2019, április 6 - 09:24 Sajtószemle

Lezárult az átvilágítás: nincs szükség az MTA kutatóintézeteinek kiszervezésére

Nincs szükség a kutatóhálózat gyökeres átalakítására – többek közt ezt állapítja meg az a szakmai teljesítményértékelés, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére végeztetett el, és amelynek eredménye fontos hivatkozási alap lehet az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közti vitában.

„Az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik. A hálózat teljesítménye kiváló, és számos olyan alkotóműhellyel rendelkezik, amelyek a világ élvonalába tartoznak, és nemzeti kincsnek tekinthetők. A kutatóhálózat gyökeres átalakítására nincs szükség, de – mint minden nagy rendszeren – ezen is lehet fejleszteni, például a fiatal kutatók intenzívebb bevonásával”

– idézi az MTA honlapja az átvilágítás zárultával készült jelentést, amely az MTA és az ITM által felkért hazai és nemzetközi szakértők bevonásával, nemzetközi standardok figyelembe vételével készült.

https://merce.hu/2019/04/05/lezarult-az-atvilagitas-nincs-szukseg-az-mta-kutatointezeteinek-kiszervezesere/

"Mentsetek meg!" - üzenik a britek az Európa felé néző doveri sziklákon

euronews

A híres doveri sziklákra vetített fényüzenettel kéri az európaiak segítségét egy brit aktivista csoport az egyre kilátástalanabbnak tűnő brexit-káoszban.

A performansz egy kampány része, melyet a Led By Donkeys (kb: Szamarak vezetnek minket) nevű csoport menedzsel, és melynek célja, hogy nagyméretű posztereken a brit, általában brexit-párti képviselőket szembesítsék korábbi ígéreteikkel, mondásaikkal.

A csapat most szintet lépett: a plakátok után most már egyenesen a sziklafalra vetítik üzeneteiket. A doveri sziklákra vetített képek egyébként óriásiak: 3000 négyzetméternyi felületük miatt már mérföldekről látni lehet azokat. Alábbi képünkön a brexit fő támogatója és szószólója, Nigel Farage egyik mondását vetítik épp ki.

https://hu.euronews.com/2019/04/05/mentsetek-meg-uzenik-a-britek-az-europa-fele-nezo-doveri-sziklakon

A kormány 3,9 milliárdot ad Schmidt Mária közalapítványának, hogy csináljon egy Puskás-kiállítást

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nagy sikerű Sorsok Háza és több fergeteges emlékév után az ismert fociszakértő, Schmidt Mária közalapítványát találta meg a feladat, hogy majdnem 4 milliárd forintból kiállítást rendezzen Puskás Ferencről a róla elnevezett 190 milliárdosstadionba.

A helyzet érdekessége, hogy a Puskás-hagyaték nem a Sportmúzeumban vagy más nagy közgyűjteményben, például a Nemzeti Múzeumban van, hanem egy kis Fejér megyei faluban, Felcsúton. Ahogy tavalyi összefoglaló cikkünkben emlékeztettünk: az Aranycsapat számos tagjának őrzik itt emlékeit, Orbán Viktornak ugyanis régi álma, hogy ott legyen a Puskás-zarándokhely. 

Nehéz döntés előtt áll a miniszterelnök: kölcsönadja a neki átadott Puskás-hagyatékot az új stadionjába, vagy maradjon a falujában?

https://444.hu/2019/04/05/a-kormany-39-milliardot-ad-schmidt-maria-kozalapitvanyanak-hogy-csinaljon-egy-puskas-kiallitast

„Webernek kell alkalmazkodni a Fidesz politikájához, mert az a legjobb politika”

Manfred Weber pénteken azt nyilatkozta, hogy nem Orbán Viktor fogja meghatározni az Európai Néppárt jövőjét, hanem ő vagy Angela Merkel. Orbán Viktor a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén egészen másról beszélt. A megjelenteket kérdeztük.

https://24.hu/belfold/2019/04/05/webernek-kell-alkalmazkodni-a-fidesz-politikajahoz-mert-az-a-legjobb-politika/

Holnaptól többezer fideszes aktivista járja az országot, hogy aláírásokat gyűjtsenek a miniszterelnök úr akciótervének támogatására

rszágos aláírásgyűjtő akciót indít szombattól a Fidesz, amelyben arra kérik a magyar embereket, hogy aláírásukkal támogassák Orbán Viktor pénteken bejelentett hétpontos akciótervét a bevándorlás megállítására.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta, az ország összes választókerületében egyszerre indul meg az akció, több ezer aktivistájuk települ ki az utcára és kezdi meg az aláírások gyűjtését.

A szóvivő arról nem beszélt, hogy miért szükségesek aláírások az akcióterv sikeréhez, és arról sem mondott egyetlen szót sem, hogy a választói adatbázis frissítésre szorulna.

https://444.hu/2019/04/05/holnaptol-tobbezer-fideszes-aktivista-jarja-az-orszagot-hogy-alairasokat-gyujtsenek-a-miniszterelnok-ur-akciotervenek-tamogatasara

Orbán 3019-ig tervez

A mi politikai közösségünk magabiztos, erős és jókedvű, de elbizakodottságról szó sincs, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz Bálnában tartott kampánynyitóján. Orbán szerint a kampány előtt nem számítanak a korábbi sikerek, csak az, hogy mi fog mostantól történni.

A miniszterelnök azt mondta, nem szeretne hosszan beszélni az EPP és a Fidesz viszonyáról, de annyit el szeretett volna dönteni, hogy

A mi jövőnkről mi döntünk, nem az Európai Néppárt. A választások után majd meglátjuk, merre fordul a Néppárt. Most úgy tűnik, hogy a liberális birodalomépítés és a migráció irányába, oda nem fogjuk őket követni.

Orbán türelmet kért azoktól, akik a kedélyeket borzoló Weber-nyilatkozatok miatt annyit mondtak: kifelé! Szerinte az eddigi választások nem voltak sorsdöntőek, de Juncker például nem jobboldali, hanem egy tőröl metszett európai szocialista. Most viszont valódi történelmi választás előtt állunk, mondja Orbán, mert Európa május végén jövőt választ magának.

A miniszterelnök ismét elmondta, hogy szerinte a tét az, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetője lesz-e Európának.

A lényeges dolgokban egység, egyebekben szabadság, de mindenben szeretet,

mondta Orbán, majd közvetlenül utána, hogy májusban a civilizációnk a tét. Orbán szerint Brüsszelben létezik egy buborék, a kiváltságosok világa, amely elszakadt a valóságtól. És ők nem akarják megérteni De Gaulle tábornok figyelmeztetését, hogy a politikának a valóságon kell alapulnia.

Orbán szerint a buborék miatt lehet olyan, hogy a bajor katolikus Weber sértegeti a magyarokat.

Egy brüsszeli bajor tehet ilyet, egy müncheni bajor soha nem tenne.

Orbán hét pontban foglalta össze, szerinte mi kell a migráció megállításához, talán ezt nevezhetjük a Fidesz EP-választási progamjának:

·         A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól és vissza kell adni a tagállamoknak.

·         Egyetlen ország sem kötelezhető migránsok befogadására.

·         Senkit se engedjenek be személyi igazolvány nélkül.

·         Szüntessék meg a migránskártyát és a migránsvízumot.

·         Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György szervezeteinek, hanem térítsék meg a határvédelem költségeit.

·         Európában senkit ne különböztessenek meg hátrányosan azért, mert keresztény

·         Bevándorlásellenes vezetők kellene Európa élére.

·          

https://24.hu/belfold/2019/04/05/orban-3019-ig-tervez/

Orbán Viktor: Keresztény civilizációnk léte a tét

Az újkori népvándorlás egész világunkat megváltoztathatja

Magyar Hírlap

„Az európai parlamenti választás tétje most az, hogy bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes vezetői lesznek-e az Uniónak; Európa maradjon-e az európaiaké vagy adjuk át a helyet egy más kultúrából, más civilizációból érkező tömegnek; megvédjük-e a keresztény, európai kultúránkat, vagy átadjuk a terepet a multikulturalizmusnak. A keresztény civilizációnk léte a tét” - jelentette ki Orbán Viktor pénteken, a Fidesz kampánynyitó rendezvényén, a budapesti Bálnában.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190405-orban-viktor-az-ep-valasztas-tetje-hogy-bevandorlasparti-vagy-a-bevandorlasellenes-vezetoi-lesznek-e-az-eu-nak

Weber nyomás alatt tartja Orbánt

A CEU budapesti működésének megmentésében a világ egyik legismertebb egyeteme, a Stanford is szerepet kaphat – mondta lapunknak Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője.

"Nem tudom előrejelezni, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyában mi fog történni a következő hetekben. Ha Orbán Viktor az újabb provokációk útjára lép, ha EU-ellenes, Juncker-ellenes vagy Timmermans-ellenes kampányt folytat, akkor a néppárti ‘bölcsek tanácsának’ elnöke, Herman van Rompuy ennek megfelelően fogja elkészíteni az ajánlásait.” Így reagált Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és bizottsági elnökjelöltje a Népszavának arra a kérdésére, hogyan értékeli a Fidesz felfüggesztése óta eltelt időszak fejleményeit. A bajor politikus az EPP szerda esti brüsszeli kampánynyitója után folytatott kötetlen beszélgetést újságírók egy csoportjával, köztünk lapunk tudósítójával. Manfred Weber megismételte, hogy a néppárt világos és határozott döntést hozott, amikor felfüggesztette a magyar párt tagságát. A döntés üzenete: nem Orbán Viktor fogja meghatározni a pártcsalád politikai irányvonalát és jövőjét, hanem az EPP hangadó személyiségei, akik közé – Angela Merkel mellett – önmagát is sorolja.

https://nepszava.hu/3031532_weber-nyomas-alatt-tartja-orbant

A magyar kormány újságok elleni fellépésre szólítja fel Szlovéniát

Példátlan diplomáciai levélben kéri a magyar kormány Szlovéniát, hogy akadályozzák meg, hogy a jövőben Orbánról karikatúra jelenjen meg.

Egészen elképesztő eseményről számol be a Mladina, mely rendkívüli címlapján ismét Magyarországgal foglalkozik. Ahogy arról a Narancs.hu (és nyomában sok más hazai portál is) beszámolt, a szlovén hetilap március végén olyan címlappal jelent meg, mely Orbán Viktort náci vezérként ábrázolta, miközben hozzá dörgölőztek a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetői.

A címlap és a magyarországi helyzetet elemző írás ellen azonnal tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövet. Szilágyiné Bátorfi Edit szerint a címlap „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”. Az olvasói levélre a Mladina szerkesztősége szatirikusan reagált: elkészítették a borító alternatív változatát, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival.

A történet azonban itt nem ért véget. Ahogy a Mladina diplomáciai forrásokból megtudta, a nagykövet nem csupán levelet írt a szerkesztőségnek, de diplomáciai jegyzéket is (note verbale) átadott a szlovén Külügyminisztériumnak. Ebben a levélben Szilágyiné Bátorfi Edit arról ír, hogy a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

A Mladina úgy tudja, a szlovén külügy válaszolt a tiltakozásra. A minisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett, és közölte, a kormánynak nem áll szándékában beleszólni abba, hogy mi jelenik meg a lapokban, hogy a szerkesztőségeknél ki dolgozik, ahogy a maga részéről az újságok tartalmát sem értékeli.

A diplomáciában szokatlan hangvételű és tartalmú levél természetesen megdöbbenést és felháborodást váltott ki Szlovéniában. A Mladina ezen a héten két cikkben is a diplomáciai jegyzékkel foglalkozik, címlapján pedig rendhagyó módon annak szövegét közli.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/a-magyar-kormany-ujsagok-elleni-fellepesre-szolitja-fel-szloveniat-118697

Átnevezéssel hackelte meg a Momentum a 3-as metró megállóját

Göncz Árpád Városközponttá matricázták az Árpád híd megállót.

Az akció hátterében az áll, hogy az átnevezést a fővárosi közgyűlés már tavaly januárban jóváhagyta: a XIII. kerület egy részének átnevezése a kerület polgármesterének kezdeményezésére meg is történt, de fideszes tiltakozás övezte azt, hogy magát a megállót is átnevezzék. Utóbbi tehát azóta sem történt meg.

„A Momentum fontosnak érzi, hogy őrizzük a magyarokért, a magyarságért sokat tett személyek emlékét” - tette hozzá a Momentum az akcióhoz.

https://magyarnarancs.hu/belpol/atnevezessel-hackelte-meg-a-momentum-a-3-as-metro-megallojat-118708

Erdoganék az isztambuli választási eredmény megsemmisítését kérik

A Habertürk értesülése szerint Erdogan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Isztambul Büyükcekmece kerületében adta be kérelmét a tartományi választási irodának arra hivatkozva, hogy a kerületben törvénytelenül regisztráltak szavazókat.

Az AKP ugyanakkor nem csupán a kerületi, hanem az egész isztambuli eredmény eltörlését követeli, miközben nyolc isztambuli kerületben még zajlik a szavazatok általuk kezdeményezett újraszámlálása.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, az első szavazatszámlálás szerint az ellenzék jelöltje győzött, de közte és a kormánypárt jelöltje között alig 25 ezer voks volt a különbség.

Az ellenzéket támogató aktivisták és ellenzéki politikusok közben a szavazócédulákon alszanak, nehogy a kormánypárt emberei hozzányúljanak a szavazatokhoz. Az ellenzékiek attól tartanak, hogy Erdoganék csalni próbálnának.

https://444.hu/2019/04/05/erdoganek-az-isztambuli-valasztasi-eredmeny-megsemmisiteset-kerik

Kovács Zoltán elárulta: Egyszerűen nem szeretnek minket Brüsszelben

"Vannak sarokpontok, és ezek fontosabbak, mint hogy melyik frakcióba ülnek be a Fidesz képviselői május után," jelentette ki a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Kovács Zoltán felmondta az Európai Néppártból való kilépésről szóló narratívát: első a jó eredmény, utána döntenek. Rónai Egon kérdésére, hogy aki itthon a Fideszre szavaz, az Manfred Weberre szavaz-e, az államtitkár úgy reagált: 

ha Weber azt a politikát követi, amit a Fidesz támogatni tud, akkor igen. 

A beszélgetés első felében Kovács Zoltán a Brüsszelből érkező támadásokat magyarázta, szerinte 

"úgy vagyunk ezzel, hogy ha támadnak, akkor igazunk van."

'Biztos?'

'Igen."

https://444.hu/2019/04/04/kovacs-zoltan-elarulta-egyszeruen-nem-szeretnek-minket-brusszelben

Kifúrta a Fidesz a néppárti vizsgálóbizottságból Dzurindát, mert szlovák

Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering mellett a negyedik lett volna az Európai Néppárt magyarországi helyzetet vizsgáló Bölcsek Tanácsában, de a Fidesz megfúrta, árulta el Mikulas Dzurinda a Dennik'N-nek adott interjújában. A néppárt Wilfried Martens nevét viselő háttérintézetét igazgató volt szlovák kormányfő szerint a magyar kormánypárt azzal az indokkal túrta ki, hogy

a Bölcsek Tanácsában nem akarnak szlovákot. 

Hozzátette: nem konkrétat a személyét nem látták megfelelőnek, hanem bárkiét, aki Szlovákia állampolgára. A magyar jogállamiság helyzete szerinte nehéz kérdés, hiszen a Fideszt a magyarok többsége választotta többször is alkotmányozó többséggel az ország élére, majd hatalomra jutva kisajátította a médiát, a politikai teret. Meciar idejéhez hasonlította a mostani Magyarországot, nagyon komor és lesújtó beszámolókat hallott.  

https://444.hu/2019/04/04/kifurta-a-fidesz-a-nepparti-vizsgalobizottsag-dzurindat-mert-szlovak

Szél: Soha nem fogja Orbán Viktor megmagyarázni, hogy miért kell 61 gyereket hónapokig a tranzitzóna szögesdrótjai közt tartani

"Ha egy szóval kellene leírni, hogy hol voltam, akkor azt lehetne mondani, hogy ez egy börtönóvoda. Egy börtönóvodában voltam," mondta Szél Bernadett Facebook-videójában, amit azután posztolt, hogy Szabó Szabolcs országgyűlési képviselőtársával megnézték a röszkei tranzitzónát csütörtök délelőtt. A független képviselő elmondása szerint jelenleg 

101 fő van a tranzitzónában, köztük 61 gyermek. 

A legkisebb pár hónapos lehetett, a legnagyobb tinédzser korú, mondta Szél. 

A bent uralkodó állapotokat érzékeltetve elmesélte, hogy egy nyolcéves gyereknek négy napja fáj a foga, gyógyszert kapott, de mivel nem minősítették sürgős esetnek, fogász még nem látta. 

"Nekem ne mondja senki, hogy ők terroristák. Ne mondja senki, hogy ezek a gyerekek bármi rosszat tettek,"

jelentette ki Szél. Szerinte azért sem engedi a kormány, hogy odabent fotózzanak, mert akkor az emberek meglátnák ezeket a gyerekeket és megesne rajtuk a szívük.

https://444.hu/2019/04/04/szel-soha-nem-fogja-orban-viktor-megmagyarazni-hogy-miert-kell-61-gyereket-honapokat-a-tranzitzona-szogesdrotjai-kozt-tartani

Megszüntették a körzetet, ahol nem tudták legyőzni az MSZP-t

Fogyatkozik a lakosság Miskolcon, ami a választókerületekre is hatással van. 28 képviselő helyett csak 27-et választanak majd az önkormányzati választáson. A fideszes önkormányzat jegyzője által vezetett Helyi Választási Iroda éppen egy olyan körzetet számolt fel, amelyet a Fidesz képtelen volt bevenni.

https://hvg.hu/itthon/20190405_Megszuntettek_a_korzetet_ahol_nem_tudtak_legyozni_az_MSZPt

Megfenyegették az EU-t a Brexit-párti brit politikusok

Brexit-párt élén indul az európai parlamenti választásokon Nigel Farage – erősítette meg az euroszkeptikus EP-politikus a Sky Newsnak. A kérdés azt követően merült fel, hogy kiderült: Theresa May június 30-ig, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk pedig akár egy évig halasztaná el a britek kilépését – mindkét opció szükségessé teheti, hogy a szigetország megrendezze a május végi európai választásokat.

Farage – aki 20 éve tagja már az EP-nek – azzal indokolta a döntést, hogy „most éppen nincs sok dolga”. És bár nem teszi boldoggá a tény, hogy megrendezik a voksolást, de akkor már „visszacsap a brit politikusoknak”.

https://hvg.hu/gazdasag/20190405_Megfenyegettek_az_EUt_a_Brexitparti_brit_politikusok

Nem mindennapi sztori arról, mit tesz a rendőrség az ellenzéki aláírásgyűjtővel szemben

Borbély Ferenc aláírásokat gyűjtött Gyulán az európai ügyészséghez való csatlakozás érdeklében. Megbüntették, mert megsértette a KRESZ-t. De miért csak vele szemben léptek fel Gyulán, és hogyan cáfolja a rendőrség saját felvétele a hatósági intézkedést? Ennek jártunk utána.

A Gyulán élő Borbély Ferenc keményen harcol a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) ellen, véleményének – szó szerint – úton, útfélen hangot ad.

Tavaly októberben írtunk arról, hogy saját óriásplakáttal küzd a békési fürdővárosban az Orbán-kormány ellen az immár nyugdíjas férfi. De nem csupán a szomszédait, barátait és ismerőseit akarja meggyőzni arról, hogy az ország rossz irányba halad, hogy tombol a korrupció: nemrég Hadházy Ákos mellé állt és aktivistaként Békés megye-szerte gyűjti az aláírásokat ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Ezt tette 2018. november 4-én, vasárnap délelőtt Gyulán, a Tescóhoz közeli, igen forgalmas bolhapiac mellett is, ahol egy négyzetméternyi területet sem elfoglaló kitelepülő pultja mögött várta a választók adatait és szignóit. Ám egyszer csak - mint kiderült: a piacfelügyelő bejelentésére reagálva - előkerültek a rendőrök. A járőrök megállapították, hogy Borbély egy közforgalom elől el nem zárt magánúton gyűjt aláírásokat, és pultját az úttesten helyezte el. Azt mondták neki, közlekedési szabálysértést követ el.

Bírság vagy feljelentés

Ezt vita követte. A szabálysértés tényét Borbély nem ismerte el, egyben kijelentette: vagy  bírságolják meg, vagy jelentsék fel. Majd néhány méterrel hátrébb húzta a kitelepülő pultot, de az továbbra is az úttesten maradt. Igaz, annak legszélén. Az eljáró rendőrök ekkor figyelmeztetésben részesítették a nyugdíjas férfit.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/az-alairasgyujtovel-szemben-intezkedett-gyulan-a-rendorseg-mas-szabalytalankodokkal-nem-118665

Kocsis Máté gyámság alá helyezné Karácsony Gergelyt

Gyámság alá kell helyezni Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét

– mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten. Jelen Tamás, választókerületi elnök jelezte: csütörtökön rendkívüli testületi ülést kezdeményeznek az önkormányzatnál.

Kocsis Máté kifejtette: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, úgy látják, hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan a főváros XIV. kerületének vezetésére.

Kocsis azt mondta, hogy a fővárosi kerületek közül egyedül Zuglóban veszteséges a parkolási rendszer működtetése, amely az elmúlt időszakban közel egymilliárdos hiányt termelt a kerületnek.

Ez tényszerűen hazugság: a fideszes Hoffmann Tamás vezette XI. kerületben is veszteséges a parkolási rendszer.

Jelen Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely, aki négy és fél éve a kerület polgármestere, 800 milliós plusszal vette át a kasszát és most több mint 2 milliárdos a gazdálkodási hiány.

Jelen Tamás szerint a polgármester korlátozottan cselekvőképes, és vagy hazudik, vagy nincs képben.

https://24.hu/belfold/2019/04/04/kocsis-mate-gyamsag-karacsony-gergely-zuglo

Nyálas fotók és hazug propaganda – londoni reklámguruval elemeztettük a magyar kormány kampányait videó

A Saatchi & Saatchi vezető stratégiai tervezőjével megnézettük az Orbán-kormány utóbbi pár évének kampánytermését. Lex Robinsonnak nem túl hízelgő a véleménye. Sok közös pontot fedezett fel a brit kilépéspártiak és Donald Trump választási kampányával: szerinte ezek a hazugságok a reklámpiacon nem férnének bele, de a politika szabályozatlanabb terület.

https://24.hu/kulfold/2019/04/05/orban-kormany-propaganda-plakatok-soros-gyorgy/

Bayer Zsolték trükkje: visszaszerezték a vári önkormányzati lakásra cserélt ingatlant is

Ismét Bayer Zsolt családjának tulajdonában van az az ingatlan, amit a fideszes publicista tavaly szeptemberben cserélt el egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakásra a budai Várban – derítette ki a 24.hu.

Kedden számoltunk be róla, hogy a Fidesz ötösszámú párttagkönyvének tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be egy önkormányzati bérlakásba, amit meglehetősen olcsón, 32 ezer forintért bérel az I. kerületi önkormányzattól. Az újságíró lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati bérleményhez. Kérdésünkre akkor azt közölte, hogy egy budai agglomerációban lévő, 70 négyzetméter alapterületű kertes házat adott cserébe, ám annak helyét nem közölte.

Lapunk viszont kiderítette, hogy Bayerék egy pilisszentkereszti faházat adtak a vári ingatlanért cserébe, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után ismét a fideszes publicista családja – egész pontosan egyik fia – tulajdonába került.

A Budavári Önkormányzat tájékoztatása alapján Bayer tavaly szeptember 5-én jutott hozzá lakáscserével az Úri utcai lakáshoz, a cserealapul szolgáló pilisszentkereszti háznak pedig a tulajdoni lapja szerint egy nappal később, szeptember 6-án lett új tulajdonosa. Az új tulajdonos nem más, mint az Úri utcai ingatlan egyik korábbi lakója, akinek a neve most is szerepel a kapucsengőn. Ez a magánszemély azonban alig két hónapig birtokolta a pilisszentkereszti házat, az ugyanis már tavaly novemberben visszakerült Bayer Zsoltékhoz, az újságíró fiának nevére.

https://24.hu/belfold/2019/04/05/bayer-zsolt-budai-var-onkormanyzati-lakas

Egymilliós táskát villantott Orbán Ráhel

Mint a hvg.hu megírta, Orbán Ráhel éppen Münchenben van a híres német utazó társulat, a Krone Cirkusz Mandana című előadásának bemutatóján.

A szintén helyszínen tartózkodó kollégánk is belefutott a miniszterelnök lányába, aki éppen egy fotóhoz pózolt, íme:

A Magyarország negyedik legbefolyásosabb nőjének választott Orbán Ráhel már korábban is villantott drága luxuscikkeket:

·         a tavalyi kötcsei piknikre 12 milliós karórában érkezett,

·         decemberben félmilliós táskával sopizott Bécsben,

·         nemrég pedig egy több mint 20 milliós, full extrás BMW-ből szállt ki.

Münchenben egy egymillió forint körül kapható Dior-táskával ment cirkuszba. A csizmája pedig szintén nem a legolcsóbb darab: egy ezer dolláros Louboutin.

https://24.hu/kulfold/2019/04/05/orban-rahel-dior-taska/

Ombudsman: A gyermekek ne legyenek a pártpolitika díszletei, eszközei!

MTI

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérik a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ombudsman-a-gyermekek-ne-legyenek-a-partpolitika-diszletei-eszkozei-6613220/

Az egyetemi katedra és a politika kísértése

Alvincz József Magyar Nemzet

Egy igen aktuális témáról, az egyetemi oktatók politikai, morális beállítottságáról, valamint az azt kifejezésre juttató magatartásáról jelent meg e lap március 6-i száma publicisztikarovatában egy cikk. Pál Józsefnek, a Szegedi Tudományegyetem professzorának Az egyetemi oktatók ne politizáljanak! című írása minden egyes mondatával messzemenően egyet lehet érteni. Annak talán csak a címén kellene némiképp változtatni.

A felsőoktatásban tevékenykedő egyetemi oktatók jelentős részéről elmondhatjuk, hogy ennek az igen fontos értelmiségi csoportnak az esetében is tapasztalhatók az elmaradt rendszerváltás mindmáig ható káros következményei. Andrásfalvy Bertalan professzor, az Antall-kormány felsőoktatásért is felelős minisztere a Katolikus Rádió 2009. decemberi adásában elmondta: akkori pozíciójából következően fontosnak tartotta volna átvilágítani az egyetemi tanárokat (professzorokat) abból a szempontból, kik azok, akik pusztán csak politikai alapon jutottak e legmagasabb fokozathoz. Ezt azonban elmondása szerint miniszterelnöke arra hivatkozva, hogy erre az SZDSZ-szel kötött paktum nem nyújt lehetőséget, elutasította.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-egyetemi-katedra-es-a-politika-kisertese-6133529/

A gyerekeket uszító tanárnak kellene buknia

Ballai Attila Magyar Nemzet

A lenti hasábokon a szerző azt fejtegeti, miért káros és méltatlan, ha az egyetemi oktatók a katedráról politizálnak; ennek kapcsán érdemes tisztázni, általában és hétköznapi értelemben mit értünk „politizáláson”. Ha azt, hogy hazánk sorsával, a jövőnkkel foglalkozunk, arról beszélgetünk, abban nincs semmi kivetnivaló.

Abban már sokkal inkább, ha a professzor a hallgatóira, a taxisofőr az utasai­ra, a szau­na hangadója a mellette ismeretlenül izzadókra zúdítja a magánvéleményét, provokál, indulatokat szít, színvallást kényszerít ki. Bár a taxiban és a szaunában legalább szelíden vissza lehet szólni vagy határozottabban arra kérni a megmondóembert, hogy menjen a „málnásba”, az egyetemi hallgató részéről ez nagyobb kockázattal jár.

Nála is kiszolgáltatottabb azonban a gimnazista. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-gyerekeket-uszito-tanarnak-kellene-buknia-6608645/

Hamarosan útnak indulhat a migránskaraván Görögországból

Magyar Hírlap MTI

Bármelyik pillanatban útnak indulhat a migránskaraván Görögországból; az illegális bevándorlókat rohamrendőrök vették körül a helyszínen csütörtök délután.

Az M1 helyszíni tudósítója, Muci Attila közölte: az elmúlt órákban folyamatosan nőtt a migránsok száma a tábor mellett, ahol felsorakoztak a rohamrendőrök is. Szavai szerint több száz illegális bevándorló van a helyszínen, egy környező táborból is csatlakoztak hozzájuk, és vannak, akik kifejezetten ezért jöttek Szalonikibe. A migránsok azt mondják, el akarják érni a "kritikus tömeget", abban bíznak, hogy ebben az esetben nem tudják őket feltartóztatni. Macedónia, Szerbia és Bosznia irányába, majd onnan az Európai Unióba indulnának - közölte a tudósító.

Muci Attilának a helyszínen lévő bevándorlók azt is mondták: hiába veszíthetik el a nekik járó juttatásokat, ha elindulnak, az "nem élet", ami a görög táborokban van, hiszen ott vannak évek óta, és nincs előrelépés a menekültügyi eljárásokban. A tudósító elmondta azt is: sok embernek még mindig nincs semmilyen státusza, az eljárás első lépéséhez 2022-es, '23-as vagy '25-ös időpontot kaptak.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190404-hamarosan-utnak-indulhat-a-migranskaravan-gorogorszagbol

 

Lefújt meccs

Itt, Európában a jognak asztalánál az foglalhat elsőként helyet, aki a legutolsó pillanatban érkezett, akik meg száz éve várnak sorukra, hadd várjanak egy kicsit még

Magyar Hírlap

Halálos ágyán, családja körében fekszik az öreg kereskedő. Felnéz, és kinyögi: „Az üzlettársamnak, a Böhmnek, tartozom hét pengővel.” A felesége körbetekint, meghatottan mondja: „Látjátok, milyen az én férjem, még most is emlékszik minden apróságra!” Kisvártatva az öreg hozzáteszi: „No meg a másiknak is tartozom, a Kovácsnak, hetvenezerrel.” Mire a felesége sajnálkozva: „Ó istenem, látjátok, szegénykém már félrebeszél!”

Valahogy így van ez itt, Európában, ahol világbotrány támad abból, ha egy szír határsértő szövegét rossz­indulatú tolmács félrefordítja, de vérlázító bunkósággal küldenek el napi rendszerességgel őslakos magyarokat boltokból és hivatalokból, alázzák meg őket kórházakban és iskolákban, ha anyanyelvükön szólalnak meg. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190405-lefujt-meccs

Ókovács kérésére afroamerikainak kell vallaniuk magukat az Opera énekeseinek

Az Operaház péntek esti Porgy és Bess-előadása szereplőinek alá kell írniuk egy dokumentumot, amelyen afroamerikainak vallják magukat. Az intézmény vezetése alighanem ezzel akar üzenni a mű jogtulajdonosainak, akik nem engedélyezték a feketékről szóló mű előadását fehér színészekkel.

Az Index birtokába jutott egy levél, amelyet operaházi forrásunk szerint a péntek esti Porgy és Bess (magyar) szereplőinek küldött el a Magyar Állami Operaház művészeti titkára, és amelyben a következő szerepel:

Kedves Művészek, Főigazgató Úr kérésére küldjük Nektek a következő kérést. Az előadás előtt az alábbi nyilatkozat aláírását kéri tőletek színházunk vezetősége, melyet nyomtatott formában odaviszünk Nektek: „Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afro-amerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.”

 

https://index.hu/kultur/2019/04/05/opera_okovacs_szilveszter_porgy_es_bess_afro-amerikai_jogvita/

Soha senki nem kért bocsánatot

Kóka Jenőnétől, akinek a férjét Tiszalökön megölték, másfél évvel ezelőtt az állam megvonta a nyugdíját. A betegségei ellenére gyógyultnak nyilvánították, azt mondták, menjen el dolgozni – egyebek mellett erről beszélt az Európai roma héten Brüsszelben a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt ötéves kisfiú, Csorba Róbert nagymamája.

https://168ora.hu/itthon/soha-senki-nem-kert-bocsanatot-roma-het-brusszelben-165998

Még 900 milliót költhetünk a Vár műemlékházaira, tovább szépül Orbán Viktor munkahelyének és Fidesz-közeli potentátok környezete

Folytatódik a műemlékházak felújítása a budai Várban, idén 900 millió forintot fordítanak erre – közölte a Budavári Önkormányzat pénteken.

– A közlemény szerint az I. kerületi önkormányzat célja, hogy a ciklus végig az összes vári épület megszépüljön. Megújulnak a tetők, a homlokzatok és a belső terek is – írták. 

Hozzátették, idén tizenkilenc házat újítanak fel, ebből öt ház rekonstrukciója már be is fejeződött, összesen 126 millió forintból.

https://168ora.hu/itthon/meg-900-milliot-kolthetunk-a-vari-muemlekhazakra-tovabb-szepul-az-oda-koltozo-orban-viktor-es-fidesz-kozeli-potentatok-kornyezete-166108

Újra az Orbánt istenítő Tv2-riporton görcsölhet a Médiatanács

Hamarosan kénytelenek lesznek megint dönteni a Tények-tudósításról, miután Ujhelyi István próbaperben harcolta ki az eljárás megismétlését. Megkérdeztük a médiahatóságot, miért nem fizeti ki a bírósági eljárásban megítélt perköltséget a szocialista politikusnak, egy nappal később átutalták a (köz)pénzt.

Az elvileg kiegyensúlyozott és pártatlan média megteremtésén ténykedő Médiatanács számára kínos sztori még múlt ősszel indult, amikor szeptember 12-én elfogadták a Judith Sargentini által készített országjelentést. A Magyarország számára szomorú és demokratikus alapértékek szempontjából sötét képet vázoló jelentésről a propagandaadóvá züllesztett Tv2 hírműsora az európai parlamenti képviselő szerint elfogultan számolt be. Hogy mennyire, az már a riport címéből kitűnik, szerintük ugyanis az aznapi hír az volt: Orbán Viktort éltetik Európa-szerte.

Ebben a tényeket megerőszakoló Tények - Gönczi Gábor felvezetésével – kifejtette, hogy bár elfogadták a ránk nézve nem éppen pozitív jelentést, „a sikert mégis a magyar miniszterelnök érte el”.

https://hvg.hu/itthon/20190403_Fizetesi_felszolitast_kapott_az_Orbant_elteto_Tv2_miatt_elmeszelt_Mediatanacs

A szlovák államfő arra kéri a képviselőket, hogy néha olvassák már el, mit szavaznak meg

Andrej Kiska szlovák elnök a jövő héten jelenti be, hogy visszaküldi-e a parlamentnek újratárgyalásra az állami jelképekről szóló törvényt. Ennek egy passzusa tiltja meg május közepétől, hogy nyilvános rendezvényeken lejátsszák vagy elénekeljék egy külföldi ország himnuszát, ha nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége – írja az Új Szó.

Az elnöki hivatal viszont kiadott egy állásfoglalást, amelyben megfeddi a figyelmetlen parlamenti képviselőket.

„Az államfő szeretné felkérni a kormányzó koalíció képviselőit, hogy olvassák el, mit szavaznak meg, de még jobb lenne, ha már a törvény előkészítésének is nagyobb figyelmet szentelnének”

– szerepel a közleményben.

A szlovák elnököt ugyanis több párt képviselője, például a Most-Híd elnöke, Bugár Béla is arra kérte, hogy vétózza meg a jogszabályt. A Most-Híd több tagja is igennel szavazott a törvénymódosításra.

 

https://168ora.hu/kulfold/a-szlovak-allamfo-arra-keri-a-kepviseloket-hogy-neha-olvassak-mar-el-mit-szavaznak-meg-166119

 

KÖSSÜK A JOGÁLLAMISÁGHOZ AZ EU-S PÉNZEKET, DE KÉT FELTÉTELLEL! RMDSZ-ES EP-KÉPVISELŐ AZ AZONNALINAK

Miért támogatja Manfred Webert, ha az a jogállamisághoz kötné a pénzek elosztását? Mit gondol az európai minimálbérről? Mi a gond Macron terveivel? Miért nem jó közös listán indulni a többi erdélyi magyar párttal? Miért használja románul a nevét, úgy, hogy Iuliu Winkler? Winkler Gyula, az RMDSZ listavezetője válaszol az Azonnalinak. Interjú.

https://azonnali.hu/cikk/20190405_kossuk-a-jogallamisaghoz-az-eu-s-penzeket-de-ket-feltetellel-rmdsz-es-ep-kepviselo-winkler-gyula-az-azonnalinak

 

Kiállt a Fidesz mellett, Kásler Miklós most egymillióval támogatja Szandi lemezét

Egymillió forint alkotói támogatást kap a Szandi 20 című jubileumi cédé elkészítésére Kásler Miklós miniszter saját keretéből Szandi férje, Bogdán Csaba Lajos - szúrta ki a támogatottak NKA-listáját böngészve a 444.

Szandi a gyereklemezek készítése mellett politikai ügyben is bekerült a sajtóba: a 2018-as választások előtt egy videóban nevezte maximálisan hiteles embernek a Fidesz egyik jelöltjét, Varga Mihályt, közölve, ő mindenképpen rá szavaz.

 

https://index.hu/kultur/2019/04/05/kasler_miklos_egymillio_forinttal_tamogatja_szandi_best_of_lemezet/

Cáfolja Palkovicsot a saját tárcája által kezdeményezett átvilágítás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett átvilágítás cáfolja Palkovics László innovációs miniszter korábbi állításait: a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának teljesítménye kiváló, gyökeres átalakításokra nincs szükség.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata Európában a legjobbak közé tartozik, gyökeres átalakítására nincs szükség – röviden így összegezhetőek annak a teljesítmény-értékelésnek a megállapításai, amelyet a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére végeztetett el az Akadémia hazai és nemzetközi szakértők bevonásával, nemzetközi standardok figyelembe vételével. Palkovics korábban azzal indokolta a kutatóhálózat átalakítását, MTA alóli kiszervezését és a finanszírozás megvonását, hogy az jelenlegi formájában nem elég eredményes. A 168 Órának adott tavaly októberi interjújában úgy nyilatkozott: „az történik, hogy egységesen szeretnénk működtetni az eddig szétesett kutatás-finanszírozási rendszert. Ezt hajlamos az Akadémia leegyszerűsíteni arra, hogy a költségvetését elvették. De a kutatási eredményeink, hiába hisszük ennek ellenkezőjét, nem jók.” Egy szeptemberi, akadémiai elnökségi ülés után – Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának főigazgatója szerint – a miniszter azt mondta: a Közgazdaságtudományi Intézet annyira rossz eredményességű intézet, hogy azt meg kell szüntetni.

https://nepszava.hu/3031664_cafolja-palkovicsot-a-sajat-tarcaja-altal-kezdemenyezett-atvilagitas

Niedermüller Péter Ki védje a határokat?

Éjszakákba nyúló viták után az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa nemrég előzetes megállapodást kötött az Európai Határvédelmi és Parti Őrség (Frontex) reformjáról. Ennek a fokozatosan ki- és felépülő intézménynek lesz a feladata az Európai Unió külső határainak védelme, az embercsempészek elleni küzdelem, a tengeren hánykódó menekültek kimentése, valamint azoknak a hazaszállítása, akiknek a menekültkérelmét jogerősen elutasították. 

Miközben a magyar kormány az elmúlt hónapokban következetesen valótlanságokat terjesztett a Frontexről és általában az európai menekültügyi rendszerről, most, amikor végre megszületett a megállapodás, csöndben, minden felhajtást kerülve támogatta azt. Ismét megtörtént az, ami már korábban, más összefüggésekben is. A kormány durván félrevezeti, becsapja a magyar választókat, valótlanságokkal tömi tele a fejüket, félelmet és gyűlöletet kelt. Közben pedig támogat olyan uniós javaslatokat, amelyek szöges ellentétben állnak mindazzal, mint amit otthon mondanak. Így néz ki az orbáni „európai hagyományokban gyökerező”, „régi vágású” kereszténydemokrácia. Ettől a politikától kell megszabadítani Európát május 26-án, az európai parlamenti választásokkor. 

https://nepszava.hu/3031583_ki-vedje-a-hatarokat

"Úgy tűnhet, egy zűrzavar az egész ország, de álljunk azért meg!" – Interjú Iain Lindsay brit nagykövettel

Napról napra változik a helyzet a britek uniós kilépésével kapcsolatban, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete azonban úgy látja: a mostani zűrzavar csak a jéghegy csúcsa, alatta jól működő kapcsolat van. Sőt, paradox módon a britek a Brexit miatt jobban tudják most értékelni az európaiakat.

https://hvg.hu/gazdasag/20190405_Remelem_tul_tudunk_lepni_a_Brexiten_Interju_Iain_Lindsay_brit_nagykovettel

Kurz a medencében – Orbán a medence szélén

Ara-Kovács Attila

„Sebastian Kurznak eddig soha fel nem kínált politikai esélyt ad a jövőben Orbán nemtelen hadakozása az Európai Néppárttal, s még inkább, ha a magyar miniszterelnök belép a Salvini szervezte Európai Népek és Nemzetek Szövetségébe. Ezzel az osztrák lenne annak kizárólagos megtestesítője, hogyan kell megfékezni a nácikat, amire a jelek szerint a baloldal egyelőre képtelen. És ami talán nem is a baloldal, hanem a jobboldal feladata. Ez az Európai Néppártban is megerősíti majd az ÖVP pozícióját, amire húsz éve, amikor a párt először fogott össze a Szabadságpárttal, nem volt példa.”

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/04/05/Kurz-a-medenceben--Orban-a-medence-szelen

Kiss László olimpiai sikereitől még mindig nem látjuk a nemi erőszakot

Legalábbis csak torzítva. Kiss László három évvel ezelőtt felszínre került ügye sokat elárul arról, hogy hogyan viszonyulunk a hírességek által elkövetett bűncselekményekhez. Az úszóedző sikereit ugyanis még mindig nem tudjuk leválasztani a nemi erőszakról. A Kiss László-ügyből kutatási téma lett, a témában megszületett nemzetközi cikk egyik szerzőjét, az ELTE-n kutató Nyúl Boglárkát kérdeztük.

https://hvg.hu/elet/20190405_Kiss_Laszlo_sikereitol_meg_mindig_nem_latjuk_az_eroszakot

Megdőltek a memóriával kapcsolatos tézisek – új felfedezések a memóriáról

ÁPR 3 • LIFESTYLE • IMPRESS MAGAZIN

A Torontói Egyetem kutatói felfedezték, hogy a jó memóriaműködés nem csak azt jelenti, hogy képesek vagyunk megjegyezni bizonyos dolgokat, majd előhívni azokat.

Ezidáig úgy tudtuk – a tudósokkal egyetemben – hogy a jó memória azt jelenti, hogy képesek vagyunk minél több információt megjegyezni, és emlékezni azokra minél hosszabb időn át, valamint, hogy bizonyos dolgok elfelejtése egyenlő a memóriaromlással.

A felejtés evolúciós haszna – okosabbak leszünk ha felejtünk

A Torontói Egyetem két kutatója, dr. Frankland és dr. Richards azonban felfedezte, hogy a felejtés ugyanolyan fontos része memória megfelelő működésének, mint az emlékezet, és hogy az agyunk valójában aktívan dolgozik azon is, hogy bizonyos dolgokat elfelejtsünk.

Az is kiderült, hogy az agyban külön mechanizmusok léteznek az emlékek szelektálására és a régi emlékek felülírására.

Az agy néha okkal szelektál azzal kapcsolatosan, hogy mire emlékezzünk és mit felejtsünk el. tehát bizonyos dolgok elfelejtése egyáltalán nem jelent memóriaromlást. Sőt, ezáltal okosabb döntéseket tudunk hozni.”

 

Agyunk kontrollálja az emlékeinket…?

 Megdőltek a memóriával kapcsolatos tézisek – új felfedezések a memóriáról

 IMPRESS MAGAZIN

A Torontói Egyetem kutatói felfedezték, hogy a jó memóriaműködés nem csak azt jelenti, hogy képesek vagyunk megjegyezni bizonyos dolgokat, majd előhívni azokat.

Ezidáig úgy tudtuk – a tudósokkal egyetemben – hogy a jó memória azt jelenti, hogy képesek vagyunk minél több információt megjegyezni, és emlékezni azokra minél hosszabb időn át, valamint, hogy bizonyos dolgok elfelejtése egyenlő a memóriaromlással.

A felejtés evolúciós haszna – okosabbak leszünk ha felejtünk

A Torontói Egyetem két kutatója, dr. Frankland és dr. Richards azonban felfedezte, hogy a felejtés ugyanolyan fontos része memória megfelelő működésének, mint az emlékezet, és hogy az agyunk valójában aktívan dolgozik azon is, hogy bizonyos dolgokat elfelejtsünk.

Az is kiderült, hogy az agyban külön mechanizmusok léteznek az emlékek szelektálására és a régi emlékek felülírására.

Az agy néha okkal szelektál azzal kapcsolatosan, hogy mire emlékezzünk és mit felejtsünk el. tehátbizonyos dolgok elfelejtése egyáltalán nem jelent memóriaromlást. Sőt, ezáltal okosabbdöntéseket tudunk hozni.”

Agyunk kontrollálja az emlékeinket…?

„Memóriánknak nem az a célja, hogy minél pontosabban jegyezzünk meg mindenféle, jelentéktelen információt, hanem az, hogy egy adott élethelyzetben intelligens döntéseket tudjunk hozni releváns információk előhívásával. Agyunk tehát a hasznosság alapján optimalizálja az emlékeket, – mondta dr. Richards, a kutatás egyik vezetője.

 „Az agy valójában »direkt« felejti el az irreleváns részleteket, és inkább azokra a dolgokra összpontosít, melyek segítenek intelligens döntéseket hozni az életben. Az agyban vannak olyan mechanizmusok, melyek kifejezetten a felejtést segítik elő,és ezek a folyamatok teljesen különállóan működnek az információtárolástól.”

 

Agyunk felülírja a régi emlékeket – hogy nehezebben tudjunk hozzáférni

http://impressmagazin.hu/megdoltek-a-memoriaval-kapcsolatos-tezisek-uj-felfedezesek-a-memoriarol

A köztársaság utolsó kormánya – Titkos találkozón döntöttek Gyurcsány Ferenc távozásáról

Tíz éve, hogy Gyurcsány Ferenc távozott a miniszterelnöki posztról, és Bajnai Gordont kormányfővé választotta a parlament. A 168 Óra ebből az alkalomból Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya címmel egy könyvvel jelentkezik, amely bemutatja azt az egy esztendőt, ami után a gazdasági és társadalmi csőd közelében tántorgó országot a Bajnai-kormány egyensúlyba állítva adta tovább a választók által kijelölt utódnak, az Orbán Viktor vezette kabinetnek. A kötet megírásához ezernél több oldalnyi dokumentumot, beszédet, tanulmányt, elemzést, korabeli újságcikket olvastunk el. Több mint félszáz akkori főszereplővel és mellékszereplővel készítettünk mélyinterjúkat, folytattunk rövidebb és hosszabb beszélgetéseket. A könyv feltárja azokat az okokat is, amelyek Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő lemondásához vezettek. Kiderítettük, hogy Bajnai elődjének távozása egy titkos tokaji találkozón dőlt el. Most ebből a fejezetből közlünk részletet.

https://168ora.hu/itthon/a-koztarsasag-utolso-kormanya-titkos-talalkozon-dontottek-gyurcsany-ferenc-tavozasarol-166078

Mi a teendő a forradalom másnapján?

Egy lengyel jogtudós mondta, hogy Lengyelországban népszerű játék azon gondolkodni, hogy mit kell majd tenni annak a – remélhetőleg még idén bekövetkező – választásnak a másnapján, amikor a Kaczinsky-rezsimet legyőzi az egyesült ellenzék. Mindezt azért mesélte, mert neki is megvan a maga -az alkotmányosság szigorú betartatásának szükségességét hangsúlyozó – forgatókönyve.

Irigykedve hallgattam helyzetelemzését, amelynek egyik sarokpontja az volt, hogy a magyar és a török helyzetnél a lengyel sokkal jobb, mert van elfogadható alkotmány, van erős ellenzék, van sajtószabadság és még egy csomó minden, amire majd a demokrácia helyreállításakor lehet építeni.

El is gondolkodtam rajta, hogy milyen furcsa, hogy magam sem tudom, mi lenne a teendő. Igaz, az álmodozásokból a lehangoló hazai állapotoktól függetlenül is kinőttem már egy ideje. De azt hiszem, elsősorban mégsem annyira személyes hozzáállás kérdése, mint inkább az általános állapotokat jellemző tünet, hogy a legtöbben mintha el sem mernénk hinni, hogy lesz ilyen másnap belátható időn belül. Miért? Ki ezért, ki azért.

https://merce.hu/2019/04/05/mi-a-teendo-a-forradalom-masnapjan/