2019, február 6 - 08:00 Sajtószemle

„Mintha öngyilkosságra szántam volna magam” – Polt és Handó miatt távozott a korrupciós ügyeket tárgyaló bíró

Keviczki István karácsony előtt félszáz Isten háta mögötti erdélyi településre vitt ajándékcsomagot önkéntestársaival az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány nevében. Nem tipikus kép, amikor egy büntetőbíró a hóban, talicskán tolja a csomagokat autóval megközelíthetetlen falvakban… Igaz, Keviczki karácsonyra már nem volt bíró: december 15-én drámai üzenetben jelentette be lemondását a Fővárosi Törvényszéken betöltött posztjáról. Ami azt is jelenti, hogy most már beszélhet, és lemondása óta az első interjút a Válasznak adta. Állítja: gazdasági ügyekben azok kerülnek a vádlottak padjára, akik nem élveznek politikai védettséget, a bírósági kinevezések módja törvénysértő, az azok ellen felszólalókat lehazaárulózzák és új törvényekkel jelentéktelenítik el a bírósági rendszert.

– Ha nem szóltak bele a döntéseibe, akkor miért mondott le?

– Gazdasági ügyekben ítélkezem, és a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként ezen a területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem.

– Konkrétumot kérünk.

– Vegyük példaként az Elios ellen bűncselekmény hiányában novemberben megszüntetett nyomozást. Ez tipikus példa arra, hogy az ember elolvassa az unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a jelentését, és azt gondolja, ebből nagyon komoly büntetőeljárás lesz.

– Büntetőeljárás vagy elmarasztaló ítélet?

– Előre látható volt, hogy egyetlen kollégám elé sem kerül ez az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény. Ha pedig nincs vádemelés, nincs ítélet. Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján.

– Egyikünk sem most először éli meg ezt a saját pályáján.

– Valóban volt ilyen korábban is.

– És akkor mégsem mondott le.

– Igaz, nem Polt Péter legfőbb ügyészsége az első a világtörténelemben, amely valamilyen szinten blokkolja az igazságszolgáltatás működését. Nem gondolom, hogy 2010 előtt tökéletesen működött volna a rendszer, ez távolról sincs így. Az előző kormány alatti korrupciós ügyek is akkor keltették fel a nyomozó hatóság érdeklődését, amikor napnál világosabb volt, hogy 2010-ben hatalomváltás lesz, és az elszámoltatás így is, úgy is elkerülhetetlen. Csakhogy az utóbbi időszakban ez a tendencia felerősödött, és ez már hitelességi probléma. Méghozzá az én szemszögemből.

Frissítés kedden 14:10-kor.  A Legfőbb Ügyészség Kommunikációs és Sajtóosztálya közleményt adott ki interjúnk után. „A mai napon az egyik internetes médiumban interjú jelent meg Keviczki István volt bíróval. Az interjúban a volt bíró – tényekkel alá nem támasztva – több negatív megjegyzést tett az ügyészi szervezetre és annak vezetőjére. Keviczki Istvánnak volt bíróként illene tudnia, hogy komoly állítását komoly érvekkel kell alátámasztania. Azt nyilatkozta, hogy az ügyészség politikai okokból válogat az ügyek között. Ezen képtelen állítás alátámasztására ugyanakkor nem hangzott el érv. Ez a valótlan kijelentés súlyosan sérti az egész magyar ügyészi szervezetet. Meglehetősen furcsa, hogy Keviczki István volt bíróként nem azokról az ügyekről nyilvánított véleményt, amelyekben ítélkezett és amelyeket így ismert, hanem olyan ügyekről, amelyekben nem vett részt, így konkrét tényekről, bizonyítékokról nincs tudomása” – szól a közlemény, melynek teljes szövege itt olvasható.

https://www.valaszonline.hu/2019/02/05/keviczki-istvan-biro-hando-polt/

Rogán vitte a selyemzsinórt a jobboldali médiát ekéző Varga Istvánnak

24.hu információja szerint a magyar sajtótörténet példátlan méretű médiabirodalmának főnöki posztját elfoglaló

Varga Istvánnak hétfőn Rogán Antal kabinetminiszter tolmácsolta a kegyvesztettségéről szóló politikai döntést.

A miniszterelnök környezetében ugyanis nagyon komoly felháborodást keltett a Behir.hu-n hétfőn délután megjelent Varga-interjú. Rogánék nem tartották megbocsáthatónak, hogy a jobboldali médiaalapítvány főnöke olyanokat mondjon, hogy a kormánykritikus sajtó messze igényesebb, jobb minőségű, mint a kormányoldal sajtótermékei.

Azt, hogy Varga állításai mennyire elevenére tapintottak az irányított médiájára támaszkodó Fidesz-kormányzatnak, az is mutatja, hogy kedden Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője körlevélben sietett elnézést kérni a jobboldali újságíróktól. Kocsis szerint a lemondatott KESMA-főnök állításai méltatlanok és valótlanok voltak, mert a jobboldali média igenis igényes, és intellektuális fölényben van a “poszkommunista és liberális kollégákhoz” képest.

Tovább rontott Varga helyzetén, hogy őszintén beszélt a hurráoptimista kormányoldali propagandáról is. A közmédiára, valamint az Echo és a HírTV-re utalva azt mondta: nem azt szeretné látni,

hogy minden szép és jó és mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak. (..) Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. Na, ebben kéne változtatni.

https://24.hu/belfold/2019/02/05/varga-istvan-lemondas-sajto-alapitvany-rogan-antal

Varga István portréja

A plüsstigris kedvence - a kormánykritikus sajtó dicséretébe belebukott Varga portréja

A családon belüli erőszak tárgyában előadott mondatával az utóbbi napok főszereplője lett. A korábban MDF-színekben politizáló orosházi ügyvéd nem először került a közérdeklődés középpontjába.

A fideszes médiagólem egyik vezetőjéről, a hazai sajtó több mint felét magába olvasztó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnökéről, Varga Istvánról, egykori fideszes (és még korábbi MDF-es) parlamenti képviselőről a napokban derült ki, hogy többre tartja a kormánykritikus sajtót – így a Magyar Narancsot –, mint a felügyelete alá terelt média- és propagandatermékeket. Még tegnap este "lemondott".

Varga nem először húzott meglepőt. 2012-ben, amikor a családon belüli erőszak tárgyában szólalt meg (nem kis felháborodást keltve), a Magyar Narancs portrét készített róla, amelyet most újraközlünk.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-plusstigris-kedvence-81733

Hat óra - avagy a fideszes médiavezér bukása és a bajuszos Yoda

Nem Varga István, a fideszes médiumokból álló sajtómonstrum exelnöke, az első a történelemben, aki belebukik abba, hogy elmondta őszinte véleményét. Az esete talán mégis mindennél többet elmond a rendszerről.

percről-percre

https://nepszava.hu/3024328_hat-ora-avagy-a-fideszes-mediavezer-bukasa-es-a-bajuszos-yoda

A budapesti atomreaktort üzemeltető MTA Energiatudományi Kutatóközpont sem kapta meg a működéshez szükséges alaptámogatást2019. FEBRUÁR 5. 12:54

Nem csak a kormánypropagandának kevésbé kedves bölcsészek és társadalomkutatók dolgoznak a Magyar Tudományos Akadémián. A Budapesti Kutatóreaktor például orvosi és ipari felhasználásra állít elő izotópokat, de a Paksi Atomerőművel is együttműködik. A reaktort üzemeltető kutatóközpont sem kapta meg idén az alaptámogatását.

Csillebércen működik a Budapesti Kutatóreaktor (BKR), amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MTA EK) üzemeltet. Csak a reaktornak is otthont adó telephely őrzés-védelme évi 300 millió forintba kerül. A kutatóközpontot az MTA többi intézetével együtt ugyanúgy érinti az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépése, amellyel visszatartja az MTA költségvetésének nagy részét, 20 milliárd forintot.

A telephely kiemelt biztonsági területnek számít, de a működési költségeket – amelynek jelentős részét a telephely fenntartására fordítják – ők sem kapták meg idén.

https://168ora.hu/itthon/a-budapesti-atomreaktort-uzemelteto-mta-energiatudomanyi-kutatokozpont-sem-kapta-meg-a-mukodeshez-szukseges-alaptamogatast-163066

Riadót fújtak a kutatók, végveszélyben van a Magyar Tudományos Akadémia2019. F

Még az Innovációs és Technológiai Minisztérium saját háttéranyaga sem támogatja a saját vezetője, Palkovics László tervét, vagyis a MTA alapfinanszírozásának megszüntetését.

A Magyar Tudományos Akadémia munkatársai Akadémiai dolgozók fóruma néven létrehoztak egy alulról jövő kezdeményezést, amelynek célja, hogy információt juttasson el az MTA ötezer munkavállalójához és a közvéleményhez is az MTA átalakításáról. Hétfőn háttérbeszélgetést tartottak a sajtó képviselőinek, ahol elmondták, hogy azért hozták létre a fórumot, mert azok, akiknek az egzisztenciáját érinti az MTA átalakítása, eddig alig kaptak lehetőséget a megszólalásra. Hangsúlyozták, hogy nem a vezetők állásfoglalását, hanem a dolgozók véleményét képviselik, céljuk pedig az MTA egysége és autonómiája melletti kiállás. A beszélgetésben több kutatóközpont képviseltette magát, de a résztvevők nevét kérésüknek megfelelően nem tüntetjük fel.

Az egyik kutató elmondta, hogy nagyon kevés információt kapnak arról, hogy mi történik körülöttük. Hozzátette, hogy ez az akadémia lopakodó, settenkedő átalakítása. Az ADF egyértelműen elutasítja az áprilistól az MTA-ra kényszerített projektalapú működést, amelyet a fórum tagjai Palkovics-modellnek hívnak. Eszerint ugyanis az MTA kutatóintézeteinek témakiírásokon keresztül kell pályázniuk nem csak kutatási projektekre, hanem a működésükhöz, vagyis a bérekhez és a rezsihez szükséges alaptámogatásra is. A pályázatok pedig nyitottak az egyetemek és a kormányközeli intézetek részére is.

 

https://168ora.hu/itthon/riadot-fujtak-a-kutatok-vegveszelyben-van-a-magyar-tudomanyos-akademia-163120

 

Kiáll a Magyar Tudományos Akadémia mellett a szlovák tudományos élet

Szolidaritási nyilatkozatban áll ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Szlovákiai Történészek Társasága (SHS) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dolgozói mellett. Mindkét szlovákiai nyilatkozat hangsúlyozza a tudományos kutatás és szabadság önállóságáért vívott küzdelem fontosságát.

Segélykiáltó angol nyelvű üzenetben fordultak a Magyar Tudományos Akadémia alkalmazottai a világ tudományos közvéleménye felé január végén.

Ismert: a jelenlegi magyar kormányzat részéről a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenítése és leszalámizása a cél.

https://dotoho.atlatszo.hu/2019/02/05/kiall-a-magyar-tudomanyos-akademia-mellett-a-szlovak-tudomanyos-elet/

 

Bezárták Türkmenisztán Tudományos Akadémiáját

Elnöki rendelet tiltja az ország Tudományos Akadémiájának finanszírozását.

 

A kormány ettől a lépéstől a gazdaság erősödését várja, ezzel pénzt takarít meg. A megszorítás hátterében az energiaágazat folyamatos recessziója áll. A támogatás visszavonásával az ország 26 kutatóintézete és az állami szeizmológiai intézet lehetetlenül el. A Türkmén Tudományos Akadémia magában foglal további 17 felsőoktatási intézményt, két orvosi kutatóközpontot, egy könyvtárat és két nyomdát is.

Az akadémia 1951-ben alakult. Az ország egykori elnöke, Saparmurat Niyazov uralma alatt 1998-ban egyszer felszámolták , és több éven át önkéntes alapon dolgozott. 2009 júniusában Gurbanguly Berdymukhammedov rendelettel teljes egészében helyreállították az Akadémiát.

 

https://civilhetes.net/bezartak-turkmenisztan-tudomanyos-akademiajat

 

Kiszorító: oroszországi minta szerint zajlik az MTA beszántása?

Oroszországi minta szerint zajlik a magyar tudományosság felszámolása?

Okkal tűnik úgy, hogy az Orosz Tudományos Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása ugyanarra a kulcsra jár.

A Szovjetunió szétesése fatális következményeket hozott az orosz akadémiai tudományosságra. A piacgazdasági átmenet során lényegében szükségtelennek bizonyult; a 20. század utolsó évtizedében azok az orosz tudósok, akik az OTA-n folytatták a munkát, létminimum környéki fizetést kaptak, az intézetek finanszírozása pedig a nélkülözhetetlen dologi kiadásokra sem volt elegendő. Ezt nemcsak a nagyobb költségigényű fizikai vagy biológiai kutatások sínylették meg, de a kevésbé drága humán tudományok is.

A következmény a tehetségesek kivándorlása lett vagy a belső emigráció – a tudósok arra kényszerültek, hogy a gazdaság más szféráiban vállaljanak munkát. Azok, akik az Akadémia kötelékében maradtak, csak úgy tudtak maguknak valamennyire méltó életszínvonalat biztosítani, ha mellékállást vállaltak, esetleg (gyakran külföldi forrású) ösztöndíjakat pályáztak meg. Nem túlzás azt állítani, hogy a tudományos munka egyfajta „önfoglalkoztató” rendszerre állt át: ebben a nem költségvetési források felhajtásának feladata vagy az akadémiai intézetre hárult, vagy – gyakrabban – magára a kutatóra.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/kiszorito-116743

Ezt válaszolta Sargentini az őt hazugozó magyar nagykövetnek

A kormánymédia szerint nem volt hajlandó válaszolni, de valójában kérdés sem volt.

Elérhető az interneten Judith Sargentininek az amszterdami egyetemen a magyar jogállamiságról tartott előadásának felvétele, amelyről korábban azt állította a kormánypárti sajtó, hogy a holland EP-képviselő kidobatta az Echo TV munkatársait, majd azt, hogy nem volt hajlandó válaszolni az ott megjelent Kocsis András hágai magyar nagykövet kérdéseire.

Hétfőn már megírtuk, hogy a Klubrádiónak nyilatkozott Cseres Katalin, az Amszterdami Egyetem európai jogi tanszékének docense, aki szerint egyáltalán nem igaz, hogy Sargentini kidobatta volna a tévéseket, nekik azért kellett távozniuk, mert az egyetem kommunikációs és sajtóirodájától nem volt engedélyük a forgatásra.

Az internetre felkerült felvételen pedig (1 óra 14 perctől) az is meghallgatható, hogyan zajlott valójában a nagykövet és Sargentini párbeszéde. Kocsis felszólalása ennyi volt:

Az előadása tele volt hazugságokkal és félrevezetéssel, és tényszerűen hamis kijelentésekkel, de azt elfelejtette megemlíteni, hogy az Európai Parlamentnek saját szabályait kellett megszegnie, hogy elfogadja ezt a döntést, miközben az előadás a jogállamiság fontosságáról szólt.

A nagykövet ezzel arra utalt, hogy a Sargentini-jelentés tavaly szeptemberben úgy kapott több mint 69 százalékos támogatást az Európai Parlamentben, hogy a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele az eredménybe, az EP jogi osztályának állásfoglalására hagyatkozva.

Erre aztán Sargentini így reagált:

Korábban elmondtam, és újra elmondom, hogy egy ideje eldöntöttem, hogy nem bocsátkozom közvetlen vitába a magyar kormánnyal, mutatom, hogy miért.

A kivetítőn a „Ne engedjünk a zsarolásnak” feliratú kormánypropaganda-plakát jelent meg, amelyen egymás mellett látható Guy VerhofstadtSoros György és Sargentini. A holland politikus így folytatta:

Ez a magyar kormány hivatalos kampánya a magyar újságokban és tévékben. A szóvivőjük folyamatosan dobálja rám a sarat Magyarországon, mostanában már az országon kívül is. 2018 tavaszán, amikor a magyar külügyminiszter felszólalt az Európai Parlamentben, mert lehetővé tettük neki, tíz percen belül tízszer mondta el, hogy hazudozó vagyok. Akkor közöltem a magyar kormánnyal, hogy komoly bocsánatkérést követelek. Ez nem történt meg, és mivel közszereplő vagyok és demokrata, ön itt lehet, én pedig megtehetem, hogy ne bocsátkozzak vitába, köszönöm.

https://24.hu/kulfold/2019/02/05/ezt-valaszolta-sargentini-az-ot-hazugozo-magyar-nagykovetnek/

Idea Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödött a Jobbik

 

A bizonytalanok vagy pártpreferenciájukat nem vállalók aránya változatlan.

 

Az IDEA Intézet 2019. január 26-a és 28-a között végzett reprezentatív kutatást, vagyis a decemberben kezdődő, majd januárra erősen lanyhuló kormányellenes tiltakozások után volt kíváncsi az emberek véleményére.

Az elemzésből kiderül a teljes népesség körében a tavaly decemberi 35 százalékról 32 százalékra csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága. miközben a Jobbiké 7-ről 10 százalékra, a Momentum Mozgalomé és Magyar Kétfarkú Kutyapárté 3-ról 4 százalékra nőtt. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t (7%) és a DK-t (6%) ugyanannyian támogatták. Az LMP-nek 3-ról 2 százalékra, a Párbeszédnek 2-ről 1 százalékra csökkent a támogatottsága.

https://magyarnarancs.hu/belpol/idea-intezet-esett-a-fidesz-tamogatottsaga-erosodott-a-jobbik-117045

GAJDICS OTTÓT LEVÁLTJÁK, BALLAI ATTILA LESZ A MAGYAR NEMZET FŐSZERKESZTŐJE

Gajdics Ottó helyett Ballai Attila lesz a Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Idők új főszerkesztője.

A lap – szimbolikus módon pontosan négy évvel azután, hogy Simicska Lajos volt tulajdonos és Orbán Viktor miniszterelnök összevesztek – február 6-ától, szerdától indul újra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormánypárti Magyar Idők a jövőben Magyar Nemzet néven fog megjelenni. Azt, hogy ki lesz az új főszerkesztő, egy kedd déli értekezleten jelentették be a szerkesztőségnek.

A G-naptól a Magyar Nemzet feltámasztásáig

 https://azonnali.hu/cikk/20190205_nem-gajdics-otto-lesz-a-magyar-nemzet-foszerkesztoje

Már meg is van Gajdics Ottó új posztja, ő lesz a Szabad Föld főszerkesztője

Néhány órája derült ki, hogy leváltják a Magyar Idők éléről, de már meg is van Gajdics Ottó új posztja. A Magyar Narancs információi szerint Gajdics lesz a Szabad Föld főszerkesztője. A Magyar Hang már képet is közölt arról, hogy Gajdics kora délután megérkezett a Jókai utcába, az MSZP egykori székházába, ahol a Szabad Föld című, november óta a kormányzati médiaholdinghoz tartozó lap is működik.

https://hvg.hu/itthon/20190205_Mar_meg_is_van_Gajdics_Otto_uj_posztjao_lesz_a_Szabad_Fold_foszerkesztoje

Kocsis Máté levélben nyugtatgatja a jobboldali médiában dolgozókat, hogy igenis igényesek és tehetségesek, övék az intellektuális fölény

Óriási kavarodást okozott az udvaribolond-médiában, hogy Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke, egykori fideszes parlamenti képviselő arról beszélt, hogy igényes, jó tollú újságírókat inkább a másik oldalon lát, és hogy kormánypárti ember létére inkább Élet és Irodalmat járat, Origó helyett Indexet olvas, és a napot Népszavával kezdi. Varga az interjú megjelenése után pár órával távozott a pozíciójából. (A 24.hu úgy tudja, Vargának hétfőn Rogán Antal propagandaminiszter mondta el, hogy kegyvesztetté vált a miniszterelnök környezetében.)

https://444.hu/2019/02/05/kocsis-mate-levelben-nyugtatgatja-a-jobboldali-mediaban-dolgozokat-hogy-igenis-igenyesek-es-tehetsegesek-ovek-az-intellektualis-foleny

Macron tényleg az bizonyítja, hogy nem eszik olyan forrón a kását, sajnos

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• A francia elnök a jelek szerint biztonsági kűrt fut, egyelőre nem akar éles küzdelmet a demagógok ellen, és csak az EP-választások után kívánja tető alá hozni az új liberális frakciót 

• Az olyan populistákra, mint Orbán egy nap rászakadnak a saját maguk emelte gátak - mutat rá a konzervatív Die Welt 

• A román kormányfő szerint az EU diszkriminálja országát, ráadásul Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlítja 

https://b1.blog.hu/2019/02/05/macron_tenyleg_az_bizonyitja_hogy_nem_eszik_olyan_forron_a_kasat_sajnos#more14608770

Közös ellenzéki tüntetést tartanak vasárnap

Az ellenzéki pártok közös demonstrációt tartanak február 10-én, vasárnap délután a várbeli Szent György téren, Orbán Viktor új irodája előtt – írta a Jobbik és az MSZP sajtóközleményében kedd délelőtt.

Közösen fogjuk felemelni a szavunkat a munkavállalók életét megnehezítő rabszolgatörvény ellen, elmondjuk mi maradt ki Orbán Viktor évértékelőjéből, majd a rendezvény után az Állami Számvevőszék székháza elé vonulunk, hogy tiltakozzunk az ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése ellen és megvédjük a magyar demokráciát

– közölte a párt.

A demonstráció részvevői:

  • Demokratikus Koalíció,
  • Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők,
  • Jobbik Magyarországért Mozgalom,
  • LMP,
  • Liberálisok,
  • MSZP,
  • Momentum,
  • Párbeszéd.

https://24.hu/belfold/2019/02/05/kozos-ellenzeki-tuntetes-vasarnap

Madridi nagykövet lesz Farkas Flórián kirúgott szövetségese

Hamarosan madridi nagykövetté nevezhetik ki Odrobina Lászlót, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két éve kirúgott helyettes államtitkárát – értesült a 24.hu.

A katolikus hittan, valamint francia-latin szakos tanár Odrobina, aki a Lateráni Egyetemen patrisztikából szerzett doktori fokozatot, az előző ciklusban a szakképzési és felnőttképzési pénzek felelőse volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Varga Mihály miniszter javaslatára azonban 2017 januárjában indoklás nélkül felmentették, és Áder János köztársasági elnök húgát, Pölöskei Gábornét, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ korábbi vezetőjét nevezték ki a helyére.

A felmentést megelőzően hatósági vizsgálat indult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője ellen, mert jogosulatlanul vettek fel olyan, európai uniós forrásból származó pénzeket, amelyekre Odrobina mint Farkas Flórián kormányzati szövetségese kötött velük szerződést.

Farkas, a Fidesz volt romaügyi miniszterelnöki biztosa 2015-ben meggyengült az ORÖ-ben. Akkoriban derült ki, hogy a foglalkoztatási szövetkezetek kiépítésére kapott másfél milliárd forintos EU-támogatást a kamuköltések miatt vissza kell fizetni Brüsszelnek. Az önkormányzat elnöki posztjára kinevezett Hegedüs István nyíltan szembefordult Farkassal, aki elvesztette a 47 tagú testület többségének támogatását is. Farkas ebben a helyzetben kapott mentőövet az NGM helyettes államtitkárától.

https://24.hu/belfold/2019/02/05/odrobina-laszlo-madrid-nagykovet-farkas-florian-roma-onkormanyzat/?fbclid=IwAR0eeGXTb0xAa3kz3lo2RjSsisHGTb_wiyUyTkTgtIIaJeuBVC07M4Rg1AI

"Vagy abbahagyod a Fidesz támadását, vagy mindenki megtudja, hogy homoszexuális vagy"

A korábban jótékonykodó bajai lángosost fenyegették meg a címben idézett tartalmú névtelen levéllel, miután bejelentette, elindulna a Fidesszel szemben a helyi önkormányzati választáson.

Videóban mondta el a bajai lángosos – akit korábban azért hurcoltak meg, mert hajléktalanoknak ingyen adott lángost – hogy meleg.

Facebookra feltöltött videójában azt mondja, olyan névtelen levél várta a postaládában, amire nem számított. Ebben mindössze annyi állt: "Vagy abbahagyod a Fidesz támadását, vagy mindenki megtudja, hogy homoszexuális vagy. BNO."

A BNO-aláírás szerinte a Bajai Nemzeti Oldal nevű Fidesz-párti szerveződést takarja. Azt nem tudja, hogyan tudták meg a lakcímét, de arra gyanakszik, hogy onnan, hogy a városházán feltett egy kérdést, amihez a lakcímét is el kellett árulnia.

https://hvg.hu/itthon/20190205_Vagy_abbahagyod_a_Fidesz_tamadasat_vagy_mindenki_megtudja_hogy_homoszexualis_vagy

A Bajai Névtelen

 Szele Tamás

Még mindig nehezen jutok szóhoz. Baján valaki épített egy időgépet, és most abban ül, boszorkányperesdit játszik, inkvizitorosat, ráadásul névtelenül, remekül szórakozik és azt hiszi, hogy az aljas, nemtelen (igen: ugyanis minden nemes gondolatot nélkülöző), mocskos zsarolgatásával hű, de nagy hasznot hajtott a kormánynak.

Holott most fordította ellene Magyarország (és ezen belül Baja) lakosságának jóérzésű részét. Azokat, akik undorodnak a spicliktől, vamzeroktól, zsarolóktól, akik nem sápítoznak a repülősó után, ha egy ismerősükről kiderül, hogy véletlenül nem heteroszexuális, akiknek van véleményük és el is mondják – sőt, elfogadják azt a tényt, miszerint másoknak is van véleménye, amivel azonban nem kötelességük egyetérteni. Szóval, akiknek kettőnél több életképes agysejtje van.

 

https://forgokinpad.blog.hu/2019/02/05/a_bajai_nevtelen

 

Fontos pert vesztett el a magyar állam - sok milliárdot bukhat az ország

Magyarországnak 73 millió eurót plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak, az utalványos piac átalakítása miatt – döntött első fokon a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

Az utalványos piac átalakítása 2012-ben kezdődött, és a Sodexo egyike volt a 3 francia multinak, amiket az Orbán-kormány kiszorított az étkezésiutalvány-piacról a cafetériarendszer átalakításával.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/sodexo-cafeteria-utalvany-icsid-per.678124.html

Sebes György Világos

Tényleg világos az üzenet. Vagyis az, hogy a hivatalos propaganda számára tökéletesen mindegy, mi a valóság. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi történik, és mi az igazság. Csak az a fontos, hogy – gyakran csak elképzelt – világuk képét sulykolják az emberekbe. Azt kell elérni, ha bárhol megjelenik Soros György, Gyurcsány Ferenc, netán a Jobbik neve, a migráns, vagy éppen a tüntetés szó, a polgár összerezzenjen és aztán el is uralkodjék rajta a félelem. Hogy ne legyen más választása, mint a menekülés a megmentőhöz: a Fideszhez és a kormányhoz. 

A stratégia lényege, hogy a magyar embert nem szabad bonyolult dolgokkal terhelni. Elég, ha érti, a kisnyuszit mindenképpen meg kell verni, akár van rajta sapka, akár nincs. Mint az alapviccben. Szerintük ennél több nem is kell.

Azt meg kizártnak tartják, hogy az emberek egyszer elkezdenek gondolkodni.

 

https://nepszava.hu/3024283_vilagos

 

Eldőlt: nem lesz a Red Bull Air Race Budapesten

Nem lesz Red Bull Air Race júliusban Budapesten - írja a budapest.hu.

A budapesti lakosság észrevételeinek és érdekeinek figyelembevételével Tarlós István főpolgármester tájékoztatta a Red Bull Air Race szervezőit, hogy a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a főváros nem tudja az engedélyeket kiadni az ez év júliusra tervezett eseményre - olvasható a portálon.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/red-bull-air-race.678149.html

Freedom House: Magyarország már csak részben szabad

Lángokban a szabadság, a tüzet pedig Orbán Viktor is táplálja. Közben Trump mályvacukrot süt. Orbán mellett pedig ott áll a máglyánál Putyin, Erdogan, Maduro, Kína, Irán és Szaúd-Arábia vezetője – ez a világ most a Freedom House szerint.

Megjelent a Freedom House (FH) éves kutatása a világ országairól, ahol azt vizsgálják, milyen állapotban van a szabadság. A kutatás fedőlapján ez a kép áll:

Az FH 195 országot vizsgált, ebből 86-ot (44 százalék) szabadnak listázott, 59-et (30 százalék) részben szabadnak, 50-et (26 százalék) nem szabadnak. Az FH a tizenharmadik alkalommal közli globális rangsorát, külön fejezet szól arról, milyen támadások érték az amerikai demokráciát az utóbbi időben; az USA 100-ból 86 pontot ért el, tíz éve még 94-et.

Magyar fókusszal az egyik legsúlyosabb megállapítás, hogy hazánk a szabad országból részben szabad lett.

 

https://hvg.hu/itthon/20190205_Freedom_House_Magyarorszag_mar_csak_reszben_szabad

 

Tóta W.: Egyszerűen senkik

A fideszmédia a főkurátor szerint is szar. Kirúgták ugyan, de a szag marad.

Nincs komoly jobbos újság, a jó tollú újságírók ellenzékben vannak. Olvasni Magyar Narancsot meg Élet és Irodalmat érdemes, az Origo undorító, a köztévétől hányni kell. Ami fideszes, az igénytelen.

Ezek eddig evidenciák. Mint ahogy az is, hogy nem minden kormánypárti figura tökhülye, tehát nem meglepő, ha a Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány kuratóriumi elnöke, Varga István épp efféléket gondol magában, ahogy végigtekint birodalmán. Szívesen olvasna ő sziporkázó, brillírozó jobbos szerzőket, szeretne már egy jót röhögni konzervatív humoristákon, vagy csak elolvasni egy eredeti nyelvezettel, poénokkal és gondolatokkal megírt jegyzetet. De hát ennek híján van az eklézsia.

Az már érdekesebb, hogy mindezt belemondja a kamerába.

De hogyan másképp végezhetné el a munkáját? Négyszázhetvenhat médiatermék tartozik alá. Nem mehet oda minden félanalfabéta idiótához egyenként, hogy Lacikám, Tomikám, Katikám, takarodj már el egy kicsit olvasni, művelődni, tanulni, és utána gyere vissza! Márpedig szólnia kell, ha változást szeretne. Egyetlen reménye, hogy a szava eljut a beosztottjaihoz, azok megrendelik a Narancsot meg az ÉS-t meg a szemét szabadkőműves Adyt, összehasonlítgatják a túloldali jótollúak szövegeit a saját nyikorgó fogalmazványaikkal, és előbb elszégyellik, majd megemberelik magukat.

Varga egyébként ebben téved. Azok a szerzők, akiket ő örömmel és irigykedve olvas, azért írhatnak úgy, ahogy teszik, mert szabadok. Maguk választanak témát, és nem kell Sorosra kifuttatniuk. 

 

https://hvg.hu/itthon/20190205_Tota_W_Egyszeruen_senkik

 

Bayer Zsolt nyílt levélben üzente meg a holland nagykövetnek, hogy Hollandiának nincs helye az EU-ban

A Nyílt levél René van Hell úrnak, Hollandia budapesit nagykövetének című írásban Bayer Zsolt megírta, hogy

·         néhány barátjával Hollandiába menne vizsgálni a holland jogállam és demokrácia állapotát,

·         Judith Sargentininek adnának egy nagy-nagy puszit,

·         mivel Hollandiában létrejött a Testvéri Szeretet, Szabadság és Sokféleség Pártja, ezért Bayer szerint az országnak nincs helye az Európai Unióban,

·         szerinte az az ország, ahol azt tekintik szabadságnak, hogy egy ilyen pártot nem tiltanak be, nem egy európai, modern állam.

A vicceskedőnek szánt Bayer-válasz alighanem arra reagált, hogy nemrég kiderült, egy holland delegáció a jogállamiságról szeretett volna tájékozódni, de nem fogadta őket a magyar kormány.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/bayer-zsolt-nyilt-levelben-uzente-meg-a-holland-nagykovetnek-hogy-hollandi-117032

NYÍLT LEVÉL RENÉ VAN HELL ÚRNAK, HOLLANDIA BUDAPESTI NAGYKÖVETÉNEK

Bayer Zsolt Magyar Idők

Excellenciás uram!

Tegnap reggel, egy átvirrasztott, nehéz éjszaka után arra az elhatározásra jutottam, hogy delegációt alakítok, s néhány barátommal Hollandiába utazunk megvizsgálni a holland jogállam és demokrácia állapotát. Ebben kérem az ön segítségét. Jómagam és delegációm tagjai nagyon komolyan aggódunk a holland jogállamiság és demokrácia miatt, s ezzel szoros összefüggésben elengedhetetlenül szükségesnek tartjuk, hogy megvizsgáljuk Judith Sargentini patella-, pupilla-, továbbá musculus masseter-reflexeit.

A legfőbb indok a következő: a holland alkotmány 120. cikkelye szerint a hollandiai bírók nem jogosultak (ismétlem: nem jogosultak!) a holland törvények, továbbá a nemzetközi szerződések alkotmányosságáról véleményt mondani és ítélkezni. Vagyis: a holland bírák függetlensége és hatásköre olyan sérelmet szenved el Hollandiában, amely egész egyszerűen összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel és jogrenddel egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy fenti alkotmányos rendelkezésből logikusan következik az is, miszerint Hollandiában egész egyszerűen nincs alkotmánybíróság. Ideje tehát feltenni a kérdést: miképpen nevezhető jogállamnak és demokráciának egy olyan ország, ahol nincs alkotmánybíróság? Miképpen lehet tagja az Euró­pai Uniónak egy olyan ország, ahol ez megtörténhet?

Judith Sargentininek pedig adnánk egy nagy-nagy puszit.

Nagyon köszönjük nagykövet úr segítségét, hamarosan indulunk Hágába. Addig is kérjük, a holland parlament ne tétlenkedjen, hanem haladéktalanul lásson hozzá az alkotmány átírásához, a vonatkozó problémák kiküszöböléséhez.

Megkülönböztetett tisztelettel:
Bayer Zsolt

https://magyaridok.hu/velemeny/nyilt-level-rene-van-hell-urnak-hollandia-budapesti-nagykovetenek-3916274/

 

A HATALMI KÖZPONTOK LETÖRÉSE

2010-IG TÖRVÉNYNEK FOGADTUNK EL MINDEN KÜLSŐ NYOMÁST, ANNAK HAZAI KÉPVISELŐIVEL EGYÜTT

Botond Bálint Magyar Idők

Minden hatalmat ellenőrizni kell, ez nem vitás. Támogatóinak és ellenzékének egyaránt figyelnie kell arra, hogy a hatalom ne érezze magát mindenhatónak. Azonban egy olyan országban, mint a miénk, nemcsak egy, hanem több hatalmi centrum is van, sokkal több, mint egy demokráciában korábban szokásos volt. Az államhatalmat ideiglenesen gyakorló, rendszeres választásokon megválasztott kormányzaton kívül máig él – igaz, csak romjaiban – az egykori diktatúra föld alá rejtett hálózata, amely már tagjainak következő generációját is kinevelte.

A külföldi aktorok korlátlan tulajdonszerzésével magánszervezetek és külföldi kormányok szereztek maguknak az államhataloméhoz hasonló nagyságú befolyást a rendszerváltás után. Nagy, ha nem is a külföldiekéhez mérhető gazdasági és politikai befolyást szereztek azok a diktatúrából származó, de annak rendszereiből később kiszakadó oligarchák, akik 2010-ig egyre fogyó lelkesedéssel, de támogatták a liberális ideológián alapuló, baloldalira maszkírozott MSZP-t, amely alapvetően a külföld, azaz az SZDSZ befolyása alatt kormányzott.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-hatalmi-kozpontok-letorese-3909773/

 

LOPAKODÓK

Gajdics Ottó

Ember legyen a talpán, aki kitalálja, mi történt valójában Magyarországon, ahol a következő ellentmondó mondatok jelentek meg ugyanarról a valamiről: Óriási siker, egyenesen egy új korszak kezdete. Hatalmas kudarc, csak a szokásos bohóckodás. Szerény érdeklődést kiváltó házimérkőzés.

Az új várospolitika előszobája. Az MSZP képes volt elveszíteni, pedig csak a saját jelöltjei indultak. Máris összevesztek a második forduló technikai részletein, Gyurcsányék már menekülnének belőle.

A megfejtést nem kell beküldeni sehová, a főpolgármesteri előválasztás épp ennyit ér, ne is vesztegessünk több szót rá. A baj csak az, hogy az a balliberális ellenzék, amelyik ezt a színjátékot a képünkbe tolja, ­egyúttal eltereli a figyelmet arról, mi zajlik az európai színtéren.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/lopakodok-3918542/

 

Élőhalott alvóügynökökkel áraszthatta el Európát az ISIS

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára nemrég ISIS 2.0-ának nevezte őket. A Guadriannek 2018 decemberében adott interjújában beszélt arról, hogy újabb terrorhullámra számítanak Európa-szerte, miután egyre több olyan dzsihadista szabadulhat büntetéséből, akiket nem konkrét terrorcselekmények, hanem általánosabban a terrorizmus támogatásáért ítéltek el, ilyen esetekben csak rövidebb, két-három éves büntetésekre. Emellett az ISIS szíriai területi veszteségei miatt megkezdődött az elmúlt években a szír hadszíntéren harcoló európai dzsihadisták visszaáramlása is.

A Daily Beast friss cikkében egy Szíriában a kurdok fogságába esett dzsihadista, a tunéziai Abdel Kadr is megerősítette a titkosszolgálatok aggályait. Kadr, aki 2008-ban érkezett Európába, ahol egy német nővel összeházasodva legalizálta státusát, a török-görög útvonalon dolgozó embercsempészből lett az ISIS katonája. Németországot 2014-ben hagyta el, eredetileg csak humanitárius segélyt fuvarozott a polgárháború dúlta országba, de idővel csatlakozott a terroristákhoz.

https://444.hu/2019/02/05/elohalott-alvougynokokkel-araszthatta-el-europat-az-isis

 

Benkő Tibor elismerését fejezte ki a Honvédkórház dolgozóinak, amiért állják az ellenzéki képviselők támadásait

Magyarországnak és a térségnek erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége – mondta a honvédelmi miniszter az éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén Budapesten. Benkő Tibor azt mondta: a magyaroknak és a térségben lakóknak elengedhetetlenül fontos, hogy békében és biztonságban élhessenek, és ezt a jövő nemzedékeknek is meg kell teremteni.

https://444.hu/2019/02/05/benko-tibor-elismereset-fejezte-ki-a-honvedkorhaz-dolgozoinak-amiert-alljak-az-ellenzeki-kepviselok-tamadasait

 

Megvan, Kövér mivel büntetné az ellenzéki képviselőket a parlamenti tiltakozásukért

A túlóratörvény elleni tiltakozásuk miatt az ellenzéki képviselők egy havi tiszteletdíját vonnák meg.

 

https://hvg.hu/itthon/20190204_Megvan_Kover_mivel_buntetne_az_ellenzeki_kepviseloket_a_parlamenti_obstrukcioert

 

Ezek a cégek adják az adójukat a költségvetés helyett Felcsútra

Állami cégek, Mészáros Lőrinc cégek, közbeszerzések bajnokai. Ezeket találtuk azon a birtokunkba került listán, ami összegzi, milyen cégek, kinek és mennyi sportcélú taót utaltak az elmúlt öt évben.

2015-ben az Orbán Viktor által létrehozott alapítvány lelkes támogatója lett  a Swietelsky Vasúttechnika 280 millió forinttal (amit ekkor Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc későbbi veje vezetett) és a Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. 100 millióval. A Mészáros és Mészáros 550 milliót terelt inkább a felcsúti alapítványba az államkassza helyett ebben az évben, megjelent egy másik Mészáros cég, az R-Kord is, ahogy Mészáros és Szíjj üzlettársának, Varga Károlynak egy másik cége, a Magyar Vakond is. Emelte a tétet Orbán apjának bányacége, 100 millió ment innen Felcsútra, és maradt a támogatók között a közbeszerzésbajnok Provital és a  STADLER Szolnoki Vasúti Karbantartó is. További támogatók:  Profi Bagger Építőipari Kft., Mélyép-Betontechnika Kft., Geohidroterv Mérnökgeológiai Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., Promox Marketing, DM-KER Kft., Arator Környezetvédelmi Kft. 

2016 kifejezetten szerényre sikerült Felcsúton, a listánkon Mészáros cégek: R-Kord, Fejér B.Á.L., NER-közeliek: West Hungária Bau, Penta Általános Építőipari Kft., Orbán apjának Dolomitja. Új támogató az ebben az évben az i-Cell Mobilsoft Zrt.-vel konzorciumban 20 milliárd forintos informatikai közbeszerzést elnyerő Reaszfalt Kft. és a Flavius Mérnök Iroda.

De 2017-ben belehúztak, taózó mamutokkal. Újra megjelent a támogatók között a Mol, 1,5 milliárd forinttal, az MKB Bank (amiben tulajdonos lett Mészáros Lőrinc) 1 milliárd forinttal, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (ami jó eséllyel az új szuperbank lesz az MKB-val és a privatizáció előtt álló Budapest Bankkal összevonva) 720 millióval. Mészáros Lőrinc Hunguest Hotelse is beleadott 60 milliót, a közbeszerzéseken rendszeresen Mészáros érdekeltséggel közösen nyerő Épkar is új támogató lett, akárcsak az  ÓAM Ózdi Acélművek Kft. (ebbe szállt bele az állam most). Szintén új támogató a közbeszerzéseken jól szereplő Grabarics Építőipari Kft, a Shield Protection Service Vagyonvédelmi Kft., és az uniós pályázatok tanácsadásaiban utazó Eubility Group Kft. Ebből összesen több mint 4 milliárd folyt be Felcsútra.  

https://444.hu/2019/02/05/ezek-a-cegek-adjak-az-adojukat-a-koltsegvetes-helyett-felcsutra

Erdogan: Nem demokrata az, aki elfogadja az ideiglenes venezuelai elnököt

Recep Tayyip Erdogan török elnök elfogadhatatlannak nevezte kedden, hogy az európai országok többsége elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidót, a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjének vezetőjét – közölte az MTI.

Erdogan Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióülésén felszólalva, az Európai Uniónak címezve szavait, így fogalmazott:

Venezuela hozzád tartozik? Hogy mondhatod, hogy "tűnj el!" egy olyan embernek, aki választott vezető? Hogy adhatod át az államfői jogköröket valakinek, aki választáson még meg se mérettette magát? Hol a demokrácia? Úgy volt, hogy demokraták vagytok. Egyfelől azt hangoztatjátok, hogy demokrácia, demokrácia, demokrácia, másrészről pedig erővel és csalással megdöntitek a (venezuelai) kormányt. Ez az Európai Unió! Törökország határozottan ellene van ennek az imperialista felfogásnak.

 

https://index.hu/kulfold/2019/02/05/erdogan_nem_demokratikus_elfogadja__venezuelai_elnokot_juan_guaido_nicolas_maduro_orban_viktor/

 

Trump: Ha az kell, akkor emberekből építünk falat

Donald Trump újra az Egyesült Államok-Mexikó határfalról posztolt a Twitterre, ahol már emberekből épült falról ír.

Rengeteg ember árad át Mexikón keresztül abban a reményben, hogy eláraszthatják a déli határvonalat. Újabb katonákat küldtünk ki. Ha az kell, akkor emberekből építünk falat. Ha ugyanis lenne valódi falunk, ez meg sem történhetne.

Trump a New York Times-nak korábban azt mondta, időpazarlás a tárgyalás a törvényhozókkal, enélkül is kitart a mexikói határ mentén felépítendő fal terve mellett.

Az elnök által a déli határra megálmodott fal  körülötti vita már eredményezett egy harmincöt napos, rekordhosszúságú kormányzati leállást, amit január közepén sikerült  egy ideiglenes megállapodással orvosolni . A fal kérdése azonban még mindig nem oldódott meg.  Trump szerint ugyanis a tárgyalások nem hoznak majd eredményt, ezért ő maga tesz lépéseket a fal megépítésének érdekében.

 

https://index.hu/kulfold/2019/02/05/donald_trump_hatarfal_mexiko_usa_trump_elnoksege/

Megdöbbentő levélben mondott le a Momentum pénzügyi vezetője

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

"Az elmúlt napok történései sajnos meggyőztek, hogy a Momentum vezetése nem érett egy teljes pénzügyi átvilágítására, a közelmúltban elkövetett hibákkal való szembenézésre és azok kijavítására" - ez olvasható abban a belső levélben, amelyben Győrffy Zoltán, a Momentum Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának volt elnöke bejelentette távozását a pártvezetésnek, és amelyet a Figyelő szerzett meg. A folyamatos szivárogtatások miatt kiújultak a párton belüli csatározások, Fekete-Győrék pedig lázasan keresik a szivárogtatót.

 

http://www.origo.hu/itthon/20190205-momentum-gyorffy-zoltan.html

ÍGY PRÓBÁLJÁK ELHALLGATNI A MOMENTUM BOTRÁNYÁT

Figyelő

Sem a párt, sem az ellenzéki sajtó nem hajlandó tudomást venni a Momentum Mozgalom legújabb botrányáról. A parlamenten kívüli párt most nem harcol az üvegzseb-politikáért és az átláthatóságért. A botrányba keveredett párt alelnöke, Donáth Anna kínos magyarázkodások közepette azt mondta az ATV reggeli műsorában, hogy szerinte vannak ennél fontosabb dolgok.

Január 31-én jelent meg a Figyelő legfrissebb számában az az összeállítás, amelyben a Momentum gyanús pénzügyeit mutattuk be. A Figyelő ugyanis kiderítette, hogy a párt azért nem tud, vagy nem akar elszámolni a több mint 500 millió forintos kampánytámogatással, mert a párt vezetőihez közel álló vagy családjuk érdekeltségébe tartozó vállalatoktól származnak a számláik és nem is csekély tételben.

A cikk megjelenésével egyidőben megkerestük a Momentum sajtóosztályát, azonban azóta nem sikerült kitalálniuk a kommunikációs paneleket, ezért inkább mély hallgatásba burkolóznak.

https://www.figyelo.hu/szoveg/v/igy-probaljak-elhallgatni-a-momentum-botranyat/

 

Mátyás Győző: A közpénz dicső őrei

Mondjuk 1, azaz egy forint. Hogy legalább ilyen borzasztó nagyságrendben elkövetett „szabálytalanságra” derített volna fényt az Állami Számvevőszék a kormánypártok gazdálkodásában. Na jó, adjunk a nagyvonalúságnak: legyen ezer forint! És ekkora summára meg is büntették volna őket. Szerintem a Fidesz talán ki tudta volna nyögni ezt a súlyos pönálét; legfeljebb kértek volna részletfizetést. És akkor látnánk, hogy a dicső ÁSZ nem csak az ellenzéki pártokat veszi financiális kartácstűz alá, de lám, kellő „szigorral” lép fel a hatalmon lévőkkel szemben is.

Persze, kényszeredett poénkodás. Mert amúgy egyáltalán nem lenne jó, ha az ÁSZ a látszatra akarna ügyelni, ahelyett, hogy a dolgát teszi. Mert a jó az volna, ha egy ilyen hatáskörű szervezet a törvényben foglaltaknak, a normáknak és önnön belső etikai kódexének (ha még van ilyen) megfelelően pártatlanul, objektív módszerekkel végezné a dolgát. Tekintet nélkül a vizsgált intézmények hatalmi távolságára, ahogy Hofstede mondaná. Semmi nem hiányzik jobban a magyar közéletből, mint egy olyan, a hatalomtól, gazdasági szereplőktől független ellenőrző szervezet, amelyik kizárólag a tényekre, számokra tekintve vizsgálná a politikai szereplők gazdálkodását – elfogulatlanul, pártatlanul, részrehajlás nélkül. És a makulátlan működés révén kialakítaná a megvesztegethetetlen, korrekt, tiszteletet érdemlő organizáció benyomását a közvéleményben is. Csak emlékeztetőül: Hagelmayer István vezetése alatt (és még pár évig azután is) az Állami Számvevőszék ilyen szervezet volt.

Most nem ilyen.

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-a-kozpenz-dicso-orei-163042

Lyukra futottak a fideszes képviselők a Márki-Zay elleni feljelentéssel

Hosszú utat járt be a fideszes Hegedűs Zoltán és Cseri Tamás feljelentése: Márki-Zay Pétert a híressé vált Göbl-levél miatt mószerolták be a helyi kapitányságon. Az ügy onnan a szegedi ügyészségre, majd újra Hódmezővásárhelyre, aztán Gyulára került. Ott végül megszüntették a nyomozást.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/lyukra-futottak-a-fideszes-kepviselok-a-marki-zay-elleni-feljelentessel/

Ferenc pápa és az iszlám imám együtt ítélte el a vallási erőszakot

130 ezer ember előtt celebrált szentmisét Ferenc pápa Abu-Dzabiban. A Zajed Sportcsarnokban tartott, az egész arab világban élőben közvetített katolikus szertartás történelmi jelentőségű: ez az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő az Arab-félszigetre látogatott. Ferenc a kairói al-Aksza nagymecset muszlim világban meghatározó imámjával közös nyilatkozatban ítélt el minden, a vallás nevében elkövetett erőszakot.

Soha nem járt még katolikus egyházfő az Arab-félszigeten, Ferenc most Mohammed bin Zájed, az Arab Emirátusok trónörökösének meghívására érkezett a viszonylagos toleranciájáról ismert arab országba. A kétnapos út tágabb külpolitikai kontextusáról és politikai érzékenységeiről már korábban írtunk, de a fő cél a vallásközi párbeszéd előmozdítása volt, ami egyébként is Bergoglio egyik meghatározó egyházpolitikai célja.

A vallásos cselekedetet folyamatosan meg kell tisztítani a visszatérő kísértéstől, hogy ellenségként és ellenfélként bélyegezzen meg másokat

– hangsúlyozta a hétfői nagy vallásközi találkozón az arab világba az olajágat tartó fehér galamb jelképével érkező pápa, aki az üdvösség több lehetséges útját emelte ki ezúttal is: „A mennyország reménye mindenkit átölel, diszkrimináció és privilégiumok nélkül”.

 

https://index.hu/kulfold/2019/02/05/a_papa_es_az_iszlam_imam_egyutt_itelte_el_a_vallasi_eroszakot/

Budapestre helyezi át székhelyét a Nemzetközi Beruházási Bank

Varga Mihály: A döntés új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is

MH/MTI –

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelyének áthelyezése Magyarországra tovább erősíti Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központi szerepét - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy Nyikolaj Koszovval, a nemzetközi pénzintézet elnökével aláírta az erről szóló egyezményt kedden Budapesten.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140028/Budapestre_helyezi_at_szekhelyet_a_Nemzetkozi_Beruhazasi_Bank

Azonnal tárgyalni akar az orvosi kamara a kormánnyal

Megértő politikájának kudarcaként értékeli az orvosi kamara az egészségügy elmúlt egy évében történteket, ezért újra fogalmazza követeléseit, és azonnal tárgyalni akar a kormánnyal. Az erről szóló közleményüket teljes terjedelmében idézzük:

https://nepszava.hu/3024366_ujragondolta-az-orvosi-kamara-azonnali-targyalasokat-kovetel-a-kormannyal