2019, május 22 - 20:41 Sajtószemle

Rasszista demonstrációt tartott a Mi Hazánk Törökszentmiklóson, ellentüntetők is megjelentek a rendezvényen – Percről percre a Mércén

 A keddi, Törökszentmiklósra szervezett Mi Hazánk és Nemzeti Légió-féle szélsőjobboldali, a Magyar Gárda erősebb korszakát idéző vonulás helyett a rendezvény betiltása miatt végül egy főtéri jobbos dzsembori maradt, ugyanakkor szép számban jelentek meg ellentüntetők.

A tervezett rendezvényt – melyről mi is többször írtunk az elmúlt napokban, hetekben – csak részlegesen sikerült megtartani, azonban így is felléphetett több ismert és kevésbé ismert jobboldali tótumfaktum, például Toroczkai László ex-jobbikos Mi Hazánk-vezér, valamint a látszólag még mindig létező MIÉP elnöke, Tiszaeszlár polgármestere, Nagy Tibor.

Annak ellenére, hogy a vonulás végül elmaradt, a fellépők hozták amit egy szélsőjobboldali hordószónoktól az ember elvárna, elhangoztak a szokásos klisék, természetesen a helyzetből adódóan a „cigánybűnözésre” kihegyezve

– a nagyjából 400-500 fős, elkötelezett szélsőjobboldali hallgatóság legnagyobb örömére.

Több ellentüntetést is szerveztek ugyanakkor, ezek egyike a szegregátumban tartott gyűlés volt, melyen javarészt helyi és környékbeli cigányok vettek részt, akik nem vették jó néven hogy szélsőjobboldali vonulást terveznek lakhelyükre, hogy egy erődemonstrációval félemlítsék meg őket.

Budapestről pedig több, a szélsőjobb nézeteivel egyet nem értő csoport érkezett a helyszínre, ellenzéki politikusok, jogvédők, a Momentum és antifasiszták pedig egy-egy szervezett buszt is indítottak, buszonként 45-60 fővel, ők a Mi Hazánk rendezvényének közelében, Törökszentmiklós központjában tartották tüntetésüket.

https://merce.hu/2019/05/21/rasszista-vonulast-tart-a-mi-hazank-torokszentmikloson-ellentuntetok-is-erkeznek-percrol-percre-a-mercen/

Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának: Menj a francba!

A magyar kormányszóvivő mind a tízmillió magyar nevében üzent.

Finoman nem igazán lehetne megfogalmazni azt az üzenetet, amit a magyar kormány nemzetközi szóvivője (egész pontosan a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára) írt ki ma délelőtt a Twitter-oldalára.

Kovács Zoltán a Washington Post állandó szerzőjének írásán akadt ki, amelyben Richard Cohen Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor találkozójátelemezte. Tény, hogy a véleménycikkben Cohen nem túl kedvesen ír Magyarország nemzetközi jelentőségéről.

„Magyarországnak nincs tengere, és még 10 millióan sem lakják. Nem tölt be hatalmi egyensúlyt, nem fontos kereskedelmi partner. A legjobb napjait már maga mögött hagyta, az oroszok elleni 1956-os dicsőséges kiállására a jelenlegi, történelmileg vak amerikai generáció már nem is emlékszik – és eddig Trump is kétségkívül közéjük tartozott.” Ezek után a szerző végigsorolja, hogyan rombolta le Orbán Viktor a demokráciát Magyarországon, megmagyarázva, miért nem kellett volna őt fogadni a Fehér Házban.

A magyar kormányszóvivő szokásához híven nem hagyta szó nélkül a kemény kritikát, a „keleti parti liberális elit döbbenetes tudatlanságának és arroganciájának” nevezve a történteket. Majd nem rejtette véka alá véleményét Richard Cohennel szemben sem.

„Azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar, aki minden nap bebizonyítja az ellenkezőjét üzeni neki: Menj a francba!” – írta mindannyiunk nevében a szerzőnek Kovács.

 

https://hvg.hu/itthon/20190521_Menj_a_francba__uzente_Kovacs_Zoltan_a_Washington_Post_ujsagirojanak

 

Bejegyezték a Dorottya-házat luxusszállóvá varázsoló Tiborcz-érdekeltségek összevonását

Csabai Károly mfor.hu

A Tatabányai Törvényszék Cégbírósága döntése értelmében a Fortuna Pince Kft., a Viona Projekt Kft. és az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. beolvadt a Dorottya Investment Zrt.-be. Utóbbi tulajdonosa az Orbán Viktor veje, Tiborcz István többségében lévő BDPST Group, amely április 8-án kapta meg az engedélyt arra, hogy a Vörösmarty téren álló patinás épületet átalakítsa.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/bejegyeztek-a-dorottya-hazat-luxusszallova-varazsolo-tiborcz-erdekeltsegek-osszevonasat.html

Évek óta Csányi és Mészáros kapja a legtöbbet az uniós mezőgazdasági pénzekből

Léderer Sándor, a K-Monitor irodavezetője szerint a támogatási összegek háromnegyede nagyjából a felső 10 százaléknál landol, a legtöbb agrártámogatást pedig évek óta az ország leggazdagabb embere, Csányi Sándor gyűjti be. Csányi tavaly több mint 4 milliárd forintot kapott támogatásként, Mészáros Lőrinc agrárcégei pedig már a második legtöbbet, miközben egy átlagos gazda kevesebb mint egy millió forintot kap évente.

https://hvg.hu/kkv/20190521_Evek_ota_Csanyi_es_Meszaros_jussolja_a_legtobbet_az_unios_mezogazdasagi_penzekbol

Mégsem csak osztrák belügy: Orbán mást mond, mint amit csinál

Míg a miniszterelnök viccel a botrányról, pártja politikusai nyilvános szerepléseket mondanak le a kampányhajrában.

„Önnek egy új üzenete van. Orbán Viktor sem hülye, ő is tudja, hogy ami Bécsben történt, az neki is szól” – így fogalmazott egy fideszes forrásunk arról az Ibizán, titokban készült videóról, amely az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache alkancellár bukásához és a kormánykoalíció felbomlásához vezetett. Vasárnap a miniszterelnök sajtófőnöke Havasi Bertalan még azt közölte lapunkkal: osztrák belügynek tartják a történteket. „A régi európai elit megmutatta, hogy milyen sokra képes azért, hogy megőrizze a pozícióját az új, populistának nevezett bevándorláspárti erőkkel szemben” – utalt forrásunk arra, hogy Strache főszereplője lett volna annak a „bevándorlásellenes koalíciónak”, amelyen Orbán is dolgozott Matteo Salvinivel, az olasz Liga populista vezetőjével.

https://nepszava.hu/3036622_megsem-csak-osztrak-belugy-orban-mast-mond-mint-amit-csinal

Az Origo olyan szemérmesen mutatta be a Strache-ügyet, hogy még az sem derült ki, mi volt a botrány

„[…] az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a menekültkérdést igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról.”

-a Mandiner fordítását követve a kormánymédia zászlóshajója, az Origo.hu is ezzel tálalta hétfőn a kormányzó, szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) botrányát, amely a hétvégén Ausztriában, egy kiszivárgott,. 2017-es, rejtett kamerás felvétel nyomán tört ki.

A beszélgetés folyamán Strache többször hivatkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtószabadságot súlyosan sértő üzleteire, valamint konkrétan az orsztrák Heinrich Pecina segítségével végül kivégzett Népszabadság ügyére is.

Minderről azonban egy sor sem jelent meg az Origo mostani beszámolójában, és egyedül arról írnak a botrány iránt nyilván ugyancsak érdeklődő olvasóiknak, akik a mostani cikkből, és a Mandiner.hu korábbi anyagaiból is csupán annyit tudhattak meg, Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellárnak állítólag nem tetszett a bevándorlásellenes Szabadságpárt, és ezért akart tőlük minél előbb megszabadulni.

https://merce.hu/2019/05/21/az-origo-olyan-szemermesen-mutatta-be-a-strache-ugyet-hogy-meg-az-sem-derult-ki-mi-volt-a-botrany/

 Ibiza-gate: ezen a banánhéjon csúszott el az osztrák alkancellár

Heinz-Christian Strache bizalmasa, Johann Gudenus folyékonyan beszél oroszul, kiterjedt oroszországi kapcsolatokkal bír, felesége is figyelmeztette a veszélyre, mégis beleesett az ibizai csapdába. A videó készítői valószínűleg rajta keresztül szervezték le a találkozót az állítólagos orosz oligarcharokonnal. A botrányba nem csak ő és Strache bukott bele, hanem az egész osztrák kormány – és lehet, hogy ez még csak a kezdet.

"Lehet, hogy ez egy csapda?"

- tette fel a kérdést Tajana Gudenus 2017. július 24-én abban az ibizai villában, amelyben férje, az Osztrák Szabadságpárt akkori frakcióvezetője és Heinz-Christian Strache akkori pártelnök, későbbi alkancellár éppen kényes kérdésekről tárgyalt kendőzetlen stílusban egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával.

Az osztrák Der Standard értesülései szerint Tajana Gudenus figyelmeztetését a rejtett kamerák rögzítették, a jelenetet tartalmazza a találkozóról készült videó hosszabb, eddig nem közölt verziója. Férje és Strache azonban nem hallgatott rá, és – nyilvánvalóan alkohol befolyása alatt -  tovább folytatta a beszélgetést.

Nincs is unokahúgom

Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a magát Igor Makarov orosz milliárdos unokahúgának kiadó szőke nő beépített ember volt, akivel a videó készítői lépre csalták a két politikust.

Makarov szerint semmi köze a videóhoz, a szóban forgó  nő pedig nem is lehet az unokahúga.

"Mindenki tudja, hogy egyedüli gyerek vagyok, tehát nincs unokahúgom”

- mondta a milliárdos az oroszországi Forbesnak. A több mint kétmilliárd dolláros vagyonnal bíró üzletember, aki állítólag közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hozzátette: minden törvényes eszközzel ki akarja deríteni, hogy ki élt vissza a nevével.

Dimitrij Peszkov, Putyin szóvivője szintén azt mondta: nem tudják, hogy kicsoda a szóban forgó nő.

https://privatbankar.hu/makro/ibiza-gate-ezen-a-bananhejon-csuszott-el-az-osztrak-alkancellar-326235

Strachétől a felesége is elköltözött

Miután napvilágra került férjéről az óriási politikai botrányt kirobbantó leleplező videó,

 

HEINZ-CHRISTIAN STRACHE FELESÉGE VISSZAKÖLTÖZÖTT A SZÜLEIHEZ.

Philippa Strache valószínűleg a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung által publikált rejtett kamerás videók által rögzített csajozós kiszólások miatt orrolhatott meg a - most már csak volt - osztrák alkancellárra. A Heute bulvárlapnak azt mondta,

Még mindig sokkhatás alatt állok, és muszáj összeszednem a gondolataimat. Én mindig előre tekintek, még egy ilyen helyzetben is. Minden figyelmemet a fiamra és az állatvédelmi tevékenységemre akarom fordítani.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/21/heinz-christian_strache_philippa_kulonkoltozott/

 

Tapsolhatnak örömükben a nyugati elhárítók

Régóta a nyugat-európai titkosszolgálatok bögyében volt az az osztrák politikai kör, amelyik belebukott a szélsőjobboldali alkancellárt leleplező rejtett kamerás botrányba, mert nekik köszönhető, hogy az osztrák titkosszolgálatban elveszett az európai társszervek bizalma. Bár a videó készítésének, sőt megszerzésének körülményei is azt valószínűsítik, hogy a leleplezést végzők titkosszolgálati módszerekkel dolgoztak, mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy állami szereplők állnának a háttérben. A privát szektorban is vannak olyan cégek és szervezetek, amelyek el tudnak végezni egy ilyen munkát. Nem olyan régen éppen Ausztriában volt egy hasonló próbálkozás magyarok ellen, de azt elbénázták a végrehajtók.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/21/osztrak_kormanyvalsag_elegtetelt_erezhetnek_most_a_nyugati_kemelharitok/

 

A Fidesz szerint a Népszabadságot bezárató Pecina az MSZP üzletembere

„A szocialisták üzleteltek Pecinával. A Magyar Szocialista Párt adta el az osztrák üzletember érdekeltségeinek a Népszabadság szocialista tulajdonban lévő üzletrészét.” 

Heinrich Pecina egy osztrák üzletember, akinek nagy szerepe volt a magyar média elfideszesítésében. Pecina 2015-ben a médiahatóság és a GVH közbenjárásával az egyik legnagyobb magyar médiavállalat, a Mediaworks tulajdonosa lett. 

Ekkor megvette a Népszabadság kisebb tulajdonrészét az MSZP pártalapítványától is. Később ő záratta be a napilapot, majd az egész médiacsomagot átnyújtotta Mészáros Lőrincnek, aki pedig később továbbadta azt a központi médiaalapítványnak. 

Orbán egyébként sosem tagadta, hogy korábban találkozott Pecinával Bécsben, akit csalás és hűtlen kezelés miatt börtönre ítéltek a Hypo Bank körüli botrányok miatt, igaz, végül felfüggesztett büntetéssel megúszta az esetet.  

Az orbáni médiaviszonyokról álmodó Strache ugyanezt a Heinrich Pecinát ajánlotta strómannak orosz ügyfelei számára. Az azóta lemondott alkancellár azt szerette volna, hogy Pecina vegye meg orosz pénzből a Kronen Zeitungot, és állítsa az FPÖ szolgálatába.   

https://444.hu/2019/05/21/a-fidesz-szerint-a-nepszabadsagot-bezarato-pecina-az-mszp-uzletembere

 

Strache meg akarja találni, kik állnak az ibizai videó mögött

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétvégén lemondott elnöke kedden a Facebookon azt üzente: „Megtaláljuk azokat, akik a törvénytelenül felvett videók és az ellenem külföldről folytatott, mocskos kampány mögött állnak, és bebizonyítjuk az ártatlanságomat! Ezért harcolok!”

 

https://444.hu/2019/05/21/strache-meg-akarja-talalni-kik-allnak-az-ibizai-video-mogott

 

„Éheztetik a menekülteket Magyarországon” – Átfogó cikket közölt a New York Times a hazai helyzetről

Az igazságszolgáltatás kontrollálva van, a nők szerepe pedig az, hogy szüljenek.

 

„A magyarországi menekülteket ketrecbe zárják, éheztetik, és nem képviselhetik a jogaikat. A civil szervezeteket, akik megpróbálnak segíteni nekik, zaklatják és cenzúrázzák, azok a bíróságok pedig hatalmas kormányzati nyomás alatt vannak, akik elméletileg őket kellene, hogy képviseljék” – ismertette a New York Times Dunja Mijatovic, az Európai Tanács emberi jogi biztosának jelentését. A politikus úgy látja, hogy „sürgősen kezelni kell a helyzetet.”

A vizsgálatok rámutattak a visszaélésekre, valamint a jogállamiság veszélyeztetettségére, melyek Orbán Viktor nacionalista miniszterelnök kormányzása alatt történtek. A közmédia, valamint a miniszterelnök szövetségesei által kontrollált médiumok azt a képet festik, mintha Magyarország szuveneritása támadás alatt lenne.

Az Európai Tanács a jelentésében emlékeztetett arra, hogy Magyarországon hogyan ásta alá a kormány a demokratikus intézményeket, valamint a szabadságjogokat. A tanulmány idézi a Velencei Bizottság egyik jelentését, amely a bírósági függetlenség fenyegetettségére mutat rá, felsorakoztatja az Emberi Jogok Európai Bírósága, és az Európai Bíróság által indított eljárásokat, valamint az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) egyik kritikus Magyarországot érintő elemzését.

New York Times cikkében arra is emlékeztet, hogy az Európai Unió elvileg elveheti Magyarország szavazati jogát, bár megjegyzi, ez elég valószínűtlen, mivel ehhez a tagországok egyhangú beleegyezése szükséges. „Orbán Viktor egyre nagyobb ellenőrzést gyakorol az országa felett, megteremtve az unión belül egy olyan államot, ahol elnyomják azokat, akik nem értenek egyet vele” – fogalmaz a cikk.

 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/menekultek-new-york-times-119877

 

Brüsszelnek elege van a magyar közbeszerzési modellből, vaskos büntetés jöhet

Tízszázalékos büntetéssel kiegyezne a magyar fél, de az is 400 milliárd forint.

Magyar delegáció érkezett kedden Brüsszelbe, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat. Értesülésünk szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/21/brusszel-magyarorszag-buntetes-europai-unio-tamogatas/

Mégis felfüggesztették 90 napra a Huawei amerikai korlátozását

Az MTI szerint Wilbur Ross miniszter közleményében azzal érvelt, hogy ezzel időt adnak a vállalatoknak a szükséges intézkedések meghozatalára, a minisztériumnak pedig arra, hogy kidolgozza hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/05/21/huawei_amerika_korlatozas_felfuggesztes/

 

Felkötéssel fenyegették Komjáthi Imrét, az MSZP jogi lépéseket tesz az ügyben

„Te kádárista vörös patkány! A bolsevista okádék ronggyal ami mindig rajtad van kötnélek fel!”

Ezt az üzenetet kapta Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt alelnöke tegnap este Facebook-üzenetben. Komjáthi az EP-választási kampányban a párt kampánybuszával járta az országot, és ő volt az is, aki a rabszolgatörvény-ellenes szakszervezeti tüntetésen a színpadról a Parlament elé hívta a tüntetőket.

Ujhelyi István szerint az üzenetet egy szekszárdi férfi küldte, aki a nyilvános profilja szerint meglehetősen kedveli a „náci katonai hadműveleteket”. Az MSZP európai parlamenti listavezetője az egyre gyakoribb hasonló fenyegetéseket a Fidesz gyűlöletkampányának tulajdonítja, amely szerinte kettéosztotta az országot.

Ujhelyi elmondta, hogy kampányfőnökként fontosnak tartja, hogy megvédje aktivistáit, kollégáit és barátait, ezért a párt jogi útra tereli a történteket.

Ujhelyi szerint nem fenyegethetjük kötéllel egymást, a támogatóit pedig arra kérte, hogy ne legyenek olyanok, mint a kormányoldal, békésen és okosan döntsenek egy másik politika mellett.

https://merce.hu/2019/05/21/felkotessel-fenyegettek-komjathi-imret-az-mszp-jogi-lepeseket-tesz-az-ugyben/

 

„Amikor két homoszexuális férfi számára egy béranya hordja ki a gyereket, az vajmi keveset különbözik az emberkereskedelemtől” – Bayerék a Sajtóklubban

Ami pedig büntetőjogi kategória. Egyébként meg egy árvának nem jobb két „romlott”, „sérült” embernél felnőni, mint egy nevelőotthonban.

 

A hétfő esti Sajtóklubban Bayer Zsolt vendége Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője, Bencsik András a Demokrata főszerkesztője és Szentesi Zöldi László, a Demokrata főmunkatársa volt.

A műsor első felében a Strache-botrányról beszéltek, persze, elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy vajon melyik titkosszolgálat rendelhette a videófelvétel elkészítését, kiszivárogtatását. Arra csak egy-egy félmondat erejéig tértek ki, hogy a napokban lemondott alkancellár által feszegetett témák párhuzamba hozhatók azzal, amikor Heinrich Pecina bezáratta a Népszabadságot, valamint amikor Simicska Lajos azt mondta, hogy Orbán Viktor a Roszatommal akarta megvetetni az RTL Klubot. Ha valaki nem akar 20 percnyi „elemzést” végignézni, annak elég elolvasnia Bayer ma reggeli publicisztikáját a Magyar Nemzetben.

A műsor második felében Kövér László melegeket érintő megjegyzéseiről beszéltek (az Országgyűlés elnöke azt mondta, a „normális” homoszexuális tudja magáról, hogy nem egyenlő a heteroszexuálisokkal).

Bayer nem érti, hogy egy homoszexuális pár miért szeretne gyereket. „Természetellenes magatartással verte meg őket a jó Isten, amit el kell fogadniuk, de miért kellene úgy viselkedni, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, aminek együtt kellene járnia egyházi esküvővel, vagy gyermekek felnevelésével?”

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/amikor-ket-homoszexualis-ferfi-szamara-egy-beranya-hordja-ki-a-gyereket-az-vajmi-keveset-kulonbozik-az-emberkereskedelemtol-ami-buntetojogi-kategoria-igy-alltak-be-kover-laszlo-moge-a-hirtv-n-119874

Úristen, Fidesz-plakátokat fújt a szél a pécsi villanyoszlopokra!

pecsistop.hu 

Más magyarázat nincs, miután Szavahihető Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere leszögezte, hogy a pécsi villanyoszlopokra nem lehet politikai plakátokat kihelyezni.

Tény 1: Tóth Bertalan MSZP-elnök megkeresésére Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közölte: nem járul hozzá ahhoz, hogy a Pécs közterületein lévő városi tulajdonú villanyoszlopokon politikai hirdetések jelenjenek meg. Ez nyilvánvalóan az ellenzéki erőket sújtja igazán, mert a Fidesznek számos más megjelenési lehetősége van.

Tény 2: Ehhez képest hétfőn Fidesz-plakátok lepték el Pécsett az budai külvárostól az egyetemvárosi részig a villanyoszlopokat. Mutatjuk:

https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/500240_uristen_fidesz_plakatokat_fujt_a_szel_a_pecsi

Orbán vircsaftot kiáltott – A külföldi gazdák javára döntött az Európai Bíróság

Nem tudta megmagyarázni a magyar kormány, miért szüntette meg kártalanítás nélkül a nem rokonok haszonélvezeti jogát a földtörvényre hivatkozva.

Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken közvetlenül vagy közvetetten más tagállambeli állampolgárok javára fennálló haszonélvezeti jogok megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit – közölte az Európai Bíróság. Hozzátették, hogy az EUM-Szerződésben előírt alapvető szabadság korlátozásának igazolására törekvő tagállamnak ügyelnie kell a Chartában biztosított alapvető jogok tiszteletben tartására is.

https://nepszava.hu/3036666_orban-vircsaftot-kialtott--a-kulfoldi-gazdak-javara-dontott-az-europai-birosag

OECD: Idén is lassulni fog a magyar növekedés, de jövőre lesz még rosszabb

Főleg az infláció jelenthet problémát Magyarországon – áll az OECD elemzésében.

Idén 3,9, jövőre pedig 3 százalékos lehet a magyar GDP-növekedés a tavalyi 5 százalék után – áll az OECD most kiadott előrejelzésében. Ez azt jelenti, hogy 2019-re pontosan ugyanolyan növekedést várnak, mint amilyet legutóbb, fél éve, a 2020-as prognózist viszont 0,3 százalékponttal rontották. Az OECD szerint a tavalyi 2,9-ről idén 3 százalékosra nő az infláció, majd jövőre megugrik, és már 3,9 százalékos lesz. Pedig az év kimondottan jól indult: az első negyedév 5,2 százalékos GDP-növekedése minden elemzői véleményre rácáfolt.

A gazdasági növekedést a reálbérek emelkedése és a foglalkoztatottság bővülése segítheti – áll a jelentésben. Azonban egyre kevesebb embert tudnak felvenni a cégek, ez visszafogja a növekedést, a fizetésemelések pedig az inflációt is megnövelik. Eközben egyre nagyobb a veszély, hogy a gazdaság túlfűtötté válik.

https://hvg.hu/gazdasag/20190521_OECD_iden_is_lassulni_fog_a_magyar_novekedes_de_jovore_lesz_meg_rosszabb

 

Ötszörösen kapja vissza: Vidnyánszky Attila Nemzetije a tao-sztori legnagyobb nyertese

A Válasz Online értesülései szerint épp a kulturális taót eltöröltető Vidnyánszky Attila lesz a rendszer kivezetésének legnagyobb haszonélvezője: a Nemzeti Színház ötszörösét kaphatja vissza annak a pénznek, amelyre taóból jogosult lett volna. Eközben remek játszóhelyek a létükért küzdenek. Politikailag is furcsa az új konstrukció, hiszen a teljes vidék, a határon túliak, de a népművészek és a komolyzenészek sem minősülnek benne nemzetstratégiai fontosságúnak.  A lebonyolítás pedig: kaotikus. Exkluzív háttér a legfrissebb kultúrbotrányról.

 

https://www.valaszonline.hu/2019/05/15/otszorosen-kapja-vissza-vidnyanszky-attila-nemzetije-a-tao-sztori-legnagyobb-nyertese/

 

Hidvéghi Balázs: Sok százezer embert keresünk fel a következő napokban

MTI Magyar Nemzet

Új szakaszba lépett a Fidesz európai parlamenti (EP-) kampánya ezen a héten, a kormánypárt minden erejével támogatói közvetlen elérésére helyezi a hangsúlyt – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden Budapesten, újságírók előtt.

Hidvéghi Balázs azt mondta, több tízezer aktivistával sok százezer embert fognak felkeresni személyesen, illetve felhívni telefonon a következő napokban.

„Arra kérjük támogatóinkat, hogy mindenki legyen ott most vasárnap. Menjünk el és szavazzunk egy erős és független Magyarországra az Európai Unióban!

Menjünk el és szavazzunk, küldjünk erős és világos üzenetet Brüsszelnek arról, hogy a bevándorlást meg kell állítani és Európát meg kell védeni”

– buzdított a Fidesz kommunikációs igazgatója.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hidveghi-balazs-sok-szazezer-embert-keresunk-fel-a-kovetkezo-napokban-6945152/

Titkosszolgálatok akcióban

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Heinz-Christian Strachénak vége van. Politikai pályafutásának befellegzett, hogy emberileg túléli-e, még kérdés. Jörg Haidernek nem volt ilyen „szerencséje”. Jörg Haider nem választhatott sorsot, azonnal meghalt, baleset következtében – neki ezt szánta a sors. Vagy valaki más. A „szélsőjobbos” vezérről ezután megtudta a világ, hogy melegbárokba járt. Ezt a halál utáni gyilkosságot viszont egészen biztosan a másik „sors” intézte. Valamelyik titkosszolgálat.

Strachénak vége van. Ostoba volt, elővigyázatlan, naiv, hülye. Elment Ibizára, ahol behálózta egy „orosz”, akivel „tárgyalt”, úgy, mint egy igazi amatőr, politikai hülyegyerek. Strache mindezekért megérdemli a sorsát. Illetve „sorsát”. Mert az ő esetében – ellentétben Haiderrel – legalább azt tudjuk pontosan, hogy egy titkosszolgálati akció áldozata lett.

A nagyvad elejtésétől megmámorosodott ballibsi sajtó már hírül adta: „Nincs is unokahúga annak az orosz oligarchának, akinek nevében az állítólagos unokahúg tárgyalt Strachéval.” Hát persze hogy nincs.

Az egésznek az a lényege, hogy kellett egy orosz szál a buliba, mert most az oroszok lettek kinevezve patás ördögnek. 

Mindenesetre, ha megtudnánk, melyik titkosszolgálat intézte Strache kicsinálását az állítólagos orosz szállal és az EU-választások finisére időzített nyilvánosságra hozatallal, akkor sok egyebet is tudhatnánk. Például hogy a szintén szabadságpárti osztrák belügyminiszter jó helyre céloz-e azzal, hogy a bevándorláspártiak buktatták meg az osztrák kormánykoalíciót.

Most csak egyben lehetünk biztosak: ezek tényleg mindenre képesek, éppen ezért ennek tudatában kell velük harcolni.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/titkosszolgalatok-akcioban-6942629/

 

Leninista dogmák Weberéktől

A MARXISTA INDÍTTATÁSÚ GONDOLKODÁS MITŐL KERESZTÉNY ÉS DEMOKRATA?

Megyeri Dávid Magyar Nemzet

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Merkel–Timmermans–Weber liberálbalos-műjobboldali trojka feltalálta a meleg vizet, s úgy jártak, mint Trofim Gyenyiszovics Liszenko, a Szovjetunió sztár agrobiológusa, aki vérrel-verítékkel, fáradságos munkával úgymond kinemesítette az árpából a búzát.

Nevezett politikusok ugyanis az elmúlt időszak kampányeseményein egymást túllicitálva, vállukat egymáshoz vetve pocskondiázták a bűzhödt és bűnös nacionalizmust, s szembehelyezték ezzel a rútsággal a hazafiság ideáját. Manfred Weber, az Euró­pai Néppárt ez idő tájt még érvényes csúcsjelöltje úgy fogalmazott Angela Merkellel közös, politikai légyottnak is beillő szereplésén a horvátországi EP-választási gyűlésen, hogy „mindannyian szeretjük a hazánkat és hazafiak vagyunk, de hiszünk az euró­pai szövetségben is”.

Arra szólított föl, hogy szembe kell szállni a nacionalistákkal, akik nem lesznek részei az ő (!) többségének az Európai Parlamentben. A német kancellár ugyanott a nacionalizmusról mint az Európai Unió ellenségéről beszélt.

A levitézlett volt CDU-elnök hangsúlyozta: „Értéket jelent az, hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a hazaszeretet és az EU nem zárja ki egymást.

Angela Merkel és Manfred Weber tehát egész precízen körülírták a nacionalizmus és a szocia­lista hazafiság kommunista meghatározását. De vajon ez a marxista indíttatású gondolkodás mitől keresztény és demokrata? Május 26-án választ adhatnak Európa polgárai.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/leninista-dogmak-weberektol-6941027/

 

Így befolyásolja a választásokat világszerte Soros György hálózata

AZ AVAAZ A MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ AMERIKAI MILLIÁRDOS LEGFŐBB KAMPÁNYESZKÖZE

Magyar Nemzet

Fokozott mozgósításba kezdett az európai parlamenti választásokat megelőző hetekben a jellemzően zöld-, illetve emberi jogi fedésben működő liberális szervezetek hálózata. A világ egyik legnagyobb baloldali aktivista közössége, az Avaaz például péntekre tüntetéseket szervez, emellett az utóbbi hetekben uniószerte nyolcvan, összesen tíz-húsz millió követővel bíró Facebook-oldalt és -csoportot tiltattak le, mert azok a bevándorlást ellenző erőket támogattak. Az egyébként, hogy Soros György, illetve az általa megfogalmazott nyílt társadalom doktrínáját követő csoportok megpróbálnak befolyásolni egy-egy választást, nem újdonság, így volt ez már 2014-ben is. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-klimavedelem-moge-bujva-manipulaljak-a-valasztast-6941687/

V4NA: Újabb bizonyíték került elő, hogy Brüsszel migránsokat telepítene be

ORIGO

A választási kampány kezdetén minden képviselőhöz eljuttatták az Európai Unió legfrissebb hivatalos dokumentumát a nemzetközi migrációról. A Jean-Claude Juncker vezette bizottság által megrendelt, márciusban publikált tanulmányból jól látszik, hogy az unió vezetői a migrációt tartják az európai jövő alapjának - írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az Európai Parlament Hivatalos Kutatószolgálata (EPRS) egy 170 oldalas tanulmányban próbálja bebizonyítani, hogy a tömeges migráció nélkül nem lehet fejlődés Európában. Sőt, ha nem érkeznek milliószámra migránsok, akkor szerintük hanyatlásnak indul a kontinens. 

https://www.origo.hu/nagyvilag/20190521-v4na-ujabb-bizonyitek-kerult-elo-hogy-brusszel-migransokat-telepitene-be.html

 

Éhezők viadala – Hova lettek az I love Bokros pólók?

Drámai búcsúközleményben jelentette be Bokros Lajos, hogy pártja, a MOMA (Modern Magyarországért Mozgalom) hatéves csöndes vegetálás után, március 15-én feloszlatta önmagát. A hír nem rázott meg tömegeket. A lépés látszólag merő önfeláldozás, a tanulságok elvszerű levonása: erre a politikára magyar földön ma nincs vevő. Ám valójában kényszer. Az a párt, amelyik zsinórban két választáson képtelen elindulni, képviselőjelöltet állítani, automatikusan a felszámolás sorsára jut. Mielőtt politikai nekrológba fognánk, szögezzük le, korántsem valószínű, hogy „a Csomag Atyja”, a Horn-kormány félelmes pénzügyminisztere politikai halott lenne. Ahogy maga a professzor írta: „sohasem tudni, feltámadunk-e”. Mert Bokrosban továbbra is tombol a politikai szenvedély.

https://168ora.hu/itthon/ehezok-viadala-hova-lettek-az-i-love-bokros-polok-168439

Példátlan Brexit-hatás: tavaly egész évben folyamatosan sorvadtak a beruházások Nagy-Britanniában

MTI

Ilyen recessziós időszakokban szokott lenni.

Tavaly egész évben csökkent a brit gazdaságban végrehajtott beruházások értéke, ami példátlan nem recessziós időszakokban - mondta a Bank of England helyettes kormányzója. Ben Broadbent, a brit jegybank pénzügypolitikáért felelős alkormányzója a londoni Imperial College egyetem üzleti tagozatán mondott hétfő esti beszédében elmondta: a Bank of England által a vállalati szektor döntéshozóinak körében, hétezer üzleti vállalkozás bevonásával elvégzett legutóbbi felmérés kimutatta, hogy a vizsgálatban részes cégeknek több mint a fele a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát a három legjelentősebb kockázati forrás közé sorolja.

E vállalatok megítélése szerint a legsúlyosabb negatív hatást az üzleti tevékenységre az gyakorolná, ha Nagy-Britannia a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az alsóház által eddig háromszor visszautasított megállapodás és így az egyezmény által előirányzott átmeneti időszak nélkül lépne ki az Európai Unióból.

https://mfor.hu/cikkek/makro/peldatlan-brexit-hatas-tavaly-egesz-evben-folyamatosan-sorvadtak-a-beruhazasok-nagy-britanniaban.html

A hadvezér, akinek mindig üres az íróasztala

Patai Mihály MNB-alelnök portréja

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen kinevezett alelnöke és a tőzsde régi-új elnöke hadvezér jellegű vezető. Nem ő szeretne lenni a cég legokosabb embere, de tud dönteni, tekintélye van. Mindig rend van körülötte, megadja, de meg is követeli a tisztelet, nála nincs késés, mert az a tiszteletlenség jele. Szellemes társasági ember, de az elveiről, a magánéletéről, a hobbijairól igazán mégsem tud szinte senki semmit. Portré egy fegyelmezett, de titokzatos menedzserről.

https://index.hu/gazdasag/2019/05/21/a_hadvezer_akinek_ures_az_iroasztala/

Bizalmi szavazás jön Sebastian Kurzról

Hétfőre tűzte ki ugyanis az ellenzéki kezdeményezésű bizalmi szavazást Wolfgang Sobotka parlamenti elnök. Ezt maga Sobotka jelentette be, amit az MTI tudósított. Mint mondta, úgy ítélte meg, hogy az európai parlamenti választások utáni időszak alkalmasabb a rendkívüli parlamenti ülés megtartására, mint a május 26-i EP-szavazás előtti.

Sobotka is az eddigi kormánykoalíció fő erejét adó Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozik, mint a kancellár. A bizalmatlansági indítványt Kurz ellen Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt (Most Lista) vezetője kezdeményezte. A kisebb koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az ellenzéki szociáldemokraták úgy nyilatkoztak: nem kizárt, hogy megszavazzák.

KURZ A SZAVAZÁS EREDMÉNYEKÉPPEN ELVESZÍTHETI KANCELLÁRI TISZTSÉGÉT 18 HÓNAP UTÁN.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/21/bizalmi_szavazas_jon_sebastian_kurz_ugyeben/

Facebook: A Mediaworks megszegte a szabályzatot, zárolva marad hirdetési fiókja

A Mediaworks a múlt héten arra panaszkodott, hogy a Facebook megtiltotta a kiadó oldalainak reklámozását. A HVG megkérdezte az amerikai céget, hogy a kiadóvállalat oldalai valóban zárolásra kerültek-e, és mi volt ennek az oka. Mint a válaszból kiderült: a Mediaworks megsértette a reklámszabályzatot, és ennek köze sincsen politikához. A magyar kiadó szerint minden korlátozást feloldottak velük szemben, az egész okát pedig nehezen értik.

https://hvg.hu/itthon/20190521_Facebook_fenntartjuk_a_MediaWorks_egyik_hirdetesi_fiokjanak_zarolasat?s=hk

„Akkor adjál helyettük száz fehéret!” – Toroczkai saját falujában így megy a rendcsinálás

Törökszentmiklóson demonstrál kedd este a Nemzeti Légió, mégpedig a "cigánybűnözés" ellen. A város csatatérré változhat, ugyanis roma szervezetek már bejelentették, hogy önvédelmi akciót szerveznek. Ebből az alkalomból megnéztük, hogy mi a helyzet Toroczkai László falujában, Ásotthalmon, igaz-e, amit a Mi Hazánk Mozgalom elnöke állít, hogy ott a rend az úr.

„Ellentétet gerjesztettek, ők elmennek, az ellentét marad” – foglalta össze tömören Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere, hogy mire számít a Mi Hazánk párt által kedd estére szervezett demonstrációtól. Markót, aki annak idején a Jobbik által támogatott indulóként maga is Toroczkai László „kollégája” volt, a sokak által romaellenes felvonulásnak tartott erődemonstráció bejelentése után többször is próbálta felvenni a kapcsolatot a Mi Hazánk elnökével, nem járt sikerrel.

https://hvg.hu/itthon/20190521_Toroczkai_nemzeti_legio_torokszentmiklos_asotthalom_vendegmunkas

Magyarország nélkül dolgozik a Frontex az embercsempészek ellen Albániában

50 határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát küld Albániába a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex, hogy segítsék a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet a görög partokhoz közeli részeken. Az első nem uniós műveletben az embercsempészek ellen is fellépnek. 12 ország küldött egységeket, Magyarország nem.

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/magyarorszag-nelkul-dolgozik-a-frontex-az-embercsempeszek-ellen-albaniaban/

Kétségbeejtő  kép Magyarországról az emberi jogi biztos új jelentésében

A jelentés egy része a szervezet által évek óta hangsúlyozott kifogásokat sorolja,  az eddigieknél részletesebben, és egyúttal új problémák is felkerültek a magyar kormánynak küldött kritikai megjegyzések és felszólítások között.

 A mostani jelentés Dunja Mijatovic és munkatársainak idén februári magyarországi látogatása során tapasztaltakat  összegzi. A küldöttek találkoztak a kormány és az igazságszolgáltatás  képviselőivel,a közigazgatásban emberi jogvédelemmel foglalkozó szervezetekkel és  civilekkel találkozhattak, köztük Pintér Sándorra, Trócsányi m iniszterrel, az Emmi államtitkárával Pacsay-Tomassich Orsolyával, s a Miniszterelnökségről Varga Judit Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárral, a Kúria elnökével Darák Péterrel, az Alktománybíróság elnökével Sulyok Tamással, Székely László ombudsmannal, az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetőjével Honecz Ágnessel, Németh Zsolttal, az  Európa Tanács magyar küldöttségének vezetőjével, valamint  civilekkel.

Az emberi jogi biztos ezt követően vonta le azt a következtetést, hogy egymással összefüggő módon vannak problémák Magyarországon az emberi jogok tiszteletben tartásával a menekültekkel való bánásmód, a civilek, az igazságszolgáltatás függetlensége és a nemek egyenlősége terén.

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/ketsegbeejto-kep-magyarorszagrol-az-emberi-jogi-biztos-uj-jelenteseben/

A becsült árnál 2,6 milliárd forinttal drágábban fejleszti az érdi iskolát Mészáros gyerekeinek cége

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztését és bővítését eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. viszont majdnem a becsült ár duplájáért, 6 milliárdért vállalta a munkát. 

Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából derült ki a felcsúti milliárdos gyerekei, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapított vállalkozásának új érdi munkája.

Az érdi oktatási intézményt új tantermekkel és új tornacsarnokkal bővítik, illetve az Érdi Szakképzési Centrum helyiségei mellett a gyakorlati szakoktatás biztosítására egy 500 adagos főzőkonyhával rendelkező önálló műhelyházat építenek. A kibővített szakgimnázium és szakközépiskola diákjai számára létrehoznak egy kültéri sportpályát is.

Az érdi önkormányzat idén április 9-én írta alá a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel a szerződést, ami a közbeszerzés eredetileg becsült nettó 3,4 milliárd forintos értéke helyett bő 6 milliárd forintról szólt.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/a-becsult-arnal-26-milliard-forinttal-dragabban-fejleszti-az-erdi-iskolat-meszaros-gyerekeinek-cege/

Annyiból állt a nyomozás a Juncker-kampány ügyében, hogy odaírták, NEM

Szél Bernadett független képviselő kedd délelőtt ismerhette meg az általa tett feljelentés nyomozati anyagát. Kiderült, hogy rajta kívül senkit sem hallgattak meg, és a levelén kívül semmit sem olvastak el.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő feljelentést tett februárban ismeretlen tettes ellen, mert meglátása szerint a kormány a kampányidőszak kezdete előtt közpénzen reklámozni kezdte a Fidesz üzenetét. Így:

A képviselő feljelentése szerint az "önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel" szlogenű kampány a kormánypártok érdekeit szolgálta, és az EP-választás kampányának a része volt. Ezt később Szijjártó Péter külügyminiszter el is ismerte a BBC-nek. 

A kormány nem terjeszthetne a törvény szerint pártpropagandát, és a kampány hivatalos indulása előtt sem lehetett volna kampányolni. 

A kormány 15 milliárd forintot költött összesen januártól márciusig kommunikációra, ez legalább tizenötször több pénz, mint amennyit az összes ellenzéki párt együtt költött az EP-választás reklámjaira, már a hivatalos kampányidőszakban.

Ez nem tájékoztatás volt

A nyomozók szerint a kampányból nem lett sem kára, sem pedig haszna senkinek, és jogtalan előnyhöz sem jutott általa senki. Holott nyilvánvaló, hogy a választáson induló összes ellenzéki párt hátrányként élte meg, hogy a saját hivatalos kampánykeretük sokszorosát költötte el az állam a kormánypárt szlogenjének népszerűsítésére. 

https://444.hu/2019/05/21/annyibol-allt-a-nyomozas-a-juncker-kampany-ugyeben-hogy-odairtak-nem

Megindokolta a kormány, miért vették le a világörökségi listáról a Hajógyári-szigetet

Hétfőn a Népszava alapján megírtuk, hogy nem sokkal a világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet (Hajógyári-szigetet) a kormány.

Magyar Nemzet kormányközeli forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a kabinet azért döntött az Óbudai-sziget kivonásáról, mert a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné. Hozzáteszik, az Óbudai-sziget jövőbeni hasznosításáról a kormány még nem döntött, de a korhű restauráció lehetőségét mindenképpen nyitva kívánja tartani.

https://24.hu/kozelet/2019/05/21/hajogyari-sziget-obudai-sziget-vilagoroksegi-lista/

Így csalhatnak ők – EP-választás előtti figyelmeztető tippek és trükkök

Az IDEA Intézet EP-választás előtti kiadványában a tipikus, szavazás közbeni, szavazókörben vagy szavazatszámláláskor előforduló csalási típusokat mutat be. Az intézet – mint írják – arra törekszik, hogy segítséget nyújtson az esetleges csalások kivédéséhez, leleplezéséhez. Olyan eseteket mutatnak be, amelyek valóban megtörténtek. Ezek közül válogattunk.

https://24.hu/belfold/2019/05/21/idea-intezet-ep-valasztas-valasztasi-csalas/

Németh Sándor: Olyan hangot engednek meg Brüsszelben Orbánnal szemben, ami minden jó érzésű magyar embert sérthet

Hétfő este a Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor volt az Este című műsor vendége a Kossuth Rádión. (Ez egy elég rendhagyó felépítésű műsor aminek a műsorvezető - Marton Adrienn - mellett van egy külön házigazdája is, a kormánybarát Alapjogokért Központ vezető elemzője, Pócza István, aki segít megfelelő mederben tartani az eszmecserét.) A beszélgetés természetesen a közelgő EP-választásról szólt, aminek a lelkész elmondása szerint (is) „összehasonlíthatatlanul nagyobb tétje lesz, mint az előzőeknek.” 

Németh a műsorban arról beszélt, hogy két eszmeiség csap majd össze az urnáknál a hét végén: a szuverenisták és a föderalisták tábora, ő maga pedig tisztelettel inkább a szuverenisták oldalán áll, annak dacára is, hogy a szabad nemzetekben hívők alighanem kisebbségben maradnak majd a birodalmiakkal szemben. 

 „Ha a föderalisták nagyot nyernek a szuverenisták felett, akkor valóban sorsfordító lehet ez a választás, de ezt negatívumként értékelném, ezért lenne jó ha minél többen elmennének szavazni, és a nemzeti szuverenitásra tennék a voksukat” 

- mondta a beszélgetés elején. 

A beszélgetés végén Németh Sándor elmondja, hogy bár ő maga euroszkeptikus, igenis részt vesz az EP-választáson, ahol a szuverenisták táborát szeretné segíteni.

Zárszóként a lelkész megemlíti, hogy az Európai Bizottság látványos szerepzavarba került az elmúlt években, inkább csak feszültséget gerjeszt, sőt talán lennie se kéne: „Bizonyos szervezeteket fel kellene számolni.” Végezetül elmondja, mennyire kiborította a Sargentini-jelentés körüli vita: 

https://444.hu/2019/05/21/nemeth-sandor-olyan-hangot-engednek-meg-brusszelben-orbannal-szemben-ami-minden-jo-erzesu-magyar-embert-serthet

Véletlenül kiposztolta a fideszes képviselő, ahogy a választókat hívogatva éppen nyilvántartásba veszi őket a Kubatov-listán

Tegnap éppen az volt kiadva a fideszes képviselőknek központilag, hogy üljenek oda a telefonhoz, hívogassák az embereket, erről készüljön fotó, és posztolják ki a Facebookra. 

Többnyire sikerült megoldani az utasítást, nagyon egységes gépezetnek tűnt a Fidesz kampánycsapata a politikusok facebookos aktivitása alapján. 

Az újpesti képviselő, Zsigmond Barna Pál is teljesítette a feladatot. Ezt a képet posztolta ki tegnap, a többiekkel egyidőben.

Van viszont egy apró különbség. A képviselő előtt ott van egy lista. Igen, ez A LISTA, amit Kubatov Gáborról neveztek el.

Ami nem látszik a képen, azt mutatom egy tavalyi hasonló listáról. 

Fel kell tüntetni rajta, hogy ki Támogató, ki Elutasító, ki Bizonytalan. Ez alapján mozgosítják a szavazás előtti utolsó héten a szavazókat a Fidesznél. A kampányfinis legvégén elengedik azokat, akik nem támogatják a Fideszt, az ő meggyőzésük helyett a bizonytalanokra és a támogatókra mozdulnak rá.

Vagy a fideszes képviselő jött rá, hogy ez így mégsem jó vagy rászóltak, de gyorsan módosította a képet. Egy olyanra, ahol már nem látszik az ellenség-barát nyilvántartó. 

https://444.hu/2019/05/21/veletlenul-kiposztolta-a-fideszes-kepviselo-ahogy-a-valasztokat-hivogatva-eppen-nyilvantartasba-veszi-oket-a-kubatov-listan

Milliós prémiumot kapott a Németh Szilárd receptjeit bemutató Csepeli Hírmondó kiadója

Elégedett a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat a Csepeli Városkép Kft. teljesítményével, a képviselőtestület Borbély Lénárd polgármester előterjesztésére nemrég az éves alapbére 50 százalékát kitevő prémiumot szavazott meg Vida Istvánnak, a kft. ügyvezetőjének.

Az előterjesztés szerint a havi 850 ezer bruttót kereső Vida a többi között azzal érdemelte ki a jutalmat, hogy az általa vezetett önkormányzati cég a 2018-as futball-világbajnokság idején jól működtette a csepeli szurkolói arénát, a Családok Éve programok keretében három alkalommal is rendezett családi hajókirándulást, valamint 1800 nyugdíjast is meghajóztattak.

https://24.hu/belfold/2019/05/21/millios-premiumot-kapott-a-nemeth-szilard-receptjeit-bemutato-csepeli-hirmondo-kiadoja/

Rónay Tamás Hamis próféták

Nem kérdés, hogy az eddigi legnagyobb csapás az európai populisták számára a Strache-videó kiszivárogtatása. Bizonyította, amit eddig is tudtunk: csak a hatalom megszerzése számít nekik, meg a médiatérkép az ő érdekeik szerinti átalakítása, a gazdaság strómanokkal való feltöltése, akik a pártkasszába jelentős összegeket csorgatnak vissza. Ezért a célért azonban mindenre hajlandóak, bárkin és bármin keresztülgázolnak. Mindezt tudtuk tehát, de még mindig sokan vannak Európában, akik képesek hinni a nacionalizmus, euroszkepticizmus és bevándorlásellenesség önjelölt prófétáinak.

A hazugság, Európa józanabbik részén legalábbis, előbb-utóbb lelepleződik. Görögországban a Sziriza 2015-ös hatalomra kerülésekor hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a hitelmegállapodást nem lehet felmondani, különben csődbe megy az ország. Az olasz jobboldali Liga elnöke, Matteo Salvini még a múlt héten is azt állította, őt nem a csődkockázat szintjének emelkedése érdekli, hanem az olaszok sorsa. Ez csodásan hangzik, a gond csak az, hogy ha az ország fizetésképtelenné válik, attól az olaszoknak nem lesz jobb, sőt. A hazugság nyilvánvaló, de sokan még mindig hisznek az illúziókban.

https://nepszava.hu/3036638_hamis-profetak

ITT AZ FPÖ BOSSZÚJA: OLYAN GYORSAN BUKTATNÁK MEG KURZOT, AHOGY CSAK LEHET

Még az FPÖ-nek áll feljebb azok után, hogy a párt eddigi pártelnökét lebuktatta egy videó, amelyen kamuoroszokkal tárgyal a legnagyobb osztrák bulvárlap megvételéről és korrupciós ellenszolgáltatásokról. A botrány nyomán Strache ugyan lemondott a pártelnökségről és az alkancellárságról, Sebastian Kurz kancellár pedig új választásokat jelentett be, de az FPÖ-sök ennek elébe mennének és bizalmatlansági indítvánnyal buktatnák meg Kurzot. Akár még össze is jöhet nekik.

https://azonnali.hu/cikk/20190521_itt-az-fpo-bosszuja

Rétvári: „A legharcosabb feministáknak is tapsikolniuk kellene, hogy szabadon választhatnak Magyarországon”

Ja, hogy ezért kéne tapsikolni?

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumánák (Emmi) parlamenti államtitkára interjút adott a Magyar Nemzetnek, ami – mily' meglepő! – a migrációra fókuszált.

Egy ponton az interjú készítője az állította, hogy a „genderszakosok” szerint a magyar kormány a bölcső és a tűzhely mellé száműzi a nőket, majd megkérdezte, hogy Rétvári mit gondol az „anyaság kontra karrier” szembenállításról.

Az államtitkár szerint a magyar nők „egyáltalán nem a tűzhely mellett élnek”, a foglalkoztatásuk jelentősen emelkedett, tehát több édesanya tudja a karrierjét építeni. „Ezt segíti az is, hogy húszezer bölcsődei férőhelyet hozunk létre, s hogy emellett a korábbi szabályozással ellentétben, ha ma valaki a gyermek féléves korától visszamegy dolgozni, nem veszti el a gyermek után járó támogatást. És idetartozik, hogy az új családvédelmi akcióterv részeként a jövőben a negyedik gyermek vállalása után az édesanyák örökre szja-mentességet élveznek majd, ami úgy is felfogható, mint egyfajta jövedelmi kompenzáció a karrierépítésből kiesett évekért. Azt hiszem, a legharcosabb feministáknak is tapsol­niuk kellene, hogy Magyarország ilyen mértékben támogatja a nőket; hogy biztosítja számukra a választás szabadságát és lehetőségét. De persze ők ilyenkor mélyen hallgatnak” – fogalmazott Rétvári.

 

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/retvari-a-legharcosabb-feministaknak-is-tapsolniuk-kellene-hogy-ilyen-mertekben-tamogatja-magyarorszag-a-noket-119876

Az EP-választás miatt ellenzéki többség lett az NVB-ben, ezért Fekete-Győr benyújtott 4 népszavazási kezdeményezést

„Az a kivételes helyzet állt elő, hogy az EP-választások miatt a Nemzeti Választási Bizottságban egy rövid időre többségbe kerültek az ellenzéki delegáltak!”

– írja Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki ezt kihasználva négy olyan témakörben nyújtott be népszavazási kérdést, amik „az Orbán-rendszer tartópilléreit aknázhatják alá”. A Momentum ezeket szeretné elérni:

https://444.hu/2019/05/21/az-ep-valasztas-miatt-az-nvb-ben-tobbsegbe-kerultek-az-ellenzeki-delegaltak-ezert-fekete-gyor-andras-benyujtott-4-nepszavazasi-kezdemenyezest

Azt sem értik, hogy az Unió tudná őket kihúzni a szarból meg a büdös kínai cipőből

Swan Edgar    kolozsváros|.com   

Üzentek ezek Brüsszelnek. Megint. Most azt, amit mindig. Kűggyétekapénzt! Sok pénzt. Amúgy meg rohadjatok meg és ne ugassatok bele abba, hogy mennyit lopunk. Mert annyit lopunk, amennyit akarunk. Ez egy ilyen fasza ország, itt mindent lehet. Nekünk mindent lehet, a drága szavazók úgyis mellettünk állnak. Mert idióta barmok, de ezt nem mondjuk meg nekik. Meg azt sem, hogy kiröhögjük őket, miközben számolgatjuk a milliárdjainkat. Ezek mindent beszopnak, mert szeretik, ha hülyék lehetnek.

Most járjuk az országot, mert kampány van, ilyenkor tovább kell hazudozni a haszonállatoknak. Megyünk és ezek örülnek, meg vannak hatódva, hogy kezet fogunk néhány koszossal. Csillogó szemmel nézik, ahogy felvonulunk a luxusautókkal, testőrökkel és az sem jut el az agyukig, hogy az egész kurva falujuk nem ér annyit, mint a csillogó verdák sora és a gorillák fizetése. Jönnek az olcsó, kínai cipőikben, az adományba kapott ruháikban és vidáman szavaznak arra, hogy elüldözzük, kinyírjuk azokat a civil szervezeteket, akik viszik nekik a ruhát, az ételt. Aztán meg csak lesnek, hogy nincs ruha, nincs cipő, nincs kaja. Akkor csak annyit kell tenni, hogy elmondjuk nekik: Soros tehet arról, hogy nincs. És bazdmeg, ezek azt is elhiszik! És megint ránk szavaznak, mert ennyire idióták.

Jó hely ez, nekünk való királyság. Nem kell ezeknek Európa. Lófaszt. Kétezer éves kereszténység kell, nem internet. Meg büszkeség kell, magyarságtudat. A kínai cipőben büdösödnek, a német meg holland bálásruhában érzik magukat nagymagyarnak.

https://kolozsvaros.com/2019/05/21/azt-sem-ertik-hogy-az-unio-tudna-oket-kihuzni-a-szarbol-meg-a-budos-kinai-cipobol

UNIÓS PÁLYÁZATA BUKTATTA LE A KORMÁNY FÓTI MUTYIJÁT 

BY: SZÉLBERNADETT 

Megfogadtam Rétvári Bence tanácsát, és utánanéztem annak az uniós pályázatnak, ami állítólag a fóti Károlyi István Gyermekközpont kitagolásáról szól. Az államtitkár ugyanis maga nyomott a kezembe egy pályázati anyagot, mint a fóti “kitagolást” igazoló dokumentumot, az EMMI legutóbbi adatkérésemre adott válasza pedig a pályázati honlapra irányított. Annyit mondok: kitagolásról szó nincs, kieső férőhelyeket pótolnak és gyermekotthonok "áttelepítésére" készülnek, ráadásul önmagát buktatta le a kormány. Jöjjenek, nézzék meg, mi folyik itt!

A fóti gyermekközpont bezárását kezdettől fogva azzal a mesével próbálja eladni a kormány, hogy az intézmény azon nagy, korszerűtlen és elzárt tömegotthonok egyike, amelyek kiváltásra szorulnak. Az ott gondozott gyermekeket a tervek szerint nevelőszülőknél, vagy kisebb, korszerűbb, településbe integrált lakásotthonokban helyezik el. Vagyis Fót bezárása = kitagolás. Ezt hallgatjuk évek óta. De hazudnak.

https://szelbernadettblog.blog.hu/2019/05/16/unios_palyazata_buktatta_le_a_kormany_foti_mutyijat

Magyarországon egy év alatt több mint kétszeresére nőtt az unión kívüli állampolgároknak adott tartózkodási engedélyek száma

2017 végéig bezárólag 20,3 millió unión kívüli személyeknek kiadott érvényes tartózkodási engedélyt regisztráltak az Európai Unióban az Eurostat statisztikái szerint.  

Németország (23 százalék), Olaszország (18 százalék), Franciaország (14 százalék), Spanyolország (13 százalék) és az Egyesült Királyság (8 százalék) adta ki az összes, unión kívüli állampolgár letelepedését lehetővé tevő engedély háromnegyedét. 

Egy év alatt 5 százalékkal nőtt a nem uniós polgároknak folyósított engedélyek száma, és a tagállamok többségében, 21 országban emelkedett ez a szám. Ami különösen érdekes, hogy messze a legmagasabb növekedést Magyarországon regisztrálták. 

https://444.hu/2019/05/21/magyarorszagon-egy-ev-alatt-tobb-mint-ketszeresere-nott-az-union-kivuli-allampolgaroknak-adott-tartozkodasi-engedelyek-szama

„Mint a vágóhídon” - ilyen volt az Echo TV bezárása belülről

https://444.hu/2019/05/21/mint-a-vagohidon-ilyen-volt-az-echo-tv-bezarasa-belulrol

2021-től minden egyszer használatos műanyag tilos lesz az EU-ban

https://24.hu/kozelet/2019/05/21/muanyag-tiltas-eu/

Már közel 10 000 pedagógus kéri Orbán Viktortól, hogy álljon szóba velük

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a nyílt levelet eljuttatták az ország összes nevelési, oktatási intézményébe, és minden kollégát, aki egyetért szándékaikkal, arra kértek, hogy írják alá azt. A budaörsi pedagógusok időpontot kértek Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy átadhassák neki a nyílt levelet.

A levelet közel 6000 intézményvezetőnek küldték el, akik közül többen is úgy döntöttek, hogy nem továbbítják kollégáiknak, ennek ellenére a levelet író tanárok ma arról tájékoztatták lapunkat, hogy eddig 9934 támogató aláírás érkezett az ország különböző részein tanító pedagógusoktól.

A miniszterelnöktől, aki eddig nem fogadta a pedagógusokat, 3 percet kérnének, hogy átadhassák a levelet és a támogató aláírásokat. Mivel a támogató kollégáknak azt ígérték, az aláírásukat csak a kormányfőnek adják ki, ezért május 23-án, fél 2-kor a Miniszterelnöki Kabinet Levelezési Osztálya kijelölt munkatársának csak a nyílt levelet adjuk oda a 292 budaörsi indító aláírással, az aláírásgyűjtést pedig folytatják.

A pedagógusok szerint még mindig sokan tájékoztatják őket arról, hogy vezetőjük megtiltja nekik a nyílt levél aláírását, azonban pozitív példákról is be tudnak számolni. Az egyik ilyen eset során három felvonásos üzenetváltás formájában kapták meg a támogató aláírásokat.

https://merce.hu/2019/05/21/mar-kozel-10-000-pedagogus-keri-orban-viktortol-hogy-alljon-szoba-veluk/

Több 10 ezer ember tüntetett a cseh kormányfő ellen, akit a rendőrség EU-s pénzek elcsalásával gyanúsít

A mostani, sorrendben már a negyedik tiltakozás konkrét oka, hogy az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, Marie Benesová miniszteri kinevezésének legfőbb célja nyomást gyakorolni Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután az elődje a saját kérésére távozott.

https://444.hu/2019/05/21/tobb-10-ezer-ember-tuntetett-a-cseh-kormanyfo-ellen-akit-a-rendorseg-eu-s-penzek-elcsalasaval-gyanusit

Rosszul lett a TV2 dolgozója, amikor jobbikosok mentek be az épületbe, Jakab Péter szerint terroristáknak hitte őket

Gönczi Gábor kedd este a TV2 Tények című adásának végén ezt mondta be: „Történt egy váratlan fejlemény. Adásunk alatt erőszakkal megpróbáltak a jobbikosok betörni a TV2 épületébe. Ezt az élő adást Jakab Péter akarta megzavarni. Amikor berontottak, az egyik dolgozónk, az egyik kollégánk a fenyegetés miatt elájult, és mentőt kellett hozzá hívni. A Jobbik arra hivatkozott, hogy a TV2 nem vesz részt a kampányrendezvényeiken, holott az igazság az, hogy több eseményre és a választási eseményére sem engedi be a TV2-t.”

Jakab Péter jobbikos képviselő az épületből a már a Hír Tv-ben is bevetett, „EZ A TÉVÉ HAZUDIK” feliratú pólójában jelentkezett be, és azt mondta, azért mentek oda, mert a TV2 rendszeresen csak a Fidesz propagandáját tolja, az ellenzéknek pedig nem ad teret, 25 millió forintra bírságolták már ezért.

https://444.hu/2019/05/21/rosszul-lett-a-tv2-dolgozoja-amikor-jobbikosok-mentek-be-az-epuletbe-jakab-peter-szerint-terroristaknak-hitte-oket

Célkeresztben

Kereszty András

Orbán viccel. De szimata tökéletes.Lehet, hogy megkezdődött a vadászszezon?
S ha így van, akkor ő lehet a következő a célkeresztben. Hirtelen túlságosan egységesen ír a tekintélyes nyugati sajtó arról, hogy a moszkvai Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költöztetése orosz kémek megtelepedését teszi lehetővé az Únió szívében. Hogy a Fidesz és az FPÖ milyen különleges kapcsolatokat épített. Az Európai Néppárt beavatottjai a magyar kormánypárttal való teljes szakításról beszélnek.
Kirobban egy Orbán botrány?
Kétlem.
Más dolog úgy célkeresztben lenni, hogy a fegyverben nincs lőszer.
Illetve lenne.
Tiborcz vej uram milliárdossá válása rossz lámpák révén. Apuka kőbányájának állami megbízásai. Mészáros szomszéd úr elképesztő gazdagodása. A szántóföldek szétosztása. És még tucatnyi akkora ügy, hogy még a jól berúgott Strache sokkal kevesebbért kényszerült távozni.
Magyarországon nem lehetséges olyan botrány, amely megingatna 2.5 millió Orbán-hívőt. Annyi meg elég a folyamatos kétharmadhoz. 
Mindenesetre Orbán tudja, hogy ő a vad. Figyelni fog minden rezdülésre.

https://ahaza.blog.hu/2019/05/21/celkeresztben_743

Tanítani lehetne: így kell egy 1 km-es kerékpárutat avatni

A kerékpárút jó dolog, mindig örülünk, ha az országban kerékpárút épül. Lentiben azonban mintha kissé túltolták volna a pénteki átadási ceremóniát:

·         egy országgyűlési képviselő

·         egy megyei közgyűlési elnök

·         egy polgármester

·         egy tűzoltó ezredes

·         és egy pap

adott át egy 1 kilométeres (1084 méter hosszú) kerékpárutat, ami 70 millió forintba kerültAz átadásról sok fotóval tudósított a zaol.hu.

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/05/20/tanitani_lehetne_igy_kell_egy_1_km-es_kerekparutat_avatni