2019, június 8 - 08:50 Sajtószemle

Szlovénia elítéli a magyar kormány Twitter-oldalára posztolt Trianon térképet

A szlovén külügy, a kormányfő, és az államfő egyhangúlag ítélte el a magyar Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatalos Twitter-oldalán közzétett Trianon térképet, írja az Euronews.

A ljubljanai külügyminisztérium szerint a posztolt kép azt sugallja, hogy Szlovénia területet vett volna el Magyarországtól, és "nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez, és a jószomszédi viszonyhoz, hiszen az EU épp a határok lebontására és a népek közötti ellenségeskedés megszüntetésére jött létre." Marjan Šarec kormányfő szerint a térkép "sem nem európai, sem nem békés", olyan mintha

„kést szúrtak Szlovénia szívébe".

Borut Pahor köztársasági elnök szerint érthető, ha elítélnek 

az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. 

https://444.hu/2019/06/07/szlovenia-eliteli-a-magyar-kormany-twitter-oldalara-posztolt-trianon-terkepet

Nem engedték be a Fekete Vonat énekesnőjét egy szórakozóhelyre Budapesten

Sokadik alkalommal derül immár ki, hogy budapesti szórakozóhelyekre nem engedik be a romákat.

Most éppen Mohamed Fatima osztotta meg a Facebookon a történetét, amely szerint tegnap este a Deák tér környékén botlottak bele egy helybe, ahol történetesen az ő zenéjét játszották – őt magát és barátait azonban mégsem engedték be.

Az énekesnő a kilencvenes évek végén a Fekete Vonattal vált ismertté, az együttes nem csak berobbantotta a romák popzenei áttörését, de egyben büszkén vállalták is, hogy küzdenek a kirekesztés, a diszkrimináció, a romák megbélyegzése ellen.

Egy későbbi bejegyzésében pedig arról ír, hogy az egész életét végigkísérték az ilyen típusú támadások:

„ELFÁRADTAM… A CSONTJAIMIG HATOL A FÁJDALOM, A FOLYAMATOS BIZONYTALANSÁG ÉS AKKOR HOGY TERVEZZEK PICIKET 37.ÉVESEN HA MÉG NEKEM SINCS BIZTOS HELYEM! 37.ÉV KESERŰ MAGÁNY! EZ AZ ÉN ORSZÁGOM IS, AZ ÉN HAZÁM! ITT VAGYOK OTTHON ÉS EZÉRT FÁJ”

https://merce.hu/2019/06/07/nem-engedtek-be-a-fekete-vonat-enekesnojet-egy-szorakozohelyre-budapesten/

Felveszi a kormány a kínai hitelt, amiből Mészáros Lőrinc elkezdheti építeni a Budapest-Belgrád vasutat

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a magyar kormány megkezdi annak a kínai hitel első részletének lehívását, amiből kínai építőcégek mellett Mészáros Lőrinc fideszes oligarcha megkezdheti a Belgrádig nyúló nagy sebességű vasútvonal építését – írja az MTI.

A 750 milliárd forintra tervezett beruházás 85 százaléka a kínai állammal kötött hitelből valósul meg, a fennmaradó 15 százalékot teszi ki az önrész.

Szakemberek számítása szerint a vonal megépítése leghamarabb 2400 év alatt térülhet meg a magyar államnak – ha akkor még lesz vasút egyáltalán.

https://168ora.hu/itthon/felveszi-a-kormany-a-kinai-hitelt-amibol-meszaros-lorinc-epitheti-a-budapest-belgrad-vasutat-169357

 

Úzvölgyi botrány: Szijjártó Péter hiába kérette be, a román nagykövet nem ment el

Az államtitkár kiemelte: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől - jelentette ki.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön - mutatott rá.

 

https://168ora.hu/kulfold/szijjarto-peter-hiaba-kerette-be-a-roman-nagykovetet-az-uzvolgyi-botrany-miatt-nem-ment-el-169366

Román sajtó: főcsendőr, tábornok, fociultrák és újfasiszták balhéztak a katonatemetőnél

A román sajtó egy része tényszerűen foglalkozik a kis híján tragédiába torkollott román-magyar konfliktussal, amelynek során a magyarok imádkozva, egymásba kapaszkodva próbálták megakadályozni a románokat, hogy bejussanak a vitatott tulajdonú úzvölgyi katonatemetőbe. Ahogy arról lapunk is beszámolt, voltak, akik köveket dobálták a magyarokat, mások kiosztottak egy-két pofont is, végül betörték a kaput és a csendőrség nem tudta megakadályozni, hogy elfoglalják a temetőt.

https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2019/06/07/roman-sajto-focsendor-tabornok-fociultrak-es-ujfasisztak-balheztak-a-katonatemetonel/

Kitüntetik Soros Györgyöt Ausztriában

Soros Györgyöt tüntetik ki Ausztriában az idei Schumpeter díjjal „a szabadság, valamint a tudomány támogatása melletti elkötelezettségéért” – idézi a Die Presse a Schumpeter társaság szerdai közleményét. A díjat Ewald Nowotny, a társaság elnöke, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója adja át június 21-én. 

Ezt a díjat a Joseph A. Schumpeter ausztriai születésű közgazdászról elnevezett társaság „A tudomány, a politika és a gazdaságtudomány terén nyújtott innovatív teljesítmények”elismeréseként adja ki évente. Az eddigi kitüntettek inkább a gazdaságpolitika területéről kerültek ki: többek között Helmut Kohl, Ted Turner, Romano Prodi, Ferdinand Piech és Mario Draghi nyerte el a Schumpeter-díjat.  

https://hirklikk.hu/kozelet/kituntetik-soros-gyorgyot-ausztriaban/351224

Pártot alapíthatnak a Fidesz-árvák

Egy, a Magyarország és az Európai Unió viszonyát kormánykritikusan tárgyaló konferenciával zászlót bontott egy értelmiségi csoportosulás, melyből a jelek szerint hamarosan új centrista párt is születhet. Az egyelőre “Felelős értelmiség” nevű közösség fő szervezője Pálinkás József, Orbán volt minisztere, és különben is dominálnak benne a Fidesz-árvák, az Európa-párti mérsékelt konzervatív értelmiségiek.

Végtelenül lebutított közbeszéd és megosztásra építő gyűlöletpolitika helyett értelmes és valódi vitát, egyszerre nemzeti és nyugatias orientációt akar az az értelmiségi csoportosulás, amely néhány hónapon belül a politikai fellépést fontolgatja. Idáig csak egy honlapjuk, a felelősértelmiség.com és egy februári nyilatkozatuk volt, amit a kultúra és a tudomány erőszakos kormányzati reformja ellen írtak alá sokan. Végleges nevük még most sincs, de illusztris névsoruk igen.

Urbán László, Orbán 1998-as majdnem-pénzügyminisztere, Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, Bod Péter Ákos volt MNB-elnök, Beer Miklós, a magyar katolikus egyház időnként Ferenc pápához hasonlított püspöke, és sok ismert magyar tudós, kutató, értelmiségi: néhányan azok közül, akik ott voltak a csoport első nyilvános eseményén csütörtök délután. A Magyarország az Európai Unióban című konferenciát és jelentős részben magát a csoportot is az a Pálinkás József szervezte, aki korábban MTA-elnökként, majd tavalyi elmozdításáig lényegében tudományos miniszterként irányította a magyar kutatási és innovációs szférát. Aztán jött az újabb Fidesz-kétharmad és Palkovics, neki pedig mennie kellett.

 

https://index.hu/belfold/2019/06/07/orban_mersekelt_jobboldali_ellenzeke_felelos_ertelmiseg_europai_unio_polgari_konzervativ_palinkas_jozsef/

 

Karácsony 4 témában 4 nyilvános vitára hívta a főpolgármester-jelölteket

Kálmán Olga indulása a korábbi együttműködések újragondolását jelenti. De személy szerint örülök, mert a személyétől még érdekesebb, tartalmasabb lesz az előválasztás

- mondta Karácsony Gergely, az MSZP-P főpolgármester-jelöltje arra reagálva, hogy Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője csütörtökön bejelentette, az ismert riportert indítják a főpolgármesteri posztért.

 

·         hogyan zöldítsük ki Budapestet, amelyik a világ egyik legrosszabb levegőjű városa, kevés a zöldfelület és ez rontja az itt élők életminőségét

·         lakhatás kérdése: mit lehet tenni a növekvő ingatlanárakkal, ami súlyosan érint sokakat

·         egészségügy, a járóbeteg-ellátás még mindig önkormányzati feladat, a cél, hogy Budapest lakosainak várható élettartama növekedjen

·         közösségi közlekedés fejlesztése, sétálhatóvá, bringázhatóvá kellene tenni a várost, és egy okos kompromisszumot kell kötni az autósokkal.

Karácsony azt mondta, ha ezekről a kérdésekről fognak beszélni a főpolgármester-jelöltek elsősorban, akkor kiderül, hogy a jelölteknek milyen vízióik vannak a városról.

 

https://index.hu/belfold/2019/06/07/karacsony_kalman/

 

Polgármester veje terítette a drogot a Balaton partján, az autót az önkormányzat intézte

A magyar kriminalisztika történetében egyedülálló esetnek nevezte a rendőrség, hogy egy bűnmegelőzési egyesület árulta a drogot a Balaton partján évek óta. A 24.hu megtudta, hogy az eset ennél is súlyosabb: a civil szervezetet a balatonszemesi polgármester veje vezeti, az önkormányzat pedig rendszeresen támogatta, sőt a kábítószer szállítására használt 6,4 millió forintos terepjáróhoz is a község segítségével jutott hozzá az egyesület.

 

24.hu információja szerint Takács József balatonszemesi polgármester veje vezeti azt az egyesületet, amelynek tagjai drogot terjesztettek a Balaton körül az elmúlt 6-7 évben. A rendőrség négy ember ellen kábítószer-kereskedelem, másokkal szemben fogyasztás miatt indított eljárást. A Somogy megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese arról is beszámolt, hogy az egyesület elnöke egy Bűnmegelőzés feliratú terepjárójával hetente járt Budapestre drogért.

Mint lapunk megtudta, a szóban forgó civil szervezet a Balatonszemes-Balatonőszöd Bűnmegelőzési Egyesület, elnöke pedig – 2011 óta – a most 28 éves E. István, aki a balatonszemesi polgármester kisebbik lányának a férje. Ő az egyike azoknak, akiket a rendőrség őrizetbe vett, kezdeményezve a letartóztatást.

https://24.hu/belfold/2019/06/07/balatonszemes-bunmegelozesi-egyesulet-drog-takacs-jozsef/

 

Nagyon gáláns volt a kormány a Viking Sigyn hajót üzemeltető céggel

A Viking River Cruises AG svájci székhelyű folyami hajózási céget 2013 végén engedte be maga mellé a budapesti hajózási bizniszbe a magyar kormány, és rögtön adott neki egy gazdaságossági szempontok alapján nehezen értelmezhető kedvezményt: a szállodahajós svájciak hazavihetik annak a magyar kikötőüzemeltető cégnek a nyereségét, amelynek ők a legnagyobb díjfizetői.

 

https://24.hu/belfold/2019/06/07/dunai-hajobaleset-viking-sigyn-viking-cruises-mahart/

 

A Kövért szállító magánrepülő köti össze Rogánt, a Valton kisebbségi tulajdonosát és Matolcsy unokatestvérét

A Valton-Sec Kft. és Bessenyei István érdekeltségében áll annak a magángépnek a tulajdonosa, amellyel nemrégiben Rómába utazott Kövér László házelnök. Az Átlátszó szerint a 2005-ös gyártású RAYTHEON HAWKER 800 XPi típusú privát jet a HUN-JET Kft. tulajdona. A céget korábban az Aeroglobe Kft., illetve Valton-Sec Kft. tulajdonában állt, ám előbbi cég kiszállt, és megjelent a Sarka Kata férjeként is emlegetett Bessenyei István.

A HA-BES lajstromjelű gépnek az a FLY-COOP Kft. az üzembentartója, amely nem csak Kövér római útját intézte, hanem Rogán Antal és felesége hírhedt helikopterútját is. Az Átlátszó HUN-JET cégadataiból arra következtet, hogy a gépet 690 millió forintért vásárolhatták, ez megfelel a használtrepülőgépekkel foglalkozó honlapokon feltüntetett áraknak.

Az adatokból az is kiderül, hogy a gép vásárlásához hitelt használtak fel, mert a repülő lajstromba vételének napján üzletrészeken alapított zálogjogokat jegyeztek be. A hitelező Matolcsy Györgyjegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak azóta csődbe jutott bankja, az NHB volt. Sajtóértesülések szerint a Valton-Sec is tartott pénzt az NHB-ban.

https://24.hu/kozelet/2019/06/07/maganrepulo-rogan-antal-kover-laszlo-bessenyei-istvan/

Trump, a fegyverkereskedő, elégedetlen Európával

„Az USA nem eheti meg a tortát egyedül”- foglalta össze az európai NATO-tagok véleményét a szövetség fegyverkezési terveiről a New York Times-nak Stefano Stefanini, aki korábban hazája NATO nagykövete volt, most pedig szakértő Brüsszelben.

A fegyverkereskedelem az egyik legnagyobb biznisz a világon és Trump elnök jelentős részben ennek a lobbinak a pénzéből lett elnök. Igyekszik is ezt megszolgálni, a NATO-tagállamokat állandóan arra buzdítja, hogy növeljétek a katonai kiadásokat!.Az európai tagállamok közül szinte senki sem teljesíti a híres-nevezetes normát, amely szerint a GDP 2%-át kellene katonai célokra fordítani. Trump nyomulása a témában sikeres volt, mindenki megígérte, hogy többet költ fegyverkezésre Európában.

Amerikai fegyvereket vegyetek!

Erre figyelmeztette Washingtonban a kissé megdöbbent európai diplomatákat Trump egyik bizalmi embere. Michael J. Murphy igen keményen hívta fel a szövetségesek figyelmét arra, hogy "az atlanti kapcsolatok komoly megromlásával járna, ha az Egyesült Államokat kizárnák az új európai fegyverkezési programokból!"

https://hvg.hu/gazdasag/20190607_Trump_a_fegyverkereskedo_elegedetlen_Europaval

Milliókat vehet ki a kormány a színészek zsebéből

Túl sok jogdíjat fizettek ki eddig a tévés ismétlésekért Semjén Zsolt szerint, ezért átírják a törvényt.

A médiaszabályozást átíró törvényjavaslatra eddig azért figyeltek fel sokan, mert kevesebb híradót, több bulvárt és reklámot enged a tévéknek, de egy másik pontja nagy pénzeket vehet ki a színészek zsebéből. Egész pontosan arról van szó: ha átmegy a parlamenten a javaslat, akkor kiveszik a szerzői jogi törvényből azt a félmondatot, hogy az előadás ismételt sugárzásáért is jár jogdíj. Ezzel egy több évtizedes rendszert alakíthatnak át. 1986 óta ugyanis az a szabály: ha egy színész valamelyik magyar tévé saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételen szerepel, akkor jogdíjat kap minden egyes alkalom után, amikor ismétlik a műsort. Később ezt kiterjesztették a szinkronszínészekre is. A zenei jogdíjakra ez nem vonatkozik, a zenészek pénzügyeit nem érinti a törvénymódosítás.

A törvényjavaslatot benyújtó Semjén Zsolt úgy indokolta az ötletét: túlzó a díjmérték.

https://hvg.hu/kkv/20190607_Milliokat_vehet_ki_a_kormany_a_szineszek_zsebebol

 Tízezer forinttal több járna a nyugdíjasoknak?

Nagyobb lett ugyanis a becsültnél a gazdaság tényleges növekedése.

Az Országos Nyugdíjas Parlament úgy számol, hogy tavaly az átlagosan 18 ezer forintos nyugdíjprémium helyett 28 ezret kellett volna kapniuk azoknak, akik 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesülnek. Emellett arányosan több járt volna azoknak is, akiknek 80 ezer forintnál alacsonyabb a nyugdíjuk.

https://hvg.hu/gazdasag/20190607_nyugdijas_nyugdijpremium_gdp

 

Miközben a magyar közmédia úszik a pénzben, a francia megszorításokra kényszerül

 

60 millió eurót kell megspórolnunk – nyilatkozta a Radio France elnöke a párizsi Le Monde-nak. Sybile Veil, aki egy éve áll az intézmény élén, előterjesztette a javaslatát arról, hogy milyen is legyen a Radio France 2022-ben.

A globalizáció körülményei között nagy szükség van arra, hogy az önálló arculatú közmédia betöltse szerepét a társadalomban – hangsúlyozta Sybile Veil, aki nem is akarja csökkenteni az adók és a műsorok számát. Emiatt nagy a megkönnyebbülés a Radio France 4600 munkatársa között. A dolgozók ugyanakkor meg is ijedtek, mert szerepel a tervekben egy 25 millió eurós bértömegcsökkenés. Ez 285 státuszt jelent – számolták ki a szakszervezetek. "Ez teljesen irreális! Szakértői véleményt kérünk ezzel kapcsolatban" – nyilatkozta egy szakszervezeti vezető a Le Monde-nak.

https://hvg.hu/gazdasag/20190607_Mikozben_a_magyar_kozmedia_uszik_a_penzben_a_francia_megszoritasokra_kenyszerul

50 milliót már elutalt a kormány egy szlovéniai wellness-szállóra

Az Orbán-kormány turisztikai komplexumot venne Szlovéniában, a beszerzést bonyolító állami cég már elutalt egy komoly előleget, a közel 3 milliárd forintos vételár pedig ott pihen a számláján. A vállalat rokoncége – amelynek születésénél Mengyi "Voldemort" Roland bábáskodott – hozta létre a Gül Baba türbéjét évi százmilliókért üzemeltető alapítványt Orbán török barátjának, Adnan Polatnak.

144,4 millió forintot utalt át közjegyzői letétbe a Comitatus-Energia nevű állami zrt. egy külföldi ingatlanvásárlással kapcsolatban – derül ki a cég 2018-as beszámolójából. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a hvg.hu-val azt közölte, hogy a Comitatus-Energia illetékes a szlovéniai Terme Lendava üdülőközpont folyamatban lévő megvásárlásában, vagyis hacsak a vállalat nem bonyolít egyszerre több külföldi ingatlanvásárlást, akkor ez a pénz a Terme Lendavára ment el.

https://hvg.hu/gazdasag/20190607_150_millio_mar_elment_a_kormany_szloveniai_wellnessszallojara

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök egyszer csak megjelent a 444 szerkesztőségénél videó

https://444.hu/2019/06/07/nikola-gruevszki-volt-macedon-miniszterelnok-egyszer-csak-megjelent-a-444-szerkesztosegenel

Baloldali kísérlet

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Dánia kicsi. Magyarország lakosságának nagyjából fele él a Németországtól északra fekvő földnyelven, amelynek területe is nagyjából hazánknak a fele. Amolyan ideális kísérleti terep, ha feltételezzük, hogy az egyik ország olyan, mint a másik, és hasonlóképp gondolkodnak itt is, ott is. A dán választásoknak elsősorban nem az eredménye az érdekes, hanem a választott témák. A dán baloldal ugyanis magáévá tette a migráció megállításának eszméjét, mainstream vált abból a véleményből, amelyet Magyarországon általános támogatás övez, de Németországban fejek hullanak, ha valaki a zászlójára tűzi. A kicsi Dánia ugyanis látja, hová vezet a furcsa nyugati szomszéd saját kísérlete a nemzeti érzés felszámolásában, Svédországot Dánia és Norvégia is kicsit bizarrnak tartja a sajátos látásmódja miatt, s Koppenhága határozottan nem akar olyanná válni, mint az Öresund híd másik végén található Malmö. A svéd nagyváros ugyanis számára is hatalmas tanulságokkal szolgál integrálatlan migránstömegeivel és az elharapódzó bűnözéssel. Meg az ezt körülvevő, ordító hallgatással.

Dánia ismerte fel, hogy a baloldali politizálás nem követeli meg automatikusan a jobboldali eszmék letagadását, az azoktól való elfordulást, hiszen nem 1935 van, amikor munkástömegek dolgoznak napi 16 órát a gyárakban, egészségtelen körülmények között, éhbérért, betegbiztosítás nélkül. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/baloldali-kiserlet-7000421/

A Strache-ügy az őszi osztrák nagykoalíciót készítette elő

Földi László Magyar Nemzet

Az ellenségeink ereje saját gyengeségünkben keresendő. Akkor vagyunk legyőzhetők, ha nem tudjuk kezelni szövetségi rendszerünket, ha közösségeinket inkább jellemzi széthúzás, mint az egy célért – a győzelemért – végzett közös erőfeszítés. Mindeközben a formális, taktikai sikerek rendszerint képesek elhomályosítani a stratégia megvalósításának koncepcióját. De a „majd lesz valahogy legközelebb is…” hozzáállásért a történelemben komoly árat kell fizetni. Permanens és felfokozott küzdelem zajlik, ha úgy tetszik, magasabb fokozatba kapcsolt a hibrid háború, amelyben nehéz megjósolni, hogy mikor jön el a lazítás ideje, amikor az ádáz ellenfelek is kicsit kifújják a fáradt gőzt.

örtént ugyanis, hogy Sebastian Kurzot ugyanazok fedezték fel és menedzselték ügyesen a kancellári székig, akik bizonyos fokig paradigmát váltva – Emmanuel Macrontól eltérően – egy populistább összeurópai pártpolitikusban gondolkodtak. Feltételezték, hogy ha Kurz új retorikával rukkol elő például a migrációs kihívással összefüggésben – amely az illegális bevándorlás korlátozását célozta, és ezzel lényegesen eltért a korábbi osztrák gyakorlattól –, elfogadottabb lesz az osztrák választók körében, és komoly szerepre számíthat az Európai Unió vezetői között is. Ráadásul fiatal, nincs kritizálható múltja, amelybe bele lehetne kötni, és vitalitása, személyisége a felnövekvő generáció számára is befogadhatóbb. Mindeközben persze szoros ellenőrzés alatt tartották és irányították, mert mindaz, amit mondott és tett, csak elterelés volt, a közvélemény megtévesztése.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-strache-ugy-az-oszi-osztrak-nagykoaliciot-keszitette-elo-7000037/

Palkovi Magyar Nemzet cs László: Senki nem kételkedhet abban, hogy Magyarország tud és akar buszokat gyártani

MTI

Ha ma az országban hét nap alatt hat buszt tud gyártani egy cég, az azt mutatja hogy a magyar buszgyártás reneszánszát éli – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Mosonmagyaróváron a Kravtex-Kühne buszgyár kétezredik Credobusának átadásán.

A miniszter kiemelte, a kormány célja az, hogy a következő hat év alatt hatezer buszt lecseréljenek a városi és helyközi közlekedésben.

A kormány jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokban három év múlva kizárólag elektromos, vagy más környezetkímélő meghajtású buszokat helyezzenek üzembe – mondta a miniszter.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/palkovics-laszlo-senki-nem-ketelkedhet-abban-hogy-magyarorszag-tud-es-akar-buszokat-gyartani-7004924/

Csak a szokásos

Pilhál György Magyar Nemzet

Nincs abban semmi meglepő, hogy a DK tegnap bejelentette: Kálmán Olgát támogatja az őszi főpolgármester-választáson. Na és? Erre legfeljebb egy most érkezett marslakó tenne föl néhány értetlenkedő kérdést. Úgymint: de hát nem azt mondta Gyurcsány néhány napja, hogy esze ágában sincs felrúgni az ellenzéki megállapodást Karácsony Gergely jelöltségével kapcsolatban? Vagy arról érdeklődne, nem Kálmán Olga volt az, aki pár hete riporteri kérdésre – Igaz-e, hogy a főpolgármesterségre tör? – azt válaszolta: „Én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át? Én biztos nem fognék ilyen politikai vállalkozásba”?

Mi azonban nem vagyunk marslakók, bennünket nem ver ki járásunkból egy efféle hír. Vállat vonunk és derűsen megjegyezzük: jó a műsor, hehe, nem tud leállni a Láriferi stb. Kormánypárti ember talán még hozzáteszi: Orbán Viktor is megmondta, a jókedvről majd a magyar ellenzék gondoskodik. Na, ugye! Olga asszony felbukkanását legfeljebb némi kíváncsiskodó kérdés kíséri: aztán mit szól majd ehhez a többi szerencsétlen aspiráns: Karácsony, Puzsér, Sermer, meg ez a most kitalált Kerpel-Fronius vagy hogy hívják?

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/csak-a-szokasos-7002608/

Nőtt Közép-Európa érdekérvényesítő képessége az EP-választások után

MH/MTI

Kemény vitákra lehet számítani az európai parlamenti választásokat követő egyeztetéseken, ám már most látszik, hogy ezek során Közép-Európának sokkal erőteljesebb érdekérvényesítő képessége lesz, mint a választásokat megelőzően - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak pénteken a Globsec pozsonyi biztonságpolitikai fórumon.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190607-nott-a-kozep-europai-terseg-erdekervenyesito-kepessege-az-ep-valasztasok-utan

Igenek és nemek

Az európai parlamenti választások után sokakra mondhatják azt, és sokan érezhetik úgy, tűkön ülnek

Dippold Pá

Tűkön ül: feszült, ugrásra kész, tartania kell magát, hiszen, ha nem így tesz, beleül a hegyes eszközökbe. Az meg nem jó. A várakozók igyekeznek tehát valami másra gondolni, legtöbbször arra, hogy a világ milyen más eseményeivel hozható összefüggésbe ez a több száz millió ember életét hosszú időkre meghatározó szavazás. Ezerféle érdek, indulat, világkép és jó vagy rossz szándék csap össze egy ilyen alkalomkor. Meg persze itt furakodnak a nagyokosok, az idióta jóslataikkal, vágyaikat grafikonokba sűrítve, azt latolgatva, hogy ki kivel van, és lehet és nem lehet. A tét kétségtelenül nagy, és mindenféle manipulálás ellenére nagyon egyszerű.

Megmarad-e Európa annak, amivé az évezredek során vált, szabad nemzetek öntudatos és műveltségére, hagyományaira, keresztény hitére büszke, azt megtartani akaró földrésznek, vagy eltűnik az ennek ellenkezőjét akaró, nyílt társadalmak zavaros eszméit hirdető, a népességet bevándorlókkal leváltani szándékozó sötét erők poklában.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190607-igenek-es-nemek

Milliárdokba kerül az adófizetőknek, hogy az Orbán-kormány a világ keresztényeinek megmentőjét játszhassa

Csak a keresztényüldözés híresztelésére és a Hungary Helps promotálására több mint 420 millió forint ment eddig el.

A Hungary Helps program keretében a kormány hivatalos közlése szerint vagy 8,67 milliárd forinttal támogatott üldözött keresztény közösségeket szerte a világban, elsősorban a Közel-Keleten. A 24.hu által készített részletes bontásból kiderül, ebből a pénzből 13 egyházi szervezet kapott, hat országban. A legnagyobb összegben, több mint 3,1 milliárd forintban a nyolc éve polgárháború sújtotta Szíria részesült, de több mint kétmilliárd jutott Irakba és több mint egymilliárd forint Libanonba.

A Miniszterelnökség által ismertetett adatok között egyébként nem szerepel az a kétmilliárd forint, amit Szijjártó Péter idén áprilisi megállapodása szerint két mexikói katolikus templom újjáépítésére ígért oda a kormány – a Hungary Helps ugyanis kimondottan a migránsokat „kibocsátó” országok támogatására szolgál.

 

https://nepszava.hu/3038796_milliardokba-kerul-az-adofizetoknek-hogy-az-orban-kormany-a-vilag-keresztenyeinek-megmentojet-jatszhassa

 

Sebes György Üzenet

Aligha kérdéses, a hatalom jelenlegi birtokosai mindig tanulmányozzák nagy elődeik tevékenységét és műveit. Miközben Kövér László házelnök vezérletével minden adandó alkalommal elhatárolódnak a leszerepelt kommunista rendszertől és – állítólagos – mai követőitől, azért átveszik, ami számukra hasznos. Hetven éve jelent meg például egy Rákosi Mátyás nevével fémjelzett könyv, Tiéd az ország, magadnak építed címmel. E megállapítást teljesen magukénak érzik. A legfrissebb bizonyíték rá a médiatörvény tervezett módosítása. 

Az imént idézett jelszó szellemében az is szép, hogy a jogszabályok szövegébe – legalábbis egyelőre – nem írták bele, miszerint a rendszer hű szolgálói azt csinálnak, amit akarnak. A vezérelv mindenesetre ez. Felmerülhet persze, miért jó az pártunknak és kormányunknak, ha több bulváros tartalmat engednek a híradókba, vagy nem tiltják annyira szigorúan „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására" alkalmas tartalmakat. Láthatóan ezek csak apróságok, bármennyire fontos változtatások is. 

A lényeg ugyanis az, hogy a módosítások életbe lépése nyomán már nem lesz kötelező reggel hírműsort adni, az esti híradók hossza pedig legalább 20, de legfeljebb 45 perc lehet. Ez persze azokra az adókra vonatkozik, amelyek sokrétű programmal szolgálnak, s ebben – sok egyéb mellett – híradások is szerepelnek. Az M1, azaz a már nyomaiban sem közszolgálati tévé hírfolyama az más, akárcsak a Hír TV-é. ŐK egész nap híreket adnak, s megbízható kezekben vannak.

 

https://nepszava.hu/3038757_uzenet

 

Hargitai Miklós Valami bűzlik

A dániai választás legfőbb konklúziója nem az, hogy – szoft-bevándorlásellenes programmal – győztek a szociáldemokraták, hanem inkább az, hogy a hardcore migránsrettegő irányzatot képviselő populisták támogatottsága összeomlott. A voksolás sokkal inkább szólt az úgynevezett baloldali értékekről, a foszladozó skandináv jóléti állam feltámasztásának igényéről, mint a migrációhoz való viszonyról. Amúgy – és erről Magyarországon valamiért sosem esik szó – nem számít különlegesnek, ha egy baloldali párt ellenzi a bevándorlást. A más kultúrájú népesség tömeges importja kifejezetten jobboldali projekt volt Európában, és amikor az 50-es, 60-as években milliószámra érkeztek először a vendégmunkások, majd a családtagjaik, és megkezdődött az eleinte ideiglenesnek mondott munkaerő meg az oldalbordák/leszármazottak letelepítése, a szocdemek és a szakszervezetek tiltakoztak ellene, mivel pontosan látták, hogy az alapvető cél a bérek le- és a munkajogok visszaszorítása. A nagytőke (történelmileg az ő politikai képviseletük a jobboldal) mesteri húzása volt, hogy az olcsó munkások behozatalát átcsomagolták és humanitárius köntösbe bújtatták – akit érdekel, a PR-műveletnek igen gazdag a német és angol nyelvű szakirodalma -, onnantól ugyanis ellehetetlenült a kenyérharc-szempontú megközelítés.

https://nepszava.hu/3038758_valami-buzlik

 

Lovász László

A műsorvezető Rónai Egon

http://www.atv.hu/videok/video-20190606-lovasz-laszlo

 

Becsmérlően beszélt a Fidesz szavazóiról a Momentum főpolgármester-jelöltje

origo

Droidoknak nevezte a Fidesz szavazóit a Momentum főpolgármester-jelöltje egy Facebook-bejegyzésében. Tavaly márciusban Kerpel-Fronius Gábor az Orbán Viktort támogató magyarokról azt írta, „így is van az országban mintegy 3 millió droid, aki csak azért rá szavaz, mert ő azt mondja, hogy szavazzon rá, függetlenül attól, hogy ő mit mond” – számolt be a Hír TV. 

Nem ez az első alkalom, amikor a Momentum jelöltje becsmérlően nyilatkozik, a Horvátország-Franciaország vb-döntő után, agyhalottnak nevezte Magyarországot.

 

https://www.origo.hu/itthon/20190607-droidoknak-nevezte-a-fidesz-szavazoit-a-momentumpolitikusa.html

 

A meglévőnél szűkebb út készül az EU pénzéből, a lényeg, hogy haver cég a kivitelező

Három év kellett, amíg végigfutott egy pályázat, végül úgy néz ki, a Fidesz helyi kedvenc építési vállalkozója kaszál rajta a legtöbbet Szombathelyen.

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/a-meglevonel-szukebb-ut-keszul-az-eu-penzebol-a-lenyeg-hogy-haver-ceg-a-kivitelezo/

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Mit adunk a Nyugatnak?

Az összeférhetetlenségi és egyéb ezzel kapcsolatos szabályok az első pillanattól kezdve puhultak és puhulnak ma is – válaszolta az anyacég illetékese, valamikor 1998 táján. A válasz egyszerre volt szomorú és elképesztő: benne a térség valószínűsíthető pályája a korrupció, a hatalommal visszaélés, a bennfentes üzletelés és a létező összes gazdasági jellegű visszaélés eshetőségének fokozott terhével, amivel szemben a nyugati világ nem egyszerűen tehetetlen, de idővel addig jut, hogy szimplán elfogadja a kelet-európai gyakorlatot, és ha nem teszi is magáévá, tudomásul veszi. Csalódás volt, hogy nekünk mást ígér a kapitalizmus. Hittük is akkoriban, meg nem is, mert azt reméltük, a kapitalizmus nem ebből áll.

Márpedig nálunk ebből áll! – ezt ma már világosan látjuk. Sőt a helyzet sokkal rosszabb. Ma már nem banki meg vállalati szinten folyik a korrupció, de állami szinten. Átitatja a törvényhozást, a közgondolkodást, az életet. Korrupt vezetők sietnek az utcán, nem tudom, mitől, de még a lépteik is korruptak, emelt fővel mennek korrupt ügyeket nyélbe ütni, és ha megállítják őket nyilatkozatra, akkor magától értetődően beszélnek arról, hogy ők bizony korruptak. Ezt mondta a Fidesz-közegből kinőtt ideológiai vezető már 2015-ben mint a Századvég Alapítvány elnöke, a nemzeti burzsoázia megteremtésével összefüggésben: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.”

https://www.es.hu/cikk/2019-06-07/kovacs-zoltan/mit-adunk-a-nyugatnak.html

BÉKESI LÁSZLÓ (Magánbeszélgetés - Juszt László műsora)

https://www.youtube.com/watch

Szabad szemmel: nem alakul újjá az európai politika az Orbán-Salvini-tengely mentén

Nemzetközi sajtószemle, 2019. június 7.

https://nepszava.hu/3038762_szabad-szemmel-nem-alakul-ujja-az-europai-politika-az-orban-salvini-tengely-menten

Megdöbbentő rajz került elő a Hableányról

A Hableány kiemelésének folyamatáról beszélt Heizler Tamás a MA-HARD Kft. ügyvezetője az ATV Start műsorában, aki elmondta, hogy a hajótestet már meg tudták kötni, két sodronnyal tartják.

Egy 300 és egy 1000 tonnás cölöpös pontonnal le tudtak fenekelni, amivel meg tudják tartani a hajót, hogy ne mozduljon el, folytatta. Egy rajz segítségével elmagyarázta, hogy a hajótest a híd tengelyétől kissé délre van, mutatta hova tették le a cölöpöket, és láthattuk a rajzon, hogy a horgonyok különböző irányban vannak elhelyezve, amivel az úszó munkagépüket a szükséges irányba tudják mozdítani, és a búvártagot a megfelelő helyre tudják vinni ahhoz, hogy a búvárok biztonságosan tudják a rögzítéseket elvégezni.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190607-megdobbento-rajz-kerult-elo-a-hableanyrol

Gyurcsány, Karácsonyról: „az erő, ami a legfontosabb, (…) megkopott”. 

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amikor elmesélte, hogy miért is hátrált ki Karácsony mögül a DK, és indította el az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán a volt ATV-s műsorvezetőt, Kálmán Olgát.

Karácsony, a “kompromisszum-robotos”

Az EP-választás fantasztikus éjszakája után

„rám dőlt azon aggályok és kritikák sora, hogy Feri, te ezt nem jól érzed. Gergő mögül elment a támogatás”

-nyitott a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint Karácsony meggyengült és elveszítette a DK támogatását is, mert ráégett a zuglói parkolási botrány, és nem tudott mit kezdeni Puzsérral. Gyurcsány azt mondta, telefonon beszélt is erről Karácsonnyal, és figyelmeztette a problémákra, de ez a telefonbeszélgetés is csak arról győzte meg, hogy

„az erő, ami a legfontosabb, (…) megkopott”.

https://varosikurir.hu/gyurcsany-ram-dolt-azon-aggalyok-es-kritikak-sora-hogy-feri-te-ezt-nem-jol-erzed/

A Jobbik is kihátrált Puzsér Róbert mögül

„A Jobbik Budapesti Választmánya tudomásul vette, hogy Puzsér Róbert a jövőben önállóan, pártok támogatása nélkül, az előválasztásból kilépve folytatja kampányát. Döntéséből következően Puzsér Róbert már nem a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt. A Jobbik továbbra is részt vesz az előválasztási folyamat szervezésében, mert fontosnak tartja, hogy a budapesti ellenzéki szavazók átlátható és demokratikus folyamat során választhassák ki a Fidesz főpolgármesterének legesélyesebb kihívóját.”

https://merce.hu/2019/06/07/a-jobbik-is-kiszall-puzser-robert-mogul/

A műtrágyakirály szerint ha a helyzet nem változik, a jövő héten lakatot tesznek a gyárra

Bige László szerint a hatóságok bagatell, minimális problémákra hivatkoznak, amiket korábban is felhoztak, akkor viszont nem szóltak értük. Az egyik leggazdagabb magyar az RTL-nek nyilatkozott.

Csütörtök délután derült ki, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy hete felfüggesztette Magyarország ötödik leggazdagabb üzletembere, a műtrágyakirályként emlegetett Bige László cége, a Bige Holding szolnoki kénsavgyárának működési engedélyét.

A hatóságok ismét hiányosságokra hivatkoztak a 24.hu szerint, az azonban nem derült ki, pontosan mikről van szó. Erre reagált most az RTL Híradónak maga Bige László, aki a műsorban azt mondta, "bagatell, minimális" problémákat róttak fel, olyan szintű dolgokat, hogy a "konyhaasztal sarkáról lement a festék." Bige azonban hangsúlyozta: "ez attól még nem azt jelenti, hogy a konyhaasztalon nem lehet főzni, attól még minden működik."

Bige hozzátette, nem tudják megtenni, hogy 90 napig nem szállítanak, mert közel 40 ország felé vannak kötelezettségeik. A vállalkozó azt is mondta, ha a jövő hét folyamán nem rendeződik a helyzet, becsukják a gyárat.

https://hvg.hu/kkv/20190607_bige_laszlo_mutragya_szolnok_kensavgyar_katasztrofavedelem