2019, augusztus 5 - 07:59 Sajtószemle

A volt finn nagykövet szerint „Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”

„A közös értékek és a jogállamiság megerősítése a legfőbb célja Finnország soros EU-elnökségének” – írja Finnország volt budapesti nagykövete a Helsingin Sanomat napilapban megjelent véleménycikkében. Petri Tuomi-Nikula szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy néhány tagállam semmibe veszi ezeket az értékekeket. Ezeket az országokat meg kell fosztani az uniós támogatásoktól. 

A volt nagykövet úgy látja, hogy Orbán Viktor érzékelte ezt a finn szándékot, és igen idegesen reagált: „a képzelet világából vett” érvekkel támadta meg (például a tusványosi beszédében) Finnországot. Orbánnak nagy szüksége van az EU-tól érkező forrásokra, az ország nemzeti össztemékének majdnem négy százalékát kapja EU-támogatások formájában, az egész unióban Magyarország kapja a legtöbb egy főre jutó támogatást. A magyar kormány ezekkel a támogatásokkal tudja fenntartani az kiépített intézményi korrupciót.

„Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”

– írja a volt nagykövet. A Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki, egy úgynevezett hibrid autokráciát vagy választási autokráciát (itt a brit történészt, Timothy Garton Ash-t, illetve a Guardianben megjelent cikkét idézi a nagykövet), tehát

a demokrácia, abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nincs jelen Magyarországon.

https://444.hu/2019/08/04/a-volt-finn-nagykovet-szerint-magyarorszag-az-egyik-legkorruptabb-orszag-az-unioban

Ennél tökéletesebb kép nemigen érkezhet Oroszországból

Hogy mi a helyzet a szabadságjogokkal az illiberalizmus szellemének orosz anyahajóján, arról hibátlan képet adhat ez a Twitter-poszt. Szombaton készült a fotó, amikor több száz ellenzéki tüntetőt tartóztattak le erőszakosan a rendőrök, közülük voltak, akiket fekete furgonok vittek el ismeretlen helyre. De szabadság az van.

A sajtó, mint láthatjuk, az olyan szabad, hogy bármikor megszólaltathat egy, a szabad véleménynyilvánítás jegyében szabadon, ám nem teljesen következmények nélkül demonstráló tüntetőt. (Valójában egyébként az történik, hogy az újságíró megpróbálja megtudni a tüntető nevét, hogy később majd meg lehessen találni a rendőrségi fogdák valamelyikében, vagy összeverve valami nem hivatalos helyen.)

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/08/04/ennel_tokeletes_kep_nemigen_erkezhet_oroszorszagbol

Hatszáznál is több tüntetőt vittek el a rendőrök Moszkvában

Moszkvában szombaton újabb, be nem jelentett demonstráció kezdődött. A tüntetők azért vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a helyi választási bizottság döntés ellen, ami szerint gyakorlatilag minden függetlenként indulni akaró ellenzéki ajánlásait érvénytelenítette. Moszkvában szeptember 8-án tartják az önkormányzati választást.

A rendőrség mindössze néhány perccel a demonstráció kezdetét követően elkezdte kiszorítani a tüntetőket a Moszkva központjában található gyülekezési pontról. A hatóságok 30 ember előállításáról számoltak be. Szerintük csupán 350-en jöttek el a megmozdulásra.

https://24.hu/kulfold/2019/08/03/moszkva-tuntetes-szobol/