2019, július 17 - 07:55 Sajtószemle

Túl sok lett a jó tanuló Zuglóban, ezért végül senki nem kapta meg a beígért oklevelet

https://index.hu/belfold/2019/07/17/100_otos_zuglo_altalanos_iskola_tankerulet_oklevel_megsem_oklevel/

Szeretnék egy érdekes/szomorú/elgondolkodtató hivatalos értesítést a figyelmükbe ajánlani, kezdte levelét egy olvasónk, akinek gyermeke egy zuglói általános iskolába jár. 

"A kerületben meghirdették májusban a "100 ötös" pályázatot. Azok a gyerekek jelentkezhettek az iskolatitkárnál, akiknek az ellenőrzőjébe több mint 100 db ötös jegy került be a 2018/19-es tanévben, azzal az ígérettel, hogy a tanévzárón jutalmazzák ezeket a tanulókat. Félreértés ne essék, nagy dologra nem számítottunk, max. egy oklevélre vagy könyvjutalomra. Leadtuk a jelentkezésünket, mert úgy gondoltam hogy ez is jó alkalom arra, hogy a gyerekben erősítsem, hogy tanulni érdemes" - írja, majd jön a meglepő fordulat:

"Az évzárón még csak szóba sem került a dolog, egyik anyuka kérdezett rá, hogy mi lett ezzel a történettel, válasz persze nem érkezett csak egy héttel a vakáció kezdete után"

- írta, majd bemásolta azt a levelet, amiben az iskola igazgatónője tájékoztatja a kollégákat és a szülői munkaközösség tagjait arról, hogy mi is történt:

Kedves Kollégák, Kedves SZMK! Miután nem érkeztek meg a gyerekeknek ígért oklevelek, tegnap felhívtam a tankerületi központot. Érdeklődésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy az iskolák nagyságrendekkel több gyerek nevét küldték be, mint amire számítottak, és sajnos nincs mód ennyi tanulót oklevéllel jutalmazni, ezért a „100 ötös” programot leállították. Őszintén sajnálom, hogy a legjobb tanulóinknak okoztunk ezzel csalódást. Szép nyarat, jó pihenést mindenkinek!

Tehát a jelek szerint a Közép-Pesti Tankerületi Központ inkább utólag visszavont egy általános iskolásoknak kiírt pályázatot, mert úgy ítélte meg: túl sok diáknak van sok ötöse, és nincs pénz ennyi laminált A4-es papírra.

Igen sajnálatos, hogy ennyi jó tanuló gyerek van a kerületben és a tankerületnek nincs pénze-ereje-kedve 1000-1500 db oklevelet kinyomtatni. Vicc.... a lényeg, hogy "Nekünk a gyerek az első"!

- tette hozzá levélírónk. 

Levélben és telefonon kerestük az iskola igazgatóját és a tankerületi vezetőt, hogy meg tudják-e erősíteni a fentieket, illetve, hogy mivel tényleg nehezen képzelhető el, hogy utólag vonnak vissza egy gyermekeknek szóló pályázatot, ráadásul olyan indokkal, hogy nem tudnak néhány elismerő oklevelet kinyomtatni, ezért a segítségüket kértük, hogy tisztázhassuk a helyzetet.

Dr. Házlinger Györgyöt, a tankerület vezetőjét elértük telefonon, miután emailben küldtük el neki kérdéseinket. Azt mondta, természetesen akkor most megnézi a levelünket, és reagál. Nyolc napja nem tette meg. Többször hívtuk azóta a számot, amit elsőre felvett, aztán már csak kinyomta a telefont. Sms-einkre nulla reakció érkezett. Végül most kedden sikerült elérnünk a helyettesét, aki azt mondta: nagyon sajnálja, de Házlinger úr szabadságon van, a jövő héten sem lesz még, és ő sajnos nem nyilatkozhat semmit.

Így nem tudtuk meg, hogy a 100 ötös pályázatot az egész tankerületben meghirdették, vagy csak egyes iskolákban, hogy végül mennyien jelentkeztek, hogy tényleg utólag vonták-e vissza a pályázatot, és tényleg a fenti okok miatt. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy minden iskolába az az üzenet jutott-e el tőlük, hogy mégsem lesz oklevél, vagy ez csak néhány iskolát érint.

Emailben és telefonon kerestük az iskola igazgatóját is. Választ nem kaptunk, a telefont végül többszöri hívás és sms után az egyik kollégája vette fel, aki azt mondta: az igazgatónő nyaral és sajnos ő helyette nem nyilatkozhat.

Úgy tudjuk, ez egyébként nem az iskolák projektje volt, kifejezetten a tankerületi központ ötlete volt, és ők intézték, illetve intézték volna. Ehhez a tankerületi központhoz XIII. és XIV. kerületi iskolák tartoznak, de a hosszú listából véletlenszerűen kiválasztott iskolákat felhívva kiderült, nem mindenhol hallottak erről.

Szülők két iskola, a XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskola és a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola esetén erősítették meg, hogy szó volt erről a programról, de aztán az évzáróra feledésbe merült az egész.  

Rákeresve a 100 ötös pályázatra, találtunk néhány általános iskolát, ahol a jelek szerint már évek óta oklevéllel köszöntik azokat a diákokat, akiknek sikerül összeszedni a sok jó jegyet. Nem tudjuk, hogy ezek az iskolák maguk vállalták-e ezt, vagy a tankerület kezdeményezésére történt dolog, de az biztosan egyedi és új, ami a Közép-Pesti Tankerületi Központ alá tartozó néhány iskolánál most történt: utólag döntöttek úgy, hogy a beígért oklevélből mégsem lesz semmi, mert túl sok lett a jó tanuló. A gyerekeknek pedig majd megmagyarázza valaki.