sikereket és kudarcokat elérő tagjai egymásnak feszülnek, s felszámolják az önkormányzati választási együttműködési lehetőségeket, illetve helyi győzelmi esélyeket.

https://24.hu/belfold/2019/05/26/ep-valasztas-orban-viktor-fidesz-ellenzek-belpolitika/

Simonka György simán kiposztolta, hogy a Kubatov-lista alapján hívogatja a választókat

Néhány nappal ezelőtt a Fidesz újpesti képviselője, Zsigmond Barna Pál tett közzé egy képet Facebook-oldalán, amelyen látszott, hogy a Kubatov Gáborról elnevezett, a párt ellenségeit és barátait listázó nyilvántartás alapján telefonálgat a választópolgároknak. Varázslatos módon - nem tudni, hogy rászóltak, vagy saját döntés volt - másnapra a képet lecserélte egy módosított változatra, amelyen a lista már nem volt látható. Kevésbé volt szemérmes a szintén fideszes, 1,4 milliárdos költségvetési csalással meggyanúsított Simonka György, aki három órával ezelőtt posztolta, hogy kollégáival szorgosan telefonálgatnak, mozgósítanak, és ehhez bizony a Kubatov-listát használják. 

https://444.hu/2019/05/26/simonka-gyorgy-siman-kiposztolta-hogy-a-kubatov-lista-alapjan-hivogatja-a-valasztokat

Az Alapjogokért Központ videója az Európai Egyesült Államokról

ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT Magyar Nemzet

 

2019. május 26., EP-szavazás Magyarországon. Az Alapjogokért Központ a nemzeti identitás és szuverenitás tiszteletén, a keresztény hagyományokon nyugvó, tehát a józan ész Európáját választja. De van, aki nem így gondolkodik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/alapjogokert-kozpont-nem-ker-az-europai-egyesult-allamokbol-6957305/

Európai egyesült rémálmok

AZ ERŐLTETETT ÉS INTÉZMÉNYESÍTETT CENTRALIZÁCIÓ A KONTINENS KETTÉSZAKADÁSÁHOZ VEZETHET

Pálffy István Magyar Nemzet

Inkább rémálmainkban jöjjön elő a másik jelenség, amiről az európai választások kapcsán nem lehet elégszer figyelmeztetni: a bevándorlás. Paradox módon maga Nyugat-Euró­pa idézte elő, nemcsak az előző századforduló időszakának imperialista gyarmatosításával, hanem a II. világháborút követő egységesítési folyamattal. A francia–német tengely meghajtásához milliós nagyságrendben szükségeltetett munkáskéz és a Szén- és Acélközösség termelésének felfuttatása, majd az Európai Gazdasági Közösség teljesítményének növelése nem is lehetett volna elképzelhető migránsok betelepítése nélkül.

Franciaország már az 50-es években muszlimokat importált, Németország pedig 1961-től nagyszámú török vendégmunkást fogadott be. Belgium és Hollandia gazdasági szerkezete szintén vonzotta a két korábbi gyarmattartó tengerentúli területeinek vegyes népességét. Maradásuk vagy távozásuk kérdésében ötven-hatvan éve még más-más volt a megítélés. Franciaország a „nagy nemzet” elve mentén hitt a különböző népek francia identitásában, Németország azt hirdette, hogy dolguk végeztével a munkások majd szépen hazamennek. Nem így történt. Sőt egyre többen jöttek, családok milliói költöztek át Európába és vonzottak újabb tömegeket.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/europai-egyesult-remalmok-6930320/

 

Mozart és a kisebbségi kortársak

NEM VAGYUNK KOMPORSZÁG, AMELY KÉPTELEN ELDÖNTENI, HOVÁ TARTOZIK, S HOGY MI IS EGYÁLTALÁN

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Messziről indulunk, persze csak látszólag. Hiszen a londoni Royal Albert Hall itt van a szomszédban, a kertek alján, minden itt van a szomszédban, minden itt gyűlik össze a kertünk alján, az abnormális itt halmozódik a lelkünkben, és lassan félő, hogy az agyunkban ülő kopasz cenzor elmegy nyugdíjba.

A nyugati világ mára elveszítette vallási identitását, ez befejezett múltidő. Ma odafönt Skandináviában (hol vagytok, vikingek? Hová lettél, Vörös Erik, hol késel Kékfogú Harald?) a „papok” szedegetik le a keresztet a „templomokról”, nehogy megsértsék az orkokat, ma „lelkipásztorok” hirdetik, hogy nincsen Isten. Persze nagy, végső tragédiák idején mindig megcsillan a remény, az égő Notre-­Dame lángjainál franciák ezrei rogytak térdre és kulcsolták imára kezüket, franciák, a világ legszekularizáltabb (legistentelenebb) nemzete, hja kérem, zuhanó repülőn fölötte ritka az ateista. De aztán kihunyt az utolsó pernye is, és helyreállt a rend: ma a Notre-Dame közvetlen szomszédságában már az égő Notre-Dame-ot ábrázoló szuveníreket árulnak a junk foodot zabáló elefántlábú turistáknak. („Jerünk tehát, mit is nézzük tovább, / Hogyan silányul állattá az ember.”)

A nyugati világ vallási identitása, hite odavan.

A nemzeti identitás felszámolása pedig szépen halad. A minap közölte az ATV-n egy „modern européer”, hogy „olyan, mint nemzet, nem létezik. A nemzet csupán egy „szociokulturális fikció”. Ó, igen! Értjük! 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/mozart-es-a-kisebbsegi-kortarsak-6956807/

 

Sorsdöntő tömegérzelem

Hogyan látszik ma Európa? Zűrzavar a lelkekben. Politikai káosz. Önfeladás, hazugság. Erkölcsi összeomlás. Dühösen feneketlen zsebű intézmények, kampányok. Ijesztően alkalmatlan és agresszív politikusok

Szerencsés Károly

Újabb és újabb népvándorlások gyújtogató lidércnyomása. Egykori gyarmatosítók újgyarmatosító ötletei. Monopólium. Cenzúra. Készülő hivatalnok műállam. Nemzetek, társadalom fölötti állam. Európai formák közötti, de már elviselhetetlen nyomással jelentkező bürokrácia. Alig beazonosítható, gyökértelen állam. S még mindig elhiszi valaki – kérdezi Szabó Dezső –, hogy „van olyan idegen hatalom, amely a saját életérdekein túl is szerelmes belénk”? Van, aki elhiszi, mert nem lát bécsi császárt, berlini vezért, moszkvai főtitkárt, sztambuli szultánt. S mi oly sokan még mindig szerelmesek vagyunk abba a régi Európába, s hisszük, hogy selymes szépsége újra elvarázsol.

A szándékunk tiszta. Hisszük, hogy igazunk van. Nem abban hiszünk, hogy jól járunk, megtollasodunk, kiszúrunk az ellenfeleinkkel, vagy hogy a „legmenőbb” dolog viccet csinálni mindenből, ami másnak fontos. 

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190524-sorsdonto-tomegerzelem

Kihangosítva biztatják a híveket szavazni Áder János kedvenc templomában, zeng tőle az utca - Videó

A Pasaréti téri templomban hónapok óta kihangosítják a misét, így a vasárnapi istentiszteleten az épület szomszédságában is bárki hallhatta, hogy Kálmán Peregrin plébános arra kérte híveit, katolikus erkölcsük szerint szavazzanak, és ne támogassanak olyan pártot, amely nem támogatja a gyermeknevelés szabadságát - írta az Index. Áder János köztársasági elnök és felesége is részt vett a misén, rendszeresen látogatják ezt a templomot. A mise után rögtön el is mentek szavazni. 

A választásokkal kapcsolatban ajánljuk figyelmetekbe a Hittani Kongregáció dokumentumát, amely szerint, mivel szavazatunkkal is az evangéliumot hirdetjük, politikai szimpátiánkat meg kell előznie katolikus elköteleződésünknek - mondta a két éve lovagkereszttel kitüntetett Kálmán Peregrin a misén.

Hozzátette, a hívek semmiképpen sem támogathatnának olyan pártot, amely

·         népszerűsíti az abortuszt és az eutanáziát;

·         egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, és nem támogatja a család klasszikus intézményének megőrzését, valamint a gyermeknevelés szabadságát;

·         elősegíti a modern rabszolgaság, drogfüggőség kialakulását, és nem biztosítja a vallásszabadságot, valamint a gazdasági fejlődés jogát.

 

https://168ora.hu/itthon/kihangositva-biztatjak-a-hiveket-szavazni-ader-janos-kedvenc-templomaban-zeng-tole-az-utca-video-168759

 

Aggódik a Magyar Tudományos Akadémia, az intézmény még mindig nem kapott hivatalos tájékoztatást az átalakításáról

Szombat este közösségi oldalán jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia, hogy továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást az intézmény átalakításáról. A vezetőség ezért a kutatókkal együtt aggódik az MTA kutatóhálózat jövőjét illetően.

A Facebook-bejegyzésben a Lovász László által vezetett MTA az alábbiakat írta:

·         Az MTA semmilyen levelet, vagy dokumentumot nem kapott a tervezett átalakításról, vezetői maguk is a sajtóból tájékozódnak.

·         Az ITM hétfőre ígérte, hogy a dokumentációt a véglegesítést követően megküldi. Kedden délutánra személyes egyeztetést helyeztek kilátásba a minisztériumban.

·         Az MTA nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy a kormány tárgyalt-e az Akadémiát érintő előterjesztést, ilyen dokumentum véleményezésébe nem vonták be, pedig a jogalkotásról, valamint az MTA-ról szóló törvények ezt előírják.

·         Az MTA nem tud arról, hogy – amint ez egyes közösségi oldalakon megjelent – a miniszterelnök nevezné ki a kutatóhálózatot irányító testület tagjait, hogy elvennék az Akadémia vagyonát, vagy hogy megszűnne az MTAtv-ben foglalt alaptámogatás. Ezek a pontok ellentétesek lennének azokkal a javaslatokkal is, amelyeket az MTA és az ITM közösen létrehozott munkacsoportjai egyhangúlag tettek.

·         Az, hogy a Magyar Tudományos Akadémia az immár majdnem egyéves folyamatos tárgyalás és bizonytalanság közepette még működik, csakis az MTA tudós közössége és valamennyi dolgozója összetartásának köszönhető. Az MTA tudósai, kutatói rendületlenül végzik munkájukat, az elért tudományos eredmények magukért beszélnek.

 

https://168ora.hu/itthon/aggodik-a-magyar-tudomanyos-akademia-az-intezmeny-meg-mindig-nem-kapott-hivatalos-tajekoztatast-az-atalakitasarol-168738

Van, aki római katonának öltözve ment szavazni

Zseniális fényképek a nemesvámosi polgármesteri hivatalból.

A Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány római kori hagyományőrző tagjai az európai parlamenti választáson római kori öltözékben adták le szavazatukat. Volt, aki páncélban és karddal, de olyan is akadt, aki tógában jelent meg.

https://magyarnarancs.hu/lokal/van-aki-romai-katonanak-oltozve-ment-szavazni-120026

Sándor Zsuzsanna: A színházi piac újrafelosztása

Mára egyértelművé vált, miért is kellett a színházak tao-támogatását megszüntetni. A valódi cél a függetlenségük korlátozása, a politikai lojalitásuk kikényszerítése volt. És a színházi piac újrafelosztása.

A kormány a kulturális tao eltörlését azzal indokolta, hogy a társasági adóforintok elosztása áttekinthetetlen, a színházak közül többen visszaéléseket követtek el. Ám ha valóban az adócsalók ellen akart volna fellépni, már rég megtehették volna, csakhogy a mai napig nem indult eljárás senki ellen. Ugyanakkor nem készült semmiféle egységes, mindenkire érvényes törvény arról, hogy az elvett taopénzek helyett a színházak milyen központi forrásokra számíthatnak, s milyen feltételekkel juthatnak azokhoz.

Például a fővárosi kőszínházak igazgatói felkeresték Tarlós Istvánt, s kilobbizták, hogy ők megkapják a taobevételükkel azonos összegű támogatást, sőt mintegy 540 millió forinttal többet is. Nem vállaltak szolidaritást a független és magánszínházakkal, sorsukra hagyták őket. Pedig szakmai összefogással talán sokat elérhettek volna. A direktor elsősorban persze a saját társulatáért felelős, de ha a színház a morális hitelességét elveszti, semmije sem marad.

https://168ora.hu/velemeny/sandor-zsuzsanna-a-szinhazi-piac-ujrafelosztasa-168630

Két lemondott minisztere is bejelentkezett Theresa May utódjának

A megüresedő kormányfői székéért már többen is bejelentkeztek, a két legújabb jelölt May két korábbi minisztere. Dominic Raab éppen a brexitért felelős miniszter volt, amíg tavaly novemberben le nem mondott. A döntését akkor azzal indokolta, hogy nem tudná jó lelkiismerettel támogatni az akkor bemutatott megállapodástervezetet, mert az szerinte veszélyezteti Nagy-Britannia integritását.

Andrea Leadsom az alsóházi ügymenet irányításáért felelős kabinettagként fontos szerepet töltött be May kormányában. Ő szerdán, a brit EP-választások előestéjén mondott le. Korábban környezetvédelmi miniszter is volt.

https://index.hu/kulfold/2019/05/26/nagy-britannia_brexit_theresa_may_lemondas_utod_jeloltek_raab_leadsom/

A győri fideszes polgármester cáfolta a táblalopást, közben elkezdett kampányolni

Borkai Zsoltot, Győr fideszes polgármesterét a vasárnapi szavazáson elkapta pár kérdésre egy kormányközeli riporter. Borkai itt elvileg azt akarta cáfolni, hogy bármi közük lenne az MSZP-s plakátok letépkedéséhez és elszállításához.   

Az erről készült videó első felében azonban még nem erről beszél, hanem a biztonságról, a migrációról, a veszélyről, a félelemről, az áldatlan állapotokról, kereszténységről és a bevándorlásról. Ezután a riporter (!) azt mondja, Győr "különbözik a többi magyar várostól, hiszen olyan vezetője van, aki sportoló volt, és a fair play szellemét abszolút ismeri és tisztában tartja". Borkai rögtön tudja, miről van szó – anélkül, hogy a riporter konkrétan rákérdezett volna, és válaszol is:

az MSZP pontosan tudja, hogy semmi közöm a dologhoz.

Majd azt is hozzáteszi, sportszerűségével nem fér össze az, hogy ellenzéki plakátokat tépkedjen a városban.

A dolog előzménye, hogy az MSZP plakátragasztói péntek este tetten érték a Fidesz győri aktivistáit, amint letépkedik és egy Fidesz-logóval felmatricázott furgonnal elviszik a szocialisták éppen csak kitett plakátjait.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/26/mszp_fidesz_borkai_zsolt_reakcio_plakat/

7 millió forintot kampányolt el két nap alatt a Facebookon a Fidesz

Nagyon megtolta az EP-kampány végét a Fidesz a közösségi médiában, a kormánypárt két nap alatt többet költött, mint az összes többi ellenzéki párt együttvéve.

https://hvg.hu/itthon/20190526_7_millio_forintot_kampanyolt_el_ket_nap_alatt_a_Facebookon_a_Fidesz