2019, január 30 - 08:13 Sajtószemle

ROSKA BOTOND: OLYAN VAKSÁG, AMIN NEM LEHET SEGÍTENI, NEM LÉTEZIK

Az elmúlt néhány hónapban zsinórban három fontos orvosi díjat is megkapott az idén 50. születésnapját ünneplő, budapesti születésű Roska Botond molekuláris és sejtbiológus, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője, a Bázeli Egyetem orvostudományi karának professzora. Mindegyik elismerést első magyarként érdemelte ki: a Bressler-díjat az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért, az évről-évre agykutatókat elismerő Alden Spencer-díjat a látás folyamatának a megértéséért, és végül idén a Louis Jeantet-díjat a kettő kombinációjáért ítélték a magyar neurobiológusnak. 

Roska családjában már-már hagyomány a kiemelkedő tudományos teljesítmény. A világhírű kutatóorvos apja a neurális hálózatok kutatását Magyarországon megalapozó néhai Roska Tamás villamosmérnök, akadémikus. Fia a Semmelweis Egyetem orvosi karának elvégzése után a University of California berkeley-i tagintézményében, valamint a Harvardon képezte magát tovább. Innen került 2005-ben Bázelbe, ahol azóta is több kutatóintézetben dolgozik. A Bázeli Egyetem orvosi karának professzora, és tavaly óta a molekuláris és klinikai szemészeti kutatóközpont igazgatója is. A világhírű neurobiológussal a látás-visszaállító terápiák lehetőségeiről és korlátairól beszélgettünk.

 

https://qubit.hu/2019/01/29/roska-botond-olyan-vaksag-amin-nem-lehet-segiteni-nem-letezik

Magyar Posta: Nem veszünk részt Soros európai parlamenti választási politikai kampányában

Az ellenzéki képviselők kedd délelőttre sajtótájékoztatót hirdettek a Magyar Posta székháza elé, mondjon nemet a posta a rabszolgatörvényre címmel. Ennek kapcsán megkérdeztük a postát:

Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában.

https://24.hu/kozelet/2019/01/29/magyar-posta-nem-veszunk-reszt-soros-europai-parlamenti-valasztasi-politikai-kampanyaban

Orbán Viktor: Magyarország az Egyesült Államok szövetségese

A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt - mondta az MTI kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Orbán ezzel az álhírezéssel valószínűleg a Wall Street Journal hétfői cikkére utalt, amely azt állította, hogy Washingtonban az oroszok és a kínaiak magyar befolyásszerzése miatt aggódnak. Ehhez képest Orbán szerint:

"Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek. Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására"

https://444.hu/2019/01/29/orban-viktor-magyarorszag-az-egyesult-allamok-szovetsegese

Szijjártó szerint hazudik a Wall Street Journal

„Jól tenné a Wall Street Journal, hogyha befejezné a hazugságok terjesztését Magyarországról!" - így reagált Szijjártó Péter ma, amikor megkérdeztük, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azért jön-e Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral, mert túl közel kerültünk Moszkvához és Kínához, és nem teljesítettünk egy NATO-s amerikai védelmi elvárást. A miniszter állítja: ha valaki megkérdőjelezi a NATO-elkötelezettségünket, rossz szándékkal teszi.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190129-szijjarto-szerint-hazudik-a-wall-street-journal/hirkereso

 

 A Fidesz elbukott képviselőjelöltje négymilliót keres három munkahelyen

Elvesztette a tavalyi parlamenti választást, cserébe egyszerre három állami cégnél töltheti be főállásban az ügyvezetői posztot Csizi Péter, a Fidesz volt országgyűlési képviselője.

https://24.hu/kozelet/2019/01/29/fidesz-csizi-peter-fokefe/

Így kerülnék el Orbánék, hogy komoly következményei legyenek a demokrácia leépítésének

Az uniós tagállamok egy része azt szeretné, ha új mechanizmus alapján vizsgálnák az EU-s országokban a jogállam és a demokrácia állapotát. Nem titkoltan azért, hogy a későbbiekben ennek nyomán szankcionálhassanak is: például megvonhassák az uniós támogatásokat. Lapunk birtokába került két nem nyilvános kormányzati dokumentum, a jelentésből és az előterjesztésből az következik: a magyar kormány arra játszik, hogy ne legyen valódi jogállami kontroll.

A kormány elodázná a meghallgatást, de nehéz lesz

A kormány részéről senki nem vesz részt ezen a vitán. Európai parlamenti választási kampány van, meghagyjuk a színjátékot azoknak, akik ebben részt kívánnak venni

– reagált múlt héten Szijjártó Péter külügyminiszter a hírre. A kormányzati anyagokból kiderül, hogy ettől függetlenül élénk kíváncsisággal követik az eseményeket, és kidolgozták a hivatalos álláspontot is arra nézve, hogy miért nem vitáznak: azért, mert az Európai Unió Tanácsában formálisan még nem  hallgatták meg Magyarországot a Sargentini-jelentésről, hiába volt már háromszor napirenden „a magyar ügy”.

https://24.hu/belfold/2019/01/29/orban-viktor-sargentini-jelentes-7-cikkely/

Diktatúra vagy tiszta káosz? A kultúrharc kulisszái mögé nézünk

Stupf András

Pulzáló erőviszonyok, alkalmi szövetségek, személyes sértettségek, sőt szakadásközeli helyzetek. A Válasz utánajárt, kik fújják a passzátszelet a kultúrpolitikában, s kiderült: a látszat csal. Nincs mesterterv és az sem igaz, hogy a „székely hadosztály” előretolt helyőrsége bevette Budapestet. Pillanatkép a kultúrkampf állásáról.

A Válasz tucatnyi minisztériumi és múzeumi dolgozóval, az íróakadémia életében résztvevőkkel folytatott háttérbeszélgetést, hogy kibogozza, ki fújja a kultúrkampf passzátszelét. Az eredmény hasonló ahhoz, amit a Magyarságkutató Intézet hátterénél fedeztünk fel: pontos ideológiai terv helyett pulzáló erőviszonyok, alkalmi szövetségek, személyes sértettségek, sőt szakadásközeli helyzetek a kívülről monolitnak tetsző rendszeren belül. Tapasztalataink szerint tehát leginkább Lackfi János találta fején a szöget, amikor lapunknak a következőket mondta: „Lehet, hogy minden úgy történik, hogy fölébred reggel az ördög és azt mondja, most jól megnyomom ezt a gombot, lerombolom ezt vagy azt. Mégsem hiszem, hogy így megy ez. Sokkal inkább úgy, hogy adott egy szakma, ahol mindenki tele van sértettséggel, indulatoktól fűtve háborog. Ezeket a fortyogásokat valaki kihangosítja, és máris indulhat a listázós kulturális lobbiharc, a kiszorítósdi, az iszapbirkózás.”

https://www.valaszonline.hu/2019/01/28/szakacs-arpad-kulturharc-prohle-ojd/

Theresa May a Brexit-tárgyalások újranyitását kéri az EU-tól

Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott sajtótájékoztatót, ahol a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól - közölte kedden a Downing Street.

Reagált Weber

Nincs értelme a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről folytatott tárgyalások újbóli megnyitásának - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje kedden Berlinben.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte: a tárgyalások újranyitása azt jelentené, hogy nemcsak az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyéről kellene tárgyalni, hanem a többi között Gibraltár kérdéséről, a brit és az EU-s állampolgárok helyzetéről, és arról is, hogy "mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért".   

"Ha valamit újranyitunk, akkor mindent újra megnyitunk" - mondta Manfred Weber. A brit félnek inkább tiszteletben kellene tartania a Brexit feltételeiről folytatott tárgyalások eredményeként kötött megállapodást, és azt kellene rögzítenie, hogy milyen kapcsolatrendszert kíván kiépíteni az EU-val.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20190129-theresa-may-a-brexit-targyalasok-ujranyitasat-keri-az-eu-tol

 

Orbán híveinek muszáj elhinniük ezt a hazugságot, különben az egész világképük omlik össze

Orbán Viktor három héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen rendhagyó módon a sajtó is kérdezhetett tőle, a kényes kérdésekre egyszerűen nem válaszolt, miközben fegyelmezetten migránsozott és sorosozott. De a vége felé, az AP kérdésére kicsit megnyílt, és váratlanul tartalmas és tanulságos feleletet adott, amelyről mégis kevés szó esett.

Hosszan fejtegette és evidenciaként vezette elő elméletét, hogy az elmúlt időszakban „a meghatározó történelemértelmezés, politikai helyzetértékelés, a meghatározó értékek bemutatása egész Európában mégiscsak egy liberális koncepció szerint történt”, és csak azon lehet vitatkozni, hogy 90-10 vagy 60-40 arányban uraltak le mindent a liberálisok. Az Orbán által felvázolt világban 

a médiában (is) két oldal áll szemben egymással: a „liberális” és a „konzervatív-keresztény”.

„A migráció átalakítja az erőviszonyokat” az utóbbiak javára, „korszakváltás kapujában állunk” – jósolta a miniszterelnök, aki azzal zárta az újságíróknak címzett gondolatmenetet, hogy 

„Küzdjünk becsülettel!” 

Mármint az a néhány megmaradt független médium küzdjön meg vele, aki 8 év alatt a maga képére formálta az országot, aki mögött ott áll a teljes magyar állam, a végrehajtó hatalomtól kezdve a törvényhozáson át az ügyészségig, és aki a NER végtelen magánvagyonai fölött is rendelkezik.

https://444.hu/2019/01/29/orban-hiveinek-muszaj-elhinniuk-ezt-a-hazugsagot-kulonben-az-egesz-vilagkepuk-omlik-ossze

 

Agymosó képekkel bombázza dolgozóit a győri Audi

Olvasónk küldött nekünk képeket arról, hogy milyen üzenetekkel bombázzák a győri Audi-gyárban a még nem sztrájkoló dolgozókat. Ezeket a képeket olyan monitorokon jelenítik meg, amelyek korábban a munkavégzéssel összefüggő instrukciókat közöltek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: nem állapodott meg az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet hétfőn sem az idei évi bérekről az estébe nyúló tárgyalássorozat alatt, a sztrájk kedden is folytatódik. A győri gyárban január 24-e reggel hat óra óta sztrájkolnak a dolgozók, azóta teljesen leállt a termelés a motorgyárban és a járműgyárban. A termeléskiesés miatt hétfőn leállították a gyártást az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban, mert hiányoznak a Győrben készített motorok.

Kérdéseinket elküldtük az Audinak, válaszukkal bővítjük cikkünket. 

https://24.hu/kozelet/2019/01/29/audi-sztrajk-kepek/

Nemzetközi imaláncot indítottak Orbánért a Fidesz rajongók!

Fél éven át, naponta öt percen keresztül kell mondani az imát. 

Nemzetközi imalánc indult Orbán Viktorért – írja a pozsonyi Új Szó. Az imát egy Rómában élő bencés szerzetes, Kühár Ede írta, a lánchoz csatlakozóknak pedig fél éven át, naponta öt percen keresztül kell mondaniuk. Így kezdődik: 

“Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked! Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől! Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől!” 

Az ipolysági Varga János azt mondta, azért csatlakozott, mert Orbán Viktor különleges politikus, és 

“azért van sok ellensége, mert a keresztény Európát védi a liberálisokkal, a szabadkőművesekkel és az unióval szemben.” 

Vagy százötven ismerősének küldte el az imát, ők is legalább ennyinek küldik tovább, szerinte ennyi könyörgés nem maradhat meghallgatás nélkül.

https://olkt.hu/nemzetkozi-imalancot-inditottak-orbanert-a-fidesz-rajongok/

A pedagógusok szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt - jelentette be kedden Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a pedagógus szakszervezet január 11-én sztrájkbizottságot alapított, erről pedig levélben tájékoztatták a miniszterelnököt. A kormánynak a levél január 16-i érkeztetésétől öt napja lett volna arra, hogy kijelölje, ki fog részéről tárgyalni a sztrájkbizottsággal, ez azonban nem történt meg.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/29/pedagogusok_sztrajk_kormany_targyalas/

Strabag Demokraták Szövetsége: így nőtt össze a Fidesz a korábbi főmumus osztrák óriáscéggel

Két hónapja egy Mérföldkő nevű hazai mérnökcégben „örök” szövetséget kötött a Fidesz és a Strabag holdudvara – szúrta ki a Válasz. A koalíciókötés valóban gazdaságtörténeti mérföldkő, hiszen bő tíz éve Kövér László még SZDSZ-kollaboránsként, balliberális háttérfinanszírozóként azonosította az osztrák óriásvállalatot (vö. „Strabag Demokraták Szövetsége”). Azóta több jel is utalt a legújabb kori osztrák-magyar kiegyezésre.

·         A sógorok lobbistája, Aczél Zoltán együtt ült be fontos testületekbe a Nemzeti Együttműködés Rendszere egyik oszlopával, Nyerges Zsolttal.

·         A 2010 előtti kartellbotrányokban, BKV-ügyletekben megégett Strabag-kört egy percre sem küldte büntibe a jobboldali hatalom: a társaság továbbra is hasíthat az állami tendereken – és közben példamutató lelkesedéssel támogatja a miniszterelnök kedvenc sportját, a focit.

·         Egy Aczél apja által jegyzett bécsi érdekeltség nemrég már a „magyar királyi építő”, azaz a Duna Aszfalt tulajdonostársaként alapíthatott horvátországi céget.

·         Ám még ez is csak előjátéka volt a mostani cikkünk apropóját jelentő közös budapesti Mérföldkő-vállalkozásnak. A Válasz megmutatja, hogyan nőtt össze, amiről tíz éve még senki sem hitte volna, hogy összetartozik.

https://www.valaszonline.hu/2019/01/29/strabag-fidesz-sztori-meszaros-belfry/

Mészáros Lőrinc balatoni szállodájában tartja háromnapos összejövetelét a Fidesz-frakció

Nem a már bejáratott Visegrádon, hanem Balatonalmádiban tartja idén összevont frakcióülését a Fidesz és a KDNP. A kormánypártok február 13-tól 15-ig vonulnak el felkészülni a tavaszi ülésszakra, méghozzá a 24.hu információja szerint

Mészáros Lőrinchez tartozó Hunguest Hotel Bál Resortba. 

A szállodát tavaly vásárolta meg az ország leggazdagabb embere, a felcsúti milliárdos résztulajdonában álló Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 2018 márciusában kizárólagos befolyást szerzett a BLT Group Zrt.-ben, amely a Balatontourist csoport mellett három balatoni ingatlant tulajdonol. Ekkor hagyta jóvá a Konzum Nyrt. igazgatósága azt is, hogy a Konzum RE Ingatlanalap a Hotel Bál Resort – egykori Ramada Hotel – tulajdonával tőkét emeljen a tőzsdei társaságban.

https://24.hu/belfold/2019/01/29/meszaros-lorinc-balatonalmadi-szalloda-fidesz/

Hadházyék megpróbálták megnézni a róluk szóló ügyészségi iratokat

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Varju László megpróbálta megtekinteni az ügyészségi nyomozás iratait, de csak jövő hét szerdára kaptak időpontot.

Szél Bernadett azt mondta, az akkor készült felvételeken is látszott, hogy nem az ő gyomruk rúgott vissza, és egyébként sem brahiból mentek be a köztévé székházába, hanem mert képviselők, és azt akarják, hogy a köztévében rendes hírek menjenek, és ne egy alternatív univerzumról számoljanak ott be.

Varju László azt mondta, azért van szükség az iratbetekintésre, mert az ügyészség mintha egy másik világban élne. A képviselő péntek estére Újpestre hívta tüntetni a szimpatizánsokat.

Hadházy Ákos hozzátette, szerinte az a jogi érvelés, amit az ügyészség megengedett magának, az egy komoly szintlépés az elmúlt évekhez képest, ugyanis már gyakorlatilag lábbal tiporják a jogszabályokat és a képviselők jogait.

 

https://hvg.hu/itthon/20190129_Hadhazyek_megprobaltak_megnezni_a_roluk_szolo_ugyeszsegi_iratokat

A kormány szerint Soros áll a korrupciós jelentés mögött is

Közleményben reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a Transparency International jelentésére, amelyben a szervezet az uniós tagállamokat listázta a korrupció elterjedtsége szempontjából.

A friss rangsorban, amit az Index hozott le, Magyarország egy helyet javított, így hátulról a harmadik.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó KTK a lapnak küldött reagálásábanazt írta:

Ez egy közismerten bevándorláspárti Soros-szervezet jelentése, Soros-kampányának és nyomásgyakorlásának a része. Mindenféle ürüggyel támadják Magyarországot, amiért a magyar emberek úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak."

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190129_soros_gyorgy_transparency_international_korrupcio_jelentes_kormanyzati_tajekoztatasi_kozpont

Hajós András: "Most le lehet győzni Tarlóst és a mögötte terpeszkedő NER-konglomerátumot"

A zenész-tévés beállt Karácsony Gergely mögé, azonban azt elismeri, Karácsony nem egy forradalmár alkat.

Egymás után sorakoztatja fel a hírességeket Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, most épp Hajós András támogató videóját tették közzé. Hajós arról beszél, a közhangulat megérett arra, hogy legyen összefogás. Ő részt vett a tüntetéseken, "jó hangosan kiabálni, kiadni a véleményünket, de igazi változást az hoz, ha lesz egy másik főpolgármester".

Közös jelölttel szerinte le lehet győzni Tarlós Istvánt és a mögötte pöffeszkedő NER-konglomerátumot. Nagy hang, erős szónoklat, "odacsapás" alapján egy popsztárt lehet kiválasztani, egy városvezetőnek viszont más képességekre van szerinte szüksége. Szerinte lehet, hogy Karácsony "a pillanatnyi, esti forradalmi hangulatunkhoz képest egy kicsit halványabb, mint mások, akik dobálnak, égetnek, kiabálnak, ajtónak esnek", de szakpolitikusként ért ahhoz, hogyan kell Budapestet vezetni.

https://hvg.hu/itthon/20190129_Hajos_Andras_Most_le_lehet_gyozni_Tarlost_es_a_mogotte_terpeszkedo_NER_konglomeratumot

ÁSZ: A Fidesz és a KDNP biztosította a közpénz felhasználásának átláthatóságát

Megvizsgálta az Állami Számvevőszék a Fidesz és a KDNP gazdálkodását, és majdnem mindent rendben talált.

megállapította, hogy a két párt gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat.

Az ÁSZ adatai szerint a Fidesz 2016-ban 1,08 milliárd forint bevételt szerzett, és 1,57 milliárd forint kiadása volt, 2017-ben pedig 1,5 milliárd forint volt a bevétele, de ezt az évet már megúszta 1,24 milliárd forint kiadással.

Két hibát így is találtak: a 2017-es alapszabály módosításakor egyik párt sem gondoskodott felügyelőbizottság létrehozásáról, a KDNP-nek pedig a számviteli politikájában is akadnak hiányosságok.

https://hvg.hu/gazdasag/20190129_ASZ_a_Fidesz_es_a_KDNP_biztositotta_a_kozpenz_felhasznalalanak_atlathatosagat

Szemétre kapott milliárdok mehetnek a kukába Szegeden

Tucatnyi homokháti település vonul ki a szegedi központú, milliárdokból felépített regionális hulladékgazdálkodási rendszerből. A kiválók szerint nem politikai okok miatt szakítottak a Botka László vezette város cégével.

„Nem vették figyelembe az igényeinket” – ezzel indokolta egy sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere, hogy miért vonul ki 10 homokháti település, abból a hulladékgazdálkodási fejlesztési beruházásból, amely már lényegében két éve fut uniós pénzből.

Ha nem a politika, akkor mi?

A szemétszállítás központosítása előtt a legtöbb önkormányzat maga intézte azt, erre zömmel a nagyobb településeknek volt lehetőségük. Így volt ez Csongrád megyében is, itt a hatvan település felében, főként a falvakban a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. szállította a szemetet. Ennek a kft.-nek volt a tulajdonosa már 1998-tól az akkor még 33 tagú hulladékhasznosító önkormányzati társulás. Szeged súlya a tulajdoni arányokban is megmutatkozott, a város 74 százalékos részesedéssel, valamint 59 százalékos szavazati aránnyal vett részt a cég irányításában, működtetésében. A nagyváros szemetét egy másik vállalkozás, jelenlegi nevén a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. gyűjtötte be.

Két évvel ezelőtt jött a szemétszállító rendszer nagy átalakítása

https://hvg.hu/kkv/20190129_szemet_hulladekgazdalkodas_szeged

BALOLDALI ELŐJÁTÉK

Megyeri Dávid Magyar Idők

Lehetetlen teljesen komolyan venni az ellenzék baloldaliként önmeghatározott részének előválasztási procedúráját. Ha megértőek akarunk lenni, azt mondhatjuk: kétségbeesett reklámakcióról van szó, amellyel életjelet próbál adni magáról az a kompánia, amely az utóbbi esztendőkben hibát hibára halmozott, és csupán tréfásabbnál tréfásabb baklövésekkel tudta felhívni magára a figyelmet.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/baloldali-elojatek-3895382/

CSAK IDŐ KÉRDÉSE, ÉS ROBBAN A KAZETTA-GATE

SOKAN RETTEGHETNEK ATTÓL, HOGY KIDERÜL A MAFFIÁHOZ FŰZŐDŐ KAPCSOLATUK

Magyar Idők

Évtizedes rejtélyek oldódhatnak meg azoknak a hangfelvételeknek a segítségével, amelyekre a rendőrség a közelmúltban csapott le. Portik Tamás, a hazai alvilág egyik meghatározó szereplője szinte betegesen rögzítette a beszélgetéseit. Sajtóhírek szerint jó néhány politikus, üzletember, rendőr és újságíró retteg attól, hogy fény derül korábbi maffiakapcsolataikra. A felvételek elemzése még tart, és csak idő kérdése, hogy robbanjon a kazetta-gate.

Nézzük, mi az, amiről már bizonyosan tudunk:

https://magyaridok.hu/belfold/csak-ido-kerdese-es-robban-a-kazetta-gate-3895649/

A KONRÁD-GYÖNGYÖSI TENGELY

Megyeri Dávid Magyar Idők

 

Nagy port vert fel Gyöngyösi Márton vallomása a Gyurcsány Ferenccel és a Demokratikus Koalícióval való összefogással kapcsolatban. A Jobbik frakcióvezetője egy interjúban leszögezte: az ördög öreganyjával is együttműködnének, ha ez volna szükséges. Tévednek azonban azok, akik azt hiszik, hogy a zsidó származásúak listázásának szándékáról hírhedetté vált politikus most ez egyszer az életben valami eredeti dolgot mondott, még ha is nem váltott ki vele túl nagy lelkesedést ellenzéki berkekben sem.

Tudniillik ezt először Konrád György SZDSZ-es író hangoztatta éppen két esztendeje – éppenséggel a Jobbikkal történő lehetséges összefogásra vonatkozó kérdéssorra válaszul. Szó szerint azt nyilatkozta minden liberálisok legnagyszerűbb írója, amikor a Jobbikkal való koalíció esélyeiről kérdezte az ATV.hu: „Az ördög öreganyjával is össze lehet fogni, ha teljesülhet a cél, a választási törvények demokratikus megváltoztatása.”

Látnivaló tehát, hogy nem a saját ujjából szopta a Jobbik élvezetője a magas irodalmi fordulatot még az ördöggel való közeli rokonságba keveredéssel sem, hanem ebben is az egykorvolt SZDSZ bölcs útmutatásaira szorult. Így fájdalom, csupán a másodközlés joga Gyöngyösi Mártoné. Sőt, talán nem rugaszkodunk el a valóságtól, ha az mondjuk: Konrád Györgyé az úttörő gondolat, az alapeszme, ami az antiszemita indíttatású listák nagy és lelkes szorgalmazójában befogadó talajra hullott.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-konrad-gyongyosi-tengely-3895172/

A rendszer nem fenntartható, Európának bealkonyul, a migráció pedig kulcskérdés – Gyurgyák János a Mandinernek

Miért tekint magára „idegen testként” Magyarországon egy konzervatív történész? Milyen hibákat követett el a rendszerváltó elit és a mai magyar értelmiség? Miért vár egy új nemzedékre, és miért nem hisz ugyanakkor az O1G-generációban? Gyurgyák Jánost, az Osiris Könyvkiadó igazgatóját faggattuk Európa alkonyáról és a magyar közállapotokról vallott nézeteiről. Azt is elmondja: ugyan mélyen kritikus a mai magyar berendezkedéssel, de a migráció ügyében Orbán Viktornak volt igaza. Nagyinterjúnk.

szinte olvashatatlanná vált a magyar sajtó. Valósággal fizikai fájdalmat érzek olvasáskor.

Csütörtöki napokon, amikor is belenézek a magyar hetilapokba és az online forrásokba, estére már-már az élettől is elmegy a kedvem.    

Mind a két oldalra igaz, amiről most beszél?

Persze. Az egyik oldalon eltúlozzák a propagandát, lassan-lassan már csak ez marad, ami nyilván politikai szempontból szükséges, de mi köze ennek az újságíráshoz? Annak ugyanis nem az az alapvető feladata, hogy a politikát szolgálja. A másik oldal pedig súlyos „jobboldal-” és Orbán-fóbiában szenved, azaz mindent, ami tőlük „jobbra” áll – tudatosan idézőjelesen használom ezt a kifejezést, ugyanis ma már nem tudom, mit is jelent Magyarországon a jobb meg a bal –, eleve elítél, mint ördögtől valót. Amióta eszmélek, ez mindig is így volt a „baloldalon” hazánkban. Volt szerencsém mindezt megtapasztalni első könyveim megjelenésekor is. Én, mint liberális, angolszász típusú értékkonzervatív persze nagyon is kritikus vagyok Magyarország mostani helyzetével kapcsolatban, de mindezt megpróbálom érvekkel alátámasztani; vagy legalábbis szeretem azt gondolni, hogy alapvetően nem előítéleteim vagy érzelmeim irányítanak. Nem gondolom tehát, hogy bizonyos területeken nem lehetne elismerni azt, amit az Orbán-rendszer elért.

https://mandiner.hu/cikk/20190126_gyurgyak_janos_interju

Sosem látott képsorokat tettek közzé Ady Endre temetéséről

A pontosan 100 évvel ezelőtt, 1919. január 29-én lezajlott nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg. A kameranegatívok nemrég kerültek elő, és az újonnan beazonosított filmanyag nem csupán hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem sokkal jobb minőségű is – írja a közlemény.

Az egyedüliként ismert eredeti kópia az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy lehetett tudni, hogy csak ez a gyenge minőségű anyag maradt az utókorra Ady Endre temetéséről.

https://mandiner.hu/cikk/20190129_sosem_latott_kepsorokat_tettek_kozze_ady_endre_temeteserol

Ellenzék: A náci botrány belső pártügy, továbbra is szolidaritás van közöttünk

 

„Nem hagyjuk, hogy az ellenzéki e

gységet bármiféle próbálkozás megbontsa” – jelentette ki kedden a liberális Bősz Anett, Sneider Tamás botrányaira reagálva.

https://mandiner.hu/cikk/20190129_ellenzek_a_naci_botrany_belso_partugy_tovabbra_is_szolidaritas_van_kozottunk

Az O1G-t rögtön lefestik, a horogkereszt évekig maradhat

Náci szimbólumok sorakoztak egy pestszentlőrinci általános iskola tűzfalán, egy népszerű kirándulóhely és játszótér közelében: hiába van szó önkényuralmi jelképről, legalább három évig senki nem nyúlt hozzájuk.

Az útról és az iskolaudvarról nem is látszottak, a közeli erdőben kirándulók vagy a játszótérre tartó családok viszont évekig nézhették azt a három horogkeresztet, ami a pestszentlőrinci Kapocs utcai általános iskola tűzfalán virított. Helyzetük szimbolikusnak mondható: nem kimondottan szem előtt, de azért mégis csak jelen voltak, látványuk több ezer ember – tanulók, családok – tudatába égett

A három horogkeresztet Kassai Dániel pestszentlőrinci független önkormányzati képviselő fedezte fel séta közben – még három éve. A napokban újra arra járva döbbent rá, hogy azóta semmi sem változott. „Pedig telefonon bejelentést is tettem az önkormányzatnál, azt hittem, ez elég lesz” -mondta a Népszavának Kassai, aki vasárnap Kunhalmi Ágnessel, az MSZP budapesti elnökével és kerületi ellenzéki képviselőkkel együtt saját kézbe vette az ügyet: fehér festékkel takarták le az önkényuralmi jelképeket, jóvátételi gesztusként a holokauszt-emléknap után. 

https://nepszava.hu/3023460_az-o1g-t-rogton-lefestik-a-horogkereszt-evekig-maradhat

A külügy nem tud az állítólag Budapesten bujkáló, elítélt RMDSZ-es politikusról

A román sajtó szerint a decemberben befolyással való üzérkedés miatt három év börtönre ítélt, a magyar kormánnyal jó viszont ápoló Olosz Gergely Budapestre menekülhetett. Szijjártóéknak "nincs információjuk" róla.

https://nepszava.hu/3023513_a-kulugy-nem-tud-az-allitolag-budapesten-bujkalo-elitelt-rmdsz-es-politikusrol

Kövesdi Péter Kedves cseheim

Mindig szerettem a cseheket. Azt hiszem, főleg a sör és a defenesztráció miatt. Előbbi nem szorul magyarázatra, az utóbbival kapcsolatban pedig hadd jegyezzem meg, hogy Habsburg Rudolf követeit dobták ki először ilyen módon a prágai várból, és a demokrácia gyakorlásának ez a rusztikus módja mindannyiszor elégedettséggel tölt el.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert a Novinky című lap a minap azt írta, hogy Prága városa hamarosan kiteszi az önkormányzati bérlakásokból azokat a bírákat és ügyészeket, akik évek óta a piaci árnál jóval kevesebb pénzért bérelték a kérókat. Nyolcvanegy lakásról van szó, ezeket valamelyik korábbi kormány utaltatta ki a magas beosztású hölgyeknek és uraknak. Csakhogy a Kalózpárt (igen, ez egy létező parlamenti párt Csehországban, nagyjából a Kétfarkú Kutya és az LMP között félúton), két évvel ezelőtt beadott egy törvénymódosítást, és úgy tűnik, ez mostanra érett be. Érvük szerint a nevezettek keresnek annyit, hogy ki tudják fizetni a piaci árat. 

Most itt egy blikkfangos átkötésnek kellene következnie, amely hasonló hazai esetekhez vezet, de inkább csak megjegyzem, hogy a minap olvastam egy szegény kisfiúról, aki nyolcgyerekes családban született, és kétéves korában, a második világháború végén kellett elhagynia Magyarországot. Mindenét elvesztette, a kommunisták államosították a szegény család vagyonkáját. A kis Habsburg-Lotharingiai Mihály, mert így hívták a kisfiút, Portugáliában kötött ki. Ott beletanult a textilszakmába. 1995-ben aztán hazajött, és összebarátkozott Orbán Viktorral és Mészáros Lőrinccel. El is adta nekik azt a kis földecskét, ahol gyerekeskedett. Beszállt egy borászatba, és előszeretettel vadászott Lázár János akkori kancelláriaminiszterrel. Aki nem mellesleg az ő cégétől vásárolta meg a Divatcsarnok 10 százalékát. A vele kapcsolatos legfrissebb hír, hogy potom 71 ezer forintért bérel egy luxuslakást a Várban. És ahogy a honi viszonyokat ismerjük, ez a helyzet a jövőben sem fog változni.

Mondom, ezért szeretem inkább a cseheket.

 

https://nepszava.hu/3023418_kedves-cseheim

Sebes György Az ellenség

Végül is teljesen mindegy, hogy pártunk és kormányunk képviselői elmennek-e szerdán az Európai Parlament vitájára. Orbán Viktor azt mondta, neki elege van abból, hogy „egy könnyű autodafén jól elítélik a nekik nem tetsző országokat”, tehát esze ágában sincs ezen részt venni. Deutsch Tamás viszont valószínűleg ott lesz, már csak azért is, mert az EP-képviselőknek ez ajánlott feladat. A lényegen azonban mindez mit sem változtat. A magyar kormány és a Fidesz határozottan tudja, hogy igaza van, jelenleg nincs erő, amely megingatná e hitében. 

https://nepszava.hu/3023416_az-ellenseg

Újabb 16,6 milliárdot csoportosít át a kormány a vadászati világkiállításra

Az előkészítés és a felvezető események támogatására kell a közpénz, aminek az Innovációs és Technológiai Minisztérium kerít majd helyet.

A mostani 16,6 milliárdot a vadászati kiállítás előkészítésének és felvezető eseményeinek támogatása jogcímcsoporttal csoportosítja át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. Az átcsoportosítás tekintetében Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős. A pénzt a mostanában leginkább az MTA vegzálásával elfoglalt, Palkovics László-féle Innovációs és Technológiai Minisztérium költi majd el.

https://nepszava.hu/3023439_ujabb-16-6-milliardot-csoportosit-at-a-kormany-a-vadaszati-vilagkiallitasra

Szexuális zaklatás vádja miatt lemondott a Vatikán Hittani Kongregációjának egyik vezetője

Kivételesen nem gyermekmolesztálásról van szó.

 

Lemondott posztjáról Hermann Geissler, a Vatikán Hittani Kongregációjának egyik vezetője az őt ért szexuális zaklatási vádak miatt, de tagadja, hogy bármit is elkövetett volna – adta hírül az MTI. Az osztrák teológust egy volt apáca, Doris Wagner azzal vádolt meg, hogy gyónás közben meg akarta csókolni. Geissler lemondását azzal indokolta, nem akarja, hogy további kár érje a kongregációt, ahol kabinetfőnöki posztot töltött be, a továbbiakban pedig ő is jogi lépéseket fog tenni az ügyben.

Érdekesség, hogy a Hittani Kongregációhoz tartozik a többi között az egyházi szexuális bűncselekmények kivizsgálása is.

https://magyarnarancs.hu/bun/szexualis-zaklatas-vadja-miatt-lemondott-a-vatikan-hittani-kongregaciojanak-egyik-vezetoje-116871

Veiszer Alinda a közmédiánál folytatja. Szlovákiában.

A szlovák közmédia napközben magyar nyelven sugárzó rádiócsatornájához, a Pátria Rádióhoz szerződik Veiszer Alinda, aki 2011-ig vezetett kulturális és közéleti beszélgetéseket a magyar köztévében. A műsorvezető erről először a SZEMlélek műsorában beszélt.

Veiszer Alinda az Indexnek azt mondta: a Pátria Rádió már korábban ajánlott neki szerződést, eddig arról tárgyaltak, pontosan milyen műsort vezessen. „Egyelőre fél évre írtam alá egy heti három órás műsorsávra. Nem politikáról, hanem – ahogy régebben is – közéletről és kultúráról lesz szó, nyilván elsősorban a magyarországi ügyekről, de szóba kerülhetnek a felvidéki témák is. Teljesen szabad kezet kaptam” – mondta az Indexnek.

A műsor február 9-én indul, és szombatonként délután 3-tól 6-ig lesz majd hallható a Pátria Rádión; a magyarországi hallgatók online is követhetik az adást élőben, de utólag is visszahallgatható lesz a neten.

Veiszer a váltásról azt mondta az Indexnek: 

Nagyon örülök, ha valahol a környezetünkben van olyan közmédia, ahová betehetem a lábam, és nem vagyok tiltólistán.

Jó csapatba érkezem, a szó klasszikus értelmében újságírók közé.”

 

https://index.hu/kultur/media/2019/01/28/veiszer_alinda_patria_radio_szlovak_kozmedia_zarora_radio/

 

AZ OSZTRÁK BELÜGYMINISZTER KIMONDTA, AMIT MINDEN JOGÁSZ TUD, DE INKÁBB ELHALLGATNA

Aki nem gondolja úgy, hogy a jog az égből száll alá, de még azt se gondolja, hogy a jogot a jogászok tudhatják csak, az nem téved. Ha ki is mondja, kapni fog érte, mint most az osztrák belügyminiszter.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter száját egy hete elhagyta egy mondat, ami miatt azóta támadások kereszttüzében áll. A politikus azt mondta múlt kedden a közszolgálati ORF egyik műsorában, hogy

 

„a jognak kell követnie a politikát, nem a politikának a jogot“.

A kijelentés óriási felzúdulást váltott ki az osztrák közéletben. Az ellenzéki liberális NEOS Kickl távozását követelte, és kész bizalmatlansági indítványt is benyújtani a miniszter ellen. De éles hangnemben ítélte el a szabadságpárti politikust még egy minisztertársa is: a néppárti igazságügyminiszter, Josef Moser visszautasította Kickl nézetét.

https://azonnali.hu/cikk/20190129_az-osztak-belugyminiszter-kimondta-amit-minden-jogasz-tud-de-inkabb-elhallgat

A siófoki polgármester nekiment a balatoni hajózás államosítási tervének

Eddig csak az önkormányzatok adhattak-vehettek egymás között hajós részvényeket, az állam most azt szeretné, ha ezentúl bárki bevásárolhatná magát a cégbe.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) képviselője alig hagyott időt a balatoni önkormányzatoknak arra, hogy a cég önkormányzati tőkejuttatási kötelezettségének elengedéséről szóló szerződéstervezetet áttanulmányozzák és véleményezzék. Siófok független polgármestere, Lengyel Róbert a Facebookon azt írta, ő délután fél 3-kor kapta meg a dokumentumot, és mindössze 4 órát kapott arra, hogy véleményezze. A városvezető szerint „ez finoman fogalmazva is komolytalan. Ilyen horderejű kérdéskörben nem lehet megalapozott véleményt, választ 1-2 óra alatt összeállítani”.

A polgármester végül ma reggelre elkészítette a város „ellenvéleményét”, amelyet továbbított is az MNV-hez. Siófok több jogi és formai kifogást is megfogalmazott az állami javaslattal szemben, és jelezte, nem ért egyet azzal, hogy nyílttá tegyék a BAHART-részvények forgalmazását.

https://hvg.hu/kkv/20190129_A_siofoki_polgarmester_nekiment_a_balatoni_hajozas_allamositasi_tervenek

Újabb akció a Soros-féle célokért

A CEU rektora is bírálja Orbánt a képviseleti demokrácia meghaladását felvető kampányban

Magyar Hírlap

Szélsőségesen migrációpárti szervezet indított kampányt a „demokrácia megjavítása” érdekében, a sorozatban szót kapott a Soros-egyetem rektora is.

„Születése óta fejlődik, ám ma inkább elválaszt, mint egyesít. Ezért keressük a válaszokat, hogy javítsuk meg a demokráciát” – indít a német Bertelsmann Alapítvány által kezdeményezett projekt egyik kisfilmje, amelyben Michael Ignatieff, a CEU rektora fejti ki nézeteit. A háttérben látható felvételek egyértelművé teszik: a készítők szerint például az olasz választási eredmények okán jutottak arra, hogy gond van a népfelség elvével. Vagyis a probléma szerintük abban keresendő, hogy az emberek nem a megfelelő politikusokat bízzák meg egy adott ország vezetésével.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139508/Ujabb_akcio_a_Sorosfele_celokert

Faggyas Sándor Európa sírásói

Pillanatnyi elmezavar, rossz tréfa vagy cinikus provokáció?

Magyar Hírlap

Nem tudjuk, mi volt az igazi ok, illetve cél, de tény, hogy az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány kuratóriuma idén António Guterres ENSZ-főtitkárnak ítélte oda a Károly-díjat „az európai értékek képviseléséért”. Annak a megszállott, félkegyelmű portugál funkcionáriusnak, aki korábban a Szocialista Internacionálé, most pedig a Migrációs Internacionálé vezetőjeként a görög, római, zsidó, keresztény gyökerű európai kultúra, az őshonos nemzetek Európája lerombolásán, idegeninvázióján dolgozik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139497/Europa_sirasoi

Fideszes képviselők is kaptak több tízmilliós ajándékot

Fideszes parlamenti képviselők panziója és Széles Gábor milliárdos üzletember kastélyszállója is kapott vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Nem csak Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő pályázati forrásaiból támogatást, hanem Széles Gábor zalacsányi kastélyszállója is - derül ki az MTÜ honlapján lévő adatbázisból.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/turizmus-szalloda-palyazat-kepviselo.677703.html

Megjött a magyar települések feketelistája - térképen a kettészakadt ország

Az egy évvel korábbihoz képest kevesebb az olyan település, ahol nincs egyetlen álláskereső sem, miközben nőtt azon helységek száma, ahol minden ötödik munkaképes korú lakos álláskereső. A Napi.hu körképe a legjobban és legrosszabbul teljesítő településekről.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/allaskereso-nfsz-toplista-telepules-2018-magyarorszag.677374.html

Brüsszel nyíltan zsarolja és büntetné a bevándorlásellenes országokat

KOVÁCS ANDRÁS origo

A Modern Városok Programra eddig 1000 milliárd forintot fizettünk ki, és jó eséllyel idén – mindennel együtt – meghaladjuk az 1500 milliárd forintos kifizetési összeget – minderről Gyopáros Alpár beszélt az Origónak adott interjújában. A Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa szólt arról is, hogy Brüsszel nyíltan zsarolja és büntetni akarja a bevándorlásellenes országokat. Az európai emberek pénzéből egyre többet akarnak a migránsokra és a migráció támogatására fordítani. Gyopáros elmondta a Magyar Falu Program keretében idén 25 milliárd forint jut majd a falusi csokra, 50 milliárd a közutak fejlesztésére, míg 75 milliárd jellemzően a közszolgáltatások színvonalának emelésére.

http://www.origo.hu/itthon/20190124-gyoparos-alpar-interju.html

Érdektelenségbe fulladt a baloldali roncsderbi, Puzsér és Horváth Csaba megint egymást üti

BORDÁCS BÁLINT origo

"Vonják vissza Horváth jelölését, ne indítsák az előválasztás első fordulójában"" - ezekkel a sorokkal reagált a humorista stábja a közösségi oldalon a szocialista Horváth Csabának arra a felvetésére, miszerint nem biztos, hogy szükség lesz második fordulóra, mert Puzsérnak addigra nem lesz érdemi támogatottsága. Forr a levegő a humorista és a régi baloldal képviselői között, azonban nemcsak a viaskodó politikusok jelentenek problémát a baloldali castingon, hanem az azt övező érdektelenség is.

http://www.origo.hu/itthon/20190129-puzser-kampanycsapata-visszalepesre-szolitotta-fel-horvathot.html

A Jobbik elnöke azt mondja, csak humorizált, amikor cigányok agyonütéséről beszélt

Sneider Tamás úgy nyilatkozott: „Miért kellene bocsánatot kérnem?” Más témában, az EP-választás kapcsán azt mondta, nem zárja ki, hogy az LMP-vel közös listán induljanak.

Írtunk kedd reggel egy nagy cikket arról, hogy trancsírozzák épp a Jobbikot. A Hír Tv például először Sneider Tamás Jobbik-elnök esküvőjéről hozott felvételt, évekkel ezelőtt menyasszonya náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett. Később pedig Sneiderről került elő egy hangfelvétel, fél évvel az elnökválasztás után egy társaság előtt azt mondja:

én tudok egy kicsit a nép embere lenni, a nép gyermeke, eszünk egy kis bográcsot, bográcsolunk így, úgy, amúgy. Másrészt pedig, én tudok lenni az úgynevezett erős ember kategóriája, aki meg tudja védeni az országot, az embereket, satöbbi. Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök, ugye, sorolhatnám.

A hvg.hu-nak erről korábban azt mondta, a felvételt összevágták, szavait a szövegkörnyezetéből kiragadták, így hiteltelen az egész. 

https://hvg.hu/itthon/20190129_A_Jobbik_elnoke_azt_mondja_csak_humorizalt_amikor_ciganyok_agyonuteserol_beszelt

Négyezer évet tévedett Kásler: a miniszter-hobbitörténész szerint Jézus születésekor alakult ki az állam és a művészet

Valaki nem figyelt kellőképpen oda az állami hírügynökségnél, így szó szerint idézte az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós keddi beszédét, amely az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda játszótereinek szentelésén és átadásán hangzott el.

Az állam és az egyházak kapcsolata kétezer éves múltra tekint vissza. Kétezer évvel ezelőtt ugyanis megváltozott az emberiségnek a története, létrejött az állam, a művészetek, a Jóisten kétezer évvel ezelőtt költözött közénk, a saját képmására teremtett bennünket - mondta a jelenlévő gyerekek előtt rezzenéstelen arccal a miniszter.

Kásler már eddig is hírhedt volt sajátos történelmi, illetve tudományos szemléletéről, például arról, hogy szerinte a Tízparancsolat betartásával megelőzhető a halálos betegségek tetemes része. Vagy például arról, hogy egy már régóta, bizonyítékok alapján lezárt tudományos vitát nyitott újra a finnugor kérdésről.

Amellett azonban nem mehetünk el szó nélkül, hogy a miniszter lazán megfeledkezett az időszámításunk előtt mintegy 4000 évvel keletkezett sumér civilizációról, majd az ókori Egyiptom és Görögország államairól és tetemes művészettörténeti örökségéről. Sebaj, majd legközelebb.

https://168ora.hu/itthon/negyezer-evet-tevedett-kasler-a-miniszter-hobbitortenesz-szerint-krisztus-szuletesekor-alakult-ki-az-allam-es-a-muveszet-162823

Olcsóbb lesz a harkányi fürdő felújítása, kemény ezer forinttal

Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Ezer forinttal olcsóbb lesz a harkányi fürdő felújítása – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A kormány úgy rendelkezett, hogy

a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztéséhez szükséges egyes intézkedésekről szóló 1837/2018. Korm.határozat 1.10 pontjában a 454 475 500 szövegrész helyébe a 454 474 500 szöveg lép.

December végén kapott a harkányi fürdő 3 milliárd forintot a kormánytól. A pénzből medencecsarnokot és „gyermekbirodalmat” építenek.

Az év végi osztogatásban jutott többek között a színházakra, egy Szentendrén rendezendő nemzetközi napelemesház-építő versenyre, a határon túli focicsapatokra és Tállai András fociklubjának sportszállójára is.

 

https://hvg.hu/kkv/20190129_Olcsobb_lesz_a_harkanyi_furdo_felujitasa_kemeny_ezer_forinttal

 

Ukrajna – alternatívák nélkül

Ara-Kovács Attila

 

„Bár Timosenko előnye a közvélemény-kutatásokban tetemes, ugyanakkor sok mindenen változtathat a kampány, melyet Porosenko már el is kezdett. A jelenlegi elnök múlt nyáron az első három esélyes közül is kihullott, de a kampány visszahozta harmadiknak. És minthogy – egy-két kivételtől eltekintve – az oligarchák mögötte állnak, elképzelhető, hogy az ukrán gazdaság eddig nem látott forrásokhoz jut, ami okozhat rövid távú fellendülést.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/01/29/Ukrajna-alternativak-nelkul

 

Orbán oly mértékben beintett az USÁ-nak, hogy februárban jön Pompeo

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

·         Életünket és vérünket, de zabot (Moszkvát és Pekinget) azt nem - üzente Orbán Washingtonba; 

·         A Fidesz erősen konfabulál, hogy kellő formában tudja tálalni híveinek a zsidók kiirtását;

·         Az FDP főtitkár asszonya kénytelen volt a nyílt színen, látványosan elhatárolódni nagy barátja, Orbán Viktor politikájától, csak kérdés, mennyire őszintén gondolta.

 

https://b1.blog.hu/2019/01/28/orban_oly_mertekben_beintett_az_usa-nak_hogy_februarban_jon_pompeo#more14592716

Parragh László is beismerte: a külföldi tőkét többre tartják, mint a magyar dolgozót

világgazdaság

Fájhat a magyar befektetéseknek az Audi-sztrájk

Félti a magyar gazdaságot Parragh László a győri munkabeszüntetés miatt, az ugyanis az ország befektetői megítélését ássa alá – írja a Világgazdaság.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egész pontosan így fogalmazott:

„Az események erősen rongálják a Magyarországról alkotott befektetői képet, amely eddig megbízhatóságot és kiszámíthatóságot mutatott.”

Parragh ezzel a nyilatkozatával egyébként megtörte a kormányzat hallgatását: nem igazán akadt ugyanis olyan kormánypárti politikus, aki szót vesztegetett volna az elmúlt hetek eseményeinek ezen kontextusára, az Audi-sztrájkra, vagy úgy általában véve a munkavállalók önérdek-érvényesítő megmozdulásaira.

Aki azonban kijelölte az irányt, az maga Orbán Viktor volt, aki az év első Kormányinfóján szó szerint azt javasolta a munkavállalóknak,

hogy harcoljanak, ha nem fizetik ki hónap végén a bérüket.

A miniszterelnök emellett persze jelezte azt is, hogy a túlóratörvényen nem terveznek változtatni, még annak ellenére sem, hogy tavaly év végén így fogalmazott:

„Nyilván az étel próbája az evés, ha nem működik jól, akkor a kormány meg fogja fontolni ennek a módosítását.”

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/fajhat-a-magyar-befekteteseknek-az-audi-sztrajk-1321981/

Karlendítős iszogatás, posztolt Szálasi-induló – vannak még érdekességek a Mi Hazánk Ifjainak háza táján

Egy vállaltan hungarista tag nemrégiben kikerült a Toroczkai-féle párt ifjainak vezetői közül, de úgy tűnik, így is vannak még közülük.

http://www.atv.hu/belfold/20190106-karlenditos-tarsasaggal-iszogat-a-mi-hazank-ifjusagi-fonoke

Karácsony Gergely bekopogna Orbán Viktorhoz, Horváth Csaba más utat járna

Lehet-e, kell-e együttműködni a Fidesszel Budapesten, kaphat-e főpolgármester-helyettesi posztot a kormánypárt – ezek mentén valódi vita is kialakult a városvezetői posztra aspiráló Karácsony Gergely és Horváth Csaba között kedd este. Az is kiderült, hogy a hétfő óta zajló előválasztáson már 9000 körül van a résztvevők száma.

A kormánnyal együtt kell dolgozni. A kormánnyal nem lehet békét kötni. Két állítás, amely mentén valós vita robbant ki, amikor Karácsony Gergely (Párbeszéd) és az MSZP-s Horváth Csaba ismét egy asztalhoz ült a Republikon szervezésében és válaszolt Kálmán Olga kérdéseire.

https://magyarhang.org/belfold/2019/01/29/karacsony-gergely-bekopogna-orban-viktorhoz-horvath-csaba-mas-utat-jarna/

Eörsi László: Nagy Imrét nem lehet kiradírozni a történelemből

A közelmúltban nagy botrányt okozott Nagy Imrének, a Parlament közelében levő szobrának az elbontása, s az éj leple alatt történő elszállítása. A 168 óra című hetilap, Eörsi László történésszel arról készített interjút, miért nem tudja a magyar értelmiség 1956 pozitív hagyatékát integrálni.

A történész a szobor elszállítását egy jól előkészített hadjárat részének tartja. Úgy gondolja, ez hasonlóképpen szerveződik, ahogy a Szabad Nép vagy a Pravda zúdított zárótüzet a megtámadott ellenségre, majd a kellő iránymutatás után jöhettek is a bűnperek:

“Az igazi célpont nem is Nagy Imre, hanem az ellenzéki értelmiség történelemfelfogása. Nagy Imre áldozatvállalása az ötvenhatos ellenzéki narratíva döntő eleme. Nem véletlen, hogy a kivégzett miniszterelnök személye a jobboldali kurzusok szemében mindig szálka volt. A kritika rendszerint azzal indult, hogy előrebocsátották, habár a végső áldozat valamiképpen tiszteletet érdemel, azt azért ne felejtsük el…..”

Eörsi úgy véli, a tervet kitaláló, a lejárató kampányt elindító személy, Nagy Imre kései “kollégája”, a miniszterelnök lehet, de a feltételezett személy hallgat:

“Orbán álláspontja ’56-tal kapcsolatban az idők folyamán változott. A legújabb verzió szerint ma is jelen lennének október 23. és november 4. örökösei: a kormányerők az októberiek, az ellenzékiek a novemberiek. A kérdés elég diffúz, mert maga Orbán Nagy Imre szerepét a közelmúltban is pozitívan értékelte.” /……….. /Furcsa is lenne, ha három évtizeddel a ’89-es beszéde után személyesen is nekimenne Nagy Imrének..”

https://prokontra.hu/eorsi-laszlo-nagy-imret-nem-lehet-kiradirozni-a-tortenelembol/

Brit parlament: nem halasztják el a Brexitet, alternatív megoldást keresnek a backstopra

Több, a Brexitet érintő módosító javaslatról is szavaztak kedd este a brit parlament alsóházában, miután a képviselők két hete elutasították a Brexit feltételeiről szóló megállapodás-tervezetet. A képviselők elvben elutasították a megállapodás nélküli kilépést, de nem is akarják elhalasztani azt. Döntöttek arról is, hogy alternatív megoldást kell találni a vitatott backstop-mechanizmus helyettesítésére az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

https://hvg.hu/gazdasag/20190129_brexit_modositok_szavazasa_halasztas_backstop

Miniszteri főtanácsadó lett Gyurta Dániel

Az olimpiai bajnok úszó tavaly március végén jelentette be a visszavonulását, azóta sportdiplomáciai karrierjére összpontosít.

A külkereskedelmi és külügyminiszter jelentette be, hogy Gyurta Dániel mostantól a főtanácsadójaként dolgozik. Szijjártó Péter azon az eseményen beszélt a kinevezésről, amelyen együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) rektorával, Mocsai Lajossal tárcája nevében.

https://hvg.hu/sport/20190129_miniszteri_fotanacsado_gyurta_daniel_olimpiai_bajnok_uszo

Amerika: Csal, lop és biztonsági kockázatot jelent a Huawei

Hivatalosan is vádat emeltek az amerikai hatóságok a Huawei és a cég Kanadában házi őrizetben lévő pénzügyi vezetője ellen, szankciószegés, csalás és technológialopás a vád. A büntetőügy már önmagában is súlyos csapás a cégnek, ám sokak szerint valójában az amerikai–kínai hatalmi vetélkedésről, a technológia függés biztonsági kockázatairól, és a világgazdaság jövőjéről szól az egész. E tekintetben pedig elég rossz jel, ami a Huawei körül történik.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/29/huawei_usa_trump_kina_technologia_nemzetbiztonsagi_kockazat_meng_veng-csou_csalas_lopas_vad/

Velük győznék le Trumpot a demokraták

Kezd beindulni a 2020-as elnökválasztás. A demokraták jelöltjei már kezdik a felsorakozást. Nők, kisebbségiek, öregek és fiatalok szállnak versenybe. És még Hillary Clinton sem tudja teljesen elengedni a lehetőséget.

https://24.hu/kulfold/2019/01/29/demokrata-elnokjeloltek-amerikai-elnokvalasztas-2020/