2019, január 11 - 07:54 Sajtószemle

A nap, amikor Orbán Viktor szóba áll az újságírókkal

percről-percre

  • Nem Orbán az egyetlen, aki hasonló évindító sajtótájékoztatót tart, az amerikai elnökök, Vlagyimir Putyin és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is szokott, bár jellemzően ők sem válaszolnak szívesen az újságírói kérdésekre. Ahogy hosszú ideje a magyar kormányfőt is leginkább csak Brüsszelben lehet kérdezni, Orbán idehaza a parlamenti választás után tartott egy nemzetközi sajtótájékoztatót.
  • A mai rendezvényre több nem kormánypárti médiumot nem engedtek be, tudósítónk szerint nagyjából ötven újságíró várja a miniszterelnököt.

https://24.hu/belfold/2019/01/10/a-nap-amikor-orban-viktor-szoba-all-az-ujsagirokkal/

Orbán: Figyelek a mostani tüntetőkre

percről-percre

https://hvg.hu/itthon/20190110_Jon_az_elso_Orbaninfo_a_kormanyfo_megjatszott_szerenyseggel_hangol_ra__ELO

Orbán: A migráció átalakítja a médiaviszonyokat is

https://444.hu/2019/01/10/eljott-a-nagy-nap-orban-kormanyinfot-tart-elo

Több lapot és rádiót is kitiltottak Orbán kormányinfójáról

nem mehetnek be a sajtóeseményre, nem kérdezhetik Orbán Viktort. Az érintett lapok:

·         Magyar Hang,

·         Azonnali,

·         Klubrádió,

·         Mérce,

·         Direkt36,

·         Hócipő,

·         a jobbikos Alfahír.

Hvg.hu azt írta, hogy a Klubrádió csütörtök reggeli műsorában ismertették, hogy hajnalban kaptak levelet a Miniszterelnökségtől, pedig az elsők között kérvényeztek minden létező csatornán belépést a sajtótájékoztatóra. Ők úgy tudják, hogy más, lustább szerkesztőségek későn regisztrálva is pozitív visszajelzést kaptak, míg a Klubrádiónak nem jutott hely.

 

https://index.hu/belfold/2019/01/10/tobb_lapot_es_radiot_is_kitiltottak_orban_kormanyinfojarol/

 

Orbán Viktor két törvényt is megsért, amikor kizárják a sajtó egyes munkatársait

Mindez azért különös, hiszen egy demokráciában már az is elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök hónapokon át ne válaszoljon az újságírók kérdéseire, majd ne tartsa be ígéretét, az pedig, hogy egy sajtónyilvános eseményre nem engedik be a sajtó egyes munkatársait, míg másokat igen, egyértelműen sérti a hatályos sajtótörvényt. Ráadásul a miniszterelnök nem részesíthet előnyben vagy hátrányban egyetlen szerkesztőséget sem, hogy kit enged be, és kit nem, ezzel az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is megsérti, diszkrimináció, így a kizárt szerkesztőségek jogászok szerint pert indíthatnának, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhatnának. Azonban egy ilyen per hosszadalmas, utólag okafogyottá válik egy döntés, és legfeljebb erkölcsi elégtételt jelenthet a pereskedők számára, ha a bíróság megállapítja, hogy a miniszterelnök jogsértést követett el.

Németországban megbukik, aki elmenekül a válaszadás elől

 

Összehasonlításként említem, hogy tavaly nyáron Berlinben személyesen láthattam, hogy a német kormány meghívott tagjai heti rendszerességgel, állandó időpontban vendégként megjelennek az ottani újságírószövetségnek a német parlamenthez, a Bundestaghoz közeli épületében, és valamennyi újságíró tehet fel kérdéseket a Bundespressekonferenz résztvevőinek, a meghívott miniszterek, államtitkárok, illetve nagyon gyakran maga Angela Merkel kormányfő is részt vesz ezen az eseményen, ahol nagyon kemény kérdéseket is kap, ő pedig válaszol ezekre.

https://media1.hu/2019/01/10/ket-torvenyt-is-megsert-orban-viktor-ha-kizarja-a-sajto-egyes-munkatarsait

Orbán most bizony nem nagyon mondott igazat

Orbán Viktor több mint kétórás sajtótájékoztatót tartott, ahol a független – nem kormánypárti – újságírók is kérdezhettek tőle. Ez normális országokban nem hangzana nagy dolognak, de a miniszterelnök nagyon régóta nem hajlandó érdemben szóba állni újságírókkal úgy, hogy azok több kérdést is feltehessenek neki vagy akár vissza is kérdezhessenek, ha a miniszterelnök kibúvó választ ad. Pont ezért az átlagosnál komolyabban kezeltük ezt a sajtótájékoztatót, és összeszedtük, mit tudhattunk meg belőle.

https://24.hu/belfold/2019/01/10/orban-most-bizony-nem-nagyon-mondott-igazat

Orbán 13+1 legerősebb mondata a csütörtöki kormányinfóról

 Kigyűjtöttük a legjobb mondásokat, olyan is bekerült, amit kormánypárti kérdezőnek válaszolva mondott.

https://hvg.hu/itthon/20190110_Orban_131_eros_mondata_a_kormanyinforol

Rejtély, hogyan került az Origóhoz a tüntetőkről készült rendőrségi felvétel

A decemberi ellenzéki tüntetések egyikén a tüntetőkről a rendőrsorfal mögött készült rendőrségi videófelvétel megjelent a kormányközeli Origo oldalán az „MSZP-s politikus támadt az első sorokban a rendőrökre a Kossuth-téren - videó” című cikkben. A 444.hu azóta háromszor érdeklődött arról a rendőrségtől, hogy került a portál birtokába a felvétel a tüntető emberekről, illetve indít-e az ügyben vizsgálatot a BRFK.

A 444 január 10-én kapott választ az ORFK-tól december 14-i kérdésére. A rövid válasz szerint 

„a rendőrség nem adott át médiatartalom-szolgáltatók részére a megkeresésben megjelölt kép- és hangfelvételt.”

https://168ora.hu/itthon/rejtely-hogyan-kerult-az-origohoz-a-tuntetokrol-keszult-rendorsegi-felvetel-161874

„Még szép!” – értékelte Orbán, hogy minden megyei lapban ugyanaz a vele készült interjú jelenik

Bár a csütörtöki Kormányinfó Extrában kivételesen bármiről lehetett kérdezni Európa legvisszahúzódóbb miniszterelnökét, a kényesebb kérdéseknél Orbán Viktor azért nem nagyon strapálta magát a válaszokkal, többnyire igyekezett úgy tenni, mintha a gazdasági- és médiaviszonyok átrendeződéséhez semmi köze sem lenne. 

Az Index észrevett egy pillanatot, amikor a miniszterelnök mégis büszkén biccent arra, hogy az egy kézbe került megyei lapok egyszerre közlik a vele készült interjúkat. 

A kormányinfón az AP újságírója szembesítette Orbánt azzal, hogy a reggeli sajtószemléiben azért lát annyi kormánykritikus hangot, „mert azok a kormánykritikus médiumok, akik függetlennek mondják magukat, mind a saját szempontjukból adják le a híreket. Azok meg, amik a kormányt támogatják, egyre összehangoltabban ugyanazt mondják, hiába vannak 476-an. Ha megnézzük a megyei lapokat, mindenhol ugyanaz az önnel [készült] interjú jelenik meg, mindenki ugyanazt a kormányt támogató mondatokat mondja”

A megyei lapokról szóló résznél Orbán Viktor egy pillanatra ránézett Kovács Zoltánra, majd mosolyogva közbeszúrta: 

„Még szép!”

 

https://444.hu/2019/01/10/meg-szep-ertekelte-orban-hogy-minden-megyei-lapban-ugyanaz-a-vele-keszult-interju-jelenik-me

Hadházy Ákos két mondatban reagált Orbán Viktor sajtótájékoztatójára

1)Sok újságíró köszönheti az életét Zoboki Gábornak, aki Orbán új palotájának átépítését vezette. Ha nem lenne jó mérnök, rájuk omlott volna a plafon.
2) Ez után a mondat után a sajtótájékoztató egyetlen pillanata sem ér meg egyetlen sor elemzést, reakciót sem.

https://24.hu/belfold/2019/01/10/orban-viktor-sajtotajekoztato-kormany-info-korrupcio-hadhazy-akos/

Tamás Ervin: Kifelé a súgólyukból

Az év végén nem volt olyan nap, amely ne okozott volna sérelmet bizonyos csoportoknál a földönfutóktól az akadémikusokig. Bár az elmúlt évek alatt megszokhatta a polgár a kivont karddal való simogatást, nem tudni, hogy a kiszámíthatatlan, avagy nagyon is kiszámított hadonászás miként gyűlt össze egyetlen dühvé. Orbán Viktor régóta sikeresen forgácsolta szét az egymástól számos ok miatt idegenkedő ellenzéket, győzelmei nem kis részben ebből erednek. Ugyanakkor a politikai színpadon lassacskán a súgólyukat is elvette valamennyiüktől, gárdája kinevette, lealázta, s ha kellett, megbélyegezte, gyanússá tette ütött-kopott próbálkozásaikat. Mostani összekapaszkodásuk ennek a pokoljárásnak a logikus terméke. A „mindent megtehetek” hatalmi arroganciája gyújtott közös tüzeket, s ez okkal nyugtalaníthatja Orbán Viktort attól függetlenül, hogy az összekapaszkodás messze nem összetartozás, a korábbi ékek bármikor ismét rést üthetnek közéjük.

Nem lesz visszavonulás, pláne kormánybuktatás, de van már utcára menő, tiltakozó tömeg, s csak találgatni lehet, hogy mekkora erőt tud megmozgatni egy sztrájk. A miniszterelnök mintha keresni kezdené a szálakat, amelyeken tekintélyvesztés nélkül lazíthat. Ne túlozzunk, nem lesz sok ilyen szál. De például váratlan az a húzás, hogy a tengernyi és egyre fölháborítóbb engedmények után hirtelen ötvenmilliárdra csökkentette a sportra fordítható taopénzeket. Ez számomra gombostűnyi óvatosságot mutat. A létesítmények építése, a pénzek körüli kavarás persze zavartalanul folytatódni fog. De Orbánnak észre kellett vennie, hogy a pályán rajta kívül mások is lehetnek. A közönség java pedig egyelőre otthon drukkol. 

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-kifele-a-sugolyukbol-161844

Elmondta Karácsony, mit csinálna a Városházával főpolgármesterként

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje megválasztása esetén köztérré alakíttatná a Városháza parkolóját.

Zugló polgármestere felfoghatatlannak nevezte, hogy harminc évvel a rendszerváltás után nem volt egy olyan városvezető sem, aki fontosnak érezte volna megüzenni a budapestieknek, hogy az önkormányzat értük van. "Nem volt egy olyan főpolgármester, aki fontosnak érezte világossá tenni minden polgár számára, hogy a hivatal dolgozóinak és a helyi politikusok autóinál fontosabbak ők" – fogalmazott, megjegyezve, a parkolóként üzemelő terület valószínűleg Budapest legértékesebb telke.

https://hvg.hu/itthon/20190110_karacsony_gergely_varoshaza_parkolo_fopolgarmester

Még a szüleivel él a hacker, aki Merkelről és több száz emberről is adatokat szivárogtatott ki

A New York Times osztott meg részleteket Németország egyik legkomolyabb adatszivárogtatási ügyéről, amelyet a jelek szerint egy mindössze 20 éves fiatal követett el.

New York Times beszámolója szerint a fiú minden valószínűség szerint egyedül követte el az akciót, amit a kormányzat iránt érzett frusztrációja miatt tett. Az is kiderült, hogy a fiú még a szüleivel él és középiskolába jár. Vagyis nem valamely szervezet katonája, csak egy átlagos fiatal, akit jobban érdekel a számítástechnika.

A fiatalnak közel 1000 személy e-mail-fiókját sikerült feltörnie, de a támadás főleg német politikusok, köztük Angela Merkel ellen zajlott. Az amerikai napilapnak nyilatkozó szakértő szerint a fiúnak ráadásul nem is volt nehéz dolga: a feltört fiókokhoz használt jelszavak között olyan gyenge kódok szerepeltek, mint az "Iloveyou" vagy az "1234".

https://hvg.hu/tudomany/20190110_hacker_hackertamadas_nemetorszag_angela_merkel_politikus_kozszereplo_adatszivarogtatas

Migráció és korrupció a bizottság évnyitó ülésén, ahol Magyarország is szóba került

Magyar Hang

Azt idei év első ülését tartotta az Európai Bizottság, amelyet egyébként általában minden héten szerdára hívnak össze. A hagyományoknak megfelelően egy vagy több uniós biztos ezt követően tájékoztatja a sajtót a fontosabb döntésekről és válaszol a kérdésekre. Szóba került természetesen a migráció is, ezzel kapcsolatban Dimitrisz Avramopulosz belügyi és migrációs biztos azt mondta, hogy tavaly a válság előtti szintre csökkent az illegális határátlépések száma.

Ez teljesen ellentétben áll azzal, amit a magyar kormány szokott hangoztatni, amikor a folyamatosan növekvő és kezelhetetlen illegális bevándorlással fenyegetnek. Ami a számokat illeti, ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, az uniós határőrizetért felelős Frontex adatai szerint 2018-ban körülbelül 150 ezren keltek át a Földközi-tenger térségében jogosulatlanul, ezzel a 2013-as szint alá csökkent az engedély nélkül az EU-ba lépők száma.

Konkrétan Magyarországnak címezte szavait a sajtótájékoztató másik résztvevője, Jyrki Katainen, az Európai Bizottság növekedésért és versenyképességért felelős finn alelnöke, aki szintén az Európai Néppárt politikusa, csakúgy, mint Orbán Viktor. Katainen egy brit újságíró kérdésére válaszolt, aki a magyarországi korrupció magas szintjét firtatta.

A bizottsági alelnök úgy fogalmazott, hogy „korrupció ott jelentkezik, ahol a jogállamiság nem működik megfelelően”. Hozzátette, hogy az EU-nak vannak eszközei arra, hogy ezt vizsgálják, de a következő hétéves költségvetési javaslatban van egy új elem is, ami arra irányul, hogy fagyasszák be a kifizetéseket azoknak az országoknak, ahol nem működnek a jogállami szabályok. Kijelentette: nem látja be, miért használják fel olyan országokban az uniós adófizetők pénzét, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamisági elveket.

https://magyarhang.org/kulfold/2019/01/09/migracio-es-korrupcio-a-bizottsag-evnyito-ulesen-ahol-magyarorszag-is-szoba-kerult/

Magyarországról vitázik január végén az Európai Parlament

Napirendre tűzik a magyarországi helyzet kérdését január végén az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén – döntött csütörtökön a képviselőtestület házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája.

A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte a legfrissebb magyarországi fejleményekre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására és a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel.

A vitára január 30-án fog sor kerülni.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő, a magyar különjelentés összeállítója közölte: a napirendre vételre azért volt szükség, mert „a helyzet napról napra romlik Magyarországon”.

https://24.hu/kulfold/2019/01/10/magyarorszagrol-vitazik-januar-vegen-az-europai-parlament/

Nagyon gyorsan gazdagodik a magyar elit

A felső 50 ezer vagyona évente 12-15 százalékkal gyarapodik. A társadalmi különbségek nőnek, a felső középosztálynak jó esélye van a felemelkedésre, de az igazi elitet 1000-1500 szupergazdag alkotja.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyar-gazdagok-privatbank.676464.html

 

Mirkóczki: Ha néhány körzetben visszalépünk, ma nincs kétharmad

A Fidesz nem ért el 50 százalékot sem, és ezzel lett harmadjára kétharmada az Országgyűlésben, miközben a többség nem rájuk szavazott. Tisztelem Vona Gábor stratégiai érzékét, de a választáson a többi ellenzéki párttal együtt bizony mi hibáztunk – mondta Mirkóczki Ádám a Magyar Narancsnak adott interjújában.

A Jobbik szóvivője szerint az ellenzék abban hibázott, hogy nem léptek vissza egyes helyeken, mint mondta,

ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad.

Szerinte ez generálhatott volna a többi pártnál olyan nyomást, ami alapján ők is visszaléptek volna a javukra. Mirkóczki úgy véli, túlságosan hittek abban, Vonával az élen, hogy a Jobbikhoz hajlanak majd a szavazók.

A jelenlegi tüntetéshullámmal kapcsolatban megjegyezte, igyekszik nem többet belelátni, mint ami,

ez ugyanis olyan tüntetésnek indult, mint ami a CEU melletti vagy a netadós, például. A december közepi parlamenti balhé viszont feltüzelte.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/01/10/mirkoczki-adam-jobbik/

Dobrev Klára: Pár héten belül a második pert nyertük meg jogerősen Orbánékkal szemben

Dobrev Klára Facebook oldalán jelezte: “Pár héten belül a második pert nyertük meg jogerősen Orbánékkal szemben.”

“A mostani ügy 2017 tavaszára nyúlik vissza. Akkor mondta Lázár János, hogy vagy egy évtizeddel korábban, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alelnöke voltam, egy informatikai munkát családi cégünknek, az Altusnak adtam és ezzel kárt okoztam.

Erről mondta ki tegnap jogerősen a bíróság, hogy Lázár hazudott. Semmi ilyesmi nem történt.

Nem a sokszor emlegetett 8 évben történt, hogy a miniszterelnök apja, testvére, lánya, veje, barátai kapnak minden zsíros falatot és gazdagodtak. A Fidesz tette ilyenné a kormányzást. És ebből az ítéletből az is látszik (sokadszorra), hogy nem csak lopnak hanem hazudnak is. Nem nyugszom bele! Azért is politizálok, hogy ne kelljen ezt sokáig tűrni.”

https://prokontra.hu/dobrev-klara-par-heten-belul-a-masodik-pert-nyertuk-meg-jogerosen-orbanekkal-szemben/

Hátat fordít Európának a Ford

Brutális elbocsátásokat tervez a Ford Európában, ahol az elmúlt két évben veszteséges volt a tevékenysége. Az amerikai cég több mint 50 ezer embernek ad munkát az öreg kontinensen.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/hatat-fordit-europanak-a-ford.676522.html

TÜNTETÉS MINT TÚLMUNKA

TANULSÁGOS LENNE EGY DOKUMENTUMFILM A MULTINACIONÁLIS CÉGEK KIZSÁKMÁNYOLÁSI SZOKÁSAIRÓL

Dr. Kárteszi Judit  Magyar Idők

A magyar balliberális megszállottak rengeteg túlmunkára számíthatnak az idén, legalábbis az európai parlamenti választásokig. Már az új év első pihenőnapján indult a menet! De a tüntetés után jöhet majd egy kis megérdemelt pihenő, sztrájk formájában.

Csak azt nem értem, hogy decemberben miért kellett a diákságot mozgósítani egy őket kevéssé érdeklő témakörben, ha annyi dolgozó ember lázadt? Végül is ki lázad? Gyurcsány Ferenc érzi, hogy itt az idő. Tag nélküli szakszervezetek, sárga mellényt fel! Meg kell védeni szegény magyarokat a kiszipolyozástól!

 

https://magyaridok.hu/velemeny/tuntetes-mint-tulmunka-3818570/

 

EGY NÉMET SZÍNÉSZNŐ SEGÉLYKIÁLTÁSA

Silvana Heissenberg Magyar Idők

A magyar miniszterelnökhöz fordult segítségért Silvana Heissenberg. A művésznő a Magyar Idők és a köztévé segítségét kérte, hogy felhívása eljusson Orbán Viktorhoz.

Mélyen tisztelt Orbán Viktor miniszterelnök úr!

Nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért azt mondhatom: még van Európában olyan államférfi, mint ön. Engedje meg, hogy kifejezzem a külpolitikája iránti elismerésemet. Világosan és érthetően beszél arról, milyen veszélyei vannak a nyugat-európai menekültpolitikának, és nem engedi, hogy mindezen veszélyek Magyarországot is elérjék.

Nem árulja el a saját hazáját és népét, mint ahogyan ez Németországban megtörténik. Több éven át voltam sikeres színésznő és modell Németországban; egészen addig, amíg nyilvánosan bírálni mertem a német kormány menekültpolitikáját.

Attól a pillanattól a német televíziós csatornák mellőztek és megrágalmaztak; szélsőjobboldalinak bélyegeztek csak azért, mert ki mertem mondani a véleményemet, és felhívtam a figyelmet a 2015-től tartó tömeges bevándorlás, illetve invázió veszélyeire.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/egy-nemet-szineszno-segelykialtasa-3829850/

FRANCIAORSZÁGBAN SZIGORÍTJÁK A TÜNTETÉSEKET, A JOGVÉDŐK HALLGATNAK

ifj. Lomnici Zoltán Magyar Idők

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „független” jogvédő szervezet korábban a magyar gyülekezési törvény módosítása nyomán 2018. július 2-án megjelent irományában leszögezte, hogy a kétharmados parlamenti többséget bíró illiberális kormányzat nem sokáig tűri el az állampolgári tiltakozás szabadságát, és a törvényt az alapjoggyakorlást az eddigiekhez képest megnehezítő, a fontosabb pontokon kiszámíthatatlanná tevő jogszabályra cseréli le.

Az „elfogulatlan” állásfoglalás rögzíti, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében a kormány anélkül terjesztette a parlament elé az új gyülekezési törvény javaslatát, hogy a tervezetet nyilvános véleményezésre bocsátotta volna és megfontolta volna az aktívan tüntetők, valamint az ő jogaikat védő szervezetek véleményét.

A TASZ szerint túl sok önkényes döntést hozhatna a rendőrség, pedig egy jó törvénynek nem szabad megengednie, hogy gyülekezési szabadság egy kormány alá rendelt hatóság jó szándékától függjön.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott gyülekezési jogot rendező jogszabály, amely a meglehetősen elavult 1989-est váltotta fel, tavaly október 1-jén lépett hatályba.

alappal feltételezhetjük, hogy a franciák javaslata nem menne át a hazai – külföldről finanszírozott – „civilek” alkotmányos szűrőjén, és persze sokan feltehetik most a kérdést: a rendkívül súlyos európai alapjogkorlátozás miért nem ütközik a „jogvédők” kőkemény ellenállásába Nyugat-Európában?

https://magyaridok.hu/velemeny/franciaorszagban-szigoritjak-a-tunteteseket-a-jogvedok-hallgatnak-3829757/

Palkovics nem kegyelmez az MTA-nak

Hiába kérte a Magyar Tudományos Akadémia december végén az innovációs minisztert, nem kapják meg a kutatóintézetek teljes finanszírozását. A károk már most érzékelhetőek.

Akadémiai forrásunk szerint január elsejétől teljesen bizonytalanná vált a kutatóhálózatok működése, nem rendelkeznek ugyanis olyan pénzügyi forrásokkal, amelyek kötelezettségvállalásra lennének alkalmasak, tehát nem tudnak új kutatókat alkalmazni, kutatási anyagokat beszerezni, és annak a veszélye is fennáll, hogy már zajló kutatásokat kell leállítani. Megírtuk: a finanszírozás mintegy felének visszatartásával Palkovics saját embereivel is szembement, a kutatóhálózatok átvilágításának levezénylésére létrehozott elnöki bizottság – amelybe hét tagot Palkovics, hetet pedig Lovász László delegált – még novemberben arról határozott: az átvilágítás átmeneti időszakában is biztosítani kell a kutatóintézetek működéséhez szükséges forrásokat. Palkovics azonban hajthatatlan. Kérdéseinkre az ITM-től azt a választ kaptuk, a miniszter továbbra is ahhoz tartja magát, hogy „az ITM az átmeneti időszakban finanszírozza a kutatók bérét, míg a dologi kiadásokat az Akadémia bevételei egy részének átcsoportosításával fedezi”. Az Akadémia elnöksége hiába jelezte december végi levelében is: jogilag teljesen megalapozatlannak tartják, hogy a dologi kiadásokat, így például a kutatómunkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát, de a kutatóhálózatokban határozatlan idejű kinevezéssel dolgozó közalkalmazottak bérét is a pályázati úton szerzett bevételek átcsoportosításával finanszírozzák. Palkovics szerint a kutatóhálózatok átszervezésére egyebek mellett azért van szükség, mert a mostani rendszer nem elég eredményes.

https://nepszava.hu/3021174_palkovics-nem-kegyelmez-az-mta-nak

Először szavazták be az MTA elnökét a kortárs kulturális elit első tíz tagja közé

A Magyar Tudományos Akadémia mindenkori elnöke pozíciójánál fogva a korábbi években is jelentős számú szavazatot kapott a reputációs listákon, arra azonban eddig nem volt példa, ami 2018-ban Lovász László esetében történt, hogy egy tudós a top10 kulturális tekintély közé kerüljön.

https://mta.hu/tudomany_hirei/eloszor-szavaztak-be-az-mta-elnoket-a-kortars-kulturalis-elit-elso-tiz-tagja-koze-109283

Leszámolás: „Semmi kétség, meg akarnak semmisíteni”

Felszólítást kapott a Politikatörténeti Intézet, hogy egy hónapon belül hagyja el az Alkotmány utcai épületet. A PTI ellenáll.

Ha valakinek eddig szemernyi kétségei lettek volna, most már nyilvánvaló, hogy a teljes ellehetetlenítésünket, a megsemmisítésünket akarják elérni – nyilatkozta Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója a Népszavának.

Az állam, jelesül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) képviseletében eljáró Varga István ügyvéd levélben tájékoztatta a baloldali szellemi műhelyként és kutatóközpontként működő intézményt, hogy 15 napos határidővel felmondják a használati jogról szóló megállapodást. Egyúttal arra szólította fel a PTI-t, hogy 30 napon belül „ingóságoktól kiürített állapotban” adja át az épületet. Ráadásul a levélből kiderül, hogy egy 8 millió forintos követelés miatt végrehajtási eljárás is indul.

„Esetünkben az ingóság nem csupán bútorokat jelent, hanem több mint 120 ezer könyvet, 1500 folyóméternyi iratanyagot és hatalmas mennyiségű újságot” – érzékeltette Földes György, hogy a vagyonkezelő lehetetlen feltételeket támaszt. Már csak azért is, mert az MNV cserébe semmiféle kompenzációt, sem másik helyiséget, sem pénzt nem ajánlott fel.

A felszólítás egyáltalán nem foglalkozik azzal, mi legyen a könyv- és levéltárral. Az eljárás Földes szerint sok mindent elárul a kormányról, és arról, hogyan viszonyul egy nemzeti értékeket őrző intézményről.

A Kúria – ahogyan arról tavaly decemberben beszámoltunk – évek óta tartó huzavona után salamoni döntést hozott az intézet ügyében. A korábbi ítéleteket részben felülírva a Kúria kimondta, hogy a PTI használati jogát – mivel az egy jogsértőnek minősített 1996-os megállapodáson alapul – törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. Csakhogy mindebből nem következett, hogy a PTI jogosulatlanul használná az épületrészt: a tartalmilag „haszonkölcsön szerződésnek tekinthető kötelmi jogviszony” továbbra is fennállt.

A jogsértőnek és betarthatatlannak tartott felszólításnak a PTI nem tesz eleget, erről rövidesen tájékoztatja az MNV-t is. Földes megismételte, hogy megfelelő ellentételezés – és észszerű határidő – esetén az intézet hajlandó kiköltözni az Alkotmány utcából. A Politikatörténeti Intézet néhány napon belül kiteszi honlapjára a régóta tartó ügy teljes dokumentációját.

https://nepszava.hu/3021242_leszamolas-semmi-ketseg-meg-akarnak-semmisiteni

Bement meglátogatni a frissen műtött barátját a budapesti kórházba, rájuk szakadt a plafon a fizetős szobában

Krisztián igazi jó barát lehet, ugyanis még az orrsövényműtéte napján, vagyis tegnap délután meglátogatta a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban fekvő barátját, aki egy napi 11 ezer forintba kerülő fizetős szobában feküdt. 

Beszélgetés közben észrevettük, hogy vizcseppek csöpögnek a plafonról. Percek múlva már folyt a víz ránk. Ekkor a vizitre érkező orvos mondta, hogy távozzunk gyorsan a kórteremből egy másik szobába. Elkezdtük összepakolni az ételt-italt-ruhákat és minden más személyes tárgyat. Az utolsó pillanatban értem ki a kórteremből mielőtt ránkszakadt a plafon. Mind ezt napi 11000 forint ellenében. Éljen Felcsút, éljenek a stadionok!"

Miután gyorsan összepakolta a barátja cuccait, kiderült, hogy mekkora mázli, hogy a havernak orrsövény- és nem mondjuk lábműtétje volt. Alig hagyták el ugyanis a kórtermet, a plafon máris leszakadt, pont a frissen operált beteg hűlt helyére:

"Visszamentem a kis szekrényben hagyott pénzért, személyes tárgyakért és ahogy kiléptem a kórterembol leszakadt a plafon. Arra az ágyra, amin feküdt, így ha ez éjjel történik, nemcsak az orrsövényműtét miatt kellene bent feküdnie."

 

https://444.hu/2019/01/10/bement-meglatogatni-a-frissen-mutott-baratjat-a-budapesti-korhazba-rajuk-szakadt-a-plafon-a-fizetos-szobaban

Ferenc pápa: „Jobb ateistaként nem járni templomba, mint hívőként gyűlölni a másikat”

„Jobb nem menni templomba, ha valaki úgy él, mint egy ateista, gyűlöli a többieket és rosszat mond róluk. Ez botrány! Aki kereszténynek tartja magát és szentségekhez járul, annak tanúságot kell tennie a hitéről, és Isten gyermekeként élnie, testvérként, szeretetben, és valódi példát, nem pedig ellenpéldát mutatni.” Ferenc pápa ezekkel az határozott, dorgáló szavakkal beszélt az első 2019-ben tartott szerdai általános kihallgatáson. Szabadon, papír nélkül. Azokat ostorozta, akik nem élik a kereszténység forradalmát, ami pedig valóban „forradalmi dolog” (rivoluzionario).

https://jezsuita.blog.hu/2019/01/07/ferenc_papa_jobb_ateistakent_nem_jarni_templomba_mint_hivokent_gyulolni_a_masikat

"Kár volt ma Orbánnak két órán keresztül zsibbasztania a nyilvánosságot"

Így vélekedik Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a miniszterelnök mai sajtótájékoztatójáról. Az ellenzéki reakciók gyakori közös eleme, hogy Orbán kitért az érdemi kérdések elől. Az MSZP közben bejelentette, a kormánnyal szemben ők Európa-párti kampányt kezdenek.

https://nepszava.hu/3021248_kar-volt-ma-orbannak-ket-oran-keresztul-zsibbasztania-a-nyilvanossagot

 Hargitai Miklós Alibi

Az az állítás, hogy „még mindig nem egyértelmű, nem akarják-e a szakszervezetek elalibizni a rabszolgatörvény ellen kialakult ellenállást” semmivel sem áll gyengébb (vagy erősebb) lábakon annál, mint hogy „még mindig nem egyértelmű, nem akarják-e az ellenzéki pártok elalibizni a 2019-ben esedékes választásokat”. 

A látszat – és minden bizonnyal a valóság is – az, hogy vannak közöttük, akik bizony a legszívesebben hagynák az egészet a fenébe. És ahhoz, hogy így tegyenek, még csak nem is kell a kormánypárt megvett ügynökeinek lenniük. A Fidesz a kétharmados teljhatalmával élve úgy alakította a játékszabályokat, hogy a túlparti szereplőknek (ellenzéknek, szakszervezeteknek) látszólag, a primer pénzügyi önérdekük alapján megérje karba tett kézzel várakozni: könnyen alakulhat ki bennük az a képzet, hogy minden opció rosszabb annál, mint ha a fideszes szabálykönyvet követve a kivárásra játszanak. 

Két súlyos érv mond ellent ennek a megfontolásnak.

 

https://nepszava.hu/3021200_alibi

 

Sebes György Őszintén

Nem lenne semmi probléma, ha minden civil szervezet olyan lenne, mint a CÖF. Ők bevallottan kormánypártiak, ha kell, Békemenetet szerveznek, ha arra van szükség, levelet írnak a hazánkat bíráló uniós politikusoknak. Mindig lehet rájuk számítani. Ellentétben a hatalommal szembenálló, nyilvánvalóan bevándoláspárti és még nyilvánvalóbban Soros György akaratát megtestesítő csoportosulásokkal. Amelyek ugyan gyakran tagadják, hogy a milliárdos pénzeli őket, vagy hogy az ő utasításai szerint járnak el, de ezt persze senki sem hiszi el nekik.

 

Miattuk kénytelen fokozott éberséget tanúsítani a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Nagy szerencse, hogy Szalay-Bobrovniczky Vince a külügyminisztériumban és bécsi nagykövetként is jól megtanulta, miképpen ne engedje megvezetni magát. Az már meglepőbb, hogy őszintén beszél is róla. Midőn az ugyancsak nem a kormánnyal szembenálló Echo TV-ben a nonprofit szervezeteknek meghirdetett pályázatról (alá)kérdezték, egy pillanatig nem kertelt. Közölte: igyekeznek kiszűrni minden olyan szervezetet, amely „alapvetően olyan politikai célokat akar megvalósítani, amikkel nem értünk egyet”. 

https://nepszava.hu/3021198_oszinten

Nagyvárosokat szerezhet vissza az ellenzék

A pártok az őszi önkormányzati választásokon tudnak először érdemben reagálni a választói együttműködési igényekre – mondta Pulai András, Publicus Intézet igazgatója.

Tavaly gyakorlatilag befagyott a pártok népszerűsége, egy hónapja azonban protestál az utca: változtatott ez a támogatottsági viszonyokon?
Tektonikai mozgásokat egyelőre az elégedetlenség-mérése mutat: most az emberek 64 százaléka gondolja úgy, hogy nem jól mennek a dolgok az országban – ezt egy hónappal korábban 53 százalék vallotta, azaz majdnem 1 millió ember közérzete romlott el. Ez azt jelzi: pártpreferenciák is változnak.

Ha az utca ellenzéki egységet követel, akkor hogyan jelenhet meg a várt népszerűségnövekedés az egyes pártoknál?

Egyik formáció se számítson arra, hogy hirtelen szuperkirállyá erősödik, a tapasztalatok szerint a növekmény arányosan oszlik meg a pártok között. Alapvetően a kormány és az ellenzék közötti erőviszony változik. Vesztesei persze lehetnek ennek a folyamatnak: annak a pártnak sorvadhat a támogatottsága, amelyik a választói ítélet szerint kevéssé veszi ki a részét az ellenállásból.

https://nepszava.hu/3021179_nagyvarosokat-szerezhet-vissza-az-ellenzek

Hirdetésben keres stewardesst a honvédség Orbán Viktor mellé

Kissé meglepő fejléccel jelent meg a minap egy online álláshirdetés:

LÉGIUTASKÍSÉRŐ (szerződéses katona, Kecskemét)

Vajon miért lenne szüksége stewardessre egy hadseregnek?

Beleolvasva viszont hamar érthetővé válik, hogy miről van szó. A "különleges elvárások a beosztás betöltéséhez" rubrikánál ugyanis az szerepel, hogy

A319 Cabin Crew

Az angol kifejezés a légiutaskísérő angol szinomimája, az A319 pedig az Airbus repülőgépgyár egyik ismert utasszállító modellje. A honvédségnél korábban nem volt ilyen gép rendszerbe állítva, hogy 2018. elején kiderüljön, a hadsereg két ilyen gépet is vásárolt kétmilliárd forintért.

Az érzékeny fülűeknek már az gyanús lehetett, hogy a repülők 2018. februári bemutatóján Simicskó István honvédelmi miniszter azzal kezdte az Airbusok bemutatását, hogy

„Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket."

Ennek megfelelően nemsokára sajtófotók bizonyították, hogy Orbán Viktor 2018 júliusában az egyik ilyen, 605-ös lajstromszámú géppel utazott Izraelbe

https://444.hu/2019/01/10/hirdetesben-keres-stewardesst-a-honvedseg-orban-viktor-melle
Ezek a németek és franciák nem nyugszanak! Folyton keresztezik Orbán terveit

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 2019. január 10. - Szelestey

• Korai még temetni az uniót, mert az általában megerősödve jön ki a válságokból, míg a populista Internacionálé megszületését az egymással ütköző nemzeti érdekek gátolják 

• Trump csak akkor foglalkozik a hasonszőrű európai politikusokkal, ha az az amerikai érdekek miatt okvetlenül szükséges, de az mindenképpen pofon Orbánnak, hogy még mindig nem látogathatott el az elnökhöz 

• A Gundel-ügyben az ellenzék pontozásos győzelmet aratott 

https://b1.blog.hu/2019/01/10/ezek_a_nemetek_es_franciak_nem_nyugszanak_folyton_keresztezik_orban_terveit

A NER oligarcháinak játszótere lett a Városliget, már azt sem tudni, hol állnak meg a költségek

A Ligetvédők most vették a fáradtságot, és 17 pontban összeszedték röviden, hogyan jutottunk el odáig, hogy a parkfelújításnak kommunikált gigaberuházás egyáltalán beindulhasson annak ellenére, hogy azt a budapestiek nagy része - a park beépítése miatt - ellenzi, arról már nem is beszélve, hogy - jogászkormány ide vagy oda - jogilag is aggályos az egész, illetve a projekt egyes részei (engedélyek nélküli építkezés).

Ha kíváncsi vagy arra, micsoda gigantikus épületek épülnek a meglévők helyére; ezek melyikét melyik magyar oligarcha építi; elegendő fa marad-e a környéken, akkor remek gyorstalpaló ez a poszt.

https://444.hu/2019/01/09/a-ner-oligarchainak-jatszotere-lett-a-varosliget-mar-azt-sem-tudni-hol-allnak-meg-a-koltsegek

Orbánt követheti a Várba a Szent Korona is: Boross kimenekítené a csöcsös-gatyás turisták elől

Az ATV vette elő a témát, mert L. Simon László volt miniszterelnökségi államtitkár egy 2016-os háttérbeszélgetésen azt mondta: személyes véleménye szerint jó ötlet lenne, ha a többi koronázási jelvénnyel, köztük a Nemzeti Múzeumban lévő koronázási palásttal együtt a Szent Koronát is a felújított Budavári Palotában helyeznék majd el.

Ez ma nem aktuális – válaszolta tegnap már ugyancsak az ATV kérdésére L. Simon.

Boross Péter volt miniszterelnök szerint viszont jelenleg az Országház Kupolacsarnokában a Szent Korona „nem kapja meg azt a tiszteletet, mely évszázadokon keresztül bevésődött a generációkba”.

https://hirek.ma/2019/01/09/orban-utan-a-varba-koltozhet-a-szent-korona-is

Megfejtjük, mi lehet Orbán Viktor legújabb csomagjában

Portfolio

Új demográfiai lépések és rövid távon a gazdasági növekedést segítő intézkedések is várhatók a közeljövőben - tudtuk meg a kivételes Kormányinfón, amit Orbán Viktor tartott. A miniszterelnök mondatai alapján megkíséreljük beazonosítani a várható intézkedéseket és hogy honnan lehet mindezekre pénz

https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/megfejtjuk-mi-lehet-orban-viktor-legujabb-csomagjaban.310095.html?i=310095

 

A VÁLASZTÓK SIMÁN EL TUDJÁK DÖNTENI, MI ŐSZINTE, ÉS MI RIPACSKODÁS – KUNHALMI ÁGNES AZ AZONNALINAK

Vannak-e kommunisták az MSZP-ben? Miért nem akarják meghódítani a Fidesz szavazóit? Mi a különbség a 2006-os és a mostani tüntetésoszlatás között? Miben áll az MSZP történelmi felelőssége? Miért akar az MSZP közös EP-listát a Jobbikkal? Van-e nála jobb színész a politikában? Ezekről is megkérdeztük Kunhalmi Ágnest, aki szerint jár az MSZP-nek az új esély. Nagyinterjú!

https://azonnali.hu/cikk/20190110_a-valasztok-siman-el-tudjak-donteni-mi-oszinte-es-mi-ripacskodas-kunhalmi-agnes-az-azonnalinak

HOGY FUTOTTAK BELE A BRITEK A BREXITBE? BENEDICT CUMBERBATCH SEGÍT MEGÉRTENI A DOLGOT

Klasszikus filmélményből keveset ad a Brexit: The Uncivil War, viszont úgy mutatja be a hülyeségalapú politika győzelmét, hogy közben a szavazókat sem nézni idiótának.

Még a rettentően felgyorsult 2010-es években is meglepő gyorsasággal készült el a Brexit: The Uncivil War, ami címének megfelelően az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szól. Mivel a népszavazás csak 2016-ban zajlott, az elvileg idénre tervezett kilépésről pedig azt sem lehet eldönteni, egyáltalán megtörténik-e, még egy dokumentumfilm is meglepő lett volna a történetről, nem hogy egy olyan tévéfilm, aminek Benedict Cumberbatch a főszereplője. 

Az HBO saját gyártású produkciója nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy valós szereplőkkel és nagyrészt

tényleg megtörtént helyzetekkel és létező emberekkel próbálja végre kontextusba helyezni az egész lavinát elindító népszavazást, rajta keresztül pedig azt az új típusú politizálást, ami jól láthatóan egyre nagyobb teret kap. 

 

https://azonnali.hu/cikk/20190109_hogy-futottak-bele-abritek-a-brexitbe-benedict-cumberbatch-segit-megerteni-a-dolgot

Soros György Brüsszelben cseh és finn EU-biztosoknál lobbizott

ORIGO

Soros György újabb európai uniós vezetőkkel folytatott tárgyalására derült fény, a milliárdos Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a saját egyeteme, a CEU helyzetéről. Mára közismert tény, hogy a bevándorláspárti üzletember rendszeresen tárgyal az uniós csúcsvezetőkkel, köztük Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel, valamint a helyettesével, Frans Timmermansszal, és számos más megbízható emberén keresztül igyekszik az Európai Parlamentben is elfogadtatni az ő gondolatait tükröző ENSZ globális migránspaktumát.

Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztossal is egyeztetett Soros György a Magyarország ellen tervezett lépésekről még 2017-ben, az „isiászban” szenvedő Jean-Claude Junckernél tett látogatásakor – olvasható a finn mvlehti.net nevű portálon. A cikket a Magyar Idők szemlézte.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190110-soros-gyorgy-bruszelben-cseh-es-finn-eubiztosoknal-lobbizott.html

Újabb balliberális képviselő udvarol a Jobbiknak

BORDÁCS BÁLINT origo

Tordai Bence, a Párbeszéd agresszív politikusa a Jobbik szavajárásával beszélt arról az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, milyen jó a kapcsolat az ellenzéki politikusok között. Ám a legnagyobb érdekessége a decemberben adott, de csak most előkerült interjúrészletnek nem is ez. 

Egy kifejezetten érdekes momentum kerülte el a közvélemény figyelmét, amely rávezet arra, hogy a vesztes áprilisi választást követően gőzerővel folyik az ellenzéki pártok egymásra hangolódása. A közös ellenzéki bevándorláspárti EP-listát a köztudatba elsőként bedobó Tordai Bence december 18-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorának volt a vendége, amely a következő mondat miatt alakult igazán izgalmasan:

Én a magam részéről azért nem vagyok annyira meglepve, mert úgy vagyok a parlamentben, és amióta bejutottam, azóta érzek egyfajta BAJTÁRSIAS viszonyt az ellenzéki frakciók tagjai között

– reagált a baloldali tévécsatorna kérdésére a Párbeszéd politikusa. Mi következik ebből a megnyilvánulásból? Három nagyon fontos dolog:

http://www.origo.hu/itthon/20190110-tordai-bence-bajtarsias.html

Hutás Péter Ákos A róka fogta csuka esete, avagy a modern internacionalizmus csapdája

Sok, magát liberálisnak tartó politikus és gondolkodó szerint a nemzetállamoknak nincs jövőjük, a 21. században a birodalmak lesznek egyedül sikeresek, ezért Európának is erre az útra kell lépnie

Magyar Hírlap

Ebbe a politikai filozófiába tökéletesen beleillik a migráció támogatása, a kialakult nemzeti kultúrák és identitás eltörlése, valami újjal való helyettesítése, ami a végén talán jobb lesz, mint az eddigi társadalmi berendezkedések. A modern internacionalizmus elmélete alapján a vallások és a kultúrák közti határvonalak megszüntethetők, összemoshatók, sőt helyüket a mindent átfogni képes liberális demokrácia toposza fogja betölteni, illetve ennek tökélyre fejlesztett verziója. A képlet ennyire egyszerű lenne?

http://magyarhirlap.hu/cikk/137810/A_roka_fogta_csuka__esete_avagy_a_modern_internacionalizmus_csapdaja

Őry Mariann Vitára, magyar!

Álláspont. Fájdalmasan lassan teltek a hónapok az európai parlamenti képviselőknek szeptember óta, egyre halványul az őszi strasbourgi magyar vita emléke

Magyar Hírlap

Judith Sargentini még hallja társai boldog tapsolását, érzi a büszke hátbaveregetéseket, de már egyre kevésbé. Valaminek történnie kell! A holland zöldpárti képviselő persze nem bírt magával, kedden tüntetett egy jót Brüsszelben a magyar ellenzékkel, a tömeges érdeklődés azonban elmaradt, és hát mindent összevetve elég szánalmasan festett az egész előadás, de mindenkinek kell egy hobbi. 

Tegnap aztán sikerült kiharcolnia párttársaival, hogy legyen egy újabb magyarügyi vita a hónap végén. A demokraták díszbe öltöztetik lelküket, a Soros-lob­bisták szorgalmasan körmölik a háttéranyagokat, szóval nagy a készülődés. Ezeken a vitákon nem szoktak egyébként túlságosan sokan lenni, gyakran a felszólalók se várják meg a végét, de akik szükségét érzik ennek a bohóckodásnak sokadjára is, úgy érzik, csináltak valami hasznosat. „A demokrácia haldoklik Magyarországon, meg kell tennünk mindent, amit csak lehet, hogy segítsünk újra életre kelteni, és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben” – szirénázta Sargentini, aki legkésőbb e hét keddjén végleg feladta az objektivitás álcáját.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137813/Vitara_magyar

Föld. S. Péter Botrány Orbán Viktor kormányinfója előtt

Egy normális országban, ahol a sajtó tudja, hogy mi a feladata – sok más mellett a hatalmon lévők ellenzőrése – a következőképpen folytatódott volna a sztori: megjelennek az újságírók, majd, mikor a miniszterelnök bejön, az összes jelenlévő újságíró feláll és elhagyja a termet. Függetlenül attól, hogy ki melyik médiától jött a tájékoztatóra, hogy milyen a világnézete, mit gondol Orbánról, a Fideszről, vagy éppen az ellenzéki pártokról. Egytől egyig elhagyják a termet, de előtte még valamelyikük a többiek nevében, elmagyarázza a pódiumon állóknak, hogy az újságírás egy szakma, a sajtó tájékoztatása kötelesség, és mindkettőnek megvannak a maga morális, valamint szakmai alapvetései.

Maguk uraim, mondaná az újságírók képviseletében az egyik kolléga, mielőtt még ő is elhagyná a termet, nem érdemlik meg, hogy a jövőben Önökre, vagy az Önök által képviselt pártra, vagy kormányra egyetlen szót is vesztegessünk.

Akik már rég elfelejtették, vagy talán soha nem is tudták, hogy a kormánynak nem alattvalói vannak, hanem megbízói, akik azzal bízták meg a minisztereket, hogy az érdekükben tevékenykedjenek.

És a miniszter szó, amely a latin ministerből jön, nem azt jelenti, hogy pökhendien uralkodó, hanem azt, hogy szolga, illetve segéd.

https://hirklikk.hu/kozelet/botrany-orban-viktor-kormanyinfoja-eltt/346198

Amerikai Népszava

Kiemelt fő hír

AZ ORBÁNI KORRUPCIÓ ÉS A LOPÁS ÚJ NEVE: “ÜZLETI ÜGYEK”

Orbán vette a bátorságot, és tíz (!) év után először a sajtó elé állt. Ehhez tudni kell, hogy azok a nyomdaipari és elektronikus termékek, amelyekben ő megnyilvánul, szakmai értelemben nem tekinthetők sajtónak, azok az alkalmazottak, akiknek az alákérdezéseire ő előadja a monológjait, s megválaszol a saját stábja által megfogalmazott kérdésekre, azok a személyek nem újságírók.

Érdemes egyetlen szót ejteni arról, hogy az orbáni hazugságdömpingben milyen indokkal tért ki a valódi válaszadás elől. Azt az ócska szöveget sütötte el megint, hogy azért nem válaszol a strómanjai, a családtagjai, az oligarchái és valójában a saját maga mérhetetlen gazdagodásáról, mert ő “üzleti ügyekkel” nem foglalkozik. Ez maffiazsargon. A maffiában beszélnek így a vesztegetésekről, a lopásról, a korrupcióról, a lenyúlásról. Csakhogy itt közpénzek százmilliárdjairól van szó, amelyekért ő felel. Ezek nem csupán a maffiája “üzleti ügyei”, amelyekkel Orbán nemhogy nem foglalkozik, hanem egyenesen ő irányítja azokat, hanem ezek közügyek. Közpénzügyek. Nem a haverjai magánjellegű “üzleti ügyei”. Ez a válasz arcátlanság.

https://nepszava.us/az-orbani-korrupcio-es-a-lopas-uj-neve-uzleti-ugyek

Kitálalnak a horvátok – felnyitották a Seuso titkos aktáit

A világ talán legszebb késő római kori ezüstedényeivel kapcsolatos archív dokumentumok kérdése került terítékre a horvát kormány múlt csütörtöki ülésén. Végül döntés született a kincs megtalálásával és értékesítésével kapcsolatos horvátországi eljárás során keletkezett, eddig titkosan kezelt iratok hozzáférhetőségéről.

Jugoszlávia jogutódjaként Horvátország is perbe szállt az 1990-es évek elején a New York-i bírósági perben Libanon és Magyarország mellett a késő római kori ezüstkészlet tulajdonjogáért. Mint ismert a kincs visszakövetelésével kapcsolatos pert ők is elvesztették, viszont úgy látszik, most sem változott az alaptézisük, miszerint a páratlan ókori leletek a Pulától 20 kilométerre fekvő Barbariga közeléből származhatnak, ahol 1960. június 30-án a római villagazdaság romjai között találták. Bár erről eddig semmilyen konkrét bizonyíték nem látott napvilágot. Kérdéses, hogy erre vonatkozóan tartalmaznak-e bármilyen információt a horvát kormány által hozzáférhetővé tett, korábban titkos dokumentumok.

Az viszont már biztos, előbb léptek déli szomszédjaink a Seuso-kincshez fűződő „háttérmunkálatok” nyilvánosságra hozásában, míg hazánkban továbbra is érvényben van a 30 éves titkosítás azokról a részletekről, amellyel a magyar állam megváltotta a kincset korábbi londoni tulajdonosaitól, a Wilson fivérektől és Lord Northamptontól.

https://hvg.hu/kultura/20190110_Kitalalnak_a_horvatok__felnyitottak_a_Seuso_titkos_aktait

50 ezer forint fölé drágulhat a kgfb

A kötelező biztosítás éves díja átlagosan 50 ezer forint fölé emelkedhet idén januárban az alkuszok szerint – derült ki az RTL Klub csütörtök esti híradójából.

Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint 4-5 százalékkal emelkednek a tarifák januárban, ezzel három év alatt eléri a 10 ezer forintot a kgfb-díjak átlagos emelkedése. 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/01/10/50_ezer_forint_fole_dragulhat_a_kgfb/

HOGYAN LESZ VÉGE A VILÁGNAK?

Mert hogy vége lesz, ez nagyjából biztos. Szinte az összes kozmológiai modell arra a következtetésre jut, hogy az univerzumot vezérlő folyamatok nem tarthatják fenn örökké az általunk ismert világot, így egyszer csak mindennek csúnya vége lesz. Ezt pedig az univerzum egyetlen atomja sem élheti túl, így mind meg fogunk halni. De szerencsére a totális világvégétől nem kell félnünk, hiszen a földi élet már sokkal korábban ki fog pusztulni.

Az univerzum nem holnap, hanem milliárd évek múlva fog véget érni. Ugyanakkor nem nehéz olyan kozmikus eseményeket sorolni, amelyek - ha eléggé pechesek vagyunk - egy csapásra eltörölhetik a földi életet. Okozhatja ezt egy különösen cudar napvihar, gammasugár-kitörések, szupernóva-robbanás, vagy Hollywood kedvence, a kisbolygó-becsapódás is. De még csak efféle előreláthatatlan események sem kellenek hozzá. A Nap sugárzása ugyanis egymilliárd év alatt 10 százalékot növekszik. Márpedig egy 10 százalékkal fényesebb Nap uralta Naprendszerben a bolygók lakható zónája (ahol nincs sem túl meleg, sem túl hideg ahhoz, hogy a felszínen folyékony víz lehessen) is kijjebb tolódik, és a Föld kikerül belőle (viszont eljöhet a marsi élet aranykora).

https://index.hu/tudomany/til/2019/01/10/hogyan_lesz_vege_a_vilagnak/

Garázsvásárt és bébiszitterkedést javasoltak a fizetésükre váró kormányzati dolgozóknak

Ha a hét végéig nem állapodnak meg az amerikai kormányzati költségvetésről, történelmi rekordot dönt az államigazgatás leállása.

Már harmadik heténél tart az amerikai szövetségi kormány részleges leállása, és még nem látszik a vége. Eddig ez a második leghosszabb kormányzati leállás az amerikai történelemben, de ha a hét végéig nem születik megállapodás, megdől az 1995-1996 fordulóján előállt rekord – akkor Bill Clinton demokrata elnök a republikánus többségű kongresszussal nem tudott megállapodni a kormányzati költségvetésről.

Mégsem Mexikó fizet

A vita annak a nyolcszázezer szövetségi alkalmazottnak a bőrére megy, akik közül sokan nem kapják meg esedékes bérüket. A megoldás útjában az áll, hogy Donald Trump meg akarja építeni azt a falat az amerikai-mexikói határon, ami központi ígérete volt elnökválasztási kampányának. Igaz, akkor azt ígérte, hogy Mexikóval fogja kifizettetni a határzárat, ehhez képest most az amerikai adófizetők pénzéből kér 5,7 milliárd dollárt, azaz csaknem 1600 milliárd forintot erre a célra.

Miközben a képviselőházban a félidős választásokon többséget szerzett demokraták dacolnak az elnökkel, aki, mint a Guardian idézi, büszkén vállalja a felelősséget a kormányzati leállásért, amely felőle akár hónapokig vagy évekig is tarthat. Addig mindenképpen, amíg a költségvetést nem fogadja el a kongresszus, és nem írja alá Trump.

https://24.hu/kulfold/2019/01/10/kormanyzati-leallas-donald-trump/

Simán el lehet fűrészelni Trump acélfalát

Nem állta ki a próbát a Donald Trump amerikai elnök által promózott acélfal, amelyet az amerikai-mexikói határra akar felhúzni: az NBC által megszerzett fotók szerint a kerítést alkotó acéloszlopokat simán ketté lehet fűrészelni.

Ez abból a tesztsorozatból derült ki, amelyet az amerikai belbiztonsági hivatal végzett el és amellyel azt akarták tesztelni, hogy hétköznapi eszközökkel áttörhető-e a fal.

A Trump-kormány korábban összesen nyolc prototípust rendelt a falhoz, például betonból készültet, végül az elnök az acéloszlopos változat mellett döntött.

A fal felhúzásával Trump – ironikus módon – egyelőre falakba ütközött, a Kongresszus ugyanis nem akar erre pénzt áldozni az USA költségvetéséből. Az elnök emiatt bosszúból részleges kormányzati leállástrendelt el, kényszer- és fizetés nélküli szabadságra küldve több ezer kormányzati dolgozót.

https://24.hu/kulfold/2019/01/10/donald-trump-fal-amerikai-hatar-mexiko/