2019, január 29 - 07:45 Sajtószemle

Orbán az amerikai diplomaták értésére adta, hogy neki Moszkva és Peking fontos

Semleges akar lenni, mint Ausztria - a Wall Street Journal  szerint ezt mondta Orbán Viktor amerikai diplomatáknak, amivel a magyar kormányfő Washington értésére adta: hiába NATO-tag Magyarország, Orbán Oroszországhoz és Kínához is közeledik, annak ellenére, hogy az Egyesült Államoknak ez nincs az ínyére. 

Orbán mindezt állítólag még a múlt hónapban mondta, amikor találkozott a Budapestre akkreditált új amerikai nagykövettel. 

Washington azt szeretné, hogy a NATO-tagállamok, mint szövetségesei lépjenek fel az egyre intenzívebbé váló kínai kiberkémkedés és az orosz befolyásolási törekvések ellen. Utóbbi a gyakorlatban Ukrajna támogatását is jelentené, Oroszország ellenében.

Orbán ugyanakkor nem akarja követni ezt a politikát, ezért az amerikai diplomácia értésére adta, hogy ebben ő nem lesz partner a jövőben. "Mi üzletelni akarunk az oroszokkal" - mondta a lapnak Orbán egyik közeli munkatársa. Egyúttal kikérte azt is, hogy az amerikaiak kioktassák őket, hogyan viselkedjenek a kínaiakkal.

 

 https://index.hu/kulfold/2019/01/28/orban_az_amerikai_diplomatak_ertesere_adta_hogy_neki_moszkva_es_peking_fontos/

 

WSJ: Amerika bizalma megrendült Magyarországban?

Orbán ellenáll a Kínával és Oroszországgal szembeni keményebb amerikai fellépésnek, emiatt még egy amerikai külügyminiszteri látogatás is elképzelhető.

Orbán katonai alakulatokkal is hozzájárul a NATO-hoz, és élvezni akarja a szövetség biztonsági oldalát, ugyanakkor erősen ellenzi magyar diplomaták szerint az orosz és Kína-ellenes amerikai lépéseket.

Amerika a lap szerint hetek óta nógatja szövetségeseit egy erősebb fellépésre a kínai kíber-kémkedés és az ukrajnai orosz részvétel ügyében. Orbán pedig mindkét ügyben ellenáll, írja a WSJ. Sőt, kínai befektetőket hív az országba internetes üzletekkel, és az ukrán oktatási törvény miatt blokkolja az ukrán-NATO kapcsolatokat. "Igen, szeretnénk üzletelni Kínával, és nem hagyjuk, hogy kioktassanak bennünket, hogy mi is a helyes hozzáállás Kínához" – idéz a cikk egy névtelen kormányzati forrást.

A gond az, hogy míg az amerikaiak aggódva tekintenek minden kínai és orosz befektetésre olyan érzékeny területeken, mint a telekommunikáció, Orbán vagy a cseh elnök Milos Zeman viszont úgy tekint ezekre, mint az ő saját előjogára. A kínaiak az infrastrukturális és telekommunikációs befektetéseiket arra használják, hogy befolyást szerezzenek a közép-európai országokban, mondja egy szakértő a Trump-adminisztrációból.

https://hvg.hu/itthon/20190128_WSJ_Amerika_bizalma_megrendult_Magyarorszagban

 

„Orbán fél” – bejárta Magyarországot a Guardian magyar újságírója és Orbán-támogató apja

John Domokos a brit Guardian videós újságírója, apja, János a kommunista Magyarországról vándorolt ki a hetvenes években Angliába, majd hazatért. Ma Orbánt támogatja. A fia nem. Közösen járták be Magyarországot, hogy lássák, mi a helyzet, és hogy ütköztessék véleményüket.

·         Járnak Budapesten, Miskolcon és a vidéki Magyarországon is,

·         voltak tüntetésen is.

·         Az apa szerint a migráció Magyarország létét fenyegeti,

·         Orbán fél, és

·         meg akarja védeni az országot. Ezt állítja az apa.

·         Az egyik legérdekesebb kisfilm ez a jelenlegi Magyarországról, „Orbán, az apám és én” címmel.

A videót – ami a lap populizmust körbejáró sorozatának egyik része – itt nézheti meg, javarészt magyarul beszélgetnek benne, az átkötőszövegeket angolul mondja a Guardian újságírója:

https://hvg.hu/itthon/20190128_Orban_fel__bejarta_Magyarorszagot_a_Guardian_magyar_ujsagiroja_es_Orbantamogato_apj

Audi-sztrájk: már több pénzt vitt el, mint amennyi a dolgozók bérkövetelése

Nyolc százalék a különbség a dolgozók követelése és a győri Audi béremelési ajánlata között, amit 3,5 napi bevételből fedezhetnének. Ennél most már régebben áll a gyár.

https://24.hu/kozelet/2019/01/28/audi-sztrajk-mar-tobb-penzt-vitt-el-mint-amennyi-a-dolgozok-berkovetelese

 

Az osztrákoknak feltűnt: egyre többször riogat velük „Orbán médiája”

 MAGYAR HANG

Az osztrák Kuriernak is feltűnt, hogy a magyar kormány élesbe kapcsolt az EP-választások előtt. „Orbán médiája” ismét elővette ütőkártyáját, migránsokkal ijesztheti a lakosságot: szinte minden nap beszámolnak a bécsi bűnügyekről, amit külföldiek követtek el. Azt kommunikálják, hogy Budapest nem lehet olyan, mint Bécs – írta a lap január 26-án az internetes oldalán megjelent cikkében.

 

A Kurier kiemelte, hogy az M1-nek egy tíz éve Ausztriában élő magyar nő, Knoll Erzsébet mesélt arról, mennyire megváltoztak a mindennapok a sógoréknál. Fél egyedül pénzt felvenni, sötétben az utcára kimenni, az üzletében sem érzi biztonságban magát, főleg ha „arab vásárlók” jönnek, akik nem akarnak fizetni. A nő szerint sok osztrák ismerőse Magyarországra akar költözni, mert ott nem engedik be a migránsokat. Karoline Krause-Sander, a cikk szerzője megjegyzi, hogy az ehhez hasonló bejelentkezések az elmúlt napokban sűrűsödtek.

A fő téma a migránsok által elkövetett bűncselekmények. A szerző szerint ezek a tudósítások azonban vagy hamisak, vagy már több éve történtek. Mint például az a hír, amikor egy migráns egy villamos elé dobta magát. 

https://magyarhang.org/kulfold/2019/01/27/az-osztrakoknak-feltunt-egyre-tobbszor-riogat-veluk-orban-mediaja/

 

Lázár János vadásztársa, a Habsburg főherceg is kirívóan olcsón kapott önkormányzati lakást

Nem csupán az I. kerület polgármestere és családja, illetve számos Fideszhez közeli fontos ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban – derítette ki a 24.hu.

A legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.

Ez a bérleti díj azért kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint ebben az utcában, illetve ezen a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik. A portál hirdetései közt négy kiadó lakást találtunk az Országház utcában, ezek közül az egyik 133 négyzetméteres lakás, amit 890 ezer forintos havi bérleti díjért kínálnak kiadásra. De ugyanitt egy 60 négyzetméteres ingatlant – vagyis feleakkorát, mint amiben az arisztokrata lakik – 380 ezer forintos bérleti díjért lehet kivenni.

A Habsburg-Lotharingiai Mihály által fizetett 71 ezer forintos havi bérleti díjért piaci alapon egyetlen lakást sem kínálnak bérlésre az I. kerületben. Az ingatlanportálokon elérhető hirdetések alapján ezért az összegért többnyire 15-20 négyzetméteres egyszobás lakásokat lehet kivenni, például a budai Várhoz képest kevésbé patinás XV. kerületben.

https://24.hu/belfold/2019/01/28/habsburg-lotharingiai-mihaly-foherceg-onkormanyzati-lakas-budai-var/

Egy kicsi ország, ahol a lakosság megvédte a zsidókat

Albánia és a szintén albánok lakta Koszovó szegény európai országok, amelyeknek nem a legjobb a hírük. Cigarettacsempészet, kábítószer-termelés, fegyverdealek, utóbbiban viszonylag elterjedt még az iszlám szélsőségesek támogatása is.

Mindkét mai ország lakói azonban kifejezetten büszkék lehetnek a második világháborús időszakára, hiszen előbb az olasz, majd a német megszállás ellenére, a lakosság tömeges ellenállása, segítsége és pozitív közönye (értsd nem jelentgették fel a zsidókat bújtatókat) miatt ez a kis térség lehetett az egyetlen Európában, ahol a második világháború végén több zsidó élt, mint a kezdetén.

Mint ahogyan a Times of Israel cikke is megemlíti, ebben komoly szerepet játszott, hogy a környező balkáni országokból, de Ausztriából és Németországból is tömegesen érkeztek zsidó menekültek az országba, és a menekülők itt védelmet nyertek.

 

https://index.hu/techtud/2019/01/27/egy_kicsi_orszag_ahol_a_lakossag_megvedte_a_zsidokat./

Trócsányi László: „A politikai hisztériát kikérem magamnak”

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormány és Brüsszel vitáiról, az Alaptörvény korrekciójáról, az MTVA-ban történtekről, a közigazgatási bíróságokról, politikai lojalitásról és a bírói kar belső harcairól.

Érdekes választ kaptunk a rendőrségtől arra a kérdésünkre, miért nem intézkedtek, miért nem próbáltak meg bemenni az MTVA székházába, amikor Szél Bernadett és Hadházy Ákos segítséget kért tőlük a biztonsági őrökkel szemben. Csak idézték a rendőrségi törvény vonatkozó passzusát, miszerint a rendőrnek kötelessége intézkedni, ha bűncselekmény gyanúja áll fenn, vagy erre felhívják a figyelmét. Mit gondol erről a válaszról? Az Alaptörvény világosan fogalmaz: a jogok és felelősségek együtt járnak. A mentelmi jog történeti alkotmányunk része is, de ezt a jogot is rendeltetésszerűen kell gyakorolni.  A rendeltetésszerű joggyakorlás ebben az esetben azt jelenti, hogy a közintézménybe való belépés joga a képviselő ellenőrzési joga gyakorlásának eszköze és nem pedig öncél. A rendőrségi törvény pedig világosan megfogalmazza a rendőrök jogosítványait.    Az ügyészség a képviselők ellen indított vizsgálatot közérdekű üzem megzavarásának gyanújával. Ehhez mit szól? Egy jogállamban az igazságügyi miniszter folyamatban levő ügyekben nem foglalhat állást. Ha emlékeznek rá az elmúlt négy és fél évben soha nem is tettem.

azért nem lesz gond, hogy a miniszter beleszólhat a bírók kiválasztásba, mert nyilvános lesz.

Ez is a legnagyobb transzparencia mentén zajlik majd. A közigazgatási bírói pályázatok nyilvánosak. A pályázókat két bírói önkormányzat is meghallgatja, és értékelésük során az elérhető pontszám 80 százalékát objektív szempontok alapján állapítják meg, a fennmaradó 20 százalékot pedig a meghallgatás alapján a bírói attitűdre, alkalmasságra adják. A miniszter elé kerülő pályázókat így ők választják ki a legjobbak közül. Nyilvánosan kell meghallgatnia az igazságügyi miniszternek a jelölteket és indokolnia is kell a döntését, ami szintén nyilvános lesz.

https://merce.hu/2019/01/28/azert-lesznek-fuggetlenek-a-kozigazgatasi-birosagok-mert-lehet-majd-a-minisztert-kerdezni-a-parlamentben/

Ellenzéki előválasztás: mindkét jelölt megkapta a kellő számú ajánlást

A helyek listáját az elovalasztas2019.hu oldalon lehet megtalálni.

https://infostart.hu/belfold/2019/01/28/ellenzeki-elovalasztas-mindket-jelolt-megkapta-a-kello-szamu-ajanlast

LIBERÁLIS PROPAGANDA AZ UNIÓ HONLAPJÁN

TOVÁBBRA IS A MIGRÁNSOK ELOSZTÁSÁVAL VÉDENÉ A CSALÁDOKAT BRÜSSZEL

MI Baranyai Gábor Magyar Idők

Az Európai Parlament választási honlapja szerint az igazságok megkérdőjelezése jelenti a sokszínűség és a demokrácia fennmaradását az Európai Unióban. A múlt péntektől elérhető internetes oldal az európai emberek, családok védelmét ígéri a tömeges migrációval és az éghajlatváltozással szemben, ennek ellenére egyik kérdés sem szerepel az EU-nak az oldalon közzétett első félévi agendájában.

„Elég csak körülnéznünk, és láthatjuk, hogy a meg nem kérdőjelezett »igazságok« révén milyen könnyen válik megosztottsággá a sokszínűség, és hogy milyen törékeny a demokrácia” – olvasható az európai parlamenti (EP-) szavazás kapcsán létrehozott magyar nyelvű uniós honlapon.

www.europai-valasztasok.eu oldal a fenti, némileg nyakatekert mondattal leplezetlenül egy szélsőséges liberális világnézet mellett tör lándzsát, amely fenntartja magának a jogot, hogy megkérdőjelezzen minden, a konzervatív ember számára egyértelmű fogalmat, értéket.

https://magyaridok.hu/belfold/liberalis-propaganda-az-unio-honlapjan-3892265/

TOROCZKAI LÁSZLÓ ÉSZAKI FALAT ÉPÍTENE

A JOBBIK A TÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB ÁRULÁSÁT HAJTOTTA VÉGRE

Gabay Dorka Magyar Idők

 

A Momentumot Macron és a Rothschild-ház támogatja, a Jobbik pedig a magyar történelemben példátlan árulást hajtott végre – mondta első évértékelőjében a Mi Hazánk elnöke. Toroczkai László a migrációt illetően azt mondta, a végső cél Magyarország és egész Európa, az „északi civilizáció” megmentése, megvédése és újjáépítése.

A következő századfordulón a Föld népessége már meghaladja majd a 11 mil­liárdot, a bolygó lakosságának pedig negyven százaléka afrikai lesz. Ez a tömeg pedig el fog indulni az egyre inkább elnéptelenedő Európa felé – kezdte első évértékelő beszédét Toroczkai László.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt hangsúlyozta, amellett, hogy a túlnépesedett országokból azért jönnek Euró­pába, mert itt jobbak az életfeltételek, két nagy csoport generálja is a migrációs folyamatokat.

 

https://magyaridok.hu/belfold/toroczkai-laszlo-eszaki-falat-epitene-3892292/

 

AZ ELLENZÉKET KELLENE LEVÁLTANI

A MAGYAR DEMOKRÁCIÁNAK SZAKMAI ALAPOKON ÁLLÓ, KONSTRUKTÍV KÉPVISELŐKRE VAN SZÜKSÉGE

Magyar-Zsolnay Attila Magyar Idők

Az elmúlt időszakban egyes ellenzéki ország­gyűlési képviselők, parlamenten kívüli pártok vezetői és aktivistái sok esetben semmibe vették a törvényhozó hatalom méltóságát.

2018. december 12-én tárgyalta az Ország­gyűlés a munkáltatók, továbbá a magasabb bérért önként túlórázni kívánó munkavállalóknak előnyös, a munkáltatói visszaélések kiskapuit ugyanakkor nem kellőképpen bezáró munka törvénykönyvének tervezetét.

Az ellenzéki képviselők egy harcos csoportja a rendszerváltás óta példátlan erőszakos obstrukcióval próbálta megakadályozni a törvényjavaslat megszavazását. 1904. december 13-án, amikor Tisza István egy 1904. évi házszabályreformmal korlátozta a képviselők hozzászólási idejét, az akkori ellenzéki honatyák egy erőszakos csoportja szétverte az alsóházi üléstermet.

Le kell szögezni ugyanakkor, hogy nem minden ellenzéki parlamenti képviselő vett részt a jogellenes cselekményekben, a radikális anarchista tüntetők és a tévében rossz színészi teljesítményt nyújtó képviselők párt- és frakciótársai közt is vannak olyanok, akik nem értenek egyet a konfrontatív magatartással.

Jelenleg azonban egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely szakmai programjával, nemzeti elkötelezettségével, a korábbi internetadóhoz hasonló rossz javaslatok és a hatalmi arrogancia valós eseteinek kritikájával alkalmas lenne Magyarország vezetésére.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/az-ellenzeket-kellene-levaltani-3879053/

Se posta, se takarék, se ATM: még a nyugdíjfelvétel is veszélybe kerül a kis falvakban

A takarékok áramvonalasítása a leromlott állagú épületekben, veszteséggel működő kirendeltségek bezárásával jár. A kistelepüléseken nem tudják, hogyan lehet pótolni a sokaknak az egyetlen bankolási lehetőséget jelentő szolgáltatást. Mindkét oldal azt mondja: hiányzik rá a pénz.

Kétségbeesetten keresi a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre Győrtelek polgármestere. A Mátészalka melletti, 1600 lelkes település vezetője, Halmi József tárgyalt olyan céggel, amely legalább egy bankautomatát hajlandó volna telepíteni, ami azért volna létfontosságú, mert Győrtelek egyike azoknak a falvaknak, ahol a posta sem működik már, így a takarékon túli egyetlen pénzfelvételi lehetőség is megszűnt. Az árajánlat alapján azonban az ATM havi 75 ezer forintos költséggel járna a falu számára – ezt pedig nem tudják kigazdálkodni. A takarék felajánlotta ugyan az önkormányzatnak, hogy vegye át a fiók épületét, ám ez sokat nem segítene – mondta el lapunknak Halmi József –, hiszen önkormányzatként nem nyújthatnak pénzügyi szolgáltatást.

A győrteleki polgármester szerint a takarékok leépítése nem csak azokat sodorhatja rosszabb helyzetbe, akik a fiókból vették fel eddig a járandóságukat (legyen szó nyugdíjról, vagy a közmunkások béréről), de azokat is, akik például államilag támogatott hitelt szeretnének felvenni. 

https://hvg.hu/gazdasag/20190128_Falusi_takarekok_a_bezarasi_hullam_utan_keresik_a_megoldast

Az Orbánt fuvarozó Garancsi 2,9 milliárdot kapott az állami ügynökségtől

A vissza nem térítendő támogatásból az üzletember Tihanyban épít hotelt és tréningközpontot. A napi.hu az MTÜ 300 milliárdos pénzosztásában felfedezett pár kormányközeli kedvezményzettet is.

Kizárólag szakmai szempontok alapján döntött a Magyar Turizmus Ügynökség annak a 300 milliárd forintnak a szétosztásáról, amely a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretében segíti a befektetőket, mondta a MTÜ vezérigazgatója, Gullner Zoltán, olvasható a napi.hu cikkében. És ezeket valahogy a kormányhoz közelebb álló üzletemberek is jól tudták képviselni.

A 300 milliárd forintos értékkel ez az eddigi legnagyobb turisztikai fejlesztési program, 2030-ig valósulnak meg szálláshely-fejlesztési beruházások, ráadásul ez a pénz vissza nem térítendő támogatás.

A két legnagyobb nyertes tulajdonosa kormányközeli: a 2,9 milliárdos Szántód BalaLand és a szintén 2,9 milliárdos pályázati pénzt kapó Grand Hotel Tokaj beruházás mögött az a DLHG Invest Zrt. áll, amelynek tulajdonosa Szepesi Richárd, akiről a HVG mutatta ki, Mészáros Lőrinccel üzletelt, illetve felesége, Kante Awa, aki nyert budapesti trafikot, és a jegybankhoz tartozó cégnél dolgozott, Kante édesanyja pedig Matolcsy György bizalmi köréhez tartozik. A harmadik tulajdonos Bonnyai Péter, akit az egerszalóki szállodaüzletből ismerhetünk.

De jutott pénz a miniszterelnököt repülőn fuvarozó Garancsi Istvánnak is, 2,9 milliárd forintot kapott a Mol Vidi FC tulajdonosának cége, a CDHT Hotel Projekt Kft., amely Tihanyban épít kastélyszállót és tréningközpontot.

https://hvg.hu/gazdasag/20190128_Az_Orbant_fuvarozo_Garancsi_29_milliardot_kapott_az_allami_ugynoksegtol

A Finkelstein-formula

Írta: Euronews 

Egy iroda New Yorkban, egy szögletes üvegtorony 38. emeletén. Itt dolgozik Michael Vachon, Soros személyes tanácsadója, és azon töri a fejét, hogy válhatott a főnöke egy világszerte elismert filantrópból a világ egyik leggyűlöltebb emberévé. 2017-ben kezdett neki egy úgynevezett „hangulatanalízisnek”, hogy felmérje, mekkora is a probléma valójában. Egy narancsszínű diagram mutatja számítógépén a mértékét. Ez képezi le a világhálón a Soros nevére adott reakciókat: több tízezer említés hetente, vannak hetek, amikor száz százalékban csak negatív. Az ábra a gyűlölet lázgörbéje.

Arthur J. Finkelstein tanácsadóként győzelemhez segítette Reagant és Netanjahut is. A mesterműve viszont a Soros György elleni kampány lett. A legközelebbi munkatársa most először nyilatkozott újságírónak.

Ő maga az Antikrisztus. A legveszélyesebb ember a Földön. Egy idős, gazdag férfi, egy spekuláns, aki nemcsak az angol font 1992-es összeomlását okozta, hanem az 1997-es ázsiai válságot, sőt a 2008-as gazdasági világválságot is. Tönkretette a Szovjetuniót, majd Jugoszláviát, hogy szabaddá tegye az utat az afrikai és az arab migránsoknak, hogy azok elűzhessék az európaiakat. Szélsőbaloldaliakat támogat, meg akarja buktatni az Egyesült Államok elnökét, és drogkereskedelemből, valamint pénzügyi csalásokból él. Mindemellett az eutanáziát, a cenzúrát és a terrorizmust is finanszírozza. És már gyerekként kiszolgáltatta a zsidókat a náciknak, pedig ő maga is zsidó.

Mindezekre akkor bukkan az ember, ha a Facebookon, a YouTube-on vagy a Twitteren arra keres rá, hogy „Soros”. Soros György zsidó, ez igaz, a többi csak hamis kreálmánya a világ eddigi egyik legaljasabb és leghatásosabb politikai kampányának.

Soros György pár éve még csak egy milliárdos volt, akinek még a davosi világgazdasági fórumon is sokra tartották kapitalizmus-kritikáját. Egy devizakereskedő, aki egykoron még a világ harminc leggazdagabb embere közé tartozott, majd milliárdos vagyonának jelentős részét alapítványának adományozta A Nyílt Társadalom alapítvány (Open Society Foundations) jelenleg a világ harmadik legnagyobb alapítványa, közvetlenül a Gates Alapítvány (Gates Foundation) után. Míg Bill Gates a világ fájdalmának enyhítésén fáradozik, mint például a malária visszaszorításán, addig Soros egy jobb hellyé szeretné tenni azt, oktatási programokkal és a bevándorlók támogatásával. Azt az ideált szeretné megvalósítani, amit az általa mélyen tisztelt filozófus, Karl Popper egykor a totalitarizmus ellenszerének nevezett: a nyílt társadalmat.

https://hu.euronews.com/2019/01/23/a-finkelstein-formula

Leteszik a fúrót az alulfinanszírozott fogorvosok

Megint leállhatnak a lakosságnak térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők, mert a kormány nem tartotta be az ígéretét – tudta meg a Népszava.

A közfinanszírozott praxisok orvosai ismét gyűjtik az aláírásokat, újra tiltakozó akcióra készülnek. Másfél évvel ezelőtt a körzetek harmada állt le három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek.  

 

Az orvosok megelégelték ugyanis azt, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket.

Pedig a fogorvosok ellátmánya töredéke annak, mint amennyit a háziorvosokra fordít az állam. Ráadásul a fogorvosoknak jóval többet kell költeniük a kezelésekhez szükséges eszközökre – állítják a tiltakozás szervezői. Gyorsan gyűlnek a támogatók, eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban – mondta lapunknak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke

 

https://nepszava.hu/3023245_leteszik-a-furot-az-alulfinanszirozott-fogorvosok

260 milliárd kifizetve: lejárt az Orbán-kormány első devizakötvénye

 

Masszív, nagyjából 260 milliárd forintos kifizetéssel indult az év a magyar államnak. Lejárt ugyanis egy 1 milliárd eurós devizakötvény, méghozzá az első olyan, amit már a 2010-es választások után az Orbán-kormány bocsátott ki, még 2011 májusában. A kötvényt akkor 6 százalékos hozammal adták el – írja az mfor.hu.

A visszafizetés az Mfor szerint zökkenőmentes lehetett, hiszen a jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint 1396,6 milliárd forintnyi betétje volt a kormányzatnak az MNB-nél vezetett Kincstári Egységes Számlán, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb év végi állományát jelenti.

A lap megjegyzi: idén még két devizakötvény-lejárat lesz. Március végén egy 5 éves dollárkötvény, április végén pedig egy 3 éves jüankötvény fog lejárni.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/01/26/orban_kormany_devizakotveny_allamadossag

 

EGY HÉT ALATT KÉT OLYAN JÁTÉKOS ÉRKEZETT KUBATOV GÁBOR CSAPATÁHOZ, AKIKTŐL ELVILEG FÉLTI AZ ORSZÁGOT

A Fidesz-pártigazgató klubja, a Fradi egy kenyai származású, és egy szír focistát is leigazolt. Úgy tűnik, a fociban még élnek a liberális alapelvek.

 

A Fidesz az utóbbi időkben már nem is akarja tagadni, hogy semmiféle migrációt és kultúrakeveredést nem támogat, Magyarország pedig migránsmentes övezet, és az is fog maradni, ha rajtuk múlik. A kommunikáció viszont nem minden: az az FTC, aminek a párt agyának számító Kubatov Gábor a klubelnöke, például egy héten belül két, pontosan olyan migránst is behozott focizni, amilyenek közül Orbán Viktor elvileg egyet sem szeretne látni az országban:

 

a mai napon hivatalosan is bejelentette a klub, hogy leigazolta a norvég utánpólás-válogatott Tokmac Chol Nguent.

 

Már a név sem klasszikus tűnik norvégnak, nem véletlenül: Nguen négyéves korában költözött szüleivel Norvégiába, de Kenyában született, ráadásul egy menekülttáborban.

 

Múlt héten ugyanebbe a Fradiba igazolt a 18 éves Ammar Ramadan, aki Szíriában született, és onnan menekült át Európába, ahol egy ideig az olasz Juventusnál is nevelkedett, a családját pedig 2015-ben költöztette át a háború miatt szinte a földdel egyenlővé tett országból.

 

https://azonnali.hu/cikk/20190128_egy-het-alatt-ket-olyan-jatekos-erkezett-kubatov-gabor-csapatahoz-akiktol-felt-az-orszagot

 

Gábor György: Mi az, hogy a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot is elérte? Begyűrűzött?

"... dög unalmas, hogy most épp a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelyt teszik meg mosogatógéppé ..."

Gulyás Gergely a holokauszt nemzetközi emléknapján így fogalmazott: „Tény, hogy a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot és a magyar társadalmat is elérte, ez a zsidóság tűrhetetlen jogkorlátozásában öltött testet…”

Mi az, hogy a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot is elérte? Begyűrűzött? Importtermékként beszállították? Egy frászt, nem volt egy európai elosztó központ, ahonnan eljutott volna hozzánk, a perifériára, hogy aztán itt is erősödjék, erősödött az magától is, magyar földön, magyar erőből, magyar kezdeményezésre, magyar kivitellel, már jóval a harmincas éveket megelőzően.

Csak néhány, hirtelenjében vett emlékeztető

a feledékeny és nagyvonalú miniszter számára: Istóczy Győző Országos Antiszemita Pártja 1883-ban alakult meg. Ugyanabban az évben, mint amikor a tiszaeszlári vérvád koncepciós pere lezajlott. 1893-ban Prohászka Ottokár A zsidó recepció a morális szempontjából c. publicisztikájában már azt harsogja, hogy

„a zsidóság fekélye már csontvázzá rágta a keresztény magyar népet, s a nemzetnek nagy részét a koldusbotra juttatta. A zsidóság mindenütt fekély, mely megmérgezi a morálist… lealacsonyítja az erkölcsi színvonalat…”

1919-1921 között, Horthy tudtával,

fegyveres különítményesek, halálbrigádok, büntető osztagok járják az országot, s állnak bosszút legfőként a civil zsidó lakosságon. Prohászka Ottokár szellemi termékeként 1920-ban fogadják el a numerus clausus-törvény, amelyre Horthy 1943-ban büszkén hivatkozott Hitler előtt:

„Magyarország dicsekedhet azzal, hogy az első volt a világon, amely fennhangon hitet tett az antiszemitizmus mellett.”

 

https://varosikurir.hu/gabor-gyorgy-mi-az-hogy-a-harmincas-evekben-az-antiszemitizmus-erosodese-magyarorszagot-is-elerte-begyuruzott/

 

Mi miért vagyunk cigányok? – Máté Dezső: Mások mondják meg, mit gondoljunk magunkról

Tavaly a Figyelő többször is listázta, mondhatni pellengérre állította a hatalomnak nem tetsző kutatásokat folytató tudósokat, köztük Máté Dezsőt, aki az angol nyelven írt, A roma LMBTQ első szikrái című cikke miatt került célkeresztbe. A kutatóról azóta több lejárató cikk is megjelent, legutóbb tavaly decemberben. Máté Dezső hányatott gyerekkor után jutott el egyetemre, és most diplomásként értetlenül áll a sötét időket idéző listázások előtt. Erről is beszélgettünk vele, illetve arról, miért lenne fontos listázás helyett megvitatni a cikkében is vázolt témákat.

 

https://168ora.hu/itthon/mi-miert-vagyunk-ciganyok-mate-dezso-masok-mondjak-meg-mit-gondoljunk-magunkrol-162723

 

 

Nagy N. Péter: Jászai Mari és Nagy Imre

Nagy Imre 1956. október 28-án a súlyos lakáshelyzetben segítséget ígért. Állami, szövetkezeti és magánkezdeményezésből az addiginál sokkal több lakást.

Megfontolandó.

Ahogy például Bécsben vagy a pesti XIII. kerületben, amelynek határára tolnák most át a szobrát, és ahol, körülbelül egyedül az országban, visznek is komoly szociálisbérlakás-programot.

A kormány javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, mondta Nagy Imre akkor, hogy az ország címere ismét a Kossuth-címer legyen. Honnan máshonnan tolnák most ki őt, mint a Kossuth tér mellől?

És hová? A Jászai Mari térre. Felületesebb rendező azt gondolná, hogy üzenetértékű a volt MSZMP-pártközpont dominálta hely. Van ott azonban egy csendesebb üzenet is. Jászai Mari még mélyebb szegénységből indult, mint Nagy Imre. Még a nyomornál is rosszabb helyzetből, hiszen hatalmas termetű apja, egy ácsmester a mostohája bemondására nap mint nap sóba mártott kötéllel verte véresre. Ha épp nem ütötte a nyolc gyerek valamelyikét, dolgos, jó ember volt. Jászai emlékirataiban azt írja: „Kevesebb szeretettel még nem neveltek fel gyereket, mint engem. Emberi kezet csak akkor éreztem hozzám érni, ha ütött.”

A magyar színpad egyik első nagy tragikája később nagy sikerű, de keserves életében mindent megtett, amit tehetett a szegényekért, a megvertekért. Hozzá tolják át Nagy Imrét. Biztosan tudja a rendező, hogy mit csinál? Hogy kiket hoz össze itt képletesen, miközben a valóság is egyre gyakrabban és hangosabban produkál ilyen találkozásokat?

Ismerik Jászai emlékiratainak mottóját?

„Csak a tehetségesek és a rajongók érdemlik meg az ember nevet. A többiek, a közönyösek, a szemétdombra valók: ott rohadjanak el.” 

Ez a rendezői instrukció is szereplőkre vár.

https://168ora.hu/velemeny/nagy-n-peter-jaszai-mari-es-nagy-imre-161905

Az Iszlám Állam vállalta magára a fülöp-szigeteki merényleteket

27 halálos áldozata van annak a kettős pokolgépes merényletnek, amelyet vasárnap hajtottak végre a fülöp-szigeteki Jolo hasonnevű fővárosában. A merénylők először a Kármel-hegyi Miasszonyunk nevét viselő helyi székesegyházban vagy az épület mellett hoztak működésbe egy robbanószerkezetet, aztán detonáltak még egyet a kivezényelt mentőegységek érkezésekor. Oscar Albayalde országos rendőr-főkapitány közlése szerint a merényletnek polgári személyek mellett katonák is áldozatul estek, Delfin Lorenzana védelmi miniszter közlése szerint pedig a hadseregben készültséget rendeltek el.

https://168ora.hu/kulfold/az-iszlam-allam-vallalta-magara-a-fulop-szigeteki-merenyleteket-162730

FÖLD ALATTI PLAKÁTKAMPÁNY

MAGYARORSZÁGI KÉPZÉSEIT REKLÁMOZZA AZ „ELÜLDÖZÖTT” CEU

MI

Kárpáti András Magyar Idők

A 2-es metró vonalán hirdeti budapesti képzéseit a CEU, magyar nyelvű plakátokon. – A Kossuth, a Batthyány, valamint a Deák téri állomások mozgólépcsői mentén találhatók a hirdetések, amelyekhez hasonlót több más magyar egyetem is rendszeresen elhelyez – közölte lapunkkal Enyedi Zsolt, Soros György egyetemének rektorhelyettese.

Hozzátette: hasonló hirdetésekkel korábban nem próbálkozott népszerűsíteni a magyarországi képzéseit a CEU, ez az első ilyen plakátkampányuk, amellyel a következő szemeszterekre toboroznának hallgatókat.

Bár az ellenzéki médiában sokszor hangoztatták, hogy a CEU-t kormányzati döntésekkel „elüldözték”, a fentiek is világosan bizonyítják ennek ellenkezőjét. Ismeretes: a CEU megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, mind­össze az amerikai akkreditációjú képzéseit viszik Bécsbe, miután Magyarországon nem jogosultak tengerentúli diplomák kiadására.

https://magyaridok.hu/belfold/fold-alatti-plakatkampany-3892028

Kampányeszköznek tartja Magyarországot az európai baloldal

ORIGO

Farkas Örs politikai elemző szerint az EP-választások előtt minden eszközzel támadni fogják Magyarországot a baloldaliak.

Az elemző az M1 Aktuális csatornán hétfő reggel arról beszélt, szerinte Magyarországot fel fogják használni arra, hogy megtestesítse a bevándorlásellenes erőket.

Azzal kapcsolatban, hogy az EP-ben újabb Magyarországról szóló vita lesz ezen a héten, azt mondta, ez kizárólag kampányesemény, nem véletlen, hogy a magyar kormány nem szeretne asszisztálni az eljáráshoz.

http://www.origo.hu/itthon/20190128-tamadni-fogjak-magyarorszagot-az-ep-valasztasok-elott.html

Egyenruha, katonai parádé és honvédelmi oktatás: a V4 országaiban a hazaszeretet összekapcsolódott a militarizmussal

Közép-Európában a hazaszeretet egyre erősebben összekapcsolódik a katonai erővel, honvédelemmel. A nemzeti ünnepeknek, az iskolai rendezvényeknek és az utcai felvonulásoknak is gyakran részei a katonai, vagy arra hasonlító egyenruhák és a fegyverek a visegrádi országokban. A civil értékeket felváltja a fegyver- és háború-kultusz. A Vsquare négy országra kiterjedő kutatása annak járt utána, hogyan támogatják a V4-es országok kormányai korábban ismeretlen mértékig anyagilag és erkölcsileg is az amatőr milíciákat és hogyan igyekeznek integrálni a katonaság és honvédelem eszméjét a fiatalok oktatásába. Magyarországon tavaly a honvédelmi minisztérium már közel 1,8 milliárd forintot költött civilek támogatására: ebből a pénzből elsősorban a sporton keresztül próbálja közelebb hozni a fiatalokat a katonasághoz.

https://atlatszo.hu/2019/01/26/egyenruha-katonai-parade-es-honvedelmi-oktatas-a-v4-orszagaiban-a-hazaszeretet-osszekapcsolodott-a-militarizmussal/

Soros György füves könyve

BÉKÉS MÁRTON 
Mandiner

Soros György elméleti, pénzügyi és politikai munkássága egységet alkot, egyszerre primitív és holisztikus világképe valódi életműben egyesül. Nagy tévedés volna csak a pénzt látni Soros mögött és figyelmen kívül hagyni az eszmét, amelyet támogat vele.

Soros valóban „államférfi állam nélkül”, jóindulatú életrajzírója szerint is „messianisztikus milliárdos” (Michael T. Kaufman), és hiába egyértelmű, hogy – például a Nobel-díjas Robert Solow szerint – „amatőr” a pénzpiacok működési elvének leírása terén, tőkepiaci spekulációi és Nyílt Társadalom Alapítványa révén ugyanolyan dúsgazdag, mint amennyire befolyásos.

A kettő természetesen összefügg, így

nagy tévedés volna csak a pénzt látni Soros mögött és figyelmen kívül hagyni az eszmét, amelyet támogat vele.

Főleg, hogy 2017 novemberében személyes vagyona nagy részét, mintegy 18 milliárd dollárt alapítványához csoportosított át, amelyet elnököl is.

https://mandiner.hu/cikk/20190128_bekes_marton_soros_gyorgy_fuves_konyve

Orbán: Sikeres kisvárosok, erős magyar vállalatok kellenek

 „A kormánynak szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat" – mondta a miniszterelnök hétfőn.

A magyar jövőhöz sikeres kisvárosok kellenek, a kormánynak pedig az is szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyáravató ünnepségén.

 Kijelentette: a magyar modell működik, Magyarország egyre jobban teljesít.

„Jó látni, hogy ma már olyan időket élünk, amikor magyar kisvárosokban sokmilliárdos termelő beruházások valósulnak meg, mert úgy képzeljük el a magyarok jövőjét, hogy a kisvárosok sikeresek lesznek, és a magyar falvaknak is lesz jövője, ehhez pedig ilyen beruházások kellenek" – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Mélykút ettől kezdve egész Európa egyik legmodernebb víziszárnyas-feldolgozó üzemével büszkélkedhet. Kiemelte, hogy a 350 új munkahelyet teremtő, 40 millió eurós beruházást egy magyar családi vállalat hozta tető alá.

(MTI)

https://mandiner.hu/cikk/20190128_orban_sikeres_kisvarosok_eros_magyar_vallalatok_kellenek

Galló Béla

politológus

A Kunhalmi-Sneider kormány

Most, hogy „Orbán a bukásra készül” (ujjonganak az MSZP-ben, és ők csak tudják, milyen a bukásra készülni), ideje számot vetni azzal, hogy utána vajon mi jönne.

Persze vicces ez a „bukás”, vegyük hát mi is viccesre.

Szoci győzelem, ugye, még így se várható, ennyire viccesre mégse vegyük talán, csakis a készülő csiricsáré koalíció buktathatja meg Orbánt – az ellenzéki szappanoperának ez a régi-új forgatókönyve.

A színpompából csupán a Kétfarkú Kutya hiányzik, no de ők amúgy is szeretnek mindenből kimaradni. S merthogy a csiricsáréban az MSZP és a Jobbik a két legvastagabb ecsetvonás, logikus, hogy a lapokat ők osszák le egymás között. Szél úrhölgy, Karácsony és Hadházi urak ennek nyilván nemigen örülnek, de tetszettek volna kissé nagyobbacska pártocskákat csinálni. De hát nem tetszettek.

Azért az MSZP elnöke se nagyon számítson a kormányfői székre. Itt az ideje, hogy eme kitüntetett ülőalkalmatosságot immár nálunk is egy hölgy töltse ki. Márpedig szegény Tóth Bertalan szemlátomást nem igazán úrhölgy, ki merné az elnök úrról az ellenkezőjét állítani?  

http://mozgasterblog.hu/blog/a_kunhalmi_sneider_kormany

Sneider a Facebookon büszkélkedik skinhead múltjával

hírtv

Még mindig büszke fiatalkori skinhead múltjára Sneider Tamás. Ez derül ki a Jobbik elnökének egyik Facebook-bejegyzéséből. Sneider Tamás még a 90-es évek elején adott interjút a Magyar Narancsnak. Akkor arról értekezett, hogy bizonyos mértékben meg tudja érteni a romákat és a színes bőrűeket bántalmazó szkinhedeket.

A Jobbik elnöke most azért vette elő újból az interjút, mert szerinte ismét aktuálisak azok a gondolatok, amelyet 30 éve megfogalmazott.

Sneider Tamás egyébként a múlt héten jelezte, hogy nem mond le a pártelnökségről a nyilvánosságra került esküvői videója után.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/sneider-a-facebookon-buszkelkedik-skinhead-multjaval-2475873

Alig érkezik menekült Ausztriába

magyarhang.hu

Nem kell messzire menni, hogy lássuk, illetve számokkal bizonyítsuk: hiába a kormánypárti tévé- és rádióadókon, nyomtatott és online lapokban naponta sulykolt migránsveszély, valójában jelentősen csökkent az Európába érkezett menekültek száma. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, mi tapasztalható Ausztriában. Nyugati szomszédunkhoz olyan kevés menekült érkezik, hogy egyes régiókban bizonyos – menekülteket érintő – ellátások iránt hamarosan megszűnhet az igény.

Az osztrák ellátórendszerben külön szervezet – Jugend am Werk – foglalkozik a valamilyen problémával küszködő fiatalok munkába állításának megkönnyítésével. Így például mozgássérülteknek, szociális problémával küzdő fiataloknak nyújt támogatást, és gondját viseli az Ausztriába érkezett fiatalkorú menekülteknek is. Szállást és ellátást, valamint minimális készpénztámogatást biztosítva igyekszik megkönnyíteni integrációjukat az osztrák társadalomba.

Egy Graz közelében működő Jugend am Werk szervezet tapasztalataiból arra lehet következtetni, hogy a magyar határkerítés megépítését követően kialakult új, Szlovénián keresztül Ausztriába vezető útvonalon az elmúlt időben alig-alig érkezik menekült, különösen nem fiatalkorú.

https://magyarhang.org/kulfold/2019/01/28/alig-erkezik-menekult-ausztriaba/

Megdönti a Nyugat Orbán Viktor hatalmát?

Nagy Attila Tibor

A szerző a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa

Sokadjára vetődik fel annak lehetősége, hogy Orbán Viktort nyugati erők lemondásra kényszerítik: már a 2012-es Békemenet bevallottan a magyar kormányfő nyugati nyomással szembeni megvédését célozta.

Most a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pendítette meg Orbán külső nyomásra történő eltávolításának a lehetőségét. Méghozzá azt követően, hogy a The Wall Street Journal értesülése szerint Orbán megtagadta, hogy a nyugati elvárásoknak megfelelően fellépjen Kína és Oroszország ellen, valamint azt is, hogy változtasson Ukrajnával kapcsolatos politikáján.Állítólag Orbán zárt körben azt is kijelentette, hogy bár nagyra értékeli a NATO által nyújtott biztonságot, de „ausztriai semlegességre” törekszik.

Az orosz hírügynökség idézi Vladimir Sapovalov politológust, az MPGU (Moszkvai Történeti és Politikai Intézet) igazgatóhelyettesének a véleményét, aki szerint a Nyugat válasza nem marad el. Sapovalov a magyar kormánypárti narratívához hasonlóan felidézi, hogy már láthattunk Soros által szervezett tömegakciókat.

Sapovalov állítja:a Nyugat megpróbálhatja Orbánt megfosztani a hatalmától.

 

https://24.hu/poszt-itt/2019/01/28/megdonti-a-nyugat-orban-viktor-hatalmat/

 

Megállapodott Tarlós a kormánnyal a fővárosi színházak ügyében

A tao kiesése után a főpolgámester dönti el, hova megy a 3,5 milliárd.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és “addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes”. Politikai értelemben “kizárólag és pontosan” a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást. Mindez rendezheti az olyan nagy kőszínházak kilátásait, mint a Katona, az Örkény vagy a Víg, de nem oldja meg a  független- és magánszínházak helyzetét, amelyek az önkormányzati fenntartásúaknál jóval nehezebb helyzetbe kerültek a tao kiesésével. Az Átrium produkciós menedzsere épp arról beszélt egy interjúban, hogy fenntarthatatlanná vált a helyzetük és ha nem jön változás, bezárhat az színház.

https://24.hu/kultura/2019/01/28/megallapodott-tarlos-a-kormannyal-a-fovarosi-szinhazak-ugyeben/

„Ott tartunk, hogy az Átrium tényleg bezárhat”

Aki azt állítja, hogy 2019-ben a színházak biztonságban vannak, az vagy nem érti a rendszert, vagy nem akarja érteni – mondja Zsedényi Balázs, az Átrium produkciós menedzsere. A tao kivezetése miatt kénytelenek meghúzni a vészharangot, a színház működésének a napjai meg vannak számlálva. Sorozatunkban a magánszínházak kilátásait vesszük sorra a tao utáni világban.

Budapest befogadó színházként is működő magánszínháza, az Átrium az elmúlt évek legnagyobb sikerszériái közül többet jegyez: itt látható Az Őrült Nők Ketrece, az Igenis, miniszterelnök úr”, vagy épp a Chicago.

Az intézmény üzemeltetését két éve vette át a színház repertoárjának gerincét addig is alkotó Kultúrbrigád csapata. Azóta közel százezres nézőszámot produkáltak.

A magyar színházi szférába az elmúlt évadban százmillió forint magántőkét sikerült bevonniuk négy bemutatójukhoz, továbbá 80 millió forintot a ház újjáépítésére. „Akik azt mondják, hogy a tao nem volt alkalmas arra, hogy a magáncégeket és a kultúrát közelebb hozza egymáshoz, nem használták ki elég jól a rendszer előnyeit” – mondja Zsedényi Balázs, az Átrium produkciós menedzsere.

https://hvg.hu/kultura/20190128_Maganszinhazak_a_tao_utan

Mindent rendben talált egy ellenőrzés a Honvéd sürgősségijén, ami az osztályvezető szerint is működésképtelen volt

Újabb belső dokumentum látott napvilágot hétfőn arról, hogy mennyire katasztrofális személyi és tárgyi feltételek mellett működött a Honvédkórház sürgősségi centruma. Ugyanerről beszélt egy múlt héten birtokunkba kerül levél tanúsága szerint a részleg megbízott vezetője is, amit még a miniszter sem cáfolt meg. Az egészségügyi intézmények működését ellenőrző Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata mégis mindent rendben talált a Róbert Károly körúton. Hogy lehet ez? És ki a felelős, hogy így van?

https://hvg.hu/itthon/20190128_Mindent_rendben_talalt_az_NNK_ellenorzese_a_Honved_surgossegijen_amikor_az_osztalyvezeto_szerint_is_mukodeskeptelen_volt_a_reszleg

A DK sorra nyeri a helyreigazítási pereket a kormánymédia ellen

A Demokratikus Koalíció közzétette, milyen helyreigazításokat kell közzétenniük a „Fidesz propagandagyárainak” az elmúlt hetek hazudozásait követő perek következményeként.

888, Lokál

Valótlanul híreszteltük, hogy Dobrev Klára a cikkben nevesített Antoaneta Vassileva barátnője”.

Lokál

Valótlanul híreszteltük, hogy Cvetan Vaszilev bolgár oligarcha és Gyurcsány Ferenc között baráti kapcsolat volt”, “megalapozatlanul utaltunk továbbá arra, hogy Gyurcsány Ferenc a Cvetan Vaszilevhez köthető banktól kölcsönt kapott volna, amit soha nem fizetett vissza, és a bank VIP-listáján szerepelne.

Origo, Ripost

Valótlanul híreszteltük, hogy Dobrev Klára édesapja, Petar Dobrev bolgár kommunista titkosszolgálati fedőcégek vezetője volt.

Origo

Cikkünkben Gyurcsány Ferenc jóhírnevét megsértettük, mert valótlanul állítottuk, hogy alkoholos állapotban tartott sajtótájékoztatót.

HírTV

Valótlanul híreszteltük, hogy Gyurcsány Ferenctől kellett segítséget kérni, ha valaki meg akarta úszni a börtönt.

A DK szerint ismét kiderült, hogy

a fideszes propagandisták gyakrabban hazudnak, mint ahogy levegőt vesznek.

Mint írták, mindent elmond az Orbán-rendszerről, hogy ilyen rágalomhadjáratot zúdít azokra, akik ellene küzdenek; egy ellenzéki pártelnökre és családjára. A bíróság minden esetben Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának adott igazat.

https://24.hu/kozelet/2019/01/28/gyurcsanyek-sorra-nyerik-a-pereket/

Tóta W. Árpád: Úgy elaljasult

Ahogy elbántak a véleményét vállaló diákkal, Nagy Blankával, újabb igazolása annak, hogy a Fidesz-rezsim szar alakokat termel. Vélemény.

Itt a békés Európában hajlamosak vagyunk úgy olvasni a konfliktuszónák atrocitásairól, mintha azokat kutyafejű tatárok követnék el, egyszerűen azért, mert civilizálatlanok. Értetlenül hallunk arról, amikor védtelen civilek és gyerekek ellen fordul az erőszak, de egyben meg is nyugszunk: mi nem ilyenek vagyunk.

Aztán lapozunk, és átfutjuk, hány tárgyból áll bukásra Nagy Blanka, és hányszor hiányzott.

Csak a parancs különbözik, de ugyanúgy végrehajtják, gondolkodás nélkül.

Felállt egy lány, elmondta, hogy dühös a kormányra, és nem válogatta meg a szavait. Itt, Európában, ahonnan borzongva nézzük a vadak viselkedését, ez a dolgok normális menete. Van oka a dühre, van oka pestisnek látni a Fideszt, és utolsó senkiházinak a puhatestű köztársasági elnököt. Amit tett, az legitim, legális, és teljesen természetes. Annak kellene lennie; könnyű belátni, hogy nyomorúságos ország az, ahol jobb csendben maradni. Hiszen éltünk ilyenben eleget.

Ámde Nagy Blankának pont azért van igaza, mert a Fidesz ilyen nyomorúságos országot épít. 

https://hvg.hu/itthon/201904_ugy_elaljasult

Százmilliókat ad az állam Mészáros ötcsillagos szállodájára

Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája és Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziója is kapott vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől – írja a Napi.hu.

A turisztikai ágazat kormányzati szerve által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program forrásaiból 324,5 millió forintot kapott a Témadesign Kft. a tarcali ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine és Spa fejlesztésére. Ez a cég a Mészáros Gasztro Kft. tulajdonában van, ami a volt felcsúti polgármester egyik vállalkozása.

https://24.hu/kozelet/2019/01/28/meszaros-lorinc-szalloda-tamogatas

Karácsony Gergely Puzsér Róbertről: „Nem éri el az ingerküszöböm”

A demokrácia új minőségeként beszélt a baloldali pártok hétfőn indult főpolgármester-jelölti előválasztásáról Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje, aki - elmondása szerint - olyan főpolgármester-jelölt, majd  főpolgármester szeretne lenni, aki „együtt lélegez”, együtt gondolkodik a várossal, és azt a programot valósítja meg, amelyet közösen alkotott meg a fővárosiakkal.

Karácsony Gergely hétfőn Budapesten, a Nyugati téren, az előválasztás egyik helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt mondta a távirati iroda szerint, hogy büszke arra, hogy a baloldali pártok rászánták magukat arra, hogy helyzetbe hozzák a demokrácia főszereplőit, a választópolgárokat.

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsony-gergely-puzser-robertrol-nem-eri-el-az-ingerkuszobom-116852

Soros Györgyöt újabb nagy csatára kényszerítik

A varsói kormánynak nem tetszik a lehetőség, hogy egy olyan konzorcium kezébe kerüljön Lengyelország második legnagyobb rádióállomása, amelynek befektetőként Soros György is tagja.

A lengyel kormány jelezte, hogy be kíván avatkozni az ország második legnagyobb rádióállomásának adásvételébe - írja a Bloomberg. Varsónak nem tetszik, hogy az egyik vevőjelölt konzorciumnak tagja Soros György magyar származású pénzügyi befektető is. Az államnak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a piaci spekulánsok ne növelhessék befolyásukat a médiapiacon - írta twitterüzenetében Beata Mazurek a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/soros-gyorgy-lengyelorszag.677637.html

Fideszesek támogatták, hogy Marton László újra dolgozzon. Meg is rendezi a Hallgatni akartam (sic!) c. Márai művet

Úgy tűnik azonban, hogy Marton újra bombaformában van, mert alig két héten belül lesz két premierje is Veszprémben. De ez még nem minden! Oberfrank Pál, a színház igazgatója a Marton-ügyről olyan klasszikust nyilatkozik, hogy nem is érjük be mással, mint a teljes részlet beidézésével, amiből az is kiderül, hogy Marton rehabilitálásba a város fideszes többségű vezetése is tevékenyen részt vett.

De jöjjön a kérdés és a válasz!

„Javában zajlanak a Tartuffe próbái, amelynek február 8-án tartják a bemutatóját. Az előadás rendezője Marton László. Szintén a Kossuth-díjas színházi alkotó állítja színpadra Márai Sándor Hallgatni akartam című darabját, amelyet január 27-én láthat a közönség a veszprémi teátrum Nagyszínházában. Az alkotót ért tavalyi támadások után Veszprémben dolgozhat először egykori mestere. Mi volt erről a véleménye a városban élőknek?

Oberfrank Pál: Egy-két kérdést kaptam csupán, hogy jól átgondoltam-e a döntésem. Azok az emberek, akik fontosak számomra – illetve a fenntartó, a városvezetés is – támogatásukról biztosítottak. Ahogyan egyre előrébb haladunk a próbafolyamatban és együtt dolgozunk az előadáson, még inkább megerősödik bennem az érzés, hogy minden szempontból jó döntést hoztam, és emberileg is azt gondolom, hogy nem tehettünk másképp. Az internet világa, a mai durvuló hangnem sok embert ránt le felelőtlenül a pokolba, bárki bárkit kíméletlenül tönkre tehet, ezért fokozott a felelősségünk abban is, hogy megtaláljuk a másikat, kezet nyújtsunk, és fölemeljük egymást. Mindenki hordoz sebeket, és mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

És még egyszer:

Mindenki hordoz sebeket, és mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/fideszes-politikusok-tamogattak-hogy-marton-laszlo-ujra-dolgozzon-aki-meg-is-rendezi-a-hallgatni-akartam-sic-c-marai-muvet-116853

 

A Magyar Idők ma reggel egy az egyben megvalósította Bödőcs Tibor szilveszteri kabarétréfáját

Kevesebb, mint egy hónap kellett hozzá, hogy Bödőcs Tibor szilveszteri kabarétréfáját halál komolyan megvalósítsa a kormánypárti médiabirodalom.

 

A paródiában az egyik hír így szólt:

„Gyurcsány Ferenc szír. Ez pedig itt egy néger.”

Ez lehetett, ami megihlette a Magyar Idők stábját, ahol ma reggel ezzel a címlappal jelentkeztek:

https://444.hu/2019/01/28/a-magyar-idok-ma-reggel-egy-az-egyben-megvalositotta-bodocs-tibor-szilveszteri-kabaretrefajat

Karácsony Soros-modellje

Az alapjövedelem a kerület lakosságcseréjét szolgálja a Fidesz szerint

Magyar Hírlap

Kicsiben ugyanazt csinálja Karácsony Gergely, amit Macron Franciaországban nagyban, meghonosítja a segélyturizmust, a különbség csak annyi, hogy a zuglói polgármester hajók nélkül teszi ezt – mondta lapunknak Jelen Tamás, a Fidesz–KDNP XIV. kerületi polgármesterjelöltje.

A balliberális politikusok által tagadott Soros-terv létezésére a legfőbb bizonyítékot a Párbeszéd zuglói polgármestere, Karácsony Gergely szolgáltatja – jelentette ki lapunknak a Fidesz zuglói polgármesterjelöltje. Jelen Tamás szerint ennek az első bizonyítéka az volt, amikor Karácsonynak sikerült elérnie, hogy a kerületben új mecset épüljön, a második lépés pedig egy fantazmagória keresztülverése, a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése volt. Ez Zuglóban azzal járt, hogy bárki, aki újonnan bejelentkezik egy XIV. kerületi lakcímre, huszonnyolcezer forintot kap havonta. Jelen közölte, előfordult, hogy családostól jöttek vidékről a kerületbe nehéz sorsú emberek, hiszen így fejenként kapják meg a Karácsony-féle szociális modellben járó pénzösszeget.

Ezzel párhuzamosan Zugló másik párbeszédes politikusa, Szabó Rebeka alpolgármester Brüsszelben kijárta, hogy Zugló uniós forrásból közvetlenül kapjon másfél milliárd forint támogatást szociális bérlakások építésére – mondta Jelen Tamás, hozzátéve, hogy ebből egy önkormányzati telken huszonöt lakás fog megépülni, ami másfél millió forintot meghaladó négyzetméterárat jelent. Zuglóban több mint ezer lakásigénylő vár szociális bérlakásra, és kétszáznégy önkormányzati lakás áll üresen, mert nincs pénz a felújításra. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/139409/Karacsony_Sorosmodellje

Orbán oly mértékben beintett az USÁ-nak, hogy februárban jön Pompeo

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

·         Életünket és vérünket, de zabot (Moszkvát és Pekinget) azt nem - üzente Orbán Washingtonba; 

·         A Fidesz erősen konfabulál, hogy kellő formában tudja tálalni híveinek a zsidók kiirtását;

·         Az FDP főtitkár asszonya kénytelen volt a nyílt színen, látványosan elhatárolódni nagy barátja, Orbán Viktor politikájától, csak kérdés, mennyire őszintén gondolta.

 

https://b1.blog.hu/2019/01/28/orban_oly_mertekben_beintett_az_usa-nak_hogy_februarban_jon_pompeo#more14592716

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Ami jár, az jár

 

2020 után csökkenthetik vagy fel is függeszthetik az uniós támogatásokat azokban a tagállamokban, ahol virágzik az állami korrupció, és sérül a jogállam – írja az Euronews. A tét nagy. Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, és ennek 93 százaléka európai uniós támogatás, közli az Átlátszó a Közbeszerzési Adatbázisra hivatkozva, mármost képzeljük el, hová jut a világ, ha Lőrinc barát 2020 után nemhogy száz–kétszáz, hanem tíz–húszmilliárdnyi uniós pénzhez, sőt koszos pár százmillióhoz se jut. Akkor bizony földindulás jön, a Nap fekete lesz, mint a szőrzsák, a Hold pedig olyan, mint a vér, az ég csillagai a földre hullanak stb., a többit lásd a Jelenések könyve hatodik fejezetében, megéri elolvasni, jó szöveg.

A lényeg tehát annyi, hogy az unió feladta a magas labdát, D. T. képviselő pedig lecsaphatná. Kimutatva, hogy az EU csak beszél összevissza, hülyegyerekként dobálódzva különféle divatszavakkal, amelyeknek a jelentését nem is gondolja végig. D. T. persze nem fog élni a kínálkozó lehetőséggel, mi a fenének, úgyse lesz semmi az egészből, hiszen a Don nem engedi. Egyébiránt a Don az uniót is gerincre szándékozik dobni, és azt tervezi művelni vele, amit Magyarországgal csinált. Utána majd lehet tüntikézni meg O1G-zni, már ha lesz rá igény.

Itthon egyébként az emberek fele támogatja a rabszolgatörvény (meg általában az Orbán-rendszer) elleni tiltakozásokat, írja a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján. Ami értelemszerűen azt jelenti, hogy a másik fele nem támogatja, sőt, ahogy erre számos jel mutat, rosszallja, iszonyodik tőle, sőt már-már egyenesen gyűlöli.

Szolgák és asszonyok nem fondorkodnak a türannoszok ellen, írja Arisztotelész a Politikában (V./11). Ki is fejti, mért nem. Azért, mert van, aki természetszerűen vezetésre és parancsolásra hivatott, és van, aki alárendeltségre és szolgaságra való (I./2). Ennek megfelelően egyiknek a szolgaság, másiknak az uralkodás hasznos és igazságos, s így bizonyos kölcsönös érdek és barátság is fűzi a szolgát és urát egymáshoz, már ti. akiket erre a természet kijelölt (I./6).

Arccal az ókor felé, magyarok!

https://www.es.hu/cikk/2019-01-25/vancsa-istvan/ami-jar-az-jar.html

 

A Pozsgay-interjú, amely után mindenki tudta, hogy nincs visszaút

Harminc évvel ezelőtt az MSZMP egyik vezető politikusa, Pozsgay Imre egy rádióinterjúban népfelkelésnek nevezte az 1956-os forradalmat. Ezzel kiengedte a szellemet a rendszerváltás palackjából. Azonban az interjút készítő újságíró szerint Pozsgay mások kutatói munkájával villogott. Rendszerváltó cikksorozatunk első része.

1989. január 27-én Pozsgay Imre vezetésével ülést tartott az MSZMP KB történelmi albizottsága, ahol megvitatták azt a tanulmányt, amelyet Berend T. Iván, az MTA akkori elnöke terjesztett elő. A már 1988 végén benyújtott tanulmány megállapította, 1956 októberében nem ellenforradalom, hanem népfelkelés történt.

A tanulmány vitája után Pozsgay (aki 1988 és 1990 között államminiszter volt, 1980 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának, 1988 és 1989 között Politikai Bizottságának volt tagja) úgy döntött, az új meghatározás kérdését nem terjeszti a párt vezető testületei elé, inkább ő maga hozza nyilvánosságra egy interjúban. És ez az interjú fordulatot hozott harminc évvel ezelőtt a rendszerváltás történetében.

https://hvg.hu/itthon/20190128_pozsgay_imre_interjuja_amely_utan_mar_nem_volt_visszaut

 

Az ügyészség állítja: az etikus hacker veszélyes a társadalomra, és emiatt viselnie kell a büntetőjogi következményeket

Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel, az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében - írta szombaton a TASZ. A jogvédő szervezet közleményére hétfőn reagált a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. Szerintük "a fiatalember, az internet felhasználásával jogosulatlanul lépett be egy olyan, a Magyar Telekom Nyrt. által üzemeltetett szerverre, amely a dolgozók belépési adatait tárolta, majd a saját részére illegálisan felhasználói profilokat hozott létre, és gyűjtötte a dolgozók adatait, jelszavait. A felhasználói profilok teljes körű hozzáférést biztosítottak az elkövető részére, melynek segítségével a Magyar Telekom Nyrt. teljes hálózati infrastruktúráját, beleértve az ügyfelek mobil és fix szolgáltatását blokkolhatta volna, illetve a teljes vezérlést átvehette volna." Pontról-pontra igyekszik cáfolni a TASZ észrevételeit az ügyészség, kiemelve közülük azt, hogy 

"a meghackelt szerver a hírközlő hálózat része volt, ezért a Btk. 459 § (1) bekezdés 21. pontja alapján közérdekű üzemnek minősül."

Hozzáteszik, hogy az előkészítő ülésen az ügyész a 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény miatt indítványt tett arra, hogy ha a vádlott beismerő vallomást tesz, a bíróság a vádlottat 2 évi, 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. Szerintük nem igaz a TASZ állítása, hogy ennek visszautasítása után súlyosbították volna a bűncselekmény minősítését, azt már korábban megtették. Hangsúlyozzák: 

a közérdekű üzem megzavarása minősítéshez nem szükséges, hogy a közérdekű üzem működésében zavar következzen be. 

 

https://444.hu/2019/01/28/az-ugyeszseg-allitja-az-etikus-hacker-veszelyes-a-tarsadalomra-es-emiatt-viselnie-kell-a-buntetojogi-kovetkezmenyeket