2019, július 16 - 07:54 Sajtószemle

Munkába állt AutóMáté, bankkártyát is elfogadnak a jezsuiták a pesti templomban

https://168ora.hu/itthon/jezsuita-penz-automata-katolikus-egyhaz-171168

Bankkártyával használható virtuális perselyt állítottak fel a jezsuiták budapesti templomában - áll a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Azt írták, a hagyományos, pénzcsörgetős adakozás alternatívájaként tudomásuk szerint elsőként a jezsuiták pesti Jézus Szíve-templomában állítottak üzembe érintős bankkártyával használható perselyterminált. 

A virtuális perselyt, amely július elejétől használható, a templomigazgató, Horváth Árpád  jezsuita szerzetes AutoMáténak keresztelte el, a vámszedőből apostollá lett Lévi Máté után. A világon több helyen jól ismert technológiát néhány éve Magyarországon is bemutatták, de élesben először Jézus Szíve napján, július 27-en lehetett kipróbálni a pesti jezsuitáknál.

Az első két hétvégén 150-en éltek a lehetőséggel, és az 500, 1000, 3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendtek.

Horváth Árpád szerint a vasárnap esti, úgynevezett jezsuita nyolcas misére járó, az Y és Z generációhoz tartozó fiatalokat hagyományos eszközökkel nemigen lehet bevonni a templom támogatói körébe, készpénzt a többségük már nem is hord magával. Ezért döntött úgy a templomigazgató, hogy megteremti a bankkártyás adakozás lehetőségét.

A jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés egyébként is tabu, ugyanis a rendalapító, Szent Ignác még a XVI. században megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin az imádság és a pénzcsörgés összemosódjon.