2019, augusztus 13 - 08:25 Sajtószemle

Nevetségessé kell tenni az ellenzéket – elmesélte a közmédia munkamódszereit egy volt dolgozója

Balogh Krisztina egy határmenti kis faluból származik, és egész életében az volt az álma, hogy riporter legyen, ami meg is valósult, 2019 elején viszont nem akarta tovább csinálni, így felmondott az MTVA-nál. Az újságíróval, aki most Ausztriában mosogat, Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója csinált riportot.

Balogh a tavaly év végi tüntetések után mondott fel, amikor az ellenzéki politikusok az MTVA épületében tüntettek. Mint elmesélte a 444-nek, a tüntetések kezdetén bezárták őket egy irodába, ahol még vécézni se tudtak kimenni. A Híradó egyébként főleg kulturális témákkal foglalkozó riporterének, aki már egy ideje rosszul érezte magát a propaganda nyomása alatt a végső lökést az adta be, amikor a tiltakozó Varjú László DK-s képviselő nevezte őt hírhamisítónak, amikor az épületben találkoztak.

Balogh erről az alábbit mondta a 444-nek:

„Az utolsó időszakban olyannyira kiközösítve éreztem magamat MTVA-riporterként, mint amikor kisiskolásként lecigányoztak. Másoknak tulajdonított rossz tettek miatt rám sütöttek egy bélyeget. Meg akartam ettől szabadulni.”

De Baloghnak már korábban is nehezen fért össze a munkája és a hivatástudata:

„A könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem”  – mesélte például egyik első cenzúra élményét.

Amikor például a lombikprogramról kellett forgatnia, akkor egy ismert baloldali ember rokonát találta alanynak, de ez a szerkesztőknek nem volt elég jó:

„A lombikprogramban számos ismert ember részt vett, nálunk nem szólalhatott meg egy  RTL-es, vagy egy ellenzéki beállítottságú híresség. Lesújtó volt megélni, hogy egy ilyen megrázó kérdésben, ahol emberi életekről, családalapításról esik szó, szempont lehet, hogy ki milyen politikai beállítottságú.”

Balogh állítása szerint házon belül nyílt titok volt, hogy a kommunikációs államtitkárságról küldik az utasításokat a szerkesztőknek.

„A baloldali politikusokat érintő blokkokban az elvárás az volt, hogy minél több szituációban állítsuk be nevetségesnek őket. Nekem alapvetően nem politikával kellett foglalkoznom, más viszont nem volt ilyen szerencsés. Akadt, aki szándékosan beemelt a riportjába olyan elemeket, amikről pontosan tudta, hogy ki fogják vágni onnét – csak azért, hogy így nyugtassa lelkiismeretét. A többség nem tud azonosulni a szerkesztési gyakorlattal, de megélhetés miatt kénytelen vállalni a kompromisszumokat.” – mondta Balogh a helyzetről a 444-nek.

https://merce.hu/2019/08/12/nevetsegese-kell-tenni-az-ellenzeket-elmeselte-a-kozmedia-munkamodszereit-egy-volt-dolgozoja/

Itt a teljes interjú: https://444.hu/2019/08/12/olyan-belyeg-lett-a-kozmediaban-dolgozni-mint-amikor-leciganyoznak

Horváth András közzétette a Microsoft-ügyben vevőként érintett állami szervezetek listáját

“Microsoft-ügy, mindenki benne van!”– a legújabb korrupciós botrány részleteit magyarázó Facebook-bejegyzést tett közzé az öt éve zöld dossziéjával a cégláncolatos áfabotrányt kirobbantó Horváth András, egykori NAV-elemző, aki azóta Magyarország legismertebb közérdekű bejelentőjének számít. Horváth jelenleg az uniós forrásból megvalósuló, korrupciógyanús projektek után nyomozó Hadházy Ákos független képviselő munkáját segíti.

Horváth András vasárnap közzétett bejegyzésében elsőként a szoftverlicensz-beszerzésekben vevőként részt vett állami szervezeteket sorolja, hangsúlyozva hogy nem mind “sáros”, mert büntetőeljárásban kellene tisztázni azt, hogy ezek közül melyek vettek részt korrupt ügyletekben:

https://atlatszo.hu/2019/08/12/horvath-andras-kozzetette-a-microsoft-ugyben-vevokent-erintett-allami-szervezetek-listajat

Lázár János: Aki közénk tartozik, arra számíthat, hogy lesz munkája

Szombaton jelentette be Makó kormánypárti polgármestere, Farkas Éva Erzsébet, hogy folytatná a munkát, és indul az önkormányzati választásokon. A Fidesz választókerületi elnöke, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hamarosan minden hozzá tartozó csongrádi településen bejelentik a párt jelöltjeit. A MakóiTV beszámolója szerint Lázár János a kormánypárt támogatásáért cserébe gáláns ígéretet tett: 

"Mi a Fideszben soha nem pozíciót, hanem munkát ajánlunk mindenkinek. Aki csatlakozik hozzánk vagy aki közénk tartozik, arra számíthat, hogy mindenkinek lesz munkája. Azoknak is, akik a képviselő-testületekben dolgoznak, azoknak is, akik a városházán és azoknak is, akik civilként segítik ennek a közösségnek a boldogulását."  

https://444.hu/2019/08/12/lazar-janos-aki-kozenk-tartozik-arra-szamithat-hogy-lesz-munkaja

Rejtélyes pénzek osztogatásáról is szó esik a birtokunkba jutott fideszes dolgozatban

A 23 oldalas panaszlevélben egy Kósa Lajos által beígért 300 milliós összeg is előkerül, amit állítólag a 2018-as kampányra terveztek be.

 

Mint arról hétfő reggel egy birtokunk jutott, Orbán Viktornak küldött, belső használatra szánt dokumentumból kiderült, alig két hónappal az önkormányzati választások előtt komoly harcok folynak a Fideszen belül Békés megyében.

Van, aki kilépett a pártból, van, akit kiszorítottak. A súlyos vádakkal illetett, bűncselekményekkel gyanúsított Simonka György lényegében mindenkivel küzd - sokat összetennék a két kezüket, ha megszabadulna tőle a békési szervezet. A gyulai polgármester, Görgényi Ernő szemben áll Simonkával, korábban összekülönbözött a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjével, Kovács Józseffel, ráadásul újabb sebet kapott, amikor kiderült, volt gazdasági alpolgármestere, Galbács Mihály egy 23 oldalas panaszlevélben sorolta “bűneit” Orbánnak, a választmány elnökének, Kövér Lászlónak és a pártigazgatónak, Kubatov Gábornak.

 

Egy biztos, a pénzt úgy forgatták volna, hogy az a Fideszt segítse a választásokon. Tehát még ha hivatalos eljárásról is beszélhetünk (például költségvetési címzett támogatás egy elmaradott térségnek), akkor is az derül ki a dolgozatból: a Fidesz úgy mozgatja az adófizetők pénzét, hogy abból minden körülmények között a párt jöjjön ki jól. Galbács azt írta: úgy számoltak, ezt a pénzt a 2018-as tavaszi kampányhajrában adja majd át Kovács József országgyűlési képviselőjelölt.

Tegyük hozzá, maga a szerző sem érzi problémának, mi több, természetesnek véli, hogy a kampányban így folyik a pénzek osztogatása. A dolgozatában ugyanis nem a pénzosztás módját tartja gondnak, hanem, hogy az ígért összeget végül nem a projektre fordították.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/rejtelyes-penzek-osztogatasarol-is-szo-esik-a-birtokunkba-jutott-fideszes-dolgozatban-122131

Kína devizaháborúval fenyeget

A múlt hét elején Kína világos üzenetet küldött az amerikai kormányzatnak: a kereskedelmi háborúnak nevezett konfliktus eszkalációja esetén kész bevetni az „atombombát”, a jüan leértékelését, alighanem globális leértékelési háborút indítva el ezzel a világgazdaságban. Éppen akkor, amikor a bő egy évtizede tartó konjunktúraciklus szinte minden fontosabb régióban a kifulladás jeleit mutatja.

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2019/08/12/kina_usa_kereskedelmi_haboru_devizahaboru_juan_leertekeles_concorde_elemzes/

Maróth Miklós Orbán tanácsadója marad, mert Orbán szerint ez belefér – interjú

Egy kérdésben biztosan nem ért egyet az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének elnöke, Maróth Miklós Palkovics László miniszterrel: ez pedig egyes kutatóintézetek sorsa. Szerinte az ő szava dönt, az pedig, hogy az Irányító Testületből többen kapcsolatban állnak Palkoviccsal, szerinte nem befolyásol semmit. Azt mondja, senkitől sem kapott utasítást vagy javaslatot, hogyan alakítsa át a rendszert, ahogy meg sem kérdezték tőle, mielőtt kinevezték. Pedig van egy víziója. Interjú Maróth Miklóssal.

https://hvg.hu/itthon/20190812_maroth_elkh_mta_kutatohalozat_itm_palkovics_orban_lovasz

A kicsinyesség és Orbán Viktor a Szigeten is felfalta a valóságot

Egy zuhanyzó mellé tették a Terror Háza Múzeum rendszerváltást bemutató fotókiállítását a Sziget Fesztiválon, alig lehet megtalálni a képeket. Ráadásul az események nem pontosan úgy zajlottak, ahogyan azt bemutatják, de ez senkit nem érdekel. A legtöbb fesztiválozó rá sem néz a fotókra.

A legjobb helyre tették, legalább rögtön lemoshatom magamról ezt a mocskot

- mondta fancsali képpel az egyik magyar fesztiválozó a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeum rendszerváltó fotókiállításáról a Szigeten, majd törölközőjét hanyagul a vállára csapta és indult zuhanyozni.

https://hvg.hu/itthon/20190812_Elrejtettek_a_rendszervalto_Orbant_a_Szigeten

Kisvárdai kiskirályság: családi körkörös gazdaság

A vendéglátás újabb területén próbálja ki magát Seszták Miklós felesége, miközben a politikus éppen a térség turisztikai fejlesztéseiért felelős kormánybiztos.

Csinos kis apartmant kínálgat Kisvárda sétálóutcájában a Bab-Lak Udvarház honlapja. A tulajdonos személye ugyan nem hitelesíti a szálláshelyet, ám a Bab-Lak nevet éppen a napokban védték le, és a dokumentumokból kiderül, hogy Sesztákné Berecz Marianna birtokolja a névhasználat jogát. Az üzletasszony, aki a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjének, Seszták Miklósnak a felesége, nem mulasztja el, hogy a Bab-Lak új, vendégcsalogató oldalain a kávézóját is bemutassa: a Coffee Tea Area pár lépésnyire, helyben pörkölt kávékkal frissíti fel az utazókat. Habár egy kávézó inkább intim együttlétek, mintsem tömegrendezvények színtere szokott lenni, Sesztákné teaháza rácáfol erre: néhány hete a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának egyik pódiumaként szolgált, ahol százas nagyságrendű közönségnek tartott József Attila-estet Nagy Sándor színész, adott elő egyszemélyes vígjátékot Pindroch Csaba.

A rendezvény műsorfüzetében Seszták Miklós bizonygatta a publikumnak, hogy „a színházi élmények boldogabb együttléthez, az egymás iránti jobb megértéshez vezetnek”. Az esemény után pedig a helyi média méltatta Seszták Mariannát, aki „nem csupán küllemében, hanem őszinte, emberséges és mindenkivel kedves, barátságos alaptermészetével olyan energiát sugároz magából, hogy érdemes lenne többször a színpadon állnia és a magából áradó pozitív energiát mindenki felé sugároznia”.

https://hvg.hu/gazdasag/201932__sesztakne_apartmanja__sesztak_stalluma__kisvardai_kiskiralysag__csaladi_korkoros_gazdasag

Iványi Gábor Megnyugodhatunk?

(Donáth Annának és Donáth Lászlónak)

A kormány által nemigen kedvelt evangélikusok és Donáth László evangélikus lelkész barátom egészen bizonyosan ismerik Ordass Lajos meghurcolásának és félreállításának történetét. 1947-ben, Ordass és néhány más, különböző vallású egyházi személy engedélyt kapott arra, hogy a tengeren túl megrendezett tanácskozásra kiutazzék. Amikor a repülőgép elrugaszkodott a Ferihegyi betonról, és az utasok elmondtak egy Miatyánkot (a gép állapotától függően esetleg kettőt), az evangélikus püspök talán felidézte magában Szabó Lőrinc: Ima a repülőgépen c. művét…leigázott démonok, robbanó /benzin dühe emel égbe a gép/ isteni szárnyán:/nehéz és szörnyű ösztönök/ keveréke vagyok, ember és az egész/ emberiség, gonosz erők/ hadszíntere, - de /valaki mást is ültetett belém,/ valami mindig kényszerít, hogy/ fájjon az élet/ törvénye… Gondolom idáig juthatott, mire az égi szekér elhagyta a tenyérnyi Magyarország légterét, s ekkor valaki megérintette a kezét. Tessényi-Jakob János metodista szuperintendens hajolt hozzá bizalmasan, közölve vele, hogy ő azzal a feltétellel kapott útlevelet, ha megfigyeli Ordasst, és jelentést tesz róla. Főtisztelendő egyházvezető társa azonban nyugodjon meg, nem fog soha többé visszatérni Magyarországra, és természetesen jelentést sem tesz. Ordass megnyugodott, s amikor hazaindult, és a gépen nem látta Tessényit, még inkább megnyugodott. Kinti útján komolyabb összeget kapott, amitől még nyugodtabb és derűsebb lett, hazaérve pedig mindezt hivatalos úton kezelte, és még inkább nyugalomra lelt az ő lelkében. Ekkor azonban váratlanul a rendőrségre idézték, és a teljesen szabályosan kezelt valutaügyet csempészésnek minősítették. A végén pedig a köztiszteletben álló Ordass Lajos evangélikus püspököt közönséges bűncselekménnyel gyanúsítva letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Mondhatnánk, hogy az érintett főpap némiképp megnyugodhatott nemcsak Isten akaratában, hanem arra gondolva is, hogy püspöktársai és az egyház vezetése, majd népe ki fog állni mellette és érte. Nem ez történt. Az érintett atyafiak siettek azonosulni a váddal, és Luther-kabáttal fedett irhájukat is mentendő, maguk is elítélték, és a lelkészi karból kizárták volt vezető püspöküket. Ezen a helyzeten csakis 1956 lázas, sietős intézkedései hoztak valami változást. Ordasst rehabilitálták, de ez is csak addig tartott, míg az ember végigmond egy Szabó Lőrinc verset. A forradalom után ez a helyreállítás sem javított Ordass megbecsülésén. Lett és maradt élete végéig kiközösített pária. Ó, nem az egyház jogaiért való bátor kiállása miatt hurcoltatott meg és mellőztetett, hanem köztörvényes bűne, valutacsempészés miatt. Valahogy így fest ma a NER személyi és egyébként egyházpolitikája is. Donáth Lászlónak sok hátránya mellett az sem könnyíti a helyzetét, hogy evangélikus lelkész, egy olyan egyház tagja, amelynek vezető püspöke a gyűlöletkeltő migránsozás közepette bátran és egyértelműen kiállt a menekültek emberi jogaiért.

Természetesen azt is gondoljuk meg, hogy legyen-e nekünk harminc évvel ezelőtt született gyönyörű, bátor és okos lányunk, aki a Momentum képviselője, aki a jogtiprással szemben, az eltaposottak érdekeiért egész Európa előtt egyértelműen ki tud állni.  

https://nepszava.hu/3046254_megnyugodhatunk

Így zajlott Kenderesi estéje az éjszakai bárban

Miért lett ekkora nemzetközi visszhangot is kiváltó botrány abból, amit Kenderesi Tamás úszó csinált egy dél-koreai bárban? Pontosan mit is csinált? Mi történt a bárban? Megpróbáltuk rekonstruálni az este és az egész Kenderesi-ügy történéseit a rendőrség jó tanácsaitól Szijjártó Péter telefonhívásáig.

https://index.hu/sport/uszas/2019/08/12/kenderesi_kvangdzsu_ejszakai_bar/

A kormányellenes tüntetők miatt minden járatot töröltek a hongkongi reptéren

A világ egyik legforgalmasabb repterén törölték az összes induló járatot. A reptéren negyedik napja tiltakoznak kormányellenes tüntetők, akik a növekvő kínai befolyástól féltik a városállamot, írja a BBC.

https://444.hu/2019/08/12/a-kormanyellenes-tuntetok-miatt-minden-jaratot-toroltek-a-hongkongi-repteren

A Mi Hazánk blokáddal tiltakozik a Coca-Cola dunaharaszti telephelyénél

Hétfőn reggel több autóval vonult ki a Toroczkai László vezette szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom a Coca-Cola Magyarország dunaharaszti üzeme elé. A párt aktivistái megpróbálták akadályozni a ki- és behajtást a telephelyről, egyelőre nem tudni, milyen mértékben jártak sikerrel.

A Mi Hazánk Mozgalom a Coca-Cola azonos nemű párokat szerepeltető plakátjai ellen tiltakozik így. A kérdéses hirdetéseken első körben kormánypárti politikusok, valamint a kormányközeli média háborgott egy sort, érvelésük szerint az azonos nemű párok ábrázolása veszélyezteti a gyerekeket, a homoszexualitást népszerűsíti, sőt egyesek még azt is felvetették, hogy egyenesen a pedofíliának készítik elő a terepet az ilyen hirdetések. 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/08/12/jogi_lepeseket_tesz_a_coca-cola_a_mi_hazank_ellen_mert_blokadot_vontak_a_dunaharaszti_uzem_ele/

 

Az ügy

Sitkei Levente Magyar Nemezet

Richard Gere az Egyesült Államokban él, de mint globálisan gondolkodó ember, ki tudja választani azt az ügyet, amelyet felkarol. Ilyen lehet akár a tibeti függetlenség vagy jelenleg a földközi-tengeri migrációs válság, ahol az az álláspontja, hogy a sorrendben sokadik, afrikai migránsokat szállító hajót be kell engedni a kikötőbe. Az olaszoknak, hiszen oda akarnak eljutni a háború elől menekülő szerencsétlenek.

Csakhogy ez egy nagyon régi lemez, 2015 óta annyiszor hallhattuk már, hogy a könyökünkön jön ki. Minden afrikai államban konstans a háborús helyzet, minden ember állandó életveszélyben van, mindenkinek van egy nagyon szomorú története, és az összes migráns Gere mellett a fotón teljesen egészséges, fiatal férfi.

A különbséget a hol­lywoodi sztár személye jelenti. Richard Gere megjelenésével emelték a tétet, ő sokkal többet számít, mint egy egész hajónyi migráns, ha ő mondja, nyissák meg a kikötőket, akkor annak igazán súlya van. Ne feledjük, az Egyesült Államokban elkezdődött az elnökválasztási kampány, a színész pedig a szimbolikus nevű Open Arms (Nyitott karok) hajó fedélzetéről tudott belerúgni Donald Trumpba. Majd a fellépés után Gere beszáll a személyes kisgépébe és hazautazik kaliforniai birtokára, bármilyen rosszallóan is rezgetné copfjait ennek hallatán Greta Thunberg.

De valószínűleg ő is megenyhülne, hiszen valóban, Richard Gere az „ügy” érdekében vállalta az utazást a Földközi-tengerre, egy jobb világot akar teremteni, ahol senkinek nem kell félnie, és ahol az ember keblére öleli távolról érkezett testvérét, nem nézve, ki is áll vele szemben.

Ez az illúzió tartja életben az egész mozgalmat, hogy létezik egy olyan világ, amelyben nincs önérdek, nincs szükség határokra, mindenki testvére mindenkinek. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/az-ugy-7201799/

 

Megúszták Gyárfás Tamás zsarolói

EGYESEK PÉNZSZERZÉSRE AKARTÁK FELHASZNÁLNI A FENYŐ-ÜGY MEGOLDÁSÁT SEGÍTŐ HANGFELVÉTELEKET

Szemán László János Magyar Nemzet

Megszüntette a nyomozást a rendőrség Jozef Rohác és Imrich K. ellen Gyárfás Tamás megzsarolásának az ügyében. A gyanú szerint a szlovák bérgyilkos és társa a Portik Tamás és Gyárfás között az évek során folytatott és rögzített beszélgetéseiből összevágott hangfelvétellel, illetve annak leiratával próbálta a sportvezetőt rábírni, hogy „fizessen nekik tárolási díjat”. A megszüntetett ügy indította el a lavinát, ami ahhoz vezetett, hogy Gyárfás Tamást és Portik Tamást felbujtóként megvádolták Fenyő János egykori médiavállalkozó megöletésével.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megusztak-gyarfas-tamas-zsaroloi-7201058/

 

Gerinctelenségben mérkőzik a DK és a Jobbik Ózdon is

Horváth K. József Magyar Nemzet

„Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet” – olvasom Ózd polgármesterének, Janiczak Dávidnak a város honlapján fellelhető köszöntőjében. Eltűnődtem, miért pont az angol baptista prédikátorfejedelem, Charles Haddon Spurgeon megállapítását tűzte zászlajára a 35 ezer lélekszámú borsodi település vezetője.

Mintha azt akarná ezzel elismerni, hogy bizony neki nagyon sok hibája van, ám ha ­kellően szeretik a választói, akkor ezektől eltekintenek, s reményei szerint októberben újraválasztják. Alapesetben a hibás terméket visszavisszük a boltba, nem pedig szeretgetjük. Fordított helyzetben viszont javasolt elmeorvoshoz fordulni.

Megeshet, Janiczakban is felmerült, hogy az emberek jobban kedvelik azokat a közbizalomra áhítozó jelölteket, akiket nem azért kell szeretni, hogy ezzel szemet hunyjanak valaki hibái felett, hanem azért, mert pozitív tulajdonságaik miatt méltók rá. Akik esetében nem kell az orrot befogni szavazáskor

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gerinctelensegben-merkozik-a-dk-es-a-jobbik-ozdon-is-7184117/

 

Orbán, Salvini, Trump – a siker titka

A LEGROSSZABB SZOVJET IDŐKET IDÉZI A NEMZETKÖZI SAJTÓ DÉMONIZÁLÓ HADJÁRATA

Jeszenszky Zsolt Magyar Nemzet

Bár a politikacsináló ellenzéki sajtó azonnal nyüszíteni kezd, ha leírjuk, ettől még tény: Orbán Viktor ma Európa, a világ egyik meghatározó politikusa. Ha egy toplistát készítenénk, abban az országaik méretéből, gazdasági és katonai erejéből eredően a kínai (Hszi Csin-ping), az orosz (Vlagyimir Putyin), a brazil (Jair Bolsonaro) elnök és az indiai miniszterelnök (Modi) nyilvánvalóan szerepelne; ha karakteréből nem is, de pozíciójából eredően minden bizonnyal ott lenne az Európai Bizottság leköszönő elnöke (Jean-Claude Juncker); Nagy-Britannia új miniszterelnöke, anno a brexitben is kulcsszerepet játszó Boris Johnson; a leszálló ágban lévő, de még mindig fontos német kancellár, Angela Merkel; a hazájában rendkívül népszerűtlen, de az európai politikára befolyással bíró francia elnök, Emmanuel Macron; valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök; és valószínűleg helyet kellene adni a két legfontosabb lator állam, Irán és Észak-Korea vezetőjének. Donald Trump amerikai elnök nyilván nem kérdéses. Az európai politikára pedig egyértelműen Matteo Salvini olasz belügyminiszter van még kimagasló hatással, így övé a tizenharmadik hely.

Innentől eléggé nyitott a mezőny. Az egykor minden címlapon ott virító kanadai poszterfiú, Justin Trudeau már önmaga paródiájának is gyenge, és így is kezeli a világ. Ausztrália miniszterelnöke fontos, gyakorlati példát mutatott ugyan arra, hogy a migráció a tengeren is megállítható, de ki is ő? Scott Morrison az elmúlt öt év alatt már a harmadik miniszterelnök, ez nem éppen a fajsúlyosságát erősíti.

És vitatkozhatnak a libsik, amennyit akarnak, de a holland, svéd, belga, spanyol stb. miniszterelnökök mind fontos szereplők, de a politikát nem tudják oly mértékben befolyásolni, ahogy Orbán Viktor. Meg Abe Sindzó japán miniszterelnök – tehát övéké a fennmaradó két hely.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/orban-salvini-trump-a-siker-titka-7190504/

 

Mitől lenne progresszív a baloldal?

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Gyakran használja a nemzeti, konzervatív tábor a liberális, szocialista, zöld, baloldali politikai csoportokra a jelzőt, hogy progresszív. A progresszív baloldal.

Holott ez téves és nagyon félrevezető szóhasználat. Mégpedig azért, mert ezzel átvesszük a baloldali tábor saját magát felminősítő fordulatát. Hiszen, ha a szó eredeti latin jelentéséből indulunk ki, akkor aki vagy amelyik politikus vagy párt progresszív, az a haladást, a fejlődést segíti elő, nyitott az új megoldásokra, építi a jövőt.

Tehát aki progresszív, az nagyon is pozitív ember. Amelyik párt progresszív, az nagyon jó politikai szervezet.

Jó, tudom: amikor mi, nemzetiek és szuverenisták arról beszélünk és írunk, hogy a progresszívek ezt meg azt tették vagy mondták, akkor ezt ironikusan és cinikusan jegyezzük meg, utalva arra, hogy a balliberálisokra minden jellemző, csak az nem, hogy a szó jó értelmében haladók lennének.

Ám ezzel az baj, hogy az emberek többsége korántsem érti meg ezt a finom utalást, finom kritikát, főleg, ha nincs is kifejtve. Nekik továbbra is ott lóg a levegőben a fogalom, és nagyon nem értik: mitől nevezik a jobboldalon progresszívnek a baloldaliakat, amikor valójában nem is azok, és nem is az a véleményük róluk?

Fontos tehát, hogy világosabban fogalmazzunk és értelmezzünk.

https://magyarnemzet.hu/belfold/mitol-lenne-progressziv-a-baloldal-7203737/

 

Egy fiatal lány állítja: Donáth Anna szexuálisan zaklatta a Sziget után

Magyar Hírlap

A Ripost számolt be az újabb fordulatról a Donáth család szexuális zaklatásos ügyében. Egy diáklány levélben fordult a laphoz, amelyben azt állította, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szexuálisan zaklatta őt Sziget Fesztiválos bulik után

Egy diáklány levélben fordult a Riposthoz, amelyben újabb meghökkentő eseményekről számolt be. Elmondása szerint, miután az érettségihez szükséges közmunkára jelentkezett Donáth László szeretetotthonába, megdöbbenve tapasztalta, hogy Donáth Anna és barátai saját szállodaként használták a vallási intézményt. Arról írt, hogy gyakran ittas állapotban vagy hajnalban másnaposan érkeztek az otthonba, például a közelben zajló Sziget Fesztivál idején. A közmunka keretében a diáklánynak kellett kitakarítani utánuk a nem éppen gusztusos szobákat. 

Takarítás közben támadt rám, és tett szexuális ajánlatot Donáth Anna - írta a 18. életévét akkor még be nem töltő lány, aki részletezte is a történteket. 

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190812-egy-fiatal-lany-allitja-donath-anna-szexualisan-zaklatta-a-sziget-fesztival-utan

Donáth Anna megszólalt: Végig fogom csinálni, és fizetni fognak a hazugságért

Semmi nem igaz a propaganda fantáziálásából

Meglepődve tapasztaltam, hogy friss házasként, pont a nászutam előtt vádolt meg azzal a Fidesz propaganda-gépezete, hogy szerintük még tavalyelőtt, édesapám munkahelyén egy lányt zaklathattam. Korábban azt hittem, Vona Gábor és az őt vádoló transzvesztita úr történeténél vadabbat már nem tud felböffenteni a kormánypárti propaganda, de tévedtem. Egyszer szívesen meghallgatnám, mi az oka annak, hogy e szerkesztőségek tagjai sem a kórházak életveszélyes állapotát, sem a bődületes korrupciót, sem a borzasztó elvándorlást „nem veszik észre”, ellenben van idejük és ihletük kedvenc internetes pornóvideóikat és engem, a Momentum alelnökét egy cikknek hazudott konfabulációban összekombinálni.

Elolvasva a történetet kijelentem, hogy semmi nem igaz az ott leírt cselekményből. Bárki is vagy te, aki ezt írtad rólam, nézz a lányod vagy az édesanyád szemébe, és képzeld el, hogy róluk írnak ilyet. Képzeld el, hogy az állami propagandagép őket veszi célba. lyen rendszert építesz a hazug írásaiddal.

Az olvasóknak ezzel szemben az igazságra van szükségük:

1. A levélmű alkotója szerint az eset tavaly előtt, egy keddi Sziget-napon történt. Abban az évben egyetlen alkalommal, egy Quimby-koncerten voltam a Szigeten, de még a megelőző pénteken, és utána sem Békásmegyerre mentem, a közelében sem jártam.

2. A fikció szerzője szerint „saját szállodaként” használtuk az intézményt. Ennek semmi értelme nem lett volna, hiszen mellette áll a családi házunk, a saját szobámba is mehettem volna. A levélíró állítólag már akkor is a szomszédunkban (!) lakott, és most is ott él – ha így lenne, ezt is tudná.

3. Őszintén nem tudom, mit jelent a „nem részletezem, de rám támadt!”-vád, pláne egy olyan cikkben, ami azzal indul, hogy a névtelen cikkírónak a névtelen levélíró „részletesen leírta’”, miként történt a képzeletbeli zaklatás. Biztos van olyan szennyes fantáziavilág, ahol a „nem részletezés” valami egyértelműen, nagyon perverz dolgot jelent, de sajnos nekem mégis muszáj megkérdeznem: mi a vád? Önök szerint pontosan, fizikailag mit csináltam?

4. Soha senkit nem bocsátottak el amiatt, mert tőlem „védett” másokat. Soha senkit nem is zaklattam, sem itt, sem máshol. Továbbra is a lehető legszigorúbban védi a Momentum teljes közössége a zaklatás áldozatait, ebben nem kötünk semmilyen kompromisszumot.

Ugyanígy hiszünk azonban abban is, hogy a leírt szónak súlya van, azért vállalni kell a felelősséget. Ezért be fogom perelni a hamis történettel előálló propagandalapokat. Látni fogjuk, amint megszégyenülten állnak a bíróság előtt, válaszok nélkül, tények nélkül, valami homályos kitalációt védelmezve.

Végig fogom csinálni, és fizetni fognak a hazugságért

https://magyarnarancs.hu/belpol/vegig-fogom-csinalni-es-fizetni-fognak-a-hazugsagert-122142

A német toleranciateszt

„Ha a jobbosoknak nem tetszik a szép, tarka, új Németország, akár el is mehetnek innen, vándoroljanak ki! Mi és az igazi németek nem akarunk veletek egy országban élni. A viszont-nem-látásra!” A Twitteren olvastam minap ezt a bejegyzést

Rab Irén Magyar Hírlap

A twittelő nem más, mint a híres szír „Flüchtlingsblogger”, Aras Bacho.

Aras Bacho azon kevesek közé tartozik, aki vezetéknevével vállalja identitását, már ha azonos az általa használt névvel. Pedig jó lenne neki a névtelenség, mert egy ilyen Twitter-bejegyzés után a németek többsége legszívesebben felkoncolná, bármennyire igyekszik hangsúlyozni, hogy mennyire szereti Németországot. Aras ráadásul épp hogy kinőtt a kiskorúságból, így joga lehetne az anonim névhasználatra. Alig múlt húszéves, az iskolát is épp hogy befejezte, ha befejezte, mindenesetre máris híres kolumnista és blogger, minden közösségi portálon ott lóg, miközben különböző lapokba ír provokatív cikkeket. A Huffington Post, a Freitag, és az osztrák oe24 munkatársa, és mondani sem kell, hogy ezek a lapok baloldali érdekkörbe tartozó orgánumok.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190812-a-nemet-toleranciateszt

Házkutatást tarthatott az adóhatóság Botka László bizalmasainál

ORIGO

Megerősítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Magyar Hírlap által korábban közölt információkat, miszerint házkutatást tartottak harminc helyen az országban, köztük vélhetően Botka László szegedi polgármester bizalmi embereinél is - írja a SzegedMa. A gyanú szerint csaknem egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek egy őrző-védő cégekből kialakított hálózat vezetői.

https://www.origo.hu/itthon/20190812-nav-hazkutatas-botka-laszlo.html

Az állami gyilkosságokkal kampányolhat - Trump hóhérszerepben

Az ENSZ arra emlékeztette az amerikai elnököt, hogy a halálbüntetés elfogadhatatlan. Az amerikai elnök azonban a közelgő újraválasztási kampányában vélhetően zászlajára tűzi a kérdést.

A XXI. században nincs helye a halálbüntetésnek - figyelmeztette az elnököt az ENSZ emberi jogi főbiztosának a hivatala. A világszervezet arra reagált, hogy a múlt hét végi, El Pasóban és Daytonban történt, összesen 31 életet követelő lövöldözések nyomán Donald Trump újra felvetette, hogy a tömegmészárlások elkövetői és a gyűlöletből gyilkolók kapjanak  halálbüntetést, a kivégzést pedig minél gyorsabban hajtsák végre, elkerülve a sok éves fölösleges időhúzást. Michelle Bachelet főbiztos szóvivője leszögezte: a halálbüntetés elfogadhatatlan, legyen szó bármilyen bűncselekményről. Az amerikai AP hírügynökség olyan tanulmányt ismertetett, amely azt támasztja alá, hogy igencsak megkérdőjelezhető a halálbüntetés, mint elrettentő és megfélemlítő eszköz hatékonysága. A USA Today című lap és a Northeastern Egyetem által közösen összeállított adatbázis alapján a hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a tömeggyilkosságot elkövető személyek többsége a helyszínen amúgy is meghal: a 2006 óta történt esetek több mint felében az illetőt vagy agyonlőtték a helyszínen, vagy öngyilkos lett a tettes. A halálbüntetés kérdéskörét tanulmányozó szakemberek szerint az ideológiai indíttatású – így a rasszista gyűlöletből eredő - gyilkosságok elkövetőit nem riasztja vissza a halálbüntetés. Legtöbbjük kész meghalni, és tettükre is annak tudatban készülnek, hogy akár a helyszínen életüket veszíthetik. Sokan közülük éppen arra vágynak, hogy kivégzésük révén híressé váljanak, mert úgy gondolják, hogy ezzel is segítik az „ügyet”, azt az eszmét, amelynek nevében gyilkoltak. Terrorcselekmények esetén a halálbüntetés még azt a kockázatot is magában hordozza, hogy mártírt csinál az elkövetőből, aki épp erre vágyik.

https://nepszava.hu/3046186_az-allami-gyilkossagokkal-kampanyolhat-trump-hoherszerepben

 Sebes György Játék

Méltatlanul csekély figyelmet kapott a hazai médiának a hatalomhoz közeli részében Orbán Viktor legújabb sikere. Csehországban ugyanis dobogós helyen végzett a külföldi politikusok népszerűségéről készített felmérésben. Csak az új szlovák államfő, Zuzana Caputová és Ferenc pápa előzte meg. Bizakodásra ad okot, hogy három éve a hasonló közvélemény-kutatásban a magyar miniszterelnök még a hatodik volt, vagyis újabb három év elteltével szinte megjósolható az aranyérem. Vajon mi lehet az oka, hogy ezt a remek szereplést nem kísérte határainkon belül hozsannázás és dicshimnusz? Az csekély magyarázat lehet rá, hogy fölöslegesnek tartották, hiszen mindenki tisztában van a vezér emberi és politikai nagyságával, szükségtelen rátenni még egy lapáttal. Alkalom lehetett volna ez, hogy újra felidézzék a nagyszerű karrier fontos állomásait, kezdve attól, hogy kiűzte hazánkból a megszálló szovjet csapatokat, folytatva a jobboldali, keresztény erők egységbe tömörítésével, egészen a Brüsszellel és Soros Györggyel folytatott kérlelhetetlen és győzedelmes szabadságharcáig Minderről azonban nem esett szó, de arról sem, hogy könnyű a cseheknek. Ők a messzi távolból értékelik a világot, s nem tudni, mennyire ismerik igazán. Feltehetően van nekik elég bajuk a saját vezetőikkel, például Babis kormányfővel, aki ellen már többször százezrek tüntettek, meg Zeman elnökkel, aki azt képzeli, hogy ő és csakis ő fújja a passzátszelet. Egy ilyen országban felüdülést jelenthet külföldi politikusokat osztályozni. Onnan még az illiberális államról szőtt zavaros magyarázatok is szimpatikusnak tűnhetnek, ha ugyan egyáltalán hallottak róla. Nem zavarja őket a politika zászlajára tűzött migránsellenes kampány, de még a sorozatosan felbukkanó korrupciós botrányok sem.

https://nepszava.hu/3046256_jatek

A kísérlet elbukott – Pető Iván: Ha a Fidesz győzelme veszélybe kerülne, a választási csalás sem rendszeridegen

Harminc évvel ezelőtt könnyű volt hinni a rendszerváltásban. Minden körülmény azt sugallta, hogy a magyarok liberális demokráciában akarnak élni. Mára kiderült, ez illúzió volt. De ki kellett próbálni, és az utódoknak kell eldönteniük, kezdenek-e a tanulsággal valamit – mondja a 168 Órának Pető Iván. Az SZDSZ volt elnökével a rendszerváltás évfordulójának ürügyén beszélgettünk. Pető visszavonult, kivonta magát a nyilvánosságból. Amúgy sem akart élethosszig politikus lenni. Az általa adott prognózis baljós: ha az orbáni autokrácia nem bukhat meg választásokon, csak rossz változatot tud elképzelni. Az is kérdés, megteheti-e az ellenzék, hogy a rendszer elé parlamenti Potemkin-falut építsen. Pető azt állítja, 1989-hez hasonló puha váltás többé valószínűleg nem lesz.

– Az ön történelmi szerepe szerencsére már egy legális korszakra esik. Az ellenzéki kerekasztal működésének szakaszában meglepően sok történész került a politikába. Ön viszont eltért az átlagtól, kerülte a historizáló formákat. Szikár stílusban, tárgyszerűen, modern magyar nyelven beszélt.

– Hogy neveket is mondjunk, akkor tűnt fel Szabad György, Für Lajos, Antall József, Jeszenszky Géza, Szabó Miklós. Én főleg Szabad Györgynél és Antall Józsefnél tapasztaltam, hogy korosabb emberként – zárójelben: fiatalabbak voltak, mint én most – magukat történeti szereplőként szemlélték. Mintha a saját szobrukat faragnák, még akkor is, ha napi, szürke ügyekről kellett dönteni. Olyan stílusban beszéltek, mintha az utókorhoz fordulnának.

– Nem is értette ezt a nép.

– Akkor én is egy vagyok a népből, mert ez a 19. századi veretesség nekem sem tetszett. El is döntöttem, nem arra koncentrálok, hogy mit írok majd az emlékirataimban. Nem készítettem naplójegyzeteket, cikkgyűjteményeket, miközben persze átéreztem, hogy ezek „történelmi idők”. Azt tettem, amit helyesnek éreztem, és ezen később sem változtattam. Nem is emlékszem mindenre olyan pontosan, mint egy résztvevőnek illene.

– A közkedveltséget hozó médiából azóta teljesen kiesett.

– Ez tudatos volt. Amikor a politikát abbahagytam, eleinte még hívogattak. Kapacitáltak, szóljak hozzá ehhez, amahhoz, de ebből rendszerint kibújtam. Nem éreztem fontosnak, hogy „ikszedikként” elmondjam ugyanazt, amit más, kiváló kollégák elmondtak. És le is szoktak rólam.

https://168ora.hu/itthon/peto-ivan-magyarorszag-demokracia-orban-viktor-orban-kormany-interju-172447

Több mint 300 BKV-buszon nem működik a klímaberendezés, ilyen hőségben szarvasmarhát is tilos lenne szállítaniuk

Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, 38-39 fok körüli csúcshőmérséklettel ez a hétfő lesz az év legforróbb napja Magyarországon, eközben azonban a BKV buszainak egyharmadán, több mint 300 buszon nem működik a klíma – derül ki a Közlekedő Tömeg Facebook-posztjából.

https://168ora.hu/itthon/busz-budapest-klima-homerseklet-172455

Beindult a fűnyíró a sikerágazatban, 30 ezer állás szűnhet meg

A nagybankok brutális leépítésekre készülnek, miután az ismét csökkenésnek indult kamatok, a gyenge kereskedési bevételek miatt romlanak kilátásaik, s eközben egyre több munkát lehet automatizálni. Csak március óta mintegy 30 ezer főt érintő létszámcsökkentést jelentettek be.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/befektetesi-bankszektor-allasmegszunes.689602.html

Elesett a magyar milliárdos cégbirodalma

Új tulajdonossal, de régi üzemeltetővel nyitotta az idei szezont a dalmát tengerpart egyik legjelentősebb magyar érdekeltségű szálláshely-szolgáltatója. Az Adriatiq Holidays Group korábban Vitézy Tamás milliárdos vállalkozó érdekeltségi körébe tartozott, de a nehéz anyagi helyzetbe került cég kintlevőségeit tavaly az Indotek-csoport megvette.

A követelések a Napi.hu értesülése szerint együttesen mintegy 100 millió eurót (nagyjából 32,4 milliárd forintot) képviselnek - azonban az adásvétel nagyságrendjéről és a tranzakció részleteiről az érintettek nem adtak információt. Ugyanakkor annyit sikerült megtudni, hogy a hitelek kivásárlása több évet vett igénybe. (A Vitézy-féle cégcsoport magyarországi vállalkozása, egykor a dalmáciai befektetéseket részben kezelő Dalmácia Holiday Kft. jelenleg felszámolási eljárás alatt áll.)

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/vitezy-tamas-milliardos-adriatiq-horvat-tenger.689396.html

Konkurenciát kapott Mészáros Lőrinc kínaiakkal szövetkező vasútépítő cége?

Baka F. Zoltán mfor.hu

Egy budapesti, Népszínház utcai vállalkozás gyanúsan hasonló nevet kapott, mint a milliárdos üzletember cége.

A budapesti Népszínház utcában jegyezték be a RM International Railway Construction Kft. idén július elején, és annak, aki figyelte a híreket a Budapest-Belgrád vasútvonal pályázatával kapcsolatban az elmúlt hónapokban, bizonyára ismerős lehet a név. A 750 milliárd forintos gigaprojektben ugyanis - kínai cégekkel társulva - az RM International Zrt. is szerepet kapott.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/konkurenciat-kapott-meszaros-lorinc-kinaiakkal-szovetkezo-vasutepito-cege.html

Szabad szemmel – Egyre több fenyegetéssel néz szembe az EU

Nemzetközi sajtószemle, 2019. augusztus 12. Szelestyei Lajos

https://nepszava.hu/3046259_szabad-szemmel--egyre-tobb-fenyegetessel-nez-szembe-az-eu

Újabb kihívója akadt Tarlós Istvánnak

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke is bejelentette: indul.

https://mandiner.hu/cikk/20190812_ujabb_kihivoja_akadt_tarlos_istvannak

Hompola Krisztina Büszkeség és balítélet

Fontos, hogy egy homofób kirohanásairól ismert képviselő harcot hirdet egy világcég ellen? Érdemes foglalkozni azzal, hogy egy szélsőjobboldali nézeteket valló irodalomtörténész havi félmilliós fizetésért befolyásolhatja az oktatást? Lényeges, ha az állami támogatásból élő portál szerzője a mozgássérültek „túlláthatóságát” hasonlatként emlegeti? Van jelentősége a központi idegenellenes direktívának? Figyelemreméltó, ha a kormánylap méltóságában sérti a klímaaktivistát? A gondolat- és szólásszabadság korában az érvényes válasz a nem lenne. Ha nem következne mindebből, hogy ilyen helyen élünk. Olyan helyen, ahol a kormánypárti politikus nem kockáztat, ha nyíltan vállalja kirekesztő nézeteit, hiszen a három legfőbb közjogi méltóság egyike hasonló gondolatokat hangoztat. Így nem alaptalan a Pride résztvevőiért való aggódás és alig meglepő, ha szivárványos táskája miatt ér inzultus egy fiatal lányt a falunapon.

https://nepszava.hu/3046257_buszkeseg-es-balitelet

Három Donáth
BENCSIK GÁBOR 
Facebook

Nagyon rosszul teszi, aki a három Donáth-ot egymás tetteiért ítéli meg.

„A középsőről, Lászlóról most még nincs mód mondani semmit. Lehet, hogy bűnös, lehet, hogy a metoo áldozata, talán kiderül, de sajnos az is lehet, hogy nem. Csupán egy dolog biztos: akár áldozat, akár bűnös, annak semmi köze a pártállásához. Hibázik, aki összemossa a kettőt.

A legidősebbről, Donáth Ferencről annál többet tudunk. Hadd kezdjem egy személyes emlékkel. Volt a 80-as években a régi Sipos étteremben egy írói kör, keddenként vacsorált ott egy színes társaság, Végh Antal, Gyurkovics, Lázár Ervin, Hernádi Gyula, Kardos G., Galsai, Csukás, mások, sokan írtak erről már, én is, aki asztalszéli Benjáminként lehettem részese. Csurka István is állandó tag volt. Egy nyári estén azzal lépett be, hogy milyen emberek vagytok ti, most jövök Donáth Ferenc temetéséről, egy sem volt ott közületek, szégyelljétek magatokat.

Szóval akik most visszakézből lekommunistázzák, egy sorba teszik Apró Antallal, Biszku Bélával, Gáspár Sándorral, hatalmasat tévednek. Az igaz, hogy kommunista volt, de tisztességes ember, akinek komoly érdemei voltak az 1956-os forradalomban (másodrendű vádlottja volt a Nagy Imre-pernek), és utána az ellenzék segítésében. Naná, hogy ült Rákosi és Kádár börtönében is.

Mindez azonban sem nem érdeme, sem nem bűne az unokájának, Donáth Annának. Nagyon rosszul teszi, aki a három Donáth-ot egymás tetteiért ítéli meg. Szerintem Donáth Anna rossz ügyet szolgál, de ez az ő dolga, nem az apjáé vagy a nagyapjáé. A szülő még csak-csak felelős a gyerekéért, de a gyerek biztosan nem felelős a szüleiért. Legföljebb büszke lehet rájuk, vagy szégyellheti, ha oka van rá.

https://mandiner.hu/cikk/20190811_bencsik_gabor_harom_donath

Darabonként tizenhárom milliárdért vehette a luxusrepülőket a HM

A kormány következetesen titkolja a honvédségi repülőgép-beszerzések költségeit – ám a Honvédelmi Minisztérium az egyik cégének mérlegében furcsa számokat találtunk.

Az elmúlt két évben a Magyar Honvédség két Airbus 319-es és két Falcon 7X repülőgéppel gazdagodott. Az előbbi gépek 160 személy szállításra alkalmasak, ezért csapatszállító gépeknek nevezik honvédségi berkeken belül, a két Dessault Falcon viszont igazi luxusrepülő: a 12-16 személy utaztatására képes üzleti gép (business jet) akár 11 ezer kilométert repülhet leszállás nélkül, így alkalmas interkontinentális utazások lebonyolításra is. A repülőgépek beszerzésében az a közös, hogy a kormány, illetve a honvédelmi tárca következetesen titkolja, hogy mennyibe került a csapatszállítók és a ”könnyű, többcélú szállító- és futárgép”-nek titulált Falconok beszerzése az adófizetőknek.

https://nepszava.hu/3046218_darabonkent-tizenharom-milliardert-vehette-a-luxusrepuloket-a-hm

Orbán Kim Dzsong Unnal került egy lapra John Oliver műsorában

Türkmenisztán, Észak-Korea, Magyarország – ez a sorrend az amerikai műsorban. Nem ez az első eset az Amerikában dolgozó brit tévésnél, hogy masszív autoriter vezetőként írja le a magyar miniszterelnököt.

Last Week Tonight című műsor legutóbbi adásában John Oliver Türkeminsztánról, illetve annak diktátoráról, Gurbanguly Berdimuhammedovról beszélt hosszan, egy teljes részt kapott a közép-ázsiai ország.

Ebbe a műsorba fért bele Orbán Viktor és Magyarország is.

A brit komikus (aki beszélt már autoriter vezetőként Orbánról korábban is) szerint Türkmenisztán az egyik legrosszabb hely a Földön, totális a rendőrállam, ismeretlen fogalom a sajtószabadság, valamint a mai napig működnek kényszermunkatáborok. Gurbanguly Berdimuhammedov pedig diktátorként irányítja az országot, óriási személyi kultusz épült köré.

A műsorvezető veszélyes állami vezetőnek nevezte a türkmén diktátort, de ettől még nem lenne érdekes, hisz olyan sok veszélyes vezető létezik korunkban. És itt jött a képbe Orbán Viktor, mellette az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un, fölöttük pedig Vlagyimir Putyin, Rodrigo Duterte és Recep Tayyip Erdoğan. Itt a kimerevített kép:

https://hvg.hu/itthon/20190812_Orban_Kim_Dzsong_Unnal_kerult_egy_lapra_John_Oliver_musoraban

Novák Előd vak, rákos, pedofil emberekhez hasonlította a melegeket

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke attól tart, hogy legközelebb a pedofíliát fogja reklámozni a cég, ezért egy kisebb, de hatástalan blokáddal zárta el a Mi Hazánk Mozgalom a Coca-Cola dunaharaszti gyárának bejáratát hétfő délelőtt. A négy autóból és öt aktivistából álló csoport pár órára zárta el a főbejáratot a teherforgalom elől, ezalatt azonban a kamionok egy másik bejáraton tudtak közlekedni.

https://index.hu/video/2019/08/12/coca_cola_mi_hazank_novak_elod_melegjogok_dunaharaszti/

A VATIKÁN ELTILTANÁ A RÓZSAFÜZÉRTŐL SALVINIT

A Vatikán kész a dialógusra a szélsőjobboldali párttal, de egy feltétellel: Matteo Salvini fejezze be az egyházi szimbólumok pártpolitikai hasznosítását.

Angelo Bagnasco, genovai érsek, az Európai Püspöki Konferencia elnöke adott interjút az olasz kormányválság kapcsán a balliberális La Repubblica napilapnak. A főpap elmondta: a katolikus egyházat is aggasztják az olasz kormányválság hírei, de ő személyesen bízik abban, hogy az olasz alkotmányos rendszer megvédi a demokráciát. Éppen ezért nem teljesen osztja Ferenc pápa abbéli aggodalmát, hogy a mai Európa a harmincas évekre kezd hasonlítani.

Bagnasco azonban leszögezi: aki a népek vagy emberek közötti elzárkózásnak a híve, az nem értett meg semmit sem a kereszténységből.

 https://azonnali.hu/cikk/20190812_a-vatikan-eltiltana-a-rozsafuzertol-salvinit