2019, május 21 - 07:43 Sajtószemle

Hallgatásba burkolózott az utóbbi napokban egy híres német komikus, Jan Böhmermann. Pedig áprilisban még hangos volt: akkor célozgatott arra az ibizai videóra, amibe belebukott az osztrák kormány a hétvégén. Böhmermann szerepe egyre misztikusabb az ügyben. Egy televíziós díjátadón azt üzente, azért nem tud személyesen jelen lenni, mert „éppen aránylag be van kokszolva, és Red Bull-lal feltankolva, és néhány FPÖ-haverrel lébecol egy orosz oligarcha-villában Ibizán”

A Berliner Morgenpost biztosra veszi, hogy Böhmermann hetek óta ismerte a videót, amelyet titkos módszerekkel készítettek. Ezt a „Neo Magazin Royal” című műsorának utolsó adása is bizonyítja, amelyben Böhmermann azt mondja, lehet, hogy Ausztria „holnap kigyullad”. Az adást egyébként múlt csütörtökön sugározták, pénteken pedig közzétette a német Spiegel magazin és Süddeutsche Zeitung az ibizai videót Strachéról.

Böhmermann azóta nem szólalt meg, legalábbis közvetlenül nem. A Twitteren posztolt a Vengaboys-tól egy videót, amelynek címe: „We’re going to Ibiza!”, azaz „Megyünk Ibizára!”. Ezt majdnem ezren meg is osztották, és ilyen nagyságrendben lájkolták is, a kommentek pedig a humoristát szinte hősként dicsőítik az akcióért, amelyért köszönetüket is kifejezik. Ám már hetekkel ezelőtt is voltak célozgatások az ügyben. Ezeket viszont csak néhány bennfentes érzékelhette, hiszen gyakorlatilag senki sem tudott az ibizai videó létezéséről – hacsak éppen Böhmermann nem… Márpedig a német humorista igencsak precíz utalásokat tett a titkos felvételekre.

Azt, hogy Böhmermann tudott a botrányvideótól, megerősítette menedzsere, Peter Burtz is szombaton, amikor a dpa hírügynökségnek nyilatkozott. Cáfolta ugyanakkor, hogy a felvételeket felkínálták volna Böhmermann-nak. Éppen ezért nem is utasíthatta el azt. Ugyanakkor az ügyet bonyolítja, hogy lemondásakor a botrányba keveredett Strache maga is megemlítette Böhmermannt, a ZDF műsorvezetőjét.

A Morgenpost megemlíti, hogy Böhmermann a #verafake akcióval „áljelölteket” juttatott be az RTL egy reality-show-jába, a „Schwiegertochter gesucht“ című műsorba, és ott is komoly botrányt okozott, leleplezve a műsor módszereit.

https://24.hu/kulfold/2019/05/20/jan-bohmermann-ausztria-kormanyvalsag-strache-video-kurz/

Orbán szerint „vadászidényt” hirdettek meg barátaira Európában

Hivatalosan, sajtókérdésre először reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök a vele közeli viszonyban álló osztrák szabadságpárti alkancellár Heinz-Christian Strache rejtettkamerás botrányára, és lemondására.

A zalaegerszegi önvezető járműveknek készült tesztpálya átadóján a szokásos kampányszlogenek kíséretében Orbán azt mondta:

„osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg”

Ezzel hivatalosan először reflektált arra, hogy az Osztrák Szabadságpárt vezetője és egy kollégája egy magát orosz oligarcha rokonának kiadó nőtől, egy 2017-es rejtett kamerás felvételen azt kérik: szerezzen meg nekik egy nagy osztrák napilapot „úgy, ahogyan azt Orbán Magyarországon tette.”

A reakció azt sejteti, a botrányba Orbán a magyar kormánymédiában már terjedő verzió szerint állt bele, egészen pontosan azt sejtetve, a teljes politikai felfordulás egyszerű összeesküvés bevándorlásellenes szövetségeseinek lejáratására.

Orbán ehhez most is csak annyit tett hozzá, az eset számára azt bizonyítja, mennyire fontos a „politikai stabilitás” megőrzése Magyarországon. Ezenkívül hosszabban szónokolt a „migráció veszélyeiről” és a nemzeti identitás megőrzésének fontosságáról.

https://merce.hu/2019/05/20/orban-szerint-vadaszidenyt-hirdettek-meg-barataira-europaban/

Gudenus kilép az FPŐ-ből

Johann Gudenus, az FPÖ korábbi frakcióvezetője bejelentette, hogy kilép a pártból, és visszaadja parlamenti mandátumát is. Frakcióvezetői posztjáról már szombaton lemondott, miután nyilvánosságra került a felvétel, amin Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár egy magát orosz oligarchának beállító nővel beszélgetve elmondja többek közt azt, hogy ha az oroszok megveszik neki a legnagyobb osztrák lapot, lezsíroz nekik közbeszerzéseket, és hogy olyan médiát akar, amilyen Orbánnak van Magyarországon.

Gudenus volt az, aki megszervezte ezt a találkozót, ezért ragadta őt is magával a botrány.

https://444.hu/2019/05/19/gudenus-kilep-az-fpo-bol

Orbán is felbukkant az európai szélsőjobb összeborulásán, még ha nem is úgy, ahogy Salvini szerette volna

Szombaton tartotta nagy kampányzáróját a Matteo Salvini-féle pártszövetség Milánóban, erről tegnap riportban számoltunk be. De hogyan néz ki közelről egy ilyen esemény? Elmeséljük szigorúan nem professzionális felvételeken.

Marine Le Pen, aki kérdésünkre azt mondta, Orbánnak itt kellene lennie.

https://444.hu/2019/05/20/orban-is-felbukkant-az-europai-szelsojobb-osszeborulasan-meg-ha-nem-is-ugy-ahogy-salvini-szerette-volna

Az osztrák hatóságoknál tesz feljelentést az Orbán-Pecina kapcsolat miatt Ujhelyi István

A Mediaworks előtt tartott sajtótájékoztatót Tordai Bence (Párbeszéd) és Újhelyi István (MSZP) a Strache-botrány miatt. 

Ujhelyi felemlegette, hogy a Strache-videóban emlegetett Pecina 2018 januárjában titokban tárgyalt Orbán Viktorral. Ujhelyi szerint a videóból kiderül, hogy Ibizán Strache arról beszélt az oroszoknak, Heinrich Pecina segíthet a nacionalista FPÖ pártnak megszerezni az osztrák sajtót, ahogy Orbánnak is segített ebben

 

https://index.hu/belfold/2019/05/20/az_osztrak_hatosagokhoz_fordul_ujhelyi_az_orban-pecina-kapcsolat_miatt

A politikai bukás után börtön is fenyegeti Strachét?

A bécsi ügyészség már vizsgálatot indított az ügyben.

Ausztriában felvetődött a lehetősége annak, hogy büntetőjogilag is felelősségre vonhatják Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, valamint a vasárnap a pártból is kilépett volt frakcióvezetőt, Johann Gudenust a péntek este kikerült botrányos videofelvétel kapcsán, amelyből kiderült: Strache vissza akart élni hatalmával, meg akarta sérteni a pártfinanszírozási törvényt, az Orbán Viktoréhoz hasonló médiaimpériumra törekedett. A Der Standard szakértőkre hivatkozva azonban azt írta, aligha fenyegeti börtön a két politikust, jogi értelemben ugyanis nem lehet felelősségre vonni őket. Azt azonban mindenképpen meg kell vizsgálni, milyen mértékben sértették meg a pártfinanszírozási törvényt.

https://nepszava.hu/3036521_a-politikai-bukas-utan-borton-is-fenyegeti-strachet

Kurz kancellár járt jól a botránnyal

Az első, az Ibizán készült felvételek után közzétett, hétvégén, a Research iroda által készített közvélemény-kutatás szerint az FPÖ két nap alatt öt százalékot veszített támogatottságából, s jelenleg 18 százalékon áll. Majdnem ugyanennyit, négy százalékot javított viszont Sebastian Kurz kancellár ÖVP-je, amelyre 38 százalékon voksolnának. Az SPÖ csak egy százalékot javított, 26 százalék tenné a szociáldemokraták neve mellé az ikszet. Szintén egy százalékos pluszt mértek a liberális Neosnak, a Zöldekre pedig öt százalék voksolna.

https://nepszava.hu/3036565_kurz-kancellar-jart-jol-a-botrannyal

Az osztrák kancellár egy izraeli kampánytanácsadót sejt az ibizai leleplező videó mögött

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Kronen Zeitungnak adott interjújában ismét azt emlegette, hogy a koalíciós partnerét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, Heinz-Christian Strachét teljesen lejárató ibizai videót Tal Silberstein izraeli kampánytanácsadó készíttethette.

A néppárti (ÖVP) kancellár már szombati hivatalos állásfoglalásában is beszélt arról, hogy a módszerek az izraeli politikai tanácsadóra utalnak. Kurz a Kronen Zeitungnak most azt mondta: az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) a választási kampányaikban folyamatosan Tal Silbersteint foglalkoztatják, ő pedig világszerte arról ismert, hogy ilyen akciókat szervez a politikai ellenfelek lejáratására. 

 

Az osztrák kancellár a Kronen Zeitungnak most azt mondta: nem lepné meg, ha róla is készültek volna olyan megrendezett videók, amelyekkel őt is kompromittálni próbálják.  

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/20/sebastian_kurz_heinz-christian_strache_botrany_ibiza_video_korrupcio_visszaeles_media_fpo_ovp_ausztria/

 

MÉG CSAK MOST KELLENE SZÉGYENKEZNIE AUSZTRIÁNAK AZ FPÖ MIATT?

Amíg az FPÖ még hatalomban van, azon fog dolgozni, hogy a lehető legtöbb információt és titkot gyűjtse be az általa irányított minisztériumokból. De nem csak emiatt lesz nehéz dolga Kurz kancellárnak. Az Azonnali végignézte, hogyan reagálnak a vezető osztrák lapok Ausztria eddigi legnagyobb botrányára.

https://azonnali.hu/cikk/20190520_osztrak-sajto-az-fpo-hosszu-ideig-nem-lesz-hatalomban-de-kurznak-is-nehez-dolga-lesz

ÚJABB LEAK: AZ FPÖ AZ IBIZAI TALÁLKA UTÁN IS ÉLÉNKEN KERESTE A KAMUOROSZ OLIGARCHAROKON TÁRSASÁGÁT

Nincs vége az érintettek lemondásával és az új választások bejelentésével Strache videóbotrányának Ausztriában. Bár a lemondott alkancellár azt állította: egyedi eset volt az állítólagos orosz oligarchanővel való tárgyalás Ibizán, a német sajtó hangfelvételek alapján azt írja, hogy több találkozó is volt Bécsben Strache embere és az orosz nő bizalmasa között, és az egésznek egy máig elérhető sajtóközlemény is a nyoma.

https://azonnali.hu/cikk/20190519_az-fpo-az-ibizai-talalka-utan-is-elenken-kereste-a-kamuorosz-oligarcharokon-tarsasagat

A szabadságpárti osztrák belügyminiszter szerint az ÖVP megpuccsolta a koalíciót

ORIGO, MANDINER

A Mandineren jelent meg Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt belügyminiszterének Facebook-írása, melyben bemutatta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a menekültkérdést igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról.

Előrehozott választásokat írtak ki Ausztriában, miután Strache alkancellár lemondott, és Kurz kancellár nem tudott megegyezni koalíciós partnerével. Az osztrák belügyminiszter ezt követően a Facebookon számolt be a kormánykoalíció „felrobbantásáról„, valamint arról, hogy az ÖVP ki akarta kényszeríteni a lemondását.

Kickl a bejegyzését azzal kezdte, hogy az ÖVP (Osztrák Néppárt) szombaton egyoldalúan felmondta a kormányzati együttműködést. Ezért várhatóan szeptemberben új választásokra kerül sor. A kancellár szavai szerint ez Ausztriáról szól – idézte a belügyminiszter Sebastian Kurzot. Az elmúlt órák és napok eredményei azonban megmutatják, hogy ez nem így van. Ez mindössze Kurz szövetségi kancellár és az ÖVP hatalmáról szól.És nyilvánvalóan egy kormány felrobbantásának áráról is, amely sok éve a legnagyobb elismerést vívta ki a munkájával – állapította meg Herbert Kickl.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-szabadsagparti-osztrak-belugyminiszter-szerint-az-ovp-megpuccsolta-a-koaliciot-6940835/

Megzsarolta Kurzot az FPÖ, mégis meneszti a belügyminisztert

Egyértelműen az Osztrák Néppárt (ÖVP) számára kedvezett politikai szempontból a Strache-botrány. Sebastian Kurz hétfőn délután bejelentette, hogy meneszti Herbert Kickl belügyminisztert. Távoznak az FPÖ miniszterei is.

https://nepszava.hu/3036565_kurz-kancellar-jart-jol-a-botrannyal

Lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Azután döntöttek így, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek – jelentette az APA osztrák hírügynökség egyik szóvivőjére hivatkozva.

https://hvg.hu/vilag/20190520_osztrak_szabadsagpart_miniszterek_lemondas_sebastian_kurz_allamfo

Elhajtották a betegeket a Péterfyből, sem a röntgen, sem a ct nem működött

Egész nap szünetelt a friss sérültek röntgenes vizsgálata a fővárosi baleseti központban május 6-án. A kórház szerint az ambuláns ellátás zavartalan volt, olvasónk viszont azt tapasztalta, már a portánál közölték a betegekkel, hogy a röntgen leállása miatt hova menjenek. Csak szerverhiba történhetett – állítja a kórház.

https://magyarnarancs.hu/belpol/elhajtottak-a-betegeket-a-peterfybol-sem-a-rontgen-sem-a-ct-nem-mukodott-119809

Lendvai: Ausztriában akkor sem kell megijedni, ha a jövő héten megbukik a kancellár is

Paul Lendvai Bécsben élő, magyar származású újságíró szerint nagyon fontos szerepet játszik most az osztrák politikában az államfő, aki garanciát jelent a demokrácia számára.

A történtek megmutatják, milyen fontos egy köztársasági elnök- nyilatkozta az ATV Egyenes beszédben az Ausztriában kitört kormányválság kapcsán Paul Lendvai. AZ újságíró szerint bizonyos, hogy az osztrák Szabadságpárt veszíteni fog valamennyit a vasárnapi EP-választáson, de azt nem gondolja, hogy eltűnnének a politikai palettáról.

Lendvai szerint nagyon fontos szerepet játszik most az osztrák politikában Alexander van der Bellen államfő, aki kinevezésekről dönthet és akár fel is oszlathatja a parlamentet. A 75 éves, orosz-észt származású politikus Bécsben született, Tirolban nőtt fel, majd egyetemi tanár közgazdász volt- folytatta Lendvai, hozzátéve, hogy az államfő személye és az, hogy ekkora demokrata, számára a garancia arra, hogy akkor sem kellene Ausztriában megijedni, ha a jövő héten Sebastian Kurz kancellár is megbukna egy esetleges bizalmatlansági indítvány nyomán.

„Hallatlanul ügyes, roppant cinikus”

Az Orbán Viktor politikájára vonatkozó kérdésekre az újságíró elmondta: a magyar miniszterelnököt egy „hallatlanul ügyes, roppant cinikus” politikai operátornak tartja, akit az ambíciója már elvezetett a legfelső fokra és most „gyakorlatilag azt csinál, amit akar”. Úgy véli, nincs Magyarországon nyílt diktatúra, mert vannak ellenzéki pártok, ellenzéki sajtó és ha jönnek a külföldiek, azoknak ezt meg is lehet mutatni. „Ilyen erős politikai pozíciója ma Nyugat-Európában, az úgynevezett demokratikus Európában senkinek nincs”- vélekedett Paul Lendvai, hozzátéve, hogy a hübrisznek, a teljes beképzeltségnek vannak veszélyei.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190520-lendvai-ausztriaban-akkor-sem-kell-megijedni-ha-a-jovo-heten-megbukik-a-kancellar-is

 

Civilpénzből harci alku – Hónapok óta vitázik Budapest és Oslo

Ha Norvégia belemegy az üzletbe, csaknem 300 milliárd forintot költhet Magyarország rakétavédelmi rendszerre. Budapest és Oslo viszont nem tud megállapodni a Norvég Alap pénzeiről.

Norvégia ragaszkodik ugyanis ahhoz, hogy ezt a részt egy független szervezet ossza szét, míg a magyar kormány azt akarja, hogy a hazai fél is beleszólhasson, melyik szervezetnek jut a pénzből. Lapunk két forrásból is úgy értesült, Oslo továbbra is kitart az álláspontja mellett, és addig nem hajlandó fegyvereket eladni Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem enged. Budapestet viszont sürgeti az idő és már pontot tenne a fegyverbeszerzésre: a hazai kabinet ugyanis az amerikai-norvég gyártmányt tartja a legjobb megoldásnak, ráadásul a megrendeléssel Trumpnak is gesztust tenne. Orbán Viktor ezért - David B. Cornstein amerikai nagykövet zárt körű tájékoztatása szerint - arra kérte az amerikai elnököt, járjon közbe a norvég kormánynál az említett rakétarendszer eladásában. (Cornstein egy háttérbeszélgetésen elhangzott kijelentése alapján ilyen rakétarendszer védi egyébként magát a Fehér Házat is.)

https://nepszava.hu/3036503_civilpenzbol-harci-alku--honapok-ota-vitazik-budapest-es-oslo

Hodász András: A mi álmainkat lopták el

Az egyház kétezer éves, nem szorul rá a politika gyámolítására – mondja interjúnkban Hodász András. Az Angyalföldön szolgáló plébános a mai magyar társadalom legnagyobb rákfenéjének azt tartja, hogy kiölték az emberekből a párbeszédkészséget (lásd még: „Boldog karácsonyt!”), és hogy sok mai tizenéves, aki ebben nőtt fel, úgy hiszi, amiben él, az a demokrácia.

https://magyarhang.org/belfold/2019/03/29/hodasz-andras-a-mi-almainkat-loptak-el/

Valamire készülnek a Hajógyári-szigeten, a kormány váratlanul levette a világörökségi listáról

Nem sokkal a világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet (Hajógyári-szigetet) a kormány - derült ki a pénteki Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet nem indokolja meg, hogy a Római birodalom határai – a dunai limes magyarországi szakasza – UNESCO védettségre javasolt helyszínei közül miért éppen az egykori alsó-Pannónia provincia központjának - Aquincum - egyik legfontosabb helyszíne, az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) kerül le a listáról. A 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll. A legértékesebb maradványa a jelenleg még a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palota, mely egyes vélekedések szerint a II. század elején, Hadrianus császár uralkodása idején épült.

https://nepszava.hu/3036537_valamire-keszulnek-a-hajogyari-szigeten-a-kormany-varatlanul-levette-a-vilagoroksegi-listarol

A Fidesznek több szavazóköri delegáltja lesz, mint az összes többi pártnak együtt

Összesen tizenhétezer delegáltat jelentettek be a pártok a szavazatszámláló bizottságokba, csaknem 10 ezret a Fidesz.

délután járt le. 

Delegáltak pártok szerint:

Fidesz-KDNP: 9777

MSZP-Párbeszéd: 3149

Demokratikus Koalíció: 1734

Jobbik Magyarországért Mozgalom: 1686

Mi Hazánk Mozgalom: 353

Momentum Mozgalom: 175

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 95

LMP: 70

Magyar Munkáspárt: 1

 

https://nepszava.hu/3036522_a-fidesznek-tobb-szavazokori-delegaltja-lesz-mint-az-osszes-tobbi-partnak-egyutt

Inga-Magyarország: a fél falu osztrákba gürizik

Negyvenezer magyar melós naponta kétszer átlépi az osztrák határt, hogy euróban kapja az itteni fizetés háromszorosát. Képzettségük alatt, sokszor a hierarchia aljáról küzdik fel magukat, hogy a hozzánk képest jómódú, kint viszont szegénynek számító Burgenlandban érvényesüljenek. Nyugat-magyarországi ingázók, Vas megye: ez is a Mi Vidékünk.

https://index.hu/belfold/2019/05/20/ausztriai_ingazas_vendegmunka_hatarmenti_munkavallalas_szentgotthard_szombathely_mi_videkunk_vas_megye

A Google elveszi az Androidot a Huaweitől

A Google felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huaweijel, azaz elveszi a Huawei számos androidos jogosultságát, miután az amerikai elnök, Donald Trump rendeletével a kínai telekommunikációs óriáscég amerikai tiltólistára került – értesült a Reuters. Mivel a Huawei telefonjain a Google Android operációs rendszere fut, ezért ez nagyon odavághat a világ második legnagyobb mobilgyártójának számító cégnek és az ilyen telefont használóknak szerte a világon. Erről a lap expliciten nem ír, de mindez feltételezhetően a Huawei albrandjének, a Honornak a készülékeire is vonatkozik.

https://index.hu/techtud/2019/05/19/reuters_a_google_elveszi_az_androidot_a_huaweitol/

A Huawei megígérte, hogy a Google döntése ellenére továbbra is frissítik majd az androidos készülékeiket is

A közleményben egy kicsit oda is szúrtak a Google-nek, amikor utaltak rá, hogy az androidos telefonok piacán csak az ő termékeik, a Huawei és a Honor márkák iránt nőtt számottevően a kereslet. Arra is utaltak, hogy az eddigi együttműködés keretében szorosan együtt dolgoztak a rendszer és az androidos ökoszisztéma fejlesztésén. (Via The Verge)

https://444.hu/2019/05/20/a-huawei-megigerte-hogy-a-google-dontese-ellenere-tovabbra-is-frissitik-majd-az-androidos-keszulekeiket-is

Gulyás Erika Statisztikai szegények

A szegénység ügyében nagy bajt érez a kormány. Legalábbis erre utal, hogy a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatásának ügyét a miniszterelnök kivette az emberminisztérium fennhatósága alól, és mindenféle indoklás nélkül odaadta Pintér Sándor tárcájának. Nem lesz itt semmi változás, minden korábbi program folytatódik – szólt az áprilisi MTI hír, amitől végképp gyanús lett az egész. A belügyi tárca feladata a rendvédelem és az önkormányzatok felügyelete - ijesztő belegondolni, hogy a szegények, különösen az átlagnál sokkal jobban veszélyeztetett cigányság leszakadásának megállítását épp ezek mellett látja a legbiztosabb kezekben a miniszterelnök.

https://nepszava.hu/3036512_statisztikai-szegenyek

Új erőtér

Kottász Zoltán Magyar Nemzet

A választások sosem látott módon alakítják át az erőviszonyokat Strasbourgban. Nem kell eget rengető változásokra számítani május 27-én, de a tendencia érzékelhető lesz.

A tíz évvel ezelőtt kitört pénzügyi válság és a négy éve tartó bevándorlási válság miatt minden megváltozott. Kár lenne tagadni: kibillent egyensúlyából az európai társadalmakon belüli harmónia, csökkenni kezdett az uniós intézményekbe vetett lakossági bizalom, elveszítették népszerűségüket a korábban legyőzhetetlennek tűnő pártok és politikai szövetségek, a politikai erőtér pedig elmozdult a jobboldal irányába. Elkerülhetetlen tendencia: a kezeletlen problémák bizalomvesztést eredményeznek, a gyenge vezetők erős vezetőkért kiáltanak.

Csütörtöktől vasárnapig a szavazóurnák elé járulnak majd Európa választópolgárai. Ne legyenek kétségeink: ők majd szabad akaratukból eldöntik, kit tartanak érdemesnek arra, hogy képviseljék őket az Európai Parlamentben. A demokrácia ma még szerencsére működik Európában, még akkor is, amikor egyesek a nem kívánt párt győzelme esetén halottnak nyilvánítják azt. Abban is biztosak lehetünk, hogy a választások sosem látott módon alakítják át az erőviszonyokat Strasbourgban. Nem kell eget rengető változásokra számítani május 27-én, de a tendencia érzékelhető lesz.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/uj-eroter-6940010/

A baloldal forradalomra kér felhatalmazást

Botond Bálint Magyar Nemzet

Az elmúlt években egy régen elfelejtett emberfajta tűnt fel tömegesen az európai politikában: a hivatásos forradalmár. Ezek az emberek persze nem minden jellegzetességükben felelnek meg az eredeti „forradalmár” képének, a személyes bátorság például teljesen hiányzik belőlük. Ők az intézményi forradalmárok, akik a polgári demokrácia és az európai társadalmak struktúráiban forradalmárkodnak, és sikeresen elérték, hogy radikális társadalomátalakító programjuk a politikai fősodor részévé, sőt mostanra már a kizárólagos alkotójává váljon.

A Junckerek, Merkelek, Timmermansok, Weberek, Gyurcsányok és Gyurcsánynék mind-mind a legrosszabb értelemben vett forradalmárok, rombolók, akiknek semmiféle tudásuk, elképzelésük, tervük nincs a jövőre nézve, csak szavaik, üres szavaik vannak. A „liberális demokrácia” elsődlegesen nem egy összeesküvés, hanem sokkal inkább egy betegség. A lehető legszélsőségesebb értelemben vett liberális forradalom zajlik éppen, csak ezek a forradalmárok sokkal jobban megtanultak rejtőzködni, mint hasonlóan szörnyű elődeik.

A trükkjük az, hogy az európai parlamenti választásokon egy forradalomra kérnek felhatalmazást. Olyan radikális változásokhoz kérik a becsapott emberek szavazatát, amelyekhez képest a Vörös Hadsereg általi megszállás, a kommunista diktatúra kiépítése vagy az ország rendszerváltás utáni kirablása jelentéktelen esemény volt.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-baloldal-forradalomra-ker-felhatalmazast-6930362/

Kövér László: A Néppártnak van szüksége a Fideszhez hasonló pártokra

HÍR TV

Nem a Fidesznek van szüksége az Európai Néppártra, hanem az Európai Néppártnak lenne szüksége az olyan típusú pártokra, mint a Fidesz – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a Bayer showban. Kövér László szerint szükség van azokra a pártokra, amelyek Európa kulturális, morális értékeit még őrzik, hogy megállítsák azt a balratolódást, ami jellemzi a Néppártot, amióta Angela Merkel német kancellár lett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kover-laszlo-a-neppartnak-van-szuksege-a-fideszhez-hasonlo-partokra-6941762/

Az ENSZ bírálata ellenére Róma kiáll a migránsmentő hajókra vonatkozó tervezete mellett

MTI Magyar Nemzet

Az olasz kormány kiáll a migránsmentő hajókra vonatkozó rendelettervezete mellett annak ellenére, hogy az ENSZ bírálta a tervet, Róma bevándorlás-politikáját pedig már többedszer is a múlt év eleje óta.

Matteo Salvini belügyminiszter a múlt héten nyújtotta be az új rendelettervezetet, amely egyebek mellett az ő hatáskörébe utalná, hogy engedélyezi vagy közbiztonsági okokból megtiltja bármilyen hajó belépését az olasz felségvizekre. Pénzbüntetéssel fenyegeti azokat a civilszervezeteket, amelyek a máltai, az olasz vagy a líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tengeren. Minden egyes bevándorló után, akit illegálisan akar behozni Olaszország területére valamely szervezet, akár 5500 eurós (1,8 millió forint) büntetést szabhatnának ki. A kormány hétfőn készült elfogadni a tervezetet.

Az ENSZ május 15-i levelében azt írta: a tervezett intézkedés sérti a bevándorlók emberi jogait, több nemzetközi szerződést, és egy újabb politikai kísérlet a mentési műveletek büntethetővé tételére.

Az olasz külügyminisztérium vasárnap közleményben így reagált erre: az ENSZ levelének nincs jogi érvénye, és pontatlan értesüléseken alapul. A látszat ellenére Olaszország kevesebb ilyen levelet kapott eddig az ENSZ-től, mint több más ország: 2018. január 1-je óta nyolcat, míg az Egyesült Államok 30-at, Nagy-Britannia 16-ot, Franciaország pedig 12-t – tette hozzá.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-ensz-biralata-ellenere-roma-kiall-a-migransmento-hajokra-vonatkozo-tervezete-mellett-6941258/

Tudathasadásos állapotban a baloldali sajtó

Szánthó Miklós: Az uralkodó dekadens európai elit azt próbálja elhitetni, hogy a liberális demokráciának nincs alternatívája

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Május 26-a csak egy, de fontos csata egy hosszúra nyúló civilizációs háborúban. A jelenleginél jóval nagyobb súlyuk lesz a bevándorlást ellenző erőknek, és ha tippelnem kellene, azt mondanám, a Fidesz az év végére már nem lesz a Néppárt tagja – mondta lapunknak az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190520-tudathasadasos-allapotban-a-baloldali-sajto

Sokkot kapott az ellenzék

Hétértékelő. Az európai parlamenti választások előtt a jó hangulatú találkozó Donald Trumppal jelzi, hogy az amerikai elnök teljes mellszélességgel támogatja Orbánt – véli az elemző

Baranya Róbert Magyar Hírlap

Az Orbán Viktor és Donald Trump közötti találkozó időzítését és sikerét is egyértelmű üzenetként értékelte Boros Bánk Levente politológus. Az elemző szerint Karácsony Gergely szemmel láthatólag az események sodrában vergődik.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190520-sokkot-kapott-az-ellenzek

Macskajancsik

Akik tesznek arra, hogy mit akarnak diktálni nekünk a nyugati macskajancsik, kimondják, Európa jövője egy lehet, keresztény, nemzetállami alapokra épített, hagyományaihoz ragaszkodó szövetség

Dippold Pál

Hiába válik egyre hangosabbá az európai parlamenti választások közeledtével az úgynevezett fejlett nyugati országokban élő ideológusok sipákolása, miszerint az általuk liberális demokráciának nevezett zűrzavarnál nincs csodálatosabb, a világ józanabb népei csak csodálkoznak az öngyilkos balliberális nyugati politika láttán.

A pökhendi brüsszeli bürokraták meg nyilvánvalóan Európa feladásának és eladásának bábfigurái, az Egyesült Nemzetek Szervezetével együtt a civilizált világ elpusztításának egyik új módszere mellett állnak, szerintük a migráció majd mindent megold. Sőt. A mindennél is többet, hiszen az eljövendő nyílt társadalmakban, aminek eszmei, de inkább anyagi lényegét bizonyos George Soros gondolatai és intézményei képviselik, mindent szabad. A hagyományos közösségeket szétrombolni, országhatárokon átgázolni, az élet rendjét és békéjét erőszakkal szétverni. A migráció szerintük mindenkit megillető alapvető emberi jog. Akik ennek a tételnek ellentmondani merészelnek, azokat egyre erőteljesebben támadják.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190520-macskajancsik

Ceglédi: Belebukna-e a Fidesz-kormány egy Strache-botrányba?

Kezdve azzal, hogy a miénk, Kurzéval ellentétben, csak nevében koalíciós kormány. Egyetlen erőközpont van, ez a fideszes kormányfő-pártelnök. A KDNP és egyéb díszelemek akarat nélküli függelékei a központi egységnek. Nem lenne kitől és miért elhatárolódni, hiszen ilyen nagyságrendű ügyben csak Orbán Viktor személyes mandátumával jár el mindenki. Kurz a tisztessége látszatát csak akkor tudja megőrizni, ha a bűnöst azonnal eltávolítja, és maga is vállalja a felelősséget. Orbán viszont pont akkor tűnik tisztességesnek hívei szemében, ha a bűnöst bevédi, a bűnt tagadja, saját felelősségét pedig távolítja.

De eleve, ugye, hogyan pattant ki az ügy? A hetente egymilliós példányszámban megjelenő Der Spiegel és a hasonlóan fontos Süddeutsche Zeitung által. Most pedig nézzünk a magyar sajtótérképre, a Mészáros-birodalomra, direkt és közvetett tagjaira, a szolgákra és a kúllistás maszatolókra, aztán tippeljük meg, itt mindez hogyan történne! Az állami hírügynökség először agyonhallgatná a dolgot, a köztévé és a „kereskedelmi” sajtójuk, értsd: a mi adónkból túlárazott kamuhirdetéseket közlő elemek szintén. Először az ügy tehát nincs is. Aztán mikor már kint van a maradék kormányfüggetlen, majd nemzetközi felületen, akkor megjelenne náluk is, de saját olvasatban. Soha nem a lényeggel foglalkozva. 

https://hvg.hu/itthon/20190520_cegledi_fideszkormany_strachebotrany

Gond van a Molnál, nem jön kőolaj Ukrajna felől

A ukrán Ukrtransznafta felfüggesztette a Magyarország felé tartó olajszállítást a Barátság kőolajvezetéken, mivel a magyar oldalon a Mol technikai problémákat jelzett nekik. Ez néhány órával azt követően történt, hogy újra orosz olaj érkezett a vezetéken keresztül az Európai Unióba – jelentette a Reuters.

Az Ukrtransznafta jelezte, hogy amint a magyar fél jelzi, ismét képes kőolajat fogadni, újraindítja a szállítást.

Kérdéseinket elküldtük a Mol Nyrt.-nek.

https://hvg.hu/kkv/20190520_mol_ukrajna_koolajvezetek

Megint a Fidesznek kampányol a milliárdokkal kitömött Vajdasági Magyar Szövetség

Minden csatornán a Fideszre szavazásra buzdít a Vajdasági Magyar Szövetség, erre egy hónapja külön Facebook oldalt is létrehoztak. Idén először a nem uniós állampolgárok is szavazhatnak az EP-választáson, a Fidesz ebből a lehető legtöbbet próbálja kihozni Szerbiában.

Orbán Viktorral, kormánypárti képviselőkkel kampányol hetek óta Vajdaságban a Fidesz. Hogy biztos célba érjen üzenetük, köztéri plakátokon és egy április 9-én létrehozott Facebook oldalon is azt sulykolják, mindenki szavazzon a Fideszre. A Mindannyian.rs-ről első ránézésre nem derül ki, hogy kié, viszont csak magyar kormánypárti politikusok jelennek meg rajta. A fotókról, valamint az adatvédelmi szabályzatból nyilvánvaló, nem vajdasági civilek, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség a szavazásra buzdító honlap tulajdonosa.

Nem véletlenül, hiszen egy VMSZ képviselő is felkerült a Fidesz-KDNP listájára: Deli Andor rögtön osztogatással kezdett: 1 millió eurós, mintegy 325 millió forintos “anyaországi gazdasági támogatásban” részesült a 2,5 ezres Kúla. Az már a Mindannyian.rs-ről derül ki, hogy “több mint 800 levélszavazat érkezett meg az elmúlt hetekben. A helyiek többsége kihasználja azt a lehetőséget, hogy életükben először támogathatják azokat az európai értékeket, amelyeket fontosnak tartanak.“ Úgy, hogy közben a Fideszre szavaznak.

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/megint-a-fidesznek-kampanyol-a-milliardokkal-kitomott-vajdasagi-magyar-szovetseg/

Németh Szilárd bizarr sajtótájékoztatója: fegyveresek néztek szembe az újságírókkal!

Németh Szilárd, a nemzet honvédője eddig még szokatlannak számító sajtótájékoztatóra adta a fejét. Másodmagával álltak ki a kis teremben, mögöttük biodíszletként fegyvert tartó honvédeket sorakoztattak fel, puskával az összetrombitált újságírók felé. Reméljük, csak egy elhibázott reklámfogásról és nem a jövőről van szó!

https://varosikurir.hu/nemeth-szilard-bizarr-sajtotajekoztatoja-fegyveresek-neztek-szembe-az-ujsagirokkal/

Rossz hírre ébredt ma Putyin

Vártnál is nagyobb mértékben lassult az orosz gazdaság teljesítményének növekedése az idei első negyedévben elsősorban a nagykereskedelmi forgalom visszaesése miatt, amit a januártól életbe léptetett magasabb áfa okozott - írta az MTI.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/rossz-hirre-ebredt-ma-putyin.684523.html

Kitört az utódlási háború, senki sem figyel a kormányfőre

Miközben a brit miniszterelnök tovább próbálkozik kormánya többször elutasított brexijavaslata elfogadtatásával, pártjában gőzerővel beindult az utódlási harc. Senki sem hiszi a szigetországban, hogy el tudja fogadtatni a tervezetet a parlamenttel.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/may-brexit-boris-kormanyfo.684511.html

Tabuk fogságában a magyar gazdaságpolitika

g7

Április végén – amint arról a G7 is beszámolt – a magyar kormány benyújtotta az EU-nak a 2019-23-ra vonatkozó konvergencia programját. Ez egy igen ambiciózus, mondhatni rendkívül optimistának tűnő program*, ami azért problematikus, mert azt a látszatot kelti, hogy már sikerült megteremteni a tartósan gyors magyar növekedés gazdaságpolitikai előfeltételeit. Holott ennek még a koncepcionális előfeltételei is nagyon kérdésesek.

A napokban az EU is közzétette saját előrejelzését az egyes tagállamok, illetve az EU egészének várható gazdasági fejlődéséről; igaz, csak 2020-ig. A magyar GDP-növekedéssel kapcsolatban a kormány lényegesen derűlátóbb, mint az EU; 4 százalékos prognózisa idén 0,3, jövőre viszont már 1,2 százalékponttal magasabb az EU által készítettnél. Az államháztartási hiány esetében a két előrejelzés szinte megegyezik, az államadósság csökkenése, a folyó fizetési mérleg hiányának és az inflációnak az emelkedése esetében viszont ismét csak az EU a pesszimistább.

A 2020 utáni időszakkal az EU nem foglalkozik. Véleményem szerint azonban ebben az időszakban már különösen valószínűtlen a kormány folyamatosan legalább 4 százalékos növekedést feltételező előrejelzése. Feltűnő, hogy még a program – alapvetően a világgazdasági kockázatok miatt – készített pesszimista forgatókönyve is lényegében csak 2019-re számol a 4 százaléknál (0,6 százalékponttal) lassúbb növekedés lehetőségével, a későbbi években már nem.

https://g7.hu/kozelet/20190516/tabuk-fogsagaban-a-magyar-gazdasagpolitika

Szolnok fideszes polgármestere és a térség parlamenti képviselője kiállt az M4-esre bejelenteni, hogy egy hónap múlva át lesz adva a szakasz

Magyarország avatás-nagyhatalom, nincs az a szorult helyzet, ahol egy fideszes ne tudna méltóképpen átadni, avatni.

Vasárnap lesz az EP-választás, ilyenkor hagyományosan épül-szépül az ország, és Szalay Ferencnek, Szolnok Fidesz-KDNP-s polgármesterének – aki mellett Lázár János is kiállt, miután vén hülye kurváknak nevezett helyi nyugdíjasokat – és Kállai Máriának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének sikerült a bravúr: kiálltak az M4-es gyorsforgalmi útra, és az aktuális munkákról tartottak sajtótájékoztatót Ceglédnél.

https://444.hu/2019/05/20/szolnok-fideszes-polgarmestere-es-a-terseg-parlamenti-kepviseloje-kiallt-az-m4-esre-bejelenteni-hogy-egy-honap-mulva-at-lesz-adva-a-szakasz

Egyre többen élünk ezen a bolygón, és ebbe fogunk belepusztulni

„Amint felveted, hogy túl sok ember van a Földön, rögtön azt hiszik, azt akarod, hogy a népesség fele meghaljon, mint a Bosszúállókban, vagy hogy rasszista vagy, rákened a problémákat a szegény, fejlődő országokra, mert Afrika lesz a kontinens, ami négyszeresére dagad az évszázad végére. Annyit hallanak az érveidből, hogy a szegényekre hárítod a felelősséget, pedig mi itt, a gazdag országokban okozzuk a legtöbb szennyezést, mi bocsátjuk ki a legtöbb szén-dioxidot. Holott mi csak azért érvelünk, hogy mind a fejlett, mind a fejlődő országokban

ÁLLJON MEG A NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS,

tartsuk 2 alatt a termékenységi rátát. Nem fenntartható, hogy folyamatosan növekszünk. Nem csak Afrikában, sehol.” - mondta Dérer Patrícia biológus a 444-nek. Dérer a Göteborgi Egyetemen működő, The Overpopulation Project nevű kutatócsoport tagja, társaival azért dolgozik, hogy a kontrollálatlan népességnövekedés hátrányait és a felelős családtervezés előnyeit mutassa be tudományos érvekkel alátámasztva az akadémiai világnak és a szélesebb nyilvánosságnak.

https://tldr.444.hu/2019/05/20/egyre-tobben-elunk-ezen-a-bolygon-es-ebbe-fogunk-belepusztuln

A fideszes médiaalapítvány feje szerint azért nem vállalják a jobboldaliak a nézeteiket a homoszexualitásról, mert bűntudatkultuszt generáltak a liberálisok

Ennek tükrében még jó, hogy Kövér László fényt mutat nekik a sötétben!

 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a több száz kormánypárti médiumot magába tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke, aki egyébként a jópofa zoknik viselésének nagy tudója, interjút adott a Magyar Hírlapnak, amelyben többek között Orbán Viktor és Donald Trump találkozója, valamint az európai parlamenti választásokról esett szó.

Az interjú készítője erre azt kérdézte az elnök-igazgatótól, hogy „ez szavazatszerző taktika vagy ideológiai megfontolás?” Szánthó válasza: „Inkább az utóbbi. A második világháború tragikus örökségéből fakadóan, de összemosva a dolgokat, olyan hangulatot alakítottak ki Euró­pában, ami alapján az egész jobboldalt általában kompromittálták.

Az eredetileg keresztény, konzervatív oldalon is kialakítottak egy bűntudatkultuszt, ami olyan nyomás alá helyezi a nyugati jobboldali politikusokat, hogy szégyelljék világnézetüket.

Betolták a nevükben még kereszténydemokrata erőket a »politikai középre«, és közben ezt a »közepet« áthúzták a balliberális térfélre. Mindehhez persze a politikai korrektségbe belefulladó érintett nyugati politikai oldal szó nélkül asszisztált.

A nagy jólét közepette a jobboldal nem is vállalta fel a lényeges világnézeti vitákat multikultiról, genderkérdésről vagy homoszexualitásról, azt mondták: jobb a békesség, mint az igazság kimondása.

 

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/szantho-miklos-homoszexualits-gender-kerdes-119864

 

Lemondott Toroczkai a mentelmi jogáról

A Mi Hazánk Mozgalom EP-listavezetője még pénteken, önként mondott le az őt megillető mentelmi jogról, miután a törökszentmiklósi rendőrkapitányság eljárást indított ellene gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

Toroczkai László hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón vérlázítónak nevezte, hogy a hatóság belső vizsgálat helyett ellene indít eljárást, aki segített "rács mögé juttatni egy cigánybűnözőt". Szerinte az eljárás hátterében az állhat, hogy a Törökszentmiklósra meghirdetett vonulásos demonstrációjukat a bejelentést követő 48 órás rendőrségi mérlegelési határidő előtt nyilvánosan is meghirdette, amire a gyülekezési törvény legutóbbi módosítása óta nincs lehetőség.

https://hvg.hu/itthon/20190520_toroczkai_laszlo_mentelmi_jog_ep_valasztas_listavezeto_lemondas_mi_hazank_torokszentmiklos

A Mediaworks ismét hirdethet a Facebookon

A Facebook hétfőn hajnalra visszaállította a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok egy hete letiltott hirdetési fiókjait – derül ki a Mediaworks közleményéből.

Azt írják, nem kaptak konkrét választ, mi volt a tiltás oka, a cég nevében eljáró alkalmazott viszont – ahogyan fogalmaztak – a „tévesen" letiltott fiókok miatt okozott „kényelmetlenségért" elnézést kért.

Az amerikai cég öt nappal ezelőtt tiltotta le a NER-közeli Mediaworks hirdetési fiókjait, ennek értelmében a kiadó egyetlen sajtóterméke, a receptoldaluk, de még a sporthíreket közlő Nemzeti Sport sem tudott tartalmakat hirdetni a közösségi oldalon.

A Mediaworks portfóliójához tartozik a többi között a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a megyei lapok, a Szabad Föld és a már említett receptújság.

https://hvg.hu/kkv/20190520_Ismet_hirdethet_a_Facebookon_a_NERkozeli_Mediaworks

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

Csak néhány napja, hogy beszámoltunk róla, mennyi pénzt költenek politikai hirdetésekre a Facebookon a magyar pártok, most újabb érdekességre leltünk ezzel kapcsolatban.

Mióta a Facebook transzparens módon igyekszik működtetni a hirdetési rendszerét, egyszerű felhasználóként is ellenőrizhetjük, kinek a pénzéből mennek ezek a kampányok. (Az átláthatóság egyébként éppen az EP-választások miatt lett fontos a közösségi oldal számára.)

Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy a dél-békési fideszes országgyűlési képviselő, Simonka Györgynél például a felesége van feltüntetve finanszírozóként, ebben az értelemben tehát ő, Simonkáné Gábor Marianna fizeti a politikus ilyen jellegű bejegyzéseit.

https://hvg.hu/tudomany/20190520_simonka_gyorgy_felesege_facebook_politikai_hirdetes

112 988 hacker érzékeny adatai kerültek ki a netre, börtön várhat rájuk

Május 12-én egy rivális fórumra kerültek ki azoknak a felhasználóknak az e-mail-címei, jelszavai és IP-címei, akik szintén felhasználói adatok ellopásával "foglalkoznak".

Egy egészen furcsa, már-már sorsszerű adatszivárgást vett észre nemrég Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő. A történet szerint még május 12-én loptak el hackerek nagyon sok – egész pontosan 112 988 fiókhoz tartozó – személyes adatot – e-mail-címeket, jelszavakat, IP-címeket és üzenetváltásokat. Csakhogy az áldozatok ezúttal nem "hétköznapi" felhasználók voltak, hanem az OGusers nevű fórum tagjai, akik egyébként felhasználói fiókok adatainak ellopására szakosodtak.

A fórum adminisztrátora először azt írta, hogy megsérült a merevlemez, és emiatt a biztonsági mentésről kell visszaállítani az elveszett adatokat. Nem sokkal később azonban egy rivális fórumban megjelent az összes kiszivárgott adat – írja az Engadget.

https://hvg.hu/tudomany/20190520_hacker_kiberbiztonsag_brian_krebs_ogusers

Valahol az Európai Unióban

paraméter Széky János

A felvétel láthatóan titkosszolgálati munka, namost akármilyen titkosszolgálat vagy szakmai frakció készítette, biztosan türelmes társaság volt, ha vállalta a kockázatot, hogy az osztrák kormányzat biztonságpolitikailag kényes posztjai – külügy, belügy, védelem, titkosszolgálatok – másfél évig a Szabadságpárt kezében legyenek.

Rengeteg kompromittáló és vállalhatatlan mondat elhangzik, az üzlet lényege az lett volna, hogy negyedmilliárd dolláros adomány és egyéb támogatás fejében Strache állami megrendeléseket garantált az álorosz áloligarcháknak – ha kormányra kerülnek, ígérte, a Strabag nem kap több megrendelést, hanem annak cégnek jut majd minden, amit „Makarova” ebből a célból a Strabag mintájára alapít majd.

Magyar szempontból kiváltképp érdekes, hogy az álmafiózók úgy tettek, mintha  legnagyobb osztrák napilapot, a Kronen Zeitungot akarnák megvenni, ahol aztán Strache csapata diktálhatna. Mire az osztrák politikus a magyarországi médiaviszonyokat festette le vágyott célként, és Heinrich Pecinát, a Népszabadság kivégzőjét ajánlott be, aki, szerinte „tizenöt évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát” .

Ez nem így volt, de a gyermeki lelkesedés sokat elmond Strache karakteréről és felkészültségéről – ahogy az is, hogy bemondásra leült tárgyalni két ismeretlen figurával egy idegen házban, feltételezvén, hogy a beszélgetésnek semmi nyoma nem marad.

Az ilyen ember tök hülye politikusnak. Itt tartunk ma Európában.

Aki a csapdát felállította, e sajnálatos ténynek természetesen tudatában volt, s így annak is, hogy Strachénak eszébe se jut kételkedni olyasvalakinek a szavában, aki orosz oligarchának állítja be magát. Az FPÖ évek óta bizonyítja, hogy bármit elhisz Putyinnak és tágabb környezetének, kezdve attól, hogy 2012-ben Csecsenföld emírjénél, Ramzan Kadirovnál járva tagadták, hogy volnának emberijog-sértések, folytatva a bécsi oroszbarát konferencián való részvétellel Dugin és Malofejev társaságában, a Krím elfoglalásának legitimálásán át az Egyesült Oroszország nevű elnöki párttal kötött 2016-os együttműködési szerződésig.
Mindezzel a hülyeség aktív politikai tartalmat kapott. De van egy másik magyar vonatkozás is.

https://parameter.sk/valahol-az-europai-unioban

A Cannes-ban versenyző filmek azt üzenik: nagy baj van Európában

Széthulló családok, mindennapi egzisztenciális és morális küzdelmek állnak az alkotások fókuszában.

Eric Rohmer rendező mondta: minden fikciós mű dokumentumfilm is egyben. Elnézve az idei cannes-i versenyprogram eddigi legerősebb műveit, mindenképpen megerősíteni tudom az állítást, hiszen szuperrealista filmek igen erősen üzennek nekünk, hogy baj van a világgal.

https://nepszava.hu/3036463_a-cannes-ban-versenyzo-filmek-azt-uzenik-nagy-baj-van-europaban

ÉLET ÉS IRODALOM

Petschnig Mária Zita

Felfelé a lejtőn

Számos szakmai közeg évek óta bírálja a Budapest–Belgrád vasútvonalon történő nagyberuházást, ám a kormány nem vette a fáradságot arra, hogy választ adjon a felvetésekre, tájékoztassa a közvéleményt, miért kell beleállnunk ebbe a projektbe. Április végén azonban végre feketén-fehéren kiderült, mi értelme a magyar gazdaság számára nettó hasznot nem hajtó, ám több százmilliárd forintos eladósodással járó, soha meg nem térülő vasúti pályafelújításnak és mellette egy új sínpár lefektetésének. Kiderült, ami Magyarországnak káros, az nemcsak a kivitelező és hitelező kínai partnereknek előnyös, hanem személy szerint Orbán Viktornak is. Nagy nemzetközi buli ez, ami az uniós források kilátásba helyezett fogyását pótolni tudja azon a felfelé tartó siklópályán, amely szédületes gyorsasággal repíti – különösebb erőfeszítés nélkül – tovább a világ leggazdagabbjai közé. Orbán elérte, hogy olyan konzorcium nyerje el az aranyárban történő vasútfejlesztést, amelybe a kínaiak egy Mészáros Lőrincnek tulajdonított érdekeltséget is bevettek. Talán diplomáciai udvarlással vagy/és talán azért, mert oly mértékben túlárazott a projekt, hogy azon még osztozkodva is nagyon nagyot lehet kaszálni.

https://www.es.hu/cikk/2019-05-17/petschnig-maria-zita/felfele-a-lejton.htm

Megállíthatatlanul nő a kórházak adóssága - mi lesz így a betegekkel?

Áprilisban újabb csaknem 5 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága, amely majdnem elérte a 34 milliárd forintot. Az első négy hónapban havonta átlagosan 4,65 milliárd forinttal gyarapodott az állomány a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint. Ezzel az ütemmel június végére 43, míg az év végére akár 70 milliárd forintra is nőhet a lejárt tartozásállomány.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egeszseg-egeszsegugy-betegseg-korhaz-adossag-finanszirozas.684483.html

TGM: Az európai választásokra

Szokványosabb körülmények között rendes baloldali ember azt mondaná, hogy mert az európai választásokon induló magyarországi pártok között számunkranincs elfogadható alakulat, ezért nem szavazunk, vagy protesztszavazatot adunk le. Ez az utóbbi opció azonnal kiesik, ha meggondoljuk, hogy a be nem jutó pártokra leadott szavazatokkal csak az állítólagos „Fidesz-KDNP”-t, azaz Orbán Viktor pártállami apparátusát támogatnánk. Ennél még a nemszavazás, a szavazástól való tartózkodás is „hasznosabb”.

A komolyan esélyes ellenzéki pártok közül az MSZP-P a szörnyű hétköznapi működése és gyanús húzásai miatt nem érdemli meg a szavazatunkat, alacsony szellemi színvonala, megalkuvó magatartása, ügyetlen demagógiája kíméletesen szólva is elkedvetlenítő. Programja – amelyet nem nagyon népszerűsít – nagyjából elfogadható egy jobboldali szocdem párttól. Európai pártszövetsége (S&D) tűrhető.

Mellette szól, hogy ha rá szavazunk, bejuttathatjuk a parlamentbe a ma legjobb európai képviselőnket, Jávor Benedeket, ami nem volna kis dolog. De vele együtt menne a gyorsan romló Ujhelyi István, aki legutóbb (ezt május 15-én este írom) már az ukrajnai vendégmunkások ellen uszított… Meg Szanyi… De hagyjuk az MSZP bűnlajstromát, elég közismert.

Ám hogy egyetlen képviselő miatt (akinek a helye nem is biztos) szavazzunk ennyire tönkrejutott, romlott pártra…? Nem nagyon megy.

A DK legtöbb tekintetben jobboldali párt, demagóg, fanatikus szekta, amely azonban elkötelezetten, mondhatni mániákusan Orbán-ellenes, e tekintetben megbízható. Ugyanakkor arra hajlik, hogy gépiesen az ellenkezőjét mondja mindannak, amit Orbán Viktor mond, ha kell, ha nem. Ilyen a Gyurcsány-házaspár legutóbbi ötlete, az „Európai Egyesült Államok”.

A Momentum jobboldali párt, nem voksolhatunk rá, bár szépen kiállt nemes ügyek mellett. Legfőbb vezetői akkora hajlamot mutatnak az összevissza beszédre, a giccsre és a rossz nyelvtanra, olyan rémületes történelmi tudatlanságot árulnak el, s akkora gazdaságelméleti zűrzavarban élnek – s ez a fiatal értelmiség pártja

https://merce.hu/2019/05/20/tgm-az-europai-valasztasokra/