2019, augusztus 12 - 08:05 Sajtószemle

A végére ért a listájának, nem maradt más, mint elhagyni az országot

Nem ezt a Fideszt választotta, inkább lelép - a HVG Portré vendége Takács Károly közgazdász-szociológus, aki a tudomány szabadsága elleni támadás miatt a napokban családjával és ötfős csapatával együtt Svédországba költözött.

Takács Károly: 2017-ben, amikor a CEU-ügy elkezdődött, már nem az volt a kérdés, hogy mi lesz a CEU-val, hanem hogy ki lesz a következő. Logikusan következett az MTA, a kiállása és a kormánykritikus hangvétele miatt is. Nem kellett hozzá nagy jóstehetség, hogy lássam a jövőt.

HVG: Mi volt az utolsó csepp?

T. K.: Volt egy Excel-táblázatom, ebben írtam össze a 2018-as választások idején, hogy milyen események bekövetkezésekor kezdek külföldi állást keresni. Benne volt a Corvinus átalakítása, az MTA megtámadása, a kollégáim kiszerkesztése a propagandaújságokban, az, hogy a kormány ellehetetleníti a munkát az akadémiai kutatóintézetben. Egyszerűen végére értem a listának.

HVG: Csapatával egy kétmillió eurós EU-s kutatáson dolgoznak, a munkatársait maga választotta ki. Konkrétan mitől tartott?

T. K.: Attól, hogy megmondják majd, milyen témákkal foglalkozzunk, esetleg valamennyit vissza kell osztanunk a pénzből. Illetve attól, hogy fölém raknak valakit. Ez utóbbi végül be is következett, de jobban sült el, mint vártam, ezt a helyzetet is tudtuk kezelni. Ahhoz szerencsére túl kicsik vagyunk, hogy pénzt kérjenek. Ezek a beavatkozási formák még nem erősek, de az létező fenyegetés, hogy az augusztusban felálló új rendszerben lehetőség van ezekre. Nyilvánvaló a kormány beavatkozási szándéka, más oka nem volt az átalakításnak.

https://hvg.hu/itthon/201932_takacs_karoly

Több százan tüntettek és vonultak a kormánymédia gyűlöletkeltése ellen

Augusztusi hőségben, a Clark Ádám tértől, a nulladik kilométerkőtől indult ma Budapesten az a civilek által szervezett séta, amelyet 23 civil szervezet közösen szervezett a Pesti Srácok nevű portál, és általában a kormányzati propagandamédia napokban történt megszólalásai ellen tiltakozva, amelyek során különböző hátrányos helyzetű csoportokat (szexuális kisebbségek, mozgáskorlátozottak) támadtak meg a Coca-Colás, „Love is love” plakátok körül általuk kezdeményezett botrány során.

 Lánchíd budai hídfőjével szemben felállított színpadon először az egyik szervező, Csordás Anett köszöntötte az egybegyűlteket, aki kiemelte, személyiségi jogokat, emberi méltóságot is sértő propagandacikkek jelentek meg a plakátokat követően a kormánymédiában, és ő úgy érezte, azért, hogy „idáig süllyedt a közbeszéd Magyarországon”, mindenki felelős aki azt szó nélkül hagyja.

„Mi úgy gondoljuk, hogy semmiféle, emberi méltóságot sértő kijelentés nem maradhat következmény nélkül.”

-hangsúlyozta, hozzátéve akár a szexuális kisebbségeket, akár a mozgáskorlátozottakat, akár a menekülteket gyalázzák, egyik megszólalás sem elfogadható.

Rövid, bevezető szavai után Dés László zeneszerző, zenész lépett a színpadra, aki egy dal előadása előtt maga is szólt pár szót a tömeghez:

„Van egy rossz hírem a gyűlölködők számára: Minden ember más,

Van egy jó hírem a szabad emberek számára: Minden ember más!”

-kezdte, hozzátéve, a történelem során sokszor próbálták ilyenformán az embereket szürke masszává gyúrni, a gyűlöletpropaganda azonban csak a hatalomnak jó, amely ettől függetlenül viszont úgyis elbukik. Addig viszont elég sok kárt csinál.

Majd a Valahol Európában című, Nemes Istvánnal közösen írt musical szövegéhez nyúlva leszögezte:

„Mert itt minden ember más, különös és sokfajta szokás.”

https://merce.hu/2019/08/11/tobb-szazan-tuntettek-es-vonultak-a-kormanymedia-gyuloletkeltese-ellen/

Richard Gere olaszországi nyaralásán menekülteken segített

Családjával Toszkánába érkezett nyaralni, de miután értesült róla, hogy több mint 100 menekült vesztegel egy segélyhajón az olaszországi partoknál, inkább odament.

Egyértelmű, hogy a hét hollywoodi sztárja nem más, mint a 69 éves Richard Gere, aki képes volt félbeszakítani toszkán nyaralását csak azért, hogy segélycsomagokat vigyen egy a Földközi-tengeren vesztegelő menekülthajóra – közli a hírt és a színészről készült fotókat a Daily Mail.

Richard Gere a családjával (Alejandra Silva újságíró feleségével és pár hónapos kisfiával) érkezett Olaszországba, amikor megtudta, hogy Málta és Olaszország már egy hete nem enged kikötni egy olyan spanyol segélyhajót Lampedusa szigetén, amelynek a fedélzetén 121 Líbián át menekült ember van. A menekülteket a tengerből mentették ki.

https://hvg.hu/elet/20190810_Richard_Gere_olaszorszagi_nyaralasan_menekulteken_segitett

Salvini már Richard Gere-rel veszekszik

A színész Salviniék kormányát Trump kormányáéhoz hasonlította, szerinte az Egyesült Államokban is hasonló a menekültválság, Mexikóból, Nicaraguából, Salvadorból és Hondurasból indulnak menekültek az USA-ba. Gere szerint a menekültellenességnek a világon mindenhol be kéne fejeződnie: „És le is fognak állni, ha mi azt mondjuk.”

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga elnöke válaszul azt írta: „Mivel a barátjának az NGO-nál 180 bevándorlója van a fedélzeten, biztos vagyok benne, hogy a nagylelkű milliomos mind befogadja őket a villáiba. Tévedek???”

https://444.hu/2019/08/10/salvini-mar-richard-gere-rel-veszekszik

Szerzőnket a nyílt utcán verték össze rasszista indíttatásból

mérce

Szerzőnket, Rézműves Benjámin Dánielt a nyílt utcán, terhes felesége társaságában támadták meg rasszista indíttatásból.

a két kopasz férfi, aki a budapesti Árkád bevásárlóközpont közelében megtámadta őket, azt kiabálták hogy

„Mocskos arab bevándorlók vagytok, húzzál el a terhes asszonyoddal, mert csak szaporodni tudtok!!!”

Rézműves a posztban leírja, hogy miközben terhes feleségét próbálta védeni, az egyik kopasz lefejelte, amitől felrepedt az arca, és eleredt a vére, ennek eredménye látszik is a posztjához mellékelt fotón. A szerző felteszi a kérdést is,

„Budapesten, késő délután azért vernek meg, mert feltehetőleg arabnak nézel ki, vagy barnább a bőröd?”

Rézműves azonban azt is kifejti, nem egyedül cselekvő emberekről van szó, akik őt megverték, hanem a kormányzati gyűlöletpropaganda az, ami az ilyen rasszista, gyűlölködő indulatokat fűti, és amely normálissá teszi, hogy a másmilyennek tartott embereket megverjék.

https://merce.hu/2019/08/11/szerzonket-a-nyilt-utcan-vertek-ossze-rasszista-indittatasbol/

Zajlik a hitvallás alapján is a megkülönböztetés

Szigorúan keresztény életvitelű takarítónőt keresnek egy szombathelyi iskolába 

Hogy erre egy vécé vagy folyosó kitakarításához miért van szükség, nem egyértelmű – az intézmény azonban a plébánosi ajánlólevelet is megköveteli.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is érdekesnek találhatja azt az álláshirdetést, amit a Sugó-parti Közéleti portál nevű Facebook-oldal talált és osztott meg:

Az újságban közzétett hirdetésben a Boldog Brenner János Általános Iskola Kollégium és Gimnáziumba keresnek takarítót, teljes munkaidőre, délutáni munkabeosztással – és

kimondott elvárásuk a keresztény életvitel is. Az azonban nem elég, ha a jelölt a hasára ütve gyakorló kereszténynek vallja magát, példás életvitelét plébánosi ajánlólevéllel kell igazolnia.

https://civilhetes.net/zajlik-a-hitvallas-alapjan-is-a-megkulonboztetes

Varga Judit igazságügyminiszter megregulázná a Google-t és a Facebookot

„Az országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át kell tekinteni.„

-jelentette ki ma este a Sziget fesztivál európai uniós pontján tartott előadásában Varga Judit nemrégen kinevezett igazságügyi miniszter. Azután hamarosan világossá tette, a szabályozandó multik kérdése alatt elsősorban a közösségi médiát és keresőmotorokat uraló Google és Facebook szabályozását érti:

„A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető, nem biztos, hogy ott fizetnek adót, ahol a bevételük keletkezik„

-mondta. Ehhez azt is hozzátette, szerinte komoly problémát jelent, hogy ezek a cégek nem sima szolgáltatóként, hanem „politikai, társadalmi aktorokként” viselkednek, és Varga szerint ez azt is jelenti, hogy tulajdonosaik, befektetőik világképét részesítik előnyben.

Példaként azt hozta fel, a Facebooknak szerinte „nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket”.

A kormányközeli kutatóintézetek, és elsősorban a Századvég már több konferencián,. tudományos tanácskozáson is kifogásolta, hogy a kormánypropaganda és főleg annak menekültellenes tartalmai sokszor ütköznek bele a Facebook „közösségi irányelveibe”, és ezért könnyen eltávolításra kerülhetnek. A kormány szerint azonban ezzel főleg őket „diszkriminálják” a multik.

Varga Judit most is hangsúlyozta, a Facebookra jelen állás szerint már 5,4 millió magyar regisztrált, az ugyancsak Mark Zuckerbergék által működtetett Instagramon pedig már 1,9 millióan vagyunk, ezért a szabályozás, adóztatás kérdése igenis időszerűvé vált itthon is.

https://merce.hu/2019/08/11/varga-judit-igazsagugyminiszter-szerint-nem-szabadna-engedni-hogy-a-facebook-cenzurazza-a-migraciorol-szolo-hireket/

Moszkva figyelmeztette a Google-t, hogy ne terjesszen tüntetéseket hirdető információkat

Felszólította a Google-t az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), hogy állítsa le a tulajdonában lévő YouTube-on az Oroszországban törvényellenesnek minősített tömegmegmozdulások hirdetését.

A Roszkomnadzor figyelmeztette a Google-t, hogy az orosz belügyekbe való beavatkozásnak, valamint a demokratikus választások akadályozásának és az az ellenük irányuló ellenséges hatásgyakorlásnak fogja tekinteni, ha az amerikai informatikai óriásvállalat nem hozza meg az orosz hatóság által elvárt intézkedéseket a videomegosztójával kapcsolatban. 

https://444.hu/2019/08/11/moszkva-figyelmeztette-a-google-t-hogy-ne-terjesszen-tunteteseket-hirdeto-informaciokat

Rejtélyes betelepülők Hódmezővásárhelyre – íme, a részletek

A májusi Európai Parlamenti választások óta Hódmezővásárhelyen titokzatos módon 1161 fővel nőtt a mostani októberi önkormányzati választások előtt a választói névjegyzékbe felvett szavazók száma – írtuk tegnap. Mára már némileg közelebb kerültünk a titok nyitjához – ha azt teljes egészében megfejteni még nem is tudjuk. A jegyző vizsgálata segít. Szerb szál látszik valószínűnek.

„A vizsgálat arra derített fényt, hogy a Hódmezővásárhelyen újonnan jelentkezett 1161 választó között hatvan-hetven olyan ember van, aki ténylegesen az elmúlt időszakban jelentkezett be a városba” – tudtuk meg Márki-Zay Péter polgármestertől. A többi durván ezer ember „csak” nem volt jogosult szavazni az Európai Parlamenti választásokon – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy ők nem európai uniós tagországból Magyarországon letelepedett nagykorú személyek. Hiszen „az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán valamint a helyi népszavazáson választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív választójoga van a menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyeknek is” – teszi világossá a Nemzeti Választási Iroda.

https://hirklikk.hu/kozelet/rejtelyes-betelepulk-hodmezvasarhelyre-ime-a-reszletek/353441/

Fejlemény Orbán(ék) amerikai kitiltási beadványa ügyében

Az Orbán Viktor hivataláig felérő Microsoft-korrupció miatt bejelentés-kiegészítést nyújtott be az amerikai külügy- és igazságügyi miniszternek a jobbközép értékeket valló amerikai Frontiers of Freedom Intézet a tavaly márciusi, a Magnitsky törvény keretében született eredeti beadványhoz – tudta meg a Hírklikk. Ebben a magyar kormányfő és további nyolc család- és szűk körének tagja, valamint politikustársa ellen kértek szankciókat a feltételezett korrupciós tevékenység és az emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt. A kiegészítés szerint az újabb „vérlázító” korrupciós ügyben a tavalyi beadványban felsoroltakon kívül újabb magyar hivatalos személyek is szerepet játszottak.

„Orbán Viktor, családtagjai, politikustársai és legszűkebb köre intézményesített, összeesküvés keretében, szándékosan és nagy tételben elkövetett lopások, sikkasztások, csalások és fondorlatos korrupciós ügyletek felelősei azóta, hogy Orbán hatalomra került” – szögezi le a beadvány-kiegészítés, amelyet – miként az eredetit is – Radványi Miklós külpolitikai és biztonságpolitikai szakértő, a magát az emberi jogok és a korrupció elleni küzdelem szószólójaként jellemző intézet alelnöke jegyez. A kiegészítéshez ezúttal nem csatoltak mellékleteket, forrásokat, linkeket (az eredetihez többoldalas jegyzék is készült), aminek az oka az, hogy a Microsoft-botrány „teljes dokumentációja megtalálható az Igazságügy Minisztériumnál”. Csupán arra a Minisztérium által megnevezett két „jól-átgondolt, a Microsoftot és az amerikai adófizetőket megkárosító konspiráció keretében elkövetett csalást” említi külön a most benyújtott dokumentum. És még egy dolgot emel ki az eredeti beadványhoz képest rövid kiegészítés: „a minisztérium végleges jelentése leszögezi, hogy az összeesküvés szálai egészen Orbán Viktor kormányfő hivataláig nyúlnak”.

A botrány kirobbanása után Radványi a Hírklikknek azt mondta, hogy „a Microsoft ügy mindenképpen újabb adalék ahhoz, hogy el kell indítani a hivatalos vizsgálatot. Szerinte ez „mindenképpen rátehet egy lapáttal”.

https://hirklikk.hu/kozelet/fejlemeny-orbanek-amerikai-kitiltasi-beadvanya-ugyeben/353530

A nyugdíjfeszültség egyre nő, és a kormány még rá is erősít

Mivel a kormány csak reálértéken tartja a nyugdíjakat, azok egyre jobban leszakadnak a sokkal gyorsabban növekvő bérekről. A béremelkedés miatt a friss nyugdíjasok jóval magasabb összeggel mennek nyugdíjba, mint amennyit a régebbi nyugdíjasok kapnak. A béremelkedés és a nyugdíjkorhatár-emelés miatt most valóban csökkenthető a szocho, de az alacsony kulcs nem lesz fenntartható, ráadásul a pénzt lenne hova tenni: például az egészségügybe vagy a legalacsonyabb nyugdíjak emelésére.

2016-ban meghirdette a kormány, hogy 2022-ig 27-ről fokozatosan 11,5 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett tb-járulékkulcs, vagyis a szociális hozzájárulási adó (szochó) kulcsa. Ennek a reformnak a legújabb lépése a januárról júliusra halasztott 2 százalékpontos csökkentés: 19,5-ről 17,5 százalékra.

https://hvg.hu/gazdasag/20190810_A_nyugdijfeszultseg_egyre_no_es_a_kormany_meg_ra_is_erosit

Ferenc pápa Európa fasizálódásától tart

A pápa szerint mostanában Hitler 1934-es beszédét idéző politikai szónoklatok hangzanak el Európában. A szuverenizmus túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet. Ferenc pápa azt is hangsúlyozta, hogy a természet megváltoztatása és pusztítása az emberiség halálához vezethet!

Az olasz La Stampa napilapnak adott, és a Magyar Kurír által magyarra lefordította interjúban Ferenc pápa egyebek között azt mondta,

“Európa nem eshet szét, nem szabad szétesnie! Történelmi és kulturális egységet képez, túl azon, hogy földrajzit is. Az alapító atyák álmának azért volt stabilitása, mert ennek az egységnek a megvalósítása volt.”

http://www.zonaporkolt.com/kulpolitika/ferenc-papa-europa-fasizalodasatol-tart

A Sziget Fesztiválon nincs Orbán beszéd, viszont van fotókiállítás

A Sziget nem csak a bulizásról szól. A magyar kormány pedig muníciót akar szolgálni a gondolkozni vágyóknak. A kommunizmus összeomlásának 30. évfordulóján képek mesélik el a történetet, miközben a figyelmet finoman a fiatal Orbán Viktorra és az általa elért eredményekre terelik.

Kevesen állnak meg a fotók előtt, de ez a holland nő érdekesnek találja a képeket.

„Hollandiában többnyire a történet német olvasatát ismerjük. A falat például. De ezek a poszterek mintha azt állítanák, hogy az egész Magyarországon kezdődött”- meséli ez a holland nő.

http://www.zonaporkolt.com/belpolitika/a-sziget-fesztivalon-nincs-orban-beszed-viszont-van-fotokiallitas/#more-3600

Az Index.hu szembemegy a blog.hu-t működtető Indamediával a véleményszabadságért

media1.hu

Az Index egyik legfőbb partnere, a Magyarország legnagyobb blogtárhelyét, a blog.hu-t is működtető Indamedia Zrt. nemrég teljesen eltüntette a politikai, közéleti blogokat az Indexen lévő i2 nevű „blogketrecéből”. Miután az Index nem kapott magyarázatot a történtekre, az Index lépett. Ennek következménye az Index címlapjának átalakítása.

Aki az elmúlt években nem csak a kormánysajtóból szerezte az információit, nyilván értesült már arról, hogy egymás után zártak be a különböző szerkesztőségek vagy lettek Fidesz-barát sajtótermékek, illetve egészen addig vándorolgattak a Médiatanács közreműködésével, időnként törvénytelenségeket sem mellőzve rádiós frekvenciák a kormányközeli oligarchák közelébe, amíg néhány kivételtől eltekintve szinte az egész rádiós piac narancsszínű nem lett.

A Fidesz próbálkozott az internetes társadalmat, a blogoszférát is maga alá csatornázni (lásd például a kormányközeli Blogstar nevű képződményt), de ezek a próbálkozások egyelőre még nem bizonyultak igazán sikeresnek, a legnagyobb blog oldal maradt továbbra is a blog.hu, mely sokáig meg tudta őrizni függetlenségét, azon bárki szabadon blogolhatott.

Ha a blogbejegyzések elnyerték a blog.hu szerkesztőinek tetszését, a bejegyzések az Index.hu nyitóoldalon lévő blog.hu dobozban is helyet kaphattak. A bloggerek nagy örömére, hiszen az Index nyitóoldalának köszönhetően azután sokakhoz juthattak el ezek a blogbejegyzések, amelyek az Indexen lévő i2 (leánykori nevén: Index2) „blogketrecbe”, valóban a nagy nyilvánosság kirakatába is kikerültek.

Az Index lépéskényszerbe került

Mint a Media1 megtudta, a blog.hu-t működtető Indamedia említett húzásával, a politikai-közéleti doboz eltüntetésével függ össze az, hogy az Index.hu szerkesztősége nemrég úgy döntött, átrendezi az Index.hu nyitóoldalát, és noha a blog.hu dobozába az Indamedia munkatársai továbbra sem szerkesztenek be politikai tartalmakat, az Index a főoldalának egy külön szekciójában, „közéleti blogválogatás” címmel mégis felületet biztosít ezeknek az i2 dobozban mellőzött tartalmaknak oly módon, hogy az új részt nem az Indamedia, hanem az Index ügyeletes címlapszerkesztője kezeli és arra nincs ráhatása az Indamediának.

https://media1.hu/2019/08/09/az-index-hu-szembemegy-az-indamediaval-a-velemenyszabadsagert

ÉLET ÉS IRODALOM

Petschnig Mária Zita

Mit visz a jövő?

Programok, akciók egymás hegyén-hátán

Mi van? – kaptam fel a fejem a vezér tusványosi beszédét hallgatva. No nem akkor, amikor álfilozófiai köntösbe bújt új szerepét próbálgatva érthetetlen fejtegetésekkel múlatta az időt, hogy ne kelljen arról beszélnie, ami a senki által nem kért, általa végrehajtott második rendszerváltás következményeként az országban ténylegesen előállt. A rendszerét alkotó „keresztény szabadság” kiemelése mellett egyszer csak belevágott abba, hogy a nyugat-európai növekedés lassulása miatt a jövő év első felében újabb akcióprogramot fognak meghirdetni, sőt, ha szükséges, egy másikat is a második félévben. „Ennek a megtervezése, kidolgozása az, ami a következő évben Magyarországon elsősorban történni fog” – zárta le ezt témát a nagyfőnök. Tény, hogy az utóbbi években Orbán nem a parlamentben, még csak nem is Várkert Bazárban, hanem egy másik országban, Tusványoson adja elő a terveit, és a dolgok valóban aszerint történnek. Az újabb akcióprogramok meghirdetését ezért komolyan kell vennünk.

Kiszámíthatatlan, Patyomkin-féle költségvetés

De hát akkor mi is van? Hogy áll a helyzet? Hiszen csak a minap fogadta el a parlament a jövő évi költségvetést, s máris úgy néz ki, hogy felül kell írni?

Orbánék az utóbbi években arra hivatkozva nyújtják be tavasszal a következő évi állami költségvetést, hogy így kiszámítható lesz a gazdaság és a lakosság számára a kormányzati politika. Ám ez az érvelés korántsem állja meg a helyét. Egyrészt, mert az előrehozott költségvetés-készítés óta a magyar költségvetés teljesen átláthatatlanná, követhetetlenné lett. Az előirányzatok ugyanis nem a tényszámokra (várható tényszámokra), hanem a tényleges folyamatok által felülírt, előző évi tervszámokra épülnek. Ebből olyan költségvetés képződik, aminek semmi köze a ténylegesen várható be- és kifizetésekhez, vagyis reálisan semmiről nem tájékoztat, egyszerűen csak van, mert állami költségvetésnek lennie kell, különben nem kapnánk pénzt Brüsszeltől. Ezt a Patyomkin-féle költségvetést aztán a kormány tetszés szerint alakítja, amire minden felhatalmazást megadott magának. Élve is ezzel minden évben rendre olyan döntések születnek, amelyek keresztbevágják az elfogadott költségvetést. Az ideit például a családvédelmi tervvel.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-09/petschnig-maria-zita/mit-visz-a-jovo.html

Závada Pál: Rosszabbul élünk, mint tíz éve

Závada Pál Hajó a ködben címmel írt regényt a Weiss Manfréd vállalatbirodalom örököseiről, és az ő alkujukról, amelyet 1944 tavaszán a náci Németországgal kötöttek. Erről is beszélgettünk vele a Fülkében, a hvg.hu közéleti podcastjában.

De szóba került még az is, hogy:

·         nekünk magyaroknak sikerült-e már őszintén szembenéznünk a II. világháború utáni eseményekkel,

·         miért nem tanulunk a történelemből,

·         mi az író felelőssége a jelenlegi közállapotokért,

·         inkább hallgatni vagy szót emelni kell.

https://hvg.hu/kultura/20190810_Zavada_Pal_Rosszabbul_elunk_mint_10_eve

Lassan több a szponzora a Puskás Akadémiának, mint a nézője fotóval

Remekül kezdte az új bajnoki szezont a Puskás Akadémia, idegenben verték az Újpestet 3-1-re. Íme a felcsúti tábor:

Ez pedig a felcsútiak egyre bővülő, a tábornál is sűrűbb szponzorfala (Boldog István figyelmébe, a Coca-Cola is ott van)

https://444.hu/2019/08/10/lassan-tobb-a-szponzora-a-puskas-akademianak-mint-a-nezoje

A MAGYAR MARSLAKÓK, AKIK VAGY MEGMENTETTÉK, VAGY VÉGVESZÉLYBE SODORTÁK A VILÁGOT

Teller Edét, Szilárd Leót és társaikat Amerikában csak marslakókként emlegették, erre a tudósok rá is játszottak, miközben mellesleg megmentették a világot. Vagy végveszélybe sodorták, nézőpont kérdése.

https://qubit.hu/2019/08/09/a-magyar-marslakok-akik-vagy-megmentettek-vagy-vegveszelybe-sodortak-a-vilagot

Kövér szerint nem a nyelvtudástól lesz valaki „jó magyar”, hanem a sok gyerektől

Kövér László, az országgyűlés fideszes elnöke – és ős-Fidesz-tag – Erdélyben, Gyergyószentmiklóson vett részt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nyári táborában egy pódiumbeszélgetésen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke társaságában.

Ahol a házelnök azt találta mondani,

„nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9-16 unokája van, valamennyien magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt”.

Vagyis Kövér ezzel kizárta az ennél kevesebb gyerekkel – vagy unokával – rendelkező magyarokat a jó magyarok köréből, miközben óhatatlanul fel is hatalmazta magát arra, hogy egy adott család gyermekvállalási hajlandóságából vezesse le a jó magyarság fogalmát.

A házelnök vélhetően a gyermekvállalási korban lévő párokra gondolt, habár nem fejtette ki, hogy saját, vagy örökbefogadott gyerekekre gondolt, mikor a gyerekszámból igyekezett levezetni a „jó magyarság” homályos fogalmát.

Kövér szavaiból fakadóan ugyanakkor a jó magyarnak elegendő ha a gyerekei és az unokái magyarul beszélnek, így ad absurdum egy magyarul nem beszélő szíriai menekült, amennyiben letelepedik Magyarországon és gyerekei, unokái (már amennyiben elegendő van belőlük) magyarul beszélnek, szintén lehet jó magyar.

https://merce.hu/2019/08/11/kover-szerint-nem-a-nyelvtudastol-lesz-valaki-jo-magyar-hanem-a-sok-gyerektol/

Kövér László: Ugyanazt kívánjuk magunknak, mint a szomszédainknak

MTI MAGYAR NEMZET

Kövér László szerint Magyarország ma ugyanazt kívánja magának, mint a szomszédainak: valamennyien legyenek erős és cselekvőképes, regionális együttműködésre kész és képes nemzeti államok, amelyek minden többségben és kisebbségben élő nemzeti közösség számára biztosítani tudják a szülőföldön a biztonságot, a nemzeti méltóságot és a gazdasági növekedést.

Az Országgyűlés elnöke szombaton az erdélyi Székelyszentistván református templomában beszélt erről, a Kárpát-medencei Szentistván és Szentkirály nevű településeket tömörítő Szent Király Szövetség 23. találkozóján.

Kövér László hozzátette: a magyarok tudják, hogy Kelet-Közép-Európában nem a száz éve kialakított politikai határok tologatásával, de nem is a többségi nemzetek kizárólagosságra törekvésével, az erőszakos kiszorítással, történelemhamisítással és megfélemlítő provokációval, hanem az elmúlt ezer évben természetes módon kialakult gazdasági, közlekedési, logisztikai és kulturális kapcsolatok, lehetőségek és lehetőségforrások közös hasznosításával lehet előrelépni.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/kover-laszlo-ugyanazt-kivanjuk-magunknak-mint-a-szomszedainknak-7200599/

Az ellenzék megkezdte pávatáncát

Farkas Örs MAGYAR NEMZET

Évek óta érdeklődve figyeljük, ahogy az ellenzéki pártok minden választás előtt belekezdenek különös pávatáncukba a különböző jelölti helyekért. Ezt a szofisztikáltabb időkben koor­dinált jelöltválasztás vagy előválasztás útján rendezik, volt idő, hogy egyszerűen a pártok közötti erőviszonyok határozták meg, ki mondhat jelöltet egy adott pozícióra, és előfordult olyan eset is, amikor az egészből nem lett semmi, mindenki ment a maga útján, aztán lesz, ami lesz.

Nincs ez másként a most következő önkormányzati választások előtt sem, hiszen már tavaly december óta semmi mással nem foglalkoznak a balliberális oldal tisztelt képviselői, mint hogy készülnek a nagy megméretésre. Hogy könnyebben megértsük a mostani ellenzéki gondolkodást, érdemes néhány alapvető tételt tisztázni, ami meghatározza a készülődést.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-ellenzek-megkezdte-pavatancat-7183532/

Jó lenne egyszer újra vitatkozni

A KÖZEL-KELETEN VAJON MIÉRT NEM HIRDETI A COCA-COLA MEG AZ IKEA, HOGY #LOVEISLOVE?

Apáti Bence MAGYAR NEMZET

Kedves homoszexuális barátom, hozzád intéznék pár szót. Az első és legfontosabb, hogy nem gyűlöllek. A legkevésbé sem. Szó sincs ilyesmiről. De megnyugtatlak, sokan mások sem gyűlölnek, mindössze viszolyognak és kényelmetlenül érzik magukat, ha két férfit látnak ölelkezni, csókolózni.

azt mondod, zavar a gyűlölet. Tudod, én pár nappal ezelőtt – nem túlzok – több száz kommentet olvastam végig Vésey Kovács László témában írt publicisztikája alatt. A „Dögölj meg!” és a „Remélem, tolószékben fog megrohadni a gyereked” volt a legfinomabb, a legeurópaibb. Pedig ő még csak hasonlót sem írt a melegekről. Mindössze nem értett egyet a Coca-Cola három napot megért plakátkampányával (amellyel én sem értek egyet). Remélem, nem fogsz meggyűlölni és nem akarsz majd meggyilkolni, ha elmondom, miért. A szerelem az szerelem. Pont. Ezt senki sem vitatta.

A Coca-Cola viszont politikai aktorrá válva azt állította, azt sugallta, hogy itt Magyarországon, ebben a mucsai lábszagú diktatúrában nem szabad, nem lehet szabad a szerelem. Ami nyilvánvalóan hazugság. Love is love, hirdeti, hirdette a nyilvánvalóan provokatív plakátkampány. Aztán a Coca-Cola a közleményé­ben hitet tett amellett, hogy mindenkinek joga van a szerelemhez. De kérdem én, vitatta ezt bárki is? Ugyan. A vita köztünk arról szól, hogy házasodhatnak-e a homoszexuálisok. Hogy én a melegházasságot miért ellenzem, nem fogom most kifejteni. Nem vagyok olyan vakmerő.

Régen még jókat lehetett erről vitatkozni a barátaiddal. És a barátaid sem akartak meg­gyilkolni, ha az örökbefogadásról és a házasságról mást gondoltam, mint ők. Söröztünk, vitatkoztunk. Kulturáltan. Nem is volt olyan régen.

Három éve még így mentek a dolgok. Ma már, „hála” a #loveislove-nak, ilyen viták szóba sem jöhetnek. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/jo-lenne-egyszer-ujra-vitatkozni-7197422/

Dupla vagy semmi

Szőcs László MAGYAR NEMZET

Ahogy minden évben, hatvanmillió olasz ezúttal is úgy gondolta ferragosto környékén, hogy eljött az édes semmittevés, a dolce far niente ideje, de a manapság legfontosabb talján más véleményen volt. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes európai jobboldal vezéralakja épp az uborkaszezont találta a legalkalmasabbnak arra, hogy robbantson, és felmondja a kormánykoalíciót az Öt Csillaggal.

A tanácstalanságra jellemző, hogy a római képviselők a sajtót hívogatták, tudnak-e valamit az újságírók Salvini szándékairól, ami egy olasz kolléga szerint legalábbis annyira szokatlan, mintha hirtelen a hotelek kezdenék lopkodni a törölközőket turistáktól.

De a dolog valójában már hónapok óta érlelődött. Salvini megerősödött az európai parlamenti választások után, a másik kormányfőhelyettes, a csak nevében öt csillagos Luigi Di Maio pedig meggyengült. A két dudás egyre nehezebben fért meg a Rómához címzett csárdában.

Abszurd önmagában már az is, hogy a két pártvezér helyett egy nevető harmadik, a politikai pehelysúlyú Giuseppe Conte lett tavaly a miniszterelnök. 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/dupla-vagy-semmi-7198619/

Zuhanórepülő üzemmódba kapcsoltak a szocialisták

Szanyi Tibor próbált vészjelzéseket leadni a süllyedő hajóról, ám a maradék koncért lehajoló pártvezetés kihajította

Magyar Hírlap

Egyre nehezebben bírják helyi szinteken az MSZP-ben azt a kiszorítósdit, amit a DK és a Momentum folytat – állítják MSZP-s forrásaink.

„Három kormányon töltött ciklus után 2010-re középpárttá, 2018-ra pedig fővárosi kispárttá zsugorodott az MSZP. Ezt követően megpróbáltunk stratégiát váltani, az ellenzéki összefogás élére állni, ám az európai parlamenti választás eredménye elsöpörte a nagyívű elképzelé­seinket” – ismerte el lapunknak szocialista forrásunk. Hangsúlyozta, utolsó mohikánként a párt alelnöke, Szanyi Tibor próbált vészjelzéseket leadni a süllyedő hajóról, ám a maradék konchoz görcsösen ragaszkodó pártvezetés kihajította a pártból. Ennek előtte – tesszük hozzá – egy korábbi pártelnökkel, Mesterházy Attilával szemben is fegyelmi eljárást kezdeményeztek, indítványozva a kizárását, ám a Fidesszel történő kollaboráció vádja nem állt meg.

Az új baloldali párt alapításán gondolkodó Szanyi – aki ígérete szerint augusztus végén indítja el új mozgalmát – azt mondta, az MSZP-t az évezredfordulón alkotó közösség kilencven százaléka kiszállt a vonatból, és a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a maradék pártvagyonra koncentrál.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190810-zuhanorepulo-uzemmodba-kapcsoltak-a-szocialistak

Brüsszel és a globális gazemberség

A globális gazemberség az eredendő oka a szűnni nem akaró illegális migrációnak. Ehhez asszisztál az igazság bajnoka szerepében tetszelgő Brüsszel

Magyar Hírlap

Hosszú évek óta szemet huny a volt gyarmattartó országok, köztük Párizs zsákmányszerző gazdasági agres­sziója felett, amellyel folyamatosan kifosztják az afrikai országokat. Franciaország kétségtelenül éllovasnak számít ebben a dicstelen versenyben. Talán erről kellene egyszer jelentést készítenie a brüsszeli LIBE bizottságnak.

Valójában az afrikaiak ma is csak vendégek a saját kontinensükön. Ezt az állítást támasztja alá a The Guar­dian 2013 májusában megjelent elemzése, amely az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB) és az Egyesült Államok kutatószervezete a Global Financial Integrity (GFI) közös jelentésén alapul. Ez a felmérés megdöntötte azt a hagyományos vélekedést, amely szerint a nyugati országok segélyeken keresztül csak a pénzüket fecsérlik el Afrikában anélkül, hogy bármit is kapnának érte cserébe. Ezzel ellentétben a kemény valóság az, hogy Afrika mintegy 1,4 billió dollárt veszített 1980 és 2009 között a nyugat felé irányuló illegális pénzmozgásokon keresztül, amelyek magukba foglalják a korrupcióval, megvesztegetéssel, adóelkerüléssel, bűncselekményekkel és csempészett árukkal kapcsolatos tranzakciók révén nyert pénzek átutalását. Ez a veszteség több mint kétszázszorosa annak a hatvanmilliárd dollárnak, amit a nyugati országok évi segélyként nyújtanak a fekete kontinens számára.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190810-brusszel-es-a-globalis-gazemberseg

Magyarország elvesztegetett egy évtizedet - interjú Inotai Andrással

A világgazdaság tartós lassulását a magyar gazdaság is megérzi, mert legalábbis egyelőre, vége a növekedés időszakának – figyelmeztetett Inotai András közgazdászprofesszor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója.

"Ha elindul egy ilyen láncreakció, az romba döntheti a világgazdaságot. Munkahelyek tízmilliói szűnnének meg, áruhiány, magas infláció alakulna ki. Vagyis politikailag is kezelhetetlenné válna a helyzet. Ilyen láncreakció beláthatatlan következményekkel járna minden ország számára" - tette hozzá Inotai, aki úgy véli, a világgazdaság lassulása komoly hatással lesz a magyar gazdaság fejlődésére is.

"Normális országokban – már csak a gazdaság önvédelmi képességének megőrzése miatt is - nem fordulhat elő, hogy ugyanaz a személy, aki meghatározó tulajdonos egy bankban, a saját pénzintézetéből folyamatosan hitelezze saját, egyébként versenyképtelen cégeit, beruházásait. Ez az előszobája egy bankcsődnek. Ez a járadékon hizlalt réteg alkalmatlan a fenntartható és versenyképességre épülő fejlődést biztosítani."

https://nepszava.hu/3046091_magyarorszag-elvesztegetett-egy-evtizedet-interju-inotai-andrassal

Lendvai Ildikó Új ellenség a láthatáron!

Egészen fel vagyok villanyozva. Már kicsit frusztrált voltam, mert eddig valahogy nem sikerült bekapcsolódnom egyik csoportos utálkozásba sem. Pedig semmi sem tartja jobban össze a közösséget, mint a kollektív ellenség, ezt mindenki tudja. Komolyan mondom, én megpróbáltam tisztességes állampolgárként utálni először a menekülteket, aztán a hajléktalanokat és a brüsszeli bürokratákat, mostanában a melegeket, de nem ment úgy igazán, szívből. Igyekeztem felhergelni magam a tolószékesek ellen is a Pesti Srácokat követve, ám erre sem tudtam ilyen hirtelen ráhangolódni. De most! Úgy érzem, időben elkaptam a pillanatot, amikor elkezdődik a felkészülés egy új ellenségre. Az új ellenség a Nagy Zöld Mumus. Mármint a környezetvédő, különösen, aki a klímaváltozások miatt aggódik. (Nem azonos a Kis Zöld Marslakóval. Azon évtizedekkel ezelőtt az ufó-korszakban lehetett ijedezni, csak Pataky Attila úgy maradt.) Az új mumust: a zöld gondolkodást a kormánysajtó kreatívan „klímahisztinek”, „klímakamunak” nevezi, aki tehát a klíma szót egyáltalán kiejti a száján, az vagy kamuzik, vagyis hazug disznó, vagy hisztérikus bolond. Nincs ki a négy kereke.

https://nepszava.hu/3046155_uj-ellenseg-a-lathataron

Bolgár György Az új tudomány hete

Azt állította Maróth Miklós, a Tudományos Akadémiától elvett kutatási hálózat új vezetője (az ATV-ben az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat létrehozásáról), hogy „a kezdeti szándék ellenére ide jutott el az ügynek a rendezése.” Ezzel szemben a tény az, hogy a kormány kezdeti szándéka pontosan az volt, ami mára létrejött. Teljesen egyértelműen közölték, hogy a kutatóhálózat finanszírozását a következő költségvetésben kivonják az MTA alól. Palkovics László miniszter pedig ezt így indokolta tavaly júliusban a Figyelőnek: „Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló kutatásokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy majd mi eldöntjük, mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része.” Hát mostantól ugyebár nincs autonómia. És majd mások eldöntik. Ahogy Maróth professzor mondja: „ide jutott el az ügynek a rendezése.” Azt is állította Maróth professzor (ugyanott), hogy „az Akadémia ahelyett, hogy leült volna tárgyalni annak idején, szemmel láthatólag időhúzásra rendezkedett be.” Ezzel szemben a tény az, hogy az Akadémia elnöksége azonnal, már tavaly júniusban felhatalmazta Lovász László elnököt a tárgyalásokra a kormánnyal. Palkovics pedig erről hónapokkal később úgy nyilatkozott, hogy „Lovász elnök úrral és a tárgyalódelegációval már nyár elején elkezdtük az egyeztetést, semmi új nincs abban, amiről most tárgyalunk.” Így nézett ki tehát az, hogy az Akadémia nem ült le tárgyalni. Azt állította ezenkívül az akadémikus (szintén az ATV-ben), hogy

https://nepszava.hu/3046148_az-uj-tudomany-hete

A szakértők szerint életveszélyesek lehetnek a Viking szállodahajók

A TÚLÉLŐK ÚGY EMLÉKEZNEK, A SIGYN UTÁN ÉRKEZŐ IDUN EGYSZERŰEN ÁTGÁZOLT A VÍZBEN LÉVŐKÖN

Szemán László János

A Viking társaság folyami hajóinak felülvizsgálatát és az új típusú hajók betiltását indítványozzák a dunai hajókatasztrófa kapcsán — közölték a Magyar Nemzettel sértetti jogi képviselők. A cég Sigyn nevű szállodahajója küldte hullámsírba május 29-én a Hableány sétahajót. Túlélők beszámoltak arról, hogy átgázolt rajtuk a mögöttük haladó Idun szállodahajó, ami akár meg is semmisíthette a még mindig eltűntként kezelt áldozatot.

A Viking Sigyn speciális orrkiképzése is hozzájárult a május 29-i dunai hajókatasztrófa bekövetkeztéhez, idézte a Magyar Nemzetnek az egyesített igaz­ságügyi szakértői vélemény megállapítását a Hableány sétahajót üzemeltető Panorama Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként a büntetőeljárásba belépett ügyvéd, Sógor Zsolt.

A jogász leszögezte: beadvánnyal fordulnak a hajózási hatósághoz, és indítványozzák a norvég tulajdonú Viking River Cruises folyami flottájából a katasztrófát okozó Sigyn és testvérhajóinak műszaki felülvizsgálatát, illetve azt is, hogy tiltsák be a speciális orrkiképzésű vízi járművek közlekedését a Duna magyarországi szakaszán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-szakertok-szerint-eletveszelyesek-lehetnek-a-viking-szallodahajok-7197821/

Shakespeare-i drámát hoz Európába az ősz

Megállíthatja-e a brit parlament Boris Johnson miniszterelnököt abban, hogy október utolsó napján válási megállapodás nélkül kivigye az Egyesült Királyságot az Európai Unióból? Ez maradt mára a brexittel kapcsolatos utolsó kérdés, amelyre shakespeare-i drámában adják meg a választ.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brexit-europa-johnson-eu-london-osz.689258.html

Heteken belül indul az olajháború

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújában új fejezetet nyithat a pekingi vezetés azzal, ha a washingtoni adminisztráció legújabb vámfenyegetésére az olajpiacon vág vissza. A kereskedők elkezdtek reszketni.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/olaj-haboru-arfolyam-energia.689456.html

A fegyverlobbi és a politika mocskos játszmái az amerikai lövöldözések hátterében

Egy 2016-os film a fegyverlobbi erejéről, ami próbálja a minél lazább szabályozás felé tolni a politikát, hogy tovább gazdagodhasson – akár ártatlan áldozatok élete árán is.

Ugyan nem igaz történeten alapuló alkotás, tehát a szereplők kitalált személyek, és a mozivászonra vitt események nem történtek meg pont ugyanígy valamikor, de mégis nagyon hiteles az egész. Az ártatlan áldozatok helyett csak a saját anyagi érdekeiket néző gazdasági szereplők, a kétszínű játszmákat folytató politikusok, az őket kiszolgáló lakájmédia, a kétségbeesetten küzdő civilek – minden teljesen hihetőnek tűnik.

Talán nem egy konkrét történet adta a film alapját, hanem sok kis részletből állt össze az egész – de az is lehet, hogy csak azért tűnik ilyen valóságosnak, mert pont annyira aljasnak mutatja be ezt a világot, ahogy elképzeljük.

A főszereplő Jessica Chastain, vagyis Miss Sloane, a vérprofi washingtoni lobbista, akitől komoly öltönyös férfiak is rettegnek, mert sokkal okosabb náluk. Chastain már a pókerhercegnőt is remekül alakította, de ebben a filmben még annál is jobban hozza a ravasz, higgadt és végletekig eltökélt nőt. Néha szinte ijesztően hideg, csak a cél érdekli, és látszólag a legdrámaiabb dolgok sem rázzák meg, de aztán a kellő pillanatban mindig kiderül, hogy neki is van szíve a páncélja mögött.

A film legnagyobb érdeme a fegyverlobbi és a politika szoros és mocskos kapcsolatának bemutatásán túl az, hogy akciójelenet nélkül is hátborzongatóan izgalmas az utolsó pillanatáig. Amikor már azt hisszük, hogy értjük, mi és miért történik, akkor mindig jön egy újabb fordulat, amire nem számítottunk.

Az egyetlen, akit soha nem ér meglepetés, az Miss Sloane, mert ő keveri a kártyákat. Méghozzá mesterien.

https://video.atlatszo.hu/2019/08/09/a-fegyverlobbi-es-a-politika-mocskos-jatszmai-az-amerikai-lovoldozesek-hattereben/

ÉLET ÉS IRODALOM

Heller Ágnes

Aki a múltat jelenné változtatta

Anne Frank 90. születésnapjára

Még fiatal voltam, amikor először olvastam Anne Frank naplóját, és egy olyan fiatal lánynak a szemével olvastam, aki sok tekintetben osztozott Anne élményeiben. Olyan volt ő nekem, mintha elveszített rokonaim vagy barátnőim egyike lett volna. Története két, Auschwitzban elgázosított unokahúgom történetével volt egyazon, meg a barátaiméval, fiatal fiúkéval, akiket magyar nácik, nyilaskeresztesek gyilkoltak meg.

1944-ben még közös volt a történetünk. Anne Frankhoz hasonlóan örültünk a sztálingrádi vereségnek, Mussolini bukásának, a Hitler ellen elkövetett, jóllehet sikertelen merényletnek, meg persze június 6-ának, a D-napnak. Anne Frank naplóját első ízben olvasva újraéltem akkori örömeimet és félelmeimet. Eszembe jutott, mint oly sokszor, Auschwitzban meggyilkolt apám, akihez ugyanolyan közel álltam, mint Anne az ő Pimjéhez. Elcsodálkoztam, micsoda reményekkel volt tele Anne, micsoda elképzelései voltak a háború utáni napokról akkor, amikor én még bizonyos voltam benne, hogy nem fogunk életben maradni.

A zsidó családok közötti konfliktusokat is jól ismertem, az én életemben ugyan máshogy hívták őket, de ugyanolyan önzők és ostobák voltak. Bizonyos értelemben irigyeltem Annét a hazájáért – amiért olyan sok holland keresztény kész volt segíteni a zsidóknak.

Anne története azonban alapjában véve mégis egy olyan okos és bátor zsidó lány története, akiből egy év leforgása alatt felnőtt nő lett, és aki soha nem élvezhette azoknak a fiataloknak az életét, akik közé magam is tartoztam.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-09/heller-agnes/aki-a-multat-jelenne-valtoztatta.html

Szabad szemmel: a menekültek után a melegek az új orbáni ellenség

nemzetközi sajtószemle Szelestey Lajos

https://nepszava.hu/3046149_szabad-szemmel-a-menekultek-utan-a-melegek-az-uj-orbani-ellenseg

Az Orbánokon megbukott a megbékélés,de legalább sikerült egyben tartani a boltot

nemzetközi sajtószemle Szelestey Lajos

https://nepszava.hu/3046176_az-orbanokon-megbukott-a-megbekeles-de-legalabb-sikerult-egyben-tartani-a-boltot

Élőben közvetítette az orosz ellenzéki politikus, amint rohamrendőrök törnek be a lakásába

Őrizetbe vette a rendőrség szombaton egy tiltakozó megmozdulás előtt Ljubov Szobol orosz politikust, Alekszij Navalnij ismert ellenzéki politikus szövetségesét - jelentették közösségi portálok.

Szobol a Twitter-oldalán tudósított saját őrizetbe vételéről. A közel két és fél perces videofelvételen azt mondja, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy eljusson a tüntetésre. Közli, hogy nem adja fel, és folytatni fogja a politikai tevékenységét, nem fogják őt megfélemlíteni. A felvétel végén látható, amint a rohamrendőrök betörik lakása ajtaját, és belépnek a helyiségbe - írta az MTI. 

 

https://index.hu/kulfold/2019/08/10/eloben_kozvetitette_az_orosz_ellenzeki_politikus_amint_rohamrendorok_tornek_be_a_lakasaba/

2011 óta nem volt ekkora ellenzéki tüntetés Moszkvában, több száz embert előállítottak

Egy Moszkva belvárosában tartott, nem engedélyezett ellenzéki tüntetés részvevőinek őrizetbe vételéről számolt be szombaton az orosz főváros rendőrsége. Estére az őrizetbe vettek száma elérte a 146 főt, a fővárosi tüntetéssel való szolidaritásból más helyszíneken megtartott megmozdulásokon 99 embert előállítottak.

https://444.hu/2019/08/10/2011-ota-nem-volt-ekkora-ellenzeki-tuntetes-moszkvaban-tobb-szaz-embert-eloallitottak

Putyin az Éjszakai Farkasokkal motorozott a Krímben

Felköszöntötte a Kreml irányvonalához hű Éjszakai Farkasok motoros klubot Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Szevasztopolban, a csoportnak az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten tartott első bemutatója alkalmából.

https://444.hu/2019/08/10/putyin-az-ejszakai-farkasokkal-motorozott-a-krimben

Az LMP külön jelöltet indít a pécsi polgármesteri posztért

„PÉCSI és ZÖLD - az LMP pécsi polgármester-jelöltje dr. KÓBOR József biofizikus, sugárvédelmi szakértő, több évtizedes környezetvédelmi szakértő/aktivista múlttal, és öt éves önkormányzati képviselői tapasztalattal rendelkezik” - posztolta a Facebookra Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője.

Azaz az LMP nem száll be az ellenzéki közösjeltölt-állításba, hanem saját versenyzőt indít.

https://444.hu/2019/08/11/az-lmp-kulon-jeloltet-indit-a-pecsi-polgarmesteri-posztert

Annak is több értelme lett volna, ha elégeti a kormány a bokszra adott milliárdokat

Ha van sportág, ami pontosan megmutatja, hogy miért és hol elhibázott a kormány 2013-ben indított, azóta rengeteg közpénzt felemésztő sportfejlesztési programja, az az ökölvívás. 

Miközben a boksz a hetedik legeredményesebb magyar sportág az olimpiákon 10 aranyéremmel, jó esély van arra, hogy jövőre Tokióban nemhogy dobogón nem lesz magyar, de egyáltalán az indulók között sem, mert nem tudja kiharcolni az olimpiai részvételt. 

Annyira reális a forgatókönyv, hogy Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek már arról beszélt csütörtökön, hogy „kínos lenne, ha Magyarországot senki sem képviselné ökölvívásban a tokiói olimpián”. Az optimista forgatókönyv ez: „Ha törik, ha szakad, el kell érnünk, hogy kijusson legalább egy ökölvívónk a tokiói játékokra.” 

https://444.hu/2019/08/11/annak-is-tobb-ertelme-lett-volna-ha-elegeti-a-kormany-a-bokszra-adott-milliardokat

Állati momentumok

Fricska. Matematikából többszörösen bukott egykori diákként golyós számológépemen próbáltam összeadni, hogy a Momentum Mozgalom rövid léte során hányszor váltott irányt

Galsai Dániel Magyar Hírlap

Kezdetben ugye vala a „friss, fiatalos erő”, amely az elmúlt harminc év összes politikusát eltörölné. Aztán jött a „NOlimpia” a kormány, de igazából a magyar álmok ellen, majd azt sikerült hazudniuk, hogy a „NO” valójában népszavazást jelent. Az EP-választás előtt beérték a békés, hófehér nyuszi szerepével. Utána, relatív sikerüket követően, hirtelen berber oroszlánná változtak. Most éppen Csepelen lépnek ki az öszszefogásnak nevezett csalamádéból. Ugyan támogatják a baloldali polgármester-jelöltet, de nem értenek egyet két, listán szereplő, börtönviselt szocialista indulásával. Logikus, a zárkalakó nem jöhet, az elv- és párttársa lehetne főnök. Tehát egy olimpiaellenes, fiatalos pártról van szó, amelyik függetlenként baloldali mozgalmárok egy részéhez törleszkedik, és kísértetiesen hasonlít egy nyúlra vagy egy oroszlánra. Ők a „független” jövő!

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190810-allati-momentumok