2019, február 9 - 08:02 Sajtószemle

Elképesztő fotók

20 FOTÓ, AMELY MEGVÁLTOZTATJA A HOLOKAUSZT ÁBRÁZOLÁST

https://akibic.hu/2019/02/07/20-foto-amely-megvaltoztatja-a-holokauszt-abrazolast/

Handó Tünde bekeményített, személyeskedve szólt vissza az OBT-nek

Személyeskedő hangvételű, minden bíróhoz eljuttatott írásban vágott vissza Handó Tünde az ő tevékenységét kritizáló Országos Bírói Tanácsnak. A vele nézetkülönbségben lévő bírótársai pártatlanságát és elfogulatlanságát nagy nyilvánosság előtt kérdőjelezte meg az OBH elnöke.

Néhány kérdést és egy szokatlanul kemény figyelmeztetést kapott szerdán Handó Tünde, az Országos Bírói Tanácstól (OBT). Az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke postafordultával válaszolt is. Handó már első mondatában törvénytelen működéssel vádolta meg az OBT-t, majd levelét azzal zárta, reméli, hogy független és pártatlan munkát végeznek Tisztelt Bírótársai. Nézzük meg, milyen kérdésekre válaszolt szokatlan módon Handó Tünde!

·         Hogyan nevezhették ki negyedszer is Zsurzsa Józsefet a Hódmezővásárhelyi Járásbírósági elnökké, úgy, hogy ehhez az OBT nem járult hozzá?

·         Miért vonta el az OBT, amúgy kétharmados törvényben biztosított jogszabály-véleményezési jogát?

·         Miért akadályozza az OBT-t törvényi feladatai elvégzésében?

Ezekre a látszólag könnyű kérdésekre nem kapott választ Handó Tündétől az OBT. Erre a tanács a következő üzenetet küldte a hivatal elnökének:

a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.

 

„A bíró munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása, döntése pártos vagy előítéleten alapul” – idézi levelében Handó a bírák etikai kódexét. Hozzátéve, csak remélni meri, hogy az OBT tagok a tárgyalóteremben alaptörvényi kötelezettségüknek eleget téve függetlenül és pártatlanul, az etikai kódexnek megfelelő hozzáállással bírálják el az eléjük kerülő ügyeket.

https://hvg.hu/itthon/20190208_Hando_Tunde_bekemenyitett

Több mint ötszáz magyar művész, oktató és kutató kéri Palkovics Lászlót, hogy állítsa le az MTA átszervezését

A magyar művészeti élet és az oktatás 566 képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben Palkovics Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét és a kormányt arra kérik, hogy haladéktalanul állítsa le a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését. A levelet az Akadémiai Dolgozók Fóruma honlapján tették közzé.

Levelük szerint aggodalommal figyelik az MTA átalakításának egyre nyomasztóbb híreit.

„Bár minden tudományterület sorsa aggasztó, számunkra különösen a humán és társadalomtudományokkal szembeni méltánytalanságok fájdalmasak, mert közvetlen veszélyt jelentenek saját hivatásunk jövőjére. Alkotó- és előadóművészi, illetve tanári munkánkhoz nélkülözhetetlen a tudományos alapú, hiteles kutatásokra épülő történelmi, irodalomtörténeti, zenetörténeti, régészeti, művészettörténeti, filozófiai, néprajzi tudás. Ezek legfőbb letéteményesei az akadémiai kutatóintézetek”

– állapítják meg.

Véleményük szerint a pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű pályázaton kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Emiatt pedig a kutatók jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti.

 

https://168ora.hu/itthon/tobb-mint-otszaz-magyar-muvesz-oktato-es-kutato-keri-palkovics-laszlot-hogy-allitsa-le-az-mta-atszervezeset-163299

A hazacsábított fiatal kutatók Orbán Viktortól kérik az MTA átalakításának leállítását

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz az MTA Lendület-programjának csoportvezetői. A 91 aláíró arra kéri a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető változásokat az MTA vezetésével együttműködésben folytassa. 

A kutatók levele szerint a jelenlegi helyzet ugyanis olyan bizonytalanságot teremt, amely egyre többjüket kényszeríti annak megfontolására, hogy az országot hátrahagyva munkájukat máshol folytassák. 

A Lendület az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt: az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon. Az elmúlt évtizedben több mint 150 kutatócsoport jött létre.

https://444.hu/2019/02/08/a-hazacsabitott-fiatal-kutatok-orban-viktortol-kerik-hogy-allitsa-le-az-mta-atalakitasat

Palkovics üzent: teljesen elveszi a kutatóintézeteket az MTA-tól

Az Index birtokába került egy tájékoztató, amelyben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megüzente az akadémiai kutatóintézeti vezetőknek, hogy mi a terve az MTA-val. A tervezet minden eddiginél radikálisabb: szavai szerint Palkovics teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, az MTA-t kiüresítené, érdemi kompromisszumra nem hajlandó. Az Akadémia szétverésének mesterterve egy miniszteri telefonbeszélgetésből.

 

Bár Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón az Index kérdésére azt állította, hogy az MTA intézményhálózatát nem akarják átalakítani, az Index birtokába került annak a Palkovics Lászlótól származó tájékoztatónak az összefoglalója, mely ennek éppen az ellenkezőjét taglalja.

Az Intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére

– üzente Palkovics László IT-miniszter az MTA kutatóintézeti vezetőinek. Ez azt is jelenti, hogy Palkovics szembemegy saját korábbi ígéretével, és teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémiától az összes kutatóintézetet.

Egyet kikötött ismételten: az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére, annak függetlenné kell válnia, ahogy az MTA főtitkára és a titkársága sem irányít, felügyel többé– áll az Index birtokába került levélben. A levél egy Palkoviccsal folytatott telefonbeszélgetés részletes leirata, melyet a miniszter egy természettudományos kutatóintézeti vezetővel folytatott az elmúlt napokban. A telefonbeszélgetésben Palkovics a többi akadémiai kutatóintézeti vezetőnek üzent rajta keresztül, azt kommunikálva, hogy nincs értelme az ellenállásnak.

 

https://index.hu/techtud/2019/02/08/palkovics_meguzente_teljesen_elveszi_az_kutatointezeteket_az_mta-tol

 

Én vagyok az MTA legjobb barátja” – megszereztük az MTA-ellenes Palkovics-tervet

 

Birtokunkba jutott annak a beszélgetésnek az összefoglalója, amiben a miniszter részletesen elmondja egy akadémikus kollégájának, hogyan végzik ki az MTA kutatóintézeteit.

Csaknem egyórás beszélgetésben magyarázta el – fenyegetésekkel kísérve – az MTA intézethálózatával kapcsolatos terveit Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, amiből néhány részlet már kiszivárgott, de most itt a teljes, nem is leplezetten cinikus terv. A hvg.hu birtokába került ugyanis az a dokumentum, amelyben a beszélgetésről tájékoztatják az MTA tagjait, illetve az intézetek munkatársait.

Az átirat szerint Palkovics két forgatókönyvet vázolt fel a beszélgetésben:

·         1. Az MTA elfogadja az ITM ajánlatát, és együtt építik fel az új struktúrát, amivel elszakítják az MTA-tól a kutatóhálózatot. Ebben ugyanis nem tágít a miniszter.

·         2. Ha az akadémia ellenáll, akkor a kormány módosítja az akadémiai törvényt, és saját maga „kényszerül felépíteni az új struktúrát”, az intézetek pedig „maguk dönthetnek” arról, hogy MTA részeként működnek-e tovább, vagy csatlakoznak a kormány által létrehozott új intézményhez, esetleg egy egyetemhez.

Az önkéntesség azonban csak cinikus fordulat, hiszen az MTA-tól már elvettékaz intézetek finanszírozásához szükséges forrásokat. 

 

https://hvg.hu/itthon/20190208_Palkovics_En_vagyok_az_MTA_legjobb_baratja

 

Orosz Ferenc: Bohócot csináltak az Akadémiából

Már 2010-ben szóltam, hogy utat tévesztettünk, hogy itt egy központosított, tekintélyuralmi rendszer épül – mondja Orosz Ferenc, aki két nappal a megalapítás után lépett be a Fideszbe. A biológus-kutató, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének igazgatóhelyettese szerint most a Magyar Tudományos Akadémia közel kétszáz éves önállósága forog kockán. Az átszervezésnek olyan következménye is lehet, hogy egyes, a hatalomnak nem tetsző témákat nem fognak támogatni. A teljes interjút keresse a Magyar Hang február 8-án megjelent 2019/6. számában!

https://magyarhang.org/belfold/2019/02/08/orosz-ferenc-bohocot-csinaltak-az-akademiabol/

 

Az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának állásfoglalása az intézethálózatot érintő kormányzati lépések tárgyában

Az eddig sikeresen működő alapkutatási rendszer totális szétesése nem lehet a magyar társadalom érdeke. Az érdemi párbeszéd helyetti kommunikációs és informális üzenetváltások nem alkalmasak a jelenleg már válságnak minősíthető probléma megoldására. Bármiféle átalakítás csak higgadt mérlegelés, szakszerű értékelés alapján, kétoldalú tárgyalások eredményeképpen adja meg az esélyt a tudományos kutatási intézményrendszer hatékonyságának javítására.

https://mta.hu/ix-osztaly/az-mta-gazdasag-es-jogtudomanyok-osztalyanak-allasfoglalasa-azintezethalozatot-erinto-kormanyzati-lepesek-targyaban-109359

Az újságírókat fegyelmezné az óbudai polgármester

A közérdekű adatigénylések szabályaira vonatkozó törvénymódosítást kezdeményez Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete a polgármester javaslatára. Bús Balázs szerint a törvény noha részletesen szabályozza a közérdekű adatok megismerésének általános szabályait, azonban nem szabályozza az adatkezelés célját, illetve a rendelkezésre bocsátott adatok felhasználásának módját.

A polgármester Facebook-oldalán panaszkodott arra, hogy az utóbbi időben jelentően megnőtt a közérdekű adatigénylések száma. Mint írta, egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek is, amikor az igénylők „az önkormányzat a kiadott adatokat szabadon értelmezve, összefüggéseikből kiragadva, a célhoz kötött adatkezelés elvét mellőzve használták fel”.

Példaként a 24.hu cikkét hozta, amelyben arról számoltunk be, hogy tavaly év végén – 23 budapesti kerület válaszai időpontjában – majdnem négyezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten, többnyire azok rossz műszaki állapota, illetve egyéb indokok miatt.

 Éppen ezért a polgármester feltételekhez kötné a közérdekű adatok megismerhetőségét. Azt írta:

Az eddigi szabályozással összhangban, továbbra is bárkinek legyen joga közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat iránti igényt benyújtani, de csak az alábbi feltételek betartása mellett. Az adatigénylőnek az adatok felhasználási célját konkrétan meg kell határoznia, az adatokat kizárólag a meghatározott célra használhatja fel, az adatokat összefüggésükből nem ragadhatja ki, tévesen, hamis színben nem tüntetheti fel azokat. A javaslat szerint közérdekű adatigénylésre adott választ, azaz a közérdekű adatokat és a közérdekből nyilvános adatokat változtatás nélkül, teljes terjedelemben kell megjelentetni.

https://24.hu/belfold/2019/02/08/az-ujsagirokat-fegyelmezne-az-obudai-polgarmester/

Megráz, megvisel – az alapító dédunokája a Magyar Nemzet elbitorlásáról

Pethő Tibor, a Magyar Nemzet korábbi újságírója – a lapalapító Pethő Sándor dédunokája – szerint nem a G-nappal változott meg a lap szellemisége, az csak egy folyamat eredménye volt. Nincsenek illúziói arról, milyen szövegek jelennek meg majd az ikonikus fejléc alatt, miután szerdától a korábbi Magyar Idők Magyar Nemzet címen jelenik meg.

Ön szerint várható a mostani Magyar Nemzettől valamiféle konszolidáció, vagy legalább közelítés a pethői szellemiséghez?

Hogy mi lesz pontosan, nem tudom. Azt olvastam, a Magyar Idők eredeti irányvonalát akarják követni az új név alatt. Ezt figyelembe véve sok illúzióm nincs.

Mint az alapító Pethő Sándor dédunokáját, személy szerint hogyan érinti ez a történet?

Bár készültem rá, nem tagadhatom: megráz, megvisel. Ugyanúgy, mint azokat a kollégáimat és barátaimat, akik a lap munkatársai lehettek az utolsó években, amikor a Magyar Nemzet sok szempontból ostromlott várhoz hasonlított.

https://24.hu/belfold/2019/02/08/petho-tibor-magyar-nemzet-interju/

A Fidesz kommunikációs tanácsadója ma már a Kutyapárt pólójában járkál - többek között Hollik István miatt

Anno egy Gyurcsány-videó után látta meg benne a lehetőséget a kormánypárt.

Korábbi főnöke a ma már kormányszóvivőként tevékenykedő Hollik István volt, állítása szerint az ő személye is szerepet játszott abban, hogy "megutálja az egészet". A volt kommunikátor hiába mondott fel már 2011-ben, teljesen vállalhatatlan csak 2015-ben lett neki a kormánypárt, a Soros-kampány miatt.

Még a Fidesz egykori kommunikációs tanácsadójának is sok, ami a kormánypárti médiagépezetben folyik: Tomanovics Gergely öt évig dolgozott a Fidesz kommunikációs stábjában 2006 és 2011 között, napjainkban viszont inkább a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pólójában járkál. – Ez a párt képviseli azt az irányt, amire szerintem szükség lenne ahhoz, hogy változás legyen az országban – magyarázza lapunknak. Tomanovicsot azért kerestük meg, mert az elmúlt hónapokban - például a rabszolgatörvény vagy a nyugdíjak csúszása után -, mintha porszem került volna az általában jól működő fideszes kommunikációba. – Szerintem ez arra vezethető vissza, hogy hierarchikus a rendszer – szögezi le az egykori kampánycsapat tagja, hozzátéve: egy kormánylap főszerkesztőnek például nincs hatásköre, fogalma sincs mit kommunikáljon, ha nincs ott valaki, aki előre megírja ezt neki. Kérdésünkre, hogy ki lehet ez a „valaki”, azt mondja, szerinte még mindig Habony Árpád.

Rengetegen vannak azok, akik se a bajszos szarozókhoz, sem a soros-bérencezőkhöz nem tudnak oda állni, sőt: merem állítani, ők az abszolút többség, nekik kell teljesen új irányt mutatni. Orbán Viktor zsenialitása is abban rejlik, hogy megérti az embereket, és nagyon jól játssza az “egy közülünk” szerepet, még ha hazugság is az egész. Ez az, amit el kell tanulni tőle, és jobban csinálni – hangsúlyozta.

https://nepszava.hu/3024635_a-fidesz-kommunikacios-tanacsadoja-ma-mar-a-kutyapart-polojaban-jarkal-tobbek-kozott-hollik-istvan-miatt

Még egy céget szerzett meg Kósa Lajos édesanyjának vállalkozása

Baka F. Zoltán mfor.hu

A Kaméleon Dizájn Kft. nem ismeretlen a keleti végeken.

Apránként, de bővül Kósa Lajos volt debreceni polgármester, egykori tárca nélküli miniszter, fideszes politikus édesanyjának érdekeltségébe tartozó Méker Kft. céghálója. Arról a 24.hu adott hírt még januárban, hogy a Méker tulajdonos lett a Bászna Gabona Kft.-ben.

A főtevékenység szerint sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker tavaly december 13-án szerezte meg a fő profilja szerint nyomdai előkészítő tevékenységet folytató Kaméleont. A jelentős debreceni kötődés ellenére mindkét cégnek egy szabolcsi városban, Mátészalkán van a székhelye (sőt, a Bászna Gabonának is).

A Kaméleonnak az elmúlt években nem ment jól, 2-4 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett 1,2-4,4 millió forintos negatív adózás utáni eredményt mutattak ki, vagyis veszteséges volt a cég. Ezt megelőzően, 2015-ig jobban ment a vállalkozásnak, akkoriban 9-12 milliós árbevétel mellett volt olyan év, amikor 3,6 milliós eredményt értek el.

Kérdés, mire tudja használni egy sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozás a nyomdai munkákra alkalmas céget. Az nem valószínű, hogy profiltisztítás után az állattartásra állítják át a Kaméleont. Vélhetően arról lehet szó, hogy régre nyúló kapcsolatok alapozták meg a mostanában döcögően működő cég felvásárlását.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/meg-egy-ceget-szerzett-meg-kosa-lajos-edesanyjanak-vallalkozasa.html

30 milliós múzeumi festmény lóg a fideszes képviselő pécsi irodájában

A Magyar Kultúra Napjáról Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő is megemlékezett: Facebook-oldalán képpel illusztrálta, hogy képviselői irodájának falát a pécsi Janus Pannonius Múzeum festményei díszítik. Az intézmény letétbe helyezte Hoppálnál Keserü Ilona és Lantos Ferenc festményeit, amiért a politikus háláját fejezte ki.

Közérdekű adatigénylésben kikértük a múzeumtól azoknak a műalkotásoknak a listáját, amelyeket az intézmény nem kiállítási célra, nem muzeális feladatokat ellátó intézményeknek adott kölcsön. Válaszuk szerint öt évre összesen 13 műtárgyat helyeztek el Pécs polgármesteri hivatalában haszonbérleti szerződés keretében (pdf-ben itt találja).

A műalkotások biztosítási értéke összesen 43,7 millió forint, a legértékesebb festmény, Keserü Ilona 30 millió forintos biztosítási értékű munkája Hoppál Péter irodájába került.

A múzeum ezeket az alkotásokat adta kölcsön a pécsi polgármesteri hivatalnak:

https://24.hu/kozelet/2019/02/08/hoppal-peter-festmeny/

A TASZ és a Helsinki Bizottság képviselőivel is találkozik az amerikai külügyminiszter Budapesten

Az amerikai külügyminisztérium közzétette honlapján Mike Pompeo miniszter jövő heti kelet-európai turnéjának pontos programját. Pompeo Varsó és Pozsony mellett Budapestre is ellátogat február 11-én. 

Rövid magyarországi programjában kétoldalú találkozók szerepelnek Orbán Viktorral valamint Szíjjártó Péter külügy- és Benkő Tibor hadügyminiszterekkel, akikkel

„amerikai-magyar kapcsolatokról, védelmi együttműködésről, energia- és regionális biztonságról, Ukrajna támogatásáról, a nyugati szövetség erősítéséről valamint a kínai és az orosz befolyás elleni küzdelemről”

fognak beszélni. Ennél is fontosabb viszont, hogy szemben a pozsonyi és varsói programmal, Pompeo Budapesten civil vezetőkkel is találkozni fog. A 444-nek a Helsinki Bizottság és a TASZ képviselői megerősítették, hogy az amerikaiak őket is meghívták erre a találkozóra.

https://444.hu/2019/02/08/a-tasz-es-helsinki-bizottsag-kepviseloivel-is-talalkozik-az-amerikai-kulugyminiszter-budapesten

Brutális taoemelésre és saját ltp-rendszer bevezetésére készülhet a kormány

kormányinfó percről-percre

Orbán elől nem akarta elvenni a szót, de azért nem cáfolta a saját ltp bevezetéséről szóló felvetést Gulyás Gergely a kormányinfón. A kancelláriaminiszter támadta a Jobbik és a baloldal együttműködését, az MTA-intézetek forráselvonásában pedig Palkovics Lászlóval ért egyet.

A sportra mindig kell pénz -  így láthatja ezt a kormány , mert Gulyás Gergely hatalmas forrásnövelést jelentett be pénteken tartott kormányinfóján: a kancelláriaminiszter a szerdai kormányülés döntéseit ismertetve mondta el, a működési költségek indokolják, hogy 50 milliárdról 125 milliárd forintra emeljék a sportcélú taotámogatásokat.

https://nepszava.hu/3024763_brutalis-taoemelesre-es-sajat-ltp-rendszer-bevezetesere-keszulhet-a-kormany

Másodfokon is nyilvánosak a paksi szerződések

Jávor Benedek szerint az Orbán-kormány öt éve titkolja a magyar nyilvánosság elől Paks 2 részleteit.

Másodfokon is úgy ítélte meg a bíróság, hogy bizonyos kitakarásokkal, ám nyilvánosak a Paksi 2-beruházás megvalósíthatósági szerződései, melyet az Orbán-kabinet kötött Oroszországgal. Így a bíróság az elsőfokú bíróság tavalyi döntését helybenhagyva kimondta, hogy nem lehet több ezer oldalnyi szerződést egy az egyben eltitkolni. A másodfokon eljáró testület is megjelölte azokat a részeket, amelyek üzleti titoknak minősülnek, a többiről viszont elrendelte, hogy nyilvánosságra kell hozni. Sőt, a másodfokú bírói testület Jávor Benedek szerint tovább szűkítette a kitakarással eltitkolható adatok körét. „A kormány jobban járt volna, ha nem fellebbez” - mondta erről Jávor.

https://nepszava.hu/3024788_masodfokon-is-nyilvanosak-a-paksi-szerzodesek

Bemutatták a nagy amerikai akciótervet a klímaváltozás legyőzésére

Tiszai Balázs mfor.hu

A demokraták Green New Deal című új klíma- és társadalommentő csomagja első látásra túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: egy évtizeden belül teljesen bezöldítené az USA energiaszektorát. A republikánusok szerint az egész egy vicc, ám ha közelebbről megnézzük a programpontokat, kiderül, hogy a koncepció nem egy valóságtól elrugaszkodott, utópikus elképzelés, hanem egy gondosan, kellően rugalmasra megfogalmazott terv, melyet követve úgy reformálható meg az ipar, hogy elég tér marad a szükséges kompromisszumoknak is.

https://mfor.hu/cikkek/makro/bemutattak-a-nagy-amerikai-akciotervet-a-klimavaltozas-legyozesere.html

Dippold Pál Keskenyék

Álláspont. Van a világban egy washingtoni központú civil szervezet, amely már 1941 óta a demokrácia, a politikai és emberi szabadságjogok kutatásával foglalkozik

Magyar Hírlap

A szabadság keskeny házának irodáiban vékony gondolkodású hivatalnokok osztályozzák az országokat. Idén közzétett világjelentésükben 195 országot vizsgáltak meg. Ők erről úgy nyilatkoznak: felmérték a demokratikus rendszer állapotát. 

A civil szervezeti kérdező már felemelt mutatóujjal oktatja a megkérdezettet. A hivatásos civil vörös fejjel ordít, hadonászik, már a földön van videófelvételre állított mobiltelefonja. Azt üvölti, hogy itt tűrhetetlen a diktatúra, a demokratikus rendszer állapota a béka feneke alatt van, itt semmit sem szabad, amit szabad, korlátozzák a demokratikus intézmények működését, satuba fogták az ellenzéket, a médiát, a vallási csoportokat, méghozzá a civil társadalom korlátozásával, annak totalitárius ellenőrzésével. A freedomos ember ellentmondást nem tűrőn közli a semmivel – a megkérdezett polgár már régen legyintett rá, és elsétált a felmérés helyszínéről –, hogy mindez 2010, Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP kormányának hatalomra kerülése óta van így. Sőt éppen ettől az évtől kezdve sérültek Magyarországon a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, a magánszektor és a menedékkérők jogai is. 

A washingtoni keskeny épület szűk szobáiban ülő, lapos gondolkodású főcivilek az efféle felmérések alapján pontozzák a világot. Felmondják a szélsőliberális leckét, és legalább akkora ostobasággal faragnak mocskos vádakat a világ ellen, mint ahogyan a rafinált és pénzügyekben legalábbis igen ügyes George Soros már több alkalommal tett tönkre országokat. Keskenyék tehát 2019-es világjelentésükben megállapították, hogy 195 országból 86 szabad, 59 részben szabad, 50 pedig nem szabad. Túl azon, hogy erre a gazdáikon kívül a kutya sem kérte őket, pontozásuk eredménye sem nagyon befolyásolja a világot.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140368/Keskenyek

Az Átlátszó végrehajtást indított a külügyminisztérium ellen

Végrehajtási eljárást indított a külügyminisztériummal szemben az Átlátszó portál, mert egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a Szijjártó Péter vezette tárca a portál által igényelt összes közérdekű adatot. Arra voltak kíváncsiak, mire költi a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America nevű szervezet, ami évente több mint 600 millió forintot kap a kormánytól.

A Magyar Foundation of North America (MFNA) egy Amerikában bejegyzett civil szervezet, amelynek célja az amerikai-magyar kapcsolatok erősítése, kapcsolattartás az amerikai magyarokkal, illetve a magyar kultúra amerikai népszerűsítése.

Az MFNA egyetlen bevételi forrása a magyar kormány által minden évben nyújtott támogatás, azaz a magyar adófizetők pénzéből dolgozik. A magyar kormány évente 612,4 millió forintot ad az alapítványnak, de volt már olyan esztendő, amikor extra 130 milliót is kapott ezen felül a szervezet.

A cikk szerint önmagában mindezzel nem lenne semmi baj, ám az MFNA átláthatatlanul működik.

Honlapjukról és közösségimédia-csatornáikról nem derül ki, hogy mire költik a pénzt – legalábbis csak nagyon kevés tevékenységük jelenik ott meg.

Ezért a portál közérdekű adatigénylésben kérte ki a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól az alapítvány által összeállított és hazaküldött számlaösszesítőket. 

https://24.hu/kulfold/2019/02/08/az-atlatszo-vegrehajtast-inditott-a-kulugyminiszterium-ellen

Sebes György Eltörölni

Meglepő, de mégis igaz lehet: a nemzeti együttműködés rendszerében is alapmű az Internacionálé. Legalábbis azt a sorát mindenképpen követendőnek tartják, miszerint „a múltat végképp eltörölni”. Ha nem is éneklik rendszeresen, azért ehhez tartják magukat. És még büszkék is rá. 

A legújabb példa a kormányzati propaganda-kiadvány, a Magyar Idők névváltoztatása. Nem átallották ehhez felhasználni a nagy múltú újság címét, azt állítani a címlapon, hogy „polgári napilapot” gyártanak, és odatenni a vezércikkbe az alapító, Pethő Sándor fényképét is. Mintha mindennek köze lenne – lehetne – a jelenlegi hatalomhoz. Mintha ez a kiszolgáló személyzet a sokáig egyenesnek megmaradó Magyar Nemzet örökösének vallhatná magát.

Mindehhez még a számokkal is bűvészkednek. Négy év után című vezércikkük azt állítja, az átnevezett lap a 2015. február 6-án „elesett” újság folytatója. Mert ami attól kezdve történt, az – szerintük – nem is létezik. A Magyar Nemzet három éven át - az egykori fideszes alapítók vitája nyomán - szemben állt a rendszerrel. Akkor pedig nem is volt. „A múltat végképp eltörölni”. 

 

https://nepszava.hu/3024711_eltorolni

 

CDU-elnök: a gazdaságpolitikája tartja a Fideszt a Néppártban

Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a párbeszéd lehetősége is elveszne a Fidesszel, ha kirúgnák a pártcsaládból. Ám ami ténylegesen összeköti őket, az a gazdaság.

Amíg a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, addig van esély párbeszédre Orbán Viktor kormányfő aggályos intézkedéseivel kapcsolatban - mentegetőzött a tétlenségért egy pénteki lapinterjúban Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke.  "Akármilyen nehéz is", a párt kizárásával a párbeszéd lehetősége is megszűnne - mondta a pártelnök a Politiconak adott interjúban. Szerinte a Fidesz tagsága "nagyon bonyolult helyzetet jelent az EPP számára". Ezt úgy indokolta: 

"Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amelyek rendkívüli módon összekötnek bennünket - például a szociális piacgazdasági, gazdaságpolitikai elképzelések".

A nézeteltérések nem a gazdaság, hanem például a jogállamiság és az akadémiai függetlenség terén mutatkoznak meg.

https://nepszava.hu/3024775_cdu-elnok-a-gazdasagpolitikaja-tartja-a-fideszt-a-neppartban

Fontmilliárdokat égettek el - mégsem épülnek új atomerőművek

Szakításig jutott az Egyesült Királyság az áramtermelő erőművek ügyében: veszni hagyhatják a már megkezdett atomerőmű építéseket is, mert olcsóbban ki tudják azokat váltani.

https://www.napi.hu/energetika/atomeromu-szelenergia-szeleromu-megujulo-energia.678212.html

Jogerősen felmentette a bíróság a „kémeket”, akik az ügyészség szerint az USA-nak dolgoztak

Immár jogerős bírói ítélet mondja ki, hogy az Átlátszó által végigkísért kémkedési ügy fővádlottja, Maxin Norbert és társa nem követték el a nyomozóhatóság és az ügyészség által velük szemben felrótt súlyos bűncselekményt. Az ügynek számos érdekessége volt, így például az is, hogy a vádlottak jó fideszes kapcsolatokkal rendelkeztek, de a kormánypárt soha nem nyilatkozott az eljárásról.

Emlékezetes, egy rágalmazás gyanúja miatt indult eljárásban tartott házkutatás során foglalták le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azokat az adathordozókat, amelyekről aztán szerintük az derült ki, hogy magyar állampolgárok kémkedtek többek között az USA-nak. Az Átlátszó folyamatosan beszámolt az ügyről.

A nyomozó- és a vádhatóság szerint a vádlottak hírszerzést folytattak egy Birodalom nevű szervezetben az Amerikai Egyesült Államok és az IMF részére, ezen belül is az elsőrendű vádlott – társa révén – az USA nagykövetségének NATO-tisztjéhez hazánk honvédelmére vonatkozó iratot juttatott el.

A büntetőeljárásban a vád másik pontja az volt, hogy Maxin Norbert 2010-ben az IMF-küldöttség vele jó viszonyban lévő vezetőjének a figyelmét hívta fel arra, hogy úgy helyezzék ki a szervezet pénzét, hogy Magyarország aktuális politikai vezetése ne tudjon abból lopni.

Megjegyzendő, hogy az eljárás során nyolc, illetve hat évvel ezelőtti történetekről volt szó, valamint olyan dokumentumok átadásáról, amelyek elvileg a külföldi félnek is rendelkezésére álltak. Továbbá szokatlan volt az is, hogy az eljárást a hasonló kémügyekkel ellentétben nem minősítették államtitokká.

https://blog.atlatszo.hu/2019/02/jogerosen-felmentette-a-birosag-a-kemeket-akik-az-ugyeszseg-szerint-az-usa-nak-dolgoztak/

Helyettes-államtitkári pofon a miskolci irodamonstumnak

Hiába szeretne az állami milliárdokkal kitömött Hell energiaital-óriás tulajdonosa Miskolc fideszes önkormányzatának támogatásával irodamonstrumot az Avas hegy elé, elképzelhető, hogy éppen a kormány fúrja meg a civilek által ellenzett megaberuházást. A Miniszterelnökség építésügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a hangzatos nevű Avalon Business Center tervei több szempontból sem felelnek meg örökségvédelmi előírásoknak – derül ki a lapunkhoz kiszivárgott iratból.

https://magyarhang.org/belfold/2019/02/08/helyettes-allamtitkari-pofon-a-miskolci-irodamonstumnak/

Éger István: Magyarországon még mindig jobb az egészségügy, mint Afganisztánban

Az orvosokat bosszantja a kormány sikerkommunikációja, mégsem lehet őket mozgósítani – állítja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szerint 15 év alatt hiába tettek le könyvtárnyi javaslatot a problémák megoldására, az egészségpolitika süket és értelmetlen, az illetékes minisztérium inkompetens, a kormány pedig még a törvényeket is megsérti. Úgy látja, a magyar sürgősségi ellátás olyan, mint a lottó, az egészségügyet elöregedett, elégtelen létszámú, kiégett, rosszul fizetett munkavállalók alkotják, a kamara viszont jól működik, és tévednek azok, akik szerint meg kell újítani.

Irritálja az orvosokat a kormány kommunikációja?

Igen, bosszantja őket. Azokat főleg, akiknek nem jó a jövedelmi és munkaerő-helyzetük, és megszakadnak a munkában.

A Kásler Miklós vezette minisztériumra gondol, amikor azt mondja, nincs kompetens tárgyalópartner?

Nem csak erre a minisztériumra gondolok. Az egészségügyi kormányzat a rendszerváltás óta folyamatosan és tudatosan inkompetens helyzetbe van sorolva. A kormányokban az egészségügy mindig másodlagos kérdés, mindig a maradékelven kezelik. Az egészségügyi kormányzat érdekérvényességi képessége, mondhatnám, hogy  –ha udvarias akarok lenni – szerény.

https://24.hu/belfold/2019/02/08/eger-istvan-magyar-orvosi-kamara-interju

Alapjogokért Központ: tévedésektől hemzseg a Freedom House jelentése

MTI

Az Alapjogokért Központ szerint a Freedom House által kedden kiadott, A szabadság foka a világban című éves jelentés ideológiailag, világnézetileg motivált dokumentum, Magyarországgal kapcsolatos megállapításai pedig hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, hibáktól.

https://magyarnemzet.hu/belfold/alapjogokert-kozpont-tevedesektol-hemzseg-a-freedom-house-jelentese-4248959/

A valóságot tisztelni kellene

KULTÚRÁNK A HIT ÉS AZ ÉSZ KÖZÖTTI FESZÜLTSÉG EREDMÉNYE

Lánczi András Magyar Nemzet

A valóság egységes, az értelmezése sokféle, ami nem jelenti azt, hogy a valóság konstruált volna, ahogy a baloldali társadalommérnökök állítják. Az értelmezések konstruáltak, nem a valóság! Valóság az, ami megtörtént velünk, beleértve elődeinket is időhatár nélkül, és ami jelenleg zajlik körülöttünk.

A Klubrádió, amely „világhírű adóként” hirdeti magát, olykor felbecsülhetetlen forrása a valóság megértésének. A minap hallottam egy Bárdos Deák Ágnessel készült beszélgetést abban a műsorban, amelyet két egykori népszabadságos újságíró (Rab László és Kelen Károly) szerkeszt és vezet. Mondani se kell, hogy mekkora szenvedéllyel „pártolják” a jelenlegi kormányt. Ám a valóság olykor az igazság felé tereli a hallgatót és az olvasót.

Meghívták a Kontroll Csoport egyik alapítóját, a lázadás és a nonkonformizmus aktivistáját. Ámde a nonkonformista és szókimondó énekesnő valószínűleg meglepte a két újságírót.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-valosagot-tisztelni-kellene-4182251/

 

Veszélyesen meggyengült Nyugat-Európa immunrendszere

Horváth József Magyar Nemzet

Az antiszemita támadások elkövetőit, nők, gyerekek elleni erőszakos bűnözőket, iszlamista terroristákat meg lehet-e fosztani az állampolgárságuktól? Az integrációt, a többségi társadalom értékeit elutasítókat meg kell-e tűrni a befogadó országban?

Ezekre a kérdésekre könnyűnek tűnik a válasz. Akkor, ha a feleletet egy egészséges értékrendű, nem fertőzött közegben keressük. Ám egy meggyengült immunrendszerű Nyugat-Euró­pa ma ennél egyszerűbb problémákra sem találja a megoldást. Európa beteg. Talán májusban ki fog derülni, hogy milyen súlyos a baj. Az uniós választásra úgy kell tekintenünk, mint a legutolsó lehetőségre. Ha képes az öreg földrész visszafordulni erről az útról, akkor még reménykedhetünk a gyógyulásában. De ez a folyamat akkor is lassú, nehéz és sokszor fájdalmas beavatkozásokat igénylő folyamat lesz. Mert ha nem…

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/veszelyesen-meggyengult-nyugat-europa-immunrendszere-4244456/

Budai Gyula: Czeglédyre többen is rávallottak

MTI Magyar Nemzet

Többen is alkut kötöttek és rávallottak a 6 milliárdos sikkasztással vádolt MSZP-közeli ügyvédre, Czeglédy Csabára. Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: abból a több, mint 6 milliárd forintból egy nagyon jelentős összeg az MSZP és a DK kasszájába vándorolt, ezért falaznak Czeglédy Csabának.

Budai Gyula kiemelte: a mai napig nem cáfolta senki ezt a kijelentését.

Indítottak ellenem különböző személyiségi pereket, melyeket egymás után nyerek meg, de konkrétan soha nem cáfolták – fogalmazott. Hozzátette: sérelmezik a Czeglédy Csabára tett állításait, miszerint piszkos munkát végzett és ő a baloldal pénztárnoka.

Azok a körülmények melyeket ismerünk azt támasztják alá, hogy az én korábbi állításaim valóságot tartalmaznak – hangsúlyozta.

Budai Gyula elmondta: továbbra is várja a válaszokat Gyurcsány Ferenctől vagy azoktól a személyektől, akik kapcsolatban álltak Czeglédy Csabával, hogy hova ment el a pénz. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint ebből a pénzből a pártokat és az időszakos választásokat finanszíroztak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/budai-gyula-czegledyre-tobben-is-ravallottak-4248425/

Tarlós István már nem karriert épít

A BUDAPESTI FŐPOLGÁRMESTER KIVÁRNA A DIREKT KAMPÁNY ELKEZDÉSÉVEL

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

Tarlós István szerint az MSZP és a Párbeszéd előválasztás címén csupán bátorságfejlesztő gyakorlatot tartott. Budapest főpolgármestere az ellenzék korai önkormányzati kampányrajtja és gyermeteg ígéretei mellett újabb fővárosi nagyberuházásokról, a BKK jövőjéről, a közelgő EP-választás tétjéről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tarlos-istvan-mar-nem-karriert-epit-4244627/

A kormánypárti szavazók szerint is vállalhatatlanok Bayer Zsolt Nagy Blankát becsmérlő mondatai

Az IDEA Intézet január 26. és 28. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján még a Fidesz-KDNP szavazóinak többsége szerint sem elfogadható közszereplőktől az a hangnem, ahogyan Bayer Zsolt beszélt Nagy Blankáról. Mint emlékezetes, a Magyar Idők (újabban: Magyar Nemzet) újságírója az Echo Tv-ben azt mondta a kormányt egy tüntetésen dühösen, káromkodva bíráló gimnazistáról, hogy csak 18 éves, „és már egy igazi, kretén, barom állat”. Majd később szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak nevezte.

A kormánypárti és az ellenzéki szavazók többsége egyetértett abban, hogy a publicista Nagy Blankát becsmérlő kijelentései nem elfogadhatók egy közszereplőtől. A Fidesz-KDNP szavazóinak 52 százaléka nem vagy inkább nem tartja elfogadhatónak Bayer Nagy Blankának címzett szavait. Az ellenzéket támogatóknak pedig a 84 százaléka képviseli ezt az álláspontot. Az iskolázottság alapján nem mutatkoznak különbségek, hiszen az alapfokú végzettséggel bírók 69 százaléka, az érettségizetteknek és a diplomásoknak mintegy háromnegyede elítéli a jobboldali publicista szavait.

https://24.hu/belfold/2019/02/08/bayer-zsolt-nagy-blanka-idea-intezet/

Irán: A „halál Amerikára!” valójában Trumpra vonatkozik, nem Amerikára

Az iráni nép addig fogja skandálni, hogy „halál Amerikára!” amíg Washington folytatja ellenséges politikáját, de ez nem az amerikai népnek, hanem Donald Trump elnöknek szólt - közölte péneken Ali Hamenei ajatollah, az ország legfelsőbb vezetője.

Ahogy arra a hírről beszémoló Reuters rámutat, Trump volt az, aki tavaly felmondta az Iránnal még 2015-ben kötött nukleáris megállapodást, és újra szankciókat vezetett be a közel-keleti ország ellen, ami nagyon kedvezőtlenül érintette Irán gazdaságát.

„A 'halál Amerikára!' azt jelenti, hogy halál Trumpra, John Boltonra és Mike Pompeóra. Azt jelenti, hogy halál az amerikai vezetőkre” 

- részletezte tovább Hamenei, hogy az elnök mellett a nemzetbiztonsági tanácsadónak és a külügyminiszternek is halált kíván.

https://444.hu/2019/02/08/iran-a-halal-amerikara-valojaban-trumpra-vonatkozik-nem-amerikara

Azért tüntetnek a pártok, hogy végre tisztességesen számoltassák el őket

Közösen szervez tüntetést vasárnapra az ellenzék az Állami Számvevőszék (ÁSZ) székháza elé, hogy tiltakozzanak a pártokat padlóra küldő büntetések ellen. Januárban ugyanis az ÁSZ kérésére felfüggesztették a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatását, a Jobbikra pedig egy újabb százmilliós bírságot szabtak ki, amivel a párt összbüntetése már közel jár az egymilliárdhoz, így múlt héten már a megszűnése is felmerült.

Akik már évekkel ezelőtt is dolgoztak az ÁSZ-szal, úgy látják, hogy az intézmény az utóbbi években a hibák kijavítása helyett inkább a bürokratikus packázásra ment rá. Az ellenük zajló  vizsgálatról a Párbeszéd és a Momentum képviselői azt mondták, csak azt akarják elérni, hogy az ÁSZ végre a beszámolóik alapján ítélje meg a kampányköltéseiket, ugyanis ezt az elmúlt hónapokban nem sikerült elérniük. A Jobbiknál pedig nem értik, hogyan minősítették tiltott támogatásnak, hogy tartoznak a NAV-nak és a Postának. 

https://444.hu/2019/02/08/azert-tuntetnek-a-partok-hogy-vegre-tisztessegesen-szamoltassak-el-oket

Továbbra is szabotálja a vizsgálatot a Párbeszéd és a Momentum

ORIGO2019.02.08. 10:40

Az Állami Számvevőszék azonnal visszavonja a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, amennyiben megfelelő módon igazolják a gazdálkodásuk törvényes kereteit. Alapvető állampolgári érdek, hogy a pártok elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől, illetve a támogatóiktól származó pénzekkel. A két párt az elmúlt három hétben nem küldte meg az ÁSZ részére az ezt igazoló dokumentumokat.

http://www.origo.hu/itthon/20190207-tovabbra-is-szabotalja-a-vizsgalatot-a-parbeszedes-a-momentum.html

Nem csökken a nyugdíjak értéke, amíg polgári kormány van

ORIGO

2010 óta 33 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, vásárlóértékük pedig 10 százalékkal nőtt - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence azt mondta, 2010-ben nem volt biztató sem a nyugdíjasok, sem a nyugdíjkassza helyzete, akkor ugyanis 400 milliárd forintos lyuk volt a nyugdíjkasszában.

A nyugdíjasoknak meg kellett érniük, hogy az előző időszakban egyhavi nyugdíjat elvettek tőlük, ugyanis a Gyurcsány-kormány 2008-ban 8 százalékkal, a Bajnai-kormány pedig 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak értékét. Emellett mind a Horn-, mind a Gyurcsány-kabinet kísérletet tett a nyugdíjak megadóztatására egy összevont adóztatással - sorolta az államtitkár.

Az idősek továbbra is számíthatnak a Fidesz-KDNP-re, amely megbecsüli őket - emelte ki az államtitkár. Idén 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ez az átlagnyugdíj esetén átlagosan havonta 3500, éves szinten pedig 42 ezer forint többletet jelent.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190208-nem-csokken-a-nyugdijak-erteke.html

Személyre szabott jogalkotással vádolja az Európai Bizottságot a műfaj koronázatlan királya, a magyar kormány

Személyre szabott jogalkotás eredményének nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter , hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét, hogy a "bevándorláspárti" szocialista lista vezetője.

Gulyás Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: ezt az Európai Bizottság (EB) szabályzatának egy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé.

Frans Timmermanst, a Bizottság első alelnökét az európai szocialista pártcsalád saját úgynevezett "csúcsjelöltjévé" választotta a következő Bizottság elnöki posztjáért folyó versenyben. Timmermans fő vetélytársa Manfred Weber lesz az Európai Néppártból.

A magyar kormánynak kapóra jött a holland politikus jelöltsége, hiszen a Bizottságban ő felel a jogállamisági ügyekért, így a lengyel kormány és Orbán lépéseit is gyakran kritizálja. Gulyás is sérelmezte, hogy Timmermans " a jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések", aktív szerepet vállal.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy Magyarországgal szemben nem az Európai Bizottság, hanem az Európai Parlament indította el a 7-es cikk szerinti eljárást.

Gulyás Gergely azt is előadta, hogy Timmermans a szocialisták budapesti kongresszusán"a magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti" összefogást kívánja hitelesíteni.

https://magyarnarancs.hu/belpol/szemelyre-szabott-jogalkotassal-vadolja-az-europai-bizottsagot-a-mufaj-koronazatlan-kiralya-a-magyar-kormany-117162

Szőnyi Szilárdék válaszoltak az Athenaeum kiadónak: csak azokat a melegeket gyógyítanák meg, akik önként jelentkeznek

Az "átnevelőtáborok" valójában meghitt közösségi alkalmak.

Mint arról beszámoltunk, a napokban az Athanaeum kiadó Emily M. Danforth Cameron Post rossz nevelése című könyvét küldte el a köztévé melegek gyógyításáról szóló riportjában megszólaló Szőnyi Szilárdnak és Hodász Andrásnak, valamint Trombitás Kristóf műsorvezetőnek.

A regény azt mutatja be, milyen szenvedéseket okoz egy fiatal leszbikus lánynak a ráerőltetett átnevelőtábor.

Szőnyi és Hodász most Joseph J. Nicolosi Szégyen és kötődésvesztés című munkájával válaszolt.

https://magyarnarancs.hu/lelek/szonyi-szilardek-valaszoltak-az-athenaeum-kiadonak-csak-azokat-a-melegeket-gyogyitanak-meg-akik-onkent-jelentkeznek-117165

Már csak érzéstelenítésre elég a pénz, avagy miért sztrájkolnak a fogorvosok?

Az alapellátó fogorvosok ismét sztrájkra készülnek, amire meg is van minden okuk. A kevéske állami támogatásból a praxist alig lehet fenntartani, magánrendelés nélkül szinte képtelenség. Mit mondanak erre a döntéshozók?

https://magyarnarancs.hu/materia_medica/az-egy-foghuzas-utan-jaro-teritesi-dij-nagyjabol-az-erzestelenites-anyagarat-fedezi-miert-sztrajkolnak-az-alapellato-fogorvosok-117147

Orbán Viktor Magyarországa mutatja az utat a Nyugatnak a túléléshez

SCOTT MCCONNELL 
The American Conservative

Orbánnak azért van rossz híre, mert civilizációs kulcskérdésekről beszél, amelyekkel Európa szembenéz, olyan kérdésekről, amelyeket a gazdagabb országok utálnak hallani.

„Kísértet járja be Európát – Kelet-Európa kísértete. Magyarország alig népesebb Virginiánál, és népessége minden évről évre egy kicsit kevesebb. Jelentős támogatásokat kap a gazdagabb EU-országoktól, jó borai vannak, de alig van olyan ipara, ami ne függne a német autóipartól. Hadseregének nincs kapacitása külföldi beavatkozásokhoz.

És mégis, Európában Magyarország mindig a címlapokon van. A francia közép-jobb hetilap, a Le Point arra figyelmeztet, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor »egy másik Európa körvonalait rajzolja fel«. Pár hónappal ezelőtt az Európai Parlament a „hetes cikkely” szerinti eljárás alá vetette Orbán kormányát, amely akár azzal is végződhet, hogy megvonják Magyarországtól a szavazási jogot az EP-ben. A Le Point baljóslatúan ír a lengyel-magyar tengelyről és Olaszország új populista kormányáról.

Nehéz volna Orbán kormányát pontosan elhelyezni egy politikai szabadságot mérő skálán. Hozott pár intézkedést Magyarország igazságszolgáltatása és az ellenzék ellen, ami növelte a kormányzó párt hatalmát. De az emberek még mindig sorsdöntő választásokon szavaznak.

https://mandiner.hu/cikk/20190208_scott_mcconnell_orban_viktor_magyarorszaga_mutatja_az_utat_a_nyugatnak_a_tuleleshez

PS: Leállították a Hunyadi-filmet

A kormányportál szerint lehet, hogy ejtik az egész tervet.

Felfüggesztették a Hunyadi-film előkészületeit a Pesti Srácok értesülése szerint. A kormányközeli portál "megbízható forrásból" értesült, hogy a hétmilliárdos költségvetésű történelmi film forgatása nem kezdődhet meg júliusban, ahogy eredetileg tervezték.

A portál szerint Ferenczy Gábor producer hívta össze a film stábját, és közölte velük a munka felfüggesztését. Mint írják, lehet, hogy a film gyártása végleg leáll, és az egyáltalán nem valósul meg.

A Hunyadi-film terve ellen éppen a Pesti Srácok oldalain indult támadás tavaly szeptemberben. A kifogások között szerepelt Szász János rendező személye (és ellenzéki megnyilatkozásai), a kiszivárgott forgatókönyv történelmi tévedései, illetve az, hogy a filmterv nem volt eléggé "nemzeti". A politikai harc egyébként nemcsak a történelmi filmet, hanem az akkor már nagybeteg Vajna által vezetett Filmalap egész tevékenységét érintette, amelyet szintén túl liberálisnak és kevéssé népnemzetinek ítéltek. A felvetések között idővel olyan gondolatok is megjelentek, hogy a Liza, a rókatündér című film már fikciós jellegével is a "Magyarországról való elvágyódást" propagálja, illetve a Hunyadi-filmben Máriának hívnak egy kétgyerekes anyát, ami Deák-Sárosi László filmesztéta szerint Jézus szándékos meggyalázása, mert belőle csak egy volt.

 

https://hvg.hu/kultura/20190208_PS_Leallitottak_a_Hunyadifilmet

 

Botrány és biztonsági őrök az elhallgatott Music FM irodáinál

A rádió munkatársai nem férnek hozzá a személyes holmijaikhoz.

A Music FM február 7-én éjfélkor veszítette el a hét évvel ezelőtt megszerzett médiaszolgáltatási jogosultságát, miután a Médiatanács nem bólintott rá a rádiót működtető Prodo Voice Studio Zrt. hosszabbításra irányuló kérelmére. A rádió éjfélkor el is hallgatott, másnap viszont botránytól volt hangos az irodaház, ahová a munkatársak nem tudtak bejutni, hogy elvigyék a tárgyaikat – írja a Média1.hu. A lap szerint a rádió munkatársait biztonsági őrök akadályozták ebben. Még a rádió programigazgató-vezérigazgatóját, Kiss Anikót sem engedik belépni a Music FM irodájába.

A vezérigazgató és munkatársai nem férnek hozzá a saját személyes tárgyaikhoz, a vezérigazgató pedig az általa vezetett cég autójával sem tud kiállni, ugyanis az irodaház biztonsági személyzete megakadályozta, hogy lejusson a mélygarázsba, belépőkártyáikat pedig letiltották. Nem tudják elszállítani a technikai berendezéseket sem, így a bontási munkálatokkal nem tudnak haladni – írja a Média1.hu.

https://hvg.hu/elet/20190208_Botrany_es_biztonsagi_orok_az_elhallgatott_Music_FM_irodainal

 

Semjén minden reggel fogott csukát, Mészáros Lőrinc mindig talál újszerű dolgot

Ma kezdődött a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a HUNGEXPÓ-n. Kilátogattunk a négynapos rendezvény elejére, ahol a kiállítókon kívül Semjén Zsolttal, Kovács Zoltánnal és Mészáros Lőrinccel is találkoztunk. Kiderül az is, mit tehet, akinek nincs sok ideje vadászni, és közel szeretné hívni magához a vadakat. Részletek a videóban.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190207-semjen-minden-reggel-fogott-csukat-meszaros-lorinc-mindig-talal-ujszeru-dolgot

Nem engedik a budai Várba a „becsület napját”

A rendőrség megtiltotta, hogy az országos történelmi emlékhelynek minősülő Kapisztrán téren emlékezzenek szélsőjobboldali szervezetek az 1945-ös budavári kitörésre.

https://nepszava.hu/3024770_nem-engedik-a-budai-varba-a-becsulet-napjat

Nekiment a kormány a ferihegyi reptérnek, mi lehet a tét?

Vita van a kormány és a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport között, ennek látványos megnyilvánulásaként pocskondiázott a Budapest-ügyi helyettes államtitkár. Lehet, hogy tényleg a kosz és a csikkek zavarják a kormányt, esetleg a tervezett vasúti kapcsolat miatt vitáznak, vagy amiatt, hogy egy stratégiai cég még nem az államé?

A kormány álláspontját képviselte, nem pedig magánvéleményének adott hangot Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség budapesti fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, amikor páros lábbal szállt bele a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-be – mondták a hvg.hu-nak névtelenséget kérő források, no meg a józan paraszti ész. (A Fidesz háza táján nem díjazzák a kibeszélést, a kormánypárti médiaholding vezetője, Varga István néhány napja azonnal megkapta a selyemzsinórt ilyesmiért). Az Airportal szakoldalon olvasói levélként megjelent írásból arra lehet következtetni: vita van a kormány és a Budapest Airport között, Schneller támadása ennek látványos megnyilvánulása volt.

Hardy Mihály, a cég kommunikációs igazgatója a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, nem kívánják kommentálni a helyettes államtitkár kritikáit, annyit jegyzett csak meg, hogy Schneller jórészt épp azokat a problémákat hánytorgatta fel, amelyekkel a cég is tisztában van, és amelyeknek orvoslására bevezetendő intézkedéseit két nappal korábban jelentette be. (Schneller levelében azt írta, épp ezekre a bejelentésekre reagál.)

https://hvg.hu/gazdasag/20190208_ferihegy_repter_schneller_budapest_airport

Kapott egy hét haladékot a Fidesztől Márki-Zay Péter

Lehetetlen helyzet állna elő Hódmezővásárhelyen, ha megszavazták volna a helyi Fidesz javaslatait. A kormánypárti képviselők elmennének a falig, egymilliárd forintot adnának az állami kórháznak úgy, hogy a város hitelt se vegyen fel. A költségvetést levették a napirendről, de azért az egymás heccelése nem maradt el.

„Sem mi, sem a Jobbik nem tudja elfogadni, hogy hitelt vegyen fel a város” – ezzel indított a hódmezővásárhelyi közgyűlésen Cseri Tamás fideszes képviselő, aki rögtön azt javasolta, hogy vegyék is le a napirendről a 2019-es költségvetést.

A héten már megindult a vita a büdzséről, a Fidesz több sajtótájékoztatót is tartott arról, hogy a helyi kórház osztályainak felújítására az idén és jövőre is egy-egy milliárd forintot különítenének el a városi kasszából. Miután a tudomásukra jutott, hogy Márki-Zay Péter polgármester ennek fedezetéül másfél milliárd forintos hitelt állítana be a költségvetésbe, akkor azzal állt a sajtó elé a helyben ellenzékben dolgozó kormánypárt, hogy a polgármester másfél milliárd forint hitelt venne fel egy óriáscsúszda építésére. Az előcsatározások után a pénteki közgyűlésen rövidre zárták a költségvetési vitát azzal, hogy Cseri rögtön előállt a napirend tárgyalásának az elhalasztásával. Itt persze már nem jött elő az óriáscsúszda, de az igen, hogy a Fidesz csak úgy hajlandó foglalkozni a költségvetéssel, ha nem csak hitelt, de még rulírozó hitelt sem vesz fel.

https://hvg.hu/gazdasag/20190208_Hodmezovasarhelyi_necces_koltsegvetes_Jovo_hetre_halasztottak_a_dontest

Techet: Mit engednek a németek Orbánnak?

Berlin a szabadságharcos pávatáncot még elnézi, mert a gazdasági érdekeit nem igazán zavarja, ám a menekültpolitikai pávatánc kezdi idegesíteni.

Magyarországon valamilyen megmagyarázhatatlan okból szokás állandóan Berlin felé tekinteni és Angela Merkeltől várni Európa s főleg Magyarország bajainak orvoslását. A merkelizmus persze már Zágrábban, Szarajevóban vagy Kolozsvárott sem hivatkozási pont, de Magyarországon az ellenzéki közélet sem zártabb szellemileg, mint a kormánypárti. Most például sokan azt várják, hogy az Arab Ligával való EU-s megállapodás – magyar érdekből is – teljesen értelmetlen szijjártói vétója után Berlin közbeavatkozik. Ezúttal tényleg jogos is lehet egy ilyen igény.

A német politikának azonban számolnia kell azzal, hogy a német gazdasági érdekeknek még mindig megfelel az orbáni politika.

Az, hogy Szijjártó Péter nemet mondott az Európai Unió és az Arab Liga között letárgyalt – és nem, nem a migrációt segítő, hanem éppen korlátozó – megállapodásra, az azonban most tényleg kiverte a biztosítékot számos európai állam- és kormányfőnél is. Berlin a szabadságharcos pávatáncot még elnézi, mert a gazdasági érdekeit nem igazán zavarja. De azt, hogy Orbán a menekültpolitikában is pávatáncol, veszélyeztetve ezzel a saját maga által nagy hangon hirdetett európai önvédelmet és szabályozott menekültpolitikát, az Berlint is idegesíti.

https://hvg.hu/vilag/20190207_techet_mit_engednek_nemetek_orbannak

Orbán mindaddig hiába próbál törleszkedni Merkelhez, amíg nem változtat a politikáján

Nemzetközi sajtószemle

 - Szelestey Lajos

·         A V4-ek nagyobb beleszólást követelnek az európai ügyekbe, de közben Németország és az EU pénzügyi köldökzsinórján lógnak. 

·         Az Európai Néppárt politikai és gazdasági okokból megalkuszik, amikor szemet huny Orbán antidemokratikus randalírozása fölött.

·         A hasonló a hasonlónak örül: Netanjahu vendégül látja Orbán Viktort és Visegrádi Csoportot Jeruzsálemben. 

 

https://b1.blog.hu/2019/02/08/orban_mindaddig_hiaba_probal_torleszkedni_merkelhez_amig_nem_valtoztat_a_politikajan#more14614406

 

Lovasi András: Vicces végignézni, hogy akikből KISZ-titkárok lettek volna annak idején, azok mivé váltak mára

A popzene közönsége alapvetően apolitikus, tehát a kultúrharccal a rendszer csak ellenségeket szerezhet, míg megnyerni valójában nincs is mit. A jó hír az, hogy a műfaj megmaradásához nem kell semmi, undergroundban is működik – erről is beszélt lapunknak adott interjújában Lovasi András. Az egykori Kispál és a Borz és a most is aktív Kiscsillag zenekar frontemberének második szólólemeze lapunkkal egy időben jelenik meg Tűzijáték délben címmel. A zenésszel új albuma és gyermeke születése mellett Kispál-nosztalgiáról, a taopénzekkel való ügyeskedésről, politikai sugallatú szponzorációról, utált popzenei trendekről is szót ejtettünk. Kiderült az is, ma már visszasírja az L. Simon Lászlóval folytatott vitákat.

https://magyarhang.org/kultura/2019/02/08/lovasi-andras-vicces-vegignezni-hogy-akikbol-kisz-titkarok-lettek-volna-annak-idejen-azok-mive-valtak-mara/

MEGBUKOTT-E DEMETER MÁRTA A NEMZETBIZTONSÁGI ÁTVILÁGÍTÁSON?

Szerző: Hutter Marianna azonnali.hu

Furcsa közleményt adott ki az LMP annak kapcsán, hogy harmadszorra is átvilágítják Demeter Mártát, miután a képviselő egy írásbeli kérdésében tévesen azt állította, hogy a miniszterelnök lányát reptették egy honvédségi gépen. A párt szerint komolytalan nemzetbiztonsági szakvéleményt próbálnak a NER védelmére használni. Ez azt jelentené, hogy Demeter megbukott az átvilágításon? Az LMP-s képviselő a kérdéseinkre nem volt hajlandó érdemben válaszolni.

https://azonnali.hu/cikk/20190208_megbukott-e-demeter-marta-a-nemzetbiztonsagi-atvilagitason

MITŐL KELL FÉLNIE EURÓPÁNAK? A HANYATLÓ MUSZLIM VILÁGTÓL BIZTOS NEM

Egy olyan régió lakóinak inváziójától rettegnek Európában, ahol a kultúrák összecsapását már rég Európa nyerte meg. Míg Európában százalékban sem mérhető az iszlámra áttért őslakosok száma, addig a Közel-Keleten fiataloknak tízmilliói majmolják a Nyugatot. Mitől kell valójában félnie Európa polgárainak?

https://azonnali.hu/cikk/20190208_mitol-kell-felnie-europanak-a-hanyatlo-muszlim-vilagtol-biztos-nem

Döbbenetes mondatokat ásott elő Orbán múltjából Szabó Szabolcs!

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő. Szabó a levélben kemény kérdésekkel bombázza a kormányfőt, de talán ami még ennél is érdekesebb, idézett egy olyan 1992-es fideszes közleményből, ami sokak számára megdöbbentő lehet. A parlament honlapján megtalálható levében Szabó azt írja:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az elmúlt években megdöbbenéssel figyeltem mind a Soros Alapítványt, a CEU-t, mind pedig Soros György személyét ért nemtelen támadásokat.

Soros György alapítványát a választások után sikerült Berlinig üldözni a „Stop Soros”-ra keresztelt törvénycsomagjukkal. Azt a Nyílt Társadalom Alapítványt sikerült kiűzni az országból, amely – több évtizedes nemes ügyeket segítő jótékonysági támogatása mellett – a második kormányzása kezdetén, éppen az Ön felhívására az elsők között sietett honfitársaink segítségére egymillió dolláros támogatással a Kolontár és Devecser térségében történt iszapömlés utáni napokban. Most pedig – racionális érvek mellőzésével meghozott egyszemélyi politikai döntéssel – úgy határozott, hogy a magyar kormány nem írja alá az előkészített megállapodást a CEU-val függetlenül attól, hogy a nemzetközileg elismert amerikai egyetem az ellehetetlenítésére kitalált törvényben leírt követelményeknek képes volt megfelelni. Bár zajlik már egy jó ideje a múlt átértelmezése is, nehéz azonban kitörölni a létező dokumentumok valóságából – egyszerűen odavetett fake news minősítéssel – azt a bizonyos 1992-es FIDESZ közleményt, amely sajnos ma még inkább aktuális, mint az Antall kormány idején:

„Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.” – így fogalmaztak még egykor, már nem is olyan nagyon fiatalon.”

 

https://olkt.hu/dobbenetes-mondatokat-asott-elo-orban-multjabol-szabo-szabolcs-2/