2019, augusztus 6 - 08:21 Sajtószemle

Kádárék tolmácsa, Orbán barátja, a magyar tudomány új vezetője

Maróth Miklóst, saját barátját és tanácsadóját nevezte ki Orbán Viktor az Akadémiától elvett kutatóintézeti hálózat vezetőjének. A jobboldali tudományosság nagy embere, a migránskampány tudós arca a Pázmány alapítója, de már a Kádár-rendszerben is jó kapcsolatokkal rendelkezett. A machiavellisztikusnak mondott tudós 76 éves bölcsészként újítaná meg az innovációt. Portré az államszocializmustól a menetrendszerű migránsozásig.

·         Maróth Miklós a katolikus egyetem alapítója, Orbán tanácsadója, hosszú ideje a jobboldali értelmiség nagy hatalmú figurája. Most megkapta az MTA-tól elvett kutatóintézeteket.

·         A tudományos életben ellentmondásos a megítélése, tudását elismerik, de sokan tartanak tőle.

·         A Kádár-rendszerben pártállami vezetőknek tolmácsolt, most Orbánt kíséri közel-keleti útjaira.

·         Arabistaként a migránsellenes kampányban beállt a kormány kórusába.

·         Korábban MTA-elnök akart lenni, kampányában a nagy politikai beavatkozásoktól óvott, most a politika által erővel elvett intézeti hálózat vezetője lesz.

·         Portréjához őt ismerő kutatókkal, egyetemi vezetőkkel, akadémikusokkal beszéltünk, néhányan névvel, mások csak név nélkül beszéltek az életútjáról. Maróth Miklós reakcióját a cikk végén olvashatják, kérdéseinkre adott válaszait pedig ebben a miniinterjúban.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/08/05/meszaros-beatrix-szakdolgozat/

 

Pár hónap múlva már NER-kompatibilis lehet az MTA-tól elvett kutatóhálózat

A miniszterelnök barátjának tartott Maróth Miklós vezeti a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) leválasztott kutatóhálózatokat irányító testületet, amelyben Palkovics László miniszter több "embere" is ott ül. Bár eddig baráti beszélgetések voltak, de többen azt mondják, hogy pár hónapon belül minden megváltozik.

Nagyon rossz előérzetem van. A kormánynak ellentmondó tudományos műhelyeket ki fogják nyírni, pár hónapon belül NER-kompatilibissé tehetik a kutatóhálózatokat

– mondta el véleményét egy névtelenséget kérő, nagyon szkeptikus akadémikus. Ő úgy hallotta, a főigazgatókkal megpályáztatják majd saját helyüket. Ez lehet egy pletyka is, mindenesetre beszéltünk más, magas rangú forrással is, aki szintén elképzelhetőnek tartja ezt a lehetőséget.

Az új szisztéma, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szeptembertől működik, augusztus elsejével az irányító testületet nevezték ki, amely

·         dönt a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, megszüntetéséről

·         jóváhagyja a kutatóhelyek céljait, feladatait, kiadja alapító okiratukat

·         meghatározza a kutatóhelyek vezetői munkaköre betöltését szolgáló nyilvános pályázati felhívás tartalmát és megválasztja a kutatóhelyek vezetőit.

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) egyik tagja, Lőrincz Viktor azt gondolja, gyors átalakulás jöhet, az MTA-t megcsonkító törvénybe ugyanis nem került bele a 2020. január 1-ig tartó moratórium. 

https://hvg.hu/itthon/20190805_ner_mta_kutatointezet_maroth_palkovics_lovasz_elkh

A piac tisztességtelen befolyásolásáról írta szakdolgozatát Mészáros Lőrinc lánya

Mészáros Beatrix tavaly adta le Debrecenben a diplomamunkáját A verseny érdemi befolyásolására alkalmas tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat címmel.

24.hu által megismert szakdolgozat nagy részben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ügyeit tekinti át, és közben méltatja is a hivatal szerepét. Az összefoglaló egyik tételmondata szerint „a Gazdasági Versenyhivatal a gazdasági versenyt oly módon óvja, hogy nem engedi tisztességtelenül befolyásolni a fogyasztói döntés mechanizmusát”. Mészáros Beatrix meg is fogalmazza, hogy ez miért fontos tevékenység:

A tisztességtelen befolyás kihat vagy kihathat a fogyasztóknak a versenytársak, illetve a termékek közötti választásának a folyamatára és ezáltal a verseny alakulására.

A felismerés azonban, annak ellenére, hogy a Mészáros család milliárdos, sőt százmilliárdos forgalmú cégekkel egész iparágak sorsát meghatározza, és expanziója többször volt már a GVH vizsgálatainak a tárgya, megmarad kis léptékű fogyasztóvédelmi ügyek szintjénél.

Mészáros Beatrix nagy teret szentel például egy olyan 2008-as GVH-vizsgálatnak, amely az egyik kereskedelmi lánc ellen indult.  A Lidl reklámújságjában – eléggé el nem ítélhető módon – egy képkockán hirdette a 3,5 százalékos Meggle és a 2,8 százalékos Pilos tej akciós értékesítését, de elhallgatta, hogy az üzletek felében kizárólag egyiket, az üzletek másik felében pedig csak a másikat árusították.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/08/05/meszaros-beatrix-szakdolgozat/

 

Az EU határvédelmi ügynöksége inkább becsukja a szemét, ha Magyarországról van szó

nemzetközi sajtószemle

 

https://nepszava.hu/3045563_az-eu-hatarvedelmi-ugynoksege-inkabb-becsukja-a-szemet-ha-magyarorszagrol-van-szo

 

Reagált a Coca-Cola Boldog István bojkottjára

Fura kijelentést tett hétvégén Boldog István: addig nem iszik Coca-Colát, amíg a cég el nem távolítja legújabb plakátjait, amiken többi között azonos nemű szerelmespárok láthatóak.

Hétfőn reggel a cég közleményt adott ki, amiben elmagyarázzák, mit és miért szeretnének kifejezni a #loveislove címkével futó hirdetésekkel és különleges palackokkal. A Sziget Fesztivál idei témája a Love Revolution, azaz a Szeretet forradalma, amellyel a cég örömmel vállal közösséget, hisz az egyenlőséget és a sokszínűséget alapvető értékeiknek tartják. Az ikonikus, több országban is megjelenő, szivárványos palackcímkénk is ezt fejezik ki, ezen értékek előtt tiszteleg.

 

Ezt a kampányunkat városszerte kihelyezett plakátokkal kísérjük. A háromféle plakáton egy-egy Coca-Colát ivó pár szerepel, hetero- és homoszexuális párok egyaránt. Ezzel valóban szeretnénk üzenetet közvetíteni: a hitünket abban, hogy mindenkinek joga van a szeretetre, szerelemre, hogy a szerelem érzése ugyanaz. Számos reklám esetében megoszlik az emberek véleménye: van, akinek tetszik, és van, akinek nem.  Természetesen tiszteletben tartjuk, ha másoknak eltér a véleménye a miénktől.

https://24.hu/szorakozas/2019/08/05/coca-cola-valasz-bojkott-meleg-homoszexualis-plakat/

Ki akarják kapcsolni a gázt Iványi Gáboréknál

„Több általunk fenntartott létesítményben is ki akarják kapcsolni a gázszolgáltatást, mivel adósságot halmoztunk fel a szolgáltató felé” – tudta meg a Hírklikk Iványi Gábor lelkésztől, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökétől. A MET  levélben igyekszik ezt megakadályozni, azzal érvelve, hogy az állam többel tartozik nekik, mint amennyi adósságot ők kényszerű módon, az állam által felhalmoztak. A Testvérközösségnek egyébként az állam mintegy három milliárd forinttal adósa. Ha ennek ellenére a gázt mégis kikapcsolják, annak a szociális létesítmények az ellátottak, és az ellátás látná a kárát.

„Nincs az rendben, hogy az állam nem teljesít, s amikor mi egy állami cégnek tartozunk, akkor az ki akarja kapcsolni a gázt a létesítményeinkben” – szögezte le Iványi Gábor a Hírklikknek. Hozzátette, hogy „a MET által fenntartott idősotthonokat, iskolákat, szociális létesítményeket, lényegében a fenntartásunk alatt lévő minden létesítményt, s mindenkit, akit ott ellátunk érintené a gázszolgálatás leállítása”.

Minek tudja be azt, hogy újabb ilyen atrocitásra készül az állam a Testvérközösség ellen? – kérdeztük Iványit, aki nehezen tudja elképzelni, hogy a gáz leállításával való fenyegetés független lenne a kormánytól, mint mondja: „nem hinném, hogy  anélkül zárnák el a gázcsapot, hogy nem kérdezik meg a kormányt, amely diszponál a szolgáltató felett”.  Határozott véleménye, hogy ez is a Testvérközösség nyolc éve tartó üldöztetésének egy újabb fejezete.

https://hirklikk.hu/kozelet/ki-akarjak-kapcsolni-a-gazt-ivanyi-gaboreknal/353290

 

Megszólalt az exgengszter: új teória született Fenyő haláláról

Árnyalhatja a képet a Fenyő-gyilkosság részleteivel kapcsolatban az egykori maffiózó, Jurányi Zsolt.

Az épp börtönben ülő nehézfiú ezt mondja abban a levélben, amely ügyvédjén, dr. Siklér Ernőn keresztül került lapunk birtokába. A gengszterből lett író, akiről tudni lehet, hogy baráti viszonyt ápolt a 90-es évek alvilági figuráival, a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban azt állítja: Gy. Tamás aligha lehetett felbujtó a gyilkossági ügyben, a megrendelőt egészen máshol kell keresni.

A levél szerint Jurányi és ukrán társai 1998-ban meg akarták zsarolni Gy.-t, mivel az hírlett az éjszakai életben, hogy ő ölette meg Fenyőt, amiért az betett neki a Nap Tv-vel kapcsolatban. A zsarolás után azonban a banda egy telefonhívást kapott az akkor már nem Magyarországon tartózkodó olajos keresztapától, hogy hagyják békén Gy.-t. Ám a telefonhívás nem érte el a célját: az ukránok nem ijedtek meg.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/juranyi-zsolt-exgengszter-szerint-az-ukran-alvilag-adott-megbizast/pbzrb80

 

Tényleg új teória született a Fenyő-gyilkosságról?

Meglepő fordulat a médiavállalkozó gyilkosság ügyében. Kiüzent a börtönből a maffiózóként ismert Jurányi Zsolt, aki a ma nyilvánosságra hozott levelében azt állítja, hogy nem Gyárfás Tamást kéne gyanúsítani a Fenyő-gyilkosságért. Tudomása szerint ugyanis Fenyő Jánost ukrán maffiózók ölték meg, mert Fenyő kihagyta őket az üzletből. Megkérdeztük az ismert nyomozót, Kovács Lajos ezredest, hogy befolyásolhatja-e a megjelent levél a bűnügy tárgyalását?

- Mit szól ahhoz a levélhez, amelyet egy börtönben ülő maffiózónak tulajdonítanak, aki szerint Fenyő Jánosnak azért kellett meghalnia, mert az ukránokat kihagyta valami buliból?

- Semmit sem szólok! Egyrészt a levelet nem is olvastam, de ami fontosabb: amíg nyomoztam Fenyő János ügyében, én nem találkoztam semmiféle „ukrán szállal”. A meggyilkolt vállalkozó – tudomásom szerint – nem állt üzleti kapcsolatban ukrán körökkel, vagyis az eltelt évtizedek alatt mindeddig ilyen előzménye nem is volt a gyilkossági ügynek. Tehát az tudom mondani, hogy ilyen értelemben ez a levél a „semmiből” jött.

- A levelet állítólag az elítélt ügyvédjén, Jurányi Zsolton keresztül juttatták ki, mondván: Gyárfás aligha lehet felbujtó. Ez befolyásolhatja az ügy alakulását?

- Semmiképp! Inkább olyan érzésem van, hogy valaki megpróbálja az ügyet valamilyen irányba befolyásolni, de erre aligha lesz már mód.

https://hirklikk.hu/kozelet/tenyleg-uj-teoria-szuletett-a-feny-gyilkossagrol/353323

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Seine Kämpfe

Van egy örömhírünk: a magyar nép akként vélekedik, hogy a felcsúti család demokratikus úton már nem leváltható. A Friedrich-Ebert-Stif­tung, a Policy Solutions és a Závech Research közös kutatásának fris­sen publikált eredménye szerint a lakosságnak alig több mint egyhar­mada hisz abban, hogy kormányzó urunkat és bandáját civilizált mó­don ki lehet tessékelni a hatalomból, ők nyilván genetikailag megtör­he­tetlen optimisták, vagy a kelleténél több alkoholt fogyaszta­nak. A józan életű kétharmad viszont úgy látja, hogy kormányzó urunk szemé­lyes irányítása mellett sikeresen építettük újjá ama sárga házat, amelyben nyolcvankilenc előtt laknunk megadatott, beleköltöztünk, minden olyan, mint rég. Vagy majdnem olyan. A különbség főleg abban áll, hogy akkoriban lakat volt az ajtón, most viszont nincs, aki az élet­től még vár valamit, elmegy. Marad a resztli.

Kormányzó urunk ezt ugyanígy látja, és politikai pályafutásának nagy sikereként könyveli el. Szabadságharcosi curriculum vitæje sze­rint, amelyet Tusványoson osztott meg az örvendező publikummal, neki ezért legkevesebb négy háborút kellett megnyernie. Fel is sorolta, melyeket. „Először is kivívni az ország függetlenségét és szabadságát. Erre mentek rá a diákéveink, illetve aztán később az 1989 és 1991 kö­zötti két évünk.” Nyilván fölösleges mondanunk, hogy az idézetben sze­replő plurális alakok csupán a fejedelmi többes néven ismert álszerény fogalmazásmód jelei, a szónok valójában önmagáról és csakis önmagá­ról beszél. Az ország függetlenségét és szabadságát ő vívta ki, az ő di­ákévei mentek rá. Másodjára 90 és 94 között a szocialista tervgazda­ság helyébe tőkés piacgazdaságot kellett építenie, és ezzel párhuzamo­san demokratikus jogi és politikai intézményrendszert alko­tott. (Értelemszerűen azért, bár ezt csak mi tesszük hozzá, hogy ké­sőbb majd elsöpörhesse. Lásd még homokmandala.) Harmadjára 94 és 2010 között a szocialista rendszer visszalopódzó internacionalista külö­nítményei ellen vívott élet-halál harcot békés eszközökkel, ez az ő „nemzedéki feladata” volt.

És ez még mind bakfitty, közben ugyanis a második, úgyneve­zett nemzeti rendszerváltás tárgyában indítandó szabadságharc straté­giai tervezésével kellett bajmolódnia

https://www.es.hu/cikk/2019-08-02/vancsa-istvan/seine-kampfe.html

 

Vona: „Ha Orbán megbukna, akkor egy újabb Orbán jönne, ahogyan Orbán is egy új Kádár”

Vona hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, legújabb terve, hogy másfél-két havonta egy ügyet megvitatásra javasoljon a magyar civil társadalomnak, majd a végén törvényjavaslatot készítsen. „Konstruktív vitákra késztetném a társadalmat a magam eszközeivel” – mondta Vona.

Tervei szerint a dolog úgy nézne ki, hogy van egy nyers javaslattétel – az elsőről lentebb olvashatnak –, azt társadalmi vitára bocsátaná, online szavazással, kerekasztal-beszélgetésekkel, fórumokkal, esetleg konferenciákkal. Majd ha ennek a kampánynak vége lesz, akkor a törvényjavaslatot elküldené a parlamenti pártok frakcióinak és a független képviselőknek. Évente legalább hat kampány lenne.

 

https://index.hu/belfold/2019/08/05/vona_gabor_torvenyjavaslat_masodik_reformkor_alapitvany/

 

Tizenegy évig járhatott a parlamentbe MSZP-s belépővel Sarka Kata rejtőzködő férje

nevét Rogán Antal elhíresült helikopterezésével kapcsolatban is többen emlegették annak idején az Indexnek. Ő intézhette ugyanis az akkor már propagandaminiszterré kinevezett Rogán és felesége, Cecília nagy port kavart utazását, amit a Népszabadság nyomozott ki. Nem sokkal azután, hogy megírták, hogy a miniszter helikopterrel ment Szabó Zsófia színésznő esküvőjére, a lapot bezárták.

Mesterházy Attila egykori MSZP-elnök és -frakcióvezető adott állandó, úgynevezett szakértői kártyát Bessenyei Istvánnak, ám hogy az állami megrendelésekben dúskáló Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, a Rogán-családdal üzletelő milliárdos hányszor, hogyan és mire használta, arról a szocialista pártnak és volt elnökének fogalma sincs.

 

Az Ön által jelzett személlyel nem állt, és nem is áll szerződéses viszonyban sem a Magyar Szocialista Párt, sem az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja. Tájékoztatom, hogy az országgyűlési frakciókkal, így az MSZP Frakcióval kötött szerződések legfontosabb adatai is megtekinthetőek az Országgyűlés honlapján. Az országgyűlési képviselők lehetősége, hogy legfeljebb két fő részére állandó parlamenti belépőkártyát igényeljenek, a frakció vezetésének – a mandátum szabadsága miatt – ezzel kapcsolatban semmilyen vizsgálat, ellenőrzés nem feladata. Tájékoztatom továbbá, hogy jelenleg az MSZP Frakciótól az Ön által megnevezett személy nem rendelkezik érvényes parlamenti belépővel. Az MSZP Frakciója nem vezet nyilvántartást arról, hogy aki ilyen kártyával rendelkezik, mikor és hányszor lépett be az Országházba, illetve a Képviselői Irodaházba.

Ezt írta az MSZP sajtóosztálya, amely nem is erősítette meg, de nem is cáfolta a rendelkezésünkre álló adatokat, azaz a Bessenyei István nevére kiállított állandó parlamenti belépő tényét, idejét, számát, ahogyan azt sem, hogy Mesterházy Attila szocialista képviselő kérte ennek kiállítását. Pedig következnek kérdések már csak abból is, hogy a Rogán-család üzleti partnere nem állt és nem áll szerződéses kapcsolatban a párttal, mégis bejárása volt a parlamentbe.

Mindezekkel szemben maga Mesterházy Attila, noha éppen szabadságát tölti, készségesen válaszolt kérdéseinkre arról, adott-e és miért adott Bessenyei Istvánnak parlamenti belépésre jogosító kártyát 2007-ben.

 

https://index.hu/belfold/2019/08/05/mesterhazy_bessenyei_parlamenti_belepo/

 

Alföldi Róbert fotóval reagált a fideszes Boldog István kólabojkottjára

Alföldi Róbert hétfő reggel egy magát kólázás közben megörökítő fényképpel üzent Boldog Istvánnak, a Fidesz országgyűlési képviselőjének, aki vasárnap bejelentette: elhatárolódik a Coca-Cola plakátkampányától, és addig nem hajlandó a termékeiket fogyasztani, amíg el nem tüntetik a szerinte provokatív plakátokat az egész országból.

"Én ugyan nem sok colát iszom mostanában, sem ilyet, sem olyat, de a szerelem, az szerelem! Petíció ide vagy oda. És elég jó plakátok!" – írja Alföldi Róbert a poszt alatti szövegben, egyértelműen Boldog István nyilatkozatára reflektálva. Aztán a bejegyzés végén viccesen kikacsint egy "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!"-kal.

 

https://index.hu/kultur/2019/08/05/alfoldi_robert_coca_cola_boldog_istvan/

 

Az Orbán-kormány láthatatlan embere

Négy napig úgy volt miniszter, hogy nem is volt miniszter. Csak az ő vagyonnyilatkozata nem volt elérhető még egy hétig, amikor az összes kormánytagé már igen. Hiába a kormány tagja tavaly május óta, egyszer sem szólalt fel a Parlamentben. Kerüli a sajtót, de még a kormánypártit is, nem jár be a köztévébe, nem szállt be a kampányba, és nem sorosozik és nem migránsozik. De a háttérben egyengeti például az új magyar szuperbank létrehozását, ami minden bizonnyal Mészáros Lőrincé és üzleti köreié lesz. És az általa felügyelt bank a férje által irányított szervezettel kötött 20 milliárdos üzletet.  

Bártfai-Mager Andrea az Orbán-kormány láthatatlan embere. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alatt 38 társaság áll közvetlenül, olyanok, mint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Nemzeti Közművek, a hulladékgazdálkodás, a Volánbusz, MÁV, Magyar Posta, MFB. Leányvállalatokkal együtt 200-nál is több cégről van szó. Vagyis ha tudnák az emberek a nevét, őt lehetne szidni a késő vonatok, az el nem vitt szemeteskukák vagy a soha meg nem érkező postai küldemények miatt. 

https://444.hu/2019/08/05/az-orban-kormany-lathatatlan-embere

 

A MAGYARORSZÁGI MŰTŐK HARMADÁBAN NINCS LÉGKONDICIONÁLÓ, ÉS EZ KOMOLYAN VESZÉLYEZTETI A BETEGEK ÉLETÉT

„A műtőknek légkondicionáltnak kell lenni, a szaktárcának az a feladata, hogy ezt a nagy kórházakban, illetve ott, ahol egyébként komoly műtétek vannak, biztosítsa” – szögezte le július közepén Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közvetlenül az után, hogy a kánikulában a hazai kórházakban, sőt, azok jelentős részének még a műtőiben is uralkodó izzasztó hőségre vonatkozó problémafelvetést nem sikerült azzal elütnie, hogy „legutóbb talán egy olyan hírt kellett kommentálnom, hogy műtétek maradnak el a légkondicionálás hiánya miatt és nem volt igaz maga a hír”. 

 

A politikus nyilatkozata hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Magyar Kórházszövetség (MKSz) július végén vette a fáradtságot, és nem teljes, de azért a kórházi viszonyokat elég szemléletesen bemutató felmérést végzett arról, hogy a hazai betegellátó intézmények hány százalékának kellene a szaktárcához fordulnia annak érdekében, hogy felszereljék a légkondicionáló berendezéseket.

A szaktárca táncrendje elég hamar be fog telni

A villámfelmérésből az derült ki, hogy a gulyási követelményeknek a magyarországi műtőknek csak a kétharmada felel meg, az intenzív osztályoknak viszont már csak alig több mint a fele légkondicionált. Az ambulanciákon a betegvizsgálóknak csak a 10 százalékában elfogadható a hőmérséklet, míg a kórházi betegszobák 98 százalékában hírből sem ismerik a klímát. Az adatokat a Népszava beszámolója szerint 46 állami kórház szolgáltatta, az MKSz 108 intézményben tette fel a kérdéseket. 

https://qubit.hu/2019/08/05/a-magyarorszagi-mutok-harmadaban-nincs-legkondicionalo-es-ez-komolyan-veszelyezteti-a-betegek-eletet

Vádat emeltek Zuschlag János ellen tiltott adatszerzés bűntette miatt

A közlemény szerint 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” a tavaly áprilisi parlamenti képviselőválasztásra a költségvetési támogatások jogellenes megszerzése érdekében.

A politikai életben jártas 42 éves vádlott régebbről ismerte az ügy másik vádlottját, egy 25 éves kiskunhalasi férfit.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy valós tevékenységet nem végző „kamupártok” nevében a 2018. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölteket indítanak. 

A céljuk az volt, hogy a jogszabályok kijátszásával illegálisan megszerezzék a kampánycélra fordítható költségvetési támogatásokat. 

https://444.hu/2019/08/05/vadat-emeltek-zuschlag-janos-ellen-tiltott-adatszerzes-buntette-miatt

DK-szakértők

Pilhál György Magyar Nemzet

Hogy még olajozottabban végezhesse brüsszeli küldetését Dobrev Klára, a DK európai frontasszonya, Eörsi Mátyás személyében hamarosan egy régi kipróbált politikus is segíti majd munkáját. Az SZDSZ-alapító Eörsi maga is tagja a Demokratikus Koalíciónak – emlékezetes, hogy annak megalakulásakor mekkora ovációval üdvözölte a trágár vezért: „Ha Gyurcsány Ferencnek sikerül egyesítenie az SZDSZ igazságát, az MDF nemességét és az MSZP szerethetőségét, akkor ebből még bármi lehet.” (Ha kinevetgéltük magunkat, folytatom.) „Az Orbán-kormánynak jelenleg a magyar Országgyűlésben egyetlen ellenzéke van, és az Gyurcsány Ferenc – szögezte le a liberális látnok, aki most Klára asszony fegyverhordozójaként tett megindult hangú fogadalmat. – Amíg ő az alelnöki posztot betölti, addig én is Brüsszelben fogok dolgozni az Európai Egyesült Államok segítése érdekében.”

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/dk-szakertok-7180949/

A patrióta politika dicsérete

A LÉNYEG UGYANAZ, A LOKALITÁS VÁLASZA A GLOBÁLIS GAZDASÁG OKOZTA EGYENSÚLYTALANSÁGOKRA

Szakáli István Loránd Magyar Nemzet

A nemrég véget ért tusnádfürdői nyári szabadegyetem minden szempontból méltó volt a 30. évfordulóhoz.

Az évforduló arra is lehetőséget teremt, hogy számba vegyük, mit értek el a régió országai a rájuk kényszerített kommunizmus lerázása óta eltelt időszakban. Több-kevesebb sikerrel mindenhol végbement a politikai és gazdasági rendszerváltozás, ma már az Európai Unió és a NATO tagjairól beszélhetünk. Azonban ha azt vizsgáljuk, hogy a korábbi várakozásokhoz képest hol tartanak ezek az országok, a lakosság körében többnyire csalódottságot, kiábrándultságot tapasztalhatunk.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a térség országai miért nem követik a fejlett nyugat- és észak-európai államok példáját, amelyek amellett, hogy tagjai az EU-nak, egymás között területi alapon rendkívül szoros és összehangolt együttműködést valósítottak meg. 

Magyarország gazdasági értelemben is felelősséget visel a határon túl élő magyarságért, azonban minden, az ő helyzetbe hozásukra irányuló törekvés csak akkor lehet sikeres, ha fenntartható rendszert sikerül kialakítani.

Ennek két alapvető feltétele van. Az első, hogy a magyar–magyar gazdasági együttműködés valódi szövetté váljon. Ebben nem csupán egyoldalú, támogatás jellegű elemek dominálnak, hanem oda-vissza irányú, kölcsönös előnyökön alapuló kooperációk, amelyek a magyarországi gazdaság érdekeit is szolgálják. A másik, hogy a létrejövő magyar–magyar együttműködés legyen része, ágyazódjon bele egy tágabb értelemben vett közép-európai együttműködési rendszerbe, amelynek sikeressége mindegyik érintett országnak érdekében áll. Magyarország érdeke az, hogy egy gazdaságilag fejlett, közös célok mentén pragmatikusan együttműködő, stabil térség meghatározó tagja legyen.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-patriota-politika-dicserete-7052330/

 

Szükség van a versenyképességi fordulatra

Matolcsy György Magyar Nemzet

Versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie – olvasható Matolcsy György legújabb írásában a Növekedés.hu oldalon. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint korunk három legnagyobb kihívása a geopolitika, a pénz és a technológia. Ezek közül a geopolitikai kihívásokra jó válaszokat adunk, és értjük a pénz világát is, a technológia új kihívásait azonban még kevésbé értjük.

A jegybankelnök úgy véli, az elmúlt 30 évben azért nem sikerült a térséggel lépést tartanunk a Nyugathoz való felzárkózás terén, mert döntő időkben rossz döntéseket hoztunk. Az 1990-es évek első felében sokkterápiákat alkalmaztunk fokozatos átalakítások helyett, 2002-ben pedig hibás gazdaságpolitikai fordulat ment végbe a szerencsétlen politikai fordulat után – fogalmaz Matolcsy György. A jegybankelnök felidézi: a 2004-es uniós csatlakozás előtti és utáni években adósságból növekedett a magyar gazdaság, és 2008-ra már belső gazdasági válság alakult ki, amit tetézett a külső pénzügyi válság. A krízist ráadásul hibás, megszorító politikákkal próbálta meg kezelni az ország 2010-ig, sikertelenül.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/szukseg-van-a-versenykepessegi-fordulatra-7184342/

 

A Broadwayre készül A padlás, Presser olvasópróbákra jár New Yorkba

Presser Gábor zeneszerző-billentyűs, igazi közép-európai legenda. És igazi Forbes-arc, akinek refrénje, a Nem adom fel! akár a jelmondata is lehetne. Idén 71 éves és a nevét talán most ismeri meg igazán a világ. Sztoriját az augusztusi Forbesban meséljük el.

 

https://forbes.hu/a-jo-elet/a-broadwayre-keszul-a-padlas-presser-olvasoprobakra-jar-new-yorkba

A valódi tét a nemzeti szuverenitás megőrzése

Magyar Hírlap

A hazájában egy sor bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított orosz üzletember jelenleg a nemzetközi védelem egyetlen formájában sem részesül Magyarországon. Az EUB július 29-i ítélete tehát elsősorban nem róla, hanem a tagállamok függetlenségéről, illetve annak csorbításáról szól. 

Egyértelműen a tagállamok önállóságáról szól az Európai Unió Bíróságának múlt heti, az úgynevezett Torubarov-ügyben meghozott ítéletek – derül ki a lap birtokába került iratokból. Mint ismert, az EUB előzetes döntéshozatali eljárást folytatott le az ügyben, s határozatában kifogásolta azt a magyar joggyakorlatot, miszerint a bevándorlási hivatal döntéseit a bíróságok nem írhatják felül, de ha jogsértést észlelnek, új eljárásra utasíthatják a hatóságot.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190805-a-valodi-tet-a-nemzeti-szuverenitas-megorzese

„Nem a Mi Hazánk, hanem a Momentum a szélsőséges”

Magyar Hírlap

Toroczkai László szerint a politikai közéletbe visszatérő Vona Gábor feladata az, hogy a tisztességes, de félrevezetett választópolgárokat a beteg világot és nemzethalált óhajtó balliberális pártok felé vigye

Az ország minden megyéjében és több budapesti kerületben is indít önálló polgármester-jelölteket a Mi Hazánk Mozgalom – mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában Toroczkai László pártelnök, aki úgy véli, a tavaszi 3,3 százalékos választási eredményt akár még meg is duplázhatja, vagy háromszorozhatják ősszel. Szerinte a radikális jobboldali párt a volt jobbikos szavazók mellett idén már az LMP-ből kiábrándult zöldszavazók voksaira is számít. Ásotthalom polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom nem tartható szélsőséges pártnak azért, mert hagyományos értékeket képvisel.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190805-nem-a-mi-hazank-hanem-a-momentum-a-szelsoseges

 

Újracsomagolt liberalizmus

A Föld jövőjének biztosítása, a környezet védelme tehát közös kihívás, ezért sem hagyhatjuk, hogy a téma nélkül maradt liberális roncsvilág kisajátítsa

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Amikor a bukott ellenzéki politikus egy nyári sajtótájékoztatón a hazai kánikulával akarja igazolni a klímaváltozás tényét, egyúttal a retrográdnak és fasisztoidnak bélyegzett kormány nemtörődömségét, vagy amikor a függetlenobjektív tévés műsorvezetőnek a még nála is függetlenebb szakértő a nyári viharokkal magyarázza ugyanezt, az embernek az az érzése támad, hogy itt bizony egy politikai furkósbot van készülőben. Túlzásokkal faragják, formázzák, alakul az újabb csodafegyver, amit a gonosz és érzéketlen jobboldal ellen készülnek bevetni. A ballib sajtó csaknem minden harmadik–negyedik cikket ennek a témának szentel.

Nem hazai sajátosság ez: az újbaloldal Európa-szerte azon munkálkodik, hogy a konzervatív–szuverenista erők megerősödését a klímahisztiként azonosítható nyomulással fordítsa vissza. A zöld szorongás kvázi divat lett, de trükkös árukapcsolás is jár hozzá: csak az a hiteles rettegő, aki – némi leegyszerűsítéssel – egyúttal multikultipárti, ünnepli a születésszám európai csökkenését, genderbarát, és persze szivárvány színű paplan alatt álmodik határok nélküli világot.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190805-ujracsomagolt-liberalizmus

 

40 százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz-KDNP

ORIGO

Az EP-választás óta negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz-KDNP az ellenzéki pártok előtt, a kormánypártok népszerűsége továbbra is 50 százalék felett van. Az ellenzéki pártok szimpatizánsi köre ezúttal is alacsonyabb, a második helyért folytatott virtuális versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej-fej mellett állnak - derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült, júliusi közvélemény-kutatásából.

A teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz-KDNP előnye, a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll

https://www.origo.hu/itthon/20190805-40-szazalekpontos-elonnyel-vezet-a-fideszkdnp-nezopont.html

 

Legalább két ellenzéki polgármesterjelölt lesz Erzsébetvárosban

BORDÁCS BÁLINT origo

Hivatalosan is bejelentette Hunvald György, hogy elindul polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson. Erzsébetvárosban ezzel minimum két ellenzéki kihívója lesz Vattamány Zsolt fideszes polgármesternek, de nem elképzelhetetlen, hogy ez a szám emelkedni fog. Tegnap számoltunk be róla, hogy az egyéni körzetekben is osztottan vághatnak neki az októbernek a kormányellenes erők, miután a baloldal kihagyta a Jobbikot az együttműködésből. 

Nem hagyhatom cserben azokat, akik aláírásukkal támogattak, ezért hivatalosan bejelentem, hogy az őszi önkormányzati választásokon független polgármesterjelöltként indulok Erzsébetvárosban 

- így jelentette be hétfő kora reggel közösségi oldalán Hunvald György, hogy startvonalhoz áll az őszi önkormányzati választáson a városvezetői székért. A városrészt egykoron vezető szocialista politikus lépése nem volt váratlan, hiszen a napokban egy Facebook-posztban jelezte, kilép pártjából, és már akkor sejtelmesen fogalmazott polgármester-jelöltségével kapcsolatban. A jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hunvald azzal indokolta meg mostani döntését, hogy a "vele történtek után" szeretett volna rehabilitálódni. 

 

https://www.origo.hu/itthon/20190805-hunvald-gyorgy-elindul-erzsebetvarosban.html

Három fideszes birkózik Szarvason a polgármesteri posztért

A régóta kormánypárti városban komoly belharc kezdődött az önkormányzati választás előtt.

A régóta fideszes Békés megyei Szarvason egymásnak estek a fideszes potentátok az önkormányzati megmérettetés előtt. A várost 21 éve vezető Babák Mihállyal szemben elindul egy Fideszes képviselő, Babák Zoltán a polgármesterségért. Emellett pedig a kormánypárt helyi szervezetének többsége egy harmadik politikust is indítana: a jelenlegi (szintén fideszes) alpolgármestert, Hodálik Pált 

https://nepszava.hu/3045580_harom-fideszes-birkozik-szarvason-a-polgarmesteri-posztert

 

Az AB kimondta, hogy jogellenesen vették el a rokkantsági ellátást, de a kormány a füle botját sem mozgatja

Hiába állapította meg az Alkotmánybíróság (AB) tavaly novemberben, hogy a kormány 2012-ben jogellenesen vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak jelentős részét, a kabinet még semmit nem tett az érintettek érdekében – annak ellenére sem, hogy az AB idén március 31-ig adott határidőt a helyzet rendezésére.

Az új szabályozással megszűnt az addig ismert rokkantsági nyugdíj, helyette a rokkantsági ellátást vezették be, ahhoz viszont, hogy ezt megkaphassák, az érintetteknek egy újabb felülvizsgálaton kellett átesniük. Azok, akiknél „állapotjavulás” történt, kevesebb pénzt kaptak az új rendszerben – csakhogy az állapotjavulás pontos fogalmát a vonatkozó kormányrendelet nem határozta meg, arról bürokratikus módon döntöttek, nem vették figyelembe az egyéni élethelyzeteket sem.

https://nepszava.hu/3045526_az-ab-kimondta-hogy-jogellenesen-vettek-el-a-rokkantsagi-ellatast-de-a-kormany-a-fule-botjat-sem-mozgatja

Sebes György Hangulatkeltés

Nagyon megnyugtató, amit a főpolgármester – októberi újjáválasztása reményében – a múlt héten több fórumon is elmondott. Azt a tapasztalatát osztotta meg ugyanis Tarlós István, hogy a budapestieket „blöfföléssel, hergeléssel, lózungokkal nem lehet félrevezetni”. Bízzunk benne, hogy szavaira figyelnek a hatalom propagandistái, egyszersmind figyelmeztetésnek is tekintik. A hivatalosan még meg sem indult kampányban ugyanis mást sem tesznek, mint hogy igyekeznek lejáratni mindazokat, akik Tarlóssal, valamint a Fidesz jelöltjeivel szemben merészelnek indulni. 

Nem kétséges, az ellenzék helyzete – legyen szó bármely oldalról, pártról, politikusról – nem egyszerű. Az is nyilvánvaló, hogy ilyenkor könnyebb hibázni, amit a hatalom propaganda-gépezete könyörtelenül ki is használ. Hozzá még felnagyítják, amit Tarlós úgy foglalt össze, hogy „a nagy összefogók nem kedvelik egymást, ezek érdekpaktumok, programjaik sem összeegyeztethetők”. Amellett persze, hogy azon igyekeznek: minél rosszabb fényben tüntessék fel a velük szemben állókat. És mindezt mondják, ismételgetik, bízva abban, hogy ettől igazzá is válik. 

A jelek szerint pártunk és kormányunk nem biztos magában, még az eddigi nagy győzelmek után sem.

 

https://nepszava.hu/3045557_hangulatkeltes

 

Trumpot visszhangozta a texasi tömeggyilkos

A The New York Times arra emlékeztet, hogy a tavaly novemberi „félidős” választások előtt Donald Trump arról beszélt kampánygyűléseken, hogy „bevándorlók inváziója” érte el az Egyesült Államok határait. A Walmart áruházban most embereket – részben mexikóiakat – halomra gyilkoló, 21 éves fehérbőrű Patrick Crusius, mielőtt elkövette volna tettét, kiáltványt tett fel az internetre, és abban azt hangoztatta, hogy cselekménye „válasz Texas hispán elözönlésére”. Mint aki előre látta a vérfürdő nyomán a politikai vita kirobbanását, hozzátette: nézetei már korábban, „Trump előtt” megfogalmazódtak.  A lap megállapítja: bár Trump nem tekinthető a fegyveres férfi ösztönzőjének, mégis ő volt az, aki megosztó eszméket vitt be a perifériáról a főáramlatbeli amerikai közbeszédbe, beszédei és Twitter-bejegyzései hemzsegtek a gyakran hamis, félelemkeltő kifejezésektől az illegális bevándorlással kapcsolatban. Vasárnap délutáni megnyilatkozásában dicsérte a hatóságok határozott fellépését, részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátatozóinak, és arról beszélt ugyan, hogy „a gyűlöletnek nincs helye” Amerikában, de az El Pasó-i kiáltványról nem tett említést, ehelyett „mentális betegségről” beszélt.  Demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok azonnal kihasználták a lehetőséget, hogy ujjal mutassanak Trumpra, mondván, az elnök gyűlölködéssel teli beszédmódja bátorítja a szélsőségeseket.   

 

https://nepszava.hu/3045560_trumpot-visszhangozta-a-texasi-tomeggyilkos

 

A FACEBOOK NEM TESZI TÖNKRE A DEMOKRÁCIÁT, CSAK MEGMUTATJA, MILYEN HÜLYÉK VAGYUNK

Kijött a Cambridge Analytica adatlopási botrányáról egy jó kis dokumentumfilm, ami pont csak azt a kérdést nem teszi fel, hogy miért ne lenne jó a demokráciának, ha mobilizálnak egy csomó szavazót. Vannak-e megfelelő és nem megfelelő választók, és miért aggódunk jobban az amerikai vagy brit demokráciáért, mint a trinidad és tobagóiért vagy a románért? A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

 

https://azonnali.hu/cikk/20190805_a-facebook-nem-teszi-tonkre-a-demokraciat-csak-megmutatja-milyen-hulyek-vagyunk

 

ELŐSZÖR SZAVAZATOKAT, MOST INGATLANOKAT VÁSÁROLNAK A FIDESZES MAGYAR SZERVEZETNEK HORVÁTORSZÁGBAN

A Fidesz támogatta Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Baranyában nagy ingatlanvásárlásba kezdett: a Magyar Házak nagy részét fidesznarancssárgára festik. A HMDK ezzel szó szerint is ki akarja szorítani a területről a rivális magyar pártot. Közben most már bírósági ítélet is kimondja: választási csalással szerezhetett mandátumot a HMDK a zágrábi parlamentben.

 

https://azonnali.hu/cikk/20190804_eloszor-szavazatokat-most-ingatlanokat-vasarol-a-fideszes-magyar-szervezet-horvatorszagban

 

Frontex-jelentés: különösen erőszakosak a magyar határőrök

Görögország, Bulgária és Magyarország határőrei különösen brutálisak, derül ki EU határőrizeti szervének kiszivárgott, belső jelentéséből.

„Kíméletlen jelentést adott ki az ET: Verik és kínozzák a menekülteket a magyar rendőrök” – ezt írtuk nagyjából egy éve. Akkori cikkünket úgy folytattuk, hogy „ütések, rúgások, gumibotozás, kutyaharapás. Több menekült szerint ezt kapja az a magyar rendőröktől, aki átlépi a határkerítést. Elkészült az Európa Tanács jelentése, a hvg.hu pedig elsőként ismerteti a tartalmát. A kormány szerint a rendőrök minden jogszabályt betartanak, a menekültek pedig talán inkább egymást verik, onnan a sérülések.”

Most német és angol sajtóorgánumok közlik a Frontexnek a belső jelentéseit, kiderült, hogy maguk az uniós határvédelmi szerv munkatársai sem mindig tartják be a munkájukkal kapcsolatos előírásokat, illetve nem lépnek fel, ha azt tapasztalják, hogy a nemzeti határőrizeti szervek megsértik a törvényeket.

A jelentés szerint előfordul, hogy a bolgár, a magyar és a görög határőrök könnygázzal támadnak a menekültekre, kutyákat uszítanak rájuk, de ehhez hasonlóan sérti a nemzetközi jogot, ha menedékkérőket erőszakkal kísérnek vissza a határon vagy jogtalanul utasítják el őket.

https://hvg.hu/itthon/20190805_Frontexjelentes_kulonosen_eroszakosak_a_magyar_hatarorok

Félelmetes: Eltörpül a hirosimai atombomba ereje a maiakéhoz képest

74 év telt el azóta, hogy Hirosimára és Nagaszakira atombombát dobott az Egyesült Államok, és az erejük azóta csak pusztítóbb lett.

Augusztus 6-án lesz annak az (igen szomorú) évfordulója, hogy a világon először vetették be háború helyzetben az atombombát. Hirosimára délelőtt 8 óra 15 perckor dobták le a "Little Boy" nevű szerkezetet, ami végleg megváltoztatta a történelem és a második világháború még hátralévő részének menetét. Három nappal később, augusztus 9-én az Egyesült Államokra Nagaszakinál is ugyanígy "járt el".

[62 sosem látott, titkos videó került fel a YouTube-ra az USA kísérleti atomrobbantásairól]

Bár szerencsére azóta sem vetettek be egyetlen ilyen fegyvert sem háborús helyzetben, a nagyhatalmak gőzerővel dolgoztak az egyre pusztítóbb erejű atombombák fejlesztésén. Észak-Korea például egy olyan erős bombát robbantott még 2017 szeptemberében, hogy összeomlott miatta egy 2200 méteres hegy. De az Egyesült Államok sem tétlenkedett: a hirosimainál 1000x erősebb bomba robbantásáról készítettek videót. (Az Egyesült Államok kísérleteit egyébként ritka fotókon is végig lehet követni.)

A hirosimai atombomba felrobantásának évfordulója alkalmából a Statista készített egy egyszerű, ám igen látványos infografikát arról, hogy hogyan változott az atombombák erőssége 1945 óta.

https://hvg.hu/tudomany/20190805_atombomba_hirosima_nagaszaki_masodik_vilaghaboru_infografika

Együtt próbálja Ausztrália, az USA és Japán lenyomni Kínát egy stratégiai jelentőségű ágazatban

Megpróbálják megtörni Kína uralmát az elektronikai alapanyagokhoz nélkülözhetetlen ritkaföldfémek piacán.

A ritkaföldfémek egyáltalán nem ritkák, de a feldolgozásuk borzasztóan szennyezi a környezetet. Ezért eddig a világ ezt rábízta Kínára, amely a feldolgozás 85 százalékát végzi el – írja a Nikkei Asian Review. Az ausztrál Lynas, amely a maradék 15 százalékot szállítja a világpiacra, nem is otthon végzi a feldolgozást hanem Malajziában, ahol lazábbak a környezetvédelmi előírások. De ennek hamarosan vége lehet. Texasban ugyanis már épül az új feldolgozó, amely kevésbé környezetszennyező technológiával vonja ki a ritkaföldfémeket az ércből.

A kínaiak csodafegyvere visszafelé sült el

Az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália összefogott, hogy együtt oldják meg a ritkaföldfémek problémáját. A modern elektronikában nélkülözhetetlen alapanyagok kvázi monopóliumát ki akarják csavarni Kína kezéből.

https://hvg.hu/gazdasag/20190805_Egyutt_probalja_Ausztralia_az_USA_es_Japan_lenyomni_Kinat_egy_strategiai_jelentosegu_agazatban

A vadhúsnak is vegyszerszaga van, a talajvízben terjed a halálos méreg Garén

Évtizedek óta mérgezi a talajt és a talajvizet a becsődölt Budapesti Vegyiművek sorsára hagyott veszélyeshulladék-tárolója a Baranya megyei Garén. A Greenpeace által kiperelt adatok szerint a talajban és a talajvízben a határérték több tízezerszeresét mérték halogénezett aromás szénhidrogénekből 2015-ben, de azóta sem történt kármentesítés. A kormány négy éve még elismerte, hogy tennivalója lenne az ügyben, mára viszont sorsukra hagyta az érintett településeket. A garéi polgármester megmagyarázhatatlan halálesetekről beszél, hivatalos adatok szerint a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma.

https://atlatszo.hu/2019/07/30/a-vadhusnak-is-vegyszerszaga-van-a-talajvizben-terjed-a-halalos-mereg-garen/

"Aki e nyugdíjszabályokat kitalálta, nem merte Orbánnak elmondani, hogy milyen áruk van"

Egyre inkább felszínre bukkannak a magyar nyugdíjrendszer méltánytalanságai, amelyek a jövőben nem csak az idősek körében fokozzák a feszültséget, hanem költségvetést is megrengethetik. A kormányzat egyelőre nem hajlik semmilyen párbeszédre, ám hamarosan komoly korrekcióra kényszerülhet - vélekedett lapunknak Simonovits András közgazdász, nyugdíjszakértő.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-nyugdijas-nyugdijrendszer-nyugdijkorhatar-nyugdijemeles-nok40-beremeles-szocho-ado-adozas.688999.html

Hadat üzentek a klímaváltozásnak a lengyelek

Lengyelországban egy évtizedes programot indítottak a vízgazdálkodás átfogó javítása érdekében, mert enélkül mind az áramtermelést, mind a mezőgazdaságot padlóra viheti a megváltozott időjárás.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/hadat-uzentek-a-klimavaltozasnak-a-lengyelek.688767.html

G7 Tíz év után éppen hogy visszaértek a magyar bérek a válság előtti szintre

Elsőre ránézésre nagyon is meggyőzően emelkedtek a magyar átlagbérek az utóbbi években. A KSH múlt heti adatai szerint idén a tavalyi évhez képest 10-11 százalék körül alakul a bérnövekedés, ráadásul a gyakran csak bérrobbanásként emlegetett meredek, tíz százalék körüli növekedési ütem már 2017 óta tart. A megelőző négy évben pedig alig volt infláció, a keresetek viszont emelkedtek, igaz, ekkor még valamivel lassabban.

Jó okkal érezhetjük tehát úgy, hogy az évtized során nagyot javult a magyar életszínvonal, de azért érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 10-12 évben

az euróval szemben több hullámban jócskán leértékelődött a forint, illetve a gazdasági válság éveiben a bérek helyett az árak robbantak nagyot.

https://g7.hu/adat/20190805/tiz-ev-utan-eppen-hogy-visszaertek-a-magyar-berek-a-valsag-elotti-szintre/

Amikor a „keresztény szabadság” homofóbiája találkozik a profit mindenhatóságának „keresztény szabadságával”

JÁMBOR ANDRÁS MÉRCE

Kevés szórakoztatóbb dolog van, mint nézni a Fidesz-közeli jobboldal vergődését, amikor az illiberális állam, azaz orbáni „keresztény szabadság” fogalma igazi értelmet kap, és annak két összetevője, a nagytőke feltétel nélküli kiszolgálása és az úgynevezett „hagyományos értékek”, például a homofóbia egymással szemben találja magát.

A Pestisrácokon egy felháborodott cikk jelent meg arról, hogy a Coca-Cola olyan plakátokat rakott ki a Széll Kálmán téren, amin két férfi ölelkezik, két nő pedig egymáshoz rakja a homlokát. A kormánypárti lap meg is mondta, mit jelent ez, a homoszexuális lobbi elért Magyarországra.

Azért szórakoztató ilyen esetekben nézni a jobboldali véleményvezérek cikkeit, mert ilyenkor gyorsan úgy csinálnak, mintha a tőke logikája nem számítana, és valami háttérhatalom csapna le az országra.

Pedig ennek a háttér-hatalomnak van rendes neve, úgy hívják őket, marketingesek.

https://merce.hu/2019/08/04/amikor-a-kereszteny-szabadsag-homofobiaja-talalkozik-a-profit-mindenhatosaganak-kereszteny-szabadsagaval/

Milliókat fizetünk egy új munkahelyért

Egyre nehézkesebben és drágábban tudja Magyarországra csábítani a cégeket a kormány. Már csaknem 15 milliójába kerül az adófizetőknek egy új munkahely létrehozása.

Nem látni az ipar 4.0 által elvárt technológiai fordulatot azoknál az új beruházásoknál, amelyeket a kormány elsősorban munkahely-teremtési céllal támogat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium adatai szerint az idén augusztusig már több mint 54 milliárd forintnyi beruházási támogatásról kötött megállapodást a tárca az idei költségvetés terhére, ám ezzel mindössze 3 729 új munkahely jött létre. A támogatások többsége ráadásul nem a hightech munkahelyekre, hanem az autó- és élelmiszeriparba áramlik. A külgazdasági tárca jól láthatóan két csapásirányt követ: a már idehaza megtelepedett autóipari vállalatok beszállítóit igyekszik Magyarországra csábítani, miközben az uniós támogatásban már nem részesíthető magyar tulajdonú cégeket is kistafírozza. Előbbi elv mentén az idén 15 cég kapott támogatást, ám ezekből mindössze 2-3 volt olyan beruházás, amely fejlesztést vagy új technológiát hozott Magyarországra. Ezek közé sorolható az érdi Avl-Autokut Mérnöki Kft, ahol 100 fejlesztőmérnöki munkahelyet alakítottak ki, és az a két új akkumulátor gyár, amit a dél-koreai Shinheung SEC EU Kft., illetve a japán GS Yuasa Kft. hoz létre.

https://nepszava.hu/3045376_milliokat-fizetunk-egy-uj-munkahelyert

Bayer azokat gyalázza, akik miatt nem döglik éhen

Bayer Zsolt kormánypárti publicista, fő megmondóember, tévés műsorvezető és NER-es celeb egyik kedvenc elfoglaltsága önnön felsőbbrendűségének bemutatására, hogy degradáló módon prolizza azokat, akik nem értenek egyet vele. Pláne, ha még alacsonyabb társadalmi osztályba is tartoznak.

Láthattuk ennek már kismillió példáját, elég belenézni munkásságába az azóta beszántott Echo TV-n, jelenleg pedig a Hír TV-n futó Sajtóklub tetszőleges epizódjában (saját, nem tudományos igényű kutatásom alapján legalább minden második adásra jut prolizás). Vagy érdemes szétnézni blogján, a Bádogon, publicisztikái között a Magyar Nemzeten – lesz ott prolizás rendesen.

Ezzel pedig Bayer Zsolt életvitelszerűen köpi szembe a magyar társadalom jelentős részét, de legalábbis azokat az embereket, akik megtermelik azon javakat, melyekből az ő javadalmazását fizetni lehet (erre egyébként korábban Nagy Blanka is rávilágított, mikor a kormányzati megmondóember újfent ócska kis proliknak nevezte azokat, akik nem értenek egyet vele).

Bayer Zsolt publicistaként, valamint megmondóemberként a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó médiafelületeken népszerűsíti ordas nézeteit, valamint a NER-t és annak tartozékait, mikor épp nem olyanokat gyaláz, akikkel nem ért egyet, vagy túl gyengék, hogy visszaüssenek.

A KESMA és annak lapjai pedig hirdetésekből tartják fenn magukat. Egyrészt a kormány közvetlen hirdetéseiből – gondoljunk a nemzeti konzultációt reklámozó oldalakra, vagy a gyűlöletpropaganda-kampány ezer felületen megjelenő sorosos-junckeres-migránsos stb. hirdetéseire. Nos, ezek konkrétan adóforintok.

https://merce.hu/2019/08/05/bayer-azokat-gyalazza-akik-miatt-nem-doglik-ehen/

Orosz metrógyárral üzletel a londoni magyar nagykövet

A magyar sajtó figyelmét javarészt elkerülte az az érdekes közlemény, ami az orosz Transmashholding oldalán jelent meg július végén. A közlemény szerint egy áprilisban alakult magyar cég, a Magyar Vagon Zrt. két közös vállalatot is alapított a Transmashholding orosz metrógyár svájci leányvállalatával, a TMH International AG-vel. Az egyik egy befektetési vállalat, a TMH Hungary Invest Zrt., a másik inkább az üzleti bonyolításra teremtett Transmashholding Hungary Kft. Mindkét cégben 50-50 százalék a tulajdoni arány a magyar és az orosz tulajdonosok között.

Különösen érdekes, hogy a két új magyar–orosz közös cégben részes Magyar Vagon Zrt. tulajdonosa, egyetlen részvényese Szalay-Bobrovniczky Kristóf, londoni magyar nagykövet. Mint azt megírtuk, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, a Századvég kuratóriumának elnökhelyettesét 2016-ban jelölték londoni nagykövetnek.

Szalay-Bobrovniczky Kristófot két évvel jelölése előtt, 2014 végén le is fényképezték a brit főváros repterén Habony Árpád társaságában. Egy akkoriban megjelent interjúban így beszélt Habonyhoz fűződő viszonyáról és saját szerepéről: „Bajtárs. Régóta ismerjük egymást. Árpád ugyanannak az ügynek elkötelezett harcosa, amelynek én is. Az elmúlt 10-15 évben a centrális erőtér kiépítésén dolgoztam. A Heti Válasznál, a Századvégnél csakúgy mint egyéb szervezetekben. A jobbközép intézményrendszer kiépítésében veszek részt,

cselekvője vagyok annak az elitcserének, amely folyamatban van.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felesége,  Szalay-Bobrovniczky Alexandra  Budapest főpolgármester-helyettese .

https://index.hu/gazdasag/2019/08/05/orosz_metrogyarral_uzletel_a_londoni_magyar_nagykovet/