2019, augusztus 14 - 08:02 Sajtószemle

Nagyon meghallgatnák a finnek Magyarországot a jogállamiságról

Finnország tölti be az EU soros elnökségét, úgy vélik, eljött az ideje annak, hogy közel egy évvel a hetes cikkelyről szóló európai parlamenti szavazás után végre meghallgassák Magyarországot. Közben Orbán és Kovács Zoltán államtitkár verbálisan támadja a finneket.

Magyarország szélsőjobboldali kormánya Finnországot rágalmazza a jogállamisági eljárás miatt – ezzel a címmel írt cikket a magyar–finn szembenállásról a brit Guardian.

Magyarország és annak kormánypárti politikusai, megmondóemberei azért estek a finneknek, mert az ország az EU soros elnökeként terítékre venné a magyar jogállamiság helyzetét. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében hosszan szólt a finnekről. „Itt van például rögtön az előttünk álló időszak, amikor a finn barátainkkal fogjuk értékelni a magyar jogállamiság helyzetét. A finn barátainkkal fogjuk. S Finnország egy olyan ország, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ahol nincs alkotmánybíróság. Az alkotmány védelmét a parlament erre a célra létrehozott külön bizottsága látja el. Képzeljék el, amikor a magyar jogállamiságban mi egyszer csak azt mondanánk, fölszámoljuk az Alkotmánybíróságot, és a parlament alkotmányügyi bizottsága gyakorolja a normakontrollt. Ez a helyzet körülbelül Finnországban.”

Guardian most azt írja, a finnek a magyar kormány meghallgatását szorgalmazza a jogállamisággal kapcsolatos felvetésekről, miközben Orbán Viktor mellett elsősorban Kovács Zoltán államtitkár folyamatosan támadja a finneket.

https://hvg.hu/itthon/20190813_Nagyon_meghallgatnak_a_finnek_Magyarorszagot_a_jogallamisagrol

A harc a gondolatainkért a nyelven keresztül zajlik

„HA AZ EMBER NEM NYERI MEG A SAJÁT NYELVÉRT VÍVOTT HARCOT, AKKOR NEM NYER A TARTALMAKRÓL SZÓLÓ BIRKÓZÁSBAN SEM.”

Orbán Viktor beszélt erről a Kleine Zeitung című osztrák lapnak még májusban egy szokatlanul filozofikus interjúban. Orbán szerint nyugaton a liberálisok megkaparintották az olyan fogalmakat, mint a szabadság vagy a sajtószabadság, a kereszténydemokraták pedig veszítettek a nyelvi harcokban. Az idei tusványosi előadáson is ez volt az egyik fontos téma: a miniszterelnök keresztény szabadságként definiálta újra az illiberalizmust, és azt akarta elérni, hogy ez a kifejezés terjedjen el - angolul is elmondta a nemzetközi közönség kedvéért. A média pedig ezután tényleg hosszan emésztgette is az új szófordulatot.

A keresztény szabadság persze csak egyetlen példa, amit viszont Orbán összességében a nyelvről mond, az valóban a politika egyik központi, sokszor alulértékelt tényezője, és a Fidesz belföldi dominanciájának egyik meghatározó oka.

A szavakon keresztül a gondolatokat határozzák meg

A Fidesz az évtizedek óta tudatos, egyre inkább professzionalizálódó nyelvpolitikával nemcsak azt határozza meg, hogy miről beszéljenek az emberek, de azt is, hogy hogyan, milyen szavakat és fogalmakat használjanak ehhez. Ennek pedig óriási jelentősége van: 

AZZAL, HOGY MILYEN SZAVAKKAL ÍRJUK LE A VALÓSÁGOT, A GONDOLATAINKAT IS KERETBE FOGLALJUK. 

https://tldr.444.hu/2019/08/13/a-harc-a-gondolatainkert-a-nyelven-keresztul-zajlik

Utoljára még aranytojást tojt Kósáék cége

A Tocó-Pece Kft. ellen végelszámolás indult, ám a tulajdonosok az eljárás megindulása előtt két hónappal még kivettek a cégből 50 millió forintot.

A céget egyébként még 2014-ben alapította a Kósa Lajossal szoros együttműködésben dolgozó Fiák István ügyvéd Pilisborosjenőn. Fiák István a fideszes politikus által vezetett a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja, az évek során pedig egyfajta családi jogász szerepet is betöltött Kósáék életében. Fiák járt el például azoknak az ügyeknek egy részénél is, amikor a kormánypárti képviselő idős édesanyjához került egy sertéstelep, valamint felbukkant a Kósa Lajost több mint ezermilliárdos örökséggel hitegető csengeri nő történeténél is. Azt nem tudni, hogy az ügyvédnek milyen szándékai voltak – az amúgy két debreceni vízfolyásról elnevezett - cég alapításával. Az viszont biztos, hogy a jogász 2017 márciusában az addig üzleti tevékenységet nem végző, ám időközben 139 milliósra feltőkésített céget névértéken, mindössze 6 millió forintért adta el Kósa Lajos feleségének. Ebben az időszakban egyébként Kósa Lajos több olyan törvényjavaslatot is benyújtott, amelynek a kialakításában Fiák is részt vett. Így fordulhatott elő, hogy a nyugdíjas munkaerőszövetkezetekről szóló jogszabálytervezet megalkotásában közreműködött a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) elnöki posztját is betöltő Fiák.

https://nepszava.hu/3046358_utoljara-meg-aranytojast-tojt-kosaek-cege

Szabad szemmel – Nem tudni, hová fajul a Budapest és Helsinki közti nyilatkozatháború

Nemzetközi sajtószemle, 2019. augusztus 13.

https://nepszava.hu/3046384_szabad-szemmel--nem-tudni-hova-fajul-a-budapest-es-helsinki-kozti-nyilatkozathaboru

Cáfolják a kormányt a számok: még a V4-ek között is leszakadóban vannak a magyar bérek

A kabinet tagjai sokat és szívesen beszélnek a magyar fizetések emelkedéséről, de arról már ritkábban esik szó: a térség más országaiban továbbra is dinamikusabban nőnek a bérek.

A minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban. Míg például az átlagbér a V4-es országok között között éllovas Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró. Hasonló a helyzet a minimálbérnél, amely Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró. Akkor sem változik jelentősen a sorrend, ha egyes szakmák béreit vetjük össze: a járműgyártásban dolgozók magyarok átlagbére a legalacsonyabb, 1118 euró, a listavezető Csehországban 1398 eurót visznek haza az ágazatban. A pedagógusok átlagbérével viszont sikerül elmozdulni a lista utolsó helyéről. Ha nem is sokkal, de Lengyelországban (655 euró) még a magyar tanároknál (709 euró) is rosszabb a pedagógusok bére.

https://nepszava.hu/3046359_cafoljak-a-kormanyt-a-szamok-meg-a-v4-ek-kozott-is-leszakadoban-vannak-a-magyar-berek

Magyaros számtan: sajátosan vezeti a külföldön élő honfitársainkról szóló statisztikákat a Belügyminisztérium

A lakcímnyilvántartásába kérésre lehet bekerülni, így ez olyan, mintha nem is lenne.

Az illiberális magyar kormány egy kérdésben nagyon is liberális. Az egyén adatszolgáltatási hajlandóságára bízza, hogy akar-e szerepelni a külföldön élő magyar állampolgárok statisztikai halmazában, vagy sem. Így aztán a gyakori kérdésre, hogy hány magyar él külföldön, csak látszólag egyszerű a válasz. A Belügyminisztérium monitoringrendszerében a személyi adat és lakcímnyilvántartás sorában 865 031 ilyen embert tartanak nyilván. A KSH 2016-os Mikrocenzusában csak 266 ezer fő szerepel, a megbízhatóbb európai tükörstatisztikák ugyanakkor 416 ezerről szóltak, míg az ENSZ hasonló adatsora 637 ezer külföldön élő magyarról beszélt. A sajtóban egy ideje a 600 ezer az elfogadott létszám, innen nézve tehát túl sok a BM adata. Ha a honosítással magyar állampolgárságot szerzetteket nézzük, akkor meg túl kevés, hiszen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes július végén Tusványoson kijelentette, már 1,1 millióhoz közelít az állampolgárságot nyert határon túli magyarok száma.

https://nepszava.hu/3046317_magyaros-szamtan-sajatosan-vezeti-a-kulfoldon-elo-honfitarsainkrol-szolo-statisztikakat-a-belugyminiszterium

Sebes György A jó magyar

A gyakran – főleg az ellenzékiekkel – szigorú házelnök ezúttal túlságosan is megengedőnek látszik. A jó magyar fogalmát igyekezett meghatározni, de elég szűken mérte az ismérveket. Szerinte azok tartoznak ebbe a csoportba, akiknek 3-4 gyerekük van, hozzá 9-16 unokájuk, valamennyien magyarul beszélnek és elkötelezettek a nemzet ügye iránt. Ez persze mind fontos feltétel, ám a felsorolásból sok lényeges jellemző kimaradt. Pedig a nemzeti együttműködés rendszerében aligha lehetnek éppen ebben a kulcskérdésben kiskapuk. Most tehát önzetlenül segítünk Kövér Lászlónak. A jó magyar mindenekelőtt hisz. Biztosnak kell lennie abban, hogy minden úgy van jól, ahogy a vezér mondja és meghatározza. Nem fedez fel tehát ellentmondásokat, semmiképpen sem kételkedik, történjen akármi is. A jó magyar fél. Bevándorlóktól, muszlimoktól, romáktól, zsidóktól, mindenkitől, akire azt mondják neki, hogy félnie kell. Tisztában van vele, hogy ellenségekkel van körülvéve, meg azzal is, hogy az életben maradáshoz szüntelen harcolnia kell. Különben elvész. Ő is, meg a haza is. A jó magyar ezért gyűlöl is......

https://nepszava.hu/3046381_a-jo-magyar

Kövesdi Péter Felhergelve

Ne hergeld őket – mondta a nagyapja az apjának 1944-ben, a Nagyatádi Szabó és a Dob utca sarkán. Az apja talán túl lassan fűzte a cipőjét, talán túl kereszténynek nézett ki ahhoz képest, hogy a zsebe fölött ott volt a csillag. Mozogjál már, zsidó! – A két nyilas szemmel láthatóan mind türelmetlenebbül viselte a helyzetet. Hogy megúszták, csak annak volt köszönhető, hogy az egyiknek vizelnie kellett, és a másik nem kockáztatta meg, hogy egyedül maradjon a két férfival a sötét utcán.

Ria-ria, hun-gá-ria! Itt-hon-vagyunk, itt-hon vagyunk! Ezt nem kéne hagyni – mondta a fia. – Hogy ezeknek a bunkóknak legyen igazuk. Nem kéne hergelni őket – mondta a bajuszos biztonsági ember a fiának. Menjen szépen vissza a többiek közé, és szurkoljon kulturáltan! Csak-a-ké-mén-nyen át! – skandálták a kerítésen túlról. Akkor már néggyel ment a csapat. Mene-külje-tek! Apa, menjünk. Az autóban sokáig egy szót sem szóltak. Le kellett volna fújnia a meccset – mondta aztán a fia – benne van a szabályzatban. Zéró tolerancia a rasszizmusra. Az apja vállat vont. Mindegy. Ha lefújja, meglincselik. Nem kell hergelni őket. Hazáig már csak a híreket hallgatták. Arabnak nézték a terhes feleségével sétáló férfit az Örs vezér terén, és lefejelték. Holnap is szép, napos időnk lesz. 

https://nepszava.hu/3046380_felhergelve

A cselekvés ideje

Kottász Zoltán Magyar Nemzet

Carola Rackete – nevéhez híven – üstökösként robbant be a köztudatba. Magánakciójával nem csupán Greta Thunberg-i magaslatokba repítette magát, nem csupán a liberális értelmiség körülrajongott sztárja lett, de a civil szervezeteket is felbátorította, hogy cselekedjenek. Ne hunyászkodjanak meg, ne ijedjenek meg a rettegett Olaszország szigorától, indítsanak útra újabb hajókat, mert végső soron büntetlenül fogják megúszni embermentő tevékenységüket. Ők is sztárrá válhatnak.

Carola Racketére talán nem sokan emlékeznek: ő volt az az elszánt német hölgy, aki egy német civil szervezet holland felségjelzésű hajóját – a tengerből kimentett több tucat bevándorlóval a fedélzetén – nekivezette az olasz parti őrség egyik járművének, hogy kiköthessen Lampedusa szigetén. Ez az eset vezetett el odáig, hogy az olasz kormány tovább szigorította migrációs törvényeit, kemény büntetést helyezve kilátásba az önjelölt életmentőknek és kaszkadőröknek, akik úgy gondolják, Olaszország remek célország, Olaszországgal érdemes szórakozni. Carola Rackete akciója másrészt – paradox módon – azt is eredményezte, hogy újabb NGO-hajók merészkedtek ki a Földközi-tengerre. Talán a német hölgy büntetlensége és piedesztálra emelése ejtette őket ámulatba.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-cselekves-ideje-7205879/

Növekszik a migránsmentő földközi-tengeri flotta

HOFFMANN TAMÁS: MINDEN ORSZÁG DÖNTHET, MI A BŰNCSELEKMÉNY

Zetelaki Réka Magyar Nemzet

Folytatódott a mentőhajók drámája a Földközi-tengeren, amelyre nemcsak a civil szervezetek és az uniós kormányok, de – úgy néz ki – a nemzetközi jog sem talált még megoldást. A néhány napja útjára indult Ocean Viking már 251 embert vett a fedélzetére, s most Európában próbál kikötni. Olaszország kitiltotta a partjairól a norvég zászló alatt hajózó járművet, miután a parlament elfogadta az ezt lehetővé tevő intézkedéscsomagot. A civil szervezetek szerint Rómának kellene beengednie a part közelében rostokoló spanyol hajó, az Open Arms fedélzetén lévőket, miközben Matteo Salvini belügyminiszter szerint nem az övék a felelősség.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-migracio-jogi-dilemmaja-7203914/

Korunk feladványa a klímarejtvény

A SZÉN-DIOXID GLOBÁLIS LÉGKÖRI KONCENTRÁCIÓJA 1750 ÓTA NEM NÖVEKEDETT JELENTŐS MÉRTÉKBEN

Szarka László Csaba

A növekvő szén-dioxid-kibocsátás erősödő üvegházhatást okoz, aminek globális felmelegedés a következménye állítássort bár sokan elfogadják, én dogmának tartom. Ha tömör választ kellene adnom, hogy miért gondolom így, akkor elsősorban azért, mert a klímamodellek előrejelzéseinek a fele sem igaz. Véleményemet egy folyamat felrajzolásával mondom el. A legutóbbi három év néhány eseményét idézem fel, úgy, ahogy átéltem.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/korunk-feladvanya-a-klimarejtveny-7183667/

TGM: Mégiscsak az a látszat, hogy ha Lovasi nótázik az orbánfeszten, mégsincs nagy baj a rezsimmel

Miután Lovasi András, a Kiscsillag frontembere Tusványoson a 444 kérdéseire arról beszélt, hogy miért lép fel Tusványoson, és azt mondta:  Közben szívből gyűlölöm a pártpolitika kicsinyességét, és a szélsőliberális hörgést, ami ugyanannyira meg akarja mondani nekem, hogyan viselkedjek, mint ahogy a szélsőjobbosok meg akarják.”

Tamás Gáspár Miklós filozófus egy válaszcikkben azt írta: „A legtöbb embernek nincs meg az a luxusprivilégiuma, hogy a »szélsőliberálisok« is belehörögjenek a múzsaiságába. A legtöbb honfitársunk nem is akad össze hörgő »szélsőliberálisokkal«, csak a kormányablakkal. Egész megyék vannak, ahol egyetlen »szélsőliberális« se hörög.”

Lovasi erre válaszul azt írta: bár mára „az egész popműfaj társadalmi mozgósító ereje (is) fájdalmasan megkopott azóta, és mivel nem az Arany-féle velszi bárdok mártírhalála jutott osztályrészemül Tusnádon, hanem életben hagyott ez a ravasz NER, továbbra sincs jobb ötletem, mi a fene lehetne ezen kívül a dolgunk nekünk, énekeseknek”.

GM most a HVG-n újabb cikkben reagált a rá reagáló Lovasira.

https://444.hu/2019/08/13/tgm-megiscsak-az-a-latszat-hogy-ha-lovasi-notazik-az-orbanfeszten-megsincs-nagy-baj-a-rezsimmel

Pető Andrea

A műsorvezető Krug Emília.

atv.hu

Láthatatlan elkövetők - Nők a magyarországi nyilas mozgalomban

A kötet a budapesti népbíróság egyik legelső ügyének, Dely Piroska esetének krimiszerűen izgalmas elemzésén keresztül ad képet a második világháborút követő igazságszolgáltatás természetéről, valamint a nők szélsőséges radikális politikai mozgalmakban való részvételéről, részletesen szólva a nők elkövetővé válásáról, valamint a háború utáni emlékezetük kialakulásáról. A női elkövetők eddig láthatatlanok voltak a történetírásban éppúgy, mint a kollektív és az egyéni emlékezetben. A kötet elemzi a magyarországi szélsőjobboldali női politizálás okait, motivációit, formáját, fényképeit és főbb személyiségeinek életútját.

http://www.atv.hu/videok/video-20190812-peto-andrea

Gyűlöletkeltés a tolerancia nevében

Békés Bence Magyar Hírlap

Egy üdítőket forgalmazó világcég reklámjának margójára írom e sorokat, ami felidézett bennem egy történetet. Madonna pont tíz éve turnézott Kelet-Európában, amikor a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Intézet munkatársai megkérték az énekesnőt, hogy mondjon el egy aggódó szöveget a térségben élő romák és melegek érdekében. Bukaresti koncertjén megtette, aminek hatására tízezrek fütyülték ki az amerikai sztárt, utána pedig a médiában és az interneten is elszabadultak az indulatok. Kommentek ezreiben szidták Madonnát, a cigányokat és a melegeket.

Összefoglalva: egy maximum pár száz ember által ismert állításból tettek milliós elérésű ügyet, amelyben a döntő többség a rasszistának ítélt kijelentés mellett, sőt azt bőven eltúlozva foglalt állást. Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy ezzel meghurcoltak egy köztiszteletnek örvendő embert, aki éppen abban az időben egy nemzetközi holokausztkonferencia kezdeményezője és szervezője volt, de az ügy hatására arra kényszerítették, hogy tartsa távol magát a saját rendezvényétől.

Ha én roma vagy meleg lennék, biztosan megkérném Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Intézet munkatársait, hogy velem kapcsolatban ne érzékenyítsék az embereket, nem szeretnék a politikai céljaik eszközeként áldozattá válni. És ezt tenném a magát függetlennek mondó, valójában ettől a szimbolikus balhéktól vezérelt politikai irányzattól ezer szálon függő balliberális lakájmédiával is. Ne segítsetek rajtunk, mert belehalunk!

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gyuloletkeltes-a-tolerancia-neveben-7203476/

Gémesi bukhat Gödöllőn

Magyar Hírlap

A huszonkilenc éve polgármesterkedő politikust csak a Momentum támogatja, Gyurcsányék, az MSZP–P és a Jobbik külön jelöltet indít az önkormányzati választáson

A jobb- után így a baloldal szavazóit is semmibe vette Gémesi, aki idén csak a Gödöllői Lokálpatrióta Klub nevében indul.
Márki-Zayék annyira megsértődtek, hogy teljesen ki is vonultak Gödöllőről. A Gyurcsány-párt által vezetett ellenzéki összefogás pártjai viszont az összes egyéni képviselőjelölti körzetben saját jelölteket indítanak, sőt a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik Ellenzéki Összefogás Gödöllő 2019 elnevezéssel Kovács Barnabás személyében önálló polgármesterjelöltet. A polgári oldal reményei szerint azonban egyiküknek sem hoz majd sikert az őszi voksolás, mivel a szavazók többsége keresztény és konzervatív értékrendet követ, és megelégelték Gémesi politikai pálfordulásait.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190813-gemesi-bukhat-godollon

Fideszes és MSZP-s kihívója is lesz Gémesi Györgynek Gödöllőn

Gémesi a csatorna egyik adásában azt mondta, az ellenzéki pártok korábban őt is megkeresték, de nem szerette volna feladni függetlenségét. Úgy fogalmazott, az első választást leszámítva, mindig civil szervezet jelöltje volt, függetlenül az országos dolgoktól. Ezeket ugyanis – szerinte – szét lehet választani.

https://hvg.hu/itthon/20190813_Fideszes_es_MSZPs_kihivoja_is_lesz_Gemesi_Gyorgynek_Godollon

Az elefánt igaza

Európára ismét a terror árnya vetülhet, mert az is hír, hogy újjáéledt az Iszlám Állam

Kondor Katalin Magyar Hírlap

Az unió migránssimogató elöljárói csapata, kihasználva a szervezet „vakációját”, minden igyekezetét arra fordítja, hogy elképzelései megvalósuljanak. Közömbösek maradnak arra a hírre, miszerint Európára ismét a terror árnya vetülhet, már csak azért is, mert az is hír, hogy újjáéledt az Iszlám Állam. Bennünket, magyarokat szünet nélkül támadnak, holott az Alaptörvényben rögzített szabályokat nem is bírálhatnák, kivált nem a soha össze nem foglalt európai normákra hivatkozva. Változatlanul tömegesen szállítják a kontinensre a migránsokat, és közben alpári módon nekimennek Salvini olasz belügyminiszter szigorító intézkedéseinek. Mert nekik mindent lehet! Titkos terveket dédelgetni, kikötőkbe betörni törvényellenesen, embercsempészekkel összefogni, minden terrorcselekményt elbagatellizálni, miközben – valószínűleg akarat híján – a saját intézkedéseiknek is képtelenek érvényt szerezni. Például a jogtalanul itt tartózkodókat, bűnözőket kiutasítani. Valamint tönkretenni az emberek biztonságérzetét.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190813-az-elefant-igaza

A magyar közoktatás szinte semmire nem készíti fel a gyerekeket, Orbán Viktornak vissza kellene vonnia a döntéseit

Miközben az Európai Bizottság kétségbeesve próbál tenni valamit azért, hogy a kontinens versenyképességét megőrizze, és óriási összegeket kész fordítani a szaktudás felfrissítésére, addig Magyarországon egy ezzel éppen ellentétes folyamat zajlik. Az innovációs miniszter, úgy tűnik, érzékeli ezt, de ez vajmi kevés: az országos képzési jegyzék átalakítása nem old meg semmit. A szakképzés fő problémája a szélsőségesen szelektív és kompenzációképtelen oktatási rendszerben gyökerezik.

https://168ora.hu/itthon/kozoktatas-okj-magyarorszag-orban-viktor-versenykepesseg-172498

Feltörekvő futó lehet az egyik holland dealer, akit rengeteg droggal kaptak el a Szigeten

Ismert futó lehet az egyik holland dealer, akit a Sziget Fesztiválon kaptak el - írja a DutchreviewDe Telegraaf értesülései alapján.

A személyiségi jogainak védelme érdekében Roelf B.-nek nevezett férfi telefonja napok óta ki van kapcsolva, az atlétikai szövetségtől sem reagált senki a találgatásokra. Roelf B. két éve tűnt fel, százméteres versenyszámban többször versenyzett Hollandiában, illetve Európa-szerte, legutóbb a 23 éven aluliak bajnokságán vett részt.

https://168ora.hu/itthon/sziget-kabitoszer-hollandia-futas-172512

Gyorsult a Viking Sigyn a halálos ütközés előtt, a Hableány kapitánya nem is érzékelte a veszélyhelyzete

Nemcsak a Viking Sigyn szállodahajó, hanem a Hableány sétálóhajó kapitánya sem érzékelte a május 29-én este 9 óra 5 perckor bekövetkező Margit hídi baleset előtt, hogy milyen veszély fenyeget – írja a hvg.hu a rendőrség megbízásából készült szakértői jelentésre hivatkozva. Eszerint nincs jele annak, hogy a Hableány próbálta volna elkerülni a halálos ütközést.

·         A körkilátást a kormányállásából részben a kémény, valamint a felső fedélzeten elhelyezett ponyva korlátozta.

·         A kapitánya mint útjogos hajó vezetője  nem számolt azzal a behajózó csatornában, hogy a korábban megelőzött hajó a Margit híd alatt fog előzni.

·         Nem adott le figyelmeztetést a rádió 10-es csatornáján, és a veszélyhelyzetre figyelmeztető öt rövid hangjelzést sem adta le, ami hajók között azt jelenti, hogy nem szabad megelőzni.

A szakértői jelentésben az szerepel, hogy a balesetet a Viking Sigyn kapitányának, Jurij C.-nek a vezetéstechnikája okozta. Ő annak ellenére nem érzékelte a veszélyhelyzetet, hogy a radaron látnia kellett volna, hogy a másik hajó is a kijelölt hídnyílás felé tart. Amíg a Hableány tartotta az átlagos 7-8 kilométer/órás sebességet, addig a Viking Sigyn 2,4-ről gyorsult fel 12,4-re az Országháznál, így érve utol az előtte haladó kisebb hajót. Radarberendezése másfél perccel a baleset előtt vészjelzést adott, csak el volt némítva.

https://168ora.hu/itthon/hableany-viking-sigyn-utkozes-baleset-margit-hid-rendorseg-szakertoi-jelentes-172504

Az SZDSZ-Fidesz tökéletes akcióegységének aranylapjaira – “a pártatlan tájékoztatás alapelvei”

Ha a szabaddemokraták és a fiataldemokraták viszonyát a mából nézzük, akkor az a hamistudati percepciónk alakulhat ki, hogy az állampárttá lett Fidesz viszonya a Kádár-rendszer Demokratikus Ellenzékéből kisarjadt szociálliberális párttal mindigis antagonisztikus volt. Ez nem így volt.

1989-ben volt például SZDSZ-Fidesz külpolitikai kordinációs csoport is, ebben az utóbbi szervezetet képviseltem, szabaddemokrata részről olyanok voltak benne, mint az említett Szabó Miklós, Gömöri Endre veterán külpolitikai újságíró vagy Kende Tamás nemzetközi jogász. Amint ez talán látható, nem a szervezeti hovatartozás, hanem a balról indult ellenzéki (revizionista, 68-as, reformmarxista, etc) (szociál)liberális közös gondolkodás volt lényeges, és a különbség életkorinak tűnt inkább, semmint ideológiainak.

A külpolitika mellett a média átalakításának kérdései tartoztak érdeklődési-, és feladatkörömbe, így a Nemzeti Kerekasztal I/5-ös albizottságában dolgoztam a Fidesz választmányi tag Hegedüs István mellett, mondjuk így: póttagként. Az MDF-et Sólyom László képviselte az albizottságban, az SZDSZ-t Haraszti Miklós és Demszky Gábor, és a mára elfeledett Magyar Néppárt nevű képződményből Zala Simon Tibor rádiós volt jelen. Utóbbi pártot annak idején titkosszolgálati alapítású pártnak volt szokás tartani, melyet az állampárt az ellenzék kerékkötőjének talált ki.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/08/13/az-szdsz-fidesz-tokeletes-akcioegysegenek-aranylapjaira/

Hargitai Miklós Keleti

Magyarországon kívül nincs ország Európában, ahol egy ilyen érettségi-botrányt túlélne az oktatási miniszter. Kásler Miklóst azonban nem a képességeiért választották, nem felelős semmiért, nem dönt semmiről. A mi kormányzati struktúránkban amúgy is csak egyetlen hiba van: Orbán Viktor haragjának kivívása. A miniszterelnök pedig láthatóan nem haragszik azért, ha a beosztottjai derékba törik néhány diák életét. A Fidesz kormányzásának kilencedik évében nevezhetjük nyugodtan jellegzetesen fideszes („nemzeti”) ostobaságnak: a különféle iskolatípusokból érkezett, ezért a természettudományi tantárgyakat eltérő óraszámban tanult diákoknak különbözeti vizsgát kellett volna tenniük a szóban forgó tantárgyakból az érettségi előtt, annak ellenére, hogy egyikből sem készültek érettségizni. Ennek természetesen nincs semmi értelme, nem is tudtak róla (nemhogy ők, de a gimnázium sem), de létezik valahol egy ilyen buta előírás, és a nagy bürokráciacsökkentő hevületben eddig csupán a kormányhivatali ügyintézők létszámának lefaragására futotta, a fölösleges – vagy inkább káros – szabályok irtására még egy kicsit várni kell. A hibát az államigazgatás követte el, egyrészt azzal, hogy érvényben tartotta az értelmetlen regulát, másrészt meg azzal, hogy akkor is ragaszkodott hozzá, amikor látta, hogy milyen bajt okoz – t.i. hiába tettek sikeres érettségit a különbözeti nélküli gimnazisták, nem kapnak bizonyítványt, idén nem tanulhatnak tovább –, és utólag sem korrigált. A ilyen esetekre szolgálna a miniszteri felelősség, meg az ahhoz igazított kiemelt fizetés: hogy legyen mit veszítenie annak, akinek joga és feladata lenne a hiba kijavítása. Nálunk ehelyett az iskolaigazgatót váltják le, és az iskolát meg a tanulókat büntetik meg. Ez itt Kelet-Európa: az állam fegyelmez, a vétlen alattvaló bűnhődik, a hibás rendszer pedig működik tovább.

https://nepszava.hu/3046383_keleti

Zsákszámra öntik a pénzt a magyar fociba, meg is lett az eredménye

 Székely Sarolta mfor.hu

Mostantól nincs helye a károgásnak, nincs helye a kritikának, a fociba ölt milliárdoknak tökéletes helye volt ott, ahova mentek. A magyar foci kezd kikecmeregni a gödörből?

Az UEFA legfrissebb számításai szerint a magyar bajnokság az európai rangsor 27. helyén áll, ami az előző évadhoz képest 6 helyes előrelépést jelent. Bár ez még nem jelent történelmi csúcsot, hiszen 2003 és 2008 között ennél is előkelőbb helyen állt a magyar bajnokság: a 24. és a 26. helyek között mozgott éveken keresztül, mégis egy évtizede várt "siker" lehet ez. 2008 után ugyanis aztán jött a hirtelen lejtmenet, akkor 9 helyet rontva a 35.-re csúsztunk vissza. Bár 2010 és 2013 között volt egy gyenge feltámadási kísérlet, az erőtlen próbálkozásból újabb lecsúszás lett, de ez most megváltozott, jelenleg a régiós bajnokságokat tekintve 3 országot is megelőzünk:

  • a szlovén bajnokság mögöttünk áll a 28. helyen,
  • a román bajnokság a 33.,
  • a lengyel pedig a 35. lett a friss rangsor alapján.

 

https://mfor.hu/cikkek/makro/uefa-regios-bajnoksagok.html

Mindegy, hogyan, csak lépjünk ki, mondja a britek 44 százaléka a Brexitről

MTI

37 százalékuk ellenzi a kilépést, 19 százalék pedig nem tud dönteni.

A britek relatív többsége egyetért azzal a kijelentéssel, hogy Boris Johnson miniszterelnöknek "bármilyen módon" ki kell léptetnie az Egyesült Királyságot az Európai Unióból (EU), akár a parlament felfüggesztésének árán is, ha erre van szükség - derül ki a The Daily Telegraph című konzervatív lap számára készült felmérésből.

Az újság kedden megjelenő kiadásában azt állítja, hogy a brit felnőtt lakosság 54 százaléka ért egyet ezzel a kijelentéssel, és 46 százalék ellenzi. A lap viszont nem veszi figyelembe azok válaszát, akik a kérdésre azt válaszolták, hogy nem tudnak dönteni az ügyben. A ComRes közvélemény-kutató adataiból az derül ki, hogy a válaszadók 44 százaléka ért egyet a kijelentéssel, 37 százalék ellenzi, és 19 százalék válaszolta azt, hogy nem tudja. A szűk relatív többség, 39 százalék 37 ellenében úgy véli, hogy a kilépési folyamatot le kell állítani, ha az északír-ír határ kérdése az ország egységét fenyegeti. 

A felmérésben részt vevők jelentős része úgy véli, hogy a parlament elveszítette kapcsolatát az emberekkel, és a legtöbb képviselő figyelmen kívül hagyja a választók elvárásait, és csak a saját ügyeikkel foglalkoznak. Ezt mondta 77, illetve 78 százalék. Nagy többség, 62 százalék szerint a királynőnek vissza kell utasítania, hogy bevonják a Brexittel kapcsolatos ügyekbe, és a politika fölött kell állnia. Boris Johnson személyével kapcsolatban is tartalmaz kérdéseket a felmérés, amely a konzervatívok erősödését mutatja, mióta Johnson átvette a kormányfői posztot. Ennek ellenére sokkal többen, 45 százalék 26 ellenében úgy véli, hogy Johnson miniszterelnökként nem képes egyesíteni maga mögött az országot. 29 százalék erre azt mondta, hogy nem tud válaszolni

https://mfor.hu/cikkek/makro/mindegy-hogyan-csak-lepjunk-ki-mondja-a-britek-44-szazaleka-a-brexitrol.html

Feltámad az NDK, politikai átrendeződés jöhet Németországban

Az „egykori NDK pártja” lehet ősszel a bevándorlásellenes AfD-ből. Az Alternatíva Németországért vezeti a közvélemény-kutatásokat az ország keleti felében, míg a többiek a legelképesztőbb helyi koalíciókra készülnek három kelet-németországi tartományi választás előtt. Az AfD-t közben egy kisebb botrány rázta meg, a folyamatosan gyengülő SPD elnököt keres, a szintén gyengülő kereszténydemokraták pedig szinte bárkivel összeállnának a hatalomért.

https://24.hu/kulfold/2019/08/13/nemetorszag-tartomanyi-valasztasok-afd/

A bajai lángosos elárulta, melyik fideszes környékezte meg

Az ellenzéki „bajai lángososként” ismertté vált Szabó Richárd kedden reggel megosztotta az általa szerkesztett Sugó-parti Közéleti Portál nevű Facebook-oldalon annak a fideszes önkormányzati képviselőnek a nevét, aki megkörnyékezte őt azzal, hogy induljon „független” jelöltként Baja polgármesteri székéért.

Eszerint az országos sajtóba 2013-ban, az akkor nagy port kavart időközi választással bekerülő Kovács Csaba volt az, aki megkereste az ajánlattal.

Mint ismert, a múlt héten csetbeszélgetésekről készület képernyőképekkel bizonyította Szabó, hogy megkeresték a Fidesz részéről a polgármesterjelöltség ajánlatával. Szabó az eseményt úgy kommentálta: ha a Fidesz Baján arra törekedne, hogy plusz egy polgármesterjelölttel ossza meg az ellenzéki szavazatokat, hát nem ő az emberük. Azt is hozzátette, hogyha a Fidesz letagadja, hogy megkeresték, nyilvánosságra fogja hozni a teljes beszélgetést.

Akkor egy hetet adott az üzenetek akkor még kitakart nevű feladójának, hogy fedje fel kilétét. Miután ez nem történt meg, Szabó ma kitálalt.

https://merce.hu/2019/08/13/megnevezte-az-ot-polgarmesterjeloltseggel-megkornyekezo-fideszes-kepviselot-a-bajai-langosos/

A tavalyi rekord 150 milliárdról felére esik idén az egyházak támogatása

Minden egyes hívő után tízezreket fizet az állam az egyházaknak

A magyar állam bőkezűen támogatja az egyházakat, a 2009-es 40 milliárdról tavaly 150 milliárdra nőttek a közvetlenül az egyházaknak juttatott költségvetési források. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívő után több tízezer forintot fizetett az állam az egyházaknak. Az átláthatóság hiányát sok kormányzati programnál kérték már számon, de az egyházi támogatások elköltéséről különösen keveset lehet tudni.

Az alábbi grafikont a korábbi költségvetések zárszámadásait, illetve az idei költségvetés sorait áttanulmányozva állítottuk össze. Az ábra azt mutatja, hogy évente összességében mekkora összeggel támogatta a magyar kormányzat az egyházakat.

https://g7.hu/kozelet/20190611/a-tavalyi-rekord-150-milliardrol-felere-esik-iden-az-egyhazak-tamogatasa/

Történelmi városrészeket pakolnak tele fákkal Párizsban

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo jelentette be, hogy első körben a város négy történelmi pontjába telepítenek amolyan urbánus erdőket. A Hotel de Ville (városháza), a Gare de Lyon állomás, a Palais Garnier környékére, illetve a Szajna mentén.

A városvezetőség meg van győződve arról, hogy alkalmazkodniuk kell a változó klímához, mivel 2050-re 50 fokos hőhullámok is elképzelhetőek lesznek.

Persze ezzel a telepítéssel nincs letudva az ügy, ez csak egy nagyobb projekt része. 2050-re teljesen szénsemlegesség kívánnak válni, úgyhogy a város felületének 50 százaléka zöld legyen.

Mindeközben azért arra is figyelnek, hogy az UNESCO elveit szem előtt tartva nem takarják el az emberek szemei elől teljesen Párizs nevezetességeit.

https://urbanplayer.hu/utca/parizsi-fak

Németh Szilárd: A budapesti Honvédkórház már 2007-ben tudta azt, amit a most átadott bécsi szuperkórház

A Fidesz államtitkára, rezsibiztosa és egyik legnagyobbat mondani tudó politikusa, Németh Szilárd rövid Facebook-posztban emlékezett meg a most átadott bécsi szuperkórházból annak apropóján, hogy az Index videóriportbanmutatta be a hipermodern épületet.

„Idén nyitották meg Bécsben Európa legmodernebb kórházát. Az osztrákok olyan robotokat alkalmaznak a betegek ellátása során, amilyeneket mi, magyarok a budapesti Honvédkórházban már évek óta üzemeltetünk” - írja Németh azt sugallva, hogy Budapest tizenkét évvel lelépte az osztrák fővárost egészségügyi robotika terén.

Szerencsére egy alapos kommentelő, Veres Viktor összeszedte, amit a mesteri csúsztatás értelmezéséhez tudni kell. 

https://444.hu/2019/08/13/nemeth-szilard-a-budapesti-honvedkorhaz-mar-2007-ben-tudta-azt-amit-a-most-atadott-becsi-szuperkorhaz

Házkutatást tartott Strache lakásán a korrupcióellenes ügyészség

Az osztrák gazdasági és korrupcióellenes ügyészség hétfőn vesztegetés gyanújával házkutatást tartott az Ibiza-botrány miatt lemondott két FPÖ-s politikus, Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus lakásain. A Standard értesülése szerint ugyancsak házkutatást tartottak a Casinos Austria AG-nál és  szintén FPÖ-s Peter Sidlónál is.

https://444.hu/2019/08/13/hazkutatast-tartott-strache-lakasan-a-korrupcioellenes-ugyeszseg

Kétségbeesetten próbálja mentegetni a baloldali propaganda Donáth Annát

ORIGO2019.08.13. 11:55

Kétségbeesetten próbálja elhallgatni vagy bagatellizálni Donáth László és lánya, Donáth Anna szexuális zaklatási ügyét a balliberális propaganda. A Szauer-féle fake news gyár, a hvg kisújságírója a közösségi oldalán lényegében elismerte, hogy biztos a Donáth László evangélikus lelkész, volt szocialista képviselő ellen felhozott vádak igazában. Abban, hogy szexuálisan zaklatta a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház több női alkalmazottját, emiatt  Donáth egyik áldozata feljelentést is tett. Meglehetősen álszent módon csak azt kifogásolja, hogy már nyilvánosságra is került a vád. Ez nem meglepő, hiszen munkaadója, az ellenzék propagandalapja, a hvg első cikkéből is kiderült: pontosan tudják, hogy a vádak igazak. Azóta kiderült, Donáth László lányát, Donáth Annát is zaklatási vádak érték: a Ripost cikkéből kiderült, hogy egy fiatal nő szerint a Sziget Fesztivál közben támadt rá a momentumos EP-képviselő két évvel ezelőtt a Szeretetotthonban. Ezt, persze Donáth Anna tagadja és átlátszó módon perrel fenyegetőzik, de közben irreleváns érvekbe kapaszkodik. A kisújságíró pedig ennél is szánalmasabb ködösítésbe kezd és próbálja kicsavarni a vádakat. Persze sikertelenül.

https://www.origo.hu/itthon/20190812-elismerte-a-hvg-kisujsagiroja-hogy-donath-laszlo-szexualisan-zaklatott-noket.html  

Házasságon kívüli gyereke is lehet a szexuális zaklatással vádolt Donáth Lászlónak

ORIGO

Kedden újabb tanú jelentkezett a Ripostnál: a levélíró azt állítja, Donáth László, volt szocialista országgyűlési képviselőnek, evangélikus lelkésznek született egy fia a békásmegyeri evangélikus szeretotthon jogásznőjétől. Hozzátette, nem ez az első házasságon kívüli gyereke a szexuális zaklatással vádolt egykori politikusnak, a momentumos Donáth Anna apjának.

A Ripost és a 888 szerkesztőségébe is megküldték azt a levelet, amelyben Donáth László zaklatási ügyei, a "kurvácskáimnak" gúnyolt alkalmazottak mellett szó esik a házasságon kívül született gyerekéről. A levél írója azt állítja, hogy Donáthnak

·         az intézmény jogásznőjétől született egy fia, aki a szocialista lelkész nevét kapta;

·         nem ez az első házasságon kívüli gyereke, azonban csak a jogtanácsostól származó fia lett Donáth.

https://www.origo.hu/itthon/20190813-donath-laszlo-eltitkolt-gyermeke.html

A vallástudós súlyos üzenetet küldött a Donáth-család rágalmazóinak

Donáth László és Donáth Anna ellen indított fideszes karaktergyilkosság után megszólalt Gábor György vallástudós, egyetemi tanár.

A keresztény szabadságot meghirdető falkavezér nyomán e tejjel-mézzel folyó hazában nyilván mindenki jól ismeri és betéve tudja Isten kinyilatkoztatott szavát, a Szentírást.

Következésképp tudják azt is, hogy a Tízparancsolat tiltja a hamis tanúságot: „Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!” (2Mózes 20:16) – szól a nyugati, judeo-keresztény civilizáció alaptörvényének egyik igéje.

Aztán a keresztény szabadságban lubickoló polgártársaink – beleértve a keresztény szabadság önzetlen, felkészült és megannyi jellempróbán makulátlanul átesett sajtómunkásait – tisztában vannak azzal, hogy két vagy három tanú egybehangzó vallomására volt szükség ahhoz, hogy a bíróság meghozza az ítéletet (5Mózes 17:6; 1Timóteus 5:19).

S ugyanezek a lubickolók kívülről tudják Isten szavát: „Ne terjessz hamis hírt. Ne kövesd a többséget a gonoszságban és a perben ne csatlakozzál a többség vallomásához úgy, hogy eltérsz az igazságtól.” (2Mózes 23:1-2).

S a keresztény szabadságban önfeledten feredőző igaz magyar emberek (még ha nincs is 3-4 gyermekük és 9-16 unokájuk) tisztában vannak persze azzal is, már hogyne lennének, hogy a Szentírás is tud olyan eseteket, amikor egyesek a legembertelenebb, legaljasabb és legpocsékabb módon, hamis tanúként visszaéltek helyzetükkel (1Királyok 21:10-12).

S ha mindezt tudják, akkor azzal is tisztában vannak, hogy az isteni ítélkezést követve mi várt a hamis tanúkra a földi bíróság színe előtt, vagyis azokra, akikről kiderült, hogy hamisan szóltak.

http://nyugatifeny.hu/2019/08/13/a-vallastudos-sulyos-uzenetet-kuldott-a-donath-csalad-aljas-ragalmazoinak

Vona Gábor sporthasonlattal kommentálta a Donáth-ügyet

"Kicsit azt érzem most, amit Michael Phelps érezhetett, miután Milák Kristóf megdöntötte a világrekordját" - így kommentálta Facebook oldalán Vona Gábor Donáth Anna reakcióját arra a propaganda oldalakon futótűzként terjedő hírre, miszerint egy fiatal lány szexuális zaklatással vádolta meg az EP-képviselőt.

A Momentum EP-képviselője a Facebook ugyanis erre úgy reagált: semmi nem igaz a propaganda fantáziálásából és "nem gondolta volna, hogy Vona Gábor és az őt vádoló transzvesztita úr történeténél vadabbat tud felböffenteni a a kormánypárti propaganda."

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/vona-gabor-sporthasonlattal-kommentalta-a-donath-ugyet-122153

Timothy Garton Ash: „Ez az ügy jócskán túlmutat Orbánon” interjú

A visegrádi 4-ek kormányfői csekély szerepet játszottak Manfred Weber és Frans Timmermans bizottsági elnökjelöltek megfúrásában – véli a University of Oxford professzora. A történész szerint az uniónak határozottabban kellene fellépnie illiberális tagjai ellen, erre az új Európai Bizottság képes lehet, de akadályozó tényezők is vannak.

Magyar Narancs: A magyar kormány azt kommunikálja, hogy az állam- és kormányfők között múlt kedden lezárult EU-s tisztújítási folyamat eredménye siker Orbán Viktor és a visegrádi 4-ek számára. Osztja ezt az értékelést?

Timothy Garton Ash: A V4-eknek volt szerepük Frans Timmermans bizottsági elnökké jelölésének megakadályozásában, ami deklarált céljuk volt. Más kérdés, hogy ez mennyire volt jelentős. Orbán Viktor csak levélben tudott tiltakozni az Európai Néppárt (EPP) vezetésénél Timmermans feltételezett elfogadása miatt, a Fidesz felfüggesztése óta ugyanis nem vehet részt a néppárti miniszterelnökök uniós csúcs előtti megbeszélésein.

Márpedig egy ilyen találkozón lázadtak fel az EPP kormányfői Angela Merkel ellen, aki belement volna a csúcspozíció átengedésébe a szocialistáknak. Ettől függetlenül Timmermans megfúrását sikerként kommunikálhatják a V4-ek. De ez a siker mérsékelt, ha azt nézzük, hogy a várakozásokkal és a hagyományokkal ellentétben most egyetlen kelet- vagy közép-európai politikust sem jelöltek a vezető uniós posztokra.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/tokeletes-kettos-jatek-121279

Ezeken az oldalakon lehet ingyenesen könyveket letölteni

Egyre több olyan honlap létezik, ahonnan ingyenesen (és legálisan) lehet letölteni magyar nyelvű könyveket. Bár ezeket már most is sokan használják, a lehetőség még nem jutott el mindenkihez, ezért Kerekes Pál és Kiszl Péter, az ELTE információ- és könyvtártudományi tanszékeinek oktatói összegyűjtötték, hogy milyen fórumokon tudnak a magyarok szabadon könyvekhez hozzáférni. Kutatásaik eredményét a Magyar irodalom @ világhálóncímű kötetükben tették közzé, amit ITT bárki ingyenesen elolvashat.

A magyar irodalom digitalizálása egy viszonylag friss dolog, körülbelül huszonöt éve merült fel először, hogy a kulturális örökség megőrzése és átörökítése érdekében nem ártana feltenni az internetre a legfontosabb szövegeinket. A világ azóta nagyot fordult. Mint a kötet előszavából is kiderül, húsz évvel ezelőtt, 1998 tavaszán még csak 3,5 ezer webhely volt bejegyezve a „.hu” felső szintű közdomén alatt, míg ma csaknem 730 ezer domént tartanak nyilván. Ráadásul mostanra már a magyar lakosság nagy része, kb. 70%-a rendszeresen használ internetet. 

 

https://konyves.blog.hu/2018/09/21/ezeken_az_oldalakon_lehet_ingyenesen_konyveket_letolteni

A hitleres videók készítésével meggyanúsított fiút máig üldözi a sértett igazgatónő bosszúja

https://444.hu/2019/08/13/a-hitleres-videok-keszitesevel-meggyanusitott-fiut-maig-uldozi-a-sertett-igazgatono-bosszuja

A fideszesben nincs gerinc, a momentumos nemzetellenes

Gulyás Gergely és Fekete-Győr András vitázott a Joghallgatók Önképző Szervezetének nyári egyetemén hétfőn. A Fidesz egyik vezetője először ült le vitázni a Momentummal az EP-választás óta. A nagyrészt EU-s kérdésekről szóló vitába többször is becsúsztak támadó minősítések. A miniszter nemzetellenesnek nevezte a Momentum tevékenységét, míg Fekete-Győr szerint a fideszes képviselőkben már nem látni az elveket és a gerincet.

Ha jogász végzettségű politikusok beszélgetnek egy jogász szabadegyetemen jogászhallgatók előtt, nyilván ne várjunk éles beszólásokkal tarkított, érzelmileg túlfűtött vitát.

Ilyenkor a leegyszerűsített üzenetek és személyeskedő megjegyzések helyett van tér, idő és lehetőség az árnyaltabb megfogalmazásokra, hosszabb körmondatokra, így ilyenkor kerülhetnek elő olyan, a napi politikai kommunikációban tiltott zónának számító témák, mint a Lisszaboni szerződés módosításának szükségessége vagy a légtér és a folyó használatára vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségek. Még az is elhangozhat egy politikus szájából, hogy clausula rebus sic stantibus (ami a dolgok jelenlegi állására vonatkozó záradék a szerződésekben).

Sokáig ilyen mederben zajlott Gulyás Gergely és Fekete-Győr András hétfői vitája, ám a végén mégis előtört belőlük a Németh Szilárd-i értelemben vett politikus, és elkezdték válogatott jelzőkkel támadni egymást.

 

https://index.hu/belfold/2019/08/12/gulyas_gergely_fekete-gyor_andras_vita_elte_ajk_josz_fidesz_momentum/

 

Evakuálnak egy orosz települést a nukleáris fegyverbaleset közelében

Az orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy a nukleáris fegyverbaleset közelében található települést evakuálják – írja a CNN. Nyonoksza település lakóit szerda reggel költöztetik ki az otthonaikból, egészen pontosan reggel 5 és 7 óra között. A hatóságok vonattal viszik el a falusiakat a területről.

A független orosz oknyomozó portál, a Novaja Gazeta úgy tudja, a lakóknak azt mondták a katonák, hogy az evakuálás független a nukleáris fegyverbalesettől.

Igor Orlovot, a terület kormányzója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy abszurd híresztelésről van szó, "szó sincs evakuálásról" – írja a Guardian cikke. Azt viszont nem mondta el, hogy ha nincs szó evakuálásról, akkor miért szállítotják el a helyi lakosokat a területről. A lap szerint könnyen lehet, hogy a fegyverkísérlet során történt robbanás után a sugárzó törmelék szóródhatott szét az evakuált település közelében, és ennek köszönhető a keddi katonai beavatkozás.

Korábban írtuk, hogy megnőtt a gamma-sugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején, közölte az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) kedden a honlapján.

 

https://index.hu/kulfold/2019/08/13/evakualtak_egy_orosz_telepulest_a_nuklearis_fegyverbaleset_kozeleben_orosz_fegyverbaleset_skyfall_sugarzas/

SE BERLUSCONI, SE GRILLO NEM ÁLL BE SALVINI MÖGÉ. KINEK MI AZ ÉRDEKE AZ OLASZ POLITIKÁBAN?

Matteo Salvini felrúgta az olasz kormányt, de még nem tudni: új választás jön-e, vagy összeállnak a többiek a szélsőjobboldali politikus ellen? Egyvalaki már visszamászott a színpadra: Beppe Grillo, az Öt Csillag alapítója Salvini-ellenes népfrontot akar. Hasonlóan Matteo Renzi egykori balközép kormányfőhöz, aki egykoron az Öt Csillag legfontosabb ellenfele volt. A szenátusban ma már létrejött az új szövetség, amely leszavazta Salvinit. De a közvélemény-kutatásokban ő vezet. Mutatjuk az erőviszonyokat és érdekeket.

https://azonnali.hu/cikk/20190813_grillo-visszatert-es-a-salvini-ellen-mobilizal