2019, június 3 - 07:22 Sajtószemle

Az Akadémia ügye nemzeti ügy: többezren tüntettek az MTA szabadságáért

percről-percre

A beszédek sorát Deák Dániel egyetemi oktató kezdte meg.

Azzal kezdte, hogy teljességgel érthetetlen, mi történt az elmúlt napokban. Érthetetlen, miért támadja ilyen erővel a kormány a Magyar Tudományos Akadémiát. Mint mondta:

„Miért történik mindez?

Csak.

Vagy hogy egy kicsit tudományosabb legyek: mert olyan hatalommal állunk szemben, amely semmi mást nem akar, csak a hatalmat gyakorolni a hatalomért. Ezért történhetnek meg ilyen képtelenségek.”

Deák szerint fontos látni, hogy az akadémiai intézetek kitűnősen képesek uniós forrásokat vonzani magukhoz, kimagasló képességeik miatt. Emellett pedig függetlenséget élveznek. És a kormány szempontjából „ez baj”. Viszont azt is látnunk kell, hogy a kormány sincs könnyű helyzetben jelenleg, hiszen nagyon nem mindegy számára, hogy mit szól Európa ahhoz, hogy a hazai kutatói élet szabadságát fenyegetik.

Deák szerint ebben a helyzetben a legfontosabb az, hogy a kutatók kreativitásukat használva összekapaszkodjanak, és mindent tegyenek meg azért, hogy ellen tudjanak állni a kormány támadási kísérleteinek.

És emellett szolidaritásra szólított fel mindenkit, hiszen az Akadémia ügye túlmutat önmagán, és mindannyiunk életére hatással lehet.

„Nem törnek át. No pasaran” – zárta beszédét.

https://merce.hu/2019/06/02/az-akademia-ugye-nemzeti-ugy-tobbezren-tuntettek-az-mta-szabadsagaert/

Lovász László üzenete a vasárnapi demonstráció résztvevőihez

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma által „Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának!” jelszó alatt szervezett demonstráció több ezer résztvevője június 2-án, vasárnap 17 óra előtt érkezett az MTA Székháza elé, ahol a szervezők felolvasták Lovász László, az MTA elnökének üzenetét is. Az üzenetet szó szerint közöljük.

https://mta.hu/mta_hirei/lovasz-laszlo-uzenete-a-vasarnapi-demonstracio-resztvevoihez-109773

Nemzetközi védelmet kért az Orbán-kormány ellen a független magyar bírói kar

A bírósági rendszer változtatásai Lengyelországban és Magyarországon is fenyegetik az igazságszolgáltatás függetlenségét, és ennek a járványnak a terjedése alááshatja a demokráciát az Európai Unióban – ezt állítja az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ).

A szervezet jelenleg éppen felülvizsgálja lengyel tagszervezetének a tagsági jogosultságát, miután a lengyel vezetés erősebb állami ellenőrzés alá helyezte a bíróságokat. Minderről a Reuters hírügynökség számol be, és a cikket a The New York Times is átvette. A tudósítások – melyeket a Klubrádió szemlézett – szerint a magyar tagszervezet – az Országos Bírói Tanács – az európai ernyőszervezet fellépését kérte amiért Orbán Viktor magyar miniszterelnök olyan összetételű közigazgatási bíróságok felállítását tervezi, amely a kritikusok szerint növelni fogja a bírákra nehezedő politikai nyomást.

„A lengyel és a magyar betegség továbbterjedhet a szomszédos országokra, és ki tudja, nem éri-e el Európa többi részét is”

– fogalmazott a Reutersnek az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának az új elnöke, a holland Kees Sterk.

A cikk emlékeztet arra is, hogy az Európai Unió a támogatások visszatartásával fenyegette meg Varsót arra az esetre, ha nem fogja vissza a tömbön belül antidemokratikusnak tekintett politikai irányvonalát. Kees Sterk szerint Romániában a jogállamiság helyzete a lengyel- és magyarországinál „csak egy fokkal kevésbé aggasztó, de korántsem megnyugtató”.

A bíróságok – tette hozzá – Európai Unió-szerte nagyobb nyomásnak vannak kitéve a populista hullám közepette.

https://168ora.hu/itthon/nemzetkozi-vedelmet-kert-az-orban-kormany-ellen-a-fuggetlen-magyar-biroi-kar-150785

Bár Orbán a pápa csíksomlyói miséjén nem volt ott, a BL-döntőt azért nem hagyta ki

Szombaton Ferenc pápa csíksomlyói miséjén Semjén Zsolt képviselte a kereszténység megmaradásáért küzdő kormányt, mivel Magyarország miniszterelnöke előre jelezte, hogy nem lesz ott a kivételes eseményen.  

De az olvasónk által küldött kép szerint 

Orbán Viktor a nap másik szakrális eseményére már fel tudta szabadítani magát, így élőben nézhette végig, ahogy a Bajnokok Ligájának madridi döntőjében a Liverpool 2-0-ra megveri a  Tottenhamet.

Csíksomlyón a pápa az idegen kultúrák találkozásáról és a kölcsönös megismerésről beszélt, Madridban pedig Mohamed Szalah már a meccs második percében megszerezte az első gólt.  

https://444.hu/2019/06/02/bar-orban-a-papa-csiksomlyoi-misejen-nem-volt-ott-a-bl-dontot-azert-nem-hagyta-ki

Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól

A katolikus egyház feje vasárnap egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott az erdélyi Balázsfalván.

Az egyház nevében bocsánatot kérek az Úrtól és tőletek azokért a pillanatokért, amikor a történelem során hátrányosan megkülönböztettünk, bántalmaztunk, vagy elhibázott módon, Káin, és nem Ábel tekintetével tekintettünk rátok, és nem tudtunk elismerni, nem tudtunk értékelni benneteket a sajátosságaitokban

 

– mondta a pápa.

https://24.hu/kulfold/2019/06/02/ferenc-papa-romak-balazsfalva-erdely-romania/

Kikelt London polgármestere Trump ellen, és Orbán is megkapta a magáét

 

Nem lenne szabad fogadni Trumpot a brit fővárosban, mondja Sadiq Khan, és a nyugati liberális demokráciákat fenyegető vezetők közé sorolja Orbán Viktort is.

Lovat adni az antiszemiták alá, az idegengyűlölet nyakló nélküli használata, muszlim országokkal szembeni beutazási tilalom bevezetése - hosszan sorolja Sadiq Khan, London főpolgármestere a Guardianben, mik Donald Trump főbűnei. Ez a Trump tervezi, hogy Londonba utazik, és Khan szerint bűn ezt a vezetőt Londonban vörös szőnyeggel, szívélyesen fogadni. Mert ő csak egyik megtestesítője annak az egész világon terjedő fenyegetésnek, amelyek a "nehezen megszezett jogainkra és szabadságunkra" leselkednek, amelyek az elmúlt 70 évben jellemezték a liberáis, demokratikus társadalmakat.

Khan sorolja a azokat a vezetőket, akik hasonlóan megosztó, fasiszta képeket, fogalmakat használnak világszerte, és a felsorolásba beveszi Orbán Viktort is. Ezek a vezetők szembefordítják az embereket egymással, a kisebbségekből faragnak ellenségképet. Egyesek szerint realistának kell lenni ebben az ügyben is, de hol húzzuk meg a határt a szélsőjobb nézeteknek? kérdezi Khan. Theresa Maynek is el kellene utasítani ezt a Trumpot, ami nem Amerikának szólna, hanem a Trump által képviselt elfogadhatatlan értékeknek és eszközöknek.

https://hvg.hu/vilag/20190602_Kikelt_London_polgarmestere_Trump_ellen_es_Orban_is_megkapta_a_magaet

 

Csehországnak vissza kell fizetnie az uniós pénzt, mert a miniszterelnök cége nyerte a támogatásokat

sehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak, mert a pénzt korábban az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding kapta, és az Európai Bizottság szerint Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen, ezért a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A több mint hetven oldalas bizottsági jelentés szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, aminek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

https://444.hu/2019/06/02/csehorszagnak-vissza-kell-fizetnie-az-unios-penzt-mert-a-miniszterelnok-cege-nyerte-a-tamogatasokat

Az MSZP csapdát állított a ferencvárosi ellenzéknek, akik bele is sétáltak

A mulatságon meglepetés várta az összegyűlt párbeszédes, momentumos, DK-ás politikusokat és aktivistákat, ugyanis Pál Tibor - kezébe véve az irányítást - előállt a ferencvárosi önkormányzati választás taktikai forgatókönyvével, ami szerint Jancsó Andrea volt LMP-s, jelenleg független képviselő lesz az ellenzék közös jelöltje, és a többi kerületi pozícióra is javaslatokat tett. 

Majd az összefogásról és a jelöltről félreérthetetlen posztot rakott ki pártjuk Facebook-oldalára

Ravasz húzás. Egyfelől mert ezzel Pálék váratlanul felrúgták az áprilisi ellenzéki megállapodást, ami szerint a IX. kerületben a szocialistákkal egyébként szövetségben álló Párbeszéd jelölhet ellenzéki indulót, másfelől az MSZP választási eredménye egyáltalán nem indokolja, hogy a kerületben átvegyék az irányítást. A Momentum és a DK is lekörözte őket. A választási eredményük fényében az is kérdés, hogy mit is kívánt megünnepelni az MSZP. 

A fő bonyodalom pedig abból van, hogy Baranyi Krisztina független képviselő már tavaly októberben bejelentette, hogy elindul a fideszes Bácskai Jánossal szemben. Őt viszont a szocialisták nem hívták el erre az ellenzéki bulira. 

Ha Ferencvárosban kettő vagy több ellenzéki jelölt száll ringbe, akkor hiába is áll jól az ellenzék Ferencvárosban, borítékolható a bukásuk. 

https://444.hu/2019/06/01/az-mszp-csapdat-allitott-a-ferencvarosi-ellenzeknek-akik-bele-is-setaltak

MSZP: Bangóné leváltva, a kommunikációs igazgató kirúgva

 

Sajtótájékoztatót tartott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes az MSZP választmányának döntéséről.

Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatón közölte, a választmány kétharmados többséggel döntött úgy, hogy fenntartja az EP-lista sorrendjét, amelynek értelmében Ujhelyi István EP-képviselő képviseli a pártot a következő öt évben Brüsszelben - írja az MTI. A közös listát Tóth Bertalan pártelnök vezette, de ő előre jelezte, hogy nem veszi át mandátumát, a lista második helyén állt Ujhelyi István kampányfőnök.

 

A választmányi elnök hangsúlyozta, az MSZP továbbra is a nemzeti együttműködés rendszerének ellenfele és az együttműködésben látja az egyetlen lehetőséget arra, hogy a következő, őszi önkormányzati választáson sikeresen küzdjenek a NER helyi képviselőivel szemben.

Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP egységes, elszánt, mindenki tisztában van a választási eredmény súlyával és az MSZP jövőbeni politikai felelősségével is. Világos az MSZP-nek, hogy a magyarországi baloldalnak, a szociáldemokráciának mind szervezeti, mind politikai tartalmi szempontból új alapokra kell helyezkednie - mondta.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke bejelentette,kérésére Bangóné Borbély Ildikó lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról és közös megegyezéssel távozik a párt kommunikációs igazgatója is, Láng Balázs. Úgy értékelt, az MSZP és a Párbeszéd közös listája kudarcot vallott az EP-választáson, a baloldali szavazók nem ezt a listát támogatták.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190601-mszp-bangone-levaltva-a-kommunikacios-igazgato-kirugva

 

Ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, üzente a pápa

"Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen" - kezdte homilíáját Ferenc pápa Csíksomlyón. Beszéde első részében az egyház nemzeteken, nyelveken és kultúrákon felül állását hirdette. Annak apropóján, hogy Csíksomlyó zarándokhely, a zarándoklat mibenlétéről beszélt. "Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent Népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve" - mondta.

 

https://444.hu/2019/06/01/ne-feljunk-a-kolcsonos-erintkezestol-uzente-a-papa

 

Túlerőben voltak a Nemzeti Légió ellen tiltakozók Szegeden

Két ellentüntetést is szerveztek a Mi Hazánk beharangozta Nemzeti Légió megalakulása ellen. Toroczkai „cigánymaffiázott”, a roma tiltakozók a tíz évvel ezelőtti terrort emlegették, a civilek a szervezet betiltásáért gyűjtöttek aláírásokat, de jogi lépéseket is tesznek, ha bejegyzik a szervezetet.

Karnyújtásnyira voltak egymástól a tiltakozók és a Nemzeti Légió megalakulására összehívottak, csak a hadseregnyi rendőr választotta el őket. A résztvevőket tehát fizikailag elzárták egymástól. A balhé teljesen kizárt volt.

https://hvg.hu/itthon/20190601_Tuleroben_voltak_a_Nemzeti_Legio_ellen_tiltakozok_Szegeden

Az Orbán-kormány nagyon szeretné majd, ha ebbe raknánk a megtakarított pénzünket

Június 3-ától jön az új lakossági megtakarítási csodafegyver, amely ezúttal Magyar Állampapír Plusz névre hallgat. Egyszerű és jó kamatozású, ám hosszú évtizedek óta berögzült szokásokat kell eltörölni ahhoz, hogy sikeres legyen.

 

hétfőtől kizárólag a lakosság számára elérhető Magyar Állampapír Plusz, amelynek minden elemét úgy alakították ki, hogy az bárkit meg tudjon győzni arról, hogy ide tegye a pénzét. És hát kétség kívül igen kedvező körülményeket teremtettek:

öt évre akár 27 százalékos kamat, ám évente büntetés nélkül ki lehet belőle szállni, sőt, bármikor máskor is, mégpedig szinte elhanyagolható veszteséggel.

Márpedig ekkora kamatot ma nemigen lehet elérni, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az kiemelkedő a jelenlegi pénzpiaci környezetben. (Persze kivételek vannak: néhány kötvény évi akár 10 százalékos kamatot is produkálhat, ám ott nagyobb a kockázat, és akár bukni is lehet, ahogy a tőzsdén is lehet ennél nagyobbat szakítani: elég csak Mészáros Lőrinc cégeinek szárnyalására gondolni.) A MÁP Plusz egyébként az első évben félévente, majd évente kamatozik, mégpedig az alábbi menetrend szerint:

https://hvg.hu/gazdasag/20190531_magyar_allampapir_plusz_allamkotveny_lakossag_megtakaritas

 

"Intézményesen megloptak a törvénykezők" - elszakadt a cérna egy mecénásnál, Polgár Andrásnál

Pótolhatatlan kulturális értékek vesznek el a lopás következtében - mondja Polgár András.

Polgár András üzletember, aki  tizenkét éve döntött úgy, hogy befejezi a napi operatív munkát és szervezett keretek között fog adományozni, a tao-támogatás eltörlése kapcsán fogalmazot meg sarkos gondolatokat a Facebookon, amit a színház.org igéz.

“Intézményesen megloptak. Azok a derék törvénykezők, akik kieszelték, hogy a független, progresszív színházakat elpusztítják. Jogsértőn, visszamenőleges hatállyal - törvénytelenül – megfosztva, az adós nem fizethet.

Ezenközben a lopott pénzt nímand beámterek (mert erősebb, ámde hitelesebb jellemzésre ők nem érdemesek) osztogatják csatlósoknak.

“Intézményesen megloptak. Azok a derék törvénykezők, akik kieszelték, hogy a független, progresszív színházakat elpusztítják. Jogsértőn, visszamenőleges hatállyal.

Néhányad-magammal megelőlegeztük a TÖRVÉNY által garantált bevételt, amitől – TÖRVÉNYtelenül – megfosztva, az Adós nem fizethet.  Ezenközben a lopott pénzt nímand beámterek (mert erősebb, ámde hitelesebb jellemzésre ők nem érdemesek) osztogatják csatlósoknak.

pótolhatatlan kulturális értékek vesznek el a lopás következtében. Az előadásokat sorra le kell venni a műsorról. Ez innentől fogva nem egyszerű „magán-veszteség”. Ez a magyar emberek ellen elkövetett bűncselekmény immár. Azok ellen, akiknek a színház teszi elviselhetőbbé ezt a minket körülvevő szörnyűséget. És így már az is világos, mivégre ez az ép ésszel megmagyarázhatatlan gazemberség.”

https://hvg.hu/gazdasag/20190601_Intezmenyesen_megloptak_a_torvenykezok__elszakadt_a_cerna_egy_mecenasnal_Polgar_Andrasnal

A tanú a példa arra, hogy értelmetlen cenzúrázni egy túl jól sikerült szatírát

Ott kurtították meg leginkább A tanút, ahol Bacsó Péter rendező a legközvetlenebbül utalt a Rajk-perre, de a nézőknek így is az ugrott be. Ez derül ki a csonkítatlan változatból, amely most újabb premierként, a film digitális felújításának tavalyi bemutatója után kerül a mozikba.

„Az ember úgy is lehet bűnös, hogy nem is tud róla.”

Kis híja volt, hogy ez a mély értelmű gondolat ugyanolyan klasszikus szállóigévé váljon, mint az, hogy „az élet nem habostorta” vagy hogy „a nemzetközi helyzet fokozódik”. Ám ez a mondat egy egész jelenettel együtt kimaradt A tanú mindeddig ismert változataiból. Jelzi ez egyfelől, mennyire rajta ült a leghírhedtebb koncepciós ügy, a Rajk-per árnyéka még az 1960-as évek végének kádári Magyarországán is, és egyúttal betekintést enged a korabeli cenzúra és engedélyezés szeszélyeibe.

https://hvg.hu/kultura/201922__a_tanu_cenzuraja__rajktalanitas__filmkomisszarok__kivago_dolgozok

Kossuthi intelem az ellenzéknek

A BALOLDALNAK MINDADDIG NEHÉZ LESZ GYŐZNIE, AMEDDIG FOLYTATÓDIK A JÓ KORMÁNYZÁS

 Simon János Magyar Nemzet

Egyértelmű, hogy a magyar kormánypártok sikere elsősorban a hazai kormányzati munka elismerése, amit a kampány csak megerősített. Az EP-választásnak volt még egy fontos üzenete, mégpedig azok számára, akik évek óta azt terjesztették, hogy Orbánék csak azért győztek, mert csináltak egy maguknak való választási rendszert. A valóság ezzel szemben az, hogy a Brüsszel által egységesített EP-választási rendszerben pártlistán nagyobb arányú győzelmet aratott a Fidesz, mint korábban az országgyűlési választások bármelyik pártlistás szavazatán. Egyértelmű, hogy ha a magyar választások történetében valaha is volt fölényes győzelem, akkor ez az volt.

Az ellenzéki oldalon a mérlegnek mindig két serpenyője van, s elemzésünk módszertanában ezt fontos rendezőelvnek tartjuk a magukat baloldalinak, liberálisnak vagy nemzetinek hirdető pártok esetében. Az EP-választások képe ugyanis azt mutatta, hogy mindhárom tömörülés létezik, és a túlélésért ádáz harcot vív a másikkal. Határozott véleményünk, hogy az átrendeződések is elsősorban a bipoláris erők között zajlanak, s amíg ez így van, addig az elsőségtől valamennyien fényévnyi távolságra maradnak.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kossuthi-intelem-az-ellenzeknek-6981968/

 

Egy valódi európai néppárt

MANFRED WEBER „NACIONALISTÁZÓ” KAMPÁNYA SÚLYOS BELSŐ MEGOSZTOTTSÁGHOZ VEZETETT

Mráz Ágoston Sámuel Magyar Nemzet

A lényeget elárulom az elején: a kedves olvasó nem fogja megtudni, mit fog tenni a Fidesz az európai parlamenti (EP-) választások után az európai térben, csak azt, hogy – egy elemző nézőpontjából – mit tehet. Hiába az irigyek, vesztesek és rosszakarók kórusa, a magyar kormánypárt érdekérvényesítési lehetősége nem csökkent, hanem egyenesen nőtt. De az igaz, hogy az európai belpolitika már soha nem lesz olyan, mint előtte.

A Fidesz tehát bővítette mozgásterét az Európai Parlamentben, s ne feledjük nagy előnyét, hogy a pártvezetője miniszterelnökként az Európai Tanácsban is jelen van. Most azonban türelemre és józanságra van szükség, az Európai Néppárt jövőjét nem a Fidesz dönti el, legfeljebb alkalmazkodhat hozzá. A következő hetekben sokan fogják hírbe hozni a magyarokat, kiválásukat és kizárásukat emlegetve. Elég, ha ilyenkor arra gondolunk, a győztesek lehetnek nyugodtak, s csak a vesztésre állók kapkodnak.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egy-valodi-europai-neppart-6981545/

 

Kövér László: Legfontosabb feladatunk, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját

MTI Magyar Nemzet

Nemzedékünk legfontosabb feladata, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Torockón, a hatodik alkalommal megrendezett Duna Napon.

Kövér László beszédében úgy fogalmazott: az ember azt ünnepli, ami fontos, 2010 óta minden év június 4-én „mi, magyarok nemcsak gyászolhatjuk Szent István Magyarországának szétesését, de arra is emlékezhetünk, hogy nemzetünk összetartozása egy évszázada erősebbnek bizonyul azon erőknél, amelyek lelkileg is el akarnak bennünket szakítani egymástól, el akarják idegeníteni a magyarságot önmagától”.

A politikus arról beszélt, hogy az ezeréves keresztény magyarság elveszítette ugyan a 20. századot, de nem veszítette el hitét, reményét és képességét arra, hogy megnyerje a 21-diket. „Ezért a mi nemzedékünk legfontosabb feladata, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját. Ez a század legyen az építkezés és a megújulás ideje” – mondta Kövér László.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/kover-laszlo-legfontosabb-feladatunk-hogy-ujjaepitsuk-a-hazaszeretet-es-osszetartozas-kulturajat-6985493/

 

Kövér házelnök Wass Albert idézettel fűszerezve ecsetelte, mi az aktuális “legfontosabb feladat”

Nemzedékünk legfontosabb feladata, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját

– hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a romániai Torockón, a hatodik alkalommal megrendezett Duna Napon.

Torockó főterén hat évvel ezelőtt vásárolt és alakított kulturális központtá a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.egy műemléképületet azzal a céllal, hogy a szülőföldön maradást, a magyar identitás erősítését, a magyar nyelv, a magyar kultúra ápolását igyekezzen segíteni. Azóta a trianoni döntés évfordulójához, június 4-hez legközelebbi hétvégén kulturális rendezvénnyel ünneplik a nemzeti összetartozás napját.

“tökéletesen jónak tartom a magyar közmédiának a Híradóit, annak a híradásait. Abszolút pártatlannak tartom, és így helyesnek.”

meg azt is Ő mondta Hadházy Ákosnak és Szél Bernadettnek az MTVA-beli eljárásuk kapcsán, hogy: egy felheccelt tömeg élén a képviselők “betörtek” az épületbe és

“Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten,”

https://varosikurir.hu/kover-hazelnok-wass-albert-idezettel-fuszerezve-ecsetelte-mi-az-aktualis-legfontosabb-feladat/

 

A botmixeres Cseh Katalin lemondását követelik

Magyar Hírlap

Azon is dolgozna, hogy „egy nő ne vegyen mindennap három új szettet”

Petíciót indított az életvédő CitizenGo a momentumos Cseh Katalin EP-képviselői mandátumának visszaadását követelve. A szülész-nőgyógyász végzettségű politikus szerintük kegyetlen és vállalhatatlan módon beszélt az abortuszról.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190601-a-botmixeres-cseh-katalin-lemondasat-kovetelik

 

A visszatérő

Átalakulóban van tehát az ellenzéki térfél, a viszonyokat és a valós teljesítményt tekintve azonban egy dolog biztos: még a kormányrúd közelébe sem szabad engedni ezeket a fazonokat!

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Az MSZP erősebb lesz, mert végre nem a párt belső vitáival foglalkoznak a jövőben. Mesterházy Attila exelnök, különösen az EP-választás eredménye tükrében, ma már aligha ért egyet 2011-es önmagával, aki Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök dezertálása kapcsán fogalmazta meg akkor az idézett megállapítást. A szocialisták azóta elfogyasztottak pár elnököt, lefaragták a 2010-es bukta idején sem rózsás, ám a középpárti státushoz még elegendő támogatottságukat, s magukra vállaltak egy politikai parazitát, a Párbeszédet.

Gyurcsány ezzel szemben megfogadta a Michael Jackson-imitátor tanácsát – Mesterházy ugyanis a DK megalakulásakor sok sikert is kívánt neki „ahhoz a munkához, amibe belekezdett”. Ez a munka pedig nem más volt, mint az általa – az országgal együtt – padlóra vitt baloldal visszaszerzése, ezzel párhuzamosan a kommunista utódpárt bedarálása. 

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190601-a-visszatero

 

Újabb videó került elő a Hableány katasztrófájáról, szemből is látszik a halálos ütközés

A felvételen azt lehet látni, hogy a Hableány sétálóhajó a nyomában a Viking Syginnel közelít a Margit Híd felé. Néhány pillanatra eltűnnek egy pillér mögött, majd amikor újra felbukkannak, a Viking Sygin már tolja maga előtt a Hableányt. A sétálóhajó nem sokkal azután borult fel, hogy elhagyta a kamera látószögét 

 

https://168ora.hu/itthon/ujabb-video-kerult-elo-a-hableany-katasztrofajarol-szembol-is-latszik-a-halalos-utkozes-169070

 

Mentési káosz: földön ragadt kutatóhelikopterek

A tragédia rávilágított, hogy ezer sebből vérzik a segítségnyújtás.

 

„Az időjárási körülmények nem tették lehetővé a helikopterek bevetését.” Lapunk érdeklődésére ezzel indokolta Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt, hogy a szerda esti dunai hajókatasztrófa után miért nem vetették be a túlélők és áldozatok utáni kutatás során a gépeket. A kérdést az indokolta: szakértők szerint a kutatás hatékonyabb lett volna, ha bevetik az erős keresőlámpával és hőkamerával is felszerelt helikoptereket. A rendőrség válasza meglepő, mert szerda este esett ugyan az eső, de a megkérdezett repülési szakértő szerint nem voltak extrém rossz időjárási körülmények, lehetett volna repülni, de legalábbis megkísérelhették volna elindítani a gépeket. 2017 januárjában azt írta sajtóközleményében az ORFK az az MD902-es helikopterekről: „A személyzet terheléscsökkentését robotpilóta biztosítja, amely segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is.” A gépek bevethetőségéről is írtak: A gépek hőkamerás kutató-felderítő rendszerrel is rendelkeznek, amely nagy mértékben segíti az eltűnt személyek felkutatását. A köztévé Kék fény című műsora pedig bő két hete negyed órát szentelt a rendőrség helikopteres légirendészeti szolgálatának bemutatására: a filmben demonstrálják „a vízben bajba jutott ember mentésénél alkalmazható technikát”. Aztán külön kitérnek a hőkamera előnyeire is – igaz, elsőként a déli határon menekülteket keresve mutatják be a rendszert.

 

A rendőrségnek azt is felvetettük, a Hableány tragédiájának túlélői dél-koreai újságoknak azt állították, szervezetlen volt a mentés a szerda esti dunai hajókatasztrófa után. Emellett korábban több szemtanú is úgy nyilatkozott, a vízirendészet egységei meglehetősen későn, jóval a vízimentők után értek a szerda este, a 21.05-kor történt baleset helyszínére.

 

https://nepszava.hu/3038060_mentesi-kaosz-foldon-ragadt-kutatohelikopterek

Hableány-tragédia: a felelősök megnevezését várja Dél-Korea

Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket - mondta el Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.

"A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében"

- hangsúlyozta Li. Elmondta: a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni. A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről.

https://nepszava.hu/3038112_hableany-tragedia-a-felelosok-megnevezeset-varja-del-korea

Szabad szemmel - Trump a globális fenyegetés példája

Nemzetközi sajtószemle, 2019. június 2.

https://nepszava.hu/3038113_szabad-szemmel-trump-a-globalis-fenyegetes-peldaja

Az érdi fideszes polgármester kapta az EP-kampány legsúlyosabb büntetését

Jelentős pénzbírságot szabott ki a Kúria jogerős döntése T. Mészáros Andrásra, aki Érd polgármestereként kampányolt a Fidesz-KDNP mellett az EP-választás utolsó napjaiban. A politikus ezzel valószínűleg a legsúlyosabb büntetést kapta a múlt vasárnapi uniós választás teljes kampányában.

T. Mészáros 2709 érdi elsőválasztónak küldött ki olyan levelet, amelyben a kormánypártok támogatására szólította fel a fiatalokat. A levél szövegét „Érd Megyei Jogú Város Polgármestere” fejléces papírra nyomtatták, a lap alján T. Mészáros polgármesteri aláírása szerepelt, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként.

Mindezek ellenére T. Mészáros utólag azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a Fidesz elkötelezett politikusaként küldte ki a leveleket, és nem közhatalmat gyakorló polgármester. Érvelést nem támasztotta alá konkrétumokkal, a Fidesz-túlsúlyos Pest megyei Területi Választási Bizottság első körben mégis helyt adott neki. A Nemzeti Választási Bizottság azonban – mint arról beszámoltunk – múlt vasárnap, a választás napján elmeszelte a polgármestert. T. Mészáros ezután  fordult jogorvoslatért a Kúriához.

A Kúria álláspontja szerint azonban a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg az elsőválasztókat.

https://24.hu/belfold/2019/06/01/ep-kampany-233-ezres-birsag-a-fidesz-erdi-polgarmesterenek/

Lendvai Ildikó Ellenzék a libikókán

Semmi sem változott, és minden megváltozott. Semmi, mert a kormánypárti és ellenzéki szavazók aránya nagyjából változatlan maradt. Fél ország – fél ország. A Fidesz ennél is többet akart: a mandátumok és lehetőleg a választók kétharmadát, most már listás szavazáson, hogy a legyőzhetetlenség bizonyítékait medálként a zakójára tűzve villogjon vele Európában. Jönnek a hírek, hogy elégedetlenkednek a mindent bekebelező kormánymédia teljesítményével: első vizsgáján elbukott. Arra jó volt, hogy ne számoljon be valódi hírekről, de szánalmas színvonala miatt egyelőre többre nem: új szavazót nem hozott. De ettől még győztek.

Csakhogy most nincs idő hintázgatni. Az átrendeződés üzenete világos: a választók (sokadjára) csalódtak abban, hogy az akkor fő szerepet játszók nem tudták tovább vinni a téli ellenállás dinamikáját, nem lett belőle igazi demokratikus mozgalom. A táboron belül, de valami újat kerestek: ezt találták meg az új szereplőt kínáló DK-ban és a szervezetileg is újat jelentő Momentumban. Ha nem akarjuk, hogy újra csalódjanak, vissza kell hozni a rendszer teljes tagadásának, a politikusi kockázatvállalásnak az élményét, ami akkor egy időre elhallgattatta a NER-rel való kiegyezés mutyi-vádját. Az ellenzéki pártoknak – ha fontos is - most nem elég az önkormányzati helyekről megegyezniük. Nem a szó szoros értelmében kell visszamenniük az MTV-be vagy a parlamenti pulpitusra (az komikus volna), de jelképesen igen. A mögöttük lévő európai kulissza ígéretesebb lett. Ideje újra fellépni a politika színpadára. Mert a libikóka csak a játszótéren mutat jól.

https://nepszava.hu/3038081_ellenzek-a-libikokan

Simon Zoltán Ne higgyük el!

Ahogy semmilyen érdemi indoka nem volt az önálló közigazgatási bíráskodás hazai bevezetésének, úgy az új bírósági rendszer mostani, határozatlan időre való elhalasztásának az okai is meglehetősen homályosak. Könnyebb lenne a dolgunk, ha ezúttal elhinnénk, amit a kormány, pontosabban Gulyás Gergely mond: "egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll a közigazgatási bíráskodás bevezetése, ami a mi véleményünk szerint ugyan alaptalanul a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg, de mi olyan kiemelt fontosságúnak tartjuk a bírói függetlenség kérdését, hogy (...) határidő nélkül az önálló közigazgatási bírósági rendszer bevezetését a kormány elhalasztja”.

 

https://nepszava.hu/3038080_ne-higgyuk-el

V4NA: Korrupt politikusokkal tárgyalt Gyurcsány Ferenc

ORIGO

A Demokratikus Koalíció (DK) néhány nap alatt meghazudtolta saját kampányígéreteit. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Brüsszelben találkozott a liberálisok és a szociáldemokraták vezetőivel, Guy Verhofstadttal és Udo Bullmann-nal. A párt hosszú ideig lebegtette,  hogy melyik frakcióhoz csatlakoznak majd az Európai Parlamentben (EP), írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-listájának vezetője többször is hangsúlyozta, hogy harcolni kell a korrupció és a multinacionális cégek adóelkerülése ellen. Végül a párt megmutatta valódi arcát, amikor Brüsszelben Gyurcsányné első útja Guy Verhofstadthoz vezetett, hogy tárgyaljanak a DK lehetséges csatlakozásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért-hoz (ALDE).

Annak ellenére is tárgyaltak az ALDE vezetőjével, hogy Verhofstadt frakciója körül néhány hete hatalmas botrány robbant ki. 

https://www.origo.hu/itthon/20190531-korrupt-politikusokkal-kesz-szovetsegbe-lepni-gyurcsany-v4na.html

Fogságunk naplója – Vásárhelyi Mária: Mindig titok lappangott körülöttünk

Valahogy megvagyunk címmel jelent meg Vásárhelyi Mária snagovi emlékkönyve, amely a Nagy Imre-csoport titkos fogságának napjait (éveit) az egykori gyermek emlékein átszűrve mutatja be. Nagyék elrablásáról, fogságáról, a gyilkosságokhoz vezető baljós útról a közvélemény annak idején jóformán semmit sem tudott. A vak homályba villant bele sokkoló kíméletlenséggel a kegyetlen ítéletek híre. Privát emlékein túl a mai szemtanú támaszkodhat a korabeli dokumentumokra, a romániai belügy irataira, a magyar és a szovjet kormányszervek instrukcióira. Ez kettős fénytörésben láttatja a történetet. Rendelkezésre állnak a résztvevők magánlevelei, a hatalom által olvasott és megőrzött, lefordított feljegyzései. Nagyék fogságát a diktatúrák szokatlan alapossággal dokumentálták. Aki a snagovi csapatban helyet kapott, a maga esendőségében is a korszak politikai generációjának jobbik énjét reprezentálta. Ahogy Nyugaton néha mondják, az „utolsó munkásforradalom” szereplője volt. Legtöbbjüket már elnyelte a sír, Nagy Imre és Lukács György szobrát eltakarították. A könyv szerzője mégis hisz abban: ez a vita nem zárult le.

https://168ora.hu/itthon/fogsagunk-naploja-vasarhelyi-maria-mindig-titok-lappangott-korulottunk-169092

A közszférában az egészségügyet sújtja leginkább a munkaerőhiány

A munkaerőhiány a versenyszférában a mérnöki tevékenységnél, az ipari ágazaton belül a fizikai munkát igénylő állásokban, a közszférában pedig az orvos, a szakápoló és a közegészségügyi szakértői pozícióban jelentkezik leginkább - derül ki a Szent István Egyetem kutatásából, amelyet a BDO Magyarország támogatott.

Az MTI-hez eljutatott közlemény szerint a közel 200 vállalat és intézmény bevonásával tavaly év végén lefolytatott felmérésben a megkérdezettek köre lefedte az ipar, a kereskedelem, a pénzügyi szektor, az informatika, a szolgáltatás és a közigazgatás területét. A válaszadó cégek között legnagyobb részt, 22,9 százalékot az 1000 embernél többet foglalkoztató cégek képviseltek. A felmérésben megkérdezett vállalatok 23,9 százalékának az éves árbevétele 1 és 10 milliárd forint között, 19,5 százalékának 10 és 100 milliárd forint között mozog. 

https://168ora.hu/itthon/a-kozszferaban-az-egeszsegugyet-sujtja-leginkabb-a-munkaerohuany-169093

Hazádnak megrendülten: több százezer magyar politikai okból tervezi a kivándorlást

A jelenlegi magyar kormány – mi más, mint a migráció támogatása helyett – családtámogatással gondol választ találni a népességfogyásra. Miközben csaknem négyszázezer magyar részben miatta, politikai okból tervezi a kivándorlást. Azt nem tudhatjuk, hogy az exodust megállítaná-e egy felelős, értelmes, egységre törekvő kormányzás, hiszen jó ideje nincs nekünk olyanunk.

A Publicus Intézet tavalyi vizsgálódása szerint 15 százalék tervezi, hogy külföldön vállal munkát (potenciálisan kivándorol), ez pedig 1,2 millió, kiskorúakkal együtt másfél millió embert jelent. A motivációk között 34 százalék említett politikai okot, vagyis e négyszázezres csoportot legalább részben a közélet háborgó viszonyai űzik el, s ugyanekkora arányban a kilátástalanság, a megélhetés miatt kerekednének fel honfitársaink.

https://nepszava.hu/3037883_hazadnak-megrendulten-tobb-szazezer-magyar-politikai-okbol-tervezi-a-kivandorlast

Kisebb kanyarok után megvalósult a teljes az ellenzéki összefogás Veszprémben

A lapunknak küldött közlemény szerint a veszprémi Ellenzéki Kerekasztal (EK) megalakulásának elsődleges célja, hogy a demokratikus elvek és értékek alapján működő ellenzéki pártok, illetve társadalmi szervezetek együttműködésével a 2019-es önkormányzati választáson az EK által támogatott jelöltek többségbe kerüljenek a képviselő-testületben, illetve ellenzéki polgármestere legyen Veszprémnek.

Az Ellenzéki Kerekasztal civil kezdeményezésre, az ellenzéki együttműködés szélesítésére és teljes körűvé tételére jött létre informális szerveződésként. A Kerekasztal nyílt egyeztetést folytatott és folytat azokkal a szervezetekkel, amelyek további részesei lehetnek az együttműködésnek.

Az Ellenzéki Kerekasztalhoz eddig csatlakozott szervezetek: DK, Jobbik, LMP, Lokálpatrióták a Városért, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MSZP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum, MOST Egyesület, PM, Szolidaritás, Kábelgyártó Vasas Szakszervezet. A Kerekasztal továbbra is nyitott azok előtt, akik az EK alapelveit és -értékeit osztják.

Kész Zoltán rajtra kész

 

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kisebb-kanyarok-utan-megvalosult-a-teljes-az-ellenzeki-osszefogas-veszpremben-120241

Pánik Velencében: óceánjáró ütközött egy szállodahajónak (videók)

Az Opera nevű óriást vontatóhajó húzta közel a parthoz, de a 65 ezer tonnás jármű valamiért nem tudott megállni.

https://nepszava.hu/3038139_panik-velenceben-oceanjaro-utkozott-egy-szallodahajonak-videok

Megszólaltak a Hableány utasait mentő vízirendőrök

"Sok mindent láttam, sok mindent megéltem, de ilyen tragédia még sosem történt" ezt mondja a Police.hu-n megjelent videóban Lázár Balázs r. főtörzsőrmester, az egyik vízirendőr, aki a Hableány balesete idején szolgálatban volt és elsőnek ért a helyszínre kollégájával, Virágh István Richárd törzsőrmesterrel. A két rendőr egy négy perces videóban beszél arról, hogyan kapták meg a riasztást, hogyan mentettek ki embereket a vízből és hogy milyen nehéz lesz feldolgozniuk mindazt, amit átéltek. 

https://index.hu/belfold/2019/06/02/vizirendorsok_hajobaleset_hableany/

Orbán Győző cégei több mint 2 milliárdot fialtak a Családok Évében

Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, idősebb Orbán Győző több cégben is érdekelt, közülük a közpénzes balatoni vasúti fejlesztésben alvállalkozóként résztvevő Nehéz Kő Kft.-ről már megírtuk, hogy 400 milliós osztalékot termelt. Azóta tisztult a kép és a pénteken nyilvánosságra hozott további mérlegbeszámolókból azt is kiderült, hogy a kormányfő édesapjának többi cége hogyan muzsikált a Családok Évében.

Orbán Győző kizárólagos tulajdonos a szállítmányozással foglalkozó Nehéz Kő Kft.-ben és a habarcsgyártó Gánt Kő Kft.-ben, társtulajdonos a Dolomit Kft. nevű bányászati vállalkozásban, ahogyan a CzG Ingatlanforgalmazó Kft.-ben is.

Így teljesítettek tavaly:

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/31/orban-gyozo-cegei/

Újabb országgal kezd kereskedelmi háborúba Trump?

Június 5-ével Donald Trump megszünteti India amerikai vámkedvezményeit, mert szerinte az ország nem biztosít méltányos és egyenlő hozzáférést piacaihoz.

Indiai illetékesek máris jelezték, hogy ellenlépésként több mint húsz amerikai termékre vetnének ki magasabb importvámot.

https://hvg.hu/gazdasag/20190602_Ujabb_orszaggal_kezd_kereskedelmi_haboruba_Trump

Mentőövet dobtak a magyar nyelvoktatásnak, a kormány nem kért belőle

Budapesten járt Helen Doron világhírű brit nyelvész, hogy felajánlja segítségét a hazai, iskolai nyelvoktatás fejlesztéséhez.

Egyetemek, szakmai szervezetek képviselői, szülők, gyerekek és újságírók előtt mutatta be pénteken egyedi nyelvoktatási módszertanát Helen Doron brit nyelvész, a világ 36 országában jelenlévő, róla elnevezett nyelvoktató-hálózat alapítója. A hálózat több éve Magyarországon is jelen van, és már több ezer diákot készítettek fel sikeresen a nyelvvizsgára. A szakember viszont most kifejezetten azért érkezett hazánkba, hogy felajánlja – akár teljesen ingyen – módszertani tapasztalatait a magyar oktatáspolitika döntéshozóinak.

A rendezvényre meghívták az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőit is, ám részükről végül senki nem jelent meg.

https://nepszava.hu/3037993_mentoovet-dobtak-a-magyar-nyelvoktatasnak-a-kormany-nem-kert-belole

Lemondott a német szociáldemokraták vezetője

Távozik a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki és szövetségi parlamenti frakcióvezetői tisztségéből Andrea Nahles, a politikus ezt vasárnap közölte.

A Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kormányzó párt vezetője kiemelte: az utóbbi napokban világossá vált számára, hogy már nem rendelkezik a munkája folytatásához szükséges támogatottsággal. Ezért az elnökség hétfői és Bundestag-frakció keddi ülésén hivatalosan bejelenti távozását.

https://hvg.hu/vilag/20190602_Lemondott_a_nemet_szocialdemokratak_vezetoje

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

The show must go on

Orbán cilindere tele van, mindig is tele lesz, maga Orbán pedig nyíltan csinálja azt, amit akar. Európa politikai erő­viszonyai múlt va­sárnap némiképp megváltoztak ugyan, miáltal is az a méltatlan helyzet állt elő, hogy Európa erős embere ezentúl a tyúkud­varból fogja a sza­badságszerető néptömegeket irányítani, szerencsére azonban maguk­nak a szabadságszerető néptömegeknek erről fogal­muk sincs. Ránéz­nek az Origo címoldalára, mit látnak? Arányait tekint­ve a Fidesz aratta a legnagyobb győzelmet Európában, a Fidesz na­gyon megverte a többi pártot, tovább növelte súlyát a Fidesz–KDNP, az unió vezető országai­ban nyertek a bevándorlásellenesek, Orbán Viktor Brüsszelben már az Európai Bizottság új vezetőjéről tárgyal. Örömhír örömhír há­tán. The show must go on, inside my heart is breaking, my make-up may be flaking, but my smile still stays on, énekelte Freddie Mercury, aki realista művész volt, és egyben a szabadságharcos lélek nagy isme­rője is.

Európa erős emberének küldetése van, ő nem adhatja fel, nem is fogja feladni soha. Ő a világ gyémánttengelye, amely, ha megroppan­na, akkor az ég csillagai lehullanának a földre, az ég pedig eltűnne, mint egy felgöngyölődő papírtekercs. Nem roppanhat meg, hanem szüntelenül erősödni fog. 

https://www.es.hu/cikk/2019-05-31/vancsa-istvan/the-show-must-go-on.html

Trump meg sem érkezett Londonba, de már beletaposott a brit belpolitikába

Az amerikai elnök szerint a brit kormány hibát követett el azzal, hogy nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba. Donald Trump hétfőn háromnapos látogatásra érkezik Nagy-Britanniába, hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként.

Az elnök a  The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak azt nyilatkozta, hogy London helyében nem fizetné ki az Európai Uniónak az EU-val szembeni, a brexit utáni időkre is átnyúló 39 milliárd fontra (több mint 14 ezer milliárd forintra) becsült pénzügyi kötelezettségeket. Azt tanácsolta Theresa Maynek, hogy ehelyett perelje be az Európai Uniót, mivel ezzel a brit kormány komolyabb mennyiségű "munícióhoz" jutna a tárgyalásokon. Trump szerint még "most sem késő", hogy London megfogadja e tanácsot. Az amerikai elnök alig burkoltan arra is biztatta a brit kormányt, hogy ha nem tud elérni "tisztességes egyezséget" az EU-val, akkormegállapodás nélkül lépjen ki az unióból.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/trump-meg-sem-erkezett-londonba-de-mar-beletaposott-a-brit-belpolitikaba.685373.html