2019, június 1 - 08:04 Sajtószemle

"Az Európai Bizottság szorosan követi a fejleményeket a magyar állami kutatási rendszert illetően, különösen az akadémiai és kutatási szabadság megőrzésének jelentőségére figyelemmel. Az Európai Bizottság kiáll a kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében. A Bizottság továbbra is figyeli az eseményeket, fejleményeket, és arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban."

– ezt a választ kaptuk az Európai Bizottságtól, amikor megkérdeztük, mit szólnak az MTA kormányzati átalakításához.

Most amúgy is a kormány térfelén pattog a labda, és lehet, hogy visszatáncol pár kérdésben. Különösen, hogy az MTA is mozgósíthatja külföldi kapcsolatait, ha érzi, hogy ezekre a véleményekre most érzékenyebb a politikai elit.

https://hvg.hu/itthon/20190531_MTAugy_kemenyen_raszolt_a_kormanyra_az_Europai_Bizottsag

A szakértő szerint nem a Hableány fordult be a Viking elé

A nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek, maga alá gyűrte és felborította azt. A Viking valószínűleg magához szippantotta a Hableányt.

 

A közzétett videófelvételek világossá tették, hogy a Hableány sétahajó nem fordult be a Viking szállodahajó elé, hanem a nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este – nyilatkozta Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Mindez azért fontos megállapítás, mert csütörtök délelőtt a rendőrségi sajtótájékoztatón azt közölték, hogy a Hableány változtatott irányt, azaz fordult be a szállodahajó elé.

Bencsik szerint azonban a Hableány nem a saját irányváltoztatása miatt fordult keresztbe, hanem azért, mert a Viking nekiütközött, majd maga alá gyűrte és felborította. Mint mondta, a hajókon lévő helymeghatározó műszerek segítéségével, illetve szabad szemmel is látniuk kellett egymást.

A szakértő azt is elmondta, hogy a nagyobb hajó valószínűleg magához szippantotta a kisebbet, amit az is alátámaszt, hogy a Margit híd pillérei között haladtak el éppen, ahol a sodrás erősebb, és nagyon közel is voltak egymáshoz.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/a-szakerto-szerint-nem-a-hableany-fordult-be-a-viking-ele-120223

A koreai médiát elképeszti, hogy mennyire nincs megszervezve a vízimentés Budapesten

Náluk azonnali riasztási rendszer működik, a szöuli Han folyón 3 perc a limitidő a mentéshez. Mindenáron meg akarják keresni a holttesteket, mert a koreai kultúra szerint csak így lehet elbúcsúzni. Korea most csak Magyarországra figyel.

Dél-Koreában pillanatnyilag nincs fontosabb téma a budapesti hajóbalesetnél: az összes nagy tévécsatorna szinte kizárólag ezzel foglalkozik. Minderről a legtöbbet jelenleg talán a Koreában élő magyar Eugenia S. Lee folyamatosan érkező, nyilvános fb-posztjaiból lehet megtudni, aki sűrűn és részletesen tudósít arról, mit mond az ország médiája a tragédiáról.

 

A dél-koreai média fő témája mára az lett, hogy miért csak a baleset után tíz perccel kaptak riasztást a hatóságok és az első mentőhajó miért 14 perccel ezután érkezett.

(A hivatalos verzió jelenleg az, hogy a baleset 21:05-kor történt, a riasztás 21:15-kor érkezett, az első mentőhajó pedig 21:29-re, vagyis a borulás után összesen 24 perccel érkezett a helyszínre. Hivatalosan ugyan nem mondták ki, de az eddigi beszámolók alapján úgy tűnik, hogy a hatóságok egyetlen embert sem tudtak kimenteni, a túlélők a környéken tartózkodó, a mentést azonnal megkezdő privát hajósoknak köszönhetik az életüket.)

"A környéken lévő más kis hajók és csónakok mentettek, illetve dobáltak a vízbe mentő karikákat, kaotikus állapotok uralkodtak, a kiabáló, vízbe esett embereket próbálták más apró hajók a felszínen tartani. Ezek közül volt olyan, amelyben szintén koreai turisták ültek. Na abba gondoljatok bele."

- írja Lee a koreai tévék tudósításai alapján.

https://444.hu/2019/05/31/a-koreai-mediat-elkepeszti-hogy-mennyire-nincs-megszervezve-a-vizimentes-budapesten

Kezdeményezték a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Az ügyészség szeretné, ha a férfi letartóztatásba kerülne.

https://hvg.hu/itthon/20190531_Kezdemenyeztek_a_Viking_Sigyn_kapitanyanak_letartoztatasat

Küzdelem és tehetetlenség két nappal a Hableány tragédiája után

 továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli nulla látótávolság miatt pénteken sem tudták a szerdai balesetben elsüllyedt Hableányt vagy a nagy valószínűséggel a hajótestbe szorult embereket a felszínre emelni, ezért a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy hatvan mérnök, hídépítő, vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvár bevonásával próbál egyedi megoldást találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez.

A délutáni órákban kis híján újabb tragédia történt: egy TEK-es búvárt ki kellett menteni a vízből, amikor a légzőcsöve fennakadt abban a két-három méter hosszú létrában, amin lemászott a Dunába. Amikor leugrott a mederbe, a sodrás miatt esélye sem volt arra, hogy megközelítse a roncsot, így végül egy mentőbúvár sietett a segítségére, akinek a közreműködésével elvágták a beakadt légzőcsövet.

Az M1 aktuális csatorna riporterének sikerült beszélnie azzal a búvárral, aki csütörtökön elsőként próbált lemerülni a roncshoz. Kovács Gábor azt mondta:

Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van.

https://24.hu/belfold/2019/05/31/dunai-hajobaleset-hableany-pentek-osszefoglalo/

Kim Dzsongun kivégeztette a követét, aki összehozta neki a Trump-találkozót

Egy dél-koreai lap szerint Észak-Koreában kivégeztették azt a követet, akinek le kellett volna szerveznie a nukleáris tárgyalásokat az amerikai kormánnyal. A Chosun Ilbo szerint korábban Kim Hyok-chol volt az a követ, aki összehozta a februári találkozót Donald Trump és Kim Dzsongun között Hanoiban. Azonban a találkozó megállapodás szakadt meg, mivel nem tudtak megegyezni a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről. 

Vele együtt négy olyan külügyminisztérium tisztségviselőt is kivégeztek márciusban, akik benne voltak a tárgyalások előkészítésében. Azzal vádolták őket, hogy az Egyesült Államoknak kémkedtek. (Guardian)

https://444.hu/2019/05/31/kim-dzsongun-kivegeztette-a-kovetet-aki-osszehozta-neki-a-trump-talalkozot

Döbbenet a Hír tévében: eddig nem ismert kormányt mutatott be Hollik István

Hollik István kormányszóvivő csütörtök este, a különbíróságokról szóló terv lefújásának napján bement a Hír TV-be, és magától értetődő természetességgel bemutatott egy kormányt, amiről eddig senki nem hallott Magyarországon.

A jogállamiság kérdésében a magyar kormány mindig is nagyon körültekintő volt, mindig is nyitottak voltak az egyeztetésekre, és arra, hogy hogy meggyőzzék a vitapartnereiket.

Meg is kapja a kérdést, hogy azért más vitás ügyek is vannak, miért pont ebben módosítanak, mire Hollik azt mondja:

„Azért, mert ezt egy fontos kérdésnek tartjuk, és ez tényleg egy olyan kérdés, amit muszáj megvitatni, és nem szeretnénk úgy bevezetni a közigazgatási felsőbíráskodást, hogy azt nemzetközi támadás vagy vita kíséri.”

Hollik szerint szó sincs arról, hogy nemzetközi nyomás lenne a kormányon

egyszerűen az most a nemzeti érdek, hogy egy ilyen fontos intézmény bevezetését ne kísérje vita.

https://444.hu/2019/05/31/dobbenet-a-hir-teveben-eddig-nem-ismert-kormanyt-mutatott-be-hollik-istvan

Orbán látványos fordulata: már a Néppártban való maradásról beszél

„Ha a magyar emberek érdekének megfelel.”

Tiszteletet parancsoló győzelemként jellemezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A hvg.hu tudósítása szerint Orbán olyan embert fog támogatni EB-elnöknek, aki a keresztény kultúra támogatója és megvédője, bevándorlásellenes, de neveket nem mondott, a V4-ek pedig egységesek ebben a kérdésben a kormányfő szerint. „Kezet adtunk egymásnak néhány személyi kérdésben.” A munkája szellemileg kiemelkedő részének nevezte, hogy összeállítsa az európai vezetőkkel, milyen irányvonalat vesz a közösség. Saját és pártja jövőjéről azt mondta: a Néppárthoz számolva a Fideszt is, nincs többség akkor sem, ha a Néppárt összeáll a szocialistákkal, kezdett okfejtésbe Orbán, szerinte jelenleg az Európai Néppárt tagja a Fidesz, ha a „magyar emberek érdekének megfelel, maradunk.”

A kormányfő úgy fogalmazott: "A magyar emberek az EP-választáson kikövetelték maguknak a tiszteletet, és ezt meg is kapták" - mondta. Érdekesnek nevezte továbbá, hogy "a Soros-féle alapítványi rendszer, civil szervezetek, liberális médiahálózat" által támadott országok vezető pártjai szerepeltek a legsikeresebben az EP-választáson.

Hozzátette: a visegrádi négyek egységesek lesznek a személyi döntések során.

https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-latvanyos-fordulata-mar-a-neppartban-valo-maradasrol-beszel-120215

Orbán: Az elmúlt hónapok kizsigereltek

„Ez közel van a csodához.” Az EP-választást értékelte a magyar miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában, de előtte röviden szólt a dunai hajóbalesetről is.

Az EP-választásról azt mondta: „nagyon büszkék vagyunk az emberek támogatottságára”, szerinte sokat kell keresni a térképen, hogy máshol hasonló mértékű támogatottságra találjanak.

Ez közel van a csodához. A titkos reményem az volt, minden második ember minket fog támogatni – értékelt Orbán.

Ígérte, jól fognak sáfárkodni ezzel a támogatottsággal. Szerinte koncentrálni kell az Európai Parlamentre, ahol frakciók szűnnek majd meg, olvadnak egybe. De ő inkább az Európai Tanácsra, az állam- és kormányfők testületére fókuszál. Néhány kormányt elsöpört Európában a választást, jegyezte meg, majd hozzátette, szerinte a Brüsszel által és Soros György által leginkább támadott országok, kormányok szerepeltek a legjobban az EP-választáson.

https://hvg.hu/itthon/20190531_Orban_Az_elmult_honapok_kizsigereltek

Elveszik az Országos Széchenyi Könyvtártól az 1956-os Intézetet, és a Veritasba olvasztják

Az 1956-os Intézet 2012 óta az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként működött, de a rendelet szerint június 15-től beolvad a Veritasba. Ennek értelmében a Veritas megkapja a vagyoni jogokat és az  ingó és ingatlan eszközállományt is átveszi.

Az 1956-os Intézet nem volt mindig teljes harmóniában a kormányzati emlékezetpolitikával, két éve több történész is fegyelmit kapott. Közülük Ungváry Krisztián feltehetően azért kapott feddést, mert október 23-án, miután megütötték, többek közt közölte a nyilvánossággal azt a tudományos meggyőződése szerint Brüsszel nem Moszkva. Rainer M. János pedig a Schmidt Mária-féle emlékévet bírálta: az emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy Dózsa László nevét írták  Pruck Pál 56-os képére. 

A Veitas Intézet vezetője leginkább akkor került be a hírekbe, amikor arról beszélt, hogy szerinte Horthy alatt nem érte jogfosztás a zsidóságot, a numerus clausust sem tartja jogfosztó törvénynek

A kormány nemrég döntött arról, hogy kiköltöztetik az Országos Széchényi Könyvtárat a Budavári Palotából. Lehetséges helyként a a Kilián-laktanya is felmerült. 

https://444.hu/2019/05/31/elveszik-az-orszagos-szechenyi-konyvtartol-az-1956-os-intezetet-es-a-veritasba-olvasztjak

"A kormány döntése a magyar történettudomány megalázása" – Reagál az OSA az ’56-os Intézet beolvasztására

„2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működő, egykor független 1956-os Intézet és az Intézet Oral History Archívuma 2019. június 15-től (Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulóján!) beolvad, a tevékenységével nevéből gúnyt űző Veritas Történetkutató Intézetbe. A kormány döntése a magyar történettudomány megalázása. Az 1956-os Intézet, a közelmúlt magyar történetét kutató legfontosabb tudományos intézmény, amely tevékenységében, forrásokra alapozva, mindig a történeti tények megismerését és bemutatását tekintette legfőbb feladatának.

Az 1956-os forradalom alatt és az 1989-ig tartó időszakban aktív ellenzékiekkel készített interjúkat egybegyűjtő, pótolhatatlan értékű Oral History Archívum nagyrészt a magyar Soros Alapítvány támogatásával jött létre. Az egykori Szabad Európa Rádió és a hidegháború történetének legfontosabb archívumaként a Blinken Nyílt Társadalom Archívum azt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van –  vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan.”

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormany-dontese-a-magyar-tortenettudomany-megalazasa-reagal-az-osa-az-56-os-intezet-beolvasztasara-120222

 

A 20. századi magyar baloldal emlékezetét adja oda Orbán a Fidesz-intézetnek

Nagyon sokáig az intézet (és szellemi elődjei: a Göncz Árpádra bízott Történelmi Igazság Bizottság, valamint az egykori, brüsszeli Nagy Imre Intézet) a még élő, 20. századi eseményekben résztvevő egykori 1956-os forradalmárok, a korszakban nagy hatást gyakorló értelmiségiek és később az ún. „rendszerváltó értelmiség” tagjainak hosszabb, hangszalagra is vett memoárjait gyűjtötte.

2010 után az 1956-os Intézet volt a legelső a történeti intézmények között, amelyet a Fidesz új apparátusa megfosztott autonómiájától, ekkor az OHA és az intézet néhány munkatársa az OSZK-n belül kapott menedékhelyet.

https://merce.hu/2019/05/31/a-20-szazadi-magyar-baloldal-emlekezetet-adja-oda-orban-a-fidesz-intezetnek

 

Rainer M. János: Vége az ’56-os Intézetnek és én nem fogok a Veritasba átmenni

Nem megy a Veritas Intézetbe dolgozni az ’56-os Intézet igazgatója, mert ott nincs meg a tudományos kutatáshoz szükséges szabadság. Az átszervezés az intézet végét jelenti Rainer M. János szerint. Szinte napra pontosan 30. születésnapjukkor szánják be őket.

 

hvg.hu: Első látásra csak annyi történik - egy friss kormányhatározat alapján -  hogy az Országos Széchényi Könyvtárból június 14-ével átkerülnek egy másik intézménybe, a Veritas Intézetbe.

Rainer M. János: Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti. Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága. Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni.

https://hvg.hu/kultura/20190531_rainer_m_janos_56_os_intezet_veritas_intezet

 

Varga Mihály: csak jövőre lesz forrás az orvosok bérének emelésére

Hiába van immár évek óta növekedési pályán a hazai gazdaság, 2019-ben sem emelkedik az orvosok bére – derül ki Varga Mihály lapunk kérdésére adott válaszából. A pénzügyminiszter a tegnapi kormányinfón mutatta be a 13+1 pontból álló, jobbára adócsökkentéseket tartalmazó gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek céljai között említette a gazdaság teljesítményének, illetve a bérek növekedési ütemének megőrzését.

https://magyarhang.org/belfold/2019/05/31/varga-mihaly-csak-jovore-lesz-forras-az-orvosok-berenek-emelesere/

Merkel: Politikai vezetőknek nem szabad igazságként tálalniuk hazugságokat

A Harvard amerikai elitegyetem diplomaosztóján szólalt fel a német kancellár, erős mondatokat fogalmazott meg. Bár nem nevezte meg, a sorok közt Trumpnak is üzent.

https://hvg.hu/vilag/20190531_Merkel_Politikai_vezetoknek_nem_szabad_igazsagkent_talalniuk_hazugsagokat

Nem borít a Momentum sem

Szerény maradt és csupán egy plusz kerületet kap az EP-választás meglepetéspártja a korábbi megállapodáshoz képest Budapesten

Csütörtök este összeült a Momentum küldöttgyűlése és az EP-választás értékelése mellett döntöttek arról is, hogy indítanak-e saját jelöltet a fővárosi, ellenzéki előválasztás második fordulójában – értesült a Népszava. Információnk szerint az elnökség által benyújtott nevet nem most húzták elő a kalapból, és az aspiráns már el is fogadta a párt felkérését, így már csak a küldötteknek kellett rábólintaniuk. A vasárnapi uniós választáson csaknem tíz százalékot elérő parlamenten kívüli ellenzéki párt egyébként a Demokratikus Koalícióhoz hasonlóan nem borítja fel az eddigi fővárosi, ellenzéki megállapodásokat. A Momentum vezetői ugyanis úgy vélik: a szép eredménytől a szervezet "se gazdagabb, se nagyobb nem lett." – Az biztos, hogy abban a 21 fővárosi kerületben nem lesz változás, ahol április 6-án bejelentettük a neveket – szögezte le a Népszavának Donáth Anna, a Momentum alelnöke, a párt friss EP-képviselője. Van azonban két olyan kerület, Soroksár és Ferencváros, ahol az összekapaszkodott MSZP-Párbeszéd, DK és Momentum nem nevezett meg polgármester-jelöltet.

https://nepszava.hu/3037884_nem-borit-a-momentum-sem

Kerpel-Fronius Gábort jelöli a Momentum főpolgármesternek

A Magyar Hang azt megtudta, kiről van szó. A jelölt neve: Kerpel-Fronius Gábor.

Hivatalos momentumos Facebook-oldala szerint Kerpel-Fronius Gábor 52 éves – ezzel a Momentum politikusainak legidősebbike – cégtulajdonos, rendszerszervező és projektvezető, négy felnőtt gyerek apja.Saját bevallása szerint azért csatlakozott a Momentumhoz, mert fontosnak tartja a politikai kultúraváltást.

https://magyarhang.org/belfold/2019/05/31/kerpel-fronius-gabort-jeloli-a-momentum-fopolgarmesternek/

Titokban kereshetnek sokat az orvosbárók a kórházi gyógyszerkísérleteken

79 millió forint jutott az onkológiai intézet munkatársainak 2017/2018-ban klinikai gyógyszervizsgálatoknak köszönhetően, ám nem tudni, ki, miért, mennyit kapott, noha a gyógyszerkísérletek idehaza jól dokumentáltak, széleskörűen szabályozottak, követhetők. A rendszer szereplői közül csupán az orvosok lógnak ki, akik üzleti titok és személyes adatok védelme miatt a nyilvánosságtól elzárva kereshetnek a vizsgálatokon, miközben a munkát állami infrastruktúrán végzik. A háttérben sok pénz mozog: egyetlen gyógyszercég elköltött 1,5 milliárdot kísérletekre egy év alatt. Éppen csak azt nem tudjuk, ki mikor kit fizet.

A klinikai gyógyszervizsgálatok finanszírozásának e titkáig Kásler Miklós vagyonnyilatkozatától vezetett az út. A korábban az onkológiai intézet főigazgatójaként dolgozó professzor újonnan kinevezett miniszterként a múlt nyáron adta le első vagyonnyilatkozatát, Az új Orbán-kormány tagjai közül neki ment a legjobban a 2017-ben, havi bruttó 4,75 millió forintot keresett, noha az intézmény vezetőjeként ennek csak a töredéke lehetett a jövedelme. Ugyanakkor a rákbetegségek kezeléséért felelős intézmény irányítójaként, Széchenyi-díjas kutatóként, az orvostudomány kandidátusaként klinikai gyógyszervizsgálatok vezetőjeként is jelentős jövedelemhez juthatott.

https://24.hu/belfold/2019/05/31/gyogszerkiserlet-klinikai-gyogyszervizsgalat-kasler-miklos-orvosbaro/

A lakájmédia elkezdte a momentumos Cseh Katalin karaktergyilkolását

Azok után, hogy vasárnap a Momentum jócskán felülteljesített a vártnál, és két mandátumot is szerzett az EP-választáson, várható volt, hogy a kormány és házimédiája elkezdi karaktergyilkolni a pártot és a kijutott képviselőnőit. Persze igazi fogást nem találtak rajtuk, ezért most – 3 nappal a választás után – Cseh Katalin egy 4 évvel ezelőtti, ártalmatlan rádióműsoros zavarbajövését próbálják a sátántól való erkölcstelenségként eladni.

https://vastagbor.atlatszo.hu/2019/05/29/a-lakajmedia-elkezdte-a-momentumos-cseh-katalin-karaktergyilkolasat

Majdnem kétszer annyi pénz megy TAO-ra évente, mint a kórházak adóssága

Múlt hónap végére kis híján elérte a 30 milliárd forintot a magyar kórházak lejárt adósságállománya. Csak márciusban  közel 6 milliárd forinttal nőtt a tartozás a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint, és még hol az év vége? Mindeközben a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány csak tavaly 7,7 milliárd TAO-s pénzt tudhatott magáénak, de a többi sportklub sem panaszkodhat, ugyanis 2011 és 2017 között 522 milliárd forint TAO-pénzt kaptak.

https://vastagbor.atlatszo.hu/2019/04/25/majdnem-ketszer-annyi-penz-megy-tao-ra-evente-mint-a-korhazak-adossaga/

Orbán Ráhel barátnője igazgatja a nemzeti divatcéget, ami 1 milliárdot kapott a kormánytól

A hvg.hu vette észre a Magyar közlönyben, hogy kerek egymilliárd forintot kapott „a magyar divat- és designipar átfogó megújításához és fejlesztéséhez szükséges feladatok megvalósítása érdekében” a kormánytól a Magyar Divat & Design Ügynökség. A cég vezetője Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia. Ugyanaz a személy, aki a pénzt oda ítélő MTÜ-n belül működő Divatipari Marketing Igazgatóságának vezetője.

A Magyar Divat & Design Ügynökség tavaly májusában alakult,  pont egy hónappal azelőtt, hogy Bata-Jakabot az állam kinevezte volna a Magyar Turisztikai Ügynökségen (MTÜ) belül létrehozott Divatipari Marketing Igazgatóságának élére.

Akkor a kormány összesen 2 milliárd forintot irányzott elő a magyar divat- és dizájnipar fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátására.  S mit ad Isten, most pont a Zsófia által vezetett cég nyert meg egymilliárdot – és még 4 millió aprót.

https://vastagbor.atlatszo.hu/2019/03/14/orban-rahel-baratnoje-igazgatja-a-nemzeti-divatceget-ami-1-milliardot-kapott-a-kormanytol/

Gulyás Gergely szerint az MTA tért el a szándéknyilatkozattól, és ha nincs papír, akkor nem kell tartaniuk magukat hozzá

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban válaszolt a 168 Óra kérdéseire a csütörtöki Kormányinfón.

Megkérdeztük tőle, hogyan egyeztethető össze az Alaptörvény tulajdont védő paragrafusával, illetve az Orbán-kormány és az MTA által aláírt szándéknyilatkozattal az, hogy a legnagyobb tekintélyű nemzeti intézményt megfosztják a kutatóhálózatától.

Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy az MTA tért el szándéknyilatkozattól, abban, hogy nem szentesítette Lovász László elnök és Palkovics László információs és technológiai miniszter által szignált szándéknyilatkozatot. Szerinte ha nincs elfogadott papír, akkor nem is kell tartaniuk magukat hozzá.

Az Alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre pedig azt mondta, hogy az MTA tulajdona állami tulajdon, ezért nem sértenek alkotmányt.

A miniszter közölte, hogy hétfőn elküldték az MTA-nak az erről szóló törvényjavaslatot. Felvetésünkre, hogy egyeztetnek-e velük, úgy reagált, hogy lassan egy éve ezt teszik.

A vita tavaly nyár óta folyik az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között. Az Orbán-kormány terve szerint leválasztják a kutatóintézeteket az Akadémiáról, az MTA azonban ragaszkodik kutatóhálózatához. Az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa jelezte, hogy a törvénytervezet sérti az Alaptörvényt, ugyanis kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t.

 

https://168ora.hu/itthon/gulyas-gergely-szerint-az-mta-tert-el-a-szandeknyilatkozattol-es-ha-nincs-papir-akkor-nem-kell-tartaniuk-magukat-hozza-168983

 

Megnéztük, hány embert ítéltek el a kamupártuk ügyeiben, és megdöbbentünk

Tizennégy hónappal a tavalyi, ajánláshamisítási botrányoktól hangos országgyűlési választás után az összesen 256 rendőrségen landolt esetnek csak kevesebb mint felében indult nyomozás, de ezekből is csak kettő jutott el a vádemelésig. A rengeteg idő és energia ráfordítása után nagyjából ejnye-bejnyével végződő eljárásokban ráadásul nem is maguk az aláíráshamisítók kerülnek bíróság elé – még kevésbé azok a kamupárt-szervezők, akik a választás végén eltűntek a felvett százmilliókkal.

“Semmi érdemleges nem történt”

"Egyetlen határozatot kaptam bűnügyek egyesítéséről a rendőrségtől egy évvel ezelőtt. Azóta, ha történt is bármi ebben az ügyben, nem értesítettek róla.”

“Arról értesítettek, hogy felfüggesztették az eljárást, mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható.”

https://hvg.hu/itthon/20190531_kamupartok_ajanlasokkal_valo_visszaeles_valasztas_rendje_elleni_buncselekmenyek

 

Szabad szemmel – Sokaknak csípte a szemét, hogy Orbán szélsőségesekkel kokettál

Nemzetközi sajtószemle, 2019. május 31.

 

https://nepszava.hu/3037944_szabad-szemmel--sokaknak-csipte-a-szemet-hogy-orban-szelsosegesekkel-kokettal

 

Magyar civilek a lakhatási válság ellen – Budapesten is elindul az európai polgári kezdeményezés

2019. május 30. Budapest – Európában és Magyarországon is lakhatási válság van, a lakásköltségek megfizethetetlenné váltak, egyre több ember kerül nehéz helyzetbe a lakásköltségei miatt. 82 millióan a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják a lakhatásukra, egyre hosszabbak a várólisták a támogatott, szociális és megfizethető bérlakásokért és szinte az összes uniós tagállamban nő a hajléktalanság.

Négy magyar civil szervezet – A Város Mindenkié csoport, az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország és az Amnesty International Magyarország – csatlakozott a Housing for All (Lakhatást mindenkinek) Európai Polgári Kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy javítsa a jogi és pénzügyi keretfeltételeket ahhoz, hogy az európai polgárok gondoskodni tudjanak a megfelelő lakhatásukról.

A 17 európai ország csatlakozói felszólítják az Európai Uniót, hogy biztosítsa a szociális és megfizethető lakhatáshoz való könnyebb hozzáférést azzal, hogy:
eltekint a maastrichti kritériumok alkalmazásától a szociális és megfizethető lakásokat érintő állami beruházások esetén;
gondoskodik arról, hogy a szociális és fenntartható lakásépítéssel foglalkozó ingatlanfejlesztők könnyebben jussanak EU-finanszírozáshoz;
biztosítja a rövidtávú lakáskiadások szociális, pályázatalapú szabályozását és az európai lakhatási igényekre vonatkozó statisztikák összeállítását.

Bízunk benne, hogy minél többen támogatják majd aláírásukkal a petíciót, és a sikeres akció után az EU érdemi lépéseket tesz a lakhatási válság megoldására. A kezdeményezéshez európai uniós szinten 1 millió aláírásra van szükség, amit jövő év márciusában gyűjtenek egész európában a csatlakozó szervezetek.

 

https://habitat.hu/hirek/sajtokozlemenyek/2019/05/magyar-civilek-a-lakhatasi-valsag-ellen-budapesten-is-elindul-az-europai-polgari-kezdemenyezes

 

A Jobbik történelmi bűne

HÚSZ SZÁZALÉKRÓL HAT SZÁZALÉKRA ZUHANVA A PÁRT EGY ÉV ALATT FELSZÁMOLTA ÖNMAGÁT

Borbély Zsolt Attila Magyar Nemzet

Miként a Fidesz példája is igazolja, a nemzet érdekét sokkal hatékonyabban szolgálhatja egy olyan néppárt, amelynek megvan a nemzetközi elfogadottsága, mint egy kendőzetlen igazságkimondásra szakosodott politikai kommandó.

Nyilván utóbbinak is meglehet a szerepe egy ügyesen koordinált, nemzetelvű politikai összjátékban, de egy ilyen párt csak indirekten tud hatni, netán koalíció­ban, a kormányrudat egymaga aligha ragadhatja meg. A Jobbik 2014-ben jó irányban indult el, de a politikájuk valami módon két évvel később gellert kapott.

Azok közé tartozom, akik Vona Gábornak az EMI (Erdélyi Magyar Ifjak) táborában megtartott minden egyes beszédét meghallgatták. Ma sem tudom eldönteni, hogy ez az ember skizofrén, megvásárolt vagy eleve küldött figura, aki mindvégig feladatot teljesített.

Egy biztos: minden megnyilatkozása őszintének, a nemzet sorsa iránt érzett aggodalma pedig mélységesen átéltnek hatott. Akkor is, amikor spontán feltett kérdésekre kellett válaszokat rögtönöznie.

Ma viszont, figyelve, hogy kikkel mutatkozik együtt, milyen stílusjegyeket vesz fel (soha olyan szégyent nem éreztem, mint Vonának a minap hallott „rappelésekor”), miket beszél, kiket támogat, kiket dicsér, elképedve állok e politikai metamorfózis előtt. Akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy mindig is léteztek politikai szélkakasok, megvett emberek és olyanok, akiknek politikai mozgását a háttérből határozták meg.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jobbik-tortenelmi-bune-6977549/

Fenyegetést jelent a Strache-botrány

Horváth József Magyar Nemzet

Ezt nem néhány bűnöző vagy botcsinálta oknyomozó újságíró szervezte meg. Az előkészületek, a végrehajtás, majd a közel kétéves csend profi, titkosszolgálati jegyeket mutat. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy konkrét ország titkosszolgálata hajtotta végre az akciót, de azt igen, hogy a műveleti munkában jártas szakemberek is dolgoztak benne.

Néhány héttel a lejárató akció elindítása előtt Jan Böhmermann német komikus egy akkor még érthetetlen poént sütött el az egyik műsorában: most nem tud beszélni, mert be van kokszolva, Red Bull-lal feltankolva és néhány szabadságpárti haverral bulizik egy orosz oligarcha villájában, Ibizán. Ezt két ember biztosan értette: Strache és Gudenus.

Mi értelme lehetett ennek a „tréfás” üzenetnek? Tartok tőle, hogy csak egy: az egész lejárató akciót megrendelők megpróbálták megzsarolni az alkancellárt. Az üzenet jelentése: mindent tudunk, bármikor kirobbanthatjuk a botrányt.

Strache óvatlanságáról, butaságáról már sokan írtak, nyilatkoztak. Teljes joggal. Gyakorlatilag házhoz ment a pofonért. De egy dolog mégis a mentségére szól. Vállalta tettéért a felelősséget, nem kötött elvtelen alkukat és talán nem hagyta magát megzsarolni sem.

 

Ennek fényében érdekes lehet megvizsgálni több nyugat-európai politikus színeváltozását. Amikor nem értettük, hogy miért váltak bevándorláspártivá, az iszlám térnyerését elfogadó, multikulturális Európát vizionáló élharcossá egykori keresztény-konzervatív politikusok. Mert ennek a biztonsági kockázata, következménye beláthatatlan.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fenyegetest-jelent-a-strache-botrany-6970088/

 

Szijjártó Péter: A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek

MTI Magyar Nemzet

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel találkozott, aki a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre.

Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak. Tegnap már volt egy búvármerülés, de a rossz látótávolság miatt lehetetlen volt megközelíteni a roncsot. A roncs hatméteres mélységben helyezkedik el, és a vízszint még mindig emelkedik, ezért speciális módszerekre és szaktudásra van szükség – közölte.

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették – mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szijjarto-peter-a-magyar-hatosagok-minden-toluk-telhetot-megtesznek-6981860/

 

Tarlós István ÁSZ-vizsgálatot javasol Zuglóban

MH/MTI

Tarlós István az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta, a leghelyesebb az lenne, ha az ÁSZ lefolytatna egy vizsgálatot a Karácsony Gergely - a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje - vezette kerületben, mert „a tények és az onnan érkező iratok ellentmondanak a polgármester kommunikációjának”.

A főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy Zuglóban csütörtökön elfogadták a zárszámadást, de sajtóinformációk szerint komoly pénzügyi problémák merültek fel a kerületben, arról beszélt: a Pestisrácok.hu írt arról, hogy egy vagy több beszállító adósságrendezési eljárást kezdeményezett Zugló ellen a bíróságon.

Ha ez valóban így van, akkor ez egy súlyos dolog, mert gyakorlatilag azt jelenti, hogy az önkormányzat fizetésképtelenségének a megállapítását kezdeményezték - mondta Tarlós István, aki több, mint gyanúsnak nevezte, hogy harmadik hete nem kapják meg a kerületi képviselők Zugló legfontosabb pénzügyi mutatóit.

A polgármesteri nyilatkozatok egy „riadt tekintetű kétségbeesett embernek a Münchhausen-szerű túlzásainak tűnnek” - fogalmazott a főpolgármester kijelentve: a leghelyesebb az lenne, hogyha az ÁSZ kivizsgálná ezt a dolgot, mert „itt egy teljesen zavarodott halandzsázás megy”. Ugyanaz folyik mint a zuglói parkolási ügyekben, de súlyosabb kérdésben - jegyezte meg Tarlós István.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190531-tarlos-istvan-asz-vizsgalatot-javasol-zugloban

 

Feri étvágya

Fricska. A hír, ahogy mondani szokás, „nincs megerősítve”. Elvben nem is kellene foglalkozni vele – ha nem lenne borítékolhatóbb, mint egy „megerősített” Gyurcsány-nyilatkozat

Galsai Dániel Magyar Hírlap

Az MSZP-nek nagyjából vége, béke poraira, úgy hírlik, már a hét végi szocialista választmányi ülésen szóba kerülhet a DK-val való összeolvadás lehetősége. A balliberális Népszava is kisuttog: forrásuk szerint a DK-ban az a vélemény, hogy „az MSZP kispárti fázisba jutott, és nem biztos, hogy lesz innen még út felfelé.” A szoci szépkorú háttérből Lendvai Ildikó és Kovács László is támogatja a kollektív öngyilkosságot, így egyetlen kérdés maradt: vajon hány elvi alapon álló szociáldemokrata van még az utódpártban? Mert a dolgok jelen állása szerint Gyurcsány hamarosan két szelet kenyér között felfalja a társaságot. Elébb csődbe vitte majd szétszakította őket, aztán többször hülyét csinált belőlük az „összefogással”, most meg beszippantaná az arctalan alakulatot. Ehhez képest a kamikazék nemesebb módon száguldottak a pusztulásba.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190531-feri-etvagya

 

Márki-Zay Péter már Gyurcsányéknak és a Momentumnak udvarol

origo

Márki-Zay Péter nagyon megijedhetett a hétvégi választási eredmény láttán. Az ijedtség érthető, hiszen az általa vezetett Hódmezővásárhelyen is közel 50 százalékot ért el a Fidesz, a Márki-Zay megválasztásában komoly szerepet játszó, és a közelmúltig a hódmezővásárhelyi polgármestert ezerrel támogató Jobbik pedig összeomlani látszik, és Hódmezővásárhelyen is csak 8 százalékot ért el. Annál többen szavaztak viszont itt is a Momentumra és a Gyurcsány-pártra. Így könnyen előállhat az a helyzet, hogy az ellenzék új vezető erőinek cikivé válik az egyre több botrányt felhalmozó Márki-Zay család, és kihátrálnak a polgármester mögül. Így Márki-Zay máris hatalmas és átlátszó törleszkedésbe kezdett Facebook-oldalán Gyurcsányék valamint a Momentum felé, hiszen most már az ő jóindulatukon múlik, hogy lesz-e Márki-Zay mögött összefogás.

https://www.origo.hu/itthon/20190531-markizay-peter-gyurcsanyeknak-udvarol.html

 

Mészáros Lőrinc cége üzemelteti a Rogán-féle közbeszerzési honlapot

Fel kellett függeszteni az informatikai beszerzéseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, egy friss jogszabály-módosítás miatt ugyanis már kötelező lett volna a Rogán Antal alá betagolt új Digitális Kormányzati Ügynökség portálján keresztül intézni a közbeszerzéseket, de a műszaki egyetem kancellárjának tájékoztatása szerint éppen csak maga az elektronikus rendszer nem készült el – írta meg a hvg.hu előző héten egy belső levélre hivatkozva.

Mint megtudtuk, a levél kelte után elindították a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) honlapját, amelyen ugyanakkor egyelőre nincs túl sok információ, azt viszont megtudhatjuk róla, hogy a honlapot ki üzemelteti: Mészáros Lőrinc informatikai cége, a 4iG.

https://hvg.hu/kkv/20190531_Meszaros_Lorinc_4ig_digitalis_kormanyzati_ugynokseg

A szocialista EP-frakcióba ülnek be a DK képviselői

Megfontolták a liberálisokat is, de jobban megfelelt a piros pártcsalád.

Döntött a Demokratikus Koalíció elnöksége arról, melyik EP-frakcióba üljön be négy európai parlamenti képviselője. A döntést Molnár Csaba, a párt újraválasztott EP-képviselője ismertette sajtótájékoztatóján.

Molnár azt mondta, ők a kampányban ismertetett programjukra kaptak felhatalmazást a választóktól, és ehhez kellett megkeresniük azt a frakciót, amelyben ez a leginkább érvényesülhet. Ezek között sorolta fel az Európai Egyesült Államok terve, a szociális Európa, valamint a zöld ügy, a klímavédelem témája. Utóbbit azért is emelte ki, mert a nyugati államokkal ellentétben Magyarországról nem jutott be zöld képviselő.

Emellett az is szempont volt, hogy olyan pártcsaládot keressenek, amely kizárja az együttműködést a Néppárttal, amennyiben annak Orbán a tagja marad.

https://hvg.hu/itthon/20190531_A_szocialista_EPfrakcioba_ulnek_be_a_DK_kepviseloi

Der Spiegel: „A csalódott győztes”

Orbán a szavazatok nagyobb részét kapta meg, mint eddig bármikor, és „korszakos győzelemről” beszélt, de nem alakult ki igazi ünnepi hangulat, és Orbán is józanabbul beszélt, mint más ilyen alkalmakkor, de még az Európa fellé irányuló oldalvágások is elmaradtak.

Magyarország Európa része, és Európát tekinti hazájának

A visszafogottságnak jó oka van: megszerezte ugyan a szavazatok 52 százalékát, ez jelentős arány, és rekord a Fidesz szavazóinak számában. Ám a részvételi arány is kereken 50 százalékkal emelkedett, és így Orbán nem érte el célját, hogy megszerezze az EP magyar mandátumainak kétharmadát. A 21 mandátumból 13-at szerzett, és fáj neki ez a gyenge eredmény. Különösen nagy csalódás Orbán számára, hogy a liberális DK lett a legnagyobb ellenzéki párt.

A DK, amely Orbán politikai ősellenségének, Gyurcsány Ferencnek a pártja, akinek korábbi pártjával, az MSZP-vel szemben Orbán kétszer elvesztette a választásokat. Ugyanakkor az új ifjúsági Momentum meglepő módon a szavazatok majd 10 százalékét szerezte meg, ezzel a harmadik lett, és két képviselőt küldhet az EP-be.

A szerző idézte az Indexet és a HVG-t. Az utóbbiból kiemelte:

„Aki messiásként lép fel, annak az egyszerű többség semmi”.

https://varosikurir.hu/der-spiegel-a-csalodott-gyoztes/

Kisöprik a Közgép padlását, 8 milliárdos osztalékot vesznek ki

Már a 2017-es évben is csak árnyéka volt egykori önmagának a Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László révén kormányközelbe visszatért Közgép Zrt., 2018-ban pedig még rosszabb lett a helyzet. Tavaly mindössze 1 milliárd forintos árbevételt mondhatott magáénak, ami rohamos apadás a 2016-os 16 milliárdhoz képest. Ennek megfelelően a nyeresége is kevesebb a fénykorhoz mérten, mindössze 30 millió forint.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne jövedelmező a tulajdonosoknak. A 2019. május 29-i közgyűlési határozat szerint ugyanis kicsivel több mint 8 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként a részvényeseknek, és mivel az adózott eredmény és eredménytartalék összege éppen ekkora, ez azt jelenti, hogy

mindent kivesznek a Közgépből, amit ki lehet.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/31/kozgep-osztalek-2019/

 

SEMMI PÉNZÉRT NEM VÁLLALNÉK MÉG EGY PARLAMENTI VÁLASZTÁST! PÁLFFY ILONA NVI-ELNÖK AZ AZONNALINAK

Kap-e idén az EP-választás lebonyolításáért egymilliós jutalmat? Miért csak az utolsó pillanatban adtak az önkormányzati dolgozóknak hozzáférést a rendszerhez, amit vész esetén kellett volna használniuk? Mégis hogyan szivároghattak ki idő előtt a választási eredmények a kormánypárti Magyar Nemzethez? Lesz-e valaha Magyarországon elektronikus szavazás? Miért mond le mindenképp az önkormányzati választás után? Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke válaszolt az Azonnalinak.

https://azonnali.hu/cikk/20190531_semmi-penzert-nem-vallalnek-meg-egy-parlamenti-valasztast-palffy-ilona-nvi-elnok-az-azonnalinak

5,8 milliárdos kölcsönt adott a saját cége Mészáros Lőrincnek

A rengeteg cége közül a V-Híd Zrt-t bizotsan számon tartja Mészáros Lőrinc. Ez a vasútépítésben utazó cég ugyanis 5,8 milliárd forintos kölcsönt nyújtott a saját tulajdonosainak, vagis Mészáros Lőrincnek és feleségének - vette észre a cég most megjelent mérlegében az mfor. 

Mészorásék még osztalékelőleget is vette ki a cégből, nem is keveset, 2,3 milliárd forintot. De még ez sem volt elég, mert végül a tavalyi év lezárása után a májusi közgyűlésen úgy döntöttek, hogy összesen 7 milliárdos osztalékot vesznek ki a cégből. De úgy, hogy a nyereség mellett az eredménytartalékhoz is hozzá kellett nyúlni.

Nagyon nem kell aggódni a tulajdoonos által alaposan megpumpolt cégért. A cég annyira beindult, hogy két év alatt 2421 százalékos árbevétel növekedést produkált. Tavaly 48 milliárd forint folyt be a cég kasszájába. A tavalyi tiszta nyereség 5,3 milliárd forint volt, ezt, sőt még ennél is többen vett ki a Mészros házaspár.     

https://444.hu/2019/05/31/58-milliardos-kolcsont-adott-a-sajat-cege-meszaros-lorincnek

 

A szigorú abortusztörvény miatt filmstúdiók sora készül bojkottálni Georgia államot

Még több hollywoodi filmstúdió, a Viacom, a CBS, a Sony, az AMC, az NBCUniversal és a WarnerMedia is szót emelt a georgiai abortusztörvény ellen. A túlzottan szigorú jogszabály miatt újra kell gondolniuk az itteni produkciókat - írja a The Hollywood Reporter.

A héten korábban már a Disney is bejelentette, hogy "nehéz lesz folytatni" a Disney-filmek forgatásait az állam területén.

Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp májusban írta alá az úgynevezett "szívdobbanástörvényt", mely csak abban az esetben teszi lehetővé a terhesség hatodik hete után a megszakítást, ha az anya élete veszélyben van.

A törvény várhatóan január elsején lép életbe, ha addig bírósági döntések nem állják útját.

A georgiai törvény óriási felháborodást keltett Hollywoodban. A Netflix streamingszolgáltató azt közölte, "újragondolja" az államba tervezett munkákat.

Filmsztárok, köztük Amy Schumer, Ben Stiller, Christina Applegate és Alec Baldwin levelet írtak a kormányzónak, amelyben tudatták vele, hogy "megtesznek mindent, ami hatalmukban áll, hogy a filmes munkákat olyan államokba vigyék, amelyek biztonságosabbak a nők számára".

Georgiában több mint 90 ezren dolgoznak a filmes és tévés produkciókon, melyeket az akár 30 százalékot is elérő adókedvezmény vonzott az államba. (MTI, Guardian)

https://444.hu/2019/05/31/a-szigoru-abortusztorveny-miatt-filmstudiok-sora-keszul-bojkottalni-georgia-allamot

„Először nem is akartam tárcsázni a segélyhívót, mert azt gondoltam, már úgyis tudnak a hajóbalesetről”

A Hableány sétahajó katasztrófáját egy magánszemély jelentette be a hatóságoknak. Megdöbbentette, hogy a segélyhívó munkatársa nem tudott a Dunán történt tragédiáról 10 perccel a baleset után.

A 24.hu utolérte a bejelentőt, aki bár nem kívánt névvel nyilatkozni, elmondta mit tapasztalt a baleset körülményeiből. Mint mondta, ő az egyik közelben haladó városnéző hajón utazott, amikor a tragédia bekövetkezett. A parlament környékén jártak amikor arra lett figyelmes, hogy hajóroncsok – székek, asztalok, fadarabok – úsznak a hajójuk körül. Ekkor azt hallotta a hajó egyik matrózától:

Felborult a Hableány, menteni fogunk.

Ezután sokkos állapotban hívta fel a 112-es segélyhívót, amit először nem is akart tárcsázni, mert azt gondolta, hogy a hatóságok már úgyis tudnak a balesetről, de végül úgy döntött, mégis telefonál. Kiderült, jól döntött, meglepetésére ugyanis addig senki nem jelentette a balesetet.

Mint mondta:

Az volt a megdöbbentő, hogy a segélyhívó munkatársa nem tudott a történtekről. Közöltem vele, hogy felborult egy hajó és emberek vannak a vízben.

Hozzátette:

Olyan volt mint a filmekben, még most is a történtek hatása alatt állok. Az a hajó, amelyiken én utaztam két embert mentett ki. Bár én nem láttam, a kapitány azt mondta, hogy holttesteket is sodort a víz.

https://24.hu/belfold/2019/05/31/dunai-hajobaleset-katasztrofa-bejelento-112-es-segelyhivo/

Nyolc hónapot csúszik az azonnali fizetés - megszívják a jó tanulók

Már napok óta rebesgették a pletykát, elsősorban a hazai bankok felkészületlensége miatt nem tud elindulni az AFR (azonnali fizetési rendszer). Természetesen a biztonságos indulás fontos, de most nagyon pórul jár az, aki komolyan vette a feladatot.

A külföldi bankok már napok óta tudták, képtelenség elindulni a július elsejére ígért azonnali fizetéssel. Immár hivatalos, mert mint azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, bár az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal, az ügyfelek mégsem július elsejétől, csak 8 hónappal később, 2020. március 2-tól használhatják a rendszert.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/05/31/kilenc_honapot_csuszik_az_azonnali_fizetes_-_megszivjak_a_jo_tanulok/

Matolcsy szerint banktitok, hogy a fiai miért menekítették ki a pénzüket az NHB-tól az utolsó pillanatban

Matolcsy Ádám nagyon szerette az NHB Bankot, a jegybankelnök fiának több cége is itt tartotta a pénzét. Pár nappal azelőtt viszont, hogy a jegybank korlátozta volna az NHB kifizetéseit, az ifjabb Matolcsy egyik cége egy másik banknál nyitott számlát.

Később a Magyar Nemzeti Bank – tekintettel az ügyfelek érdekeinek védelmére –visszavonta az NHB Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. Azonban Matolcsy György jegybankelnök másik fia, Máté is nagyon jól időzítve váltott bankot, így neki sem ragadt bent pénze rokona, Szemerey Tamás csődbe ment bankjában.

 Burány Sándor a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdést intézett a Matolcsy Györgyhöz. Azt szerette volna megtudni, hogy mit gondol ezekről a különös egybeesésekről a jegybankelnök, hiszen már korábban is voltak hírek arról: egyesek kiszivárogtatták a bankcsődöt. 

MATOLCSY SZERINT AZ, HOGY A FIAI (VAGY MÁS ÜGYFELEK) MIÉRT VÁLTANAK BANKOT, BANKTITOKNAK MINŐSÜL, EZÉRT HA ERRŐL KÉRDEZIK, AZZAL SZERINTE JOGSÉRTÉSRE SZÓLÍTJÁK FEL A JEGYBANKOT. 

A szivárogtatást pedig feltételezéseken alapuló sajtóértesülésnek, valamint politikai hangulatkeltésnek tartja, és nem kívánja kommentálni azt. 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/05/31/matolcsy_szerint_banktitok_hogy_a_fiai_miert_menekitettek_ki_a_penzuket_az_nhb-tol_az_utolso_pillanatban/

 

Gyurcsányék nekimennek a határon túli szavazatoknak

A Demokratikus Koalíció szerint teljesen átláthatatlan, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélszavazatait hogyan vették figyelembe a vasárnapi EP-választáson. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélszavazatainak eredményének megállapításáról szóló határozatot éppen csütörtökön fogadta el a Nemzeti Választási Bizottság, amit pénteken a DK megtámadott és ami ellen felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/31/gyurcsany_nvb_hataron_tuli_szavazat/

 

"Nem egy uncsi pápa, kilép a komfortzónából"

Először látogat katolikus egyházfő Erdélybe, nagy már a készülődés és a rendőri jelenlét Csíksomlyón. A zarándokok folyamatosan érkeznek, volt, aki három hetet gyalogolt, pedig nem is Ferenc pápa a kedvence. A Kegytemplomnál pénteken is gyülekeztek a látogatásra érkező hívek, őket kérdeztük a többi között arról, hogyan viszonyulnak a liberálisnak tartott vagy csúfolt pápáról.

https://hvg.hu/elet/20190531_Nem_egy_uncsi_papa_kilep_a_komfortzonabol

Az államtitkár felvilágosította biológiából Ungár Pétert

Ön kérdésében végig a felnőttek szemszögéből közelíti meg a helyzetet, és nem a gyermek szemszögéből. Emlékeztetném Képviselő urat, hogy azonos nemű pároknak nem jogi, hanem biológiai okokból nem lehet közös gyermeke

– oktatta ki Rétvári Bence írásbeli válaszul Ungár Pétert. Az LMP-s képviselő azután fordult a kormány illetékes tagjához, Kásler Miklóshoz írásban, hogy Kövér László fideszes házelnök és a nyomában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a homoszexuális magyar állampolgárokat kirekesztő nyilatkozatokat tett.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/31/retvari_bence_homoszexualis_valasz_ungar_peter/