2019, június 6 - 08:16 Sajtószemle

Díszegyenruhában tisztelgett a Hableány roncsainál egy hadihajó legénysége - fotó

Az Index írta meg, hogy a Kozara szerb hadihajó teljes legénysége díszegyenruhában állt és ezzel tisztelgett, amíg elhaladtak a Margit-híd alatt a Hableány roncsai mellett. A megható pillanatról az Odbranaivojska nevű Instagram-oldal is megosztott egy képet:

http://www.atv.hu/belfold/20190605-diszegyenruhaban-tisztelgett-a-hableany-roncsainal-egy-hadihajo-legenysege-foto/hirkereso

Szerdán újabb három holttest került elő a Hableány roncsaiból

A Margit hídnál tartózkodó kollégánk szerint egy holttest jelent meg a Duna felszínén szerda délután négy óra előtt, nem messze a múlt szerdán elsüllyedt Hableány roncsaitól. A rendőrök több motorcsónakkal közelítették meg, majd kiemelték a testet. 

Kérdésünkre a rendőrség azt írta, 

a délután folyamán a kutatásban részt vevők találtak egy holttestet a Duna budapesti szakaszán, amelynek azonosítása folyamatban van. 

Szerda reggel már felhozták egy áldozat holttestét a Dunából, ő volt a tizenharmadik áldozat, akit megtaláltak a múlt szerdai baleset után. 

Az M1 információi szerint szerda délután a Duna Fejér megyei szakaszán is találtak egy holttestet. 

https://index.hu/belfold/2019/06/05/clark_adam_uszodaru_megerkezett_nepsziget_hableany/

Hazaküldték az MTA elnökét a fideszes képviselők

De azért jelezték: nem megfutamodni akarnak a vita elől.

Leszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását szerdai ülésén az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes többsége – annak ellenére is, hogy az ülésen még Lovász László MTA-elnök is megjelent. Pedig lett volna min vitatkozni: az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról; szerinte az eredmények, következtetések is bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert, támogatott és tiszteletben tartott. Kiemelte: az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok durván felét is rendszerint magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata pedig – a bele fektetett összegekhez képest – Európa legjobbjai közé tartozik. Lovász után Cseresnyés Péter államtitkár kapott szót, aki szerint az MTA beszámolója ellentmondásos adatokat, a „rossz adatokból pedig rossz következtetéseket” tartalmaz. Szerinte a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent az elmúlt években, hanem éppen hogy nőtt az Oktatási Hivatal statisztikái szerint. Ugyanez igaz szerinte a doktori hallgatók számát tekintve is. Szerinte az sem igaz, hogy csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma.

https://nepszava.hu/3038495_hazakuldtek-az-mta-elnoket-a-fideszes-kepviselok

Levélben vár magyarázatot a kormánytól a három néppárti bölcs

Sem az EPP vezetése, sem a Bölcsek Tanácsa nem siet dönteni a Fidesz sorsáról. A munka azonban nem állt meg, a néppárti vizsgálóbizottság tagjai éppen a múlt héten küldtek levelet a fideszes tárgyalópartnereiknek, amelyben a jogállamiság kérdését firtatták – tudta meg a hvg.hu.

Határozatlan időre jegelték a Fidesz kérdését az Európai Néppártban, és a következő hónapokban a magyar kormánypártot vizsgáló Bölcsek Tanácsának jelentésére sem lehet számítani – értesült több forrásból a hvg.hu. Ezen mondjuk nincs mit csodálkozni, hiszen a jelenlegi helyzet tökéletes az EPP vezetése számára: a felfüggesztéssel megszabadultak Orbán Viktortól, a frakcióban viszont nem kellett megválniuk a Fidesz EP-képviselőitől.

nformációink szerint a legvalószínűbb, hogy novemberben, a Néppárt tisztújító kongresszusa előtt születik döntés a Fidesz sorsáról. Akkor is csak azért, mert – ahogy forrásaink fogalmaztak – nem akarják „áttolni a magyar kormánypárt kérdését az új vezetésre”. Ezt erősítette meg egyébként a Népszavának Pedro López de Pablo szóvivő is, aki szintén novemberi dátumról beszélt.

Addig viszont nem marad más, mint a várakozás. A magyar kormánypártot a márciusi, a felfüggesztésről döntő pártkongresszus döntése nyomán vizsgáló Bölcsek Tanácsa még a parlamenti választások előtt Budapestre akart utazni, de a magyar fél kérésére ezt júniusra halasztották. Most úgy tűnik, hogy Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pöttering látogatása még tovább csúszhat.

https://hvg.hu/itthon/20190605_europai_parlament_epp_fidesz

Weber üzent: A Fidesznek változtatnia kell a belpolitikáján

 

Megbízik Herman Van Rompuyban, ő értékeli majd, hogy maradhat-e a Néppártban Orbán pártja.

 

Mint mondta, az Európai Néppárt kész kompromisszumokat kötni a parlamenti többség kialakítása érdekében az integrációpárti, megbízható erőkkel. Hozzátette, erős támogatást érez a képviselőcsoport részéről az iránt, hogy őt válasszák meg az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker utódjának. Újságírói kérdésre válaszolva Weber hangsúlyozta, hogy a Fidesz Néppárton belüli felfüggesztésének világos az üzenete, méghozzá az, hogy

változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában.

Rámutatott az elmúlt napok magyarországi nyilatkozataival kapcsolatban, hogy a Fidesz tagságának kérdése jelenleg az úgynevezett bölcsek tanácsátvezető Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik, ő értékeli majd, hogy maradhat-e Orbán Viktor miniszterelnök pártja.

Elmondta: az európai uniós alapelvek nem kérdőjelezhetőek meg, kötelező betartani őket mindenki számára.

 

https://hvg.hu/itthon/20190605_Weber_uzent_A_Fidesznek_valtoztatnia_kell_a_belpolitikajan

TÖBB BULVÁR LEHET A HÍRADÓKBAN, VÉGE A TELJES PORNÓTILALOMNAK: ÍGY MÓDOSÍTJÁK ROGÁNÉK A MÉDIATÖRVÉNYT

Hozzányúl a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvényekhez a Fidesz. Maximalizálnák a híradók hosszát, több bulvártartalmat engednének bennük közölni, de nagyvonalúbban kezelnék azt is, kinek hány rádiója lehet. Ráadásul kóddal korlátozva még pornót is lehetne adni lineáris médiaszolgáltatásban. Mindezt pedig a kereszténydemokrata Semjén Zsolt is jegyzi a javaslatot előadó Rogán Antal mellett.

https://azonnali.hu/cikk/20190605_tobb-bulvar-lehet-a-hiradokban-es-vege-a-pornotilalomnak-igy-modositjak-roganek-a-mediatorvenyt

A kormány olyat rejtett a salátatörvénybe, ami alapján fizetősek lesznek a cégadatok

g7

Az üzleti transzparencia kevés magyarországi biztosítékainak egyike, hogy az országban működő gazdasági társaságok adatainak viszonylag széles körét lehet korlátlanul megismerni. Így bárki tájékozódhat üzleti partnereinek viszonyairól, megtudhatja, kik az adott cég ügyvezetői, tulajdonosai, milyen alaptőkével és mikor alapították a céget, és a többi, mindezt néhány nyilvános online felületen (cégközlönye-cégjegyzéke-beszámoló).

Ez nem csak az üzletembereknek segítség, hanem a fogyasztóknak és az adatokat ellenőrizni kívánó, összefüggések után kutató újságíróknak is. Ezért a politikával összefonódott, vagy bármi más miatt problémás üzleti körök régóta morgolódtak a nagy átláthatóságot biztosító rendszer miatt. Bár a könnyen megszerezhető adatok eddig is korlátozottak voltak – többféle dokumentum megtekintéséhez eddig is be kellett menni a cégbíróságra, és többféle szervezet, például az ügyvédi irodák és az egyházak teljes mértékben mentesülnek az elvárások alól -, de több nyugati országgal összehasonlítva Magyarországon az üzleti átláthatóság viszonylag erős.

A kormány most változtatna ezen. A kedd este benyújtott költségvetési salátatörvény (hivatalos nevén “Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról”, itt lehet olvasni pdf-ben) a hagyományoknak megfelelően rengeteg kérdés szabályozását önti össze egy vályúba, és mint korábban, most is megbújik köztük néhány erős változtatás.

Az egyik rendelkezés

"újragondolja az állam által biztosított bárki számára elérhető ingyenes céginformációt",

mivel “a gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe”, egy későbbi utalás szerint “visszaélésszerűen” használják ezt valakik. A javaslat szerint a jövőben nem lesz elérhető a tárolt elektronikus cégkivonat, hanem “online valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor”. Az ingyenes cégadatok körét később fogják tételesen meghatározni, a megfogalmazásból úgy tűnik, hogy a jelenleginél szűkebb körben.*

https://g7.hu/kozelet/20190605/a-kormany-olyat-rejtett-a-salatatorvenybe-ami-alapjan-fizetosek-lesznek-a-cegadatok

Webert választották a Néppárt frakcióvezetőjének

Orbán Viktor mindenesetre már pénteken ízelítőt kaphat abból, milyen úgy tagnak lenni az EPP-ben, hogy valójában semmilyen beleszólása nincs a párt ügyeibe. A Politico brüsszeli lap ugyanis azt írta, péntek este informális vacsorára ülnek össze a három legnagyobb frakció, a Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok képviselői, hogy az Európai Bizottság leendő elnökéről és a többi uniós csúcsposztról egyeztessenek. A Néppártot a horvát Andrej Plenkovic és a lett Krisjanis Karins képviseli, két olyan ország vezetője, amely a Fideszhez képest töredéknyi képviselőt küldhet az EPP-be. Vagyis Orbán Viktornak nagyon jó esélyei lettek volna a delegáció tagjává válni – ha nem lenne felfüggesztve a Fidesz. 

https://nepszava.hu/3038503_webert-valasztottak-a-neppart-frakciovezetojenek

Szánalmas! A Fidesz is megszavazta Manfred Webert

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben.

Az EPP frakciója - amelyhez a Fidesz-KDNP képviselői is tartoznak - az új összetételű Európai Parlamentben is a legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, noha előnye csökkent a többi csoporttal szemben. A mandátumok elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

https://hirklikk.hu/kozelet/szanalmas-a-fidesz-is-megszavazta-manfred-webert/351193

ÍGY NÉZ KI, AMIKOR 120 EZREN TÜNTETNEK HATMILLIÁRD FORINT ELLOPÁSA MIATT

Csak Prágában 120 ezer ember tüntetett a populista cseh miniszterelnök korrupciós ügyei ellen: az itthonról nézve csekélyke korrupciós összeg rögtön Babiš ellen fordította a cseh közvélemény egy jelentős részét.

https://azonnali.hu/cikk/20190605_igy_nez_ki_amikor_120_ezren_tuntetnek_hatmilliard_forint_ellopasa_miatt

Szijjártó Péter megbecsüléséről biztosította a rohingya népirtást tétlenül néző mianmari vezetőt

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji Magyarországon tárgyalt Szijjártó Péterrel. A mianmari vezetőit korábban szerte a világon bírálták, mert tétlenül nézte a minmari rohingya kisebbség elüldözését, ezrek legyilkolását. A két ország szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait.

Magyarország különös tisztelettel van azok iránt, akik nemzetük érdekét helyezik az első helyre, és áldozatokat is készek hozni érte – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. Nem mással talákozott, mint Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsossal – ez azt jelenti, ő az államfő.

https://hvg.hu/itthon/20190605_Szijjarto_Peter_megbecsuleserol_biztositotta_a_rohingya_nepirtast_tetlenul_nezo_mianmari_vezetot

Orbán megnyugtatta a mianmari kormányfőt, hogy elutasítjuk a demokráciaexportot

Az illegális migrációról és a kétoldalú gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Aung Szan Szú Kji mianmari kormányfővel, akit szerdán Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadott – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

A miniszterelnök sajtófőnöke szerint a megbeszélésen elhangzott:Mianmar és Magyarország, valamint tágabb környezetük, Délkelet-Ázsia valamint Európa számára jelenleg az illegális migráció jelenti az egyik legnagyobb kihívást, és mindkét térségben felmerült az egyre növekvő muszlim népességgel való együttélés kérdése.

(Az Amnesty International május végi jelentése szerint a mianmari hadsereg újabb háborús bűnöket követett el a nyugat-mianmari Arakán államban, félelemben tartja az állam lakosait, Aung Szan Szú Kjí, a végrehajtó hatalom tényleges vezetője pedig szemet huny a jogsértések felett. 2017 augusztusa óta Arakánból kb. 750 ezer rohingya muszlim menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett azután, hogy rohingyák mianmari biztonsági állásokat támadtak meg. Előtte kb. 200 ezer rohingya menekült át Bangladesbe.)

https://444.hu/2019/06/05/orban-megnyugtatta-a-mianmari-kormanyfot-hogy-elutasitjuk-a-demokraciaexportot

Egyelőre a DK nélkül fogott össze az ellenzék a Fidesz-KDNP ellen Cegléden

Szándéknyilatozatot írt alá Cegléden a helyi Momentum, Jobbik, MSZP és LMP,  valamint a Czigle Egyesület – értesült a 24.hu.

Ebben ellenzéki összefogást kezdeményeznek az őszi önkormányzati választásokra, hogy le tudják váltani a Fidesz-KDNP-t. (Most 9 képviselőt és a polgármestert is a kormánykoalíció adja Pest megye székhelyén, rajtuk kívül 3 jobbikos, 1 MSZP-s és 1 civil egyesületi tagja – de nem a Czigle Egyesületé – van a képviselő-testületnek.)

Együttműködési megállapodásuk része, hogy az egyesület semmiféle anyagi támogatást nem nyújt a hozzá csatlakozó pártoknak, szervezeteknek. A Czigle Egyesület nyitott minden olyan párt és civil szervezet részére, amely csatlakozni kíván ehhez a szövetséghez – már csak azért is, mert

a DK az első körös összefogásból kimaradt.

Polgármester-jelöltje még nincs az összefogó erőknek.

Nem úgy, mint például Dunaújvárosban.

 

https://168ora.hu/itthon/a-dk-nelkul-fogott-ossze-az-ellenzek-a-fidesz-kdnp-ellen-cegleden-169271

 

 A bíróságnak is gyanús, hogy a Fidesz politikusa lerokkan a tárgyalások előtt

·         Orvosi igazolásokkal mentette ki magát az EP-választási kampányidőszak alatt is zajló becsületsértési büntetőügyében a Fidesz XV. kerületi vezetője, emiatt hónapokat csúszik az eljárás befejezése.

·         Pintér Gábor kétszer is azt állította, hogy hosszú ideje tartó betegsége miatt gyakorlatilag mozgásképtelen, ami a bíróság gyanúját is felkeltette.

·         A rákospalotai önkormányzatban márciusban és áprilisban is a tárgyalásokra kijelölt napokkal szinte egy időben tartottak képviselő-testületi üléseket. A fideszes többség Pintér vezetésével szavazta le az ellenzéki polgármester által benyújtott költségvetést.

·         Pintér néhány héttel a márciusi tárgyalás előtt lépett előre a Fidesz-ranglétrán, László Tamás leváltása után ő lett a párt választókerületi elnöke.

 

Öt éve húzódik különböző bírósági fórumok előtt a rákospalotai Fideszt vezető Pintér Gáborbecsületsértési ügye. A politikus ellen egy roma nő indított magánvádas büntetőeljárást.

Az asszony szerint a nála majd’ húsz évvel fiatalabb Pintér durván megsértette. A nő a 2014-es önkormányzati választás után a polgármesteri hivatal épületében keveredett szóváltásba Pintérrel. Akkor Pintér volt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, de a kerületben a DK-s Hajdu László győzött.

A bírósági iratok szerint a nő és Pintér vitája a választási szórólapok tartalma miatt pattant ki, aminek a politikus a „Takarodj, te cigány kurva!” felkiáltással akart véget vetni.

 

https://24.hu/belfold/2019/06/05/pinter-gabor-xv-kerulet-birosag/

Nyugdíjemelés: 2,8 helyett 7%-os is lehetne

A nyugdíjakat 2,8 százalékkal emeli a kormány a benyújtott jövő évi költségvetés értelmében. Svájci indexálással hét százalék lehetne a nyugdíjemelés – mondta a Klubrádióban Hegyesiné Orsós Éva. Szerinte a nyugdíjasok még inkább leszakadnak, hiszen a béremelés 10-12 százalék lehet, azaz egyre jobban nyílik az olló az aktívak és a nyugdíjasok jövedelme között.

Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség elnöke szerint már a nyugdíjasok között is nőnek a különbségek, már a középréteg is kezd leszakadni,

Kilencen kapnak 2 millió feletti nyugdíjat, 46 ezren 50 ezernél is kevesebbet

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/05/nyugdijemeles-28-helyett-7-os-is-lehetne/

Károly herceg másfél óráig oktatta Trumpot a klímavédelemről, de minek

Károly walesi herceg a tervezettnél 75 perccel tovább próbálta felhívni Donald Trump figyelmét a globális felmelegedés veszélyeire, de az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok tiszta és más államokat okolt a krízisért, írja a Guardian.

Trump szerdán reggel az ITV Good Morning Britain című műsorának vendége volt, és arról beszélt, hogy eredetileg 15 percet tárgyalt volna londoni látogatásán Károly herceggel, de a beszélgetés másfél óráig tartott.

https://24.hu/kulfold/2019/06/05/donald-trump-karoly-herceg-klimavedelem-amerika/

Sallai R. Benedek kilépett a „riszálós, ungárpetikés“ LMP-ből

A volt parlamenti képviselő a Facebookon számolt be távozásáról, amit a Magyar Hang szúrt ki. Sallai szerint mindehhez egyébként senkinek semmi köze, csak úgy, mint a szexuáilis orientációjához. Ídézzük Sallai posztjának felütését:

„Szerintem senkinek semmi köze hozzá, hiszen a szexuális orientációhoz és a valláshoz hasonlóan szerintem a politikai meggyőződése is mindenki magánügye, de nem akarom, hogy utólag valami idióta azzal jöjjön, hogy sunnyogok“.

Lélekben még tavaly nyáron, a tagságom helyreállítása után engedtem el, majd gyakorlatban január 1-től nem fizettem tagdíjat, gondolván, hogy a jól működő rendszer majd kilép belőlem, de nem történt meg. Emiatt - tegnap elolvasva az alábbi közleményt - én léptem immár egy világos nyilatkozattal, hogy véletlenül se tartsanak nyilván tagként az LMP-ben, mert ehhez az identitászavaros, ungárpetikés LMP-hez már semmi közöm.

Sallai azt írta, január 1-től nem fizet tagdíjat, de Kanász-Nagy Máté LMP-ügyvezető nyilatkozata után hivatalosan is kilépett a pártból.

„Életem egyetlen párttagsága volt, alapítója, egyik létrehozója voltam az LMP-nek, megtiszteltetés volt Schiffer András vezette frakcióban dolgozni, de már jó ideje vállalhatatlannak érzem az LMP ténykedését“ — írta Sallai, aki korábban egy fegyelmi tárgyaláson fenyegetően megindult Hadházy Ákos felé, miközben azt mondta: "Bazdmeg, ne mosolyogjál, mert pofánbaszlak".

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/sallai-r-benedek-kilepett-a-riszalos-ungarpetikes-lmp-bol-beszolt-ungarnak-a-coming-outja-miatt-120332

 

“Dél-Koreában pontosan tudják, hogy Orbán és a magyarok két külön fogalom”

A Magyarországon történt hajókatasztrófa okán interjúvolta meg a magyar származású Eugenia S. Lee-t a dél-koreai rádió legnépszerűbb reggeli műsorának riportere. Természetesen ennek kapcsán a magyar viszonyokról is beszélgettek.

„Tökéletesen képben van a média, tudják, hogy Orbán szélső jobboldali vezető, aki valaha liberális nézeteket vallott. (én úgy gondolom, hogy a hatalomvágy volt az mindig is, elvtelen vágyakozás a teljhatalomra) Tisztában vannak azzal, hogy semmibe veszi az embereket, populista, nacionalista vezető, a kormány korrupt. Őszintén meglepett a tájékozottságuk, ehhez túl sokat nem tudtam hozzáfűzni, nem volt mit.”

https://varosikurir.hu/del-koreaban-pontosan-tudjak-hogy-orban-es-a-magyarok-ket-kulon-fogalom/

Visszavonulót fújt Hódmezővásárhely fideszes vezére

Úgy látja, hogy Márki-Zay Péter sikertelenségében minden helyi politikusnak felelőssége van.

A mi időnk sajnos lejárt. Vásárhelyen változásra van szükség: arra, hogy új fejezetet nyissunk a város történetében. Azt látnám helyesnek, ha mindazok, akik e polgárháborús időszak megtestesítői, most hátra lépnének egyet és kivonulnának a helyi közéletből.

Nem a város hétköznapi ügyeiért dolgozó, gyakran szűk mozgásterű képviselőkre gondolok, hanem a felelős vezetőkre – azokra, akik a politikai harcokat vívták, akik a szekértáborokat a város polgárai szemében megjelenítik. Én, a legnagyobb városházi frakció első embereként bizonyosan közéjük tartozom. Nem ihatok tehát bort, miközben vizet prédikálok.

A mai napon ezért bejelentem, hogy visszavonulok a politikától és nem indulok az ősszel esedékes helyhatósági választáson. A holnapi béke legfőbb akadályai azok, akik a mai viszály főszereplői. Én pedig a szülővárosom fejlődésének nem az akadálya, hanem az elősegítője akarok lenni. Ezért köszönök el.

https://magyarnarancs.hu/belpol/visszavonulot-fujt-hodmezovasarhely-fideszes-vezere-120356

Balog Zoltán Izraelben kezdte reklámozni az Orbán-kormányt

24.hu információi szerint első rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti útján Jeruzsálemben képviselte és magyarázta az Orbán-kormány politikáját Balog Zoltán. A volt emberierőforrás-miniszter a Jeruzsálemi Imareggeli elnevezésű rendezvényen lépett fel, majd felszólalt az izraeli parlamentben, a Knesszetben is.

„Izraelben ünnepeltek minket” – jelentette ki a volt miniszter, de, mint mondta, a megbízatása arra is szól, hogy olyan helyeken is megpróbálja elmagyarázni, hogy „mit miért teszünk”, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működik.

https://24.hu/kulfold/2019/06/05/izraelben-reklamozta-az-orban-kormanyt-balog-zoltan/

Kövér: A liberális elit a kommunizmus iránti nosztalgiája nevében tömegmanipulációs módszerekkel bomlasztja a közösségeinket

Védekezni kell a mai európai liberális elit kommunizmus iránti nosztalgiájával szemben, aminek nevében, tömegmanipulációs módszerekkel élve közösségeinket bomlasztják– mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Varsóban, a közép- és kelet-európai országok parlamenti elnökeinek találkozóján.

A 15 térségbeli ország parlamenti csúcstalálkozóját negyedszer hívták össze a lengyel fővárosban. Idén az 1989. június 4-i első, részben szabad lengyelországi parlamenti választások és a demokratikus rendszerváltás kezdetének 30. évfordulója adott alkalmat a találkozó megrendezéséhez. A konferencián ezért részt vesznek az egykori antikommunista ellenzék képviselői is, Magyarországot Pákh Tibor, Szalai Attila, Wittner Mária és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke képviseli.

https://444.hu/2019/06/05/kover-a-liberalis-elit-a-kommunizmus-iranti-nosztalgiaja-neveben-tomegmanipulacios-modszerekkel-bomlasztja-a-kozossegeinket

Kúria: Az Emminek ki kell adnia a kórházi fertőzések adatait

A Társaság a Szabadságjogokért közölte, hogy majdnem két év pereskedés után a Kúria végül úgy döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma át kell adnia a sok éve titkolt kórházi fertőzési adatokat a TASZ munkatársainak.

https://444.hu/2019/06/05/kuria-az-emminek-ki-kell-adnia-a-korhazi-fertozesek-adatait

Sajtó mortálé

Föld S. Péter

Pártállami híradó megy a tévében. Háttérként nézzük, röhögünk rajta. Úgy vesszük, mintha egy múzeumban, soha nem volt, vagy régen kihalt állatokat látnánk. Hánynánk tőle, ha nem volna edzett a gyomrunk.

Mi dobtuk össze rá a lóvét, tőlünk lopták el a pénzt, hogy legyen miből hazudni a mi képünkbe. Azt a pártállami propagandát, amit most híradóként adnak a pártállami médiában, nem túl bonyolult összerakni. Ember sem kell hozzá, újságíró végképp nem. Utóbbi amúgy is idejétmúlt fogalom, vannak még elszórtan apróbb szigetek, ahol előfordulnak ilyenek, de valójában nincs ránk szükség.

Mindössze egy központ kell, ahol minden nap, a reggeli eligazításon megmondják, hogy aznap miről mit gondoljanak az emberek. A megfogalmazásra, képi megjelenítésre sem kell odafigyelni, mert a pártállami híradót már úgyis csak a totálisan lebutított agyúak nézik, olyanok, akiknek mindegy, hogy mit látnak, hallanak. A lebutított agyúaknak lényegtelen, hogy mit mondanak, és mit mutatnak - a sörüket és a csipszüket úgy is el tudják fogyasztani.

https://hirklikk.hu/kozelet/sajto-mortale/351175

Hőkamerák kerítések nélkül

Löffler Tibor Magyar Nemzet

Donald Trump amerikai elnök angliai látogatásával párhuzamosan új fejezet kezdődött a szigetország történetében: Franciaországból már nemcsak vonaton vagy kamionokon akarnak az egyetlen szárazföldi kapun, a csatonaalagúton bejutni az illegális migránsok, hanem tengeren is. Földrajzi elszigeteltsége miatt Nagy-Britannia mindeddig nem volt igazából kitéve az EU-t uraló liberális bevándorláspolitika következményeinek, mostantól azonban választhatnak, hogy az anarchikus uniós megoldásokat vagy a Trump kínálta mintákat követik.

Az Európai Bizottság vagy ostoba, mert azt hiszi, hogy egy kerítésekkel nem védett határnak nyújtott technikai támogatás hatékonysága megegyezhet vagy nagyobb lehet a kerítés nyújtotta hatásnál, vagy végső soron érdektelen számára, hogy ténylegesen hány illegális migráns jut be az EU területére. Adja magát a kérdést: vajon az észak-afrikai spanyol városok, Ceuta és Melilla ellent tudnának-e állni kerítés nélkül a migrációs nyomásnak csak járőrökkel, hőkamerákkal és éjjellátó készülékekkel?

London pakisztáni származású polgármestere, Sadiq Khan burkoltan, de érthetően lefasisztázta az amerikai elnököt, aki okkal vágott vissza azzal, hogy Khan inkompetens: vezetése alatt London ugyanúgy a gyenge állam tüneteit mutatja, mint Amerika Obama elnöksége idején.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/hokamerak-keritesek-nelkul-6940958/

 

Építik a magyar Hillary Clintont

GYURCSÁNY FERENC SEMMIT NEM TANULT HIBÁIBÓL, UGYANOTT FOLYTATNÁ, AHOL ABBAHAGYTA

Kiszelly Zoltán Magyar Nemzet

Az ellenzéki szavazók napra pontosan tizenhárom évet mentek vissza az időben. Az őszödi beszéd elhangzásának 13. évfordulójára eső európai parlamenti (EP-) választáson a baloldali szavazók Gyurcsány Ferenc pártját, a liberális szavazók pedig az új SZDSZ-ként is aposztrofált Momentumot tüntették ki bizalmukkal.

Tényleg egy bő évtizedet mentünk vissza a politikában. Gyurcsány most is ugyanazt teszi, mint akkor. Már készül az újabb húzás, az európai liberálisokhoz való csatlakozás. Kormányzása kezdetén még a nyugati progresszívek zarándokoltak el Magyarországra. Most Gyurcsány kér bebocsátást a liberális ALDE pártcsaládba. Még miniszterelnökként szépen átvette az SZDSZ témáit, amely 2006-ban jószerével már csak Kovács Pistike politikai pedofíliára emlékeztető kihasználásával jutott az Országgyűlésbe.

A nagy politikai túlélő Gyurcsány most is hasonlóra készül. Ő már tényleg nem foglalkozik a politikai süllyesztőbe került szocialistákkal, neki immáron a Momentum az ellenfele.

 

A kormányoldal azonban tévedne, ha csak a 2002–2010 közötti elpocsékolt nyolc évvel szembesítené Gyurcsányt. Sokkal fontosabb arra rámutatni, hogy a látszat szerint semmit sem tanult hibáiból, és egy hosszú politikai edzőtábor után feltehetően ugyanott folytatná, ahol abbahagyta. Még akkor is, ha – feltéve, de nem megengedve – nem ő, hanem felesége, a magyar Hillary lenne a miniszterelnök.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/epitik-a-magyar-hillary-clintont-6982154/

 

Agyhalottnak nevezte Magyarországot a Momentum főpolgármester-jelöltje

HÍR TV Magyar Nemzet

Agyhalottnak nevezte Magyarországot a Momentum főpolgármester-jelöltje. Kerpel-Fronius Gábor 2018-ban a közösségi oldalán Horvátország labdarúgó világbajnoki döntője után azt írta „mennyi gusztustalan és rasszista ismerősöm van” – utalva arra, hogy sok hozzászóló szerint a horvát válogatott volt a torna igazi győztese amiért csak egy kontinenstől kapott ki.

Kerpel hozzáteszi: a rasszista posztokat nézve még jobban örül annak, hogy ő Franciaországnak drukkolt.

A Momentum hétfőn jelentette be, hogy Kerpel-Fronius Gábort indítja a főpolgármesteri pozícióért folyó versenyben.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/agyhalottnak-nevezte-magyarorszagot-a-momentum-fopolgarmester-jeloltje-6996728/

 

Degenerálódó klub

Pilhál György Magyar Nemzet

Szanyi kapitány egyébként született zendülő, akit a szomjúság mellett állandó szereplési vágy is kínoz – csakhogy a lehetőségek száma egyre csökken, mind kevesebb a párt körül a kamera és a mikrofon. Hamarosan már csak a hordó tetejéről lehet igét hirdetni. Most ebben a haragos nyílt levélben kelt ki a felekezet személyzeti politikája ellen: „Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk.” De hogy a társadalmi szolidaritás hívei ne essenek kétségbe, bejelentette: Holnapelőtt címmel politikai otthont kíván teremteni a radikális baloldaliaknak. Vagyis azért ő is folytatja a kapirgálást.

A végére egy kis retró. „Egyedül vagyunk, Tibor” – mondta egy 2006-os emlékezetes beszélgetésen szesztestvérének Horn Gyula néhai elnök, jelezve, hogy a szocialista párt az egyetlen, amelynek nincs szövetségese. A felettük keringő muslincákat leszámítva igaza is volt.

 

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/degeneralodo-klub-6992687/

A Momentum egészségügyi programjában is szerepelnek Cseh Katalin vad kijelentései

A párt EP-listavezetője senkit nem akar lebeszélni az abortuszról

Magyar Hírlap

Nem csak a saját véleményét, a Momentum álláspontját is képviseli Cseh Katalin, amikor a vény nélküli fogamzásgátlók mellett érvel. A frissen megválasztott brüsszeli képviselő tegnap azt mondta, az abortusz brutalitására és megelőzésére akarta felhívni a figyelmet a 2015-ös rádiófelvételen, ám ebben a formában ez nem igaz.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190604-a-momentum-egeszsegugyi-programjaban-is-szerepelnek-cseh-katalin-vad-kijelentesei

A háttérhatalom szerkezete

Ha változást akarunk, akkor azt először szellemi téren kell elkezdenünk, mint ahogy a kínai közmondás is tartja: ha a tigrist le akarjuk győzni, először gondolatban kell győznünk

Lóránt Károly Magyar Hírlap

 

A múlt héten rendezték hatvanhetedik konferenciájukat a „Bilderbergek”, az euroatlanti térség legbefolyásosabb üzletemberei, bankárai, újságírói és megmondó emberei, akiktől az európai és észak-amerikai térséget meghatározó politikai és gazdasági mozgások leginkább függenek, mindazok, akiket mai meghatározással „háttérhatalomnak”, vagy „mélyállamnak” szokás nevezni.

 

Bár a döntések tényét tagadják, és ebben is hihetünk nekik, az viszont – a most már hivatalosan is nyilvánosságra hozott résztvevői névsor alapján – tagadhatatlan, hogy azok vannak ott, akik Európa és Amerika népeinek sorsát leginkább befolyásolják. Mert kik is vesznek részt a konferenciákon? Elsősorban a nagy pénzintézetek és multinacionális vállalatbirodalmak képviselői.

 

Mindegyik változást szellemi áramlatok készítették elő: a közgazdaság terén a keynesianus, illetve a neoliberális gazdaságfilozófia, a társadalompolitika területén a frankfurti iskola tanításainak beivódása az államigazgatás és az oktatás-kutatás intézményrendszereibe. Ha tehát változást akarunk, akkor azt először szellemi téren kell elkezdenünk, mint ahogy a kínai közmondás is tartja: ha a tigrist le akarjuk győzni, először gondolatban kell győznünk. Alakítsunk ki tehát alternatív narratívákat (társadalomképeket) a Bilderbergek által képviselttel szemben.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190604-a-hatterhatalom-szerkezete

 

Orbán ezúttal elszámolta magát

A szakítás szélére jutott a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata tavasszal. A Fidesz (ön)felfüggesztése után pedig Orbán látványosan nyitott a radikális jobboldal felé, és Salvini, illetve Strache oldalán szólogatott be a néppártiaknak. Aztán az EP-választási eredmények nem Orbán szája íze szerint alakultak: a Fidesz számára így az az új cél, hogy az EPP-ben maradjon. Még ha ehhez Orbánnak le is kell mondania pár tervéről.

Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket.

Ezt, az utóbbi időszak fejleményeihez képest meglepőnek mondható kijelentést tette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Die Welt német lapnak adott interjújában.

A kormány második-harmadik embere, a Fidesz német kapcsolatokért is felelős politikusa ennél is tovább ment: szerinte vannak olyan témák a következő európai parlamenti ciklusban, amelyekben

kooperálni tudunk a zöldekkel és a liberálisokkal.

A kijelentés annyira újszerű, hogy a német lap ezt emelte ki a cikk címében.

Azért érdemes felkapni a fejünket Gulyás kijelentésére, mert kétségtelenül új fejezetet nyit a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) viharossá vált viszonyában. Emlékezhetünk ugyanis az elmúlt hónapok történéseire, amikor lépésről lépésre a szakítás szélére sodródott a Fidesz és az EPP kapcsolata.

 

https://index.hu/belfold/2019/06/05/orban_viktor_elszamolta_magat_maradna_a_fidesz_az_europai_neppartban

 

A Viking szállodahajónak Magyarországon kellett volna maradnia, az eltűnt magyar matróz családja bocsánatkérést vár

a család teljes körű jogi képviseletét a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda látja el, Magyar György irodavezető ügyvéd is megerősítette a 168 Órának. Azt mondta, a Viking Sigyn hajót egyszerűen nem lehetett volna elengedi egy nappal a hajókatasztrófa után.

- Ilyen súlyos, halálos tömegszerencsétlenségben érintett jármű nem megy sehova. Itt kellett volna maradnia, amíg le nem zajlik az összes vizsgálat

- mondta a 168 Órának Magyar György, majd hozzátette:

egy „egyszerű” közlekedési balesetnél is sokáig helyszínelnek, nem hogy egy ilyen mértékű katasztrófa esetében.

 

https://168ora.hu/itthon/a-viking-szallodahajonak-magyarorszagon-kellett-volna-maradnia-az-eltunt-magyar-matroz-csaladja-bocsanatkerest-var-169222

 

Fröccsözéssel vezette le a nemzeti összetartozás napját Orbán Viktor Tarcalon

A miniszterelnök a nemzeti összetartozás napja alkalmából Sátoraljaújhelyen járt, ahol a Rákóczi Szövetség táborában fiatalokkal találkozott. A programok vége után maradt egy kis ideje, így nem messze Tokajtól, Tarcalon megállt, hogy méltó módon keretezze be a jeles napot.

Választása a Sárga Borház és Vendéglőre esett, ahol valakivel fröccsöt ivott talpas kehelyből, hogy aztán, a jelek szerint pótolja a nap folyamán elégetett kalóriákat is.

Íme a már-már bukolikus jelenet:

https://168ora.hu/eletmod/froccsozessel-vezette-le-a-nemzeti-osszetartozas-napjat-orban-viktor-tarcalon-169259

 

Nemrég Orbán a hősének nevezte, most mindenki magára hagyta Salvinit

A Reuters azt írja: a Lengyelországot vezető nacionalista PiS kizárta, hogy csatlakoznak a formálódó, Salvini és a francia szélsőjobboldali Le Pen által remélt nacionalista frakcióhoz. Ugyanis összebékíthetetlen ellentét van az európai szélsőjobb és a lengyelek Oroszországhoz való viszonyában.

Míg a szélsőjobboldali politikusok előszeretettel fordulnak Moszkva és Putyin felé – ebben pedig Orbán Viktor sem kivétel – addig a lengyelek oroszellenessége mindent felülír.

Salvini – akinek a pártja az EP-választás egyik legnagyobb nyertese – azt remélte, hogy 10 pártból álló nagy szövetséget hozhat össze. Nem sikerült.

 

http://propeller.hu/nagyvilag/3423750-nemreg-orban-hosenek-nevezte-most-mindenki-magara-hagyta

 

„Egy zsugorodó országot látok, ahonnan a legokosabbak mennek el”

Charles Taylor az egyik legnagyobb élő filozófus, a hatását legfeljebb Jürgen Habermaséhoz lehetne hasonlítani. Budapesten járt, hogy a CEU-n a demokráciáról adjon elő, ezért arról beszélgettünk vele, miért keresnek az autoriter vezetők egyre újabb jelzőket a demokrácia mellé, hogy politizálnia kell-e egy gondolkodónak, és miért bűn Magyarországon a multikulturalizmus. Azt is elmondta, miben látja a megoldást a xenofób populizmussal szemben, és hogy ki lehet jó példa a politikusok számára.

 

https://24.hu/belfold/2019/06/05/charles-taylor-interju-demokracia

 

Hadházyék 680 ezer aláírást gyűjtöttek az európai ügyészségért

Összesen 680 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az európai uniós ügyészséghez – jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus 680 ezer dühös ember tüntetésének nevezte az aláírásokat, amelyeknek célja szerinte, hogy megakadályozzák a Fidesz „további, kontroll nélküli lopását”.

Hadházy Ákos úgy fogalmazott, a kormánypárt 2010-ben azért került hatalomra, hogy „ellophassa az európai uniós pénzeket”, majd „annyira nyíltan és sokat lopott, hogy most már azért kell lopnia, hogy hatalmon maradhasson”.

Az európai ügyészség mellett érvelve jogos elvárásnak nevezte, hogy az uniós adófizetők közösen fellépve ellenőrizhessék befizetéseiket.

https://24.hu/belfold/2019/06/05/hadhazyek-680-ezer-alairast-gyujtottek-az-europai-ugyeszsegert/

 

Csernobil-sorozat: az atomreaktor nem hallgat a propagandára, hanem felrobban

A jelenkornak is üzennek a Csernobil című sikersorozat készítői, hiszen arról csináltak filmet, hogy lehet ugyan hazudni politikai okokból, de ez a valóságon nem változtat. El lehet titkolni jelentéseket és lehet azt mondani, hogy minden rendben van, és lehet politikai okokból inkompetens embereket vezető pozíciókba kinevezni, de ez az atomreaktort nem érdekli – ha hibát hibára halmoznak a működtetői, akkor felrobban.

https://video.atlatszo.hu/2019/06/05/csernobil-sorozat-az-atomreaktor-nem-hallgat-a-propagandara-hanem-felrobban/

 

A lengyel nemzeti légitársaság vállalta, hogy ingyen szállítja a Hableány áldozatainak a hozzátartozóit

Magyarország szöuli nagykövetségének a Facebook-oldalán szerda reggel jelent meg az a bejegyzés, amely szerint Rafał Milczarski, a LOT Polish Airlines elnök-vezérigazgatója találkozott Csoma Mózes misszióvezetővel, és  felajánlotta, hogy a LOT díjmentesen szállítja Magyarországra a Hableány sétálóhajó áldozatainak a hozzátartozóit és a  dél-koreai hatóságokat képviselő személyeket is.

 

https://168ora.hu/kulfold/a-lengyel-nemzeti-legitarsasag-vallalta-hogy-ingyen-szallitja-a-hableany-aldozatainak-a-hozzatartozoit-169248

 

Figyelmeztetést kapott Magyarország - vissza a szégyenpadra?

Nem tett eleget Magyarország az Európai Tanács korábbi ajánlásainak, ami miatt továbbra is jelentősen eltért a magyar költségvetési pálya 2018-ban az előírttól, ezért ismét figyelmeztette az Európai Bizottság Magyarországot, illetve új ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek teljesítésére a magyar kormánynak október közepéig kell előállnia megfelelő intézkedésekkel.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orszagspecifikus-ajanlas-magyarorszag-eu.685586.html

 

Megérkezett Budapestre a Clark Ádám úszódaru

Megérkezett Budapestre a Clark Ádám úszódaru, amivel felszínre hozzák majd a Hableányt.

A 200 tonna teherbírású úszódaru ma reggel fél hétkor indult el Komáromból. És bár egy ukrán teherszállító hajó lassította a haladását, a kora délutáni órákban sikeresen megérkezett az Északi összekötő vasúti hídhoz Újpestre.

Mivel a magas vízállás miatt nem minden híd alatt fér át, ezért egyelőre itt is marad. Egy általunk megkérdezett szakember szerint egy-két nap még biztosan kell ahhoz, hogy lemenjen a vízszint annyira, hogy felszínre tudják hozni a Hableányt.

https://24.hu/belfold/2019/06/05/megerkezett-budapestre-a-clark-adam-uszodaru/

 

26 híradóban kell helyreigazítást lehoznia a köztévének, mert hazudtak Czeglédyről

Hat hamis hír után hat helyreigazítást kell ismételgetnie az M1 Híradónak a Kúria döntése nyomán.

 

Nem kevesebb, mint 26 híradóban kell lehoznia az M1-nek azt a 6 helyreigazítást, melyre a Kúria a Czeglédy Csabáról terjesztett valótlan rágalmak miatt kötelezte a köztévét - szúrta ki az index.hu a Czeglédy által közösségi oldalán közzétett hírt. A bíróság arra hivatkozva, hogy az M1-nek közszolgálati médiaszolgáltatóként nagy a felelőssége a nyilvánosság tájékoztatásában, kötelezte az M1 Híradót, hogy

a 2017 őszén leadott hírekkel egy időpontban adja le az adott napi hírre vonatkozó helyreigazítását.

A fellebbviteli bíróság döntésének egyes részleteit maga Czeglédy posztolta Facebook-oldalára. Ő maga egyébként azt fűzte hozzá a Kúria döntéséhez. a köztévének újabb papírja van arról, hogy hazudik.

 

https://nepszava.hu/3038531_26-hiradoban-kell-helyreigazitast-lehoznia-a-koztevenek-mert-hazudtak-czegledyrol

 

A daru már megjött, de még nem sikerült teljesen felderíteni a Hableány roncsait

Sopronyi Richárd a mentésben résztvevő egyik búvár arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy a segítségükre érkezett koreai búvárok nagyon profik, szabálykövetők és precízek. Szigorúan tilos a búvároknak bemenni a hajótestbe, de hogy merülés után mit tesznek a búvárok, azt csak azok tudják, akik lent vannak, mert fentről semmit nem lehet látni, jegyezte meg Sopronyi, de nem feltételezik róluk, hogy kockáztatnák az életüket, hiszen nem életmentésről van már szó, hanem az áldozatok, illetve a hajóroncs kiemeléséről.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190605-a-daru-mar-megjott-de-meg-nem-sikerult-teljesen-felderiteni-a-hableany-roncsait

 

Megint Budapestre tart a Viking Sigyn

Mint hétfőn megírtuk, a dél-koreai külügyminisztérium többször kérte a magyar kormánytól, hogy foglalják le a Viking Sigynt, amit a magyar hatóságok arra hivatkozva engedtek útnak, hogy minden szükséges bizonyítékot begyűjtöttek. Azt egyelőre nem tudni, hogy most utasokat hoz-e, vagy épp a nyomozás miatt tart újra Magyarországra a szállodahajó.

https://24.hu/belfold/2019/06/05/megint-budapestre-tart-a-viking-sigyn/

Petícióban kérik értelmiségiek az 56-os Intézet megtartását

Az 1956-os Intézet Oral History Archívumának (OHA) alapítói, interjúkészítői, interjúalanyai és azok jogutódjai az ellen tiltakoznak, hogy az intézetet beolvasztanák a Veritas Intézetbe.

Nyílt levélben tiltakoznak az 1956-os Intézet Oral History Archívumának (OHA) alapítói, interjúkészítői, interjúalanyai és azok jogutódjai az ellen, hogy az OHA interjúgyűjteményét beolvasszák a "Fidesz-kormány által működtetett és felügyelt" Veritas Történetkutató Intézetbe.

Mint megírtuk, a kormány döntése értelmében június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot. Az 1970-es évek vége és 2019 között a Hegedüs B. András és Kozák Gyula kezdeményezésére létrejött Oral History Archívum sok száz életútinterjút készített a 20. századi magyar történelem szereplőivel, köztük az 1956-os forradalom megannyi résztvevőjével. Ez a gyűjtemény, amely több mint 1100 tételt számlál, képezte az 1989-ben létrejött 1956-os Intézet alapját.

A nyílt levél írói most azt írják, az interjúk abban a független műhelyben készültek, amely több mint három évtizeden át a tudományos tisztesség elvei szerint végezte a munkáját, garantálva az emlékezők személyes adatainak a törvények által meghatározott védelmét, azonban

https://hvg.hu/kultura/20190605_Peticioban_kerik_ertelmisegiek_az_56os_Intezet_megtartasat