2019, február 7 - 08:11 Sajtószemle

Demokráciavédő nemzetközi díjat kap a CEU rektora

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és a Riporterek Határok Nélkül kapják a nemzetközi Dan David-díjat a demokrácia védelmében tett erőfeszítéseikért.

Az idei díjazottak a Jelen kategóriájának idei témájában, a Demokrácia Védelme területén: Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora, és a Riporterek Határok Nélkül, a világszerte a sajtószabadságot támogató nemzetközi szervezet.

A Dan David-díj Kuratóriuma szerint Michael Ignatieff világszerte kiállt a demokrácia és az emberi jogok mellett, és egyike volt az elsőknek, akik figyelmeztettek az etnikai alapú nacionalizmus erősödésének veszélyeire. A kuratórium méltatta Ignatieff vezetői tevékenységét a CEU élén, amely az országban az akadémiai szabadság, a szabad véleménynyilvánítás és a pluralizmus visszaszorításáért folytatott kampány elleni küzdelem fontos szereplője.

https://hvg.hu/itthon/20190206_Demokraciavedo_nemzetkozi_dijat_kap_a_CEU_rektora

 

Boross Péter az új kormánypárti Magyar Nemzetben: „A női politikusok viszik a prímet a primitívségben"

Szerinte az lenne a „hosszú távú megoldás”, ha az unió központja Krakkó vagy Drezda lenne.

 

Ma jelent meg a Magyar Időkből átkonvertált, egyúttal újraindított kormánypárti Magyar Nemzet, amely egy Boross Péter interjúval kezdte meg a működését. A korábbi miniszterelnök az első kérdésre válaszolva elmondta:

„Örvendetes számomra a Magyar Nemzet újbóli megjelenése. Jelentős szerepe lehet a szellemi öntisztulás folyamatában. Folytatnia kell mindazt, amit az alapító főszerkesztő, Pethő Sándor hagyott az utókorra. Nem véletlen, hogy ez a lap hirdette nehéz háborús körülmények között a nemzeti önvédelem fontosságát. Hasonló folytatásban reménykedem.”

A beszélgetésben kitértek a Magyarországra „zúduló gyűlöletkampányra”, amivel kapcsolatban azt mondta, szemben jó néhány állammal - például Svédországgal vagy Németországgal -, nálunk stabil a kormány, emiatt nem tudnak velünk mit kezdeni, és ennek kiegyenlítésére kell a rengeteg „uniós zaklatás.”

 

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/nemzet-117054

 

Még nem dőlt el Európa sorsa

BOROSS PÉTER: NINCS MA HAZÁNKBAN MÁS KORMÁNYKÉPES PÁRTSZÖVETSÉG, MINT A FIDESZ–KDNP

Megyeri Dávid Magyar Nemzet

A demokratikus választásokon alapuló nemzetállami modellt akarják lejáratni azok az erők, amelyek megpróbálnak felbomlasztani minden pozitív értékrendet — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter. A rendszerváltást követő második miniszterelnök üdvözölte lapunk újraindítását, mert úgy látja, jelentős szerepe lehet a szellemi öntisztulás folyamatában. Szerinte nyilvánvaló, hogy az európai parlamenti választások után változások lesznek, ám mértékük kérdéses. Kifejtette: nálunk erős és stabil a kormány, nem tudnak vele mit kezdeni, ezért vetik be ellene a rengeteg uniós zaklatást, tüntetést.

https://magyarnemzet.hu/belfold/meg-nem-dolt-el-europa-sorsa_interju-4186829/

 

Gulyás Gergely: Timmermanst ki kell vonni az európai bizottsági munkából a választási kampány idejére

MTI

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták (PES) választási csúcsjelöltjét ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta a magyar kormány álláspontját. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

A miniszter annak hatására fordult Junckerhoz, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában a parlament január 30-ai plenáris ülésén. Mint az ennek másnapján kelt levélben írta, a magyar kormányt nem érte meglepetésként, hogy a bizottságot a vitában annak első alelnöke képviselte.

Sajnálatosnak tartja azonban, hogy Timmermans mint „Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva” – írta Gulyás Gergely.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/gulyas-gergely-timmermanst-ki-kell-vonni-az-europai-bizottsagi-munkabol-a-valasztasi-kampany-idejere-4232915/

 

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség

A KÖZÉP-EURÓPAI SAJTÓ ÉS MÉDIA ALAPÍTVÁNY KÜLDETÉSÉRŐL ÉS CÉLJÁRÓL

Szánthó Miklós Magyar Nemzet

A balliberális oldal valójában nem híve a jó újságírásnak és a médiapluralizmusnak, mert csak saját szájszagos leheletét szereti viszontérezni a nyilvánosságban.

Ahogy az amerikai mottó tartja, Wass Albert fordításában: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.” Miközben ugyanis a hazai balliberális oldal intellektuális és politikai képessége is folyamatosan gyengült már jóval a 2010-et megelőző évektől fogva, addig a magyar jobboldalnak ellenzéki pozícióból sikerült elkezdenie önmaga építését és megszervezését, ami mára hangsúlyozottan igaz a nyilvánosság szerkezetére is.

És ez az önhittségébe és önnön felsőbbrendűségébe beleszédült progresszív megmondóembereknél pánikot és frusztrációt szül. És amikor a szellemi restség és a pozícióvesztésből fakadó frusztráció csókot vált egymással, az még sohasem vezetett kreatív gondolatokhoz– pusztán automatikusan generált mantrákhoz.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egyutt-ero-vagyunk-szerteszet-gyongeseg-4191974/

 

MTVA-botrány: az ügyészség szerint Hadházyt kivezették az épületből, Szél meg csak követte őt

 

A képviselők szerint a helyzet olyan, mintha a nyomozati anyagok egy párhuzamos világban születtek volna.

Sajtótájékoztatón számolt be szerdán Hadházy Ákos, Szél Bernadett, valamint Varju László arról, mit tudtak meg a nyomozással kapcsolatban, amelyet az MTVA székházában történtek miatt indítottak ellenük.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korábbi közleménye szerint az ellenzéki képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ezért ők voltak a rendbontók.

Az ügyben érintett három politikus szerdán betekinthetett a nyomozati anyagokba, tapasztalataikról pedig sajtótájékoztató keretében számoltak be. Hadházy szavai szerint az ügyészség megtagadta a nyomozást az ellenük elkövetett erőszak, a rendőrök elmaradt intézkedése, és a hivatali visszaélés miatt, viszont nyomozást indított ellenük, közüzemi épület megzavarása miatt.

https://hvg.hu/itthon/20190206_MTVAbotrany_az_ugyszseg_szerint_Hadhazyt_kivezettek_az_epuletbol_Szel_pedig_kovette_ot

Megdőlt a leszerelők száma a rendőrségnél

Egy nap leforgása alatt, már 120 rendőrünk szerelt le – olvashatjuk a Zsaruellátó Facebook-oldalon.
Mint írják: “Csak a mai nap Budapesten 45-en…Lassan ott járunk, hogy nem lesz ki védje az országot….bennünket.
Nem találunk szavakat…. Mi lesz így veletek, mi lesz így velünk? Méltatlan állapot….Ébredjenek sürgősen a döntéshozók! Igenis meg kell becsülni az egyik legszebb hivatásban dolgozókat! Nagyon nagy gondok vannak…..”

 

https://www.borsod24.com/magyarorszag/megdolt-a-leszerelok-szama-a-rendorsegnel

 

A kötvényprogram lezárása óta egyre több külföldi érkezik az országba, akikről nem tudni, miért vannak itt

direkt36

Miközben Orbán Viktor a bevándorlásellenes politikai egyik legfőbb európai szószólájává vált, egyre több olyan külföldi rendelkezik Magyarországon való tartózkodásra jogosító okmányokkal, akik esetében nem lehet tudni, hogy pontosan milyen alapon jutottak hozzá ezekhez.

Az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt „egyéb célból”. Ebbe a kategóriába elvileg sok minden beleférhet az ingatlanvásárlástól a nyelvtanuláson át a családfakutatásig. A hivatal ugyanakkor azt állítja, nincsenek statisztikai adataik arról, hogy konkrétan milyen indokokra hivatkozva kaptak ezek a jelentkezők magyar papírokat.

https://444.hu/2019/02/06/a-kotvenyprogram-lezarasa-ota-egyre-tobb-kulfoldi-erkezik-az-orszagba-akikrol-nem-tudni-miert-vannak-itt

 

Ugye senki sem lepődik meg? Jelentősen drágább lesz a püspök stadionja

szeged.hu

 

Az eredeti szerződés szerint nettó 9,3 milliárdért építette volna a szegedi stadiont Orbán Viktor jó barátjának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. Azóta kétszer módosították a megállapodást, a létesítmény ára immár nettó 12,7 milliárd forint lesz.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 2017-ben kötötte meg a szerződést a 8000 férőhelyes stadion építésére a Market Zrt.-vel. Abban nettó 9,3 milliárd forintért vállalta a cég a munkát. Ezt a szerződést azonban már két alkalommal is módosították, először 2018. szeptemberében, majd idén január 10-én. A változtatásoknak köszönhetően a végső ár először nettó 11,9 milliárd és végül már nettó 12,7 milliárd forint lett.

https://szeged.hu/hirek/27181/ugye-senki-sem-lepodik-meg-jelentosen-dragabb-lesz-a-puspok-stadionja

Sztrájkolnak csütörtökön az autóipari multi miskolci gyárában

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. miskolci gyárában, derül ki az érdekképviselet szerdai Facebook-posztjából.

A bejegyzés szerint csütörtökön 9 és 11 óra között sztrájkolnak majd az indítómotorokat és generátorokat gyártó üzemben.

Mint írják, a sztrájk célja, hogy a sztrájkbizottság a munkáltató utolsó ajánlatánál egy magasabb összegű béremelést érjen el.

Követeléseik közé tartozik a 12.5 százalékos fix és egységes alapbéremelés, a lojalitási bónusz, a karácsonyi ajándék, a jubileumi jutalom, nettó 30 ezer forint SZÉP kártyára karácsony előtt és nőnapi ajándék a hölgyeknek.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/02/06/miskolc-gyar-sztrajk/

 

Nem heveny felindulásból savazta Varga István a jobboldali sajtót - előre megkapta a kérdéseket

A fideszes pártközlöny szerepét is betöltő Magyar Idők gyakorlatilag megerősítette, amit lapunk még csak feltételezésként írt: Varga István ügyvéd nem önszántából távozott, hanem nagy feltűnést keltő nyilatkozata miatt menesztették a több száz kormánypárti sajtóterméket magába olvasztó Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány éléről. A kuratóriumi elnök a békéscsabai behir.hu-nak adott interjújában – idézzük a kedden utoljára megjelent Magyar Időket, amely mától Magyar Nemzet néven jelenik meg – „a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a konzervatív média helyzetéről”. Varga lemondását Liszkay Gábor alapító elfogadta.

 

Azt, hogy a kormánypárti sajtótáborban mekkora felzúdulást keltett a nyilatkozat, Varga István gyors eltávolításán túl Kocsis Máté fideszes frakcióvezető bocsánatkérő levele is mutatja. A pestisracok.hu közlése szerint Kocsis a kormánypárti szerkesztőségeknek írt levelében „méltánytalannak és valótlannak” minősítette Varga István kijelentését.

https://nepszava.hu/3024403_nem-heveny-felindulasbol-savazta-varga-istvan-a-jobboldali-sajtot-elore-megkapta-a-kerdeseket

L. Simon tanácsa a lemondott Vargának: forgassa a Figyelőt és találja meg benne az értéket

Megszólalt L. Simon László Varga István lemondása ügyében. Tegnap a Klubrádióban a barátjának nevezte a fideszes sajtóholding lemondott vezetőjét, aki szerinte hibázott. Azt tanácsolta neki, forgassa a Figyelőt, és más jobboldali lapot, és akkor majd megtalálja bennük az értéket.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190206-l-simon-tanacsa-a-lemondott-varganak-forgassa-a-figyelot-es-talalja-meg-benne-az-erteket

 

Szolidaritási alap: így segítenék a pénzbüntetéssel sújtott ellenzéki képviselőket

29 ellenzéki képviselő egyhavi juttatásának megvonását javasolta Kövér László házelnök a túlóratörvény kapcsán történt fellépésük miatt. A DK a szolidaritás jegyében segíteni fog- közölte Vadai Ágnes.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190206-szolidaritasi-alap-igy-segitenek-a-penzbuntetessel-sujtott-ellenzeki-kepviseloket

Más fideszesek is azt gondolják a kormánysajtóról, mint a szókimondásba belebukott Varga István

A kormánypárti médiamamut elnökének az állásába került, hogy őszintén el merte mondani, mit gondol a jobboldali sajtó színvonaláról, de Varga István messze nincs egyedül a véleményével. A hvg.hu-nak fideszesek beszéltek arról, hogy miért "különösen égő" még számukra is a kormánypárti média.

„Most mondjam el, hányszor, hányan küzdünk-küzdöttünk ehhez hasonló gondolatokkal?” – válaszolta egy fideszes képviselő kedden a hvg.hu-nak, amikor arról kérdeztük, hogyan látja a korábbi frakciótársával, Varga Istvánnal történteket. 

Én is előbb nyitom ki az Indexet és a hvg.hu-t, mint az Origót, ha tájékozódni akarok

– mondta egy másik képviselő, egy harmadik pedig, fordított megközelítéssel arról beszélt: tudatosan kerüli azokat az orgánumokat, "amelyekben

azért is megdicsérnek minket, amit még meg se tettünk, vagy még csak ki se gondoltunk".

Ez utóbbit egy negyedik megkérdezett azért nevezete „különösen égőnek”, mert „a kormányzati mantrát visszabüfögő ostoba egyoldalúság” a nézők, vagyis a választók széles rétege előtt hitelteleníti még azt is, ami a nem kormánypártiak szemszögéből is pozitív lehetne.

Az nem ad izgalmat. Sőt, nemcsak unom, hanem bánt, bosszant is az a még a mi oldalunkról is megmagyarázhatatlan mértékű propaganda és mérhetetlen szervilizmus és kritikanélküliség, amire Pista is utalt

https://hvg.hu/itthon/20190206_Varga_Istvan_Fidesz_jobboldali_sajto

 

 Hargitai Miklós Szabad sajtó

A miniszterelnök ismét kapott egy leckét arról, hogy a világ (vagy legalább a fele) valóban akaratból épül-e föl. A 2015-ben elindított Magyar Időkből például máig nem sikerült mérhető olvasói érdeklődést kiváltó újságot csinálni, pedig sem az akarat, sem a pénz nem hiányzott. A valóság ebben a tekintetben nem először leckézteti meg a kormányfőt: tűrhető focit sem sikerült fabrikálnia az elmúlt kilenc esztendőben, pedig ha valahol, hát a labdarúgásban meglehetősen egyértelmű volt, hogy mit akar, aki a passzokat osztja. Csak éppen a fociért kevésbé fáj a szívünk. Értékelhető futball nélkül akár évtizedekig is jól elvan egy ország, szabad és színvonalas sajtó nélkül viszont sehol sem tudtak eddig működő demokráciát legyártani.

 

https://nepszava.hu/3024425_szabad-sajto

 

Már több mint száz áldozata van a fagyhalálnak

tudatta a Magyar Szociális Fórum.

A szervezet a késő őszi-téli időszakban rendszeresen közli a fagyhalál következtében elhunytak számát, ám azt, hogy honnan veszi az adatokat, nem teszi publikussá. Szerdai közleményük szerint "az emberéletben keletkezett veszteség 2018. szeptemberének hideg napjai és 2019. február 3. között következett be".

A hajléktalantörvény október 15-i életbelépése óta 94-en fagytak meg

- írta a Magyar Szociális Fórum. Az elhunytak többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, továbbá kórházba szállítás közben és odaérkezés után, mert már nem tudtak rajta segíteni. A szervezet egyúttal emlékeztetett arra, hogy tavaly február 4-ig 114-en szenvedtek fagyhalált. Az idei adat szerint tehát valamivel kevesebb áldozata van a hidegnek, mint tavaly.

 

https://nepszava.hu/3024442_mar-tobb-mint-szaz-aldozata-van-a-fagyhalalnak

Az alapvető jogok biztosa szerint tárgyalnia kéne a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémiával a kutatási támogatásokról

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 

"Alkotmányos az akadémiai források egy részének visszatartása?

címmel küldött kérdést Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának.

Székely Szélnek küldött válaszában arról ír, hogy szerinte a kormánynak és az MTA-nak tárgyalnia kellene.

„(...) az alaptörvény X. cikkével [ez szól a tudományos élet szabadságáról] összhangban lévő megoldásnak azt tartom, hogy a költségvetési törvényben meghatározott működési kiadások elosztásáról az ITM [a Palkovics vezette innovációs minisztérium] és az érintett kutatóműhelyek közötti érdemi, konstruktív párbeszéd eredményeképpen kerüljön sor.”

Az érdemi párbeszéd esélyeit esetleg egy kicsit árnyalhatja, hogy miután az MTA elhívta Palkovicsot az éves közgyűlésükre, hogy ott beszéljen az átalakításai terveiről, a miniszter nem ment el. Helyette a közgyűléssel egy időben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az eseményen, amin ő a meghívás ellenére sem vett részt, az MTA-hoz méltatlan anyagokról tárgyalnak.

Székely László egyébként azt írja Szél Bernadettnek, hogy ombudsmanként korlátozottak a lehetőségei közbelépni a kormány és az MTA vitájában, de azért rajta tartja a szemét a történéseken.

https://444.hu/2019/02/04/az-alapveto-jogok-biztosa-szerint-targyalnia-kene-a-kormanynak-a-magyar-tudomanyos-akademiaval-a-kutatasi-tamogatasokrol

Az Akadémia bedarálása katasztrófa Magyarországnak

Palkovics miniszter nem érti az alapkutatásokat, azt hiszi, a gyenge magyar innovációt a tudomány megregulázásával lehet orvosolni, de az a falansztervilág nem fog működni, amiben Michelangelónak széklábakat kell faragnia – mondja Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, aki az MTA elleni támadás miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből is. Bár szívesen hivatkozunk a magyar Nobel-díjasokra, most éppen azért teszünk, hogy semmi esetre se lehessen a jövőben magyar Nobel-díj – véli.

Az interjú előtt a folyosón azt mondta, éppen Münchenbe utazik, és ha így megy tovább, lehet, hogy legközelebb már vissza sem jön. Ez mennyire komoly?

Valódi a veszély, hogy éppen a legkiválóbbak és mozgékonyabbak fognak elmenni: ők, ha úgy érzik, hogy az alaptudomány támogatása kiszárad Magyarországon, lépnek. A legfontosabb EU-s támogatások személyhez kötöttek, elvihetik más országba. Ezért is van különleges fontossága, hogy milyen szellemi és anyagi állapotban vannak azok a kutatóhelyek, ahová ezek a pénzek Magyarországon jöttek. Meg azért is, mert ha azt látják, hogy még a bázisfinanszírozása sem biztos ezeknek az intézményeknek, akkor azért a finanszírozók is elgondolkodnak, hogy a jövőben ezeket biztos ide kell-e adni.

 

https://index.hu/tudomany/2018/07/10/szathmary_eors_interju_mta_elleni_tamadas

 

Honvédelmi miniszter: Nem számít a honvédek száma és technikai ellátottsága,mert "bár kicsi a bors, de erős"

"Nem létszámban kell mérni, és nem a technikai eszközök számában kell mérni," hogy mennyire ütőképes egy ország hadserege, mondta a honvédelmi miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában szerdán. Azt, hogy akkor milyen mérőszámot kell figyelembe venni, Dr. Benkő Tibor nem árulta el, de kijelentette:

"azt szoktuk mondani, hogy bár kicsi a bors, de erős."

És hát az ország történelmét látva és, hogy "hazánk milyen szerepet játszott itt a Kárpát-medencében, akkor bizony azt kell mondani, hogy Magyarország volt már a Nyugatnak bástyája," tette hozzá.

https://444.hu/2019/02/06/honvedelmi-miniszter-nem-szamit-a-honvedek-szama-es-technikai-ellatottsagamert-bar-kicsi-a-bors-de-eros

Karácsony Gergely eljutott Gyurcsánytól Gyurcsányig, közben elárult mindenkit

origo

A totális érdektelenségbe fulladt baloldali előválasztás után Karácsony Gergely úgy ünnepelte magát, mint aki az amerikai elnökválasztást nyerte meg. A - szó szerint - mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd társelnökének öröme elsőre érthető is, mivel túl sok mindenre nem lehet büszke eddigi politikai pályafutásában. Karrierje a Gyurcsány-kormány közelében indult, majd elárulta korábbi főnökeit, és az LMP-ben próbálkozott. Ott Schiffer Andrást árulta el, majd pedig az Együtt-PM-ben szakított a nőverő Juhász Péterrel és Szigetvári Viktorral, aztán az MSZP-ben Botka Lászlónak is nekiment. Karácsony több mint négy éve vezeti Zuglót, eredménye, hogy a kerületben nincs egyetlen beruházás sem, és hitelből kell biztosítani a működést, valamint folyamatos a vagyonfelélés. Nem véletlenül menekülne most onnan is.

http://www.origo.hu/itthon/20190205-karacsony-gergely-arulas-mszp-gyurcsany-parbeszed-lmp-zuglo.html

Medián: Félmillió támogatót veszített el a Fidesz

A magyarokat nem győzte meg a túlóratörvény kormányzati kommunikációja, és egyelőre büntetnek érte. A HVG e heti számából megtudhatja azt is, hogy már többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Több mint félmillió szimpatizáns pártolt el a Fidesztől három hónap alatt, derül ki a Medián januári felméréséből, amely szerint a vezető kormánypártot jelenleg a szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja. Októberben ez a mutató még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt.

https://hvg.hu/itthon/20190206_Median_Felmillio_tamogatot_veszitett_el_a_Fidesz

Kiáll az MTA mellett az ELTE Történeti Intézete és a Politikatudományi Társaság

Több mint 70 oktató írta alá az ELTE BTK Történeti Intézetének nyilatkozatát.

Közleményben vállalt szolidaritást a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dolgozói mellett az ELTE BTK Történeti Intézete. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a tudomány hatékony működéséhez elengedhetetlen az autonómia, az MTA önálló működését és költségvetését pedig az érvényben lévő törvények szavatolják, a most tervbe vett átalakítások azonban mindezt kockáztatják, és így nem a tudomány fejlődését és Magyarország javát szolgálják.

"Mi, az ELTE BTK Történeti Intézetének dolgozói méltánytalannak tartjuk, hogy egy szakmai szempontból hibás tudományirányítási kísérlet több ezer kutató, akadémiai dolgozó munkáját és megélhetését sodorja veszélybe egyik napról a másikra, és ezzel számos értékes kutatást tesz lehetetlenné" – írják a történeti intézet oktatói, akik hozzáteszik, hogy az egyetemen ők is "évek óta hasonló külső megszorítások és a minőségi munkát akadályozó intézkedések áldozatai", ezért kiállnak akadémiai kollégáik mellett, és szolidaritást vállalnak velük.

Emellett azt is javasolják az akadémiai dolgozóknak, hogy egyeztessenek a közös kiállásról.

https://hvg.hu/itthon/20190206_Kiall_az_MTA_mellett_az_ELTE_Torteneti_Intezete

Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek újabb műtétje

Plasztikai beavatkozáson estek át a Magyarországon kezelt bangladesi kislányok. Már csak a végleges szétválasztó műtét van hátra, amelyre várhatóan a nyáron fog sor kerülni.

A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén – közölte a Semmelweis Egyetem. A sziámi ikreket január 25-én műtötték meg Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. A gyerek jól vannak, és már elhagyhatták a klinikát.

https://hvg.hu/elet/20190206_Sikeres_volt_a_fejuknel_osszenott_sziami_ikrek_ujabb_mutetje

Meghívja a kormány által kikosarazott hollandokat a Momentum

Mivel jó a viszonya a holland kormánypártokkal, a Momentum meghívja a Fidesz által kikosarazott és szidalmazott politikusokat.

A kormány eddig többször is elmondta, miért nem fogadta a magyar jogállamiság helyzetére kíváncsi holland parlamenti delegációt. A Momentum úgy látja, a kormány reakciói (hecckampány része lett volna a látogatás, a bevándorláspárti elitet képviselte a delegáció) azt bizonyítják, a nemzeti érdekeket veszélyeztetik belpolitikai érdekek miatt, és Orbán elszigeteli az országot.

Ezért aztán a párt meghívja a holland kormánypárt VVD-t, amellyel szorosak a kapcsolatai, és a koalíciós partner D66-ot. "Szívesen fogadjuk őket, és állunk rendelkezésükre a kapcsolatteremtésben a több ellenzéki párttal, valamint a civil társadalom képviselőivel."

“Orbán Viktornak nem számít, hogy milyen kép alakul ki Magyarországról a világban: míg európai szövetségeseinket nem hajlandó fogadni, Vlagyimir Putyinnak évente többször teríti ki a vörös szőnyeget. Hazugság, hogy meg akarja védeni az érdekeinket Európában.

 

https://hvg.hu/itthon/20190206_Meghivja_a_kormany_altal_kikosarazott_hollandokat_a_Momentum

 

Washingtonból üzenik: "a problémák gyökerét az Orbán-kormány jelenti"

Távozik posztjáról a Magyarországgal szemben megbocsátó politikát ígérő külügyi államtitkár, Wess Mitchell. Ronthat ez a magyar–amerikai viszonyon? Thomas O. Melia a HVG-nek azt mondta: amíg Orbán nem változtat, mindegy, ki tölti be a washingtoni posztot.

„Mitchell az európai ügyek nagyra tartott szakértője, aki észrevehető hatást gyakorolt az amerikai külpolitikára, barátságosabb próbált lenni az Orbán-kormány irányába, mint Barack Obama adminisztrációja volt a demokrácia leépítése miatt 2010 és 2016 között” – magyarázza Mitchell lemondásának hátterét a HVG kérdésére Thomas O. Melia volt amerikai helyettes külügyi államtitkár. Mitchell gesztusát szerinte Magyarország sajnálatos módon nem viszonozta. Melia a konfliktusok okát abban látja, hogy a magyar kormány 

"továbbra is akadályozza Ukrajna és a NATO együttműködését, elárulta az USA-t a két orosz fegyvercsempész kiadatása ügyében, nem sikerült a CEU-t Budapesten tartani, s Orbán még azon gondolkodik, hogy semleges lesz, mint Ausztria, ami a NATO-ból való kilépést jelentené".

 

https://hvg.hu/itthon/20190206_Washingtonbol_uzenik_a_problemak_gyokeret_az_Orbankormany_jelenti
A világ döbbenten látja, milyen mélyre süllyedt a magyar demokrácia

Nemzetközi sajtószemle

 - Szelestey

·         Magyarország világcsúcstartó: az utóbbi csaknem 50 évben sehol sem ásták alá ilyen rekordsebességgel a demokráciát. 

·         A trumpi Amerika rossz példával jár elöl a világ autokratái számára, módszereik nagyon is hasonlóak- 

·         Az ököljog az illiberalizmus alapja, ám utóbbi minden, csak nem demokrácia-

 

https://b1.blog.hu/2019/02/06/a_vilag_dobbenten_latja_milyen_melyre_sullyedt_a_magyar_demokracia#more14610450

Macedónia a NATO kapujában

Ara-Kovács Attila

„Minden attól függ, mit »tanácsolnak« Orbánnak Moszkvában, vagyis, hogy melyik ügy lesz fontosabb Putyinnak: a macedón NATO-tagság vagy az, hogy akadályozzák az amerikai védelmi mozgásteret egy másik tagországban – jelesül Magyarországon.”

Ma – 2019. február 6.-án – a jelek szerint semmi akadálya nem lesz már annak, hogy a 29 NATO-tagállam külügyminisztere aláírja azt a szerződést, mely az országot a szervezet 30. tagállamává teszi.

 

Németország 1955-ös NATO felvétele óta nem volt még ilyen kényes és bonyolult helyzet. Akkor számos, a második világháborúban nagy veszteségeket szenvedő nyugati államot kellett a gondolattal megbékíteni, igaz, akaratuk megváltoztatását megkönnyítette a hidegháború. Most újra hidegháborús helyzet van kifejlődőben Oroszországgal – és részben Kínával –, különösen, hogy Washington, majd Moszkva is felmondta a rövid- és közép-hatótávolságú rakétaszerződést, ugyanakkor létezik három olyan NATO-tagállam, amelyik bonyodalmakat okozhat.

 

Az egyik, a legérintettebb Görögország beleegyezését a jelek szerint sikerült megszerezni. Macedónia felvételét – Montenegró után immáron a második a volt jugoszláv tagköztársaságok közül – elsősorban maga az állam-elnevezés akadályozta

 

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/02/06/Macedonia-a-NATO-kapujaban

3,8 évet késtek tavaly a vonatok Magyarországon

A magyar személyszállító vonatok becslésünk szerint megközelítőleg 2 millió percet késtek tavaly. Legnagyobb eséllyel azok az utasok számíthattak csúszásra, akik valamilyen regionális járattal (egyéb személy és EURegio) utaztak - tudtuk meg a MÁV-tól.

https://mfor.hu/cikkek/makro/38-evet-kestek-itthon-a-vonatok-tavaly.htm

Nem sikerült összehangolni a vádakat, az ÁSZ szerint túl alacsony, az MNB szerint viszont túl magas kamattal hitelezett Gyurcsány Ferenc

A rendőrség pedig semmiféle problémát nem lát. Tanulságos sztori az állami intézmények politikai bunkósbotként való ügyetlen használatáról.

„Az Állami Számvevőszék megbírságolta a Demokratikus Koalíciót, mert szerintük a kampányban cégünk, az Altus, túl alacsony kamattal hitelezett számára. Az MNB viszont megbírságolta az Altust, mert az ő véleményük szerint viszont túl magas kamattal hitelezett a DK-nak. Ja! Ugyanarról a hitelszerződésről van szó. Éljen Kafka világa!:)” - írta a volt miniszterelnök a Facebookon.

https://168ora.hu/itthon/nem-sikerult-osszehangolni-a-vadakat-az-asz-szerint-tul-alacsony-az-mnb-szerint-viszont-tul-magas-kamattal-hitelezett-gyurcsany-ferenc-163198

Az Audi esete hatott a Boschnál

Még a rabszolgatörvény alkalmazásáról is letettek.

Beláthatatlan következményei lennének az autóiparban, ha esetleg leállna a Bosch hatvani üzeme. A német nagyvállalat ezért inkább majdnem mindent megadna a szakszervezetnek.

A terv szerint jövő hétfőn írhatják alá a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél a 2019-es bérfejlesztésekről szóló megállapodást, miután tegnapelőtt maratoni, hatórás tárgyaláson egyezségközelbe került a munkáltató és a szakszervezet – tájékoztatta az üzem dolgozóinak érdekképviseletét ellátó Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSZ) elnöke, Janik Tamás a Világgazdaságot. A Bosch által benyújtott ajánlat tisztességes – mondta –, és alkalmas arra, hogy a mintegy 1500 tagú ÉTMOSZ elé terjesszék, amely február 11-én szavazhat az elfogadásról. „Aznap délelőtt találkozunk a munkaadóval, és akkor az aláírásra is sor kerülhet. Az első visszajelzések szerint erre minden esély megvan – tette hozzá –, a tagságban elsöprő a sikere a mostani ajánlatnak.”

https://www.vg.hu/vallalatok/ipar/az-audi-esete-hatott-a-boschnal-2-1338724/

Orbán Viktor az új Magyar Nemzettel pózol

Orbán Viktor cinikus mosollyal nyugtázza győzelmét Simicska Lajos felett. Úgy tűnik legalábbis, annyira fontos volt neki, hogy ma megjelent az új Magyar Nemzet, hogy azonnal ki is tett egy képet Facebook-oldalára.  

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-az-uj-magyar-nemzettel-pozol-163192

Az európai ügyek bizottságának elnöke Kovács Zoltán szavaival magyarázza, miért nem fogadja az Orbán-kormány holland küldöttséget

A kormányszóvivőhöz hasonlóan Hörcsik Richárd is Magyarország elleni hecckampányról írt.

„A holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve” – mondta Hörcsik Richárd, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke, miért fogadták a hágai parlament delegációját. A politikus szinte szó szerint megismételte Kovács Zoltán kormányszóvivő és Menczer Tamás külügyi szóvivő korábbi válaszait, akik a magyar kormány nevében kérték ki maguknak a vizsgálódásokat

https://hvg.hu/itthon/20190206_Kiderult_miert_nem_volt_hajlando_fogadni_a_kormany_a_holland_parlament_delegaciojat

4,1 milliárdért tervezteti meg a kormány az olimpiára álmodott fővárosi Duna-hídat

A 2024-es budapesti olimpiára álmodott a kormány új fővárosi Duna-hidat Dél-Buda és Csepel közé. A pályázatot lefújták, a tervpályázatot viszont nem: tavaly áprilisban a 17 beérkezett pályamű közül kiválasztották a győztest, az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőirodák közös munkáját. Az eredményhirdetés utáni csend mostanáig tartott, az Átlátszó vette észre az uniós közbeszerzési értesítő szerdai számában, hogy a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja megrendelte az építmény teljes építési engedélyezési tervdokumentációját

12,9 millió euróért, azaz mintegy 4,1 milliárd forintért. 

 

https://444.hu/2019/02/06/41-milliardert-tervezteti-meg-a-kormany-az-olimpiara-almodott-fovarosi-duna-hidat

 

Havi egymillió forintnál többet keres a KDNP-s képviselő titkára, igaz, néha éjjel kell beszédet írnia

Aradszki András KDNP-s képviselő (ő beszélt arról a parlamentben, hogy a Soros-terv a Sátán legvégső támadása) egyik titkár-asszisztense, Eőry Zsolt havi 1,5-1,6, esetenként pedig 2,6 millió forintot keresett tavaly, írta meg a hvg.hu. Ez több, mint a miniszterelnök hivatalos fizetése. Decemberre valamivel csökkentették a titkár fizetését, de így sem ment 1,25 millió forint alá.

A lap érdeklődésére Aradszki némi sorosozás után azt mondta: „A képviselői segédmunkatársnak vannak olyan feladatai, amiket el kell végezni, és ezt ő maximálisan elvégzi. Mindenben segíti a munkámat, gyakorlatilag 24 órás szolgálatot lát el.”

https://444.hu/2019/02/06/havi-egymillio-forintnal-tobbet-keres-a-kdnp-s-kepviselo-titkara-igaz-neha-ejjel-kell-beszedet-irnia

Donald Tusk: Van a pokolban egy különleges hely azoknak, akik terv nélkül kampányoltak a Brexitért

„Azon gondolkozom, hogy néz ki az a különleges hely a pokolban, ami azoknak van fenntartva, akik a Brexit mellett kampányoltak úgy, hogy fogalmuk sem volt, hogyan lehet azt biztonságosan megvalósítani” - írta a Twitteren.

Tusk a közös brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, az EU ragaszkodik a backstop-záradékhoz (vagyis az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldáshoz), hogy fenntartsák a békét. Ugyanakkor ő és Varadkar is készülnek arra, hogy végül megegyezés nélküli kilépés is jöhet, ami nagy bukás lenne.

A kilépés tervezett napjáig még ötven nap van.

https://444.hu/2019/02/06/donald-tusk-van-a-pokolban-egy-kulonleges-hely-azoknak-akik-terv-nelkul-kampanyoltak-a-brexitert

Kis János: Elkezdődött az Orbán-rezsim diktatórikus üzemmódba állítása

A friss Narancsban az SZDSZ-alapító filozófustól olvashatnak esszét Orbán Viktor rendszeréről és a lehetséges ellenállásról. Előzetes.

„Minden Fidesz-kádernek és minden megfé­lem­lített köztisztviselőnek melegen ajánlom, hogy figyelmesen nézzék végig Tordai Bence (Párbeszéd) videóját, és vigyázó szemüket Orbánra vessék: bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lesz az erős ember abban az órában, amikor éppen felfogja majd, hogy pünkösdi királyságának befellegzett.”

(…)

„Most azonban hosszú ideje először leomlottak a pártok és a közvetlen támogatóikon túli tömegek közötti válaszfalak, ami az új időszámítás egyik fontos fejleménye. (...) Ilyen hosszú időre elnyúló, ilyen sok településen egyszerre zajló, ilyen sokarcú és ilyen változatos eszközökhöz folyamodó tiltakozási hullám 2010 óta nem volt Magyarországon; talán azelőtt sem.”

(…)

„Orbán az intranzigenciát választotta és erre utasította alvezéreit és apparátusait is: egy jottányit sem engedni, nem tárgyalni, szükség esetén belegázolni az ellenfél jogaiba, akár erőszakot is alkalmazni. Ahogy ő nem hagyta visszavonni a rabszolgatörvényt vagy legalább elnapolni a megszavazását, ugyanúgy nem volt hajlandó az MTVA egyetlen felelős vezetője sem találkozni az öt pont beolvasását követelő képviselőkkel; ugyanúgy engedte meg magának a székházat őrző biztonsági szolgálat, hogy mozgásukban akadályozzon országgyűlési képviselőket, majd bántalmazza őket; ugyanúgy viselkedtek a helyszínen tartózkodó rendőrök, akik nem voltak hajlandók az erőszaknak kitett képviselők védelmére sietni (...).

Aminek jelenleg tanúi vagyunk, az megítélésem szerint az Orbán-rezsim diktatórikus üzemmódba állításának a kezdete.”

A lapban részletesen olvashatnak arról,

·         hogy Kis János szerint ami a szemünk előtt zajlik, az egy Erdoğan-stílusú nagyszabású leszámolás előjátéka-e,

·         hogy van-e mód sikeres ellenállásra, és ha van, akkor azt hogyan lehet véghezvinni,

·         hogy miben kell összefogni a Jobbikkal,

·         és hogy mit kell tennie az ellenzéknek az EP-választási kampányban.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/kis-janos-elkezdodott-az-orban-rezsim-diktatorikus-uzemmodba-allitasa-117099

 

Csődveszély? 19 milliárdot vonna el Tarlós a BKV-tól

Ha megvalósítják a tervet, a BKV 19 milliárd forintnak inthet búcsút, miközben üzleti tervében plusz 9-15 milliárd beruházási forrásra számít, nem beszélve a legalább 7 milliárd forintos béremelési költségtételről.

Még a fővárosi Fidesz és főpolgámester által elátkozott Demszky-korszakban sem fordult elő az keménykedés, amire most készül Tarlós István – mondják a tervekre rálátó források. A Narancs.hu információi szerint a főváros 2019-es költségvetési tervében az szerepel, hogy BKV idén 19 milliárd forint megtakarítást vár el a BKV-tól.

Úgy tudjuk, a költségvetési szigor más nagy fővárosi cégeket is érint, de a BKV-nál húznák meg legdurvábban a nadrágszíjat.

Durva forráselvonás

A 19 milliárd forint rendkívül erős tétel. A BKV legutóbbi lezárt – és a céginfóban nyilvánossá tett – 2017-es üzleti beszámolója szerint a cégnek 121 milliárd forint árbevétele volt. Ha ezt vesszük alapul, akkor a 19 milliárd 16 százalékos forráselvonást jelent.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/csodveszely-19-milliardot-vonna-el-tarlos-a-bkv-tol-117076

Eltüntették Semjén vadászatát a Magyar Nemzet kereshető oldalairól

A Magyar Idők kormánylap szerdai magyarnemzetesítése nem csupán fejléccserével és a régi tipográfia visszaállításával járt, hanem azzal is, hogy KESMA fennhatóság alatt működő újság az internet nehezen elérhető bugyraiba száműzte a Simicska-korszak kormányzati szempontból kellemetlen cikkeit.

A művelet technikailag úgy történt, hogy szerdán az új magyarnemzet.hu url-re irányították át a korábban használt mno.hu oldalt. Ezzel elérték, hogy a 2018. áprilisi megszűnés előtti négy év cikkei az eredeti helyükön elérhetetlenné váljanak.

A Semjén Zsolt és vadászat keresőszavakkal ugyan most is pillanatok alatt rá lehet lelni a Google-keresőn a miniszterelnök-helyettes svédországi szarvasvadászatáról szóló cikksorozat linkjeire, de a címekre kattintva „Nincs találat” felirattal az új Magyar Nemzet oldal jelenik meg.

A tavaly márciusban készült vadászatos cikkekre az oldal saját keresőjével sem lehet rábukkanni. De ugyanígy van ez bármelyik korábbi cikk esetében.

Tény persze, hogy a lap új vezetése nem törölte teljesen a régebbi cikkeket. Az összeset (202709 darabot) bepakolták az Archívum rovatba, ahol oldalanként visszalépkedve előbb-utóbb felbukkan a keresett cikk, csak türelem kell hozzá.

https://24.hu/kozelet/2019/02/06/eltuntettek-semjen-vadaszatat-a-magyar-nemzet-keresheto-oldalairol

Gyermekmentőknek és állatvédőknek adják az audisok a sztrájkalapban maradt pénzt

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) közölte, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak és a Győri Állatmenhelyt üzemeltető Emberek az Állatokért Alapítványnak adják a szakszervezet sztrájkalapjában maradt pénzt. A januárt 24-én megkezdett, egy hetesre tervezett, majd gyorsabban sikeressé váló sztrájk alatt több audis jelezte, hogy jótékony célra szeretnék felajánlani a megigényelhető sztrájksegély összegét.

https://24.hu/belfold/2019/02/06/audi-sztrajk-jotekonysag

Továbbra is csak találgat a macedón ügyészség, hogyan került Gruevszki Magyarországra

 

Több mint félszáz embert hallgattak ki az ügyben, de nem találják, hogyan juthatott át a volt macedón kormányfő a határon.

 

A szkopjei ügyészség három hónappal a volt miniszterelnök szökése után sem tudott konkrétumokat közölni arról, hogy pontosan "hogyan is került a börtön helyett Magyarországra" Nikola Gruevszki. A nyomozás során több térfigyelő kamera felvételeit is megnézték a nyomozók, 56 embert hallgattak ki, valamint a határőrség számítógépes rendszerét is átvizsgálták, ám abban nem találták annak a nyomát, hogy Gruevszki bármelyik határátkelőn is kilépett volna az országból. Az ügyészség azt is felderítette, hogy a volt kormányfő tavaly szeptemberben kiürítette a bankszámláit, és összesen 120 ezer eurót (38,26 millió forint) vett fel.

https://hvg.hu/vilag/20190206_Tovabbra_is_csak_talalgat_a_macedon_ugyeszseg_hogyan_kerult_Gruevszki_Magyarorszagra

Elios-haverok cserélik a közvilágítást Szombathelyen, a lakosok sötétségre panaszkodnak

1,4 milliárdos lízinggel oldja meg a város a LED-ek beszerelését, ám a helyi Fidesz-frakció szerint ez nem adósság. A lakosok közben arra panaszkodnak, hogy a korábban világos útszakaszok a lámpacserét követően félhomályba vagy sötétségbe borultak.

Különösebb hírverés nélkül indult meg a közvilágítás cseréje Szombathelyen. Sem sajtótájékoztató, sem projektindulási bejelentés nem volt az amúgy más esetben a beruházásokra igen büszke városvezetéstől. A lámpacserét az ellenzéki politikusok jelentették be, méghozzá azért, mert a szombathelyiek nekik jelezték, hogy a korábban világos útszakaszok a cserét követően félhomályba vagy sötétségbe borultak.

1,4 milliárd forintnyi lízing, ismerős cégek

https://orszagszerte.atlatszo.hu/elios-haverok-cserelik-a-kozvilagitast-szombathelyen-a-lakosok-sotetsegre-panaszkodnak/

Mészáros Lőrinc átveszi a TV2-t, Gerkensnek is mennie kell, vége Vajna médiabirodalmának

Valószínűleg heteken belül, de még biztosan az idei évben átveszi Andy Vajnától a TV2 Média Csoport Zrt. irányítását Mészáros Lőrinc egyik nagyvállalata. A vevő az Opus Global Nyrt. szárnyai alatt működő Opus Press Zrt., a Mészáros-féle médiabirodalom fő zászlóshajója, a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosa lehet. 

A tranzakcióval párhuzamosan Mészáros megkapja Vajnától a Lapcom Zrt. kiadócéget is, és ezzel birtokába kerülnek a Bors bulvár-napilap mellett a Kisalföld és a Délmagyarország megyei lapok is. (A három lap összesen napi 160 ezer példányban fogy, 600 ezer olvasójuk van.)  A 444-en írtunk elsőként arról, hogy Andreas Merz vezérigazgató szeptember utolsó napjaiban már be is jelentette távozását a Lapcomtól.

A politikai vezetés egyik pillanatról a másikra felszámolja Vajna két és fél éven keresztül összerakott médiabirodalmát, és tovább centralizálja a fideszes médiabirodalmat Orbán Viktor szomszédságában. Nem véletlen, hogy az ügy ismerői sem „adás-vételről”, inkább csak „tulajváltásról” beszélnek, hiszen valójában a politikai akarat (azaz a miniszterelnök) dönt az ilyen ügyekben. Úgy tudjuk, hogy a filmügyi biztos egyedül az elmúlt évben a médiahatóság segítségével országossá duzzasztott Rádió 1-et tarthatja meg.  

https://444.hu/2018/10/18/meszaros-lorinc-atveszi-a-tv2-t-gerkensnek-is-mennie-kell-vege-vajna-mediabirodalmanak

Trump kommunistázásra vált az új kampányban

Donald Trump, az USA elnöke kitalálta, mivel fogja revolverezni ellenfeleit a 2020-as elnökválasztási kampányban. Valamilyen adura szüksége lesz, ugyanis várhatóan nem fogja tudni teljesíteni legfontosabb 2016-os ígéretét: nem fog tudni falat húzni Mexikó és az Egyesült Államok közé.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/donald-trump-state-of-the-union-szocializmus-kampany-elnok.678184.html

A megállapodás nélküli kilépés globális kereskedelmi szerződésekből zárná ki Nagy-Britanniát

A Brit Iparszövetség (CBI) szerdai figyelmeztetése szerint globális kereskedelmi szerződésekből zárná ki Nagy-Britanniát a “kemény Brexit”, vagyis a brit EU-tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése. A felhívás, amelyet személyesen John Allan, a CBI elnöke tett közzé, hangsúlyozza: Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként jelenleg 40 olyan nemzetközi kereskedelemi egyezmény részese, amelyeket az EU kötött külső országokkal mind az öt kontinensen.

https://prokontra.hu/a-megallapodas-nelkuli-kilepes-globalis-kereskedelmi-szerzodesekbol-zarna-ki-nagy-britanniat/

„Kafka mind a tíz ujját megnyalná” – Enyedi Zsolt a CEU költözésének részleteiről

Ha nem történik csoda Magyarországon, a CEU egyre több tevékenységét fogja áthelyezni Bécsbe és ez a folyamat a rektorhelyettes szerint előbb-utóbb visszafordíthatatlanná válhat. Enyedi Zsolt nem érzi úgy, hogy vereséget szenvedtek volna, az ország viszont kárát látja a tudás elleni támadásoknak.

Narancs.hu: A Magyar Idők szerint lebuktatta magát a CEU. Miért hirdetik budapesti metróaluljárókban a képzéseiket, ha az egyetem Bécsbe költözik?

Enyedi Zsolt: A kormánypárti médiamunkások nem túl szorgalmas emberek. A poszteren szerepel egy link, és ha arra rákattint valaki, kiderül, hogy a hirdetésünk már elsősorban bécsi diplomaszerzésre szól, az amerikai programjainkra ott kell beiratkozni. Lesz oktatás Budapesten is, nem egyik napról a másikra fogunk elmenni, a következő tanévben egy kétkampuszos megoldást próbálunk ki, a magyar diákokra pedig minden körülmények között számítunk.

Ez nem mond ellent annak, amit korábban bejelentettünk. Miután a kormány nem akarja aláírni a nemzetközi szerződést, visszavonhatják a működési engedélyünket, így az amerikai programok folytatását Bécsben tudjuk biztosítani. Más kérdés, hogy valóban visszavonják-e az engedélyt, mert szemben azzal, amit vártunk, nem indult ilyen irányú hatósági eljárás.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kafka-mind-a-tiz-ujjat-megnyalna-enyedi-zsolt-a-ceu-koltozesenek-reszleteirol-117022

Ausztriában takarít a nyugdíjas magyar asszony, hogy el tudja tartani magát

A 66 éves Erzsébet valamikor tanító néninként dolgozott egy határ melletti kisvárosban, de már nyugdíjazása másnapján Ausztria felé vette az irányt, hogy megannyi magyarhoz hasonlóan ő is takarítással egészítse ki a nyugdíjat. Erzsébet ugyan sem a nevét, sem az arcát nem adta, mégis vállalta, hogy elkísérhetem egy napján – de csak ha pontos vagyok. 

 

https://www.nlcafe.hu/ezvan/20180131/ausztriaban-takarit-a-nyugdijas-magyar-asszony-hogy-el-tudja-tartani-magat/