2019, június 5 - 08:12 Sajtószemle

Hangfelvétel: a budapesti püspök az áldozat szemébe mondja, hogy őt nem érdeklik a molesztálási ügyek

Ebben a hosszú cikkben mondjuk el A. történetét, de annak egyik állomását, a lenti hangfelvételt külön is érdemes meghallgatni, hiszen Magyarországon eddig nem volt példa hasonlóra. Szemben például Lengyelországgal, ahol egy rejtett kamerás felvételeket közlő dokumentumfilm forgatta fel az egyházat és az országot. A. bevallottan innen merítette az ötletet. 

A-t állítása szerint 12 és 16 éves kora, 1999 és 2003 között rendszeresen zaklatta egy fiatal pap, aki az elején még Snell György plébános mellett szolgált. Utóbbi a nehéz családból származó fiú életében amolyan apafigura volt, ez el is hangzik a hangfelvételen, amikor két évtizeddel később felidézik a történteket.

a hangfelvételnek nagyjából a felénél hallható, felfedi a püspöknek, hogy a beszélgetést rögzíti. Amely során többek között azt kéri számon, hogy nem álltak mellé, amikor 16 évesen jelentette a zaklatást, hogy nem tettek feljelentést és nem törekedtek igazán az ügy felderítésére. Ugyanis A-nak meggyőződése, hogy ha ezeket megteszik, akkor az őt megkereső későbbi áldozatok is megmenekülnek. Rájuk utal a hangfelvételen, amikor arról beszél, hogy együtt mennek el Snell miséjére.

Az eredetileg 40 perces videóból a 444 készített 5 perces hangfelvételt. Ezen az áldozatok, az iskola igazgatónője és a molesztálással vádolt pap beazonosítására alkalmas neveket és helységneveket kisípoltuk.

https://444.hu/2019/06/03/hangfelvetel-a-budapesti-puspok-az-aldozat-szemebe-mondja-hogy-ot-nem-erdeklik-a-molesztalasi-ugyek

Elkezdtek a fociba ölt milliárdok visszaáramolni Garancsihoz

mfor.hu

Korábban volt pár igen szűkös éve a ma már MOL Fehérvár FC néven futó székesfehérvári focicsapatnak, amikor a tulajdonosnak milliárdokat kellett bepótolnia. A türelem és a kitartás mostanra meghozta a gyümölcsét.

Az Európa-liga menetelésnek köszönhetően gazdasági szempontból is kiváló évet zárhatott a székesfehérvári focicsapat, hiszen a leadott beszámoló szerint sikerült az előző évi, NBI-es viszonylatban kiemelkedő árbevételt megtriplázni: 3,3 milliárd után 10,1 milliárd forint folyt be a kasszába, ami még a tetemes ráfordítások, közel duplájára emelkedő személyi jellegű kiadások mellett is hatalmas, 3,8 milliárdos nyereséget eredményezett. A bevételek növekedése a kiegészítő melléklet szerint a szponzori, reklámbevételeknek köszönhető, itt 2,1 milliárd után valamivel több mint 5 milliárdot realizáltak, egyéb árbevételként pedig 337 millió után 3,3 milliárdot könyvelhettek el.

A bevételek és nyereség alakulása mellett ugyanakkor találni egy sokkal érdekesebb, és némileg váratlanabb pénzmozgást. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a hatalmas bevétel és nyereség lehetővé tette, hogy néhány milliárd forint elkezdjen visszaárolni a tulajdonos, Garancsi István irányába.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/elkezdtek-a-milliardok-visszaaramolni-garancsihoz-a-focibol.html

Mégiscsak lefokozzák a fideszeseket az EP-ben

A Néppárt frakciója tartja magát a párt döntéséhez, amellyel felfüggesztették a Fidesz tagságát.

A Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában - tájékoztatta lapunkat Pedro López de Pablo szóvivő. Így Szájer József sem pályázott a politikai csoport vezetőségébe. A jelentkezés határideje kedd délelőtt 10 óra volt. A szóvivő közölte: a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve. Pedro López de Pablo megerősítette, hogy a “bölcsek bizottságának” jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról a kereszténydemokrata pártcsaládban, és ekkor határoznak majd a frakcióban is a továbbiakról. Parlamenti források lapunknak azt mondták, hogy a politikai csoport vezetése által meghozott döntés valószínűleg azt is jelenti, hogy az EPP semmilyen posztra nem fogja javasolni a fideszes EP-képviselőket az Európai Parlamentben. Korábban az szivárgott ki, hogy  Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az EPP újjáalakult frakciójának tevékenységében.

https://nepszava.hu/3038368_megiscsak-lefokozzak-a-fideszeseket-az-ep-ben

Szájer: Én döntöttem úgy, hogy nem indulok a néppárti frakció alelnökségéért

Az EPP szóvivője is cáfolta, hogy a magyar képviselők nem indulhatnak tisztségekért a frakcióban.

„Attól, hogy a Fidesz EP-képviselői úgy döntenek, hogy nem indulnak egy pozícióért a néppárti frakcióban, még nem jelenti azt, hogy nem is tehetik meg. Igenis megtehetik mind a frakción, mind pedig az Európai Parlamentben belül” – írta a Twitteren Pedro López de Pablo szóvivő.

„A belső frakciószabályok nem ugyanazok, mint a néppárt szabályai” – tette hozzá.

https://hvg.hu/itthon/20190604_Szajer_En_dontottem_ugy_hogy_nem_indulok_a_nepparti_frakcio_alelnoksegeert

Szájer: Teljes jogú tagok vagyunk az EPP-ben, és magas posztokat is betölthetünk

Hamisak azok a hírek, hogy a fideszes képviselők ne lennének teljes jogú tagok az Európai Néppárt frakciójában. Bármilyen magas posztot betölthetnek - twittelte a Néppárt első alelnöke. Szájer József szerint aspirálnak is az egyik legfontosabb európai parlamenti bizottság elnöki posztra, maga Szájer azonban már nem indul a néppárti frakció alelnöki posztjáért – erről a politikus nyilatkozott az atv.hu-nak.

http://www.atv.hu/belfold/20190604-szajer-teljes-jogu-tagok-vagyunk-az-epp-ben-es-magas-posztokat-is-betolthetunk

A FIDESZ EGY NÉMET LAPNAK JELENTETTE BE, HOGY MARADNA A NÉPPÁRTBAN

Gulyás Gergely a fideszes retorika szerint bevándorláspárti-sorosista frakciókkal való együttműködést se zárta ki.

Mégiscsak maradna az Európai Néppártban a Fidesz 

– jelentette be Gulyás Gergely a Die Weltnek adott interjújában: „Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket.” De mondott még ennél is meglepőbbet a Miniszterelnökséget vezető miniszter: szerinte vannak olyan témák a következő Európai Parlament-beli ciklusban, amelyekben kooperálni tudnak a balközéppel, a zöldekkel és a liberálisokkal, vagyis azokkal az erőkkel, amelyekre az EP-kampányban viszonylag gyakran aggatták a fideszesek a sorosista és a bevándorláspárti jelzőket.

 https://azonnali.hu/cikk/20190604_a-fidesz-egy-nemet-lapnak-jelentette-be-hogy-maradna-a-neppartban

Pikáns: úgy fest, hogy a Fidesz megszavazza Webert frakcióvezetőnek

A fideszes EP-képviselők támogatják, hogy Manfred Weber maradjon az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, amit meg is szavaznak szerdán, noha a bizottsági elnökségre alkalmatlannak tartják - értesült az Euronews.

Az ügy érdekessége, hogy a csúcsjelölt múlt héten arról tweetelt, hogy egységesen mögötte áll a néppárti frakció a kérdésben, Gulyás Gergely viszont sokszor lenyilatkozta - például ma is -, hogy a Fidesz nem támogatja Webert.

További érdekesség, a Népszava úgy értesült belső forrásokra hivatkozva, hogy a Fidesz felfüggesztése ellenére delegálhat vezető pozícióba tagokat az EPP frakcióján belül, illetve teljes jogú tagként vehetnek részt a Néppárt munkájában, amit azonban Pedro López de Pablo cáfolt.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/pikans-ugy-fest-hogy-a-fidesz-megszavazta-weber-csucsjeloltseget-120313

A jövő évi költségvetésből már ki is írták az MTA kutatóhálózatát

Megjelent az Országgyűlés honlapján a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat.

Annak tükrében, hogy az elmúlt napokban derült ki: kétharmados többséggel venné el és államosítaná végül a kormány az MTA-tól a kutatóhálózatát, kifejezetten érdemes megnézni, hogy hogyan is alakulnak majd a tervek szerint a jövő évi kiadások.

Ami a leginkább szembetűnő: az MTA-nak a jövő évi költségvetési tervben nincs már kutatóhálózata.

Megjelent viszont az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat – amelyről tudjuk, hogy ebbe az újonnan létrehozandó intézmény veszi majd át az MTA-tól az összes kutatóintézetet, és amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Olyannyira, hogy 13 fős irányító testületébe hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelöl majd,

az elnökét pedig közös javaslat alapján Orbán Viktor fogja kinevezni.

Szóval ennek az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak már van önálló fejezete a 2020-as központi költségvetésben, olyannyira, hogy több mint 48 milliárd forintos kiadással számolnak benne, ebből 34 milliárd a kutatóközpontok, kutatóintézetekre megy majd.

https://merce.hu/2019/06/04/a-jovo-evi-koltsegvetesbol-mar-ki-is-irtak-az-mta-kutatohalozatat/

Ez a magyar tudomány Trianonja" – reagáltak az MTA-dolgozók a költségvetésre

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében ki is fejtette, hogy egy ma beadandó törvényükkel át is szerveznék az MTA-t, és mind az újonnan létrehozandó Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsban, mind az MTA-ról leválasztott új Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetésében is a kormány fogja vinni a prímet.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy épp Trianon évfordulóján rendelte el a kormány az MTA megcsonkítását:

Pontosan 99 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum szentesítette Magyarország területi feldarabolását. Ma, 2019. június 4-én a magát "nemzetinek" nevező kormány elrendelte a legfontosabb nemzeti kulturális intézmény, a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását. A nyilvánosságra került költségvetési tervezet elcsatolja az MTA-tól a teljes kutatóhálózatot, a kiválósági programokat, és azokat teljes kormányzati ellenőrzés alá helyezi. A nemzeti tudományos életet összefogó intézmény súlytalan tudósklubbá silányul. Ez a nap a magyar tudomány, a magyar kutatótársadalom Trianonja.

 

https://hvg.hu/itthon/20190604_Ez_a_magyar_tudomany_Trianonja__reagaltak_az_MTAdolgozok_a_koltsegvetesre

Pálinkás: lényegében bedönti a magyar tudományos életet, ami az MTA körül történik

Az MTA elnökének előterjesztése mellett szavazott az Akadémia mai közgyűlésén Pálinkás József – ezt az MTA volt elnöke, az első Orbán-kormány minisztere mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

https://www.youtube.com/watch?v=wTSc1QuKTjY

Ez a két pazar építkezés mindent elmond az elmúlt 15 évről

Budapest egyik legszebb helyén járunk, a Rózsadomb Center felett, a Látó-hegyen, kilátással a városra. Két szomszédos telek miatt jöttünk, mindkettőn építkezés kezdődött. A telkek közvetlenül az erdő szélén, az Árpád kilátó alatt vannak, de olyannyira, hogy a kőből készült kilátó töve és a telek kerítése között talán ha 4-5 méter lehet.

Eredetileg egy felháborodott olvasói levél miatt néztük meg az ingatlanokat. "Biztos, hogy szabálytalan, ami zajlik, nem létezik, hogy az erdő és a kilátó alá engedélyezzenek egy építkezést" – írta szerkesztőségünknek. Az ügynek utánajárva szabálytalanságot ugyan nem találtunk, még a szomszédok szerint is rendben megy minden, de a két ingatlan története ettől függetlenül izgalmas, talán érdekesebb, mint egy "sima" erdőbe építkezés:

MINDKETTŐ TÖKÉLETESEN JELZI AZ ÉPPEN AKTUÁLIS KORSZAKOK ELITJÉT ÉS ELITVÁLTÁSAIT.

Politika, nagymenők, oligarchák, zár alá vételt megelőzendő villámeladás, offshore cég mögé rejtett tulajdonlás, gyors ellehetetlenülés miatti kényszerértékesítés.

 

Az ingatlan egy erre létrehozott cég, a V122 tulajdonába került. A cég a Lexan Holdingon keresztül Szivek Norberthez köthető. A volt tulajdonos és Szivek között a közös pont Prekuta egy régi ismerőse, Komonczy Zsolt. A Lexannak például akkor még nem, de ma már a Komonczy a vezérigazgatója, mint ahogy több Lexan-cégnek az ügyvezetője is. Prekutával pedig közös cégük is volt.

Komonczyt újabban már a NER-lovagok között emlegetik, de amúgy már 2010 előtt isingatlanbizniszekben utazott. Itt olvashatnak bővebben egy új projektjéről, de a bedőlő Rác fürdő folytatása kapcsán is felmerült a neve az ex-MNV-vezér Szivek Norbertével és Tiborcz Istvánéval együtt. Utóbbi két vállalkozó más bizniszben, például ebben is rövid úton összeköthető, máskor pedig együtt ebédelnek.

 

https://index.hu/belfold/2019/06/04/arpad_kilato_lato_hegy_epitkezes_buda_telek_panorama_ner

"Majd keresünk új muzeológusokat" – A Természettudományi Múzeumot is lenyomja a kormányzati arrogancia

 

Az MTA kutatóintézeteinek elvételéhez hasonlóan, erővel, az érintettek teljes tiltakozása mellett nyúl hozzá a kormány Magyarország legnagyobb közgyűjteményéhez, a Természettudományi Múzeumhoz is. Az intézmény Debrecenbe költöztetéséről korábban csak elképzelések szintjén volt szó, ám a hvg.hu információi szerint immár eldőlt, hogy a múzeumnak mennie kell Budapestről. A kormányzati érvelés pedig félelmetesen hasonlít az akadémiai vitában látottra.

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) összes, kérdőívet kitöltő dolgozója – vagyis a válaszadók száz százaléka – nemmel felelt egy május eleji belső felmérés azon kérdésére, hogy egyetértenek-e kormány tervével, amely szerint néhány éven belül Debrecenbe költöztetnék az intézményt.

Hiába azonban a dolgozók (és a tudományos élet szereplőinek korábbi) tiltakozása, látszik, hogy ez a CEU- és az akadémiai vitában is tapasztaltakhoz hasonlóan minimálisan sem befolyásolja a kormányt a döntésben: az áthelyezési tervekre rálátó egyik magas beosztású kormányzati tisztségviselő a hvg.hu-nak egyértelműen azt mondta: olvasták a fenti, belső felmérés eredményeit, de

"semmi gond, akkor majd keresünk új muzeológusokat".

Vagyis hiába ágál bárki, a múzeumnak mennie kell és kész, a tervektől pedig az sem tántorítja el őket, ha a tapasztalt, hozzáértő, az MTM-ben éveket, sőt évtizedeket eltöltő szakemberek akár mind egy szálig felmondanak.

https://hvg.hu/itthon/20190604_Termeszettudomanyi_Muzeum_koltozes_debrecen

 

Az RTL beperli az Origót és a TV2-t

Újabb jogi eljárásra készülhet a Fidesz-közeli KESMA alá tartozó Origo a hétvégén közölt, az RTL-t lejáratni hivatott cikk miatt, pedig épp nemrég bukott egy ilyen ügyet a weboldal. Perre készülhet a TV2 is.

media1.hu

"Az Origón vasárnap jelent meg a "Hatalmasat bukott az RTL Klub" című írás, amiről azután órákon belül a TV2 Tények, majd a 888, illetve a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyéb propaganda szellemiségű termékei, például a Ripost, a HírTV és az állami média, a hirado.hu oldalon szintén beszámolt."

Vidus Gabriella elmondta: az Origo, majd az Origo cikkéről beszámoló TV2 olyan valótlan információkat is tényként állított be az RTL Magyarország kapcsán, amelyek miatt korábban az Origo egyébként már pert vesztett, az Origo kiadójának így le kellett volna közölnie egy helyreigazítást, amit azonban Vidus tudomása szerint a médiavállalat egyelőre nem tett meg.

Az RTL Magyarország vezérigazgatója azt mondta: miután az már bizonyított tény, hogy az Origo korábbi cikke fikción alapult, így reményei szerint a friss, de a problémás kijelentéseket újra felidéző cikk kapcsán egy újabb jogi eljárásban is hasonlóan ítél majd a bíróság, ha perre kerül sor.

https://media1.hu/2019/06/03/az-rtl-beperli-az-origot-es-a-tv2-t/

Hableány-baleset: Újabb áldozatokra leltek a hatóságok

Egy holttestről a TEK közleménye számol be, ő a 10. megtalált áldozat, a hajó ablakában találtak rá a búvárok, hat órába telt a felszínre hozni. Egy másik lehetséges áldozatról pedig a dél-koreai sajtó ír, őt Budapesttől 55 km-re találták meg, az ő személyét még nem lehet teljes biztonsággal a balesethez kötni.

https://hvg.hu/itthon/20190604_Hableanybaleset_Ujabb_aldozatokra_leltek_a_hatosagok

Már nem Schmidt Mária irányítja a Sorsok Háza projektet

A Yad Vashem múzeum korábbi igazgatója által vezetett nemzetközi bizottság egy teljesen új koncepciót dolgozott ki a Sorsok Házának, Schmidt Máriának már semmi köze hozzá.

Új bizottság vezeti a budapesti Sorsok Háza múzeum projektjét – írja a The Jerusalem Post.

Idén márciusban Gulyás már minimálisnak nevezte annak az esélyét, hogy még idén megnyíljon a Sorsok Háza, lapértesülések pedig tavasszal arról szóltak, hogy kiszoríthatják Schmidt Máriát a projektből.

The Jerusalem Post keddi cikke szerint ez meg is történt, Köves Slomó a lapnak azt nyilatkozta, hogy

Schmidt már nem része a projekt kidolgozásának, a kiállításnak nem lesz része Schmidt Mária ellentmondásos holokausztfelfogása.

Schmidt helyett az EMIH új vezető bizottságot nevezett ki a leendő múzeum élére, amely egy új dokumentumot is készített a céljairól és a megközelítéséről. 

https://hvg.hu/kultura/20190604_Mar_nem_Schmitt_Maria_iranyitja_a_Sorsok_Haza_projektet

Beismerte az MSZP elnökségi tagja, hogy Soros György irányít a ballib oldalon

HÍR TV

2019. június 3., hétfő 15:52

A magyarországi EP-választás tanulságait elemezve újabb blogbejegyzést írt Németh Gábor, a baloldal korábbi legbefolyásosabb kommunikátora, aki néhány napja azzal robbantott, hogy az EP-választáson életében először a Fideszre szavazott, egyúttal kitálalt a Magyar Szocialista Pártról és Czeglédy Csabáról. Németh mostani írásának legérdekesebb része az, amikor leírja, tavaly áprilisban beszélgetett az MSZP egyik elnökségi tagjával, aki elhűlve mesélte, hogy saját tapasztalatai alapján sem legenda, hogy a balliberális oldalon mindent Soros György irányít, sőt, az egész annyira szervezett, hogy ha valaki politikai tényező lesz az ellenzéki oldalon, annál azonnal megjelennek a Soroshoz köthető “civil” szervezetek, hogy parancsokat osztogassanak. Németh Gábor szerint a Soros-hálózat nyilván elengedte a szocikat, mert bénán hajtották végre a felsőbb utasításokat: ajtónak szaladtak, fetrengtek a földön, többszörösen megerőszakolták a magyar nyelvet, patkányoztak, így joggal bőgtek le, amelyből nem is lesz felállás.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/beismerte-az-mszp-elnoksegi-tagja-hogy-soros-gyorgy-iranyit-a-ballib-oldalon-2482181

A Mészáros-család milliárdos ajándéka Orbán Viktornak

Mészáros Lőrinc családi cége 7,3 milliárd forintot fizetett a Mediaworksért, amit aztán odaajándékozott a fideszes médiaalapítványnak. A Mediaworks ennek többszörösét éri, mégis lemondott róla a felcsúti csodavállalkozó.

A Mediaworks a Népszabadság bezárása és számos megyei újságot birtokló Pannon Lapok bekebelezése után került közvetlenül kormányközelbe. Az az osztrák Heinrich Pecina adta el a médiacéget Mészáros Lőrincnek, aki legutóbb az osztrák alkancellár ibizai videója miatt került be a hírekbe. (Heinz-Christian Strache ugyanis arról beszélt az általa orosz oligarchának hitt nőnek, hogy Pecina segítségével tudnák megszerezni és „orbánosítani” az osztrák média egy részét)

Mészáros Lőrinc az Opus Global nevű tőzsdei cégén keresztül lett a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot is kiadó Mediaworks tulajdonosa. A cégpapírok szerint az Opus Global 6,2 milliárd forintot fizetett az osztrák üzletembernek a médiacégért. Tavalyra egyértelműen az Opus Global vált a Mészáros-birodalom legnagyobb cégévé, amely magába olvasztotta a felcsúti csodavállalkozó legfontosabb érdekeltségeit.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-meszaros-csalad-milliardos-ajandeka-orban-viktornak-120312

Lázár János levélben fordult a választópolgárhoz, hogy a sorok közt Simonkának üzenjen

Szokatlan tartalmú – Lázár János fotójával és aláírásával ellátott – szórólap borzolja a kedélyeket a Békés megyei Mezőhegyesen. Ugyanis a mezőhegyeseik vasárnap este a szokásos reklámújságokkal együtt szórólapot is kaptak postaládájukba, amelyet Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, mint Mezőhegyesi Ménesbirtok kormánybiztosa jegyez.

Rövid felvezetés után Lázár rátér a lényegre. Eszerint „az őszi önkormányzati választások közeledtével sokan kérdezik tőlem azt, milyen vezetőre és milyen képviselőre érdemes bízni a város jövőjét” – teszi fel a kérdést a kormánybiztos. Majd leírja, hogy „egy másik város polgáraként, de Mezőhegyes barátjaként (…) az itt élők érdekeit társadalmi megbízatásban ellátó polgármester képviselheti a legjobban.”

Majd további iránymutatást szab. Vélekedése szerint ugyanis „a legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát.”

Végül szórólapjában azzal búcsúzik a Ménesbirtok kormánybiztosa, hogy ezekről a kérdésekről a jövőben közösen gondolkodjanak.

Lázár sem volt társadalmi megbízatású

„Durva, direkt és félelmet keltő beleszólás a helyi önkormányzatiság ügyeibe, mert a helyhatósági választás mégiscsak arról szólna, hogy az itt élők tudásuk, tapasztalatuk és értékítéletük alapján autonóm és többségi véleménnyel eldöntik, hogy a következő ciklusban ki vezeti Mezőhegyest. Ebbe tenyerelt bele Lázár” – mondta a Narancs.hu-nak egy, a neve mellőzését kérő helyi közéleti személyiség.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/lazar-janos-azt-szeretne-mezohegyesen-hogy-mindenki-ugy-tancoljon-ahogy-o-futyul-a-menesbirtok-kormanybiztosanak-szorolapja-120294

Bencsik: Ferenc pápa a románokat választotta

Tegnap este volt adásba a Sajtóklub legfrissebb adása a HírTV-n, ahol a fideszes tollforgatók (Bayer Zsolt, Bencsik András, Szentesi Zöldi László, Huth Gergely) megvitatták a múlt hét legfontosabb eseményeit.

A Demokrata főszerkesztője mivel nem volt megelégedve a pápával, ezért „kizárólag a tényekre hagyatkozott”: elmondta, a szentatya nem hallgatta végig a magyar himuszt, majd sérelmezte, hogy Balázsfalván jobb beszédet mondott, mint Csíksomlyón. „Ferenc pápa Romániát választotta, a Vatikán Romániát választotta” - jelentette ki.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/ferenc-papa-romanok-magyarok-120302

Kőszeg Ferenc letiltotta az 56-os Intézetnek adott interjúját

Kőszeg nem ért egyet azzal, hogy az interjúja a Veritashoz kerüljön, mert szerinte nem tisztességesen használnák fel.

Elsőként úgy tűnik, Kőszeg Ferenc fogadta meg a javaslatot, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója ugyanis a Facebookon közzétett, 56-os Intézetnek írt levelében azt írta, nem járul hozzá a vele készült interjú őrzési helyének megváltoztatásához, vagyis hogy a Veritas Intézethez kerüljön az anyag.

A hanganyagot és a leírt szöveget a mai napon visszakérem, őrzéséről a lakásomon gondoskodom. Ha a későbbiekben más őrzési helyet találok az anyag számára, erről a nyilvánosságot tájékoztatom. A hangkazettákat és a leírt szöveget személyesen veszem át az Intézet helyiségében, az Önök által megjelölt időpontban. (...) A betekintési jogot ezennel visszavonom. Az anyagba jelen levelem vételétől kezdve csak magam, Murányi Gábor, az interjú készítője és dr. Rainer M. János tekinthetünk be

 

https://hvg.hu/kultura/20190604_Koszeg_Ferenc_letiltotta_az_56os_Intezetnek_adott_interjujat

TASZ: Nem adott igazat a köztévénél bántalmazott képviselőknek a bíróság, mert nem verték meg őket „eléggé”

Az MTVA székházából tavaly decemberben erőszakkal eltávolított képviselők, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László a Társaság a Szabadságjogokért segítségével pótmagánvád-indítványt nyújtottak be a bírósághoz az őket akadályozó és bántalmazó biztonsági őrök ellen, amit első fokon a bíróság elutasított. Az indítvány benyújtására azért volt szükség, mert mind a Központi Nyomozó Főügyészség, mind a Legfőbb Ügyészség elutasította a korábbi feljelentéseket. A TASZ szerint „nagy jogi bravúrral”.

Közleményében a TASZ azt írja, hogy a bíróság – idézve egy alkotmánybírósági határozatot is – lényegében arra hivatkozik elutasító döntésében, hogy mivel a képviselők nem hivatkoznak testi sérülésre vagy becsületsértő bánásmódra, ezért a vádemelésnek nem állnak fenn a feltételei. A büntetőeljárási törvény értelmében ugyanis az a sértett léphet fel pótmagánvádlóként, akinek jogát vagy jogos érdekét a bűncselekmény közvetlenül sértette vagy veszélyeztette, és a bíróság szerint ez csak akkor valósult volna meg, ha a képviselők testi sérülést vagy becsületsértő bánásmódot is elszenvedtek volna – írja a TASZ. Azaz – teszik hozzá –, mivel a képviselőket nem verték meg a biztonsági őrök (nem szenvedtek büntetőjogi értelemben sérüléseket), hanem helyette ráncigálták, taszigálták és kidobták őket, ezért nem élhetnek pótmagánváddal.

https://hvg.hu/itthon/20190604_TASZ_Nem_adott_igazat_a_koztevenel_bantalmazott_kepviseloknek_a_birosag_mert_nem_vertek_meg_oket_elegge

 

Médiafétis

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Eltelt egy hét az európai parlamenti választások óta, s ez az egy hét szükséges volt ahhoz, hogy az ellenzéki pártok és az ellenzék ügyeletes értelmezésikeret-barkácsai kimunkálják, mivel lehet megmagyarázni a maradék híveknek az újabb választási vereséget.

Az első és magát legjobban tartó értelmezési keret szerint a Fidesz–KDNP valójában elveszítette a választást. Ezzel igazából nem érdemes foglalkozni. A másik értelmezési keret, hogy a Fidesz csak azért nyeri sorra a választásokat (2006 ősze óta sorrendben a kilencediket!), mert uralja a médiát, a kormánypropagandával elhülyíti a népet és – ezen értelmezési keret népszerű kisöccse, hogy – a Fidesz valójában elcsalja a választásokat.

Utóbbi még úgy hangzott a 2018-as országgyűlési választások után, hogy a Fidesz ténylegesen csalt, ez mostanra úgy finomodott, hogy a kormánypropaganda a tulajdonképpeni csalás maga.

Érdemes talán ennek kapcsán leszögezni a legfontosabbat: a politikailag sikertelen formációk mindig is hajlamosak fetisizálni a média szerepét, így voltunk ezzel mi is 2010 előtt. De jó, ha tudjuk: ha tényleg a médián múlna minden, akkor soha nem bukott volna meg Sztálin, Rákosi és Kádár. De ez csak a dolog filozofikus része.

(P. s.: Kunhalmi pártja megingathatatlan egységéről beszélt éppen, amikor Szanyi nyílt levélben írta meg, hogy ez már nem párt, hanem egy degenerált belterjes klub, ahol a vezetők egymást marják az egyre kisebb koncért. Kell még valamit mondanom, Ildikó?)

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/mediafetis-6990011/

Orbán Viktor: Bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk!

MTI MAGYAR NEMZET

A miniszterelnök elmondta, kilencvenkilenc évvel Trianon után „mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!”. „Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is” – mondta a kormányfő a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, de ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják. Arról is beszélt, hogy „gazdasági, kulturális és katonai erőnk napról napra látványosan gyarapodik. Ideje, hogy használjuk. A kérdés csak az, hogy mire”. Kormánya válasza az – mondta -, hogy ezt az erőt a közép-európai népek összefogása érdekében kell felhasználni. „A száz év magyar magány véget ért (…), és ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk” – hangsúlyozta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-batran-kihuzhatjuk-magunkat-megmaradtunk-6993077/

Fidesz: Magyarország azóta erősödik, amióta felismerte a nemzeti összetartozás erejét

MTI MAGYAR NEMZET

Magyarország azóta erősödik, amióta felismerte a nemzeti összetartozás erejét – közölte a Fidesz kedden, a nemzeti összetartozás napján az MTI-vel.

Emlékeztettek: a 2010-ben megalakult Országgyűlés egyik első döntése volt, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját.

„Ezzel szimbolikusan is hátat fordítottunk annak a Gyurcsány-korszaknak, amely nem tekintette a nemzet részének a külhoni magyarokat és gyűlöletkampányt folytatott ellenük” – fogalmaztak a közleményben, megjegyezve, hogy „Gyurcsányék a nemzeti összetartozás napjának bevezetését sem szavazták meg”.

Hangsúlyozták: Magyarország azóta erősödik, amióta felismerte, és a mindennapok részévé tette a nemzeti összetartozás erejét gazdasági, szellemi és minden értelemben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-magyarorszag-azota-erosodik-amiota-felismerte-a-nemzeti-osszetartozas-erejet-6992129/

Szili Katalin Torontóban: A diaszpóra mára ezer szállal kötődik az anyaországhoz

MTI MAGYAR NEMZET

A diaszpóra mára ezer szállal kötődik az anyaországhoz – hangoztatta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a nemzeti összetartozás napi megemlékezésen Kanadában, Torontóban.

A nemzetpolitikai államtitkárság által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint Szili Katalin beszédében kiemelte: ezt ma már nemcsak az alaptörvényben megfogalmazott felelősségvállalás jelenti, hanem olyan jól működő programok és intézkedések, mint a Kőrösi Csoma Sándor-program, a Rákóczi Szövetség által lebonyolított diaszpóratáborok, valamint – a többi között – a Torontóban újra megnyitott főkonzulátus is.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a 20. század traumáját magunk mögött hagyva megmutattuk, hogy összetartozásunkat az élni akarás és a felülemelkedés fémjelzi, és a nemzeti összetartozás napján túl ezt jelzi a 2020-as esztendőnek a nemzeti összetartozás évévé nyilvánítása is.

Kiemelte: a nemzetegyesítést követően most már a gyarapodás a jellemző, „ma már nem a tegnapba révedünk, hanem a holnapot tervezzük, Magyarországon”, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarsággal együtt.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szili-katalin-torontoban-a-diaszpora-mara-ezer-szallal-kotodik-az-anyaorszaghoz-6993659/

A kapitány és a vasorrú bába

Az európai parlamenti választás után – az ellenzék minden szereplője sikerként élte meg, hogy megakadályozták a Fidesz „kétharmadát”(?) – a diadalt aratók látványos önfelszámolásba kezdtek

Bán Károly Magyar Hírlap

A „második erő”, a Jobbik elnöksége lemondott, bár a törülközőt csak az őszi önkormányzati választást követően dobják a ring sarkába. Az LMP vezetése habozás nélkül leköszönt, és tegnap megváltak Puzsér Róbert főpolgármester-jelölttől is, aki pedig nekik mondott búcsút menesztése előtt. Az MSZP úgy kezdett tisztogatásba, hogy a pártelnök udvariasan megkérte a patkányozó Bangóné Borbély Ildikót, méltóztasson lemondani a parlamenti frakcióvezető-helyettesi sarzsijáról, s úgy mellesleg kirúgták a főbűnös kommunikációs igazgatót is.

A baloldali megújulás állandó eposzi kelléke lett a kommunikációs igazgatók reptetése.

A párt támogatottságának visszaesését, a szembenézést 2010 óta elmulasztó-elszabotáló MSZP-be Szanyi kapitány az alábbi sorokkal döfi bele a nagykést: „Sokszor mélázunk azon, hogy lehet a magyar nép olyan birka, amilyen. Rossz hírem van: mi, az MSZP-ben nagyobb birkák vagyunk!” Szanyi, aki pártelnök is lenne, a süllyedő hajó fedélzetéről küld morzejeleket, Balra, magyar! címmel.

Talán későn. Már akkor kellett volna, amikor Horn Gyula figyelmeztette: „Egyedül vagyunk, Tibor!”

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190604-a-kapitany-es-a-vasorru-baba

Elsöprő többséggel hajítanák ki a Facebook részvényesei Mark Zuckerberget

Elsöprő többséggel szavazták meg a Facebook részvényesei a múlt héten tartott éves találkozójukon Mark Zuckerberg elmozdítását és a cég részvényesi struktúrájának átalakítását. A szavazásnak nem lesz következménye, mert Zuckerberg és a belső köre minden kérdést el tudnak dönteni, de a tavalyi hasonló szavazáshoz képest jelentősen nőtt az elégedetlenkedők száma, ami mindenképpen jelzésértékű lehet – írja a Business Insider.

https://index.hu/techtud/2019/06/04/facebook-reszvenyes-mark-zuckerberg-lemondatas/

Jövőre több pénz jut az egészségügyre és a nyugdíjakra

A 2019-eshez képest oktatásra 48 milliárddal, egészségügyre 184 milliárddal, nyugdíjakra 136 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozóknak pedig 238 milliárd forinttal több jut jövőre – mondta kedden Varga Mihály a parlamentben, amikor benyújtotta a költségvetési törvény tervezetét.

Otthonteremtésre majdnem 300 milliárd forinttal többet biztosítanak, a magyar vidék fejlesztése és fejlődése érdekében pedig a költségvetés a Magyar falu programra 150 milliárd forintot különít el. 2010-hez képest a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, oktatásra több mint 500 milliárd forinttal, egészségügyre 740 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal , a rendvédelmi kiadásokra pedig a 2010-es duplája 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut.

A pénzügyminiszter szerint a kormány családbarát költségvetést nyújtott be az Országgyűlésnek. Már ma is igaz, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de további lépéseket tartanak szükségesnek.

Éppen ezért a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél,

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/04/nyugdij-egeszsegugy-koltsegvetes/

Nem elfoglalta Brüsszelt a szélsőjobb, hanem az életben maradásról tárgyal

Sokszor leírtuk már, de nem lehet elégszer, hogy az európai parlamenti választásokon elmaradt a szélsőjobboldali fordulat. Sok tipp és elemzés szól arról, miért is történt így pontosan. Sokak szerint eleve nem volt annyira erős a populizmus a nemzetek és ideológiák által szabdalt európai kontinensen, mint ahogyan azt az Egyesült Államok választásai után gondolták, mások arra tippelnek, a populista növekedés aktivizálta a liberális és zöld szavazókat, akik jóval nagyobb arányban mentek el szavazni, mint eddig. Ez egyébként a részvételi adatokon is látszott.

Persze az okok nem annyira lényegesek, mint a következmények. A választáson a liberálisok, a zöldek, az euroszkeptikusok és a populisták erősödtek, a hagyományos nagy néppártok pedig visszaestek. Még mindig ezek a legnagyobb pártok, de távol vagyunk az elmúlt negyven év brutális szocdem-néppárti dominanciáján.

https://24.hu/kulfold/2019/06/04/szelsojobb-ep-salvini-alku/

Interaktív térkép: nézze meg, honnan és hova menekültek Trianon után a magyarok

Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan, és hova menekültek.

https://atlatszo.hu/2019/06/04/interaktiv-terkep-nezze-meg-honnan-es-hova-menekultek-trianon-utan-a-magyarok/

Az RMDSZ haldoklása

Ara-Kovács Attila

„Az, hogy ma a romániai magyar párt ismét egy – lehet, hogy két – képviselőt küldhet az Európai Parlamentben, persze letagadhatatlan siker, de meglehet, ez volt az utolsó, amit a párt magáénak mondhat. Az a morális ár, amit ezért most megfizet, feltárja: nem a maga jogán, politikai erejénél foga küldheti ki képviselőjét Brüsszelbe, hanem egy korrupt, a Fidesztől semmiben sem különböző párt kegyéből. Kérdés, hogy a trükk, melyre most már az egész világ figyel, végrehajtható lesz-e a következő parlamenti választáson? Mert ha nem, akkor az erdélyi magyar politikai képviselet búcsúzni fog a román parlamenttől is. És ezzel beteljesül Orbán Viktor álma: mehet a szabadrablás Erdélyben is, épp úgy, ahogy az már egy ideje Magyarországon folyik.”

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/06/04/Az-RMDSZ-haldoklasa

Tibor Tamás Nagy pénz, kis foci

Az adatokat böngészve keresem az elemi logika nyomait a hazai stadionépítési mámorban. A könnyebb megértés érdekében – a lényeget szemernyit sem torzító – kerekített számokat használok. 

A most zárult bajnoki szezonban az NB I-es csapatok összesítve 120 ezres nézőtéri kapacitással rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy fordulónként 60 ezer szurkoló számára volt hely a lelátókon. A klubok által nyilvánosságra hozott számok összesítése alapján a hétvégenként megjelenő érdeklődők „tömege” alulról súrolja a 20 ezret, azaz mérkőzésenként talán eléri a 3 ezres átlagot. A talán szót azért használom, mert Magyarországon a hétpecsétes titkok egyike a futballmérkőzésekre ténylegesen, pénzért belépőjegy- és bérletvásárlók száma, és ma futball tevékenységgel foglalkozó, esetenként több milliárdos költségvetés keretében működő gazdasági vállalkozások ebből eredő bevétele. 

Mindez még így is jó néhány következtetésre ad módot. Az egyik az, hogy a bajnoki találkozókon átlagosan üresen tátong a stadionok nézőterének kétharmada. Tegyünk fel egy másik szemüveget. A fővárosi stadionok pillanatnyi befogadó képessége 50 ezer fő. Ha a budapestiek megrohamoznák – nem teszik! - a jegypénztárakat, a lakosság mintegy 3 százaléka tudná élőben követni a játékot. Ez a mutató Mezőkövesden 25, Pakson 31, Felcsúton több mint 200 százalék. 

 

https://nepszava.hu/3038331_nagy-penz-kis-foci

Jó évet zártak Habonyék Angliában

A kampányguru 2016-ban létrehozott brit cégének mérlege szerint 2017-hez képest több mint 100 ezer angol fonttal 408 ezer fontra – 149 millió forintra – emelkedett a rendelkezésre álló készpénzállománya.

Nem panaszkodhat a 2018-as évre Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos stratégiai főtanácsadója. A kampányguru 2016-ban létrehozott brit tanácsadócége, a Danube Business Consulting Ltd. (DBC) bevételei ugyanis jelentősen nőttek a tavalyi évben: a vállalkozás cégmérlege szerint tavalyelőtthöz képest több mint 100 ezer angol fonttal 408 ezer fontra – 149 millió forintra – emelkedett a DBC rendelkezésre álló készpénzállománya. Igaz, közben a kötelezettségek is nőttek, azonban a cég teljes tőkeállománya 2017-hez képest így is 45 ezer fonttal 308 ezerre gyarapodott. 
Habony Árpád a tavaly elhunyt amerikai kampány-guruval, Arthur J. Finkelsteinnel közösen alapította a Danube Business Consultingot. Finkelstein halála után a cég teljesen Habony tulajdonába került, a vezetője pedig a Schmidt Mária által felvásárolt Figyelő volt főszerkesztője, Lánczi Tamás lett. A brit cég tevékenységéről viszonylag keveset tudni, nemrég a G7 gazdasági hírportál derítette ki, hogy 40 százalékos tulajdonrésze van a V4 nemzetközi hírügynökségben.

https://nepszava.hu/3038321_jo-evet-zartak-habonyek-angliaban

Szél Bernadett szerette volna megtudni, hány gyerek került állami gondozásba a kilakoltatások miatt, de egy belső levél szerint a hivatalok utasítást kaptak, hogy ne válaszoljanak neki

Ellenzéki képviselők azt próbálják elérni, hogy ne lehessen gyerekes családokat úgy kilakoltatni, hogy utána ne biztosítsanak nekik lakhatást.

A Fidesz nettó politikai döntést hozott, érzéketlenül rengeteg ember problémájára. Az elhúzódó vitában sem tudták megindokolni, miért utasítják el a javaslatot

- mondta a 444-nek az ülés után Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél egyébként 2010-ig visszamenőleg megpróbálta kideríteni, hogy hány alkalommal fordult elő, hogy egy család kilakoltatása miatt a gyerekek állami gondozásba kerültek, ennek érdekében idén április 18-án kérdéseket küldött Budapest Főváros Kormányhivatalának.

https://444.hu/2019/06/04/szel-bernadett-szerette-volna-megtudni-hany-gyerek-kerult-allami-gondozasba-a-kilakoltatasok-miatt-de-egy-belso-level-szerint-a-hivatalok-utasitast-kaptak-hogy-ne-valaszoljanak-neki

Egy ellenzéki főpolgármesternek egy kicsit nehezebb lesz, de Tarlós István sem tudta érvényesíteni Budapest érdekeit

Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum főpolgármester-jelöltjét kérdeztük arról, miért pont most jelentették be az indulást.

Miért pont most jutott eszébe, hogy főpolgármester szeretne lenni?

Nagyon sokáig semmifajta politikai szerepvállalásban nem gondolkodtam. Mindig szenvedélyesen érdekelt a politika, de a rendszerváltás után azt gondoltam, hogy nekem az a feladatom, hogy céget építsek, gyereket neveljek. Nagyjából 5-6 éve jöttem rá, hogy a mi generációnk is hozzájárult ahhoz, hogy vészesen félrement a rendszerváltás. Nem figyeltünk nem vettünk részt elég aktívan a közéletben, és a politikát átengedtük olyanoknak, akik aztán elárulták a rendszerváltást. A NOlimpia-kampány után éreztem azt, hogy itt van egy olyan szervezet, amelybe érdemes belerakni az energiát, értelmes dolgokért alakult a társaság.

https://444.hu/2019/06/04/egy-ellenzeki-fopolgarmesternek-egy-kicsit-nehezebb-lesz-de-tarlos-istvan-sem-tudta-ervenyesiteni-budapest-erdekeit

Megnézed Nagykanizsa önkormányzati újságját, és azon csodálkozol, hogy nem 150 százalékkal nyert a Fidesz a városban

Nem rossz, nem rossz a Nagykőrösi Önkormányzati Hírek választás utáni címlapja, ahogy a fideszes médiabirodalommal felvéve a versenyt azonosulnak az EP-választás eredményével:

https://444.hu/2019/06/04/megnezed-nagykanizsa-onkormanyzati-ujsagjat-es-azon-csodalkozol-hogy-nem-150-szazalekkal-nyert-a-fidesz-a-varosban

Óvatosabb lesz jövőre a kormány, itt a költségvetés

Varga három fontos célt sorolt fel 

 

Varga Mihály kedd délután átadta a kormány nevében Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A jövő évi tervezet három célt szolgál a tárcavezető szerint: a családok támogatásának védelmét, a gazdaság védelmét és az ország biztonságának védelmét. A miniszter hangsúlyozta: most kell kihasználni az alkalmat, meg kell erősíteni a költségvetés egyensúlyát. Ezzel indokolta, hogy miért vállalt alacsonyabb, 1%-os GDP-arányos hiánycélt a kormány, mint eddig.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/varga-harom-fontos-celt-sorolt-fel.326639.htm

Szabad szemmel: békülékeny hangnemre váltott a Fidesz

Nemzetközi sajtószemle, 2019. június 4.

https://nepszava.hu/3038341_szabad-szemmel-bekulekeny-hangnemre-valtott-a-fidesz

Saját főnökük szerint sem pártatlan bírókkal indul a Czeglédy-ügy

Nem Szegeden kellene tárgyalni a Czeglédy-ügyet, mert itt gyakorlatilag nem akad olyan bíró, aki a vonatkozó törvények alapján pártatlan – ez derül ki a hvg.hu-nak átadott bírósági iratból, amiben ezt maga a törvényszék elnöke vallotta be felettesének. Még fel is sorolta név szerint, melyik büntetőbírókat kellene kizárni az eljárásból – erre pont közülük ketten kapták meg az utóbbi évek legátpolitizáltabb büntetőügyét. Alig három hét, és kezdődik a tárgyalás, de a baloldali politikus szerint így eleve nem szabályos, ezért bármilyen ítélet születik, meg fogja tudni támadni.

Gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy Csaba és társai elleni pert – ez derül ki egy bírósági iratból, amit a baloldali politikus védelmének oda sem akartak adni, úgy kellett kikérniük a fellettes szervtől. Valószínűleg nem véletlenül: ebben a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett személyesen arról ír a bírósági hierarchiában felette található Szegedi Ítélőtábla vezetőjének, Kemenes Istvánnak, hogy problémát észlel. Majd a közel 3 oldalas hivatalos tájékoztatásban a jogszabályok pontos beidézésével indokolja, az általa irányított bíróságon miért nincsenek hadra fogható bírók.

https://hvg.hu/itthon/20190603_Sajat_fonokuk_szerint_sem_partatlan_birokkal_indul_a_Czegledyugy

Rainer M. János: „Van, amit túl lehet élni, és van, amit nem”

A kormány döntése alighanem a végünket jelenti – nyilatkozta Rainer M. János történész, az 56-os intézet vezetője a Népszavának.

Az 56-os intézetet a rendszerváltáskor, 1989-ben alapították. Első kiadványában – amelyet több száz könyv és több ezer tanulmány követett – Antall József miniszterelnök írta az előszót. Rainer M. János szerint a Fidesz ellenszenve régóta, már 21 év óta tetten érhető velük szemben. Ennek okát nem tudja, hiszen az intézet mindig is a történészi munkára fókuszált, tartózkodott a direkt politikai vagy emlékezetpolitikai megnyilvánulásoktól.

Mégis: az első Orbán-kormány idején az intézettől megvonták az állami támogatást. 2010-ben, amikor a Fidesz újra hatalomra került – ekkor már parlamenti kétharmaddal –, megszüntették az intézetet fenntartó közalapítványt, magát az intézetet pedig betagolták az Országos Széchenyi Könyvtárba. Az emberek több mint felét elküldték, az egykor húsz fölötti létszámból mára csak tíz munkatárs dolgoznak az intézetnél. Konkrét kifogást a Fidesz soha nem emelt az 56-os intézet tevékenységével szemben – állapította meg Rainer M. János, aki csak találgatni tudja, mi lehet a kormány motivációja. Annyi biztos, hogy az autonómia és a szabadság elvén működő intézményeknek manapság rossz a soruk Magyarországon. A történész szerint azzal, ahogyan a kormány az intézettel korábban bánt, modellezte, mit akar tenni a Magyar Tudományos Akadémiával.

https://nepszava.hu/3038043_rainer-m-janos-van-amit-tul-lehet-elni-es-van-amit-nem

Orbánnak újabb tervei vannak Balog Zoltánnal

Balog Zoltánt nevezte ki Orbán Viktor a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő bizottságába, öt évre. De volt EMMI miniszterét a kormányfő június 1-től társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztosnak is kinevezte.

http://www.atv.hu/belfold/20190604-orbannak-ujabb-tervei-vannak-balog-zoltannal

A kormány elutasítja az ÁSZ-elnök javaslatát

A Pénzügyminisztérium nem támogatja az ÁSZ elnökének egy lapinterjúban felvetett javaslatát, hogy a családok megtakarításainak növelése érdekében a munkavállalók bérének egy részét a dolgozó megtakarítási számlájára kellene utaltatni.

http://www.atv.hu/belfold/20190604-a-kormany-elutasitja-az-asz-elnok-javaslatat

Az angol királynő megszelídítette Trumpot

Az elnököt lenyűgözte II. Erzsébet, de kiosztott néhány politikai pofont, és nem tudta megnyugtatni a briteket a klórral mosott csirkék ügyében.

Különös sokértelműség jellemezte az amerikai elnök háromnapos londoni látogatását: a brit vezetők Donald Trump személyében Nagy-Britannia legfontosabb szövetségesének fejét fogadták, miközben magát az elnököt a brit főváros egyáltalán nem látja szívesen. Az utcákon 75 ezren tüntettek az általuk a környezetvédelemre, illetve a globális békét és stabilitást garantáló nemzetközi intézményrendszerre roppant kártékonynak tartott szélsőséges politikus ellen, és újból a levegőbe emelkedett az ikonikus elnök csaknem ugyanannyira ikonikus karikatúra-lufifej, a Trump baby.

Azonban Trump már érkezése előtt odavágott szigetországbeli kritikusainak, amikor a repülőn elkezdte becsmérelni régi kritikusát, Sadiq Khan londoni főpolgármestert, és kiállt a szigetország rémálma, a megállapodás nélküli Brexit mellett. De annak ellenére, hogy attól lehetett tartani, látogatása egy igazi Trump-show-vá fajul, már a II. Erzsébet királynő által adott díszvacsorán – melyen egyébként sem a Munkáspárt, sem a Liberális Demokraták vezetője nem tette tiszteletét – méltatta a „nemzetközi intézmények” és „a nemzetek közti együttműködés” jelentőségét az olyan szörnyű konfliktusok elkerülésében, „melyeknek soha nem szabad megismétlődniük”.

 

https://index.hu/kulfold/2019/06/04/trump_hivatalos_latogatas_london_nagy-britannia_theresa_may/

 

Halmozza a pozíciókat, nagykövet lesz Balog Zoltán

A tavaly képviselői mandátumáról, és nemrég romaügyi biztosi posztjától is megvált fideszes politikus nagykövetként fogja külföldön ismertetni a magyar kormány kiemelt fontosságú társadalmi ügyekkel kapcsolatos eredményeit és céljait.

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek nevezte ki Balog Zoltán a köztársasági elnök – derült ki Áder János egy még május 31-i, Magyar Közlönyben megjelent határozatából. 

A szűkszavú határozatból ezen túlmenően csak annyi derült ki, hogy a volt erőforrásminisztert a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére nevezte ki az államfő, ám az nem, hogy Balog Zoltán mely országban fogja hazánkat képviselni.

A külügyminisztérium sajtóosztálya kedd estére válaszolt a kinevezés körülményeit és az új nagykövet feladatait firtató kérdésünkre: eszerint Balog Zoltán

nagykövetként fogja külföldön ismertetni a magyar kormány kiemelt fontosságú társadalmi ügyekkel kapcsolatos eredményeit és céljait.

 

https://hvg.hu/itthon/20190604_Halmozza_a_poziciokat_nagykovet_lesz_Balog_Zoltan

Legalább százezren tüntettek Prágában a miniszterelnök lemondásáért

Több mint százezren tüntettek Prágában Andrej Babis ellen. A miniszterelnököt a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

Babis a képviselőház délutáni ülésén, amely kiemelten foglalkozott a témával, a jelentést Csehország és a cseh érdekek elleni támadásnak, az állam destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette. Hangsúlyozta: nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert cégeit, az Agrofert holdingot 2017 februárjában az érvényes törvény értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

https://hvg.hu/vilag/20190604_Legalabb_szazezren_tuntettek_Pragaban_a_miniszterelnok_lemondasaert

Leszavazta a Fidesz a gyerekes családok kilakoltatásának tilalmát

A népjóléti bizottságban kaszálták el a javaslatot, A Város Mindenkié civil szervezet szót sem kapott.

Az ülésen egyébként nem kaptak szót az AVM aktivistái, sőt, Szabó Tímea az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Selmeczi Gabriella azzal utasította el az AVM felszólalását, hogy a szakmai szervezet hozzászólása a vitához csak hátráltatta volna annak szakmaiságát.

Misetics Bálint az AVM képviseletében a sajtótájékoztatón elmondta: sajnálatos, hogy nem kaptak lehetőséget arra, hogy olyan családokkal együtt vegyenek részt az ülésen, akik érintettként beszélhettek volna a képviselőknek a kilakoltatásokról.

Szél Bernadett azt mondta, sokadszorra viszik bizottság elé a kérdést, de a fideszesek zsinórban leszavazzák azt, holott az ülésen a fideszesek azzal is kritizálták a javaslatot, hogy miért csak a gyerekesekre vonatkozik. Szél szerint nem mérlegelték, hogy mi van a javaslatban, csak azt, hogy ki adta be, és eszerint döntöttek.

https://hvg.hu/itthon/20190604_Leszavazta_a_Fidesz_a_gyerekes_csaladok_kilakoltatasanak_tilalmat

Ifj. Lomnici egy pillanat alatt eljutott Dobrev Klárától Herman Göringig

Ugye emlékszünk még arra a videóra, amelyben ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője arról „egyeztett” a közmédia riporterével, hogy az adott nyilatkozatában milyen szónak kell szerepelnie?

Az eset óta csak hébe-hóba lehet szerepelni látni az alkotmányjogászt, bár egy publicisztikában beleállt az ellenzékbe és a kritikus sajtóba: „ha az ellenzék használhatatlan, a sajtó már nem képes az emberek szájába rágni, hogy mit kell mondani és gondolni” - fogalmazott akkor.

Lomnici azonban most kijött a fényre, és interjút adott a HírTV Informátor című műsorának, amely a 100. adásához érkezett:

„Apró Antal unokája [Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció frissen megválasztott EP-képviselője - a szerk. ] megy Brüsszelbe, magyarok - nyilván csak egy részét - képviselni. Apró Antal a kommunista diktatúrában az Országgyűlés élén ugyanazt a szerepet töltötte be hosszú évekig, ugyanazt a pozíciót, amit Herman Göring a Reichstag élén, a náci dikatúrában” - mondta Lomnici.

https://m.magyarnarancs.hu/feketelyuk/jobban-jarunk-ha-lomnicivel-elore-kozlik-hogy-mit-kell-mondania-120306