2019, augusztus 31 - 09:48 Sajtószemle

DiCaprio 22 ezer embernek köszönte meg az amazonasi esőerdőért küldött adományokat

Leonardo DiCaprio nemrég 5 millió dollárt, azaz itthoni árfolyamon 1,5 milliárd forintot adományozott az amazonasi esőerdő megmentésére  Earth Alliance nevű környezetvédelmi szervezetén keresztül – egyúttal felhívást tett arra vonatkozóan, hogy aki teheti, próbáljon meg kisebb összeggel hozzájárulni a mentéshez.

https://24.hu/szorakozas/2019/08/30/leonardo-dicaprio-amazonasi-esoerdo-tamogatas-adomany-koszonet

Tarlós veszített előnyéből, nagy meccse lehet Karácsonnyal

Tarlós István néhány hónapja még jóval népszerűbb volt a fővárosban a Fidesznél, épp ez volt a fő érv arra, hogy Orbán Viktor felkérte, induljon el az októberi önkormányzati választáson, és – noha elmúlt hetvenéves – vállaljon el még egy főpolgármesteri ciklust. Közvélemény-kutatók régóta mondják, hogy Tarlósra a Jobbik és az LMP támogatói közül is nagy számban szavaz(ná)nak át, és tény, hogy négy cikluson át volt a parlamenti választáson rendre balra húzó Óbuda polgármestere.

Mostanra viszont információnk szerint elolvadhatott a Fidesz előtti fórja, úgy tudjuk, erre utalnak kormányhoz közeli intézetek nem publikált mérései is, mint ahogy az ellenzék által rendelt kutatások szerint is csak hibahatár körüli különbséggel vezet Karácsony Gergely előtt. Vagyis másfél hónappal a választás előtt kiélezett a verseny néz ki a két esélyes főpolgármester-jelölt között. Hasonló számokat ismertetett egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, akit természetesen akkor sem lehet elfogulatlan szemlélőnek nevezni, ha korábban épp azért érték bírálatok, mert jó viszonyt ápol fideszes politikusokkal, köztük a főpolgármesterrel is.

https://24.hu/belfold/2019/08/30/tarlos-istvan-karacsony-gergely-fopolgarmester-valasztas-budapest-kampany-nepszeruseg/

Miért vesszük drágábban az amerikai rakétákat, mint mások?

Szerdán írtunk arról, hogy a Defense News katonai hírekkel foglalkozó hírportálon megjelent egy cikk, amely szerint öt ország számára, összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Ezek között van Magyarország is, mi

500 MILLIÓ DOLLÁR (148 MILLIÁRD FORINT) ÉRTÉKBEN VENNÉNK 180 DARAB AIM-120C-7 TÍPUSÚ LÉGIHARC-RAKÉTÁT, AMIKET AZTÁN VALÓSZÍNŰLEG A HONVÉDSÉG GRIPENJEIRE SZERELNÉNEK FEL.

Cikkünk megjelenése után azonban több olvasónk is jelezte, hogy érthetetlenül drágának tartják a beszerzést, mivel a közelmúltban több ország is vásárolt az Egyesült Államoktól ugyanilyen rakétákat, és azok jóval kevesebbe kerültek. 2017-ben például Lengyelország vett 150 darab ugyanilyen rakétát 250 millió dollárért,TEHÁT FELE ANNYIÉRT, MINT AMENNYIÉRT MI FOGUNK.

Idén májusban pedig bejelentették, hogy Japán is vásárol ilyen fegyvert, ők 160 darabot vesznek 317 millió dollárért, tehát HARMAD ÁRON KAPNAK MAJDNEM ANNYI RAKÉTÁT, MINT AMENNYIT MI  

A Wikipedián található információk szerint a rakéták darabja körülbelül 400 ezer dollárba kerül, ezzel az árral számolva a 180 darab rakéta csak 72 millió dollárba kerülne, ami hatszoros árkülönbözet ahhoz képest, amennyit mi fizetünk majd.

Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy a mi rakétáink miért kerülnek sokkal többe, mint a többi országnak szállított eszközök, de a kérdéseinkre ezidáig nem kaptunk választ, amennyiben a tárca válaszol, frissítjük a cikkünket.

https://index.hu/belfold/2019/08/30/zrinyi_2026_hadsereg_haderofejlesztes_raketa_gripen_egyesult_allamok_magyar_honvedseg/

Feleannyi pénzt kap egy beavatkozásra az állami kórház, mint egy magán

Miközben egy magánkórházban egy csípőprotézis-műtétért 1,5 millió forintot fizet a beteg, az állami intézmény 700-800 ezer forintot kap a biztosítótól a műtét után, ezért nem véletlen, hogy finanszírozási problémákkal küzdenek a kórházak – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Boncz Imre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségfejlesztési és Népegészségtani Tanszékének egyetemi tanára az Egészségügy 5 dimenzióban nevű konferencián azt mondta, hogy beépült és működési paradoxon lett a kórházakban folyamatosan újratermelődő adósságállomány, és a hiány rendszerszintű megoldást kíván. Idén júliusban már meghaladta a 47 milliárd forintot a konszolidált kórházi adósság, miközben tavaly egész évben volt 60,6 milliárd forint.

A szakértő szerint az egészségügy rendbetételéhez újra kell gondolni az állami és a magánellátás rendszerét, új finanszírozási technikák megfontolására van szükség. Az viszont jó hír, hogy az Egészségbiztosítási Alap előirányzata a 2020-as költségvetésben 2681,6 milliárd forint, ami 9,8 százalékos, 239,5 milliárd forintos emelkedés 2019-hez képest.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/08/30/korhazi-adossag-magankorhaz-szakrendeles/

Elutasították a brit parlament felfüggesztésének szüneteltetését

Hiába kérvényezte 75 brit képviselő, hogy állítsák meg a parlament felfüggesztését, egy skót bíró elutasította a kérvényt – írja a BBC. A felfüggesztéssel kapcsolatos bírósági meghallgatás jövő kedden lesz, a képviselők ennek szerettek volna elébe menni.

Amint arról beszámoltunk, a parlament ülésezésének felfüggesztését Boris Johnson miniszterelnök kérvényezte II. Erzsébet királynőnél, aki elfogadta azt. Az ülésszak felfüggesztése szeptember 9-től október 14-ig fog tartani, vagyis két héttel azelőtt fog befejeződni, hogy Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

https://24.hu/kulfold/2019/08/30/brexit-brit-parlament-felfuggesztes/

Az ír külügyminiszter szerint Boris Johnson álláspontja teljesen ésszerűtlen

Boris Johnson brit miniszterelnök Brexittel kapcsolatos álláspontja teljesen ésszerűtlen, és London semmilyen érdemi alternatívát nem terjesztett elő az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatolni hivatott, úgynevezett tartalékmegoldásra, amelyet London a leginkább kifogásol - jelentette ki pénteken egy rádióinterjúban Simon Coveney ír külügyminiszter.

https://444.hu/2019/08/30/az-ir-kulugyminiszter-szerint-boris-johnson-allaspontja-teljesen-esszerutlen

A Fidesz megint azzal kampányol, hogy Gyurcsányék le akarják bontani a határzárat

A Fidesz tájékoztató kampányban hívja fel a figyelmet arra, hogy Gyurcsányék lebontanák a kerítést és beengednék a migránsokat – közölte a kormánypárti frakció szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Halász János azt mondta, a magyar embereknek tudniuk kell Gyurcsányék terveiről, hiszen „ők vezérlik az egész ellenzéket most, az önkormányzati választáson is”.

Az a Gyurcsányné, aki bejelentette, nem akarják, hogy Brüsszel egyetlen fillérrel is hozzájáruljon a magyar határvédelem költségeihez, ott ül az Európai Parlamentben, és „Magyarország ellen áskálódik” – fogalmazott.

A szóvivő szerint a bevándorláspárti európai baloldallal együtt le akarják bontani a kerítést, ki akarják iktatni a magyar határvédelmet, miközben migránskvótát akarnak, és öntik a pénzt a bevándorlást szervező Soros-szervezeteknek.

Halász János közölte: a Fidesz kampánya jövő héten indul a szokásos kampányeszközökkel, például telefonon.

https://hvg.hu/itthon/20190830_A_Fidesz_kampanyt_indit_arrol_hogy_Gyurcsanyek_lebontanak_a_keritest

21 milliós bulikát szervez Dunaújváros a választás előttre

2019 őszére tervezték a dunaújvárosi kézilabdacsarnok átadását, amelynek költsége körülbelül hatmilliárd forint. A beruházást Cserna Gábor polgármester jelentette be 2017-ben.

A 24.hu cikkében arról ír, hogy átadás nem lesz, még a régi csarnokhoz sem nyúltak, ezért a régi csarnoknak rendeznek "búcsúbulit" október 10-én, az önkormányzati választás előtt. Erre a város 21 millió forintot szán. A pénzből lesz enni- és innivaló, és fellép többek között a Punnany Massif.

A csarnok, ha egyszer elkészül, maximum négyezer főt tud majd befogadni.

Dunaújvárosban tavaly a Jobbik jelöltje, Pintér Tamás nyerte a választást, és most ő az ellenzéki polgármester-jelölt is, így szoros verseny várható.

https://hvg.hu/itthon/20190830_21_millios_bulikat_szervez_Dunaujvaros_a_valasztas_elottre

Metrót, HÉV-et, vasutat is kaphat Budapest, feltéve, hogy kormánykézen marad

Valószínűleg jóval kevesebb uniós forrást kap Magyarország 2021-től, mint a mostani ciklusban, ám várhatóan így is mintegy 1100 milliárd forintot költhetünk majd közlekedésre. A korábbiakkal ellentétben sokan szeretnék, hogy most Budapest legyen a fejlesztések fókusza – legalábbis ha megtartja a fővárost az októberi választásokon a kormány, az építőipar viszont a nyíltvonali vasútépítésben érdekelt. Összeszedtük, mit építenének uniós pénzből.

https://hvg.hu/itthon/20190830_Metrot_HEVet_vasutat_is_kaphat_Budapest_hogyha_kormanykezen_marad

Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége újítja fel a zánkai tábort

A Mészáros gyerekek apjukra ütöttek: képtelenek hibázni a kormányközeli nagyberuházásokon. A Mészáros Lőrinc-utódok közös cége, a Fejér-BÁL Zrt. a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban nyerte el a zánkai Erzsébet-tábor felújítását – tudta meg lapunk. A több mint fél évet csúszó eljárás eredményét ugyan még nem hirdették ki, de az ajánlatok összegzéséről szóló irat már megtalálható a közbeszerzési adatbázisban. Eszerint a konzorcium 16,8 milliárd forintért kapta meg a zánkai egykori úttörőváros korszerűsítését.

https://magyarhang.org/belfold/2019/08/30/a-meszaros-gyerekek-kaptak-a-zankai-tabor-felujitasat/

Továbbra is pengeélen táncol a forint

Megnyugodtak csütörtökön a tőzsdék, és úgy néz ki az optimizmus kitarthat a hétvégére is. Ezúttal a kínaiak dobták be, hogy látnak esélyt a kereskedelmi tárgyalások folytatására, ami az egyébként meglehetősen idegesen viselkedő piacok számára megnyugtató volt. Csütörtökön történelmi mélypontra zuhant a forint, és pénteken is csak minimálisan pattant onnan vissza.

https://privatbankar.hu/reszveny/tovabbra-is-pengeelen-tancol-a-forint-328038

Nő a feszültség: letartóztatták a Kína ellenes tüntetéssorozat szervezőit

2019. augusztus 30., 11:55

Privátbankár.hu

Mozgalmas 24 órán van túl Hongkong.

A hónapok óta tartó tüntetéssorozat újabb állomáshoz érkezett azzal, hogy az ellenzéki tüntetők több prominens figuráját is őrizetbe vette a rendőrség – írja a CNN.

Először Rick Hui demokráciapárti, erősen kormánykritikus politikust tartóztatták le, ellene a hivatalos vád a „rendőrségi munka akadályozása”. Ezt három, a tüntetéssorozatban kulcsszerepet játszó aktivista őrizetbe vétele követte: Joshua Wong, Agnes Chow és Andy Chan ellen a vád „tüntetéshez köthető szabálysértések”. Ezek közül a legsúlyosabb vád Wong és Chow ellen van érvényben, őket azzal vádolják, hogy „törvényellenes gyülekezéseket” szerveztek, és ez akár öt év börtönnel is sújtható.

Azóta egyébként Wong-ot és Chow-ot szabadlábra helyezték óvadék ellenében, ám a harmaidk aktivista és a politikus továbbra is előzetes letartóztatásban maradt.

https://privatbankar.hu/makro/no-a-feszultseg-letartoztattak-a-kina-ellenes-tuntetessorozat-szervezoit-328040

Az ügyészség is vett Microsoft-szoftvert a botrány éveiben

Nem csak a rendőrség, az ügyészség is érintett a Microsoft-botrányban, 2013-2014-ben 237 millióért vásároltak szoftverlicenceket. Sőt az Igazságügyi Minisztérium is, bár sokkal kisebb összegben. E két év öt legnagyobb beszerzése közül háromról jelentettek szabálytalanságokat az amerikai hatóságok a beszerzések teljes listája alapján, amelyet a KEF adott ki a hvg.hu-nak.

https://hvg.hu/gazdasag/20190830_ugyeszseg_microsoft_botrany

Orbán Viktor Polt Péter feleségét nevezte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének

A Magyar Közlönyben most jelent meg, hogy Orbán Viktor kinevezte Polt-Palásthy Mariannát a hivatal elnökhelyettesének. A kinevezés szeptember elsején lép hatályba.

Polt-Palásthy Marianna egyébként Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Korábban a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott – ötmillió forintos fizetésért –, de nemrég kiderült, hogy közös megegyezéssel távozott a jegybanktól. Most már azt is tudni, miért.

A Közlönyben rögtön a kinevezés előtt jelent meg egy fontos határozat, amivel indokolják Polt-Palásthy kinevezését, ez a KEHI feladatainak bővítéséről, valamint az úgy nevezett Állami Számvevőszékkel Való Kormányzati Kapcsolattartásért Felelős Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szól. A határozat szerint

az államháztartás kormányzati szintű ellenőrzése hatékonyságának növelése céljából

van szükség a KEH és az ÁSZ szorosabb összehangolására. A Polt-Palásthynak létrehozott elnökhelyettesi posztra a határozat szerint azért van szükség, hogy többek között a következő feladatokat is el tudja látni valaki a KEHI-n belül:

pénzügyi tárgyú jogszabályok előkészítése,

kormányzati ellenőrzések módszertani hátterének biztosítása, és az ellenőrzések szakmai szabályainak fejlesztése,

az Állami Számvevőszék ellenőrzési terveinek nyomon követése,

a minisztériumok éves, illetve soron kívüli belső ellenőrzésének előkészítése,

a minisztériumok belső ellenőrzési vezetői által a Hivatal részére megküldött jelentések és beszámolók ellenőrzése,

illetve további feladatköröket is kap majd Polt-Palásthy, amelyek a fentiekkel együtt azt mutatják, hogy

a legfőbb ügyész felesége a kormányzati ellenőrzések meglehetősen fontos szereplője lesz.

Mint korábban írtunk róla, Polt-Palásthy Marianna vette fel az MNB-be Polt Péter kisebbik lányát, az akkor friss diplomás Polt Petrát, aki egyébként Polt Péter korábbi házasságából született, tehát a két nő nem vér szerinti rokon.

https://24.hu/belfold/2019/08/30/polt-peter-felesege-lett-a-kormanyzati-ellenorzesi-hivatal-elnokhelyettese

Most tényleg úgy tűnik, hogy a Fidesz elvenné Szegedet Botkától

Kubatov Gábor pártigazgatót vetette be a Fidesz Szegeden, látszik, igazán komolyan veszik a város megszerzését. A várost 17 éve vezető Botka Lászlónak lehetnek még nehéz percei, fő ellenfele a fideszes támogatással induló független, Nemesi Pál vállalkozó. Kemény csata lesz, de most még vihar előtti csend van a városban. A hvg.hu a kampány kezdetére kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első helyszíne tehát Szeged.

https://hvg.hu/itthon/20190830_botka_szeged_onkormanyzati_valasztas

Berki Krisztián a mai fidesznyiksajtó hőse

Fásy Ádámot is bevetették a vasalt heréjű főpolgármester-jelölt mellett. Valamiért komolyabban veszik, mint Karácsony Gergelyt.

A pénteki Ripost és a Bors is címlapon hozza a hírt, hogy Fásy Ádám is drukkol Berki Krisztián celebnek főpolgármesteri kampányához. (Fásy Ádámot szépségversenyek és kábeltévés mulatósműsorok házigazdájaként ismerheti, aki szokott ilyeneket nézni.)

Mindkét lap egész oldalt szentel Berki kampányának, ami a lepedő méretű Ripostnál pláne jelentős. A szövegekből kiderül, hogy a botrányhősnek a TV2 Tények is biztosította a szereplési lehetőséget, ott a "lelke bugyrairól" is beszélhetett.

A Ripost beszámolója szerint Berkit a Fehérvári úti piacra kísérte el Fásy Ádám ajánlásokat gyűjteni, illetve az aláírásokért "Buliparádé" cédét osztogatni.

Fásy ugyanakkor leszögezi, hogy ő bizony Tarlós Istvánt támogatja, annak ellenére, hogy Berkinek kampányol.

Vagy éppen pont azzal.

https://hvg.hu/itthon/20190830_Berki_Krisztian_a_mai_fidesznyiksajto_hose

Segédlet évnyitóra

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

Vége a vakációnak, ezért az alább olvasható kiáltványommal próbálok segíteni minden érintettnek az új tanév elkezdéséhez.

Mint azt mindannyian tudhatják a balliberális megmondóemberek szíves közléseiből, a magyar oktatás romokban hever. Így önök súlyos természeti csapás túlélőiként bóklásznak a füstölgő téglarakások között, hiába öltöztek testben és lélekben is ünneplőbe az évnyitó tiszteletére. Ne tévessze meg önöket a számtalan felújított épület, az új bútorok vagy a régóta várt sportpálya látványa. Higgyék el, úgyis találni még az országban olyan iskolát, ahol méltatlanok a körülmények az önök csodálatos tevékenységéhez, amit ráadásul meg sem fizetnek rendesen. Ti se vigyorogjatok olyan várakozással teli arccal, első osztályba lépők! Majd megtanuljátok, hol lakik a magyarok Istene, amikor önálló gondolkodásra képtelen birkává nevelnek benneteket azok a jóságosnak tűnő nénik és bácsik ott a sorok elején.

És önök, kedves szülők, ne hagyják megzavarni politikai éleslátásukat az ingyenes tankönyvek, az ingyenes étkezés, a számtalan önkormányzati támogatás láttán. Ha nem lett volna épp elég elviselhetetlen teher a felkészülés gyermekük taníttatására, nyissák meg újra a bukszáikat, mert sorolom, mit kell hozni már az első nap az iskolába.

De hogy ne csak a lélekromboló ellenzéki propaganda szemüvegén keresztül közelítsük meg a magyar pedagógia előtt tornyosuló problémahalmazt, javaslok egy-két pártsemleges segédletet. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/segedlet-evnyitora-7253510/

Majd a piac!

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Nem tudom, emlékeznek-e, de hajdanán, úgy a rendszerváltás hajnalától nagyjából 2010-ig, bár sok víz lefolyt a Dunán, de egyvalami állandó volt. Egyetlenegy dolog lebegett felettünk, mint Isten lelke a vizek felett, ezt az egyet nem volt szabad megkérdőjelezni, ez volt az alfa és az ómega, ahonnét elindultunk s ahová majd visszatérünk, ami mindent elrendez, mindent megold, mindent rendbe tesz, de legfőképpen mindent irányít.

Ez volt őfelsége, a piac.

Ha elhangzott e mágikus fogalom, illett kissé alázatosabb testtartást felvenni, fejet enyhén lehajtani, a vállakat leejteni, a hangot suttogóra fogni. Mert most a piacról van szó, a piac jár közöttünk, buksi, oktondi halandók között. Olyanok voltak a piacok, mint Karinthy párhuzamosai. Csak a végtelenben találkoztak, és ott illedelmesen megemelték a kalapjukat. Mi pedig, sok-sok rossz tanuló csak álltunk, és áhítattal tekintettünk a magasba. Őfelsége a piac és a rossz tanuló társadalom között az úgynevezett SZDSZ, vagyis – Karinthynál maradva – a Steinmann volt a közvetítő.

Ó, ők értették a piacot, sőt, pertuban voltak őfelségével!

Mi, rossz tanulók persze tudatlanságunkban tele voltunk kérdésekkel, félelmekkel. Nem értettük például, miért is kell rászabadítani a nyugati tőkét egy az egyben a hazai piacra, negyven év kommunizmus után, tökéletesen kiszolgáltatott helyzetben, de hamar lehurrogtak minket Steinmannék, hogy hát a piac, pupákok! Majd a piac elrendez mindent. És elrendezett…

https://magyarnemzet.hu/velemeny/majd-a-piac-7251932/

Varga Mihály: Az EU-ban a magyar gazdaság produkálta a legnagyobb növekedést

MTI

Továbbra is a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az Európai Unióban, valamint a régióban, és nemcsak a lakossági fogyasztás, hanem a mögötte lévő bérnövekedés is magas – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatornán a pénteken közzétett KSH adatokra reagálva.

Hozzátette,

a második félévi részletes GDP-adatok megerősítették, hogy alapvetően a szolgáltatói szektor teljesítménye segítette a gazdasági növekedést a lakossági fogyasztás és a beruházások mellett.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint 2010 óta 85 százalékkal nőttek a nettó keresetek, miközben a reálbérek már több mint hat éve emelkednek. Az euróban számolt magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabban visegrádi országok között 2010 és 2018 között. A gazdasági növekedés 2019 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással igazított adatok szerint 5,2 százalék volt, ez a tagállamok átlagát négyszeres mértékben meghaladva Magyarországnak az uniós rangsor első helyét is jelenti.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta,

a magyar gazdaság növekedésében kiemelt szerepe van a beruházások bővülésének, és pozitív jelnek mondta, hogy a magán, az állami és az önkormányzati beruházások lendületesen emelkednek.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/varga-mihaly-az-eu-ban-a-magyar-gazdasag-produkalta-a-legnagyobb-novekedest-7256009/

Tarlós István: Karácsony visszahozná Budapestre az SZDSZ bukott politikusait

ORIGO

Kontár és átlátszó kampányt folytat az ellenzék Budapesten, mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A mostani ellenzéki kampány hátterében megjelentek nem felejtő, régi SZDSZ-esek - tette hozzá. A főpolgármester elmondta: jelenleg több mint 700 milliárd forintnyi fővárosi fejlesztés van előkészületben a kormánnyal együttműködésben. A mindannyiunk jövőjét befolyásoló klímastratégia elkészítésével és a legjelentősebb nemzetközi környezetvédelmi koalíció tagjaként jelentős lépéselőnyben van a főváros vezetése az ellenzékkel szemben - hívta fel rá a figyelmet. Kiemelte, hogy ő az egyetlen polgármester a nagyobb városokban, aki már 1990-ben is polgármester volt, és most is.

https://www.origo.hu/itthon/20190830-karacsony-visszahozna-budapestre-az-szdsz-bukott-politikusait.html

„Lélektelen, aljas, hazudozó senkiházik!” – Karácsonyt nagyon felhúzta az Origo

Karácsony Gergely kilakoltatna egy ötéves autista kisfiút, akivel nem is olyan régen még saját népszerűsítése érdekében közösen fotózkodott” – címmel jelentetett meg cikket az Origo, amit annak rendje és módja szerint át is vettek a kormányoldali médiumok.

Két dolgot biztosan nem csinálok. Nem használok fel gyerekeket kampánycélokra és nem lakoltatom ki őket. Minden nap hazudnak valamit, de ezeket elengedem a fülem mellett. De ez több a soknál! Lélektelen, aljas, hazudozó senkiházik!

– írta válaszul Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, és bejelentette, hogy beperli a kormánypárti portált állításai miatt.

Az Origo a beteg gyermek édesanyjára, Váradi Józsefné Marikára hivatkozva írta, hogy a zuglói önkormányzat jóvoltából másfél évig lakhattak egy szükséglakásban, de amikor másodszorra szerette volna meghosszabbítani az itt tartózkodásukat, Karácsony Gergely csak hitegette, Szabó Rebeka alpolgármester pedig lekezelően bánt vele, mondván, keressen albérletet.

„A valóság az, hogy Zuglóban nem teszünk utcára gyerekes családokat, beteg embereket. Az adósságokat kezeljük, a nemfizetésnek vannak következményei, de nincs elhelyezés nélküli kilakoltatás, akármit is állít a fideszes hazugsággyár. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy legalább Zuglóban valamelyest enyhítsük azt a lakhatási válságot, amibe az Orbán kormány taszította az országot” – reagálta az ügyre korábban Szabó Rebeka alpolgármester.

https://24.hu/belfold/2019/08/30/karacsony-gergely-per-origo/

Angela Merkel szavai – A botrány az, ami nem hangzott el az ünnepi beszédekben

Szinte egy emberként ül diadalt a kormánypropaganda a nemrég még kigúnyolt Angela Merkelt méltatva, mintha a német kancellár a Páneurópai piknik 30. évfordulóján rendezett ünnepségen felmentette volna Orbán Viktort az uniós források ellopását érintő bírálatok alól. Ez azonban így csak féligazság. Botrány, ha volt is a rendezvényen, más természetű.

A botrány nem az, hogy mit mondott vagy mit nem tett Angela Merkel. Sokkal inkább az, hogy mi nem hangzott el az ünnepi beszédekben.

Nem hangzott el például Németh Miklós akkori miniszterelnök vagy Horn Gyula külügyminiszter neve, akiknek valóban vannak érdemeik abban, hogy a Páneurópai piknik harminc évvel ezelőtt úgy alakult, ahogyan. Nekik valóban volt dolguk azzal a folyamattal, amelyről Merkel kancellár ma így beszél: „Mi, németek hálával emlékezünk Magyarország szerepvállalására az európai egység elérésében és a német egység megtalálásában.” A még élő Németh Miklóst meg sem hívták e mostani eseményre, mintha soha semmi köze nem lett volna hozzá, ezzel szemben a berlini fal leomlásának 30. évfordulójára, ahogy mindig, természetesen most is meginvitálta őt Berlin főpolgármestere.

Mindebben nincsen semmi meglepő: az Orbán-kormány csak folytatja annak ideológiai megalapozását, hogy a rendszerváltás hőse kizárólag az a fiatalember volt, aki a Hősök terén, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén valóban történelmi léptékű beszédet mondott. Folytatódik tehát a történelem átírása, a kísérlet most arra irányul, hogy ki lehet-e radírozni egy még létező generáció kollektív emlékezetét.

https://168ora.hu/itthon/angela-merkel-szavai-folytatodik-a-tortenelem-atirasanak-kiserlete-173277

Az ellenzéki összefogás titkos kampányanyagát adta át a Fidesznek Törökbálinton egy MSZP-s, majd a DK-ba átlépő képviselőjelölt

A törökbálinti ellenzéki együttműködés tagjai július 31-én 19:48-kor meglepő dologra lettek figyelmesek. Értesítést kaptak, ami szerint az egyik képviselőjelöltjük, Kun Anna az ellenzéki kampány anyagainak tárhelyéről, egy google driveról dokumentumot osztott meg a helyi Fidesz kampányát irányító Földvári László alpolgármesterrel. Kun Anna az ellenzéki tárgyalásokat még szocialista színekben kezdte meg, de aztán váratlanul átigazolt a DK-hoz. Ennek még jelentősége lesz a történetben.

A kiszivárgott anyag, a soron következő, augusztusi kampánykiadvány volt, amiben az ellenzéki együttműködés aktuális állapotáról, és egyéb kampánytémákról tájékoztatták a választókat. Szőke Péter független ellenzéki polgármesterjelölt  - akit saját civil szervezete mellett a Momentum, az LMP, a DK és a Jobbik támogat -  és az ellenzéki pártok aktivistái számonkérték Kun Annát, hogy miért osztotta meg ellenfelükkel a belső információkat. Kun tagadta a szivárogtatást, és azt állította, hogy feltörték a fiókját. Szőke Péter jelezte, hogy ez nem játék, tegyen rendőrségi feljelentést, és mivel ez egy elég súlyos bizalmi kérdés, a feljelentésről szóló dokumentumot ossza meg a partnereivel is. Kun erre már nem válaszolt, helyette  augusztus 15-ei közleményében értesítette a lakosokat, hogy kiszáll az ellenzéki együttműködésből. Az indok pedig az, hogy a kampány várható stílusa összeegyeztethetetlen az értékrendjével. 

https://444.hu/2019/08/30/torokbalinton-egy-ex-mszp-s-kepviselojelolttol-valahogy-pont-a-fidesz-kampany-iranyitojahoz-kerult-az-ellenzeki-osszefogas-titkos-kampanyanyaga

Médianapló - Miből élnek az élmezőnyből kihullott politikusok?

Bajnai Gordon hétvégenként Londonból ruccan haza. Demszky Gábor a szemközti házban lakik, és keresi önmagát. Király Zoltán biztonsági őr. Kuncze Gábor stúdiókba jár dörmögni. Lendvai cikkeket közöl a szombati Népszavában. Németh Miklós a Balatonon vitorlázik. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottként a nemzetegyesítésről beszél. Vona Gábor videós blogokat készít. Lamperth Mónika kerületi jegyző, Herényi Károly pedig polgármester-jelölt a szűkebb pátriájában. (Az utóbbi két közéleti személyiség a politikai élmezőny és jelenlegi foglalatossága között potencianövelő étrend-kiegészítőket árult.)   

Ahány ember, annyi sors. Pályafutásuk azt sejteti, hogy nálunk még nincs kikövezve a politika utáni lét útja. Úgy rémlik, ehhez kevésnek bizonyult három évtized. Választópolgárként már mellőzném őket, adófizető polgárként azonban nem volnék szűkmarkú hozzájuk. Egy politikában eltöltött év a háborúshoz hasonlóan duplának számít, ezért sem hagynám magukra őket. Szemem előtt lebeg az amerikai gyakorlat. Az elnökök a mandátum lejárta után könyvtárt kapnak egy általuk kijelölt településen, alapítványt hoznak létre, és magánkiadók versenyeznek az emlékiratukért, amelyért két-három millió dollárt könyvelhetnek el. Életük politika utáni részében sem küszködnek filléres gondokkal.

https://medianaplo.blog.hu/2019/08/30/medianaplo_mibol_elnek_az_elmezonybol_kihullott_politikusok

"Voltak éjszakák, amikor imádkoztam, hogy ne essen be egy sürgős eset” – A zalaegerszegi szívsebész beszélt felmondásáról

„Előfordult, hogy egy szívbillentyűre három beteg várt egyszerre. Voltak éjszakák, amikor imádkoztam, hogy ne essen be egy sürgős eset” - mesélte a sebész.

A főorvos a felelősséggel egyre nehezebben boldogult ilyen körülmények között, végül szeptember 4. hatállyal beadta felmondását, felmondó levele csütörtökön került nyilvánosságra, melyben részletezte a kórházi vezetés munkáját is. „Úgy éreztem, hogy ebben a légkörben megfulladok” – nyilatkozta a lapnak.

Az osztályon két szakorvos és két rezidens orvos maradt, Nasri szerint emiatt komoly problémák lehetnek a szívsebészeti ellátásban.

A kórház csütörtökön kiadott egy közleményt, amiben azt írták, "a kórház szívsebészeti osztályán a szakmai munka ezután is megfelelő színvonalon, szakmailag magasan képzett szakorvosok részvételével, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával az elvárható gondosság maximális figyelembevételével zajlik".

https://168ora.hu/itthon/ugy-ereztem-hogy-ebben-a-legkorben-megfulladok-a-zalaegerszegi-szivsebesz-beszelt-felmondasarol-173348

Szijjártó: A jelenlegi Európai Bizottság vakvágányra vitte az EU bővítését

MH/MTI

A jelenlegi Európai Bizottság vakvágányra vitte az Európai Unió bővítésének ügyét. Ezzel nagyon sokat ártott Európának, Európa biztonságának és jövőjének - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek Helsinkiből, ahol részt vett az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri ülésén.

Az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha tagországainak száma nő, és ha integrálni tudja a határterületeit. „Mi, magyarok jól tudjuk ezt, hiszen a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, és pontosan tudjuk, hogy Magyarországnak és az Európai Uniónak is gazdasági, stratégiai, biztonsági és politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy az Európai Unió bővüljön, és integrálni tudja a nyugat-balkáni térséget” - szögezte le a miniszter.

Kifejtette, a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma alatt nemhogy egyetlen új tagország sem csatlakozott az EU-hoz, de gyakorlatilag a már tagjelölt országok sem tudtak egyetlen lépést előre tenni, és az unió új tagjelöltekkel sem tudott gazdagodni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi Európai Bizottság ahelyett, hogy bővítette volna az EU-t, az unió történetében először a tagországok létszáma csökkeni fog (Nagy-Britannia kilépésével). 

Ez gyengíti az EU-t, és ellentétes politikai és gazdasági érdekeivel - mondta.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190830-szijjarto-a-jelenlegi-europai-bizottsag-vakvaganyra-vitte-az-unio-boviteset

Üzenet balra II.

Fricska. Tántoríthatatlanul hiszek abban, hogy a jéghideg aljasság még a baloldali honfitársaknak sem pály

Galsai Dániel Magyar Hírlap

Dobrev „nem Gyurcsányné” Klára az ATV-ben, Rónai Egon mikrofonja előtt: „Nem támogatja, hogy az ország megkapja ezt az összeget? Igen vagy nem? – Nem!” Tudvalevő, 270 milliárd forintról van szó amely amúgy az illegális migráció elleni védekezés költségének csupán fele – ennyit kért a magyar kormány az egész ügyet végletesen elbaltázóktól. Ajánlottak 6,5 milliárdot, elvégre nincs szebb, mint az européer nagyvonalúság! És ez tetszik „nem Gyurcsánynénak”. Kedves baloldali honfitársaim! Akkor most tessék átszámolni ezt az összeget stadionra vagy lélegeztetőgépre. Viszonyításképpen: a szeptemberben érkező rezsiutalvány és a közmunkásoknak járó 13. havi bér összesen harmincmilliárd. No, ennek fényében nem kell az összeg a jeles honleánynak. Egy olyan országban, ahol bizonyíthatóan a baloldali szavazók többsége is ellenzi az iszlám áradatot. Van még valami kérdés DK-ügyben, ellenzéki honfitársaim?

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190830-uzenet-balra-ii

Tűréshatáruk végére értek a pedagógusok

Utcai megmozdulásra vagy akár sztrájkra is sor kerülhet, ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeléseit.

A szakszervezet szeptember 22-ei kongresszusán döntenek majd arról, mi legyen a következő lépés – erről Szabó Zsuzsa PSZ-elnök beszélt lapunknak. Azt is elmondta, idén is kaptak meghívást a vasárnap esedékes Nemzeti Tanévnyitóra, de jelezték: nem kívánnak részt venni rajta. A PSZ hónapokig tárgyalt az oktatási államtitkársággal, illetve a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban egyebek mellett az egységes béremelésért, az óraszámok és a többletterhek csökkentéséért, a kiszámítható jogalkotásért – sikertelenül. Noha márciusban ki tudtak harcolni egy stratégiai együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amelyben ígéretet kaptak arra, hogy minden, a közoktatást érintő új jogszabály- vagy törvénymódosító tervezetet megkapnak, a kormány az első adandó alkalommal felrúgta az egyezséget. - A pedagógusok a tűréshatáruk végére értek – jelentette ki Szabó Zsuzsa. Ezt alátámasztja a PSZ szerdán indított, a tanárok munkaterhelését vizsgáló felmérésének – amit másfél nap alatt mintegy 1600-an töltöttek ki - részeredményei is.

https://nepszava.hu/3048317_tureshataruk-vegere-ertek-a-pedagogusok

Németországban már megoszt a befogadás

A megkérdezettek kétharmada úgy vélte, a bevándorlók összességében pozitív hatással vannak a gazdaságra, ugyanakkor ugyanilyen arányban gondolták úgy, hogy a migráció teher egy jóléti állam számára.

https://nepszava.hu/3048198_nemetorszagban-mar-megoszt-a-befogadas

Gulyás Erika A rezsiutalvány esete

A japánok 26 százaléka 65 év feletti, Európában pedig az olasz lakosság több mint 22 százaléka lépte túl az időskor határát. Nálunk még valamivel kisebb ez az arány, csakúgy, mint a cseheknél vagy szlovénoknál, de az irány ez: öregszünk, ahogy az egész kontinens. 2005 óta minden évben kevesebb a 14 év alatti gyerek az országban, mint amennyi a 65 fölötti felnőtt; idén januárban száz gyerekkorúra már 133 idős jutott, s az öregedés ütemét mutatja, hogy egy évvel korábban ez a szám még csak 130 volt. 

Azért hoztam elő mégis ezeket az ismert számokat, mert így lesz szép kerek a 9 ezer forintos rezsiutalvány esete a mi nyugdíjasainkkal. Ugye Mikszáth remekművében is azt kérdezi az apja Tóth Maritól, hozzá akarna-e menni a jóképű, de a jó Isten pénzét is elszóró Noszty Ferihez, ha kiderülne, az csak azért udvarol neki, hogy megszerezze a vagyonát – s a lány elhaló hangon mondja ki, hogy nem. A jó Isten pénzét, vagyis mindent, amit az ő munkájuk alapozott meg, ma pedig a gyerekeik és unokáik adójából beszed, elkölti a mi kormányunk másra, miközben az idősek ellátásait a lehető legalacsonyabban tartja. Most pedig – ahogy minden választás előtt – csalárd módon mégis udvarol egy kicsit a nyugdíjasoknak: rezsikuponokat osztogat, hogy a lehető legtöbbet elcsábítsa közülük. 

Pont annyira kilóg a lóláb, mint a regényben, s a sajtó percek alatt ontani is kezdte magából a hevesebb vérmérsékletű idősek önérzetes véleményét: őket nem vehetik meg. Aztán majd a választási eredmény megmutatja, hogy hányan mondanak ténylegesen is nemet erre a házasságra. 

https://nepszava.hu/3048254_a-rezsiutalvany-esete

Szabad szemmel: senki sem akarhatja, hogy Salvininek sikerüljön rátérnie az orbáni útra

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3048255_szabad-szemmel-senki-sem-akarhatja-hogy-salvininek-sikeruljon-raternie-az-orbani-utra

Kárpáti János Boris kérte...

Egyre valószínűbb, hogy az idei Halloween estéjén a Boris Johnson fejéről mintázott töklámpással bóklásznak majd az angol gyerekek a szomszéd házak között, némi édességért tartva a markukat, a régi népszokásnak megfelelően. Akkor éjjel minden jel szerint tényleg megszűnik az Egyesült Királyság európai uniós tagsága.  

Az előállt helyzetre nincs megnyugtató megoldás. A bő három évvel ezelőtti népszavazáson mintegy 52 százalék volt a kilépés mellett. Az elöregedett „szuverenisták” egy része azóta elhalálozott, az Európa-pártibb fiatalok újabb korosztálya pedig elérte a szavazóképes életkort, így lehetséges, hogy egy ismételt referendumon a maradás mellett foglalna állást mintegy 51 százalék. Édesmindegy: a törésvonal két, nagyjából egyenlő részre osztja a brit társadalmat, és a szakadék fölött nem ível híd. Olyan nincs, hogy „csak egy kicsit kilépni”.  

https://nepszava.hu/3048251_boris-kerte

 

Az ellenzéki polgármesterjelöltek migránsokat telepítenek be” – így manipulálják vidéken a közvéleményt

Nem kétséges, összehangolt, országos akció a „Fidesz-közeli” telefonos közvélemény-kutatás, amelynek kérdezője többek között azt tudakolja: szavazna-e az adott település ellenzéki polgármesterjelöltjére, ha tudná, hogy migránsokat fog betelepíteni?

Ezúttal közel egy időben, Keszthelyről és Siófokról érkeztek hírek egy erősen manipulatív közvélemény-kutatásról. A Narancs.hu nemrég Balatonalmádiból kapott hangfelvételt erről. A keszthelyi KÉVE (Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület) Facebook-oldalára pedig a napokban került ki egy felvétel arról, hogyan próbálja a kérdezőbiztos befolyásolni a feltárcsázott választópolgárt - erről pénteken egyébként a 444.hu is beszámolt.

Egyébként a Balatonalmádiból kapott és a KÉVE által készített felvételből kiderül, minden jel szerint összehangolt akcióról van szó, hiszen szinte ugyanazok a kérdések, csak a polgármesterjelölt neve változik.

„A Rákosi-diktatúra 21. századi változata”

„Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna: arra a jelöltre, aki támogatja Orbán Viktor bevándorlás-politikáját, és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amelyik Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne az Unióba és lebontaná a kerítést?” – szól az általános kérdés minden településen.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/az-ellenzeki-polgarmesterjeloltek-migransokat-telepitenek-be-sugallja-a-kozvelemeny-kutatasnak-alcazott-orszagos-manipulacio-122587

Orbán Viktor javaslatára lovagkeresztet kapott az ellenzéktől a Fideszhez pártoló korábbi MSZP-s polgármester

Orbán Viktor javaslatára állami kitüntetést kapott Áder Jánostól Szabados Ákos volt pesterzsébeti polgármester - írta az Index. A főváros XX. kerületének egykor az MSZP-ben politizáló, majd független, most pedig a Fidesz támogatásával újrázni kívánó vezetőjét a kerületi honlap híre szerint „Pesterzsébet fejlesztése, illetve kulturális életének élénkítése érdekében végzett, a főváros eredményes működéséhez hozzájáruló polgármesteri munkája elismeréséül” a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta a köztársasági elnök.

Szabadost már idén tavasszal megnevezték az ellenzéki pártok közös kerületi polgármesterjelöltjüknek, csakhogy ezután bejelentkezett érte a Fidesz is. A kormánypárt 1994 óta nem tudott nyerni a döntően inkább baloldali beállítottságú XX. kerületben, ezért most új taktikát eszelt ki: saját vagy álcivil jelölt indítása helyett a városrészt 21 éve irányító polgármestert készül támogatni.

https://168ora.hu/itthon/szabados-akos-lovagkereszt-magyar-erdemrend-orban-viktor-ader-janos-onkormanyzati-valasztas-2019-pesterzsebet-xx-kerulet--173362

Gyurcsány a Fidesznek: De hülyék vagytok, franc se akar kerítést bontani

A DK-elnök azt írta, nem akarják lebontani a kerítést, de persze nem értenek egyet azzal, hogy odaépült, mert a Fidesz lopásra használta, és mert a kerítés "nem óvta meg Európát, csak elterelte a menekülteket Szlovénia felé". "Mert a valóságos cél nem Európa biztonsága, hanem Orbán hatalmának fenntartásáról szólt", írta.

https://index.hu/belfold/2019/08/30/gyurcsany_a_fidesznek_de_hulyek_vagytok_franc_se_akar_keritest_bontani/

Gyanúsan megnőtt a választók száma Harkányban

A tavalyi országgyűlési választásokhoz képest most 750-nel szerepelnek többen a névjegyzékben.

Tizenhat hónap alatt ötödével nőtt a névjegyzékben szereplő választók száma Harkányban – számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Varga László független polgármester-jelölt azt gyanítja, hogy a városvezetés "így akarja megmenteni meggyengült hatalmát". Arra is emlékeztetett, hogy Harkányban alig épült új lakás, és sem az óvodai, sem pedig a bölcsődei létszám nem emelkedett.

A politikus közokirat-hamisítás miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A város fideszes polgármestere korábban azt mondta, a szavazók száma azért nőtt, mert Harkányba szívesen költöznek az emberek.

 

https://hvg.hu/itthon/20190830_Gyanusan_megnott_a_valasztok_szama_Harkanyban

 

Civilek harca a Pilisben

 

Egy ismeretlen vállalkozó újranyitná az évtizedek óta nem működő Pilisvörösvár II. mészkőbányát. A helyiek petíciót indítottak a rombolás és a fakivágás megakadályozása érdekében, a terv pedig akkora felháborodást keltett, hogy a kiírt közmeghallgatás napján a vállalkozó kérte az eljárás szüneteltetését. Vendégünk McMenemy Márk, a petíció elindítója.

A műsorvezető Rónai Egon.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20190830-mcmenemy-mark

Két nappal a sztrájk előtt kaptak ajánlatot a fogorvosok az Emmitől

Hétfőtől lépnének sztrájkba a finanszírozásukkal évek óta elégedetlen fogorvosok, de pénteken hirtelen előállt egy emelési javaslattal az egészségügyi államtitkár. A munkabeszüntetés ettől valószínűleg nem marad el, de lehetnek visszalépők. Több lépcsőben, összesen 500 ezer forintos emelésről lenne szó, ám az érintettek szerint ez csak egy eleme annak, ami megtartaná a rendszerben a még bent lévő - egyre kevesebb - szakembert.

https://hvg.hu/itthon/20190830_Ket_nappal_a_sztrajk_elott_kaptak_ajanlatot_a_fogorvosok_az_Emmitol