2019, június 4 - 07:49 Sajtószemle

"Ezek az emberek elpusztíthatatlanok" Interjú Térey Jánossal

49 éves korában 2019. június 3-án elhunyt Térey János. Az íróval, költővel, drámaíróval pár éve interjúztunk.

https://magyarnarancs.hu/konyv/terey-janos-interju-moll-ezek-az-emberek-elpusztithatatlanok-83446

Azonosították a Hartánál megtalált holttestet, egy áldozatot a Margit hídnál is a felszínre hoztak

 

Kilenc holttest került elő eddig a múlt szerdai hajókatasztrófa áldozatai közül. Még nem tudni, magyarok vagy koreaiak-e.

https://168ora.hu/itthon/felszinre-hoztak-egy-holttestet-a-buvarok-a-hableany-mentesi-munkalatai-kozben-169169

A tudományos szabadságot érő támadások miatt költözött Svédországba egy magyar tudós

Egy új kutató leigazolását jelentette be pár nappal ezelőtt honlapján a svéd Linköping Egyetem (LiU). És mint a cikk címéből azonnal kiderül, az új kutató politikai okokból érkezett az egyetemre: hazájában azt kellett megélnie, hogy a hatalom elnyomja a tudomány szabadságát. 

A kutató Takács Károly szociológus, a Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ (RECENS) megalapítója, aki 2014-ben elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) kétmillió eurós támogatását még az MTA kutatójaként. Takács a Lendület-ösztöndíjat is elnyerte, mely programot a magyar állam éppen azért hozott létre, hogy a legtehetségesebb fiatal magyar tudósokat hazacsábítsa vagy itthon tartsa. 

Az egyetem lapjának adott interjúból kiderül, hogy közgazdászként dolgozó felesége, illetve három gyermekük nyár végén költözik majd ki. Mint Takács fogalmazott, nehéz döntést kellett meghozniuk, többek között éppen a gyerekek miatt. De szerinte jelen állás szerint a gyerekekre jobb jövő vár Svédországban. 

https://444.hu/2019/06/03/a-tudomanyos-szabadsagot-ero-tamadasok-miatt-koltozott-svedorszagba-egy-magyar-tudos

Hiába a tüntetés, Palkovics beterjeszti az MTA-t megcsonkító törvényt

Palkovics nem hátrál: Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek, szeptembertől kiszervezik a kutatóhálózatot

Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek Palkovics László az Akadémiáról szóló törvény módosítását, és a kormány nem hátrál: kiszervezik a kutatóhálózatot az MTA-tól, szeptembertől - ezt az atv.hu-nak adott villáminterjúban mondta az innovációs miniszter. Palkovics szombaton is egyeztetett Lovász László MTA-elnökkel, és a tervek szerint ma is fog.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter úr bejelentette csütörtökön, hogy 32 milliárddal ad a kormány többet a kutatásfejlesztésre. Viszont tegnap ezrek a tudomány szabadságáért tüntettek az önök tervével szemben, hogy kiszervezik az Akadémiától a kutatóhálózatot. Az Európai Bizottság is tudatta a hvg.hu kérdésére, hogy rossz szemmel nézik az MTA kutatóhálózatainak a kiszervezését, és remélik, hogy nem fog így sérülni a tudományos autonómia. Valóban beterjesztik a törvényjavaslatot, amiről beszélt miniszter úr, és kiszervezik az MTA-tól a kutatói hálózatot? 

– Valóban beterjesztjük a törvényjavaslatot, ami azt mondja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet hálózata -ami eddig a Köztestület alatt működött - egy, a Tudományos Akadémiához hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működjön tovább. Ezt be fogjuk terjeszteni, és nyilván a parlament fog erről dönteni. 

http://www.atv.hu/belfold/20190603-palkovics-nem-hatral-holnap-beterjeszti-az-orszaggyulesnek-szeptembertol-kiszervezik-a-kutatohalozatot/hirkereso

A Néppárt frakciójában ülnek a fideszesek, Szájeren nagy a nyomás

Automatikusan a Néppárt frakciójában maradnak a fideszes képviselők Brüsszelben. Onnan csak kizárni lehetne őket, de nincs miért. Szájeren nagy a nyomás, hogy vállalja a Néppárt frakciójának az alelnöki posztját - mondták brüsszeli forrásaink.

Brüsszeli fideszes politikusok azt a tájékoztatást adták az atv.hu-nak, hogy a Fidesz-frakcióra nem vonatkozik a Fidesz márciusi felfüggesztése a pártcsaládból, az Európai Néppártból (EPP). Így az EPP-frakció alapszabálya szerint a fideszes képviselők automatikusan tagjai a brüsszeli frakciónak. “Onnan csak kizárni lehet minket” - fogalmaztak, de hozzátették: nincs rá ok, másrészt az egy külön eljárás lenne.

Most úgy néz ki, hogy “erős” a Fidesz delegáció, a harmadik legnagyobb párt az EPP-ben a 13 képviselővel, így az Európai Parlamentben akár fajsúlyos bizottság elnöki posztra is jogosultak lesznek EPP-színekben.

Szájer József, a delegáció vezetője alelnöke maradt azt követően is a Néppárt frakciójának, miután az EPP-ben a Fidesz párttagságát március 20-án felfüggesztették. Így változatlanul Manfred Weber frakcióvezetővel dolgozott együtt a választásokig. Nem tudni, hogy most Szájer vállalná-e a jelölést az alelnökségre. Mindenesetre “nagy rajta a nyomás” forrásaink szerint.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190603-a-neppart-frakciojaban-ulnek-a-fideszesek-szajeren-nagy-a-nyomas/hirkereso

Kúria: Rogánról lehet mondani, hogy bűnöző

Szerdán másodfokon is elutasította a bíróság Rogán Antal kabinetminiszter Juhász Péterrel, az Együtt elnökével szemben benyújtott keresetét.

Rogán azt kifogásolta, hogy az V. kerület korábbi ellenzéki önkormányzati képviselője azt állította:

Rogán Antal bűnöző, és bűnözőkkel üzletel.

Juhász a 24.hu-nak azt mondta, az ítélőtábla lényegében helyben hagyta a korábbi elsőfokú ítéletet, amelyben megállapították, hogy a Fidesz politikusának volt kapcsolata bűnözőkkel, így ő joggal fogalmazhatott meg olyan véleményt, amelyeket bizonyítékok támasztanak alá.

Örülök, hogy végre bírósági ítélet is megerősítette, amit minden józan paraszti ésszel megáldott állampolgár láthat, hogy az Orbán-kormány egyes vezetői szorosan együttműködtek bűnözői körökkel.

– mondta Juhász Péter.

https://24.hu/belfold/2017/06/07/jogeros-roganrol-lehet-mondani-hogy-bunozo/

Chikán Attila: Ma csak a Fidesz képes megszólítani ezt a népet

Az önhöz hasonlóan nem jelentéktelen kortársai úgy 2012-re eltűntek a Fideszből, és sorra Orbán kritikusai lettek. Csupa tudós „öreg”, ön, Bod Péter Ákos, Csaba László, Hámori József, Járai Zsigmond, Jeszenszky Géza, Pálinkás József, akik korábban szakpolitikai kérdésekben terelgették, támogatták, hitelesítették Orbán Viktort. Mi a magyarázata s mi a következménye az eltávolodásoknak?

Mindenkinek megvan a maga egyedi története, a közös az, hogy nem mi fordultunk el a Fidesztől, a mi nézetrendszerük többé-kevésbé stabil, hanem a Fidesz tőlünk. Mióta Viktor átszabta a kormányzás menetét, stratégiáját, az új irány nem igényli a tudós embertípust. Már az első Orbán-kormány idején megindult a lemorzsolódásunk, ugyanis nehezen viseltük, hogy egyre inkább impulzusszerűen születtek a döntések. Ha egy akadémiai embernek, oktatónak, kutatónak föltesznek egy kérdést, akkor „igen, de” típusú válasz várható, értsd, alaposan mérlegeljük a következményeket. Erre az új politika nem ér rá. A jelenlegi kormánynak víziója van, klasszikus értelemben vett, a célokat és eszközöket összerendező stratégiája nincs. Elmarad a folyamatos szakpolitikai mérlegelés. Az, hogy a döntések politikailag meghatározottak, nem meglepő, de létezik arany középút a politika által igényelt gyorsaság és a szakértői gondolkodásból következő megfontoltság között. Ésszerűen működő államokban fönntartanak stratégiával foglalkozó, pártpolitikai értelemben semleges  tanácsadó testületeket, de Magyarország ma nem ilyen hely.

https://24.hu/belfold/2019/06/03/chikan-attila-gazdasag-orban-viktor-fidesz-versenykepesseg-interju/

Puzsér Róbert ma rájött, hogy mégsem indul a főpolgármester-jelölti előválasztáson

Puzsér Róbert publicista, a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltje Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem indul az ellenzéki előválasztáson.

„Az előválasztáson való részvételem egyik feltétele az volt, hogy a balliberális tömb korrekt módon osztozzon a kerületi polgármester-jelöltségeken az engem támogató pártokkal. Május 26-án a Jobbik törpepárttá zsugorodott, az LMP összeomlott, a korrekt alku feltételei így számukra rendkívül szerény mértékűre szűkültek: az EP-választás eredménye alapján alig jár nekik valami”

– írta bejegyzésében. Puzsér Róbert aránytalannak tartja, hogy az őt támogató két párt egyik fővárosi kerületben sem állíthat jelöltet.

„ Amikor rákérdeztem arra, hogy mi indokolja ezt az aránytalanságot, a gyurcsányista-szocialista tárgyalódelegáció a tavalyi országgyűlési képviselőválasztás eredményére hivatkozott. Ekkor jeleztem, hogy annak a választásnak az eredménye alapján a Jobbiknak és az LMP-nek több kerület is jár. Válaszukból kiderült, hogy a Jobbik és az LMP esetén ez nem számít. Szavazhatnak bárhogy az emberek, a szocialisták a pozícióikban maradnak. Budapesten az ellenzéki szavazók fele nem hajlandó sem a DK-ra, sem az MSZP-re szavazni, a fővárosi kerületek nyolcvan százalékában mégis ők állítanak polgármester-jelöltet. Ez gyalázat”

– magyarázta döntését. Kifogásolta emellett az előválasztás technikai lebonyolítását, a hosszadalmas folyamatot, és hogy még mindig nincs arról információ, hogy lesz-e lehetőség online szavazásra.

Bejegyzését azzal zárta, hogy ebben a bohózatban nem vesz részt, ha a körülmények nem változnak, majd kellemes előválasztást kívánt az ellenzéket daráló ellenzéknek.

https://168ora.hu/itthon/puzser-robert-ma-rajott-hogy-megsem-indul-a-fopolgarmester-jelolti-elovalasztason-169127

Az LMP szerződést bont Puzsérral, miután a megmondóember visszalép az előválasztástól

A párt részéről Kanász Nagy Máté, a párt ügyvezetője a következő nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Az LMP Ügyvezető Elnöksége felmondja a Puzsér Róberttel kötött szerződést. Támogatásunk feltétele volt, hogy a jelölt részt vegyen az előválasztásban. Minden továbbiról az LMP a napokban dönt. Határozott célunk, hogy Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívója legyen ősszel.”

A párt és a jelölt között korábban sem volt felhőtlen a viszony – Puzsér korábban is többször változtatta véleményét azzal kapcsolatban, hajlandó lenne-e részt venni az előválasztáson, azonban a legsúlyosabban talán az mérgezte meg a viszonyt, mikor az EP-választás után úgy nyilatkozott,

mi közöm nekem ahhoz, hogy ők épp összeomlanak?!

mire válaszul Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő kifejtette, elfogadhatatlannak tartja a jelölt viselkedését.

https://merce.hu/2019/06/03/puzser-megsem-vesz-reszt-az-elovalasztason

Olyat lép a Momentum, amivel közelebb kerül Orbán rendszerének bomlása Budapesten

Azzal, hogy a Momentum saját jelöltet indít az előválasztáson úgy maximalizálja saját hasznát, hogy közben erősíti az összellenzéki jelölt esélyeit is. Orbán Viktor rendszere még nem állt szemben akkora kihívással 2010 óta, mint amit az önkormányzati választás jelent, ha a DK és a Momentum fegyelmezett és együttműködő marad. Még akkor is, ha Puzsér Róbert közben kiszállt az előválasztásból.

https://24.hu/kozelet/2019/06/03/momentum-elovalasztas-orban-karacsony/

Tényleg Kerpel-Fronius Gábort indítja a Momentum a budapesti előválasztáson

A politikán kívülről érkező, cégvezetőként dolgozó Kerpel-Fronius Gábor a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a céljuk egyértelmű, „vissza kell venniük Budapestet a Fidesz-maffiától”. Programjával kapcsolatban elmondta, hogy családok ezreinek okoz problémát az, hogy kifizessék a lakbért, egyetemisták nem tudják kifizetni az albérletüket, ha kiszorulnak a kollégiumukból. 

„Mindeközben nem tudjuk, hogy hol van a városban az a több ezer ingatlan, szociális bérlakás, amely üresen áll. És miközben súlyos lakásválság van, a Fidesz kegyencei potom pénzekért osztogatják egymásnak a luxuslakásokat előkelő környékeken, például a Várban, és potom pénzekért osztogatják egymásnak az üzlethelyiségeket, például a Belvárosban. És ott van a parkolási maffia is. Abban a hiszemben fizetünk parkolási díjat, hogy ezeket a pénzeket a közlekedés fejlesztésére fogják költeni. Ehhez képest ma már tudjuk, hogy ezeknek a pénzeknek a jelentős részét ellopják a helyi kiskirályok. Fel kell számolni a parkolási maffiát, és fel kell számolni az ingatlanmaffiát is.” – tette még hozzá. 

https://444.hu/2019/06/03/tenyleg-kerpel-fronius-gabort-inditja-a-momentum-a-budapesti-elovalasztason

A fizetés egy részét nem a dolgozóknak fizetné ki az ÁSZ elnöke

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a kormányzatnak meg kellene fontolnia, hogy a saját maga tartalékolásán túl a lakossági megtakarítások előmozdításában is konkrét lépéseket tegyen.

Domokos a Világgazdaságnak úgy fogalmazott:

A kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem közvetlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak.”

A “volt” fideszes politikus szerint így a háztartások havi 5-10 ezer forintonként össze tudnának spórolni egy megfelelő megtakarítási állományt.

Kijelentette: a közgazdászok egyetértenek abban, hogy a váratlan helyzetre való felkészüléshez a háztartásoknak legalább háromhavi bevételüknek megfelelő összegű megtakarítással kell rendelkezniük.

“Ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha tényleg jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni”

http://nyugatifeny.hu/2019/06/03/a-fizetes-egy-reszet-nem-a-dolgozoknak-fizetne-ki-az-asz-elnoke

Belvárosi mutyimérleg: a Rogán-botrány után még nagyobb tempóval adja el ingatlanjait a fideszes kerület

A Rogán-éra vagy a mostani belvárosi vezetés ingatlanprivatizációja tempósabb? Miről árulkodnak a számok? Kik a legnagyobb nyertesek? Meglepő és sokkoló válaszok összesítésünkben.

Rohamtempóban értékesítette ingatlanjait a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat 2014 őszéig, amikor nem várt események is bekövetkeztek az V. kerületben. Az októberi önkormányzati választáson, miután Rogán az országgyűlési képviselőséget választotta, nemcsak annyi változás történt az V. kerületben, hogy az új polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter lett, de bekerültek olyan ellenzéki képviselők is a testületbe, akik piszkálni kezdték a kerület ingatlanprivatizációs gyakorlatát. Az ügyeket nagy lendülettel Juhász Péter kezdte nyilvánosságra hozni, de az LMP új képviselője, Csonka Krisztián is tárt fel eseteket. Az eladások pofonegyszerű forgatókönyvének lényege ez volt: egy cég pár hónapra kivett egy üzlethelyiséget, hogy azután 30 százalékos kedvezményért megvásárolja azt. Megesett, hogy az üzlethelyiségben a három hónap alatt az égvilágon semmi nem történt, mindez csak ürügy volt arra, hogy igénybe lehessen venni a 30 százalékos engedményt, ami – például – 50 milliós árnál máris 15 milliót jelentett. Nem egy esetben a céget csak kevéssel az elidegenítés előtt jegyezték be.

https://magyarnarancs.hu/belpol/szemrebbenes-nelkul-119186

A Rogánt is reptető cég vitte Kövért Rómába Salvinihez

mfor.hu

Április elején nyolcfős delegáció élén utazott Kövér László házelnök Rómába egy bérelt repülővel.

Egy szokatlan tétel tűnt fel a parlament nyilvános szerződéslistájában: 2019. március 23-án az Országgyűlés Hivatala repülőgép bérlésére kötött szerződést a Fly-Coop Kft.-vel. A nyilvános információk alapján a repülőt április 2.-a és 4.-e közötti időszakra bérelték, melyért 6,8 millió forintot fizetett ki az Országgyűlés.

Az Országgyűlés Hivatala az említett szerződés alapján a Kövér László vezette országgyűlési küldöttség római útjára bérelte a repülőgépet. Házelnök úr nyolcfős delegáció élén 2019. április 2-4 között tett hivatalos kétoldalú látogatást Rómában az olasz parlament szenátusa elnökének meghívására. Az országgyűlési küldöttség tagjaként házelnök urat elkísérte Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, a magyar-olasz baráti tagozat elnöke és Selmeczi Gabriella képviselő, a magyar-olasz baráti tagozat tagja - válaszolta megkeresésünkre az országgyűlés hivatala.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-rogant-is-repteto-ceg-vitte-kovert-romaba.html

Közös cége van a magyar államnak Rogán Antalon keresztül a Hableányt elsüllyesztő szállodahajó svájci tulajdonosával

A dunai szállodahajó-biznisz egyik legnagyobb szereplője és haszonélvezője, a svájci tulajdonú Viking Cruises (a Hableány sétahajó tragédiáját okozó szállodahajó, a Viking Sygin tulajdonosa) egy magyar kft.-n keresztül közös tulajdonosa a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós cégnek, a Mahart Passnave-nek - írja az Index.

A Mahart Passnave-et 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek részvényesi jogai a miniszterelnök kabinetminiszterének, Rogán Antalnak a kezében vannak.

https://168ora.hu/itthon/kozos-cege-van-a-magyar-allamnak-rogan-antalon-keresztul-a-hableanyt-elsullyeszto-szallodahajo-svajci-tulajdonosaval-169040

Pásztorék rendszere szállította a szavazatokat a Fidesznek

Az EP-választáson a Vajdaságból érkezett jelentős számú levélszavazat, Kárpátalján nagy csönd volt a kampányban.

A szavazatok döntő többsége a Vajdaságból érkezett. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 59 400-an regisztráltak a választási névjegyzékbe szerbiai címmel, és 40 253-an szavaztak.

A legnagyobb szerbiai magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Pásztor Istvánmég ennél is több szavazatról beszélt. A Fidesz eredményváróján azt nyilatkozta, hogy az ő adataik alapján

mintegy 50 ezren szavaztak a 70 ezer, szavazati joggal rendelkező vajdasági magyar közül, ami több mint 70 százalékos teljesítményt jelent.

https://24.hu/kulfold/2019/06/03/levelszavazat-ep-valasztas-vajdasag-vmsz-fidesz

„Élő halott”, „korrupt banda”, remegő politikusok: kegyetlenül beleszállt az MSZP-be Szanyi

Nyílt levelet írt az MSZP EP-képviselője. A politikus mozgalmat indít, azt mondja, ha a pártnak szüksége van rá, elnökévé választja.

Szanyi Tibor levelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

http://www.atv.hu/belfold/20190603-elo-halott-korrupt-banda-remego-politikusok-kegyetlenul-beleszallt-az-mszp-be-szanyi

6,3 milliárd forintos osztalékot vett ki a két cégéből az Orbán-kormány propagandájának ügynöke

24.hu még pénteken szellőztette meg, hogy az Orbán-kormány kommunikációs pályázatain egyeduralkodóvá váló Balásy Gyula csak az egyik cégének, a Lounge Design Kft.-nek a nyeresége nyomán kétmilliárd 14 millió forintos osztalékot vehet ki, most pedig a hvg.hu írja, hogy a másik cég, a New Land Media Kft. 2018-ban 52,2 milliárd forintos bevételt ért el, a 8,8 milliárd forintos profitból pedig 4,3 milliárd forint osztalékot vett ki.

Vagyis csak a két cég 6,3 milliárd forinttal gyarapította a vagyonát egy év alatt. 

Balásy Gyula cégei vállalták a Soros György és Jean-Claude Juncker arcképével elindított EU-ellenes plakátkampányt, az Állítsuk meg Brüsszelt! kampányt, ahogyan ők hirdették a 2018-as családok évét és a kormány családvédelmi akciótervét is. Nagy belépőjük a menekültek elleni gyűlöletkampány volt még 2015-ben.

https://168ora.hu/itthon/63-milliard-forintos-osztalekot-vett-ki-a-ket-cegebol-az-orban-kormany-propagandajanak-ugynoke-169112

Mátyás Győző: Tudomány és pávatánc

Nagyon úgy tűnik, mégiscsak tanácsos lett volna, ha az 1956-os Intézet deklarálja, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc idején Dózsa László (1942-) − miközben hétszer halt meg, majd támadt fel − puszta kézzel, egyedül verte ki a szovjet csapatokat. (Bocsánat: Kövér László segítségével, aki akkor még meg sem született, na de számít ez a NER-történelemben?). Egy ilyen revelatív felfedezés talán segített volna az intézetnek, hogy megmaradjon az önállósága. A kekeckedő tudósok azonban ragaszkodtak olyan lényegtelen dolgokhoz, mint a kutatás objektivitása meg a tudományos igazság primátusa – a hírhedt plakát ügyében például nem átallottak holmi bizonyítékokkal vacakolni, és ellentmondani a nemzet nagyasszonyának. Már csapják is őket a pártatlanságáról és politikai függetlenségéről elhíresült Veritas Intézethez. Majd készül tanulmány arról, hogy a pesti srácok a Fidesz egy tagozata voltak. (Az külön bukéja a történetnek, és igen passzol a kurzus természetrajzához, hogy az 1956-os Intézet vezetője a Magyar Közlönyből tudta meg, hogy einstandolták a munkahelyét.)

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-tudomany-es-pavatanc-169095

Joe bácsi biztonsági érdekei

MAGYARORSZÁG MINDENKORI MEGÍTÉLÉSE A NAGYHATALMI ERŐVISZONYOK FÜGGVÉNYE

Magyarics Tamás Magyar Nemzet

Magyarország, a magyarok hivatalos és félhivatalos megítélése külföldön az utóbbi közel két évszázadban túlnyomórészt negatív. A jelenség elsősorban arra vezethető vissza, hogy hazánk még azokban a történelmi pillanatokban is, amikor – a mi saját megítélésünk szerint – hősi erényeket felmutatva nemzeti szabadságért, szuverenitásért és, modern kifejezéssel, univerzális emberi és polgári jogokért küzdött, a kor meghatározó nagyhatalmi központjaiban mindössze kényelmetlenséget jelentett, olyan országot, amelyik az általuk gondosan (?) kialakított nemzetközi rendet próbálja megváltoztatni.

Magyarországnak akkor volt jó külföldi sajtója, amikor a politikája, függetlenül a belpolitikai viszonyoktól és értékektől, szinkronban volt a nagyhatalmi érdekekkel. Ezek változó időkben és változó körülmények között az európai hatalmi egyensúly megőrzését, Németország és (potenciális) szövetségesei elleni fellépést, a szovjet/orosz hatalmi érdekek előtérbe helyezését, a közép-európai status quo fenntartását (1919 után elsősorban a kárpát-medencei magyarság rovására), napjainkban pedig egy föderális, központosított Európa megteremtését jelentették, illetve jelentik – amelyekhez az „értékeket” tetszőlegesen és önhatalmúlag hozzá lehetett/lehet rendelni.

Magyarország jelenleg aszinkronban van az Európai Egyesült Államokat létrehozni kívánó főáramú nyugat-európai hivatalos törekvésekkel. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/joe-bacsi-biztonsagi-erdekei-6956774/

 

Nem Orbánnak vannak problémái az illiberális demokráciával, hanem Fukuyamának a történelemmel

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Francis Fukuyama, a híres – vagy inkább hírhedt – amerikai filozófus és politológus nemrég interjút adott a spanyol El Pais című lapnak, s abban, ahogyan ez egy, a neoliberális-globalista fősodornak szellemileg-anyagilag elkötelezett elemzőtől unalomig ismert fordulat, ekézte az illiberális demokráciákat, különös tekintettel Magyarországra és Lengyelországra.

S persze külön kiemelte Orbán Viktort – egy „tisztességes” neoliberális az ő nevét sosem hagyhatja ki –, állítva, hogy a magyar kormányfőnek komoly problémái vannak a saját illiberális demokráciájával.

Na, most itt álljunk meg egy szóra.

Francis Fukuyama egy bukott gondolkodó, bukott filozófus.

Hiszen, mint jól tudjuk, ő volt az, aki 1989-ben egy esszében, majd 1992-ben egy könyvben azt a tézist állította fel, hogy a Szovjetunió összeomlásával és a kommunista tábor felbomlásával a liberális demokrácia győzedelmeskedett az egész világon, minek következtében a történelem befejeződött, hiszen a lényeges kérdések végleg eldőltek.

Fukuyama talán észre sem vette, hogy – mint neoliberális gondolkodó – nem tett mást, mint utánozta, lemásolta a marxista alapú, radikális baloldali tanokat, amely szerint a kommunizmus létrejöttével megvalósul a földi paradicsom, amely után „mindenki képességei szerint, mindenki szükségletei szerint” éli majd boldog életét a világ végezetéig.

 

https://magyarnemzet.hu/fricz-tamas-blogja-all/nem-orbannak-vannak-problemai-az-illiberalis-demokraciaval-hanem-fukuyamanak-a-tortenelemmel-6988469/

 

Sajátjainak harangozott

Pilhál György Magyar Nemzet

Miközben szocialistáink tótumfaktumai pártjuk sorvadásán jajveszékelnek, választmányuk szombaton kétharmados többséggel úgy határozott: mostani EP-kampányfőnökük, Ujhelyi István legyen a felekezet brüsszeli képviselője. (A listavezető Tóth Bertalan korábbi ígéretéhez híven lemondott a választáson megszerzett – egyetlen – pártmandátumról.) Talán abból indultak ki a bölcsek: Ujhelyi így majd kevesebb kárt okoz idehaza. Meg aztán kedvére „harangozhat” tovább újabb öt évig, hiszen ez a mániája. (A jópofa politikus még 2014-ben, a miniszterelnök tusványosi beszéde után jelentette ki: „Minden héten meg fogom kongatni a harangokat, mert demokrataként ez a dolgom.” Egyik közleményében ezt írta: ráébredt, hogy Orbán Viktor szörnyű rezsimet épít az egykori Magyar Köztársaság helyén. Ujhelyi szerint demokratának lenni annyi, mint harangozni.)

A szocialista harangozó eddigi EP-szerepléseiből a látványelemek sem hiányoztak.

Abból sem csinált lelkiismereti problémát, hogy rendre saját hazája megbüntetésére szavazzon odakint. Még pártját is megosztotta (és tovább fonnyasztotta), hogy magyar létére örökké Magyarország miniszterelnökét gyalázta teli szájjal a külföld előtt.

Meglehet, úgy okoskodott a választmány: ha már Ujhelyi mindent megtett, hogy egyetlen mandátuma legyen a pártnak, úgy helyes, ha azt ő kapja.

 

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/sajatjainak-harangozott-6985937/

 

Szigorúan tilos behatolni a Hableány hajótestébe

MH/MTI

 Már csak a 200 tonna emelésére képes Clark Ádám darut várják a dunai hajóbaleset helyszínére a mentés vezetői - közölte a mentés koordinálásával megbízott Terrorelhárítási Központ főigazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. 

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20190603-szigoruan-tilos-behatolni-a-hableany-hajotestebe

Egyetlenek

A magyarországi európai parlamenti választás egyetlen közös listaállítójaként reklámozta magát az MSZP–Párbeszéd

Dippold Pál Magyar Hírlap

Utóbbi neve gyakran szerepel úgy is, hogy P. Az alpári humort kedvelők arra is gondolhatnak, nem véletlenül virít az egyébként hisztérikus kirohanásairól ismert Szabó Tímea a szocialista Ujhelyi István mellett a plakátokon.

A csúfos kudarcot hozó választás egyetlen brüsszeli helyet eredményezett a közös listának. A listavezető Tóth Bertalan már előre megmondta, hogy nem tart igényt a mandátumra, így az a lista második helyezettjét illeti meg. Ott pedig Ujhelyi szerepelt. A közös lista és a pártszövetség nagy szorításban volt, így tehát szombaton az MSZP választmánya titkos szavazással döntött úgy, hogy az amúgy rettenetesen elfuserált kampányuk levezénylője, Ujhelyi menjen öt évre Brüsszelbe.

A magát jobboldalinak nevező politikai alakulat, a Jobbik is alaposan leégett az EP-választáson. Egy mandátumot kotortak össze, ezt Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezetője kapja meg, aki civilben közgazdász és politológus, a mozgalomban pedig 2010 óta a Jobbik országgyűlési képviselője. A valamikori adószakértő 2012-ben, legismertebb parlamenti beszédében felszólította a kormányt, mérje fel „azt, hogy az itt élő és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent”. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190603-egyetlenek

Tájkép csata után

Az önmagát önként kivégző Jobbik, MSZP és LMP agóniája a végső fázisba jutott, a „karizmatikus vezér” mitológiájának paródiájaként tételezhető DK képes volt felszívni a többiek maradványait

Bogár László Magyar Hírlap

 magas, egyes országokban igen magas részvételi arány azt jelzi, hogy az európai választópolgár valóban tudatában volt annak, hogy nagyon is van/volt tétje a mostani európai parlamenti választásoknak. Most, a nagy csata után és az újabb, még durvább csaták előtt érdemes talán eltöprengeni kissé arról, hogy mit is jeleznek a választás alapvető trendjei, és mire számíthatunk a jövőben.

Igazán nagy meglepetés nem született, a drámai változások, átrendeződések előrejelzése többé-kevésbé pontos volt, csak olyan következett be, ami nagyjából sejthető is volt.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190603-tajkep-csata-utan

Végzetes lehet a tudományellenesség - interjú Bojár Gáborral

Azok az országok a legsikeresebbek a világban, ahol a legtöbb pénzt teszik az oktatásba – állítja Bojár Gábor fizikus, a nemzetközi hírű épülettervező programot kifejlesztő Graphisoft alapítója.

- Mi lehet a bűne a Magyar Tudományos Akadémiának? - A függetlensége. A magyar tudománynak jó híre van a világban, az akadémiai kutatóintézeti hálózat jól működött, még ha ez nem is azt jelenti, hogy ne lehetne a teljesítményt jobban mérni, számon kérni és elismerni. De a tudomány művelésének a tudósok függetlensége, a kutatás szabadsága nagyon fontos része. Einsteinnek senki nem mondta meg, hogy fedezze fel a relativitás elméletét. Azzal sem értek egyet, hogy az államnak főleg az alkalmazott kutatásokra kell költenie az adófizetők pénzét, mert az jó a gazdaságnak. Ez a vállalatok feladata, ők tudják, mire van szükségük. A felfedező alapkutatások eredménye viszont mindannyiunké, azokra csak az állam tud költeni, és ezek nélkül alkalmazott kutatás sem lesz.     - Ennyire szálka Orbán szemében még egy politikával nem foglalkozó intézmény is, ha az független? Nem üthet vissza, ha a kormányzat minden független intézményt felszámol? A hatalomnak nem érdeke valamiféle kontroll? - De igen, az lenne. Ezt gyakorló cégvezetőként is meg tudom erősíteni. Nekem olyan kollégákra volt és van szükségem, akik tudnak és mernek ellentmondani. Olyan független igazgatótanács dolgozott mellettem, amelyik azt is tudta mondani indokolt esetben, hogy „Nem!”. Minden vezető tud hibázni és minél nagyobb egy cég, annál nagyobb lehet a hiba következménye és annál nehezebb azt kijavítani. A hibákat független ellenőrzéssel lehet csökkenteni. Orbán éppen ezt nem szereti. Ezért sokszor könnyebben hoz hibás döntéseket, amiket nagyon nehéz utólag kijavítani. 

https://nepszava.hu/3038183_vegzetes-lehet-a-tudomanyellenesseg-interju-bojar-gaborral

 

Bonta Miklós Ötletelgetünk

Talányos kérdés, hogy a múlt vasárnapi európai parlamenti választások hazai eredményének lesz-e bármilyen közvetlen hatása a magyar gazdaság kilátásaira. A NER kampányának érvanyaga között még az utolsó pillanatokban is az szerepelt - remélhetőleg ebben a formában utoljára -, hogy azért illett a Fideszre szavazni, mert "a bevándorláspárti vezetés tönkreteszi Európát, veszélyezteti az európai életformát, benne a magyar gazdaságot, az adócsökkentéseket, a béremeléseket, a magyar vállalkozásokat is." Varga Mihály szakmai meggyőződését feladva, a számára kifizetődő politikai alázattal és fenyegetésszámba menő szózattal buzdított a kormányhűség kinyilvánítására.

Alig 72 óra elteltével aztán már meg is feledkezett az - egyébként nem létező - bevándorlásveszély és a gazdaságpolitika közötti kapcsolat kinyilatkoztatásáról, és előállott a gazdaságvédelmi akciótervvel, amelynek célja annak bizonyítása, hogy képesek vagyunk talpon maradni, ha körülöttünk villámok cikáznak is.

https://nepszava.hu/3038203_otletelgetunk

Így szavazott Budapest az EP-választáson – a pártok eredményei kerületenként

Hogy szavazott a főváros? Melyek voltak a legaktívabb kerületek? Hol nyert igazán nagyon a kormányzó pártszövetség, és hol lenne verhető? Ebben az anyagunkban ezt mutatjuk be. 

https://atlatszo.hu/2019/06/03/igy-szavazott-budapest-az-ep-valasztason-a-partok-eredmenyei-keruletenkent/

 

Százmilliós veszteség a vidéki lakájmédiánál, csökkenő újságbevétel a Délmagyarországnál

Rekordnegatív évet zárt a már KESMA-tag szegedma.hu, és veszteségbe fordult a hódmezővásárhelyi promenad.hu is. Egyedül a Délmagyarország ért el pozitív eredményt 2018-ban a Fidesz-közeli médiumok közül, annak ellenére, hogy kevesebb a lapbevétel.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/szazmillios-veszteseg-a-videki-lakajmedianal-csokkeno-ujsagbevetel-es-berek-a-delmagyarorszagnal/

 

Darabjaira szedik a Széchényi Könyvtárat, és szétdobálják a komáknak

Félő, nem az 1956-os Intézet az egyetlen tudományos műhely, amit leszalámiz az állam az Országos Széchényi Könyvtárról. Közben beindult az azbesztmentesítés – a dolgozók aggódnak.

 

Úgy tudjuk, kiforrott elképzelések vannak arról kormányzati berkekben, hogy a Történeti Interjúk Tára a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, a Színháztörténeti Tár az Országos Színháztörténeti Múzeumba, a Zeneműtára Városligetben készülő Magyar Zene Házába tagozódjon az Országos Széchényi Könyvtárból – amennyiben az elgondolásokat tettek követik.

Nem túl jó előjel, amit pénteken a 444 megírt a Magyar Közlöny alapján: a kormányzat szemében régóta szálka 1956-os Intézet betagozódik a szélsőjobbos Veritas Történetkutató Intézetbe. A Veritas vezetője az a Szakály Sándor, aki szerint például az 1920-as numerus clausus – ami létszámarányhoz kötötte a kisebbségek felsőoktatási részvételét – nem volt jogfosztó törvény.

Arról, hogy rájár a rúd újabban az első számú magyar közgyűjteményre, az OSZK-ra, sokszor írtunk, ahogy arról is, hogy a kultúrharcos logika mellett ingatlanmanipuláció sejlik fel a háttérben:

https://blog.atlatszo.hu/2019/06/darabjaira-szedik-a-szechenyi-konyvtarat-es-szetdobaljak-a-komaknak/

Kétes ügyletek, sötét úton szerzett vagyonok jellemzik a magyar baloldalt

origo

Bemutatjuk a baloldal milliárdos pénzembereit, akik a hátukon vitték az MSZP és a DK sorsát. Sötét múlt, megkérdőjelezhető módon szerzett vagyon jellemzi az életútjukat.

https://www.origo.hu/itthon/20190602-balodali-vagyonok-birodalmak.html

Bayer durván összeollózott képpel bizonygatta, hogy Juncker férfival csókolózik

Tegnap este ment adásba a HírTV-n a Bayer show, amelynek központi témája az európai parlamenti választások következménye volt.

A műsorvezető emlékeztetett, hogy amikor megalapították a Fideszt, akkor készítettek egy plakátot, amin Erich Honecker és Leonyid Iljics Brezsnyev, illetve egy fiatal pár csókolózik. A képet le is vetítették a műsorban, majd jöt egy olyan felvétel is, amin Jean-Claude Juncker, ez Európai Bizottság leköszönő elnöke és egy ismeretlen férfi csinál hasonlót.

„Gyerekek semmi nem történt. Harminc év alatt annyi történt, hogy gusztustalan, kretén vénemberek smárolnak egymással!” - mondta Bayer.

Ugyanakkor, ha megnézzük a képet, akkor látható, hogy vannak elmosódások (főleg Juncker kezénél), ezért éltünk a gyanúval, hogy a kép manipulált.

Rákerestünk, az EB-bizottság elnöke valóban elég „közvetlen” az európai politikusokkal, de az eredeti képen Juncker egy másik férfi fejére ad csókot. De nem úgy, ahogy Bayer állítja. Nem azzal a férfival, nem szájon, ahogy a szovjet vezérek csinálták anno. Inkább arról van szó, hogy a politikustársait időnként ölelgető vagy éppen pofozgató Juncker ez alkalommal is elragadtatta magát.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/juncker-bayer-show-120276

2010-ben ellenforradalom volt Magyarországon

A címbéli állítást Ripp Zoltán fogalmazta meg a hírklikk.hu-nak adott interjújában. A történész, a Politikatörténeti Intézet volt főmunkatársa, aki jelentős könyvet írt a rendszerváltozás időszakáról, és aki öt éve visszavonult a politikai elemzések világából, most szépirodalmi művel jelentkezik; június 4-én mutatják be első könyvét, amely nem az első….A mostani beszélgetésben kicsit visszarángattuk a politika világába, hogy elmondhassa mit is lát a mai Magyarországon. És mint elmeséli: látja a gyűlöletet, látja azt, hogy ebben az országban húsz évenként szoktak rendszert váltani, és ez alapján Orbánnak még van tíz éve. Azt is állítja: a magyar miniszterelnök vezetésével 2010-ben ellenforradalom zajlott; elvették, tőlünk a demokráciát és a szabadságot.

https://hirklikk.hu/kozelet/2010-ben-ellenforradalom-volt-magyarorszagon/351039

MIÉRT ÉS MEDDIG EJTETTE ORBÁN A KÖZIGAZGATÁSI BÍRÓSÁGOKAT?

Schiffer András

Nem volt túl bölcs a közigazgatási bíróságokat a diktatúraépítés toposzává tenni az ellenzéki nyilvánosságban. Orbán a halasztással a befektetőket azért biztos megnyugtatta.

A kormány néhány napja a „megalapozatlan jogállamisági kritikákra” hivatkozva bizonytalan időre elhalasztotta a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatályba léptetését. Egészen kivételes húzásról van szó. Orbán Viktornak eleve nem kenyere a hátrálás, a megalkuvás, vagy akár csak a szimpla nagyvonalúság: egész hatalmi filozófiája arra épül, hogy kerülje a gyengeségnek még a látszatát is. Néhány esetet fel tudunk sorolni, amikor az ellenerő taktikai visszavonulásra (az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek száma, a netadó, a vasárnapi boltzár vagy az olimpia ügyében), vagy korrekcióra, valójában a kritikusok kifárasztására játszó kozmetikázására (ötödik alaptörvény-módosítás) kényszerítette.

 

A NER történetében azonban először fordul elő, hogy a miniszterelnök egy hatalompolitikai kérdésben – legalábbis átmenetileg – teljes hátraarcot vezényel.

 

S ha a hisztériamentes tények még bárkit is érdekelnek akár Magyarországon, akár a magyar jogállamiságért aggódó európai döntéshozók között: a magyar liberális jogállam leépülése, egyszersmind az orbáni hatalmi struktúra, a centralizált demokrácia kiépítése 2013 őszére bevégeztetett. 

https://azonnali.hu/cikk/20190603_miert-es-meddig-ejtette-orban-a-kozigazgatasi-birosagokat

Napokig eltarthat, mire megjön a daru a Hableány kiemeléséhez

Napokba telhet, mire megérkezik a daru, amely ki tudja emelni a Hableány roncsát – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője, az elsüllyedt hajótest kiemelésére irányuló munkálatok irányítója hétfőn sajtótájékoztatóján.

Hajdu azt mondta, felállították a TEK válságkezelő központját, és két lehetséges stratégiai irányt határoztak meg a mentésben, ezeken egymás mellett dolgoznak: az egyik szerint a hajó folyómederben marad, de felhozzák belőle a holttesteket, a másik szerint az egész hajótestet kiemelik.

Hajdu elmondta, nagyon nehezek a körülmények, a Duna vízállása most 517 centiméteres, a balesetkor 501 centiméteres volt, de a hajó 9 méteres mélységben fekszik. A Duna szélessége itt 453 méter, a vízhozam közel 5000 köbméter, a sodrás sebessége a pillérek között 4 m/s, a víz 12-15 fokos, a látótávolság pedig 0 centiméter.

https://hvg.hu/itthon/20190603_Napokig_eltarthat_mire_megjon_a_daru_a_Hableany_kiemelesehez

Jobbikos lesz a közös ellenzéki jelölt Dunaújvárosban

Ugyanazt fogják indítani, aki tavaly tavasszal mandátumot nyert a választáson.

A Jobbik képviselője lesz a polgármesterjelölt Dunaújvárosban – közölte a párt hétfőn.

A közleményben azt írták, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd közösen döntött úgy, hogy Pintér Tamást, a jelenlegi jobbikos országgyűlési képviselőt fogják indítani polgármesterjelöltként a városban, hogy az őszi önkormányzati választások során egyetlen kihívója legyen a Fidesz jelöltjének.

Hozzáteszik, Dunaújváros már az áprilisi országgyűlési választások során is bizonyította, hogy "nem kér a korrupt és arrogáns fideszes vezetésből", mert ekkor Pintér Tamást választották képviselőnek.

 

https://hvg.hu/itthon/20190603_Jobbikos_lesz_a_kozos_ellenzeki_jelolt_Dunaujvarosban

Elképesztő tempóban zuhan a nap- és szélenergia ára

 

 

Tovább csökken a megújuló energia ára, ami gyorsíthatja a tiszta energiaellátásra történő átállást - közölte a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA). A fotovoltaikus napenergiából és szárazföldi szélenergiából előállított villamos energia átlagos költsége globálisan 13 százalékkal csökkent 2018-ban 2017-hez képest. A szervezet szerint a két technológiai költsége várhatóan a következő évtizedben is tovább mérséklődik majd.

 

https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/elkepeszto-tempoban-zuhan-a-nap--es-szelenergia-ara.4.326139.html

600 ezret tett gyerekei cégébe, 2,8 milliárdot vett ki belőle Mészáros

4666-szorosan megtérült Mészáros Lőrinc gyermekeibe vetett bizalma. A cég akkorát ment, mint még soha.

Péntek este nyilvánosságra hozták a Fejér B.Á.L. Zrt. tavalyi évre vonatkozó mérlegét. Ezt az építőipari vállalkozást Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gyerekeinek érdekeltségeként szoktuk emlegetni, az ő neveik kezdőbetűi jelennek meg benne: a B.Á.L. Mészáros BeatrixraHomlok-Mészáros Ágnesre és ifjabb Mészáros Lőrincre utal.

A vállalkozás azonban már nem csak az ifjabb generációé, márciusban egyetlen, trükkös részvénnyelbeszállt édesapjuk, a miniszterelnök barátja is. Ráadásul úgy, hogy csekély, 600 ezer forintos részesedése ellenére az osztalék fele hozzá kerül.

A tavalyi év eredményei után a Fejér B.Á.L. Zrt.-ből 5,6 milliárd forint osztalékot vesz ki a négy tulajdonos. Ez azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinchez 2,8 milliárd forint kerül. A 600 ezer forintos befektetés tehát 4666-szorosan megtérült.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/01/fejer-bal-meszaros

  Nem Brüsszelből, hanem Moszkvából támadják a rezsicsökkentést

g7

Nagyjából a rezsicsökkentés lezárása óta nem fizettünk olyan sokat az orosz gázért, mint 2018-ban. Tavaly a drágulást ugyan még többnyire piaci folyamatok indokolták – hiszen nyáron és ősszel a tőzsdei jegyzések is megugrottak -, de könnyen előfordulhat, hogy régiónkban tartósan magasan maradnak az árak. Ha sikerrel jár az oroszok ügyeskedése, akkor Magyarország, sőt, a teljes kelet-közép-európai térség drágábban juthat csak földgázhoz a jövőben, mint a nyugat-európai államok.

https://g7.hu/kozelet/20190603/nem-brusszelbol-hanem-moszkvabol-tamadjak-a-rezsicsokkentest

Mihályi Péter: Az új gazdasági akcióterv az utolsó szög a társadalombiztosítás koporsójában

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki a Kormányinfón jelentette be az Orbán-kormány gazdasági akciótervét. Mihályi Péter közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Közép-Európai Egyetem vendégprofesszora szerint ez egyúttal a társadalombiztosítás végét is jelenti.

A közgazdász az Index cikke nyomán ugyanis arra hívta fel a 168 Óra figyelmét, hogy az adóadminisztrációs terhek csökkentése alá sorolódik a járulékfajták összevonása. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a korábban külön tételként fizetett természetbeni és pénzbeni járulékokat ezután egyben kezelik.

Mihályi Péter portálunknak azt nyilatkozta, hogy amikor a munkáltatók a munkavállalók után befizetendő pénzt átutalják a kincstárnak, eddig azt külön fizették. Külön meg volt határozva, hogy a bér hány százaléka megy a természetbeni ellátásokért, amilyen például az orvosi, kórházi ellátás. Illetve az is, hogy mennyi megy pénzbeni ellátásra, mint a táppénz, a nyugdíj, vagy a munkaerőpiaci járulék. Ez utóbbi lényegében a munkanélküliség elleni biztosítás.

A közgazdász álláspontja szerint ezt most összevonják, innentől kezdve már végképp senki nem tudja megmondani, hogy azért a járulékért, amit befizettek az emberek, mit fognak kapni.

https://168ora.hu/penz/uj-gazdasagi-akcioterv-az-utolso-szeg-a-tarsadalombiztositas-koporsojaban-169043

Hatalmas fallosz fogadta Donald Trumpot az Egyesült Királyságban

Egy brit fiú nyírta a fűbe, hogy a leszálló elnök jól lássa a gépe ablakából. Okkal tette.

Különös akciót talált ki egy 18 éves brit tini, Ollie Nancarrow annak apropóján, hogy hétfőn háromnapos látogatásra érkezett az Egyesült Királyságba Donald Trump: a fiú a repülőtér melletti füves területen egy hatalmas péniszt alakított ki, amely a magasból is jól látszódik. Hogy az üzenet biztosan célba érjen, a kis Ollie még Trump nevét is odaírta:

https://hvg.hu/elet/20190603_Hatalmas_fallosz_fogadta_Donald_Trumpot_az_Egyesult_Kiralysagban

Az EP-választás Európa-szerte politikai földrengést okozott

A május 26-i EP-választás átrendezte az erőviszonyokat az Európai Parlamentben, az Európai Néppárt és a szociáldemokraták először nem tudnak együtt többséget alkotni. A szavazás után így máris kemény alkudozás kezdődött arról is, hogy kik legyenek az új Európai Bizottság vezetői. Azonban az EP-választás nemcsak az Európai Parlamentben hozott változásokat, számos országban a szokásosnál is nagyobb hatással lehet a belpolitikai folyamatokra.

https://index.hu/kulfold/ep/2019/06/03/orszagok_eredmeny_ep-valasztas_belpolitika_elemzes_kulpolitika_2019/

Fejbelőtték a német CDU egyik politikusát

Közvetlen közelről lőhették fejbe a 65 éves Walter Lübckét, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Bundestag-képviselőjét – írja a BBC. A kasseli képviselő holttestére ma 00:30-kor találtak rá a közeli szülőfalujában, Isthában taláható otthonában a rendőrök. A hesseni rendőrség nyomozást vezető tisztjei szerint az önkezűséget, tehát öngyilkosságot a nyomozás kizárta.

A bűnügyi csoport vezetője, Sabine Thurau a sajtónak annyit nyilatkozott, továbbra sem sikerült bármiféle indítékra, vagy nyomra találniuk arra vonatkozóan, ki követhette el a gyilkosságot, azon kívül pedig, hogy kis hatótávolságú kézifegyverrel adtak le Lübcke fejére halálos lövést, közvetlen közelről, a nyomozók egyelőre semmiféle más információt nem osztottak meg a nyilvánossággal.

Annyi azonban máris ismert, hogy Walter Lübcke 2015 októberében vált országosan ismert politikussá, méghozzás azért, mert azt nyilatkozta, ki kell állni az országba akkor nagy számban érkező menekültek emberi jogaiért, és segíteni kell őket.

https://merce.hu/2019/06/03/fejbelohettek-a-nemet-cdu-politikusat