2019, július 20 - 08:30 Sajtószemle

Ötven százalékkal emelték a béreket, nem is akar elmenni senki

https://g7.hu/vallalat/20190718/otven-szazalekkal-emeltek-a-bereket-nem-is-akar-elmenni-senki/

Nem fordul elő túl gyakran, hogy egy cég történetének két jelentős mozzanata is a tulajdonos nyaralójához kötődik, a 77 Elektronikával mégis ez a helyzet. A nyolcvanas évek közepén ez határozta meg, hogy pontosan mivel foglalkozzon a cég, addig ugyanis csak annyit tudtak, hogy valamiképpen az elektronikához kell kapcsolódnia. A számítástechnikai körökben legendás figurának számító Lukács József és Endre kisipari körülmények között épített személyi számítógépeket, amelyek az adott körülmények között jók voltak, de üzletileg nem hoztak átütő sikert. Ezért József felesége, Zettwitz Gabriella családjával közösen olyan tevékenységet kerestek, ahol ilyen szempontból is eredményesek lehetnek.

Eleinte sok minden szóba került a virágföld szárazságát mérő eszköztől a pelenkák elhasználódását jelző alkatrészig, de a nyerőnek bizonyult tipp végül a család balatonfüredi telekszomszédjától érkezett. A diabetológus orvos szert tett egy Nyugaton is újdonságnak számító egyéni vércukormérőre, aminek az importjáról az akkori gazdasági helyzetben szó sem lehetett, pedig itthon is nagy szükség lett volna rá. Megkérdezte, nem lehetne-e a hazai körülmények között is előállítani ilyen berendezést – a család nekiállt, sikerrel járt, máig meghatározva az 1986-ban megalapított vállalkozás profilját.

Vércukormérők és vizeletvizsgáló gépek

Magyarországon a cég továbbra is a Dcont márkanevű egyéni vércukormérőiről ismert leginkább, amelyekből ma már a 64. generációt gyártja. Korábban sok külföldi piacra is szállítottak belőle, idővel azonban a tajvani és kínai konkurencia letarolta a világpiacot, áraikkal a 77 Elektronika nem tud és nem is akar versenyezni, így ezeket a berendezéseket már csak a hazai piacra gyártja, évente 90-100 ezer darabot.

Önmagában ez is mutatja, hogy ha a cég teljesen leragadt volna az eredeti tevékenységénél, akkor ma már erősen leszálló ágban lenne, és biztosan nem jutott volna el az első évi 600 ezer forintos árbevételtől a tavalyi közel 31 milliárdig, amelynek majdnem 80 százaléka export. (A fő piacok az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok és Kína.) Hogy ez mégis megtörtént, leginkább az innovációnak köszönhető – mondja Zettwitz Sándor, Gabriella édesapja, aki a család kérésére 1992-ben csatlakozott a vállalkozáshoz ügyvezető igazgatóként.* A cégnél rendre az árbevétel 6-7 százalékának megfelelő összeget forgatják vissza fejlesztésekre, de volt, amikor a 10 százalékot is elérte ez az érték.

Zettwitz Sándor a 77 Elektronika kutatás-fejlesztési központjának 2017-es avatásán. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szakmai oldalról a lényegében folyamatos növekedést az alapozta meg, hogy az alapítás után négy-öt évvel beléptek a vizeletvizsgálat területére, amely hasonló elven működik, mint a vércukorszintmérés, csak sokkal több paramétert kell meghatározni. Ez így leírva egyszerű, a műszaki megvalósítás azonban már közel sem triviális. Különösen automatizálással együtt, amikor már nem az orvosnak kell a vizeletminta és a mikroszkóp fölé görnyedve diktálnia az eredményeket, hanem elvégzi helyette a képfelismerő mesterséges intelligencia.

(...)

A teljes cikk itt olvasható: https://g7.hu/vallalat/20190718/otven-szazalekkal-emeltek-a-bereket-nem-is-akar-elmenni-senki/