2019, június 13 - 08:06 Sajtószemle

Pénzesőben fürdik a NER: 14 infografika arról, mekkora üzlet Orbán Viktor családtagjának és a Fidesz barátjának lenni

A NER-hez kötött legismertebb vállalatok Orbán Viktor kormányra kerülése óta akkorát növekedtek, amekkora emelkedést csak ritkán látni. Mészáros Lőrinc cégei mellett látványosan kilőttek az Orbán Viktor családjához, valamint Andy Vajnához, Garancsi Istvánhoz, Szíjj Lászlóhoz, és Paár Attilához köthető társaságok is. A számokat látva nehezen hihető az, hogy Magyarországon piacgazdaság működik.

• 2010 óta a NER-hez köthető legismertebb vállalatok (Mészáros Lőrinc cégcsoportját nem számítva) összesen 196 milliárd forint nyereséget termeltek, a tulajdonosok ebből 155 milliárdot fizettek ki maguknak osztalékként

• Az Orbán-család résztulajdonában álló vállalkozásokból 2010 óta több mint 10 milliárd forintot vettek ki, ennek egy része az Orbán-családhoz vándorolt, a család tehát már többszörös milliárdos

• A Duna Aszfaltból 45 milliárd forintot lapátoltak ki 2010 óta, a Las Vegas Casino Kft./Zrt.-ből 38 milliárd forintot, a Közgépből 37 milliárd forintot

• Szíjj László Duna Aszfaltja az Orbán-kormány kezdetén még csak 20 millió forint osztalékot termelt az üzletembernek, tavaly már 13 milliárd forintot, a különbség 650-szeres

• A Garancsi István többségi tulajdonában álló Market Zrt. 6 milliárd forint nyereséget termelt, amíg át nem vette Orbán Viktor barátja, a tulajdonszerzés után viszont a nyereség 15 milliárd forintra nőtt

https://hvg.hu/gazdasag/20190612_14_infografika_NER_vallalkozasok

A Fidesz leszavazta a gyermekes családok kilakoltatásának tilalmát

Az országgyűlési képviselők 54 igen, 112 nem szavazattal és 1 tartózkodással elutasították az Országgyűlésben az A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület közös törvénymódosító javaslatának tárgysorozatba vételét. A javaslat elfogadása esetén nem lehetett volna többé elhelyezés nélkül kilakoltatni gyermekes családokat Magyarországon.

A törvényjavaslatot Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, valamint frakciótársai, illetve Szabó Szabolcs és Szél Bernadett független, illetve Csárdi Antal LMP-s képviselő nyújtották be.

Az AVM 2018 elején indított egy kampányt a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen #stopkilakoltatás néven. Az ellenzéki pártok által is támogatott törvénymódosító javaslat tárgyalását már több alkalommal is megakadályozta a Fidesz: képviselői egyszerűen nem mentek el a témában összehívott rendkívüli ülésre vagy leszavazták, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a kérdésről.

A Párbeszéd kezdeményezésére azonban a parlament rendes ülésszakában tárgyalták a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, így gyakorlatilag minden országgyűlési képviselőnek szavaznia kell a kérdésről.

A benyújtott javaslat értelmében

  • a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lett volna megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
  • az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lett volna lehetőség abban az esetben, ha az az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

https://merce.hu/2019/06/12/a-fidesz-leszavazta-a-gyermekes-csaladok-kilakoltatasanak-tilalmat/

MTA: Ismét figyelmezteti a magyar kormányt az Európai Bizottság

A héten lesz az általános vitája a Parlamentben "A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról" elnevezésű törvényjavaslatnak. Ez szól arról, hogy az MTA-tól elvegyék a kutatóintézeteit (a benyújtott törvényjavaslatról és a legutóbbi fejleményekről itt írtunk bővebben).

Az Európai Bizottság most kiadott egy bővebb közleményt, miután korábban már összevonta szemöldökét a kormány tervei láttán:

https://hvg.hu/itthon/20190612_Ismet_raszolt_az_Europai_Bizottsag_a_kormanyra_az_MTA_miatt

Nincs más kiút, bezár Bige László szolnoki gyára - Csányi Sándort sejtik a háttérben

Egyesek hatósági segédlettel, ingyen szeretnék megszerezni a vagyonomat - véli Bige Lászó nagyvállalkozó, aki nem alkuszik, így inkább bezárja nagy múltú szolnoki vegyigyárát.

A végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – dolgozói elbocsátását – tudtuk meg Bige László tulajdonostól. A kiváltó ok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata, amiben bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését. A lapunk birtokába került dokumentum az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő. Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja. A legkirívóbb ellentmondás – amire a Bige Holding június 4-i válaszlevele is rávilágít -, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de – a tilalom miatt - egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig felbujtás - vélik.

Azt, hogy kikre céloz, nem kívánta pontosítani, mondván, sejtéseit nem tudja bizonyítani. De azt különösnek tartja, hogy a hatóságok, amelyek évtizedek óta kitűnő napi munkakapcsolatban állnak velük (a katasztrófavédelem rendszeresen náluk gyakorlatozik), hirtelen és alaptalanul bezárási utasítást adnak. Hasonló hatósági támadásokra a jövőben is számít. A következő célpont - a kisebb szolnoki egység mellett - központi műtrágyagyára, egyszersmind legértékesebb vagyoneleme, a pétfürdői Nitrogénművek lehet - véli.

https://nepszava.hu/3039192_nincs-mas-kiut-bezar-bige-laszlo-szolnoki-gyara-csanyi-sandort-sejtik-a-hatterben

Kétmilliárd dolláros szerződést kötött Mészáros cége a Budapest-Belgrád-vasútvonalra

A magyar-kínai RM International Zrt.-ben az Opus Global Nyrt. tulajdonrésze 51 százalék, a konzorcium fele részben vesz majd részt a munkálatokban.

A szerződés értéke: 2,0786 amerikai dollár, vagyis nagyjából 590-600 milliárd forint. Ennél jóval pesszimistább becslések is keringtek az összeget illetően, ami lehetett volna akár 700-750 milliárd forintnyi is.

A beruházás 85 százalékát kínai hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrésszel finanszírozza a magyar állam.

 

https://nepszava.hu/3039249_ketmilliard-dollaros-szerzodest-kotott-meszaros-cege-a-budapest-belgrad-vasutvonalra

 

Mészáros Lőrinc „ingyen” vizét osztogatja a MÁV a pályaudvarokon

Botos Tamás az egyik helyszínre, a Délibe sietett, és hamar kiderült, hogy Mészáros Lőrinc vizeit osztják az arra szomjazóknak. 1,2 milliárd forintért szerződött tavaly a MÁV a felcsúti birodalomhoz tartozó Vivienvíz Kft.-nek azért, hogy cserébe sok vizet kapjon. Nagyon sok vizet.

A Közbeszerzési Értesítő szerint több mint 20 millió üveg eldobható üveg palack vizet rendelt a cég csak tavaly a vizes cégtől. Egyébként a vízosztás és a Mészáros-vízosztás olyannyira nem új, hogy a négy éve Mészáros-kezekbe került Vivienvíz első nagyobb üzlete azonnal a MÁV-val köttetett. 

Aztán egy évre rá, 2016 augusztusában 486,6 millió forint értékű keretszerződést kötött a MÁV Zrt. a Vivienvízzel, és a cég tavaly előtti 646 milliós, és tavalyi 695 milliós árbevétele egyaránt arra utal, hogy ez a szerződés a vállalat fő bevételi forrása. 

https://444.hu/2019/06/12/meszaros-lorinc-ingyen-vizet-osztogatja-a-mav-a-palyaudvarokon

 

Ezekben a pillanatokban adósodik el az unokája is! 590.000 milliót vesz fel a kormány a kínai Eximbanktól vasútépítésre

Megkötötte a Budapest-Belgrád vasút magyarországi, Kelebiáig tartó szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére a CRE Konzorcium – közölte szerdán az MTI-vel az Opus Global Nyrt. Ha minden a terv szerint halad, 295 milliárd juthat Mészáros Lőrinc (?) cégeinek.

https://varosikurir.hu/ezekben-a-pillanatokban-adosodik-el-az-unokaja-is-590-000-milliot-vesz-fel-a-kormany-a-kinai-eximbanktol-vasutepitesre/

 

Lovász László segélykiáltása: „Mi nem tudunk Bécsbe költözni. A magyarok támogassák az MTA-t!”

 

„Mert csak” – ezzel az érveléstechnikájával találta magát szembe az MTA, amikor a kormányt arról kérdezte, miért kell leválasztani a kutatóintézeti hálózatát és létrehozni egy újat. Az MTA nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amin kiderült, mi a különbség a CEU és az MTA között, és miért nem kéne Michelangelónak asztalokat ácsolnia.

Sajtótájékoztatót tartott a nemzetközi sajtónak az MTA, az angol nyelvű eseményen az MTA vezetése (Lovász László elnök, Török Ádám főtitkár és Szathmáry Eörs, az MTA tagja) tájékoztatta a sajtót a kialakult helyzetről. Lovász László matematikus, MTA-elnök a híres 54 perces véleményezéses történettel indít: ennyit időt kapott az MTA, hogy véleményezze a költségvetésének harmadát elvevő törvényjavaslatot.

 

https://hvg.hu/itthon/20190612_Lovasz_mta_kutatohalozat_orban_kormany

 

MTA: FENNÁLL A VESZÉLYE, HOGY A POLITIKUSOK EGY TOLLVONÁSSAL SEMMISÍTIK MEG A HATALMUKAT FENYEGETŐ KUTATÁSOKAT

Május vége óta lehet tudni, hogy a magyar kormány az immár egy éve tartó, egyeztetésként emlegetett huzavona után erővel veszi el a kutatóintézeteket az Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). Az elmúlt egy évben az akadémiai kutatóhálózat tagjaiból az idei év elején alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma és civil szimpatizánsok számos megmozdulást szerveztek az akadémia függetlenségéért. Sem a februári élőlánc, sem a márciusi vagy a legutóbbi tüntetés nem hozott azonban áttörést az MTA-nak. Lovász László, a testület elnöke június 12-én nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, hogy a kialakult helyzetről a külföldi sajtó képviselőit is tájékoztassa. 

 

https://qubit.hu/2019/06/12/mta-fennall-a-veszelye-hogy-a-politikusok-egy-tollvonassal-semmisitik-meg-a-hatalmukat-fenyegeto-kutatasokat

 

Lovász László levélben magyarázza a képviselőknek, mi a baj az MTA-törvénnyel

levél az Akadémia honlapján teljes terjedelmében olvasható.

A parlamentben ma kezdik tárgyalni Palkovics László innovációs és technológiai miniszter törvényjavaslatát, amely leválasztaná a kutatóintézeteket az MTA-tól, és egy olyan testület irányítása alá adná, amelybe a kormány delegálhatja a tagok felét.

Lovász szerint az új struktúrát szakmai érvekkel nem támasztotta alá a kormány, az ellentmond az önkormányzatiság elvének, Alaptörvény-ellenes lehet és nagy bizonytalanságot okozna a kutatásban.

Az MTA elnöke szerint ráadásul a létrehozni tervezett Eötvös Loránd Kutatási hálózat neve túlságosan hasonlít az ELTE-re.

Lovász arra kéri a frakciókat, fontolják meg, hogy a törvénytervezet jelen formájában alkalmas-e elfogadásra.

Felidézi, hogy Palkovics korábban az MTA elnöksége előtt ígérte meg: "A kormány nem akarja azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez más országokban megtörtént – leválasztásra kerüljenek."

Az MTA ma nemzetközi sajtótájékoztatót is tartott a fejleményekről.

https://magyarnarancs.hu/belpol/lovasz-laszlo-levelben-magyarazza-a-kepviseloknek-mi-a-baj-az-mta-torvennyel-120529

 

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát

A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, és 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább az ukrán hajóskapitány, Jurij C.

Tóth M. Gábor, az ukrán férfi ügyvédje a lapnak azt mondta, hogy a Fővárosi Törvényszék további magatartási szabályként előírta, hogy a kapitánynak heti két alkalommal személyesen jelentkeznie kell a nyomozóhatóságnál.

Az óvadékkal kiengedett hajóskapitánynak nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.

 

https://hvg.hu/itthon/20190612_Kiengedtek_a_Viking_Sigyn_kapitanyat

Hamarosan újra szólhat magyarul is a Szabad Európa

Fontolóra vehették Washingtonban a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását. A vételhez elég lesz egy okostelefon.

Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros alapból, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban – értesült a Népszava. Forrásaink szerint a programot több amerikai demokrata képviselő, az amerikai külügyminisztérium egy magas beosztású hivatalnoka, valamint a Képviselőház úgynevezett megajánlási bizottsága is kiemelten támogatja. Lapunk információi szerint az összeg egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű online adását is, hogy ezzel is támogassák a magyar sajtószabadságot. Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban már újraindult. A vételhez számítógépre vagy okostelefonra van szükség, a régi, rádióval fogható rövidhullámú adásokat nem tervezik felújítani.
Az ügyben kerestük a Szabad Európa Rádiót, akik annyit válaszoltak, hogy tudnak „a magyar médiahelyzetről folyó washingtoni tárgyalásokról”, de nem szeretnék kommentálni lapunk értesüléseit.

https://nepszava.hu/3039166_hamarosan-ujra-szolhat-magyarul-is-a-szabad-europa

Elkeseredett harc folyik a Theresa May utódlásért

A „döntőbe” jutott két tory közül a mintegy 160 ezret kitevő párttagság választja ki az új konzervatív vezető személyét. Az 1922-es Bizottság elképzelése szerint Theresa May a július 22-vel kezdődő héten keresi fel a Buckingham-palotában II. Erzsébetet és nyújtja be lemondó levelét, majd rövidesen követi őt a királyi rezidencián a pártvezetői cím új birtokosa, aki felkérést kap az új kormány megalakítására. A jelöltek meghallgatásokon bizonyíthatják képességeiket. A BBC, de várhatóan a Sky News és az ITV kereskedelmi csatorna is rendez élő vitát. Az egyre fogyatkozó számú jelölt a kampány során a szigetország minden tartományában és nagyvárosában fellép és kizárólag párttagok számára összehívott fórumon igyekszik bizonyítani kiválóságát.

https://nepszava.hu/3039123_elkeseredett-harc-folyik-a-theresa-may-utodlasert

Charles Gati Trump Orbán után

Egy hónappal ezelőtt találkozott a Fehér Házban Donald Trump Orbán Viktorral. Arról akarok írni, hogy ennek a találkozónak a két ország számára semmiféle gyakorlati eredménye vagy következménye egyelőre nincs. Ám mielőtt részletezném a kudarcot és okait, hadd említsek két lényeges tényezőt. Az egyik az, hogy Orbánnak jól jött ez a találkozó. Mivel az Európai Unió konzervatívjai idén megkérdőjelezik a Fidesz tagságát és valószínűleg a Budapestre átutalt csekk összegét is, Orbán – az amerikai nagykövet segítségével - kieszközlött egy washingtoni meghívást, s ezzel megpróbálta elterelni a figyelmet az új brüsszeli helyzetről. Ha igért valamit a meghívásért, nem lehet tudni mit. A másik említendő tényező a decentralizált amerikai politika, amely különbözik az európai parlamenti rendszerek struktúrájától. Az elnök bizony nem az egyetlen fontos faktor itt. A költségvetésről például javaslatai számítanak, de a képviselők döntenek. Érdekesség: Orbán látogatása felszínre hozta azt a sok felgyülemlett kritikát a kongresszusban és a sajtóban is, ami az Orbánról alkotott amerikai megítélést az utóbbi két évtizedben jellemezte. Ezért van az, hogy a Trump-Orbán találkozó nem a javuló kapcsolatok kezdetét, hanem a végét jelezheti. Érdemes észrevenni a kongresszusi tiltakozások özönét a találkozó előtt, majd azóta is.

https://nepszava.hu/3039225_trump-orban-utan

Kis János: A liberális demokrácia válságáról

A harmadik köztársaságot visszahozni nem lehet, de meg kell teremteni a negyediket – állítja most megjelent könyvében a filozófus.

A liberális demokrácia válságban van. Ellenfelei szerint nem is válság ez, hanem a vég kezdete. Az illiberális jobb- és baloldalon egyaránt divattá vált a liberális demokrácia gigantikus bukásáról beszélni: még növeszti körmét és haját, de már politikai és erkölcsi hulla.

Akik a lélekharangot kongatják a liberális demokrácia fölött, arra hivatkoznak, hogy jóvátehetetlenül kompromittálódott; talpraállítása nemcsak lehetetlen: nem is kívánatos. De mi az, ami kompromittálódott volna? Netán az intézményeit vezérlő erkölcsi eszme? Az emberek – minden ember – egyenlő erkölcsi státusának elve? Az a tézis, mely szerint minden ember élete számít, és minden ember élete egyenlően számít? Az ebből adódó kötelezettségek a társadalom rendelkezésére álló erőforrások felhasználására és elosztására vonatkozóan? Az emberi jogok és az egyenlő emberi méltóság gondolata? Az ebből adódó követelmény, hogy sem a publikus, sem a privát életben senki ne legyen alávetve mások uralmának? Vagy az a másik követelmény, mely szerint mindenkinek egyenlő szava kell, hogy legyen a közügyekre vonatkozó végső döntésekben? 

https://hvg.hu/velemeny/20190612_Kis_Janos_A_liberalis_demokracia_valsagarol

Sebes György Túllihegés

Nem újdonság, mégis megszokhatatlan, amikor médiaeseményt csinálnak egy tragédiából. Most a Dunán elsüllyesztett kishajóval és szerencsétlen áldozataival történt meg ez. A szenzációt – mert egy ilyen baleset sajnos az – tálalták, aztán pedig sokáig igyekeztek fenntartani. Az egész a Hableány tegnapi kiemelésével ért el a csúcsra. A tévék – felhasználva és megtanulva az összes rossz példát – egymással versengve számoltak be az eseményekről. Mivel azonban hír alig volt benne, látnivaló sem sok, hát kitöltötték a műsoridőt. Stúdióban ülő és a helyszínen lévő médiamunkások csűrték-csavarták a szót, felidézték a majdnem két hét nyilatkozatait és eseményeit, bár valódi mondandójuk alig akadt.

A kommunikációs paneleket meg jobb lenne elfelejteni. A tényszerű beszámoló – bár közhely, de – mindennél többet ér. Szükségtelen Nagy Magyar Győzelemről beszélni ott, ahol halottak és – enyhén szólva – rendezetlen helyzetek vannak. A túllihegés nem old meg semmit

https://nepszava.hu/3039224_tulliheges

Könnygázzal oszlatja a rendőrség a hongkongi tüntetést

Szerda kora reggel emberek ezrei-tízezrei lepték el Hongkong kormányzati negyedének utcáit, azzal a céllal, hogy megbénítsák ott az életet. Hasonló tüntetések már zajlottak a különleges státuszú városállamban 2014-ben is, akkor a demokratikus helyhatósági választásokért, illetve Kína növekvő befolyása ellen tüntetők két hónapig táboroztak kinn az utcákon. 

Az első helyi beszámolók mind arról szóltak, hogy a tüntetők sokat tanultak az öt évvel ezelőtti tüntetéssorozatból, sokan eleve orvosi maszkban és védőszemüvegben érkeztek a várható könnygázas oszlatás miatt, és ismét felbukkantak az esernyők is, ami a 2014-es foglalás szimbóluma lett végül.

A mostani területfoglalás előzménye a hétvégi óriástüntetés, melyen becslések szerint egymillióan is megjelentek a hétmillió lakosú városállam utcáin. Az új kiadatási törvénytervezet ellen tüntettek, amely szerintük lehetőséget teremtene arra, hogy a Peking szemét szúró ellenzéki szereplőket a hatóságok kiadhassák Kínának, és ott folyhasson ellenük eljárás. Ez, ismerve a kínai emberi jogi viszonyokat, a tüntetők szerint egyet jelentene azzal, hogy hongkongi polgárok megkínzását és nyilvános megalázását engedélyezi a hatalom. 

https://444.hu/2019/06/12/tuntetok-foglaltak-el-hongkong-kormanyzati-negyedenek-utcait

Orbánék, Mészáros és a második vonal - képek a diadalittas kedd estéről

https://kepek.444.hu/2019/06/12/orbanok-meszaros-es-a-masodik-vonal-kepek-a-diadalittas-kedd-esterol

Németh Szilárdon nem fog a hőségriadó

A középhőmérséklet, vagyis a napi leghidegebb és legmelegebb hőmérséklet átlaga, vagyis még éjjel is elviselhetetlenül meleg van.

Már akinek, ugye. Vegyük például Németh Szilárdot, a fideszes férfiideált, a magát egykori élsportolónak mondó zabagépet, aki ebben a hőségben egy bográcsozós fotóval köszöntötte reggel az olvasóit abból az apropóból, hogy újabb súlyos, a magyarság ellen szőtt brüsszeli összeesküvést vélt felfedezni abban, hogy az EU a klímaváltozásra tekintettel azon kíván dolgozni, hogy az európaiak kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasszanak.

https://444.hu/2019/06/12/nemeth-szilardon-nem-fog-a-hosegriado

Százával evakuálják a falvakat Indiában a pusztító hőség miatt

Olyan pusztító a hőség India középső részén, hogy százával kell evakuálni a falvakat a hőség és aszály sújtotta területekről. Hétfőn Delhiben, a fővárosban 48 fokot mértek, a radzsasztáni Churúban pedig 50,8-at. Aznap nem volt melegebb hely az egész világon.

Kicsit délebre, Mumbai környékén százával evakuálják a falvakat, menekítik a lakókat a szó szerint pusztító hőség elől. A Guardian beszámolója szerint az elnéptelenedő falvakban csak a legöregebbeket és a magatehetetleneket hagyták hátra, a becslések szerint a népesség 90 százaléka elmenekült. Nem csoda, a 45 fokot meghaladó hőségben a kutak is kiszáradtak már. Az aszály, ami a hatóságok szerint az 1972-es, 25 millió embert érintő éhínség idején tapasztaltnál is súlyosabb, december elején kezdődött. Az aszály most legalább nyolcmillió földművest érint. (Via The Guardian)

https://444.hu/2019/06/12/szazaval-evakualjak-a-falvakat-indiaban-a-pusztito-hoseg-miatt

4,7 milliót hozott zsebbe Szöllősinek a Puskás-hagyaték

Minden eddiginél jobb évet zárt tavaly a Puskás-relikviákat értékesítő cég, melynek legnagyobb tulajdonosa a miniszterelnök kedvenc lapjának főszerkesztője, Szöllősi György.

A Kft.-nek tavaly majdnem sikerült a duplázás, hiszen a 2017-es 24 millió forint után 44 millió folyt be a kasszába. Az azonban, hogy minek köszönhető ez a látványos növekedés, nem derül ki a kiegészítő mellékletből, hiszen az értékesítés megoszlását még belföldi-külföldi viszonylatban sem részletezik. Mindössze annyit árulnak el, hogy "a társaság bevétele emléktárgyak, könyvek és vagyoni értékű jogok értékesítéséből tevődik össze".

Ezzel kapcsolatban megkerestük Szöllősi Györgyöt, ám az egy hete elküldött kérdéseinkre - bár volt rá ígéret - nem érkezett válasz.

Még a bevételeknél is kevésbé részletezik a kiadásokat, melyek közül anyagjellegűként 29 milliót könyveltek el a korábbi 20 millió után, személyi jellegűként az 5 dolgozóra pedig 3,1-et a tavalyelőtti 2,4 után.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/47-millio-hozott-zsebbe-szollosinek-a-puskas-hagyatek.htm

Elakadásjelző Berlinben

Szőcs László Magyar Nemzet

Pár hónapja sokan még a CDU elnökváltásához fűztek reményeket, ám a Merkel után a kereszténydemokraták élére álló Annegret Kramp-Karrenbauer láthatóan nem vált be. De okos ez a Merkel asszony!

A Frau csak les a függöny mögül, számolja a napokat, vastagabb könyvet már nem vesz le a polcról. Európa legerősebb hatalma erőtlenül vág bele az EU vezetéséről szóló, kíméletlen vitákba.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/elakadasjelzo-berlinben-7014740/

Kortárs Machiavellik

AZ EURÓPAI POLITIKAI TÉRKÉP SZÉTSZAKÍTÁSA AZT BIZONYÍTJA, HOGY A TÖRTÉNELEM ISMÉTLI ÖNMAGÁT

W.-Nemessuri Zoltán Magyar Nemzet

550 éve született Niccolò Machiavelli, Európa tán legelső politológusa, gyakorló külügyér és író, a korszak játékszabályainak körmönfont ismerője.

Egyvalamiben mindenképp úttörő volt: felettébb hatásosan sikerült elválasztania a politikát a jó erkölcstől. Így aztán számtalan követője támadt, noha a közügyek istápolása és a morál sose jártak kéz a kézben. Főműve, egyben máig legismertebb munkája, A fejedelem a nyomdából kerek ötszázöt éve került ki. Az sem véletlen, hogy tevékenységére Firenzében Lorenzo il Magnifico, vagyis „a nagyszerű” herceg és mecénás városában, a reneszánsz szülőhelyén került sor.

A félmúlt két példája: Angela Merkel kancellár 2010-ben a CDU potsdami konferenciáján nemes egyszerűséggel közölte: „A multikulturalizmus halott.” Ugyanő 2015-ben, a migrációs válság kirobbanásakor: „Wir schaffen das!” (Megcsináljuk!). Manfred Weber, az Euró­pai Néppártok csúcsjelöltje egyszerre beszél a schengeni határok megerősítéséről, a „rendezett” bevándorlás szükségességéről és a migránsok szétosztásáról. Így került sor az európai politikai térkép szétszakítására, középpártok felmorzsolódására és újak születésére, a brexitkezdeményezésre, a brit, a francia, az osztrák és az olasz rengésekre, a német szociáldemokraták eljelentéktelenedésére meg a CDU–CSU meggyöngülésére, vagyis mindarra, amire korábban senki sem számított. Kérdés, milyen mértékben sikerül a liberálisoknak és a zöldeknek a kereszténydemokrata néppártokat megosztani?

Tényleg nincs új a nap alatt?

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kortars-machiavellik-6969923/

Provinciális hőbörgőknek titulálja a magyarokat a Momentum főpolgármester-jelöltje

HÍR TV MAGYAR NEMZET

Provinciális országnak nevezi Magyarországot és provinciális hőbörgőnek titulálja a magyarokat a Momentum főpolgármester-jelöltje.

Kerpel-Fronius Gábor 2016-ban a német fővárost ért merényletet követően közösségi oldalán azt írta, „imádom a sok jobboldali fotelhuszárt, akik a berlini merénylet után hisztérikusan migráns-simogatóznak, sorosoznak, ballibsiznek, úgy viselkednek, mintha a világ ért volna véget, vagy legalább is a Vörösmarty téren történt volna a merénylet”.

A momentumos jelölt hozzáteszi: könnyű innen a provinciáról, ahol igazából nem történik semmi, hőbörögni.

2016 decemberében egy terrorista egy elrabolt kamionnal nagy sebességgel behajtott a német főváros egyik karácsonyi vásárjának helyszínére. A támadásban 12-en meghaltak, több tucatnyian pedig megsebesültek.

Nem ez az első alkalom, amikor a Momentum jelöltje becsmérlően nyilatkozik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/provincialis-hoborgoknek-titulalja-a-magyarokat-a-momentum-fopolgarmester-jeloltje-7016474/

Handó Tünde: Az Országos Bírói Tanács legyen tárgyilagos és pártatlan!

MTI MAGYAR NEMZET

Az Országos Bírói Tanács (OBT) legyen tárgyilagos és pártatlan! – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel.

Az OBT 2012-ben jött létre, és a testület első ciklusában megfelelő volt az együttműködés az OBH-val, ám az új összetételű OBT – a jogszabályokkal is vitába szállva – úgy viselkedik, mintha „irányítási, utasítási joga volna felettem”.

Személyes elfogultság mozgatja az OBT tagjainak nagy részét, mintha „tizenegy dühös ember foglyul ejtette volna a testületet” – fogalmazott Handó Tünde.

Hozzáfűzte: az Országgyűlés igazságügyi bizottságának megállapítása szerint az OBT OBH-val szembeni „felvetései az elfogultság miatti téves és prejudikálással felérő indíttatásból fakadnak”.

Ha az érintettek az OBT tagjai szeretnének maradni, térjenek vissza a minden bírótól elvárható tárgyilagossághoz és pártatlansághoz, ez az egész bírói szervezet érdeke – jelentette ki Handó Tünde.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hando-tunde-az-orszagos-biroi-tanacs-legyen-targyilagos-es-partatlan-7015865/

Fidelitas: Karácsony valóban 7 millióval „tapasztotta be” a volt jegyző száját?

Magyar Hírlap

Borbély Ádám, a szervezet budapesti elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: kedden nyilvánosságra került, hogy Karácsony Gergely - a XIV. kerület polgármestereként - a „botrányos parkolási szerződések” miatt rúghatta ki előző jegyzőjét, amelyek napi egymillió forint veszteséget okoznak Zuglónak. Vajon hová tűnik ez a rengeteg pénz? - vetette fel.
Borbély Ádám szerint Karácsony Gergely már a szerződések aláírásakor tudhatta, hogy baj lesz, mégsem lépett közbe, szerdai hírek szerint pedig a jegyző hétmillió forinttal és titoktartási szerződéssel távozott - jegyezte meg Borbély Ádám.

„Választ várunk Karácsony Gergelytől: valóban hétmillió forinttal tapasztották be a volt jegyző száját? 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190612-fidelitas-karacsony-valoban-7-millioval-tapasztotta-be-a-volt-jegyzo-szajat

Varga Mihály: A kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett

MH/MTI

A kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett, ezért számos intézkedést tesz, amelyek közül az egyik legfontosabb a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés szerdai ülésén.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190612-varga-mihaly-a-kormany-elkotelezett-az-adoterhek-csokkentese-mellett

Kell egy csapat

Brüsszelt nem lehet egy huszáros rohammal bevenni, előbb a fejeket kell kitisztítani, a gátlások alól felszabadítani

Lóránt Károly Magyar Hírlap

Aki az Európa-párti erők nagyobb előretörését várta, az nyilván csalódott, hiszen a bevándorlást ellenző pártok képviselői legfeljebb mintegy kétszázat szereztek meg a 751 európai parlamenti helyből, míg a globalisták továbbra is kiteszik a kétharmadot. De nem is lehetett várni mást, sőt, ha az Európa-párti erők sokkal nagyobb arányt érnek el, irányváltás akkor sem történik, hiszen a valóságos hatalom nem az Európai Parlament, hanem az Európai Bizottság, illetve a bizottság vezetőit kinevező erők, tehát a háttérhatalom kezében van.

Talán az Európa-párti erők meghatározás egy kis zavart okozhat, de gondolom, elég világos, hogy azok az Európa pártiak, akik Európa kulturális és történelmi hagyományait megőrizve meg akarják fékezni a tömeges bevándorlást és ezzel Euró­pa iszlamizációját, míg az Európa-ellenes erők azok, amelyeknek politikája közvetlen vagy közvetett módon a történelmi Európa lerombolását segíti elő, nevezzük őket, globalistáknak.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190612-kell-egy-csapat

Elárulta a rendőrség, miket foglaltak le a Viking szállodahajón

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu megkeresésére elárulta, hogy miért nem tartotta szükségesnek a Viking Sigyn szállodahajó lefoglalását, valamint azt is közölte, hogy mi mindet foglaltak le a baleset után a hajón.

A rendőrséget azután kerestük meg, hogy Dél-Korea a szállodahajó lefoglalását követelte a magyar kormánytól, valamint Magyar György, a szerencsétlenül járt Hableány sétahajó matrózának családját képviselő ügyvéd azt mondta, akár a bűnpártolás gyanúját is felvetheti az, hogy a magyar hatóságok engedik szabadon közlekedni a Viking Sigynt. A jogász arról is beszélt, hogy a hajót mindenre kiterjedő, tüzetes szakmai vizsgálatnak kellene alávetni, különösen még azt a részét is, ami két méter mélyen van a vízszintje alatt. Ehhez pedig a ki kellene emelni a járművet a vízből.

A BRFK ugyanakkor azt közölte, szerintük azért nem volt indokolt a szállodahajó visszatartása, mert a nyomozók a dunai hajóbaleset után helyszíni szemét tartottak a Vikingen és az ott fellelhető összes informatikai és hajózási rendszerből származó adatállományt lefoglalták. Mint írták, a kamerafelvételeket is tartalmazó több mint két terrabájt mennyiségű adatállomány mellett csaknem 5 ezer fotót készítettek.

https://24.hu/belfold/2019/06/12/viking-sigyn-hableany-dunai-hajobaleset-rendorseg-bizonyitek-lefoglal-kamera-foto/

Schmidt Mária: Lehet, hogy Soros nem zsidó, mert soha nem viselkedett zsidóként

Tudja, az apja, Soros Tivadar katolikusként lett regisztrálva 1916-ban, amikor hadifogoly volt. Nem tudom, hogy tényleg zsidó-e. Miért térne vissza valaki a zsidó hitre az 1930-as években? Soha nem viselkedett zsidóként. Ő egy rejtély számomra

– nyilatkozta Soros Györgyről Schmidt Mária a Gateway Pundit nevű szélsőjobboldali amerikai portálnak.

A Terror Háza főigazgatója – akitől körülbelül egy hete vették el a Sorsok Háza projektet – azt nem fejtette ki, hogy hogyan viselkednek a zsidók. Pedig valószínűleg van erről elképzelése, mert azt megemlítette, hogy ő volt az egyik első magyar Soros-ösztöndíjas: a nyolcvanas években Sorosnak köszönhetően kutathatta a zsidók történelmét az Egyesült Államokban.

Sok másról viszont beszélt a portálnak adott interjúban:

·         Elmondta, hogy Orbán Viktorba azután „szeretett bele”, hogy hallotta a politikus Nagy Imreújratemetésén elmondott beszédét. 1990 óta ezért mindig a Fideszre szavazott.

·         Schmidt Mária szerint Angela Merkel alatt „új Kelet-Németország” lett Németországból, és „megölte a politikát” is, a kancellár, aki miatt nincsenek politikai viták a németeknél. Valamint Németországban szerinte nincs manapság „sem kultúra, sem szív”.

·         Kiderül az interjúból, hogy a történész nézte az EP-választás hajrájában a csúcsjelöltek vitáját, de csak mert „kényszerítették” rá. Amikor a csúcsjelöltek azt mondták, hogy nem lehet hagyni, hogy emberek fulladjanak bele a Földközi-tengerbe, akkor neki a Beépített szépség című film azon jelenete jutott eszébe, amikor a szépségkirálynő-jelöltek mind azt mondják, hogy világbékét szeretnének.

·         Senki nem hisz már a mainstream médiának, mert Donald Trump megmutatta, hogy mind hazudik – egy ilyen állítás is elhangzott Schmidt Mária szájából, aki szerint a magyar sajtószabadság viszont köszöni, jól van, a magyar kormány nem piszkálja, újságok azért zárnak csak be, mert haldoklik a nyomtatott sajtó.

·         Az illiberális kifejezés igazából csak annyit jelent Scmidt szerint, hogy konzervatív. Azért előbbit használja a miniszterelnök, mert mindenki „gyűlöli a liberális pártot” Magyarországon.

·          

https://24.hu/kozelet/2019/06/12/schmidt-maria-soros-gyorgy-zsido/

Leszavazta a Fidesz az otthonápolási díjak megemelését

Szerdán a fideszes parlamenti többség leszavazta az otthonápolási díjak megemelését. Erről a javaslat beterjesztője, Ungár Péter LMP-s képviselő számolt be a Facebookon. Ungár javaslata szerint minden otthonápolási díjat 100 ezer forintra emeltek volna, azonban a kormánypárti képviselők 112 nem és 51 igen arányában elutasították azt.

Azon emberek jelentős része, akik otthonápolást vállalnak, továbbra is 38 és 58 ezer forintot fognak kapni. Ez a pénz semmire nem elég,

írta bejegyzésében az ellenzéki képviselő.

A kormánypárti képviselők már a vitán sem mutattak nagy érdeklődést a téma iránt, mindössze egy fideszes politikusuk jelent meg.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/12/otthonapolasi-dij-emeles-leszavazta-fidesz/

Egyre kevesebben bíznak Magyarországon a sajtóban

Kiadta a globális sajtó helyzetét elemző éves nagy jelentését a Reuters Intézet és az Oxfordi Egyetem. Az évről évre megjelenő, idén 156 oldalas Digital News Report 75 ezer fő megkérdezésével készült, immár 38 ország, köztünk Magyarország médiaipari, -fogyasztási trendjeit vizsgálja.

Ami a magyar szekciót illeti, a tavalyihoz képest is tovább csökkent a bizalom a sajtó iránt. Noha a rendszeres, egyes sajtótermékekhez hű olvasók 54 százaléka még bízik a hírek hitelében, a teljes lakosságra vonatkoztatott adat már csak 28 százalék. Ez pedig egy százalékkal a tavalyinál is alacsonyabb arány, s ezzel a vizsgált országok közül Magyarország sereghajtónak számít, 34. a harmincnyolcból.

Noha lapunk mindössze egyéves, a Magyar Hang már szerepel a felmérésben, mint olyan médium amely a kormányközeli tulajdonoskoncentráció mellett önálló, például a közösségi finanszírozást is segítségül hívó modellben próbál boldogulni. A jelentés Magyarország kapcsán egyébként kiemeli, a 476 sajtóterméket tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tavaly év végi létrejöttével tovább koncentrálódott a kormányközeli sajtó.

https://magyarhang.org/belfold/2019/06/12/egyre-kevesebben-biznak-magyarorszagon-a-sajtoban/

Nem akar Semjén pornót a tévében, és az RTL Híradót sem nyírja ki

Semjén Zsolt törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy lehessen pornót adni a tévében, és korlátozzák a hírműsorokat – nagyjából így jött le a Fidesz-kormány tevékenységét kritikusan szemlélők számára az, hogy a kormány módosítani akarja a médiatörvényt. A valós kép azért árnyaltabb: nem Semjén akciózott, hanem miniszterelnök-helyettesként nyújtotta be a kormány által megtárgyalt javaslatot, amire részben az Európai Parlament és az Európai Tanács tavaly elfogadott irányelve miatt volt szükség. Ez az irányelv pedig annak jegyében született, hogy alkalmazkodjanak a média átalakuló piacához, amelyben a tévé mellett egyre nagyobb jelentőségük van a videómegosztó platformoknak és a felhasználók által létrehozott tartalmaknak.

Polyák Gábor jogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője segítségével néztük meg, hogy mivel járnak a tervezett változtatások. 

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/12/semjen-zsolt-mediatorveny-rtl-porno-radiok/

Az Orbán-kormány 324 millió forinttal támogatja a nigériai katolikus egyházmegyét

Az Orbán-kormány a Hungary Helps Program keretében 324 millió forinttal támogatja a nigériai katolikus Sokotoi Egyházmegye humanitárius projektjeit, és 162 millió forintot adományoz a nigériai protestáns Church of Christ in Nations egyház számára – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A támogatást az egyház a népirtást elszenvedett közösségeket rehabilitáló tevékenységeire fordítja. A helyi közösségeket megerősítő magyar segítségnyújtás előmozdítja az érintett keresztény közösségek tagjainak helyben maradását, mérsékelve az Európára nehezedő migrációs nyomást. 

https://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-324-millio-forinttal-tamogatja-a-nigeriai-katolikus-egyhazmegyet-169618

Rekord – Úgy árulja az Orbán-kormány az új magyar állampapírt, mintha nem lenne holnap

A piacra bocsátásának első hetében 539 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Plusz kötvényt vásároltak magánszemélyek, ez a valaha volt legerősebb forgalom bármelyik magyar kötvényre nézve – derül ki Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai MTI-nek adott tájékoztatásából.

A kereslet nem véletlen,

a MÁP öt év alatt 27,35 százalékos kamatot hoz a befektetőknek.

Varga Mihály kitért arra, hogy a cél, hogy a magyar állampolgároknak 11 ezer milliárd forintra nőjön a kötvényállománya, mint megtakarítás, illetve befektetés. A probléma ezzel csak az, hogy kedvezőtlenebb piaci körülmények között is garantálni kell a kamatot, azaz

ha a kormány nem jól sáfárkodik a befektetők pénzével, akkor az adófizetőknek kell megfizetni a kamatokat, vagyis az államadósságot terhelheti a kötvényállomány.

Kétségtelen, hogy az államhoz áramló befektetési tőke rövid és középtávon is nagyobb mozgásteret biztosít, de ekkora hozam garantálása az említett kockázatokkal járhat.

Az ingatlan után lényegében az egyik legjobb befektetési forma lett a MÁP.

https://168ora.hu/penz/rekord-ugy-arulja-az-orban-kormany-az-uj-magyar-allampapirt-mintha-nem-lenne-holnap-169604

Fidesz: Egyedül Gyurcsányék akarták beszántani az MTA-t és a hazai kutatásokat

MH/MTI

A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben Arató Gergely sajtótájékoztatójára reagált. A Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese az MTA-t érintő törvényjavaslatot az akadémiai kutatóintézeteket „lenyúló” javaslatnak ítélte, ezért a DK annak visszavonását követeli.

A közlemény szerint a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere 2006-ban azt mondta, hogy „az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni”.

Hangsúlyozták, a Fidesz támogatja a kormány terveit. Több hazai kutatás kell, méghozzá olyan kutatások, találmányok, szabadalmak, amelyek kézzelfoghatóan szolgálják a magyar gazdaságot és társadalmat. Ehhez „a jelenlegi, nem hatékony intézményrendszert és finanszírozást” meg kell változtatni - írták.

Hozzátették, a szervezeti átalakítások mellett azt is támogatják, hogy a jövő évi költségvetésben 32 milliárddal több jusson kutatásra

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190612-fidesz-egyedul-gyurcsanyek-akartak-beszantani-az-mta-t-es-a-hazai-kutatasokat

Palkovics javaslata a bosszú, a megalázás és a lenyúlás szégyenteljes kordokumentuma

Falus András

 

A MAYDAY vészjelzésre szolgáló nemzetközi kifejezés tömeges balesetveszély esetén: segélykérő jelként használják, háromszor megismételve azt.

MAYDAY-helyzet áll fenn, ha emberek pl. egy hajó, repülőgép fedélzetén súlyos veszélybe kerülnek és azonnali segítségre van szükség. Ilyen helyzet lehet tűz, robbanás vagy hajó süllyedése.

Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia, a magyar társadalom leghitelesebb intézménye – és ennek megfelelően az egész magyar tudományosság – áll a tűz /gyújtogatás/, a robban/t/ás és

az elsüllyedés/elsüllyesztés közvetlen közelében.

A sikeresebb magyar tudomány jövőjében, a fiatal tudósnemzedék itthoni perspektívájában gondolkodó kortársak naiv értetlenséggel és kétségbeeséssel követik az utóbbi egy évben történteket. Sokszor leírták már az MTA-ITM mérkőzés sorjázó eseményeit (lásd pl. Kenesei István cikkei az ÉS hasábjain), nem ismétlem.

Egyébként az elmúlt év történései a rákosista rendszer Gerő Ernő által fémjelzett Magyar Tudományos Tanács erőszakos voluntarizmusára és demagógiájára emlékeztetnek.

https://m.magyarnarancs.hu/publicisztika/palkovics-javaslata-a-bosszu-az-elegtetel-a-megalazas-szegyenteljes-kordokumentuma-120534

 

Úgy tűnik, Putyin a történet végén mindenképpen nyer

Érzékeny pillanatban találkozott egymással Oroszország és Kína államfője: a két ország viszonya szépen alakul, de nem mentes a feszültségektől és nyitott kérdés, hogy szoros szövetségre léphetnek-e egymással az USA vezető szerepének ellensúlyozására a nemzetközi porondon.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin-oroszorszag-kina-usa-selyemut.685968.html

Nagy összegekkel kopaszthatja meg a magyar színészeket a kormány, mintegy 3000 művész tiltakozik az ismétlési jogdíjak megszüntetése ellen

Mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik a szerzői jogról szóló törvény módosítása ellen, amely megszüntetné az előadóművészeket illető televíziós ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szerdán.

http://propeller.hu/itthon/3425830-nagy-osszegekkel-kopaszthatja-meg-magyar-szineszeket-kormany-mintegy

Olyat kért az ügyvédnőtől a gyanúsított, amit tán még soha, senki a világon

Tíz sztárügyvéddel interjúzott Szegvári Katalin újságíró. A kötetbe rendezett beszélgetések közül háromból idézünk, ez a mai Matiné.

https://24.hu/kultura/2019/06/09/olyat-kert-az-ugyvednotol-a-gyanusitott-amit-tan-meg-soha-senki-a-vilagon

A Momentumnak már a főpolgármester-választás kapcsán is Soros egyeteme jut az eszébe

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője szerdai posztjában arról írt, egy főpolgármesternek az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a Soros-egyetemet. Nem először bújt ki a szög a zsákból, a Momentum ismét a bevándorláspárti milliárdos érdekeit tartja szem előtt. 

https://www.origo.hu/itthon/20190612-momentum-soros-fopolgarmestervalasztas.html

Újra feltűntek a rejtélyes aláírásgyűjtők: most egy fideszes gyereknapon ténykedtek

Egy olvasónk küldte be az alábbi, leleplező erejű fotót. A felvétel a hétfői mezőhegyesi gyereknapon készült, ahol a résztvevőktől aláírást kértek egy fejléc nélküli aláírásgyűjtő-ívre. A rendező a helyi Fidesz-szervezet volt.

Az ügy azért érdekes és közérdeklődésre számot tartó, mert ez nem először fordul elő valami hasonló abban a dél-békési térségben, ahol a súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka György a Fidesz térségi országgyűlési képviselője.

Előbb február végén, majd május közepén számolt be arról a Narancs.hu, hogy Zsura Zoltán tótkomlósi önkormányzati képviselő jelzése alapján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a dél-békési város képviselő-testületi ülésén járt, mert egy EU-s pályázat helybeli megvalósításakor kérdések sora merült fel.

A történet legrejtélyesebb része egy furcsa aláírásgyűjtési akció volt, amely még januárban a tótkomlósi színházi előadás előtt történt. Ott az ív tetején egy Európai Unió által finanszírozott projekt nevét írták. Egy biztos, a színházi előadáshoz semmi köze nem volt, így sokak - többek között a helyi ellenzék - érdeklődését felkeltette. Számos jel arra utalt, hogy az eljárás törvénytelen lehetett.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ujbol-bianko-alairasokat-kernek-del-bekesben-ezuttal-fidesz-altal-rendezett-a-mezohegyesi-gyermeknapon-120478

Háromszáz csehországi városban tüntettek kedd este Andrej Babiš lemondását követelve

A legtöbben Morvaország legnagyobb városában, Brünnben gyűltek össze, ott mintegy hatezren demonstráltak. Más településeken jellemzően néhány száz fős tiltakozások voltak.

A demonstrációkat meghirdető Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet ezúttal nem tartott tiltakozást Prágában, ahol egy héttel ezelőtt becslése szerint 120 ezer ember vonult az utcákra Babiš, illetve Marie Benešová igazságügyi miniszter távozását követelve. A következő tüntetést a fővárosban június 23-ára tervezik.

A demonstrációknak alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A rendőrség az eset kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt Babiš ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések szerint Andrej Babiš politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen. Bár Babiš az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a – jelentős uniós támogatásokhoz is jutó – cégeket érintő döntésekre.

A demonstrálók azért követelik Marie Benešová távozását is, mert szerintük kinevezésének legfőbb célja tulajdonképpen az volt, hogy nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benešová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/haromszaz-csehorszagi-varosban-tuntettek-kedd-este-andrej-babi-lemondasat-kovetelve-120507

Strache párttársai együtt akarnak működni Sebastian Kurz volt kancellárral

A korábbi kormánykoalíció felbomlását követő viták ellenére ismét együttműködést javasolt kedden Sebastian Kurz volt néppárti kancellárnak az általa menesztett Herbert Kickl korábbi szabadságpárti belügyminiszter – írja az MTI.

Kickl szerint a lakosság többsége azt kívánja, hogy a szeptemberi rendkívüli választások után a két párt ismét a reformok korábbi közös útját válassza.

Facebook-üzenetében a volt belügyminiszter azt hangoztatta, hogy Kurz ezzel elejét veheti az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a szociáldemokraták együttműködésének. Ennek feltételéül ugyanakkor azt szabta, hogy az FPÖ visszakapja korábbi minisztériumait.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/strache-parttarsai-egyutt-akarnak-mukodni-sebastian-kurz-volt-kancellarral-120503

Bíróságon keresi igazát Bige László 

Tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban. Az Országos Rendőr-főkapitányság akkori tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ahogy május végén mi is megírtuk, ennek nyomán gyanúsítottként hallgatták ki Bigét, ami után két napig benn is tartották.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190612_Birosagra_megy_Bige_Laszlo

Bige: Ez oligarchikus maffiatámadás

Bige a rádiónak azt mondta,

Ilyen gyorsan nem adjuk fel, még van jogorvoslati lehetőségünk, ezzel élni fogunk

A rádiónak azt is elmondta, szeretné elkerülni a több száz ember elküldését.

Ez a gyár több mint 70 éve működik, nem lehet így vége. Ráadásul ez Európában példátlan, ilyen még nem fordult elő, hogy hozzanak egy határozatot arról, hogy zárjuk be a gyárat, és nem mondják meg, mikor indíthatjuk újra. Tulajdonképpen ellehetetlenítenek minket, hiszen élő szerződéseink vannak, nem tehetjük meg, hogy nem szállítunk. Ha megtesszük, hogy nem teljesítjük a szerződéseinket, akkor automatikusan tönkremegyünk

https://24.hu/belfold/2019/06/12/bige-ez-oligarchikus-maffiatamadas/

Médiacézár lett a Takarékbank elnök-vezérigazgatója

Néhány hét alatt sok tízmilliárdos médiabirodalom landolt a Takarékbank elnök-vezérigazgatójánál, Vida Józsefnél és díjlovagló barátjánál és üzlettársánál, Paulovics Ágnesnél.

Vida a HVG-nek azt mondta, zajlik a tranzakció lezárása, jól működő, szerethető tévét szeretne, szakmai kérdésekkel nem foglalkozik. A cégstruktúráról és a több tízmilliárdos tranzakció finanszírozásáról azonban nem beszélt.

Médiapiaci szakértők szerint a TV2 előbb-utóbb óhatatlanul a kormányhoz közeli, központi médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány részévé válik.

Közben a bankár közeli barátja és egyben a Bicskei Lovasudvart menedzselő üzlettársa, a díjugrató Paulovics Ágnes a kereskedelmi tévét kiszolgáló valódi pénztermelő cégekbe szállt be, így például a TV2 reklámidejét értékesítő Atmediába és a műsorgyártó IKO Holdingba. Vida állítja, ki-ki a maga önálló üzletét futtatja.

További részletek az e heti HVG-ben.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190612_Mediacezar_lett_a_Takarekbank_elnokvezerigazgatoja

 

Gyurcsány: Kálmán Olga küldött egy SMS-t, én pedig felhívtam

Kálmán Olga főpolgármesteri jelöléséről és az ellenzék jövőjéről kérdezte Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét a Magyar Narancs. A volt miniszterelnök védte szavahihetőségét, és tagadta, hogy hatalmi alapon politizálna.

„Hogyhogy beszéltek azon az éjjelen?

Ön még nem volt pozitív meglepetést okozó párt elnöke, ezért nem tudja elképzelni, hány SMS van ilyenkor. Dőlnek. Ez a normális. Egy csomóról azt sem tudom, kicsoda. Egy csomóról tudom, néhányat visszahívok. Kálmán Olga benne volt abban az ötben-tízben, akivel váltottam pár szót akkor, és megmaradt bennem, hogy egy nyitottabb hanggal beszéltem. Amikor múlt pénteken láttam, tennem kell egy kísérletet arra, hogy saját jelöltet állítsunk, ő volt az egyik, akit felhívtam.

Többekkel próbálkozott?

Kettővel.

A másik nemet mondott?

Mindketten igent mondtak. Olgát tartottam jobbnak.”

Úgy gondolja, Kálmán Olga „képes lenne megtestesíteni a szabad Budapestben hívők álmát, és lakók többségét maga mögé állítva küzdeni a fővárosért.” Ugyanakkor nem várja el, hogy Kálmán Olga szeresse a DK-t. Azt pedig nem érzi helyesnek, hogy sokan az MSZP megtorpedózásával vádolják. Szerinte a jelenlegi helyzet nem a politikai pártok helyezkedéséről, hanem Tarlós István legideálisabb kihívójának megtalálásáról szól. Kálmán Olga, mint „jó politikai érzésű, szabadelvű baloldali demokrata”, pedig alkalmas lehet erre – fogalmazott.

El kell felejtenie az MSZP-nek a nagypárti attitűdöt

A csütörtökön megjelenő interjú későbbi részében arról beszél Gyurcsány, hogy sokakkal ellentétben nem érzi úgy, hogy az EP-választás eredménye az MSZP vesztét is jelenti. Ellenben szembesülniük kell azzal, hogy nem számítanak nagy pártnak többé, és ez más mentalitást igényel. Ha jól ragadják meg a helyzetet, nem tartja kizártnak, hogy legyen visszaút. Eközben nem éli meg hatalmas sikerként a DK 16 százalékos eredményét: szerinte győzelemről legkorábban akkor lehet beszélni, ha

a mostani ellenzék fog kormányozni, és létrejöhet egy szabad, liberális demokrácia.

https://hvg.hu/itthon/20190612_Gyurcsany_Kalman_Olga_kuldott_egy_SMSt_en_pedig_felhivtam