2019, június 12 - 08:19 Sajtószemle

Kiemelték a Hableányt, négy holttestet találtak, a roncsot Csepelre szállították

percről-percre

https://hvg.hu/itthon/20190611_Hableany_kiemeles_TEK_Duna_Hableanybaleset

 

Egy dél-koreai tévé szerint bizonyítékokat tüntettek el a Viking Sigyn hajóról

A dél-koreai sajtóban komoly visszatetszést keltett, hogy a magyar hatóságok egy rövid vizsgálat után elengedték Magyarországról a Hableánnyal ütköző a Viking Sigyn szállodahajót, amelyet végül csak hétfőn, majdnem két héttel a tragédia után vizsgált meg újra a rendőrség, amikor a hajó Visegrádra érkezett.

A szöuli MBC televízió még Bécsben kereste meg a szállodahajót, ahol azonban nem fogadták udvariasan a stábot. A tévések a hajó fedélzetén próbáltak beszélgetni az utasokkal, hogy kiderítsék, mi történt azóta, hogy a Viking Sigyn elhagyta Magyarországot. A hajó személyzete azonban közbeavatkozott, és nem engedte fel a fedélzetre a tévéseket.

A dél-koreai televízió riportja azt is állította, hogy a Viking Sigynről bizonyítékokat tüntettek el, miután elhajózott Budapestről. A hajó orráról pedig eltűntek az ütközés nyomai. Az MBC felvételei szerint a bécsi kikötőben látszott, hogy kijavították és átfestették az ütközés felületi nyomait a hajó elején.

https://24.hu/kulfold/2019/06/11/viking-sigyn-del-korea/

Bekeményít a finn EU elnökség: meghallgatják Magyarországot a Tanácsban

euronews

Az Európai Uniós elnökséget júliusban átvevő Finnország továbblépne a Magyarország ellen folyó hetes cikkely szerinti eljárásban, és hivatalos meghallgatást tartana az Európai Tanácsban a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyzetéről. Ezt egy diplomáciai forrás erősítette meg az Euronewsnak.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt. Az idei első félévben koordináló román uniós elnökség azonban nem tett érdemi lépéseket az ügyben.

Finnország kiemelt ügyként tekint az emberi jogok és a jogállamiság megerősítésére Európában - ez kiderül a kormányprogramjukból is. A dokumentumban a következők állnak:

https://hu.euronews.com/2019/06/11/bekemenyit-a-finn-eu-elnokseg-meghallgatjak-magyarorszagot-a-tanacsban

Kitüntették a bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Simonka Györgyöt

Noha a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen országgyűlési képviselő ellen sem fogalmaztak meg olyan súlyos gyanúsításokat, mint békési fideszes országgyűlési képviselő ellen, mégis magas kitüntetést kapott.

Különös színjátéknak lehettünk tanúi pünkösd előtt, amikor a Dél-békési Többcélú Kistérségi Fejlesztési Társaság ülésén nemrégiben alapított kitüntetéseket adtak át. Az esemény valójában egy vazallusi seregszemle volt.

A választókerületében teljhatalmat kiépítő Simonka György fideszes országgyűlési képviselő hűbéri rendszert hozott létre: a vazallusok – polgármesterek, alpolgármesterek, képviselők, intézményvezetők – mindannyian Simonkától függnek, őt szolgálják.

A vidék az ország egyik legelmaradottabb térsége, amelyet némi túlzással lehetne katasztrófa és társadalmi depresszió sújtotta övezetnek nevezni. Kiürülő zsákfalvak, rossz közlekedés, minősíthetetlen utak, elöregedő társadalom, alacsonyabb jövedelmi viszonyok, elvándorlás – hogy csak néhány, a térségre jellemző adatot említsünk.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kiemelkedo-eredmenyessegu-maradando-erteku-megbecsulest-kivalto-a-sulyos-buncselekmenyekkel-meggyanusitott-simonka-kituntette-magat-120476

Gyurcsány nyolc perccel előtte hívott

Interjú Karácsony Gergely zuglói polgármesterrel, főpolgármester-jelölttel

Gyurcsány Ferenccel abban állapodott meg, hogy a DK támogatásáért cserébe nem vállalja az MSZP-Párbeszéd listavezetését. Karácsony Gergely szerint azonban Gyurcsány átvágta, és Kálmán Olga bejelentése előtt nyolc perccel tájékoztatta erről. Ennek ellenére is hiszi, hogy ő nyeri az előválasztást, majd ősszel legyőzi Tarlóst, és a kerületek többségében is ellenzéki polgármesterek lesznek. Így bevezetheti majd a Tiborcz-adót, és közösségi teret csinálhat a Városházából. Tarlós számára van egy melegbárral kapcsolatos üzenete.

Igaz a szóbeszéd, hogy Gyurcsány és ön között az volt korábban a megállapodás, avagy a gentlemen’s agreement, hogy a DK támogatásáért cserébe ön háttérbe húzódik az EP-választáson, és nem kampányol az MSZP-Párbeszéd listájáért?

Igen, ő kérte, megállapodtunk, én pedig betartottam.

Akkor elég súlyos átverés történt. Ezt nem említette Gyurcsánynak?

De. Mert hát ne feledjük: tavaly tavasszal az általam vezetett MSZP-Párbeszéd lista 12 százalékot kapott, Gyurcsány listája 5 százalékot picivel lépte túl. Ezért merült fel, hogy én vezessem az MSZP-Párbeszéd EP-listáját. Azt gondoltam én is – és ez akceptálható kérés volt –, hogy nem lehetek egyszerre MSZP-Párbeszéd listavezető, és közben egy pártszövetség – benne a DK-val és a Szolidaritással – főpolgármester-jelöltje. Tehát én tartottam magam a megállapodásunkhoz.

Azért szerepelt gyengén az MSZP-Párbeszéd listája, mert nem ön vezette?

Leegyszerűsítés lenne így kijelenteni ezt, de, gondolom, nem véletlenül volt ez a kérés a DK a részéről.

 

https://index.hu/belfold/2019/06/11/interju_karacsony_gergely_fopolgarmester-jelolttel_zuglo_polgarmesterevel_elovalasztas/

 

Gyurcsány Ferenc továbbra sem szereti kibontani az igazság minden részletét, sokat veszíthet Kálmán Olga és Karácsony Gergely is

Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke az EP-választás után megerősítette partnereit abban, hogy továbbra is kiáll Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltsége mellett, majd végül kikötött a függetlenként, de a DK biztatására elinduló Kálmán Olga mögött, bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra sem szereti kibontani az igazság minden részletét. A helyzet kissé arra az időszakra emlékeztet, amikor még miniszterelnökként és az MSZP elnökeként kormányzásának valamennyi kudarcát koalíciós partnerén, az SZDSZ-en verte le azzal, hogy „túl magasan hordják az orrukat”. Most az MSZP–Párbeszéd-szövetség – még ha az orruk nem volt is fennen, sőt a választás után inkább lógatták – megtapasztalhatta, milyen, amikor Gyurcsány Ferenc rajtuk veri el a port: a DK elnöke, ha politikai érdekeiről van szó, átlép, ha kell, koalíción, ha kell, írásos és szóbeli megállapodáson.

Nagyon úgy néz ki, semmi egyébről nincs szó, mint arról, hogy az idén tavaszig többnyire ügyesen paktumozó szocialista és párbeszédes politikusokat Gyurcsány ezúttal kitaktikázta – na meg azok a választók, akik helyettük inkább a DK-ra és a Momentumra voksoltak.

https://168ora.hu/itthon/gyurcsany-ferenc-tovabbra-sem-szereti-kibontani-az-igazsag-minden-reszletet-sokat-veszithet-kalman-olga-es-karacsony-gergely-is-169575

A fideszes képviselők természetesen megmentették Handó Tündét

120 szavazattal 54 ellenében úgy döntött az Országgyűlés kedden, hogy nem kezdeményezi Az Országos Bírói Hivatal felmentését, azaz Handó Tünde maradhat a szervezet elnöke. Az Országos Bírói Tanács május 8-án döntött úgy, hogy kezdeményezi Handó felmentését. Az OBT ugyanis egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Az OBT kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. Azt is az elmozdítás melletti érvként hozták fel, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladatával kapcsolatban 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének. A parlament döntése nem persze meglepetés, a kérdést beterjesztő - kormánypárti többségű -igazságügyi bizottság ugyanis azt javasolta, hogy ne fosszák meg Handót elnöki tisztségétől. 

 

https://nepszava.hu/3039159_a-fideszes-kepviselok-termeszetesen-megmentettek-hando-tundet

Polt Péter kitüntette Handó Tündét

Az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulója 1991 óta az ügyészség ünnepnapja, ezen a napon a legfőbb ügyész elismeréseket és pályadíjakat ad át. 

A kitüntetés pont arra a napra esett, amikor a Parlament szavaz majd arról, hogy maradhat-e posztán Handó. Az OBH elnökének elmozdítását az Országos Bírói Tanács kezdeményezte, mivel érvelésük szerint „Handó Tünde hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja (...) szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével.”

https://444.hu/2019/06/11/polt-peter-kituntette-hando-tundet

Nincs új budapesti főbíró, mert Handó túl harciasnak találta az egyik legfőbb kritikusát

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde eredménytelenné nyilvánította a Fővárosi Törvényszék elnöki állására kiírt pályázatot, írja az MTI az OBH keddi közleménye nyomán.

A tisztségre kiírt pályázatra összesen két pályamű érkezett, ám mivel a Handó támogatását élvező Polgárné Vida Judit még a személyes meghallgatása előtt visszavonta a pályázatát, így az elbírálás során csak a köztudottan Handó-kritikus Vadász Viktor törvényszéki bíró pályázatát kellett értékelni, amit Handó Tünde azonban túl harciasnak talált, ezért nem fogadott el.

https://index.hu/belfold/2019/06/11/fovarosi_torvenyszek_elnokseg_palyazat_orszagos_birosagi_hivatal/

A kormány nem tett le szándékáról, trükköznek a bíróságok körül

Hiába halasztották el az új közigazgatási ítélkezési rendszer létrehozását, lapunk információi szerint ősszel ismét napirendre veszi az ügyet a kabinet.

Ősszel ismét napirendre kerülhet az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése - tudta meg lapunk kormányzati forrásból. Bár az erről szóló törvényeket a kormány - Gulyás Gergely május 30-i bejelentése szerint - határidő nélkül elhalasztotta, információnk szerint a kabinet nem tett le eredeti szándékáról, és mindenképpen létrehozná az önálló közigazgatási bíráskodás rendszerét. Erre utal az is, hogy az Alaptörvényben - a tavaly elfogadott hetedik módosítás szerint - benne marad a közigazgatási bíráskodást megteremtő mondat: "Bíróság a rendes és a közigazgatási bíróság". 
A sokat bírált közigazgatási bíróságok bevezetésének elhalasztását sokan arra vezették vissza, hogy a Fidesz így akarta jelezni kompromisszumkészségét az Európai Néppárt felé. Őszig a kormánypárt és a pártcsalád viszonyáról szóló egyeztetések már véget érhetnek, azonban ha addig ismét napirendre kerül a közigazgatási bíráskodás ügye, akkor veszélybe kerülhet a Fidesz tagsága, valamint Trócsányi László biztosi posztja is.

https://nepszava.hu/3039054_a-kormany-nem-tett-le-szandekarol-trukkoznek-a-birosagok-korul

Egy fideszes képviselő ment el az otthonápolási díj emeléséről szóló vitára

Ungár Péter kedden este a Facebook-oldalán tette közzé, hogy perceken belül kezdődik az otthonápolasi díj emeléséről és kiterjesztéséről szóló javaslatának vitája, amin egy fideszes képviselő volt jelen.

https://24.hu/kozelet/2019/06/11/otthonapolasi-dij-emelese-vita-fidesz/

Szabad szemmel – Nem villanyozta fel az EPP vezetőit a „neveletlen gyermek” visszatérése

Nemzetközi sajtószemle, 2019. június 11.

https://nepszava.hu/3039085_szabad-szemmel--nem-villanyozta-fel-az-epp-vezetoit-a-neveletlen-gyermek-visszaterese

Rónay Tamás Az értelmiség ereje

Mintha a történelem ismételte volna önmagát. Pár napja Prágában hömpölygő tömeg vonult fel a Vencel téren, s követelte a kormány, illetve Andrej Babis miniszterelnök lemondását. Ekkora emberáradatot utoljára – néhány hónap híján – harminc éve láthattak a cseh főváros szívében. Az akkori következményeket ismerjük, napok alatt dőlt le a kommunizmus újabb dominója. Hogy most lesz-e bármi változás, az azonban erőteljesen kérdéses. Ám a hatalmas megmozdulás bizonyítja: Csehországban a társadalom képes megvédeni a demokratikus vívmányokat, ha úgy látja, rossz kezekben van az ország.

https://nepszava.hu/3039076_az-ertelmiseg-ereje

Lendvai Ildikó Lepetés!

Budapest és Brüsszel között leszűkült a távolság. A budapesti elődöntő különleges pillanatban zajlik. A NER-rel szemben most kell ütni a vasat, amíg az Unióban Orbánék egy időre védekezésbe szorultak. Prágában 120 ezren tüntetnek az uniós pénzek elsíbolása ellen. Ha nálunk az ország nem küld erős jelzéseket, hogy nem azonos Orbánnal, marad a néhány látszat-engedmény, és Európa figyelme másfelé fordul. Azt szeretném, ha a főpolgármesterjelöltek nemcsak a kötelező vitaköröket futnák, hanem együtt vagy külön bizonyítanák politikusi képességeiket az Európának is üzenő megszólalások és megmozdulások szervezésében. Ez volna az igazi verseny. Ne hagyják múlni a pillanatot. Nem tudni, mikor lesz legközelebb.

https://nepszava.hu/3038894_lepetes

Nyugdíjasoknak és fogyatékkal élőknek nem jár kedvezményes állami üdültetés

Megszünteti a kormány a nyugdíjasok szociális üdültetését

A jövőben kifejezetten csak a szegény gyerekeknek szól az állami Erzsébet-program a kormány által a parlamentnek benyújtott költségvetési salátatörvény szerint. Kiderült az is, hogy milliárdokat bukott az állam az Erzsébet-utalványok megszüntetésén.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/erzsebet-nyugdijas-szocialis-udules.685722.html

Mészáros Lőrinc már Romániában is földesúr

Meglehet, Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos agrárfronton már le is körözte Csányi Sándort, a lassan egy évtizede legvagyonosabb vállalkozóként elkönyvelt OTP-vezért. Eddig úgy tudtuk, hasonló méretű földbirtokon gazdálkodnak, Mészárosék azonban nemrég tulajdonosai lettek 1290 hektárnyi földnek Romániában.

A Mészáros-csoport korábban holdingba szervezte agrárérdekeltségeit, a mintegy 40 céget egy csúcsvagyonkezelő fogja össze, a Talentis Agro Zrt.-t tavaly februárban alapította Mészáros Lőrinc és felesége, Kelemen Beatrix. Azt viszont nem verték nagydobra, hogy külföldi vállalkozás és azzal egy csinos romániai földbirtok is került a portfólióba. Márpedig a Talentis Agrónak tartós részesedése nemcsak az olyan ismert Mészáros-cégekben van, mint a Búzakalász 66′ Kft. vagy a Vivienvíz Kft., hanem a Farmland Development Srl-ben is. A mérlegbeszámolójához fűzött kiegészítésből tudható, hogy 100 százalékos tulajdonos a Bihar megyei Margittán (Marghita) bejegyzett társaságban.

Néhány hónapja vásárolhattak be a cégbe, legalábbis a romániai közlönyben január 29-én jelent meg, hogy

a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért megvette a 24,6 millió lej (körülbelül 5,2 millió euró) jegyzett tőkéjű Farmland Development Srl-t.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/11/meszaros-lorinc-romania-fold/

Ragályi Elemér: Mintha hipnotizálták volna az országot

Április 18-án ünnepelte 80. születésnapját Ragályi Elemér, a Régi idők focija, a Szabadíts meg a gonosztól és a Szerencsés Dániel operatőre. Az Emmy-díjas filmessel politikai propagandáról, a történelmi filmek követeléséről és a világsztárokkal közös munkáról is beszélgettünk. A teljes interjú.

https://magyarhang.org/kultura/2019/04/17/ragalyi-elemer-mintha-hipnotizaltak-volna-az-orszagot/

Képsorok

Kottász Zoltán Magyar Nemzet

Minden csoda három napig tart. A bevándorlási válság, úgy tűnik, három évig tudta lekötni a nyugati emberek figyelmét. Az európai parlamenti választások eredményeiből és a voksolást megelőző felmérésekből ugyanis arra lehet következtetni, hogy a görög szigeteken, az olasz partokon, a nyugat-balkáni országok határain, a Keleti pályaudvaron, a német nagyvárosokban vagy a calais-i menekülttáborban készült képsorok mintha örökre kitörlődtek volna a választók emlékezetéből.

A Willkommenskultur már a múlté, gondolhatják, hiszen a Keleti pályaudvaron ma már csak rezzenéstelen arcú magyarok és turisták bámulják az utastájékoztató kijelzőt, vonatuk indulására várva.

Most visszatekintve, a négy évvel ezelőtt felerősödött migrációs hullám jelentőségét manapság sokan úgy igyekeznek bagatellizálni, mintha nem lett volna egyéb az egy alacsony nézettséggel küszködő, szenzációhajhász szappanoperánál. Azt akarják elhitetni, hogy az unalomba fulladó Európában csupán producerek próbálták egy egész sor új epizodistával feltupírozni a műsort: szírek, afgánok, eritreaiak armadája hozott új nézettségi rekordokat.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/kepsorok-7011341/

A világtársadalom liberális víziója

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Hogyan lehet a különféle közösségekbe szerveződött emberiséget egy masszává összegyúrni annak érdekében, hogy utána valóban uralmat lehessen gyakorolni felettük globális intézmények által?

A válasz nem is olyan bonyolult: szét kell verni azokat a közösségi formákat, amelyek évszázadokon, sőt évezredeken keresztül közös identitású, összetartó és egymással szolidáris csoportokra tagolták az emberiséget. Erre azért van szükség, mert a hagyományokon alapuló közösségek nem fogadják el, hogy olyan intézmények és személyek irányítsák őket, akiket nem ismernek, akikhez semmilyen kapcsolat nem köti őket, akiket nem tartanak identitásuk részének – s ilyenek a globális intézmények is, ilyen az ENSZ, a Kereskedelmi Világszervezet, a Nemzetközi Valutaalap, s ilyen lenne egy, még csak célként létező Európai Egyesült Államok is.

Igen ám, de hogyan lehet szétverni a régi, hagyományos közösségi identitásokat? Hogyan lehet szétverni a hagyományos családot, a lokalitásokat, a vallási közösségeket, az államot és a legszélesebb identitást, a nemzetet? Erőszak helyett kifinomultabb módszert szükséges alkalmazni, mégpedig elméletekkel kell megalapozni a szép, új világtársadalom és világkormányzás korszakát. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-vilagtarsadalom-liberalis-vizioja-6988511/

A románokhoz

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Nézem az eltorzult arcaitokat a televízióban, nézem, ahogy rárontotok egy maroknyi magyarra, rárontotok egy temetőre, rárontotok a halottak nyughelyére, sírkeresztekre.

Nézlek benneteket, és tudom, ti nem ilyenek vagytok.

Csak megint és újra nem tudjátok, mit cselekedtek.

Nézem az eltorzult arcaitokat, és elkalandoznak gondolataim. Felrémlik az első román, akivel volt szerencsém találkozni. Ő nem beszélt, csak románul, én pedig románul csak olyasmiket tudok mondani, amiket feltehetőleg ti most üvöltöztetek, ott, az Úz völgyében, maroknyi magyarnak.

De azért mi jót beszélgettünk azzal a román pásztoremberrel Fogaras mellett, valahol a semmiben. Megkínált bennünket nyírfakéregben tartott csípős túróval, mi megkínáltuk jó magyar borral, szó esett Drakuláról, juhokról, históriáról – elbeszélgettünk, két világ fiai, marslakók és földlakók, s nem kellett ahhoz a szóváltáshoz szó egy darab sem.

Hát ne egymásra fenekedjünk. S még valami: 1100 év alatt felfoghatatlanul nagy erők mozdultak már meg csak azért, hogy mi, magyarok ne legyünk. És mi vagyunk. Jó, ha tudjátok, nektek sem fog sikerülni az eltüntetésünk. Ugyanis ti erősek sem vagytok, csak ügyesek.

Úgyhogy ne féljetek a halottainktól. Nem bántanak ők senkit sem, legfeljebb a lelkiismeretet. Azon meg úgysem segít az eltorzult üvöltés, sem a sírkereszteken vett elégtétel.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-romanokhoz-7005563/

 

Hogyan szövi be Soros hálója a magyar igazságszolgáltatást

TŰZFALCSOPORT MAGYAR NEMZET

Az elmúlt évek során valóságos biznisz-iparággá nőtték ki magukat Magyarországon a közérdekű adat kiadása iránti perek, amelyek lényege, hogy sok esetben a magyar kormányzat és közigazgatás gazdasági ügyeit firtatják külföldről finanszírozott szervezetnek is dolgozó magyarországi ügyvédek – írja a Tűzfalcsoport. A blogbejegyzésben betekintést engednek egy prágai székhelyű NGO munkájába, ahol jogászok, bírák is képzésben részesülhetnek olyan témákban, mint például, hogyan védjék meg a NGO-kat, civil szervezeteket. A Tűzfalcsoport felidézi továbbá az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének aggályait a Magyar Helsinki Bizottság által bírák részére adott képzéseken történő részvétel kapcsán.

A Soros-hálózathoz tartozó magyar szervezetek úgynevezett érzékenyítő tréningeket tartanak a bíráknak. Egy korábbi konferencián, ahol a Transparency International (TI) Magyarország Alapítvány – többek között a Soros-féle Freedom House romániai szervezetével együttműködésben – az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóságának támogatásával projektet indított a versenyjogi, illetve gazdasági jogi ügyeket tárgyaló bírók és bírósági titkárok képzésére.
 

https://magyarnemzet.hu/belfold/hogyan-szovi-be-soros-haloja-a-magyar-igazsagszolgaltatast-7013162/

Újabb Soros szentírás a Project Syndicate-on

Nagy Árpád

Orbánfóbiásra sikeredett gondolatsor.

Emlékeznek még a Project Syndicate weboldalra? Ha nem, akkor írjuk le (még egyszer), hogy ezen az oldalon tette közzé Soros a bevándorlást támogató nézeteit, migrcióval kapcsolatos pontjait két alkalommal is. Azt, hogy mennyi migránsra van szüksége Európának, azokat a számokat, elképzeléseket, amelyeket a balliberális sajtó évekig elhazudott, letagadott.

Soros most ismét publikált a Project Syndicate oldalon! Megosztotta gondolatait arról, mi is az EU-s választások utáni két legnagyobb probléma.

Márpedig, ha Soros valamiről véleményt formál, akkor az – tapasztaltuk már – komoly támogatottsággal bír az Európai Parlamentben. Az ott ülő lobbistáinak az maga a szentírás. Vagy inkább utasítás?
A spekuláns radikális intézményi reformokról ír, leszólja a Spitzenkandidat-rendszert, mint olyat, ami csak a vezetők személyes ambícióit elégíti ki. (Isiászos Juncker barátja idején ezzel még nem volt különösebb problémája.)

Micsoda meglepetés, Webert azért ostorozza, mert hajlandó lehet(!) kompromisszumot kötni Orbán Viktorral. Hogy a spekulánsok koronázatlan királyának milyen mérvű Orbánfóbiája lehet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ezzel foglalkozó első három mondatában négy alkalommal szerepel az Orbán név.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/ujabb-soros-szentiras-a-project-syndicate-on-7013318/

Szijjártó: Elvárjuk az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását

MH/MTI

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190611-szijjarto-elvarjuk-az-uzvolgyi-katonatemeto-eredeti-allapot-helyreallitasat

Fény és remény

Európában, így hazánkban is több nemzedék elméjébe és szívébe szerették volna kitörölhetetlenül bevésni a hazug, mérgező jelszót: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

A kommunizmus prófétái, Marx és Engels azzal hitegették a proletárokat, hogy ha erőszakosan megdöntenek minden eddigi társadalmi rendet, csak láncaikat veszíthetik, s „cserébe egy egész világot nyerhetnek”. Az ipari és technológiai forradalmakkal – s a párhuzamosan gyorsuló globalizációval – azonban nem a munkások, hanem a tőke internacionáléja jött el, amely átfogó gazdasági, pénzügyi, politikai, kulturális, kommunikációs hadművelettel valóban felforgatta a hagyományos társadalmi rendet, megtámadta és meggyengítette a nemzetállamokat. Mindezt egy új varázsige, a világ egyesülése jegyében. S ezt szolgálja az ENSZ tavaly decemberben elfogadott globális migrációs paktuma éppúgy, mint az „európai egyesült államok” terve, vagy például a Facebook multimilliárdos alapítójának 2017 februárjában közzétett kiáltványa a „globális közösség építéséről”.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190611-feny-es-remeny

OLAF-jelzések: Orbán fogorvosának támogatását is gyanúsnak találták az uniós ellenőrök

Három éve nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a piaci árnál drágábban, uniós támogatásból beszerzett fogászati berendezések ügyében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult büntetőeljárásba azonban már nem került be Orbán Viktor fogorvosának és üzlettársának az érdekeltsége, az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt., ahol az OLAF szintén vizsgálódott. Az uniós ellenőrök azt kifogásolták, hogy az OTI kötelező részvétele a pályázati felhívásban sérthette a közbeszerzési irányelvet, ugyanis a cég tender kiírása nélkül jutott több mint félmilliárd forinthoz.

https://atlatszo.hu/2019/06/11/olaf-jelzesek-orban-fogorvosanak-tamogatasat-is-gyanusnak-talaltak-az-unios-ellenorok/

Fontos embereket bántottunk meg: Orbán Viktort, Schmidt Máriát és Dózsa Lászlót

Az 1956-os Intézet mindig is szálka volt a Fidesz szemében, mert nem támasztották alá az elképzeléseiket. Most pedig begyűrik őket a Veritas alá, ami a kormány emlékezetpolitikai elképzeléseit szogálja ki. Az intézetben évtizedek óta dolgozó történészekkel beszélgettünk: Somlai Katalinnal, Ungváry Krisztiánnal és az intézet vezetőjével, Rainer M. Jánossal.

https://index.hu/video/2019/06/10/1956_56-os_intezet_veritas_rainer_m_janos_ungvary_krisztian_somlai_katalin

"Soros" – Kovács Zoltán államtitkár ismét kimutatta az összefüggést

Véleménycikk jelent meg az EUobserveren, amelyben Harlan Mandel a kormány médianyomulásáról írt. A kormány válaszát annak hivatalos sajtólevelezője, Kovács Zoltán írta meg, és nem jutott meglepő konklúzióra.

https://hvg.hu/itthon/20190611_Soros__Kovacs_Zoltan_allamtitkar_ismet_kimutatta_az_osszefuggest

Kásler Miklós összehozta Trianont, Szűz Máriát, a Nobel-díjasokat és a magyar sportsikereket

Megtekintette Déván Kásler Miklós a Mária evagéliuma című oratóriumot, majd az előadás erdélyi bevételeit átadta Böjte Csaba ferences papnak, az árva gyerekeket nevelő Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének.

Ezután Kásler beszélt Trianonról: a diktátumot Krisztus peréhez hasonlította, "amikor a vádlott nem védekezhetett, nem kapott szót, előre kimondták az ítéletet". De hangsúlyozta: a tragédiában is ott volt Mária, a magyarok patrónusa, és így a diktátum után életben maradt az ország, mely a hitéből és a hagyományaiból táplálkozva "brutális fizikai és szellemi választ adott". A fizikai válaszra a magyar sportteljesítményeket, a szellemire a Nobel-díjas tudósokat és a világhírű magyar zeneszerzőket hozta fel példaként.

 

https://hvg.hu/elet/20190611_Kasler_Miklos_osszehozta_Trianont_Szuz_Mariat_a_Nobeldijasokat_es_a_magyar_sportsikereket

 

Ezer kutató kéri Manfred Webert, mentse meg az MTA-t a feldarabolástól

Már több mint ezer kutató és diák írta alá Kertész János fizikus, MTA-tag nyílt levelét, amelyben a tudós Manfred Webertől, az EPP frakcióvezetőjétől kér védelmet az Akadémia számára. Kertész az RTL Klubnak beszélt az üzenetről, amit maga is segélykiáltásnak tart – leveléről korábban a Népszava is beszámolt. A fizikus bízik benne, hogy Weber nyomást gyakorolhat az MTA kutatóhálózatára és ingatlanvagyonára is pályázó Orbán-kabinetre, amit eddig sem az akadémikusok egyöntetű tiltakozása, sem az intézmény mellett tartott szimpátiatüntetés nem hatott meg.

https://nepszava.hu/3039071_ezer-kutato-keri-manfred-webert-mentse-meg-az-mta-t-a-feldarabolastol

 

Nem reklámozzák a nagy magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel ekkora mezőt

g7

Az utóbbi hónapokban két kisebb faluban is közmeghallgatást tartottak az Ormánság nyugati szélén, közel a Dráva-parti síksághoz. Az ezt megelőző másfél évben többször őrült nagy robaj bolygatta meg a falvak nyugalmát: mint helyben be is jelentették előre, nagy méretű munkagépek* jelentek meg, amelyek kisebb földrengéseket előidézve alkottak 3D szeizmikus képet arról, hogy milyen kőolaj-lelőhelyek lehetnek a föld alatt.

A Szigetvártól délnyugatra található Istvándiban és Kétújfaluban a közmeghallgatások jegyezőkönyvei szerint egy amerikai-magyar olajvállalat képviselői igyekeztek megnyugtatni a helyieket, hogy nem kell félniük, attól még, hogy nagy léptékű kőolajtermelés indult be a falvaikban, ez őket semmilyen szempontból nem fogja hátrányosan érinteni. Istvándi polgármestere ezt nem hagyta annyiban, hosszasan sorolta a helyiek panaszait: az olajipari járművek gyors ütemben rombolják az utakat, a házakon repedések keletkeztek, a lakók gázszagúnak érzik az ivóvizet és daganatos megbetegedések miatt aggódnak.

https://g7.hu/vallalat/20190611/nem-reklamozzak-a-nagy-magyar-koolajtalalatot-pedig-harminc-eve-nem-fedeztek-fel-ekkora-mezot/

"Az egyenes gerinc megnyugvást ad" – Ecuadorból üzent Alföldi Róbert az 56-os Intézetnek

"Respect – mindenért." A színész-rendező párhuzamot lát a Nemzeti Színházban járt kálváriája és az 56-os Intézet történetének mostani fordulata között.

"Ugyanazt a hangulatot, azt a tehetetlen, de elszánt fájdalmat, tisztességet és azt a furcsa szumátós hanghordozást láttam és hallottam, mint amikor mi éltük utolsó napjainkat anno a Nemzeti Színházban", írja, majd így folytatja: "Furcsa volt újra megélni, de az azonosság, és ezáltal a közösség érzése nemcsak szomorúság volt.

Azt hiszem, csak ezért írok most. Az átérzett és érzett veszteség miatt. Nem is tudom, mit kellene írni…hogy RESPECT. Mindenért.

https://hvg.hu/kultura/20190611_Az_egyenes_gerinc_megnyugvast_ad__Ecuadorbol_uzent_Alfoldi_Robert_az_56os_Intezetnek

Tüntetnének Moszkvában a letartóztatásakor megvert újságíróért, a Kreml nem rajong az ötletért

Szolidaritási menetet szerveznek Moszkvában Ivan Golunov újságíróért, akit a rendőrség kábítószer-birtoklással vádol, és vélhetően nagyon megvert, amikor őrizetbe vette – de nagy a valószínűsége, hogy Golunov oknyomozásai közepette csak rálépett valakinek a tyúkszemére, túl nagy emberek üzleteiben vájkált.

https://hvg.hu/vilag/20190611_Tuntetnenek_moszkvaban_a_megvert_ujsagiroert_a_Kreml_nem_rajong_az_otletert

Szanyi Tibor: “A velem szemben elkövetett aljasságokon túltekintve leginkább azt sajnálom, hogy a pártunkkal történt gyalázatot benyeltük.” – A teljes eredeti szöveg!

A Városi Kurír megkereste Szanyi Tibort, és azután, hogy “kiszivárgott”, elkérte tőle annak a választási elemzésének az eredeti szövegét, amiről két orgánumban már olvashattak részleteket. Az MSZP-s politikus portálunknak röviden indokolta is, amit pártja választmányának leírt. Az elemzést szó szerint közöljük, függetlenül attól, hogy mely részeivel értünk egyet és melyekkel nem. 

https://varosikurir.hu/szanyi-tibor-a-velem-szemben-elkovetett-aljassagokon-tultekintve-leginkabb-azt-sajnalom-hogy-a-partunkkal-tortent-gyalazatot-benyeltuk-a-teljes-eredeti-szoveg/2/

Válasz-féle Szanyi kapitánynak

A Városi Kurír tette közzé teljes egészében Szanyi Tibor EP-választás eredményéről írt elemzését. Véleményem szerint az MSZP alelnöke, ha komolyan felelősséget érez a pártjáért, akkor a vitát nem a nyilvánosság előtt folytatja le tovább erodálva az egyébként is igen megroggyant MSZP-t. Úgy gondolom, hogy ez a levél sem született volna meg, ha Szanyi ismét EP képviselő lesz. Ha ártani akart az MSZP-nek, tartok tőle, sikerült. Úgy gondolom, hogy ez a válóper kezdete, de a válást is lehet kulturáltan, európaiként megélni.

Mindez szerintem független attól, hogy a levél igazságtartalmáról mit is gondolok

Azt a vitát egy magára még egy picit is adó pártban nem a nyilvánosság előtt, a Fidesz kacaja közepette kell/ene/ lefolytatni. Azért vannak a pártfórumok, hogy ott ütközzenek az álláspontok. Úgy hiszem, ez már elkésett, a párt szimpatizánsai -akik még vannak- csak a marakodást látják a még megmaradt koncért, az ellenfelek mind a legnagyobb kormánypárt, mind az ellenzéki oldalon hátradőlnek, a legjobb kubai szivarra gyújtanak, közben francia pezsgővel ülik meg az MSZP halotti torát. Dr. Budácsik Lajos

https://varosikurir.hu/valasz-fele-szanyi-kapitanynak/

Elöntheti Európát a piszkos pénz - itt a figyelmeztetés

Új jogosítványai sem elegendőek az Európai Bankhatóságnak ahhoz, hogy útját állja a Danske Bank pénzmosási botrányához hasonló ügyeknek. Egységes európai szabályozásra lenne szükség a szervezet új vezetője szerint.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/eba-europa-bank-veszely-piszkos-penz-figyelmeztetes.685896.html

Nyíltan politikai okokból nem fizet a Médiatanács a Bolba Márta lelkészről készült dokumentumfilmért

„A film dramaturgiájába nem illeszkedő, egyértelmű aktuálpolitikai állásfoglalások összeegyeztethetetlenek a Magyar Média Mecenatúra Program céljával és működésével”

– indokolta a Médiatanács, hogy A Mandák Ház lelkésze című dokumentumfilm miért nem kapja meg a filmkészítés fedezetét jelentő fontos összeget, egymillió forintot, írja a Népszava. A film a 168 Óra által közelmúltban megszólaltatott Bolba Márta evangélikus lelkész életéről és tevékenységéről szól.

A film eredetileg 5,4 millió forintos támogatást kapott, ám mivel a Médiatanács szerint annak tartalma szerintük jelentősen eltért politikai irányban a pályázatban vállaltaktól, ezért megvonták a támogatás 20 százalékát.

https://168ora.hu/itthon/nyiltan-politikai-okokbol-nem-fizet-a-mediatanacs-a-bolba-marta-lelkeszrol-keszult-dokumentumfilmert-169551

Közös polgármesterjelöltet indít az ellenzék Győrben

A poszt szerint mind a 16 egyéni választókerületben egy közös ellenzéki jelöltet fognak indítani, az az ellenzéki jelölt pedig Glázer Tímea lesz.

Glázert támogatja majd a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, és az LMP is majd ősszel.

 

https://index.hu/belfold/2019/06/11/kozos_polgarmesterjeloltet_indit_az_ellenzek_gyorben/

Nicola Sturgeon: „Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a brexit okozta károkat”

Mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, szembe kell néznünk azzal, hogy a legjobb válasz erre az, ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben.

A skót miniszterelnök egynapos brüsszeli látogatásán előbb megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyalóval, délután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott, és előadást tartott az European Policy Centre (EPC) nevű elemzőközpontban.

https://444.hu/2019/06/11/nicola-sturgeon-skocia-nepenek-dontest-kell-hoznia-mielott-tul-keso-lenne-megfekezni-a-brexit-okozta-karokat