2019, február 5 - 08:10 Sajtószemle

Újabb hidegháború közeleg: most a "zsarolj rakétával" jelszó van érvényben

Válaszul az amerikai bejelentésre, a hét végén Oroszország is felfüggesztette a maga részéről a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök tilalmáról kötött 1987-es INF-szerződés előírásainak a hatályát. Vlagymir Putyin elnök utasítást adott új rakétatípusok kifejlesztésére.  Előzőleg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte, hogy Washington visszalép az INF-szerződéstől, mert Moszkva azt megszegi. Amerikai állítás szerint a 9M729 jelzésű orosz rakétatípusnak – amelynek a NATO-kódja SSC-8 – 2600 kilométer a hatótávolsága, tehát a szerződés által tilalmazott 500 és 5500 kilométer közötti sávba esik. Az oroszok tagadják a szerződésszegést. Azt állítják, hogy a szóban forgó rakéta csupán 480 kilométert tud megtenni, több hajtóanyagot nem képes befogadni. Moszkva ellenváddal is él: álláspontja szerint az INF-megállapodás megsértésével ér fel, hogy a Lengyelországba és Romániába, valamint a Távol-Keletre telepített amerikai rakétaelhárító rendszer kilövőállásai a szerződés által érintett kategóriájú cirkáló rakéták indítására is alkalmasak.

https://nepszava.hu/3024120_ujabb-hideghaboru-kozeleg-most-a-zsarolj-raketaval-jelszo-van-ervenyben

Timmermans: Orbánt és Kaczynskit terheli a felelősség

Az EB alelnöke azt mondta, az EP-választási kampány során egyszerű egyenlettel fog érvelni: EPP+Weber=Orbán=Kaczynski.

A Manfred Weberre és pártjára, az Európai Néppártra (EPP) leadott szavazatok szélsőjobboldali erőket juttathatnak a hatalomba a májusi európai parlamenti választásokon – figyelmeztetett vasárnap Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) választási csúcsjelöltje az Olaszországban ellenzékben lévő, balközép Demokrata Párt (PD) római kongresszusán. A Politico című brüsszeli lap írása szerint a májusi választásokkal kapcsolatos felmérések alapján szinte bizonyos, hogy az Európai Parlament két legnagyobb politikai pártcsaládja, az EP-ben régóta a legnagyobb pártcsaládnak számító, jobbközép EPP, illetve a PES közül egyik sem fog elegendő szavazatot szerezni ahhoz, hogy többségi koalíciót alakítson az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt (amelynek a Fidesz is tagja) a lap szerint emiatt arra kényszerülhet, hogy a politikai palettán tőle jobbra álló erők közül keressen további szövetségeseket, akiket az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportban, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypártban, vagy a flamand szakadár Új Flamand Szövetségben (N-VA) találhat meg.

https://nepszava.hu/3024159_timmermans-orbant-es-kaczynskit-terheli-a-felelosseg

Kovács Zoltán és a holland delegáció: a kormány kikéri magának a vizsgálódásokat

Magyarország ellen hecckampány folyik, aminek a holland elit a zászlóvivője, mondja a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki felrója Hágának a hangnemet.

Nem fogadta Magyarország az ide látogató holland parlamenti követséget, írta meg a hvg.hu, ezért lemondták a látogatást. A delegáció saját hatáskörben szeretett volna tájékozódni a jogálamiság, sajtó, demokrácia helyzetéről, ugyanezt tették Lengyelországban is. A mindig a vita fontosságát hangsúlyozó magyar kormány részéről Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár reagált az incidensre a Facebookon: A magyar kormány kikéri magának a vizsgálódásokat.

"A holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve. Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik, amelynek a hágai bevándorláspárti politikai elit a zászlóvivője.

Olyan hangnemben beszélnek rólunk, ami eleve ellentmond az uniós szövetségesek közötti partnerségnek.

(...) Vajon mit szólnának, ha mi küldenénk raportőröket hozzájuk?"

https://hvg.hu/itthon/20190204_Kovacs_Zoltan_es_a_holland_delegacio_a_kormany_kikeri_maganak_a_vizsgalodasokat

A fideszes médiaalapítvány kuratóriumi elnöke szerint az igényes, jó tollú újságírók a másik oldalon vannak

Dr. Varga a tizenhét perces beszélgetés második felében kicsit elengedte magát, és nyíltan kritizálta a jelenlegi kormánypárti sajtót. Szerinte

"igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok."

Keresztény és kormánypárti ember létére ő is inkább Élet és Irodalmat járat, Magyar Narancsot olvas és a napot Népszavával kezdi. Az alapítvány célja Varga szerint, hogy 

"azt mondhassuk pár év múlva, hogy kialakult egy keresztény nemzeti konzervatív újságírás, és a másik oldalon is elolvassák a mi újságjainkat és megnézik az internetes portáljainkat. És nem következik be, ami most (...), hogy az Indexet szoktuk előbb elolvasni mint az Origót."

 

https://444.hu/2019/02/04/a-fideszes-mediaalapitvany-kuratoriumi-elnoke-szerint-az-igenyes-jo-tollu-ujsagirok-a-masik-oldalon-vannak

LEMONDOTT POSZTJÁRÓL VARGA ISTVÁN

Magyar Idők

Felajánlotta lemondását tegnap Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának elnöke, amelyet Liszkay Gábor alapító el is fogadott. Varga azt követően távozik posztjáról, hogy a békéscsabai Behir.hu-nak adott interjújában a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a konzervatív média helyzetéről.

https://magyaridok.hu/gazdasag/lemondott-posztjarol-varga-istvan-3918863/

Sargentini nem volt hajlandó válaszolni a magyar nagykövet kérdéseire

origo

Ahogy az Origo arról beszámolt, január 28-án a válogatott hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentést összeállító Judith Sargentini holland európai parlamenti képviselő az Amszterdami Egyetem jogi karán előadást tartott a magyar jogállamiság helyzetéről. A zöldpárti EP-képviselő amellett, hogy a biztonságiakkal kivezetette az előadásáról az Echo TV munkatársait, az ott jelenlévő hágai magyar nagykövet kérdéseire sem volt hajlandó válaszolni. Mindezt nyilván a szólásszabadság jegyében tette.

Nagy botrányt váltott ki, hogy Judith Sargentini a magyar jogállamiságáról szóló – egyébként sajtónyilvános – előadásáról biztonsági őrökkel vezetette ki az Echo TV munkatársait, annak ellenére, hogy a stáb – a szabályoknak megfelelően – előzetesen regisztrált az eseményre.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190204-sargentini-nem-volt-hajlando-valaszolni-a-magyar-nagykovet-kerdeseire.html

Nem Sargentini dobatta ki az Echo TV-seket

 

Az amszterdami előadás magyar szervezője szerint teljesen más okból kellett távozniuk.

A magyar kormánypárti média a múlt héten azt állította, hogy Judith Sargentini holland EP-képviselő kivezettette az Echo TV munkatársait az amszterdami egyetemen tartott előadásáról, amelyet a magyar jogállamiság helyzetéről tartott. A Lokál még azt is írja, hogy a politikus „hisztit csapott”, és érdekesnek nevezte, hogy a „magyar nyilvánosságért aggódó” politikus nem hajlandó jobboldali sajtómunkásokkal szóba állni.

Hétfőn azonban a Klubrádiónak nyilatkozott Cseres Katalin, az Amszterdami Egyetem európai jogi tanszékének docense, az előadás egyik szervezője, aki szerint egyáltalán nem igaz az állítás, hogy Sargentini kidobatta volna a vendégeket. Mint mondta: az előadást az ő kutatóintézete szervezte, Sargentini nem is lépett ott fel szervezőként.

Cseres szerint az ok, amiért távozniuk kellett a tévéseknek, hogy bár regisztrációjuk valóban volt az előadásra, az egyetem kommunikációs és sajtóirodájától nem kértek engedélyt, ennek hiányában pedig más újságírók sem forgathatnak az intézményben. Hozzátette: Sargentini azt mondta, teljesen mindegy neki, hogy maradnak-e a tévések. 

https://24.hu/kulfold/2019/02/04/sargentini-nem-dobatta-ki-az-echo-tv-seket

Jöhet a BÖSZME: újra nekifutna a kormány a művész-egyetemek összevonásának

A legjobban a 150 éves Zeneakadémia félti az önállóságát, de a többieknek sincs ínyére az átalakítás, amelyről öt éve már egy belső minisztériumi vizsgálat is bebizonyította, hogy nemcsak értelme nem lenne, de haszon helyett inkább károkat okozna.

Ijedtséggel vegyes felháborodással fogadták a hírt december végén az öt hazai művészeti egyetemen, hogy a kormány ismét felmelegíteni készül azt az időről időre előkerülő elgondolást, amely egy (vagy adott esetben két) nagyobb konglomerátumba tömörítené a ma még önálló intézményeket.

A jelenlegi nekibuzdulás katalizátora a HVG információi szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az ötlet legnagyobb támogatója pedig maga Orbán Viktor, akinek köztudottan régi vesszőparipája, hogy Magyarországon elegendő lenne 10-12 (nagyobb) egyetem.

Bár az előkészítés információink szerint annyira előrehaladott állapotban van, hogy a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakon már be is nyújtanák a javaslatot, hogy ősztől már az új ernyő alatt működhessenek az intézmények, a tervek nemcsak, hogy nem a felsőoktatási államtitkárságon készülnek, de az oktatásért felelős államtitkár és a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is csak pletykákból és a magyarázatot kérő rektorok telefonjaiból értesült a létezésükről.

https://hvg.hu/itthon/20190204_Leporolta_a_kormany_a_regi_a_tervet_hogy_osszevonja_a_muveszegyetemeket

Csalóka számok a propaganda szolgálatában

A béremelések, a foglalkoztatás, vagy a munkanélküliség valós adatai alapján lehet reális képet alkotni egy ország gazdaságáról, ám a kormánynak mintha ez nem állna szándékában – mondta egyebek mellett a Népszavának Herczog László közgazdász.

Az Orbán kormány szerint 2010 óta az előző időszakhoz képest óriási volt a fejlődés. A közgazdász is így látja? Statisztikai törvényszerűség, hogy csak azonos tartalmakat szabad (illik) összehasonlítani. A politika viszont egymástól gyökeresen eltérő időszakokat mér össze, pedig a statisztikai adatok önmagukban nem mutatják meg a lényeget. A kormányzati propaganda folyamatosan összehasonlítja a 2010-es helyzetet a 2018-assal, illetve a Fidesz hatalomra kerülése előtti nyolc évet, az azóta eltelt valamivel több mint nyolc évvel. Eközben eltekintenek attól, hogy 2008-tól kirobbant egy világgazdasági válság, míg az elmúlt években kifejezetten világgazdasági fellendülésről beszélhetünk. Ráadásul a 2010 előtti évekhez képest nagyságrendekkel nagyobb uniós támogatási források nyíltak meg Magyarország számára. Ez olyan, mintha egy folyóban az árral szemben és az ár irányával megegyező irányba úszó teljesítményét vetnék össze. Közgazdasági szempontból tehát a két időszakot összehasonlítani egyáltalán nem korrekt. Ez érvényes GDP-re, a foglakoztatásra, munkanélküliségre, vagy a bérekre is.  A kormányzat szívesen példálózik azzal, hogy amióta a Fidesz van hatalmon, kétszeresére nőttek a minimálbérek. Mi igaz ebből? A statisztika egyik trükkje, mint említettem, hogy mit mihez hasonlítunk. Szaknyelven szólva, lényeges kérdés, hogy mi a bázis, amihez viszonyítunk. Ha a 2019-es adatokat vesszük figyelembe, a számok alapján igazat állít a kormány. Sőt, még „szerénykednek” is, mert valójában 2,027-szeresére, vagyis valamivel több mint a duplájára emelkedtek a bruttó minimálbérek. A munkavállalók azonban nem a bruttó, vagyis a munkavállalót terhelő adóval és a járulékokkal számolt összegből fizetnek a boltban, vagy a szolgáltatásokért, hanem abból a nettó összegből, ami megjelenik a számlájukon. A nettó minimálbér pedig csak 64,5 százalékkal emelkedett 9 év alatt.   

https://nepszava.hu/3024090_csaloka-szamok-a-propaganda-szolgalataban

Újabb vádemelés Czeglédy Csaba és húsz társa ellen – 6 milliárdos adócsalás

A főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, illetve hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben. Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolják – olvasható a közleményben.

A vád szerint Czeglédy Csaba mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja az volt, hogy csökkentsék a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségét és mentesüljenek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól.

 

https://prokontra.hu/ujabb-vademeles-czegledy-csaba-es-husz-tarsa-ellen-6-milliardos-adocsalas/

Sietett az ügyészség Czeglédy ügyében

Hétfő reggeli a hír, hogy vádat emelt az ügyészség Czeglédy Csaba ellen. A volt szocialista politikus, aki most is kényszerintézkedés alatt áll, lakhelyelhagyási tilalom miatt nyomkövető van a lábán, nyilván számított rá, hogy ez be fog következni, hiszen a nyomozást már lezárta a hatóság.

Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós hétfőn reggel a Hírklikknek elmondta: ő maga is csak a sajtóból értesült róla, hogy megtörtént a vádemelés, annak tartalmát nem ismeri.

„Ahhoz, hogy megtudjam, Szegedre kellene utaznom, mivel az ügyészség az ottani bíróságnak küldte el a vádiratot” – fogalmazott az ügyvéd. Azt is elmondta, hogy a nyomozók a lehető legkorábbi időpontban emeltek vádat, hiszen az utolsó iratismertetés után 30 nappal tehették ezt meg, vagyis törvényes, de mindenképpen érdekes ez a sietség vélekedett Hankó Faragó.

Hozzátette azonban, hogy az eddigi eljárás alapján nem talál benne semmi meglepőt, utalva arra, hogy Czeglédy ügyét át meg átszövi a politikai akarat. Arra a kérdésre, hogy ő, mint a vádlott védője később ismeri meg a ügyészségi vádat, mint a sajtó, Hankó Faragó úgy válaszolt, hogy nem törvénytelen.

Nem törvénytelen, mivel a nyomozati hatóság a bíróságnak küldi meg a javaslatát, az pedig, hogy ez kikerül a sajtóhoz megszokott jelenség mostanság. Az előírás mindenesetre az, hogy az ügyészségnek a bírósághoz kell küldenie a vádemelési javaslatát, a bíróság kijelöli majd azt a bírót, aki tárgyalni fogja az ügyet, ők pedig ezek után ismerhetik meg az anyagot.

https://hirklikk.hu/kozelet/sietett-az-ugyeszseg-czegledy-ugyeben/347006

Czeglédy Csaba gyorsan reagált a vádemelés hírére

Koncepciós per, vagy valódi bűnügy?

“Számítottam rá, hogy a héten meglesz a vádemelés, mert nagy volt a csend az elmúlt hetekben, több nyomozati iratot már nem küldtek az ügyészek.

Azt gondolom, jó, hogy végre megvan a vádemelés, mert így már nem a törvényeket ebben az ügyben is két lábbal tipró, leplezetlenül politikai érdekeket szolgáló ügyészség a rendelkezési jogkör gyakorlója, hanem a bíróság.

Mivel nem követtem el bűncselekményt, és a munkatársaim sem, így emelt fővel állok a bírósági tárgyalások elé. Sok minden ki fog derülni arról, hogyan szenvedett csorbát a magyar jogállam az elmúlt években.

Ha ennyien álltok mellettem és támogattok, akkor lesz erőm folytatni a küzdelmet.”

 

https://varosikurir.hu/vademeles-czeglevadat-emelt-czegledy-csaba-es-husz-tarsa-el/

Nem nyugszik az ÁSZ: újra nekimegy a DK-nak

A jelek szerint nem bírja elviselni az Állami Számvevőszék, hogy a Demokratikus Koalíció leváltaná az elnöküket. A hétvégi után újabb közleményben reagáltak, mert szerintük az ellenzéki párt saját szabálytalanságai miatt támadja őket.

A történtek előzménye: a DK vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, leváltanák az ÁSZ elnökét, a fideszes Domokos Lászlót, mert a párt szerint a számvevőszék „politikai megrendelésre” bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat. Az ÁSZ erre közölte, a DK felvetése maga a jogállam elleni támadás, ám ők nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában.

Az ÁSZ hétfőn délelőtt fontosnak tartott kiadni egy újabb közleményt; e szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártot terheli a felelősség. Egyben megismétlik, hogy "az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat"

Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést -

írják a közleményben. Ehhez azért érdemes hozzátenni: a számvevőszék eddig 800 millió forintot vont el az ellenzéki pártoktól. A Fidesz és a KDNP gazdálkodását ugyanakkor szabályosnak találták.

https://nepszava.hu/3024162_nem-nyugszik-az-asz-ujra-nekimegy-a-dk-nak

„Ez gyónás azért, amit tettem” – exkluzív interjú Putyin propagandistájával

Még a kezdet kezdetén, Borisz Jelcin lemondásakor kezdett Vlagyimir Putyinról szóló kampány- majd imázsfilm forgatásába. Hamar kiábrándult az orosz elnökből, és – ahogy mondja: gyónásképp – a kimaradt jelentekkel újragondolva tavaly jelent meg legújabb dokumentumfilmje. Vitalij Manszkij Putyin szemtanúi című alkotását – „a világ legkritikusabb propagandafilmjét” – az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon ismerhette meg a magyar közönség, a rendező pedig itthon elsőként a Válasznak mondja el, milyen volt Putyin közelében dolgozni, és mit lát, amikor ma a hazájára néz – önkéntes rigai száműzetésből.

– 2014 óta sosem hiányoztak a „Moszkva-parti esték”?

– Az emberek hiányoznak, a város nem. Nincs honvágyam.

– És lelkiismeret-furdalása amiatt, hogy Putyint segítette?

– Ez a film a gyónás azért, amit csináltam.

– Nem félti az életét?

– Soha nem akartam ezzel foglalkozni, mert ha elkezdeném, valószínűleg beleőrülnék.

– Tehát nem nézi meg gyanúsan a teáját.

– Oroszországban azért körültekintőbb vagyok.

https://www.valaszonline.hu/2019/02/04/ez-gyonas-azert-amit-tettem-exkluziv-interju-putyin-propagandistajaval/

Rádiós műsorvezető lesz az Orbán Gáspár-féle Felház egyik alapítója

Prekopa Donát – Ember Illés és Orbán Gáspár mellett – alapítója a Felház nevű keresztény mozgalomnak, hamarosan pedig minden reggel hallható lesz az új budapesti rádióban, a Manna FM-en.

A mostani tesztsugárzás helyett február 5-től már élesben sugároz a Manna FM, bejelentették azt is, kik lesz a reggeli műsor műsorvezetői -– írja a médiaügyekben mindig jól informált Média1.hu.

https://hvg.hu/itthon/20190204_Radios_musorvezeto_lesz_az_Orban_Gasparfele_Felhaz_egyik_alapitoja

Gazdaságvédelmi programmal készül a kormány a gazdaság visszaesésére

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által vártnál, ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal.

A miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában úgy fogalmazott: több szó esik egy lehetséges új gazdasági válságról, mint amennyi ebből a magyar gazdaság teljesítményén látszik. A miniszter ugyanakkor hozzátette: a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.

https://hvg.hu/gazdasag/20190203_Gazdasagvedelmi_programmal_keszul_a_kormany_a_gazdasag_visszaesesere

A britek már a legrosszabbra készülnek – megkezdődött az élelem- és gyógyszerfelhalmozás

 

Nagy-Britanniában a közösségi oldalakon sorra alakulnak azok csoportok, amelyek abban próbálnak segíteni, mit, s mennyit kell felhalmozni ahhoz, hogy a brit polgárok gond nélkül átvészeljék az EU-ból való kemény, azaz megállapodás nélküli kilépés közvetlen következményeit.

https://hvg.hu/vilag/20190203_A_britek_mar_a_legrosszabbra_keszulnek__megkezdodott_az_elelem_es_gyogyszerfelhalmozas

FORZA SALVINI!

Apáti Bence Magyar Idők

Mondjuk is, mennyire. Példának okáért 2018 januárjához képest 90 százalékkal kevesebb migráns huppanhatott ki 2019 januárjában Soros úr valamelyik érdekeltségi körébe tartozó hajóból, majd szelfizhetett kedvére – a nagy ijedtségre való tekintettel! – az olaszországi kikötők valamelyikében. Ugye, megmondtuk, hogy számottevő, sőt már-már kimondottan impozáns adatokról beszélhetünk.

Magyarországon anélkül beszélhetünk a migrációról, hogy az éjszaka kellős közepén szigorú tekintetű gondolatrendőrök dörömbölésére kellene ébrednünk, akik olyan dolgok iránt érdeklődnek, hogy mi végre vagyunk ilyen pesszimisták, miért csak a rosszat látjuk mindenben, és miért posztoltunk a Facebookra olyan sok, migránsok által elkövetett bűncselekményről szóló hírt ahelyett, hogy lehetőséget látnánk és örömet éreznénk, amikor ezekre a szerencsétlen sorsú, ám módfelett iskolázott és az emberi jogok iránt rendkívül érzékeny emberekre tekintünk.

Mert egyes független-objektív újságírók szerint tömegesen léteznek ilyenek. Az imént felvázolt szituáció sajnos nem fikció, sokkal inkább valóság, hiszen a skandináv országokban az úgynevezett gyűlöletbeszéd jelenti a legnagyobb veszélyt.

https://magyaridok.hu/velemeny/forza-salvini-3909434/

JOG, IGAZSÁG, SZOLGÁLTATÁS

TÁBORNOKPER, BALLA IRMA-GYILKOSSÁG: VAJÚDTAK A HEGYEK, ÉS EGERET SZÜLTEK

Szemán László János

Két olyan ítélet is született január utolsó napján – első fokon, nem jogerősen – , amely indulatokat gerjeszt a szakmai közönségben és a hétköznapi emberekben is. Mindkét ítélet jellemzője, hogy évek óta tartó, első- és másodfokot már megjárt és újra első fokra ítéltetett ügyben születtek, ám a jogerős verdiktre továbbra is várni kell, hosszú hónapokat mindenképpen. Az idő múlásával azonban az igazságszolgáltatás egyik alaptézise, az elfogadható időtartam alatt meghozott ítéletek visszatartó ereje szertefoszlik. Az egyik ügyben kilenc év, a másikban tizenkét év után sincs jogerős ítélet.

A két ügyben eddig született hat ítélet kapcsán megjegyzendő, hogy erős kétségek nem ébredhetnek abban, aki a döcögős folyamat láttán igazságszolgáltatás helyett pusztán jogszolgáltatást vél felfedezni, miközben a közvéleményt nagyban megnyugtatná, ha legfőképpen igazságot szolgáltatnának – a bűnért a bűnösöket büntetnék, éspedig észszerű időn belül.

Nézzük a két ügy részleteit! 

https://magyaridok.hu/velemeny/jog-igazsag-szolgaltatas-3913034/

KÉTSZÁZALÉKNYI VOKS AZ ELŐVÁLASZTÁSON

UTCAHOSSZAL NYERT KARÁCSONY A BALOLDALI ERŐFELMÉRŐN

Bákonyi Ádám Magyar Idők

Karácsony Gergely lett a baloldali előválasztás győztese, négyszer annyi szavazatot szerezve, mint szocialista riválisa, Horváth Csaba. A Fidesz arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapestiek csupán két százaléka vett részt a voksoláson, azaz a baloldal a saját szavazóit sem tudta mozgósítani, és még a zuglóiak sem támogatták saját polgármesterüket.

https://magyaridok.hu/belfold/ketszazaleknyi-voks-az-elovalasztason-3914873/

BANGÓNÉ KÉTES IRODABÉRLÉSE

KORÁBBI MSZP-S HELYI KÉPVISELŐ CÉGE HÚZ HASZNOT AZ ÜGYLETBŐL

Magyar Idők

Közpénzből bérel irodát egy volt szocialista képviselő oktatással foglalkozó cégétől Nyíregyházán a csepeli MSZP elnöke és a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője, Bangóné Borbély Ildikó, szomszédai azonban sem vele, sem egyetlen aktivistával nem találkoztak eddig az irodaházban. Bangóné korábban egy uniós pénzeket kezelő nonprofit gazdasági társaság vezetője volt, amíg meg nem vonták tőle a bizalmat tagtársai. A szervezettel ugyancsak különös bérleti szerződést kötött 2008-ban. Akkor egy tehéntenyésztéssel foglalkozó bt.-vel, amelynek tulajdonosa amúgy egy másik cégben üzlettársa volt.

https://magyaridok.hu/belfold/bangone-ketes-irodaberlese-3913850/

Csak azt mondtam, te kurva okos vagy

Exkluzív részletek Gyárfás Tamás és Portik beszélgetéseiből

Több olyan hangfelvétel leiratát szereztük meg, amelyek Gyárfás Tamás és Portik Tamás kétezres években rögzített beszélgetéseit tartalmazzák. Noha a leiratok arról árulkodnak, hogy az úszószövetség egykori elnökét a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt elítélt bűnöző szorongatta, de csak következtetni lehet arra, hogy ez Fenyő János meggyilkolásával függött össze. Mire építik a rendőrök a gyanújukat, és mivel magyarázza az ártatlanságát hangsúlyozó Gyárfás a Portikkal való kapcsolatát? Ezt próbáltuk kibogozni a megszerzett dokumentumok alapján.

https://index.hu/belfold/2019/02/04/portik_gyarfas_hangfelvetel/#

Matolcsy: Magyarország a következő évtizedekben be fogja vezetni az eurót

Emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira akkor, amikor - remélhetőleg évek múlva és nem hónapok múlva - beüt egy újabb válság, ezt mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten, az MNB Lámfalussy-konferenciáján tartott nyitóbeszédében. 

A 2019-es Lámfalussy-konferencia fő témája a felzárkózás, ebben pedig nagyon sokat lehet tanulni az európai történelemből, különösen az eurózóna történetéből - mondta a jegybankelnök. Matolcsy szerint az eurózóna fennállásának első évei, a 1999 és 2008 közötti évek a felzárkózás sikeres évei voltak, különösen az eurózóna déli tagállamainak. A bő esztendők után viszont jött a válság, amire az eurózóna nem volt felkészülve. Az euró-rendszer sem a válságos időkre volt kialakítva, de Matolcsy szerint ennél is nagyobb baj volt, hogy az eurózóna vezetői félre is kezelték a válságot a bevezetett megszorításokkal. Emiatt az MNB elnöke szerint Európában hosszabb és mélyebb volt a válság, mint az Egyesült Államokban. 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/02/04/matolcsy_gyorgy_lamfalussy_konferencia_valsagkezeles_eurozona/

 

Tamás Gáspár Miklós: Jót akartunk, de tévedtünk

Ne nagyon hetvenkedjen az ember, ha elmúlt hetven. A közönség mégis valami ilyesmit vár. Tamás Gáspár Miklós születésnapján a lapokat interjúözön árasztotta el. Hogy írásunk hőse öregszik – és a hiúság vétke sem idegen tőle –, a felvételeken rosszul palástolt meghatottság is bizonyítja. Kolozsváron kisebb konferenciát szerveztek a tiszteletére, Budapesten egy kis klubban baráti körben tisztelegtek előtte. Az életút fontos és érdekes, ha úgy vesszük, már közkincs: a politikai cselekvés filozófiai megalapozásának véget nem érő folyama. Cikkek és médiaszereplések halmaza. A közönség pedig külön számon tartja a manírokat. A híres sétapálcát. A csokornyakkendőt. A szivart. Gazsi harminc éve ingerli, provokálja és szolgálja a közönséget. Valahogy úgy vagyunk vele, mint a kokainnal: zavar a függőségünk, de nem bírunk leszokni róla. Mielőtt bármit is leírunk róla, szögezzük le: nagy arc, nagy ember, a rendszerváltás korának klasszikus alakja.

 

https://168ora.hu/itthon/tamas-gaspar-miklos-jot-akartunk-de-tevedtunk-163013

 

Karácsony Gergely: Fel vagyok rá készülve, hogy megszüntetik a főpolgármester-választást

A baloldali előválasztás győztesével interjúztunk, aki az önkormányzati választáson a baloldaltól a Jobbikig érő teljes ellenzéki egységet szeretne látni minden nagyobb városban. Beszélt arról, hogy nem kötött paktumot az MSZP-vel, hogy melyik főpolgármester-jelölt írt neki először sms-t azt eredményt látva, és arról is, hogy zuglói polgármesterként egyeztet arról, hogy Legoland nyíljon Rákosrendezőn. Elárulta, vezetne-e be dugódíjat, hogyan állítaná le a Liget-projektet, és hogy mivel harcolna a magas albérletárak ellen.

 

https://24.hu/belfold/2019/02/04/karacsony-gergely-interju-elovalasztas-fopolgarmester-jelolt/

 

Orvosokból álló mozgalom indult az egészségügy megújításáért

A Magyar Orvosi Kamarával kezdené az egészségügy átalakítását egy most alakult orvoscsoport. Felhívásukban azt írják, az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát.

jratervezés néven jött létre az az orvosokat tömörítő csoport, aminek célja az egészségügy jobbá tétele az orvostársadalom és a betegek számára. A munkacsoport a 3200 tagot számláló 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból alakult, és jelenleg 51 aktív orvos alkotja.

Felhívásukban azt írják,

kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiz­tonságot garantáló gyógyítást, és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket.

A legégetőbb problémák közé sorolják, hogy az egészségügy rendre hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, és az orvosi hivatás társadalmi rangja is leértékelődik.

Kemény szavakkal illetik a hazai egészségügyi viszonyokat:

Az orvostársadalom csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – részben a magánegészségügy gyors növekedése miatt – az egészségügy intézményrendszerének szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul.

https://24.hu/belfold/2019/02/04/orvosokbol-allo-mozgalom-indult-az-egeszsegugy-megujitasaert/

Zöld utat ad a büntetésvadászatnak az országos rendőrkapitány

Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat.

https://24.hu/belfold/2019/02/04/traffipax-sebbesegmeres-police-rendorseg-kozzetetel/

Csókosok bírósága

Esztergomi székhellyel létrejön a Közigazgatási Felsőbíróság, amelyhez hét – Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben alakuló – közigazgatási törvényszék tartozik. Vajon kinek és miért van szüksége erre az igazságügyi minisztertől függő új bírósági rendszerre, amelynek létrejöttét az ellenzék alkotmánybírósági beadvánnyal próbálja megakadályozni.

Tartok tőle, hogy amikor az „egyszerű állampolgár” arról hall, hogy átalakítják a bírósági rendszert, hogy létrehozzák a közigazgatási bíróságokat és a Közigazgatási Felsőbíróságot, megvonja a vállát és arra gondol: mit bánom én, hányféle bíróság működik, miért érdekelne ez engem? Ezt a törvényt ugyanazon a botrányos parlamenti napon fogadták el, amikor az úgynevezett „rabszolgatörvényt”. Az igazi, mély felháborodást ez utóbbi váltotta ki és – talán nem is véletlenül – elterelve a figyelmet a bíróságokról szóló legalább olyan veszélyes, ha nem még veszélyesebb döntésről.

A joggal nem foglalkozó polgár jószerivel nem is nagyon tudja, hogy életének szinte minden területét átszövi a közigazgatás.

Amikor megszületik, a születési anyakönyvi kivonatát, amikor meghal a halotti bizonyítványát egy közigazgatási hatóság állítja ki. Ha építkezni akar, a közigazgatástól kapja – vagy nem kapja meg – az építési engedélyt. Közigazgatási hatóság dönt az adó- és vámügyeiről, a szociális segélyéről, a nyugdíjáról, a táppénzéről, a gyámügyekről. De a közigazgatás körébe tartozik a rendőrség jó néhány döntése is, például az, amikor betilt egy tüntetést. Közigazgatási ügyek a választással kapcsolatos döntések, a közbeszerzések, a közérdekű adatok megismerhetőségének kérdései, a médiaügyek és még sorolhatnám.

Ugye belátható, hogy nagyon nem mindegy, melyik és főként milyen bíróság mondhatja ki a végső szót akkor, amikor a közbeszerzéseket csak egyes kiválasztott cégek nyerhetik meg, amikor az úgynevezett köztelevízió nem korrekt tájékoztatást, hanem kormánypropagandát folytat, ha a választási bizottság rosszul számolja meg a szavazatokat, vagy netán még a csalás gyanúja is felmerül, vagy amikor a rendőrség indokolatlanul tilt be egy tüntetést.

https://24.hu/kozelet/2019/02/04/csokosok-birosaga/

Komoly fenyegetést kapott Magyarország a németektől

A magyar kormány egyedüli tagállamként megvétózta az EU-Arab Liga csúcstalálkozó megállapodását, mert abban az ENSZ migrációs csomagjára is volt egy utalás.

Hétfőn ülnek össze az EU-s tagállamok és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei, hogy a február 24-25-i EU-LIGA csúcstalálkozót előkészítsék. Csakhogy a találkozót feleslegessé tette a magyar kormány makacssága, és ez az európai kormányok többségét nagyon bosszantja. Még nem láttunk olyan EU-tanácsi jegyzőkönyvet korábban, amely szerint annyira élesen nekitámadtak volna egyetlen tagállamnak a diplomaták, mint történt ez a múlt hét végén, Brüsszelben, a magyar kormány esetében. 

Éppen az illegális migráció ellen kötötték volna

Az arabokkal tervezett csúcstalálkozó fő célja az EU részéről az lett volna, hogy rávegyék az arab államokat, hogy fogadjanak be több menekültet a térségből, illetve tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért. A legtöbb EU-s ország úgy tartja, hogy ez a megállapodás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az Európát érő bevándorlási hullám tavalyi sikeres feltartóztatása tartós maradjon. (Tavaly a 2015-ös csúcshoz képest 92 százalékkal csökkent az EU-ba érkező menekültek száma.)

A vita 444-hez eljutott jegyzőkönyve szerint a legtöbb tagállam felháborodottan fogadta a magyar hajthatatlanságot. A legtovább Németország nagykövete ment, amikor közölte Várhelyi Olivérrel, hogy "hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak", holott tudomása szerint "Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek".

Később a német követ közölte, hogy a magyar kormány számos"vörös vonalat" átlépett, és erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.

https://444.hu/2019/02/04/komoly-fenyegetest-kapott-magyarorszag-a-nemetektol

370 esetben indult nyomozás az az állampolgársággal csaló és Magyarországon letelepedő ukránok ügyében

A DK-s Vadai Ágnes kéréssel fordult az ügyészséghez, arról érdeklődött, hol tart a nyomozás a magyar állampolgárságot csalással megszerző és Magyarországon hamis lakcímet létesítő ukránok ügyében. A parlamenti választások környékén több DK-s politikus is posztolt arról, hogy Magyarország keleti részén bizonyos házakba rengeteg ukrán jelentkezett be, és azt pedzegették, hogy választási csalás állhat a háttérben, erre utaló konkrét bizonyíték azonban nem merült fel.

Az ügyészség azt írta Vadainak, hogy január 28-ig ukrán állampolgárok honosításával és letelepedésével kapcsolatban összesen 370 esetben indult nyomozás. Ebből eddig 156 esetben volt vádemelés.

A legtöbbször azért indult eljárás, mert kiderült, hogy az állampolgárságot kérelmező igazából nem tud magyarul. Hogy mégis megkapta az állampolgárságot, az sok esetben az eljáró hivatalnok felelősségét is felveti, de voltak ügyek, amikben az ügyészség által „klónszemélyeknek” nevezett, magyarul tudó emberek tették le az állampolgársági vizsgát a kérelmező helyett.

https://444.hu/2019/02/04/370-esetben-indult-nyomozas-az-az-allampolgarsaggal-csaloes-magyarorszagon-letelepedo-ukranok-ugyeben

Még mindig nem fizetett senki bevándorlási különadót

Ez persze a kormánypárt politikusokat nem igazán zavarja, Hollik István vagy Németh Szilárd bármikor szívesen bevándorlást támogató szervezetnek nevez mindent és mindenkit, aki valamiben nem ért egyet az Orbán-kormánnyal.

A NAV még ellenőrzést sem rendelt el a témában, azaz nem is gyanította egyetlen szervezetről sem, hogy eltitkolná a bevándorlást segítő tevékenységét. Igaz, a bevándorlási különadót gyűjtő számlára tavaly érkezett 100 ezer forint, de arról kiderült, hogy téves utalás volt.

A NAV-nál két szervezettel – a Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel – szemben indítottak úgynevezett „támogató eljárást” annak tisztázására, az említett civilek a migránsadó hatálya alá esnek-e, ám az eljárás törvényi határidejének lejárta után (tavaly november 30-áig) sem tudtak döntésre jutni 

https://444.hu/2019/02/04/meg-mindig-nem-fizetett-senki-bevandorlasi-kulonadot

ÉN IS MEGSZÜNTETNÉM

Ha én lennék a pénzügyminiszter, én is megszüntetném a taót. Ha én lennék a kultuszminiszter, a most hozzám kerülő 37.5 milliárdból feljavítanám, vagyis szanálnám az egész magyar színházat, táncot, zenét. Ha én lennék a kulturális államtitkár, nem fogadnám a csókosok hívásait, és elveszíteném az asztalomon heverő papírfecnit, amin a lista van. CSÁKI JUDIT ÍRÁSA.

Megnézném aztán, hogy melyik színház mit csinál, mivel foglalkozik, kinek játszik, hol játszik. És látnám, hogy van olyan, amelyik az elmúlt időszakban több cég fölvásárlásával már 4 milliárd fölötti taót söpört be – és rögtön tudnám, hogy itt sumák van, rés az erős bástyán. Látnám azt is, hogy vannak olyan, magukat színháznak nevező formációk, amelyeknek én ugyan a nevét sem ismerem, de hát mindent én sem tudhatok, ezért kicsit utánanézek és még segítséget is elfogadok; szóval ezek az egyesületek évi 30-40 előadással többszázmillió taót nyelnek be. Látnám, hogy vannak a gyerekelőadásokkal haknizó brigádok, ugyancsak gyanús nézőszámokkal. Látnám, hogy vannak úgynevezett közvetítők, akik jókora jutalékot vesznek, és tanácsadás címén le is papírozzák.

És akkor elgondolkodnék, és ismét meghívnék néhány embert, akikről fölteszem, hogy átlátják ezeket az ügyeket (hát persze, megint nem a politikai cimbik közül válogatnék, mert mondom, szeretnék népszerű lenni, meg szeretném, ha mindenki elégedett lenne). És valószínűleg arra jutnánk, hogy a csalóknak azt mondjuk, hogy coki. A függetleneknek meg azt, hogy megértem, milyen lehet ez a bizonytalan színházcsinálási forma, hogy pályázattól pályázatig tervezni sem lehet, és amíg a pénzről döntő kuratóriumokat nem tudom szakértőkre cserélni, addig is oldjuk meg, amit lehet: beépíteném a működési költségükbe a tao összegét, meg még rá is tennék egy kicsit, hiszen futja, mert a csalóknak azt mondtam, hogy coki. Mert persze tudnám, hogy a „független” jelző nem azt jelenti, hogy az államtól független.

Ja, igen: a csalók kiszűrésével „kerestem” alsó hangon 12 milliárd forintot – ez már szép összeg, ebből nyugodtan oda lehet adni a függetleneknek 800 milliót vagy egymilliárdot, esetleg kettőt, hogy sokáig csönd legyen, még mindig marad nekem elég.

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/7729/en-is-megszuntetnem

Szép lassan szertefoszlanak a bódvalenkei fiatalok álmai

abcúg

18 éves korukban Viki és Gina voltak az egyedüli lányok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkén, akiknek ennyi idősen még nem voltak gyerekeik. A két lány váltig állította, hogy nem szeretnének túl fiatalon babát vállalni, de maguk körül azt látták, hogy a korukbeli lányok előbb vagy utóbb ebbe menekülnek, annyira nem tudnak mit kezdeni magukkal a lehetőségek nélküli településen. Három és fél év múlva visszalátogattunk hozzájuk, és három másik helyi fiatalhoz Bódvalenkére, hogy megnézzük, merre tart az életük. Egyedül egy srácnál, Bálintnál tűnik úgy, hogy sikerülhet neki, amire vágyik: jó messzire, Németországig menni egy értékes szakmával. Viki és Gina mindketten anyák már, akik csak akkor tudnának családjukkal meglépni a faluból, ha lenne pénzük az önállósodásra. A nagyra törő álmokat inkább elengedik, és megpróbálják élvezni az életet úgy, ahogy van.

https://abcug.hu/szep-lassan-szertefoszlanak-a-bodvalenkei-fiatalok-almai/

Egy cégbe pakolják Tiborczék a Dorottya-házat luxusszállóvá átalakító érdekeltségeiket

Csabai Károly mfor

A Fortuna Pince Kft., a Viona Projekt Kft. és az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. olvad be a Doro

A beolvadásukat január 14-én elhatározó társaságok közül kettőnek a saját tőkéje is negatív, a Viona Projekt Kft.-é 204 millió forintos, a Fortuna Pince Kft.-é 52 milliós mínuszt mutat – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. viszont 3,2 milliárd forintos pozitív saját tőkét visz a Dorottya Investment Zrt.-be, amelynek saját tőkéje – a vagyonmérleg-tervezet szerint – a beolvadások révén mínusz 22,7 millióról 783 millióra duzzad. Valamennyi társaság annak a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-nek az érdekeltségi körébe tartozik, amelyben tavaly júniusban jegyeztette be a cégbíróság Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a minősített többségi (azaz legalább 75 százaléknyi szavazatot biztosító) befolyását.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/egy-cegbe-pakoljak-tiborczek-a-dorottya-hazat-luxusszallova-atalakito-erdekeltsegeiket.html

Ellenzéki alapítvány kapott 74 millió forintot a kormánytól

Baka F. Zoltán mfor

Kérdés, hova tudják utalni a támogatást, mert a szervezetnek nincs bejegyzett pénzforgalmi szolgáltatója.

A legfrissebb Magyar Közlöny alapján 74,18 millió forintot kap a költségvetésből az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány. Nem ez az első alkalom, hogy költségvetési forráshoz jutnak: tavaly év végén már utaltak a számukra 7,23 millió forintot.

A juttatás jogalapja, hogy pártalapítványról van szó. Minden valószínűség szerint a Momentumhoz köthető az alapítvány, a mozgalom ilyen címmel hirdetett programot korábban.

A bírósági nyilvántartás szerint az alapítvány alapító okiratának dátuma 2018 november 22. A nyilvántartásba vételt 2018 október 19-én érkezett beadványban kérte a jogi képviselő. A Fővárosi Törvényszék hiánypótlást kért, ezt követően jegyezték be az alapítványt.

A kuratóriumnak három tagja van - Pleszer András, Balázs, Diallo Alfa -, megbízásuk 5 évre szól. Az alapítvány célja a politikai kultúra fejlesztése, valamint ehhez kapcsolódóan különböző tudományos, kutatási, ismeretterjesztő, oktatási tevékenység végzése, amely hozzájárul az állampolgárok közéleti ismereteinek szélesítéséhez.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ellenzeki-alapitvany-kapott-74-millio-forintot-a-kormanytol.html

Köszönöm a budapestieknek

HORVÁTH CSABA 
Facebook

„Köszönöm a budapestieknek a sok szeretetet, biztatást és támogatást. Budapest megmozdult, ezért már önmagában is megérte.
Látszik, hogy a budapestiek végre saját kezükbe akarják venni a sorsuk irányítását. Ez tisztességes verseny volt szövetséges partnerek között.
Az volt a kérdés, hogy Budapest várospolitikusa vagy az ország legnépszerűbb ellenzéki politikusa vigye sikerre közös ügyünket. Örülök, hogy először Budapest történetében a választ nem elsősorban a pártvezetők hanem a budapestiek adhatták meg.
Büszke vagyok, hogy részt vehettem a folyamatban és jó szívvel veszem tudomásul a budapestiek döntését, mert nekem csak Budapest számít, csak az itt élőket akarom szolgálni.
Mindketten Budapest felszabadítását tűztük ki célul.
Ezért is állok a mai naptól a közös ügyünk zászlóvivője, Karácsony Gergely mögé minden tudásommal és erőmmel, hogy közösen teremtsük meg a szabad Budapestet, amely az itt élő embereket szolgálja, amely otthonos, szerethető, élhető és békés jövőt tud teremteni a budapestieknek – a budapestiekkel közösen.
Rád bízták Gergő a zászlót, rám számíthatsz, mindannyian veled vagyunk, vigyük sikerre közös ügyünket!”

https://mandiner.hu/cikk/20190204_horvath_csaba_koszonom_a_budapestieknek

Századvég: A főpolgármester-előválasztás célja a médiafigyelem megszerzése

A Századvég elemzője szerint az ellenzéki főpolgármester-előválasztás látszatverseny.

Erdős Gergely az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, az első forduló indulói, az MSZP-s Horváth Csaba és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje egyetért abban, hogy programjaik 90 százalékban azonosak, így nem meglepő, hogy a kampányukban nem ütköztek valódi érdekek, koncepciók, inkább csak szimpla hatalmi harc zajlott. 

A szakértő úgy véli, hogy az előválasztás koncepciója a kezdetektől fogva „több sebből vérzik". Megjegyezte: sokat elmond a baloldali pártok állapotáról, hogy Puzsér Róbert, „egy celeb kénye-kedve alapján alakították az előválasztások forgatókönyvét". Kérdéses, hogy miért volt szükség politikai tényezőként tekinteni Puzsér Robertre, hiszen ezek a pártok folyamatosan hangoztatják, hogy támogatottságuk Budapesten a legnagyobb – fűzte hozzá Erdős Gergely.

Az ellenzéki előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely nyerte, aki a nyári második fordulóban az LMP által támogatott Puzsér Róberttel és Sermer Ádámmal, a Magyar Liberális Párt jelöltével versenyezhet majd.

https://mandiner.hu/cikk/20190204_szazadveg_a_fopolgarmester_elovalasztas_celja_a_mediafigyelem_megszerzese

Orbán Viktort választotta legfőbb ellenfelének Frans Timmermans

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

·         Fukuyama: Magyarország és Lengyelország a populizmus üvegháza;

·         Bannon kiengedte a gőzt és már nem akarja a populista pártok segítségével belülről beomlasztani az uniót; 

·         A román szociáldemokraták nagy tehertételt jelentenek európai párttársaik számára, Merkel viszont el tud viselni egy Orbánt.

 

https://b1.blog.hu/2019/02/04/orban_viktor_timmermans_celkeresztjeben#more14606788

 

 

Nem árulják el, ki vette a repülőjegyeket Orbán magángépes útjaira

Az Átlátszó tavaly ősszel számolt be arról, hogy Orbán Viktor július 25-én egy 17 milliárd forint értékű, ismeretlen tulajdonosú osztrák magángéppel utazott a MOL Vidi bulgáriai meccsére.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ekkor azt mondta, Orbán az utazást ajándékba kapta a MOL Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól.

A miniszterelnök tavaly egy másik magángépet is használt, a miniszterelnök Facebook-oldalán található videón is látható, hogy az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű géppel utazott Berlinbe Angela Merkelhez.

Az Átlátszó szerint ez a magángép tavaly 12-szer járt ugyanott, ahol a magyar miniszterelnök épp valamilyen hivatalos látogatáson vagy focimeccsen vett részt.

Orbán tavaly a honvédség repülőit is rendszeresen használta, noha ezekről állították, hogy nem kormánygépek.

Havasi Bertalan korábban azt mondta, Orbán útjainál minden esetben repülőjegyeket vettek, így az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között hányszor, milyen utazásukra, milyen cégektől és mennyiért vettek repülőjegyeket Orbánnak.

A Miniszterelnökség azonban válaszában azt írta, ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Egy kormányrendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke felel a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, így beadtak egy adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is.

Akik szintén közölték, hogy nem adatkezelők a jegyekkel kapcsolatban.

 

https://24.hu/kulfold/2019/02/04/orban-viktor-repulogep-magangep-repulojegy/

 

Egy ellenzéki képviselő hatósági papírt kapott a hátrányos megkülönböztetéséről

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatban mondta ki, hogy a szentendrei polgármester és csapata politikai nézetei miatt különböztette meg hátrányosan a város egyik önkormányzati képviselőjét. A Honecz Ágnes elnöklete alatt működő hatóság vizsgálatát Fülöp Zsolt, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) képviselője kezdeményezte, miután az önkormányzat kizárólag a fideszes képviselőkkel reklámozta a Szentendrén zajló beruházásokat.

A városvezetés 2017-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy a nagyobb beruházások helyszínén az építkezési projektekről szóló tájékoztató tábla mellé az önkormányzat saját forrásból egy másikat is kihelyez. Ezen a nagyméretű kiegészítő táblán az adott választókörzet önkormányzati képviselője szólhat a lakossághoz. A fényképpel, névvel ellátott táblán elmagyarázhatják a környék lakóinak a beruházás fontosságát, és türelmet kérhet a munkálatok okozta esetleges kellemetlenségekért.

https://24.hu/belfold/2019/02/04/szentendre-fulop-zsolt-egyenlo-banasmod-hatosag/

Több magyart toloncoltak ki Ausztriából, mint afgánt

Ausztria tavaly mintegy 4700 bevándorlót toloncolt ki, és több mint 60 százalékuk európai ország állampolgára volt - közölte hétfőn a Ö1 osztrák közszolgálati rádió reggeli műsora.

Az Ö1 szerint kényszerintézkedés mindenekelőtt szlovákokat, szerbeket, magyarokat és románokat érintett, írja az MTI.

A kitoloncoltak 45 százaléka, vagyis 2100 ember európai uniós tagország állampolgára. Amennyiben a szerbeket, a macedónokat, az albánokat és a bosnyákokat is hozzászámítják, számuk 2900-ra bővül, ami azt jelenti, hogy a kitoloncoltak 63 százaléka európai ország útlevelével rendelkezik – derült ki az osztrák rádió műsorából.

Az Ö1 szerint főleg hajléktalanokat, munkanélkülieket és bűncselekmények elkövetőit toloncolták ki.

Első helyen 600 kitoloncolttal a szlovákok vannak, őket követik a szerbek, a magyarok és a románok. Ötödik helyen vannak a nigériaiak, akiket georgiai és afgán állampolgárok követnek.

https://24.hu/kulfold/2019/02/04/ausztria-kitoloncolas-magyarok/

A Szabad Európa Rádió úgy tudja, hogy Magyarország a fehéroroszokkal szembeni EU-s fegyverembargó vétójával fenyegetőzik

Szabad Európa Rádió (RFE/RL) információi szerint a magyar diplomácia újabb fronton gátolja az egységes EU-s fellépést: mint honlapjukon írják, a magyar fél egyelőre nem hajlandó támogatni a Fehéroroszországgal szembeni fegyverembargó meghosszabbítását.

A 2011 óta életben lévő embargót évente kell meghosszabbítani, és a 28 EU-tag egyhangú támogatása szükséges ehhez. Az idei határidő február 28-a. Mint az RFE/RL cikke megjegyzi, Magyarország az elmúlt években már több engedményt elért, többek között a sportfegyverekre vonatkozó embargó feloldását. 

https://444.hu/2019/02/04/a-szabad-europa-radio-ugy-tudja-hogy-magyarorszag-a-feheroroszokkal-szembeni-eu-s-fegyverembargo-vetojaval-fenyegetozik

Két és fél év börtönre ítélték a vörösiszap-perben a Mal Zrt egykori vezetőjét

Második nekifutásra hirdettek ítéletet hétfőn a vörösiszap-perben. Az első eljárásban mindenkit felmentettek, de az eljárást szabálytalanságok miatt meg kellett ismételni.

Most súlyosabb ítélet született.

Az első rendű vádlottat, a Mal Zrt. egykori vezetőjét két és fél év fogházbüntetésre ítélték közveszélyokozás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt.

A másodrendű vádlottat, a cég műszaki vezérigazgató-helyettesét szintén börtönbüntetésre ítélték 2 évre. A 15 vádlott nagy részét elítélte a Győri Törvényszék, elsősorban hulladékgazdálkodás megsértése, illetve gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt. Mást ugyanakkor nem küldött börtönbe a bíró, a harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Öt vádlottat minden vádpont alól felmentett a törvényszék. 

https://444.hu/2019/02/04/ket-es-fel-ev-bortonre-iteltek-a-vorosiszap-perben-a-mal-zrt-egykori-vezetojet

Farkasházy Tivadar: A villák igazai

Orbán Viktor: Magyarországon ma baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, ezt én ténykérdésnek tekintem. Indulat nélkül mondom, nincs bennem harag, nem rázom az öklömet. Egész egyszerűen, mint ahogy reggel felkel a nap, én is fölkelek, és azt látom, hogy a mai nap is ellenszélben fogok dolgozni

• Schmidt Mária: Be kellett adnom a közösbe a Figyelőt, utána a Terror Házát, majd a Sorsok Házát, a fiam miatt be kellett lépnem az LMP-be, jó, hogy nem a Vörös Október Tsz-be, már a halszagú Gerő András is ellenem fordult, Dózsa László pedig azt üvöltözi be a küszöb alatt, hogy Pruck Pál, és ha eltaposom, naponta háromszor támad fel.

• Kövér László: Ellenzéki képviselők mérgezett vizet küldetnek fel az elnöki pulpitusra, naponta büntetnek meg a rendőrök, a közterület-felügyelők, elvontatják a kocsimat, utána felírnak, hogy a tilosban gyalogoltam, becsmérlőn nézegetik a bajuszomat, egy pokol az
életem, az egész fizetésemet rájuk költhetem.

• Rogán Antal: Cili ki akarta váltani az ipart, hogy éjszakai műszakban kosarat fonjanak a Sarka Katával, de a jobbikos önkormányzat nem ad nekik lakcímkártyát, mert szerintük nem telepedtek le, a szomszédom nem köszön, a másik meghívott egy betűtésztalevesre, de csupa O1G volt.

• Tiborcz István: A Fedél nélkült árulom a tilosban, mire állandóan szabadra állítják a lámpákat, hogy elüssenek, fényárban úszik az egész város, hogy ezzel is bosszantsanak, ha így marad, el kell hogy adjam az egyik vesémet egy dúsgazdag vatikáni migránsnak, vagy a turai kastély előtt koldulhatok.

• Orbán Győző: A feleségem kőlevest akart főzni ebédre és vacsorára, ezért kiküldött a bányámba, hogy hozzak bele egy kiló dolomitot, de sehol sem találtam, már egy nagyobb kaviccsal is beértem volna, végre a fiam háza előtt láttam, ám azt nem mertem felvenni, mert még megver.

• Mészáros Lőrinc: A faluban mindenki maga köti be a bojlerét, megtanulták, hogy kell kóccal körbetekerni a csapot, hogy ne csöpögjön, egyszerűen nem kapok munkát, felkopik az állunk, csikkekből sodrok magamnak naponta egy staubot, hogy legalább egy-két slukkra fussa. Az a szegény, aki a legszegényebb. Ezt egy dúsgazdag magyar tanár ordította be tegnap az okostelefonomba.

• Matolcsy György: Ingyenkonyhákon ebédel a családom, kapualjakban alszanak a rokonaim, a kukákban turkálnak az unokatestvéreim, van vagy hét és fél milliárd, nyolcasokat mutogatnak a dolgozóim, hát élet ez?

 

https://prokontra.hu/farkashazy-tivadar-a-villak-igazai/

 

Kipróbáltuk a legmagyarabb mai társasjátékot, amelyben strómanként kell legyőzni a másikat

Valószínűleg egy olyan táblás játék sem készült még, amely annyira szórakoztatóan mutatta volna be a magyar politikai élet nem mindig szórakoztató valóságát, mint a Legyél te is Nerlovag! Egy órányi tesztet terveztünk vele, végül két órán át ültünk fölötte. Majd még egy délutánt.

https://hvg.hu/tudomany/20190204_legyel_te_is_nerlovag_tarsasjatek_teszt_stromanok

Előválasztás: mégsem biztos Puzsér részvétele

Puzsér nem hajlandó részt venni az előválasztás második fordulójában, ha nem lesz online regisztráció is, az MSZP viszont ebből nem akar engedni.

Másképp értelmezi az MSZP és Puzsér Róbert, hogy miben állapodtak meg az online szavazás feltételeivel kapcsolatban, ezért akár meg is hiúsulhat a budapesti főpolgármester-jelöltségért folytatott előválasztás második fordulója – írja az Azonnali.

Puzsér még decemberben az előválasztási részvételét ahhoz a feltételhez kötötte, hogy azon lehessen csak és kizárólag online is szavazni, vagyis hogy ehhez személyes regisztrációra se legyen szükség, a két fél szándéknyilatkozatában azonban végül az szerepelt, hogy "online és személyes szavazásra egyaránt van lehetőség", az online szavazás mikéntjét így nem pontosították. Az MSZP azonban ragaszkodik ahhoz, hogy online csak személyes regisztráció után lehessen szavazni, ezért karácsony után előzetes regisztrációt is tartottak azoknak, akik esetleg külföldön élve akarnának szavazni.

Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke azonban most azt nyilatkozta a lapnak, hogy

ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, akkor Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni.

 

https://hvg.hu/itthon/20190204_Elovalasztas_megsem_biztos_Puzser_reszvetele

 

Az ingyen pénz mellé kedvezményes hitelt is kapnak Mészárosék a szállodafejlesztésre

Nagy turisztikai pénzosztás - itt vannak az újabb részletek

A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Kisfaludy szálláshely fejlesztési program nyertes pályázói a vissza nem térítendő állami támogatás mellé kedvezményes kamatozású állami hitelt is kérhetnek a Magyar Fejlesztési Bank által kidolgozott 50 milliárd forintos hitelprogramból.

 

Például a nyertesek listája szerint 2,9 milliárd forint támogatást kapott a kormány turisztikai szervezetétől a CDHT Hotel Projekt Kft. a Tihanyi kastélyszálló és tréning központ elnevezésű hotel megvalósítására. A 2018-ban alapított cég az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonában van, amelynek igazgatósági tagja Garancsi István, a székesfehérvári Mol Vidi FC labdarúgóklub tulajdonosa és elnöke, de a cégben Garancsi István mellett Csányi Sándor OTP-vezérnek és Hernádi Zsolt Mol-vezérnek van még érdekeltsége.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/turizmus-panzio-hitel-hotel.677863.html

Rabláncot kaptak az Audi-dolgozók - emiatt féltek sokan a felmondástól

Nem csak szórványosan, hanem tömegesen alkalmazta a győri Audi, hogy a termelésingadozások miatt felhalmozódó mínusz munkaórákra eső bért visszaszedte a távozó munkatársaktól - állította Napi.hu-nak a társaság egyik, 2017-ben felmondott dolgozója, aki már vissza is fizette a követelést. Elmondása szerint 300-500 ezer forint körüli összegek forogtak kockán, így az eljárás alkalmas volt arra, hogy számos dolgozót eltántorítson a cégtől való kilépéstől.

 

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/audi-munkaido-felmondas-munkavallalo-koveteles-rabszolgatorveny.677717.html

 

Az illiberalizmus délibábjának venezuelai halála

Venezuelában végzetes radikalizmussal ugyanaz zajlik, mint Putyin Oroszországában

Szerző: Ara-Kovács Attila

„Venezuelát ma Kína és Oroszország finanszírozza, ez utóbbi ideológiai és geopolitikai, az előbbi szigorúan piaci alapon. Ma már a hadsereg sem teljesen megbízható, nem is beszélve a titkosszolgálatról, mely Kubából volt kénytelen ügynököket importálni. A jelek szerint a virágzó illiberalizmus délibábja után a chávezi rendszer feladni kényszerül nacionalista vágyálmát is, minekutána külföldiekkel kell önmagát megvédenie saját – népével szemben.”

https://varosikurir.hu/illiberalizmus-venezuelai-halala/

Üdvözlet a magyar tudomány süllyedő hajójáról

Elérkezett a pillanat, amikor muszáj billentyűzetet ragadnom, mert, ahogy az néhány történésszel már előfordult a történelemben, engem is utolért a történelem.

Minden jel arra utal, hogy szeretett munkahelyemet, az MTA Bölcsészettudományi Központját egy-két éven belül a teljes megszűnés veszélye fenyegeti, és nekem már alighanem néhány hónap múlva búcsúznom kell tőle. Bár hasonszőrű ismerőseimnek aligha kell magyaráznom, hogy mi is ez az intézmény, de a többiek kedvéért azért elmondanám, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem kegydíjas vénemberek gyülekezete, akik havonta egyszer összegyűlnek az Akadémiai Klubban, hogy megbeszéljék az aktuális fogpótlásaikat, és hogy a biztonságos távolból, nyelvük hegyét finoman megpedzve, hályogos szemük függönyén át szemrevételezzék az új pincérnő fenekét, amint azt a közvélemény gyakran elképzeli, hanem egy olyan esendő, de közben valóban tiszteletreméltó tudományos szervezet, amely tíz kutatóközpontot és öt önálló intézetet tart fenn, mintegy 5000 főállású kutatóval. Ebből az ötezerből négyszáz nálunk, a hét intézetből álló Bölcsészettudományi Kutatóközpontban dolgozik, és a négyszázból körülbelül százan az én szellemi pátriámban, a Történettudományi Intézetben.

Ritka jó munkahely ez, és nem a bérezés miatt, hiszen fizetését tekintve többségünk legfeljebb az árufeltöltőkkel tud versenyre kelni, hanem azért, mert itt

LLEHETŐSÉGÜNK VAN FŐÁLLÁSBAN KUTATNI AZT, AMI IGAZÁN ÉRDEKEL, A MAGYAR TÖRTÉNELMET, MÉGHOZZÁ EGY IGAZÁN INSPIRÁLÓ ÉS ÖSSZETARTÓ SZAKMAI KÖZÖSSÉG TAGJAIKÉNT.

Szentesi Zöldi László, a Demokrata és egyéb orgánumok újságírója egy nemrég megjelent, egyébként számos jó észrevételt is tartalmazó véleménycikkében, amelynek részben még a fő üzenetével is egyet tudok érteni, így írt rólunk, céhbeli történészekről:

„A hivatalos tudomány képviselői, az íróasztalukhoz ragaszkodó régi komcsik és liberálisok, gyakorlatilag megszállták a magyar szellemi élet kulcspozícióit. Miért lenne másképp ez a magyar történettudomány legfontosabb kutatóműhelyeiben? Futtatott és sztárolt értelmiségiek tucatjai jutnak eszembe, akik a pártállami időkben bevették magukat egyetemre, tanszékre, kutatóintézetbe, és nyilvánvalóan onnan is fogják kivinni őket végelgyengülésben. Hogy a világ elrohant mellettük, és hogy kutatói ösztönük úgy 1993 óta nem működik, csekélység."

1993-ban én tizenhárom éves voltam. A Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziumába jártam, és bizony nemigen tudtam még, hogy mi fán terem a kutatói ösztön.

https://index.hu/velemeny/2019/02/04/tortenettudomany_mta_magyar_tudomany_palkovics_atszervezes_szabo_andras_peter/

Biztosított az MTA működése

El kell végezni a köztestület kutatóintézeteinek átvilágítását – szögezte le Cseresnyés Péter államtitkár

Magyar Hírlap

A keretfeltételek teljeskörű szabadságot biztosítanak az MTA számára ahhoz, hogy saját hatáskörben átmeneti forrásrendezéseket hajtson végre – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) minden törvényes eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy forrásokat megelőlegezzen, átcsoportosítson, feladatokat átmenetileg vagy tartósan finanszírozzon – mutatott rá írásbeli válaszában Cseresnyés Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárát a Párbeszéd frakcióhoz csatlakozott független Mellár Tamás kérdezte arról, miként lehet az év első három hónapjában az MTA kutatóintézeteit a hatályos jogszabályoknak eleget téve működtetni úgy, hogy a működési költségeknek a béreken felüli részét a minisztérium nem fizeti ki. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/140002/Biztositott_az_MTA_mukodese

Harmincmillió forinttal tartozik egy bíró egy ügyvédnek, aki most fut a pénze után

Nem fizette vissza a kölcsönkapott 30 millió forintot az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírája. A károsult, egy ügyvéd sértetti tanú lett a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban, amelyet a bírónő hasonló ügyleteivel kapcsolatban rendeltek el még 2017 júliusában. Abban az évben egyébként fegyelmi eljárást is kezdeményeztek a bíróval szemben azért, mert ügyvédek előtt kötött, váltókkal is megerősített kölcsönszerződés alapján nem fizette vissza a pénzt.

https://atlatszo.hu/2019/02/04/harmincmillio-forinttal-tartozik-egy-biro-egy-ugyvednek-aki-most-fut-a-penze-utan/

Az MTVA szerint 23 milliós kárt okoztak az Alapnak az ellenzéki képviselők

A hírhamisító Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója hivatalos, az Alap pecsétjével és fejlécével ellátott levelet írt Kövér László házelnöknek, melyben arról panaszkodik,

„az elmúlt időszakban intézményünk folyamatos és sorozatos támadásokat szenvedett el parlamenti mandátummal rendelkező országgyűlési képviselők miatt”

– számolt be róla az Azonnali, ahogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője is kirakta Facebookjára Papp levelét, melyet a házelnök valamennyi parlamenti frakcióhoz eljuttatott:

A vezérigazgató azt írja továbbá, hogy a képviselők veszélyeztették a közmédia működését, és több száz jogsértést követtek el, majd megjegyzi, az ellenzéki képviselők tevékenysége nyomán 23 millió (23.000.000) forint kár érte az intézményt – ebből kétmillió csak a kerítés- és ablakelemekben okozott kár.

Ugyanakkor azt nem említi, hogy a képviselőknek azért kellett unortodox módszereket alkalmazniuk a közintézmény meglátogatásakor, mert az nem biztosította nekik a szabad bejutást, mely képviselőként a hatályos jogszabályok alapján megilletné őket.

Amennyiben tehát valóban kétmillió forintos kár keletkezett – amit a hírhamisító Papptól származó információként érdemes óvatosan kezelni – az könnyedén elkerülhető lett volna, ha az MTVA betartja a jogszabályokat, és engedi a képviselőket az ajtón keresztül közlekedni.

https://merce.hu/2019/02/04/az-mtva-szerint-23-millios-kart-okoztak-az-alapnak-az-ellenzeki-kepviselok/